Utorak, 29.01.2013.

19:02

"Prekretnica poraz od Melcera"

Poraz od Jirgena Melcera u četvrtfinalu Rolan Garosa bio je prekretnica u karijeri Novaka Đokovića, tvrdi njegov trener Marijan Vajda.

Izvor: Saša Ozmo

"Prekretnica poraz od Melcera" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

zvezdash

pre 11 godina

govor tela je kljucan za buducnost Novaka Djokovica!!! popravio se i u tom pogledu ali tu mora jos da nauci od Rodzera Federera...Rodzer i kad gubi i kad malo veruje u pobedu ne mozemo da ,,provalimo,, kako se oseca ....sto znaci da ne pumpa dodatno samopouzdanje protivniku....Novak je dugo pokazivao osecanja protivnicima ..u poslednje vreme popravlja to ako jos malo popravi osvojice sigurno jos 7 ili 8 GS

Marina

pre 11 godina

Novak je izgubio polufinale Vimbldona od Berdiha 3:0, a ne finale 3:1, kako neko dole napisa! I od tad je na svakom GS-u stizao bar do polufinala.

Zlatko Todorović

pre 11 godina

Mislićete da sam kao baba, samo ponavljam jedno isto, ali taj "momentum" ili kako god da ga zovemo, to je samo još jedan dokaz da smo mi čista energija. Neko pozitivna, neko negativna, nekom fali mnogo više od jednog elektrona, a neko ih ima na pretek... Evo na primer i ovi "negativci", koji u svemu vide zaveru, mućku, pa čak i, možda, jedino dobro što imamo iz Srbije, Novaka,pljuju i omalovažavaju. Ja bih molio te "anomalije" ( ne znam kako da ih drugačije nazovem) neka mi samo daju dokaz da su na ATP ili WTA listi proveli 1 sekund na nekom mestu među prvih 1000, i ja ću im verovati sve što kažu, štaviše, biću glavni zagovornik svih njihovih tvrdnji, koliko god mi u ovom momentu bile čudne i ne prihvatljive. Hvala unapred

dranders

pre 11 godina

citao sam slicnu ispovijest Vajde prije 1-1,5 god. Dobro se sjecam, mec koji je preokrenuo karijeru na Noletov pohod na 1. mjesto na ljestvici je tada oznaceno cuveno finale Wimbledona protiv Berdiha, kad je izgubio 1:3 cini mi se, Vajda je tad pitao Novaka da li zeli da odustane od svega ili zeli da ozbiljno radi i zaista postane veliki sampion...otkud sad Melcer, nije mi jasno....ali ovo je 300% tacno...dobro pamtim...

Onokao...

pre 11 godina

Melceru care,kralju,zmijo,lave!
(Miki, 29. januar 2013 19:11)

Naklon no noznih palceva za ovaj komentar. Odavno se ovako nisam ismejao...

Aca

pre 11 godina

Ja se secam nekog turnira (mozda je cak i bio prvi AO) recimo 2007/8 kada je posle pobede Novak predstavljao Vajdu i Vajda stidljivo nije hteo da izadje da se predstavi. Tada je Novak rekao i ja sam cuo "Come on man, without you I would be nothing".

drago

pre 11 godina

"Od tada su se sve kockice složile“, zaključio je najbolji teniser sveta.

Oduvek sam znao da ima Hrvatske krvi u sebi, i da je u dusi kockast

sanja

pre 11 godina

Zanimljivo mi je da se ovde često spominje dr Četojević pošto i sama mislim da je prava prekretnica usledila njegovim dolaskom. Primećujem da iako Nole dobija mečeve,u nekim momentima nema one lakoće i sigurnosti koja ga je pratila te famozne 2011. godine. To naravno nema veze sve dok pobeđuje ali bojim se da u nekim prelomnim trenucima to može biti ključno. Ne poznajem Četojevića i nikada pre toga nisam ni čula za njega ali verujem u alternativnu medicinu i bioenergiju jer i sama imam pozitivna iskustva u vezi sa tim.

Neutron

pre 11 godina

Noletov najveci neprijatelj je urodjena ankcijoznost. Ali na srecu ima i urodjen protivlek, veru u sebe i hrabrost. Koliko smo ga puta gledali i bili na domak da gasimo televizor misleci da je sve izgubljeno. Ali Nole opet i opet nas iznenadi i tada kada to izgleda nemoguce. E, to je ta vera koju imaju retki ljudi. To su ljudi koji su prvi u svetu u onome sto rade. Od drugog su oni materijala napravljeni. Tamo gde bi mi obicni smrtnici bacali peskir, oni imaju apsolutno ubedjenje da stvar nije gotova. I to je tako, mada se nama cini nemogucim. Rodjeni borci. A Vajda (Srbine), sta reci o njemu. Ne samo da je dobar strateg. Ima u tom timu jedna hemija koja nema ni u jednom drugom, sto je cini posebnom. Vajda i Nole se vole kao sto se otac i sin vole. I to daje tu snagu i veru o kakvoj ostali timovi, ma sta pokusavali, nikada nece dostici. To je falilo Rod Lejveru. Nije tu bilo niceg. Suv tehnicki posao. Nikada nisam video na Rodovom licu izraz veselja, ma sta da je Nole na terenu radio. Covek uleteo u tim sa predrasudom. Uleteo nadmeno u tim koji je za nekoliko stepenika iznad njega. To po meni je odraz gluposti tog coveka.

bane

pre 11 godina

Koliko "strucnih"komentara,a Nole je jednostavno najbolji!E sada sto je okupio najbolji tim pored sebe,pa i to je neko znanje!U svakom slucaju,hvala mu sto postoji,sto je takav kakav je i sto je nas!

veliki strumf

pre 11 godina

Sve stoji sto smo napisali (i ja sam detaljno dole pisao o dr Cetojevicu), medjutim mislim da osim strasnih fizikalija i izdrzljivosti Novaka najvecim cini inteligencija (i socijalna i sportska), strasno jaka psiha koja mu ne dozvoljava da se preda do poslednjeg udarca, i neverovatno samopouzdanje. Inteligenciju je uvek imao, ali mu je nedostajao pobednicki mentalitet i samopouzdanje. Oduvek sam tvrdio da je Nole najkompletniji igrac od svih, da svakog uvek moze da pobedi ako ima sigurnost u sebe. Upravo ta "sitnica" mu je nedostajala sve do osvojenog Davis cupa. Pogledajte samo njegove izjave pred najvece turnire do kraja 2010, uvek preskromno. Pogledajte kako je mlako izlazio na teren u velikim finalima, na prvi pogled se videlo da ne moze da dobije. A nadjite onda izjave uoci AO 2011. kada je sve i pocelo. Bile su prepune samopouzdanja, prvi put je izjavio da dolazi na tako veliki turnir da ga osvoji. Ne da ode sto dalje, da doceka drugu nedelju, vec da pobedi. Verujte da sam samo to cekao i kladio se sa drugovima da uzima taj turnir. I izgubio je samo set i to od Dodika. Toliko je bilo jasno da ce osvojiti AO jer je imao svo oruzje za to, falila je samo glava. Sad je ogromno samopouzdanje tu, a kad na turnir dolazitekao br. 1 vec u vecini meceva vodite sa 2-0, ostali se jednostavno predaju. Tako je i Federer godinama uzimao turnire, tako ce i Nole ubuduce.

vf

pre 11 godina

Noletov najveci neprijatelj je urodjena ankcijoznost.
(Neutron, 29. januar 2013 23:18)

Ako mu je ankcijoznost najveći neprijatelj onda nema zbog čega da brinemo :)

aco

pre 11 godina

dr. cetojvic je bio njegov potez koji ga lansirao i napravio razliku, vise nije bio samo odlican teniser nego je postao SAMPION, dobio je sa njim EYE OF THE TIGER, onu iskru koja je potrebna da bi pobijedio, da ga je ranije pronasao vec bi imao pehara kao i nadal, jedino mi nikad nece biti jasno zasto ga nije zadzao pod svaku cijenu !!!???

NEDJA

pre 11 godina

Od tog poraza Novak je u seriji od 11 uzastopnih polufinala na gren-slem turnirima i za taj period je osvojio 5 gren-slem titula.Ne zelim da prognoziram koliko ce Novak u karijeri osvojiti gren-slem titula ali sam ubedjen ako ga posluzi zdravlje da ce pomeriti sve granice a ova godina je idealna na juris na sva 4 gren-slema cime bi automatski postao najveci svih vremena.

vf

pre 11 godina

Hajde da prevedemo tu reč "momentum", dakle podstrek, motivacija, impuls... Svaka čast Novaku i želim mu još više podstreka, impulsa i motivacije u budućnosti.

filozof

pre 11 godina

Složio bih se sa Sašom da je za Novaka osim njegovog karaktera inteligencija ta koja pravi razliku u odnosu na druge tenisere. Na ovom polju od vrhunskih tenisera možda još jedino Federer mu je blizu, ali opet bih rekao iza njega.
Vidi se to, i to ne samo na terenu već i kada daje intrvjue, gostuje u dnevniku. Vidi se u načinu na koji govori, da to nisu napamet naučene fraze već da iza onoga što kaže stoji razumjevanje.
Takav je igrač bio Bodiroga, on će biti na čelu FIBA, mislim da Novak jednog, nadam se dalekog dana, kada završi karijeru, može da računa na neku od vodećih funkcija u svjetskom tenisu.

Dragan.Nis

pre 11 godina

Kada svaki gradjanin ove nase Srbije, prihvati Novakovu filosofiju (da ova rec je pravilna), svima nama ce za 10 godina biti bolje. Uvek se mora nadogradjivati.

NEDJA

pre 11 godina

Novaka sam prvi put gledao na AUS Openu 2005. kad je bio zgoljavi decacic od 17,5 godina.Protivnik Marat Safin,Novak se borio ali je uspeo da uzme samo 2-3 gema od kasnijeg sampiona,kontam jos jedan nas "talenat".Dolazi Rolan Garos,Novak u 1.kolu razvaljuje Djineprija i u 2. kolu igra protiv jednog od glavnih favorita specijaliste za sljaku Giljerma Korije.Novak igra kao u transu i osvaja prvi set,ali sredinom 2.seta odjednom predaje ali ja odusevljen njegovim talentom poceo sam intenzivnije da ga pratim.Na Vimbldonu preokrece 0-2 protiv Garsije-Lopeza i stize do 3.kola gde ga zaustavlja Grozan.Na US openu pobedjuje Ancica i u epskom mecu posle maratona Monfilsa da bi ga zaustavio Verdasko.Dolazi 2006. turnir u Montekarlu i Novak prvi put igra protiv Federera u vreme njegove najvece dominacije.Prvi set gubi 6-3 ali u 2.setu je se bukvalno igrao sa velikim Rodzerom i dobio je set 6-2,na kraju je Federer ipak pobedio ali sam tad shvatio da je ovaj nas mali za najveca dela.Te godine osvaja prvu titulu u Amersfortu pobedom nad Masuom.Sledi nastavak...

ognjen

pre 11 godina

Novaka sam prvi put gledao na AUS Openu 2005. kad je bio zgoljavi decacic od 17,5 godina.Protivnik Marat Safin,Novak se borio ali je uspeo da uzme samo 2-3 gema od kasnijeg sampiona,kontam jos jedan nas "talenat".Dolazi Rolan Garos,Novak u 1.kolu razvaljuje Djineprija i u 2. kolu igra protiv jednog od glavnih favorita specijaliste za sljaku Giljerma Korije.Novak igra kao u transu i osvaja prvi set,ali sredinom 2.seta odjednom predaje ali ja odusevljen njegovim talentom poceo sam intenzivnije da ga pratim.Na Vimbldonu preokrece 0-2 protiv Garsije-Lopeza i stize do 3.kola gde ga zaustavlja Grozan.Na US openu pobedjuje Ancica i u epskom mecu posle maratona Monfilsa da bi ga zaustavio Verdasko.Dolazi 2006. turnir u Montekarlu i Novak prvi put igra protiv Federera u vreme njegove najvece dominacije.Prvi set gubi 6-3 ali u 2.setu je se bukvalno igrao sa velikim Rodzerom i dobio je set 6-2,na kraju je Federer ipak pobedio ali sam tad shvatio da je ovaj nas mali za najveca dela.Te godine osvaja prvu titulu u Amersfortu pobedom nad Masuom.Sledi nastavak...
(NEDJA, 29. januar 2013 21:15)
Izivini ja isto obozavam Novaka i znam sve ove njegove partije,a i oni koji ne znaju lako je na internetu naci..Ne razumem cemu ovo pisanje..Citam,citam da vidim sta hoces da kazes i na kraju nista...

Čiča Gliša

pre 11 godina

vf@ . Momentum je jedna od reči koje nemaju prevod na srpski , ali najpribližniji prevod je kad upadneš u zonu sumraka i bukvalno ti sve ide od ruke , univerzum je na tvojoj strani, ili što bi mi Srbi rekli , došlo je mojih pet minuta, ali ta "zona" je sa naučne strane najneobnjašnjivi fenomen i misterija , nešto kao telepatija ,ili što neke životinje predosećaju sa 100% tačnošću neku prirodnu katastrofu.

Branko S.

pre 11 godina

Istina je da je ovaj pre svega covek i trener najzasluzniji uz normalno Novaka,za ovo tenisko "cudo" sa Balkana!Cesto se vracam Tom Kruzovom filmu "Djeri MkGvajar",kad analiziram nekog sportistu i njegov uspeh. Upravo ta tema iz filma prenela se i na Vajdu i Novaka!Nazovite vi taj odnos kako hocete - ocinski,bratski itd., ali cinjenica je ako nema te "hemije" medju uciteljem i ucenikom,u kojem vlada uzajamno postovanje,gde sportista shvata da je trener u stanju da zrtvuje sve radi njegovog i zajednickog uspeha, onda to postaje nemoguca misija!Vajda je bio smiren u trenutcima kad je Novak angazovao Tod Martina da mu kobojagi popravi servis i forhend!?Svaki trener na njegovom mestu bi se osetio uvredjenim,po sistemu - sta cu mu onda ja!Ali ne Vajda,on je dozvolio da se Novak uveri sam da je pogresio,da je trebao da se drzi njega i od tog trenutka je sve pocelo i desila se 2011.,jer je Vajda postao jedini u kog Novak mora da veruje i pocelo se raditi po njegovom planu,postepeno - korak po korak.Svakako da je za to bilo potrebno da se Novak fizicki pripremi,preispita njegovo zdravstveno stanje,odredi pravilna ishrana,a mora se priznati da je nutricionista Dr Cetkovic dosta pomogao.Kad se kockice sklope sve ostalo je rutina koja se svodi na rad.Toga Novaku nikad dosta jer je on toliko posvecen ovom sportu da je za divljenje!Nepravda koja se cini Vajdi od strane medija i TV je druga strana price.Prikazivati u kadru Lendla vise od Vajde,mozda zbog njegove karijere,je apsurd.

2010/11 prekretnica...

pre 11 godina

...je bila u poboljsanju zdravlja, kako fizickog tako i mentalnog....treba Nole spomenik da podigne onom svom doktoru, bez njega bi jos disao na skrge...i jos bi GS bili na dohvat ruke ili puki snovi...kao sto je sada za neke dobre igrace iz top 10 ATP,,,kakva, prekretnica Melcer, kakvi bakraci!

NEDJA

pre 11 godina

Dolazi 2007. i prvi veliki rezultati,finale Indijan Velsa(poraz od Nadala)i odmah prva masters titula u Majamiju pobedom protiv Kanjasa 3-0.Dilema nije bilo rodjena je zvezda.Usledila su polufinala RG i W i prvo veliko gren-slem finale u Njujorku i tesan poraz od Federera iako je bilo 3-0.Dolazi 2008. i AUS open,tad je definitivno bilo jasno da dobijamo veliku zvezdu.Novak rusi sve pred sobom i osvaja prvi gren-slem sa samo jednim izgubljenim setom na celom turniru u finalu protiv Conge.Sezonu zavrsava trijumfom na zavrsnom mastersu.I onda dolazi 2009. svi ocekujemo da Novak preuzme primat i 1.mesto.Ali,umesto toga sledi velika kriza.Prvo na AUS openu gde je branio titulu predaje 1/4 Rodiku zbog vrucine,na RG gubi u 3.kolu od Kolsrajbera 3-0,na W u 1/4 od Hasa,na US openu stize do 1/2 gde lagano 3-0 gubi od Federera.Dolazi 2010. na AUS open i zbog stomacnog virusa gubi u 1/4 od Conge 3-2,na Serbian Openu predaje Krajinovicu,i dolazimo do cuvenog meca protiv Melcera u 1/4 RG.Novak vodi 2-0 i ima brejk u 3.setu i na kraju gubi.To je bila kap koja je prelila casu.Kao veliki navijac bilo mi jako tesko jer sam znao kakav kvalitet ima.Na srecu posle toga je sve istorija.

jio

pre 11 godina

Novak je nesto najlepse sto je moglo da nam se desi i neka nam traje godinama.Ali mislio sam da ima 5 gren slemova.Zar nije osvojio 3 Australian, 1 USA open i 1 wimbldon,koji je 6?Napred Novace.....
(Bokara, 29. januar 2013 20:43)

4 u Australiji(3 za redom i prvi 2008.)

I ja sam Miki

pre 11 godina

@ Mats Wilander, 29. januar 2013 19:45

Drugar,
Takvih hejtera je uvek bilo i bice ih. Pa, oni su milion puta na kvadrat i Vajdu smenjivali i govorili da on Novaka nema sta da nauci i da je on nikakav trener.

Vajda je krajem (sezone) 2011. isto tako dao jedan slican intervju (ne secam se kome) i isto to rekao: mec protiv Melcera je prekretnica. Secam se vrlo dobro da je rekao (Vajda) da je dugo razgovarao sa Novakom i odvracao ga od namere da napusti tenis. Srecom (za Novaka, nas i svetski tenis), uspeo je u tome.

@ Bokara: tri Australije u nizu i 2008. - pobeda nad Tsongom.

PS1 Ljudi, ja bih ovde da odam priznanje i Vemari :) - Dusanu Vemicu. Za njega se, dok je bio aktivni teniser - govorilo da je najkul covek na turu i uvek pozitivan. Andrea Petkovic je, cak, izjavila da joj je on najbolji prijatelj. Znaci, pravi sparing partner i... rezultati su vidljivi.

Prema tome, Novak se okruzio PRAVOM ekipom. Pozitivna "hemija" je medju njima neverovatna.

PS2 Sto nam se ovde ne javi Josko Martinoski da nam on "strucno" izanalizira, ali gde on nije u pravu?

@ Melceru care,kralju,zmijo,lave!
(Miki, 29. januar 2013 19:11)

Imenjace, buket cveca za ovo. Alal, ti vera.

Bokara

pre 11 godina

Novak je nesto najlepse sto je moglo da nam se desi i neka nam traje godinama.Ali mislio sam da ima 5 gren slemova.Zar nije osvojio 3 Australian, 1 USA open i 1 wimbldon,koji je 6?Napred Novace.....

Posmatrač

pre 11 godina

Postoji jedan po krupan, masovan i štetan defekt u teniskim analizama. Naime, novinari u prvi plan stavljaju kvantitativan kriterijum u procenama kvaliteta tenisera dok onaj kvalitativan uopšte ne vrednuju (često ni ne uočavaju), vide ga isključivo kao neku eventualnu posledicu brojčanih merenja nečije uspešnosti (broj titula naročito, suma osvojenih nagrada, i niz drugih brojčanih izraza nečije uspešnosti.I najbolji su žrtve te i takve jednostranosti, jer se ne pridaje značaj načinu i putem kojim dolaze do tih statističkih rezultata.Ova analiza Novakovog trenera Vajde me je obradovala jer uviđam da je taj čovek zapravo veoma analitičan i miran (izgleda mi i da je istovremeno dobrodušan i dobroćudan), da nije zaslepljen kvantitativnim kriterijumima, shvata da oni dolaze kao nužna posledica razvoja kvaliteta. U njemu je Novak našao neku vrstu pribežišta, dobrog učitelja koji u sebi sublimira znanje, iskustvo, intuiciju, viziju, plemenitost i svojevrsnu povučenost. On jednostavno veruje u Novaka na način koji ovome prija...i pomaže mu. Oni su prijatelji, a to je čist kvalitet u jednom odnosu, bez obzira povodom čega se on formira. Novakova fokusiranost na igru ne leži samo u njegovoj ogromnoj sposobnosti (koja jeste centralna tačka njegovog kvaliteta) f3jcea4već i u činjenici da iza njega ne stoji niko "kome treba da polaže račune za svoje uspehe i/ili neuspehe". Vajda je "oslobodio" Novaka, ovaj je slobodno uzleteo, bez imalo straha ili sumnje na šta će naići kada se prizemi.

Max

pre 11 godina

Ovo je identicna prica kao filmovi Rocky 1 i 2. Rocky Balboa i njegov trener Mickey. Nole je izgubio od Melcera kao Rocky od Apola u prvom delu, ali je u drugom i ostalim nastavcima sve dobijao nokautima!

Марина

pre 11 godina

Када је тод Мартин почео да ради за Новака, мислила сам да је то његов крај. Новаку је тада био потребан тренер са победничким менталитетом имудрошћу. То је Вајда. Верујем да је фамилија запослила Тода. Били су нестрпљиви...
Вајда је лаф као и Ноле. Све најбоље у наставку сезоне.

Robert Lee

pre 11 godina

Свака част Вајди...сећам се кад је дошао Тод, он се само мало измакао и чекао да и Ноле увиди грешку. Није дигао нос увређен и отишао, истрпео је тај период и због себе и због Нолета. И онда бинго!

Sasa

pre 11 godina

Treba pomenuti i polufinale USO 2010 kada je dobio Federera posle 15:40 i spasene dve mec lopte.
Naravno i godine, sa 23 je sazreo kao licnost, u isto vreme kad je i Federer poceo svoju brilijantnu karijeru.
Sve ima svoj redosled, fokus dolazi sa godinama, kao i stabilnost.
Njegova najveca vrlina je inteligencija, to ga je dovelo, i dugo ce ga trzati na vrhu.
Naravno i tim koji ga prati, uz napomenu da moraju izdrzati sve izazove koje nosi broj jedan, finansijske i sve druge, koji mogu pokvariti odnose.

llopez

pre 11 godina

Djokovic je te godine igrao vec nekoliko mjeseci unazad sa Head reketom, ali je tek na Roland Garosu uveo neke promjene u blansu i tezini reketa tako da ispada da je u toku 2010 2x mijenjao reket ... Godina puna (pravih) promjena ... Oslobadjanje od glutena samo je oslobodilo njegov fizicki potencijal koji je imao, to fizicko olaksanje povuklo je sa sobom i mentalno olaksanje, nije se vise bojao dugih razmjena i 5 setova ... na Us Openu te godine vidjelo se da je nesto pocelo da se desava, 2011 godina je samo to potvrdila ... Nadam se da ce ova 2013 biti bolja godina od 2011 ... Vec vuce 5 zvacnicnih pobjeda iz Londona sa ovih 7 ... to je 12 u nizu ... Idemo Nole, realno trenutno ne postoji igrac koji te moze pobjediti ...

Mats Wilander

pre 11 godina

A sećam se jaaaako dobro kada je Novak izgubio taj meč kakvi su komentari bili: "Ovo je kraj njegove karijere", "Nikada on neće više ni u finale GS", "Kakav slepac kada dozvoljava da ga tamo neki prosečni Melcer pobedio iako je vodio 2:0" itd...
A šta se posle toga desilo? Od tog RG odigrano je 11 slemova od kojih je Đoković igrao 8 finala, osvojio 5 titula a ostala tri puta je ispao u polufinalu...
Da ne pominjem da je od tada igrao 12 finala mastersa i osvojio 8, i još jedan masters kup...Što svakako nije zanemarljivo.
Dakle, razmislite dva puta kada bude rekli - nikada više taj neće osvojiti GS, ako se desi da nekad ispadne u 1/4 finalu npr, što svakako nije nemoguće...

veliki strumf

pre 11 godina

Ne zaboravite i ulogu dr Cetojevica. Do njegovog angazovanja Nole je bio "najbolesniji" igrac na turu: cesto je gubio dah i pokusavao da snazno udise na nos kako bi se povratio (operisao je i devijaciju nosa), imao stalne alergije, mucnine, katastrofalno podnosio vrucinu, pogresno se hranio... Njegov organizam bio je potpuno nespreman za vece napore i duze meceve. A onda je za godinu dana postao najspremniji i najizdrzljiviji igrac na svetu. Jeste unapredio igru, servis ali bez idealne fizicke pripremljenosti ne bi bio u stanju da kontrolise meceve koji dugo traju i da se jako brzo nakon njih oporavi.

Neven

pre 11 godina

101% taj poraz od Melcera je nekako bio najteži nokaut u Novakovoj karijeri, i nekako mu je Melcer ostao dužnik. Taj poraz je zbog preokreta Melcera u četvrtfinalu RG mnogo teži nego onaj protiv Rafe u polufinalu Madrida, jer je Rafi sa kamatom sve vratio u finalima Madrida i Rima ,a i Indijan Velsa i Majamija, kad ga je bukvalno demolirao. Od tada je Nole napredovao najviše sa servisom, ali Nole ima još podosta mesta gde može da napreduje, a naročito što se tiče smeča koji mu je najnesigurniji udarac. I forhend bi trebao ponekad čistije i sa manje spina da udara, naročito kad dođe na US Open. I dalje sam ubeđen da je Nole zgrčen i da nije nijedamput potpuno otkačio ruku , da obigrava oko lopte kao soko, a da udara čisto. I kik servis je izbacio , što niko nije primetio. Ravan servis skoro da nikad nije udario.Ali bez obzira na sve, Vajda razume i Novaka i tenis, i dobro je da Novak shvatio gde greši , iako je verovatno bio nestrpliv i nervozan ,i nije prekinuo saradnju sa Vajdom.

veliki strumf

pre 11 godina

Ne zaboravite i ulogu dr Cetojevica. Do njegovog angazovanja Nole je bio "najbolesniji" igrac na turu: cesto je gubio dah i pokusavao da snazno udise na nos kako bi se povratio (operisao je i devijaciju nosa), imao stalne alergije, mucnine, katastrofalno podnosio vrucinu, pogresno se hranio... Njegov organizam bio je potpuno nespreman za vece napore i duze meceve. A onda je za godinu dana postao najspremniji i najizdrzljiviji igrac na svetu. Jeste unapredio igru, servis ali bez idealne fizicke pripremljenosti ne bi bio u stanju da kontrolise meceve koji dugo traju i da se jako brzo nakon njih oporavi.

Robert Lee

pre 11 godina

Свака част Вајди...сећам се кад је дошао Тод, он се само мало измакао и чекао да и Ноле увиди грешку. Није дигао нос увређен и отишао, истрпео је тај период и због себе и због Нолета. И онда бинго!

Mats Wilander

pre 11 godina

A sećam se jaaaako dobro kada je Novak izgubio taj meč kakvi su komentari bili: "Ovo je kraj njegove karijere", "Nikada on neće više ni u finale GS", "Kakav slepac kada dozvoljava da ga tamo neki prosečni Melcer pobedio iako je vodio 2:0" itd...
A šta se posle toga desilo? Od tog RG odigrano je 11 slemova od kojih je Đoković igrao 8 finala, osvojio 5 titula a ostala tri puta je ispao u polufinalu...
Da ne pominjem da je od tada igrao 12 finala mastersa i osvojio 8, i još jedan masters kup...Što svakako nije zanemarljivo.
Dakle, razmislite dva puta kada bude rekli - nikada više taj neće osvojiti GS, ako se desi da nekad ispadne u 1/4 finalu npr, što svakako nije nemoguće...

NEDJA

pre 11 godina

Novaka sam prvi put gledao na AUS Openu 2005. kad je bio zgoljavi decacic od 17,5 godina.Protivnik Marat Safin,Novak se borio ali je uspeo da uzme samo 2-3 gema od kasnijeg sampiona,kontam jos jedan nas "talenat".Dolazi Rolan Garos,Novak u 1.kolu razvaljuje Djineprija i u 2. kolu igra protiv jednog od glavnih favorita specijaliste za sljaku Giljerma Korije.Novak igra kao u transu i osvaja prvi set,ali sredinom 2.seta odjednom predaje ali ja odusevljen njegovim talentom poceo sam intenzivnije da ga pratim.Na Vimbldonu preokrece 0-2 protiv Garsije-Lopeza i stize do 3.kola gde ga zaustavlja Grozan.Na US openu pobedjuje Ancica i u epskom mecu posle maratona Monfilsa da bi ga zaustavio Verdasko.Dolazi 2006. turnir u Montekarlu i Novak prvi put igra protiv Federera u vreme njegove najvece dominacije.Prvi set gubi 6-3 ali u 2.setu je se bukvalno igrao sa velikim Rodzerom i dobio je set 6-2,na kraju je Federer ipak pobedio ali sam tad shvatio da je ovaj nas mali za najveca dela.Te godine osvaja prvu titulu u Amersfortu pobedom nad Masuom.Sledi nastavak...

Posmatrač

pre 11 godina

Postoji jedan po krupan, masovan i štetan defekt u teniskim analizama. Naime, novinari u prvi plan stavljaju kvantitativan kriterijum u procenama kvaliteta tenisera dok onaj kvalitativan uopšte ne vrednuju (često ni ne uočavaju), vide ga isključivo kao neku eventualnu posledicu brojčanih merenja nečije uspešnosti (broj titula naročito, suma osvojenih nagrada, i niz drugih brojčanih izraza nečije uspešnosti.I najbolji su žrtve te i takve jednostranosti, jer se ne pridaje značaj načinu i putem kojim dolaze do tih statističkih rezultata.Ova analiza Novakovog trenera Vajde me je obradovala jer uviđam da je taj čovek zapravo veoma analitičan i miran (izgleda mi i da je istovremeno dobrodušan i dobroćudan), da nije zaslepljen kvantitativnim kriterijumima, shvata da oni dolaze kao nužna posledica razvoja kvaliteta. U njemu je Novak našao neku vrstu pribežišta, dobrog učitelja koji u sebi sublimira znanje, iskustvo, intuiciju, viziju, plemenitost i svojevrsnu povučenost. On jednostavno veruje u Novaka na način koji ovome prija...i pomaže mu. Oni su prijatelji, a to je čist kvalitet u jednom odnosu, bez obzira povodom čega se on formira. Novakova fokusiranost na igru ne leži samo u njegovoj ogromnoj sposobnosti (koja jeste centralna tačka njegovog kvaliteta) f3jcea4već i u činjenici da iza njega ne stoji niko "kome treba da polaže račune za svoje uspehe i/ili neuspehe". Vajda je "oslobodio" Novaka, ovaj je slobodno uzleteo, bez imalo straha ili sumnje na šta će naići kada se prizemi.

Марина

pre 11 godina

Када је тод Мартин почео да ради за Новака, мислила сам да је то његов крај. Новаку је тада био потребан тренер са победничким менталитетом имудрошћу. То је Вајда. Верујем да је фамилија запослила Тода. Били су нестрпљиви...
Вајда је лаф као и Ноле. Све најбоље у наставку сезоне.

NEDJA

pre 11 godina

Dolazi 2007. i prvi veliki rezultati,finale Indijan Velsa(poraz od Nadala)i odmah prva masters titula u Majamiju pobedom protiv Kanjasa 3-0.Dilema nije bilo rodjena je zvezda.Usledila su polufinala RG i W i prvo veliko gren-slem finale u Njujorku i tesan poraz od Federera iako je bilo 3-0.Dolazi 2008. i AUS open,tad je definitivno bilo jasno da dobijamo veliku zvezdu.Novak rusi sve pred sobom i osvaja prvi gren-slem sa samo jednim izgubljenim setom na celom turniru u finalu protiv Conge.Sezonu zavrsava trijumfom na zavrsnom mastersu.I onda dolazi 2009. svi ocekujemo da Novak preuzme primat i 1.mesto.Ali,umesto toga sledi velika kriza.Prvo na AUS openu gde je branio titulu predaje 1/4 Rodiku zbog vrucine,na RG gubi u 3.kolu od Kolsrajbera 3-0,na W u 1/4 od Hasa,na US openu stize do 1/2 gde lagano 3-0 gubi od Federera.Dolazi 2010. na AUS open i zbog stomacnog virusa gubi u 1/4 od Conge 3-2,na Serbian Openu predaje Krajinovicu,i dolazimo do cuvenog meca protiv Melcera u 1/4 RG.Novak vodi 2-0 i ima brejk u 3.setu i na kraju gubi.To je bila kap koja je prelila casu.Kao veliki navijac bilo mi jako tesko jer sam znao kakav kvalitet ima.Na srecu posle toga je sve istorija.

vf

pre 11 godina

Noletov najveci neprijatelj je urodjena ankcijoznost.
(Neutron, 29. januar 2013 23:18)

Ako mu je ankcijoznost najveći neprijatelj onda nema zbog čega da brinemo :)

Branko S.

pre 11 godina

Istina je da je ovaj pre svega covek i trener najzasluzniji uz normalno Novaka,za ovo tenisko "cudo" sa Balkana!Cesto se vracam Tom Kruzovom filmu "Djeri MkGvajar",kad analiziram nekog sportistu i njegov uspeh. Upravo ta tema iz filma prenela se i na Vajdu i Novaka!Nazovite vi taj odnos kako hocete - ocinski,bratski itd., ali cinjenica je ako nema te "hemije" medju uciteljem i ucenikom,u kojem vlada uzajamno postovanje,gde sportista shvata da je trener u stanju da zrtvuje sve radi njegovog i zajednickog uspeha, onda to postaje nemoguca misija!Vajda je bio smiren u trenutcima kad je Novak angazovao Tod Martina da mu kobojagi popravi servis i forhend!?Svaki trener na njegovom mestu bi se osetio uvredjenim,po sistemu - sta cu mu onda ja!Ali ne Vajda,on je dozvolio da se Novak uveri sam da je pogresio,da je trebao da se drzi njega i od tog trenutka je sve pocelo i desila se 2011.,jer je Vajda postao jedini u kog Novak mora da veruje i pocelo se raditi po njegovom planu,postepeno - korak po korak.Svakako da je za to bilo potrebno da se Novak fizicki pripremi,preispita njegovo zdravstveno stanje,odredi pravilna ishrana,a mora se priznati da je nutricionista Dr Cetkovic dosta pomogao.Kad se kockice sklope sve ostalo je rutina koja se svodi na rad.Toga Novaku nikad dosta jer je on toliko posvecen ovom sportu da je za divljenje!Nepravda koja se cini Vajdi od strane medija i TV je druga strana price.Prikazivati u kadru Lendla vise od Vajde,mozda zbog njegove karijere,je apsurd.

llopez

pre 11 godina

Djokovic je te godine igrao vec nekoliko mjeseci unazad sa Head reketom, ali je tek na Roland Garosu uveo neke promjene u blansu i tezini reketa tako da ispada da je u toku 2010 2x mijenjao reket ... Godina puna (pravih) promjena ... Oslobadjanje od glutena samo je oslobodilo njegov fizicki potencijal koji je imao, to fizicko olaksanje povuklo je sa sobom i mentalno olaksanje, nije se vise bojao dugih razmjena i 5 setova ... na Us Openu te godine vidjelo se da je nesto pocelo da se desava, 2011 godina je samo to potvrdila ... Nadam se da ce ova 2013 biti bolja godina od 2011 ... Vec vuce 5 zvacnicnih pobjeda iz Londona sa ovih 7 ... to je 12 u nizu ... Idemo Nole, realno trenutno ne postoji igrac koji te moze pobjediti ...

Max

pre 11 godina

Ovo je identicna prica kao filmovi Rocky 1 i 2. Rocky Balboa i njegov trener Mickey. Nole je izgubio od Melcera kao Rocky od Apola u prvom delu, ali je u drugom i ostalim nastavcima sve dobijao nokautima!

Sasa

pre 11 godina

Treba pomenuti i polufinale USO 2010 kada je dobio Federera posle 15:40 i spasene dve mec lopte.
Naravno i godine, sa 23 je sazreo kao licnost, u isto vreme kad je i Federer poceo svoju brilijantnu karijeru.
Sve ima svoj redosled, fokus dolazi sa godinama, kao i stabilnost.
Njegova najveca vrlina je inteligencija, to ga je dovelo, i dugo ce ga trzati na vrhu.
Naravno i tim koji ga prati, uz napomenu da moraju izdrzati sve izazove koje nosi broj jedan, finansijske i sve druge, koji mogu pokvariti odnose.

veliki strumf

pre 11 godina

Sve stoji sto smo napisali (i ja sam detaljno dole pisao o dr Cetojevicu), medjutim mislim da osim strasnih fizikalija i izdrzljivosti Novaka najvecim cini inteligencija (i socijalna i sportska), strasno jaka psiha koja mu ne dozvoljava da se preda do poslednjeg udarca, i neverovatno samopouzdanje. Inteligenciju je uvek imao, ali mu je nedostajao pobednicki mentalitet i samopouzdanje. Oduvek sam tvrdio da je Nole najkompletniji igrac od svih, da svakog uvek moze da pobedi ako ima sigurnost u sebe. Upravo ta "sitnica" mu je nedostajala sve do osvojenog Davis cupa. Pogledajte samo njegove izjave pred najvece turnire do kraja 2010, uvek preskromno. Pogledajte kako je mlako izlazio na teren u velikim finalima, na prvi pogled se videlo da ne moze da dobije. A nadjite onda izjave uoci AO 2011. kada je sve i pocelo. Bile su prepune samopouzdanja, prvi put je izjavio da dolazi na tako veliki turnir da ga osvoji. Ne da ode sto dalje, da doceka drugu nedelju, vec da pobedi. Verujte da sam samo to cekao i kladio se sa drugovima da uzima taj turnir. I izgubio je samo set i to od Dodika. Toliko je bilo jasno da ce osvojiti AO jer je imao svo oruzje za to, falila je samo glava. Sad je ogromno samopouzdanje tu, a kad na turnir dolazitekao br. 1 vec u vecini meceva vodite sa 2-0, ostali se jednostavno predaju. Tako je i Federer godinama uzimao turnire, tako ce i Nole ubuduce.

Neven

pre 11 godina

101% taj poraz od Melcera je nekako bio najteži nokaut u Novakovoj karijeri, i nekako mu je Melcer ostao dužnik. Taj poraz je zbog preokreta Melcera u četvrtfinalu RG mnogo teži nego onaj protiv Rafe u polufinalu Madrida, jer je Rafi sa kamatom sve vratio u finalima Madrida i Rima ,a i Indijan Velsa i Majamija, kad ga je bukvalno demolirao. Od tada je Nole napredovao najviše sa servisom, ali Nole ima još podosta mesta gde može da napreduje, a naročito što se tiče smeča koji mu je najnesigurniji udarac. I forhend bi trebao ponekad čistije i sa manje spina da udara, naročito kad dođe na US Open. I dalje sam ubeđen da je Nole zgrčen i da nije nijedamput potpuno otkačio ruku , da obigrava oko lopte kao soko, a da udara čisto. I kik servis je izbacio , što niko nije primetio. Ravan servis skoro da nikad nije udario.Ali bez obzira na sve, Vajda razume i Novaka i tenis, i dobro je da Novak shvatio gde greši , iako je verovatno bio nestrpliv i nervozan ,i nije prekinuo saradnju sa Vajdom.

Dragan.Nis

pre 11 godina

Kada svaki gradjanin ove nase Srbije, prihvati Novakovu filosofiju (da ova rec je pravilna), svima nama ce za 10 godina biti bolje. Uvek se mora nadogradjivati.

I ja sam Miki

pre 11 godina

@ Mats Wilander, 29. januar 2013 19:45

Drugar,
Takvih hejtera je uvek bilo i bice ih. Pa, oni su milion puta na kvadrat i Vajdu smenjivali i govorili da on Novaka nema sta da nauci i da je on nikakav trener.

Vajda je krajem (sezone) 2011. isto tako dao jedan slican intervju (ne secam se kome) i isto to rekao: mec protiv Melcera je prekretnica. Secam se vrlo dobro da je rekao (Vajda) da je dugo razgovarao sa Novakom i odvracao ga od namere da napusti tenis. Srecom (za Novaka, nas i svetski tenis), uspeo je u tome.

@ Bokara: tri Australije u nizu i 2008. - pobeda nad Tsongom.

PS1 Ljudi, ja bih ovde da odam priznanje i Vemari :) - Dusanu Vemicu. Za njega se, dok je bio aktivni teniser - govorilo da je najkul covek na turu i uvek pozitivan. Andrea Petkovic je, cak, izjavila da joj je on najbolji prijatelj. Znaci, pravi sparing partner i... rezultati su vidljivi.

Prema tome, Novak se okruzio PRAVOM ekipom. Pozitivna "hemija" je medju njima neverovatna.

PS2 Sto nam se ovde ne javi Josko Martinoski da nam on "strucno" izanalizira, ali gde on nije u pravu?

@ Melceru care,kralju,zmijo,lave!
(Miki, 29. januar 2013 19:11)

Imenjace, buket cveca za ovo. Alal, ti vera.

filozof

pre 11 godina

Složio bih se sa Sašom da je za Novaka osim njegovog karaktera inteligencija ta koja pravi razliku u odnosu na druge tenisere. Na ovom polju od vrhunskih tenisera možda još jedino Federer mu je blizu, ali opet bih rekao iza njega.
Vidi se to, i to ne samo na terenu već i kada daje intrvjue, gostuje u dnevniku. Vidi se u načinu na koji govori, da to nisu napamet naučene fraze već da iza onoga što kaže stoji razumjevanje.
Takav je igrač bio Bodiroga, on će biti na čelu FIBA, mislim da Novak jednog, nadam se dalekog dana, kada završi karijeru, može da računa na neku od vodećih funkcija u svjetskom tenisu.

NEDJA

pre 11 godina

Od tog poraza Novak je u seriji od 11 uzastopnih polufinala na gren-slem turnirima i za taj period je osvojio 5 gren-slem titula.Ne zelim da prognoziram koliko ce Novak u karijeri osvojiti gren-slem titula ali sam ubedjen ako ga posluzi zdravlje da ce pomeriti sve granice a ova godina je idealna na juris na sva 4 gren-slema cime bi automatski postao najveci svih vremena.

vf

pre 11 godina

Hajde da prevedemo tu reč "momentum", dakle podstrek, motivacija, impuls... Svaka čast Novaku i želim mu još više podstreka, impulsa i motivacije u budućnosti.

jio

pre 11 godina

Novak je nesto najlepse sto je moglo da nam se desi i neka nam traje godinama.Ali mislio sam da ima 5 gren slemova.Zar nije osvojio 3 Australian, 1 USA open i 1 wimbldon,koji je 6?Napred Novace.....
(Bokara, 29. januar 2013 20:43)

4 u Australiji(3 za redom i prvi 2008.)

bane

pre 11 godina

Koliko "strucnih"komentara,a Nole je jednostavno najbolji!E sada sto je okupio najbolji tim pored sebe,pa i to je neko znanje!U svakom slucaju,hvala mu sto postoji,sto je takav kakav je i sto je nas!

Čiča Gliša

pre 11 godina

vf@ . Momentum je jedna od reči koje nemaju prevod na srpski , ali najpribližniji prevod je kad upadneš u zonu sumraka i bukvalno ti sve ide od ruke , univerzum je na tvojoj strani, ili što bi mi Srbi rekli , došlo je mojih pet minuta, ali ta "zona" je sa naučne strane najneobnjašnjivi fenomen i misterija , nešto kao telepatija ,ili što neke životinje predosećaju sa 100% tačnošću neku prirodnu katastrofu.

aco

pre 11 godina

dr. cetojvic je bio njegov potez koji ga lansirao i napravio razliku, vise nije bio samo odlican teniser nego je postao SAMPION, dobio je sa njim EYE OF THE TIGER, onu iskru koja je potrebna da bi pobijedio, da ga je ranije pronasao vec bi imao pehara kao i nadal, jedino mi nikad nece biti jasno zasto ga nije zadzao pod svaku cijenu !!!???

ognjen

pre 11 godina

Novaka sam prvi put gledao na AUS Openu 2005. kad je bio zgoljavi decacic od 17,5 godina.Protivnik Marat Safin,Novak se borio ali je uspeo da uzme samo 2-3 gema od kasnijeg sampiona,kontam jos jedan nas "talenat".Dolazi Rolan Garos,Novak u 1.kolu razvaljuje Djineprija i u 2. kolu igra protiv jednog od glavnih favorita specijaliste za sljaku Giljerma Korije.Novak igra kao u transu i osvaja prvi set,ali sredinom 2.seta odjednom predaje ali ja odusevljen njegovim talentom poceo sam intenzivnije da ga pratim.Na Vimbldonu preokrece 0-2 protiv Garsije-Lopeza i stize do 3.kola gde ga zaustavlja Grozan.Na US openu pobedjuje Ancica i u epskom mecu posle maratona Monfilsa da bi ga zaustavio Verdasko.Dolazi 2006. turnir u Montekarlu i Novak prvi put igra protiv Federera u vreme njegove najvece dominacije.Prvi set gubi 6-3 ali u 2.setu je se bukvalno igrao sa velikim Rodzerom i dobio je set 6-2,na kraju je Federer ipak pobedio ali sam tad shvatio da je ovaj nas mali za najveca dela.Te godine osvaja prvu titulu u Amersfortu pobedom nad Masuom.Sledi nastavak...
(NEDJA, 29. januar 2013 21:15)
Izivini ja isto obozavam Novaka i znam sve ove njegove partije,a i oni koji ne znaju lako je na internetu naci..Ne razumem cemu ovo pisanje..Citam,citam da vidim sta hoces da kazes i na kraju nista...

Aca

pre 11 godina

Ja se secam nekog turnira (mozda je cak i bio prvi AO) recimo 2007/8 kada je posle pobede Novak predstavljao Vajdu i Vajda stidljivo nije hteo da izadje da se predstavi. Tada je Novak rekao i ja sam cuo "Come on man, without you I would be nothing".

Zlatko Todorović

pre 11 godina

Mislićete da sam kao baba, samo ponavljam jedno isto, ali taj "momentum" ili kako god da ga zovemo, to je samo još jedan dokaz da smo mi čista energija. Neko pozitivna, neko negativna, nekom fali mnogo više od jednog elektrona, a neko ih ima na pretek... Evo na primer i ovi "negativci", koji u svemu vide zaveru, mućku, pa čak i, možda, jedino dobro što imamo iz Srbije, Novaka,pljuju i omalovažavaju. Ja bih molio te "anomalije" ( ne znam kako da ih drugačije nazovem) neka mi samo daju dokaz da su na ATP ili WTA listi proveli 1 sekund na nekom mestu među prvih 1000, i ja ću im verovati sve što kažu, štaviše, biću glavni zagovornik svih njihovih tvrdnji, koliko god mi u ovom momentu bile čudne i ne prihvatljive. Hvala unapred

Neutron

pre 11 godina

Noletov najveci neprijatelj je urodjena ankcijoznost. Ali na srecu ima i urodjen protivlek, veru u sebe i hrabrost. Koliko smo ga puta gledali i bili na domak da gasimo televizor misleci da je sve izgubljeno. Ali Nole opet i opet nas iznenadi i tada kada to izgleda nemoguce. E, to je ta vera koju imaju retki ljudi. To su ljudi koji su prvi u svetu u onome sto rade. Od drugog su oni materijala napravljeni. Tamo gde bi mi obicni smrtnici bacali peskir, oni imaju apsolutno ubedjenje da stvar nije gotova. I to je tako, mada se nama cini nemogucim. Rodjeni borci. A Vajda (Srbine), sta reci o njemu. Ne samo da je dobar strateg. Ima u tom timu jedna hemija koja nema ni u jednom drugom, sto je cini posebnom. Vajda i Nole se vole kao sto se otac i sin vole. I to daje tu snagu i veru o kakvoj ostali timovi, ma sta pokusavali, nikada nece dostici. To je falilo Rod Lejveru. Nije tu bilo niceg. Suv tehnicki posao. Nikada nisam video na Rodovom licu izraz veselja, ma sta da je Nole na terenu radio. Covek uleteo u tim sa predrasudom. Uleteo nadmeno u tim koji je za nekoliko stepenika iznad njega. To po meni je odraz gluposti tog coveka.

2010/11 prekretnica...

pre 11 godina

...je bila u poboljsanju zdravlja, kako fizickog tako i mentalnog....treba Nole spomenik da podigne onom svom doktoru, bez njega bi jos disao na skrge...i jos bi GS bili na dohvat ruke ili puki snovi...kao sto je sada za neke dobre igrace iz top 10 ATP,,,kakva, prekretnica Melcer, kakvi bakraci!

sanja

pre 11 godina

Zanimljivo mi je da se ovde često spominje dr Četojević pošto i sama mislim da je prava prekretnica usledila njegovim dolaskom. Primećujem da iako Nole dobija mečeve,u nekim momentima nema one lakoće i sigurnosti koja ga je pratila te famozne 2011. godine. To naravno nema veze sve dok pobeđuje ali bojim se da u nekim prelomnim trenucima to može biti ključno. Ne poznajem Četojevića i nikada pre toga nisam ni čula za njega ali verujem u alternativnu medicinu i bioenergiju jer i sama imam pozitivna iskustva u vezi sa tim.

Onokao...

pre 11 godina

Melceru care,kralju,zmijo,lave!
(Miki, 29. januar 2013 19:11)

Naklon no noznih palceva za ovaj komentar. Odavno se ovako nisam ismejao...

drago

pre 11 godina

"Od tada su se sve kockice složile“, zaključio je najbolji teniser sveta.

Oduvek sam znao da ima Hrvatske krvi u sebi, i da je u dusi kockast

Bokara

pre 11 godina

Novak je nesto najlepse sto je moglo da nam se desi i neka nam traje godinama.Ali mislio sam da ima 5 gren slemova.Zar nije osvojio 3 Australian, 1 USA open i 1 wimbldon,koji je 6?Napred Novace.....

Marina

pre 11 godina

Novak je izgubio polufinale Vimbldona od Berdiha 3:0, a ne finale 3:1, kako neko dole napisa! I od tad je na svakom GS-u stizao bar do polufinala.

zvezdash

pre 11 godina

govor tela je kljucan za buducnost Novaka Djokovica!!! popravio se i u tom pogledu ali tu mora jos da nauci od Rodzera Federera...Rodzer i kad gubi i kad malo veruje u pobedu ne mozemo da ,,provalimo,, kako se oseca ....sto znaci da ne pumpa dodatno samopouzdanje protivniku....Novak je dugo pokazivao osecanja protivnicima ..u poslednje vreme popravlja to ako jos malo popravi osvojice sigurno jos 7 ili 8 GS

dranders

pre 11 godina

citao sam slicnu ispovijest Vajde prije 1-1,5 god. Dobro se sjecam, mec koji je preokrenuo karijeru na Noletov pohod na 1. mjesto na ljestvici je tada oznaceno cuveno finale Wimbledona protiv Berdiha, kad je izgubio 1:3 cini mi se, Vajda je tad pitao Novaka da li zeli da odustane od svega ili zeli da ozbiljno radi i zaista postane veliki sampion...otkud sad Melcer, nije mi jasno....ali ovo je 300% tacno...dobro pamtim...

ognjen

pre 11 godina

Novaka sam prvi put gledao na AUS Openu 2005. kad je bio zgoljavi decacic od 17,5 godina.Protivnik Marat Safin,Novak se borio ali je uspeo da uzme samo 2-3 gema od kasnijeg sampiona,kontam jos jedan nas "talenat".Dolazi Rolan Garos,Novak u 1.kolu razvaljuje Djineprija i u 2. kolu igra protiv jednog od glavnih favorita specijaliste za sljaku Giljerma Korije.Novak igra kao u transu i osvaja prvi set,ali sredinom 2.seta odjednom predaje ali ja odusevljen njegovim talentom poceo sam intenzivnije da ga pratim.Na Vimbldonu preokrece 0-2 protiv Garsije-Lopeza i stize do 3.kola gde ga zaustavlja Grozan.Na US openu pobedjuje Ancica i u epskom mecu posle maratona Monfilsa da bi ga zaustavio Verdasko.Dolazi 2006. turnir u Montekarlu i Novak prvi put igra protiv Federera u vreme njegove najvece dominacije.Prvi set gubi 6-3 ali u 2.setu je se bukvalno igrao sa velikim Rodzerom i dobio je set 6-2,na kraju je Federer ipak pobedio ali sam tad shvatio da je ovaj nas mali za najveca dela.Te godine osvaja prvu titulu u Amersfortu pobedom nad Masuom.Sledi nastavak...
(NEDJA, 29. januar 2013 21:15)
Izivini ja isto obozavam Novaka i znam sve ove njegove partije,a i oni koji ne znaju lako je na internetu naci..Ne razumem cemu ovo pisanje..Citam,citam da vidim sta hoces da kazes i na kraju nista...

drago

pre 11 godina

"Od tada su se sve kockice složile“, zaključio je najbolji teniser sveta.

Oduvek sam znao da ima Hrvatske krvi u sebi, i da je u dusi kockast

Bokara

pre 11 godina

Novak je nesto najlepse sto je moglo da nam se desi i neka nam traje godinama.Ali mislio sam da ima 5 gren slemova.Zar nije osvojio 3 Australian, 1 USA open i 1 wimbldon,koji je 6?Napred Novace.....

Neutron

pre 11 godina

Noletov najveci neprijatelj je urodjena ankcijoznost. Ali na srecu ima i urodjen protivlek, veru u sebe i hrabrost. Koliko smo ga puta gledali i bili na domak da gasimo televizor misleci da je sve izgubljeno. Ali Nole opet i opet nas iznenadi i tada kada to izgleda nemoguce. E, to je ta vera koju imaju retki ljudi. To su ljudi koji su prvi u svetu u onome sto rade. Od drugog su oni materijala napravljeni. Tamo gde bi mi obicni smrtnici bacali peskir, oni imaju apsolutno ubedjenje da stvar nije gotova. I to je tako, mada se nama cini nemogucim. Rodjeni borci. A Vajda (Srbine), sta reci o njemu. Ne samo da je dobar strateg. Ima u tom timu jedna hemija koja nema ni u jednom drugom, sto je cini posebnom. Vajda i Nole se vole kao sto se otac i sin vole. I to daje tu snagu i veru o kakvoj ostali timovi, ma sta pokusavali, nikada nece dostici. To je falilo Rod Lejveru. Nije tu bilo niceg. Suv tehnicki posao. Nikada nisam video na Rodovom licu izraz veselja, ma sta da je Nole na terenu radio. Covek uleteo u tim sa predrasudom. Uleteo nadmeno u tim koji je za nekoliko stepenika iznad njega. To po meni je odraz gluposti tog coveka.

2010/11 prekretnica...

pre 11 godina

...je bila u poboljsanju zdravlja, kako fizickog tako i mentalnog....treba Nole spomenik da podigne onom svom doktoru, bez njega bi jos disao na skrge...i jos bi GS bili na dohvat ruke ili puki snovi...kao sto je sada za neke dobre igrace iz top 10 ATP,,,kakva, prekretnica Melcer, kakvi bakraci!

aco

pre 11 godina

dr. cetojvic je bio njegov potez koji ga lansirao i napravio razliku, vise nije bio samo odlican teniser nego je postao SAMPION, dobio je sa njim EYE OF THE TIGER, onu iskru koja je potrebna da bi pobijedio, da ga je ranije pronasao vec bi imao pehara kao i nadal, jedino mi nikad nece biti jasno zasto ga nije zadzao pod svaku cijenu !!!???

sanja

pre 11 godina

Zanimljivo mi je da se ovde često spominje dr Četojević pošto i sama mislim da je prava prekretnica usledila njegovim dolaskom. Primećujem da iako Nole dobija mečeve,u nekim momentima nema one lakoće i sigurnosti koja ga je pratila te famozne 2011. godine. To naravno nema veze sve dok pobeđuje ali bojim se da u nekim prelomnim trenucima to može biti ključno. Ne poznajem Četojevića i nikada pre toga nisam ni čula za njega ali verujem u alternativnu medicinu i bioenergiju jer i sama imam pozitivna iskustva u vezi sa tim.

dranders

pre 11 godina

citao sam slicnu ispovijest Vajde prije 1-1,5 god. Dobro se sjecam, mec koji je preokrenuo karijeru na Noletov pohod na 1. mjesto na ljestvici je tada oznaceno cuveno finale Wimbledona protiv Berdiha, kad je izgubio 1:3 cini mi se, Vajda je tad pitao Novaka da li zeli da odustane od svega ili zeli da ozbiljno radi i zaista postane veliki sampion...otkud sad Melcer, nije mi jasno....ali ovo je 300% tacno...dobro pamtim...

Neven

pre 11 godina

101% taj poraz od Melcera je nekako bio najteži nokaut u Novakovoj karijeri, i nekako mu je Melcer ostao dužnik. Taj poraz je zbog preokreta Melcera u četvrtfinalu RG mnogo teži nego onaj protiv Rafe u polufinalu Madrida, jer je Rafi sa kamatom sve vratio u finalima Madrida i Rima ,a i Indijan Velsa i Majamija, kad ga je bukvalno demolirao. Od tada je Nole napredovao najviše sa servisom, ali Nole ima još podosta mesta gde može da napreduje, a naročito što se tiče smeča koji mu je najnesigurniji udarac. I forhend bi trebao ponekad čistije i sa manje spina da udara, naročito kad dođe na US Open. I dalje sam ubeđen da je Nole zgrčen i da nije nijedamput potpuno otkačio ruku , da obigrava oko lopte kao soko, a da udara čisto. I kik servis je izbacio , što niko nije primetio. Ravan servis skoro da nikad nije udario.Ali bez obzira na sve, Vajda razume i Novaka i tenis, i dobro je da Novak shvatio gde greši , iako je verovatno bio nestrpliv i nervozan ,i nije prekinuo saradnju sa Vajdom.

veliki strumf

pre 11 godina

Ne zaboravite i ulogu dr Cetojevica. Do njegovog angazovanja Nole je bio "najbolesniji" igrac na turu: cesto je gubio dah i pokusavao da snazno udise na nos kako bi se povratio (operisao je i devijaciju nosa), imao stalne alergije, mucnine, katastrofalno podnosio vrucinu, pogresno se hranio... Njegov organizam bio je potpuno nespreman za vece napore i duze meceve. A onda je za godinu dana postao najspremniji i najizdrzljiviji igrac na svetu. Jeste unapredio igru, servis ali bez idealne fizicke pripremljenosti ne bi bio u stanju da kontrolise meceve koji dugo traju i da se jako brzo nakon njih oporavi.

vf

pre 11 godina

Hajde da prevedemo tu reč "momentum", dakle podstrek, motivacija, impuls... Svaka čast Novaku i želim mu još više podstreka, impulsa i motivacije u budućnosti.

Mats Wilander

pre 11 godina

A sećam se jaaaako dobro kada je Novak izgubio taj meč kakvi su komentari bili: "Ovo je kraj njegove karijere", "Nikada on neće više ni u finale GS", "Kakav slepac kada dozvoljava da ga tamo neki prosečni Melcer pobedio iako je vodio 2:0" itd...
A šta se posle toga desilo? Od tog RG odigrano je 11 slemova od kojih je Đoković igrao 8 finala, osvojio 5 titula a ostala tri puta je ispao u polufinalu...
Da ne pominjem da je od tada igrao 12 finala mastersa i osvojio 8, i još jedan masters kup...Što svakako nije zanemarljivo.
Dakle, razmislite dva puta kada bude rekli - nikada više taj neće osvojiti GS, ako se desi da nekad ispadne u 1/4 finalu npr, što svakako nije nemoguće...

Dragan.Nis

pre 11 godina

Kada svaki gradjanin ove nase Srbije, prihvati Novakovu filosofiju (da ova rec je pravilna), svima nama ce za 10 godina biti bolje. Uvek se mora nadogradjivati.

Čiča Gliša

pre 11 godina

vf@ . Momentum je jedna od reči koje nemaju prevod na srpski , ali najpribližniji prevod je kad upadneš u zonu sumraka i bukvalno ti sve ide od ruke , univerzum je na tvojoj strani, ili što bi mi Srbi rekli , došlo je mojih pet minuta, ali ta "zona" je sa naučne strane najneobnjašnjivi fenomen i misterija , nešto kao telepatija ,ili što neke životinje predosećaju sa 100% tačnošću neku prirodnu katastrofu.

Max

pre 11 godina

Ovo je identicna prica kao filmovi Rocky 1 i 2. Rocky Balboa i njegov trener Mickey. Nole je izgubio od Melcera kao Rocky od Apola u prvom delu, ali je u drugom i ostalim nastavcima sve dobijao nokautima!

NEDJA

pre 11 godina

Novaka sam prvi put gledao na AUS Openu 2005. kad je bio zgoljavi decacic od 17,5 godina.Protivnik Marat Safin,Novak se borio ali je uspeo da uzme samo 2-3 gema od kasnijeg sampiona,kontam jos jedan nas "talenat".Dolazi Rolan Garos,Novak u 1.kolu razvaljuje Djineprija i u 2. kolu igra protiv jednog od glavnih favorita specijaliste za sljaku Giljerma Korije.Novak igra kao u transu i osvaja prvi set,ali sredinom 2.seta odjednom predaje ali ja odusevljen njegovim talentom poceo sam intenzivnije da ga pratim.Na Vimbldonu preokrece 0-2 protiv Garsije-Lopeza i stize do 3.kola gde ga zaustavlja Grozan.Na US openu pobedjuje Ancica i u epskom mecu posle maratona Monfilsa da bi ga zaustavio Verdasko.Dolazi 2006. turnir u Montekarlu i Novak prvi put igra protiv Federera u vreme njegove najvece dominacije.Prvi set gubi 6-3 ali u 2.setu je se bukvalno igrao sa velikim Rodzerom i dobio je set 6-2,na kraju je Federer ipak pobedio ali sam tad shvatio da je ovaj nas mali za najveca dela.Te godine osvaja prvu titulu u Amersfortu pobedom nad Masuom.Sledi nastavak...

NEDJA

pre 11 godina

Od tog poraza Novak je u seriji od 11 uzastopnih polufinala na gren-slem turnirima i za taj period je osvojio 5 gren-slem titula.Ne zelim da prognoziram koliko ce Novak u karijeri osvojiti gren-slem titula ali sam ubedjen ako ga posluzi zdravlje da ce pomeriti sve granice a ova godina je idealna na juris na sva 4 gren-slema cime bi automatski postao najveci svih vremena.

zvezdash

pre 11 godina

govor tela je kljucan za buducnost Novaka Djokovica!!! popravio se i u tom pogledu ali tu mora jos da nauci od Rodzera Federera...Rodzer i kad gubi i kad malo veruje u pobedu ne mozemo da ,,provalimo,, kako se oseca ....sto znaci da ne pumpa dodatno samopouzdanje protivniku....Novak je dugo pokazivao osecanja protivnicima ..u poslednje vreme popravlja to ako jos malo popravi osvojice sigurno jos 7 ili 8 GS

Posmatrač

pre 11 godina

Postoji jedan po krupan, masovan i štetan defekt u teniskim analizama. Naime, novinari u prvi plan stavljaju kvantitativan kriterijum u procenama kvaliteta tenisera dok onaj kvalitativan uopšte ne vrednuju (često ni ne uočavaju), vide ga isključivo kao neku eventualnu posledicu brojčanih merenja nečije uspešnosti (broj titula naročito, suma osvojenih nagrada, i niz drugih brojčanih izraza nečije uspešnosti.I najbolji su žrtve te i takve jednostranosti, jer se ne pridaje značaj načinu i putem kojim dolaze do tih statističkih rezultata.Ova analiza Novakovog trenera Vajde me je obradovala jer uviđam da je taj čovek zapravo veoma analitičan i miran (izgleda mi i da je istovremeno dobrodušan i dobroćudan), da nije zaslepljen kvantitativnim kriterijumima, shvata da oni dolaze kao nužna posledica razvoja kvaliteta. U njemu je Novak našao neku vrstu pribežišta, dobrog učitelja koji u sebi sublimira znanje, iskustvo, intuiciju, viziju, plemenitost i svojevrsnu povučenost. On jednostavno veruje u Novaka na način koji ovome prija...i pomaže mu. Oni su prijatelji, a to je čist kvalitet u jednom odnosu, bez obzira povodom čega se on formira. Novakova fokusiranost na igru ne leži samo u njegovoj ogromnoj sposobnosti (koja jeste centralna tačka njegovog kvaliteta) f3jcea4već i u činjenici da iza njega ne stoji niko "kome treba da polaže račune za svoje uspehe i/ili neuspehe". Vajda je "oslobodio" Novaka, ovaj je slobodno uzleteo, bez imalo straha ili sumnje na šta će naići kada se prizemi.

Branko S.

pre 11 godina

Istina je da je ovaj pre svega covek i trener najzasluzniji uz normalno Novaka,za ovo tenisko "cudo" sa Balkana!Cesto se vracam Tom Kruzovom filmu "Djeri MkGvajar",kad analiziram nekog sportistu i njegov uspeh. Upravo ta tema iz filma prenela se i na Vajdu i Novaka!Nazovite vi taj odnos kako hocete - ocinski,bratski itd., ali cinjenica je ako nema te "hemije" medju uciteljem i ucenikom,u kojem vlada uzajamno postovanje,gde sportista shvata da je trener u stanju da zrtvuje sve radi njegovog i zajednickog uspeha, onda to postaje nemoguca misija!Vajda je bio smiren u trenutcima kad je Novak angazovao Tod Martina da mu kobojagi popravi servis i forhend!?Svaki trener na njegovom mestu bi se osetio uvredjenim,po sistemu - sta cu mu onda ja!Ali ne Vajda,on je dozvolio da se Novak uveri sam da je pogresio,da je trebao da se drzi njega i od tog trenutka je sve pocelo i desila se 2011.,jer je Vajda postao jedini u kog Novak mora da veruje i pocelo se raditi po njegovom planu,postepeno - korak po korak.Svakako da je za to bilo potrebno da se Novak fizicki pripremi,preispita njegovo zdravstveno stanje,odredi pravilna ishrana,a mora se priznati da je nutricionista Dr Cetkovic dosta pomogao.Kad se kockice sklope sve ostalo je rutina koja se svodi na rad.Toga Novaku nikad dosta jer je on toliko posvecen ovom sportu da je za divljenje!Nepravda koja se cini Vajdi od strane medija i TV je druga strana price.Prikazivati u kadru Lendla vise od Vajde,mozda zbog njegove karijere,je apsurd.

bane

pre 11 godina

Koliko "strucnih"komentara,a Nole je jednostavno najbolji!E sada sto je okupio najbolji tim pored sebe,pa i to je neko znanje!U svakom slucaju,hvala mu sto postoji,sto je takav kakav je i sto je nas!

vf

pre 11 godina

Noletov najveci neprijatelj je urodjena ankcijoznost.
(Neutron, 29. januar 2013 23:18)

Ako mu je ankcijoznost najveći neprijatelj onda nema zbog čega da brinemo :)

llopez

pre 11 godina

Djokovic je te godine igrao vec nekoliko mjeseci unazad sa Head reketom, ali je tek na Roland Garosu uveo neke promjene u blansu i tezini reketa tako da ispada da je u toku 2010 2x mijenjao reket ... Godina puna (pravih) promjena ... Oslobadjanje od glutena samo je oslobodilo njegov fizicki potencijal koji je imao, to fizicko olaksanje povuklo je sa sobom i mentalno olaksanje, nije se vise bojao dugih razmjena i 5 setova ... na Us Openu te godine vidjelo se da je nesto pocelo da se desava, 2011 godina je samo to potvrdila ... Nadam se da ce ova 2013 biti bolja godina od 2011 ... Vec vuce 5 zvacnicnih pobjeda iz Londona sa ovih 7 ... to je 12 u nizu ... Idemo Nole, realno trenutno ne postoji igrac koji te moze pobjediti ...

Robert Lee

pre 11 godina

Свака част Вајди...сећам се кад је дошао Тод, он се само мало измакао и чекао да и Ноле увиди грешку. Није дигао нос увређен и отишао, истрпео је тај период и због себе и због Нолета. И онда бинго!

filozof

pre 11 godina

Složio bih se sa Sašom da je za Novaka osim njegovog karaktera inteligencija ta koja pravi razliku u odnosu na druge tenisere. Na ovom polju od vrhunskih tenisera možda još jedino Federer mu je blizu, ali opet bih rekao iza njega.
Vidi se to, i to ne samo na terenu već i kada daje intrvjue, gostuje u dnevniku. Vidi se u načinu na koji govori, da to nisu napamet naučene fraze već da iza onoga što kaže stoji razumjevanje.
Takav je igrač bio Bodiroga, on će biti na čelu FIBA, mislim da Novak jednog, nadam se dalekog dana, kada završi karijeru, može da računa na neku od vodećih funkcija u svjetskom tenisu.

Sasa

pre 11 godina

Treba pomenuti i polufinale USO 2010 kada je dobio Federera posle 15:40 i spasene dve mec lopte.
Naravno i godine, sa 23 je sazreo kao licnost, u isto vreme kad je i Federer poceo svoju brilijantnu karijeru.
Sve ima svoj redosled, fokus dolazi sa godinama, kao i stabilnost.
Njegova najveca vrlina je inteligencija, to ga je dovelo, i dugo ce ga trzati na vrhu.
Naravno i tim koji ga prati, uz napomenu da moraju izdrzati sve izazove koje nosi broj jedan, finansijske i sve druge, koji mogu pokvariti odnose.

Марина

pre 11 godina

Када је тод Мартин почео да ради за Новака, мислила сам да је то његов крај. Новаку је тада био потребан тренер са победничким менталитетом имудрошћу. То је Вајда. Верујем да је фамилија запослила Тода. Били су нестрпљиви...
Вајда је лаф као и Ноле. Све најбоље у наставку сезоне.

NEDJA

pre 11 godina

Dolazi 2007. i prvi veliki rezultati,finale Indijan Velsa(poraz od Nadala)i odmah prva masters titula u Majamiju pobedom protiv Kanjasa 3-0.Dilema nije bilo rodjena je zvezda.Usledila su polufinala RG i W i prvo veliko gren-slem finale u Njujorku i tesan poraz od Federera iako je bilo 3-0.Dolazi 2008. i AUS open,tad je definitivno bilo jasno da dobijamo veliku zvezdu.Novak rusi sve pred sobom i osvaja prvi gren-slem sa samo jednim izgubljenim setom na celom turniru u finalu protiv Conge.Sezonu zavrsava trijumfom na zavrsnom mastersu.I onda dolazi 2009. svi ocekujemo da Novak preuzme primat i 1.mesto.Ali,umesto toga sledi velika kriza.Prvo na AUS openu gde je branio titulu predaje 1/4 Rodiku zbog vrucine,na RG gubi u 3.kolu od Kolsrajbera 3-0,na W u 1/4 od Hasa,na US openu stize do 1/2 gde lagano 3-0 gubi od Federera.Dolazi 2010. na AUS open i zbog stomacnog virusa gubi u 1/4 od Conge 3-2,na Serbian Openu predaje Krajinovicu,i dolazimo do cuvenog meca protiv Melcera u 1/4 RG.Novak vodi 2-0 i ima brejk u 3.setu i na kraju gubi.To je bila kap koja je prelila casu.Kao veliki navijac bilo mi jako tesko jer sam znao kakav kvalitet ima.Na srecu posle toga je sve istorija.

I ja sam Miki

pre 11 godina

@ Mats Wilander, 29. januar 2013 19:45

Drugar,
Takvih hejtera je uvek bilo i bice ih. Pa, oni su milion puta na kvadrat i Vajdu smenjivali i govorili da on Novaka nema sta da nauci i da je on nikakav trener.

Vajda je krajem (sezone) 2011. isto tako dao jedan slican intervju (ne secam se kome) i isto to rekao: mec protiv Melcera je prekretnica. Secam se vrlo dobro da je rekao (Vajda) da je dugo razgovarao sa Novakom i odvracao ga od namere da napusti tenis. Srecom (za Novaka, nas i svetski tenis), uspeo je u tome.

@ Bokara: tri Australije u nizu i 2008. - pobeda nad Tsongom.

PS1 Ljudi, ja bih ovde da odam priznanje i Vemari :) - Dusanu Vemicu. Za njega se, dok je bio aktivni teniser - govorilo da je najkul covek na turu i uvek pozitivan. Andrea Petkovic je, cak, izjavila da joj je on najbolji prijatelj. Znaci, pravi sparing partner i... rezultati su vidljivi.

Prema tome, Novak se okruzio PRAVOM ekipom. Pozitivna "hemija" je medju njima neverovatna.

PS2 Sto nam se ovde ne javi Josko Martinoski da nam on "strucno" izanalizira, ali gde on nije u pravu?

@ Melceru care,kralju,zmijo,lave!
(Miki, 29. januar 2013 19:11)

Imenjace, buket cveca za ovo. Alal, ti vera.

veliki strumf

pre 11 godina

Sve stoji sto smo napisali (i ja sam detaljno dole pisao o dr Cetojevicu), medjutim mislim da osim strasnih fizikalija i izdrzljivosti Novaka najvecim cini inteligencija (i socijalna i sportska), strasno jaka psiha koja mu ne dozvoljava da se preda do poslednjeg udarca, i neverovatno samopouzdanje. Inteligenciju je uvek imao, ali mu je nedostajao pobednicki mentalitet i samopouzdanje. Oduvek sam tvrdio da je Nole najkompletniji igrac od svih, da svakog uvek moze da pobedi ako ima sigurnost u sebe. Upravo ta "sitnica" mu je nedostajala sve do osvojenog Davis cupa. Pogledajte samo njegove izjave pred najvece turnire do kraja 2010, uvek preskromno. Pogledajte kako je mlako izlazio na teren u velikim finalima, na prvi pogled se videlo da ne moze da dobije. A nadjite onda izjave uoci AO 2011. kada je sve i pocelo. Bile su prepune samopouzdanja, prvi put je izjavio da dolazi na tako veliki turnir da ga osvoji. Ne da ode sto dalje, da doceka drugu nedelju, vec da pobedi. Verujte da sam samo to cekao i kladio se sa drugovima da uzima taj turnir. I izgubio je samo set i to od Dodika. Toliko je bilo jasno da ce osvojiti AO jer je imao svo oruzje za to, falila je samo glava. Sad je ogromno samopouzdanje tu, a kad na turnir dolazitekao br. 1 vec u vecini meceva vodite sa 2-0, ostali se jednostavno predaju. Tako je i Federer godinama uzimao turnire, tako ce i Nole ubuduce.

jio

pre 11 godina

Novak je nesto najlepse sto je moglo da nam se desi i neka nam traje godinama.Ali mislio sam da ima 5 gren slemova.Zar nije osvojio 3 Australian, 1 USA open i 1 wimbldon,koji je 6?Napred Novace.....
(Bokara, 29. januar 2013 20:43)

4 u Australiji(3 za redom i prvi 2008.)

Zlatko Todorović

pre 11 godina

Mislićete da sam kao baba, samo ponavljam jedno isto, ali taj "momentum" ili kako god da ga zovemo, to je samo još jedan dokaz da smo mi čista energija. Neko pozitivna, neko negativna, nekom fali mnogo više od jednog elektrona, a neko ih ima na pretek... Evo na primer i ovi "negativci", koji u svemu vide zaveru, mućku, pa čak i, možda, jedino dobro što imamo iz Srbije, Novaka,pljuju i omalovažavaju. Ja bih molio te "anomalije" ( ne znam kako da ih drugačije nazovem) neka mi samo daju dokaz da su na ATP ili WTA listi proveli 1 sekund na nekom mestu među prvih 1000, i ja ću im verovati sve što kažu, štaviše, biću glavni zagovornik svih njihovih tvrdnji, koliko god mi u ovom momentu bile čudne i ne prihvatljive. Hvala unapred

Aca

pre 11 godina

Ja se secam nekog turnira (mozda je cak i bio prvi AO) recimo 2007/8 kada je posle pobede Novak predstavljao Vajdu i Vajda stidljivo nije hteo da izadje da se predstavi. Tada je Novak rekao i ja sam cuo "Come on man, without you I would be nothing".

Onokao...

pre 11 godina

Melceru care,kralju,zmijo,lave!
(Miki, 29. januar 2013 19:11)

Naklon no noznih palceva za ovaj komentar. Odavno se ovako nisam ismejao...

Marina

pre 11 godina

Novak je izgubio polufinale Vimbldona od Berdiha 3:0, a ne finale 3:1, kako neko dole napisa! I od tad je na svakom GS-u stizao bar do polufinala.