Aktuelno 1

23.04.2024.

13:49

Hakovane Ujedinjene nacije

Hakeri su uspeli da provale u IT sisteme Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Kopenhagenu, i na taj način ukradu širok spektar osetljivih podataka.

Izvor: B92

Hakovane Ujedinjene nacije
Profimedia

Podeli:

Ransomware grupa 8Base preuzela je odgovornost, objavivši na svojoj internet-stranici da su uspeli da se domognu ugovora o radu i ličnih podataka zaposlenih, faktura i još mnogo stvari.

UN tek treba da kaže šta misli ko je odgovoran, ali su izdali saopštenje u kojem se navodi da se napad dogodio 27. marta - istog datuma kada je i 8Base naveo šta je sve pokrao.

Veliki deo ukradenih podataka sadrži informacije koje se odnose na zaposlene u UN, ali organizacija još procenjuje koliko je zaposlenih pogođeno. Rekli su, međutim, da sa žrtvama rade na tome da spreče da njihovi podaci budu zloupotrebljeni.

Grupa 8Base radi koristeći prilagođenu verziju Phobos ransomware programa, a od početka 2022. godine uspešno je provalila u sisteme više od 350 organizacija.

Dok hakerska grupa tvrdi da postoji "određeni nivo morala" u njihovoj praksi jer razotkrivaju organizacije sa neadekvatnim merama bezbednosti podataka, ipak se ne libe da ucenjuju one koje pokradu, tvrdeći da će, ako im ne plate, objaviti podatke na dark vebu.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

18 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

21 h

Podeli: