Sreda, 11.09.2013.

23:15

Rafa: Na AO sam našao lek za Novaka

Rafael Nadal izjavio je da je u porazu od Novaka Đokovića u finalu Australijan opena prošle godine pronašao način da pobedi srpskog tenisera.

Izvor: SO

Rafa: Na AO sam našao lek za Novaka IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

96 Komentari

Sortiraj po:

da da experti

pre 10 godina

(eksperti, 12. septembar 2013 20:55)

Njegova igra na necu se komentarise u strucnim teniskim krugovima od kad se probio u vrh (2007.). Definise se kao dobra, ne najbolja ili vrhunska, ali DOBRA, sa dosta prostora za napredak, sto mu je rezevoar za dizanje nivoa u buducnosti (on ima tek 26 god.). U svakom mecu u celoj karijeri on redovno i konstantno prebacuje 65-70% dobijenih nec poena sto je odlican procenat za baselinera. Druga je svar sto pojedine greske u vrhunskim mecevima neki "srucnjaci" vide drugacijim ocima, pa se ide u "majku" svih neznalica - generalizaciju. Kao kad neko kaze - Federer ima los bekhend! Mozda i ima, u sudaru sa Novakom i Rafom, ali za ostalih 1500 tenisera je sasvim dobar (makar do ove sezone).

Budimo realni

pre 10 godina

Ovi Nadalovci su toliko ostrasceni da pocinju da prevazilaze Djokovicevce, sto sam mislio da je nemoguce! Sta je problem da se prizna da je Novak u finalu igrao bolji i daleko lepsi tenis od Nadala? Duplo vise vinera, eeeej, bruka! Isto kao sto je Wawrinka omlatio vinerima Djoku, bio daleko bolji (i Nole je to priznao), ali izgubio! Malo realnosti svima ne bi skodilo.

tenis

pre 10 godina

Citajuci komentare ovde covek bi pomislio da je Nadal tamo neki amater koji je pukim slucajem osvojio jedan slem, a da je Novak neki teniski Bog koji mu je eto to dozvolio. Za mene i jedan i drugi su majstori koji pomeraju granice ove igre. Gospodo draga, Rafael Nadal je osvajac 13 gren slem trofeja, osvajao je gren slemove na svakoj podlozi bar dva puta, osvajac je rekordnih 26 mastersa, 4 dejvis kupa, i zlata sa olimpijade, protiv Novaka ima skor 22-15. Razumem ja da navijate, ali se bar uozbiljite.

miki7878

pre 10 godina

http://vukajlija.com/izbaciti-gluten-iz-ishrane/678771

A kad se ovo desilo cutali ste svi ko zaliveni. Samo kad neko samara Novaka, onda je dopingovan. U obrnutoj situaciji uopste ne razmisljate o tome.

igor

pre 10 godina

@lav Pojednostavljujes stvari. Poljak, novi konstultant u Novakovom timu, koji je u srcu desavanja oko Novaka izjavio-"Novak igra sa 80 posto snage, druge obaveze mu ne daju da igra sa maksimalno sto posto snage".To nisam rekao ja, vec teniski strucanjak. Novak je imao 52 greske, naspram 21 Nadala u finalu US opena,znaci "recept" nije nadjen, vec je Novak u strasnom padu. Ne zaboravi da je Nadal, npr.ove godine ispao u drugom kolu Vimbldona, pa se onda spremao za beton, dok je Novak igrao finale istog. Novak je ove godine izgubio od Mareja, na Wimbldonu, na nacin isti kao sto je izgubio od Nadala treci set, vodio 4 2 4 2, pa je na kraju oba seta izbugio. Nadal se bukvalno provukao na RG I US openu protiv Noleta. Novak je cele godine 2011 deljao sve redom ubedljivo, osvojio je 3 gran slem titule, umalo I cetiri, nije ispadao kao Nadal, namerno ili ne u drugom kolu Wimbldona!! Novak je te cele godine u medjusobnim duelima deljao Nadala, a ne se izvlacio iz poraza kao sada Nadal!! to je kljucna razlika, kljucna razlika su neiznudjene greske, kljucna razlika sto je Novak sada fizicki I psihicki nepripremljen kao 2011, a ti ako neces da prihvatis ove cinjenice, ti se odusevljavaj Nadalom, koji ima "velikih" problema sa kolenom, pa cim ga zaboli odmah ispadne, a kad ga ne boli odmah osvaja turnire!! Nadal koji je gadjao Novaka lopticom I koji je ukrao na RG Novaku cist brejk poen, a 2011 nije mogao Noleta da smisli,jer je gubio I nije imao petlju kao Nole da stisne ruku pobedniku.

Milos

pre 10 godina

Ovde sve neki ljubitelji tenisa koji su za isti culi 2011. Nadal je eto do te godine vise nego redovno dobijao Novaka, 2011 Nole je nasao resenje, a onda je u poslednjih 7 meceva Nadal ostvario 6 pobeda. Nadal ga je pobedjivao pre, pobedjuje i sada. Sto se tice njihove igre, Nadal je u ovom trenutku mnogo bolji igrac. On je unapredio svaki segment igre, dok Novak nije unapredio nista. Nije Novak nazadovao vec stao da se razvija. I dosli su porazi koji su malo po malo ubijali samopouzdanje. Nije uradio nista da popravi igru na mrezi, koja je blago receno katastrofalna. Kostala ga je mnogo poraza. U savremenom gladijatorskom sportu igrac mora da napreduje, jer rivali napreduju. Mozete vi da ponavljate to u sta slepo verujete do sutra, realno stanje stvari je drugacije. Vec 2 godine Novak dobro igra samo na startu sezone, ostalo otaljava. Pobedjuje losije rivale, kad naidju Rafa i Marej on gubi. Na 3 posledja gren slema 2 puta je porazen od Rafe, jednom od Mareja, prosle godine na slemovima su ga pobedjivali Rafa, Federer i Marej.

Lazar

pre 10 godina

@Blagoje Samardžić Pisu zato sto je jedan od najboljih igraca u istoriji tenisa, pisu za nas koji volimo sport, a ti idi u arenu pa navijajaj.

lav

pre 10 godina

@Igor Kad Nole dobija Nadala ond Nadal igra vrhunski, a Novak je ipak bolji. Kad Nadal dobija, onda Novak igra lose, to nije zato sto Nadal igra dobro. Kad bi svi koji tako misle bili bar malo realni, setili bi se da je Nadal ovakve godine vec imao u karijeri. 2008 osvojio je RG, Vimbldon i olimpijadu u nizu, 2010 RG, Vimbldon, Us open. Novak Djokovic je samo jednu godinu igrao na tom nivou, Nadal nekoliko puta. Bice pre da je Novakova 2011 bila rezultat nesto losije forme Nadala. I jos nesto i te kako je nasao lek za Novaka, 6 pobeda Rafe u zadnjih 7 meceva.

xitam

pre 10 godina

Obojica su najbolji teniseri svih vremena, jer na nacin na koji oni igraju neko od pre 15 godina ne bi izdrzao ni dva seta, a da ne govorimo o 5.
Najbolji su, ali povremeno "talasaju". To je odlika svakog zivog coveka iz Juzne Evrope. Verovatno i ostalih, ali kod nas je bas ocigledno.
Koliko je ljudi prosle godine otpisalo Nadala? Kao sto vidimo, to je bilo pogresno.

igor

pre 10 godina

Uh sto se napalio ovaj Nadal, on zaista misli da je nasao recept za Novaka!! Grdno se vara, jer Nadal ne igra nita bolje ove godine, vec Novak mnogo losije!!! Gubio je Novak ove godine I od Mareja, Iznera, Berdiha.. Ovo je samo sreca za Nadala sto je Novak psihcicki pao I ocigledno dovoljno ne trenira.
Jedini put ove godine kada su igrali mec u kome je Novak bio na svom nivou je u Monte Carlu kad je ga je Novak pocistio, a sve ostalo je Nadal dobio na misice I zahvaljujuci Novakovim glupostima.
Ovo treba da deluje motivisuce na Novaka, jer ovaj napaljenko koji sada ne brani nista do kraja godine, igra bez prestanka, a toboz ga boli koleno, mora biti prizemljen.
Jedva cekam njihov sledeci susret u Kini, da Novak konacno odigra na svom nivou I da ga ne pobedi, nego pocisti, jer kad igra na kao sto ume, gazi Nadala!!!
Nole, prijavljuj ove godine I Bazel, 500 bodova, ovaj sto ga boli kao koleno ucestvuje I tamo, treba ga sada deljati gde stignes, da mu vratis za sve ove nesretne poraze!!
Napred Nole!!

Bojan

pre 10 godina

(Werewolf, 12. septembar 2013 10:40)
Noletova igra na mrezi ne zasluzuje komentar, da igram protiv njega verovatno bih mu samo slao lobove da mora da smecuje jer jednostavno to ne zna da igra.
Ipak protiv Rafe mu to nije toliko potrebno, tu i tamo kada oseca da je siguran, a ostatak vremena neka pici samo sa osnovne linije i strpljivo gradi poen, sto je pokazao da moze da uradi, vecinu razmena je covek dobio.
Sto se Rafe tice, jeste ubacio dozu agresivnosti, ali pre svega zato sto fizicki ne moze da izdrzi tempo od ranije. Nije to taktika, nego nuzda, njemu vise ne odgovaraju toliko iscrpljujuce razmene i dobijanje protivnika na fizickoj spremi. Naravno stoga jesu udarci nesto raznovrsniji, ali ne moze se reci da je to samo zbog toga i bolje od onoga sto je radio ranije. Recimo 2010. Nole mu nije ni primirisao u tom finalu, a ove je sve vreme delovalo da Nole moze da se trgne i preuzme stvar u svoje ruke jer kada je igrao svoju najbolju igru dominirao je nad protivnikom koji nije znao gde se nalazi. Od pocetka do kraja ja ne vidim neku razliku u Nadalovoj igri, ali je u Noletovoj bilo dosta oscilacija.

Petar

pre 10 godina

Rafa hoće da kaže da je on podigao igru, a ne da je Novak pao u formi. To nije istina. Kad je Novak igrao kako zna, pobeđivao je sve redom, pa i Rafu. Kad je popustio, pobeđuju ga mnogi, pa i Rafa. Prema tome, nije Rafa pronašao nikakav lek protiv Novaka. Ali dobro, ovo je deo psihološkog rata koji dolazi iz kuhinje strica Tonija. Ništa strašno, i Novak je odapinjao strelice kad je pobeđivao.

holden

pre 10 godina

I dalje si ti losiji od Novaka, samo si trenutno sveziji. Cim malo stigne umor, eto tebe opet na dvojci.
Super su mi svi analiticari, ali niko ne uzima u obzir Nadalov odmor, pre svega od medija i pritiska. Dok se Novak prvi put kao odmetnik nasao na prvom mestu i borio sa javnoscu i ostalima koji su jurisali, ti si se odmarao. Uzivaj u poslednjoj i kratkoj poseti tronu.

Pakos Salamos

pre 10 godina

"Rafael Nadal izjavio je da je u porazu od Novaka Đokovića u finalu Australijan opena prošle godine pronašao način da pobedi srpskog tenisera."
Ja pre mislim da je Nole u ovom poslednjem porazu od Nadala pronasao nacin za buduce pobede protiv Spanca!Iako navijam za Novaka, realnost je sledeca:Nadal ce garantovano uvek pobedjivati SAMO kada Novak igra lose ili gresi u vaznim momentima, u suprotnom, obavezno ce umesto pehara da drzi escajge! I O POBEDNIKU I O PORAZENOM ODLUCIJE ISKLJUCIVO NOVAK!Sve je na njemu...

Zuluw

pre 10 godina

Познато је да се одлично разумеш у лекове па ти није проблем да нађеш онај прави!

Werewolf

pre 10 godina

@Bojan

Kad neko podigne nivo agresivnosti i ima u proseku 20%-30% vinera vise nego ranije mora se reci da je podigao igru.Prvo,opet,ima mnogo bolju selekciju udaraca protiv Novaka nego pre,ne pokusava vise da ga otera sa osnovne linije udarcima u bekhend i da ceka gresku.Puca od sampopuzdanja.2011 je uvek igrao jedan udarac u Noletov bekhend vise nego sto treba,plasio se da napadne.
Tesko da losije pokriva teren sudeci po Novakovim reakcijama.I ranije je bio odlican igrac na mrezi,ali danas ide na istu mnogo cesce.
Ponavljam-jaki ravni udaci u forhend,onakvi kakvim je osvajao vinere u 2. i 3. setu,ali i u razmeni a ne samo kada ide na viner.Jeste igrao Rafi na forhend,ali su sve te lopte u 1. setu isle po pola metra iznad mreze.I drugi deo leka za novu Rafinu igru-mora da ide cesce na mrezu,a pre toga da nauci da istinski igra na mrezi.Imao je nekoliko sjajnih voleja,ali generalno mu je prosek oko 60%-65% osvojenih poena na mrezi,a to je u principu slabo.I smecevi,koji izvodi ocajno su deo igre na mrezi,ne samo voleji.Osim sto pravi sulude greske,Rafa ga i jako lako prolazi na mrezi.Nole mora da popravi i pokrivanje terena kada izadje na mrezu.Voleji se ne igraju samo kada si metar od mreze,vec u mnogim situacijama i kada si na pola terena ili 2 metra od mreze mnogo je bolje odigrati volej nego raspaliti.Novak uopste nema selekciju udaraca van osnovne linije.Npr,poen na brejk loptu pri 1:4 u 4.setu-bekhend daleko iza polja.Udario je snagom kao da je na osnovnoj liniji.

Werp690

pre 10 godina

Bez mnogo analitike i pametovanja.
Novaku treba VRHUNSKI trener!
Koliko god on mislio da je dobar,uvek postoji mesto za napredak.Marej je mislio da je dostigao svoj zenit,a onda je posle dolaska Lendla postao bolji teniser za bar 40%..Znaci bez obzira na dosadasnje uspehe i prijateljstvo,odresi kesu i angazuj vrhunskog trenera!

Nataeos

pre 10 godina

Greške Novaka, to ke lek?? Da noje grešio toliko samleo bi ga! Al ajd neka mu, iduće godine Nole melje sve po redu, a Nadala uz lekovito bilje!!

bane

pre 10 godina

Rafa sam sebe zavarava. Nije našao nikakav lek već je Novak odigrao krajnje nepažljivo nekoliko gemova i poklonio mu pobedu isto kao i Mareju na Vimbldonu. I ova sezona je pokazala da je pitanje pobednika isključivo u rukama Novaka Djokovića i da Rafa može da pobedi samo ako Novak igra loše pa i to jedva. Ako Novak igra dobro, Rafa ne može da ga dobije sve jedno kako da igra.
Takodje je njegova agresivnost pod znakom pitanja, tu ne vidim nikakve pomake. Rafa je bio i ostaće verovatno do kraja karijere izuzetno defanzivan teniser koji pobedjuje isključivo na osnovu malog broja grešaka. Nije lepo ali je efikasno.
Ova Novakova mala kriza mora jednom da se završi a tada će Nadal ponovo serijski gubiti od Novaka pa me ne bi čudilo ni da je ovo Rafin zadnji osvojeni GS.
Ide najbolji period njegove karijere, reče Novak a ja sve više verujem da je to tačno.

mira

pre 10 godina

Jeste, nasao je lek protiv Novaka, mnogo je trenirao, nije se bavio drugim stvarima i rasipao energiju vec je bio fokusiran na svoj cilj. To Novak, nazalost, od Rolan Garosa nema u svojoj agendii i zbog toga su mu takvi rezultati. Veoma brzo, ako Nole ovako nastavi, Rafa ce preuzeti prvu poziciju. Mora se priznati da su ove godine njegovi rezultati ipresivni. Od stare slave se ne zivi vec se mora konstantno raditi na tome. A sve zavisi od mentalnog sklopa i cilja koji sebi postavis

Djox

pre 10 godina

@Goran G, Vuk
Licno cu se Novaka secati kao najveceg talenta za tenis ikada, ali Novakovo mesto u istoriji necu ja odredjivati vec ceo svet, za 10, 20, 30 godina.A taj svet ce na osnovu rezultata na GS videti ko je bio dominantan u ovoj eri.
Ponavljam, o Novaku mislim sve najbolje ali...

zoran

pre 10 godina

Novak treba da se zahvalai "tata" Vajdi na saradnji. On je ochigledno sluzio kao neko na koga moze da izbaci frustracije koje nije mogao na oca. Verujem da je Novak bio pod velikim pritiskom od malih nogu i da mu je stalno nabacivano kako su roditelji toliko toga zrtvovali i treba sve vratiti. Na kraju, sam Srdjan to non-stop prica po novinama i na TV-u. Kroz Vajdu, Novak izbacuje tu vrstu pritiska kojoj je bio izlozen godinama. No, trebao bi to da transformishe na drugi nachin i potrazi dobrog terapeuta, a za trenera da uzme nekog kao sto je Dzon Mek.; Sa Vajdom, dobricom, nema se vishe kud..!!

Djox

pre 10 godina

Nije ovo prva Novakova kriza, setite se 2009 i 2010 kada ni malo nije napredovao.Onda je resio da zapne, trenirao, odricao se i postao najbolji.Sada su opet prosle dve godine u opadanju i jednino resenje je prvi recept.Ako ga ne ispostuje Novak nikada vise nece biti prvi teniser i ostace upamcen kao drugorazredan u eri Nadala i Federera.Na njemu je da odluci...

Mikael Hansen

pre 10 godina

Rafa, matori, ne raduj se pre vremena. Šutnuće ti Nole sve flašice koje postavljaš kod stolice, pa će se i tebi srušiti samopouzdanje ...

Goran G

pre 10 godina

@(Djox, 12. septembar 2013 09:20)

Biti vise od 100 nedelja No.1 u današnje tenisko doba je za Vas "drugorazredan igrač"? Vi mora da ste ostvarili ogromne rezeultate u životu kvalifikujući Novaka za "drugorazrednog", a pri tom njemu je tek 26!? Bravo Djox, bravo!!!

Nemanja

pre 10 godina

Ja ne vidim ovde da ga je on nesto pobedio u bilo kom prethodnom mecu, nego Novak pobedi sam sebe. Imao je 53 neiznudjene greske, kada je u 3-em setu poceo manje da gresi poveo je, ali je posle ponovo nastavio as greskama. Iskreno i stalno je vrsio pritisak na Nadalov servis. Nole samo manje gresaka i pobedjujes ga bilo gde.

nada ZR

pre 10 godina

Ako je recept vidovitost,onda ok.Da loptica nije zavrsila u mrezi u trecem setu mec bi isao u sasvim drugom pravcu.Rafa je zasluzeno pobedio tu nema spora,ali recepta za pobedu nema.U mecevima vrhunskih tenisera nijanse lome mec,dominacije tokom meca su cas na jednoj cas na drugoj strani i nista do kraja nije 100%sigurno.Rafa moze kao pobednik da prica sta hoce,ali Nole se nece predati nego iz poraza uciti.Svi mi koji volimo i cenimo Noleta necemo gledati meceve beznadezno vec sa cvrstom verom u Noletovu pobedu.Koliko god je zlurado govoriti o sledecoj sezoni i odbrani svih bodova,to je neprikosnovena cinjenica.

Pravilan

pre 10 godina

Kad glupi Nole nezna da mu igra celo vreme na Backhand stranu a on mu igrao na Forhand stranu. Zato je i dobio meč , treba u Tenisu da mu igraš u tu stranu gde najviše loš Nadal !!!!

DID

pre 10 godina

Nazalost, Nole zna da vrati protivnika u mec. Nije mu ovo prvi put (nije ni poslednji).
Nastavice Nole fantastican niz polufinala i finala na Gremslem turnirima, ali mora da nauci da jake protivnike nevraca u mec.
Ubedjen sam da cemu sledeca sezona biti mnogo bolja i da ce osvojiti bar dva gremslema.

aleksandar

pre 10 godina

Da je Rafa podigao nivo igre jeste, pogledajte ga na betonu, ali ne toliko koliko je Novak pao, uopste u ovoj godini i pobedjivao vrlo cesto i samog sebe tokom ove 2013. Sad, sta valja ciniti, nesporno da Novak (na "bliceve")cak ima onaj tenis u rukama i nogama iz 2011. godine-pokazatelji su drugi pa i veci deo treceg seta na US Open-u, ali i nagle padove poput 2010-09.ali to je bilo drugo vreme, pozicija, manji pritisak,nepostojanje zasicenja, drugi problemi)! Tako da ne duzim mnogo, mislim da je sve u glavi, na psiholoskom planu, Nadal ce vrlo brzo biti NO1, sad je na Noletu da dobro prouci ne samo Nadala vec prvenstveno sebe sa svojim timom, i mislim,cak sam ubedjen da ce Novak za par meseci ponovo povratiti dominaciju. Da li ce opet biti nizova od po 7-0 u medjusobnim duelima za jednog ili drugog, ili ce se igrati svaki mec na zilet9doduse uvek su njihovi mecevi takvi) iz koga ce nadam se Novak cesce izlaziti kao pobednik vise nije toliko vazno, vazno je da Novak bude taj koji na kraju cesce izlazi kao pobednik i ja zaista verujem da ce ponovo Novak ako ne onako onda biti bar za nijansu dominantaniji!I tako sve u krug ipak je ovo atomski tenis, igras sam, nema zamene ako si u padu, trebas da se boris sa jakim protivnikom i sobom, mnogo tezi od kolektivnih sportova!

Serdjo

pre 10 godina

Pa Rafa ja tebe nisam mogao da nadjem u kadru TV-a od polovine drugog seta pa skoro do kraja treceg, iako imam TV od 40 incha. Tesko da si ti nasao bilo kakav lek za Noleta, vec ti je Nole po starom njegovom, a losem, receptu poklonio prvi set, a onda i zbog glave treci. Cetvrti je bio samo posledica svega poklonjenog. Ali neka, neka, doci ce cica na kolica!

wlado

pre 10 godina

tako je bilo i sada na US openu, Novak je usao u neverovatnu seriju u trecem setu, fokus, preciznost, snaga sve je bilo tu...rafa nije znao gde je...na zalost nole je brzo ispucao svoje, nadal se branio kako je znao, osetio je da novak vise nema snage za taj ritam i napao ga je svom snagom, od tada (kraj treceg seta) nole je postao sparing partner.

Mile

pre 10 godina

Nole je "pao" poslije povrede na meču SAD-Srbija.Mislim da je ta povreda bila ključna za strah i gubitak samopouzdanja u narednim mečevima.

socijalista,antikomunista

pre 10 godina

@ werewolf. Bravo. Ali zaboravio si glavnu stvar. Mozak. I to ne u psiholoskom smislu,( kao kod Ane Ivanoviv), vec u fizioloskom, jer kada je iscrpljen ( hipoglikemija), Novaku pada i koncetracija i samopouzdanje( videlo se to najbolje onog vrelog junskog dana u polufinalu RG 2013). Cetojevic.... + Fibak ---- ceka nas nivo tenisa dosad nevidjen.

NNN

pre 10 godina

Nije 3. nego 4. set
i bio je jako sličan 3. setu poslednjeg finala,
Novak ga je rasturao, a nikako da ga slomi,
u samom finišu je imao 0:40
a Nadal je uspeo da se izvuče
i odvede set u TB koji je dobio...

pera kojot genije

pre 10 godina

koliko teniskih stručnjaka, čudi me da imamo samo 4-5 vrhunskih tenisera, koji pri tome odlaze u inostranstvo u kampove...

krle

pre 10 godina

kakav crni lek???? djokovic ne igra ni 50% od onoga sto je igrao 2011, ne gadja uglove vec samo prebacuje lopticu kao da nema motivaciju(a to cesto radi i mnogi su to primetili i potrebno mu je da gubi da bi krenuo da igra).
poceo je da se bavi politikom i sou biznisom tako da mislim da je jednostavno njegovo vreme proslo. bilo je lepo dok je trajalo

sto je najgore ni nadal nije na svom vrhuncu ali je trenutno 10 stepenika iznad svih.

pricati o dopingu je smesno jer se dopinguje bar pola profesionalnih sportista

Sin po materi

pre 10 godina

Fizicki je sada spremniji i igra napadacki tenis a ne onaj kao pre kada samo vraca lopte na centar i ceka da dobije tamos-vamos terapiju od Djokovica.

Darko

pre 10 godina

Paranoju o nameštenom finalu Vimbldona nećemo komentarisati - ozbiljni smo ljudi. A što se tiče ovoga da je Nadal na US Openu našao recept za Novaka, jeste, našao ga je, i to vrlo jednostavan: treba samo ostati miran i ne nervirati se kad Novaka ide set ili dva, jer čim poveže tri loša poena, pada psihički, a ubrzo zatim i fizički. Zato Nadal i kaže da mu je važno bilo jedino da ostane u igri kad mu nije išlo i da ne bude na više od jedan brejk zaostatka. Prosto, ali efikasno, a kako Novak "radi", biće i efikasnije.

a mozda je sve ovo i pogresno...

pre 10 godina

"Sada je red na Novaka,on mora da trazi novu A igru jer ona iz 2011 vise biti nece zbog nove Rafine A igre."

Videli smo na USO i kako, u drugom setu. Raspaliti po Rafinom bekendu 90% lopti, kao da je Rodzer. Zatim neutralne lopte duboko po sredini polja. Rafa je manje opasan iz sredine terena, nema ludih uglova, a cesto odigra kracu loptu iz te pozicije. U forhend stranu samo ravno i uz liniju, kad se doceka slabija lopta sa bekend strane.

djoshha

pre 10 godina

Ono sto je frapantno, to su greske Novaka u udarcima kada mora da dokrajci protivnika. Protiv drugih tenisera, ne biva kaznjen, ali Rafa to svakako ume da kazni. Trenirao sam tenis dugo, pa znam da postoji nepisano pravilo, kada igrac izbaci lopticu metar van terena, udari ramom reketa, to znaci da tehnicki udarac ne izvede pravilno, a kada izbaci 10, 20 cm to znaci da nije u mecu glavom. To se desava Novaku, nije u stanju da samelje Nadala, na mrezi ne moze da zavrsi iz prvog voleja, a on odigra na Rafu, pa onda ovaj probija to na mrezi svojim "paradama" po terenu. Primenio je jako dobar recept u drugoj polovini drugog seta i vecini treceg seta. Cepa po bekhendu, maksimalno koliko moze, i onda samo nagazi po forhendu, e tako mora da igra od samog pocetka. Trenutno je Rafin forhend nepogresiv, ali se primeti velika razlika izmedju tog forhenda i bekhenda. Tu mora da trazi svoju sansu, ali nisam ja nikakav strucnjak, zna Nole to. Mora da osvoji neki manji turnir, serije 500, pa da vrati malo samopouzdanje, ovako ce se svaki put sastajati sa Nadalom u finalu, zato sto su obojica za jednu klasu bolji od ostalih, a tu trenutno, realno gledano, ima male sanse, prvenstveno zbog morala, ne zbog kvaliteta igre, koji nije sporan. Nole ce se vratiti, verujte mi, jaci nego ikada. Sada da osvojimo ovaj Dejvis kup, pa da se ponovi 2011 godina sledece godine. Da svi nasi teniseri buknu na celu sa Novakom!

srbin

pre 10 godina

Ne mrzim Nadala, ludim i svasta kazem samo tokom meca, ali cinjenica je da je Novak trebao da dobije i na RG i US Openu, odvaljivao je Nadala, a izgubio je zbog amaterskih gresaka, treci set je Novak trebao da dobije 6-1 a izgubio ga je, znaci onako dominantan tenis u zivotu nisam gledao pa ni 2011. kad je Novak gazio sve redom.

Bojan

pre 10 godina

(Werewolf, 12. septembar 2013 00:24)
hehe, pa Novak je u prvom setu bezglavo isao na Rafin forhend pa je bio zbrisan.
Generalno gledano, ne igra Nadala bolje nego sto je igrao pre 2 godine, cak verovatno i losije, a za klasu losije od onoga sto je igrao na ovom turniru 2010. kada je u potpunosti izdominirao. Tacno je to da covek miskuje vise iz servisa i recimo 2 od 3 brejk lopte je spasio sjajnim servisom na tih famoznih 1:1 4:4 0:40, ali kretanje mu je slabije (stoga vise karata baca na servis jer mu vise ne odgovaraju poeni u kojima bunari daleko iza osnovne linije i vraca sve), ne pokriva teren kao ranije, a Noletova igra je pala, kasni na lopticu (ne zato sto su one brze nego ranije, nego zato sto nije toliko spreman, to kasnjenje se vidi i sa Stanom a i na ranijim mecevima), vise puta tokom meca se desilo da Nole dodje u pozu kao da je na ivici bazena i totalno van balansa vraca lopticu Rafi na zicer.
Svaka cast Nadalu na borbenosti i mentalnoj snazi, ali za mene je ovaj mec vise Nole izgubio nego sto ga je Nadal pobedio (da se razumemo, ne navijam ni za jednog ni za drugog, tako da mislim da objektivno ocenjujem situaciju)

Nebojša

pre 10 godina

Drugi i treći set su dokaz da Nadal nema leka kada Nole igra kako može samo šteta što ga je ispustio da je dobio treći set što je trebalo da uradi verovatno bi i ishod meča bio drugačiji.

No1e

pre 10 godina

(miki, 11. septembar 2013 23:59)

Za Wimbldon sam ubeđen da je nekakav dogovor pao da najzad domaćini tog turnira, najvećeg u svetu tenisa, prekinu kletvu od toliko decenija i bruku.
Ali za USO ne verujem da je bilo šta namešteno. Zašto:
Pa od tog Madrida i poraza od Dimitrova, Novak nije svoj i ne može da vrati samopouzdanje. Jedan poraz i njegov mentalitet pada na dno.
A onda je tu negativnost preneo na RG i posle poraza od Nadala, definitivno pao skroz u glavi.
Jer Novak je emotivna ličnost, jako!
To je mač sa 2 oštrice. Kad takva osoba krene da pobeđuje, ponese ga to i teško ga je zaustaviti, jer uspesima ubedi sebe da je bolji nego što jeste.,kao 2011 te,.
Ali isto tako kad doživi par poraza, ne ume da se digne brzo, to je neka nesvesna depresija u igri koja se pojavi uvek u najbitnijim delovima meča, onda kad se meč prelama i kada treba da pokažeš veru u sebe.
Treba vremena Novaku i pod hitno neki trofej, da mu raširi krila malo.
Moraš biti i arogantan i sebičan i ponosan kad si prvi, kao Federer, zato je bio toliko nedelja nmb1.
Novak je ipak emotivan jako, kad krene, melje sve,.,kad zastane pad je dug takođe.

Ajde idi spavaj

pre 10 godina

(miki, 11. septembar 2013 23:59)
Rafa se dopinguje,Mareju je namesten Vimbldon, Federer je najbolji zato sto nije imao konkurenciju....

puk.Bjelajac

pre 10 godina

Rafa uvek uz tebe....zauvek....
(Ona, 11. septembar 2013 23:38)

Kad vec budes uz njega,izvadi mu vec jednom te gace iz zadnjeg trapa!

RvN10

pre 10 godina

Konstantno citam komentare tipa - sve zavisi od Noleta, Nole kad hoce moze da pobedi koga god hoce bilo kad... I na kraju u dosta slucajeva Nole ne pobedi. Zasto? Po mnogima je odgovor kao ne daju mu Englezi, Spanci, Ameri, ATP itd... U fazonu, kad hoce, moze sviju da dobije i sve osvoji, al on nece, pa pusti drugima da ga pobede... Treba biti malo objektivniji i realniji, i Nole i Rafa su vrhunski sportisti i teniseri i ne znam zasto neko pise ovakve stvari poput ovih sto sam naveo.. Poz za B92!

HyperioN

pre 10 godina

Pazi "nasao lek". Pa Djoka je dve klase iznad Rafe, samo da ne zabada. Rafa se u ginalu nista nije pitao, Djoka je sam sebe izbacio. Nasao lek, Boze gospode...

veliki strumf

pre 10 godina

Potpisujem u potpunosti komentare da,da i Ivan. Nije Rafa nikakav lek nasao za Noleta, jer i dalje u njegovim mecevima sve zavisi od Novaka. Ama bas se za sve on pita. I svima koji pratimo Noleta i koji poznajemo njegovu psihu jasno je da je ovaj mec izgubio u svlacionici. Izjave tipa da je Rafa najbolji, da je favorit itd. ukazivale su na to. Nikada necu da zaboravim njegov intervju pred AO 2011, kada je prvi put Nole samouvereno izjavio da je dosao da osvoji turnir (a tada je bio br. 3 i nije bio favorit), dominantno ga osvojio i izdominirao celu sezonu. Sada se to obrnulo. Nole je imao preko 50 gresaka u finalu, to je 12 poklonjenih gemova, ej, a pri tome je neke bitne greske iz cistih forhenda pravio u kljucnim trenucima. Imao je sansu da u 3.setu ode na 3-0 sa 2 brejka, pa na 4-4 tri brejk lopte, pa kod 5-4 30-0,pa u 4. setu 2 brejk lopte na startu. Vecinu je sam upropastio, dok je Rafa bio 3 metra pozadi u teskoj pasivi. Naravno, kod Noleta i te kako ima mesta napretku: servis nije dovoljno ubojit, bekhend se skroz izgubio, i pod hitno ga mora vratiti, i najbitnije od svega: NE SME da izlazi na mrezu, jer je mnogo bitnih poena bezveznim izlascima na mrezu izgubio. Time je sebi urusavao, a Rafi podizao samopouzdanje.

Nemanja

pre 10 godina

Ljudi, pročitah komentare na svim mogućim sajtovima, i moj komentar nigde nisu objavili, ajd da probam sa B92 :-)
Molim nekoga ko je gledao finala Vimldona i US opena za logično objašnjenje na moje pitanje:
činjenica 1 - Novak u 2 i 3 setu razbija Nadala koji ne zna gde se nalazi i na 4:4 i 0:40, tj tri brejk lopte za Noleta, on staje, Nadal preokreće i pobeđuje....isti scenario u Vimbldonu sa Marejem
činjenica 2 - Englezi 80 godina čekaju na pobednika iz Enleske, nema veze i ako je Škot, spremni na sve da ga dobiju, Nadala na US openu gleda španska kraljica, doputovala da vidi pobedu...
činjenica 3 - sajt ATP nekoliko sati pred početak meča greškom objavljuje skor Nadal:Djoković u finalima US opena 2:1 za Nadala, iako je skor bio 1:1, znači proglašava Nadala za pobednika

....itd....

pitanje: da li sam samo ja paranoja i lud, ili ima još nekoga ko kapira na osnovu činjenica, zašto je Nole izgubio ova finala ?

Odgovor ću dobiti kad se Englezi i Španci smire, pa Nole krene da ih melje ponovo bez ograničavajućih faktora.

Molim Vas da mi objavite komentar,
Pozdrav
(miki, 11. septembar 2013 23:59)

Nole je izgubio ova finala, zato su protivnici bili bolji.

nec!

pre 10 godina

Taj Rafin lek su Novakovi propusteni ziceri... U velikim mecevima su nijanse odlucujuce. Niko pre meca, pa ni u toku meca nije znao kako ce se zavrsiti. Naravno osim onih koji uvek sve znaju...

sasa jokic

pre 10 godina

To je zivot, da nije spasio tri brejk lopte danas bi pricao kako je Novak najbolji, kako mora jos da radi i sl.
Ovo pricam u slucaju da je sve bilo normalno.
Meni je Wimbledon totalno jasan, sve okolnosti, tipa Premijer engleske u piblici, sedamdeset i nesto godina cekaju titulu, U Noletovom boxu nema Vidica, nit pi bilo kog drugog iz sceta poznatih, Srdjan kome je srce slabo sedi u boxu.....i da ne nabrajam vise. Nole dva puta pokazuje da moze da ga dobija, onda spusta gas i gubi. U proseku je na turniru imao 15 -20 aseva, i onda odjednom pada na 6.
Na USO sam video Noleta iz 2011, cak u nekim momentima i boljeg. Unistava Rafu, ponizava ga, baca ga na d..e, i onda rucna?! Opet u Noletovom boxu niko iz sveta poznatih, a svi su u NY, a kod Nadala i strinina strina, plus kraljica?!
Ne znam sta da kazem, ali me vise od tog poraza boli cinjenica da se posle meca pricalo kao da ga je Rafa nadigrao, da je najbolji na planeti i sl. Ka ne znam, ali nikada Nadal nije demolirao Noleta kao sto je ovaj njega.

a

pre 10 godina

Novak je još početkom 2011, posle jedne od pobeda nad Nadalom rekao da je u to najveći teniser svih vremena. Nadal možda i jeste najveći svih vremena, a svakako nema sreće što igra u isto vreme sa Noletom, jer da njega nema Nadal bio do sada imao više Grend Slemova od Federera. Nole je jedini koji je Rafu dobijao (i dobija) u vremenu njegovog teniskog zenita, da ništa drugo osim pobeda nad Nadalom nije uradio opet bi bilo mnogo.

Bojan

pre 10 godina

(miki, 11. septembar 2013 23:59)
ovo finale US opena bi trebalo da opovrgne sve teoreticare zavere za Vimbldonsko finale, posto je pokazalo da Novak nije spreman da ceo mec odigra na vrhunskom nivou vec se taj nivo pokazuje samo u pojedinim delovima meca.
I meni je delovalo na pocetku drugog i treceg seta sa Endijem, kao i tokom drugog i prve polovine treceg seta sa Nadalom da je Novak nasao igru za protivnika i da samo treba da drzi taj ritam do kraja meca. Nisam ocekivao da ce do kraja u oba meca drzati bez problema ritam, tu i tamo po koja greska da se potkrade, ali Nole je totalno gubio fokus i vrlo tesko ga je vracao.
On ima vec duze vreme problema sa time, nije se to desilo samo u ovim finalima pa da bude sumnjivo. Videti poraz od Delpa, pa zatim od Dimitrova i narocito od Berdiha u Rimu. Isto se desilo i sa Nadalom na RG u 3. setu. Nije sramota gubiti od njih, samo oni pokazuju da na mentalnom planu Nole u ovom trenutku nije najstabilniji, a i ne krece se na nivou od ranije.
U tome je razlika izmedju Federera i Noleta, Federer kada bi pronasao kljuc za protivnikovu igru ne bi stajao dok mu ne predaju trofej u ruke. Nole je mogao da izdominira ove 3 godine tenisa i da pored trenutnih 6 ima USO 2012-3, WB '13, pa cak i jedan od RGova. Sta je problem, to samo on zna, ali treba da radi pre svega na mentalnom pristupu mecevima.
naravno, ukoliko zeli da bude maksimalno posvecen tenisu, ukoliko ne zeli i to je ok.

animus

pre 10 godina

Kao Novakov fan, ali i realan teniski ljubitelj, mogu samo reci da je Rafa momentalno bolji u svakom pogledu, ali i da protiv leka, postoji antidot, a uveren sam da ce ga Nole pronaci! Napred, Nole!

isto kao nekada u boksu

pre 10 godina

daj ljudi nazovite stvari pravim imenima. ovde se vrte ogromne pare. tačno se zna ko pobedjuje i kada i sa koliko. ko udje u prvu petorku ćuti i igra. pokaže samo da može da pregazi protivnika a onda ga pusti jer su naredjenja odozgo stigla...

winston

pre 10 godina

Ova konkurencija izmedju Noleta i Rafeta je dobro za tenis, i za dve drzave - sto imaju dosta problema, pa tenis malo skrene paznju. Oba dvoja su super igraci, i uziva se kad ih gledas kad igraju. Bravo Rafejelu i Novaku - dva majstora.

Ajmo Više!!!

pre 10 godina

Moram da napišem da obožavam Novaka, ali mi je više MUKA tog PADA u njegovoj igri.! Skoro sam gledao snimak meča Novak Nadal 2007 u Montrealu, gde je Novak pobedio sa 2:0.
Znači Novak nije stao od 1 sekunde, ni Nadal, doduše on retko kad i staje.,ali Novak nije imao vremena da podigne ruke u vazduh i mlati reketom...nego gruvanje i gruvanje, izgubi poen, ništa, idemo dalje.

A sad,.tj od kako je postao nmb1, sve više taktizira, planira...
Izađi bre na teren i cepaj, daj sve od sebe, nećeš imati vremena ni da padneš psihički od umora i adrenalina, a protivnik ima da se uplaši.,bukvalno!
Ej...pola godine već on pada.,krizira.,nije uzeo trofej.,????
Pa koji je to tim koji pola godine ne može da vrati samopouzdanje svom igraču??
A najveća muka je ta što da je rafa stvarno nešto napredovao bog zna kako.,pa da Novak nije mogao ništa..- nego ga je 2 i 3 set drao upravo Novak,.a onda kada treba da zada završni udarac! on ''padne''...i trt..poraz naravno.,ćao 7GS titula.,nikad više USOpen 2013!
Nek trenira jače, nek plati psihologa lepo pa svaki dan legne sat vremena i priča sa njim, nek promeni trenera, nek uradi nešto jer gubi dobijene mečeve a vreme ide.,ide.,ideeee....
Mnogo bi mi lakše bilo da je Nadal pobedio sa 3:0 lepo.,tipa- 6:3 6:4 6:2 i aj ćao.,a kad vidim Nadala na kolenima, ranjenog, i Novaka koji treba samo da odigra normalno do kraja, da dovrši započeto,a onda BUM, pad i pobeda Nadala, pa nije ni čudo što plače čovek i ne veruje da je pobedio

Madridista Kg

pre 10 godina

Apsolutno se slazem sa Rafom! Ja, kao njegov veliki navijac, ga pratim od njegove 16. godine i mogu reci da sam upoznao taj deo Rafine licnosti, koji pokazuje na terenu. U pravu je za oba meca, posebno za Australiju. U jednom delu meca, cini mi se 4. set, Nadal se izvukao, kao sto je to uradio sad u finalu, u trecem. I imao je Novaka u petom setu, 4:2, 30:15, svoj servis... Mislio sam da ce uspeti, ali nije, vrlo malo mu je falilo. Iako sam bio razocaran porazom, rekao sam tada drugarima sa kojima sam gledao, Nadal sad moze ravnopravno da igra sa Novakom, ocekujem da ga dobije u jednom od narednih meceva. I to se i dogodilo. Od tada, Nole je uspeo da pobedi Nadala samo ove godine u MK. Zivo me interesuje sta nosi nova sezona. Kakva ce biti Novakova psiha, kakva ce biti Nadalova kolena, da li Marej moze da napreduje, od Dede ne ocekujem ozbiljan otpor, ali bi mi bilo drago da me demantuje. Uzivajmo u ovom ludom tenisu ljudi, ovo je zlatna istorija.

Hawke

pre 10 godina

@miki
Druze,kao veliki Novakov navijac,moram da ti kazem da ipak tripujes :D Dovoljno je samo ovo,ako tipujes na to da se nesto namesta,zasto Nole ove sezone gubi i od Iznera i Hasa i Berdiha itd? Jednostavno takva je sezona,takav je period(ne los,al' Nole nas navikao na bolje). Stvar je u samopouzdanju koje se stice treniranjem i APSOLUTNOJ posvescenosti i "zivljenju" tenisa,mozda cu zvucati prepotentno ali sigurno sam u pravu,a ostala filozofiranja su prazne price.

Werewolf

pre 10 godina

Dno te serije(ili kulminacija sto se Novaka tice)je bilo finale Vimbldona. Nakon toga je krenulo bolje.Da se drzao plana do pocetka do kraja(miksovanje servisa,ne cekati gresku iz bekhenda),Rafa bi pobedio i na AO. Nakon toga serija 3:0 uz set kolicnik 7:1 protiv Novaka na maksimumu u 2012.
Sve bi to islo mnogo brze da je ranije utuvio u glavu da je Nole mnogo napredovao fizicki i da ne moze vise da racuna na njegov umor,slabost i greske. Cim je to shvatio i poceo da modifikuje igru-dosle su 3 pobede 2012.
Sada je red na Novaka,on mora da trazi novu A igru jer ona iz 2011 vise biti nece zbog nove Rafine A igre.Nije te Rafine A igre bilo tokom 2. i 3. seta u finalu USO,ali ju je sprovodio u celosti u Kanadi i na RG.Svi se pitaju:
Kako vise nema ubojitih bekhenda,bombi iz riterna i Novakove A igre?
A niko ne konstatuje da Rafa mnogo bolje miksuje servis,da ga Novak mnogo teze cita,da je Rafa mnogo agresivniji,napada bekhendom po paraleli i gadja mnogo cesce paralele forhendom.
Noletova A igra,kojoj se svi vi toliko divite je bila direktan proizvod toga sto je Rafa igrao tacno onako kako ne sme protiv Novaka-forsiranje servisa u bekhend i cekanje greske iz istog u poenu.Toga vise nema,vidi se da od Rafine igre zavisi Novakova.
Sada je na Novaku red da on stvori situaciju gde ce Rafina igra zavisiti od njegove.Prvo mora da prestane da ocekuje da Rafa vise ikad igra po njegovim(dosadasnjim)notama.Mislim da su jaki ravni udarci u Rafin forhend najbolje resenje.Sto ravnije.

SrpskiVragolan

pre 10 godina

Jeste već na AO je ekperimentisao sa onim balon sporim i visokim lopticama koje su Noleta zbunjivale. Shvatio da Noleta treba da drži iza osnovne linije tako što će mu davati duboke visoke i spore lopte gde Nole ima mnogo problema da vrati kvalitetno i jako. To Nadal iskorišćava a ovaj naš Nole nikako to da shvati. Treba da poradi na svim svojim udarcima počev od servisa, smeša, drop šota, forhenda, anticipaciji i igri na mreži itd. Mnogo loši su mu za nekoga ko je #1 na ATP. Nadala treba pre svega izmučiti brzim i jakim udarcima sa lopticama koje završavaju negde oko osnovne linije (Noletove loptice u večini završavaju negde iza crte koja obeležava servisno polje na protivničkoj strani). Teretana sinko, dobi par Kg mišića, eliminiši slajsovan spori forhend i tek onda možeš da pariraš Rafi. Kad god je udario onako brzo bez slajsa da loptica padne ngde u blizini osnovne linije Nadal je imao problem ili je Nole postigao poen. Kao drugo oštrina se vežba od prvog meča a ne da dođeš do finala pasivnom igrom gde čekaš protivnika da pogreši. Kod Nadala to ne pali jer bukvalno ne greši. A da u jednom meču povratiš ostrinu za koju ti treba ogromna doza samopouzdanja (da pogađaš same ivice terena) se nikako ne može. Pogledajte npr. Nadala koji već od prvog meča igra ratoborno i snažno bez popuštanja. Zato je tu gde jeste. 13 GS i jedan od najboljih tenisera, ako ne i najbolji, svih vremena.

Bojan

pre 10 godina

(miki, 11. septembar 2013 23:59)
osim toga na ATP sajtu nigde nije pisalo da je 2-1 u finalima usoa za Nadala nego je kada se kliknu rezultati H2H Novaka protiv Nadala pisalo je da je Nadal pobedio u tom finalu (a to se nije zbrajalo u skor koji je tada bio 15-21)
medjutim, da si na istom sajtu trazio H2H Nadal protiv Novaka (znaci samo obrnut redosled) pisalo je da je Novak dobio ovo finale. Jednostavno se radi o bugu u softveru koji je automastki vukao podatke za neodigran mec jer se update-uje ponedeljkom.
(a, 12. septembar 2013 00:01)
Nadal jeste jedan od najboljih tenisera u istoriji, fascinira njegova neutoljiva glad za titulama, ali ipak, koliko je Nole ostetio Nadala pobedama nad njim na grend slemovima, toliko je ostetio i Federera, samo sto su pobede protiv prvog dolazile u finalima, a protiv drugog u polufinalima. Ja sam ubedjen da nema noleta da bi Federer pobedio Congu u finalu 2008 i Endija 2011, a na dva us opena bi verovatno podelio titule sa Nadalom. Sto bi Federera stavilo na 20 slemova, Nadala na 15 (cak i ako bi dao oba USOa bilo bi 19-16).
Ono sto fascinira je da bi u tom slucaju Nadal imao po bar 2 titule sa svakog slema. Mada istu igru mozes da igras i za Federera koji bi imao po 5 sa svakog slema da nema Nadala :)

Nemaš igru

pre 10 godina

Ma videli smo kako si pronašao igru za Đokovića u drugom i trećem setu, nije te bilo na terenu. Samo zahvaljajući Noletovim greškama si pobedio a ne zbog sjajne igre. Rafo pogledaj odnos vinera 47:26 za Novaka Đokovića. I ti misliš da si pronašao igru za njega. Ne bih rekao... Dobio si meč zahvaljući kardinalnim greškama našeg tenisera.

Ljubitelj sporta, ljubitelj zivota

pre 10 godina

Pratim tenis neko vreme, gledao sam Samprasa i Agasija. Ono sto hocu da kazem, mislim da je Noletu potrebna podrska, mislim da bi mu znacila podrska navijaca iz Srbije. Da su drugaciji uslovi, da nije ovako uspesan verovatno da bi se organizovalo slavlje i za tanjir koji je dobio. U ovoj zlatnoj eri tenisa to je realno veliki uspeh. Niko, naravno, ne razmislja o tome, najmanje Novak. Gledam ga vec neko vreme i deluje tuzan, mislim da i stvari sa porodicom mozda skripe i razumem, to je sve normalno,skuplja taj novac za decu i jednostavno, zasluzio je to slavlje. Ne znam kako bih to pokrenuo, mozda kao arapsko prolece, putem drustvenih mreza, ali voleo bih da se to desi. Nije osvojio USO, izgubio je dosta vaznih meceve i prosle i ove godine, ali obradovao nas je mnogo puta. Verujem da je nekoliko miliona ljudi gledalo mec i uvek je tako. Zivot mu se promenio, ponekad je pretesko za mladog coveka da nosi takvo breme. Licnost nastoji da odrzi stabilnost, a promene, cak i nabolje, remete ravnotezu. Nisam izgubio iz vida i sve dobre ljude u Srbiji i sire, ima gladnih, ima tuznih, nije Nole bolji od njih, jednostavno njega poznajemo, on je nas, kako kaze jedan moj poznanik, nas Nole. Mozda mozemo da organizujemo jedno okupljanje za njega, da zna da smo tu i kad gubi, i da je nas pa makar tako uvek bilo.

da...da..

pre 10 godina

Naravno da je našao, a u pauzi je radio na toj igri za Novaka, jer Nadal odlično zna da sem Novaka nema tog tenisera koji može da ga dobije na 3 seta, pa i na 2. Tako to rade šampioni koji su 101 posto posvećeni samo svojim uspesima i pobedama i igri.
Znao je ko mu je večiti trn u oku i ko je najbolji teniser pored njega, i radio je na igri koja najmanje odgovara Novaku.
Znao je da ako pronađe lek za Noleta, koji jeste najbolji od svih Nadalovih protivnika, da će sa tom igrom i ostale lakše dobijati.
Čak je krenuo i na betonu da dobija sve živo.
Novak je osetio tu promenu i snagu u glavi Nadala, tu samouverenost, i počeo je više da greši, i brže da diže ruke od pobede.
Đoković pod hitno mora da uradi isto, da proba da promeni njegov prepoznatljiv stil igre, neke udarce da popravi, ali najviše mora da radi na psihi, tj da ubedi sebe da je bolji od Nadala.
Ako pre Finala kaže da nije favorit, to jasno govori koliko je precenio protivnika i šta misli o svojoj igri.
A opet i na RG i sad na USO imao je meč u svojim rukama, pa ipak neverovanje u sebe je presudilo.
To vam je kad još u svlačionici mislite kako je protivnik bolji od vas, kako je pun samopouzdanja, i onda vas te misli proganjaju uvek kad ste blizu pobede, prosto demantujete sami sebe.
Svi kažu da je u tenisu glava najvažnija.,i jeste, jer ste sami, nema ko da vas zameni, nemate saigrače, morate 3,4 ili više sati da verujete u sebe non stop.
E tu veru je Novak izgubio i zato će spasti na 2 poziciju.

miki

pre 10 godina

Ljudi, pročitah komentare na svim mogućim sajtovima, i moj komentar nigde nisu objavili, ajd da probam sa B92 :-)
Molim nekoga ko je gledao finala Vimldona i US opena za logično objašnjenje na moje pitanje:
činjenica 1 - Novak u 2 i 3 setu razbija Nadala koji ne zna gde se nalazi i na 4:4 i 0:40, tj tri brejk lopte za Noleta, on staje, Nadal preokreće i pobeđuje....isti scenario u Vimbldonu sa Marejem
činjenica 2 - Englezi 80 godina čekaju na pobednika iz Enleske, nema veze i ako je Škot, spremni na sve da ga dobiju, Nadala na US openu gleda španska kraljica, doputovala da vidi pobedu...
činjenica 3 - sajt ATP nekoliko sati pred početak meča greškom objavljuje skor Nadal:Djoković u finalima US opena 2:1 za Nadala, iako je skor bio 1:1, znači proglašava Nadala za pobednika

....itd....

pitanje: da li sam samo ja paranoja i lud, ili ima još nekoga ko kapira na osnovu činjenica, zašto je Nole izgubio ova finala ?

Odgovor ću dobiti kad se Englezi i Španci smire, pa Nole krene da ih melje ponovo bez ograničavajućih faktora.

Molim Vas da mi objavite komentar,
Pozdrav

Иван

pre 10 godina

Нисам сигуран да је Надал нашао лек за Ђоковића. Новаков проблем је пре свега у глави, и то нема, чини ми се, много везе са Шпанцем. Истина, нисмо одавно видели Нолетове бекхенд дијагонале и паралеле које су га красиле 2011. године, али је занимљиво да је он био доминантан против овог "никад бољег" Рафе и без тог ударца током готово два сета у финалу Њујорка. Током тог интервала све се питао Ђоковић, а Надал је само посматрао пасивно, немоћан да ишта промени. Проблем је што Ђоковић више не уме или не може да игра на тај начин у континуитету. Некад, па чак и 2011. године, било је "црних рупа", периода слабије игре, али је остатак меча био врхунски, а сада је обрнуто: има периода сјајне игре, чисте доминације, али је остатак просек, пасивност, грешке, нервоза... Оно што Надала ту издваја од осталих је што је најконстантнији тенисер, најдуже му треба да се сломи, па самим тим најмање "помаже" Новаку када овај почне да греши, док други тада и те како умеју да јефтино поклањају поене. Ту га Шпанац дочека и пиши пропало. Финале од пре два дана је типичан њихов тренутни меч, с неизбежним током и исходом: као и обично спорији почетак Новака - 0:1, па буђење и врхунска игра Новака - 1:1, па наставак доминације до средине следећег сета, уз нагли пад - 1:2, и најзад, уколико на почетку четвртог сета не стекне предност, убрзо и нагло следи предаја - 1:3. Физичка спрема, засићеност, ванспортске обавезе, не знам шта је разлог те деконцентрације, али она убија Новака, а не Рафина "решења".

Miki

pre 10 godina

Isto je tako Novak pronasao lek za tebe sada(drugi i treci set) i iskreno se nadam da ces od pocetka sledece sezone morati dobro da se pomucis da nadjes najnoviji lek.

puk.Bjelajac

pre 10 godina

Ma da,taj jedan set je sve promenio.....javilo mu se kako da pobedi Novaka...providjenje?
Covek posle 'pauze' od 8 meseci,pobedi 10 turnira....hau jes nou...

puk.Bjelajac

pre 10 godina

Rafa uvek uz tebe....zauvek....
(Ona, 11. septembar 2013 23:38)

Kad vec budes uz njega,izvadi mu vec jednom te gace iz zadnjeg trapa!

da...da..

pre 10 godina

Naravno da je našao, a u pauzi je radio na toj igri za Novaka, jer Nadal odlično zna da sem Novaka nema tog tenisera koji može da ga dobije na 3 seta, pa i na 2. Tako to rade šampioni koji su 101 posto posvećeni samo svojim uspesima i pobedama i igri.
Znao je ko mu je večiti trn u oku i ko je najbolji teniser pored njega, i radio je na igri koja najmanje odgovara Novaku.
Znao je da ako pronađe lek za Noleta, koji jeste najbolji od svih Nadalovih protivnika, da će sa tom igrom i ostale lakše dobijati.
Čak je krenuo i na betonu da dobija sve živo.
Novak je osetio tu promenu i snagu u glavi Nadala, tu samouverenost, i počeo je više da greši, i brže da diže ruke od pobede.
Đoković pod hitno mora da uradi isto, da proba da promeni njegov prepoznatljiv stil igre, neke udarce da popravi, ali najviše mora da radi na psihi, tj da ubedi sebe da je bolji od Nadala.
Ako pre Finala kaže da nije favorit, to jasno govori koliko je precenio protivnika i šta misli o svojoj igri.
A opet i na RG i sad na USO imao je meč u svojim rukama, pa ipak neverovanje u sebe je presudilo.
To vam je kad još u svlačionici mislite kako je protivnik bolji od vas, kako je pun samopouzdanja, i onda vas te misli proganjaju uvek kad ste blizu pobede, prosto demantujete sami sebe.
Svi kažu da je u tenisu glava najvažnija.,i jeste, jer ste sami, nema ko da vas zameni, nemate saigrače, morate 3,4 ili više sati da verujete u sebe non stop.
E tu veru je Novak izgubio i zato će spasti na 2 poziciju.

Miki

pre 10 godina

Isto je tako Novak pronasao lek za tebe sada(drugi i treci set) i iskreno se nadam da ces od pocetka sledece sezone morati dobro da se pomucis da nadjes najnoviji lek.

Иван

pre 10 godina

Нисам сигуран да је Надал нашао лек за Ђоковића. Новаков проблем је пре свега у глави, и то нема, чини ми се, много везе са Шпанцем. Истина, нисмо одавно видели Нолетове бекхенд дијагонале и паралеле које су га красиле 2011. године, али је занимљиво да је он био доминантан против овог "никад бољег" Рафе и без тог ударца током готово два сета у финалу Њујорка. Током тог интервала све се питао Ђоковић, а Надал је само посматрао пасивно, немоћан да ишта промени. Проблем је што Ђоковић више не уме или не може да игра на тај начин у континуитету. Некад, па чак и 2011. године, било је "црних рупа", периода слабије игре, али је остатак меча био врхунски, а сада је обрнуто: има периода сјајне игре, чисте доминације, али је остатак просек, пасивност, грешке, нервоза... Оно што Надала ту издваја од осталих је што је најконстантнији тенисер, најдуже му треба да се сломи, па самим тим најмање "помаже" Новаку када овај почне да греши, док други тада и те како умеју да јефтино поклањају поене. Ту га Шпанац дочека и пиши пропало. Финале од пре два дана је типичан њихов тренутни меч, с неизбежним током и исходом: као и обично спорији почетак Новака - 0:1, па буђење и врхунска игра Новака - 1:1, па наставак доминације до средине следећег сета, уз нагли пад - 1:2, и најзад, уколико на почетку четвртог сета не стекне предност, убрзо и нагло следи предаја - 1:3. Физичка спрема, засићеност, ванспортске обавезе, не знам шта је разлог те деконцентрације, али она убија Новака, а не Рафина "решења".

Nemaš igru

pre 10 godina

Ma videli smo kako si pronašao igru za Đokovića u drugom i trećem setu, nije te bilo na terenu. Samo zahvaljajući Noletovim greškama si pobedio a ne zbog sjajne igre. Rafo pogledaj odnos vinera 47:26 za Novaka Đokovića. I ti misliš da si pronašao igru za njega. Ne bih rekao... Dobio si meč zahvaljući kardinalnim greškama našeg tenisera.

Werewolf

pre 10 godina

Dno te serije(ili kulminacija sto se Novaka tice)je bilo finale Vimbldona. Nakon toga je krenulo bolje.Da se drzao plana do pocetka do kraja(miksovanje servisa,ne cekati gresku iz bekhenda),Rafa bi pobedio i na AO. Nakon toga serija 3:0 uz set kolicnik 7:1 protiv Novaka na maksimumu u 2012.
Sve bi to islo mnogo brze da je ranije utuvio u glavu da je Nole mnogo napredovao fizicki i da ne moze vise da racuna na njegov umor,slabost i greske. Cim je to shvatio i poceo da modifikuje igru-dosle su 3 pobede 2012.
Sada je red na Novaka,on mora da trazi novu A igru jer ona iz 2011 vise biti nece zbog nove Rafine A igre.Nije te Rafine A igre bilo tokom 2. i 3. seta u finalu USO,ali ju je sprovodio u celosti u Kanadi i na RG.Svi se pitaju:
Kako vise nema ubojitih bekhenda,bombi iz riterna i Novakove A igre?
A niko ne konstatuje da Rafa mnogo bolje miksuje servis,da ga Novak mnogo teze cita,da je Rafa mnogo agresivniji,napada bekhendom po paraleli i gadja mnogo cesce paralele forhendom.
Noletova A igra,kojoj se svi vi toliko divite je bila direktan proizvod toga sto je Rafa igrao tacno onako kako ne sme protiv Novaka-forsiranje servisa u bekhend i cekanje greske iz istog u poenu.Toga vise nema,vidi se da od Rafine igre zavisi Novakova.
Sada je na Novaku red da on stvori situaciju gde ce Rafina igra zavisiti od njegove.Prvo mora da prestane da ocekuje da Rafa vise ikad igra po njegovim(dosadasnjim)notama.Mislim da su jaki ravni udarci u Rafin forhend najbolje resenje.Sto ravnije.

Ajmo Više!!!

pre 10 godina

Moram da napišem da obožavam Novaka, ali mi je više MUKA tog PADA u njegovoj igri.! Skoro sam gledao snimak meča Novak Nadal 2007 u Montrealu, gde je Novak pobedio sa 2:0.
Znači Novak nije stao od 1 sekunde, ni Nadal, doduše on retko kad i staje.,ali Novak nije imao vremena da podigne ruke u vazduh i mlati reketom...nego gruvanje i gruvanje, izgubi poen, ništa, idemo dalje.

A sad,.tj od kako je postao nmb1, sve više taktizira, planira...
Izađi bre na teren i cepaj, daj sve od sebe, nećeš imati vremena ni da padneš psihički od umora i adrenalina, a protivnik ima da se uplaši.,bukvalno!
Ej...pola godine već on pada.,krizira.,nije uzeo trofej.,????
Pa koji je to tim koji pola godine ne može da vrati samopouzdanje svom igraču??
A najveća muka je ta što da je rafa stvarno nešto napredovao bog zna kako.,pa da Novak nije mogao ništa..- nego ga je 2 i 3 set drao upravo Novak,.a onda kada treba da zada završni udarac! on ''padne''...i trt..poraz naravno.,ćao 7GS titula.,nikad više USOpen 2013!
Nek trenira jače, nek plati psihologa lepo pa svaki dan legne sat vremena i priča sa njim, nek promeni trenera, nek uradi nešto jer gubi dobijene mečeve a vreme ide.,ide.,ideeee....
Mnogo bi mi lakše bilo da je Nadal pobedio sa 3:0 lepo.,tipa- 6:3 6:4 6:2 i aj ćao.,a kad vidim Nadala na kolenima, ranjenog, i Novaka koji treba samo da odigra normalno do kraja, da dovrši započeto,a onda BUM, pad i pobeda Nadala, pa nije ni čudo što plače čovek i ne veruje da je pobedio

HyperioN

pre 10 godina

Pazi "nasao lek". Pa Djoka je dve klase iznad Rafe, samo da ne zabada. Rafa se u ginalu nista nije pitao, Djoka je sam sebe izbacio. Nasao lek, Boze gospode...

Nemanja

pre 10 godina

Ljudi, pročitah komentare na svim mogućim sajtovima, i moj komentar nigde nisu objavili, ajd da probam sa B92 :-)
Molim nekoga ko je gledao finala Vimldona i US opena za logično objašnjenje na moje pitanje:
činjenica 1 - Novak u 2 i 3 setu razbija Nadala koji ne zna gde se nalazi i na 4:4 i 0:40, tj tri brejk lopte za Noleta, on staje, Nadal preokreće i pobeđuje....isti scenario u Vimbldonu sa Marejem
činjenica 2 - Englezi 80 godina čekaju na pobednika iz Enleske, nema veze i ako je Škot, spremni na sve da ga dobiju, Nadala na US openu gleda španska kraljica, doputovala da vidi pobedu...
činjenica 3 - sajt ATP nekoliko sati pred početak meča greškom objavljuje skor Nadal:Djoković u finalima US opena 2:1 za Nadala, iako je skor bio 1:1, znači proglašava Nadala za pobednika

....itd....

pitanje: da li sam samo ja paranoja i lud, ili ima još nekoga ko kapira na osnovu činjenica, zašto je Nole izgubio ova finala ?

Odgovor ću dobiti kad se Englezi i Španci smire, pa Nole krene da ih melje ponovo bez ograničavajućih faktora.

Molim Vas da mi objavite komentar,
Pozdrav
(miki, 11. septembar 2013 23:59)

Nole je izgubio ova finala, zato su protivnici bili bolji.

a

pre 10 godina

Novak je još početkom 2011, posle jedne od pobeda nad Nadalom rekao da je u to najveći teniser svih vremena. Nadal možda i jeste najveći svih vremena, a svakako nema sreće što igra u isto vreme sa Noletom, jer da njega nema Nadal bio do sada imao više Grend Slemova od Federera. Nole je jedini koji je Rafu dobijao (i dobija) u vremenu njegovog teniskog zenita, da ništa drugo osim pobeda nad Nadalom nije uradio opet bi bilo mnogo.

puk.Bjelajac

pre 10 godina

Ma da,taj jedan set je sve promenio.....javilo mu se kako da pobedi Novaka...providjenje?
Covek posle 'pauze' od 8 meseci,pobedi 10 turnira....hau jes nou...

Hawke

pre 10 godina

@miki
Druze,kao veliki Novakov navijac,moram da ti kazem da ipak tripujes :D Dovoljno je samo ovo,ako tipujes na to da se nesto namesta,zasto Nole ove sezone gubi i od Iznera i Hasa i Berdiha itd? Jednostavno takva je sezona,takav je period(ne los,al' Nole nas navikao na bolje). Stvar je u samopouzdanju koje se stice treniranjem i APSOLUTNOJ posvescenosti i "zivljenju" tenisa,mozda cu zvucati prepotentno ali sigurno sam u pravu,a ostala filozofiranja su prazne price.

miki

pre 10 godina

Ljudi, pročitah komentare na svim mogućim sajtovima, i moj komentar nigde nisu objavili, ajd da probam sa B92 :-)
Molim nekoga ko je gledao finala Vimldona i US opena za logično objašnjenje na moje pitanje:
činjenica 1 - Novak u 2 i 3 setu razbija Nadala koji ne zna gde se nalazi i na 4:4 i 0:40, tj tri brejk lopte za Noleta, on staje, Nadal preokreće i pobeđuje....isti scenario u Vimbldonu sa Marejem
činjenica 2 - Englezi 80 godina čekaju na pobednika iz Enleske, nema veze i ako je Škot, spremni na sve da ga dobiju, Nadala na US openu gleda španska kraljica, doputovala da vidi pobedu...
činjenica 3 - sajt ATP nekoliko sati pred početak meča greškom objavljuje skor Nadal:Djoković u finalima US opena 2:1 za Nadala, iako je skor bio 1:1, znači proglašava Nadala za pobednika

....itd....

pitanje: da li sam samo ja paranoja i lud, ili ima još nekoga ko kapira na osnovu činjenica, zašto je Nole izgubio ova finala ?

Odgovor ću dobiti kad se Englezi i Španci smire, pa Nole krene da ih melje ponovo bez ograničavajućih faktora.

Molim Vas da mi objavite komentar,
Pozdrav

nec!

pre 10 godina

Taj Rafin lek su Novakovi propusteni ziceri... U velikim mecevima su nijanse odlucujuce. Niko pre meca, pa ni u toku meca nije znao kako ce se zavrsiti. Naravno osim onih koji uvek sve znaju...

No1e

pre 10 godina

(miki, 11. septembar 2013 23:59)

Za Wimbldon sam ubeđen da je nekakav dogovor pao da najzad domaćini tog turnira, najvećeg u svetu tenisa, prekinu kletvu od toliko decenija i bruku.
Ali za USO ne verujem da je bilo šta namešteno. Zašto:
Pa od tog Madrida i poraza od Dimitrova, Novak nije svoj i ne može da vrati samopouzdanje. Jedan poraz i njegov mentalitet pada na dno.
A onda je tu negativnost preneo na RG i posle poraza od Nadala, definitivno pao skroz u glavi.
Jer Novak je emotivna ličnost, jako!
To je mač sa 2 oštrice. Kad takva osoba krene da pobeđuje, ponese ga to i teško ga je zaustaviti, jer uspesima ubedi sebe da je bolji nego što jeste.,kao 2011 te,.
Ali isto tako kad doživi par poraza, ne ume da se digne brzo, to je neka nesvesna depresija u igri koja se pojavi uvek u najbitnijim delovima meča, onda kad se meč prelama i kada treba da pokažeš veru u sebe.
Treba vremena Novaku i pod hitno neki trofej, da mu raširi krila malo.
Moraš biti i arogantan i sebičan i ponosan kad si prvi, kao Federer, zato je bio toliko nedelja nmb1.
Novak je ipak emotivan jako, kad krene, melje sve,.,kad zastane pad je dug takođe.

Serdjo

pre 10 godina

Pa Rafa ja tebe nisam mogao da nadjem u kadru TV-a od polovine drugog seta pa skoro do kraja treceg, iako imam TV od 40 incha. Tesko da si ti nasao bilo kakav lek za Noleta, vec ti je Nole po starom njegovom, a losem, receptu poklonio prvi set, a onda i zbog glave treci. Cetvrti je bio samo posledica svega poklonjenog. Ali neka, neka, doci ce cica na kolica!

winston

pre 10 godina

Ova konkurencija izmedju Noleta i Rafeta je dobro za tenis, i za dve drzave - sto imaju dosta problema, pa tenis malo skrene paznju. Oba dvoja su super igraci, i uziva se kad ih gledas kad igraju. Bravo Rafejelu i Novaku - dva majstora.

Mikael Hansen

pre 10 godina

Rafa, matori, ne raduj se pre vremena. Šutnuće ti Nole sve flašice koje postavljaš kod stolice, pa će se i tebi srušiti samopouzdanje ...

isto kao nekada u boksu

pre 10 godina

daj ljudi nazovite stvari pravim imenima. ovde se vrte ogromne pare. tačno se zna ko pobedjuje i kada i sa koliko. ko udje u prvu petorku ćuti i igra. pokaže samo da može da pregazi protivnika a onda ga pusti jer su naredjenja odozgo stigla...

DID

pre 10 godina

Nazalost, Nole zna da vrati protivnika u mec. Nije mu ovo prvi put (nije ni poslednji).
Nastavice Nole fantastican niz polufinala i finala na Gremslem turnirima, ali mora da nauci da jake protivnike nevraca u mec.
Ubedjen sam da cemu sledeca sezona biti mnogo bolja i da ce osvojiti bar dva gremslema.

bane

pre 10 godina

Rafa sam sebe zavarava. Nije našao nikakav lek već je Novak odigrao krajnje nepažljivo nekoliko gemova i poklonio mu pobedu isto kao i Mareju na Vimbldonu. I ova sezona je pokazala da je pitanje pobednika isključivo u rukama Novaka Djokovića i da Rafa može da pobedi samo ako Novak igra loše pa i to jedva. Ako Novak igra dobro, Rafa ne može da ga dobije sve jedno kako da igra.
Takodje je njegova agresivnost pod znakom pitanja, tu ne vidim nikakve pomake. Rafa je bio i ostaće verovatno do kraja karijere izuzetno defanzivan teniser koji pobedjuje isključivo na osnovu malog broja grešaka. Nije lepo ali je efikasno.
Ova Novakova mala kriza mora jednom da se završi a tada će Nadal ponovo serijski gubiti od Novaka pa me ne bi čudilo ni da je ovo Rafin zadnji osvojeni GS.
Ide najbolji period njegove karijere, reče Novak a ja sve više verujem da je to tačno.

holden

pre 10 godina

I dalje si ti losiji od Novaka, samo si trenutno sveziji. Cim malo stigne umor, eto tebe opet na dvojci.
Super su mi svi analiticari, ali niko ne uzima u obzir Nadalov odmor, pre svega od medija i pritiska. Dok se Novak prvi put kao odmetnik nasao na prvom mestu i borio sa javnoscu i ostalima koji su jurisali, ti si se odmarao. Uzivaj u poslednjoj i kratkoj poseti tronu.

Goran G

pre 10 godina

@(Djox, 12. septembar 2013 09:20)

Biti vise od 100 nedelja No.1 u današnje tenisko doba je za Vas "drugorazredan igrač"? Vi mora da ste ostvarili ogromne rezeultate u životu kvalifikujući Novaka za "drugorazrednog", a pri tom njemu je tek 26!? Bravo Djox, bravo!!!

Petar

pre 10 godina

Rafa hoće da kaže da je on podigao igru, a ne da je Novak pao u formi. To nije istina. Kad je Novak igrao kako zna, pobeđivao je sve redom, pa i Rafu. Kad je popustio, pobeđuju ga mnogi, pa i Rafa. Prema tome, nije Rafa pronašao nikakav lek protiv Novaka. Ali dobro, ovo je deo psihološkog rata koji dolazi iz kuhinje strica Tonija. Ništa strašno, i Novak je odapinjao strelice kad je pobeđivao.

nada ZR

pre 10 godina

Ako je recept vidovitost,onda ok.Da loptica nije zavrsila u mrezi u trecem setu mec bi isao u sasvim drugom pravcu.Rafa je zasluzeno pobedio tu nema spora,ali recepta za pobedu nema.U mecevima vrhunskih tenisera nijanse lome mec,dominacije tokom meca su cas na jednoj cas na drugoj strani i nista do kraja nije 100%sigurno.Rafa moze kao pobednik da prica sta hoce,ali Nole se nece predati nego iz poraza uciti.Svi mi koji volimo i cenimo Noleta necemo gledati meceve beznadezno vec sa cvrstom verom u Noletovu pobedu.Koliko god je zlurado govoriti o sledecoj sezoni i odbrani svih bodova,to je neprikosnovena cinjenica.

Djox

pre 10 godina

Nije ovo prva Novakova kriza, setite se 2009 i 2010 kada ni malo nije napredovao.Onda je resio da zapne, trenirao, odricao se i postao najbolji.Sada su opet prosle dve godine u opadanju i jednino resenje je prvi recept.Ako ga ne ispostuje Novak nikada vise nece biti prvi teniser i ostace upamcen kao drugorazredan u eri Nadala i Federera.Na njemu je da odluci...

Pakos Salamos

pre 10 godina

"Rafael Nadal izjavio je da je u porazu od Novaka Đokovića u finalu Australijan opena prošle godine pronašao način da pobedi srpskog tenisera."
Ja pre mislim da je Nole u ovom poslednjem porazu od Nadala pronasao nacin za buduce pobede protiv Spanca!Iako navijam za Novaka, realnost je sledeca:Nadal ce garantovano uvek pobedjivati SAMO kada Novak igra lose ili gresi u vaznim momentima, u suprotnom, obavezno ce umesto pehara da drzi escajge! I O POBEDNIKU I O PORAZENOM ODLUCIJE ISKLJUCIVO NOVAK!Sve je na njemu...

Darko

pre 10 godina

Paranoju o nameštenom finalu Vimbldona nećemo komentarisati - ozbiljni smo ljudi. A što se tiče ovoga da je Nadal na US Openu našao recept za Novaka, jeste, našao ga je, i to vrlo jednostavan: treba samo ostati miran i ne nervirati se kad Novaka ide set ili dva, jer čim poveže tri loša poena, pada psihički, a ubrzo zatim i fizički. Zato Nadal i kaže da mu je važno bilo jedino da ostane u igri kad mu nije išlo i da ne bude na više od jedan brejk zaostatka. Prosto, ali efikasno, a kako Novak "radi", biće i efikasnije.

mira

pre 10 godina

Jeste, nasao je lek protiv Novaka, mnogo je trenirao, nije se bavio drugim stvarima i rasipao energiju vec je bio fokusiran na svoj cilj. To Novak, nazalost, od Rolan Garosa nema u svojoj agendii i zbog toga su mu takvi rezultati. Veoma brzo, ako Nole ovako nastavi, Rafa ce preuzeti prvu poziciju. Mora se priznati da su ove godine njegovi rezultati ipresivni. Od stare slave se ne zivi vec se mora konstantno raditi na tome. A sve zavisi od mentalnog sklopa i cilja koji sebi postavis

zoran

pre 10 godina

Novak treba da se zahvalai "tata" Vajdi na saradnji. On je ochigledno sluzio kao neko na koga moze da izbaci frustracije koje nije mogao na oca. Verujem da je Novak bio pod velikim pritiskom od malih nogu i da mu je stalno nabacivano kako su roditelji toliko toga zrtvovali i treba sve vratiti. Na kraju, sam Srdjan to non-stop prica po novinama i na TV-u. Kroz Vajdu, Novak izbacuje tu vrstu pritiska kojoj je bio izlozen godinama. No, trebao bi to da transformishe na drugi nachin i potrazi dobrog terapeuta, a za trenera da uzme nekog kao sto je Dzon Mek.; Sa Vajdom, dobricom, nema se vishe kud..!!

Ljubitelj sporta, ljubitelj zivota

pre 10 godina

Pratim tenis neko vreme, gledao sam Samprasa i Agasija. Ono sto hocu da kazem, mislim da je Noletu potrebna podrska, mislim da bi mu znacila podrska navijaca iz Srbije. Da su drugaciji uslovi, da nije ovako uspesan verovatno da bi se organizovalo slavlje i za tanjir koji je dobio. U ovoj zlatnoj eri tenisa to je realno veliki uspeh. Niko, naravno, ne razmislja o tome, najmanje Novak. Gledam ga vec neko vreme i deluje tuzan, mislim da i stvari sa porodicom mozda skripe i razumem, to je sve normalno,skuplja taj novac za decu i jednostavno, zasluzio je to slavlje. Ne znam kako bih to pokrenuo, mozda kao arapsko prolece, putem drustvenih mreza, ali voleo bih da se to desi. Nije osvojio USO, izgubio je dosta vaznih meceve i prosle i ove godine, ali obradovao nas je mnogo puta. Verujem da je nekoliko miliona ljudi gledalo mec i uvek je tako. Zivot mu se promenio, ponekad je pretesko za mladog coveka da nosi takvo breme. Licnost nastoji da odrzi stabilnost, a promene, cak i nabolje, remete ravnotezu. Nisam izgubio iz vida i sve dobre ljude u Srbiji i sire, ima gladnih, ima tuznih, nije Nole bolji od njih, jednostavno njega poznajemo, on je nas, kako kaze jedan moj poznanik, nas Nole. Mozda mozemo da organizujemo jedno okupljanje za njega, da zna da smo tu i kad gubi, i da je nas pa makar tako uvek bilo.

igor

pre 10 godina

Uh sto se napalio ovaj Nadal, on zaista misli da je nasao recept za Novaka!! Grdno se vara, jer Nadal ne igra nita bolje ove godine, vec Novak mnogo losije!!! Gubio je Novak ove godine I od Mareja, Iznera, Berdiha.. Ovo je samo sreca za Nadala sto je Novak psihcicki pao I ocigledno dovoljno ne trenira.
Jedini put ove godine kada su igrali mec u kome je Novak bio na svom nivou je u Monte Carlu kad je ga je Novak pocistio, a sve ostalo je Nadal dobio na misice I zahvaljujuci Novakovim glupostima.
Ovo treba da deluje motivisuce na Novaka, jer ovaj napaljenko koji sada ne brani nista do kraja godine, igra bez prestanka, a toboz ga boli koleno, mora biti prizemljen.
Jedva cekam njihov sledeci susret u Kini, da Novak konacno odigra na svom nivou I da ga ne pobedi, nego pocisti, jer kad igra na kao sto ume, gazi Nadala!!!
Nole, prijavljuj ove godine I Bazel, 500 bodova, ovaj sto ga boli kao koleno ucestvuje I tamo, treba ga sada deljati gde stignes, da mu vratis za sve ove nesretne poraze!!
Napred Nole!!

srbin

pre 10 godina

Ne mrzim Nadala, ludim i svasta kazem samo tokom meca, ali cinjenica je da je Novak trebao da dobije i na RG i US Openu, odvaljivao je Nadala, a izgubio je zbog amaterskih gresaka, treci set je Novak trebao da dobije 6-1 a izgubio ga je, znaci onako dominantan tenis u zivotu nisam gledao pa ni 2011. kad je Novak gazio sve redom.

djoshha

pre 10 godina

Ono sto je frapantno, to su greske Novaka u udarcima kada mora da dokrajci protivnika. Protiv drugih tenisera, ne biva kaznjen, ali Rafa to svakako ume da kazni. Trenirao sam tenis dugo, pa znam da postoji nepisano pravilo, kada igrac izbaci lopticu metar van terena, udari ramom reketa, to znaci da tehnicki udarac ne izvede pravilno, a kada izbaci 10, 20 cm to znaci da nije u mecu glavom. To se desava Novaku, nije u stanju da samelje Nadala, na mrezi ne moze da zavrsi iz prvog voleja, a on odigra na Rafu, pa onda ovaj probija to na mrezi svojim "paradama" po terenu. Primenio je jako dobar recept u drugoj polovini drugog seta i vecini treceg seta. Cepa po bekhendu, maksimalno koliko moze, i onda samo nagazi po forhendu, e tako mora da igra od samog pocetka. Trenutno je Rafin forhend nepogresiv, ali se primeti velika razlika izmedju tog forhenda i bekhenda. Tu mora da trazi svoju sansu, ali nisam ja nikakav strucnjak, zna Nole to. Mora da osvoji neki manji turnir, serije 500, pa da vrati malo samopouzdanje, ovako ce se svaki put sastajati sa Nadalom u finalu, zato sto su obojica za jednu klasu bolji od ostalih, a tu trenutno, realno gledano, ima male sanse, prvenstveno zbog morala, ne zbog kvaliteta igre, koji nije sporan. Nole ce se vratiti, verujte mi, jaci nego ikada. Sada da osvojimo ovaj Dejvis kup, pa da se ponovi 2011 godina sledece godine. Da svi nasi teniseri buknu na celu sa Novakom!

wlado

pre 10 godina

tako je bilo i sada na US openu, Novak je usao u neverovatnu seriju u trecem setu, fokus, preciznost, snaga sve je bilo tu...rafa nije znao gde je...na zalost nole je brzo ispucao svoje, nadal se branio kako je znao, osetio je da novak vise nema snage za taj ritam i napao ga je svom snagom, od tada (kraj treceg seta) nole je postao sparing partner.

Djox

pre 10 godina

@Goran G, Vuk
Licno cu se Novaka secati kao najveceg talenta za tenis ikada, ali Novakovo mesto u istoriji necu ja odredjivati vec ceo svet, za 10, 20, 30 godina.A taj svet ce na osnovu rezultata na GS videti ko je bio dominantan u ovoj eri.
Ponavljam, o Novaku mislim sve najbolje ali...

RvN10

pre 10 godina

Konstantno citam komentare tipa - sve zavisi od Noleta, Nole kad hoce moze da pobedi koga god hoce bilo kad... I na kraju u dosta slucajeva Nole ne pobedi. Zasto? Po mnogima je odgovor kao ne daju mu Englezi, Spanci, Ameri, ATP itd... U fazonu, kad hoce, moze sviju da dobije i sve osvoji, al on nece, pa pusti drugima da ga pobede... Treba biti malo objektivniji i realniji, i Nole i Rafa su vrhunski sportisti i teniseri i ne znam zasto neko pise ovakve stvari poput ovih sto sam naveo.. Poz za B92!

pera kojot genije

pre 10 godina

koliko teniskih stručnjaka, čudi me da imamo samo 4-5 vrhunskih tenisera, koji pri tome odlaze u inostranstvo u kampove...

Nataeos

pre 10 godina

Greške Novaka, to ke lek?? Da noje grešio toliko samleo bi ga! Al ajd neka mu, iduće godine Nole melje sve po redu, a Nadala uz lekovito bilje!!

sasa jokic

pre 10 godina

To je zivot, da nije spasio tri brejk lopte danas bi pricao kako je Novak najbolji, kako mora jos da radi i sl.
Ovo pricam u slucaju da je sve bilo normalno.
Meni je Wimbledon totalno jasan, sve okolnosti, tipa Premijer engleske u piblici, sedamdeset i nesto godina cekaju titulu, U Noletovom boxu nema Vidica, nit pi bilo kog drugog iz sceta poznatih, Srdjan kome je srce slabo sedi u boxu.....i da ne nabrajam vise. Nole dva puta pokazuje da moze da ga dobija, onda spusta gas i gubi. U proseku je na turniru imao 15 -20 aseva, i onda odjednom pada na 6.
Na USO sam video Noleta iz 2011, cak u nekim momentima i boljeg. Unistava Rafu, ponizava ga, baca ga na d..e, i onda rucna?! Opet u Noletovom boxu niko iz sveta poznatih, a svi su u NY, a kod Nadala i strinina strina, plus kraljica?!
Ne znam sta da kazem, ali me vise od tog poraza boli cinjenica da se posle meca pricalo kao da ga je Rafa nadigrao, da je najbolji na planeti i sl. Ka ne znam, ali nikada Nadal nije demolirao Noleta kao sto je ovaj njega.

Nemanja

pre 10 godina

Ja ne vidim ovde da ga je on nesto pobedio u bilo kom prethodnom mecu, nego Novak pobedi sam sebe. Imao je 53 neiznudjene greske, kada je u 3-em setu poceo manje da gresi poveo je, ali je posle ponovo nastavio as greskama. Iskreno i stalno je vrsio pritisak na Nadalov servis. Nole samo manje gresaka i pobedjujes ga bilo gde.

Madridista Kg

pre 10 godina

Apsolutno se slazem sa Rafom! Ja, kao njegov veliki navijac, ga pratim od njegove 16. godine i mogu reci da sam upoznao taj deo Rafine licnosti, koji pokazuje na terenu. U pravu je za oba meca, posebno za Australiju. U jednom delu meca, cini mi se 4. set, Nadal se izvukao, kao sto je to uradio sad u finalu, u trecem. I imao je Novaka u petom setu, 4:2, 30:15, svoj servis... Mislio sam da ce uspeti, ali nije, vrlo malo mu je falilo. Iako sam bio razocaran porazom, rekao sam tada drugarima sa kojima sam gledao, Nadal sad moze ravnopravno da igra sa Novakom, ocekujem da ga dobije u jednom od narednih meceva. I to se i dogodilo. Od tada, Nole je uspeo da pobedi Nadala samo ove godine u MK. Zivo me interesuje sta nosi nova sezona. Kakva ce biti Novakova psiha, kakva ce biti Nadalova kolena, da li Marej moze da napreduje, od Dede ne ocekujem ozbiljan otpor, ali bi mi bilo drago da me demantuje. Uzivajmo u ovom ludom tenisu ljudi, ovo je zlatna istorija.

aleksandar

pre 10 godina

Da je Rafa podigao nivo igre jeste, pogledajte ga na betonu, ali ne toliko koliko je Novak pao, uopste u ovoj godini i pobedjivao vrlo cesto i samog sebe tokom ove 2013. Sad, sta valja ciniti, nesporno da Novak (na "bliceve")cak ima onaj tenis u rukama i nogama iz 2011. godine-pokazatelji su drugi pa i veci deo treceg seta na US Open-u, ali i nagle padove poput 2010-09.ali to je bilo drugo vreme, pozicija, manji pritisak,nepostojanje zasicenja, drugi problemi)! Tako da ne duzim mnogo, mislim da je sve u glavi, na psiholoskom planu, Nadal ce vrlo brzo biti NO1, sad je na Noletu da dobro prouci ne samo Nadala vec prvenstveno sebe sa svojim timom, i mislim,cak sam ubedjen da ce Novak za par meseci ponovo povratiti dominaciju. Da li ce opet biti nizova od po 7-0 u medjusobnim duelima za jednog ili drugog, ili ce se igrati svaki mec na zilet9doduse uvek su njihovi mecevi takvi) iz koga ce nadam se Novak cesce izlaziti kao pobednik vise nije toliko vazno, vazno je da Novak bude taj koji na kraju cesce izlazi kao pobednik i ja zaista verujem da ce ponovo Novak ako ne onako onda biti bar za nijansu dominantaniji!I tako sve u krug ipak je ovo atomski tenis, igras sam, nema zamene ako si u padu, trebas da se boris sa jakim protivnikom i sobom, mnogo tezi od kolektivnih sportova!

Zuluw

pre 10 godina

Познато је да се одлично разумеш у лекове па ти није проблем да нађеш онај прави!

tenis

pre 10 godina

Citajuci komentare ovde covek bi pomislio da je Nadal tamo neki amater koji je pukim slucajem osvojio jedan slem, a da je Novak neki teniski Bog koji mu je eto to dozvolio. Za mene i jedan i drugi su majstori koji pomeraju granice ove igre. Gospodo draga, Rafael Nadal je osvajac 13 gren slem trofeja, osvajao je gren slemove na svakoj podlozi bar dva puta, osvajac je rekordnih 26 mastersa, 4 dejvis kupa, i zlata sa olimpijade, protiv Novaka ima skor 22-15. Razumem ja da navijate, ali se bar uozbiljite.

Milos

pre 10 godina

Ovde sve neki ljubitelji tenisa koji su za isti culi 2011. Nadal je eto do te godine vise nego redovno dobijao Novaka, 2011 Nole je nasao resenje, a onda je u poslednjih 7 meceva Nadal ostvario 6 pobeda. Nadal ga je pobedjivao pre, pobedjuje i sada. Sto se tice njihove igre, Nadal je u ovom trenutku mnogo bolji igrac. On je unapredio svaki segment igre, dok Novak nije unapredio nista. Nije Novak nazadovao vec stao da se razvija. I dosli su porazi koji su malo po malo ubijali samopouzdanje. Nije uradio nista da popravi igru na mrezi, koja je blago receno katastrofalna. Kostala ga je mnogo poraza. U savremenom gladijatorskom sportu igrac mora da napreduje, jer rivali napreduju. Mozete vi da ponavljate to u sta slepo verujete do sutra, realno stanje stvari je drugacije. Vec 2 godine Novak dobro igra samo na startu sezone, ostalo otaljava. Pobedjuje losije rivale, kad naidju Rafa i Marej on gubi. Na 3 posledja gren slema 2 puta je porazen od Rafe, jednom od Mareja, prosle godine na slemovima su ga pobedjivali Rafa, Federer i Marej.

Nebojša

pre 10 godina

Drugi i treći set su dokaz da Nadal nema leka kada Nole igra kako može samo šteta što ga je ispustio da je dobio treći set što je trebalo da uradi verovatno bi i ishod meča bio drugačiji.

Mile

pre 10 godina

Nole je "pao" poslije povrede na meču SAD-Srbija.Mislim da je ta povreda bila ključna za strah i gubitak samopouzdanja u narednim mečevima.

igor

pre 10 godina

@lav Pojednostavljujes stvari. Poljak, novi konstultant u Novakovom timu, koji je u srcu desavanja oko Novaka izjavio-"Novak igra sa 80 posto snage, druge obaveze mu ne daju da igra sa maksimalno sto posto snage".To nisam rekao ja, vec teniski strucanjak. Novak je imao 52 greske, naspram 21 Nadala u finalu US opena,znaci "recept" nije nadjen, vec je Novak u strasnom padu. Ne zaboravi da je Nadal, npr.ove godine ispao u drugom kolu Vimbldona, pa se onda spremao za beton, dok je Novak igrao finale istog. Novak je ove godine izgubio od Mareja, na Wimbldonu, na nacin isti kao sto je izgubio od Nadala treci set, vodio 4 2 4 2, pa je na kraju oba seta izbugio. Nadal se bukvalno provukao na RG I US openu protiv Noleta. Novak je cele godine 2011 deljao sve redom ubedljivo, osvojio je 3 gran slem titule, umalo I cetiri, nije ispadao kao Nadal, namerno ili ne u drugom kolu Wimbldona!! Novak je te cele godine u medjusobnim duelima deljao Nadala, a ne se izvlacio iz poraza kao sada Nadal!! to je kljucna razlika, kljucna razlika su neiznudjene greske, kljucna razlika sto je Novak sada fizicki I psihicki nepripremljen kao 2011, a ti ako neces da prihvatis ove cinjenice, ti se odusevljavaj Nadalom, koji ima "velikih" problema sa kolenom, pa cim ga zaboli odmah ispadne, a kad ga ne boli odmah osvaja turnire!! Nadal koji je gadjao Novaka lopticom I koji je ukrao na RG Novaku cist brejk poen, a 2011 nije mogao Noleta da smisli,jer je gubio I nije imao petlju kao Nole da stisne ruku pobedniku.

Ajde idi spavaj

pre 10 godina

(miki, 11. septembar 2013 23:59)
Rafa se dopinguje,Mareju je namesten Vimbldon, Federer je najbolji zato sto nije imao konkurenciju....

SrpskiVragolan

pre 10 godina

Jeste već na AO je ekperimentisao sa onim balon sporim i visokim lopticama koje su Noleta zbunjivale. Shvatio da Noleta treba da drži iza osnovne linije tako što će mu davati duboke visoke i spore lopte gde Nole ima mnogo problema da vrati kvalitetno i jako. To Nadal iskorišćava a ovaj naš Nole nikako to da shvati. Treba da poradi na svim svojim udarcima počev od servisa, smeša, drop šota, forhenda, anticipaciji i igri na mreži itd. Mnogo loši su mu za nekoga ko je #1 na ATP. Nadala treba pre svega izmučiti brzim i jakim udarcima sa lopticama koje završavaju negde oko osnovne linije (Noletove loptice u večini završavaju negde iza crte koja obeležava servisno polje na protivničkoj strani). Teretana sinko, dobi par Kg mišića, eliminiši slajsovan spori forhend i tek onda možeš da pariraš Rafi. Kad god je udario onako brzo bez slajsa da loptica padne ngde u blizini osnovne linije Nadal je imao problem ili je Nole postigao poen. Kao drugo oštrina se vežba od prvog meča a ne da dođeš do finala pasivnom igrom gde čekaš protivnika da pogreši. Kod Nadala to ne pali jer bukvalno ne greši. A da u jednom meču povratiš ostrinu za koju ti treba ogromna doza samopouzdanja (da pogađaš same ivice terena) se nikako ne može. Pogledajte npr. Nadala koji već od prvog meča igra ratoborno i snažno bez popuštanja. Zato je tu gde jeste. 13 GS i jedan od najboljih tenisera, ako ne i najbolji, svih vremena.

Sin po materi

pre 10 godina

Fizicki je sada spremniji i igra napadacki tenis a ne onaj kao pre kada samo vraca lopte na centar i ceka da dobije tamos-vamos terapiju od Djokovica.

krle

pre 10 godina

kakav crni lek???? djokovic ne igra ni 50% od onoga sto je igrao 2011, ne gadja uglove vec samo prebacuje lopticu kao da nema motivaciju(a to cesto radi i mnogi su to primetili i potrebno mu je da gubi da bi krenuo da igra).
poceo je da se bavi politikom i sou biznisom tako da mislim da je jednostavno njegovo vreme proslo. bilo je lepo dok je trajalo

sto je najgore ni nadal nije na svom vrhuncu ali je trenutno 10 stepenika iznad svih.

pricati o dopingu je smesno jer se dopinguje bar pola profesionalnih sportista

animus

pre 10 godina

Kao Novakov fan, ali i realan teniski ljubitelj, mogu samo reci da je Rafa momentalno bolji u svakom pogledu, ali i da protiv leka, postoji antidot, a uveren sam da ce ga Nole pronaci! Napred, Nole!

Werp690

pre 10 godina

Bez mnogo analitike i pametovanja.
Novaku treba VRHUNSKI trener!
Koliko god on mislio da je dobar,uvek postoji mesto za napredak.Marej je mislio da je dostigao svoj zenit,a onda je posle dolaska Lendla postao bolji teniser za bar 40%..Znaci bez obzira na dosadasnje uspehe i prijateljstvo,odresi kesu i angazuj vrhunskog trenera!

lav

pre 10 godina

@Igor Kad Nole dobija Nadala ond Nadal igra vrhunski, a Novak je ipak bolji. Kad Nadal dobija, onda Novak igra lose, to nije zato sto Nadal igra dobro. Kad bi svi koji tako misle bili bar malo realni, setili bi se da je Nadal ovakve godine vec imao u karijeri. 2008 osvojio je RG, Vimbldon i olimpijadu u nizu, 2010 RG, Vimbldon, Us open. Novak Djokovic je samo jednu godinu igrao na tom nivou, Nadal nekoliko puta. Bice pre da je Novakova 2011 bila rezultat nesto losije forme Nadala. I jos nesto i te kako je nasao lek za Novaka, 6 pobeda Rafe u zadnjih 7 meceva.

socijalista,antikomunista

pre 10 godina

@ werewolf. Bravo. Ali zaboravio si glavnu stvar. Mozak. I to ne u psiholoskom smislu,( kao kod Ane Ivanoviv), vec u fizioloskom, jer kada je iscrpljen ( hipoglikemija), Novaku pada i koncetracija i samopouzdanje( videlo se to najbolje onog vrelog junskog dana u polufinalu RG 2013). Cetojevic.... + Fibak ---- ceka nas nivo tenisa dosad nevidjen.

Bojan

pre 10 godina

(Werewolf, 12. septembar 2013 10:40)
Noletova igra na mrezi ne zasluzuje komentar, da igram protiv njega verovatno bih mu samo slao lobove da mora da smecuje jer jednostavno to ne zna da igra.
Ipak protiv Rafe mu to nije toliko potrebno, tu i tamo kada oseca da je siguran, a ostatak vremena neka pici samo sa osnovne linije i strpljivo gradi poen, sto je pokazao da moze da uradi, vecinu razmena je covek dobio.
Sto se Rafe tice, jeste ubacio dozu agresivnosti, ali pre svega zato sto fizicki ne moze da izdrzi tempo od ranije. Nije to taktika, nego nuzda, njemu vise ne odgovaraju toliko iscrpljujuce razmene i dobijanje protivnika na fizickoj spremi. Naravno stoga jesu udarci nesto raznovrsniji, ali ne moze se reci da je to samo zbog toga i bolje od onoga sto je radio ranije. Recimo 2010. Nole mu nije ni primirisao u tom finalu, a ove je sve vreme delovalo da Nole moze da se trgne i preuzme stvar u svoje ruke jer kada je igrao svoju najbolju igru dominirao je nad protivnikom koji nije znao gde se nalazi. Od pocetka do kraja ja ne vidim neku razliku u Nadalovoj igri, ali je u Noletovoj bilo dosta oscilacija.

Bojan

pre 10 godina

(miki, 11. septembar 2013 23:59)
ovo finale US opena bi trebalo da opovrgne sve teoreticare zavere za Vimbldonsko finale, posto je pokazalo da Novak nije spreman da ceo mec odigra na vrhunskom nivou vec se taj nivo pokazuje samo u pojedinim delovima meca.
I meni je delovalo na pocetku drugog i treceg seta sa Endijem, kao i tokom drugog i prve polovine treceg seta sa Nadalom da je Novak nasao igru za protivnika i da samo treba da drzi taj ritam do kraja meca. Nisam ocekivao da ce do kraja u oba meca drzati bez problema ritam, tu i tamo po koja greska da se potkrade, ali Nole je totalno gubio fokus i vrlo tesko ga je vracao.
On ima vec duze vreme problema sa time, nije se to desilo samo u ovim finalima pa da bude sumnjivo. Videti poraz od Delpa, pa zatim od Dimitrova i narocito od Berdiha u Rimu. Isto se desilo i sa Nadalom na RG u 3. setu. Nije sramota gubiti od njih, samo oni pokazuju da na mentalnom planu Nole u ovom trenutku nije najstabilniji, a i ne krece se na nivou od ranije.
U tome je razlika izmedju Federera i Noleta, Federer kada bi pronasao kljuc za protivnikovu igru ne bi stajao dok mu ne predaju trofej u ruke. Nole je mogao da izdominira ove 3 godine tenisa i da pored trenutnih 6 ima USO 2012-3, WB '13, pa cak i jedan od RGova. Sta je problem, to samo on zna, ali treba da radi pre svega na mentalnom pristupu mecevima.
naravno, ukoliko zeli da bude maksimalno posvecen tenisu, ukoliko ne zeli i to je ok.

a mozda je sve ovo i pogresno...

pre 10 godina

"Sada je red na Novaka,on mora da trazi novu A igru jer ona iz 2011 vise biti nece zbog nove Rafine A igre."

Videli smo na USO i kako, u drugom setu. Raspaliti po Rafinom bekendu 90% lopti, kao da je Rodzer. Zatim neutralne lopte duboko po sredini polja. Rafa je manje opasan iz sredine terena, nema ludih uglova, a cesto odigra kracu loptu iz te pozicije. U forhend stranu samo ravno i uz liniju, kad se doceka slabija lopta sa bekend strane.

NNN

pre 10 godina

Nije 3. nego 4. set
i bio je jako sličan 3. setu poslednjeg finala,
Novak ga je rasturao, a nikako da ga slomi,
u samom finišu je imao 0:40
a Nadal je uspeo da se izvuče
i odvede set u TB koji je dobio...

Werewolf

pre 10 godina

@Bojan

Kad neko podigne nivo agresivnosti i ima u proseku 20%-30% vinera vise nego ranije mora se reci da je podigao igru.Prvo,opet,ima mnogo bolju selekciju udaraca protiv Novaka nego pre,ne pokusava vise da ga otera sa osnovne linije udarcima u bekhend i da ceka gresku.Puca od sampopuzdanja.2011 je uvek igrao jedan udarac u Noletov bekhend vise nego sto treba,plasio se da napadne.
Tesko da losije pokriva teren sudeci po Novakovim reakcijama.I ranije je bio odlican igrac na mrezi,ali danas ide na istu mnogo cesce.
Ponavljam-jaki ravni udaci u forhend,onakvi kakvim je osvajao vinere u 2. i 3. setu,ali i u razmeni a ne samo kada ide na viner.Jeste igrao Rafi na forhend,ali su sve te lopte u 1. setu isle po pola metra iznad mreze.I drugi deo leka za novu Rafinu igru-mora da ide cesce na mrezu,a pre toga da nauci da istinski igra na mrezi.Imao je nekoliko sjajnih voleja,ali generalno mu je prosek oko 60%-65% osvojenih poena na mrezi,a to je u principu slabo.I smecevi,koji izvodi ocajno su deo igre na mrezi,ne samo voleji.Osim sto pravi sulude greske,Rafa ga i jako lako prolazi na mrezi.Nole mora da popravi i pokrivanje terena kada izadje na mrezu.Voleji se ne igraju samo kada si metar od mreze,vec u mnogim situacijama i kada si na pola terena ili 2 metra od mreze mnogo je bolje odigrati volej nego raspaliti.Novak uopste nema selekciju udaraca van osnovne linije.Npr,poen na brejk loptu pri 1:4 u 4.setu-bekhend daleko iza polja.Udario je snagom kao da je na osnovnoj liniji.

xitam

pre 10 godina

Obojica su najbolji teniseri svih vremena, jer na nacin na koji oni igraju neko od pre 15 godina ne bi izdrzao ni dva seta, a da ne govorimo o 5.
Najbolji su, ali povremeno "talasaju". To je odlika svakog zivog coveka iz Juzne Evrope. Verovatno i ostalih, ali kod nas je bas ocigledno.
Koliko je ljudi prosle godine otpisalo Nadala? Kao sto vidimo, to je bilo pogresno.

miki7878

pre 10 godina

http://vukajlija.com/izbaciti-gluten-iz-ishrane/678771

A kad se ovo desilo cutali ste svi ko zaliveni. Samo kad neko samara Novaka, onda je dopingovan. U obrnutoj situaciji uopste ne razmisljate o tome.

Pravilan

pre 10 godina

Kad glupi Nole nezna da mu igra celo vreme na Backhand stranu a on mu igrao na Forhand stranu. Zato je i dobio meč , treba u Tenisu da mu igraš u tu stranu gde najviše loš Nadal !!!!

Bojan

pre 10 godina

(Werewolf, 12. septembar 2013 00:24)
hehe, pa Novak je u prvom setu bezglavo isao na Rafin forhend pa je bio zbrisan.
Generalno gledano, ne igra Nadala bolje nego sto je igrao pre 2 godine, cak verovatno i losije, a za klasu losije od onoga sto je igrao na ovom turniru 2010. kada je u potpunosti izdominirao. Tacno je to da covek miskuje vise iz servisa i recimo 2 od 3 brejk lopte je spasio sjajnim servisom na tih famoznih 1:1 4:4 0:40, ali kretanje mu je slabije (stoga vise karata baca na servis jer mu vise ne odgovaraju poeni u kojima bunari daleko iza osnovne linije i vraca sve), ne pokriva teren kao ranije, a Noletova igra je pala, kasni na lopticu (ne zato sto su one brze nego ranije, nego zato sto nije toliko spreman, to kasnjenje se vidi i sa Stanom a i na ranijim mecevima), vise puta tokom meca se desilo da Nole dodje u pozu kao da je na ivici bazena i totalno van balansa vraca lopticu Rafi na zicer.
Svaka cast Nadalu na borbenosti i mentalnoj snazi, ali za mene je ovaj mec vise Nole izgubio nego sto ga je Nadal pobedio (da se razumemo, ne navijam ni za jednog ni za drugog, tako da mislim da objektivno ocenjujem situaciju)

Bojan

pre 10 godina

(miki, 11. septembar 2013 23:59)
osim toga na ATP sajtu nigde nije pisalo da je 2-1 u finalima usoa za Nadala nego je kada se kliknu rezultati H2H Novaka protiv Nadala pisalo je da je Nadal pobedio u tom finalu (a to se nije zbrajalo u skor koji je tada bio 15-21)
medjutim, da si na istom sajtu trazio H2H Nadal protiv Novaka (znaci samo obrnut redosled) pisalo je da je Novak dobio ovo finale. Jednostavno se radi o bugu u softveru koji je automastki vukao podatke za neodigran mec jer se update-uje ponedeljkom.
(a, 12. septembar 2013 00:01)
Nadal jeste jedan od najboljih tenisera u istoriji, fascinira njegova neutoljiva glad za titulama, ali ipak, koliko je Nole ostetio Nadala pobedama nad njim na grend slemovima, toliko je ostetio i Federera, samo sto su pobede protiv prvog dolazile u finalima, a protiv drugog u polufinalima. Ja sam ubedjen da nema noleta da bi Federer pobedio Congu u finalu 2008 i Endija 2011, a na dva us opena bi verovatno podelio titule sa Nadalom. Sto bi Federera stavilo na 20 slemova, Nadala na 15 (cak i ako bi dao oba USOa bilo bi 19-16).
Ono sto fascinira je da bi u tom slucaju Nadal imao po bar 2 titule sa svakog slema. Mada istu igru mozes da igras i za Federera koji bi imao po 5 sa svakog slema da nema Nadala :)

Lazar

pre 10 godina

@Blagoje Samardžić Pisu zato sto je jedan od najboljih igraca u istoriji tenisa, pisu za nas koji volimo sport, a ti idi u arenu pa navijajaj.

veliki strumf

pre 10 godina

Potpisujem u potpunosti komentare da,da i Ivan. Nije Rafa nikakav lek nasao za Noleta, jer i dalje u njegovim mecevima sve zavisi od Novaka. Ama bas se za sve on pita. I svima koji pratimo Noleta i koji poznajemo njegovu psihu jasno je da je ovaj mec izgubio u svlacionici. Izjave tipa da je Rafa najbolji, da je favorit itd. ukazivale su na to. Nikada necu da zaboravim njegov intervju pred AO 2011, kada je prvi put Nole samouvereno izjavio da je dosao da osvoji turnir (a tada je bio br. 3 i nije bio favorit), dominantno ga osvojio i izdominirao celu sezonu. Sada se to obrnulo. Nole je imao preko 50 gresaka u finalu, to je 12 poklonjenih gemova, ej, a pri tome je neke bitne greske iz cistih forhenda pravio u kljucnim trenucima. Imao je sansu da u 3.setu ode na 3-0 sa 2 brejka, pa na 4-4 tri brejk lopte, pa kod 5-4 30-0,pa u 4. setu 2 brejk lopte na startu. Vecinu je sam upropastio, dok je Rafa bio 3 metra pozadi u teskoj pasivi. Naravno, kod Noleta i te kako ima mesta napretku: servis nije dovoljno ubojit, bekhend se skroz izgubio, i pod hitno ga mora vratiti, i najbitnije od svega: NE SME da izlazi na mrezu, jer je mnogo bitnih poena bezveznim izlascima na mrezu izgubio. Time je sebi urusavao, a Rafi podizao samopouzdanje.

Budimo realni

pre 10 godina

Ovi Nadalovci su toliko ostrasceni da pocinju da prevazilaze Djokovicevce, sto sam mislio da je nemoguce! Sta je problem da se prizna da je Novak u finalu igrao bolji i daleko lepsi tenis od Nadala? Duplo vise vinera, eeeej, bruka! Isto kao sto je Wawrinka omlatio vinerima Djoku, bio daleko bolji (i Nole je to priznao), ali izgubio! Malo realnosti svima ne bi skodilo.

da da experti

pre 10 godina

(eksperti, 12. septembar 2013 20:55)

Njegova igra na necu se komentarise u strucnim teniskim krugovima od kad se probio u vrh (2007.). Definise se kao dobra, ne najbolja ili vrhunska, ali DOBRA, sa dosta prostora za napredak, sto mu je rezevoar za dizanje nivoa u buducnosti (on ima tek 26 god.). U svakom mecu u celoj karijeri on redovno i konstantno prebacuje 65-70% dobijenih nec poena sto je odlican procenat za baselinera. Druga je svar sto pojedine greske u vrhunskim mecevima neki "srucnjaci" vide drugacijim ocima, pa se ide u "majku" svih neznalica - generalizaciju. Kao kad neko kaze - Federer ima los bekhend! Mozda i ima, u sudaru sa Novakom i Rafom, ali za ostalih 1500 tenisera je sasvim dobar (makar do ove sezone).

isto kao nekada u boksu

pre 10 godina

daj ljudi nazovite stvari pravim imenima. ovde se vrte ogromne pare. tačno se zna ko pobedjuje i kada i sa koliko. ko udje u prvu petorku ćuti i igra. pokaže samo da može da pregazi protivnika a onda ga pusti jer su naredjenja odozgo stigla...

miki

pre 10 godina

Ljudi, pročitah komentare na svim mogućim sajtovima, i moj komentar nigde nisu objavili, ajd da probam sa B92 :-)
Molim nekoga ko je gledao finala Vimldona i US opena za logično objašnjenje na moje pitanje:
činjenica 1 - Novak u 2 i 3 setu razbija Nadala koji ne zna gde se nalazi i na 4:4 i 0:40, tj tri brejk lopte za Noleta, on staje, Nadal preokreće i pobeđuje....isti scenario u Vimbldonu sa Marejem
činjenica 2 - Englezi 80 godina čekaju na pobednika iz Enleske, nema veze i ako je Škot, spremni na sve da ga dobiju, Nadala na US openu gleda španska kraljica, doputovala da vidi pobedu...
činjenica 3 - sajt ATP nekoliko sati pred početak meča greškom objavljuje skor Nadal:Djoković u finalima US opena 2:1 za Nadala, iako je skor bio 1:1, znači proglašava Nadala za pobednika

....itd....

pitanje: da li sam samo ja paranoja i lud, ili ima još nekoga ko kapira na osnovu činjenica, zašto je Nole izgubio ova finala ?

Odgovor ću dobiti kad se Englezi i Španci smire, pa Nole krene da ih melje ponovo bez ograničavajućih faktora.

Molim Vas da mi objavite komentar,
Pozdrav

HyperioN

pre 10 godina

Pazi "nasao lek". Pa Djoka je dve klase iznad Rafe, samo da ne zabada. Rafa se u ginalu nista nije pitao, Djoka je sam sebe izbacio. Nasao lek, Boze gospode...

puk.Bjelajac

pre 10 godina

Rafa uvek uz tebe....zauvek....
(Ona, 11. septembar 2013 23:38)

Kad vec budes uz njega,izvadi mu vec jednom te gace iz zadnjeg trapa!

puk.Bjelajac

pre 10 godina

Ma da,taj jedan set je sve promenio.....javilo mu se kako da pobedi Novaka...providjenje?
Covek posle 'pauze' od 8 meseci,pobedi 10 turnira....hau jes nou...

Miki

pre 10 godina

Isto je tako Novak pronasao lek za tebe sada(drugi i treci set) i iskreno se nadam da ces od pocetka sledece sezone morati dobro da se pomucis da nadjes najnoviji lek.

Nemaš igru

pre 10 godina

Ma videli smo kako si pronašao igru za Đokovića u drugom i trećem setu, nije te bilo na terenu. Samo zahvaljajući Noletovim greškama si pobedio a ne zbog sjajne igre. Rafo pogledaj odnos vinera 47:26 za Novaka Đokovića. I ti misliš da si pronašao igru za njega. Ne bih rekao... Dobio si meč zahvaljući kardinalnim greškama našeg tenisera.

Nemanja

pre 10 godina

Ljudi, pročitah komentare na svim mogućim sajtovima, i moj komentar nigde nisu objavili, ajd da probam sa B92 :-)
Molim nekoga ko je gledao finala Vimldona i US opena za logično objašnjenje na moje pitanje:
činjenica 1 - Novak u 2 i 3 setu razbija Nadala koji ne zna gde se nalazi i na 4:4 i 0:40, tj tri brejk lopte za Noleta, on staje, Nadal preokreće i pobeđuje....isti scenario u Vimbldonu sa Marejem
činjenica 2 - Englezi 80 godina čekaju na pobednika iz Enleske, nema veze i ako je Škot, spremni na sve da ga dobiju, Nadala na US openu gleda španska kraljica, doputovala da vidi pobedu...
činjenica 3 - sajt ATP nekoliko sati pred početak meča greškom objavljuje skor Nadal:Djoković u finalima US opena 2:1 za Nadala, iako je skor bio 1:1, znači proglašava Nadala za pobednika

....itd....

pitanje: da li sam samo ja paranoja i lud, ili ima još nekoga ko kapira na osnovu činjenica, zašto je Nole izgubio ova finala ?

Odgovor ću dobiti kad se Englezi i Španci smire, pa Nole krene da ih melje ponovo bez ograničavajućih faktora.

Molim Vas da mi objavite komentar,
Pozdrav
(miki, 11. septembar 2013 23:59)

Nole je izgubio ova finala, zato su protivnici bili bolji.

Djox

pre 10 godina

Nije ovo prva Novakova kriza, setite se 2009 i 2010 kada ni malo nije napredovao.Onda je resio da zapne, trenirao, odricao se i postao najbolji.Sada su opet prosle dve godine u opadanju i jednino resenje je prvi recept.Ako ga ne ispostuje Novak nikada vise nece biti prvi teniser i ostace upamcen kao drugorazredan u eri Nadala i Federera.Na njemu je da odluci...

No1e

pre 10 godina

(miki, 11. septembar 2013 23:59)

Za Wimbldon sam ubeđen da je nekakav dogovor pao da najzad domaćini tog turnira, najvećeg u svetu tenisa, prekinu kletvu od toliko decenija i bruku.
Ali za USO ne verujem da je bilo šta namešteno. Zašto:
Pa od tog Madrida i poraza od Dimitrova, Novak nije svoj i ne može da vrati samopouzdanje. Jedan poraz i njegov mentalitet pada na dno.
A onda je tu negativnost preneo na RG i posle poraza od Nadala, definitivno pao skroz u glavi.
Jer Novak je emotivna ličnost, jako!
To je mač sa 2 oštrice. Kad takva osoba krene da pobeđuje, ponese ga to i teško ga je zaustaviti, jer uspesima ubedi sebe da je bolji nego što jeste.,kao 2011 te,.
Ali isto tako kad doživi par poraza, ne ume da se digne brzo, to je neka nesvesna depresija u igri koja se pojavi uvek u najbitnijim delovima meča, onda kad se meč prelama i kada treba da pokažeš veru u sebe.
Treba vremena Novaku i pod hitno neki trofej, da mu raširi krila malo.
Moraš biti i arogantan i sebičan i ponosan kad si prvi, kao Federer, zato je bio toliko nedelja nmb1.
Novak je ipak emotivan jako, kad krene, melje sve,.,kad zastane pad je dug takođe.

Werewolf

pre 10 godina

Dno te serije(ili kulminacija sto se Novaka tice)je bilo finale Vimbldona. Nakon toga je krenulo bolje.Da se drzao plana do pocetka do kraja(miksovanje servisa,ne cekati gresku iz bekhenda),Rafa bi pobedio i na AO. Nakon toga serija 3:0 uz set kolicnik 7:1 protiv Novaka na maksimumu u 2012.
Sve bi to islo mnogo brze da je ranije utuvio u glavu da je Nole mnogo napredovao fizicki i da ne moze vise da racuna na njegov umor,slabost i greske. Cim je to shvatio i poceo da modifikuje igru-dosle su 3 pobede 2012.
Sada je red na Novaka,on mora da trazi novu A igru jer ona iz 2011 vise biti nece zbog nove Rafine A igre.Nije te Rafine A igre bilo tokom 2. i 3. seta u finalu USO,ali ju je sprovodio u celosti u Kanadi i na RG.Svi se pitaju:
Kako vise nema ubojitih bekhenda,bombi iz riterna i Novakove A igre?
A niko ne konstatuje da Rafa mnogo bolje miksuje servis,da ga Novak mnogo teze cita,da je Rafa mnogo agresivniji,napada bekhendom po paraleli i gadja mnogo cesce paralele forhendom.
Noletova A igra,kojoj se svi vi toliko divite je bila direktan proizvod toga sto je Rafa igrao tacno onako kako ne sme protiv Novaka-forsiranje servisa u bekhend i cekanje greske iz istog u poenu.Toga vise nema,vidi se da od Rafine igre zavisi Novakova.
Sada je na Novaku red da on stvori situaciju gde ce Rafina igra zavisiti od njegove.Prvo mora da prestane da ocekuje da Rafa vise ikad igra po njegovim(dosadasnjim)notama.Mislim da su jaki ravni udarci u Rafin forhend najbolje resenje.Sto ravnije.

holden

pre 10 godina

I dalje si ti losiji od Novaka, samo si trenutno sveziji. Cim malo stigne umor, eto tebe opet na dvojci.
Super su mi svi analiticari, ali niko ne uzima u obzir Nadalov odmor, pre svega od medija i pritiska. Dok se Novak prvi put kao odmetnik nasao na prvom mestu i borio sa javnoscu i ostalima koji su jurisali, ti si se odmarao. Uzivaj u poslednjoj i kratkoj poseti tronu.

Иван

pre 10 godina

Нисам сигуран да је Надал нашао лек за Ђоковића. Новаков проблем је пре свега у глави, и то нема, чини ми се, много везе са Шпанцем. Истина, нисмо одавно видели Нолетове бекхенд дијагонале и паралеле које су га красиле 2011. године, али је занимљиво да је он био доминантан против овог "никад бољег" Рафе и без тог ударца током готово два сета у финалу Њујорка. Током тог интервала све се питао Ђоковић, а Надал је само посматрао пасивно, немоћан да ишта промени. Проблем је што Ђоковић више не уме или не може да игра на тај начин у континуитету. Некад, па чак и 2011. године, било је "црних рупа", периода слабије игре, али је остатак меча био врхунски, а сада је обрнуто: има периода сјајне игре, чисте доминације, али је остатак просек, пасивност, грешке, нервоза... Оно што Надала ту издваја од осталих је што је најконстантнији тенисер, најдуже му треба да се сломи, па самим тим најмање "помаже" Новаку када овај почне да греши, док други тада и те како умеју да јефтино поклањају поене. Ту га Шпанац дочека и пиши пропало. Финале од пре два дана је типичан њихов тренутни меч, с неизбежним током и исходом: као и обично спорији почетак Новака - 0:1, па буђење и врхунска игра Новака - 1:1, па наставак доминације до средине следећег сета, уз нагли пад - 1:2, и најзад, уколико на почетку четвртог сета не стекне предност, убрзо и нагло следи предаја - 1:3. Физичка спрема, засићеност, ванспортске обавезе, не знам шта је разлог те деконцентрације, али она убија Новака, а не Рафина "решења".

nec!

pre 10 godina

Taj Rafin lek su Novakovi propusteni ziceri... U velikim mecevima su nijanse odlucujuce. Niko pre meca, pa ni u toku meca nije znao kako ce se zavrsiti. Naravno osim onih koji uvek sve znaju...

Serdjo

pre 10 godina

Pa Rafa ja tebe nisam mogao da nadjem u kadru TV-a od polovine drugog seta pa skoro do kraja treceg, iako imam TV od 40 incha. Tesko da si ti nasao bilo kakav lek za Noleta, vec ti je Nole po starom njegovom, a losem, receptu poklonio prvi set, a onda i zbog glave treci. Cetvrti je bio samo posledica svega poklonjenog. Ali neka, neka, doci ce cica na kolica!

da...da..

pre 10 godina

Naravno da je našao, a u pauzi je radio na toj igri za Novaka, jer Nadal odlično zna da sem Novaka nema tog tenisera koji može da ga dobije na 3 seta, pa i na 2. Tako to rade šampioni koji su 101 posto posvećeni samo svojim uspesima i pobedama i igri.
Znao je ko mu je večiti trn u oku i ko je najbolji teniser pored njega, i radio je na igri koja najmanje odgovara Novaku.
Znao je da ako pronađe lek za Noleta, koji jeste najbolji od svih Nadalovih protivnika, da će sa tom igrom i ostale lakše dobijati.
Čak je krenuo i na betonu da dobija sve živo.
Novak je osetio tu promenu i snagu u glavi Nadala, tu samouverenost, i počeo je više da greši, i brže da diže ruke od pobede.
Đoković pod hitno mora da uradi isto, da proba da promeni njegov prepoznatljiv stil igre, neke udarce da popravi, ali najviše mora da radi na psihi, tj da ubedi sebe da je bolji od Nadala.
Ako pre Finala kaže da nije favorit, to jasno govori koliko je precenio protivnika i šta misli o svojoj igri.
A opet i na RG i sad na USO imao je meč u svojim rukama, pa ipak neverovanje u sebe je presudilo.
To vam je kad još u svlačionici mislite kako je protivnik bolji od vas, kako je pun samopouzdanja, i onda vas te misli proganjaju uvek kad ste blizu pobede, prosto demantujete sami sebe.
Svi kažu da je u tenisu glava najvažnija.,i jeste, jer ste sami, nema ko da vas zameni, nemate saigrače, morate 3,4 ili više sati da verujete u sebe non stop.
E tu veru je Novak izgubio i zato će spasti na 2 poziciju.

Pravilan

pre 10 godina

Kad glupi Nole nezna da mu igra celo vreme na Backhand stranu a on mu igrao na Forhand stranu. Zato je i dobio meč , treba u Tenisu da mu igraš u tu stranu gde najviše loš Nadal !!!!

Mikael Hansen

pre 10 godina

Rafa, matori, ne raduj se pre vremena. Šutnuće ti Nole sve flašice koje postavljaš kod stolice, pa će se i tebi srušiti samopouzdanje ...

Ajmo Više!!!

pre 10 godina

Moram da napišem da obožavam Novaka, ali mi je više MUKA tog PADA u njegovoj igri.! Skoro sam gledao snimak meča Novak Nadal 2007 u Montrealu, gde je Novak pobedio sa 2:0.
Znači Novak nije stao od 1 sekunde, ni Nadal, doduše on retko kad i staje.,ali Novak nije imao vremena da podigne ruke u vazduh i mlati reketom...nego gruvanje i gruvanje, izgubi poen, ništa, idemo dalje.

A sad,.tj od kako je postao nmb1, sve više taktizira, planira...
Izađi bre na teren i cepaj, daj sve od sebe, nećeš imati vremena ni da padneš psihički od umora i adrenalina, a protivnik ima da se uplaši.,bukvalno!
Ej...pola godine već on pada.,krizira.,nije uzeo trofej.,????
Pa koji je to tim koji pola godine ne može da vrati samopouzdanje svom igraču??
A najveća muka je ta što da je rafa stvarno nešto napredovao bog zna kako.,pa da Novak nije mogao ništa..- nego ga je 2 i 3 set drao upravo Novak,.a onda kada treba da zada završni udarac! on ''padne''...i trt..poraz naravno.,ćao 7GS titula.,nikad više USOpen 2013!
Nek trenira jače, nek plati psihologa lepo pa svaki dan legne sat vremena i priča sa njim, nek promeni trenera, nek uradi nešto jer gubi dobijene mečeve a vreme ide.,ide.,ideeee....
Mnogo bi mi lakše bilo da je Nadal pobedio sa 3:0 lepo.,tipa- 6:3 6:4 6:2 i aj ćao.,a kad vidim Nadala na kolenima, ranjenog, i Novaka koji treba samo da odigra normalno do kraja, da dovrši započeto,a onda BUM, pad i pobeda Nadala, pa nije ni čudo što plače čovek i ne veruje da je pobedio

bane

pre 10 godina

Rafa sam sebe zavarava. Nije našao nikakav lek već je Novak odigrao krajnje nepažljivo nekoliko gemova i poklonio mu pobedu isto kao i Mareju na Vimbldonu. I ova sezona je pokazala da je pitanje pobednika isključivo u rukama Novaka Djokovića i da Rafa može da pobedi samo ako Novak igra loše pa i to jedva. Ako Novak igra dobro, Rafa ne može da ga dobije sve jedno kako da igra.
Takodje je njegova agresivnost pod znakom pitanja, tu ne vidim nikakve pomake. Rafa je bio i ostaće verovatno do kraja karijere izuzetno defanzivan teniser koji pobedjuje isključivo na osnovu malog broja grešaka. Nije lepo ali je efikasno.
Ova Novakova mala kriza mora jednom da se završi a tada će Nadal ponovo serijski gubiti od Novaka pa me ne bi čudilo ni da je ovo Rafin zadnji osvojeni GS.
Ide najbolji period njegove karijere, reče Novak a ja sve više verujem da je to tačno.

Pakos Salamos

pre 10 godina

"Rafael Nadal izjavio je da je u porazu od Novaka Đokovića u finalu Australijan opena prošle godine pronašao način da pobedi srpskog tenisera."
Ja pre mislim da je Nole u ovom poslednjem porazu od Nadala pronasao nacin za buduce pobede protiv Spanca!Iako navijam za Novaka, realnost je sledeca:Nadal ce garantovano uvek pobedjivati SAMO kada Novak igra lose ili gresi u vaznim momentima, u suprotnom, obavezno ce umesto pehara da drzi escajge! I O POBEDNIKU I O PORAZENOM ODLUCIJE ISKLJUCIVO NOVAK!Sve je na njemu...

igor

pre 10 godina

Uh sto se napalio ovaj Nadal, on zaista misli da je nasao recept za Novaka!! Grdno se vara, jer Nadal ne igra nita bolje ove godine, vec Novak mnogo losije!!! Gubio je Novak ove godine I od Mareja, Iznera, Berdiha.. Ovo je samo sreca za Nadala sto je Novak psihcicki pao I ocigledno dovoljno ne trenira.
Jedini put ove godine kada su igrali mec u kome je Novak bio na svom nivou je u Monte Carlu kad je ga je Novak pocistio, a sve ostalo je Nadal dobio na misice I zahvaljujuci Novakovim glupostima.
Ovo treba da deluje motivisuce na Novaka, jer ovaj napaljenko koji sada ne brani nista do kraja godine, igra bez prestanka, a toboz ga boli koleno, mora biti prizemljen.
Jedva cekam njihov sledeci susret u Kini, da Novak konacno odigra na svom nivou I da ga ne pobedi, nego pocisti, jer kad igra na kao sto ume, gazi Nadala!!!
Nole, prijavljuj ove godine I Bazel, 500 bodova, ovaj sto ga boli kao koleno ucestvuje I tamo, treba ga sada deljati gde stignes, da mu vratis za sve ove nesretne poraze!!
Napred Nole!!

a

pre 10 godina

Novak je još početkom 2011, posle jedne od pobeda nad Nadalom rekao da je u to najveći teniser svih vremena. Nadal možda i jeste najveći svih vremena, a svakako nema sreće što igra u isto vreme sa Noletom, jer da njega nema Nadal bio do sada imao više Grend Slemova od Federera. Nole je jedini koji je Rafu dobijao (i dobija) u vremenu njegovog teniskog zenita, da ništa drugo osim pobeda nad Nadalom nije uradio opet bi bilo mnogo.

krle

pre 10 godina

kakav crni lek???? djokovic ne igra ni 50% od onoga sto je igrao 2011, ne gadja uglove vec samo prebacuje lopticu kao da nema motivaciju(a to cesto radi i mnogi su to primetili i potrebno mu je da gubi da bi krenuo da igra).
poceo je da se bavi politikom i sou biznisom tako da mislim da je jednostavno njegovo vreme proslo. bilo je lepo dok je trajalo

sto je najgore ni nadal nije na svom vrhuncu ali je trenutno 10 stepenika iznad svih.

pricati o dopingu je smesno jer se dopinguje bar pola profesionalnih sportista

Nemanja

pre 10 godina

Ja ne vidim ovde da ga je on nesto pobedio u bilo kom prethodnom mecu, nego Novak pobedi sam sebe. Imao je 53 neiznudjene greske, kada je u 3-em setu poceo manje da gresi poveo je, ali je posle ponovo nastavio as greskama. Iskreno i stalno je vrsio pritisak na Nadalov servis. Nole samo manje gresaka i pobedjujes ga bilo gde.

lav

pre 10 godina

@Igor Kad Nole dobija Nadala ond Nadal igra vrhunski, a Novak je ipak bolji. Kad Nadal dobija, onda Novak igra lose, to nije zato sto Nadal igra dobro. Kad bi svi koji tako misle bili bar malo realni, setili bi se da je Nadal ovakve godine vec imao u karijeri. 2008 osvojio je RG, Vimbldon i olimpijadu u nizu, 2010 RG, Vimbldon, Us open. Novak Djokovic je samo jednu godinu igrao na tom nivou, Nadal nekoliko puta. Bice pre da je Novakova 2011 bila rezultat nesto losije forme Nadala. I jos nesto i te kako je nasao lek za Novaka, 6 pobeda Rafe u zadnjih 7 meceva.

sasa jokic

pre 10 godina

To je zivot, da nije spasio tri brejk lopte danas bi pricao kako je Novak najbolji, kako mora jos da radi i sl.
Ovo pricam u slucaju da je sve bilo normalno.
Meni je Wimbledon totalno jasan, sve okolnosti, tipa Premijer engleske u piblici, sedamdeset i nesto godina cekaju titulu, U Noletovom boxu nema Vidica, nit pi bilo kog drugog iz sceta poznatih, Srdjan kome je srce slabo sedi u boxu.....i da ne nabrajam vise. Nole dva puta pokazuje da moze da ga dobija, onda spusta gas i gubi. U proseku je na turniru imao 15 -20 aseva, i onda odjednom pada na 6.
Na USO sam video Noleta iz 2011, cak u nekim momentima i boljeg. Unistava Rafu, ponizava ga, baca ga na d..e, i onda rucna?! Opet u Noletovom boxu niko iz sveta poznatih, a svi su u NY, a kod Nadala i strinina strina, plus kraljica?!
Ne znam sta da kazem, ali me vise od tog poraza boli cinjenica da se posle meca pricalo kao da ga je Rafa nadigrao, da je najbolji na planeti i sl. Ka ne znam, ali nikada Nadal nije demolirao Noleta kao sto je ovaj njega.

Bojan

pre 10 godina

(Werewolf, 12. septembar 2013 00:24)
hehe, pa Novak je u prvom setu bezglavo isao na Rafin forhend pa je bio zbrisan.
Generalno gledano, ne igra Nadala bolje nego sto je igrao pre 2 godine, cak verovatno i losije, a za klasu losije od onoga sto je igrao na ovom turniru 2010. kada je u potpunosti izdominirao. Tacno je to da covek miskuje vise iz servisa i recimo 2 od 3 brejk lopte je spasio sjajnim servisom na tih famoznih 1:1 4:4 0:40, ali kretanje mu je slabije (stoga vise karata baca na servis jer mu vise ne odgovaraju poeni u kojima bunari daleko iza osnovne linije i vraca sve), ne pokriva teren kao ranije, a Noletova igra je pala, kasni na lopticu (ne zato sto su one brze nego ranije, nego zato sto nije toliko spreman, to kasnjenje se vidi i sa Stanom a i na ranijim mecevima), vise puta tokom meca se desilo da Nole dodje u pozu kao da je na ivici bazena i totalno van balansa vraca lopticu Rafi na zicer.
Svaka cast Nadalu na borbenosti i mentalnoj snazi, ali za mene je ovaj mec vise Nole izgubio nego sto ga je Nadal pobedio (da se razumemo, ne navijam ni za jednog ni za drugog, tako da mislim da objektivno ocenjujem situaciju)

zoran

pre 10 godina

Novak treba da se zahvalai "tata" Vajdi na saradnji. On je ochigledno sluzio kao neko na koga moze da izbaci frustracije koje nije mogao na oca. Verujem da je Novak bio pod velikim pritiskom od malih nogu i da mu je stalno nabacivano kako su roditelji toliko toga zrtvovali i treba sve vratiti. Na kraju, sam Srdjan to non-stop prica po novinama i na TV-u. Kroz Vajdu, Novak izbacuje tu vrstu pritiska kojoj je bio izlozen godinama. No, trebao bi to da transformishe na drugi nachin i potrazi dobrog terapeuta, a za trenera da uzme nekog kao sto je Dzon Mek.; Sa Vajdom, dobricom, nema se vishe kud..!!

Zuluw

pre 10 godina

Познато је да се одлично разумеш у лекове па ти није проблем да нађеш онај прави!

Petar

pre 10 godina

Rafa hoće da kaže da je on podigao igru, a ne da je Novak pao u formi. To nije istina. Kad je Novak igrao kako zna, pobeđivao je sve redom, pa i Rafu. Kad je popustio, pobeđuju ga mnogi, pa i Rafa. Prema tome, nije Rafa pronašao nikakav lek protiv Novaka. Ali dobro, ovo je deo psihološkog rata koji dolazi iz kuhinje strica Tonija. Ništa strašno, i Novak je odapinjao strelice kad je pobeđivao.

Mile

pre 10 godina

Nole je "pao" poslije povrede na meču SAD-Srbija.Mislim da je ta povreda bila ključna za strah i gubitak samopouzdanja u narednim mečevima.

winston

pre 10 godina

Ova konkurencija izmedju Noleta i Rafeta je dobro za tenis, i za dve drzave - sto imaju dosta problema, pa tenis malo skrene paznju. Oba dvoja su super igraci, i uziva se kad ih gledas kad igraju. Bravo Rafejelu i Novaku - dva majstora.

igor

pre 10 godina

@lav Pojednostavljujes stvari. Poljak, novi konstultant u Novakovom timu, koji je u srcu desavanja oko Novaka izjavio-"Novak igra sa 80 posto snage, druge obaveze mu ne daju da igra sa maksimalno sto posto snage".To nisam rekao ja, vec teniski strucanjak. Novak je imao 52 greske, naspram 21 Nadala u finalu US opena,znaci "recept" nije nadjen, vec je Novak u strasnom padu. Ne zaboravi da je Nadal, npr.ove godine ispao u drugom kolu Vimbldona, pa se onda spremao za beton, dok je Novak igrao finale istog. Novak je ove godine izgubio od Mareja, na Wimbldonu, na nacin isti kao sto je izgubio od Nadala treci set, vodio 4 2 4 2, pa je na kraju oba seta izbugio. Nadal se bukvalno provukao na RG I US openu protiv Noleta. Novak je cele godine 2011 deljao sve redom ubedljivo, osvojio je 3 gran slem titule, umalo I cetiri, nije ispadao kao Nadal, namerno ili ne u drugom kolu Wimbldona!! Novak je te cele godine u medjusobnim duelima deljao Nadala, a ne se izvlacio iz poraza kao sada Nadal!! to je kljucna razlika, kljucna razlika su neiznudjene greske, kljucna razlika sto je Novak sada fizicki I psihicki nepripremljen kao 2011, a ti ako neces da prihvatis ove cinjenice, ti se odusevljavaj Nadalom, koji ima "velikih" problema sa kolenom, pa cim ga zaboli odmah ispadne, a kad ga ne boli odmah osvaja turnire!! Nadal koji je gadjao Novaka lopticom I koji je ukrao na RG Novaku cist brejk poen, a 2011 nije mogao Noleta da smisli,jer je gubio I nije imao petlju kao Nole da stisne ruku pobedniku.

Hawke

pre 10 godina

@miki
Druze,kao veliki Novakov navijac,moram da ti kazem da ipak tripujes :D Dovoljno je samo ovo,ako tipujes na to da se nesto namesta,zasto Nole ove sezone gubi i od Iznera i Hasa i Berdiha itd? Jednostavno takva je sezona,takav je period(ne los,al' Nole nas navikao na bolje). Stvar je u samopouzdanju koje se stice treniranjem i APSOLUTNOJ posvescenosti i "zivljenju" tenisa,mozda cu zvucati prepotentno ali sigurno sam u pravu,a ostala filozofiranja su prazne price.

Madridista Kg

pre 10 godina

Apsolutno se slazem sa Rafom! Ja, kao njegov veliki navijac, ga pratim od njegove 16. godine i mogu reci da sam upoznao taj deo Rafine licnosti, koji pokazuje na terenu. U pravu je za oba meca, posebno za Australiju. U jednom delu meca, cini mi se 4. set, Nadal se izvukao, kao sto je to uradio sad u finalu, u trecem. I imao je Novaka u petom setu, 4:2, 30:15, svoj servis... Mislio sam da ce uspeti, ali nije, vrlo malo mu je falilo. Iako sam bio razocaran porazom, rekao sam tada drugarima sa kojima sam gledao, Nadal sad moze ravnopravno da igra sa Novakom, ocekujem da ga dobije u jednom od narednih meceva. I to se i dogodilo. Od tada, Nole je uspeo da pobedi Nadala samo ove godine u MK. Zivo me interesuje sta nosi nova sezona. Kakva ce biti Novakova psiha, kakva ce biti Nadalova kolena, da li Marej moze da napreduje, od Dede ne ocekujem ozbiljan otpor, ali bi mi bilo drago da me demantuje. Uzivajmo u ovom ludom tenisu ljudi, ovo je zlatna istorija.

srbin

pre 10 godina

Ne mrzim Nadala, ludim i svasta kazem samo tokom meca, ali cinjenica je da je Novak trebao da dobije i na RG i US Openu, odvaljivao je Nadala, a izgubio je zbog amaterskih gresaka, treci set je Novak trebao da dobije 6-1 a izgubio ga je, znaci onako dominantan tenis u zivotu nisam gledao pa ni 2011. kad je Novak gazio sve redom.

Nataeos

pre 10 godina

Greške Novaka, to ke lek?? Da noje grešio toliko samleo bi ga! Al ajd neka mu, iduće godine Nole melje sve po redu, a Nadala uz lekovito bilje!!

Milos

pre 10 godina

Ovde sve neki ljubitelji tenisa koji su za isti culi 2011. Nadal je eto do te godine vise nego redovno dobijao Novaka, 2011 Nole je nasao resenje, a onda je u poslednjih 7 meceva Nadal ostvario 6 pobeda. Nadal ga je pobedjivao pre, pobedjuje i sada. Sto se tice njihove igre, Nadal je u ovom trenutku mnogo bolji igrac. On je unapredio svaki segment igre, dok Novak nije unapredio nista. Nije Novak nazadovao vec stao da se razvija. I dosli su porazi koji su malo po malo ubijali samopouzdanje. Nije uradio nista da popravi igru na mrezi, koja je blago receno katastrofalna. Kostala ga je mnogo poraza. U savremenom gladijatorskom sportu igrac mora da napreduje, jer rivali napreduju. Mozete vi da ponavljate to u sta slepo verujete do sutra, realno stanje stvari je drugacije. Vec 2 godine Novak dobro igra samo na startu sezone, ostalo otaljava. Pobedjuje losije rivale, kad naidju Rafa i Marej on gubi. Na 3 posledja gren slema 2 puta je porazen od Rafe, jednom od Mareja, prosle godine na slemovima su ga pobedjivali Rafa, Federer i Marej.

Ajde idi spavaj

pre 10 godina

(miki, 11. septembar 2013 23:59)
Rafa se dopinguje,Mareju je namesten Vimbldon, Federer je najbolji zato sto nije imao konkurenciju....

veliki strumf

pre 10 godina

Potpisujem u potpunosti komentare da,da i Ivan. Nije Rafa nikakav lek nasao za Noleta, jer i dalje u njegovim mecevima sve zavisi od Novaka. Ama bas se za sve on pita. I svima koji pratimo Noleta i koji poznajemo njegovu psihu jasno je da je ovaj mec izgubio u svlacionici. Izjave tipa da je Rafa najbolji, da je favorit itd. ukazivale su na to. Nikada necu da zaboravim njegov intervju pred AO 2011, kada je prvi put Nole samouvereno izjavio da je dosao da osvoji turnir (a tada je bio br. 3 i nije bio favorit), dominantno ga osvojio i izdominirao celu sezonu. Sada se to obrnulo. Nole je imao preko 50 gresaka u finalu, to je 12 poklonjenih gemova, ej, a pri tome je neke bitne greske iz cistih forhenda pravio u kljucnim trenucima. Imao je sansu da u 3.setu ode na 3-0 sa 2 brejka, pa na 4-4 tri brejk lopte, pa kod 5-4 30-0,pa u 4. setu 2 brejk lopte na startu. Vecinu je sam upropastio, dok je Rafa bio 3 metra pozadi u teskoj pasivi. Naravno, kod Noleta i te kako ima mesta napretku: servis nije dovoljno ubojit, bekhend se skroz izgubio, i pod hitno ga mora vratiti, i najbitnije od svega: NE SME da izlazi na mrezu, jer je mnogo bitnih poena bezveznim izlascima na mrezu izgubio. Time je sebi urusavao, a Rafi podizao samopouzdanje.

Nebojša

pre 10 godina

Drugi i treći set su dokaz da Nadal nema leka kada Nole igra kako može samo šteta što ga je ispustio da je dobio treći set što je trebalo da uradi verovatno bi i ishod meča bio drugačiji.

Darko

pre 10 godina

Paranoju o nameštenom finalu Vimbldona nećemo komentarisati - ozbiljni smo ljudi. A što se tiče ovoga da je Nadal na US Openu našao recept za Novaka, jeste, našao ga je, i to vrlo jednostavan: treba samo ostati miran i ne nervirati se kad Novaka ide set ili dva, jer čim poveže tri loša poena, pada psihički, a ubrzo zatim i fizički. Zato Nadal i kaže da mu je važno bilo jedino da ostane u igri kad mu nije išlo i da ne bude na više od jedan brejk zaostatka. Prosto, ali efikasno, a kako Novak "radi", biće i efikasnije.

DID

pre 10 godina

Nazalost, Nole zna da vrati protivnika u mec. Nije mu ovo prvi put (nije ni poslednji).
Nastavice Nole fantastican niz polufinala i finala na Gremslem turnirima, ali mora da nauci da jake protivnike nevraca u mec.
Ubedjen sam da cemu sledeca sezona biti mnogo bolja i da ce osvojiti bar dva gremslema.

Bojan

pre 10 godina

(miki, 11. septembar 2013 23:59)
osim toga na ATP sajtu nigde nije pisalo da je 2-1 u finalima usoa za Nadala nego je kada se kliknu rezultati H2H Novaka protiv Nadala pisalo je da je Nadal pobedio u tom finalu (a to se nije zbrajalo u skor koji je tada bio 15-21)
medjutim, da si na istom sajtu trazio H2H Nadal protiv Novaka (znaci samo obrnut redosled) pisalo je da je Novak dobio ovo finale. Jednostavno se radi o bugu u softveru koji je automastki vukao podatke za neodigran mec jer se update-uje ponedeljkom.
(a, 12. septembar 2013 00:01)
Nadal jeste jedan od najboljih tenisera u istoriji, fascinira njegova neutoljiva glad za titulama, ali ipak, koliko je Nole ostetio Nadala pobedama nad njim na grend slemovima, toliko je ostetio i Federera, samo sto su pobede protiv prvog dolazile u finalima, a protiv drugog u polufinalima. Ja sam ubedjen da nema noleta da bi Federer pobedio Congu u finalu 2008 i Endija 2011, a na dva us opena bi verovatno podelio titule sa Nadalom. Sto bi Federera stavilo na 20 slemova, Nadala na 15 (cak i ako bi dao oba USOa bilo bi 19-16).
Ono sto fascinira je da bi u tom slucaju Nadal imao po bar 2 titule sa svakog slema. Mada istu igru mozes da igras i za Federera koji bi imao po 5 sa svakog slema da nema Nadala :)

Goran G

pre 10 godina

@(Djox, 12. septembar 2013 09:20)

Biti vise od 100 nedelja No.1 u današnje tenisko doba je za Vas "drugorazredan igrač"? Vi mora da ste ostvarili ogromne rezeultate u životu kvalifikujući Novaka za "drugorazrednog", a pri tom njemu je tek 26!? Bravo Djox, bravo!!!

mira

pre 10 godina

Jeste, nasao je lek protiv Novaka, mnogo je trenirao, nije se bavio drugim stvarima i rasipao energiju vec je bio fokusiran na svoj cilj. To Novak, nazalost, od Rolan Garosa nema u svojoj agendii i zbog toga su mu takvi rezultati. Veoma brzo, ako Nole ovako nastavi, Rafa ce preuzeti prvu poziciju. Mora se priznati da su ove godine njegovi rezultati ipresivni. Od stare slave se ne zivi vec se mora konstantno raditi na tome. A sve zavisi od mentalnog sklopa i cilja koji sebi postavis

xitam

pre 10 godina

Obojica su najbolji teniseri svih vremena, jer na nacin na koji oni igraju neko od pre 15 godina ne bi izdrzao ni dva seta, a da ne govorimo o 5.
Najbolji su, ali povremeno "talasaju". To je odlika svakog zivog coveka iz Juzne Evrope. Verovatno i ostalih, ali kod nas je bas ocigledno.
Koliko je ljudi prosle godine otpisalo Nadala? Kao sto vidimo, to je bilo pogresno.

tenis

pre 10 godina

Citajuci komentare ovde covek bi pomislio da je Nadal tamo neki amater koji je pukim slucajem osvojio jedan slem, a da je Novak neki teniski Bog koji mu je eto to dozvolio. Za mene i jedan i drugi su majstori koji pomeraju granice ove igre. Gospodo draga, Rafael Nadal je osvajac 13 gren slem trofeja, osvajao je gren slemove na svakoj podlozi bar dva puta, osvajac je rekordnih 26 mastersa, 4 dejvis kupa, i zlata sa olimpijade, protiv Novaka ima skor 22-15. Razumem ja da navijate, ali se bar uozbiljite.

djoshha

pre 10 godina

Ono sto je frapantno, to su greske Novaka u udarcima kada mora da dokrajci protivnika. Protiv drugih tenisera, ne biva kaznjen, ali Rafa to svakako ume da kazni. Trenirao sam tenis dugo, pa znam da postoji nepisano pravilo, kada igrac izbaci lopticu metar van terena, udari ramom reketa, to znaci da tehnicki udarac ne izvede pravilno, a kada izbaci 10, 20 cm to znaci da nije u mecu glavom. To se desava Novaku, nije u stanju da samelje Nadala, na mrezi ne moze da zavrsi iz prvog voleja, a on odigra na Rafu, pa onda ovaj probija to na mrezi svojim "paradama" po terenu. Primenio je jako dobar recept u drugoj polovini drugog seta i vecini treceg seta. Cepa po bekhendu, maksimalno koliko moze, i onda samo nagazi po forhendu, e tako mora da igra od samog pocetka. Trenutno je Rafin forhend nepogresiv, ali se primeti velika razlika izmedju tog forhenda i bekhenda. Tu mora da trazi svoju sansu, ali nisam ja nikakav strucnjak, zna Nole to. Mora da osvoji neki manji turnir, serije 500, pa da vrati malo samopouzdanje, ovako ce se svaki put sastajati sa Nadalom u finalu, zato sto su obojica za jednu klasu bolji od ostalih, a tu trenutno, realno gledano, ima male sanse, prvenstveno zbog morala, ne zbog kvaliteta igre, koji nije sporan. Nole ce se vratiti, verujte mi, jaci nego ikada. Sada da osvojimo ovaj Dejvis kup, pa da se ponovi 2011 godina sledece godine. Da svi nasi teniseri buknu na celu sa Novakom!

nada ZR

pre 10 godina

Ako je recept vidovitost,onda ok.Da loptica nije zavrsila u mrezi u trecem setu mec bi isao u sasvim drugom pravcu.Rafa je zasluzeno pobedio tu nema spora,ali recepta za pobedu nema.U mecevima vrhunskih tenisera nijanse lome mec,dominacije tokom meca su cas na jednoj cas na drugoj strani i nista do kraja nije 100%sigurno.Rafa moze kao pobednik da prica sta hoce,ali Nole se nece predati nego iz poraza uciti.Svi mi koji volimo i cenimo Noleta necemo gledati meceve beznadezno vec sa cvrstom verom u Noletovu pobedu.Koliko god je zlurado govoriti o sledecoj sezoni i odbrani svih bodova,to je neprikosnovena cinjenica.

Djox

pre 10 godina

@Goran G, Vuk
Licno cu se Novaka secati kao najveceg talenta za tenis ikada, ali Novakovo mesto u istoriji necu ja odredjivati vec ceo svet, za 10, 20, 30 godina.A taj svet ce na osnovu rezultata na GS videti ko je bio dominantan u ovoj eri.
Ponavljam, o Novaku mislim sve najbolje ali...

animus

pre 10 godina

Kao Novakov fan, ali i realan teniski ljubitelj, mogu samo reci da je Rafa momentalno bolji u svakom pogledu, ali i da protiv leka, postoji antidot, a uveren sam da ce ga Nole pronaci! Napred, Nole!

Bojan

pre 10 godina

(Werewolf, 12. septembar 2013 10:40)
Noletova igra na mrezi ne zasluzuje komentar, da igram protiv njega verovatno bih mu samo slao lobove da mora da smecuje jer jednostavno to ne zna da igra.
Ipak protiv Rafe mu to nije toliko potrebno, tu i tamo kada oseca da je siguran, a ostatak vremena neka pici samo sa osnovne linije i strpljivo gradi poen, sto je pokazao da moze da uradi, vecinu razmena je covek dobio.
Sto se Rafe tice, jeste ubacio dozu agresivnosti, ali pre svega zato sto fizicki ne moze da izdrzi tempo od ranije. Nije to taktika, nego nuzda, njemu vise ne odgovaraju toliko iscrpljujuce razmene i dobijanje protivnika na fizickoj spremi. Naravno stoga jesu udarci nesto raznovrsniji, ali ne moze se reci da je to samo zbog toga i bolje od onoga sto je radio ranije. Recimo 2010. Nole mu nije ni primirisao u tom finalu, a ove je sve vreme delovalo da Nole moze da se trgne i preuzme stvar u svoje ruke jer kada je igrao svoju najbolju igru dominirao je nad protivnikom koji nije znao gde se nalazi. Od pocetka do kraja ja ne vidim neku razliku u Nadalovoj igri, ali je u Noletovoj bilo dosta oscilacija.

miki7878

pre 10 godina

http://vukajlija.com/izbaciti-gluten-iz-ishrane/678771

A kad se ovo desilo cutali ste svi ko zaliveni. Samo kad neko samara Novaka, onda je dopingovan. U obrnutoj situaciji uopste ne razmisljate o tome.

Budimo realni

pre 10 godina

Ovi Nadalovci su toliko ostrasceni da pocinju da prevazilaze Djokovicevce, sto sam mislio da je nemoguce! Sta je problem da se prizna da je Novak u finalu igrao bolji i daleko lepsi tenis od Nadala? Duplo vise vinera, eeeej, bruka! Isto kao sto je Wawrinka omlatio vinerima Djoku, bio daleko bolji (i Nole je to priznao), ali izgubio! Malo realnosti svima ne bi skodilo.

socijalista,antikomunista

pre 10 godina

@ werewolf. Bravo. Ali zaboravio si glavnu stvar. Mozak. I to ne u psiholoskom smislu,( kao kod Ane Ivanoviv), vec u fizioloskom, jer kada je iscrpljen ( hipoglikemija), Novaku pada i koncetracija i samopouzdanje( videlo se to najbolje onog vrelog junskog dana u polufinalu RG 2013). Cetojevic.... + Fibak ---- ceka nas nivo tenisa dosad nevidjen.

Werp690

pre 10 godina

Bez mnogo analitike i pametovanja.
Novaku treba VRHUNSKI trener!
Koliko god on mislio da je dobar,uvek postoji mesto za napredak.Marej je mislio da je dostigao svoj zenit,a onda je posle dolaska Lendla postao bolji teniser za bar 40%..Znaci bez obzira na dosadasnje uspehe i prijateljstvo,odresi kesu i angazuj vrhunskog trenera!

Lazar

pre 10 godina

@Blagoje Samardžić Pisu zato sto je jedan od najboljih igraca u istoriji tenisa, pisu za nas koji volimo sport, a ti idi u arenu pa navijajaj.

RvN10

pre 10 godina

Konstantno citam komentare tipa - sve zavisi od Noleta, Nole kad hoce moze da pobedi koga god hoce bilo kad... I na kraju u dosta slucajeva Nole ne pobedi. Zasto? Po mnogima je odgovor kao ne daju mu Englezi, Spanci, Ameri, ATP itd... U fazonu, kad hoce, moze sviju da dobije i sve osvoji, al on nece, pa pusti drugima da ga pobede... Treba biti malo objektivniji i realniji, i Nole i Rafa su vrhunski sportisti i teniseri i ne znam zasto neko pise ovakve stvari poput ovih sto sam naveo.. Poz za B92!

Ljubitelj sporta, ljubitelj zivota

pre 10 godina

Pratim tenis neko vreme, gledao sam Samprasa i Agasija. Ono sto hocu da kazem, mislim da je Noletu potrebna podrska, mislim da bi mu znacila podrska navijaca iz Srbije. Da su drugaciji uslovi, da nije ovako uspesan verovatno da bi se organizovalo slavlje i za tanjir koji je dobio. U ovoj zlatnoj eri tenisa to je realno veliki uspeh. Niko, naravno, ne razmislja o tome, najmanje Novak. Gledam ga vec neko vreme i deluje tuzan, mislim da i stvari sa porodicom mozda skripe i razumem, to je sve normalno,skuplja taj novac za decu i jednostavno, zasluzio je to slavlje. Ne znam kako bih to pokrenuo, mozda kao arapsko prolece, putem drustvenih mreza, ali voleo bih da se to desi. Nije osvojio USO, izgubio je dosta vaznih meceve i prosle i ove godine, ali obradovao nas je mnogo puta. Verujem da je nekoliko miliona ljudi gledalo mec i uvek je tako. Zivot mu se promenio, ponekad je pretesko za mladog coveka da nosi takvo breme. Licnost nastoji da odrzi stabilnost, a promene, cak i nabolje, remete ravnotezu. Nisam izgubio iz vida i sve dobre ljude u Srbiji i sire, ima gladnih, ima tuznih, nije Nole bolji od njih, jednostavno njega poznajemo, on je nas, kako kaze jedan moj poznanik, nas Nole. Mozda mozemo da organizujemo jedno okupljanje za njega, da zna da smo tu i kad gubi, i da je nas pa makar tako uvek bilo.

a mozda je sve ovo i pogresno...

pre 10 godina

"Sada je red na Novaka,on mora da trazi novu A igru jer ona iz 2011 vise biti nece zbog nove Rafine A igre."

Videli smo na USO i kako, u drugom setu. Raspaliti po Rafinom bekendu 90% lopti, kao da je Rodzer. Zatim neutralne lopte duboko po sredini polja. Rafa je manje opasan iz sredine terena, nema ludih uglova, a cesto odigra kracu loptu iz te pozicije. U forhend stranu samo ravno i uz liniju, kad se doceka slabija lopta sa bekend strane.

NNN

pre 10 godina

Nije 3. nego 4. set
i bio je jako sličan 3. setu poslednjeg finala,
Novak ga je rasturao, a nikako da ga slomi,
u samom finišu je imao 0:40
a Nadal je uspeo da se izvuče
i odvede set u TB koji je dobio...

aleksandar

pre 10 godina

Da je Rafa podigao nivo igre jeste, pogledajte ga na betonu, ali ne toliko koliko je Novak pao, uopste u ovoj godini i pobedjivao vrlo cesto i samog sebe tokom ove 2013. Sad, sta valja ciniti, nesporno da Novak (na "bliceve")cak ima onaj tenis u rukama i nogama iz 2011. godine-pokazatelji su drugi pa i veci deo treceg seta na US Open-u, ali i nagle padove poput 2010-09.ali to je bilo drugo vreme, pozicija, manji pritisak,nepostojanje zasicenja, drugi problemi)! Tako da ne duzim mnogo, mislim da je sve u glavi, na psiholoskom planu, Nadal ce vrlo brzo biti NO1, sad je na Noletu da dobro prouci ne samo Nadala vec prvenstveno sebe sa svojim timom, i mislim,cak sam ubedjen da ce Novak za par meseci ponovo povratiti dominaciju. Da li ce opet biti nizova od po 7-0 u medjusobnim duelima za jednog ili drugog, ili ce se igrati svaki mec na zilet9doduse uvek su njihovi mecevi takvi) iz koga ce nadam se Novak cesce izlaziti kao pobednik vise nije toliko vazno, vazno je da Novak bude taj koji na kraju cesce izlazi kao pobednik i ja zaista verujem da ce ponovo Novak ako ne onako onda biti bar za nijansu dominantaniji!I tako sve u krug ipak je ovo atomski tenis, igras sam, nema zamene ako si u padu, trebas da se boris sa jakim protivnikom i sobom, mnogo tezi od kolektivnih sportova!

wlado

pre 10 godina

tako je bilo i sada na US openu, Novak je usao u neverovatnu seriju u trecem setu, fokus, preciznost, snaga sve je bilo tu...rafa nije znao gde je...na zalost nole je brzo ispucao svoje, nadal se branio kako je znao, osetio je da novak vise nema snage za taj ritam i napao ga je svom snagom, od tada (kraj treceg seta) nole je postao sparing partner.

Bojan

pre 10 godina

(miki, 11. septembar 2013 23:59)
ovo finale US opena bi trebalo da opovrgne sve teoreticare zavere za Vimbldonsko finale, posto je pokazalo da Novak nije spreman da ceo mec odigra na vrhunskom nivou vec se taj nivo pokazuje samo u pojedinim delovima meca.
I meni je delovalo na pocetku drugog i treceg seta sa Endijem, kao i tokom drugog i prve polovine treceg seta sa Nadalom da je Novak nasao igru za protivnika i da samo treba da drzi taj ritam do kraja meca. Nisam ocekivao da ce do kraja u oba meca drzati bez problema ritam, tu i tamo po koja greska da se potkrade, ali Nole je totalno gubio fokus i vrlo tesko ga je vracao.
On ima vec duze vreme problema sa time, nije se to desilo samo u ovim finalima pa da bude sumnjivo. Videti poraz od Delpa, pa zatim od Dimitrova i narocito od Berdiha u Rimu. Isto se desilo i sa Nadalom na RG u 3. setu. Nije sramota gubiti od njih, samo oni pokazuju da na mentalnom planu Nole u ovom trenutku nije najstabilniji, a i ne krece se na nivou od ranije.
U tome je razlika izmedju Federera i Noleta, Federer kada bi pronasao kljuc za protivnikovu igru ne bi stajao dok mu ne predaju trofej u ruke. Nole je mogao da izdominira ove 3 godine tenisa i da pored trenutnih 6 ima USO 2012-3, WB '13, pa cak i jedan od RGova. Sta je problem, to samo on zna, ali treba da radi pre svega na mentalnom pristupu mecevima.
naravno, ukoliko zeli da bude maksimalno posvecen tenisu, ukoliko ne zeli i to je ok.

Sin po materi

pre 10 godina

Fizicki je sada spremniji i igra napadacki tenis a ne onaj kao pre kada samo vraca lopte na centar i ceka da dobije tamos-vamos terapiju od Djokovica.

Werewolf

pre 10 godina

@Bojan

Kad neko podigne nivo agresivnosti i ima u proseku 20%-30% vinera vise nego ranije mora se reci da je podigao igru.Prvo,opet,ima mnogo bolju selekciju udaraca protiv Novaka nego pre,ne pokusava vise da ga otera sa osnovne linije udarcima u bekhend i da ceka gresku.Puca od sampopuzdanja.2011 je uvek igrao jedan udarac u Noletov bekhend vise nego sto treba,plasio se da napadne.
Tesko da losije pokriva teren sudeci po Novakovim reakcijama.I ranije je bio odlican igrac na mrezi,ali danas ide na istu mnogo cesce.
Ponavljam-jaki ravni udaci u forhend,onakvi kakvim je osvajao vinere u 2. i 3. setu,ali i u razmeni a ne samo kada ide na viner.Jeste igrao Rafi na forhend,ali su sve te lopte u 1. setu isle po pola metra iznad mreze.I drugi deo leka za novu Rafinu igru-mora da ide cesce na mrezu,a pre toga da nauci da istinski igra na mrezi.Imao je nekoliko sjajnih voleja,ali generalno mu je prosek oko 60%-65% osvojenih poena na mrezi,a to je u principu slabo.I smecevi,koji izvodi ocajno su deo igre na mrezi,ne samo voleji.Osim sto pravi sulude greske,Rafa ga i jako lako prolazi na mrezi.Nole mora da popravi i pokrivanje terena kada izadje na mrezu.Voleji se ne igraju samo kada si metar od mreze,vec u mnogim situacijama i kada si na pola terena ili 2 metra od mreze mnogo je bolje odigrati volej nego raspaliti.Novak uopste nema selekciju udaraca van osnovne linije.Npr,poen na brejk loptu pri 1:4 u 4.setu-bekhend daleko iza polja.Udario je snagom kao da je na osnovnoj liniji.

SrpskiVragolan

pre 10 godina

Jeste već na AO je ekperimentisao sa onim balon sporim i visokim lopticama koje su Noleta zbunjivale. Shvatio da Noleta treba da drži iza osnovne linije tako što će mu davati duboke visoke i spore lopte gde Nole ima mnogo problema da vrati kvalitetno i jako. To Nadal iskorišćava a ovaj naš Nole nikako to da shvati. Treba da poradi na svim svojim udarcima počev od servisa, smeša, drop šota, forhenda, anticipaciji i igri na mreži itd. Mnogo loši su mu za nekoga ko je #1 na ATP. Nadala treba pre svega izmučiti brzim i jakim udarcima sa lopticama koje završavaju negde oko osnovne linije (Noletove loptice u večini završavaju negde iza crte koja obeležava servisno polje na protivničkoj strani). Teretana sinko, dobi par Kg mišića, eliminiši slajsovan spori forhend i tek onda možeš da pariraš Rafi. Kad god je udario onako brzo bez slajsa da loptica padne ngde u blizini osnovne linije Nadal je imao problem ili je Nole postigao poen. Kao drugo oštrina se vežba od prvog meča a ne da dođeš do finala pasivnom igrom gde čekaš protivnika da pogreši. Kod Nadala to ne pali jer bukvalno ne greši. A da u jednom meču povratiš ostrinu za koju ti treba ogromna doza samopouzdanja (da pogađaš same ivice terena) se nikako ne može. Pogledajte npr. Nadala koji već od prvog meča igra ratoborno i snažno bez popuštanja. Zato je tu gde jeste. 13 GS i jedan od najboljih tenisera, ako ne i najbolji, svih vremena.

pera kojot genije

pre 10 godina

koliko teniskih stručnjaka, čudi me da imamo samo 4-5 vrhunskih tenisera, koji pri tome odlaze u inostranstvo u kampove...

da da experti

pre 10 godina

(eksperti, 12. septembar 2013 20:55)

Njegova igra na necu se komentarise u strucnim teniskim krugovima od kad se probio u vrh (2007.). Definise se kao dobra, ne najbolja ili vrhunska, ali DOBRA, sa dosta prostora za napredak, sto mu je rezevoar za dizanje nivoa u buducnosti (on ima tek 26 god.). U svakom mecu u celoj karijeri on redovno i konstantno prebacuje 65-70% dobijenih nec poena sto je odlican procenat za baselinera. Druga je svar sto pojedine greske u vrhunskim mecevima neki "srucnjaci" vide drugacijim ocima, pa se ide u "majku" svih neznalica - generalizaciju. Kao kad neko kaze - Federer ima los bekhend! Mozda i ima, u sudaru sa Novakom i Rafom, ali za ostalih 1500 tenisera je sasvim dobar (makar do ove sezone).