Nekada smo imali "Rolan Garosić", a danas...

Od sezone kada su pariski Gren slem svetski mediji u šali nazivali Rolan Garosić prošlo je tačno deset godina.

Izvor: Miloš Ljubisavljeviæ

Petak, 26.05.2017.

10:00

Nekada smo imali
Foto: Getty images

Srbija je godinu dana po osamostaljenju na drugom najvećem turniru sezone imala čak troje predstavnika u polufinalu.

Novak Đoković je tada uveliko pokazivao naznake onoga što će postati nekoliko godina kasnije, Jelena Janković u top formi i Ana Ivanović kao potencijal za višestruku šampionku na najvećim turnirima.

Đokovića je u polufinalu te 2007. godine porazio kasniji šampion Rafael Nadal, Jelenu Janković je zaustavila Žistin Enan, a Ana Ivanović je došla do finala "počistivši" Mariju Šarapovu sa terena 6:2, 6:1.

Od vodećih srpskih igrača, Janko Tipsarević je pobedio neugodnog Marata Safina, da bi ga u trećem kolu savladao Tomi Robredo, tada 9. igrač na planeti.

Ljubitelji tenisa pred početak turnira te godine nisu očekivali gotovo ništa. Međutim, kada je došlo do polufinala, potajno su svi priželjkivali i nadali se titulama u obe konkurencije. Srbija nije dobila titulu ali jeste zalog za budućnost zbog kog su svi željno iščekivali svaki naredni turnir, pa i Rolan Garos 2008. godine.

Ana Ivanović je još jednom odigrala vrhunski ceo turnir. Lusi Šafaržova i Karolina Voznjacki su tada bile potpuno podređene na terenu, a Ana je na kraju naizgled rutinski slavila u finalu protiv Dinare Safine. Najveću prepreku je savladala u polufinalu u tri seta – Jelenu Janković.

Ana je postala najbolja teniserka sveta i svi su očekivali da je to samo prvi od mnogih Grend slemova u njenoj vitrini. Posle povlačenja Žistin Enan, ništa se manje nije očekivalo ni od Jelene Janković koja je u tom trenutku bila deo teniskog krema i Top 5 igračica.

Posle pobede u Australiji početkom te godine, Đoković je sebi lestvicu postavio visoko, u trećem setu polufinala protiv Rafe imao je brejk i set loptu pri rezultatu 6:5, ali je nije iskoristio, a Nadal je otišao u finale sa 3-0 i ponovo osvojio turnir.

Šta se promenilo do Rolan Garosa 2016. godine?

Getty Images
Da je neko 2008. godine imao mogućnost da putuje unapred kroz vreme, verovatno bi očekivao da Ana i Jelena do 2016. imaju skupa bar 10 Grend slem trofeja, da Novak postane najbolji na svetu i da u međuvremenu stasaju novi klinci povučeni primerima njih troje, ali i Janka Tipsarevića i Viktora Troickog.

Đoković jeste postao najbolji i osvojio 12 najvećih turnira, društvo su mu u top 10 odnosno top 20 igrača pravili Tipsarević i Troicki, a na prošlogodišnjem Rolan Garosu je i definitivno potvrdio da je jedan od najboljih igrača svih vremena jer je kompletirao sva četiri Slema.

Jedan od najboljih se posle prošlogodišnjeg Garosa emotivno ispraznio. Druga polovina sezone je bila loša za Novakove standarde i mada su svi još u junu verovali da će suvereno odbraniti tron na kraju 2016. godine on ga je u odlučujućem meču predao Endiju Mariju, u finalu Londona.

Đoković je od tog trenutka u potrazi za „starim sobom“. Početak godine, titula u Dohi i revanš Mariju za poraz u Londonu nagovestili su da bi "to moglo da bude to". Međutim, već u Australiji Novak je ispao od Denisa Istomina u drugom kolu. Titula nije bilo, ali je Đoković poboljšavao svoju igru kako je krenula sezona na šljaci. Od četvrtfinala Monte Karla, preko polufinala Madrida do finala Rima.

"Starog Novaka“ videli smo samo u meču u kome je razmontirao Austrijanca Dominika Tima u polufinalu Rima, ali ne bi bilo na odmet da se isti takav pojavi i u Parizu od 28. maja. Đoković je godinama pobeđivao i kada nije igrao svoju najbolju igru, ali bi se tada protivnicima od njegove pojave na terenu stezala ruka.

Sada to nije slučaj, pa Novak opet mora da dospe u najbolju formu, tim pre što igrači poput Zvereva i Tima ozbiljno prete da narednih godina dobro "promešaju štihove" na vrhu ATP liste.

Ana i Jelena danas

Starsport
Niko 2008. godine ne bi verovao da će se Srbija radovati samo jednoj tituli u ženskoj konkurenciji, ali su to činjenice protiv kojih se ne može. Razloge koji su uticali na to da ni Jelena ni Ana ne osvoje više nijedan Grend slem nema svrhe previše ispitivati, što ne umanjuje žal zbog pitanja "šta bi bilo kad bi bilo".

Ana Ivanović je posle finala iz 2015. godine stala u trećem kolu prošle godine kao 14. nosilac, kada je bolja od nje bila Jelina Svitolina. Veliki broj grešaka i nestrpljiva igra karakterisali su dobar deo Anine karijere pa i taj meč protiv Svitoline. Kada bi Ana bljesnula u igri tokom meča, razarala je lopticu iz forhenda i doslovce se igrala i sa najboljim igračicama na svetu.

Nedostajala joj je konstantnost, koja je mogla da obeleži jednu eru u ženskom tenisu. Prošlog leta se udala se za nemačkog fudbalera Bastijana Švajnštajgera i otišla u ranu tenisku penziju na kraju godine. Zato sada po prvi put posle više od 10 godina ne možemo očekivati da glavni sudija ni na jednom terenu najavi njeno ime.

Jelena Janković je posle serije od pet poraza u 2016. koji su prethodili RG, poražena i u prvom kolu u Bulonjskoj šumi od Nemice Tatjane Marije 6:3, 3:6, 6:3. Jelena je bila 23. nosilac na turniru. Na startu je poražena i pre dve godine kada je od nje bila bolja kvalifikantkinja iz Bugarske.

Srpska igračica je u najboljim danima nosila imidž velikog borca koji ne odustaje. Sada je sa 32 godine u poznijoj fazi karijere, RG dočekuje na 62. mestu, a od početka godine je uglavnom ispadala na startu ili u drugom kolu turnira s nekoliko izuzetaka među kojima je skorije Rim (drugo kolo, poraz od Julije Gerges) i Australian Open. U Australiji je došla do trećeg kola gde ju je pobedila Svetlana Kuznjecova.

Šanse naših tenisera

Getty Images
Janko Tipsarević je prethodnih godina imao mnogo problema s povredama i njegov cilj je, kako je rekao u nedavnom intervjuu za B92, da bude među nosiocima na startu naredne godine u Australiji. Podsećamo da je upravo u Australiji protiv Rodžera Federera na svom vrhuncu, Janko igrao izuzetno polufinale, pogađate – 2008. godine.

Tipsarević je prošle godine ispao na početku turnira od Miloša Raonića. Igrač je koji zavisi od samopouzdanja i dobijenih mečeva. Može da igra protiv najboljih, ali je potrebno da pre toga u nekoliko mečeva čuje "gem, set, meč Tipsarević".

Četiri titule na čelendžerima od početka godine i Rolan Garos dočekuje na 61. mestu ATP liste. Svestan je da do najboljih 20 ili 30 igrača sveta neće doći čelendžerima, pa se možda baš ove godine može očekivati da bude maksimalno koncentrisan i da može napraviti dobar rezultat u Parizu.

Viktor Troicki je na Rolan Garosu imao do sada solidne rezultate, a najbolji mu je osmina finala turnira. Prošle godine je na putu do četvrte runde pobedio Dušana Lajovića u srpskom derbiju, ali i Grigora Dimitrova, dok je Stanu Vavrinku pružio jak otpor mada je poražen u četiri seta sa 7:6 (7-5), 6:7 (7-9), 6:3, 6:2.

Ovu sezonu igra "polovično" sa 14 pobeda i 12 poraza, ali je drugi reket Srbije iza Novaka Đokovića na 35. mestu, a pariska šljaka mu je do sada odgovarala, pa ne bi bilo čudo da ponovi uspehe iz prethodnih godina.
Getty Images
Dušan Lajović je četvrti teniser Srbije i 79. na planeti. Njega je prošle godine na Rolan Garosu pobedio Troicki. Treba napomenuti da je Duci dobio prvi set posle taj brejka, a da je izgubio predavši meč na polovini trećeg seta zbog povrede.

Njegovi nedavni rezultati nisu ohrabrujući jer je u četvrtfinalu čelendžera u Bordou pre nedelju dana poražen od 306. igrača sveta Bendžamina Bonzija sa 6:1, 6:1. Početkom maja ga je na čelendžeru u francuskoj Provansi poražen od Rajlija Opelke sa 3:6, 6:4, 6:2. Opelka je u tom trenutku bio 166. na svetu, a Duci 77. igrač planete.

Nina Stojanović i Laslo Đere nisu uspeli da prođu kvalifikacije i uđu u glavni žreb, a od devojaka više nije u igri ni Aleksandra Krunić, 122. na WTA listi. Krunić je prošle godine poražena u kvalifikacijama, kao i Jovana Jakšić koja je trenutno 282. na svetu u singl konkurenciji. Aleksandri ni ovoga puta nije uspela da dođe do glavnog žreba turnira jer je sa 2–1 u setovima (3:6, 6:3, 6:3) poražena od Ukrajinke Katerine Kozlove.

Zbog nešto lošijih rezultata, oči će godinu dana od početka pada u formi uglavnom biti uprte u Novaka. Dobar rezultat u Parizu mogao da mu bude teniska reanimacija i prekretnica za nastavak sezone koji ga može vratiti na tron, što očekuju njegovi navijači u našoj zemlji.

U poslednjih deset godina, teniska publika u Srbiji nikada nije sa većom "strepnjom" čekala početak drugog Grend slema sezone. Padom forme Novaka Đokovića, "nestankom" naše dve najbolje teniserke i traženjem novih velikih talenata, u 2017. smo se posle 10 godina gotovo vratili na početak kada su očekivanja u pitanju.

Zbog toga svim našim teniserima pred početak 116. izdanja Rolan Garosa možemo samo da poželimo sreću, držimo palčeve da na terenu pokažu sve što znaju i naprave rezultate na koje će biti ponosni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: