Nova vest
Košarka 79

21.3.2024.

14:14

Šest timova bez jasne evroligaške budućnosti: Šta predstoji Partizanu i Zvezdi?

Šest evroligaških ekipa ne poseduje garanciju da će naredne sezone biti deo evropske elite, a među njima su Crvena zvezda i Partizan.

Dušan Đukanović
Srdjan Stevanovic/Starsport

Prema istraživanju "Basket njuza", najbliži tome je Monako. Kneževima obnovu za narednu sezonu donosi plasman u četvrtfinale, a u ovom trenutku su na dve pobede razlike na mestu koje direktno vodi među najboljih osam ekipa.

Dva predstavnika ABA lige, jedina koja nema tim sa potpisanim ugovorom sa Evroligom, se već duže vreme bore da dobiju višegodišnju licencu i nalaze se među preostalih pet čija je sudbina daleko neizvesnija.

Zvezda ili Partizan bi imali prednost u dobijanju iste ispred nekog drugog tržišta koje već ima licencu.

Kako navodi pomenuti portal,  u prilog crno-belih ide 16.124 prodatih sezonskih karata što donosi 6.000.000 evra profita, najveću gledanost u ligi  i budžet oko, kako navode, 20.000.000 evra. 

Zvezdini argumenti su  11.666 prodatih sezonskih karata što donsi oko 5.600.000 evra prihoda i drugu najveću prosečnu gledanost, kao i nova arena od 15.000 mesta.

Navodno su oba tima u prethodnom periodu napredovala u do tada za čelnike Evrolige spornoj zoni – finansijama.

Osim Zvezde i Partizana, tri preostala kluba su Virtus, Alba i Valensija. Preostalih 13 su sigurni, što ostavlja prostor za još pet klubova ukoliko ne bude proširenja.

Povratak CSKA i drugih ruskih timova, odnosno dolazak timova iz Dubaija, Pariza i Londona će u narednim godinama dodatno suziti prostor za jedan, kamoli dva srpska tima u Evroligi.

Zvezda je ostala bez matematičke šanse da se plasira barem u plej-in, dok crno-beli drže 10. mesto na četiri runde do kraja.

U ABA ligi je situacija obrnuta, gde je Zvezda lider. Trenutna regulativa Evrolige je takva da se prednost u pogledu specijalne pozivnice daje šampionu regionalnog takmičenja.

Pred nama je još jedno leto puno neizvesnosti u pogledu igranja dva najtrofejnija srpska kluba u Evroligi naredne sezone.

Podeli:

Komentari 79

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 79

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu