Nova vest
Tenis

Sreda, 05.09.2007.

14:07

Karlos Moja

Karlos Moja je rival Novaka Đokovića u četvrtfinalu US opena. Moja je profesionalac od 1995. godine, a imao je vrlo berićetnu karijeru - osvojio je 20 turnira, igrao 22 finala i bio prvi na ATP listi 1999. godine. I pored tolikih trofeja, Španac nije izgubio želju za nadmetanjem, ove sezone igre na veoma visokom nivou, pobedio je u Umagu, igrao finala u Akapulku i Sidneju, a trenutno je 17. teniser planete.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

U međusobnim duelima Moje i Đokovića trenutno je 2-1 za Španca. Novak je bio bolji u polufinalu Umaga 2006. godine sa 6:1, 7:5, ali je Maljorčanin zabeležio dva trijumfa ove godine. Prvi duel u Hamburgu bio je vrlo tesan – 7:6, 5:7, 6:4, a drugi meč u Sinsinatiju bio je potpuno lišen neizvesnosti – 6:4, 6:1. Ipak ,treba reći da je taj dvoboj usledio neposredno nakon Novakovog trijumfa u Montrealuu, pa je na turnir došao emotivno i fizički isceđen.

Prvu titulu osvojio je 1995. godine, kada je u finalu Buenos Airesa savladao zemljaka Feliksa Mantilju sa 6:0, 6:3. Naredne sezone je, kao 20-godšnjak, pobedio u Umagu, igrao finala u Minhenu i Bukureštu i već tada završio godinu u prvih 20. Interesantno je da je u polufinalu u Bavarskoj eliminisao Tomasa Mustera i tako okončao seriju Austrijanca od 38 pobeda na šljaci.

Početkom 1997. godine nastavio je sa sjajnim partijama, pošto je stigao do finala Australijen opena, gde je u tri seta poražen od Pita Samprasa. Postao je prvi Španac još od 1969. koji se plasirao u finale Gren slema u Melburnu. Probio se u prvih 10 zahvaljujući tituli na Long Ajlendu (pobedo Raftera), a nekoliko puta je poražen u borbi za trofej – u Sidneju od Henmana, u Indijanapolisu od Bjorkmana...

Jedinu Gren slem titulu osvojio je 1998. godine, kada je u finalu Rolan Garosa u tri seta savladao Aleksa Koreču – 6:3, 7:5, 6:3. U četvrtfinalu je eliminisao Marsela Riosa, tada 3. tenisera sveta, a u polufinalu Feliksa Mantilju. Trijumfovao je u Monte Karlu, gde je pobedio Mustera, Kafeljnikova, Koreču, Krajičeka i Piolina. Bio je učesnik finala u Maljorci (poraz od Kuertena), a stepenik niže zaustavljen je na US openu od Marka Filipusisa.

U martu 1999. godine bio je prvi na ATP listi i tu poziciju držao je dve nedelje. Na Rolan Garosu je kao branilac titule poražen od budućeg šampiona Andrea Agasija, iako je vodio sa 6:4, 4:1. Igrao je finale u Indijan Velsu i imao još nekoliko solidnih rezultata.

Zbog povrede leđa je propustio finiš te i početak naredne sezone, a po povratku nije imao velikih uspeha – trijumf u Eštorilu i finale Tuluza. Jedno vreme je čak proveo i izvan prvih 50, ali je godinu ipak završio na 41. mestu.

Posle još jedne prosečne sezone, usledile su tri godine tokom kojih je Moja konstantno bio u vrhu i osvojio polovinu od ukupno 20 titula. Tri puta u nizu je bio najbolji u Umagu, a pobeđivao je u Bastadu, Akapulku, Čenaju... Osvojio je i dva turnira iz Masters serije – u finalu Sinsinatija 2002. godine savladao je Lejton Hjuita sa 7:5, 7:6, dok je dve godine kasnije bio bolji od Davida Nalbandijana u finalu Rima – 6:3, 6:3, 6:1.

U Čenaju je ponovo bio najbolji 2005. godine, ali je ta sezona protekla u znaku povrede ramena, zbog koje Moja nije učestvovao na mnogo bitnih turnira, pa je godinu zavšio izvan Top 20 prvi put u pet godina. Ni 2006. nije bila preterano uspešna, na šljaci je imao za njega vrlo loš skor 18-11, a sa protivnicima iz prvih 100 izvojevao je samo jednu pobedu iz osam mečeva.

Ove godina je bila rezervisana za novi povratak Moje u svetski vrh, pružao je dobre partije u kontinuitetu, stigao je do četvrtfinala na Rolan Garosu i osvojio dve titule.

Karlos Moja je u karijeri ostvario turnirski prihod od preko 12 miliona dolara, a omiljena podloga mu je šljaka. Preferira agresivnu igru sa osnovne linije, ali se slabije snalazi na mreži. Brzina mu nije jača strana, ali to nadoknađuje snažnim i preciznim forhendom. Možda bi trebalo češće da igra slajs, ali u ovoj fazi karijeri teško da može mnogo da promeni u igri. Poseduje i solidan bekhend, posebno po paraleli, a servis uglavnom udara ravno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve