"Troškovi u tenisu su veliki – plaćaš dva poreza, trenera, a nemaš stalnu platu"

Španac Pablo Anduhar govorio je koliku ulogu ima novac u svetu tenisa.

MSIzvor: B92
Podeli
Photo by Matthew Stockman/Getty Images
Photo by Matthew Stockman/Getty Images

Kako je rekao, "velika trojka" u sastavu Novak Đoković, Rodžer Federer i Rafael Nadal ne bave se "belim sportom" zbog novca, već slave.

Tako je 53. teniser planete ponovo pokrenuo temu o tome ko je najbolji igrač u istoriji tenisa (GOAT).

"Teniseri ne bi trebalo da igraju zbog novca, već zato što vole sport. Nadal, Đoković i Federer ne igraju zbog para, već pokušavaju da budu najbolji u istoriji. Na kraju krajeva, svi igraju jer vole tenis, to je stil života", rekao je Anduhar.

Izneo je i mišljenje da se pobeda više slavi u tenisu nego u popularnijim sportovima – fudbalu i košarci.

"Kada teniser pobedi ne oseća se isto kao fudbaler ili košarkaš. Trijumf je važniji u našem sportu jer do njega dolaziš sam. Čini te ispunjenijim. Mi nemamo platu ako nema turnira", rekao je Anduhar i dodatno pojasnio:

"Teniseri oko 300. mesta potroše sve što zarade. Timski sport nije skup toliko, mi moramo da se ponašamo kao šefovi, da investiramo novac i plaćamo trener. U jednom trenutku možeš puno da zaradiš, ali su troškovi veliki. Moraš da plaćaš porez u državi u kojoj je turnir i u onoj u kojoj si prijavljen".

Photo by Hector Vivas/Getty Images
Photo by Hector Vivas/Getty Images

Anduhar otkriva i drugu stranu tenisa.

"Ako si povređen onda moraš sve sam da platiš. Čelendžeri su turniri gde te tretiraju veoma dobro, suštinski deo Tura. Svi smo ih iskusili i koliko je teško pobeđivati na tom nivou. Znaš da si pod pritiskom jer moraš da se vratiš na ATP turnire. Hoteli sa pet zvezdica i skupa kola su kao balon, više vrednujem čelendžere. Pokušaću da igram tenis još nekoliko godina i ostanem među najboljih 100", zaključio je.