Nova vest
Tenis

Četvrtak, 11.07.2019.

22:39

Hrvat krupnim koracima juriša ka novom Grend slemu

Hrvatski teniser Ivan Dodig "batalio" je singl konkurenciju pre skoro dve godine, ali je sreću pronašao negde drugde.

Izvor: Luka Nikolić

Autor: Luka Nikolić

Hrvat krupnim koracima juriša ka novom Grend slemu
Dodig, desno, pored Marina Èiliæa u meèu Dejvis kupa protiv Srbije (Srdjan Stevanovic/Starsportphoto)

34-godišnjak rođen u Međugorju, nekada 29. teniser planete, na Vimbldon je došao da se takmiči u dve manje popularne konkurencije – u dublu i miks dublu.

Ivan je poslednji meč u singl konkurenciji odigrao 24. februara 2018. godine, u kvalifikacijama za Dubai, gde ga je "počistio" malo poznati Indijac Juki Bambri.

To je bio kraj njegove singl karijere, možda i malo prerano, ali mu je otvorio put do uspeha u konkurenciji parova, popularnom dublu, u koji je tada već duboko zagazio.

Hrvat je 2015. bio četvrti dubl teniser sveta, a trenutno je na 33. mestu. Najskorije ste mogli da ga gledate u paru sa Francuzem Eduardom Rože-Vazlanom, ali je bio primoran da pred Vimbldon promeni partnera, pošto se dosadašnji odlučio na saradnju sa Nikolom Mauom.

Dodig je na Otvoreno prvenstvo Velike Britanije došao sa 76. na svetu, dosta nepoznatijim Slovakom Filipom Polašekom.

Ivan i Filip su se verovatno znali od ranije, ali su prvi zajednički meč imali nedelju dana pred Vimbldon – i došli do finala Antalije. Taj turnir ispostavio se kao fenomenalna uvertira za nastavak saradnje.

Teško da je neki analitičar mogao da predvidi da će se njih dvojica plasirati u polufinale Vimbldona, ali to se desilo. Redom su padali Mari/Skupski, Monro/Zverev, Mektić/Škugor i Daniel/Kulhof.

Ipak, u polufinalu ih je zaustavio dobro poznati tandem koji su činili Mau i Dodigov doskorašnji partner Rože-Vazlan. Francuzi su bili bolji sa 6:2, 7:6, 7:6, a Hrvat i Slovak su podignute glave napustili teren.

Tu, ipak, nije došao kraj za Dodiga. Istog dana, u četvrtak, par sati kasnije posle poraza došla je i pobeda. Hrvat i tajvanska teniserka Latiša Čen sa 7:5, 7:5 su pobedili Hojta i Silvu i plasirali se u polufinale miks dubla.

Ivan je sa Latišom prošle godine osvojio Rolan Garos, titulu odbranio ove godine, a sada došao nadomak osvajanja Vimbldona. Usput se i na neki način revanširao bivšem partneru Rože-Vazlanu, pošto ga je izbacio u osmini finala.

Naredni protivnici Dodigu i Čan su Kulhof i Peške, a hrvatsko-tajvanska kombinacija biće favorit.

Hrvatski teniser je pronašao sreću u dublu, iako je u singlu nekada bio 29. i osvojio jednu ATP titulu. Sada juri novi Grend slem, ukupno treći u karijeri, i na dobrom je putu.

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve