Nema Serene i Maše, a sve žele tron i krunu

Ženski tenis specifičan je po mnogo čemu, a isto se može reći i za ovogodišnje nadmetanje dama na terenima Rolan Garosa.

Izvor:

Subota, 27.05.2017.

18:00

Nema Serene i Maše, a sve žele tron i krunu
Getty Images

Pre svega, u Bulonjskoj šumi neće biti dve velike šampionke – dve igračice koje su zajedno pet puta osvajale trofej namenjen najboljoj na 'Kupu musketara'.

Serena Vilijams opravdano je odsutna jer će po prvi put postati majka, dok je izostanak Marije Šarapove podigrao dosta kontroverze u danima za nama.

Amerikanke neće biti na Otvorenom prvenstvu Francuske prvi put od 2011. godine, dok Ruskinja propušta drugi Grend Slem sezone drugu godinu zaredom. Prošle je nije bilo zbog petnaestomesečne suspenziju zbog upotrebe spornog meldonijuma.

Sada, čelnici turnira na čelu sa direktorom Žijom Foržeom odlučili su da pobednici iz 2014. godine ne pruže specijalnu pozivnicu, iako nisu imali pravo da je dodatno kažnjavaju – što je istakla i Ženska teniska asocijacija (WTA). Opet, imaju svako pravo da odluče ko će bito pozvan, a ko ne.
Getty Images
Ovakav razvoj situacije doveo je do toga da imamo nešto širi krug favoritkinja za veliko finale i borbu za titulu, ali udela u svemu tome ima i nekonstantna forma većine najboljih igračica sveta.

Što se naših predstavnica tiče, tačno deceniju od kada smo imali čak troje polufinalista, Srbiju će prestavljati samo Jelena Janković, pošto su Aleksandra Krunić, Nina Stojanović i Jovana Jakšić zaustavljene u kvalifikacijama, s tim da je Krunićeva stala u poslednjoj rundi ispustivši set viška.

Jelena kreće od kvalifikantkinje Rejčel Hogenkamp iz Holandije, potencijalna protivnica u drugom kolu joj je Australijanka Darija Gavrilova, dok bi u trećoj rundi mogla da je sačeka šesta nositeljka – Slovakinja Dominika Cibulkova.

Titulu brani Špankinja Garbine Mugurusa, posle spektakularnog trijumfa nad Serenom prošlog juna, koja ne može da se pohvali bog zna kakvom formom, a izazivačica je zaista mnogo.
SS (rolandgarros.com)
Pod najvećim pritiskom biće prva nositeljka Anđelik Kerber. Dvostruka Grend Slem šampionka ima samo jedno finale u 2017. godini, odnosno poraz od Anastasije Pavljičenkove u Montereju, dok je prošlogodišnje takmičenje u glavnom gradu Francuske završila već u prvoj rundi protiv Kiki Bertens.

Dodatno opterećenje predstavljaće joj činjenica da joj je prva rivalka neugodna levoruka Ruskinja Ekatarina Makarova, posebno jer je Ruskinja u poslednjih nekoliko godina pokazala da joj nije strano da 'ruši' velika imena na 'velikim pozornicama'.

Ukoliko uspešno prebrodi prvu prepreku mogla bi da se nađe prekoputa Lesije Curenko, Ukrajinke koje je u januaru šokirala u prvoj rundi Australian Opena.

Prva moguća nositeljka na njenom putu jeste veteranka iz Italije Roberta Vinči, dok bi u slučaju dobre igre u borbi za osminu finala mogla da se sastane sa dvostrukom šampionkom Vimbldona Čehinjom Petrom Kvitovom ili pobednicom US Opena uz 2011. godine, takođe nositeljkom, Samantom Stosur iz Australije.
EPA
Kvitova će se u Parizu naći po prvi put na terenu u 2017. godini, što je samo po sebi divna vest, imajući u vidu da je pre svega šest meseci provalnik napao u stanu i nožem joj povredio ruku. Kvafilikantkinja iz Sjedinjenih Američkih Država Julija Boserup tražiće šansu protiv Petre, dok se na istoj strani žreba, odnosno toj četvrtini 'kostura', nalazi i iskusna Svetlana Kuznjecova iz Rusije.

Osvajačica Rolan Garosa iz 2009. godine i osma favoritkinja najpre će se igrati sa Kristinom Mekhejl iz SAD, dok će njene potencijalne protivnice u drugoj nedelji – prošlogodišnja polufinaliskinja Bertnes iz Holandije i Dankinja Karolina Voznjaki – igrati sa Aljom Tomljanović iz Australije, odnosno Džejmi Furlis, takođe iz Australije.

S druge strane, osim ranije spomenute Cibulkove, u donjoj četvrtini nalaze se domaća predstavnika Kristina Mladenović, kao starija od sestara Vilijams – Venus.

Konačno, aktuelna osvajačica Mugurusa prvog dana igraće sa, još jednom bivšom šampionkom, Frančeskom Skijavone iz italije, dok sve do potencijalne četvrte runde ne bi trebalo da ima previše problema, do mečeva sa tridesetpetogodišnjom Hrvaticom Mirjanom Lučić-Baroni ili Kiki Mladenović.
SS (rolandgarros.com)
Donji deo žreba predvodi druga nositeljka Karolina Pliškova, Čehinja nikada na Rolan Garosu nije prošla dalje od druge runde, a ove sezone u prvom delu sezone upisala je četvrtinu finala Ozi Opena, titulu u Dohi, kao i polufinala na turnirima Premijer serije u Indijan Velsu, Majamiju i na prošlonedeljnom u Rimu.

Turnir započinje duelom sa Saisai Ženg iz Kine, a iz ove perspektive deluje da će napokon uspeti da prođe uvodne dve runde, pošto bi utinski morala da stigne do okršaja sa Amerikankom Koko Vandervej, odnosno Pavljičenkovom u borbi za osminu finala i drugu nedelju.

U narednoj četvrtini jesu Agnješka Radvanjksa, deveta nositeljka i četvrtfinalistkinja od pre četiri godine, i Britanka Džoana Konta, sedma favoritkinja.

Poljakinja otvara turnir mečom sa dobitnicom specijalne pozivnice, domaćom igračicom Fionom Fero, a prva ozbiljna prepreka mogla bi da joj bude Čehinja Barbora Stricova. Istovremeno, Britanka startuje sa Su-Vej Đieh iz Tajpeha, dok je njoj prva najozbiljnija rivalka Karolin Garsija iz Francuske.
B92sport
Za kraj, u gornjoj četvrtini donje polovine prvi favorit jeste Simona Halep, ali veliko je pitanje u kakvom će stanju biti Rumunka, treća nositeljka, posle kidanja ligamenta zgloba noge u finalu Rima prošle nedelje, a identičnu povredu ima i Judžini Bušar iz Kanade.

Ako bude blizu optimalnog stanja, Slovakinja Jana Cepelova ne bi trebalo da joj predstavlja veći problem, kao ni Tatjana Marija iz Nemačke ili Kineskinja Jing-Jing Duan, odnosno Čehinja Marketa Vondrousova ili Francuskinja Amandin Hese. Ukoliko uspešno izađe s njima na kraj, prvi ozbiljniji test mogla bi da joj bude Darija Kasatkinja iz Rusije, pre potencijalne borbe sa Elinom Svitolinom za samu završnicu.

Ukrajinka je savladala Rumunku u spomenutom finalu u prestonici Italije, a njene rivalke su najpre Jaroslava Švedova iz Kazahstana, pa Hrvatica Ana Konjuh ili Letonka Anastasija Sevastova. Njeni najozbiljniji protivnici jesu dvanaesta nositeljka iz Amerike Medison Kiz i iskusna Karla Suares Navaro iz Španije.

Kao i uvek, očekuje nas zanimljiv i nepredvidiv ženski Rolan Garos, a vodeće svetske kladionice kao prvog favorita vide Halep, dajući joj kvotu za trijumf 4,33. Sledi Svitolina sa kvotom 9, odbrana titule Muguruse vrednuje se koeficijentom 10, a slavlje Mladenovićeve i Kuznjesove sa 15, dok je pobeda Jelene Janković u domenu naučne fantastike – 201.

Kakva su vaša očekivanja? Ko su vaši favoriti? Podelite sa nama u komentarima. Nemanja Đorđević (@ElGrandeDiego)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: