Nova vest
Tenis

Nedelja, 09.06.2019.

11:50

Nakaradni scenario u kojem je biznis bitniji od sporta

Novak Đoković i Dominik Tim izašli su u petak na teren "Filip Šatrije" kako bi odigrali polufinalni meč Rolan Garosa... I tako je krenula dvodnevna saga.

Izvor: B92

Autor:B92

Nakaradni scenario u kojem je biznis bitniji od sporta
EPA-EFE/SRDJAN SUKI

Sa terena su izašli, pa su se na njega vratili, pa su ga ponovo napustili... A, onda su se vratili tek sutra, u subotu, u podne. Međutim, posle nešto manje od dva sata tenisa, teren su – ponovo – napustili.

Posle jednog tmurnog i turbulentnog popodneva, te jednog nešto manje trmurnog i nešto više turbulentnog prepodneva, dobili smo finalistu ovogodišnjeg izdanja Rolan Garosa – Nov... Ovaj, Dominika Tima.

Nasuprot onome što bi mnogli da očekujete, kiša nije bila najveći protivnik tenisa u petak – već vetar. Duvao je konstantno, promenljivo i često menjao brzinu tokom poena, time praveći dodatne probleme kako jednom, tako i drugom polufinalisti.

Gledajući meč Nadala i Federera znalo se da će haotični uslovi koje je doneo vetar pod imenom Migel biti problematični i da će pitanje pobednika, u nekoj meri, odlučiti to ko će se bolje snaći u istim.

Tokom prvog dana duela tenis je, istinski, bio negledljiv, a samim tim možete zamisliti kako je bilo samim igračima. Vetar je u poslednjim sekundama, posle pripreme za udarac, menjao odskok i putanju loptice i time stvarao ogromne probleme.

Problem je u petak pogotovo imao Novak, koji se često u defanzivi oslanja na svoju defanzivni "gimnastičarski" stav u kojem se ukopa u mesto tik pre nego što udari lopticu. Zbog vetra je morao da u poslednjoj sekundi menja pozu tela i da igra udarce kakve ne bi u iole normalnijim uslovima.

Posle meča i jedan i drugi teniser bili su saglasni.

"Ne znam pravo da vam kažem šta je taktika na ovakvim uslovima, pogotovo juče. To je stvarno preživljavanje, ubaciti jednu loptu više od protivnika u teren i pronaći način da dobiješ poen. Ovi uslovi... Ne znam da li sam ovako nešto doživeo ijednom u životu", istakao je Novak u razgovoru sa srpskim medijima.

Mnogi su okarakterisali prekid meča u petak (1-1 u setovima, 3:1 za Tima u trećem) kao nešto što je išlo na štetu Austrijanca.

"Nisam bio nezadovoljan jer sam u svlačionicu otišao sa prednošću od 3:1 u trećem setu. Samo što sam napravio brejk. I uslovi juče su bili veoma, beoma teški. Nikad nisam igrao po takvom vetru. Očekivala se kiša, po meni, odluka da se prekine meč bila je sasvim pristojna. Za mene je to bilo sasvim u redu", poručio je Tim.

"Divljački" uslovi – doduše ne u ovolikoj količini – viđeni su ove godine u Monte Karlu, na prvom Mastersu na šljaci u sezoni. Tokom prvih par dana turnira u Kneževini vetar je bio silovit i pravio veliki problem Austrijancu pri odskoku lopte, pogotovo kada mu je padala na bekhend.

Tada je Tim dosta lošije podneo nezgode koje mu je donela majka priroda i završio takmičenje u osmini finala (drugi meč) jer ga je u dva sata, poprilično rutinski, savladao srpski teniser Dušan Lajović.

Novak se u Monte Karlu takođe nije najbolje snašao i ispao je u četvtfinalu od Rusa Danila Medevedeva, ali njegov tadašnji neuspeh može se pripisati lošoj formi koju je tek krenuo da tempira.

Zanimljivo, ali apsolutno irelevantno u bilo kakvoj analizi, je da je Tim do RG triput igrao sa Srbima ove godine i da nije osvojio nijedan set (Đoković Madrid, Đere Rio, Lajović MK).

Elem, da se vratimo na meč koji još nije otišao u zaborav.

U prvom setu Novaku ništa nije polazilo za rukom i briga da će, ukoliko ponovo ulazak u duel kao protiv Zvereva, Tim imati izuzetno lak posao i da će iskoristiti poklone srpskog tenisera koje Nemac nije se obestinila.

Novak je nastavio da igra traljavo, u nedostatku boljeg termina, te je početkom drugog seta bio u situaciji da spasava dve brejk lopte. Oba puta – da, oba puta – se odlučio na servis-volej i vratio nešto starije ljubitelje "belog sporta" u drugu polovinu prošlog veka, ali je nepun minut kasnije bilo 40:40.

Tada je usledila prva od pomenutih 20 (ne bukvalno) pauza, a Novak se vratio sa nekom novom dozom inspiracije i napravio najbolju sekvendu na meču, barem što se petka tiče, te izjednačio na 1-1 u setovima.

Ipak, kako je meč odmicao, Novak je izgledao sve nespremnije i nespremnije. Taktički i fizički, u poređenju sa skoro 7 godina mlađim Austrijancem.

Tim se odlično branio, odlično je pretvarao odbranu u napad i poene gubio, u većini slučajeva, posle svojih grešaka. To, takođe, nije ništa čudno, jer je Đoković većinu karijere proveo praveći se da je zid i vraćati sve – i moguće i ne moguće – u teren.

Sada je, doduše, nešto bilo drugačije...

Tim je napravio brejk na startu trećeg seta, a onda je usledila nova kiša, novi prekid, novo čekanje. Da li je prekid više pomogao Novaku ili Dominiku? Prvi zaključak je... Neka, stvarno je teško suditi o tome, ulaziti u mentalni sklop igrača, analizirati da li bolje igraju kada su u zaostatku ili u vođstvu, gledati da li bi vetar stao, da li bi večernji i kišnji uslovi promenili odskok loptice više pomogli jednom ili drugom...

Nepun dan kasnije Austrijanac i Srbin su se vratili na teren u uslovima koji su bili bolji nego u petka, ali ne mnogo. Vetar je i dalje duvao, a neosporiv kvalitet prvog i četvrtog tenisera sveta i dalje nije mogao da dođe do izražaja.

Tim je nastavio da "šamara" lopticu, a Novak je, kao i posle povratka na teren nakon prethodne pauze, zaigrao mnogo bolje.

Srpski teniser je krenuo subotni duel sa više samopouzdanja, od samog starta, i odlučnost se videla od prvog poena. Ekspresno se vratio u set, imao neke prilike, bio neosporivo bolji teniser na terenu, ali... Novi pad u koncentraciji, novih par izlazaka na mrežu kada je to bilo nepreporučljivo i za nekog ko se bolje snalazi na mreži.

Dovoljno govori podatak da je Novak u gemu u kojem je servirao za taj-brejk trećeg seta napravio skoro isto neiznuđenih grešaka koliko je tokom nedeljnog dela tog seta i četvrtog seta zajedno.

Upravo je u tom gemu Novaku servis-volej taktika propala, po možda čak i prvi put do tada, i to ga je koštalo celog seta.

U najturbulentnijem setu do tada, četvrtom, Novak je ponovo bio bolji igrač, ali ovoga puta je to uspeo i da konvertuje. Kažem bolji igrač, a mislim manje loš, te se vraćam ponovo na užasne uslove. Ipak, Novak je uveo meč u peti set na opšte oduševljenje francuske publike.

Učenik iskusnog Nikolasa Masua je fantastično pripremio taktiku za duel i radio tačno ono što je trebalo. Konstantno je, sve češće i češće što je meč odmicao, sa jasnom namerom protivniku slao kratke lopte kojima ga je bukvalno pozivao na mrežu – područje gde se Novak ne snalazi baš najbolje.

Slao mu je loptice koje su imale dosta niži odskok od onog koji je uobičajen za šljaku, a Novak je morao da se spušta ispod njih kako bi odigrao udarac i, što je najbitnije, morao je da napada i izlazi na mrežu.

U takvoj situaciji napadi moraju da budu hirurški precizni, jer, pogotovo s obzirom da se igra na šljaci, protivnik koji se nalazi nekoliko metara iza osnovne linije, ima svo vreme ovog sveta da pošalje željeni udarac.

Novak je u petom setu nastavio da često koristi servis-volej, da gubi neke poene koje je trebalo da dobije na izdržljivost, a Tim je sve to iskoristio i poveo sa 4:1, imao đus – a onda, prekid.

Sada već 50. prekid na meču (ne bukvalno) još jedanput je pozitivno uticao na Novaka. Opet se vratio i opet, kao i svaki put do tada, zaigrao bolje nego pre pauze.

Izuzev skandaloznog poteza neiskusnog sudije iz stolice u kojem je praktično ukrao poen srpskom teniseru sve je izgledalo dobro za Novakove navijače. Igra je bila bolja, tonus udaraca, pa i govor tela.

Vratio je brejk, bio u seriji od šest osvojenih poena (30:0 na servisu za 4:4), a onda? Opet neobjašnjiv pad, opet govor tela, opet neki nerazumni servis-voleji koji su mu u prvoj polovini duela doneli dosta toga dobrog, ali od kojih nije mogao da odustane i kada su mu bili najveći protivnik.

Tim je, takođe, često tokom meča bio sam sebi najveći protivnik. Najviše kada je servirao za plasman u finale i imao 40:15, a onda četiri loptice poslao "dođavola". Na njegovu sreću, manje je radio sebi na štetu nego Novak.

Na kraju meča Novak je izašao kao pobednik "igre poklona". Izgrešio je sve što je mogao kada je servirao za 6:6 i doneo Austrijancu novu meč loptu. Ovoga puta, Tim je raspalio verovatno najbrži forhend na meču i to je bilo to. Kraj.

Svetski broj 1 je ovaj meč izgubio iz mnogo razloga, od kojih se mnogo može naći u užasnim uslovima za koje nije on kriv. Tim je, u neku ruku, "uhvatio" Novaka nespremnog, bez odrađenog domaćeg i to ko je bio spremniji da igra u užasnim uslovima možda prvog dana nije bilo do igrača, ali drugog je bilo prostora za promenu taktika, prilagođavanje i sve ostalo.

Sve što se može reći o celom turniru, koji inače nije završen iako je Novak ispao, najbolje je opisao sam srpski teniser.

"Za njih je odlaganje meča za jedan dan nešto što je ogroman trošak. Tako da tu ima mnogo više biznisa nego sporta i ono što žele igrači i što je dobro za sport, što je dobro za samu igru. Nije im to prioritet i ne samo u tenisu, nego u svim komercijalnim, globalnim sportovima, mnogo se više pažnje usmerava na vrednost karte nego na to kako se igrači osećaju na terenu. Ali dobro, to je tako kako jeste, prihvatam to, moram, deo sam sporta koji volim i igram na profesionalnom nivou i takmičim se. Nije ni prvi ni poslednji put ni meni ni nekom drugom igraču da smo deo takve situacije", istakao je Đoković u razgovoru sa srpskim medijima posle poraza.

Meč je morao biti odigran, čekanje da se uslovi promene i da do isticaja dođu kvalitet igre i sport bili su poslednja opcija. To nije bilo nikada sporno, niti će se išta promeniti.

Ono što se može promeniti je da se veštački stvore uslovi u kojima će gorenavedeno doći do izražaja. Mora da je neka nova tehnologija, nešto vanvremensko? U pitanju je neka vrsta zaštite igrača i uslova za igru od svih mogućih vremenskih i ostalih nepogoda...

Novakov plasman u polufinale Rolan Garosa je fenomenalan uspeh. Novakova tri Grend slema u nizu i 26 pobeda na zaredom na tim turnirima su nešto o čemu se nedovoljno priča iako je često glavna tema diskusija.

Poraz od Dominika Tima, izuzetno motivisanog četvrtog tenisera sveta koji se ove sezone nalazi u vrhunskoj formi, možda i najboljoj u karijeri, tek je za "dlaku" neuspeh.

Neuspeh je ono što zluradi ljudi misle kada ispadne da je najveći sportista i nedvosmisleno najbolji reprezent Srbije svih vremena od krvi i mesa. Ko bi rekao.

Kada sam završio ovaj tekst shvatio sam da sam više opisao epizodu nekog visokobudžetnog filma sa odličnim glumcima i očajno napisanim, nakaradnim scenarijom, nego polufinale nekog Grend slema.

I, za kraj: Napravite. Prokleti. Krov.

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

146 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve