"Zauvek oslobađam US open odgovornosti ukoliko umrem ili izazovem smrt člana porodice"

Teniski savez SAD se preduzeo sve potrebne mere kako bi se zaštitio pred početak US opena.

LNIzvor: B92
Podeli
Photo by Chris Trotman/Getty Images for USTA
Photo by Chris Trotman/Getty Images for USTA

Otvoreno prvenstvo SAD bi trebalo da počne 31. avgusta, a njemu će prethoditi Sinsinati Masters u Njujorku nedelju dana ranije.

Na društvene mreže je "procurela" saglasnost koju moraju da potpišu svi teniseri i teniserke, odonsno članovi njihovog tima, koji se odluče na dolazak u "Veliku jabuku".

"Potpuno sam svestan rizika ulaska u Nacionalni trening centar i kompleks Bili Džin King nacionalnog centra (itd.) tokom kovid-19 pandemije. Shvatam da postoji rizik zbog ulaska u kompleks i toga što sam okružen drugim ljudima tokom kovid-19 pandemije. Rizik uključuje, ali nije limitiran na, dobijanje kovida-19, respiratornih problema, smrt, širenje kovida-19 članovima porodice ili ukućanima, kao i bilo kome drugom koji može da se suoči sa pomenutim problemima.

Takođe shvatam da poštovanje kovid-19 protokola neće eliminisati ovaj rizik, čak i uz socijalno distanciranje i druge bezbednosne mere u kompleksu. Sa ovim znanjem prihvatam da uđem u kompleks birajući da to uradim uprkos tome što može da bude opasno za moje zdravlje i zdravlje ljudi sa kojima budem u kontaktu.

Prihvatam odgovornost za svaki rizik koji uključuje povredu, ozbiljno oboljenje i smrt koji mogu da se dese meni ili drugima koji budu u kontaktu sa mnom, a rezultat su mog boravka u kompleksu i nastali su zbog nemarnosti Nacionalnog trening centra ili bilo kog drugog razloga.

Sa punim razumevanjem shvatam da je ovo odricanje odgovornosti i saglasan sam sa tim da važi zauvek. Ova forma odricanja je obavezujuća za: mene, članove moje porodice i supružnika ukoliko budem živ, to jest moje naslednike i lične zastupnike ukoliko budem mrtav", navodi se, pored ostalog, u "procurelom" formularu.

Nedugo nakon što je ova informacija dospela u medije oglasili su se pojedini teniseri, od kojih su neki otkrili da svake godine potpisuju neku vrstu ovakvog dokumenta.

Dubl igrača Veslika Kulhofa je zabrnila stavka da u formularu odricanja odgovornosti US opena piše da on "važi zauvek".

Tetniski trener Sven Grenefeld je otkrio da od kada je on na Turu, sredinom '90-ih godina prošlog veka, postoje ovakvi formulari na svakom Grend slemu.

Teniski trener i komentator Mark Lusero podržao je tu tvrdnju, baš kao i trener Deren Kejhil.

"Imam vesti za vas. Ovakvo oslobađanje odgovornosti morate da potpišete svaki put kada preuzmete akreditacije na nekom turniru i tako je već godinama", naveo je on.

Podsetimo, od tenisera iz vrha od US opena su odustali Rafael Nadal, Rodžer Federer (povreda), Sten Vavrinka i drugi, a i dalje se čeka zvanična odluka Novaka Đokovića.

Vesti su došle i do britanske teniserke Džoane Konte, koja je ranije objavila da će učestvovati na US openu.

Foto: Getty Images/Dan Mullan
Foto: Getty Images/Dan Mullan

"Mislim da sa ovakvim formularima stvari uvek postali dosta mračne i veoma sumorne. To je jednostavno takva forma. Što se tiče prakse, gde god da odemo na turnir, čak i pre ove situacije (pandemije koronavirusa prim. aut), mi upravljamo našim telom", rekla je Konta i dodala:

"Svaku odluku koju donesemo koja se tiče toga kada igramo i koliko igramo će uticati na naše telo. Tako da, što se tiče ovog virusa i odluke koju će igrači doneti, mislim da to sve pada pod isto".

Ono što je novinarima i pojedinim teniserima ostalo nejasno je to na koji način je formular za oslobađanje odgovornosti promenjen zbog koronavirusa i da li je oslobođivanje US opena od odgovornosti čak i ako neko umre standardna procedura ili ne.

Pre oko mesec i po dana organizatori US opena su održali pres konferenciju na kojoj se pričalo upravo o ovoj temi.

Direktorka turnira Stejsi Alester i doktor Brajan Hejnlajn su odgovorili na pitanje o tome da li će igrači i igračice morati da potpišu upravo ovakvu vrstu oslobađanja odgovornosti.

"O tome nismo pričali na nivou Upravnog odbora i Teniskog saveza. Mislim da nema mnogo smisla da igrači potpišu tako nešto jer, pazite... Oni rizikuju da dobiju kovid na mnogo različitih načina. Veoma je malo verovatno da će se to desiti na US openu", rekao je tada doktor Hejnlajn.