Nova vest
Tenis 5

28.5.2024.

8:00

Nadal je stvarno kralj, ali… VIDEO

Rafael Nadal je najverovatnije odigrao svoj poslednji meč na Rolan Garosu, mada to eksplicitno nije potvrdio.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

"Bik sa Majorke" po prvi put u karijeri poražen je odmah na startu pariskog Grend slema, gde je slavio rekordnih 14 puta.

Niko nikad, verovatno, neće dominirati na jednom velikom turniru kao što je to Rafa činio u Bulonjskoj šumi.

Stoga, izlišno je i pričati kako se ovdašnja publika ophodi prema Nadalu, "kralju Pariza", što je nekim momcima i pisalo na majici.

Bili su najbučniji tokom meča sa Sašom Zverevim, oduševljeni svakim vanserijskim udarcem svog idola, koji bi podsetio na stare, slavne dane.

Može se reći da je Rafa generalno bio dobar u duelu protiv četvrtog na svetu, ali falio mu je kontinuitet udaraca da bi se ozbiljnije "pobio" sa momkom koji je u Francusku došao kao šampion Rima.

Sanjao je Nadal još bar jedan nastup na "Šatrijeu", tu priliku je i dobio. Kraj nije bio onakav kakvom se nadao, ali razume i on da je ovo realnost.

Godine su ga stigle, još važnije od toga – povrede. Zbog kuka je propustio čitavu prošlu sezonu, da bi u Brizbejnu početkom godine doživeo novu.

Jasno je bilo da će se vratiti tek tokom sezone na šljaci, gde nije bio baš najubedljiviji. Rafa u Barseloni, Madridu i Rimu nije ubedio nikog da bi na Rolan Garosu mogao do nekakvog čuda.

Čudo bi svakako predstavljala pobeda nad Zverevim, koji, iskreno govoreći, deluje kao najozbiljniji pretendent na titulu u Parizu, gde je u prethodne tri godine stizao do polufinala.

"Rafa, Rafa", odjekivalo je sa centralnog terena French opena, bez obzira da li je Nadal osvojio ili izgubio poen, gem, meč.

Po završetku susreta je, takođe, bila čudna situacija, pa je i poraženi odgovarao na pitanja spikera, odmah nakon onog koji ga je pobedio.

Milan Tomić/B92.sport

Stojeće ovacije Rafa je dobio od gotovo 15.000 ljudi, baš kao i od Zvereva, od kojeg je uzeo reč i dao nam objašnjenje zašto je odbio jedan plan organizatora.

Ameli Morezmo i ostali želeli su da naprave posebnu ceremoniju, kojom bi odali počast velikom šampionu, najvećem kojeg je Rolan Garos ikada imao.

Rafa je odbio iz prostog razloga što nije skroz na skroz načisto sa tim da li će se i kada vratiti na crvenu prašinu omiljenih terena.

"Ako je ovo bio moj poslednji meč, onda sam miran. Prošao sam kroz najteži period u karijeri u prethodne dve godine, izgubio sam, ali to je deo tenisa", rekao je Nadal na konferenciji za medije.

Ne pamtim zaista u prethodnim sezonama da je toliko interesovanje vladalo za jedan meč u Parizu. Poslednji je, recimo, bio okršaj Novaka i Rafe baš ovde 2022. godine.

Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Novinarska loža, koja ima sasvim solidan kapacitet, najveći od svih Grend slem turnira svakako, bila je mala da primi sve zainteresovane pripadnike "sedme sile".

Nekoliko uvodnih gemova je moralo da prođe kako bih našao mesto. Slobodnih sedišta na tribinama svakako da nije bilo.

Karta više tražila se i za VIP deo, gde smo uočili i velike Rafine rivale, Novaka Đokovića pre svega, koji je meč pratio u društvu agenta, kao i momka, sa kojim je konstantno ćaskao.

Tu je bio i Karlos Alkaras, koji je odgledao ceo meč zajedno sa svojim ocem, pasioniranim ljubiteljem tenisa, kako je momak iz Mursije u više navrata objašnjavao.

"Nisam ih video, ali mislim da je to normalno, zar ne? Mislim da je to zadnji put da sam igrao ovde i da znam da Novak poslednji put igra na Vimbldonu ili Australiji i da sam tamo... Mislim, takav tip rivala ili mladih igrača koji su kao Karlos koji su me verovatno gledali na TV više godina života, normalno je da su na neki način zainteresovani da vide šta će se desiti, pogotovo na ovom mestu sa svom tom istorijom iza sebe, zar ne?", kazao je Rafa.

Kako kaže, to je znak da ima pozitivnu zaostavštinu. I u pravu je, ko ima, ako ne on?

B92.sport

Podeli:

Komentari 5

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu