Petak, 24.04.2015.

17:08

Lisac: Uskoro rekonstrukcija lige

Generalni menadžer Jadranske lige Roman Lisac rekao je da svi klubovi regionalno takmičenje smatraju svojim i da će ono uskoro biti rekonstrusiano.

Izvor: MN

Lisac: Uskoro rekonstrukcija lige IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

niks

pre 9 godina

Sta da rade oni koji se neplasiraju u prve 4 iz nase lige,da igraju od oktobra do januara a posle zevaju 9 meseci ispred neke zgrade i pikaju amerikanaca?

(James Bond, 24. april 2015 21:31)

Oni koji se ne plasiraju medju 4, tj. preostalih 6 ekipa bi medjusobno igrali jos 10 kola ligu za opstanak, s tim sto bi se prenosili rezultati iz prvog dela sezone. Poslednje 2 ekipe bi ispale u nizi rang. Na ovaj nacin bi sve utakmice bile zanimljive, posto je otprilike razumno pretpostaviti da bi ekipe od petog do desetog mesta bile pribliznog kvaliteta, ali dosta slabije od npr. Zvezde i Partizana. Inace, nisam za uvodjenje drugog ranga ABA lige iz nekoliko razloga. Prvo, bilo bi dosta skupo za sve ucesnike da putuju s jednog kraja bivse Jugoslavije na drugi. Drugo, prilicno sam siguran da nikome ne bi bilo zanimljivo da gleda npr. u Vrscu ili Cacku, Sibenik, Zlatorog iz Celja, Sutjesku iz Niksica, Rabotnicki Skoplje ili Slobodu iz Tuzle. Bolje da istu ligu igraju timovi iz Subotice, Panceva, Uzica, Krusevca, Smedereva, Jagodine, Kraljeva, jer timovi bi bili pribliznog kvaliteta u odnosu na navedene, ali su iz Srbije i troskovi putovanja su znacajno manji.

Voip

pre 9 godina

Koja. re ljudi nacionalna liga. Bas cu da vidim posecenost te lige tamo gde ne igraju Zvezda i Partizan. Dajte molim vas. Samo je poenta da ova liga to jest njeno rukovodstvo mora povecati svoj uticaj u Ulebu i izboriti se za jos koje mesto za klubove sa ovih prostora. Do sada je Partizan dostojno reprezentovo nasu kosarku, takodje Zvezda ove godine a i prosle, Cedevita se takodje nije obrukala. Ja hocu da gledam regionalnu ligu i daj Boze ubrzo da to gledamo i u fudbalu, vreme je.

bobo mk

pre 9 godina

Ja sam da se stvori i druga ABA liga (da, 24. april 2015 17:49)

Mogla bi da bude u dva dela, istok i zapad, kao bivša "prva b liga".

mica

pre 9 godina

zamislite posecenost na utakmicama Aba lige,da se Partizan npr ugasi,ili istupi zbog finansija iz te lige!! Zvezdini odavno bojkotuju,a KKP je jedini punio tribine kad je gostovao,a da ne govorim posecenost u pioniru gde je partizan bio domacin,u proseku gledalo preko 6000,a od decembra se nije mogla vise naci karta,od kako se partizan kompletirao

James Bond

pre 9 godina

Ja mislim da je ABA liga veoma dobra stvar. Medjutim, po mom misljenju nije potrebno praviti drugi rang ovog takmicenja. Ja bih to reorganizovao tako da i nacionalne lige imaju veliki znacaj. Npr. uzmimo ligu Srbije, u prvom delu bi igralo 10 timova (mislim da bi se svako slozio da i nema kvaliteta za vise), tj. 18 kola i play-off, sezona bi trajala 4 meseca (oktobar-januar) i Srbija bi kao najjaca trebalo da daje 4 kluba u ABA ligu, prvak + 3 najbolja u prvenstvu, s tim da cetvrti klub ne placa skupu kotizaciju od 150 000 eura.
(niks, 24. april 2015 17:56)

Sta da rade oni koji se neplasiraju u prve 4 iz nase lige,da igraju od oktobra do januara a posle zevaju 9 meseci ispred neke zgrade i pikaju amerikanaca? ABA B liga podeljena na istok i zapad,gde bi se prve 4 ekipe iz svake grupe plasirale na final 8 gde bi na kraju prve 4 ekipe isle u ABA A ligu,iz koje bi ispadale 4 ekipe stim sto bi dekretom bilo zabranjeno da Srbija ima manje od 4,Hrvatska 3,Slovenija 2 i Bosna,Crna Gora i Makedonija po jednog predstavnika.Ukupno 12 zagarantovanih plus 4 iz B lige koji bi ulazili,ABA liga sa 16 timova. Nacionalna prvenstava organizovati po zavrsetku ABA kao play of seriju 8 ekipa,sto ce reci 4 iz ABA po plasmanu i prva 4 nasa kluba sa istoka po plasmanu i krenuti od 1/4 finala.

Lerby

pre 9 godina

Ima argumenata i za i protiv učešća klubova van ex-Yu teritorije. Ali, geografski, ne vidim problem da ako je neki klub i tim ozbiljan poput Solnoka ove godine, bude deo ove priče. Nisu ništa dalji od Slovenije, recimo, a bili su bolji od mnogih ekipa. Mađari su dali i najjače sponzore ove godine (naftna i gasna kompanija) uz Adidas i KIA-u. A i to nije bez značaja. Verujem da bi većina radije gledala revitalizovane bivše prvake Evrope - Bosnu i Split (Jugoplastiku), Cibonu koja nije u finansijskoj krizi i mnoge druge ekipe kojih, na žalost, nema na košarkaškoj mapi duže vreme ali trenutna situacija je takva kakva je. Levski je bio totalno neozbiljna priča ali slično je bilo i sa Mađarima prošle godine pa su se uozbiljili. Ako ima kvaliteta i sponzora, zašto ne i Bugari i Rumuni, naročito sa formiranjem 2. lige. Sve u svemu, lepo reče Lisac pred početak polufinalnih mečeva: "Bilo je puno "nevernih Tomaža" koji nisu verovali u tu ligu."

Divos

pre 9 godina

Српске екипе јесу супериорне у овој приватној лиги, али слабе вајде, и огромне штете. Српска ЈУБА лига пре 10ак година беше сасвим добра лига, међу 5 у Европи, наши клубови (ФМП и Хемофарм), готово редовито бејаху полуфиналисти ЕК, додуше и прошле године Звезда уради сличан подвиг, али данас је то већ (за све АБА лигаше) у домену фантастике.
Једноставно, логичан след догађаја. Зарад ове АБА, системски је гушена КЛС, медијски запостављена, обесмишљена, али и сама АБА опасно слаби, већина клубова има проблема са парама, у току сезоне одлив играча се подразумева, и АБА је тренутно по снази око 8. места у европи са трендом даљњег слабљења.
Могли би као узор узети Литванце и Блатичку лигу, али за Литванце је национална лига светиња. А и тако у Европи перспективу имају само националне лиге, приватне не, регионалне могу бити надградња, темељ мора бити нац.лига, без националне лиге нема ни српске кошарке, уосталом то је јасно свим љубитељима кошарке, и свима којима је српска кошарка на срцу.
Од неке реконструкција слабе вајде, сумануто је идеја и о некој Б или 2.лиги (фино маштање, само ко би то кеширао, када пара нема ни за ове АБА лигаше), а и тешко је правити лигу са незајажљивима, уосталом како то мај-веј примети, што се грбо роди, то време не исправи.

Hoću 158 pluseva botova

pre 9 godina

@legionar

Te titule o kojima pričaš donosili su košarkaši koji su stasali u ligi velike Jugoslavije (Đorđević, Danilović, Paspalj, Savić, Divac ...), kao i igrači koji su kao klinci otišli u inostranstvo i tamo postali asovi (Bodiroga, Jarić, Gurović, Stojaković ...)

Bodiroga, Jarić i Stojaković, na primer, zajedno nemaju nijedan minut odigran u šampionatima SR Jugoslavije, SCG ili Srbije ...

Goran

pre 9 godina

Dok nije bilo te Ex YU lige bili smo prvaci sveta i Evrope..danas,danas bas i nismo.Eto toliko o kvalitetu te lige i koliko je dobra za klubove.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (legionar, 24. april 2015 19:26)
Bili smo prvaci, ali sa igračima koji su stvoreni u Ex Yu ligi. Đorđević, Danilović, Paspalj, Savić, Divac, formirani su kao igrači pre raspada SFRJ.

vUcA

pre 9 godina

Dok nije bilo te Ex YU lige bili smo prvaci sveta i Evrope..danas,danas bas i nismo.Eto toliko o kvalitetu te lige i koliko je dobra za klubove.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (legionar, 24. april 2015 19:26)
Bili smo prvaci Evrope i Sveta zato sto smo posedovali igrace koje je stvorila EX YU . Kada su oni zavrsili karijere sve se raspalo. Sada se to polako vraca, samo malo vise strpljenja. Regionalizacija klupskog sporta za rezultate na visokom nivou u Evropi je neophodna.

legionar

pre 9 godina

Dok nije bilo te Ex YU lige bili smo prvaci sveta i Evrope..danas,danas bas i nismo.Eto toliko o kvalitetu te lige i koliko je dobra za klubove.

Shone

pre 9 godina

Каже Лисац: ""Prvi put se igra plej-of, mislim da će druge godine sve biti lakše".

Ладно је заборавио шта се све дешавало у лиги коју је он између осталих основао. Није први пут да се игра плеј оф, у сезони 2006/2007 је већ играно тако па је онда враћено на Ф4. Партизан је без предности домаћег терена у полуфиналу елиминисао Цибону (2-1 је ваљда било) а други финалиста је била екипа из Железника. У финалној серији је било 2-0 за Партизан.

Разумем да је доста времена прошло, и да се у међувремену свашта догодило, али невероватно ми је да Лисац заборави историју сопствене лиге. Да не буде забуне, немам ништа против њега (он је од свих тих челника лиге свакако најкоректнији) али стварно је невероватно да заборави тако нешто.

MilosNS

pre 9 godina

ABA ligi idu dva mesta u Evroligi jer je Cedevita izbacila Budućnost, pa su svi odahnuli jer Evroliga nije htela Budućnost, mali klub, iz malog grada, iz male države. Evroliga je htela dva predstavnika, jedan iz Srbije i jedan iz Hrvatske jer im tako marketinški najviše odgovara i tako će i biti. To je sve pre svega biznis.

Ratko

pre 9 godina

Dosta prici hajde uradite nesto konkretno! Rasirite plej off seriju da u nju ulaze timovi koji zauzmu 1-8 mesto na tabeli, razigravanje i konacni plasman. Ograniciti da se u njoj mogu takmiciti samo klubovi iz bivse EX YU i povecati broj ucesnika. Ne trebaju nam Madjari i Bugari. Formirajte ABA 2 ligu, koja ce se deliti na Istok i Zapad to je mozda i najbitnije. Moramo gledati da sacuvamo ovu ligu inace necemo imati sta da gledamo.

niks

pre 9 godina

Ja mislim da je ABA liga veoma dobra stvar. Medjutim, po mom misljenju nije potrebno praviti drugi rang ovog takmicenja. Ja bih to reorganizovao tako da i nacionalne lige imaju veliki znacaj. Npr. uzmimo ligu Srbije, u prvom delu bi igralo 10 timova (mislim da bi se svako slozio da i nema kvaliteta za vise), tj. 18 kola i play-off, sezona bi trajala 4 meseca (oktobar-januar) i Srbija bi kao najjaca trebalo da daje 4 kluba u ABA ligu, prvak + 3 najbolja u prvenstvu, s tim da cetvrti klub ne placa skupu kotizaciju od 150 000 eura. ABA liga bi trebalo da ima 12 ekipa i to sa teritorije bivse Jugoslavije (trenutno po kvalitetu: Srbija 4 ekipe, Hrvatska 3, Slovenija 2, Crna Gora 1, Bosna 1, Makedonija 1). Solnoku svaka cast ali mislim da nema sta da trazi u toj ligi geografski, iako po kvalitetu zasluzuje, dok je ucesce Levskog bila velika glupost. Liga bi imala 22 kola i opet bi se zavrsila preko play-offa, takmicenje bi trajalo 5 meseci u period februar-jun, gde bi najbolji u prvenstvu + prvak isli u Euroleague. Naravno, ako najbolji u prvenstvu postane prvak, onda bi drugo mesto pripalo drugoplasiranom u ligi. Budimo realni, ako Zvezda i Partizan ne mogu da budu bolji od hrvatskih, slovenackih timova i Buducnosti, onda i ne zasluzuju mesta u Euroleague.

bole

pre 9 godina

Nije mi jasna ta druga liga sto pominju. U slucaju da bude te druge lige, i da najgori iz prve ispadaju u drugu, a najbolji iz druge ulaze u prvu, cemu onda sluze nacionalna prvenstva? Sta ce biti ako neka ekipa bude npr peta u nacionalnom prvenstvu, a bude prva ili druga u drugoj Aba ligi, da li sledece godine ulazi u prvu Aba ligu? U tom slucaju ce moci i vise od 5 ekipa iz jedne zemlje da budu u prvoj Aba ligi

Ratko

pre 9 godina

Dosta prici hajde uradite nesto konkretno! Rasirite plej off seriju da u nju ulaze timovi koji zauzmu 1-8 mesto na tabeli, razigravanje i konacni plasman. Ograniciti da se u njoj mogu takmiciti samo klubovi iz bivse EX YU i povecati broj ucesnika. Ne trebaju nam Madjari i Bugari. Formirajte ABA 2 ligu, koja ce se deliti na Istok i Zapad to je mozda i najbitnije. Moramo gledati da sacuvamo ovu ligu inace necemo imati sta da gledamo.

MilosNS

pre 9 godina

ABA ligi idu dva mesta u Evroligi jer je Cedevita izbacila Budućnost, pa su svi odahnuli jer Evroliga nije htela Budućnost, mali klub, iz malog grada, iz male države. Evroliga je htela dva predstavnika, jedan iz Srbije i jedan iz Hrvatske jer im tako marketinški najviše odgovara i tako će i biti. To je sve pre svega biznis.

Goran

pre 9 godina

Dok nije bilo te Ex YU lige bili smo prvaci sveta i Evrope..danas,danas bas i nismo.Eto toliko o kvalitetu te lige i koliko je dobra za klubove.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (legionar, 24. april 2015 19:26)
Bili smo prvaci, ali sa igračima koji su stvoreni u Ex Yu ligi. Đorđević, Danilović, Paspalj, Savić, Divac, formirani su kao igrači pre raspada SFRJ.

bole

pre 9 godina

Nije mi jasna ta druga liga sto pominju. U slucaju da bude te druge lige, i da najgori iz prve ispadaju u drugu, a najbolji iz druge ulaze u prvu, cemu onda sluze nacionalna prvenstva? Sta ce biti ako neka ekipa bude npr peta u nacionalnom prvenstvu, a bude prva ili druga u drugoj Aba ligi, da li sledece godine ulazi u prvu Aba ligu? U tom slucaju ce moci i vise od 5 ekipa iz jedne zemlje da budu u prvoj Aba ligi

niks

pre 9 godina

Ja mislim da je ABA liga veoma dobra stvar. Medjutim, po mom misljenju nije potrebno praviti drugi rang ovog takmicenja. Ja bih to reorganizovao tako da i nacionalne lige imaju veliki znacaj. Npr. uzmimo ligu Srbije, u prvom delu bi igralo 10 timova (mislim da bi se svako slozio da i nema kvaliteta za vise), tj. 18 kola i play-off, sezona bi trajala 4 meseca (oktobar-januar) i Srbija bi kao najjaca trebalo da daje 4 kluba u ABA ligu, prvak + 3 najbolja u prvenstvu, s tim da cetvrti klub ne placa skupu kotizaciju od 150 000 eura. ABA liga bi trebalo da ima 12 ekipa i to sa teritorije bivse Jugoslavije (trenutno po kvalitetu: Srbija 4 ekipe, Hrvatska 3, Slovenija 2, Crna Gora 1, Bosna 1, Makedonija 1). Solnoku svaka cast ali mislim da nema sta da trazi u toj ligi geografski, iako po kvalitetu zasluzuje, dok je ucesce Levskog bila velika glupost. Liga bi imala 22 kola i opet bi se zavrsila preko play-offa, takmicenje bi trajalo 5 meseci u period februar-jun, gde bi najbolji u prvenstvu + prvak isli u Euroleague. Naravno, ako najbolji u prvenstvu postane prvak, onda bi drugo mesto pripalo drugoplasiranom u ligi. Budimo realni, ako Zvezda i Partizan ne mogu da budu bolji od hrvatskih, slovenackih timova i Buducnosti, onda i ne zasluzuju mesta u Euroleague.

vUcA

pre 9 godina

Dok nije bilo te Ex YU lige bili smo prvaci sveta i Evrope..danas,danas bas i nismo.Eto toliko o kvalitetu te lige i koliko je dobra za klubove.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (legionar, 24. april 2015 19:26)
Bili smo prvaci Evrope i Sveta zato sto smo posedovali igrace koje je stvorila EX YU . Kada su oni zavrsili karijere sve se raspalo. Sada se to polako vraca, samo malo vise strpljenja. Regionalizacija klupskog sporta za rezultate na visokom nivou u Evropi je neophodna.

Hoću 158 pluseva botova

pre 9 godina

@legionar

Te titule o kojima pričaš donosili su košarkaši koji su stasali u ligi velike Jugoslavije (Đorđević, Danilović, Paspalj, Savić, Divac ...), kao i igrači koji su kao klinci otišli u inostranstvo i tamo postali asovi (Bodiroga, Jarić, Gurović, Stojaković ...)

Bodiroga, Jarić i Stojaković, na primer, zajedno nemaju nijedan minut odigran u šampionatima SR Jugoslavije, SCG ili Srbije ...

Voip

pre 9 godina

Koja. re ljudi nacionalna liga. Bas cu da vidim posecenost te lige tamo gde ne igraju Zvezda i Partizan. Dajte molim vas. Samo je poenta da ova liga to jest njeno rukovodstvo mora povecati svoj uticaj u Ulebu i izboriti se za jos koje mesto za klubove sa ovih prostora. Do sada je Partizan dostojno reprezentovo nasu kosarku, takodje Zvezda ove godine a i prosle, Cedevita se takodje nije obrukala. Ja hocu da gledam regionalnu ligu i daj Boze ubrzo da to gledamo i u fudbalu, vreme je.

bobo mk

pre 9 godina

Ja sam da se stvori i druga ABA liga (da, 24. april 2015 17:49)

Mogla bi da bude u dva dela, istok i zapad, kao bivša "prva b liga".

Shone

pre 9 godina

Каже Лисац: ""Prvi put se igra plej-of, mislim da će druge godine sve biti lakše".

Ладно је заборавио шта се све дешавало у лиги коју је он између осталих основао. Није први пут да се игра плеј оф, у сезони 2006/2007 је већ играно тако па је онда враћено на Ф4. Партизан је без предности домаћег терена у полуфиналу елиминисао Цибону (2-1 је ваљда било) а други финалиста је била екипа из Железника. У финалној серији је било 2-0 за Партизан.

Разумем да је доста времена прошло, и да се у међувремену свашта догодило, али невероватно ми је да Лисац заборави историју сопствене лиге. Да не буде забуне, немам ништа против њега (он је од свих тих челника лиге свакако најкоректнији) али стварно је невероватно да заборави тако нешто.

legionar

pre 9 godina

Dok nije bilo te Ex YU lige bili smo prvaci sveta i Evrope..danas,danas bas i nismo.Eto toliko o kvalitetu te lige i koliko je dobra za klubove.

Divos

pre 9 godina

Српске екипе јесу супериорне у овој приватној лиги, али слабе вајде, и огромне штете. Српска ЈУБА лига пре 10ак година беше сасвим добра лига, међу 5 у Европи, наши клубови (ФМП и Хемофарм), готово редовито бејаху полуфиналисти ЕК, додуше и прошле године Звезда уради сличан подвиг, али данас је то већ (за све АБА лигаше) у домену фантастике.
Једноставно, логичан след догађаја. Зарад ове АБА, системски је гушена КЛС, медијски запостављена, обесмишљена, али и сама АБА опасно слаби, већина клубова има проблема са парама, у току сезоне одлив играча се подразумева, и АБА је тренутно по снази око 8. места у европи са трендом даљњег слабљења.
Могли би као узор узети Литванце и Блатичку лигу, али за Литванце је национална лига светиња. А и тако у Европи перспективу имају само националне лиге, приватне не, регионалне могу бити надградња, темељ мора бити нац.лига, без националне лиге нема ни српске кошарке, уосталом то је јасно свим љубитељима кошарке, и свима којима је српска кошарка на срцу.
Од неке реконструкција слабе вајде, сумануто је идеја и о некој Б или 2.лиги (фино маштање, само ко би то кеширао, када пара нема ни за ове АБА лигаше), а и тешко је правити лигу са незајажљивима, уосталом како то мај-веј примети, што се грбо роди, то време не исправи.

Lerby

pre 9 godina

Ima argumenata i za i protiv učešća klubova van ex-Yu teritorije. Ali, geografski, ne vidim problem da ako je neki klub i tim ozbiljan poput Solnoka ove godine, bude deo ove priče. Nisu ništa dalji od Slovenije, recimo, a bili su bolji od mnogih ekipa. Mađari su dali i najjače sponzore ove godine (naftna i gasna kompanija) uz Adidas i KIA-u. A i to nije bez značaja. Verujem da bi većina radije gledala revitalizovane bivše prvake Evrope - Bosnu i Split (Jugoplastiku), Cibonu koja nije u finansijskoj krizi i mnoge druge ekipe kojih, na žalost, nema na košarkaškoj mapi duže vreme ali trenutna situacija je takva kakva je. Levski je bio totalno neozbiljna priča ali slično je bilo i sa Mađarima prošle godine pa su se uozbiljili. Ako ima kvaliteta i sponzora, zašto ne i Bugari i Rumuni, naročito sa formiranjem 2. lige. Sve u svemu, lepo reče Lisac pred početak polufinalnih mečeva: "Bilo je puno "nevernih Tomaža" koji nisu verovali u tu ligu."

James Bond

pre 9 godina

Ja mislim da je ABA liga veoma dobra stvar. Medjutim, po mom misljenju nije potrebno praviti drugi rang ovog takmicenja. Ja bih to reorganizovao tako da i nacionalne lige imaju veliki znacaj. Npr. uzmimo ligu Srbije, u prvom delu bi igralo 10 timova (mislim da bi se svako slozio da i nema kvaliteta za vise), tj. 18 kola i play-off, sezona bi trajala 4 meseca (oktobar-januar) i Srbija bi kao najjaca trebalo da daje 4 kluba u ABA ligu, prvak + 3 najbolja u prvenstvu, s tim da cetvrti klub ne placa skupu kotizaciju od 150 000 eura.
(niks, 24. april 2015 17:56)

Sta da rade oni koji se neplasiraju u prve 4 iz nase lige,da igraju od oktobra do januara a posle zevaju 9 meseci ispred neke zgrade i pikaju amerikanaca? ABA B liga podeljena na istok i zapad,gde bi se prve 4 ekipe iz svake grupe plasirale na final 8 gde bi na kraju prve 4 ekipe isle u ABA A ligu,iz koje bi ispadale 4 ekipe stim sto bi dekretom bilo zabranjeno da Srbija ima manje od 4,Hrvatska 3,Slovenija 2 i Bosna,Crna Gora i Makedonija po jednog predstavnika.Ukupno 12 zagarantovanih plus 4 iz B lige koji bi ulazili,ABA liga sa 16 timova. Nacionalna prvenstava organizovati po zavrsetku ABA kao play of seriju 8 ekipa,sto ce reci 4 iz ABA po plasmanu i prva 4 nasa kluba sa istoka po plasmanu i krenuti od 1/4 finala.

niks

pre 9 godina

Sta da rade oni koji se neplasiraju u prve 4 iz nase lige,da igraju od oktobra do januara a posle zevaju 9 meseci ispred neke zgrade i pikaju amerikanaca?

(James Bond, 24. april 2015 21:31)

Oni koji se ne plasiraju medju 4, tj. preostalih 6 ekipa bi medjusobno igrali jos 10 kola ligu za opstanak, s tim sto bi se prenosili rezultati iz prvog dela sezone. Poslednje 2 ekipe bi ispale u nizi rang. Na ovaj nacin bi sve utakmice bile zanimljive, posto je otprilike razumno pretpostaviti da bi ekipe od petog do desetog mesta bile pribliznog kvaliteta, ali dosta slabije od npr. Zvezde i Partizana. Inace, nisam za uvodjenje drugog ranga ABA lige iz nekoliko razloga. Prvo, bilo bi dosta skupo za sve ucesnike da putuju s jednog kraja bivse Jugoslavije na drugi. Drugo, prilicno sam siguran da nikome ne bi bilo zanimljivo da gleda npr. u Vrscu ili Cacku, Sibenik, Zlatorog iz Celja, Sutjesku iz Niksica, Rabotnicki Skoplje ili Slobodu iz Tuzle. Bolje da istu ligu igraju timovi iz Subotice, Panceva, Uzica, Krusevca, Smedereva, Jagodine, Kraljeva, jer timovi bi bili pribliznog kvaliteta u odnosu na navedene, ali su iz Srbije i troskovi putovanja su znacajno manji.

mica

pre 9 godina

zamislite posecenost na utakmicama Aba lige,da se Partizan npr ugasi,ili istupi zbog finansija iz te lige!! Zvezdini odavno bojkotuju,a KKP je jedini punio tribine kad je gostovao,a da ne govorim posecenost u pioniru gde je partizan bio domacin,u proseku gledalo preko 6000,a od decembra se nije mogla vise naci karta,od kako se partizan kompletirao

legionar

pre 9 godina

Dok nije bilo te Ex YU lige bili smo prvaci sveta i Evrope..danas,danas bas i nismo.Eto toliko o kvalitetu te lige i koliko je dobra za klubove.

MilosNS

pre 9 godina

ABA ligi idu dva mesta u Evroligi jer je Cedevita izbacila Budućnost, pa su svi odahnuli jer Evroliga nije htela Budućnost, mali klub, iz malog grada, iz male države. Evroliga je htela dva predstavnika, jedan iz Srbije i jedan iz Hrvatske jer im tako marketinški najviše odgovara i tako će i biti. To je sve pre svega biznis.

Divos

pre 9 godina

Српске екипе јесу супериорне у овој приватној лиги, али слабе вајде, и огромне штете. Српска ЈУБА лига пре 10ак година беше сасвим добра лига, међу 5 у Европи, наши клубови (ФМП и Хемофарм), готово редовито бејаху полуфиналисти ЕК, додуше и прошле године Звезда уради сличан подвиг, али данас је то већ (за све АБА лигаше) у домену фантастике.
Једноставно, логичан след догађаја. Зарад ове АБА, системски је гушена КЛС, медијски запостављена, обесмишљена, али и сама АБА опасно слаби, већина клубова има проблема са парама, у току сезоне одлив играча се подразумева, и АБА је тренутно по снази око 8. места у европи са трендом даљњег слабљења.
Могли би као узор узети Литванце и Блатичку лигу, али за Литванце је национална лига светиња. А и тако у Европи перспективу имају само националне лиге, приватне не, регионалне могу бити надградња, темељ мора бити нац.лига, без националне лиге нема ни српске кошарке, уосталом то је јасно свим љубитељима кошарке, и свима којима је српска кошарка на срцу.
Од неке реконструкција слабе вајде, сумануто је идеја и о некој Б или 2.лиги (фино маштање, само ко би то кеширао, када пара нема ни за ове АБА лигаше), а и тешко је правити лигу са незајажљивима, уосталом како то мај-веј примети, што се грбо роди, то време не исправи.

niks

pre 9 godina

Ja mislim da je ABA liga veoma dobra stvar. Medjutim, po mom misljenju nije potrebno praviti drugi rang ovog takmicenja. Ja bih to reorganizovao tako da i nacionalne lige imaju veliki znacaj. Npr. uzmimo ligu Srbije, u prvom delu bi igralo 10 timova (mislim da bi se svako slozio da i nema kvaliteta za vise), tj. 18 kola i play-off, sezona bi trajala 4 meseca (oktobar-januar) i Srbija bi kao najjaca trebalo da daje 4 kluba u ABA ligu, prvak + 3 najbolja u prvenstvu, s tim da cetvrti klub ne placa skupu kotizaciju od 150 000 eura. ABA liga bi trebalo da ima 12 ekipa i to sa teritorije bivse Jugoslavije (trenutno po kvalitetu: Srbija 4 ekipe, Hrvatska 3, Slovenija 2, Crna Gora 1, Bosna 1, Makedonija 1). Solnoku svaka cast ali mislim da nema sta da trazi u toj ligi geografski, iako po kvalitetu zasluzuje, dok je ucesce Levskog bila velika glupost. Liga bi imala 22 kola i opet bi se zavrsila preko play-offa, takmicenje bi trajalo 5 meseci u period februar-jun, gde bi najbolji u prvenstvu + prvak isli u Euroleague. Naravno, ako najbolji u prvenstvu postane prvak, onda bi drugo mesto pripalo drugoplasiranom u ligi. Budimo realni, ako Zvezda i Partizan ne mogu da budu bolji od hrvatskih, slovenackih timova i Buducnosti, onda i ne zasluzuju mesta u Euroleague.

mica

pre 9 godina

zamislite posecenost na utakmicama Aba lige,da se Partizan npr ugasi,ili istupi zbog finansija iz te lige!! Zvezdini odavno bojkotuju,a KKP je jedini punio tribine kad je gostovao,a da ne govorim posecenost u pioniru gde je partizan bio domacin,u proseku gledalo preko 6000,a od decembra se nije mogla vise naci karta,od kako se partizan kompletirao

Ratko

pre 9 godina

Dosta prici hajde uradite nesto konkretno! Rasirite plej off seriju da u nju ulaze timovi koji zauzmu 1-8 mesto na tabeli, razigravanje i konacni plasman. Ograniciti da se u njoj mogu takmiciti samo klubovi iz bivse EX YU i povecati broj ucesnika. Ne trebaju nam Madjari i Bugari. Formirajte ABA 2 ligu, koja ce se deliti na Istok i Zapad to je mozda i najbitnije. Moramo gledati da sacuvamo ovu ligu inace necemo imati sta da gledamo.

niks

pre 9 godina

Sta da rade oni koji se neplasiraju u prve 4 iz nase lige,da igraju od oktobra do januara a posle zevaju 9 meseci ispred neke zgrade i pikaju amerikanaca?

(James Bond, 24. april 2015 21:31)

Oni koji se ne plasiraju medju 4, tj. preostalih 6 ekipa bi medjusobno igrali jos 10 kola ligu za opstanak, s tim sto bi se prenosili rezultati iz prvog dela sezone. Poslednje 2 ekipe bi ispale u nizi rang. Na ovaj nacin bi sve utakmice bile zanimljive, posto je otprilike razumno pretpostaviti da bi ekipe od petog do desetog mesta bile pribliznog kvaliteta, ali dosta slabije od npr. Zvezde i Partizana. Inace, nisam za uvodjenje drugog ranga ABA lige iz nekoliko razloga. Prvo, bilo bi dosta skupo za sve ucesnike da putuju s jednog kraja bivse Jugoslavije na drugi. Drugo, prilicno sam siguran da nikome ne bi bilo zanimljivo da gleda npr. u Vrscu ili Cacku, Sibenik, Zlatorog iz Celja, Sutjesku iz Niksica, Rabotnicki Skoplje ili Slobodu iz Tuzle. Bolje da istu ligu igraju timovi iz Subotice, Panceva, Uzica, Krusevca, Smedereva, Jagodine, Kraljeva, jer timovi bi bili pribliznog kvaliteta u odnosu na navedene, ali su iz Srbije i troskovi putovanja su znacajno manji.

bole

pre 9 godina

Nije mi jasna ta druga liga sto pominju. U slucaju da bude te druge lige, i da najgori iz prve ispadaju u drugu, a najbolji iz druge ulaze u prvu, cemu onda sluze nacionalna prvenstva? Sta ce biti ako neka ekipa bude npr peta u nacionalnom prvenstvu, a bude prva ili druga u drugoj Aba ligi, da li sledece godine ulazi u prvu Aba ligu? U tom slucaju ce moci i vise od 5 ekipa iz jedne zemlje da budu u prvoj Aba ligi

Hoću 158 pluseva botova

pre 9 godina

@legionar

Te titule o kojima pričaš donosili su košarkaši koji su stasali u ligi velike Jugoslavije (Đorđević, Danilović, Paspalj, Savić, Divac ...), kao i igrači koji su kao klinci otišli u inostranstvo i tamo postali asovi (Bodiroga, Jarić, Gurović, Stojaković ...)

Bodiroga, Jarić i Stojaković, na primer, zajedno nemaju nijedan minut odigran u šampionatima SR Jugoslavije, SCG ili Srbije ...

Goran

pre 9 godina

Dok nije bilo te Ex YU lige bili smo prvaci sveta i Evrope..danas,danas bas i nismo.Eto toliko o kvalitetu te lige i koliko je dobra za klubove.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (legionar, 24. april 2015 19:26)
Bili smo prvaci, ali sa igračima koji su stvoreni u Ex Yu ligi. Đorđević, Danilović, Paspalj, Savić, Divac, formirani su kao igrači pre raspada SFRJ.

vUcA

pre 9 godina

Dok nije bilo te Ex YU lige bili smo prvaci sveta i Evrope..danas,danas bas i nismo.Eto toliko o kvalitetu te lige i koliko je dobra za klubove.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (legionar, 24. april 2015 19:26)
Bili smo prvaci Evrope i Sveta zato sto smo posedovali igrace koje je stvorila EX YU . Kada su oni zavrsili karijere sve se raspalo. Sada se to polako vraca, samo malo vise strpljenja. Regionalizacija klupskog sporta za rezultate na visokom nivou u Evropi je neophodna.

bobo mk

pre 9 godina

Ja sam da se stvori i druga ABA liga (da, 24. april 2015 17:49)

Mogla bi da bude u dva dela, istok i zapad, kao bivša "prva b liga".

James Bond

pre 9 godina

Ja mislim da je ABA liga veoma dobra stvar. Medjutim, po mom misljenju nije potrebno praviti drugi rang ovog takmicenja. Ja bih to reorganizovao tako da i nacionalne lige imaju veliki znacaj. Npr. uzmimo ligu Srbije, u prvom delu bi igralo 10 timova (mislim da bi se svako slozio da i nema kvaliteta za vise), tj. 18 kola i play-off, sezona bi trajala 4 meseca (oktobar-januar) i Srbija bi kao najjaca trebalo da daje 4 kluba u ABA ligu, prvak + 3 najbolja u prvenstvu, s tim da cetvrti klub ne placa skupu kotizaciju od 150 000 eura.
(niks, 24. april 2015 17:56)

Sta da rade oni koji se neplasiraju u prve 4 iz nase lige,da igraju od oktobra do januara a posle zevaju 9 meseci ispred neke zgrade i pikaju amerikanaca? ABA B liga podeljena na istok i zapad,gde bi se prve 4 ekipe iz svake grupe plasirale na final 8 gde bi na kraju prve 4 ekipe isle u ABA A ligu,iz koje bi ispadale 4 ekipe stim sto bi dekretom bilo zabranjeno da Srbija ima manje od 4,Hrvatska 3,Slovenija 2 i Bosna,Crna Gora i Makedonija po jednog predstavnika.Ukupno 12 zagarantovanih plus 4 iz B lige koji bi ulazili,ABA liga sa 16 timova. Nacionalna prvenstava organizovati po zavrsetku ABA kao play of seriju 8 ekipa,sto ce reci 4 iz ABA po plasmanu i prva 4 nasa kluba sa istoka po plasmanu i krenuti od 1/4 finala.

Voip

pre 9 godina

Koja. re ljudi nacionalna liga. Bas cu da vidim posecenost te lige tamo gde ne igraju Zvezda i Partizan. Dajte molim vas. Samo je poenta da ova liga to jest njeno rukovodstvo mora povecati svoj uticaj u Ulebu i izboriti se za jos koje mesto za klubove sa ovih prostora. Do sada je Partizan dostojno reprezentovo nasu kosarku, takodje Zvezda ove godine a i prosle, Cedevita se takodje nije obrukala. Ja hocu da gledam regionalnu ligu i daj Boze ubrzo da to gledamo i u fudbalu, vreme je.

Shone

pre 9 godina

Каже Лисац: ""Prvi put se igra plej-of, mislim da će druge godine sve biti lakše".

Ладно је заборавио шта се све дешавало у лиги коју је он између осталих основао. Није први пут да се игра плеј оф, у сезони 2006/2007 је већ играно тако па је онда враћено на Ф4. Партизан је без предности домаћег терена у полуфиналу елиминисао Цибону (2-1 је ваљда било) а други финалиста је била екипа из Железника. У финалној серији је било 2-0 за Партизан.

Разумем да је доста времена прошло, и да се у међувремену свашта догодило, али невероватно ми је да Лисац заборави историју сопствене лиге. Да не буде забуне, немам ништа против њега (он је од свих тих челника лиге свакако најкоректнији) али стварно је невероватно да заборави тако нешто.

Lerby

pre 9 godina

Ima argumenata i za i protiv učešća klubova van ex-Yu teritorije. Ali, geografski, ne vidim problem da ako je neki klub i tim ozbiljan poput Solnoka ove godine, bude deo ove priče. Nisu ništa dalji od Slovenije, recimo, a bili su bolji od mnogih ekipa. Mađari su dali i najjače sponzore ove godine (naftna i gasna kompanija) uz Adidas i KIA-u. A i to nije bez značaja. Verujem da bi većina radije gledala revitalizovane bivše prvake Evrope - Bosnu i Split (Jugoplastiku), Cibonu koja nije u finansijskoj krizi i mnoge druge ekipe kojih, na žalost, nema na košarkaškoj mapi duže vreme ali trenutna situacija je takva kakva je. Levski je bio totalno neozbiljna priča ali slično je bilo i sa Mađarima prošle godine pa su se uozbiljili. Ako ima kvaliteta i sponzora, zašto ne i Bugari i Rumuni, naročito sa formiranjem 2. lige. Sve u svemu, lepo reče Lisac pred početak polufinalnih mečeva: "Bilo je puno "nevernih Tomaža" koji nisu verovali u tu ligu."