Nova vest
Tenis

Utorak, 21.08.2007.

20:59

Rolan Garos - ženska konkurencija

Rolan Garos ove godine nije doneo pregršt uzbudljivih i iscrpljujućih mečeva, kao što je obično slučaj na pariskoj šljaci. Počevši od četvrtfinala, jedino su Ana Ivanović i Svetlana Kuznjecova odigrale duel u tri seta, a Žistin Enan je dominirala tokom celog turnira i bez izgubljenog seta osvojila treći Rolan Garos u nizu. Srpkinje su bile fenomenalne, ali su poklekle pred nezaustavljivom Belgijankom, Jankovićeva u polufinalu, a Ivanovićeva u borbi za trofej. Nijedno novo ime nije ’isplivalo’ u Parizu, favoriti su bili sigurni, a očekivanja nisu opravdale jedino Nadja Petrova i, kao i uvek u Parizu, Ameli Moresmo.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Kiša je obilato padala tokom prvog dana, pa su samo četiri meča privedena kraju – Žistin Enan je lako, sa 6:3, 6:4, pobedila Jelenu Vesninu, a Dinara Safina Julijanu Fedak sa 7:5, 6:4. Nešto teži posao imala je Serena Vilijams protiv Cvetane Pironkove iz Bugarske – 5:7, 6:1, 6:1. Treba biti pošten i reći da prolaz Amerikanke nijednog trenutka nije dolazio u pitanje, čak i kada je kiša sprečavala normalan tok meča, pa i kada je izgubila prvi set. Pironkova je od početka igrala na sve ili ništa i takav ’kamikaza’ stav nije mogao konstantno da se isplaćuje. Uz to, Bugarki je ponestalo snage, pa je Serena rutinski privela meč kraju.

Venus Vilijams je u 17-godišnjoj Alis Korne imala dostojnu protivnicu u prvom kolu. Francuskinja je top spin forhendima i odličnim dvoručnim bekhendom poprilično namučila Venus, ali presudilo je neiskustvo u ključnim momentima – 6:4, 6:3. I toga dana je kiša poremetila program, ali je ipak završeno još 5 mečeva. Dalje su, bez većih problema, prošle Stosur, Na Li, Krajiček, Garbin i Harklroud.

Milagros Sekuera iz Kolumbije je u najzanimljivijem meču trećeg dana, posle mnogo obrta, uspela da eliminiše Viržin Razano. Duel je trajao nešto manje od tri sata, a Sekuera je trijumfovala sa 5:7, 6:3, 9:7. Senzaciju je priredila Kveta Peške, eliminisavši Nadju Petrovu sa 7:5, 5:7, 6:0. Pažnju na sebe skrenula je 23-godišnja Uzbekistanka Agkul Amanmuradova, koja je fanatičnom borbenošću izbacila Vaniju King i izjednačila svoj najbolji rezultat – drugo kolo Gren slema. Dalje su prošle Dementijeva, Jankovićeva, Vajdišova, Bartoli...

Preko 40 mečeva odigrano je četvrtog dana, a jedina poražena nositeljka bila je Julija Vakulenko, koju je savaldala Raluka Olaru sa 6:4, 6:1. Učešće je završila i nekadšnja šampionka Anastasija Miskina, osvojivši samo jedan gem protiv Megan Šonesi – 6:1, 6:0. Šarapova je malo teže od očekivanog pobedila Emili Loa (6:3, 7:6), a sigurne su bile Moresmo, Enan i srpki duo Ivanović-Janković.

Šarapova je lako izašla na kraj sa Džil Krejbas – 6:2, 6:1, dok se Ameli Moresmo mučila sa Natali Deši – 6:3, 6:7, 6:1. Serena Vilijams je, posle laganog prvog seta, morala da pruži maksimum u drugom kako bi izbacila Milagros Sekueru – 6:0, 7:6. Amerikanka je fenomenalno servirala, naročito u taj brejku, a uz to je veoma umešno koristila slabiji drugi servis rivalke i forhendom napadala direktno iz riterna. Ana Ivanović je pobedila Saniju Mirzu sa 6:1, 6:4, a drugi set je bio krajnje nekarakterističan za ženski tenis, pogotovo na šljaci, pošto je odlučen samo jednim brejkom.

Vrlo kvalitetan okršaj viđen je u trećem kolu između Jelene Janković i Venus Vilijams. Srpkinja je ostvarila svoju taktiku, terala je Venus da trči sa jedne na drugu stranu, uskraćujući joj priliku da napadne. Uprkos tome što je Amerikanka dobila drugi set, Jelena je sve vreme držala kontrolu nad mečom. Venus je polako gubila snagu, na to se nadovezao vrlo loš bekhend u odlučujućem setu i poraz je bio neminovan – 6:4, 4:6, 6:1. Mihaela Krajiček je uspela da bude samo jači sparing partner mlađoj Vilijamsovoj, Serena je pobedila sa 6:4, 6:3. Marion Bartoli je eliminisala Jelenu Dementijevu, Enan je imala lak posao sa Santanđelo, baš kao i Vajdišova sa Stosurovom, dok je Safina nadoknadila set zaostatka i pobedila Skjavone.

Ivanovićeva je nastavila furiozno, prepustila je Olaru samo dva gema, a slično je prošla i Kudrjavceva u meču sa Šarapovom – 6:1, 6:4. Lusi Šafarova je postala pravi košmar za Ameli Moresmo, pošto ju je savladala sa 6:3, 7:6 u trećem kolu, a interesantno je da u medijima takav ishod nije prokomentarisan kao iznenađenje. To je samo još jedno u nizu priznanja za mladu Čehinju, koja igra vrlo agresivno i lepo za oko i sasvim sigurno će ući u Top 10.

Najuzbudljiviji megdan na ovogodišnjem Rolan Garosu podelile su Marija Šarapova i Pati Šnider u četvrtoj rundi. Ruskinja je forsirala igru po dijagonali i izlazila na mrežu više nego inače, ali je Šniderova fantastičnom defanzivom osvojila prvi set. Šarapova je uspela nekako da izjednači, a Švajcarkinja užasnim bekhendima propušta dve meč lopte u trećem setu.

Plašljiva igra Šniderove u bitnim poenima trećeg seta brzo joj se osvetila i Šarapova je pobedila nakon 2 sata i 37 minuta – 3:6, 6:4, 9:7. Drugi mečevi toga dana nisu bili ni približno zanimljivi, pošto su Jankovićeva, Serena, Kuznjecova, Enan i Vajdišova rutinski obavile posao. Ana Čakvetadze je zaustavila Šafarovu sa 6:4, 0:6, 6:2, Ivanovićeva je izgubila prvi set na turniru, ali je uspela da pobedi upornu Medinu Gariges – 6:3, 3:6, 6:3.

Žistin Enan je u dugo očekivanom četvrfinalu sa Serenom Vilijams potvrdila primat na Rolan Garosu - odličnim servisom, forhendima sa dosta spina i raznovrsnim bekhendom nije dozvolila da njen trijumf dođe u pitanje – 6:4, 6:3. Šarapovoj je u duelu sa Čakvetadze sve polazilo od ruke, pogađala je duboko i jako, i čini se da nikada nije odigrala nijedna meč na šljaci sa toliko samopouzdanja – 6:3, 6:4. Nikol Vajdišova je zahvaljujući hrabroj igri i lošem servisu Jankovićeve uspela da spasi četiri meč lopte, ali Jelena je tokom celog meča igrala konstantno dobro i zasluženo otišla u polufinale – 6:3, 7:5. Ivanovićeva je sa 6:0, 3:6, 6:1 pobedila Svetlanu Kuznjecovu, nijednog trenutka nije gubila koncentraciju niti samopouzdanje, što je bio značajan napredak u odnosu na prvu polovinu godine.

Ana je protiv Šarapove u polufinalu odigrala bez greške – dobro ju je služio servis, sjajno se kretala, forhend je bio standardno odličan, a bekhend paralelom je takođe napravila nekoliko ’vinera’. Dovoljno za lagan trijumf od 6:2, 6:1 i prvo Gren slem finale u karijeri. U drugom polufinalu Jankovićeva je igrala pod velikim pritiskom protiv Enan i nije pružila ni izbilza jak otpor kao u prethodnim susretima te dve igračice – 6:2, 6:2.

Finalni meč je trajao samo 65 minuta, Ivanovićeva je dobro počela, povela sa 1:0 i imala tri gem lopte u narednom gemu, a onda se iznenada unervozila i do kraja srljala iz greške u grešku. Nervoza je bila očigledna, servis je bio katastrofalan, a Belgijanki je jedino preostalo da ubacuje lopticu u teren i da se raduje velikom trijumfu – 6:1, 6:2.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve