24. avgust 2007. | 14:33 | Izvor: Tennis.com

Profesionalni igrači tenisa, koji dolaze iz svih delova sveta i iz različitih socijalnih slojeva i miljea, su zanimljiva gomila individua. Baveći se individualnim sportom, mnogi od njih su se izdvajali iz mase na razne načine.

Iz tog razloga možda i ne iznenađuje previše to da su mnogi od njih, nakon što su završavali svoje teniske karijere, imali manje konvencionalne poslove od onih kao što je na primer običan službenik u velikoj korporaciji.


Neki od njih su, naravno, ostali bliski tenisu. Džon Mekinro, Patrik Mekinro, Pem Šrajver, Klif Drajsdejl i Meri Džo Fernandez su, pored ostalih, imali puno uspeha kao tv komentatori. Neki su počeli da se bave treniranje, kao na primer Toni Roše, Bred Džilbert i Džimi Konors.

Ipak, pojedinci su otišli prilično daleko od teniskih terena.

Dvostruki Grend-Slem finalista i dvostruki US Open polufinalista, koja sada ima 42 godine, promenila je svoj imidž tinejdž-derišta koji je imala tokom svoje karijere, početkom ’80-ih.

Možda je Andrea Džeger samo bila neshvaćena.

Nakon što su je povrede prinudile na rano penzionisanje, Džegerova je novac koji je zaradila od tenisa, iskoristila da osnuje fondaciju ’Mala zvezda’ 1990.

Fondacija obezbeđuje sve oblike podrške siromašnoj i oboleloj deci, uključujući i putovanja na ranč u Aspenu, gde deca provode nedelju dana zabavljajući se. Džegerova je dobila podršku od Mekinroa, koji je bio prvi donator ’Male zvezde’, Andre Agasija i Pita Samprasa.

I, kao i da to nije bilo dovoljno, Džegerova je septembra prošle godine postala časna sestra Anglikansko-dominikanskog reda.

Tenis je imao nekoliko renesansnih ličnosti, ali niko nije bio kao, sada 78-godišnji Danac, koji je više od 20 godina igrao u Dejvis Kupu.

Torben Urlih je jedan od najstarijih učesnika US Opena ikada, pošto je 1974. igrao u svojoj 46. godini. Urlih je bio istovremeno i pisac, slikar, muzičar i režiser. Takođe je i otac Larsa Urliha, bubnjara Metalike.

Torben je jednom kreirao nekoliko slika u stilu Džeksona Poloka, tako što je umakao teniske loptice u boju i onda ih razmazivao po platnu.

U njegovoj spisateljskoj karijeri, pisao je knjige poezije, ali je i komentarisa Sigmunda Frojda. U jednom momentu sovje karijere, koja je trajala skoro 30 godina, Urlih je otvorio džez klub u Kopenhagenu, a takođe je svirao saksofon celih sedam minuta u telefonskoj govornici kod centralnog terena u Vimbldonu – dok mu nije ponestalo daha.

Sada provodi sate svirajući flautu, u potrazi za novim tonom.

Rosko Tener je osvojio Otvoreno prvenstvo Australije 1977. godine i bio je vicešampion Vimbldona 1979. Ali, otkako se Tener penzionisao 1985, njegov život najviše podseća na grudvu problema koja se kotrlja niz planinu i postaje sve veća.

Tenerova lista problema je poveća: ženio se tri puta, žena iz servisa za poslovnu pratnju je zatrudnela sa njim, nevažećim čekom kupio je brod za 35.000 dolara, pa ga je odmah založio da bi pozajmio 10.000 dolara da otplati neki drugi dug.

Tener je takođe proveo ukupno 10 meseci po zatvorima u SAD i Nemačkoj zbog neplaćene alimentacije i dugova. Ni teniski tereni mu nisu bili svetinja, pošto je dva puta uhapšen dok je igrao na turnirima za veterane.

U martu, osuđen je na 43 dana zatvora zbog, krajnje neočekivano, neplaćanja alimentacije i nalazi se na uslovnoj slobodi do 2012. godine.

Pre dve godine je objavio autobiografiju pod nazivom „Dvostruka servis greška: Moj pad i uspon i moj povratak nazad“.

Priredio/la: Miloš Todorović

Postojeći komentari (1) | Pošaljite komentar  Odštampaj   Pošalji

Ivan Lendl rođen je u Ostravi, tadašnjoj Čehoslovačkoj, 7. marta 1960. Za 16 godina profesionalnog igranja (1978 –

Postojeći komentari (3) | Pošaljite komentar

Andre Kirk Agasi, Amerikanac jermensko-asirskog porekla, rođen je 29. aprila 1970. godine u Las Vegasu. Osvojio je 60 titula u

Postojeći komentari (6) | Pošaljite komentar

Novosađanka Monika Seleš rođena je 2. decembra 1973. godine. Osvojila je devet Gren slem turnira, najmlađa pobednica Otvorenog

Postojeći komentari (47) | Pošaljite komentar

Margaret Smit Kort rođena je u julu 1942. godine u Australiji, 1970. postala je prva žena koja je osvojila sve četiri Gren

Postojeći komentari (2) | Pošaljite komentar

Štefani Marija Graf rođena je 14. juna 1969. godine u Nemačkoj. U karijeri je osvojila 107 titula, čak 22 na Gren Slem turnirima,

Postojeći komentari (8) | Pošaljite komentar

Kristin Meri Evert, Amerikanka rođena na Floridi 1954, osvojila je u karijeri 18 Gren slem titula, rekordnih sedam na Rolan

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Džon Patrik Mekinro rođen je 16. februara 1959. godine u Visbadenu, u Nemačkoj.

Četiri puta bio je pobednik

Postojeći komentari (6) | Pošaljite komentar

Bili Džin Mofit, poznatija kao Bili Džin King, rođena je 1943. godine u konzervativnoj porodici u Kaliforniji.

Postojeći komentari (2) | Pošaljite komentar

Martina Navratilova rođena je 18. oktobra 1956. u Pragu. Martina Šubertova promenila je prezime kada je imala šest godina,

Postojeći komentari (12) | Pošaljite komentar

Sin grčkih emigranata Piter Pit Sampras rođen je 12. avgusta 1971. godine u Vašingtonu.

Sa porodicom se 1978.

Postojeći komentari (12) | Pošaljite komentar

Patrik Majkl Rafter jedini je Australijanac sa dve titule na US Openu modernog doba. Nekadašnji 'svetski broj 1' je poslednji

Postojeći komentari (3) | Pošaljite komentar

Stefan Bengt Edberg, rođen je u januaru 1966. godine u Vesterviku u Švedskoj. Nekada je bo prvi na ATP listi, i u singlu i u

Postojeći komentari (2) | Pošaljite komentar

Džejms Skot 'Džimi' Konors rođen je 2. septembra 1952. godine u Ilinoisu, osvojio je Otvoreno prvenstvo SAD pet puta, na

Postojeći komentari (3) | Pošaljite komentar

Otvoreno prvenstvo Sjedinjenih Država u tenisu izraslo je iz zabave visokog društva u veliki sportski događaj na kojem se

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar


subota 1. oktobar 2022.

Vesti

Srbi na US Openu

Federer - Djokovic 7 (7):6 (4), 7 (7):6 (2), 6:4

Igrači

  • Muškarci
  • Žene
  • Država
Eurobasket 2007 na B92
Marketing Pišite nam Mobilni B92 Šta je to RSS?