Nova vest
Tenis

Petak, 31.08.2007.

09:02

Ivan Lendl, utemeljivač 'moćnog tenisa'

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Ivan Lendl rođen je u Ostravi, tadašnjoj Čehoslovačkoj, 7. marta 1960. Za 16 godina profesionalnog igranja (1978 – 1994) zaradio je 21 milion dolara, dobio 1071 meč, 94 turnira i bio najbolji na osam Gren slem turnira. Nije osvojio Vimbldon i ljutit je navodno rekao “Trava je za krave a ne za tenis“, tri puta je bio najbolji na US Openu.

Ušao je u 19 takvih finala, 11 godina u nizu igrao je bar po jedno, a svetski teniser broj 1 postao je poslednjeg dana februara 1983. godine. Uz kratku pauzu tu se zadržao do avgusta 1990, sakupivši 270 nedelja na vrhu.

Igra mu se bazirala na sjajnom, jakom topspinu sa osnovne linije, “moćni tenis” je termin koji je uveden da bi se opisala njegova igra.

Rodio se u teniskoj porodici, majka mu je bila vrhunska teniserka, sa 18 je postao profesionalac, tri godine kasnije se preselio u SAD, a 1987. godine postao je vlasnik ‘Zelene karte’. I pored toga što je mogao da osvoji olimpijsku medalju 1988. godine i značajno pomogne u Dejvis kupu njegov zahtev da dobije američko državljanstov je odbijen, a pravi Amerikanac je postao tek 1992. godine.

Oženio se sa 29, Samantom Frankel, sada imaju pet devojčica, Mariku, Izabel, Karolinu, Danijelu i Nikolu.

Lendl već dugo sasvim ozbiljno igra golf, pobeđuje na turnirima slavnih ličnosti, a tri starije ćerke su mu posvećene toj igri i, kažu, veoma talentovane.

Lendl je najveću aferu u karijeri napravio 1983. godine, odigravši tri revijalna meča u Južnoafričkoj republici, u vreme aparthejda. Usledila je kazna, zabrana nastupa za reprezentaciju, pokušaji tadašnjih vlasti Čehoslovačke da ga spreče da putuje. Nisu uspeli, ali su ga naljutili. U zemlji u kojoj je rođen poslednji put je bio 1982. godine.

Odgovor vlasti bio je potpuno bizaran, godinama nije bilo nikakvih izveštaja ili vesti o tenisu. Nije pominjan Lendl ali ni ostali.

Igrao je i pobeđivao do 1994. kada su bolovi u leđima presudili da je aktivnom igranju kraj. Svojevrsna je ironija da je čovek koji je bio simbol savršene fizičke pripreljenosti prekinuo karijeru zbog povreda i bolova.

Od 2001. je ‘stanovnik’ Teniske kuće slavnih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve