Nova vest
Tenis

Sreda, 09.09.2020.

10:40

Američki novinar o Novaku: Zabrljao je, ali i pokazao klasu kao malo ko

"Novak Đoković skupo je platio izliv relativno blage frustracije, ali je to podneo poput pravog gospodina", navodi na početku teksta novinar Kvin Hiljer.

Izvor: PT

Autor: PT

Američki novinar o Novaku: Zabrljao je, ali i pokazao klasu kao malo ko
Photo by Al Bello/Getty Images

Iskusni novinar uglednog "Washington Examinera" nazvao je tekst "Zabrljavši, velikan Đoković pokazao je gracioznost i klasu" i u njemu piše o temi broj jedan u teniskom svetu prethodnih dana.

Najbolji teniser sveta diskvalifikovan je sa US Opena jer je nenamerno pogodio lopticom linijskog sudiju.

Svetska javnost je podeljena, a novinar "Examinera" smatra da je srpski teniser zasluženo eliminisan, te mu se divi na koji način je to podneo.

"Novak je zasluženo izgubio šansu da nastavi sa takmičenjem, ali i zaslužuje da dobije još više navijača zbog svog sportskog duha", navodi Hiljer.

"U skladu sa pravilima, Đoković je diskvalifikovan sa turnira zbog 'namerno opasnog udaranja loptice ili nepromišljenog udaranja loptice unutar terena'. Čini se da niko, uključujući i Đokovića, ne spori da je diskvalifikacija bila odgovarajuća", dodaje Hiljer.

Američki novinar nastavlja:

"U Đokovićevu odbranu, svi smo videli na stotine puta kako igrači udaraju mnogo jače loptice u izlivu besa. Puno puta su teniseri zakucavali loptice do kraja tribina. Po tome su najpoznatiji bili Nastase, Mekinro i Konors koji uz svoje loše ponašanje izgovarali i veliki broj psovki".

"Đoković nije uradio ništa od ovih stvari, umesto toga odmah je pojurio ka ženi i izvinjavao se dok je tražio pomoć. Kada su organizatori ušli na teren, mirno je rekao šta se desilo, a kada su mu rekli da je diskvalifokan, nije burno reagovao. Umesto toga, odmah je otišao da pruži ruku Karenjo-Busti", navodi novinar.

Hiljer potom podseća na Đokovićevo saopštenje u kojem se izvinio, a da pritom nijednom nije spomenuo kako "nije u redu što su ga izbacili".

"Nijednu reč protesta ili žalbe. Čista klasa", piše on.

U zaključku teksta Hiljer ističe:

"Za razliku od Nadala i Federera, Đoković retko uživa veliku podršku publike. Iako pokazuje sportsko ponašanje, čini se da je njegov govor tela manje atraktivan od Federerove elegencije ili Nadalove srčanosti. Ipak, van terena Novak je duhovit, dobrotvoran. Šampion koji zaslužuje mnogo više ljubavi od publike nego što prima".

"Ovaj put je zabrljao, doduše nenamerno, i da je udario lopticu samo dva metra u drugom pravcu, najgora kazna koju bi dobio bilo bi upozorenje. To što je prihvatio kaznu uz dostojanstveno izvinjenje je znak klase koju bi malo koji vrhunski igrač pokazao pre četiri decenije. Potera Đokovića za rekordima je postala nešto teža, a šansa da postane miljenik navijača... tu je sebi odservirao as", piše na kraju teksta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve