Nova vest
Tenis

Subota, 29.08.2020.

09:00

Da li će se titula uopšte isplatiti?

Neposredno pred početak US opena jedno pitanje se najčešće postavlja i ponavlja.

Izvor: Luka Nikolić

Autor: Luka Nikolić

Da li će se titula uopšte isplatiti?
Photo by Katharine Lotze/Getty Images

Ove godine na US openu gledaćemo Novaka Đokovića, ali nećemo njegove najveće rivale.

Rodžer Federer je još ranije zbog povrede napustio sezonu, a Rafael Nadal je iskoristio priliku da ne mora da rizikuje i odlučio da se što bolje spremi za Rolan Garos.

Izostanak Rodžera i Rafe mnoge je naterao na razmišljanje, pogotovo zato što prvi put još od 1999. godine u glavnom žrebu jednog Grend slema neće biti ni jednog ni drugog.

Tu će biti Novak, koji je bez razmišljanja glavni favorit za osvajanje US opena, a to bi bio i da su tu Federer i Nadal.

Đoković je furiozno počeo sezonu, došao do 18 pobeda u nizu i tri osvojena turnira bez poraza, pre nego što se otišlo na pauzu izazvanu koronavirusom.

Vratio se takođe furiozno, zabeležio neke lake pobede u "Sinsinatiju" i još jednom najavio da bi kolege u Njujorku trebalo da ga se, kao i uvek, plaše.

Ukoliko Novak podigne trofej u "velikoj jabuci" to će mu biti ukupno 18. na Grend slem turnirima, a četvrti na US openu.

Ipak, 18. neće biti baš isto "obojen" kao i ostali, mišljenje je određenog, manjeg dela javnosti.

"Mislim da će igrač koji osvoji US open u ovakvim okolnostima zapravo biti svestan da nije osvojio US open. Ne možete zaista reći da ste osvojili Grend slem, kada imate 20 od 32 najbolja igrača na svetu", rekla je nekadašnja Grend slem šampionka Marion Bartoli.

Njeno mišljenje ne dele mnogi, štaviše...

Nekadašnji drugi teniser planete Aleks Koreča je prokomentarisao mišljenje Bartoli i sa javnošću podelio svoje.

"Video sam šta je Marion rekla i neću da to komentarišem jer je to njeno mišljenje i ja to poštujem. Ono što ja mislim je da je ovo potpuno jedinstvena situacija, mnogo je čudno... Ono što želim da kažem da uz sve ono 'ekstra' što se dešava – a to je karantin, hotel, šta god još... To stvara toliko tešku atmosferu da će pobednik ovog turnira biti zauvek zapamćen. Ja iskreno mislim da će ko god osvoji turnir to uraditi jer će biti izuzetno snažan i fizički i mentalno, verovatno više nego ikada ranije jer se nalazimo u najkomplikovanijim uslovima ikada u našim životima", rekao je Koreča za Eurosport.

U trenutku pisanja ovog teksta, pet tenisera iz Top 20 je odustalo od turnira, dok do Top 100 ima nekoliko značajnih imena.

To su Rafael Nadal (2. na svetu), Rodžer Federer (4), Gael Monfis (9), Fabio Fonjini (11), Sten Vavrinka (17), Kei Nišikori (31), Nik Kirjos (40), Žo-Vilfred Conga (49), Fernando Verdasko (52), Luka Puj (58), Pjer-Ig Erber (71) i Aleksej Popirin (103).

Pitanje koje se postavlja ipak dobija drugačiji ugao kada se u obzir uzmu statistika, istorija i forma.

Kada je ostvario 18. pobedu zaredom ove sezone srpski teniser je došao do drugog najboljeg početka jedne sezone još od 1990. godine, iza samo svoje sezone iz 2011. kada je imao 41-0.

Time je prestigao Federera iz 2018, Samprasa iz 1997. i sebe iz 2013, odnosno sezone koje su počele sa 17 pobeda bez poraza.

Dovode se u pitanje i svi ostali grend slemovi, odnosno postavlja se pitanje: Koje sve GS titule su članovi "velike trojke" osvojili, a da im konkurencija nije bila baš najbolja?

Da li je, odnosno koliko puta se desilo da Rafa, Rodžer pa i Novak na putu do titule ne budu primorani na nijedan međusoban duel i na možda samo jedan Top 8 okršaj.

Da li će, kada budemo pogledali put pobednika US opena 2020. godine to biti najlakši put za jednog Grend slem šampiona svih vremena?

Mnogi osporavaju dve titule Rodžeru i Rafi, a u pitanju su Australijan open 2018. i US open 2017. godine.

Nadalovi protivnici u "velikoj jabuci" pre tri godine bili su, redom: Dušan Lajović, Taro Daniel, Leonardo Majer, Aleksander Dolgopolov, Andrej Rubljov, Huan Martin del Potro, Kevin Anderson.

Federerovi protivnici u Melburnu pre dve i po godine bili su, redom: Aljaž Bedene, Jan-Lenard Štruf, Rišar Gaske, Marton Fučovič, Tomaš Berdih, Hjeon Čung, Marin Čilić.

Odmah je jasno da teniser koji ove godine osvoji US open može da na putu do trofeja ima izuzetno teži žreb od dva pomenuta, ali i od mnogih drugih na različitim slemovima.

"Ja ne bih umanjio titulu nikome ko je osvojio, ali definitivno nije kao prethodnih godina. Titula je, ko god da je osvoji, zaslužena, naravno, ali po meni je specifična situacija. Pretpostavljam da bi igrači koji osvoje trofeje ove godine želeli da u svojoj riznici trofeja imaju onaj iz neke druge godine, jedino tako mogu da kažem. Nikome ne mogu da osporim (titulu) – neko ko će osvojiti ili igrati finale, to će naravno biti zaslužno, jer niko nikog neće pustiti na terenu, ali je definitivno drugačije", rekao je Boris Pašanski u intervjuu za B92.net.

Ono što je takođe zanimljivo da Rafael Nadal, zbog čijeg odustajanju su neki mislili da je Đoković odlučio da dođe u Njujorku, nema baš najbolji učinak protiv Đokovića na betonu.

Naime, Novak protiv Rafe na betonu ima devet pobeda zaredom i poslednji put je izgubio u finalu US opena 2013. godine.

Ove godine teško da bi nešto bilo drugačije.

"Nisam doneo svoju odluku jer je Rafa odustao, ako je to ono što ljudi žele da čuju. Odluku da dođem i igram ovde sam doneo pre nekoliko meseci jer sam baš želeo da 'restartujem' na tvrdoj podlozi gde se osećam najkomfornije", rekao je Đoković pred početak "Sinsinatija".

Štaviše, utisak je da i svi igrači veruju u to da – izgubili ili pobedili – ovogodišnjem pobedniku ništa neće moći da se zameri.

"Ko god da osvoji titulu će je zaslužiti i igračima će biti vredna kao i svake godine. Imali smo i ranije slučaj da Rodžer i Rafa ne igraju zbog povreda",
izjavio je drugi nosilac turnira Dominik Tim.

Novi vid tenisa, bez publike, bez linijskih sudija, "kao na treningu", uz sve lude i malo manje lude uslove sa kojima se teniseri prvi put suočavaju u svojim životima.

Ali, ako išta, deluje kao da ima više argumenata za to da ovogodišnja titula bude značajnija nego ostale, nego za obrnuto...

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

195 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve