Nova vest
Odbojka

Utorak, 06.09.2022.

16:30

Kolaps Srbije – kraj u osmini finala

Odbojkaši Srbije završili su učešće na Svetskom prvenstvu u osmini finala.

Izvor:

Autor:

Kolaps Srbije – kraj u osmini finala
Foto: FIVB

Bolja od selekcije Igora Kolakovića bila je Argentina rezultatom 3:0 (25:23, 25:21, 25:23)

Poraz od osvajača bronzane medalje sa poslednjih Olimpijskih igara u Tokiju ne može biti neuspeh, ali svakako da naša selekcija nije opravdala očekivanja. Naročito zbog načina na koji su eliminisani srpski odbojkaši.

Daleko od toga da "orlovi" nisu bili ravnopravan protivnik. Iako im je pripao svaki timski statistički parametar, bilo je to uz male razlike koje su donele prevagu.

Štaviše, prva dva seta su lako mogla da pripadnu njima. Vodila je Srbija tokom većeg dela prvog seta. Nije to bila velika prednost, ali su je održavali sve do finiša. Stigli su do izjednačenja Argentinci na 19:19, a potom i prvog vođstva poen kasnije.

Ipak, presudan trenutak prvog seta se dogodio u narednom poenu kada je sporna sudijska odluka dovela "gaučose" do dva poena prednosti. "Pecao" se primač servisa Fakundo Konte nakon čega su naši odbojkaši tražili video proveru. Međutim, proveravana je pogrešna situacija koja je usledila posle kontakta sa mrežom Argentinca što je izazvalo negodovanje sa srpske klupe.

Prišao je Uroš Kovačević sudiji, kapiten kada u polju nema Nemanje Petrića, i upitao ga zašto to radi i krade poen njegovog selekciji. Italijanski arbitar je ostao odlučan u nameri da se naknadno ne proverava prava situacija, nakon čega je poen pripisan protivniku koji sa tom razlikom stiže do prvog seta.
Identičan scenario je viđen u drugom setu. Srbija vodi gotovo ceo set, Argentinci stižu u finišu i serijom koja je završena sa dva as-servisa Kontea rešavaju i drugi set u svoju korist.

Da ne bude ona stara "sudija nas pokrao" potrudio se Lučo De Čeko. Naprosto, nismo imali rešenja za iskusnog tehničara koji je u xy situacija ostavljao svoje saigrače spram jednog igrča u bloku, pa čak i bez toga. Naročito je loše funkcionisala odbrana paralele, a u nemalom broju slučajeva je i loša komunikacija kumovala izgubljenom poenu.

Imala je egal Srbija i u trećem setu u kom su, za promenu, Argentinci veći deo vodili i uneli nadu da će logikom prva dva sada naša reprezentacija slaviti. Ujedno, južnoamerička selekcija je u meču grupne faze vodila sa 2:0 samo da bi Holanđani pobedili. Ipak, nisu Kolakovićevi puleni imali snage za to i nakon maksimalnog učinka u prvoj fazi i set količnika 9:0, kući se vraćaju sa porazom sa "nulom".

Najefikasniji kod Srbije je bio Uroš Kovačević sa 13 poena, dok je dvocifren bio još Srećko Lisinac sa poenom manje. Na drugoj strani se istakao Bruno Lima sa 14 poena, 13 je imao Fakundo Konte, dok je Agustin Loser imao 11 od čega je veći deo osvojio u veoma bitnim trenucima,

Argentina sada čeka rivala u četvrtfinalu, a to će biti bolji iz duela Brazila i Irana. Na istoj strani žreba su SAD i Poljska i iz tog duela ćemo dobiti drugi polufinali par koji ukršta sa njima.

Svetsko prvenstvo, osmina finala
SAD – Turska 3:2
Poljska – Tunis 3:0
Holandija – Ukrajina 0:3
Francuska – Japan 3:2
Srbija – Argentina 0:3
21.00 Brazil – Iran

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

130 Komentari

Podeli:

Odbojka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu