Nova vest
Tenis

Subota, 29.05.2021.

09:00

Federer? Teško; Nadal? Sigurno

Pred nama je drugi Grend slem u sezoni, Rolan Garos, koji bi i te kako mogao da utiče na poredak u najvažnijoj teniskoj trci.

Izvor: Milan Tomić

Autor: Milan Tomić

Federer? Teško; Nadal? Sigurno
Profimedia/Fabrizio Corradetti/LaPresse

To je svakako GOAT, u kojoj trenutno, bar prema parametru zvanom "najveće titule", vode Rodžer Federer i Rafael Nadal, sa po 20 trofeja. Naš Novak Đoković je dva koraka iza.

Prvi put posle Australijan opena 2020. i godinu i po dana na jednom od najvećih turnira naći će se sva trojica.

Nadal brani titulu, koju je osvajao 13 puta, Đoković traži "brejk" i osvetu za prošlogodišnji poraz, a Federer? Federer se priprema za Vimbldon.

Svoju šansu pored najvećih igrača u istoriji igre, gledaju da iskoriste i ostali, sada već standardno, Dominik Tim, Danil Medvedev, Stefanos Cicipas i Aleksandar Zverev.

Na Rolan Garosu standardno može da bljesne i neko iz senke, ali i neko od novijih bisera "belog sporta", poput Janika Sinera, Lorenca Musetija ili Karlosa Alkarasa.

Prema poslednjim informacijama, Otvoreno prvenstvo Francuske će se igrati pred navijačima, tako što će u prvih 10 dana biti dozvoljeno 1.000 navijača, dok će se kasnije taj broj povećavati.

Novak će na u Pariz ove godine stići poslednji, zaobilaznim putem, preko Beograda, gde ga u subotu očekuje finale turnira iz serije 250.

Iako su ga mnogi ubeđivali da to ne treba da radi, da učestvuje na takmičenju u prestonici Srbije, koja je u nedelji pre Grend slema, on je, ipak, odlučio da igra.

Novak je ovog proleća nešto slabije startovao sezonu na šljaci, porazom od Danijela Evansa u Monte Karlu, a potom i od Aslana Karaceva na Srbija openu.

Madrid je očekivano preskočio, dok je u Rimu zapravo pokazao da možemo da budemo optimisti pred toliko važan Grend slem.

Đoković jeste izgubio u finalu od Rafaela Nadala, ali su u meču za trofej odlučile sitnice, s tim da je srpski teniser dan pre tog duela proveo gotovo pet sati na terenu, igrajući prvo četvrtfinale sa Cicipasom, a onda i polufinale sa Sonegom.

Naravno, Nadalov skor u Parizu i te kako može da demotiviše, ali ovogodišnji Rolan Garos je toliko važan, da će Novak, sigurni smo, pronaći motiv da zada udarac ili bolje rečeno odbije nalet protivnika.

Ukoliko dođe do njihovog meča u polufinalu, Nadal će imati priliku da izjednači rezultat u međusobnom skoru, ali i da zakorači ka još jednoj tituli, koja bi ga osamila na vrhu večne liste.

Novakov prvi rival biće Tenis Sandgren, 29-godišnji Amerikanac, trenutno 66. teniser planete.

Do sada su se sastali tri puta i u svakom meč u je slavio srpski as. Dva puta ga je tukao 2018, na Vimbldonu i US openu, kada je Sandgren uzeo jedini set, a poslednji duel odigrali su prošle sezone u Sinsinatiju, kada je Novak rutinski slavio.

Na šljaci nikada nisu igrali jedan protiv drugog, ali ako pogledamo da je Sandgren najslabije rezultate, od svih Grend slemova, imao na Rolan Garosu (2. kolo 2020. najveći uspeh), problema za našeg tenisera ne bi trebalo da bude.

Naredni rival Novaku bi mogao da bude Pablo Kuevas, iskusni Argentinac, koji je u Parizu najdalje dogurao do trećeg kola, u četiri navrata, što mu je najbolji rezultat na GS turnirima. Do duela će doći jedino ukoliko Kuevas na startu turnira izađe na kraj sa Lukom Pujom, domaćim igračem, koji ne može da se pohvali baš dobrom formom.

Novak većih problema ne bi trebalo da ima ni u eventualnom trećem kolu, gde će ga sačekati najverovatnije pobednik duela Igo Amber. Francuza je savladao u jedinom meču koji su igrali, na Vimbldonu pre dve godine.

Da je ovo dobar žreb za Novaka, uprkos ozbiljnim imenima u završnici, pokazuje i potencijalni rival u osmini finala. To bi, sudeći prema plasmanu mogao da bude David Gofan, omaleni Belgijanac, kojeg je Novak pobeđivao čak sedam puta, uz samo jedan poraz, na Mastersu u Monte Karlu 2017. godine.

I onda dolazi ono pravo, završne borbe za najviši plasman – četvrtfinale, pa nadalje.

Tu su svi odmah svrstali i Rodžera Federera, ali realnost je nešto drugačije, a fizička sprema za Švajcarca verovatno nepremostiva prepreka, bar u Parizu.

Federer se vratio ovog proleća posle više od godinu dana pauze zbog operacije kolena, međutim, ni analitičari, komentatori, pa ni on sam ne veruju da išta može da napravi u Bulonjskoj šumi, gde, osim 2009, nikada nije trijumfovao.

Rodžer bi do osmine finala, uprkos činjenici da bi morao da pobedi igrače poput Istoima, Čilića i Frica, možda i mogao da dođe. Ali, dalje, teško. Tu bi rival najverovatnije bio Mateo Beretini, Italijan u naletu ili u nešto boljem slučaju Feliks Ože-Aljasim, od kojeg se, takođe, dosta očekuje.

Dakle, prvi ozbiljniji test najverovatnije će biti u četvrtfinalu, fazi do koje je Novak stizao u 14 od prethodnih 15 navrata.

Do novog, nikad važnijeg "Rafolea"“ gotovo sigurno će doći. Nadal jeste praktično nepobediv na pariskoj šljaci, ali motiv je ogroman. Već je postalo jasno da su Novakovi glavni ciljevi Grend slemovi, a ovaj će biti možda i ključan.

U drugom delu žreba su svi ostali predstavnici mlađe garde. Tim i Medvedev su u psihičkom "autu", a najveće šanse daju se Aleksandru Zverevu i, pre svih, Stefanosu Cicipasu.

Pored Novaka, na Rolan Garosu će učestvovati još četvorica naših igrača – Dušan Lajović, Filip Krajinović, Laslo Đere i Miomir Kecmanović.

Ipak, sudeći po trenutnoj formi, kako teniskoj, tako i psihičkoj, ali i nekim prethodnim nastupima na Grend slemovima – nismo optimisti.

U Novakovoj polovini žreba je Lajović, koje žreb nije bio nimalo naklonjen. Prvi protivnik biće mu Nikoloz Basilašvili.

U drugom delu kostura, postoji potencijalna šansa da u 2. kolu dođe do srpskog derbija. Za to će biti potrebno da Laslo Đere pobedi Korentina Mutea, a Miomir Kecmanović Danijela Evansa.

Nešto lakši zadatak imaće Filip Krajinović, kog na startu očekuje kvalifikant, u eventualnom drugom neko od američkih bombardera (Izner/Kveri), a onda u trećem verovatno nepremostiva prepreka u vidu Stefanosa Cicipasa.

Srbija će imati predstavnike i u ženskoj konkurenciji, tri dame.

Ivana Jorović igra protiv Tereze Martincove, Ninu Stojanović očekuje duel sa Nao Hibino, dok će Aleksandra Krunić, koja je došla iz kvalifikacije, do drugog kola pokušati da stigne preko Koko Gof.

Autor: Milan Tomić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu