Aktuelno 4

24.04.2024.

10:21

Google mora da plati 62 miliona: Pratio lokaciju korisnika čak i kada su to odbili

Kompanija Google moraće da plati 62 miliona dolara odštete zbog praćenja lokacije bez pristanka korisnika.

Izvor: Android Headlines

Google mora da plati 62 miliona: Pratio lokaciju korisnika čak i kada su to odbili
Shutterstock/Sundry Photography

Podeli:

Ova svota biće isplaćena grupi korisnika, a rezultat je istrage koja je dokazala da je Google čuvao njihovu istoriju lokacije čak i nekon što nisu pristali na to.

Pre šest godina, Google je uveravao korisnike da njihovi podaci neće biti praćeni ako su isključili opciju istorije lokacije na njihovim uređajima, ali je istraga koju je sprovela agencija AP pokazala da su stvari ipak stajale malo drugačije.

Rezultat je takav da će deo pomenute svote biti raspoređen na 21 neprofitnu organizaciju, koje će to zatim proslediti svojim štićenicima. Dalje, 18,6 miliona dolara biće isplaćeno za advokatske naknade, a kako je sudija Edvard Davila rekao, ova tužba je bila "ekstremno uspešna".

Google je, kako se navodi u dokumentu kojim se potvrđuje nagodba, morao da prestane da prati lokaciju korisnika istog trenutka kada su isključili ovu opciju u podešavanjima svog Google naloga. 

Umesto toga, navodi se, čak i kada je ova opcija bila isključena, svaki put kada bi korisnici uključili neki Google servis, njihova lokacija je bila praćena - ovo uključuje i aplikacije kao što su Google Maps, apliakcije za vremensku prognozu, pa čak i pretragu putem Google Chrome pregledača.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: