- Komentari -
 1. Prvo rušenje protivničke letelice je 1913 godine izveo ruski poručnik Pjotr Nesterov kada je u nedostatku oružija po sopstvenoj ideji u letu točkovima razbio krilo autrijskom pilotu Baronu Fridrihu fon Rozentalu, pri čemu su oboica poginuli.
  Obaranja protivnika oružijem je bilo i pre Rolana Garosa, ali ono po čemu je Garos poznat je što se prvi setio da montira mitraljez tako da puca kroz obrtno polje elise. Da bi sprečio uništenje elise od metaka, postavio je odbojnike mada je rizik i dalje postojao. Konstruktor Entoni Foker koji je pregledao zarobljenu Garosovu elisu je prvi razvio mehanizam koji blokira mitraljez kada je krak elise tačno ispred njega. Ubrzo je i druga strana to shvatila i tada su počele prave vazdušne borbe koje gledamo u filmovima o prvom svetskom ratu.
  Niški vojni aerodrom se danas zove po pilotu Naredniku Mihajlu Petroviću, koji je poginuo u Balkanskom Ratu nakon izviđanja opsade Skadra, kada je pri manevrisanju za sletanje ispao iz aviona usled jakog udara vetra. Biografije, letove i uopšte junaštvo Petrovića i njegovih saboraca pilota iz "Aeroplanskog odreda" izučavali su i pitomci Vazduhoplovne akademije JNA.
  (markus1975, 2. oktobar 2020 22:18)

  # Link komentara

 2. Mi smo za vreme Obrenovica bili zaljubljeni u tu Francusku demokratiju i bili smo u koraku sa njima povodom mnogih politickih pitanja a sada smo zaostala postkomunisticka gubernija a nismo ni u top 150 po demokratiji.Nasi Rolan Garosi su zaboravljeni u moru Koca i Peka i ostalih gadova.
  (drax, 30. septembar 2020 13:01)

  # Link komentara

 3. Rolan Garos jeste rođen u Sen Deniju, ali ne u onom poznatom predgrađu Pariza, već u istoimenom najvećem francuskom gradu van Evrope, koji se nalazi na ostrvu Reunion u Indijskom okeanu, gde se aerodrom zove po svom najpoznatijem građaninu...
  (Milan_PT, 29. septembar 2020 15:35)

  # Link komentara

 4. Слаб вам тај гугл.
  Јаста 49 (Jagdstaffel 49) - име ловачке групе (ескадрона) Немачке империјалне авијације
  Фокер Д.VII (Fokker D.VII) - Модел авиона на коме су летели
  (Хау јес ноу, 1. jun 2018 17:15)

  # Link komentara