Nova vest
Košarka 12

15.3.2024.

13:10

Zvezda nije mogla bez petorice – Makabi iskoristio momentum

Teško oslabljena ekipa Crvene zvezde nije uspela da savlada Makabi u “Beogradskoj areni”.

Aleksandar Stajkovac
Srđan Stevanović/Starsport

Tim iz Izraela je uspeo da trijumfuje nad crveno-belima sa 84:80, u ovkriu 29. kola Evrolige.

Tako je prekinut niz od 6 uzastopnih pobeda Zvezde, kao i dominacija na domaćem terenu, koja je trajala više od 10 godina.

Crveno-beli su imali dobar start meča, raspoloženi su bili Jago i Bolomboj koji su “dirigovali” napadom ekipe, dok je odbrana bila na nivou. Dozvolili su Makabiju samo 17 poena u prvom kvartalu.

Sve je dobro funkcionisalo i u drugoj četvrtini, Smart je upisao 10 poena, bio veoma raspoložen, dok su gosti ukupno 14 za celu deonicu. Dobra igra je dovela Zvezdu na +16 na poluvremenu (47:31).

Za to je bio zaslužan i procenat šuta Makabija 10/30 iz igre, svega 33 posto uspešnosti.

Ipak, promenile su se uloge na terenu. Makabi je odlično odigrao treću četvrtinu najviše zahvaljujući Dzošu Nibu i Vejdu Boldvinu i prepolovio zaostatak do starta poslednjeg kvartala (61:53).

Zvezdu je stigao umor zbog kraće rotacije u nastavku. Veliki pritisak je bio na bekovima, s obzirom da ih je bilo svega tri. Makabi je napravio 17:2 seriju za pet i po minuta i došao do preokreta. Nibo je nastavio da dominira, a pridružio mu se i Bonzi Kolson.

Zanimljivo, Makabi je postigao u poslednjem kvartalu isto poena, koliko za celo prvo poluvreme. Atletski su nadjačali Crvenu zvezdu i došli za njih do veoma bitne pobede. Zvezda je spela da izbori egal završnicu, ali je presudila trojka Dibartolomea u poslednjem trenutku.

Sferopulos je pojasnio na kraju meča da se radi o umoru i da njegova ekipa nije uspela da pruži otpor sa samo tri beka.

"Prvo poluvreme smo igrali dobro, kako smo želeli i ofanzivno i defanzivno. Sveli smo ih na 32 poena. Znali smo da će reagovati i da moramo žešće da igramo. Makabi je promenio taktiku, napravio veliki pritisak na naše bekove i dezorganizovao nam napad. Iz naših grešaka su postigli mnogo lakih poena. Bilo je jasno da će utakmica da bude rešena u neizvesnoj završnici. U četvrtoj četvrtini se videlo da smo umorni, pritisak je veliki na nama od starta drugog poluvremena. Bili smo spori u odbrani. Oni su iskoristili svoj atleticizam i postigli 53 poena. Želim da im čestitam na pobedi i našim igračima koji su se borili dobro. Igrali smo samo sa tri beka, a kada se oni umore išli smo dole i dole. Nastavićemo da se borimo u Evroligi i pobeđujemo. Za mene je veoma teško da organizujem igru kad znam da nemam mnogo opcija na beku. Lazić je bolestan, Nedović povređen. Takođe ćemo da se borimo u ABA ligi, gde želimo da zadržimo sadašnju poziciju", rekao je Sferopulos.

Bila je presudna dominacija u skok igri, odnosno ofanzivnom skoku, gde je Makabi imao šest više od crveno-belih (11-17).

Kod Zvezde se mnogo osetio izostanak igrača, pogotovo na bekovskim pozicijama, odsustvo Nedovića i Lazića je uticalo na to, a kada dodamo da su povređeni Topić i Teodosić imamo potpunu sliku.

Makabi je promenio pristup u odbrani u drugom poluvremenu, vršio je veliki pritisak na bekove Crvene zvezde, iako smo u prvom poluvremenu videli dobru igru Smarta i Jaga, skroz su bili zaustavljeni agresivnom odbranom.

Smart je uspeo da postigne 12 poena do poluvremena, odigrao odlično, a onda je sve stalo u drugom delu igre.

Jago je bio dobar, upisao je 20 poena i sedam asistencija, ali veliki pritisak u drugom poluvremenu ga je naterao na greške, na kraju je imao pet izgubljenih lopti.

Hanga je preuzeo odgovornost kada nije bilo Jaga, postigao je nekoliko bitnih poena, ali nije bilo dovoljno. Završio je meč sa 13 poena, četiri skoka i sedam asistencija. Kao i uvek dobbro je odigrao Džoel Bolomboj, koji je uz 11 poena, što je njegov prosek uhvatio i osam skokova. Solidan je bio i Mitrović, koji je upisao osam poena uz po tri skoka i asistencije.

Davidovac je pogodio jednu bitnu trojku, Gedraitis takođe, ali su imali skroman učinak, izostankom petorice igrača, neko od njih je morao da bude "x" faktor. 

Gilespi je veoma brzo ušao u problem sa faulovima i završio meč pre kraja, a Ilić, Tobi i Lazarević su završili meč sa nulama u svim kolonama.

Zvezdu dodatno može da brine Jagova povreda, koju je doživeo u završnici meča u duelu sa Bonzijem Kolsonom. Ukoliko Jago mora da propusti nekoliko mečeva, biće to dodatan udarac za crveno-bele, s obzirom da su i ostala dva plejmejkera povređena.

Veliku razliku je napravio Džoš Nibo, koji je uz 18 poena, upisao 12 skokova, od čega su osam bili ofanzivni. Uz njega, odličan učinak su imali Kolson, koji je meč završio sa 23 poena i pet skokova, kao i Boldvin sa 14 poena, sedam skokova i pet asistencija.

Sofascore

Zvezdi je ovo peti poraz u nizu u Evroligi, a ukupno 19. posle 29. utakmica. U narednom kolu dočekuju Panatinaikos.

Makabi je nastavio niz i sada imaju tri trijumfa zaredom. To je dovoljno za osmo mesto pred gostovanje Asvela.

Podeli:

Komentari 12

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 12

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu