WADA priznala upad hakera

Svetska antidoping agencija (WADA) potvrdila je upas ruske hakerske grupe u njen sistem i curenje informacija.

AKIzvor: B92 Svet
Podeli

Grupa pod nazivom "Fancy Bears", koja se bori za fer-plej u sportu, saopštila je da su brojni američki sportisti, između ostalih teniserke sestre Serena i Venus Vilijams te gimnastičarka Simon Bajls bili pozitivni na doping ali nisu kažnjeni i dozvoljeno im je učešće na takmičenjima.

"Grupa je upala u podatke sportista, uključujući i poverljive medicinske dosijee, kao što su izuzeci zbog terapeutske upotrebe lekova, a koji su se odnosili na sportiste sa Olimpijskih igara u Riju. Neki podaci su javno objavljeni uz pretnju da će biti i drugi", saopštila je WADA.

WADA ipak nije potvrdila do kojih tačnu su dokumenata doprli hakeri osudivši njihv "kriminalni akt".

"Iako je razvoj situacije u toku, u ovom trenutku verujemo da je pristup podacima dobijen probojem kroz imejl naloge, s tim što verujemo da je pristup podacima ograničen na Olimpijske igre u Riju 2016. Verujemo da ostali podaci nisu kompromitovani. WADA duboko žali zbog ove situacije svesna opasnosti po sportiste kojima su otkriveni poverljivi podaci ovim kriminalnim aktom. Osuđujemo neprekidne hakerske napade koji se izvode u pokušaju da se potkopa kredibilitet globalnog antidoping sistema. Obavestili smo organe za sprovođenje zakona da su napadi potekli iz Rusije", dodaje se u saopštenju.

Grupa "Fancy Bears" se javnosti predstavila u utorak i na svom sajtu je objavila da se zalaže za pošten i čist sport, te da su dokumenta koja su objavljena samo prva u nizu mnogih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.