Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 20.12.2021.

13:50

Hitne mere NBA lige zbog koronavirusa

NBA liga i Asocijacija igrača postigli su dogovor u nedelju uveče o pravilima koja dozvoljavaju dodatnu zamenu igrača u kovid krizi.

Izvor: B92

Autor:B92

Hitne mere NBA lige zbog koronavirusa
Foto: EPA-EFE/WU HONG

Izmenjena pravila stupila su na snagu u nedelju uveče i ostaće na snazi do 19. januara – kada će liga dati timovima dalje smernice o tome kako će se stvari dalje odvijati.

Prema sporazumu, svakom timu će biti dozvoljeno da dovedu zamenskog igrača za svaki pozitivan slučaj COVID-19 koji se pojavi na njegovom spisku.

Dakle, ako tim ima pet pozitivnih slučajeva COVID-19, na primer, može da dovede pet igrača za zamenu.

U međuvremenu, timovi će morati da dovedu najmanje jednog igrača za zamenu ako imaju dva pozitivna slučaja COVID-19; najmanje dva ako imaju tri pozitivna slučaja; i najmanje tri ako imaju četiri ili više pozitivnih slučajeva.

Takođe, svaki put kada se od tima traži da potpiše ugovor sa igračem, taj igrač mora biti na raspolaganju do početka prve utakmice tima nakon što NBA odobri dozvolu za potpisivanje novog igrača.

Svi zamenski igrači koji budu potpisali takođe se neće računati u godišnju platu tima i neće dodati potencijalnom plaćanju poreza na luksuz.

To je značajna promena za tim poput Bruklin Netsa, koji su među timovima koji se trenutno suočavaju sa najvećom epidemijom COVID-19.

Netsi su odložili nedeljnu utakmicu protiv Denver Nagetsa kao i meč protiv Vašington Vizardsa ovog utorka.

Kako prenosi ESPN, svaki igrač za zamenu koga bi Netsi trebalo da dovedu, ako bi se njegova plata računala u porez na luksuz, koštao bi ih otprilike 500.000 dolara.

Kao deo sporazuma, NBA i NBPA će ukinuti ograničenje broja utakmica kojima je "dvosmernom" igraču dozvoljeno da bude na aktivnom spisku tima.

Prema prethodnom sporazumu koji su dve strane sklopile proteklog leta, postojao je limit od 50 utakmica. Sada to ograničenje više ne postoji, a igrači dobijaju izmenjenu stopu ako budu aktivni u više od 50 utakmica ove sezone.

NBA je odložila pet utakmica u nedelju: tri koje su bile predviđene za nedelju (Nju Orleans Pelikans – Filadelfija 76ers, Klivlend Kavalirs – Atlanta Hoks i Nagets – Nets), kao i Orlando Medžik – Toronto Reptorsi u ponedeljak i Vizards – Nets, kao rezultat naglog porasta pozitivnih slučajeva COVID-19 u ligi tokom prošle nedelje.

Desetine igrača su prošle nedelje ušle u zdravstvene i bezbednosne protokole, uključujući zvezde kao što su Kevin Durant, Džejms Harden i Kajri Irving iz Bruklina, bek Milvoki Baksa Janis Andetokumbo i bek Hoksa Trej Janga, zajedno sa trenerom Los Anđeles Lejkersa Frenkom Vogelom.

Prvi tim koji je pretrpeo značajan udarac usled kovida, Čikago Bulsi, vratili su se u akciju u nedelju uveče, prvi put od kada su odložene utakmice u utorak protiv Detroit Pistonsa i četvrtak protiv Reptorsa. Bulsi su u Čikagu pobedili Lejkerse 115:110.

Kako je broj pozitivnih slučajeva rastao širom lige, timovi su se trudili da popune svoje spiskove igračima za zamenu kako bi ostali iznad minimuma od osam aktivnih igrača neophodnih za igranje NBA utakmice.

U subotu uveče Netsi i Medžik su zajedno imali samo 17 dostupnih igrača, odnosno zajedno nisu mogli da računaju na čak 24.

Nekoliko timova se trenutno kreće oko granice od osam igrača, pored onih za koje je bilo predviđeno da igraju u utakmicama koje su zahtevale odlaganje u nedelju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu