Subota, 21.09.2013.

21:56

Na skeneru: Sedmo mesto – uspeh i realnost

Doterali su naši momci cara do duvara, ostala im je bila još samo jedna meč lopta za plasman na SP, ali stisli su petlju i odigrali su izvanredno sa Italijom.

Izvor: SO

Na skeneru: Sedmo mesto – uspeh i realnost IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

72 Komentari

Sortiraj po:

Mito

pre 10 godina

Sviđa mi se što smo realni. Imamo reprezentativaca koji su našli milion razloga da neigraju za reprezentaciju, a ipak smo otišli na SP u Španiji. Npr Veličković je otišao nepripremljen u Bamberg, a da je igrao za reprezentaciju bio bi u top formi. To su znale ranije generacije košarkaša, koje su se odazivale pozivu. Hrvati za razliku od nas su napravili euforiju, iako realno su se samo kvalifikovali za SP, kao i mi, a sve su iole ozbiljnije utakmice izgubili. Po meni naš problem je što nam igrači premladi odlaze u inostranstvo, zadovolje se novcem koji su dobili, nemaju ključne uloge u timovima i polako stagniraju. U jednoj godini imali smo svetske i evropske prvake u svim mlađim kategorijama (vreme Teodosićeve generacije), rasuli su se po svetu i sada sa nekim novim klincima igramo EP. Najgore je to što nam klinci igraju u drugim reprezentacijama, a mi smo ih odgajali. Volio bih da neko objavi koliko naših igrača igra za druge reprezentacije. Mislim da bi o tome trebao da razmisli i KSS. S poštovanjem.

Igor

pre 10 godina

Najveci i najznacajniji dobitak je pojava dva ekstratalentovana beka, sto cekamo jos od momenta kada je prestao da igra Danilovic, i gde smo godinama bili najtanji - to su naravno Bogdanovic i Nedovic. Sto se tice Nedovica nadam se da ce nastaviti da igra za reprezentaciju iako ce igrati u NBA .
Takodje bih pomenuo Micica , koji ima samo 19 godina , za koga se vec tokom sezone u utakmicama sa Partizanom i Zvezdom , da je u pitanju , bar po talneut, prvi pravi naslednih legendarnog Saleta Djordjevica , samo da ga zaobidju povrede i da nastavi da napreduje. Kalinic takodje veliki potencijal. Svi su dali sve od sebe i niko ne zasluzuje kritike,pogotovu ne Nemanja Bjelica , koji je odradio ogroman posao , igrajuci na poziciji koja mu nije primarna , slicno se moze reci i za Katica , koji je igrao i na poziciji 5 , ali i na poziciji 4 , sto verovatno nikada ranije nije igrao. Sa pomenutim mladim igracima se nazire bolja buducnost reprezentacije, jedino bar za sada nemamo nekog mladjeg igraca koji bi u narednih par godina mogao da zameni Krstica na centarskoj poziciji, ali budimo optimisti i sacekajmo napredak Milutinova , Gagica , Muslija itd.
KSS treba da radi bolje da ima bolji kontakt sa igracima, da bi bilo manje otkaza , i da se resi status nekih igraca , kao sto je npr. Savovic (mislim da ima sanse da zaigra za Srbiju) i Ognjen Kuzmic (treba videti da li ima pravo i zelju da nastupa za Srbiju) .

JzMa

pre 10 godina

realnost jeste 7mo mesto sobzirom da smo usli kao poslednja reprezentacija i da smo bili 13ti i to bi bilo super jer mi smo usli kao 24tvrti ! a uspeh nije sigurno kao sto kod nas nije uspeh u kosarci biti 7 tako nije uspeh finaca biti 7 u ski skokovima npr :)

toplica-jagodinac

pre 10 godina

Teodosic,Markovic,Nedovic
Bogdanovic,Milosavljevic,Tripkovic
Lucic,Bjelica,Velickovic,Erceg
Krstic i Musli,
selektor Vlada Vukoicic sa mentorom Karijem Pesicem,
Tvrdim da bi ova ekipa vratila onu igru koju zasluzuje reprezentacija Srbije,leprsavu,brzu,da se ne svodi napad na spustanje lopte centru,nego da imamo vise varijanti napada,ima i igraca koji bi stegli odbranu kao npr.Markovic,Bogdanovic,Milosavljavic,Lucic i Novica,odgovorno tvrdim da bi dvojac na klupi pod nadzorom Karija Pesica vratio nadu u IGRU,a ne samo da gledamo da rezultatom pokrijemo nedostatak ikakve koncepcije u napadu

Sasa KG

pre 10 godina

Realan uspeh! Svaka ekipa uvek može bolje, ali i gore. Moja očekivanja su zadovoljena. Mlada, neiskusna ekipa, rekao bih čak odigrala neke utakmice na "suvi" kvalitet, što samo može da raduje. Sve što sam očekivao i desilo se, ali opet da naglasim, u nekim utakmicama su momci dali i više od mojih očekivanja. Zato im hvala! Najveći problemi su naravno "strah" i neiskustvo. Nemojte zaboraviti da je, recimo, Micić dobio mnogo značajniju ulogu nego što je i pre samog prvenstva očekivano, sa povredom Stefana Markovića. Dečko sa 19 godina????!!!! "Juče" došao sa juniorskog prvenstva - sjajan momak i sva podrška. Biće on već iduće godine sjajan. Bogdanović, samo reči hvale. Dečko je redak biser, sa stavom koji je nekad krasio pola reprezentacije (i ne samo sportiste, već i ljude uopšte, ali sa svim što nam se desilo poslednjih 25 godina i to se izgubilo - očekivano menjanje mentalnog sklopa nacije). Biće veliki igrač. Bjelica takođe sjajan. Samo mi nisu jasni "kritičari". U stvari, jasni su mi-neznanje, malicioznost i pakost. Ništa više.Za sve one koji su izražavali zadovoljstvo neigranjem Teodosića, sada su nadam se videli koji je to bio nedostatak. Kad u teškim utakmicama nemaš iskusnog pleja (ni Marković nije igrao). A ne znam, od Bjelice su verovatno očekivali po 30 poena, 25 skokova, 18 asistencija. Pa pozvao bih te iste da probaju da uhvate dve lopte pored ljudi od 2,10 i 140 kilograma, da vide koliko energije treba za to. Imamo lepu budućnost! Sve čestitke i samo napred!

goca

pre 10 godina

Pozdrav za Jovu koja ocigledno voli i razume kosarku koliko i tenis i uvek pise lepe i smislene komentare.Slazem se sa svim sto je napisala i zaista verujem da ce nas nasi kosarkasi ponovo obradovati u buducnosti.Bravo momci!

kaludjer

pre 10 godina

Realnost da je ovo prvenstvo bilo dosta ujednaceno,mogli smo lako do finala,mi smo samo izgubili jednu utakmicu i to najvazniju od jacih ekipa i to od Spanaca,nije tako lose,polko se dizemo ima ovde prostora dosta za ove momke imamo mi budicnost i to lepu,bice opet slavlja,pre prvenstva nisam imao veru u ove momke sad VERUJEM ISIM ONIM ZAROM KAO KAD SU IGRALI 90-IH DJREDJVICMC=DIVACMDANILOVIC PASPALJ...

Ex Sns.

pre 10 godina

Ne znam zasto protiv Spanije da odigramo sa takvim strahom? Ubedjen sam da smo mogli da ih pobedimo,samo da nije bilo straha i treme.Ok,i 7.mesto je ok jer se radi o mladim igracima debitanima,ipak imaju u proseku 21 g.

Veljo, ista ste vi banda, i ti i Dinkić!

pre 10 godina

Ne, realnost je da je trebalo da budemo četvrti, uz malo sreće i finalisti. Prvo mesto u obe grupe, pobede protiv Litvanije i Francuske, a sigurno smo bolji od hrvata. Samo da Španci nisu štelovali.

Мили

pre 10 godina

Седмо мјесто је успјех ако се правилно протумачи и искористи. Првенствено мислим на младе играче. Пред њима је огромна дилема: постати кошаркаш или бити на привременом раду као кошаркаш? Разлику најбоље могу сагледати када упореде каријере некадаших мајстора између два обруча и ових садашњих. Шта од тога желе, остаје на њима.
Ако се поведу првим примјером, за њих нема граница, а за нашу кошарку нове свијетле странице успјеха и славе. Ако имају вјере у себе и своје могућности, ону позитивну дозу младалачког безобразлука, можда им се омакне да закуцају лопту у кош као некада Даниловић преко Сабониса. Да буду као Сале национале. Да можда надмаше Бодирогу кога су тукли амери јер их је возао по терену. Да остану послије тренинга и шутирају тројке два сата. Да су гладни кошарке и доказивања.
Други примјер је коктел широких родитељских амбиција и грамзивост менаџера. Колико пропаде младих талената за које су свјетски експерти предвиђали блиставе каријере. Нај, нај, највећи таленти завршише у сивилу осредњости и јаловим лигама. Неки су испливали, али никад нису постали мајстори кошарке. Само бољи играчи који служе сврси, попуњавају празнине, доприносе постотку-статистици. Никад класа, само просјек.

Млађаријо, играјте кошарку због узбуђења и ужитка који она доноси. Баталите менаџере и искулирајте амбициозне родитеље. Нема већег поноса од прилике да служите своју домовину. Баталите сујету, грб је светиња. Новац није све у животу, има нешто и у побједничком постољу.

Jova

pre 10 godina

Posle završetka utakmice protiv Izraela i kvalifikovanja na EP uzviknila sam »E sad ima da osvojimo medalju« kao,pretpostavljam i većina vas.Medalje nema ali nisam razočarana.Dobro je da smo se kvalifikovali na sledeće svjetsko i evropsko.Pa makar samo učestvovali,statirali ako hoćete.Nije isto pratiti prvenstva s našima ili bez njih.Volim ja košarku,gledam većinu utakmica ali uz prijeko potreban začin: učestvovanja naših.

Išli smo gledati i bodriti naše na Jesenice,u Lj. smo bili više u Stožicama nego kod kuće.Momci su mladi ali znaju igrati.Uz to smo dobili par igrača koji uz dobar rad i nešto malo sreće mogu biti izvanserijski.Tu mislim prvenstveno na Bogdanovića i Nedovića. Bogdana sam gledala prošle godine na prvenstvu mladih.Puno je napredovao od tada.Nedovića prvi put gledam ali obojica imaju ono nešto: uličarsko-šmekerski-drčno »gledajte me« u sebi a to je,barem za nas,prijeko potrebno.Toga Bjelica nema.Beskrajno mi je drag,dobar je igrač ali preblag,crkne u odbrani i umoran griješi ali strpljivo čeka da mu Duda očita bukvicu pri izlasku iz igre.Za Krstića nema rječi,Kalinić je lav u odbrani a i ostali su pokazali onoliko koliko mogu.

I mislim da je vrijeme da prestanemo ove sadašnje, bivše i buduće momke, poredimo s našom zlatnom generacijom. Tad smo na SVIM pozicijama imali umjetnike ove igre i mnogo dobre zamjene. To teško da se može ponoviti. Podržimo ih, volimo ih takve kakvi jesu a oni će nam vratiti, naravno u okvirima svojih mogućnosti.

Pozdrav svima

aca 39

pre 10 godina

Posto je ovo veoma mlada reprezentacija bez iskustva igranja na velikim takmicenjima, sedmo mesto i plasman na svetsko prvenstvo je uspeh. U proslim decenijama su nasi mladi igraci postepeno uvodjeni u igru pored starijih koji su ih upucivali sta kako treba raditi kao sto je i normalno. Pitanje je zasto su sada neki stariji otkazali ucesce. I ako su imali problema sa selektorom tako se ne radi.Selektor je izabran od saveza i tacka. Svojim neigranjem kaznjavaju i dozvoljavaju da ispastaju buduce generacije mladih kosarkasa, jer bez jakih takmicenja ne mozes kreirati jake igrace. Igranje za reprezentaciju je svetinja. Odbijanje poziva Nabedjenih je pljuvanje u lice trenerima koji su ih stvorili i ulozili svoje vreme u njih i nama obicnim ljudima. Moraju shvatiti da se moraju praviti kompromisi i da je reprezentacija deo njihovog kosarkaskog zivota i da nije sve u novcu, ugovorima i menadzerima. Sta bih ja dao da sam mogao da igram za reprezentaciju u bilo kom sportu.

Mihajlo Stojanovic

pre 10 godina

Ni sedmo mesto ni izuzetni promenljiva forma reprezentacije Srbije na EP u Sloveniji ne mogu dobiti pozitivnu ocenu. Brojne slavopojke povodom plasmana na naredno SP nisu utemeljene na cvrstim cinjenicama. Srbija moze i mora mnogo, mnogo bolje!

Zlatni momci

pre 10 godina

Kada bi se igrala protiv Francusku a ne protiv Spaniju, verovtno sreca bi naklonjena Srbiji. Ovako 7 mesto je naravno veliki uspeh kada se gleda na kom mestu su drugi velikani.
Cestitam za 7 mesto a za naredni SP nadamo se da povrede zaobidju nasih momaka.

Lazarus

pre 10 godina

Jel možete više prestati pominjati igrače tipa;
Miličić, Pavlović, Rakočević....
Takođe i sve one koji su sada odbili da igraju poput;
Mačvana, i dr.
Svakim njihovim pominjanje, mi srozavamo napor ljudi koji su se tri meseca odvojili od porodica da bi dali svoj doprinos i predstavljali državu u kojoj osim sporta skoro ništa ne funkcioniše.
Budimo bar malo zahvalni tim ljudima.
Oni su izborili plasman na SP i naredno EP.
ONI!
Na tim takmičenjima im se trebaju pridružiti samo oni koji zbog povreda nisu mogli sada da nastupe a imali su želju.
Več nekoliko takmičenja imamo najmlađi tim prvenstva.
Osvojili smo i jednu medalju a pokradeni smo u Turskoj na SP.
Rusije,Italije,Grčke,Turske nema na SP.
Fali nam samo malo pa da budemo ponovo među najboljim na planeti.
Ako budemo kompletni na SP koje će biti znatno jače od ovog EP, možemo ostvariti dobar rezultat.

zivječičaumronije

pre 10 godina

ljudi nemojte da kritikujete toliko katica..nije zasluzio,setite se samo prve tekme protiv valančiunasa
katicu samo treba malo vremena da se razigra

zeljko

pre 10 godina

ovo mi je prvi put da ostavljam komentar i zato cu biti mozda malo duzi. Mislim da je ovo ipak uspjeh za nasu kosarku, kazem ipak, jer da Spanci nisu namijestali, sto im se vratilo, mi bi danas igrali za neku od medalja. Slovenci su nas pobijedili zato sto nismo uspjeli da se vratimo poslije utakmice sa Spancima, gdje su Spanci pobijedili zbog nese katastrofalne igre a ne njihove dobre. Zato mislim da se i sa ovom mladom ekipom mozemo nositi sa svima u evropi, a o tome dovoljno govore i pobjede nad finalistima prvenstva evrope. Sve cestitke dudi Ivkovicu i mislim da je on za nas najbolje resenje, a sad i da kazem sto mi nikada nece biti jasno. Vec nekoliko prvenstava u nasem timu ima igraca koji skoro pa i ne ulaze u igru, i to je nesto sto ne razumijem, zasto se onda tu nalaze pitanje je? Svaka cast momku, nemam nista protiv njega, naprotiv mislim sve najbolje, ali mi se cini da smo trenutno imali mnogo boljih opcija od mladog Krstica, kjoji bi sigurno imali ynacajnu ulogu i falili nam u rotaciji, tu pre svega mislim na Urosa Tripkovica, Luku Bogdanovica, Dragana Milosavljevica, Zarka Lazica, Nemanju Aleksandrova itd... Imao bih jos po nesto ali o tome neki drugi put, pozdrav i iskrene cestitke.

srb

pre 10 godina

Ovo je realan rezultat,da nas nije zapala Spanija otisli bi do polufinala i onda bi to uspjeh bio.Nikad ujednacenije prvenstvo gdje je mogao svako da dobije svakoga.Sta su ljudi ocekivali,jedini iskusni Krstic i Markovic su opravdali ocekivanja.Katic nije iskusan u ovakvim mecevima.Podbacio je a ja sam ocekivao igre kakve je pokazivao u Zvezdi.Igrali su nam Micic,Kalinic momci od 19 godina.Oni tek treba da dostignu svoj zenit za 5,6 godina.Bogdanovic me odusevio,Nedovic svaku drugu je dobro odigro.Nedostajalo nam je mnogo igraca.Problem na 4-orci mnogo igraca tu fali.Bjelica nije ispunio ocekivanja,odigrao je slabo.Sve u svemu mogli smo za medalju da se borimo da nisu Spanci namjestili,ali ima pravde Francuzi su im vratili za kalkulisanja

ištvan

pre 10 godina

Sa jedne strane, pobedu nad Italijom ne treba potcenjicati jer je ova selekcija nadigrala Ruse, Turke i Grke, i tokom same utakmice protiv nas je pokazala da ima neugodne igrače i sam način igre, koji kažnjava svaki manji pad u igri protivnika. S druge strane, pokazalo se da ovakvom našem timu odgovaraju protivnici sa neuravnoteženim odnosom igre spolja i iznutra. Italijani nisu imali mnogo rešenja u reketu, Francuze nije služio šut spolja, Belgijanci organizovani ali bez jakih individualaca, Letonci i Bosanci isto slabiji u reketu, Litvanci tada slabiji spolja. Ekipe sa kvalitetnim šutem spolja, čvstim reketom i jakim pojedincima su relativno lako izlazili sa našim timom na kraj. Ovo se može nazvati "uspehom u neuspehu", a neuspeh je stranputica kojom se srpska košarka nekoliko godina unazad kreće. Ukoliko se ne nađe pravi put, a to znači manje stranaca u našim klubovima, veća šansa našim talentima. Ali nije samo naša košarka u problemima, neke druge selekcije su doživele rezultatsku katastrofu, pre svega Turci i Rusi, pa i Grci. Pre EB osvajanje 7. mesta, plasman na SP i sledeći EB meni su izgledali kao "nemoguća misija" ravna događanju više čuda, ali priznaćemo svi, na ovom EB bilo je čuda i to previše. Eto, Fratelo sa Ukrajinom je napravio veće čudo od našeg, a Litvanci sa pet igrača na tri pozicije u timu igraju finale protiv čudesnog Parkera koji u 1/4 i 1/2 postiže 30-ak poena u proseku.

Don Quijote

pre 10 godina

Rekao bih par stvari koje, po mom skromnom misljenju, odslikavaju dosta situaciju u kojoj se nalazimo.
1º Sedmo mesto i plasman na SP je uspeh za ovu ekipu, i ispunjenje plana pred EP.
2º Igra je bila sasvim ok, osim protiv Slovenije i Spanije gde je bila katastrofalno losa. Mislim da ni protiv koga ekipa ne moze da izadje a da je izgubila i pre nego sto je utakmica pocela. Sa sutom za 3 1/20 nedopustivo je i sa time se ne moze dobiti ni KK Usce.
3º Igraci su posebna prica. Poslednjih godina bili smo u situaciji da Spanija na primer, ima 3 igraca u NBA i nije se moglo zamisliti da bez njih igra. Srbija je imala 20 i ni jedan nije igrao. Reprezentacija je vise od igre, tu ne sme biti nicije sujete i nicega vaznije od toga. Dakle javno i otvoreno reci ko od najboljih igraca odbija da igra za reprezentaciju i obrisati ga definitivno, i ne ostavljati nikakve mistifikacije i tajne i sumnju da neko nije pozvan zbog necije sujete (trenerove).
4º Stranci ne treba da igraju za reprezentaciju Srbije. Sa druge strane ne treba ogranicavati broj stranaca u nasim klubovima, jer oni ne guse mlade talentovane igrace. Spanska liga, fudbalska i kosarkaska, puna je najboljih igraca iz celog sveta, pa je uprkos tome Spanija vise nego jaka i u kosarci i u fudbalu, ako ne guse mlade Spance nece gusiti ni mlade Srbe. Mladi igraci moraju ici u klubove gde ce igrati a ne sedeti na klupi. Tipican primer Novica Velickovic koji je unisten u Real Madridu.

dule nbg

pre 10 godina

Otisli na EP sa nadom da cemo proci prvu grupu, nemojte to zaboraviti. A dosli u cetvrtfinale kao prvaci grupe. Splet okolnosti dovodi da igramo taj mec sa mozda najjacom ekipom na prvenstvu, umesto sa najslabijom ekipom te strane kostura(Italija, koju dobijama lagano u vaznom mecu za oba tima). 10 minuta sumraka u tom cetvrtfinalu i odose kola nizbrdo. I zbog tih 10 minuta ja treba da zaboravim(kao vecina sto zaboravlja) da su ovi momci ginuli 2 meseca na pripremama, da su pobedjivali kad su svi mislili da ce gubiti, da su jedini pobedili i jednog i drugog finalistu prvenstva, da zaboravim da se tri nedelje samo o kosarci pricalo a o utakmici protiv hrvata u fudbalu tri dana. Alo bre, ljudi. Momci, kappa dole, moglo je bolje ali bice sladje kad Spaniju nakantamo, na oprostaju Gasola & Navara& Co, u sred Madrida...

E-one

pre 10 godina

da spanci ne namestise ono,otisli bi bar do polufinala,sreca nas nije posluzila kao i sa povredama.Realnost je da uz Dudu i te povredjene igrace ubuduce budemo u polufinalima.A tako ce i biti,samo da nama Duda i Krle ostanu...

Горан

pre 10 godina

Реалност пре свега, а уз то и делимичан успех. Није се могло боље у овом тренутку, сви знамо какве је све перипетије имао селектор приликом састављања тима и какве повреде су пратиле неке играче током првенства. Сама чињеница да је Србија победила оба тима која играју финале овогодишњег ЕП, говори да су наши дечаци способни да се носе са најбољима у Европи, а имаће прилику да то потврде на наредном СП у Шпанији. Радоваћемо се ми опет као неких година раније.

al

pre 10 godina

Vidim da se mnogi prave pametni, pa pricaju da su igrali Rakocevic, Milicic, Pavlovic itd mi bi bili osvajci medalja itd.Prvi je iako uz duzno postovanje, mnogo mator i ne bi izdrzao ovolike pripreme, drugi ne igra kosarku godinu dana, trei je statista gde god da igra. Teo,Luco i jos jedna cetvorka, to je ono sto je falilo. A ovi sto su otkazali, neka im bude na cast. Pa jedan od najboljih evropskih igraca Pol Gasol nije nikada otkazivao iako je igrao u NBA, cak i u plej offu, a on je jedan od najvecih igraca u Evropi svih vremena, a ove nase kao zvezdice glumataju neku elitu. Ko ste bre, vi koji niste ni do clanka Gasolu, ili Navaru. Gledate licne interese i niste nikakve patriote. A ovo sedmo mesto je na zalost, realnost, jer protiv Spanaca i jaca ekipa da smo je imali, ne bi pobedila. Ipak su oni iskusnija i trenutno bolja ekipa, pogotovo u spoljnoj liniji i tu niko nije bolji od njih, ni Litvanija ni Francuska. I molio bih gospodu koja non stop pljuju ove momke da se malo zapitaju da li su uopste kompetentni da pricaju o bilo cemu. Ovaj tim ima buducnost, jer je proslost iza njih svetla.

Pionir

pre 10 godina

7 mesto je realnost ove ekipe.Uz povoljniji zreb moglo je i neko boljee mesto da se osvoji ali ne i medalja.Najveca korist je sto smo u najavi dobili nekoliko igraca za buducnost.Takodje sa nekoliko iskusnijih koji su otkazali ucesce na ovogodisnjem Euru 2013 trebalo bi da imamo respektabilniji tim u buducnosti koji bi pod srecnijim spletom okolnosti mogao da konkurise cak i za neku medalju

Vladimir

pre 10 godina

Ok sedmo mesto je super s' obzirom na okolnosti...Treba samo pomenuti Micova I Miličića, meni samo nije jasno zasto nisu zvali Miličića...mozda jedan od najboljih centara u Evropi.Da ne pominjem Tea I Lučića.

Dragan Prica

pre 10 godina

S obzirom na dešavanja u našem društvu, opštem siromaštvu klubova i svetskim trendovima funkcionisanja vrhunskih sportova sedmo mesto se ne može karakterisati kao neuspeh. Za nešto više od ovoga moralo bi se mnogo više uložiti u razvoj sporta pre svega od strane države i ministarstva sporta. Ipak se u svetu vrhunska košarka igra za novac i česta je situacija da naši vrhunski talenti izgore u težnji za materijalnim uspehom. Zbog toga su neizbežne oscilacije u igri reprezentacije poput naše koja je imala 9 debitanata. Kad tome dodamo pomalo nesretne okolnosti prouzrokovane sistemom takmičenja da smo četvrtfinale igrali protiv aktuelnog prvaka Evrope teško je očekivati više. U nekoj drugoj situaciji ova neiskusna ekipa je mogla doći i do samog finala kada bi smo ih svakako slavili kao velike pobednike. Ipak smatram da je osnovni cilj ostvaren i da će nam se nova prilika pružiti na predstojećem svetskom prvenstvu gde uz nešto viće sreće možemo ostvariti i značajniji uspeh.

Sa1e

pre 10 godina

Za nešto više nedostajalo je možda i malo sreće (možda malo bolje otvorena koja utakmica, drugi protivnici kod ukrštanja...). Možda smo realno mogli igrati za 5. i 6. mesto, ali na kraju moramo biti zadovoljni ! Plasman na SP je veliki uspeh ovoh momaka i selektora, koji je uspeo da izvuče maksimum iz njih. Ipak smo na kraju pobedili odlične ekipe poput Litvanije, Francuske i Italije i to treba takođe smatrati VELIKIM uspehom ovih mladih momaka !

sumadinac Atl

pre 10 godina

bogdanovic je najveci divljak ove ekipe. a vi pisete da je dobitak. koliko puta je sutnuo trojku i promasio a bio je kontra napad 3-1 ili 3-2 ili sut u petoj sekundi napada.
sto se stimca tice i do sad ste ga forsirali i nema sta. oprastate mu kikseve u odbrani? ma jeli? zasto samo njemu? kritikovali ste tim zestoko i to tim koji je pobedio obe ekipe iz finala.
spanija je izgleda turnir zavrsila kad je dobila nas.
sve u svemu realan plasman a svi vi koji pisete o sramoti shvatite da su najbolji igraci nasih timova stranci. dakle toliko o "zemlji kosarke"

saša

pre 10 godina

Bogdanovic, Nedovic, Bjelica, Kalinic, samo ta cetvorka iz ekipe, takvi igraci se danas traze, da je igrao Lucic, Teo i Keselj to bi za 50% bila jaca ekipa, to je sedmorka koja mora konstantno igrati, i Krle ako zeli, svi ostali su totalni prosek kakvih imamo u svakoj domacoj ligi, dati sansu i Aleksandrovu i onda bi to bio tim za medalju na S.P., sve ostalo je eksperiment koji nicemu ne vodi.

slobodan

pre 10 godina

7 je realno, ima smisla. sa teom, prema kome bas I nemam simpatija ali koji je u proseku daleko bolji bek nego oni koji su igrali (izuzimajuci markovica), savanom, I mozda nekim drugim centrom umesto, recimo, katica ili gagica, to je tim koji moze da dodje do nekog polufinala uz razumnu dozu srece. ali da se ne lazemo, ono sto je bilo 70, 80 I 90tih, nece skoro da se gleda opet, mislim na (zlatne) medalje I tako to. nemamo mi vise nikoga ko je rodjen majstor, ma sta mi voleli da mislimo o nama samima ...

Ivan

pre 10 godina

Ne znam tacno posle koje utakmica,cini mi se sa Ukrajnom da se poremetio odnos izmedju Raska Katica i Dude.Protiv Francuske je bio u trenerci sve vreme,i na ovih zadnjih par utakmica po par minuta.U pripremnim utakmicama sa Krletom je igrao najvise,kao i na pocetku prvenstva i to poprilicno dobro.Gledao sam neki klip sa tajm auta gde je cak pala i neka psovka,u vezi toga ko ce da igra na poziciji 4 a ko na 5.Da li je jos neko to primetio?

Barnjani

pre 10 godina

Interesantno je da poslije odlaska naše velike generacije smo imali i imamo dosta solidnih igrača, međutim fali nam vođa, jednostavo igrač koji će biti NBA kalibra. Za razliku od nas npr. Italija ili Francuska imaju svega par sjajnih igrača, međutim u pitanju su superzvijezde koje i u NBA ligi mnogo igraju.
Zaključak je da se kod nas još uvjek dobro radi i da imamo mnogo košarkaša, ali super talenat se jednostavno treba da rodi. Tako da nikoga ne možemo kriviti za možda lošije rezultate nego u proslošti. I ovo je uspjeh

ercov

pre 10 godina

Kad se pogleda ko ih je okupio i ko ih je predvodio onda je normalno i logicno da ta osoba prica o realnosti i uspehu 7 mesta jer ni u jednom trenutku tokom citavog sampionata se ta narcisoidna osoba nije osvrnuo samokriticno o losim i katastrofalnim predstavama svojih izabranika.
Pozivanjem vecine igraca koji jednostavno nisu imali neku znatnu minutazu na parketu samo pokazuje da su ti pozivi u drzavni tim bili cist promasaj.
Ne pozivanje jednog dominantnog Bobana Marjanovica i jednog razbijaca poput Dragana Milosavljevica u odnosu na primer njegovih adute Raska Katica i Nemanje Krstica koji su bukvalno presedeli na klupi ceo sampionat daje realnu sliku zadovoljstva i sedmim mestom !?
Idi Dudo vise u tu zasluzenu penziju i pusti nekog drugog,mladjeg i vise ambicioznijeg kolegu da nas predstavlja na sampionatima i koji se nece hvaliti i zadovoljavati uspesnim sedmim mestom poput tebe.

Serbissimo

pre 10 godina

Hm. Sto kazu Englezi, sest jednog - pola tuceta drugog. S jedne strane, ispunjen je osnovni cilj - plasman na SP i sledece EP. Sa druge - nece biti dobro ako plasman medju osam postane krajni domet i "veliki uspeh" zemlje koja se dici kosarkom.
Cini mi se da ovde nema dugorocne strategije (kao ni u cemu, uostalom), tumara se od jednog do drugog velikog takmicenja a ciljevi zavise od toga koja i kakva se ekipa skrpi. Kao na ulicnom basketu.
U svetu u kojem novac dominira sportom vise nego ikada ne moze se ni od koga traziti da klupsku karijeru stavi na kocku tako sto ce se povredjen ili iscedjen blamirati pred gazdama koji ih izdasnu placaju u klubovima, niti se od etabliranih igraca koji imaju visemilionske ugovore moze ocekivati da za repku igraju na lepe oci. Iz svih navedenih razloga na ovom EP nije bilo Pau Gasola, Novickog, Navara, Ibake, Joakima Noe, Barnjanija, Galinarija, itd...
Da, a gde su tu nasi? Uz svo duzno postovanje, nasa upecatljiva trojka koja je propustila EP, Teo-Lucic-Novica, nije u toj klasi. O ostalima da ne pricamo.
I tu dolazimo do srzi problema nase kosarke i sporta uopste - nedostatak individualnog rada.
Nema vise fanatika koji ce da ostanu posle treninga i sutnu 500 trojki, da odigraju basket i vezbaju finese koje prave razliku izmedju dobrih i vanserijskih igraca.
Zato je utakmica protiv Spanije, kojoj su falila tri igraca iz prve postave, izgubljena pre nego sto je i pocela. Zato smo sedmi u Evropi.

sasa jokic

pre 10 godina

Realnost jeste , uspeh nije.
Jednostavno, suvise smo toha u istoriji osvojili, da bi sedmo mesto nazvali uspehom. I da nismo osvojilimsedmo mesto dobili bi vajld kard kao jedna od najuspesnijih reprezentacija svih vremena.
Ja bi samo izneo jedno zapazanje. Katastrofalan gubitak od Spanije je klasican primer lose psiholoske pripreme pred mec, takomda Duda snosi najvecu odgovornost (sto je i sam prihvatio). Da nismo onako nervozno usli u mec, ne da nas ne bi razvalili, vec bi imalimsanse i da prodjemo.
Lako je Spancima da nas napune, kada mi za 10 minuta damo jedan kos iz igre?! Pogledajte juce sa Italijanima kako smo ubacivali trojke, i onda naravno druga slika.
Tako da zadovoljni ne mozemo da budemo, mogli smo i orali smo vise!

Fury

pre 10 godina

Jako bitna stvar da se budena SP, Fiba izgleda menja nesto u organizaciji, sledece SP je tek 2019, a od 2017 EP ce biti na cetiri godine. E sad, Italijani, Rusi,Turci ili Grci mozda mogu da dozvole sebi da placaju "pozivnice" za SP i da igraju kvalifikacije, ali mi ne. Nit imamo para, pitaj boga ko bi se odazvao za kvakifikacije, tu mislim i na trenera i na igrace. Ako malo pogledate unazad, od 2002 i Indijanapolisa do Dude Ivkovica, nacinalni tim je bio u rukama ili eksentricnih trenera ili ekscentricnih igraca. Ovo sad poci je da lici na neki sistem. Zbog toga mislim da bi Duda trebao da odradi SP sledece godine, a da ku pomocnik bude njegov naseldnik.

nly

pre 10 godina

Često se pominje da su nam falili Teodosić, Savanović i drugi igrači koji vuku povrede. Sa druge strane se uopšte ne pominje koliko ima igrača koji nam fale iz razloga što nisu ostvarili svoj potencijal. Recimo samo na centarskim pozicijama u poslednjih 10ak godina Srbija je izbacila sledeće talente: Miličića, Aleksandrova, Muslija, Raduljicu, Mačvana, Perovića, Ercega, Labovića, Marjanovića... Najavljivani kao najbolji evropski centri uz pravilan razvoj, oni to nisu postali. Uglavnom nemaju poseban kvalitet ni za reprezentaciju. Mnogo smo talenata imali a malo iskoristili. Da Litvanci tako rade, ne bi bili u finalu. Slično je i na drugim pozicijama. Godinama smo čekali Tepića, Tripkovića, Popovića... Vladimir Radmanović je već godinama je takođe znatno ispod najboljeg nivoa a igrači njegovog godišta npr Gasol i Navaro će igrati i sledeće godine. Vujanić je isto godište a već je bio prinuđen da završi karijeru. Da su druge okolnosti, možda bi se na njih ako ne danas a ono barem do skoro više računalo. Da ne pominjem i Pavlovića. Imam utisak da se isuviše lako odričemo igrača, čak su komentari na povredu npr Teodosića kao da se povredio ekonom a ne jedan od ključnih igrača. Ovako, ostaje nam da budemo zadovoljni i ovim sedmim mestom. Za tim koji je otišao taj rezultat je pristojan uspeh, a za Srbiju je neuspeh što tokom godina nije uspela da oformi bolji tim. Pozdrav ljubiteljima košarke do svetskog sledeće godine.

papaja

pre 10 godina

Svako iole trezven, neisfrustriran licnim nezadovoljstvima i sa trunkom realnosti sacekao je kraj nase utakmice za generalno misljenje o ucinku ovih momaka na prvenstvu.

Bilo je straha i igre toplo-hladno ali to ide uz mladost. Bilo je i gresaka strucnog staba ali je odgovornost preuzeta i ostvaren je glavni cilj, po svemu sto je pratilo selekciju igraca najrealniji cilj.

Jedino cega je falilo je malo "srece" da se ode dalje od 5og mesta.

Najvaznije je da imamo dobru bazu novih igraca i nadamo se povratnicima, mozda cak i onima koji se kaju veceras...jer ljudi se menjaju.

Ono sto ljubitelje kosarke moze da obraduje dodatno jesu igre nasa dva najveca kluba u pripremnom periodu.

Sto se KSS-a tice treba odrzati pozitivnu radnu atmosferu i saradnju na nivou sadasnji strucni stab - buduci kandidati za selektora. Duda je zasluzio postovanje mnogo pre ove avanture i treba sacekati njegovu odluku, ali svakako da ima i jako dobrih kandidata za tu poziciju.

Na kraju se nadam da ce nasi sunarodnici imati malo vise razumevanja da prepoznaju kada treba momcima pruziti bezrezervnu podrsku do kraja.

Puno pozdrava od jednog gastosa

chubby checker

pre 10 godina

pre početka šampionata svi smo se složili da bi prolaz u drugi krug bio uspeh a sada se pravimo blesavi.. ostavite to, svaka čast momcima, uz malo sreće mogli su do 3-4. mesta (ni Litvance ni Francuze ne bi dobili još jednom..). sa toliko problema sa povredama ovo jeste USPEH.
imamo kostur tima SP, treba dodati jednog jakog centra tipa Marjanović, da se vrati Teodosić (fali pravi organizator), Veličković i Savanović kada bi se oporavili i Lučić obavezno.. i eto vam ekipa za stvarno velika dela!

Furda

pre 10 godina

Košarka je postala kao ženski tenis..Svako svakoga može da dobije a mečevi dosadni do bola. Srbija se dobro udala za SP 2014. kako se nadala pre ovog EP. Knedla u grlu zastane kad gledam reprezentaciju Srbije. Jedan ozbiljan igrač i 11 krljatora. Talenta koji je decenijama pravio razliku ni na vidiku. Treneri prave neke robote da im popune statistiku i više niko se ne IGRA košarke.

red zmaja

pre 10 godina

Teodosic, Milosavljevic, Micov, Lucic, Savanovic, Erceg, Macvan, Velickovic, Raduljica, mozda i Tripkovic i ono sot je najbitnije momak po imane Ognjen Kuzmic novi igrac Golden State Warriors, centar. Strahoviti potencijal imamo samo da budemo kompletni.

ja

pre 10 godina

Pricajte vi sta hocete ali ovo je krajnji domet ove ekipe. Mi smo celo prvenstvo odigrali bez ijedne klasicne 4-ke !?

Jedino mi je zao zbog Lucica, Teodosica i Velickovica, da su oni igrali mislim da bi to bilo mnogo bolje

pan

pre 10 godina

Nekoliko stvari je evientno.
Krstić je u ovoj postavi jedina zvezda i do kraja izgrađen igrač.
Bjelica veliki potencijal, još uvek nije konstantan, ali treba imati u vidu da mu fali još neki kvalitetan igrač pored njega da bi bio još bolji.
Nedović takođe veliki potencijal, ali sa samo jednom ozbijnom sezonom iza sebe, mnogo oscilira, možda Pešić i nije bio tako blesav što mu nije davao veću šansu, jer kad ga ne krene ne može da se vrati do kraja meča.
Bogdanović ima najveće šanse da postane veliki igrač evropskog formata.
Anđušić nije razočaranje, on je onakav kakav i jeste, jasno je da je Dule znao šta radi kad ga je stavio iza Bogdana i Milosavljevića, nema visinu i skok, a današnji bek ne može da ne učestvuje u skoku, slab u odbrani, sve se svodi na šut, nije za velika dela.
Katić nije pokazao skoro ni pola od očekivanog, van domaćih terena gde ga sudije štite ne vredi mnogo.

Sale

pre 10 godina

Potpuni nesupeh ekipe. Lazno podmladjivanje sa igracima koji nikad nece iti igraci za velika dela. Imamo vrlo solidnu petorku i to bi bilo to, klupa bi se ozbiljno borila za opstanak u Aba ligi.
Kalinic decko igra kod Mute sledece sezone, a kod Mute igraci koji sutiraju na kos jednom godisnje, a pogledaju na kos dvaput godisnje ne igraju. Nema nikakvu tehniku tako da ovo nepotrebno odusevljenje oko decka stvarno ne razumem.
Mladji Krstic bas nema pojma u svakom smislu, mislim da nijednom u seniorskoj karijeri nije dao vise od 13 poena.
Gagic je sa Muslijem cinio najgori tandem centara u ligi, ali eto dobi poziv u reprezenitaciju gde nije bio toliko los.
Da ne nabrajam dalje, najveci krivac sto smo od kosarkaske vele sile postali zemlja koja se zadovoljava sedmim mestom na najgorem prvenstvu ikad odigranom je Duda Ivkovic. Njegova ljudska sujeta dostize te visine da ne zove barem 15 igraca koji su bolji od gore navedenih. Mi smo sve bitne utakmice sa Dudom izuzev meca sa Turskom na SP izgubili sa preko 15 razlike.
Jos jednom katastrofalan rezultat!

Gajetano

pre 10 godina

Relativni uspeh ovog mladog tima, mada ostaje utisak da su mogli do medalje uz malo drugaciji splet okolnosti. Konacni utisci:

1. Interesantno prvenstvo. Igrala se atraktivna kosarka i svako je svakog pobedjivao. Kuriozitet je da smo po grupama pobedili i sampiona i vice-sampiona a na kraju zauzeli "samo" 7. mesto.
2. Pojavila se plejada mladih igraca koja ce biti deo zaloga buducnosti srpske kosarke. Pre svega mislim na Nedovica, Bogdanovica, Kalinica i Micica. Malo li je? Kad dodamo Tea, Krstica, Bjelicu, Novicu, i ostale... Najezim se kakav potencijal imamo!
3. Sramno "tankiranje" od strane Spanaca koje im se na kraju razbilo o glavu, ali slaba je to uteha jer nas je to verovatno kostalo medalje.
4. Katastrofalna priprema utakmice sa Spanijom od strane strucnog staba, a ta utakmica je bila najvaznija na sampionatu. Mec sa Slovencima je bila samo logicna posledica prethodno pretrpljenog soka, taj mec ne treba unositi u konacni bilans.
5. Stalno smo promovisali taj plasman od 5-7 mesta, sto smo na kraju i dobili! Ubuduce treba biti oprezniji u zeljama i promovisanju ciljeva.

Sa nestrpljenjem ocekujem sledece SP. Moze tu svasta da bude. Ipak, najvaznije je sada da se od resursa koje posedujemo napravi dobra baza tima za sledecih nekoliko godina. Onda ce medalje doci same po sebi.

Pozdrav,

Mosha

pre 10 godina

Ja sam zadovoljan. Protiv Spanaca je tesko igrati u toj fazi takmicenja, tako da prolaz nije bio moguc, a nasa bolja rola - svakako da je moga biti. No, bez Markovica u toj utakmici i sa mladom i neiskusnom spoljnom linijom, imali smo to sto smo imali.
Mislim da Duda treba da ostane bar jos dve godine, i verujem da ce sa ovom generacijom, u kojoj ce sigurno biti Teo, Macvan, Lucic,mozda Keselj, Marjanovic, a mozda jos neki mladi igrac uskoci u prvi tim, dakle, mislim da ce sigurno igrati cetvrt finale SP, i finale Evropskog prvenstva 2015 godine.
Zivi bili pa videli...

terza

pre 10 godina

u prvom krugu 3 pobede i 2 poraza, u drugom 2 pobede i poraz, od 1/4 finala do ove utakmice 2 poraza i jedna pobeda. ukupno odnos pobeda i poraza 6/5, 7. mesto je OK, zameram im jedino neborbenost i preadju pre pocetka meca na mecu sa spancima jer nisam ocekivao pobedu, ali ni onakvo ponizenje. mec sa slovenijom je samo logicna posledica tog sunovrata, mislim da nam ni slovenci ni hrvati nisu pretnja kada igramo u punom sastavu i na neutralnom terenu. ali spanci, francuzi, litvanci, pa i grci i rusi ako su kompletni - jesu, ogroman. a ako zelimo nesto vise (medalju) na nekom buducem ep, na nekog od njih ce,mo ici u 1/2 finalu.
nedostaju savanovic, velickovic, lucic i teodosic sa kojima bismo imali vise opcija i u napadu i u odbarni. najveci problem nam je jos jedan centar jer krstica nema ko dostojno da menja. katic je veliki borac i dobar klupski igracali nije taj (reprezentativni) kalibar, gagic (jos) nije taj. ne vidim da su to ni raduljica, perovic, marjanovic ili macvan (koji je vise cetvorka). bio sam protiv toga, ali ako pronadje klub i konacno pocne da igra, mozda bi trebalo uzeti u obzir milicica? i takav kakav je bi mogao da drzi odbranu (i bolje od krstica) a u napadu iskreno, ne verujem da bi bio losiji nego sto su u reprezentaciji bili perovic, raduljica ili marjanovic. za pocetak neka nadje klub gde ce da igra. ili da proba da se prica sa rakovicem ponovo? nismo vise u mogucnosti da se olako odricemo bilo koga, nema vise dovoljno vrhunskih igraca.

doktor

pre 10 godina

U zavisnosti kako sebe dozivljavamo.Ja se secam tuge i bola posle 6. mesta sa Vujosevicem,a sad je 7. super.Duletu se tada Stojakovic jos u grupi povredi... Sto se mene tice,dobro je sto je izboren plasman na SP.Ali,tim je mogao biti mnogo jaci sa Marijanovicem i Milosavljevicem umesto Gagica i mladog Krstica

Milan

pre 10 godina

Kada se pogleda cemu smo se nadali na pocetku priprema - uspeh, ako gledamo iz pozicije posle meca sa Francuskom - neuspeh. Ucinak igraca postavio bih po grupama:
Vise od ocekivanog: Bogdanovic, Micic. Veliki dobitak za buducnost.
zadovoljili: Markovic, Krstic, Stimac, Kalinic
Suvise oscilovali: Nedovic,
Podbacili: Gagic, Bjelica. Bjelici zameram sto nije bio vodja ekipe, pored Krstica on je trebao vuci kad je tesko ali ga nigde nije bilo kad smo tonuli, cak sta vise bio jedan od gorih. Veliki je talenat ali mentalno nije rodjeni pobednik, u buducnosti treba ostati oslonac ali pre svega kao igrac zadatka sa klupe.
Razocarali: Andjusic i pogotovo Katic. Nigde ga nije bilo a trebao je biti jedan od oslonaca, iako je debitant ipak ima previse godina da bi tako trebao i da se ponasa.
Mladjeg Krstica nigde nisam stavio jer je jako malo igrao.
Generalno dobro je sto smo dobili nekoliko mladih, vrlo perspektivnih igraca na pozicijama 2 i 3 koje su nam bile problem u prethodnom ciklusu. Uz Tea i Lucica solidan osnov za 2016 i dalje.Ostaje problem ogromna rupa pod kosem. Krstic ne moze vecno, prave zamene nema. Cetvorka ce morati da se "krpi" sa igracima koji su odbili poziv ili su povredjeni. Mozda razmotriti povratak Milicica, Aleksandrova, Marjanovica, suvise su veliki talenti a mi suvise mala zemlja da bi ih se odrekli. Stvaramo sve manje igraca, dolaze godista kad se sve manje dece radjalo, buducnost kolektivnih sportova nije svetla.

A?

pre 10 godina

Ova ekipa nije ogranicena. Ima buducnost pred sobom. Momci, svaka vam cast! Krsticu posebno! A ove, koji su iz raznih razloga odbili da igraju, nikad vise ne pozivati!

divad

pre 10 godina

Prestogo za Gagica....pod uslovom da taj momak mora jos mnogo mnogo raditi nadam se da nece ostati na ovom vec da ce nas sve iznenaditi ako ne za SP ono za 2g. maksimalno 3 godine...ja verujem u njega nadam se da ce se izgraditi u jakog igraca.

zoran

pre 10 godina

ovo je realan domet ove ekipe, a ja sam primetio nekoliko igrača koji imaju potencijal da izrastu u velike igrače.
tu, pre svega mislim na bogdanovića, kalinića, nedovića i micića.

bogdanović - za mene otkrovenje...kao što su mnogi primetili podseća na danilović i kada sazrije u potpunosti preuzimaće više odgovornosti na svoja pleća. dobar i u odbranbenoj i u napadačkoj ulozi. sa iskustvom će njegovi ulazi biti promišljeniji i šut sigurniji. velika je budućnost pred njim.

kalinić - momak koji zaslužuje sve pohvale za trud i zalaganje na ovom prvenstvu. nijedno krilo se nije naigralo pored njega. ako bude više radio na rešenjima u napadu, mislim da će i tu napredovati.

nedović - sviđa mi se njegova tehnika sa loptom, ali mu šut nije konstantan. tako da je na ovom prvenstvu varirao od briljatnih partija do očaja. mislim da će u NBA naučiti pravilno da koristi svoju brzinu, tehniku i skočnost i da u njemu možemo dobiti igrača sličnog westbrooku.

micić - veliki potencijal, koji mora mnogo da radi na eksplozivnosti i brzini. nije imao veliku rolu, ali pošto je najmlađi u ovoj ekipi jasno je da ga duda nije bez razloga pozvao. možda bi u ovom trenutku više pružio na poziciji šutera nego pleja, ali od njega se tek očekuje da košarkaški odraste.

Divos

pre 10 godina

Да ли је 7.место успех? Зацртани циљ је остварен, пласман на СП. Ако погледамо невоље и малере који су задесили репрезентацију, и чињеницу да смо на овом ЕП имали убедљиво најмлађу репрезентацију, и чак 7 играча млађих од 22 године (сви остали највише једног или двојицу), 7. место не сме и не може бити неуспех. Ако гледамо како је ишло ово ЕП, и прљаве игре (не прљавог Харија, него Шпанаца), и да су се поштовали спортски принципи, играли би 1/4Ф са Италијом (а уверен сам да би тај меч добили), била би то једна друга, лепша прича, остаје жал што није тако испало (а добили смо оба финалиста овог ЕП), али добро, ко зна зашто је то добро.
Ово ЕП није било слабо (како неки љубитељи спорта који су се прешалтали са фудбала, мисле) него супер-јако (погледајте састав евр.првака из 2005 Грчке, и састав светског вице-шампиона Турске, и евр.првака 2007 Русије, и где су завршили), и биће још јаче за 2 или 4 године. Многима следи болна смена генерације, ми немамо тај проблем, имамо супер-младу екипу, темељ је постављен, на барем 4-5 од ови ових 7 млађих од 22 се мора рачунати, као и на такође младе Марковића и Бјелицу (по 25), видећемо колико ће још Крле моћи да гура на овом нивоу, ту су и неки повређени (Тео, Лучић и неколико одличнин на поз.4) који ће надам се бити здрави у наредном времену, а у год.92-95 имамо плејаду надарених клинаца.
Медаља на овом ЕП није освојена, али мислим да је ово ЕП много доброг донело за будућност српске кошарке.

miodrag sekulic

pre 10 godina

realan rezultat, dobili kalinica, nedovica, kad bi bjelica imao petlju razvalio bi ostale ekipe,ali mislim da ce ubuduce biti problem motivacije ovih tzv starijih da se odazovu. nadam se da spanci nece uzeti medalju

Reggie

pre 10 godina

Kad neko sledeci put bude doshao na prvenstvo sa 9 debitanata onda mozemo da vrshimo neko poredjenje .... iz ove perspektive, uz odredjeni zal zbog spanske nameshtaljke, mislim da je uspeh shto smo se plasirali na SP, dobili par igracha na koje cemo moci da rachunamo u buducnosti, i zadovoljstvo da smo dobili buduceg evropskog prvaka ;) Takodje, mislim da bi Duda trebalo da zavrshi ovaj "ciklus" sa reprezentacijom tako shto ce osvojiti medalju u Shpaniji. Pozdrav

Nikola

pre 10 godina

Peti ili sedmi i nije toliko bitno, tako da je ovo ipak uspeh. Protiv Spanaca je bilo nemoguce, ali smo morali bolje. Sledece godine, sa ovom ekipom i Teom, Lucicem, Novicom i Bobijem, mozemo medju prvih 6 na svetu, ne treba biti nerealan.

Divos

pre 10 godina

Да ли је 7.место успех? Зацртани циљ је остварен, пласман на СП. Ако погледамо невоље и малере који су задесили репрезентацију, и чињеницу да смо на овом ЕП имали убедљиво најмлађу репрезентацију, и чак 7 играча млађих од 22 године (сви остали највише једног или двојицу), 7. место не сме и не може бити неуспех. Ако гледамо како је ишло ово ЕП, и прљаве игре (не прљавог Харија, него Шпанаца), и да су се поштовали спортски принципи, играли би 1/4Ф са Италијом (а уверен сам да би тај меч добили), била би то једна друга, лепша прича, остаје жал што није тако испало (а добили смо оба финалиста овог ЕП), али добро, ко зна зашто је то добро.
Ово ЕП није било слабо (како неки љубитељи спорта који су се прешалтали са фудбала, мисле) него супер-јако (погледајте састав евр.првака из 2005 Грчке, и састав светског вице-шампиона Турске, и евр.првака 2007 Русије, и где су завршили), и биће још јаче за 2 или 4 године. Многима следи болна смена генерације, ми немамо тај проблем, имамо супер-младу екипу, темељ је постављен, на барем 4-5 од ови ових 7 млађих од 22 се мора рачунати, као и на такође младе Марковића и Бјелицу (по 25), видећемо колико ће још Крле моћи да гура на овом нивоу, ту су и неки повређени (Тео, Лучић и неколико одличнин на поз.4) који ће надам се бити здрави у наредном времену, а у год.92-95 имамо плејаду надарених клинаца.
Медаља на овом ЕП није освојена, али мислим да је ово ЕП много доброг донело за будућност српске кошарке.

Nikola

pre 10 godina

Peti ili sedmi i nije toliko bitno, tako da je ovo ipak uspeh. Protiv Spanaca je bilo nemoguce, ali smo morali bolje. Sledece godine, sa ovom ekipom i Teom, Lucicem, Novicom i Bobijem, mozemo medju prvih 6 na svetu, ne treba biti nerealan.

Reggie

pre 10 godina

Kad neko sledeci put bude doshao na prvenstvo sa 9 debitanata onda mozemo da vrshimo neko poredjenje .... iz ove perspektive, uz odredjeni zal zbog spanske nameshtaljke, mislim da je uspeh shto smo se plasirali na SP, dobili par igracha na koje cemo moci da rachunamo u buducnosti, i zadovoljstvo da smo dobili buduceg evropskog prvaka ;) Takodje, mislim da bi Duda trebalo da zavrshi ovaj "ciklus" sa reprezentacijom tako shto ce osvojiti medalju u Shpaniji. Pozdrav

zoran

pre 10 godina

ovo je realan domet ove ekipe, a ja sam primetio nekoliko igrača koji imaju potencijal da izrastu u velike igrače.
tu, pre svega mislim na bogdanovića, kalinića, nedovića i micića.

bogdanović - za mene otkrovenje...kao što su mnogi primetili podseća na danilović i kada sazrije u potpunosti preuzimaće više odgovornosti na svoja pleća. dobar i u odbranbenoj i u napadačkoj ulozi. sa iskustvom će njegovi ulazi biti promišljeniji i šut sigurniji. velika je budućnost pred njim.

kalinić - momak koji zaslužuje sve pohvale za trud i zalaganje na ovom prvenstvu. nijedno krilo se nije naigralo pored njega. ako bude više radio na rešenjima u napadu, mislim da će i tu napredovati.

nedović - sviđa mi se njegova tehnika sa loptom, ali mu šut nije konstantan. tako da je na ovom prvenstvu varirao od briljatnih partija do očaja. mislim da će u NBA naučiti pravilno da koristi svoju brzinu, tehniku i skočnost i da u njemu možemo dobiti igrača sličnog westbrooku.

micić - veliki potencijal, koji mora mnogo da radi na eksplozivnosti i brzini. nije imao veliku rolu, ali pošto je najmlađi u ovoj ekipi jasno je da ga duda nije bez razloga pozvao. možda bi u ovom trenutku više pružio na poziciji šutera nego pleja, ali od njega se tek očekuje da košarkaški odraste.

A?

pre 10 godina

Ova ekipa nije ogranicena. Ima buducnost pred sobom. Momci, svaka vam cast! Krsticu posebno! A ove, koji su iz raznih razloga odbili da igraju, nikad vise ne pozivati!

ja

pre 10 godina

Pricajte vi sta hocete ali ovo je krajnji domet ove ekipe. Mi smo celo prvenstvo odigrali bez ijedne klasicne 4-ke !?

Jedino mi je zao zbog Lucica, Teodosica i Velickovica, da su oni igrali mislim da bi to bilo mnogo bolje

Gajetano

pre 10 godina

Relativni uspeh ovog mladog tima, mada ostaje utisak da su mogli do medalje uz malo drugaciji splet okolnosti. Konacni utisci:

1. Interesantno prvenstvo. Igrala se atraktivna kosarka i svako je svakog pobedjivao. Kuriozitet je da smo po grupama pobedili i sampiona i vice-sampiona a na kraju zauzeli "samo" 7. mesto.
2. Pojavila se plejada mladih igraca koja ce biti deo zaloga buducnosti srpske kosarke. Pre svega mislim na Nedovica, Bogdanovica, Kalinica i Micica. Malo li je? Kad dodamo Tea, Krstica, Bjelicu, Novicu, i ostale... Najezim se kakav potencijal imamo!
3. Sramno "tankiranje" od strane Spanaca koje im se na kraju razbilo o glavu, ali slaba je to uteha jer nas je to verovatno kostalo medalje.
4. Katastrofalna priprema utakmice sa Spanijom od strane strucnog staba, a ta utakmica je bila najvaznija na sampionatu. Mec sa Slovencima je bila samo logicna posledica prethodno pretrpljenog soka, taj mec ne treba unositi u konacni bilans.
5. Stalno smo promovisali taj plasman od 5-7 mesta, sto smo na kraju i dobili! Ubuduce treba biti oprezniji u zeljama i promovisanju ciljeva.

Sa nestrpljenjem ocekujem sledece SP. Moze tu svasta da bude. Ipak, najvaznije je sada da se od resursa koje posedujemo napravi dobra baza tima za sledecih nekoliko godina. Onda ce medalje doci same po sebi.

Pozdrav,

divad

pre 10 godina

Prestogo za Gagica....pod uslovom da taj momak mora jos mnogo mnogo raditi nadam se da nece ostati na ovom vec da ce nas sve iznenaditi ako ne za SP ono za 2g. maksimalno 3 godine...ja verujem u njega nadam se da ce se izgraditi u jakog igraca.

nly

pre 10 godina

Često se pominje da su nam falili Teodosić, Savanović i drugi igrači koji vuku povrede. Sa druge strane se uopšte ne pominje koliko ima igrača koji nam fale iz razloga što nisu ostvarili svoj potencijal. Recimo samo na centarskim pozicijama u poslednjih 10ak godina Srbija je izbacila sledeće talente: Miličića, Aleksandrova, Muslija, Raduljicu, Mačvana, Perovića, Ercega, Labovića, Marjanovića... Najavljivani kao najbolji evropski centri uz pravilan razvoj, oni to nisu postali. Uglavnom nemaju poseban kvalitet ni za reprezentaciju. Mnogo smo talenata imali a malo iskoristili. Da Litvanci tako rade, ne bi bili u finalu. Slično je i na drugim pozicijama. Godinama smo čekali Tepića, Tripkovića, Popovića... Vladimir Radmanović je već godinama je takođe znatno ispod najboljeg nivoa a igrači njegovog godišta npr Gasol i Navaro će igrati i sledeće godine. Vujanić je isto godište a već je bio prinuđen da završi karijeru. Da su druge okolnosti, možda bi se na njih ako ne danas a ono barem do skoro više računalo. Da ne pominjem i Pavlovića. Imam utisak da se isuviše lako odričemo igrača, čak su komentari na povredu npr Teodosića kao da se povredio ekonom a ne jedan od ključnih igrača. Ovako, ostaje nam da budemo zadovoljni i ovim sedmim mestom. Za tim koji je otišao taj rezultat je pristojan uspeh, a za Srbiju je neuspeh što tokom godina nije uspela da oformi bolji tim. Pozdrav ljubiteljima košarke do svetskog sledeće godine.

miodrag sekulic

pre 10 godina

realan rezultat, dobili kalinica, nedovica, kad bi bjelica imao petlju razvalio bi ostale ekipe,ali mislim da ce ubuduce biti problem motivacije ovih tzv starijih da se odazovu. nadam se da spanci nece uzeti medalju

Ivan

pre 10 godina

Ne znam tacno posle koje utakmica,cini mi se sa Ukrajnom da se poremetio odnos izmedju Raska Katica i Dude.Protiv Francuske je bio u trenerci sve vreme,i na ovih zadnjih par utakmica po par minuta.U pripremnim utakmicama sa Krletom je igrao najvise,kao i na pocetku prvenstva i to poprilicno dobro.Gledao sam neki klip sa tajm auta gde je cak pala i neka psovka,u vezi toga ko ce da igra na poziciji 4 a ko na 5.Da li je jos neko to primetio?

Serbissimo

pre 10 godina

Hm. Sto kazu Englezi, sest jednog - pola tuceta drugog. S jedne strane, ispunjen je osnovni cilj - plasman na SP i sledece EP. Sa druge - nece biti dobro ako plasman medju osam postane krajni domet i "veliki uspeh" zemlje koja se dici kosarkom.
Cini mi se da ovde nema dugorocne strategije (kao ni u cemu, uostalom), tumara se od jednog do drugog velikog takmicenja a ciljevi zavise od toga koja i kakva se ekipa skrpi. Kao na ulicnom basketu.
U svetu u kojem novac dominira sportom vise nego ikada ne moze se ni od koga traziti da klupsku karijeru stavi na kocku tako sto ce se povredjen ili iscedjen blamirati pred gazdama koji ih izdasnu placaju u klubovima, niti se od etabliranih igraca koji imaju visemilionske ugovore moze ocekivati da za repku igraju na lepe oci. Iz svih navedenih razloga na ovom EP nije bilo Pau Gasola, Novickog, Navara, Ibake, Joakima Noe, Barnjanija, Galinarija, itd...
Da, a gde su tu nasi? Uz svo duzno postovanje, nasa upecatljiva trojka koja je propustila EP, Teo-Lucic-Novica, nije u toj klasi. O ostalima da ne pricamo.
I tu dolazimo do srzi problema nase kosarke i sporta uopste - nedostatak individualnog rada.
Nema vise fanatika koji ce da ostanu posle treninga i sutnu 500 trojki, da odigraju basket i vezbaju finese koje prave razliku izmedju dobrih i vanserijskih igraca.
Zato je utakmica protiv Spanije, kojoj su falila tri igraca iz prve postave, izgubljena pre nego sto je i pocela. Zato smo sedmi u Evropi.

slobodan

pre 10 godina

7 je realno, ima smisla. sa teom, prema kome bas I nemam simpatija ali koji je u proseku daleko bolji bek nego oni koji su igrali (izuzimajuci markovica), savanom, I mozda nekim drugim centrom umesto, recimo, katica ili gagica, to je tim koji moze da dodje do nekog polufinala uz razumnu dozu srece. ali da se ne lazemo, ono sto je bilo 70, 80 I 90tih, nece skoro da se gleda opet, mislim na (zlatne) medalje I tako to. nemamo mi vise nikoga ko je rodjen majstor, ma sta mi voleli da mislimo o nama samima ...

Fury

pre 10 godina

Jako bitna stvar da se budena SP, Fiba izgleda menja nesto u organizaciji, sledece SP je tek 2019, a od 2017 EP ce biti na cetiri godine. E sad, Italijani, Rusi,Turci ili Grci mozda mogu da dozvole sebi da placaju "pozivnice" za SP i da igraju kvalifikacije, ali mi ne. Nit imamo para, pitaj boga ko bi se odazvao za kvakifikacije, tu mislim i na trenera i na igrace. Ako malo pogledate unazad, od 2002 i Indijanapolisa do Dude Ivkovica, nacinalni tim je bio u rukama ili eksentricnih trenera ili ekscentricnih igraca. Ovo sad poci je da lici na neki sistem. Zbog toga mislim da bi Duda trebao da odradi SP sledece godine, a da ku pomocnik bude njegov naseldnik.

Jova

pre 10 godina

Posle završetka utakmice protiv Izraela i kvalifikovanja na EP uzviknila sam »E sad ima da osvojimo medalju« kao,pretpostavljam i većina vas.Medalje nema ali nisam razočarana.Dobro je da smo se kvalifikovali na sledeće svjetsko i evropsko.Pa makar samo učestvovali,statirali ako hoćete.Nije isto pratiti prvenstva s našima ili bez njih.Volim ja košarku,gledam većinu utakmica ali uz prijeko potreban začin: učestvovanja naših.

Išli smo gledati i bodriti naše na Jesenice,u Lj. smo bili više u Stožicama nego kod kuće.Momci su mladi ali znaju igrati.Uz to smo dobili par igrača koji uz dobar rad i nešto malo sreće mogu biti izvanserijski.Tu mislim prvenstveno na Bogdanovića i Nedovića. Bogdana sam gledala prošle godine na prvenstvu mladih.Puno je napredovao od tada.Nedovića prvi put gledam ali obojica imaju ono nešto: uličarsko-šmekerski-drčno »gledajte me« u sebi a to je,barem za nas,prijeko potrebno.Toga Bjelica nema.Beskrajno mi je drag,dobar je igrač ali preblag,crkne u odbrani i umoran griješi ali strpljivo čeka da mu Duda očita bukvicu pri izlasku iz igre.Za Krstića nema rječi,Kalinić je lav u odbrani a i ostali su pokazali onoliko koliko mogu.

I mislim da je vrijeme da prestanemo ove sadašnje, bivše i buduće momke, poredimo s našom zlatnom generacijom. Tad smo na SVIM pozicijama imali umjetnike ove igre i mnogo dobre zamjene. To teško da se može ponoviti. Podržimo ih, volimo ih takve kakvi jesu a oni će nam vratiti, naravno u okvirima svojih mogućnosti.

Pozdrav svima

chubby checker

pre 10 godina

pre početka šampionata svi smo se složili da bi prolaz u drugi krug bio uspeh a sada se pravimo blesavi.. ostavite to, svaka čast momcima, uz malo sreće mogli su do 3-4. mesta (ni Litvance ni Francuze ne bi dobili još jednom..). sa toliko problema sa povredama ovo jeste USPEH.
imamo kostur tima SP, treba dodati jednog jakog centra tipa Marjanović, da se vrati Teodosić (fali pravi organizator), Veličković i Savanović kada bi se oporavili i Lučić obavezno.. i eto vam ekipa za stvarno velika dela!

dule nbg

pre 10 godina

Otisli na EP sa nadom da cemo proci prvu grupu, nemojte to zaboraviti. A dosli u cetvrtfinale kao prvaci grupe. Splet okolnosti dovodi da igramo taj mec sa mozda najjacom ekipom na prvenstvu, umesto sa najslabijom ekipom te strane kostura(Italija, koju dobijama lagano u vaznom mecu za oba tima). 10 minuta sumraka u tom cetvrtfinalu i odose kola nizbrdo. I zbog tih 10 minuta ja treba da zaboravim(kao vecina sto zaboravlja) da su ovi momci ginuli 2 meseca na pripremama, da su pobedjivali kad su svi mislili da ce gubiti, da su jedini pobedili i jednog i drugog finalistu prvenstva, da zaboravim da se tri nedelje samo o kosarci pricalo a o utakmici protiv hrvata u fudbalu tri dana. Alo bre, ljudi. Momci, kappa dole, moglo je bolje ali bice sladje kad Spaniju nakantamo, na oprostaju Gasola & Navara& Co, u sred Madrida...

Barnjani

pre 10 godina

Interesantno je da poslije odlaska naše velike generacije smo imali i imamo dosta solidnih igrača, međutim fali nam vođa, jednostavo igrač koji će biti NBA kalibra. Za razliku od nas npr. Italija ili Francuska imaju svega par sjajnih igrača, međutim u pitanju su superzvijezde koje i u NBA ligi mnogo igraju.
Zaključak je da se kod nas još uvjek dobro radi i da imamo mnogo košarkaša, ali super talenat se jednostavno treba da rodi. Tako da nikoga ne možemo kriviti za možda lošije rezultate nego u proslošti. I ovo je uspjeh

E-one

pre 10 godina

da spanci ne namestise ono,otisli bi bar do polufinala,sreca nas nije posluzila kao i sa povredama.Realnost je da uz Dudu i te povredjene igrace ubuduce budemo u polufinalima.A tako ce i biti,samo da nama Duda i Krle ostanu...

ercov

pre 10 godina

Kad se pogleda ko ih je okupio i ko ih je predvodio onda je normalno i logicno da ta osoba prica o realnosti i uspehu 7 mesta jer ni u jednom trenutku tokom citavog sampionata se ta narcisoidna osoba nije osvrnuo samokriticno o losim i katastrofalnim predstavama svojih izabranika.
Pozivanjem vecine igraca koji jednostavno nisu imali neku znatnu minutazu na parketu samo pokazuje da su ti pozivi u drzavni tim bili cist promasaj.
Ne pozivanje jednog dominantnog Bobana Marjanovica i jednog razbijaca poput Dragana Milosavljevica u odnosu na primer njegovih adute Raska Katica i Nemanje Krstica koji su bukvalno presedeli na klupi ceo sampionat daje realnu sliku zadovoljstva i sedmim mestom !?
Idi Dudo vise u tu zasluzenu penziju i pusti nekog drugog,mladjeg i vise ambicioznijeg kolegu da nas predstavlja na sampionatima i koji se nece hvaliti i zadovoljavati uspesnim sedmim mestom poput tebe.

doktor

pre 10 godina

U zavisnosti kako sebe dozivljavamo.Ja se secam tuge i bola posle 6. mesta sa Vujosevicem,a sad je 7. super.Duletu se tada Stojakovic jos u grupi povredi... Sto se mene tice,dobro je sto je izboren plasman na SP.Ali,tim je mogao biti mnogo jaci sa Marijanovicem i Milosavljevicem umesto Gagica i mladog Krstica

Lazarus

pre 10 godina

Jel možete više prestati pominjati igrače tipa;
Miličić, Pavlović, Rakočević....
Takođe i sve one koji su sada odbili da igraju poput;
Mačvana, i dr.
Svakim njihovim pominjanje, mi srozavamo napor ljudi koji su se tri meseca odvojili od porodica da bi dali svoj doprinos i predstavljali državu u kojoj osim sporta skoro ništa ne funkcioniše.
Budimo bar malo zahvalni tim ljudima.
Oni su izborili plasman na SP i naredno EP.
ONI!
Na tim takmičenjima im se trebaju pridružiti samo oni koji zbog povreda nisu mogli sada da nastupe a imali su želju.
Več nekoliko takmičenja imamo najmlađi tim prvenstva.
Osvojili smo i jednu medalju a pokradeni smo u Turskoj na SP.
Rusije,Italije,Grčke,Turske nema na SP.
Fali nam samo malo pa da budemo ponovo među najboljim na planeti.
Ako budemo kompletni na SP koje će biti znatno jače od ovog EP, možemo ostvariti dobar rezultat.

pan

pre 10 godina

Nekoliko stvari je evientno.
Krstić je u ovoj postavi jedina zvezda i do kraja izgrađen igrač.
Bjelica veliki potencijal, još uvek nije konstantan, ali treba imati u vidu da mu fali još neki kvalitetan igrač pored njega da bi bio još bolji.
Nedović takođe veliki potencijal, ali sa samo jednom ozbijnom sezonom iza sebe, mnogo oscilira, možda Pešić i nije bio tako blesav što mu nije davao veću šansu, jer kad ga ne krene ne može da se vrati do kraja meča.
Bogdanović ima najveće šanse da postane veliki igrač evropskog formata.
Anđušić nije razočaranje, on je onakav kakav i jeste, jasno je da je Dule znao šta radi kad ga je stavio iza Bogdana i Milosavljevića, nema visinu i skok, a današnji bek ne može da ne učestvuje u skoku, slab u odbrani, sve se svodi na šut, nije za velika dela.
Katić nije pokazao skoro ni pola od očekivanog, van domaćih terena gde ga sudije štite ne vredi mnogo.

sasa jokic

pre 10 godina

Realnost jeste , uspeh nije.
Jednostavno, suvise smo toha u istoriji osvojili, da bi sedmo mesto nazvali uspehom. I da nismo osvojilimsedmo mesto dobili bi vajld kard kao jedna od najuspesnijih reprezentacija svih vremena.
Ja bi samo izneo jedno zapazanje. Katastrofalan gubitak od Spanije je klasican primer lose psiholoske pripreme pred mec, takomda Duda snosi najvecu odgovornost (sto je i sam prihvatio). Da nismo onako nervozno usli u mec, ne da nas ne bi razvalili, vec bi imalimsanse i da prodjemo.
Lako je Spancima da nas napune, kada mi za 10 minuta damo jedan kos iz igre?! Pogledajte juce sa Italijanima kako smo ubacivali trojke, i onda naravno druga slika.
Tako da zadovoljni ne mozemo da budemo, mogli smo i orali smo vise!

terza

pre 10 godina

u prvom krugu 3 pobede i 2 poraza, u drugom 2 pobede i poraz, od 1/4 finala do ove utakmice 2 poraza i jedna pobeda. ukupno odnos pobeda i poraza 6/5, 7. mesto je OK, zameram im jedino neborbenost i preadju pre pocetka meca na mecu sa spancima jer nisam ocekivao pobedu, ali ni onakvo ponizenje. mec sa slovenijom je samo logicna posledica tog sunovrata, mislim da nam ni slovenci ni hrvati nisu pretnja kada igramo u punom sastavu i na neutralnom terenu. ali spanci, francuzi, litvanci, pa i grci i rusi ako su kompletni - jesu, ogroman. a ako zelimo nesto vise (medalju) na nekom buducem ep, na nekog od njih ce,mo ici u 1/2 finalu.
nedostaju savanovic, velickovic, lucic i teodosic sa kojima bismo imali vise opcija i u napadu i u odbarni. najveci problem nam je jos jedan centar jer krstica nema ko dostojno da menja. katic je veliki borac i dobar klupski igracali nije taj (reprezentativni) kalibar, gagic (jos) nije taj. ne vidim da su to ni raduljica, perovic, marjanovic ili macvan (koji je vise cetvorka). bio sam protiv toga, ali ako pronadje klub i konacno pocne da igra, mozda bi trebalo uzeti u obzir milicica? i takav kakav je bi mogao da drzi odbranu (i bolje od krstica) a u napadu iskreno, ne verujem da bi bio losiji nego sto su u reprezentaciji bili perovic, raduljica ili marjanovic. za pocetak neka nadje klub gde ce da igra. ili da proba da se prica sa rakovicem ponovo? nismo vise u mogucnosti da se olako odricemo bilo koga, nema vise dovoljno vrhunskih igraca.

ištvan

pre 10 godina

Sa jedne strane, pobedu nad Italijom ne treba potcenjicati jer je ova selekcija nadigrala Ruse, Turke i Grke, i tokom same utakmice protiv nas je pokazala da ima neugodne igrače i sam način igre, koji kažnjava svaki manji pad u igri protivnika. S druge strane, pokazalo se da ovakvom našem timu odgovaraju protivnici sa neuravnoteženim odnosom igre spolja i iznutra. Italijani nisu imali mnogo rešenja u reketu, Francuze nije služio šut spolja, Belgijanci organizovani ali bez jakih individualaca, Letonci i Bosanci isto slabiji u reketu, Litvanci tada slabiji spolja. Ekipe sa kvalitetnim šutem spolja, čvstim reketom i jakim pojedincima su relativno lako izlazili sa našim timom na kraj. Ovo se može nazvati "uspehom u neuspehu", a neuspeh je stranputica kojom se srpska košarka nekoliko godina unazad kreće. Ukoliko se ne nađe pravi put, a to znači manje stranaca u našim klubovima, veća šansa našim talentima. Ali nije samo naša košarka u problemima, neke druge selekcije su doživele rezultatsku katastrofu, pre svega Turci i Rusi, pa i Grci. Pre EB osvajanje 7. mesta, plasman na SP i sledeći EB meni su izgledali kao "nemoguća misija" ravna događanju više čuda, ali priznaćemo svi, na ovom EB bilo je čuda i to previše. Eto, Fratelo sa Ukrajinom je napravio veće čudo od našeg, a Litvanci sa pet igrača na tri pozicije u timu igraju finale protiv čudesnog Parkera koji u 1/4 i 1/2 postiže 30-ak poena u proseku.

zivječičaumronije

pre 10 godina

ljudi nemojte da kritikujete toliko katica..nije zasluzio,setite se samo prve tekme protiv valančiunasa
katicu samo treba malo vremena da se razigra

Milan

pre 10 godina

Kada se pogleda cemu smo se nadali na pocetku priprema - uspeh, ako gledamo iz pozicije posle meca sa Francuskom - neuspeh. Ucinak igraca postavio bih po grupama:
Vise od ocekivanog: Bogdanovic, Micic. Veliki dobitak za buducnost.
zadovoljili: Markovic, Krstic, Stimac, Kalinic
Suvise oscilovali: Nedovic,
Podbacili: Gagic, Bjelica. Bjelici zameram sto nije bio vodja ekipe, pored Krstica on je trebao vuci kad je tesko ali ga nigde nije bilo kad smo tonuli, cak sta vise bio jedan od gorih. Veliki je talenat ali mentalno nije rodjeni pobednik, u buducnosti treba ostati oslonac ali pre svega kao igrac zadatka sa klupe.
Razocarali: Andjusic i pogotovo Katic. Nigde ga nije bilo a trebao je biti jedan od oslonaca, iako je debitant ipak ima previse godina da bi tako trebao i da se ponasa.
Mladjeg Krstica nigde nisam stavio jer je jako malo igrao.
Generalno dobro je sto smo dobili nekoliko mladih, vrlo perspektivnih igraca na pozicijama 2 i 3 koje su nam bile problem u prethodnom ciklusu. Uz Tea i Lucica solidan osnov za 2016 i dalje.Ostaje problem ogromna rupa pod kosem. Krstic ne moze vecno, prave zamene nema. Cetvorka ce morati da se "krpi" sa igracima koji su odbili poziv ili su povredjeni. Mozda razmotriti povratak Milicica, Aleksandrova, Marjanovica, suvise su veliki talenti a mi suvise mala zemlja da bi ih se odrekli. Stvaramo sve manje igraca, dolaze godista kad se sve manje dece radjalo, buducnost kolektivnih sportova nije svetla.

Don Quijote

pre 10 godina

Rekao bih par stvari koje, po mom skromnom misljenju, odslikavaju dosta situaciju u kojoj se nalazimo.
1º Sedmo mesto i plasman na SP je uspeh za ovu ekipu, i ispunjenje plana pred EP.
2º Igra je bila sasvim ok, osim protiv Slovenije i Spanije gde je bila katastrofalno losa. Mislim da ni protiv koga ekipa ne moze da izadje a da je izgubila i pre nego sto je utakmica pocela. Sa sutom za 3 1/20 nedopustivo je i sa time se ne moze dobiti ni KK Usce.
3º Igraci su posebna prica. Poslednjih godina bili smo u situaciji da Spanija na primer, ima 3 igraca u NBA i nije se moglo zamisliti da bez njih igra. Srbija je imala 20 i ni jedan nije igrao. Reprezentacija je vise od igre, tu ne sme biti nicije sujete i nicega vaznije od toga. Dakle javno i otvoreno reci ko od najboljih igraca odbija da igra za reprezentaciju i obrisati ga definitivno, i ne ostavljati nikakve mistifikacije i tajne i sumnju da neko nije pozvan zbog necije sujete (trenerove).
4º Stranci ne treba da igraju za reprezentaciju Srbije. Sa druge strane ne treba ogranicavati broj stranaca u nasim klubovima, jer oni ne guse mlade talentovane igrace. Spanska liga, fudbalska i kosarkaska, puna je najboljih igraca iz celog sveta, pa je uprkos tome Spanija vise nego jaka i u kosarci i u fudbalu, ako ne guse mlade Spance nece gusiti ni mlade Srbe. Mladi igraci moraju ici u klubove gde ce igrati a ne sedeti na klupi. Tipican primer Novica Velickovic koji je unisten u Real Madridu.

al

pre 10 godina

Vidim da se mnogi prave pametni, pa pricaju da su igrali Rakocevic, Milicic, Pavlovic itd mi bi bili osvajci medalja itd.Prvi je iako uz duzno postovanje, mnogo mator i ne bi izdrzao ovolike pripreme, drugi ne igra kosarku godinu dana, trei je statista gde god da igra. Teo,Luco i jos jedna cetvorka, to je ono sto je falilo. A ovi sto su otkazali, neka im bude na cast. Pa jedan od najboljih evropskih igraca Pol Gasol nije nikada otkazivao iako je igrao u NBA, cak i u plej offu, a on je jedan od najvecih igraca u Evropi svih vremena, a ove nase kao zvezdice glumataju neku elitu. Ko ste bre, vi koji niste ni do clanka Gasolu, ili Navaru. Gledate licne interese i niste nikakve patriote. A ovo sedmo mesto je na zalost, realnost, jer protiv Spanaca i jaca ekipa da smo je imali, ne bi pobedila. Ipak su oni iskusnija i trenutno bolja ekipa, pogotovo u spoljnoj liniji i tu niko nije bolji od njih, ni Litvanija ni Francuska. I molio bih gospodu koja non stop pljuju ove momke da se malo zapitaju da li su uopste kompetentni da pricaju o bilo cemu. Ovaj tim ima buducnost, jer je proslost iza njih svetla.

Mosha

pre 10 godina

Ja sam zadovoljan. Protiv Spanaca je tesko igrati u toj fazi takmicenja, tako da prolaz nije bio moguc, a nasa bolja rola - svakako da je moga biti. No, bez Markovica u toj utakmici i sa mladom i neiskusnom spoljnom linijom, imali smo to sto smo imali.
Mislim da Duda treba da ostane bar jos dve godine, i verujem da ce sa ovom generacijom, u kojoj ce sigurno biti Teo, Macvan, Lucic,mozda Keselj, Marjanovic, a mozda jos neki mladi igrac uskoci u prvi tim, dakle, mislim da ce sigurno igrati cetvrt finale SP, i finale Evropskog prvenstva 2015 godine.
Zivi bili pa videli...

Sale

pre 10 godina

Potpuni nesupeh ekipe. Lazno podmladjivanje sa igracima koji nikad nece iti igraci za velika dela. Imamo vrlo solidnu petorku i to bi bilo to, klupa bi se ozbiljno borila za opstanak u Aba ligi.
Kalinic decko igra kod Mute sledece sezone, a kod Mute igraci koji sutiraju na kos jednom godisnje, a pogledaju na kos dvaput godisnje ne igraju. Nema nikakvu tehniku tako da ovo nepotrebno odusevljenje oko decka stvarno ne razumem.
Mladji Krstic bas nema pojma u svakom smislu, mislim da nijednom u seniorskoj karijeri nije dao vise od 13 poena.
Gagic je sa Muslijem cinio najgori tandem centara u ligi, ali eto dobi poziv u reprezenitaciju gde nije bio toliko los.
Da ne nabrajam dalje, najveci krivac sto smo od kosarkaske vele sile postali zemlja koja se zadovoljava sedmim mestom na najgorem prvenstvu ikad odigranom je Duda Ivkovic. Njegova ljudska sujeta dostize te visine da ne zove barem 15 igraca koji su bolji od gore navedenih. Mi smo sve bitne utakmice sa Dudom izuzev meca sa Turskom na SP izgubili sa preko 15 razlike.
Jos jednom katastrofalan rezultat!

papaja

pre 10 godina

Svako iole trezven, neisfrustriran licnim nezadovoljstvima i sa trunkom realnosti sacekao je kraj nase utakmice za generalno misljenje o ucinku ovih momaka na prvenstvu.

Bilo je straha i igre toplo-hladno ali to ide uz mladost. Bilo je i gresaka strucnog staba ali je odgovornost preuzeta i ostvaren je glavni cilj, po svemu sto je pratilo selekciju igraca najrealniji cilj.

Jedino cega je falilo je malo "srece" da se ode dalje od 5og mesta.

Najvaznije je da imamo dobru bazu novih igraca i nadamo se povratnicima, mozda cak i onima koji se kaju veceras...jer ljudi se menjaju.

Ono sto ljubitelje kosarke moze da obraduje dodatno jesu igre nasa dva najveca kluba u pripremnom periodu.

Sto se KSS-a tice treba odrzati pozitivnu radnu atmosferu i saradnju na nivou sadasnji strucni stab - buduci kandidati za selektora. Duda je zasluzio postovanje mnogo pre ove avanture i treba sacekati njegovu odluku, ali svakako da ima i jako dobrih kandidata za tu poziciju.

Na kraju se nadam da ce nasi sunarodnici imati malo vise razumevanja da prepoznaju kada treba momcima pruziti bezrezervnu podrsku do kraja.

Puno pozdrava od jednog gastosa

saša

pre 10 godina

Bogdanovic, Nedovic, Bjelica, Kalinic, samo ta cetvorka iz ekipe, takvi igraci se danas traze, da je igrao Lucic, Teo i Keselj to bi za 50% bila jaca ekipa, to je sedmorka koja mora konstantno igrati, i Krle ako zeli, svi ostali su totalni prosek kakvih imamo u svakoj domacoj ligi, dati sansu i Aleksandrovu i onda bi to bio tim za medalju na S.P., sve ostalo je eksperiment koji nicemu ne vodi.

Мили

pre 10 godina

Седмо мјесто је успјех ако се правилно протумачи и искористи. Првенствено мислим на младе играче. Пред њима је огромна дилема: постати кошаркаш или бити на привременом раду као кошаркаш? Разлику најбоље могу сагледати када упореде каријере некадаших мајстора између два обруча и ових садашњих. Шта од тога желе, остаје на њима.
Ако се поведу првим примјером, за њих нема граница, а за нашу кошарку нове свијетле странице успјеха и славе. Ако имају вјере у себе и своје могућности, ону позитивну дозу младалачког безобразлука, можда им се омакне да закуцају лопту у кош као некада Даниловић преко Сабониса. Да буду као Сале национале. Да можда надмаше Бодирогу кога су тукли амери јер их је возао по терену. Да остану послије тренинга и шутирају тројке два сата. Да су гладни кошарке и доказивања.
Други примјер је коктел широких родитељских амбиција и грамзивост менаџера. Колико пропаде младих талената за које су свјетски експерти предвиђали блиставе каријере. Нај, нај, највећи таленти завршише у сивилу осредњости и јаловим лигама. Неки су испливали, али никад нису постали мајстори кошарке. Само бољи играчи који служе сврси, попуњавају празнине, доприносе постотку-статистици. Никад класа, само просјек.

Млађаријо, играјте кошарку због узбуђења и ужитка који она доноси. Баталите менаџере и искулирајте амбициозне родитеље. Нема већег поноса од прилике да служите своју домовину. Баталите сујету, грб је светиња. Новац није све у животу, има нешто и у побједничком постољу.

Veljo, ista ste vi banda, i ti i Dinkić!

pre 10 godina

Ne, realnost je da je trebalo da budemo četvrti, uz malo sreće i finalisti. Prvo mesto u obe grupe, pobede protiv Litvanije i Francuske, a sigurno smo bolji od hrvata. Samo da Španci nisu štelovali.

Furda

pre 10 godina

Košarka je postala kao ženski tenis..Svako svakoga može da dobije a mečevi dosadni do bola. Srbija se dobro udala za SP 2014. kako se nadala pre ovog EP. Knedla u grlu zastane kad gledam reprezentaciju Srbije. Jedan ozbiljan igrač i 11 krljatora. Talenta koji je decenijama pravio razliku ni na vidiku. Treneri prave neke robote da im popune statistiku i više niko se ne IGRA košarke.

srb

pre 10 godina

Ovo je realan rezultat,da nas nije zapala Spanija otisli bi do polufinala i onda bi to uspjeh bio.Nikad ujednacenije prvenstvo gdje je mogao svako da dobije svakoga.Sta su ljudi ocekivali,jedini iskusni Krstic i Markovic su opravdali ocekivanja.Katic nije iskusan u ovakvim mecevima.Podbacio je a ja sam ocekivao igre kakve je pokazivao u Zvezdi.Igrali su nam Micic,Kalinic momci od 19 godina.Oni tek treba da dostignu svoj zenit za 5,6 godina.Bogdanovic me odusevio,Nedovic svaku drugu je dobro odigro.Nedostajalo nam je mnogo igraca.Problem na 4-orci mnogo igraca tu fali.Bjelica nije ispunio ocekivanja,odigrao je slabo.Sve u svemu mogli smo za medalju da se borimo da nisu Spanci namjestili,ali ima pravde Francuzi su im vratili za kalkulisanja

Mihajlo Stojanovic

pre 10 godina

Ni sedmo mesto ni izuzetni promenljiva forma reprezentacije Srbije na EP u Sloveniji ne mogu dobiti pozitivnu ocenu. Brojne slavopojke povodom plasmana na naredno SP nisu utemeljene na cvrstim cinjenicama. Srbija moze i mora mnogo, mnogo bolje!

aca 39

pre 10 godina

Posto je ovo veoma mlada reprezentacija bez iskustva igranja na velikim takmicenjima, sedmo mesto i plasman na svetsko prvenstvo je uspeh. U proslim decenijama su nasi mladi igraci postepeno uvodjeni u igru pored starijih koji su ih upucivali sta kako treba raditi kao sto je i normalno. Pitanje je zasto su sada neki stariji otkazali ucesce. I ako su imali problema sa selektorom tako se ne radi.Selektor je izabran od saveza i tacka. Svojim neigranjem kaznjavaju i dozvoljavaju da ispastaju buduce generacije mladih kosarkasa, jer bez jakih takmicenja ne mozes kreirati jake igrace. Igranje za reprezentaciju je svetinja. Odbijanje poziva Nabedjenih je pljuvanje u lice trenerima koji su ih stvorili i ulozili svoje vreme u njih i nama obicnim ljudima. Moraju shvatiti da se moraju praviti kompromisi i da je reprezentacija deo njihovog kosarkaskog zivota i da nije sve u novcu, ugovorima i menadzerima. Sta bih ja dao da sam mogao da igram za reprezentaciju u bilo kom sportu.

Sasa KG

pre 10 godina

Realan uspeh! Svaka ekipa uvek može bolje, ali i gore. Moja očekivanja su zadovoljena. Mlada, neiskusna ekipa, rekao bih čak odigrala neke utakmice na "suvi" kvalitet, što samo može da raduje. Sve što sam očekivao i desilo se, ali opet da naglasim, u nekim utakmicama su momci dali i više od mojih očekivanja. Zato im hvala! Najveći problemi su naravno "strah" i neiskustvo. Nemojte zaboraviti da je, recimo, Micić dobio mnogo značajniju ulogu nego što je i pre samog prvenstva očekivano, sa povredom Stefana Markovića. Dečko sa 19 godina????!!!! "Juče" došao sa juniorskog prvenstva - sjajan momak i sva podrška. Biće on već iduće godine sjajan. Bogdanović, samo reči hvale. Dečko je redak biser, sa stavom koji je nekad krasio pola reprezentacije (i ne samo sportiste, već i ljude uopšte, ali sa svim što nam se desilo poslednjih 25 godina i to se izgubilo - očekivano menjanje mentalnog sklopa nacije). Biće veliki igrač. Bjelica takođe sjajan. Samo mi nisu jasni "kritičari". U stvari, jasni su mi-neznanje, malicioznost i pakost. Ništa više.Za sve one koji su izražavali zadovoljstvo neigranjem Teodosića, sada su nadam se videli koji je to bio nedostatak. Kad u teškim utakmicama nemaš iskusnog pleja (ni Marković nije igrao). A ne znam, od Bjelice su verovatno očekivali po 30 poena, 25 skokova, 18 asistencija. Pa pozvao bih te iste da probaju da uhvate dve lopte pored ljudi od 2,10 i 140 kilograma, da vide koliko energije treba za to. Imamo lepu budućnost! Sve čestitke i samo napred!

red zmaja

pre 10 godina

Teodosic, Milosavljevic, Micov, Lucic, Savanovic, Erceg, Macvan, Velickovic, Raduljica, mozda i Tripkovic i ono sot je najbitnije momak po imane Ognjen Kuzmic novi igrac Golden State Warriors, centar. Strahoviti potencijal imamo samo da budemo kompletni.

zeljko

pre 10 godina

ovo mi je prvi put da ostavljam komentar i zato cu biti mozda malo duzi. Mislim da je ovo ipak uspjeh za nasu kosarku, kazem ipak, jer da Spanci nisu namijestali, sto im se vratilo, mi bi danas igrali za neku od medalja. Slovenci su nas pobijedili zato sto nismo uspjeli da se vratimo poslije utakmice sa Spancima, gdje su Spanci pobijedili zbog nese katastrofalne igre a ne njihove dobre. Zato mislim da se i sa ovom mladom ekipom mozemo nositi sa svima u evropi, a o tome dovoljno govore i pobjede nad finalistima prvenstva evrope. Sve cestitke dudi Ivkovicu i mislim da je on za nas najbolje resenje, a sad i da kazem sto mi nikada nece biti jasno. Vec nekoliko prvenstava u nasem timu ima igraca koji skoro pa i ne ulaze u igru, i to je nesto sto ne razumijem, zasto se onda tu nalaze pitanje je? Svaka cast momku, nemam nista protiv njega, naprotiv mislim sve najbolje, ali mi se cini da smo trenutno imali mnogo boljih opcija od mladog Krstica, kjoji bi sigurno imali ynacajnu ulogu i falili nam u rotaciji, tu pre svega mislim na Urosa Tripkovica, Luku Bogdanovica, Dragana Milosavljevica, Zarka Lazica, Nemanju Aleksandrova itd... Imao bih jos po nesto ali o tome neki drugi put, pozdrav i iskrene cestitke.

Горан

pre 10 godina

Реалност пре свега, а уз то и делимичан успех. Није се могло боље у овом тренутку, сви знамо какве је све перипетије имао селектор приликом састављања тима и какве повреде су пратиле неке играче током првенства. Сама чињеница да је Србија победила оба тима која играју финале овогодишњег ЕП, говори да су наши дечаци способни да се носе са најбољима у Европи, а имаће прилику да то потврде на наредном СП у Шпанији. Радоваћемо се ми опет као неких година раније.

Mito

pre 10 godina

Sviđa mi se što smo realni. Imamo reprezentativaca koji su našli milion razloga da neigraju za reprezentaciju, a ipak smo otišli na SP u Španiji. Npr Veličković je otišao nepripremljen u Bamberg, a da je igrao za reprezentaciju bio bi u top formi. To su znale ranije generacije košarkaša, koje su se odazivale pozivu. Hrvati za razliku od nas su napravili euforiju, iako realno su se samo kvalifikovali za SP, kao i mi, a sve su iole ozbiljnije utakmice izgubili. Po meni naš problem je što nam igrači premladi odlaze u inostranstvo, zadovolje se novcem koji su dobili, nemaju ključne uloge u timovima i polako stagniraju. U jednoj godini imali smo svetske i evropske prvake u svim mlađim kategorijama (vreme Teodosićeve generacije), rasuli su se po svetu i sada sa nekim novim klincima igramo EP. Najgore je to što nam klinci igraju u drugim reprezentacijama, a mi smo ih odgajali. Volio bih da neko objavi koliko naših igrača igra za druge reprezentacije. Mislim da bi o tome trebao da razmisli i KSS. S poštovanjem.

Dragan Prica

pre 10 godina

S obzirom na dešavanja u našem društvu, opštem siromaštvu klubova i svetskim trendovima funkcionisanja vrhunskih sportova sedmo mesto se ne može karakterisati kao neuspeh. Za nešto više od ovoga moralo bi se mnogo više uložiti u razvoj sporta pre svega od strane države i ministarstva sporta. Ipak se u svetu vrhunska košarka igra za novac i česta je situacija da naši vrhunski talenti izgore u težnji za materijalnim uspehom. Zbog toga su neizbežne oscilacije u igri reprezentacije poput naše koja je imala 9 debitanata. Kad tome dodamo pomalo nesretne okolnosti prouzrokovane sistemom takmičenja da smo četvrtfinale igrali protiv aktuelnog prvaka Evrope teško je očekivati više. U nekoj drugoj situaciji ova neiskusna ekipa je mogla doći i do samog finala kada bi smo ih svakako slavili kao velike pobednike. Ipak smatram da je osnovni cilj ostvaren i da će nam se nova prilika pružiti na predstojećem svetskom prvenstvu gde uz nešto viće sreće možemo ostvariti i značajniji uspeh.

Sa1e

pre 10 godina

Za nešto više nedostajalo je možda i malo sreće (možda malo bolje otvorena koja utakmica, drugi protivnici kod ukrštanja...). Možda smo realno mogli igrati za 5. i 6. mesto, ali na kraju moramo biti zadovoljni ! Plasman na SP je veliki uspeh ovoh momaka i selektora, koji je uspeo da izvuče maksimum iz njih. Ipak smo na kraju pobedili odlične ekipe poput Litvanije, Francuske i Italije i to treba takođe smatrati VELIKIM uspehom ovih mladih momaka !

Zlatni momci

pre 10 godina

Kada bi se igrala protiv Francusku a ne protiv Spaniju, verovtno sreca bi naklonjena Srbiji. Ovako 7 mesto je naravno veliki uspeh kada se gleda na kom mestu su drugi velikani.
Cestitam za 7 mesto a za naredni SP nadamo se da povrede zaobidju nasih momaka.

kaludjer

pre 10 godina

Realnost da je ovo prvenstvo bilo dosta ujednaceno,mogli smo lako do finala,mi smo samo izgubili jednu utakmicu i to najvazniju od jacih ekipa i to od Spanaca,nije tako lose,polko se dizemo ima ovde prostora dosta za ove momke imamo mi budicnost i to lepu,bice opet slavlja,pre prvenstva nisam imao veru u ove momke sad VERUJEM ISIM ONIM ZAROM KAO KAD SU IGRALI 90-IH DJREDJVICMC=DIVACMDANILOVIC PASPALJ...

goca

pre 10 godina

Pozdrav za Jovu koja ocigledno voli i razume kosarku koliko i tenis i uvek pise lepe i smislene komentare.Slazem se sa svim sto je napisala i zaista verujem da ce nas nasi kosarkasi ponovo obradovati u buducnosti.Bravo momci!

Igor

pre 10 godina

Najveci i najznacajniji dobitak je pojava dva ekstratalentovana beka, sto cekamo jos od momenta kada je prestao da igra Danilovic, i gde smo godinama bili najtanji - to su naravno Bogdanovic i Nedovic. Sto se tice Nedovica nadam se da ce nastaviti da igra za reprezentaciju iako ce igrati u NBA .
Takodje bih pomenuo Micica , koji ima samo 19 godina , za koga se vec tokom sezone u utakmicama sa Partizanom i Zvezdom , da je u pitanju , bar po talneut, prvi pravi naslednih legendarnog Saleta Djordjevica , samo da ga zaobidju povrede i da nastavi da napreduje. Kalinic takodje veliki potencijal. Svi su dali sve od sebe i niko ne zasluzuje kritike,pogotovu ne Nemanja Bjelica , koji je odradio ogroman posao , igrajuci na poziciji koja mu nije primarna , slicno se moze reci i za Katica , koji je igrao i na poziciji 5 , ali i na poziciji 4 , sto verovatno nikada ranije nije igrao. Sa pomenutim mladim igracima se nazire bolja buducnost reprezentacije, jedino bar za sada nemamo nekog mladjeg igraca koji bi u narednih par godina mogao da zameni Krstica na centarskoj poziciji, ali budimo optimisti i sacekajmo napredak Milutinova , Gagica , Muslija itd.
KSS treba da radi bolje da ima bolji kontakt sa igracima, da bi bilo manje otkaza , i da se resi status nekih igraca , kao sto je npr. Savovic (mislim da ima sanse da zaigra za Srbiju) i Ognjen Kuzmic (treba videti da li ima pravo i zelju da nastupa za Srbiju) .

Ex Sns.

pre 10 godina

Ne znam zasto protiv Spanije da odigramo sa takvim strahom? Ubedjen sam da smo mogli da ih pobedimo,samo da nije bilo straha i treme.Ok,i 7.mesto je ok jer se radi o mladim igracima debitanima,ipak imaju u proseku 21 g.

sumadinac Atl

pre 10 godina

bogdanovic je najveci divljak ove ekipe. a vi pisete da je dobitak. koliko puta je sutnuo trojku i promasio a bio je kontra napad 3-1 ili 3-2 ili sut u petoj sekundi napada.
sto se stimca tice i do sad ste ga forsirali i nema sta. oprastate mu kikseve u odbrani? ma jeli? zasto samo njemu? kritikovali ste tim zestoko i to tim koji je pobedio obe ekipe iz finala.
spanija je izgleda turnir zavrsila kad je dobila nas.
sve u svemu realan plasman a svi vi koji pisete o sramoti shvatite da su najbolji igraci nasih timova stranci. dakle toliko o "zemlji kosarke"

Pionir

pre 10 godina

7 mesto je realnost ove ekipe.Uz povoljniji zreb moglo je i neko boljee mesto da se osvoji ali ne i medalja.Najveca korist je sto smo u najavi dobili nekoliko igraca za buducnost.Takodje sa nekoliko iskusnijih koji su otkazali ucesce na ovogodisnjem Euru 2013 trebalo bi da imamo respektabilniji tim u buducnosti koji bi pod srecnijim spletom okolnosti mogao da konkurise cak i za neku medalju

Vladimir

pre 10 godina

Ok sedmo mesto je super s' obzirom na okolnosti...Treba samo pomenuti Micova I Miličića, meni samo nije jasno zasto nisu zvali Miličića...mozda jedan od najboljih centara u Evropi.Da ne pominjem Tea I Lučića.

toplica-jagodinac

pre 10 godina

Teodosic,Markovic,Nedovic
Bogdanovic,Milosavljevic,Tripkovic
Lucic,Bjelica,Velickovic,Erceg
Krstic i Musli,
selektor Vlada Vukoicic sa mentorom Karijem Pesicem,
Tvrdim da bi ova ekipa vratila onu igru koju zasluzuje reprezentacija Srbije,leprsavu,brzu,da se ne svodi napad na spustanje lopte centru,nego da imamo vise varijanti napada,ima i igraca koji bi stegli odbranu kao npr.Markovic,Bogdanovic,Milosavljavic,Lucic i Novica,odgovorno tvrdim da bi dvojac na klupi pod nadzorom Karija Pesica vratio nadu u IGRU,a ne samo da gledamo da rezultatom pokrijemo nedostatak ikakve koncepcije u napadu

JzMa

pre 10 godina

realnost jeste 7mo mesto sobzirom da smo usli kao poslednja reprezentacija i da smo bili 13ti i to bi bilo super jer mi smo usli kao 24tvrti ! a uspeh nije sigurno kao sto kod nas nije uspeh u kosarci biti 7 tako nije uspeh finaca biti 7 u ski skokovima npr :)

ercov

pre 10 godina

Kad se pogleda ko ih je okupio i ko ih je predvodio onda je normalno i logicno da ta osoba prica o realnosti i uspehu 7 mesta jer ni u jednom trenutku tokom citavog sampionata se ta narcisoidna osoba nije osvrnuo samokriticno o losim i katastrofalnim predstavama svojih izabranika.
Pozivanjem vecine igraca koji jednostavno nisu imali neku znatnu minutazu na parketu samo pokazuje da su ti pozivi u drzavni tim bili cist promasaj.
Ne pozivanje jednog dominantnog Bobana Marjanovica i jednog razbijaca poput Dragana Milosavljevica u odnosu na primer njegovih adute Raska Katica i Nemanje Krstica koji su bukvalno presedeli na klupi ceo sampionat daje realnu sliku zadovoljstva i sedmim mestom !?
Idi Dudo vise u tu zasluzenu penziju i pusti nekog drugog,mladjeg i vise ambicioznijeg kolegu da nas predstavlja na sampionatima i koji se nece hvaliti i zadovoljavati uspesnim sedmim mestom poput tebe.

Sale

pre 10 godina

Potpuni nesupeh ekipe. Lazno podmladjivanje sa igracima koji nikad nece iti igraci za velika dela. Imamo vrlo solidnu petorku i to bi bilo to, klupa bi se ozbiljno borila za opstanak u Aba ligi.
Kalinic decko igra kod Mute sledece sezone, a kod Mute igraci koji sutiraju na kos jednom godisnje, a pogledaju na kos dvaput godisnje ne igraju. Nema nikakvu tehniku tako da ovo nepotrebno odusevljenje oko decka stvarno ne razumem.
Mladji Krstic bas nema pojma u svakom smislu, mislim da nijednom u seniorskoj karijeri nije dao vise od 13 poena.
Gagic je sa Muslijem cinio najgori tandem centara u ligi, ali eto dobi poziv u reprezenitaciju gde nije bio toliko los.
Da ne nabrajam dalje, najveci krivac sto smo od kosarkaske vele sile postali zemlja koja se zadovoljava sedmim mestom na najgorem prvenstvu ikad odigranom je Duda Ivkovic. Njegova ljudska sujeta dostize te visine da ne zove barem 15 igraca koji su bolji od gore navedenih. Mi smo sve bitne utakmice sa Dudom izuzev meca sa Turskom na SP izgubili sa preko 15 razlike.
Jos jednom katastrofalan rezultat!

sumadinac Atl

pre 10 godina

bogdanovic je najveci divljak ove ekipe. a vi pisete da je dobitak. koliko puta je sutnuo trojku i promasio a bio je kontra napad 3-1 ili 3-2 ili sut u petoj sekundi napada.
sto se stimca tice i do sad ste ga forsirali i nema sta. oprastate mu kikseve u odbrani? ma jeli? zasto samo njemu? kritikovali ste tim zestoko i to tim koji je pobedio obe ekipe iz finala.
spanija je izgleda turnir zavrsila kad je dobila nas.
sve u svemu realan plasman a svi vi koji pisete o sramoti shvatite da su najbolji igraci nasih timova stranci. dakle toliko o "zemlji kosarke"

Vladimir

pre 10 godina

Ok sedmo mesto je super s' obzirom na okolnosti...Treba samo pomenuti Micova I Miličića, meni samo nije jasno zasto nisu zvali Miličića...mozda jedan od najboljih centara u Evropi.Da ne pominjem Tea I Lučića.

Furda

pre 10 godina

Košarka je postala kao ženski tenis..Svako svakoga može da dobije a mečevi dosadni do bola. Srbija se dobro udala za SP 2014. kako se nadala pre ovog EP. Knedla u grlu zastane kad gledam reprezentaciju Srbije. Jedan ozbiljan igrač i 11 krljatora. Talenta koji je decenijama pravio razliku ni na vidiku. Treneri prave neke robote da im popune statistiku i više niko se ne IGRA košarke.

Gajetano

pre 10 godina

Relativni uspeh ovog mladog tima, mada ostaje utisak da su mogli do medalje uz malo drugaciji splet okolnosti. Konacni utisci:

1. Interesantno prvenstvo. Igrala se atraktivna kosarka i svako je svakog pobedjivao. Kuriozitet je da smo po grupama pobedili i sampiona i vice-sampiona a na kraju zauzeli "samo" 7. mesto.
2. Pojavila se plejada mladih igraca koja ce biti deo zaloga buducnosti srpske kosarke. Pre svega mislim na Nedovica, Bogdanovica, Kalinica i Micica. Malo li je? Kad dodamo Tea, Krstica, Bjelicu, Novicu, i ostale... Najezim se kakav potencijal imamo!
3. Sramno "tankiranje" od strane Spanaca koje im se na kraju razbilo o glavu, ali slaba je to uteha jer nas je to verovatno kostalo medalje.
4. Katastrofalna priprema utakmice sa Spanijom od strane strucnog staba, a ta utakmica je bila najvaznija na sampionatu. Mec sa Slovencima je bila samo logicna posledica prethodno pretrpljenog soka, taj mec ne treba unositi u konacni bilans.
5. Stalno smo promovisali taj plasman od 5-7 mesta, sto smo na kraju i dobili! Ubuduce treba biti oprezniji u zeljama i promovisanju ciljeva.

Sa nestrpljenjem ocekujem sledece SP. Moze tu svasta da bude. Ipak, najvaznije je sada da se od resursa koje posedujemo napravi dobra baza tima za sledecih nekoliko godina. Onda ce medalje doci same po sebi.

Pozdrav,

saša

pre 10 godina

Bogdanovic, Nedovic, Bjelica, Kalinic, samo ta cetvorka iz ekipe, takvi igraci se danas traze, da je igrao Lucic, Teo i Keselj to bi za 50% bila jaca ekipa, to je sedmorka koja mora konstantno igrati, i Krle ako zeli, svi ostali su totalni prosek kakvih imamo u svakoj domacoj ligi, dati sansu i Aleksandrovu i onda bi to bio tim za medalju na S.P., sve ostalo je eksperiment koji nicemu ne vodi.

toplica-jagodinac

pre 10 godina

Teodosic,Markovic,Nedovic
Bogdanovic,Milosavljevic,Tripkovic
Lucic,Bjelica,Velickovic,Erceg
Krstic i Musli,
selektor Vlada Vukoicic sa mentorom Karijem Pesicem,
Tvrdim da bi ova ekipa vratila onu igru koju zasluzuje reprezentacija Srbije,leprsavu,brzu,da se ne svodi napad na spustanje lopte centru,nego da imamo vise varijanti napada,ima i igraca koji bi stegli odbranu kao npr.Markovic,Bogdanovic,Milosavljavic,Lucic i Novica,odgovorno tvrdim da bi dvojac na klupi pod nadzorom Karija Pesica vratio nadu u IGRU,a ne samo da gledamo da rezultatom pokrijemo nedostatak ikakve koncepcije u napadu

Mihajlo Stojanovic

pre 10 godina

Ni sedmo mesto ni izuzetni promenljiva forma reprezentacije Srbije na EP u Sloveniji ne mogu dobiti pozitivnu ocenu. Brojne slavopojke povodom plasmana na naredno SP nisu utemeljene na cvrstim cinjenicama. Srbija moze i mora mnogo, mnogo bolje!

divad

pre 10 godina

Prestogo za Gagica....pod uslovom da taj momak mora jos mnogo mnogo raditi nadam se da nece ostati na ovom vec da ce nas sve iznenaditi ako ne za SP ono za 2g. maksimalno 3 godine...ja verujem u njega nadam se da ce se izgraditi u jakog igraca.

Divos

pre 10 godina

Да ли је 7.место успех? Зацртани циљ је остварен, пласман на СП. Ако погледамо невоље и малере који су задесили репрезентацију, и чињеницу да смо на овом ЕП имали убедљиво најмлађу репрезентацију, и чак 7 играча млађих од 22 године (сви остали највише једног или двојицу), 7. место не сме и не може бити неуспех. Ако гледамо како је ишло ово ЕП, и прљаве игре (не прљавог Харија, него Шпанаца), и да су се поштовали спортски принципи, играли би 1/4Ф са Италијом (а уверен сам да би тај меч добили), била би то једна друга, лепша прича, остаје жал што није тако испало (а добили смо оба финалиста овог ЕП), али добро, ко зна зашто је то добро.
Ово ЕП није било слабо (како неки љубитељи спорта који су се прешалтали са фудбала, мисле) него супер-јако (погледајте састав евр.првака из 2005 Грчке, и састав светског вице-шампиона Турске, и евр.првака 2007 Русије, и где су завршили), и биће још јаче за 2 или 4 године. Многима следи болна смена генерације, ми немамо тај проблем, имамо супер-младу екипу, темељ је постављен, на барем 4-5 од ови ових 7 млађих од 22 се мора рачунати, као и на такође младе Марковића и Бјелицу (по 25), видећемо колико ће још Крле моћи да гура на овом нивоу, ту су и неки повређени (Тео, Лучић и неколико одличнин на поз.4) који ће надам се бити здрави у наредном времену, а у год.92-95 имамо плејаду надарених клинаца.
Медаља на овом ЕП није освојена, али мислим да је ово ЕП много доброг донело за будућност српске кошарке.

Reggie

pre 10 godina

Kad neko sledeci put bude doshao na prvenstvo sa 9 debitanata onda mozemo da vrshimo neko poredjenje .... iz ove perspektive, uz odredjeni zal zbog spanske nameshtaljke, mislim da je uspeh shto smo se plasirali na SP, dobili par igracha na koje cemo moci da rachunamo u buducnosti, i zadovoljstvo da smo dobili buduceg evropskog prvaka ;) Takodje, mislim da bi Duda trebalo da zavrshi ovaj "ciklus" sa reprezentacijom tako shto ce osvojiti medalju u Shpaniji. Pozdrav

Nikola

pre 10 godina

Peti ili sedmi i nije toliko bitno, tako da je ovo ipak uspeh. Protiv Spanaca je bilo nemoguce, ali smo morali bolje. Sledece godine, sa ovom ekipom i Teom, Lucicem, Novicom i Bobijem, mozemo medju prvih 6 na svetu, ne treba biti nerealan.

sasa jokic

pre 10 godina

Realnost jeste , uspeh nije.
Jednostavno, suvise smo toha u istoriji osvojili, da bi sedmo mesto nazvali uspehom. I da nismo osvojilimsedmo mesto dobili bi vajld kard kao jedna od najuspesnijih reprezentacija svih vremena.
Ja bi samo izneo jedno zapazanje. Katastrofalan gubitak od Spanije je klasican primer lose psiholoske pripreme pred mec, takomda Duda snosi najvecu odgovornost (sto je i sam prihvatio). Da nismo onako nervozno usli u mec, ne da nas ne bi razvalili, vec bi imalimsanse i da prodjemo.
Lako je Spancima da nas napune, kada mi za 10 minuta damo jedan kos iz igre?! Pogledajte juce sa Italijanima kako smo ubacivali trojke, i onda naravno druga slika.
Tako da zadovoljni ne mozemo da budemo, mogli smo i orali smo vise!

ja

pre 10 godina

Pricajte vi sta hocete ali ovo je krajnji domet ove ekipe. Mi smo celo prvenstvo odigrali bez ijedne klasicne 4-ke !?

Jedino mi je zao zbog Lucica, Teodosica i Velickovica, da su oni igrali mislim da bi to bilo mnogo bolje

pan

pre 10 godina

Nekoliko stvari je evientno.
Krstić je u ovoj postavi jedina zvezda i do kraja izgrađen igrač.
Bjelica veliki potencijal, još uvek nije konstantan, ali treba imati u vidu da mu fali još neki kvalitetan igrač pored njega da bi bio još bolji.
Nedović takođe veliki potencijal, ali sa samo jednom ozbijnom sezonom iza sebe, mnogo oscilira, možda Pešić i nije bio tako blesav što mu nije davao veću šansu, jer kad ga ne krene ne može da se vrati do kraja meča.
Bogdanović ima najveće šanse da postane veliki igrač evropskog formata.
Anđušić nije razočaranje, on je onakav kakav i jeste, jasno je da je Dule znao šta radi kad ga je stavio iza Bogdana i Milosavljevića, nema visinu i skok, a današnji bek ne može da ne učestvuje u skoku, slab u odbrani, sve se svodi na šut, nije za velika dela.
Katić nije pokazao skoro ni pola od očekivanog, van domaćih terena gde ga sudije štite ne vredi mnogo.

Veljo, ista ste vi banda, i ti i Dinkić!

pre 10 godina

Ne, realnost je da je trebalo da budemo četvrti, uz malo sreće i finalisti. Prvo mesto u obe grupe, pobede protiv Litvanije i Francuske, a sigurno smo bolji od hrvata. Samo da Španci nisu štelovali.

Mosha

pre 10 godina

Ja sam zadovoljan. Protiv Spanaca je tesko igrati u toj fazi takmicenja, tako da prolaz nije bio moguc, a nasa bolja rola - svakako da je moga biti. No, bez Markovica u toj utakmici i sa mladom i neiskusnom spoljnom linijom, imali smo to sto smo imali.
Mislim da Duda treba da ostane bar jos dve godine, i verujem da ce sa ovom generacijom, u kojoj ce sigurno biti Teo, Macvan, Lucic,mozda Keselj, Marjanovic, a mozda jos neki mladi igrac uskoci u prvi tim, dakle, mislim da ce sigurno igrati cetvrt finale SP, i finale Evropskog prvenstva 2015 godine.
Zivi bili pa videli...

red zmaja

pre 10 godina

Teodosic, Milosavljevic, Micov, Lucic, Savanovic, Erceg, Macvan, Velickovic, Raduljica, mozda i Tripkovic i ono sot je najbitnije momak po imane Ognjen Kuzmic novi igrac Golden State Warriors, centar. Strahoviti potencijal imamo samo da budemo kompletni.

Barnjani

pre 10 godina

Interesantno je da poslije odlaska naše velike generacije smo imali i imamo dosta solidnih igrača, međutim fali nam vođa, jednostavo igrač koji će biti NBA kalibra. Za razliku od nas npr. Italija ili Francuska imaju svega par sjajnih igrača, međutim u pitanju su superzvijezde koje i u NBA ligi mnogo igraju.
Zaključak je da se kod nas još uvjek dobro radi i da imamo mnogo košarkaša, ali super talenat se jednostavno treba da rodi. Tako da nikoga ne možemo kriviti za možda lošije rezultate nego u proslošti. I ovo je uspjeh

slobodan

pre 10 godina

7 je realno, ima smisla. sa teom, prema kome bas I nemam simpatija ali koji je u proseku daleko bolji bek nego oni koji su igrali (izuzimajuci markovica), savanom, I mozda nekim drugim centrom umesto, recimo, katica ili gagica, to je tim koji moze da dodje do nekog polufinala uz razumnu dozu srece. ali da se ne lazemo, ono sto je bilo 70, 80 I 90tih, nece skoro da se gleda opet, mislim na (zlatne) medalje I tako to. nemamo mi vise nikoga ko je rodjen majstor, ma sta mi voleli da mislimo o nama samima ...

Zlatni momci

pre 10 godina

Kada bi se igrala protiv Francusku a ne protiv Spaniju, verovtno sreca bi naklonjena Srbiji. Ovako 7 mesto je naravno veliki uspeh kada se gleda na kom mestu su drugi velikani.
Cestitam za 7 mesto a za naredni SP nadamo se da povrede zaobidju nasih momaka.

miodrag sekulic

pre 10 godina

realan rezultat, dobili kalinica, nedovica, kad bi bjelica imao petlju razvalio bi ostale ekipe,ali mislim da ce ubuduce biti problem motivacije ovih tzv starijih da se odazovu. nadam se da spanci nece uzeti medalju

al

pre 10 godina

Vidim da se mnogi prave pametni, pa pricaju da su igrali Rakocevic, Milicic, Pavlovic itd mi bi bili osvajci medalja itd.Prvi je iako uz duzno postovanje, mnogo mator i ne bi izdrzao ovolike pripreme, drugi ne igra kosarku godinu dana, trei je statista gde god da igra. Teo,Luco i jos jedna cetvorka, to je ono sto je falilo. A ovi sto su otkazali, neka im bude na cast. Pa jedan od najboljih evropskih igraca Pol Gasol nije nikada otkazivao iako je igrao u NBA, cak i u plej offu, a on je jedan od najvecih igraca u Evropi svih vremena, a ove nase kao zvezdice glumataju neku elitu. Ko ste bre, vi koji niste ni do clanka Gasolu, ili Navaru. Gledate licne interese i niste nikakve patriote. A ovo sedmo mesto je na zalost, realnost, jer protiv Spanaca i jaca ekipa da smo je imali, ne bi pobedila. Ipak su oni iskusnija i trenutno bolja ekipa, pogotovo u spoljnoj liniji i tu niko nije bolji od njih, ni Litvanija ni Francuska. I molio bih gospodu koja non stop pljuju ove momke da se malo zapitaju da li su uopste kompetentni da pricaju o bilo cemu. Ovaj tim ima buducnost, jer je proslost iza njih svetla.

E-one

pre 10 godina

da spanci ne namestise ono,otisli bi bar do polufinala,sreca nas nije posluzila kao i sa povredama.Realnost je da uz Dudu i te povredjene igrace ubuduce budemo u polufinalima.A tako ce i biti,samo da nama Duda i Krle ostanu...

zoran

pre 10 godina

ovo je realan domet ove ekipe, a ja sam primetio nekoliko igrača koji imaju potencijal da izrastu u velike igrače.
tu, pre svega mislim na bogdanovića, kalinića, nedovića i micića.

bogdanović - za mene otkrovenje...kao što su mnogi primetili podseća na danilović i kada sazrije u potpunosti preuzimaće više odgovornosti na svoja pleća. dobar i u odbranbenoj i u napadačkoj ulozi. sa iskustvom će njegovi ulazi biti promišljeniji i šut sigurniji. velika je budućnost pred njim.

kalinić - momak koji zaslužuje sve pohvale za trud i zalaganje na ovom prvenstvu. nijedno krilo se nije naigralo pored njega. ako bude više radio na rešenjima u napadu, mislim da će i tu napredovati.

nedović - sviđa mi se njegova tehnika sa loptom, ali mu šut nije konstantan. tako da je na ovom prvenstvu varirao od briljatnih partija do očaja. mislim da će u NBA naučiti pravilno da koristi svoju brzinu, tehniku i skočnost i da u njemu možemo dobiti igrača sličnog westbrooku.

micić - veliki potencijal, koji mora mnogo da radi na eksplozivnosti i brzini. nije imao veliku rolu, ali pošto je najmlađi u ovoj ekipi jasno je da ga duda nije bez razloga pozvao. možda bi u ovom trenutku više pružio na poziciji šutera nego pleja, ali od njega se tek očekuje da košarkaški odraste.

A?

pre 10 godina

Ova ekipa nije ogranicena. Ima buducnost pred sobom. Momci, svaka vam cast! Krsticu posebno! A ove, koji su iz raznih razloga odbili da igraju, nikad vise ne pozivati!

Serbissimo

pre 10 godina

Hm. Sto kazu Englezi, sest jednog - pola tuceta drugog. S jedne strane, ispunjen je osnovni cilj - plasman na SP i sledece EP. Sa druge - nece biti dobro ako plasman medju osam postane krajni domet i "veliki uspeh" zemlje koja se dici kosarkom.
Cini mi se da ovde nema dugorocne strategije (kao ni u cemu, uostalom), tumara se od jednog do drugog velikog takmicenja a ciljevi zavise od toga koja i kakva se ekipa skrpi. Kao na ulicnom basketu.
U svetu u kojem novac dominira sportom vise nego ikada ne moze se ni od koga traziti da klupsku karijeru stavi na kocku tako sto ce se povredjen ili iscedjen blamirati pred gazdama koji ih izdasnu placaju u klubovima, niti se od etabliranih igraca koji imaju visemilionske ugovore moze ocekivati da za repku igraju na lepe oci. Iz svih navedenih razloga na ovom EP nije bilo Pau Gasola, Novickog, Navara, Ibake, Joakima Noe, Barnjanija, Galinarija, itd...
Da, a gde su tu nasi? Uz svo duzno postovanje, nasa upecatljiva trojka koja je propustila EP, Teo-Lucic-Novica, nije u toj klasi. O ostalima da ne pricamo.
I tu dolazimo do srzi problema nase kosarke i sporta uopste - nedostatak individualnog rada.
Nema vise fanatika koji ce da ostanu posle treninga i sutnu 500 trojki, da odigraju basket i vezbaju finese koje prave razliku izmedju dobrih i vanserijskih igraca.
Zato je utakmica protiv Spanije, kojoj su falila tri igraca iz prve postave, izgubljena pre nego sto je i pocela. Zato smo sedmi u Evropi.

Don Quijote

pre 10 godina

Rekao bih par stvari koje, po mom skromnom misljenju, odslikavaju dosta situaciju u kojoj se nalazimo.
1º Sedmo mesto i plasman na SP je uspeh za ovu ekipu, i ispunjenje plana pred EP.
2º Igra je bila sasvim ok, osim protiv Slovenije i Spanije gde je bila katastrofalno losa. Mislim da ni protiv koga ekipa ne moze da izadje a da je izgubila i pre nego sto je utakmica pocela. Sa sutom za 3 1/20 nedopustivo je i sa time se ne moze dobiti ni KK Usce.
3º Igraci su posebna prica. Poslednjih godina bili smo u situaciji da Spanija na primer, ima 3 igraca u NBA i nije se moglo zamisliti da bez njih igra. Srbija je imala 20 i ni jedan nije igrao. Reprezentacija je vise od igre, tu ne sme biti nicije sujete i nicega vaznije od toga. Dakle javno i otvoreno reci ko od najboljih igraca odbija da igra za reprezentaciju i obrisati ga definitivno, i ne ostavljati nikakve mistifikacije i tajne i sumnju da neko nije pozvan zbog necije sujete (trenerove).
4º Stranci ne treba da igraju za reprezentaciju Srbije. Sa druge strane ne treba ogranicavati broj stranaca u nasim klubovima, jer oni ne guse mlade talentovane igrace. Spanska liga, fudbalska i kosarkaska, puna je najboljih igraca iz celog sveta, pa je uprkos tome Spanija vise nego jaka i u kosarci i u fudbalu, ako ne guse mlade Spance nece gusiti ni mlade Srbe. Mladi igraci moraju ici u klubove gde ce igrati a ne sedeti na klupi. Tipican primer Novica Velickovic koji je unisten u Real Madridu.

srb

pre 10 godina

Ovo je realan rezultat,da nas nije zapala Spanija otisli bi do polufinala i onda bi to uspjeh bio.Nikad ujednacenije prvenstvo gdje je mogao svako da dobije svakoga.Sta su ljudi ocekivali,jedini iskusni Krstic i Markovic su opravdali ocekivanja.Katic nije iskusan u ovakvim mecevima.Podbacio je a ja sam ocekivao igre kakve je pokazivao u Zvezdi.Igrali su nam Micic,Kalinic momci od 19 godina.Oni tek treba da dostignu svoj zenit za 5,6 godina.Bogdanovic me odusevio,Nedovic svaku drugu je dobro odigro.Nedostajalo nam je mnogo igraca.Problem na 4-orci mnogo igraca tu fali.Bjelica nije ispunio ocekivanja,odigrao je slabo.Sve u svemu mogli smo za medalju da se borimo da nisu Spanci namjestili,ali ima pravde Francuzi su im vratili za kalkulisanja

Ex Sns.

pre 10 godina

Ne znam zasto protiv Spanije da odigramo sa takvim strahom? Ubedjen sam da smo mogli da ih pobedimo,samo da nije bilo straha i treme.Ok,i 7.mesto je ok jer se radi o mladim igracima debitanima,ipak imaju u proseku 21 g.

Milan

pre 10 godina

Kada se pogleda cemu smo se nadali na pocetku priprema - uspeh, ako gledamo iz pozicije posle meca sa Francuskom - neuspeh. Ucinak igraca postavio bih po grupama:
Vise od ocekivanog: Bogdanovic, Micic. Veliki dobitak za buducnost.
zadovoljili: Markovic, Krstic, Stimac, Kalinic
Suvise oscilovali: Nedovic,
Podbacili: Gagic, Bjelica. Bjelici zameram sto nije bio vodja ekipe, pored Krstica on je trebao vuci kad je tesko ali ga nigde nije bilo kad smo tonuli, cak sta vise bio jedan od gorih. Veliki je talenat ali mentalno nije rodjeni pobednik, u buducnosti treba ostati oslonac ali pre svega kao igrac zadatka sa klupe.
Razocarali: Andjusic i pogotovo Katic. Nigde ga nije bilo a trebao je biti jedan od oslonaca, iako je debitant ipak ima previse godina da bi tako trebao i da se ponasa.
Mladjeg Krstica nigde nisam stavio jer je jako malo igrao.
Generalno dobro je sto smo dobili nekoliko mladih, vrlo perspektivnih igraca na pozicijama 2 i 3 koje su nam bile problem u prethodnom ciklusu. Uz Tea i Lucica solidan osnov za 2016 i dalje.Ostaje problem ogromna rupa pod kosem. Krstic ne moze vecno, prave zamene nema. Cetvorka ce morati da se "krpi" sa igracima koji su odbili poziv ili su povredjeni. Mozda razmotriti povratak Milicica, Aleksandrova, Marjanovica, suvise su veliki talenti a mi suvise mala zemlja da bi ih se odrekli. Stvaramo sve manje igraca, dolaze godista kad se sve manje dece radjalo, buducnost kolektivnih sportova nije svetla.

doktor

pre 10 godina

U zavisnosti kako sebe dozivljavamo.Ja se secam tuge i bola posle 6. mesta sa Vujosevicem,a sad je 7. super.Duletu se tada Stojakovic jos u grupi povredi... Sto se mene tice,dobro je sto je izboren plasman na SP.Ali,tim je mogao biti mnogo jaci sa Marijanovicem i Milosavljevicem umesto Gagica i mladog Krstica

papaja

pre 10 godina

Svako iole trezven, neisfrustriran licnim nezadovoljstvima i sa trunkom realnosti sacekao je kraj nase utakmice za generalno misljenje o ucinku ovih momaka na prvenstvu.

Bilo je straha i igre toplo-hladno ali to ide uz mladost. Bilo je i gresaka strucnog staba ali je odgovornost preuzeta i ostvaren je glavni cilj, po svemu sto je pratilo selekciju igraca najrealniji cilj.

Jedino cega je falilo je malo "srece" da se ode dalje od 5og mesta.

Najvaznije je da imamo dobru bazu novih igraca i nadamo se povratnicima, mozda cak i onima koji se kaju veceras...jer ljudi se menjaju.

Ono sto ljubitelje kosarke moze da obraduje dodatno jesu igre nasa dva najveca kluba u pripremnom periodu.

Sto se KSS-a tice treba odrzati pozitivnu radnu atmosferu i saradnju na nivou sadasnji strucni stab - buduci kandidati za selektora. Duda je zasluzio postovanje mnogo pre ove avanture i treba sacekati njegovu odluku, ali svakako da ima i jako dobrih kandidata za tu poziciju.

Na kraju se nadam da ce nasi sunarodnici imati malo vise razumevanja da prepoznaju kada treba momcima pruziti bezrezervnu podrsku do kraja.

Puno pozdrava od jednog gastosa

chubby checker

pre 10 godina

pre početka šampionata svi smo se složili da bi prolaz u drugi krug bio uspeh a sada se pravimo blesavi.. ostavite to, svaka čast momcima, uz malo sreće mogli su do 3-4. mesta (ni Litvance ni Francuze ne bi dobili još jednom..). sa toliko problema sa povredama ovo jeste USPEH.
imamo kostur tima SP, treba dodati jednog jakog centra tipa Marjanović, da se vrati Teodosić (fali pravi organizator), Veličković i Savanović kada bi se oporavili i Lučić obavezno.. i eto vam ekipa za stvarno velika dela!

Fury

pre 10 godina

Jako bitna stvar da se budena SP, Fiba izgleda menja nesto u organizaciji, sledece SP je tek 2019, a od 2017 EP ce biti na cetiri godine. E sad, Italijani, Rusi,Turci ili Grci mozda mogu da dozvole sebi da placaju "pozivnice" za SP i da igraju kvalifikacije, ali mi ne. Nit imamo para, pitaj boga ko bi se odazvao za kvakifikacije, tu mislim i na trenera i na igrace. Ako malo pogledate unazad, od 2002 i Indijanapolisa do Dude Ivkovica, nacinalni tim je bio u rukama ili eksentricnih trenera ili ekscentricnih igraca. Ovo sad poci je da lici na neki sistem. Zbog toga mislim da bi Duda trebao da odradi SP sledece godine, a da ku pomocnik bude njegov naseldnik.

zeljko

pre 10 godina

ovo mi je prvi put da ostavljam komentar i zato cu biti mozda malo duzi. Mislim da je ovo ipak uspjeh za nasu kosarku, kazem ipak, jer da Spanci nisu namijestali, sto im se vratilo, mi bi danas igrali za neku od medalja. Slovenci su nas pobijedili zato sto nismo uspjeli da se vratimo poslije utakmice sa Spancima, gdje su Spanci pobijedili zbog nese katastrofalne igre a ne njihove dobre. Zato mislim da se i sa ovom mladom ekipom mozemo nositi sa svima u evropi, a o tome dovoljno govore i pobjede nad finalistima prvenstva evrope. Sve cestitke dudi Ivkovicu i mislim da je on za nas najbolje resenje, a sad i da kazem sto mi nikada nece biti jasno. Vec nekoliko prvenstava u nasem timu ima igraca koji skoro pa i ne ulaze u igru, i to je nesto sto ne razumijem, zasto se onda tu nalaze pitanje je? Svaka cast momku, nemam nista protiv njega, naprotiv mislim sve najbolje, ali mi se cini da smo trenutno imali mnogo boljih opcija od mladog Krstica, kjoji bi sigurno imali ynacajnu ulogu i falili nam u rotaciji, tu pre svega mislim na Urosa Tripkovica, Luku Bogdanovica, Dragana Milosavljevica, Zarka Lazica, Nemanju Aleksandrova itd... Imao bih jos po nesto ali o tome neki drugi put, pozdrav i iskrene cestitke.

Sasa KG

pre 10 godina

Realan uspeh! Svaka ekipa uvek može bolje, ali i gore. Moja očekivanja su zadovoljena. Mlada, neiskusna ekipa, rekao bih čak odigrala neke utakmice na "suvi" kvalitet, što samo može da raduje. Sve što sam očekivao i desilo se, ali opet da naglasim, u nekim utakmicama su momci dali i više od mojih očekivanja. Zato im hvala! Najveći problemi su naravno "strah" i neiskustvo. Nemojte zaboraviti da je, recimo, Micić dobio mnogo značajniju ulogu nego što je i pre samog prvenstva očekivano, sa povredom Stefana Markovića. Dečko sa 19 godina????!!!! "Juče" došao sa juniorskog prvenstva - sjajan momak i sva podrška. Biće on već iduće godine sjajan. Bogdanović, samo reči hvale. Dečko je redak biser, sa stavom koji je nekad krasio pola reprezentacije (i ne samo sportiste, već i ljude uopšte, ali sa svim što nam se desilo poslednjih 25 godina i to se izgubilo - očekivano menjanje mentalnog sklopa nacije). Biće veliki igrač. Bjelica takođe sjajan. Samo mi nisu jasni "kritičari". U stvari, jasni su mi-neznanje, malicioznost i pakost. Ništa više.Za sve one koji su izražavali zadovoljstvo neigranjem Teodosića, sada su nadam se videli koji je to bio nedostatak. Kad u teškim utakmicama nemaš iskusnog pleja (ni Marković nije igrao). A ne znam, od Bjelice su verovatno očekivali po 30 poena, 25 skokova, 18 asistencija. Pa pozvao bih te iste da probaju da uhvate dve lopte pored ljudi od 2,10 i 140 kilograma, da vide koliko energije treba za to. Imamo lepu budućnost! Sve čestitke i samo napred!

Ivan

pre 10 godina

Ne znam tacno posle koje utakmica,cini mi se sa Ukrajnom da se poremetio odnos izmedju Raska Katica i Dude.Protiv Francuske je bio u trenerci sve vreme,i na ovih zadnjih par utakmica po par minuta.U pripremnim utakmicama sa Krletom je igrao najvise,kao i na pocetku prvenstva i to poprilicno dobro.Gledao sam neki klip sa tajm auta gde je cak pala i neka psovka,u vezi toga ko ce da igra na poziciji 4 a ko na 5.Da li je jos neko to primetio?

Dragan Prica

pre 10 godina

S obzirom na dešavanja u našem društvu, opštem siromaštvu klubova i svetskim trendovima funkcionisanja vrhunskih sportova sedmo mesto se ne može karakterisati kao neuspeh. Za nešto više od ovoga moralo bi se mnogo više uložiti u razvoj sporta pre svega od strane države i ministarstva sporta. Ipak se u svetu vrhunska košarka igra za novac i česta je situacija da naši vrhunski talenti izgore u težnji za materijalnim uspehom. Zbog toga su neizbežne oscilacije u igri reprezentacije poput naše koja je imala 9 debitanata. Kad tome dodamo pomalo nesretne okolnosti prouzrokovane sistemom takmičenja da smo četvrtfinale igrali protiv aktuelnog prvaka Evrope teško je očekivati više. U nekoj drugoj situaciji ova neiskusna ekipa je mogla doći i do samog finala kada bi smo ih svakako slavili kao velike pobednike. Ipak smatram da je osnovni cilj ostvaren i da će nam se nova prilika pružiti na predstojećem svetskom prvenstvu gde uz nešto viće sreće možemo ostvariti i značajniji uspeh.

dule nbg

pre 10 godina

Otisli na EP sa nadom da cemo proci prvu grupu, nemojte to zaboraviti. A dosli u cetvrtfinale kao prvaci grupe. Splet okolnosti dovodi da igramo taj mec sa mozda najjacom ekipom na prvenstvu, umesto sa najslabijom ekipom te strane kostura(Italija, koju dobijama lagano u vaznom mecu za oba tima). 10 minuta sumraka u tom cetvrtfinalu i odose kola nizbrdo. I zbog tih 10 minuta ja treba da zaboravim(kao vecina sto zaboravlja) da su ovi momci ginuli 2 meseca na pripremama, da su pobedjivali kad su svi mislili da ce gubiti, da su jedini pobedili i jednog i drugog finalistu prvenstva, da zaboravim da se tri nedelje samo o kosarci pricalo a o utakmici protiv hrvata u fudbalu tri dana. Alo bre, ljudi. Momci, kappa dole, moglo je bolje ali bice sladje kad Spaniju nakantamo, na oprostaju Gasola & Navara& Co, u sred Madrida...

Lazarus

pre 10 godina

Jel možete više prestati pominjati igrače tipa;
Miličić, Pavlović, Rakočević....
Takođe i sve one koji su sada odbili da igraju poput;
Mačvana, i dr.
Svakim njihovim pominjanje, mi srozavamo napor ljudi koji su se tri meseca odvojili od porodica da bi dali svoj doprinos i predstavljali državu u kojoj osim sporta skoro ništa ne funkcioniše.
Budimo bar malo zahvalni tim ljudima.
Oni su izborili plasman na SP i naredno EP.
ONI!
Na tim takmičenjima im se trebaju pridružiti samo oni koji zbog povreda nisu mogli sada da nastupe a imali su želju.
Več nekoliko takmičenja imamo najmlađi tim prvenstva.
Osvojili smo i jednu medalju a pokradeni smo u Turskoj na SP.
Rusije,Italije,Grčke,Turske nema na SP.
Fali nam samo malo pa da budemo ponovo među najboljim na planeti.
Ako budemo kompletni na SP koje će biti znatno jače od ovog EP, možemo ostvariti dobar rezultat.

aca 39

pre 10 godina

Posto je ovo veoma mlada reprezentacija bez iskustva igranja na velikim takmicenjima, sedmo mesto i plasman na svetsko prvenstvo je uspeh. U proslim decenijama su nasi mladi igraci postepeno uvodjeni u igru pored starijih koji su ih upucivali sta kako treba raditi kao sto je i normalno. Pitanje je zasto su sada neki stariji otkazali ucesce. I ako su imali problema sa selektorom tako se ne radi.Selektor je izabran od saveza i tacka. Svojim neigranjem kaznjavaju i dozvoljavaju da ispastaju buduce generacije mladih kosarkasa, jer bez jakih takmicenja ne mozes kreirati jake igrace. Igranje za reprezentaciju je svetinja. Odbijanje poziva Nabedjenih je pljuvanje u lice trenerima koji su ih stvorili i ulozili svoje vreme u njih i nama obicnim ljudima. Moraju shvatiti da se moraju praviti kompromisi i da je reprezentacija deo njihovog kosarkaskog zivota i da nije sve u novcu, ugovorima i menadzerima. Sta bih ja dao da sam mogao da igram za reprezentaciju u bilo kom sportu.

kaludjer

pre 10 godina

Realnost da je ovo prvenstvo bilo dosta ujednaceno,mogli smo lako do finala,mi smo samo izgubili jednu utakmicu i to najvazniju od jacih ekipa i to od Spanaca,nije tako lose,polko se dizemo ima ovde prostora dosta za ove momke imamo mi budicnost i to lepu,bice opet slavlja,pre prvenstva nisam imao veru u ove momke sad VERUJEM ISIM ONIM ZAROM KAO KAD SU IGRALI 90-IH DJREDJVICMC=DIVACMDANILOVIC PASPALJ...

Igor

pre 10 godina

Najveci i najznacajniji dobitak je pojava dva ekstratalentovana beka, sto cekamo jos od momenta kada je prestao da igra Danilovic, i gde smo godinama bili najtanji - to su naravno Bogdanovic i Nedovic. Sto se tice Nedovica nadam se da ce nastaviti da igra za reprezentaciju iako ce igrati u NBA .
Takodje bih pomenuo Micica , koji ima samo 19 godina , za koga se vec tokom sezone u utakmicama sa Partizanom i Zvezdom , da je u pitanju , bar po talneut, prvi pravi naslednih legendarnog Saleta Djordjevica , samo da ga zaobidju povrede i da nastavi da napreduje. Kalinic takodje veliki potencijal. Svi su dali sve od sebe i niko ne zasluzuje kritike,pogotovu ne Nemanja Bjelica , koji je odradio ogroman posao , igrajuci na poziciji koja mu nije primarna , slicno se moze reci i za Katica , koji je igrao i na poziciji 5 , ali i na poziciji 4 , sto verovatno nikada ranije nije igrao. Sa pomenutim mladim igracima se nazire bolja buducnost reprezentacije, jedino bar za sada nemamo nekog mladjeg igraca koji bi u narednih par godina mogao da zameni Krstica na centarskoj poziciji, ali budimo optimisti i sacekajmo napredak Milutinova , Gagica , Muslija itd.
KSS treba da radi bolje da ima bolji kontakt sa igracima, da bi bilo manje otkaza , i da se resi status nekih igraca , kao sto je npr. Savovic (mislim da ima sanse da zaigra za Srbiju) i Ognjen Kuzmic (treba videti da li ima pravo i zelju da nastupa za Srbiju) .

nly

pre 10 godina

Često se pominje da su nam falili Teodosić, Savanović i drugi igrači koji vuku povrede. Sa druge strane se uopšte ne pominje koliko ima igrača koji nam fale iz razloga što nisu ostvarili svoj potencijal. Recimo samo na centarskim pozicijama u poslednjih 10ak godina Srbija je izbacila sledeće talente: Miličića, Aleksandrova, Muslija, Raduljicu, Mačvana, Perovića, Ercega, Labovića, Marjanovića... Najavljivani kao najbolji evropski centri uz pravilan razvoj, oni to nisu postali. Uglavnom nemaju poseban kvalitet ni za reprezentaciju. Mnogo smo talenata imali a malo iskoristili. Da Litvanci tako rade, ne bi bili u finalu. Slično je i na drugim pozicijama. Godinama smo čekali Tepića, Tripkovića, Popovića... Vladimir Radmanović je već godinama je takođe znatno ispod najboljeg nivoa a igrači njegovog godišta npr Gasol i Navaro će igrati i sledeće godine. Vujanić je isto godište a već je bio prinuđen da završi karijeru. Da su druge okolnosti, možda bi se na njih ako ne danas a ono barem do skoro više računalo. Da ne pominjem i Pavlovića. Imam utisak da se isuviše lako odričemo igrača, čak su komentari na povredu npr Teodosića kao da se povredio ekonom a ne jedan od ključnih igrača. Ovako, ostaje nam da budemo zadovoljni i ovim sedmim mestom. Za tim koji je otišao taj rezultat je pristojan uspeh, a za Srbiju je neuspeh što tokom godina nije uspela da oformi bolji tim. Pozdrav ljubiteljima košarke do svetskog sledeće godine.

Sa1e

pre 10 godina

Za nešto više nedostajalo je možda i malo sreće (možda malo bolje otvorena koja utakmica, drugi protivnici kod ukrštanja...). Možda smo realno mogli igrati za 5. i 6. mesto, ali na kraju moramo biti zadovoljni ! Plasman na SP je veliki uspeh ovoh momaka i selektora, koji je uspeo da izvuče maksimum iz njih. Ipak smo na kraju pobedili odlične ekipe poput Litvanije, Francuske i Italije i to treba takođe smatrati VELIKIM uspehom ovih mladih momaka !

Pionir

pre 10 godina

7 mesto je realnost ove ekipe.Uz povoljniji zreb moglo je i neko boljee mesto da se osvoji ali ne i medalja.Najveca korist je sto smo u najavi dobili nekoliko igraca za buducnost.Takodje sa nekoliko iskusnijih koji su otkazali ucesce na ovogodisnjem Euru 2013 trebalo bi da imamo respektabilniji tim u buducnosti koji bi pod srecnijim spletom okolnosti mogao da konkurise cak i za neku medalju

Горан

pre 10 godina

Реалност пре свега, а уз то и делимичан успех. Није се могло боље у овом тренутку, сви знамо какве је све перипетије имао селектор приликом састављања тима и какве повреде су пратиле неке играче током првенства. Сама чињеница да је Србија победила оба тима која играју финале овогодишњег ЕП, говори да су наши дечаци способни да се носе са најбољима у Европи, а имаће прилику да то потврде на наредном СП у Шпанији. Радоваћемо се ми опет као неких година раније.

ištvan

pre 10 godina

Sa jedne strane, pobedu nad Italijom ne treba potcenjicati jer je ova selekcija nadigrala Ruse, Turke i Grke, i tokom same utakmice protiv nas je pokazala da ima neugodne igrače i sam način igre, koji kažnjava svaki manji pad u igri protivnika. S druge strane, pokazalo se da ovakvom našem timu odgovaraju protivnici sa neuravnoteženim odnosom igre spolja i iznutra. Italijani nisu imali mnogo rešenja u reketu, Francuze nije služio šut spolja, Belgijanci organizovani ali bez jakih individualaca, Letonci i Bosanci isto slabiji u reketu, Litvanci tada slabiji spolja. Ekipe sa kvalitetnim šutem spolja, čvstim reketom i jakim pojedincima su relativno lako izlazili sa našim timom na kraj. Ovo se može nazvati "uspehom u neuspehu", a neuspeh je stranputica kojom se srpska košarka nekoliko godina unazad kreće. Ukoliko se ne nađe pravi put, a to znači manje stranaca u našim klubovima, veća šansa našim talentima. Ali nije samo naša košarka u problemima, neke druge selekcije su doživele rezultatsku katastrofu, pre svega Turci i Rusi, pa i Grci. Pre EB osvajanje 7. mesta, plasman na SP i sledeći EB meni su izgledali kao "nemoguća misija" ravna događanju više čuda, ali priznaćemo svi, na ovom EB bilo je čuda i to previše. Eto, Fratelo sa Ukrajinom je napravio veće čudo od našeg, a Litvanci sa pet igrača na tri pozicije u timu igraju finale protiv čudesnog Parkera koji u 1/4 i 1/2 postiže 30-ak poena u proseku.

zivječičaumronije

pre 10 godina

ljudi nemojte da kritikujete toliko katica..nije zasluzio,setite se samo prve tekme protiv valančiunasa
katicu samo treba malo vremena da se razigra

Jova

pre 10 godina

Posle završetka utakmice protiv Izraela i kvalifikovanja na EP uzviknila sam »E sad ima da osvojimo medalju« kao,pretpostavljam i većina vas.Medalje nema ali nisam razočarana.Dobro je da smo se kvalifikovali na sledeće svjetsko i evropsko.Pa makar samo učestvovali,statirali ako hoćete.Nije isto pratiti prvenstva s našima ili bez njih.Volim ja košarku,gledam većinu utakmica ali uz prijeko potreban začin: učestvovanja naših.

Išli smo gledati i bodriti naše na Jesenice,u Lj. smo bili više u Stožicama nego kod kuće.Momci su mladi ali znaju igrati.Uz to smo dobili par igrača koji uz dobar rad i nešto malo sreće mogu biti izvanserijski.Tu mislim prvenstveno na Bogdanovića i Nedovića. Bogdana sam gledala prošle godine na prvenstvu mladih.Puno je napredovao od tada.Nedovića prvi put gledam ali obojica imaju ono nešto: uličarsko-šmekerski-drčno »gledajte me« u sebi a to je,barem za nas,prijeko potrebno.Toga Bjelica nema.Beskrajno mi je drag,dobar je igrač ali preblag,crkne u odbrani i umoran griješi ali strpljivo čeka da mu Duda očita bukvicu pri izlasku iz igre.Za Krstića nema rječi,Kalinić je lav u odbrani a i ostali su pokazali onoliko koliko mogu.

I mislim da je vrijeme da prestanemo ove sadašnje, bivše i buduće momke, poredimo s našom zlatnom generacijom. Tad smo na SVIM pozicijama imali umjetnike ove igre i mnogo dobre zamjene. To teško da se može ponoviti. Podržimo ih, volimo ih takve kakvi jesu a oni će nam vratiti, naravno u okvirima svojih mogućnosti.

Pozdrav svima

goca

pre 10 godina

Pozdrav za Jovu koja ocigledno voli i razume kosarku koliko i tenis i uvek pise lepe i smislene komentare.Slazem se sa svim sto je napisala i zaista verujem da ce nas nasi kosarkasi ponovo obradovati u buducnosti.Bravo momci!

Mito

pre 10 godina

Sviđa mi se što smo realni. Imamo reprezentativaca koji su našli milion razloga da neigraju za reprezentaciju, a ipak smo otišli na SP u Španiji. Npr Veličković je otišao nepripremljen u Bamberg, a da je igrao za reprezentaciju bio bi u top formi. To su znale ranije generacije košarkaša, koje su se odazivale pozivu. Hrvati za razliku od nas su napravili euforiju, iako realno su se samo kvalifikovali za SP, kao i mi, a sve su iole ozbiljnije utakmice izgubili. Po meni naš problem je što nam igrači premladi odlaze u inostranstvo, zadovolje se novcem koji su dobili, nemaju ključne uloge u timovima i polako stagniraju. U jednoj godini imali smo svetske i evropske prvake u svim mlađim kategorijama (vreme Teodosićeve generacije), rasuli su se po svetu i sada sa nekim novim klincima igramo EP. Najgore je to što nam klinci igraju u drugim reprezentacijama, a mi smo ih odgajali. Volio bih da neko objavi koliko naših igrača igra za druge reprezentacije. Mislim da bi o tome trebao da razmisli i KSS. S poštovanjem.

terza

pre 10 godina

u prvom krugu 3 pobede i 2 poraza, u drugom 2 pobede i poraz, od 1/4 finala do ove utakmice 2 poraza i jedna pobeda. ukupno odnos pobeda i poraza 6/5, 7. mesto je OK, zameram im jedino neborbenost i preadju pre pocetka meca na mecu sa spancima jer nisam ocekivao pobedu, ali ni onakvo ponizenje. mec sa slovenijom je samo logicna posledica tog sunovrata, mislim da nam ni slovenci ni hrvati nisu pretnja kada igramo u punom sastavu i na neutralnom terenu. ali spanci, francuzi, litvanci, pa i grci i rusi ako su kompletni - jesu, ogroman. a ako zelimo nesto vise (medalju) na nekom buducem ep, na nekog od njih ce,mo ici u 1/2 finalu.
nedostaju savanovic, velickovic, lucic i teodosic sa kojima bismo imali vise opcija i u napadu i u odbarni. najveci problem nam je jos jedan centar jer krstica nema ko dostojno da menja. katic je veliki borac i dobar klupski igracali nije taj (reprezentativni) kalibar, gagic (jos) nije taj. ne vidim da su to ni raduljica, perovic, marjanovic ili macvan (koji je vise cetvorka). bio sam protiv toga, ali ako pronadje klub i konacno pocne da igra, mozda bi trebalo uzeti u obzir milicica? i takav kakav je bi mogao da drzi odbranu (i bolje od krstica) a u napadu iskreno, ne verujem da bi bio losiji nego sto su u reprezentaciji bili perovic, raduljica ili marjanovic. za pocetak neka nadje klub gde ce da igra. ili da proba da se prica sa rakovicem ponovo? nismo vise u mogucnosti da se olako odricemo bilo koga, nema vise dovoljno vrhunskih igraca.

Мили

pre 10 godina

Седмо мјесто је успјех ако се правилно протумачи и искористи. Првенствено мислим на младе играче. Пред њима је огромна дилема: постати кошаркаш или бити на привременом раду као кошаркаш? Разлику најбоље могу сагледати када упореде каријере некадаших мајстора између два обруча и ових садашњих. Шта од тога желе, остаје на њима.
Ако се поведу првим примјером, за њих нема граница, а за нашу кошарку нове свијетле странице успјеха и славе. Ако имају вјере у себе и своје могућности, ону позитивну дозу младалачког безобразлука, можда им се омакне да закуцају лопту у кош као некада Даниловић преко Сабониса. Да буду као Сале национале. Да можда надмаше Бодирогу кога су тукли амери јер их је возао по терену. Да остану послије тренинга и шутирају тројке два сата. Да су гладни кошарке и доказивања.
Други примјер је коктел широких родитељских амбиција и грамзивост менаџера. Колико пропаде младих талената за које су свјетски експерти предвиђали блиставе каријере. Нај, нај, највећи таленти завршише у сивилу осредњости и јаловим лигама. Неки су испливали, али никад нису постали мајстори кошарке. Само бољи играчи који служе сврси, попуњавају празнине, доприносе постотку-статистици. Никад класа, само просјек.

Млађаријо, играјте кошарку због узбуђења и ужитка који она доноси. Баталите менаџере и искулирајте амбициозне родитеље. Нема већег поноса од прилике да служите своју домовину. Баталите сујету, грб је светиња. Новац није све у животу, има нешто и у побједничком постољу.

JzMa

pre 10 godina

realnost jeste 7mo mesto sobzirom da smo usli kao poslednja reprezentacija i da smo bili 13ti i to bi bilo super jer mi smo usli kao 24tvrti ! a uspeh nije sigurno kao sto kod nas nije uspeh u kosarci biti 7 tako nije uspeh finaca biti 7 u ski skokovima npr :)