Nova vest
Tenis

Nedelja, 16.07.2023.

08:00

Neka bude gozba – kad, ako ne sad?

Vreme je za najiščekivaniji meč godine – finale Vimbldona između Novaka Đokovića i Karlosa Alkarasa od 15.00 časova.

Izvor: MT

Autor: MT

Neka bude gozba – kad, ako ne sad?
Profimedia

Čekao se i onaj prethodni, u polufinalu Rolan Garosa, ali ovo je ipak nešto mnogo veće iz više razloga.

Prvi i osnovni, direktan je duel za trofej, na Centralnom terenu sasvim sigurno najvećeg turnira u svetu tenisa.

Ako je u Parizu favorit bio Karlitos, ovde je situacija znatno drugačija i zna se ko je gazda u Londonu već godinama.

Novak je u seriji od četiri uzastopne titule. Nova bi ga izjednačila sa Rodžerom Federerom (2003-07) i Bjornom Borgom (1976-80).

Sa Švajcarcem bi se poravnao i kada gledamo ukupan broj pehara na Ol Ingland klubu, pošto bi obojica imala po osam.

Za poslednji izazov u Londonu, Novak se u subotu standardno pripremao na Aorangi kompleksu zajedno sa svojim timom.

Malo je kasnio u odnosu na satnicu, ali je na terenu broj 7 radio punom parom, razmenjujući udarce sa Čarlijem Gomesom, pod budnim okom Gorana Ivaniševića.

Otprilike oko sat vremena je proveo vežbajući. Imao je kinezi traku zalepljenu na butini, a ono što je bilo nesvakidašnje jeste što je srpski as prilično stenjao tokom udaranja loptice.

Zbog produženog urlika je, znamo svi, na meču polufinala sa Janikom Sinerom bio kažnjen od strane sudije Hejga.

Sve vreme je bio ozbiljan i fokusiran na rutinu i šablone koji bi mogli da mu pomognu u nedelju popodne.

Priprema za veliko finale jednostavno mora da bude takva. Još ako se uzme u obzir da je Novak na Grend slemu, po sopstvenom priznanju, jako težak za saradnju, sve ovo ne treba da čudi.

Protiv 20-godišnjeg momka iz Mursije mu neće biti nimalo lako. Imaće rivala željnog revanša za Rolan Garos, ali i publiku nasuprot sebe.

"Mogu da vizualizujem bez problema (šta me čeka u nedelju), to ću i uraditi. Spremiću se mentalno, igrački i fizički za veliku borbu, to će definitivno biti najteži meč na turniru. Biću spreman za najzahtevniji okršaj, on je u izvrsnoj formi. Igraju svetski broj jedan i broj dva, imali smo taj visokokvalitetan okršaj u Parizu. Potrudiću se da od početka budem na vrhuncu i da dam sve što mi je ostalo u rezervoaru – ako ne u finalu Vimbldona, kad onda?", kazao je Đoković.

Svetski broj jedan i broj dva su kroz istoriju 50 puta odmeravali snagu u finalu Vimbldona, a uspeh je polovičan.

Poslednji put ovakav slučaj bio je na US openu 2021, kada je u čuvenom meču Danil Medvedev „ukrao“ titulu Novaku.

To su na prethodnih 20 Grend slemova uspeli još da urade samo Dominik Tim, godinu dana ranije, odnosno Alkaras, godinu kasnije.

Novak i Karlos se već neko vreme smenjuju na vrhu ATP liste, a jasno je da će vođa karavana od ponedeljka biti pobednik Vimbldona.

Iako su rivali, njihov odnos je pun uzajamnog poštovanja. Bilo je nekoliko situacija u kojima je on bio na ispitu.

Setimo se meča na Rolan Garosu, kada su španski novinari probali da Alkarasa nahuškaju na Đokovića, zbog navodne neprimerene proslave poena srpskog tenisera dok se Karlitos mučio sa grčevima.

Poslednji izbegnuti incident je bio upravo u Londonu, kada je Novakov trening, po priznanju samog Alkarasa, snimao Karlitosov otac.

U oba slučaja Španac je, uprkos mladosti i neiskustvu sa ovakvim situacijama, poneo na pravi način, čime je dodatno pobrao simpatije čak i Novakovih navijača.

Da je sve u redu videli smo u petak, kada su se uoči svojih polufinalnih mečeva sreli na Terenu broj 1, gde su se srdačno pozdravili.

"Svi znaju kakva je Novak legenda. Biće izuzetno teško. Boriću se, to sam ja. Verujem u sebe, verovaću da mogu ovde da ga pobedim. Video sam da je nepobediv od 2013. na ovom terenu. Biće veliki izazov, ali sam zahvalan na prilici. Imam dva dana za odmor. Sanjao sam da igram od početka sa igračima kao što je Novak. Finale je, nije vreme da budem uplašen i umoran. Videćemo kako će biti", rekao je Alkaras.

Karlos nema mnogo iskustva igranja na travi, tek mu je četvrti turnir u karijeri, ali ubrzan napredak je očigledan.

Stidljivo se pojavio na Kvinsu, koji je uspeo da osvoji, a adekvatnu formu pokazao je i na Grend slemu.

Francuzi Šardi i Miler su bili dobri za zagrevanje. Usledili su ozbiljni izazovi, pošto ga žreb uopšte nije mazio.

Iako nisu Top 20 igrači, Nikolas Đari i Mateo Beretini, finalista iz 2021, i te kako su mogli da se svrstaju u mine. Samo su ga "očešali", osvajanjem po jedno seta.

Pravi derbi čekao ga je u četvrtfinalu sa Runeom, a onda i Medvedevim u polufinalu. Nisu Danac i Rus specijalisti baš za travu, ali sam vrh svetskog tenisa – jesu.

Uzalud. Alkaras ih je obojicu "počistio" i tako pred veliko finale napumpao samopouzdanje, u čemu mu je dodatno pomogla publika, koja je ga je u euforiji ispratila sa terena u petak.

Ne može da se kaže ni da je Novak imao loš tretman od strane publike, jer zaista nije. Pojedinačni incidenti su svakako mogući.

Imao ih je gotovo u svakom meču, najviše u duelu sa Sinerom, kada im je ironično aplaudirao prilikom ometanja, a onda, kada se izvukao iz teške pozicije, izletala je i po koja sočna psovka.

Đoković je, baš kao i Alkaras, imao adekvatne protivnike na Vimbldonu. Adekvatne u smislu da nisu naivni.

Specijalista Tompson, stari vuk Vavrinka, potom bombarder Hurkač i već neko vreme standardno dobri Rubljov svakako nisu za potcenjivanje, baš kao što nije bio ni Siner.

Novak je u Parizu ulogu favorita prepustio Karlosu. U Londonu nije – bez problema je prihvatio iz toliko znanih razloga.

Ne razlikuju se mnogo Karlitosove partije mnogo na ova dva Grend slema. Moćno deluje, kao da je nemoguće probiti ga.

Glave mu je u Parizu došla očigledno psiha, pritisak, tenzija, uz Novakovu taktiku iscrpljivanja do granica izdržljivosti.

Alkaras uporno ponavlja da je sve to iza njega. Razgovori sa psihologom i članovima tima, kao i promena rutina na turniru, nada se da će mu biti od pomoći.

Trava je specifična, neće biti baš toliko razmena kao na šljaci, mada kada su ovakvim giganti u pitanju, ništa nije moguće.

Znamo kakve su duele i na brzim podlogama znali da igraju na primer Novak i Rafa. Bili su to legendarni mečevi sa neviđenim relijima.

Đoković i Alkaras su gladni. Što bi rekao Novak – neka bude gozba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu