Nova vest
Tenis

Subota, 25.08.2007.

15:05

Monika Seleš, osam Gren slem titula do dvadesete

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Novosađanka Monika Seleš rođena je 2. decembra 1973. godine. Osvojila je devet Gren slem turnira, najmlađa pobednica Otvorenog prvenstva Francuske u istoriji. Povukla se sa 20 godina zbog povrede koju joj je naneo psihopata Parke na turniru u Hamburgu.

Vratila se 1995. godine ali nije imala uspeha kao u prvoj fazi karijere.

Počela je da trenira sa šest godina, trener joj je bio otac Karolj. Prvi turnir osvojila je sa devet godina a njen otac pričao je da Mo ne razume bodovanje i da ne zna ko vodi i ko pobeđuje.

Sa 11 godina pobedila je na Oranž boulu, Nik Boletijeri ju je tada video i pozvao u svoj kamp. Porodica Seleš odselila se na Floridu.

Pobedila je Kris Evert u Hjustonu 1989. godine i osvojila prvu titulu u karijeri. Mesec dana kasnije stigla je do polufinala na Rolan Garosu, a na istom mestu slavila je 1990. Pobedila je Štefi Graf i najavila veliko rivalstvo.

Posle pobede na Australijan Openu 1991. godine postala je ‘broj 1’ na WTA listi, propustila je Vimbldon, a od juna 1990. do septembra 1991. osvojila je šest Gren slem titula.

Od januara 1991. do februara 1993. osvojila je 22 titule na 34 turnira na kojima je učestvovala, samo jednom se ne plasiravši u finale.

Sve se promenilo 30. aprila 1993. U četvrtfinalu Hamburga, sumanuti obožavalac Štefi Graf ubo je Moniku nožem u leđa. Oporavila se brzo, ali dve godine nije izašla na teren.

Selešova se vratila u avgustu 1995. i osvojila Otvoreno prvenstvo Kanade. Izgubila je finale US Opena, ali je u januaru 1996. osvojila Australiju.

Težak povratak posle povrede i rana smrt oca ‘skratili’ su Monikinu karijeru. Sa selekcijom SAD (bila državljanka od 1993. do 2007, od kada ima mađarski pasoš) osvojila je dva Fed kupa.

Ukupno četiri pobede u Australiji, tri u Francuskoj, dve na US Openu, jedno izgubljeno finale na Vimbldonu, 53 titule u singlu, 595 pobeda, osam Gren slemova do 20. rođendana, zarađenih 15 miliona dolara. Kada bi, kao u nekim drugim sportovima, postojao koeficijent kojim bi se uspesi vrednovali u odnosu na vreme koje je potrošeno na terenu, bila bi ubedljivo najbolja.

Monika Seleš trenutno živi na Floridi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve