Nova vest
Tenis

Sreda, 31.05.2023.

09:46

Petra Martić za B92.net: Mi Balkanci sporije sazrevamo

Hrvatska iz nekog razloga nema novinare na Grend slem turnirima, tako da je od tamošnjih tenisera i teniserki dosta lakše dobiti intervju.

Izvor: MT

Autor: MT

Petra Martić za B92.net: Mi Balkanci sporije sazrevamo
EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Isplatilo se čekanje završetka programa na terenu broj 6, na kojem je Petra Martić posle preokreta pobedila Šelbi Rodžers rezultatom 3:6, 6:3, 6:2.

Bio je to jedan od derbija prvog kola Rolan Garosa, a nakon susreta koji je završen nešto pre 22 časa, Petra je podelila utiske u razgovoru za B92.net.

"Što je meč odmicao, sve sam bolje igrala. Sporo sam startovala. Razočaran sam malo zbog tog prvog seta. Probala sam da igram agresivnije, pošto mi je trener kazao da sam se malo povukla. U drugom setu sam se malo približila osnovnoj liniji, počela da izlazim na mrežu i servis mi je bolje funkcionisao. U prvom setu sam zavisila od drugog servisa konstantno. Loptice nisu onakve kakve bih ja volela", rekla je Martićeva za B92.net.

Martićeva je u karijeri osvojila dve titule, Istanbul i Lozanu, gde je prošle sezone u finalu pobedila Olgu Danilović, koja joj je omiljena naša teniserka.

"Olga je jako dobar igrač. Pokazala je to u više navrata. Možda konstantu (da popravi). Mi Balkanci sporije sazrevamo, kasnije. Mislim da joj i toga malo treba. Pitanje je vremena kada će ona postati dobar, konstantan igrač. Trenutno još uvek oscilira".

Petra je na svakom Grend slemu stizala bar do osmine finala, na Rolan Garosu je otišla korak dalje. Nada se da bi mogla da ponovi taj rezultat.

"To mi je velika želja. Ne samo tu, već i na svim ostalim Grend slemovima. Svuda sam stizala do četvrtog kola, 100 puta (smeh). Stvar je balansa. Emocije treba izbalansirati, to je najbitniji deo. Prošle godine sam došla tu i želja me je malo povukla u pogrešnom smeru. Balans da ostaneš u momentu, želja i ambicije su velike, ali moramo ići meč po meč. Samo polako i mirno".

Objasnila je i razliku između Top 10 igračica i ostalih.

"Velika stvar je vera. Jednostavno ta disciplina. Oduvek je to pravilo najveću razliku. One su mentalno, kada je potrebno, najbolje su. I kad ne igraju dobro, izvuku meč jer jednostavno imaju pet odsto vere više nego druge. Tačno znaju šta žele da odigraju, to je jednostavno ključ".

Naredna protivnica biće joj Špankinja Sara Soribes Tormo, inače njena dobra prijateljica.

"Znam protivnicu, nisam nikad s njom igrala. Dobre smo prijateljice. Drago mi je što se vratila, bila je povređena dosta dugo. Neugodna igračica, trči, ne da ništa. Moraću da radim protiv nje, da budem disciplinovana. Meč je u mojim rukama. Nije neko ko će me ’izlupati’. Sa druge strane, moram da ostanem disciplinovana, da ne pobedim sebe".

I teniseri imaju "dušu", tako da u danima u kojima ne nastupaju, vole malo da se opuste.

"Volim da gledam tenis, pogotovu kad je Grend slem. Malo više volim muški nego ženski da pratim. Idem na večeru, veliki sam ljubitelj i kafe. Moje jutro uvek bude mirno, ne vidimo se do 11, 12".

Nezaobilazno pitanje za Petru bila je i tzv. GOAT trka. Đoković, Federer ili Nadal?

"Sve je to individualno. Nema ni potrebe za debatom. To su tri vrhunska igrača, najbolji ikada. Igrali su u istoj generaciji, ima par godina između njih, ali svejedno. Igrali su 20 godina zajedno. Svi su fenomenalni. Nekome će uvek biti Federer, nekome Nadal, nekome Đoković. Po meni je to malo zamarajuće. Novak će verovatno biti po broju titula. Neko drugi će reći da je Federer imao uticaj kao niko nikad. Ko god šta voli".

Na prostoru Balkana nema WTA turnira. Prošle sezone je priliku da organizuje takmičenje dobio Beograd. Novi bi i te kako mogao da znači mladim teniserkama sa ovih prostora.

"Sigurno bi to olakšalo, pogotovo našim mladim curama. Možda nama starijima to i ne znači toliko. Lepo je, ali nije od prevelikog značaja. Curama od 18 godina, koje nemaju priliku da igraju takve turnire još uvek, da dobiju pozivnicu za veći turnir je sigurno ogromno iskustvo i može da im pomogne u daljim takmičenjima. Kada sam bila tih godina, kada bih samo trenirala sa nekim ko je više rangiran, drugačije se osećaš. Neki polet, nalet, vetar u leđa. Tako da bi to sigurno njima olakšalo", zaključila je Martićeva u razgovoru za B92.net.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve