Nova vest
Košarka

15.4.2024.

21:47

Čović o 45 razlike, "uprava napolje", Nejpiru, Dubaiju, 23 trofeja...

Nebojša Čović, predsednik KK Crvena zvezda, gostovao je u emisiji "U obruču" na TV Arena Sport gde je govorio o aktuelnostima iz sezone kluba sa Malog Kalemegdana.

Izvor: Arena sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia/Marko Metlas/BETAPHOTO/SIPA

Čović je nedugo posle kraja prvog meča plej-ofa sumirao utiske sa meča protiv Studentskog centra (83:81) u kom je njegov tim gubio i 18 poena, ali je na kraju uspeo da slavi.

Predsednik crveno-belih nije bio zadovoljan ni tim, ni onim viđenim u utakmici poslednjeg kola Evrolige protiv Efesa (100:55) koju je ocenio kao "sramnu".

Čović je izneo neke zanimljive detalje poput toga kada ćemo moći da očekujemo Nikolu Topića na terenu, ali i o imenovanju Janisa Sferopulosa kao zamene za Duška Ivanovića iako nije bio prvi pik.

Čitavo gostovanje Nebojše Čovića ste mogli da pratite putem našeg bloga.

Završeno

21:41

O planovima za narednu sezonu

"Mislim da su neka imena već počela da se vrte u javnosti. Sad, koliko je tačno... Naša energija mora da bude usmerana na ovu sezonu i ona mora da se završi kako treba. To znači da se uzmu ova dva trofeja i da zaokružimo sa sva tri. To neće biti lako, videli smo večeras. Ono što očekujem u ABA ligi jeste da obratimo pažnju na regularnost u smislu suđenja. Ne može da se dogodi ono što je prošle godine. Izbacivana nam je publika, drugima je tolerisano."

21:31

Kakva je sudbina nacionalnih takmičenja bez ABA lige?

"Videćemo kakva je perspetikva Evrolige i kakva će biti organizaciona struktura Evolige. Mi nismo do kraja upoznati. Zvezda i Partizan imaju ogroman broj argumenata zašto moraju da budu u Evroligi. To su dva najgledanija kluba. Mislim da će biti puno reorganizacija i u ABA ligi i u Evroligi."

21:27

O Dubaiju

"Mislim da je Dubai dobra ideja po pitanju ABA lige. I izglasan je. Sada to treba da se sprovede do kraja. Svi su za, ali imate kočničare. Nadam se da će konferencija za medije povodom toga biti održana. ABA liga će dobiti dva miliona, plus plaćene sve troškove. Mislim da je to dobar koncept. Što se tiče Evrolige, niti mi niti Partizan se ne pitamo. Mislim da sutra već ima radna grupa. Biće izazovno, to nije mali put. Pet sati u jednom pravcu. Mislim da to može da bude dobar zamajac za Evroligu. U protivnom mislim da nemaju perspektivu. Mi smo napravili drugu ABA ligu i kroz nju smo digli četiri-pet srpskih klubova. Ove godine smo se borili da nema nacionalnog ključa, već da je ključ kvalitet. Smatram da Srbija može da ima kvalitetnu ligu sa 10-12 klubova."

21:17

O skandiranju sa tribina

"Da se uzbuđujem oko toga ko šta skandira, to sam već sa svojim sinom prošao. Neću da se merim, ko zna bolje... Svaki dobronameran savet ćemo saslušati. Kod kupovine igrača, to je specifično, nije lako. U košarci je sistem postavljen da su svi zaštićeni sem trenera."

21:13

Šta je merilo "Čovićeve ere?

"Ja sam mislio da ćemo ostvariti kontinutitet. Imali smo ga sa Dejanom Radonjićem, a onda se on sticajem okolnosti opredeli da ode u Panatinaikos, a vreme je pokazalo ko je bolje prošao. Sferopulos je 13. trener. Za mene su u sportu merodavni trofeji. Mi smo do 2011. godine osvojili 23 trofeja u Čovićevoj eri. Voleo bih da možemo da ostvario kontitunitet. Očekivao sam ga sa Sašom Obradovićem i bio sam presrećan kada smo naparvili s njim ugovor na tri godine, ali ni mi, ni on nismo imali sreće, jer se pojavila korona i sve smo igrali bez publike. Naš zadatak je da osvajamo trofeje, mi smo to učinili. Ali, neki kažu, nisu važni trofeji, važna je Evropa, odma da im kažem, ako nećete da osvojite trofej u ABA ligi nećete imati ni Evropu, jer mi smo u poslednje dve sezone, i mi i Partizan imali sreću, jer smo dobili „specijalnu pozivnicu“. Mi poslednje tri godine igramo ABA ligu, ali ni prvak ne ulazi direktno, nego kroz vajld kard. To je izgubljeno."

21:08

O problemu sa koledžima u NCAA ligi koji odvode košarkaše iz Evrope

"Ja bez FIBA ne vidim način da se zaštitimo. Ako uđete u takvu situaciju, kako da zabranite da ide. I da imate potpisan ugovor, oni će platiti obeštećenje. Mislim da FIBA mora brzo da reaguje, inače ćemo mi biti ništa. Oni kupe decu posle 18.godine. Važno je da kaže da neće da potpiše ugovor i da ide u Ameriku. FIBA i nacionalni savezi moraju da naprave regulativu. Koliko je ona snažna, ne verujem da će to sa NBA regulisati. To je velika opasnost za našu košarku. Naš Đoković je otišao, to je petocifrena cifra mesečno. Ovde to ne bi imao. Plus ima školovanje."

21:04

Nikola Topić će možda biti spreman za revanš protiv Studentskog centra

"Mislim da će Topić početi da igra na narednoj utakmici u Podgorici. On nam je puno nedostajao. Odigrao je jednu i po utakmicu kod nas. Vidim da ga sad svojataju da je napravljen u OKK Beogradu i Megi. On je formiran u Crvenoj zvezdi. Teško da ide da uzmete igrača iz juniorske selekcije i odmah ga ubacite u Evroligu. Duško je imao hrabrost da to uradi prošle godine. Otišao je u Valensiju, nije odigrao minut. Naš rival Savić ga je prijavio gore i imali smo problem."

20:59

O igračima o kojima se većalo

"Bili su razgovori sa menadžerima Dejvisa, doveden je Tobi. Bili su pregovori sa Hauardom, oko obeštećenja koje je trebalo da se plati, koje nije bilo malo. Nije izabran. Moneke... Da li smo to mogli da uradimo bolje? Ima onih koji misle da to uvek može bolje. Međutim, nije urađeno zato što to treneri nisu hteli. Isto je sa Gilespijem. Nismo ga mi hteli, već treneri. Isto i sa Smartom. Taj Gilespi je odradio dobar posao protiv Partizana, Smartu je ovo prvi put u Evropi. Ne kažem da je pogodak. Nismo imali drugi izbor osim Tompkinsa, trener ga je birao. Videćemo da li će ga trener izabrati za sledeću sezonu."

20:55

Trener stranac u ABA ligi?

"U tom trenutku nismo imali drugi izbor. Da je Dule Alimpijević bio slobodan, doveli bismo njega. Kada sam njega pomenuo, svedoci ste nepravde. Kako je on prošao u Zvezdi, zahvaljujući nerezonskim potezima Matijasa Lesora, nekadašnjim našim igračem koji je sada osvedočeni mrzitelj Zvezde, što mi je žao. Sećate se onog zicera promašenog u finalu ABA lige. To je promenilo tok karijere perspektivnog trenera. Morao je da ode jer je tu bilo prozivanja i napada i napravio je karijeru. Spada u grupu nekolicine mladih perspetkivnih trenera na koje naša košarka može da računa. Janis radi posao. Imam određene zadrške kada su treneri u pitanju, ali drugi izbor nismo imali. Da l smo uspešni ili nismo, mi imamo jedan trofej. Drugi ga nemaju."

20:49

Nije sumnjao da će Teodosić opravdati očekivanja

"Tea znam i znate gde je teo stvaran. Formiran je u FMP-u, posle toga u Olimpijakos. Ja njegov karakter znam. Priajtelji smo i bili smo u kontaktu. Voleo bih da ostane još sezonu, bez obzira na godine. Naravno, ako se napravi određena preraspodela."

20:48

O Šabazu Nejpiru

"Mi smo njemu dali puno šansi. Da ne vraćam utakmice, ali jako ih je malo odigrao dobro. Igrači su ga bodrili, ne mogu da kažem da je loš momak. Nije legao na ovaj tim. Duško je otišao zbog lošeg skautinga. Janis je pokušao isto, ali to nije išlo. Njegov ugovor je bio velik, 2.100.000 dolara i uspeli smo da to prepolovimo. Sad ne vidim ni da je kod Mesine nešto odigrao."

20:43

O sezoni u Evroligi i pojačanjima

"Mislim da je rezultat od 45 razlike ostavio traga. Nije to bio prvi kiks. Podsetiću vas na utakmice sa Budućnošću u Podgorici, sa Cedevitom. Nismo mogli da se sastavimo sa košem. Jako je teško igrati i Evroligu i ABA ligu. Kad se pobedi to je euforija, a kada se izgubi to je tugovanje da ne možete da sastavite ekipu. Od početka sezone kuburimo sa nečim što je loše urađeno tokom leta. Loše je urađen skauting, promašeno je sa prvim plejmejkerom. Ko je znao da Nejpir neće biti taj? Duško je tu napravio određene greške. Uvideo ih je brzo, kada je počela sezone. Ali je i tada grešio, mislio je da smo pogrešili kod Bolomboja."

20:40

O utakmici sa Studentskim centrom

"Nisam očekivao da će biti ovakva utakmica. Mislio sam da su igrači izvukli pouke iz utakmice u Istanbulu. Ta utakmica je bez obzira na sve sramota za Zvezdu. Ni treneri, ni uprava ne igraju, igrači moraju da ispune svoj deo posla. Mi stojimo iza njih i ispunjavamo norme. Očekivao sam da će ući u utakmicu sa Studentskim centrom na mnogo ozbiljniji način. To se videlo u prvih pet minuta kada smo dali samo jedan poen. To ne može tako da funkcioniše i opet nas je pomazio Bog da pobedimo ovako kako smo pobedili. Zalaganje u 4/4 je bilo na viskom nivou. Ja kao predsednik moram da razumem sve. Dobro je što smo pobedili i imamo dvostruko veće iskustvo koje bi moralo da bude implementirano u pripremi za sledeću utakmicu u Podgorici. SC Derbi je odigrao sjajno i ja im čestitam, sjajno ih je vodio trener. Mislim da su stvarno mogli da pobede. Tu je bilo iskustvo, malo Zvezdin pritisak. Igrali smo u „Areni“ koja je bila sa 2000-3000 gledalaca, treba izvući pouke i ići dalje."

20:21

Nezadovoljstvo pokazali i navijači

20:20

Čović gostuje nakon teško izvojevane pobede protiv Studentskog centra

20:19

Dobro došli u blog B92.sport

Zajedno ćemo ispratiti gostovanje Nebojše Čovića u emisiji "U obruču" na TV Arena sport.

Predsenik KK Crvena zvezda će analizirati dosadašnji tok sezone crveno-belih, odnosno otkriti kratkoročne i dugoročne planove kluba sa Malog Kalemegdana.

Podeli:

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu