Nova vest
Fudbal

Sreda, 28.03.2018.

09:00

Budite selektor Srbije: Koga biste vi poveli na Mundijal?

Reprezentacija Srbije započela je prošlog petka finalni ciklus priprema za Svetsko prvenstvo ovog leta.

Izvor: Nemanja Đorđević

Autor:Nemanja Đorđević

Budite selektor Srbije: Koga biste vi poveli na Mundijal?
Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images

Ipak, iako se radi o uobičajenoj proceduri, ni ovoga puta, nažalost, ništa u vezi našeg nacionalnog tima nije uobičajeno. Pre svega jer je posle prekida osmogodišnjeg posta, odnosno plasmana na neko veliko takmičenje i Mundijala u Južnoj Africi 2010, sa funkcije selektora smenjen Slavoljub Muslin.

Na njegovo mesto došao je Mladen Krstajić, jedan od pomoćnika bivšeg selektora, koji je već na prvom meču uneo značajnu promenu u igru 'Orlova'.

Već na mini turneji po Aziji, Krstajić je odmah odlučio da Muslinovu formaciju sa tri igrača u zadnjoj liniji (3-4-3) zameni klasičnijom – sa po dva štopera i beka (4-3-3), dok se taktički izgled tima u preostale dve trećine terena samo blago modifikovao.

Takođe, u sklopu cele ideje promene formacije, nekadašnji defanzivac Šalkea i Verdera iz Bremena odlučio se i da na spisak za okršaje sa Marokom i Nigerijom uvrsti neka imena koja prethodni šef nije, pre svih – Sergeja Milinković-Savića i Dušana Bastu.

Do početka Svetskog prvenstva ostalo je još nešto više od dva i po meseca, dobar deo ekspedicije odavno je poznat, dok ostaje da se vidi koji će igrači popuniti preostala mesta na konačnom spisku od 23 imena koja će se zaputiti za Rusiju.

Mi smo odlučili da vam omogućimo da se stavite u poziciju selektora i izaberete putnike, nešto što svakako najviše volimo da radimo u slobodno vreme, kao zemlja sa više od 7.000.000 selektora, pa... Uživajte....

Golmani

Kada je u pitanju pozicija čuvara mreže tu svakako ima najmanje dilema jer je Vladimir Stojković godinama unazad svoje najbolje partije pruža upravo u dresu sa državnim grbom.

To se moglo videti i u okršaju sa Nigerijcima pre dva dana, pošto je propustio poraz u petak od Marokanaca (2:1), kada je sa nekoliko karakterističnih intervencija učinio da mu mreža posle devedeset minuta fudbala ostane mirna (2:0).

Svaka selekcija u svom sastavu mora da ima tri golmana, a nije ni da imamo previše raznovrstan izbor.

Odbrana

Što se poslednje odbrane linije gola tiče, upravo je defanziva najveća boljka našeg sastava, donekle i atipično imajući u vidu koliko iskustva i znanja poseduje dobar deo igrača.

Pre svih smenjeni kapiten Branislav Ivanović, legenda Čelsija, ali i novi nosilac trake i najbolje ocenjeni levi bek Serije A Aleksandar Kolarov. Mesto pored Baneta u srcu odbrane podložno je promenama, iako mu je najbliži bliži štoper Mančester Sitija, a sada Šalkea, Nemanja Nastasić, kao i ono na desnom boku koje zauzima veteran iz Viljareala Antonio Rukavina.

Na poslednje svakako cilja povratnik Basta, dok za opciju u centralnom delu odbrane pretenduje nekoliko kandidata u konačnom zbiru od, najverovatnije, osam defanzivaca.

Vezni red

Situacija je još jasnija kada se radi o veznom redu i deluje da će Krstajić imati najmanje dilema kada su u pitanju oni od kojih možda sve i najviše zavisi.

Na poziciji zadnjeg i centralnog veznog sigurni su Nemanja Matić iz Mančester Junajteda i kapiten Kristal Palasa Luka Milivojević, odnosno ispred njih Sergej Milinković-Savić – ofanzivni vezista Lacija čija se vrednost procenjuje na 150.000.000 evra.

Isto se može reći i za levi bok gde je 'zacementiran' kreativac Sautemptona Dušan Tadić, dok će se prekoputa najverovatnije naći brzonogi krilni napadač Štutgarta Filip Kostić, asistent kod oba gola protiv Nigerijaca. S obzirom da je veza deo ekipe gde smo najkvalitetniji, nije nemoguće da se selektor odluči i za devet igrača, koliko i vi treba da odaberete.

Napad

Za razliku od veznog reda, pa i defanzivne linije – problem koji nas prati gotovo deceniju i dalje je prisutan.

Mlađi navijači i ne pamte kada smo poslednji put zaigrali sa dva klasična napadača, a sva je prilika da se to skoro neće ni promeniti. Aleksandar Mitrović preneo je sjajnu formu iz dresa Fulama i u nacionalni tim, postigavši oba gola protiv Nigerije uz zvanje igrača meča, dok njegov imenjak Prijović nastavlja da pogađa iz nedelje u nedelju u dresu solunskog PAOK.

Njih dvojica, jedina dva centarfora na poslednjem spisku, mogu se smatrati sigurnim putnicima, dok se mladi Luka Jović sve ozbiljnije nameće sve boljim partijama u dresu Ajntrahta iz Frankfurta za poslednje mesto. A, tu su i Uroš Đurđević, Andrija Pavlović...

Nemanja Đorđević (@ElGrandeDiego)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

285 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu