"Za Novakove 'hejtere', ovo je gorka pilula"

Svetski poznati Njujork Tajms objavio je tekst pod naslovom "Ovo je Vimbldon Novaka Đokovića. Ne prevrćite očima".

Izvor: B92
Podeli
EPA/Cati Cladera
EPA/Cati Cladera

On se obraća svima onima koji su, iz ovog ili onog razloga, sporili poređenja srpskog asa sa Nadalom i Federerom.

Autor Kurt Striter upoređuje Đokovića sa Markom Rotkom, slikarom iz pravca apstraktnog ekspresionizma.

"Usavršio je pripremu, ravnotežu, pomeranje težine i rad nogama, više nego bilo ko u istoriji tenisa. Dok Federer ima Rembrantov njuh i graciozni barokni umetnički prustup, a Nadalove fizikalije i tenis podsećaju na udarce levicom teškaša u boksu, vredi reći da i Đokovićeva igra ima svoju lepotu. Nijedan vrhunski igrač nikada nije bio tako fleksibilan kao on, da na svakoj površini može da se izvije i savije i da pretvori ludi odbrambeni sprint u iznenadni napad", piše.

Kako je dodao Đoković nije robot, već Hudini.

"Godinama se činilo da je muški tenis definisan jednim rivalstvom, Federer protiv Nadala. Dva velika šampiona i dva kontrastna stila. Njihova trajna veza definisala je doba ovog sporta. Tada je Đoković upao i maltretirao ih. On je treći točak, različit od Federera i Nadala u svakom pogledu, uključujući i činjenicu da ne potiče iz dobrostojećih zemalja kao što su Švajcarska i Španija, već iz istočnoevropske zemlje koju navijači ne mogu da pronađu na mapi", nastavlja.

Obraća se i onim koji osporavaju srpskog tenisera,

"Za njegove hejtere sve je ovo gorka pilula, koju moraju sve češće da gutaju. Novak sada ima prednost u međusobnim duelima. Od 2011. godine osvojio je 18 Grend slemova, sedam više od Nadala i 14 više od Federera", smatra Striter.

"Novak će se naći na poznatom mestu, suočivši se sa bučnom publikom koja želi pobedu Federera i da Srbina vidi uništenog u porazu. Ako se nastavi nedavna istorija, Đoković će ponovo podići šampionski pehar, to je još jedan ukor za one koji odbojaju da prihvate jednog od najuzbudljivijih šampiona u celom sportu. Vrednost Vimbldona je umanjena? Ne baš", zaključuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.