Nova vest
Tenis

Četvrtak, 06.06.2019.

21:20

Novakov džemper za finale

Tutnjalo je u Parizu od ranih jutarnjih časova. Nije to bila junska grmljavina, već zvuk avionskih motora koji su putnike prevozili do vojnog aerodroma.

Izvor: ZK

Autor: ZK

Novakov džemper za finale
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Svetski državni službenici dolazili su na na ceremoniju povodom Iskrcavanja u Normandiji – "Dan D".

Državnici po svom, teniseri po svom rasporedu. I odmah da kažem, mnogo me raduje što danas nije bilo one dosadne kiše, što je Novak Đoković u četvrtfinalu protiv Aleksandera Zvereva odradio posao brzinski. Bez previše umaranja.

Za mnoge bi to bio „Dan D“ i u tenisu, ali ja bih to pre nazvao jednim „rutinskim danom u životu velikog šampiona“. Izađeš, odigraš, pobediš, gotovo. Tako je to ako se zovete Novak Đoković. I radite svoj posao kao od šale.

Pričao sam ovih dana sa jednim francuskim kolegom. On kaže da je prošle godine ovde gledao skoro svaki trening Novaka Đokovića.

„Bio je neraspoložen, stalno je nešto gestikulirao. A sada... Druga priča. Smeje se, igra odlično, sve mu baš polazi za rukom“, kaže kolega, a ja potvrđujem ovo poslednje što kaže i dodajem:

„Nole je u šampionskom modu. Ništa ne može da ga zaustavi. Toliko čvrsto veruje u sebe i svoje mogućnosti, da to prosto imponuje“.

Francuz klima glavom u znak odobravanja.

„Jako bi bilo dobro za turnir da imamo veliko finale Novaka i Rafe. Znam i Federer – Nadal je velika stvar, mi ovde godinama nismo imali kvalitetno finale“, kaže mi.

Ne volim da prognoziram, ali što se Novaka tiče, ja sam kao i u Melburnu – miran. Jer je pre svega i Novak miran, to svoje dobro raspoloženje zarazno prenosi i na okolinu.

A na terenu, hladan kao šampanjac „Moet Šandon“. Mnogi su na tribinama izgrickali nokte tokom prvog seta meča sa Timom, mnogima bi se u takvim momentima stegle ruke, ne i Novaku. Ni p od panike, znao je da će pre ili kasnije igra Zvereva da počne da puca po šavovima.

Nemac je počeo „udarnički“, izuzetno agresivno, u pokušaju da diktira igru posle snažnih servisa i razvlačeći Novaka po terenu, ali ne vredi. Novak ume da se izvuče iz svakog škripca sa teniskim predznakom.

Pa šta reći, u prva Novakova tri servis gema, Zverev je imao ogromne šanse – 0:30, 15:40 i nije vredelo. Tek na 4:4 je napravio brejk, ali je Nole uzvratio istom merom, sa bi Zverev poklonio duplom servis greškom set Novaku.

Očas posla i eto ih i 3:0 i od tada, znalo se kudi plovi četvrtfinalni brod i ko mu je kapetan. Zverev sve bleđi, Novak sve sigurniji, toliko da sam se sa kolegama Nastićem i Tomićem našalio kako će Novak završiti meč za dva sata i 10 minuta. Slobodna procena, data negde posle par gemova trećeg seta.

Odgledalo se na tone i tone Novakovih mečeva, putanja poznata, kako je i Zverev posle sam priznao kad se osvetio posle „centrifugiranja“ u poslednja dva seta.

„Kad Novak ima kontrolu rezultata, ništa ne možete protiv njega“, rekao je samo istinu.

E sad, to što je Novak bio kraći za minut od moje prognoze dužine trajanja meča, to samo govori o njegovom majstorstvu. A i žurio je jer na teren opet mora u petak, ako se nebo smiluje, a plašim se da će biti i ovako i onako, munje i gromovi, neki vetar jačine 10-12 kilometara na sat.

Puste meteorološke prognoze. Pa kako u njih verovati kad su ovde toliko puta do sada promašili? Pa nek promaše i u petak.

Uporedo sa Novakom, na „Lenglenu“ je meč četvrtfinala igrao njegov protivnik u polufinalu, Dominik Tim. I on je bez po muke pobedio Karena Hačanova, u tri seta i eto, tako smo kompletirali kvartet lidera tenisa u polufinalu.

Sedam godina je prošlo od Australijan Opena 2012. godine kada su prva četiri na svetu bili u polufinalu. Tada je taj deo kvarteta bio i Endi Marej, sada je tu Dominik Tim.

Kolega Ubaldo iz Italije, opet je bio originalan, uporedio je kvartet sa „Bitlsima“, a mladog Tima sa Ringom Starom, ali Novaka je sve to samo nasmejalo.

„Vi mi uvek postavljate tako originalna pitanja na koje nemam odmaha pravi odgovor. Nisam siguram da bi neki rekli kako je Ringo Star bio manje čuven od ostalih Bitlsa. Neki su ga više voleli. Ne znam, pitaću roditelje o svemu“, nasmejao se Đoković.

Dok je Nole bio na presu, pred medija centrom gomila navijača i obožavalaca našeg tenisera. Među njima i Munja (Vladan). Ne znam da li se sećate priče iz Melburna i onog čoveka sa zastavom Srbije i perikom u bojama naše zastave, koji redovno prati Novaka na najvećim turnirima? Kad je on tu, Novak ne zna za neuspeh. Dovoljno sam rekao!

Ma tako je, majstore! Potegne čovek iz Sidneja za Pariz, pa to može da bude samo znak za jedno, znak novog slavlja! Dva puta je dobijao Novakove rekete sa mečeva posle velikih pobeda, negde u njegovim vitrinama je i onaj iz Melburna od zimus, pa brate, vreme je za jedan i u Parizu! Što da ne?

Teško je naći kartu, ali Munja kaže da će gledati pred velikim ekranom ovde ako ne uspe da nekako uđe na „Šatrije“. Bitka sa Timom biće jaka, ali Novak je u elementu. Toliko da pomišlja čak i na pletenje!

„U sredu dok je padala kiša okušao sam se u tome dok je koja supruga Jelena plela“, nasmejao je srpske novinare Novak rekavi kako sad zna šta su „klot“ i „frket“.

„Mogao bi da onako u pauzi između gemova, uzmem malo da štriknem, dobro je za živce. Malo klot-frket, hahaha“, nasmejao se i sam.

Kad je već tako, bilo bi dobro da isplete „alpski“ džemper. Sa rukavima prevelikim za Dominika Tima. Da ne može kako treba da drži reket!

A za posle, videćemo. Za početak, dovoljno će da bude da nastavi kako je počeo.

Za Rafu ili Rodžera, neka sačuva nešto drugo. Kao iznenađenje. Samo jako, Novače!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve