Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 05.06.2023.

07:00

Bum, tras – Alkaras

Dok sam gledao još jednu u nizu sjajnih partija prvog tenisera sveta, kroz glavu mi je prolazilo to – Bum, tras, Alkaras.

Izvor: Milan Tomić

Autor: Milan Tomić

Bum, tras – Alkaras
Foto: Profimedia

Morao sam da razmislim otkud mi je u glavi, pre nego što sam shvatio da je čest komentar na našem sajtu u vestima o 19-godišnjaku iz Mursije glasio tako nekako.

I zaista priliči igri popularnog Karlitosa, koji kada udari lopticu – sve "puca". Uživo to izgleda još moćnije.

Ovakav fokus, snaga, lucidnost, pa i nemilosrdnost, ne pamti se za nekog ko se vodi kao da je i dalje klinac.

Na terenu je profesionalac, koji ništa ne prepušta slučaju i "gazi" protivnika od početka do kraja meča.

U nekoliko navrata je tokom ovog Rolan Garosa prolazio kroz Medija centar, što zbog pres konferencija, što zbog davanja izjava u specijalnim emisijama ovog Grend slema.

Kada ga vidite tako, u "civilu", to je zapravo još uvek dečak, koji je neverovatnom brzinom postao ovo što je danas.

Prva sećanja na Alkarasa su, logično, sveža. Tamo negde tokom 2021. godine o njemu se govorilo kao o izrazito perspektivnom igraču.

U proseku je takmičenje na najvažnijim turnirima završavao u drugom kolu, baš kao i na Mastersu u Madridu te godine, kada je koban po njega bio Rafael Nadal.

Jedan od idola mu je dopustio da uzme samo tri gema i tako doveo u pitanje sve priče o brzom usponu pulena Huana Karlosa Ferera.

Kako god, uspeo je te godine da po prvi put uđe u Top 100, a onda samo godinu dana kasnije i u Top 10.

Nije mu mnogo trebalo da stigne i do svetskog trona, na fenomenalan način, osvajanjem US opena, kada je postao najmlađi broj jedan u istoriji ATP tura.

Neverovatan napredak, pre svega u fizičkom smislu, a onda i u rezultatskom, sa sobom je nosio i nuspojave, poput velikog broja povreda.

Kraj prošle i početak ove koštao ga je gubitka prvog mesta, ali se pred Rolan Garos vratio na čelo karavana i stekao status glavnog favorita u Parizu.

"Ako se gledaju igra i forma, mislim da je on (Karlos) sada najveći favorit", rekao je i sâm Đoković uoči početka drugog Grend slema u sezoni.

Manje-više sigurno su obojica stigli do četvrtfinala. Novak bez izgubljenog, a Karlos uz jedan, onaj koji mu je "otkinuo" mučeni Taro Danijel.

Japanac kao da je dodatno naljutio Karlosa time, pa je u naredna dva seta uspeo da osvoji tek jedva tri gema.

Na Grend slemu je teško odgledati baš sve što vas zanima, uprkos velikoj želji i dostupnosti svih mečeva.

Karlosa sam najviše gledao u susretu sa Denisom Šapovalovim u trećem kolu. Bio je to večernji termin, najavljivao se otpor Kanađanina, ali uzalud.

Jedino što je Šapo uspeo bilo je da u drugom setu u dva navrata ima prednost brejka, koje nije bio ni blizu da sačuva.

Slična pompa stvorila se i za duel Alkaras i Lorenca Musetija, Italijana koji je nedavno izbacio Đokovića u Monte Karlu.

Karlosa je dobio u jedinom dotadašnjem susretu, u finalu Hamburga prošle godine i mnogi su ga videli kao nekog ko bi svojim stavom i igrom mogao da pomrsi konce prvom na planeti.

Ma, ništa ni od toga. Doduše, krenuo je furioznom, brejkom u prvom gemu, ali to je bilo sve.

Činilo mi se da samo što sam spustio glavu, pa opet pogledao u ekran, pisalo je da je Alkaras taj koji ima prednost brejka i korača ka osvajanju prvog seta.

Do kraja meča sve što je Museti mogao da uradi jeste da jednom oduzme servis Karlosu, koji se za sve pitao na "Šatrijeu".

Alkaras je zaista kompletan teniser. Mešavina snage, fizičke i psihičke, konstantnog fokusa, konzistentnosti, pozitive koja se ogleda u stalnom osmehu, lucidnosti.

Ovo poslednje se ispoljava u nepredviđenim i iznenadnim okolnostima, kada mora brzo da se razmišlja.

Drop-šot, izlazak na mrežu, "trik" udarci, to ne može da se nauči. Morate da imate to u sebi.

Pošto Karen Hačanov teško da na šljaci može da naudi Đokoviću, dugo najavljivani okršaj Karlosa i srpskog tenisera, mogao bi da spreči jedino Stefanos Cicipas.

Finalista Rolan Garosa iz 2021, ali i Australijan opena ove godine, pokazao je možda i najviše u dosadašnjem toku takmičenja. Ili bar koliko Karlos i Novak.

Ali, iako je Alkaras nov u svetskom vrhu, stigao je da dobije Grka već četiri puta, poslednji put nedavno u meču za trofej u Barseloni, rutinski sa 6:3, 6:4.

"Mogao bi to da bude sjajan meč. Igrali smo odlične mečeve. Dobio sam svaki. Ne mora da znači da ću pobediti u svakom meču. Moram da budem baš fokusiran. Zaista je težak protivnik", rekao je Alkaras.

Cicipas je bio sličnog stava i u prvi plan je stavio energiju, hajp koji Karlos nosi sa sobom, kao i osmeh, za koji smatra da mu dodatno pomaže.

Biće to svojevrsni spektakl i najava onoga što će uslediti u polufinalu, kada bi najpravednije bilo ispitati ko je u ovom trenutku najbolji na svetu.

Alkaras bi u slučaju susreta sa Novakom imao motiv da opravda da nije slučajno i nezasluženo prvi na ATP listi.

O onome što ovaj Rolan Garos može da donese Đokoviću izlišno je i govoriti. Titula bi vrlo verovatno, ako vidimo u kakvom je stanju Rafa, praktično okončala tzv. GOAT trku.

"Igrački, fizički ementalno sam se osećao danas. Možda sam odigrao najbolji tenis ne samo na ovom turniru već na celoj sezoni na šljaci. Stvari se polako slažu, taj idealni mozaik. Ovde je cilj dostići vrhunac, igrački. Da li sam dostigao? Još ne, ali sam na dobrom putu. Današnji meč je bio idelan. Dobro je imati kraći meč u tri komforna seta. Okrećemo se četvrtfinalu. Nadam se da će forma ići uzlaznom putanjom. Izazovi će biti sve veći i veći. Spreman sam, dobro se osećam. Raduje me što imam dan između. Imam dovoljno vremena da se spremi", rekao je Đoković posle razbijanja Huana Pabla Variljasa.

Novak je definitivno legenda belog sporta, baš kao što su i Džon Mekinro, Majkl Čeng, Kim Klajsters, Gabrijela Sabatini i dr. koji će se pojaviti na druženju sa legendama u ponedeljak popodne u bašti restorana namenjenom novinarima.

Seniore i legende smo "pretresli", a red je i koja reč da se kaže o juniorima, koji su bitke za prestižni trofej započeli u nedelju.

Srbija je prvog dana ostala bez troje predstavnika. Darja Suvirdjonkova, Mia Ristić i Branko Đurić su ispali, a jedina u glavnom žrebu ostala je Teodora Kostović, koja će na teren u ponedeljak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve