Nova vest
Košarka

Subota, 09.09.2023.

16:00

Letonija 5. na svetu – Litvanija ponižena u "baltičkom finalu"

Košarkaši Letonije osvojili su peto mesto na Mundobasketu izvanrednom partijom i pobedom nad Litvanijom rezultatom 98:63.

Izvor: SS

Autor: SS

Letonija 5. na svetu – Litvanija ponižena u
Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Conroy

U meču koji je FIBA nazvala "baltičkim finalom" Letonci su pregazili favorizovanog rivala, kome se nije igrala košarka ovog popodneva u Manili.

Letonci su utakmicu otvorili sa 5/5 za tri poena, dok Litvanci osim poena posle ofanzivnog skoka Jonasa Valančunasa nisu umeli da dođu do poena.

Već posle dva i po minuta razlika je bila dvocifrena, a osim par situacija u nastavku prvog poluvremena, kada je uglavnom Rokas Jokubaitis bio "motor" za Litvance, razlika je bila ubedljivo na strani Letonije.

Na odmor je Letonija otišla sa +11, a onda je treća deonica dobijena rezultatom 28:9.

Jonas Valančunas je ostao na klupi već posle dva minuta igre u tom delu meča, te je već tada njemu, selektoru Maksvitisu i svima nama bilo jasno u kom smeru ide ovaj meč.

Letonci su bili veoma raspoloženi do kraja, a trojkama Davisa Bertansa i Andrejsa Gražulisa na startu poslednje četvrtine stigli su do maksimalnih +36, kada je na semaforu pisalo 83:47.

Na kraju je prvi baltički derbi na svetskim prvenstvima završen ubedljivim trijumfom Letonaca sa 89:63.

U pobedničkom timu Arturs Kuruc je bio je bio najefikasniji sa 20 poena, Šmits je imao 17, dok je Gražulis zabeležio 12 poena.

Kod Litvanije Rokas Jokubaitis je bio najbolji sa 16 poena, jedan manje je upisao Valančiunas uz osam skokova, dok je Tomas Dimša imao 13 poena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu