Nova vest
Tenis

Subota, 25.08.2007.

14:11

Jedina vlasnica 'Zlatnog slema', Štefi Graf

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Štefani Marija Graf rođena je 14. juna 1969. godine u Nemačkoj. U karijeri je osvojila 107 titula, čak 22 na Gren Slem turnirima, dve manje od Margaret Smit Kort. U decembru 1999. godine proglašena je za najbolju teniserku XX veka.

Ukupno 377 nedelja bila je prva na WTA listi, takav rezultat niko nije uspeo da ugrozi, osam godina završavala je kao najbolja na svetu.

Štefi Graf je jedina teniserka koja je svaki od četiri najveća teniska turnira na svetu osvajala bar po četiri puta, a zahvaljujući zlatnoj medalji na Olimpijskim igrama u Seulu i osvajanju sva četiri najveća turnira te godine u njenu čast uveden je termin ‘Zlatni Slem’.

Štefi Graf bila je jedinstvena i po tome što je podjednako dobro igrala na svim podlogama, šest puta je bila nejbolja na Rolan Garosu, sedam puta na terenima Vimbldona, uspela je da ‘spoji’ 13 finala na najvećim turnirima, od Otvorenog prvenstva Francuske 1987. do istog takmičenja 1990. godine osvojila je devet titula, uz četiri poraza.

Povukla se 1999. godine, postavši najbolje plasirana teniserka u istoriji koja je odlučila da više ne igra. U tom trenutku bila je treća na WTA listi.

Imala je spektaklaran forhend, uz dobre ostale udarce, veoma brza, uvek savršeno fizički spremna, znala je da stigne lopte za koje se činilo da su neuhvatljive.

Otac Peter bio joj je prvi trener, a drveni reket dobila je kada je imala tri godine. Sa četiri je izašla na teren i prvi turnir odigrala kada je imala pet godina. Prvi profesionalni turnir odigrala je već 1982. godine.

Dvostruka pobednica US Opena Trejsi Ostin pobedila ju je u prvom kolu, 6:4, 6:0 i ‘ubila’ trinaestogodišnju Štefi izjavom “Postoje stotine ovakvih devojčica u Americi.” Dvanaest godina kasnije srele su se drugi, i poslednji, put. Bilo je 6:0, 6:0 za Graf.

Prvu profi sezonu završila je na 124. mestu, sledeće godine bila je 22, a 1985. završila je na petom mestu. Prvu titulu osvojila je 1986. godine, a te godine osvaja još sedam turnira i završava kao treća teniserka sveta.

Vladavina je trajala dugo, a prva velika kriza nastala je 1991. godine. Problemi sa povredama, lični problemi, gubitak forme, Monika Seleš počinje da vlada. Jedinu titulu te godine Graf osvaja u Vimbldonu, Monika nije učestvovala.

Velika bitka Seleš – Graf trajala je nekoliko godina, završetak divne priče bio je potpuno poražavajući. Psihopata Ginter Parke, navijač Štefi Graf, napao je i nožem povredio Moniku Seleš na turniru u Hamburgu.

Nemica je ponovo postala igračica ‘broj jedan’, ali je drugi period dominacije bio ‘obojen’ pričom o Parkeu i nepravdi.

Veliki problemi 1995. godine, optužbe za utaju poreza, hapšenje njenog oca, Petera, nisu srušili Grafovu. Ostala je najbolja, ali je već 1997. godine, zahvaljujući povredama, počela da propušta previše turnira da bi ostala prva. Martina Hingis postala je nova kraljica.

Štefi Graf se povukla u avgustu 1999. godine, dve godine kasnije se udala za Agasija, sada imaju dvoje dece.

Gospođa Graf je akter jedne od najbizarnijih scena u novijoj istoriji tenisa. I pored toga što je oduvek bila surova profesionalka, umela je da se našali čak i u situacijama koje su bile sasvim ozbiljne. Igrala je polufinale Vimbldona 1996. godine kada je neko od gledalaca uzviknuo "Štefi, hoćeš li da se udaš za mene?" Čula ga je. I uspela da odgovori… "Koliko novca imaš?"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Tenis

Alkaras otkrio kada se vraća

Španski teniser Karlos Alkaras posle Mastersa u Monte Karlu je odlučio da preskoči i turnir u Barseloni, što je izazvalo bojazan kod njegovih navijača da je reč o ozbiljnijem problemu.

B92.sport

18:24

14 h

U fokusu

Vidi sve