Petak, 28.12.2012.

16:16

Nadal propušta i Australijan open

Rafael Nadal neće igrati na turnirima u Dohi i Melburnu zbog stomačnog virusa, saopštio je Toni Nadal.

Izvor: B92

Nadal propušta i Australijan open IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

70 Komentari

Sortiraj po:

DZingis Kan

pre 11 godina

Mislim da je kod Nadala nesto drugo u pitanju ,mislim da je mafija uplela prste kod njegovih rezultata i da je to njegov protest zbog toga , mislim da se vise nece vracati na teren

RF

pre 11 godina

ferplej:Da ne bude da pricam u prazno,evo nekih podataka koje ja smatram vrlo zanimnljivim.Kao prvo kada je dosao na tenisku scenu,neverovatna transformacija izmedju januara 2004 i marta 2004 godine.Ti naravno to ne znas jer pratis tenis od 2011 god. ali mozes da proveris.Kao drugo,svi znate njegovog lekara Sanceza,koji je bio jedan od prvih koji je razvio lecenje PRP tretmanima (ubrizgavanje plazme u povredjene delove)i cije su knjige o tome bile kritikovane od strane medicinskih strucnjaka i javnosti zbog nedostatka dokaza.Kako razne novine navode,Sancez je savetovao svoje pacijente da leziraju povrede kako bi dobili tretmane.E sad ja tebe pitam,koliko se puta Nadal povukao sa turnira zbog povrede?U poslednjih 5 godina makar sa jednog turnira se povukao zbog povrede.Idemo malo u famoznu 2009 godinu i Roland Garos.WADA(svetska anti-doping agencija) i ITF su se,6 dana pre Roland Garosa,dogovorili da vrse nenajavljene doping testove.Dolazi Roland Garos i Nadal se buni kako njegove prijatelje,Verdaska i Ferera,bude u 6 sati ujutru.Zasto bas on???Dva dana posle toga on ispada i zali se na koleno,iako je igrao veoma dobro kolo pre toga.Posle RG on se povlaci sa Wimbledona jer mu je otkriven tendonitis u levom kolenu(masne naslage)velicine 1.5 cm. i da mora da pauzira 2 meseca.To ne bi bilo tako cudno da se nije desio AO 2010 i predaja Mareju.Takodje su mu otkrili tendonitis ali ovaj put 2 cm. i koji je izlecen za neverivatnih 8 dana.Nesto cudno?Nastavicu ako mi objave komentar..

J.Tošić

pre 11 godina

a u 32. godini niko nije osvajao GS titulu, pa nece ni on.
(realno, 29. decembar 2012 10:07)
Realno nisi u pravu,u 32.godini Agassi je osvojio GS,i ne samo u 32.g.,već mu je to uspjelo i u 34.g. i biti prvi na ATP listi.

Clint

pre 11 godina

Ovi koji spominju doping i ostale gluposti su vjerovatno 21.12.2012. bili nekakvoj rupi čekajući smak svijeta. Čovjek se vraća na turniru u Akapulku što je logično.Igra se na 2 seta na zemljanoj podlozi.Zar neko ko pola godine nije igrao i ko ima problema sa koljenima treba da igra na tvrdoj podlozi i to na 3 dobivena seta...Pa nije lud! A ovi koji spominju da je Nadal imao kratku karijeru...Čovjek je već 8 godina među prva dva!!!Osam godina!!! Ako malo bolje pratite tenis, onda znate da Nadal često spominje da bi bilo dobro da je manje turnira na tvrdim podlogama koje su najopasnija za koljena. Meni je ova njegova odluka sasvim očekivana. Bilo bi mi čudno da nakon duge stanke odmah krene na tvrde terene i odmah na najzahtjevnije mečeve kakvi su na gren slemu. Vratit će se Rafa i bit će u top formi na zemljanim turnirima.

Z

pre 11 godina

@realno: Agasi nista, a?
Sumnjam da se Nadal dopingovao. Ovo mu je mozda i najpametnija odluka. Sto bi se vracao za AO kada nema sanse da ga osvoji. Bolje da se jos malo odmori i spremi i vrati na sljaci

ja

pre 11 godina

@ferplej
Kazu um caruje, a snaga klade valja.
Nije tenis boks pa da je tu najvaznija snaga.
Novak inace nema nikakvu narocitu snagu, ali je jedan od najinteligentnijih tenisera u istoriji ovog sporta.
Novak je samo odlicno kondiciono pripremljen.
Odigra poen sa preko 30 razmena i vec posle par minuta nastavlja da igra kao da se nista nije desavalo.
Vecina tenisera posle 3-4 takva poena nisu vise ni za sta i lagano gube meceve zbog manjka kondicije.

Novak nema ni narocito jak servis ni narocito jake udarce, ali je kompletan teniser koji odlicno zna da iskoristi svaku i najmanju manu protivnika.
Podjednako dobro igra i defanzivni i ofanzivni tenis i podjednako dobro to radi na svim podlogama. Te osobine i teniska inteligencija mu omogucavaju da za svakog protivnika nadje odgovarajuce resenje i nacin kako da ga pobedi.
To je kljuc Novakovog uspeha.

Kod Nadala su stvari potpuno drugacije.
Covek je nabildovan, ima snage, a sve to koristi da bi igrao defanzivni tenis. Snagu trosi na udaranje loptice 5 metara iza osnovne linije, na trcanje i branjenje i cekanje greski protivnika.
Licno mi se takav nacin tenisa nikad nije svidjao, jer jednostavno stvari u mecevima nikada ne zavise od njega samog, vec od njegovih protivnika.
Ako su protivnici dovoljno nestrpljivi i ako dovoljno grese-Nadal pobedjuje, ako nisu-gubi. Zato mu se i desava da izgubi mec i od tamo nekog Rosola. Nije Rafa na Vimbldonu bio povredjen. Jednostavno je cekao ceo mec da Rosol pocne da gresi,ali to nije docekao.

realno

pre 11 godina

@Civokvi
Kakve sad veze ima da li Nadal igra ili ne sa zrebom u Australiji.
Ko ce biti u cijoj polovini znace se posle izvlacenja zreba.
Potpuno je nevazno u cijoj bi polovini bio Nadal, jer on nakon ove sesomesecne pauze ne bi bio problem ni za Djokovica ni za Federera, a 99% ne bi ni stigao do tog polufinala.

Na kraju ako mislis da Federer u svojoj 32. godini moze da se vrati na prvo mesto, bolje prestani da gledas tenis.
Pa cak i kad bi se desilo takvo cudo da Federer osvoji Australia Open, opet bi za to prvo mesto uslov bio da Djokovic ne dodje ni do polufinala.
Mozda Novak nece osvojiti Australiju, mozda cak nece stici ni do polufinala, jer je to ipak samo sport.
Ali kolike god su sanse za tako nesto, bar 5 puta su vece sanse da ni Federer nece uzeti titulu.

Federer ne poseduje carobni napitak za podmladjivanje, a u 32. godini niko nije osvajao GS titulu, pa nece ni on.

maxim

pre 11 godina

Samo da prenesem ono sto se moze sve vise cuti u vezi Rafinog slucaja.Kakvi virusi,kolena manje vise...Rosol ga je pobedio jer je odigrao partiju zivota..nisam tu video da je Nadal sepao ili se povredio. U pitanju je doping test na kojem je pao i zbog sponzora se cuti,zataskava ali pitanje je jos koliko dugo. Nadala necete videti jos dugo ili cak mozda nikad e to je realnost. Trbalo bi da vrati titule u zadnjih godinu dana tj u 2012godini.

srbija

pre 11 godina

Izgleda da on od svog povratka pokusava da napravi neku senzaciju, malo smara sa time cas se vracam cas ne, ali sigurno da nedostaje tenisu!!!

Realan

pre 11 godina

Veliki sampion, veliki sportista, veliki covek ! Umeren i kada slavi pobedu i kada tuguje u porazu. Majstore ako ovo mozes da procitas sve sto mogu reci je JEDVA CEKAMO DA SE VRATIS. Dotle, svi teniski fanovi ce biti daleko siromasniji u izboru kvalitetnih meceva.
p.s. Kapa dole za 7 titula na Rolan Garosu

Иван

pre 11 godina

Јасно је да ће у наредна три месеца број 4 на свету бити Ферер или неко још слабији од њега. То не значи да ће Рафин жреб бити проблем на Ролан Гаросу за Нолета, јер Надал има довољно времена да кроз мастерсе на шљаци поврати барем то четврто место, а ако не успе, значи да неће бити толика препрека ни у Паризу. Јанко је посебна прича. Он својом игром не може да парира једино Федереру, Надалу и Ђоковићу, и одсуство Надала је могао већ до сада много боље да искористи, али и меч против Алмагра је показао да он увек прво мора да победи своје слабости, а тек онда оне противника.

Neutron

pre 11 godina

Prica oko stomacnih virusa kod sportista odavno uopste mi nije jasna. Meni, sasvim obicnom i prosecnom coveku se to desi, ali bas tu i tamo, vrlo retko. A kod ovih vrhunskih sportista to toliko cesto cujem da ne znam sta je u stvari u pitanju. I to sto su to ljudi o kojima se maksimalno pazi i dijeta i ono sto unose u organizam i imaju uslove za higijenu daleeeko vise nego mi obicni gradjani. Pa jos i ono, supermeni, otporni i jaki. Uopste mi nije jasno kako to zarade, pored citavog tima strucnjaka i maksimalnog opreza oko hrane, a meni nista.

allexx

pre 11 godina

malo vise postovanja prema Nadalu. ne ulazim u razloge odustajanja,mada vidim da teorije zavjere prste na sve strane, ali Nadal je veliki sportista ali i jako posten i realan lik,za razliku od pojedinih.a najvaznija stvar,zelim da nas Novak osvaja turnire pobjedjujuci najjace,a Nadal to jeste, a ne da mu se kasnije prebacuje da je osvajao jer nije bilo najboljih.naravno da tenis nije isti bez Nadala.zelim mu oporavak i da se vrati na terene ali i dalje mislim da je Novak u stanju da pobjedi svakog pa i totalno zdravog i pripremljenog Nadala, samo ako to jako zeli a Novak je svakako jos gladan titula, posebno GS.

Nadal srecno ti bilo

pre 11 godina

Ne vidim zasto se sakriva pravi razlog. Zasto se najavljuje mesec dana unapred da Nadal nece igrati zbog stomacnog virusa. Pa ako ga sada ima sigurno ga nece imati za mesec dana ?!
Istina se precutkuje zbog blama verovatno.

Treba svi da znaju da je njegov otac direktno kriv za nepravilan trening svog sina. Secam se da sam se cudio kako je moguce da tako nekompletan igrac moze da u jednom trenutku zauzme 1 poziciju u tenisu i to je tada sve govorilo o nivou tenisa koji se u tom trenutku igrao.

Vrlo je jednostavno. Nadal je godinama opterecivao svoju nogu besomucno trceci i koceci tom nogom i opterecujuci to koleno kako bi udario forhendom koji zna da odigra i izbegne udaranje bekendom koji ruku na srce nikada nije naucio posteno da odigra.

Sada je to uzelo danak i moja procena je da se on nikada nece vratiti u staru formu. Za njega je san o 1 mestu zavrsen. A mozda ne bude mogao ni da se odrzi medju prvih 10.

Zao mi je decka jer ima lavovsko srce i nevidjeno je uporan i psihicki stabilan ali greska oca u detinjstvu i trenera koji su mu tolerisali ovaj nakaradni nacin igranja tenisa su ga zakopali.

Istina je bolna ali red bi bilo barem od Nadala i njegovog oca da izadju u javnost i kazu istinu kako se slicna greska ne bi ponavljala sa nekom drugom decom.

pitanje

pre 11 godina

Čitam ove komentare od kojih je većina zlih i pitam se od kuda takva zloba u ljudima prema jednom sportisti kojeg ne poznaju i nikad neće upoznati.Da li se ikad njihovi autori zapitaju da sa tom količinom zlobe u sebi mogu najviše naškoditi onom za kojeg oni navijaju?

Kole

pre 11 godina

Nemam razloga da ne verujem Nadalu. Možda stomačni grip sam po sebi ne bi bio razlog za otkazivanje AO čitavih 17 dana pre početka turnira, da Rafa nije više od pola godine van terena. I da nije bilo stomačnog gripa, dve nedelje sa egzibicijom u Abu Dabiju i turnirom u Dohi bilo bi nedovoljno da se on zaista prpremi za gran slem... dve nedelje na za kolena najtežoj podlozi, uz mogućnost da mečevi traju 5-6 sati! Bila je to pogrešna odluka, a sad su se korigovali... pošto bi igranje u Melburnu bez ijednog prpremnog turnira bilo ne samo pogrešno nego suludo. Kao i svi pravi ljubitelja tenisa, jedva čekam da se Rafa vrati na teren, ali ne uz rizik ponovne povrede. Čak i ako bude morao da se penzioniše, on je već ušao u tenisku istoriju, a njegove rekorde na šljaci će biti izuzetno teško dostići.
P.S. Nema nijedne teorije zavere, ma koliko neverovatne, da ne bi našla svoje vernike... koji sad propovedaju da je Rafa "uhvaćen u dopingu" (što ne bi bilo nemoguće), ali se to KRIJE već 6-7 meseci!:-)

c7-5

pre 11 godina

Virus..igraće u Dohi? Voleo bih da je tako, pa da sačekam Dohu. Ali šta ako i tada bude virus? Možda je sve tako, i ja bih iskreno želeo jer kada je Rafa tu i Novakovi uspesi su veći ali nekako mi je sve čudno.

Insider

pre 11 godina

Rafa je ranije ove godine pao na doping kontroli. Da se ne bi dizala prasina i da ne bi doslo do kaznjavanja (sto bi unistilo neke sponzore), receno mu je da odustane od turnira dok se ne ocisti od dopinga. racunalo se da ce se to desiti bas neposredno pre AO, ali se nije desilo. Nema ni govora o povredi kolen, virusima i slicnim izgovorima.

ferplej

pre 11 godina

Mislim da je sada svima jasno zasto ovolika pauza Nadala...Kakva kolena,kakav virus...Proci ce jos neko vreme i objavice da je bio suspendovan zbog dopinga,kao i Petr Korda,osvajac AO 1998, koji je bio suspendovan nakon 6 meseci od doping testa...Ne znam zasto im je trebalo 6 meseci da objave da je doping test bio pozitivan,ali ova prica oko Nadala mi sve vise lici na taj slucaj....To bi bio veliki udarac za tenis,ali isto tako ne vidim razlog zasto bi on bio izuzetak i zasto bi ga prikrivali vise.(RF, 28. decembar 2012 17:28)
Samo neko bolestan ili totalno neupucen u tenis moze reci nesto ovako..Nadal je jedan od retkih sportista koji obozava sport kojim se bavi..2 dana godisnje ne uzima reket u ruke,pa normalno da je jaci i fizicki i kondiciono od svih 2 puta!Mene samo interesuje sta bi bilo da novak padne doping kontrolu?Sta bi onda ovi strucnjaci rekli..Ja jos nisam video ovako Zgoljavog tenisera koji ima ovoliko snage kao novak..Ne kazem ni slucajno da se Novak dopinguje,ali reci za Nadala je stvarno smesno.On je sto se tice fer pleja,tata za sve..Dostojanstven i u porazu i u pobedi za razliku od nekih koji se ponasaju kao da su pretplaceni na pobede pa se dure kada izgube,imaju milion opravdanja..Ovde mislim i na novaka i na tvog pulena..

long long range

pre 11 godina

I tako su se obistinile predpostavke.
Neko je tempirao svoju karijeru na 2-3 god. - Nadal. Istrosio svu municiju.
A neko je pazljivo i strpljivo gradio na 10tak godina - Nole. Ovim prestize Nadala po broju osvojenih GS.

Dermendziev

pre 11 godina

Svakako losa,na svu zalost mozda i ocekivana,vest uopste za tenis:ljubitelje tenisa, njegove navijace,njegove najblize,pogotovo samog Nadala.

Losa vest i za veliku cetvorku.Posle AO on ispada iz TOP-4,pa vec u IW i Majamiu,on je Novaku,Federeru,Mareju protivnik vec u cetvtrfinalnim mecevima,a ako zlo i potraje(ako ucestvuje na RG)mozda i ranije,recimo osmina finala...

To je jedna strana medalje,donekle utesna.Ona druga srtana?Zapravo koliko ce Rafa ubuduce igrati?Dali je mozda ovo postepeni tihi odlazak jednog od teniskih velikana sa teniske pozornice?U oba slucaja nepovratna steta.Rafa je preko potreban tenisu,jer bez njegovog prisustva svaki turnir je siromasniji,hteli mi to da priznamo ili ne,pa makar ispadao on u najranijoj fazi.

Rafa puno zdravlja i povratak,jer si svakom dobronamernom potreban.

Pozdrav!

NOLEmanija

pre 11 godina

Ja volim Rafu i jako mi je drag teniser, ali ovo vise nije u redu. Reci lepo da se pribojavas povratka, zbog kolena. Nije fer sada izmisljati neke stomacne viruse. Pitam se samo sta je sledeci izgovor i dokle ce da traje ovo zavlacenje? Zelim ti brz povratak, ali sve vise sumnjam u to.

szimona

pre 11 godina

Stomacna gripa razlog da se ne igra AO ? Predvidja povratak krajem februara poslije turnira u Acapulcu . Ili nije cist ili je jos uvijek lijevo koljeno problematicno . Najvjerovatnije je da nebi prosao doping kontrolu poslije lijecenja .

Sasho

pre 11 godina

Ovaj ako nije dopingovan,onda niko nije!Najk sponzor,Nadal u poredjenju sa drugim teniserima izgleda ko bik sve je ovo sumnjivo te koleno,te stomak,a mislim da se covek sklonio da nebi pao ko Amstrong!

Milos

pre 11 godina

Ovo mi nesto sumnjivo, daj Boze da je samo virus, kao da nesto kriju, bas mi zao Nadala, nedostaju mi mecevi sa Noletom i onaj atomski tenis...

(!?)-

pre 11 godina

Ako je ovo tačno onda će poslike AO biti 5. ili 6. na listi. A to znači da će već u 1/4 finalima ići na NĐ,RF, AM. Biće teška situacija da se nespreman i oštećen bori i za 1/2 finala.

Dulex

pre 11 godina

Izuzetno cenim Nadala ali mi ovo sve liči na one ranije povrede tipa: "opekao se na vruć tanjir u restoranu". Svejedno mu želim brz oporavak i što brži povratak!

RF

pre 11 godina

Mislim da je sada svima jasno zasto ovolika pauza Nadala...Kakva kolena,kakav virus...Proci ce jos neko vreme i objavice da je bio suspendovan zbog dopinga,kao i Petr Korda,osvajac AO 1998, koji je bio suspendovan nakon 6 meseci od doping testa...Ne znam zasto im je trebalo 6 meseci da objave da je doping test bio pozitivan,ali ova prica oko Nadala mi sve vise lici na taj slucaj....To bi bio veliki udarac za tenis,ali isto tako ne vidim razlog zasto bi on bio izuzetak i zasto bi ga prikrivali vise....

nemaveze

pre 11 godina

I, naravno - ja nemam milionske ugovore za reklamiranje raznoraznih proizvoda, i kapiram da Nadal ne može tek tako da kaže - Više ne igram tenis, kao što to neki od komentara traže! Verovatno treba i mora ovako da nam se servira!

SimaV

pre 11 godina

Zao mi je sto necu jos neko vreme gledati Nadala na terenu. Zelim mu brz oporavak i povratak njegovoj majstorskoj igri. Nijedan veliki turnir nije potpun bez Nadala.

kvisko

pre 11 godina

Pametan momak, nece da pocne sa porazima nego ceka da krene sezona sljake njegova omiljena podloga i tu ce sigurno odmah imati uspeha. Procitan si lisice jedna spanska ali neka ti bude samo se vrati zbog svih pravih ljubitelja teniske igre.

Civokvi

pre 11 godina

Ovo je lose. Sad nece imati ko da zaustavi Federera posto je trebalo da on i Nadal budu u jednom delu zreba, a Nole i Andy u drugom. Ako Fed lako prodje u finale imace priliku da se vrati na prvo mesto, mozda ne na tom turniru, ali ubrzo posle.

misa

pre 11 godina

Ma kakav virus bre to su price za malu decu.Izgleda da i dalje ima frku sa kolenima i da se obistinjuju tvrdnje onog ceskog fizioterapeuta koji je 2009 reko da Nadal sa takvim tempom igre moza na vrhunskom nivou igrati jos 3,4 godine.Kako stoje stvari on ce se maksimalno fokusirati na zemljane terene i koliko god je moguce izbegavati betonske podloge.

Wimbledon

pre 11 godina

Ovo je vec preslo svaku meru.... nzm cemu vuci ljude za nos lepo reci da se ili ne zelis vratit ili da ti koleno to ne pusta al samo nemoj tu neke fore i izlike poput virusa itd... ! Od Us Opena pa sve do sada svaki turnir kaze igrat ce pa odustane nzm gde vise smisljas izlike! Bolje cuti tamo i ako se ikad vratis to napravi u miru nemoj na sva zvona pricat da ces igrat i taman kad se covek ponada otkazes...! :@

danilo

pre 11 godina

Bez obzira što Noletovo šanse rastu kada nema Rafe, a posebno za Rolan Garos, svet tenisa nije isti sa njim ili bez njega.
Posle Noleta, moj omiljeni teniser i držim mu palčeve da se vrati,samo neka bude zdrav...

nemaveze

pre 11 godina

Meni odoše oba kolena, no ja se ne bavim sportom, ali već sámo hodanje mi donosi katkad neverovatne teškoće. Stomačni virus? Dao bih sve da ovo sa kolenima menjam za stomačni virus! Sve manje i manje se pitam da li bi i Nadal da se menja...

Tako sam cuo na tv-u, da li je istina, ne znam.

pre 11 godina

Ne znam koji je bivsi teniser ili sta vec pricao da postoji mogucnost da se Nadal nikad vise ne vrati na teren. Sve mi sad to smrdi kao da je istina. Ovako moze da odlaze uz neka opravdanja sve dok ga ljudi totalno ne zaborave ili dok se ne pojavi neki novi Nadal. Kolena su mu kao cetrdesetogodisnjaku, a ni Marej nije sa kolena daleko.

danilo

pre 11 godina

Bez obzira što Noletovo šanse rastu kada nema Rafe, a posebno za Rolan Garos, svet tenisa nije isti sa njim ili bez njega.
Posle Noleta, moj omiljeni teniser i držim mu palčeve da se vrati,samo neka bude zdrav...

misa

pre 11 godina

Ma kakav virus bre to su price za malu decu.Izgleda da i dalje ima frku sa kolenima i da se obistinjuju tvrdnje onog ceskog fizioterapeuta koji je 2009 reko da Nadal sa takvim tempom igre moza na vrhunskom nivou igrati jos 3,4 godine.Kako stoje stvari on ce se maksimalno fokusirati na zemljane terene i koliko god je moguce izbegavati betonske podloge.

Dermendziev

pre 11 godina

Svakako losa,na svu zalost mozda i ocekivana,vest uopste za tenis:ljubitelje tenisa, njegove navijace,njegove najblize,pogotovo samog Nadala.

Losa vest i za veliku cetvorku.Posle AO on ispada iz TOP-4,pa vec u IW i Majamiu,on je Novaku,Federeru,Mareju protivnik vec u cetvtrfinalnim mecevima,a ako zlo i potraje(ako ucestvuje na RG)mozda i ranije,recimo osmina finala...

To je jedna strana medalje,donekle utesna.Ona druga srtana?Zapravo koliko ce Rafa ubuduce igrati?Dali je mozda ovo postepeni tihi odlazak jednog od teniskih velikana sa teniske pozornice?U oba slucaja nepovratna steta.Rafa je preko potreban tenisu,jer bez njegovog prisustva svaki turnir je siromasniji,hteli mi to da priznamo ili ne,pa makar ispadao on u najranijoj fazi.

Rafa puno zdravlja i povratak,jer si svakom dobronamernom potreban.

Pozdrav!

Neutron

pre 11 godina

Prica oko stomacnih virusa kod sportista odavno uopste mi nije jasna. Meni, sasvim obicnom i prosecnom coveku se to desi, ali bas tu i tamo, vrlo retko. A kod ovih vrhunskih sportista to toliko cesto cujem da ne znam sta je u stvari u pitanju. I to sto su to ljudi o kojima se maksimalno pazi i dijeta i ono sto unose u organizam i imaju uslove za higijenu daleeeko vise nego mi obicni gradjani. Pa jos i ono, supermeni, otporni i jaki. Uopste mi nije jasno kako to zarade, pored citavog tima strucnjaka i maksimalnog opreza oko hrane, a meni nista.

RF

pre 11 godina

Mislim da je sada svima jasno zasto ovolika pauza Nadala...Kakva kolena,kakav virus...Proci ce jos neko vreme i objavice da je bio suspendovan zbog dopinga,kao i Petr Korda,osvajac AO 1998, koji je bio suspendovan nakon 6 meseci od doping testa...Ne znam zasto im je trebalo 6 meseci da objave da je doping test bio pozitivan,ali ova prica oko Nadala mi sve vise lici na taj slucaj....To bi bio veliki udarac za tenis,ali isto tako ne vidim razlog zasto bi on bio izuzetak i zasto bi ga prikrivali vise....

Tako sam cuo na tv-u, da li je istina, ne znam.

pre 11 godina

Ne znam koji je bivsi teniser ili sta vec pricao da postoji mogucnost da se Nadal nikad vise ne vrati na teren. Sve mi sad to smrdi kao da je istina. Ovako moze da odlaze uz neka opravdanja sve dok ga ljudi totalno ne zaborave ili dok se ne pojavi neki novi Nadal. Kolena su mu kao cetrdesetogodisnjaku, a ni Marej nije sa kolena daleko.

Sasho

pre 11 godina

Ovaj ako nije dopingovan,onda niko nije!Najk sponzor,Nadal u poredjenju sa drugim teniserima izgleda ko bik sve je ovo sumnjivo te koleno,te stomak,a mislim da se covek sklonio da nebi pao ko Amstrong!

Nadal srecno ti bilo

pre 11 godina

Ne vidim zasto se sakriva pravi razlog. Zasto se najavljuje mesec dana unapred da Nadal nece igrati zbog stomacnog virusa. Pa ako ga sada ima sigurno ga nece imati za mesec dana ?!
Istina se precutkuje zbog blama verovatno.

Treba svi da znaju da je njegov otac direktno kriv za nepravilan trening svog sina. Secam se da sam se cudio kako je moguce da tako nekompletan igrac moze da u jednom trenutku zauzme 1 poziciju u tenisu i to je tada sve govorilo o nivou tenisa koji se u tom trenutku igrao.

Vrlo je jednostavno. Nadal je godinama opterecivao svoju nogu besomucno trceci i koceci tom nogom i opterecujuci to koleno kako bi udario forhendom koji zna da odigra i izbegne udaranje bekendom koji ruku na srce nikada nije naucio posteno da odigra.

Sada je to uzelo danak i moja procena je da se on nikada nece vratiti u staru formu. Za njega je san o 1 mestu zavrsen. A mozda ne bude mogao ni da se odrzi medju prvih 10.

Zao mi je decka jer ima lavovsko srce i nevidjeno je uporan i psihicki stabilan ali greska oca u detinjstvu i trenera koji su mu tolerisali ovaj nakaradni nacin igranja tenisa su ga zakopali.

Istina je bolna ali red bi bilo barem od Nadala i njegovog oca da izadju u javnost i kazu istinu kako se slicna greska ne bi ponavljala sa nekom drugom decom.

Milos

pre 11 godina

Ovo mi nesto sumnjivo, daj Boze da je samo virus, kao da nesto kriju, bas mi zao Nadala, nedostaju mi mecevi sa Noletom i onaj atomski tenis...

nemaveze

pre 11 godina

Meni odoše oba kolena, no ja se ne bavim sportom, ali već sámo hodanje mi donosi katkad neverovatne teškoće. Stomačni virus? Dao bih sve da ovo sa kolenima menjam za stomačni virus! Sve manje i manje se pitam da li bi i Nadal da se menja...

Insider

pre 11 godina

Rafa je ranije ove godine pao na doping kontroli. Da se ne bi dizala prasina i da ne bi doslo do kaznjavanja (sto bi unistilo neke sponzore), receno mu je da odustane od turnira dok se ne ocisti od dopinga. racunalo se da ce se to desiti bas neposredno pre AO, ali se nije desilo. Nema ni govora o povredi kolen, virusima i slicnim izgovorima.

szimona

pre 11 godina

Stomacna gripa razlog da se ne igra AO ? Predvidja povratak krajem februara poslije turnira u Acapulcu . Ili nije cist ili je jos uvijek lijevo koljeno problematicno . Najvjerovatnije je da nebi prosao doping kontrolu poslije lijecenja .

allexx

pre 11 godina

malo vise postovanja prema Nadalu. ne ulazim u razloge odustajanja,mada vidim da teorije zavjere prste na sve strane, ali Nadal je veliki sportista ali i jako posten i realan lik,za razliku od pojedinih.a najvaznija stvar,zelim da nas Novak osvaja turnire pobjedjujuci najjace,a Nadal to jeste, a ne da mu se kasnije prebacuje da je osvajao jer nije bilo najboljih.naravno da tenis nije isti bez Nadala.zelim mu oporavak i da se vrati na terene ali i dalje mislim da je Novak u stanju da pobjedi svakog pa i totalno zdravog i pripremljenog Nadala, samo ako to jako zeli a Novak je svakako jos gladan titula, posebno GS.

SimaV

pre 11 godina

Zao mi je sto necu jos neko vreme gledati Nadala na terenu. Zelim mu brz oporavak i povratak njegovoj majstorskoj igri. Nijedan veliki turnir nije potpun bez Nadala.

(!?)-

pre 11 godina

Ako je ovo tačno onda će poslike AO biti 5. ili 6. na listi. A to znači da će već u 1/4 finalima ići na NĐ,RF, AM. Biće teška situacija da se nespreman i oštećen bori i za 1/2 finala.

Wimbledon

pre 11 godina

Ovo je vec preslo svaku meru.... nzm cemu vuci ljude za nos lepo reci da se ili ne zelis vratit ili da ti koleno to ne pusta al samo nemoj tu neke fore i izlike poput virusa itd... ! Od Us Opena pa sve do sada svaki turnir kaze igrat ce pa odustane nzm gde vise smisljas izlike! Bolje cuti tamo i ako se ikad vratis to napravi u miru nemoj na sva zvona pricat da ces igrat i taman kad se covek ponada otkazes...! :@

nemaveze

pre 11 godina

I, naravno - ja nemam milionske ugovore za reklamiranje raznoraznih proizvoda, i kapiram da Nadal ne može tek tako da kaže - Više ne igram tenis, kao što to neki od komentara traže! Verovatno treba i mora ovako da nam se servira!

NOLEmanija

pre 11 godina

Ja volim Rafu i jako mi je drag teniser, ali ovo vise nije u redu. Reci lepo da se pribojavas povratka, zbog kolena. Nije fer sada izmisljati neke stomacne viruse. Pitam se samo sta je sledeci izgovor i dokle ce da traje ovo zavlacenje? Zelim ti brz povratak, ali sve vise sumnjam u to.

long long range

pre 11 godina

I tako su se obistinile predpostavke.
Neko je tempirao svoju karijeru na 2-3 god. - Nadal. Istrosio svu municiju.
A neko je pazljivo i strpljivo gradio na 10tak godina - Nole. Ovim prestize Nadala po broju osvojenih GS.

ferplej

pre 11 godina

Mislim da je sada svima jasno zasto ovolika pauza Nadala...Kakva kolena,kakav virus...Proci ce jos neko vreme i objavice da je bio suspendovan zbog dopinga,kao i Petr Korda,osvajac AO 1998, koji je bio suspendovan nakon 6 meseci od doping testa...Ne znam zasto im je trebalo 6 meseci da objave da je doping test bio pozitivan,ali ova prica oko Nadala mi sve vise lici na taj slucaj....To bi bio veliki udarac za tenis,ali isto tako ne vidim razlog zasto bi on bio izuzetak i zasto bi ga prikrivali vise.(RF, 28. decembar 2012 17:28)
Samo neko bolestan ili totalno neupucen u tenis moze reci nesto ovako..Nadal je jedan od retkih sportista koji obozava sport kojim se bavi..2 dana godisnje ne uzima reket u ruke,pa normalno da je jaci i fizicki i kondiciono od svih 2 puta!Mene samo interesuje sta bi bilo da novak padne doping kontrolu?Sta bi onda ovi strucnjaci rekli..Ja jos nisam video ovako Zgoljavog tenisera koji ima ovoliko snage kao novak..Ne kazem ni slucajno da se Novak dopinguje,ali reci za Nadala je stvarno smesno.On je sto se tice fer pleja,tata za sve..Dostojanstven i u porazu i u pobedi za razliku od nekih koji se ponasaju kao da su pretplaceni na pobede pa se dure kada izgube,imaju milion opravdanja..Ovde mislim i na novaka i na tvog pulena..

Kole

pre 11 godina

Nemam razloga da ne verujem Nadalu. Možda stomačni grip sam po sebi ne bi bio razlog za otkazivanje AO čitavih 17 dana pre početka turnira, da Rafa nije više od pola godine van terena. I da nije bilo stomačnog gripa, dve nedelje sa egzibicijom u Abu Dabiju i turnirom u Dohi bilo bi nedovoljno da se on zaista prpremi za gran slem... dve nedelje na za kolena najtežoj podlozi, uz mogućnost da mečevi traju 5-6 sati! Bila je to pogrešna odluka, a sad su se korigovali... pošto bi igranje u Melburnu bez ijednog prpremnog turnira bilo ne samo pogrešno nego suludo. Kao i svi pravi ljubitelja tenisa, jedva čekam da se Rafa vrati na teren, ali ne uz rizik ponovne povrede. Čak i ako bude morao da se penzioniše, on je već ušao u tenisku istoriju, a njegove rekorde na šljaci će biti izuzetno teško dostići.
P.S. Nema nijedne teorije zavere, ma koliko neverovatne, da ne bi našla svoje vernike... koji sad propovedaju da je Rafa "uhvaćen u dopingu" (što ne bi bilo nemoguće), ali se to KRIJE već 6-7 meseci!:-)

kvisko

pre 11 godina

Pametan momak, nece da pocne sa porazima nego ceka da krene sezona sljake njegova omiljena podloga i tu ce sigurno odmah imati uspeha. Procitan si lisice jedna spanska ali neka ti bude samo se vrati zbog svih pravih ljubitelja teniske igre.

Dulex

pre 11 godina

Izuzetno cenim Nadala ali mi ovo sve liči na one ranije povrede tipa: "opekao se na vruć tanjir u restoranu". Svejedno mu želim brz oporavak i što brži povratak!

pitanje

pre 11 godina

Čitam ove komentare od kojih je većina zlih i pitam se od kuda takva zloba u ljudima prema jednom sportisti kojeg ne poznaju i nikad neće upoznati.Da li se ikad njihovi autori zapitaju da sa tom količinom zlobe u sebi mogu najviše naškoditi onom za kojeg oni navijaju?

c7-5

pre 11 godina

Virus..igraće u Dohi? Voleo bih da je tako, pa da sačekam Dohu. Ali šta ako i tada bude virus? Možda je sve tako, i ja bih iskreno želeo jer kada je Rafa tu i Novakovi uspesi su veći ali nekako mi je sve čudno.

ja

pre 11 godina

@ferplej
Kazu um caruje, a snaga klade valja.
Nije tenis boks pa da je tu najvaznija snaga.
Novak inace nema nikakvu narocitu snagu, ali je jedan od najinteligentnijih tenisera u istoriji ovog sporta.
Novak je samo odlicno kondiciono pripremljen.
Odigra poen sa preko 30 razmena i vec posle par minuta nastavlja da igra kao da se nista nije desavalo.
Vecina tenisera posle 3-4 takva poena nisu vise ni za sta i lagano gube meceve zbog manjka kondicije.

Novak nema ni narocito jak servis ni narocito jake udarce, ali je kompletan teniser koji odlicno zna da iskoristi svaku i najmanju manu protivnika.
Podjednako dobro igra i defanzivni i ofanzivni tenis i podjednako dobro to radi na svim podlogama. Te osobine i teniska inteligencija mu omogucavaju da za svakog protivnika nadje odgovarajuce resenje i nacin kako da ga pobedi.
To je kljuc Novakovog uspeha.

Kod Nadala su stvari potpuno drugacije.
Covek je nabildovan, ima snage, a sve to koristi da bi igrao defanzivni tenis. Snagu trosi na udaranje loptice 5 metara iza osnovne linije, na trcanje i branjenje i cekanje greski protivnika.
Licno mi se takav nacin tenisa nikad nije svidjao, jer jednostavno stvari u mecevima nikada ne zavise od njega samog, vec od njegovih protivnika.
Ako su protivnici dovoljno nestrpljivi i ako dovoljno grese-Nadal pobedjuje, ako nisu-gubi. Zato mu se i desava da izgubi mec i od tamo nekog Rosola. Nije Rafa na Vimbldonu bio povredjen. Jednostavno je cekao ceo mec da Rosol pocne da gresi,ali to nije docekao.

maxim

pre 11 godina

Samo da prenesem ono sto se moze sve vise cuti u vezi Rafinog slucaja.Kakvi virusi,kolena manje vise...Rosol ga je pobedio jer je odigrao partiju zivota..nisam tu video da je Nadal sepao ili se povredio. U pitanju je doping test na kojem je pao i zbog sponzora se cuti,zataskava ali pitanje je jos koliko dugo. Nadala necete videti jos dugo ili cak mozda nikad e to je realnost. Trbalo bi da vrati titule u zadnjih godinu dana tj u 2012godini.

Иван

pre 11 godina

Јасно је да ће у наредна три месеца број 4 на свету бити Ферер или неко још слабији од њега. То не значи да ће Рафин жреб бити проблем на Ролан Гаросу за Нолета, јер Надал има довољно времена да кроз мастерсе на шљаци поврати барем то четврто место, а ако не успе, значи да неће бити толика препрека ни у Паризу. Јанко је посебна прича. Он својом игром не може да парира једино Федереру, Надалу и Ђоковићу, и одсуство Надала је могао већ до сада много боље да искористи, али и меч против Алмагра је показао да он увек прво мора да победи своје слабости, а тек онда оне противника.

Civokvi

pre 11 godina

Ovo je lose. Sad nece imati ko da zaustavi Federera posto je trebalo da on i Nadal budu u jednom delu zreba, a Nole i Andy u drugom. Ako Fed lako prodje u finale imace priliku da se vrati na prvo mesto, mozda ne na tom turniru, ali ubrzo posle.

Z

pre 11 godina

@realno: Agasi nista, a?
Sumnjam da se Nadal dopingovao. Ovo mu je mozda i najpametnija odluka. Sto bi se vracao za AO kada nema sanse da ga osvoji. Bolje da se jos malo odmori i spremi i vrati na sljaci

Realan

pre 11 godina

Veliki sampion, veliki sportista, veliki covek ! Umeren i kada slavi pobedu i kada tuguje u porazu. Majstore ako ovo mozes da procitas sve sto mogu reci je JEDVA CEKAMO DA SE VRATIS. Dotle, svi teniski fanovi ce biti daleko siromasniji u izboru kvalitetnih meceva.
p.s. Kapa dole za 7 titula na Rolan Garosu

J.Tošić

pre 11 godina

a u 32. godini niko nije osvajao GS titulu, pa nece ni on.
(realno, 29. decembar 2012 10:07)
Realno nisi u pravu,u 32.godini Agassi je osvojio GS,i ne samo u 32.g.,već mu je to uspjelo i u 34.g. i biti prvi na ATP listi.

realno

pre 11 godina

@Civokvi
Kakve sad veze ima da li Nadal igra ili ne sa zrebom u Australiji.
Ko ce biti u cijoj polovini znace se posle izvlacenja zreba.
Potpuno je nevazno u cijoj bi polovini bio Nadal, jer on nakon ove sesomesecne pauze ne bi bio problem ni za Djokovica ni za Federera, a 99% ne bi ni stigao do tog polufinala.

Na kraju ako mislis da Federer u svojoj 32. godini moze da se vrati na prvo mesto, bolje prestani da gledas tenis.
Pa cak i kad bi se desilo takvo cudo da Federer osvoji Australia Open, opet bi za to prvo mesto uslov bio da Djokovic ne dodje ni do polufinala.
Mozda Novak nece osvojiti Australiju, mozda cak nece stici ni do polufinala, jer je to ipak samo sport.
Ali kolike god su sanse za tako nesto, bar 5 puta su vece sanse da ni Federer nece uzeti titulu.

Federer ne poseduje carobni napitak za podmladjivanje, a u 32. godini niko nije osvajao GS titulu, pa nece ni on.

Clint

pre 11 godina

Ovi koji spominju doping i ostale gluposti su vjerovatno 21.12.2012. bili nekakvoj rupi čekajući smak svijeta. Čovjek se vraća na turniru u Akapulku što je logično.Igra se na 2 seta na zemljanoj podlozi.Zar neko ko pola godine nije igrao i ko ima problema sa koljenima treba da igra na tvrdoj podlozi i to na 3 dobivena seta...Pa nije lud! A ovi koji spominju da je Nadal imao kratku karijeru...Čovjek je već 8 godina među prva dva!!!Osam godina!!! Ako malo bolje pratite tenis, onda znate da Nadal često spominje da bi bilo dobro da je manje turnira na tvrdim podlogama koje su najopasnija za koljena. Meni je ova njegova odluka sasvim očekivana. Bilo bi mi čudno da nakon duge stanke odmah krene na tvrde terene i odmah na najzahtjevnije mečeve kakvi su na gren slemu. Vratit će se Rafa i bit će u top formi na zemljanim turnirima.

RF

pre 11 godina

ferplej:Da ne bude da pricam u prazno,evo nekih podataka koje ja smatram vrlo zanimnljivim.Kao prvo kada je dosao na tenisku scenu,neverovatna transformacija izmedju januara 2004 i marta 2004 godine.Ti naravno to ne znas jer pratis tenis od 2011 god. ali mozes da proveris.Kao drugo,svi znate njegovog lekara Sanceza,koji je bio jedan od prvih koji je razvio lecenje PRP tretmanima (ubrizgavanje plazme u povredjene delove)i cije su knjige o tome bile kritikovane od strane medicinskih strucnjaka i javnosti zbog nedostatka dokaza.Kako razne novine navode,Sancez je savetovao svoje pacijente da leziraju povrede kako bi dobili tretmane.E sad ja tebe pitam,koliko se puta Nadal povukao sa turnira zbog povrede?U poslednjih 5 godina makar sa jednog turnira se povukao zbog povrede.Idemo malo u famoznu 2009 godinu i Roland Garos.WADA(svetska anti-doping agencija) i ITF su se,6 dana pre Roland Garosa,dogovorili da vrse nenajavljene doping testove.Dolazi Roland Garos i Nadal se buni kako njegove prijatelje,Verdaska i Ferera,bude u 6 sati ujutru.Zasto bas on???Dva dana posle toga on ispada i zali se na koleno,iako je igrao veoma dobro kolo pre toga.Posle RG on se povlaci sa Wimbledona jer mu je otkriven tendonitis u levom kolenu(masne naslage)velicine 1.5 cm. i da mora da pauzira 2 meseca.To ne bi bilo tako cudno da se nije desio AO 2010 i predaja Mareju.Takodje su mu otkrili tendonitis ali ovaj put 2 cm. i koji je izlecen za neverivatnih 8 dana.Nesto cudno?Nastavicu ako mi objave komentar..

srbija

pre 11 godina

Izgleda da on od svog povratka pokusava da napravi neku senzaciju, malo smara sa time cas se vracam cas ne, ali sigurno da nedostaje tenisu!!!

DZingis Kan

pre 11 godina

Mislim da je kod Nadala nesto drugo u pitanju ,mislim da je mafija uplela prste kod njegovih rezultata i da je to njegov protest zbog toga , mislim da se vise nece vracati na teren

ferplej

pre 11 godina

Mislim da je sada svima jasno zasto ovolika pauza Nadala...Kakva kolena,kakav virus...Proci ce jos neko vreme i objavice da je bio suspendovan zbog dopinga,kao i Petr Korda,osvajac AO 1998, koji je bio suspendovan nakon 6 meseci od doping testa...Ne znam zasto im je trebalo 6 meseci da objave da je doping test bio pozitivan,ali ova prica oko Nadala mi sve vise lici na taj slucaj....To bi bio veliki udarac za tenis,ali isto tako ne vidim razlog zasto bi on bio izuzetak i zasto bi ga prikrivali vise.(RF, 28. decembar 2012 17:28)
Samo neko bolestan ili totalno neupucen u tenis moze reci nesto ovako..Nadal je jedan od retkih sportista koji obozava sport kojim se bavi..2 dana godisnje ne uzima reket u ruke,pa normalno da je jaci i fizicki i kondiciono od svih 2 puta!Mene samo interesuje sta bi bilo da novak padne doping kontrolu?Sta bi onda ovi strucnjaci rekli..Ja jos nisam video ovako Zgoljavog tenisera koji ima ovoliko snage kao novak..Ne kazem ni slucajno da se Novak dopinguje,ali reci za Nadala je stvarno smesno.On je sto se tice fer pleja,tata za sve..Dostojanstven i u porazu i u pobedi za razliku od nekih koji se ponasaju kao da su pretplaceni na pobede pa se dure kada izgube,imaju milion opravdanja..Ovde mislim i na novaka i na tvog pulena..

Civokvi

pre 11 godina

Ovo je lose. Sad nece imati ko da zaustavi Federera posto je trebalo da on i Nadal budu u jednom delu zreba, a Nole i Andy u drugom. Ako Fed lako prodje u finale imace priliku da se vrati na prvo mesto, mozda ne na tom turniru, ali ubrzo posle.

Wimbledon

pre 11 godina

Ovo je vec preslo svaku meru.... nzm cemu vuci ljude za nos lepo reci da se ili ne zelis vratit ili da ti koleno to ne pusta al samo nemoj tu neke fore i izlike poput virusa itd... ! Od Us Opena pa sve do sada svaki turnir kaze igrat ce pa odustane nzm gde vise smisljas izlike! Bolje cuti tamo i ako se ikad vratis to napravi u miru nemoj na sva zvona pricat da ces igrat i taman kad se covek ponada otkazes...! :@

Sasho

pre 11 godina

Ovaj ako nije dopingovan,onda niko nije!Najk sponzor,Nadal u poredjenju sa drugim teniserima izgleda ko bik sve je ovo sumnjivo te koleno,te stomak,a mislim da se covek sklonio da nebi pao ko Amstrong!

Insider

pre 11 godina

Rafa je ranije ove godine pao na doping kontroli. Da se ne bi dizala prasina i da ne bi doslo do kaznjavanja (sto bi unistilo neke sponzore), receno mu je da odustane od turnira dok se ne ocisti od dopinga. racunalo se da ce se to desiti bas neposredno pre AO, ali se nije desilo. Nema ni govora o povredi kolen, virusima i slicnim izgovorima.

RF

pre 11 godina

Mislim da je sada svima jasno zasto ovolika pauza Nadala...Kakva kolena,kakav virus...Proci ce jos neko vreme i objavice da je bio suspendovan zbog dopinga,kao i Petr Korda,osvajac AO 1998, koji je bio suspendovan nakon 6 meseci od doping testa...Ne znam zasto im je trebalo 6 meseci da objave da je doping test bio pozitivan,ali ova prica oko Nadala mi sve vise lici na taj slucaj....To bi bio veliki udarac za tenis,ali isto tako ne vidim razlog zasto bi on bio izuzetak i zasto bi ga prikrivali vise....

long long range

pre 11 godina

I tako su se obistinile predpostavke.
Neko je tempirao svoju karijeru na 2-3 god. - Nadal. Istrosio svu municiju.
A neko je pazljivo i strpljivo gradio na 10tak godina - Nole. Ovim prestize Nadala po broju osvojenih GS.

Tako sam cuo na tv-u, da li je istina, ne znam.

pre 11 godina

Ne znam koji je bivsi teniser ili sta vec pricao da postoji mogucnost da se Nadal nikad vise ne vrati na teren. Sve mi sad to smrdi kao da je istina. Ovako moze da odlaze uz neka opravdanja sve dok ga ljudi totalno ne zaborave ili dok se ne pojavi neki novi Nadal. Kolena su mu kao cetrdesetogodisnjaku, a ni Marej nije sa kolena daleko.

Nadal srecno ti bilo

pre 11 godina

Ne vidim zasto se sakriva pravi razlog. Zasto se najavljuje mesec dana unapred da Nadal nece igrati zbog stomacnog virusa. Pa ako ga sada ima sigurno ga nece imati za mesec dana ?!
Istina se precutkuje zbog blama verovatno.

Treba svi da znaju da je njegov otac direktno kriv za nepravilan trening svog sina. Secam se da sam se cudio kako je moguce da tako nekompletan igrac moze da u jednom trenutku zauzme 1 poziciju u tenisu i to je tada sve govorilo o nivou tenisa koji se u tom trenutku igrao.

Vrlo je jednostavno. Nadal je godinama opterecivao svoju nogu besomucno trceci i koceci tom nogom i opterecujuci to koleno kako bi udario forhendom koji zna da odigra i izbegne udaranje bekendom koji ruku na srce nikada nije naucio posteno da odigra.

Sada je to uzelo danak i moja procena je da se on nikada nece vratiti u staru formu. Za njega je san o 1 mestu zavrsen. A mozda ne bude mogao ni da se odrzi medju prvih 10.

Zao mi je decka jer ima lavovsko srce i nevidjeno je uporan i psihicki stabilan ali greska oca u detinjstvu i trenera koji su mu tolerisali ovaj nakaradni nacin igranja tenisa su ga zakopali.

Istina je bolna ali red bi bilo barem od Nadala i njegovog oca da izadju u javnost i kazu istinu kako se slicna greska ne bi ponavljala sa nekom drugom decom.

kvisko

pre 11 godina

Pametan momak, nece da pocne sa porazima nego ceka da krene sezona sljake njegova omiljena podloga i tu ce sigurno odmah imati uspeha. Procitan si lisice jedna spanska ali neka ti bude samo se vrati zbog svih pravih ljubitelja teniske igre.

szimona

pre 11 godina

Stomacna gripa razlog da se ne igra AO ? Predvidja povratak krajem februara poslije turnira u Acapulcu . Ili nije cist ili je jos uvijek lijevo koljeno problematicno . Najvjerovatnije je da nebi prosao doping kontrolu poslije lijecenja .

misa

pre 11 godina

Ma kakav virus bre to su price za malu decu.Izgleda da i dalje ima frku sa kolenima i da se obistinjuju tvrdnje onog ceskog fizioterapeuta koji je 2009 reko da Nadal sa takvim tempom igre moza na vrhunskom nivou igrati jos 3,4 godine.Kako stoje stvari on ce se maksimalno fokusirati na zemljane terene i koliko god je moguce izbegavati betonske podloge.

NOLEmanija

pre 11 godina

Ja volim Rafu i jako mi je drag teniser, ali ovo vise nije u redu. Reci lepo da se pribojavas povratka, zbog kolena. Nije fer sada izmisljati neke stomacne viruse. Pitam se samo sta je sledeci izgovor i dokle ce da traje ovo zavlacenje? Zelim ti brz povratak, ali sve vise sumnjam u to.

pitanje

pre 11 godina

Čitam ove komentare od kojih je većina zlih i pitam se od kuda takva zloba u ljudima prema jednom sportisti kojeg ne poznaju i nikad neće upoznati.Da li se ikad njihovi autori zapitaju da sa tom količinom zlobe u sebi mogu najviše naškoditi onom za kojeg oni navijaju?

maxim

pre 11 godina

Samo da prenesem ono sto se moze sve vise cuti u vezi Rafinog slucaja.Kakvi virusi,kolena manje vise...Rosol ga je pobedio jer je odigrao partiju zivota..nisam tu video da je Nadal sepao ili se povredio. U pitanju je doping test na kojem je pao i zbog sponzora se cuti,zataskava ali pitanje je jos koliko dugo. Nadala necete videti jos dugo ili cak mozda nikad e to je realnost. Trbalo bi da vrati titule u zadnjih godinu dana tj u 2012godini.

danilo

pre 11 godina

Bez obzira što Noletovo šanse rastu kada nema Rafe, a posebno za Rolan Garos, svet tenisa nije isti sa njim ili bez njega.
Posle Noleta, moj omiljeni teniser i držim mu palčeve da se vrati,samo neka bude zdrav...

realno

pre 11 godina

@Civokvi
Kakve sad veze ima da li Nadal igra ili ne sa zrebom u Australiji.
Ko ce biti u cijoj polovini znace se posle izvlacenja zreba.
Potpuno je nevazno u cijoj bi polovini bio Nadal, jer on nakon ove sesomesecne pauze ne bi bio problem ni za Djokovica ni za Federera, a 99% ne bi ni stigao do tog polufinala.

Na kraju ako mislis da Federer u svojoj 32. godini moze da se vrati na prvo mesto, bolje prestani da gledas tenis.
Pa cak i kad bi se desilo takvo cudo da Federer osvoji Australia Open, opet bi za to prvo mesto uslov bio da Djokovic ne dodje ni do polufinala.
Mozda Novak nece osvojiti Australiju, mozda cak nece stici ni do polufinala, jer je to ipak samo sport.
Ali kolike god su sanse za tako nesto, bar 5 puta su vece sanse da ni Federer nece uzeti titulu.

Federer ne poseduje carobni napitak za podmladjivanje, a u 32. godini niko nije osvajao GS titulu, pa nece ni on.

nemaveze

pre 11 godina

Meni odoše oba kolena, no ja se ne bavim sportom, ali već sámo hodanje mi donosi katkad neverovatne teškoće. Stomačni virus? Dao bih sve da ovo sa kolenima menjam za stomačni virus! Sve manje i manje se pitam da li bi i Nadal da se menja...

Realan

pre 11 godina

Veliki sampion, veliki sportista, veliki covek ! Umeren i kada slavi pobedu i kada tuguje u porazu. Majstore ako ovo mozes da procitas sve sto mogu reci je JEDVA CEKAMO DA SE VRATIS. Dotle, svi teniski fanovi ce biti daleko siromasniji u izboru kvalitetnih meceva.
p.s. Kapa dole za 7 titula na Rolan Garosu

Clint

pre 11 godina

Ovi koji spominju doping i ostale gluposti su vjerovatno 21.12.2012. bili nekakvoj rupi čekajući smak svijeta. Čovjek se vraća na turniru u Akapulku što je logično.Igra se na 2 seta na zemljanoj podlozi.Zar neko ko pola godine nije igrao i ko ima problema sa koljenima treba da igra na tvrdoj podlozi i to na 3 dobivena seta...Pa nije lud! A ovi koji spominju da je Nadal imao kratku karijeru...Čovjek je već 8 godina među prva dva!!!Osam godina!!! Ako malo bolje pratite tenis, onda znate da Nadal često spominje da bi bilo dobro da je manje turnira na tvrdim podlogama koje su najopasnija za koljena. Meni je ova njegova odluka sasvim očekivana. Bilo bi mi čudno da nakon duge stanke odmah krene na tvrde terene i odmah na najzahtjevnije mečeve kakvi su na gren slemu. Vratit će se Rafa i bit će u top formi na zemljanim turnirima.

Dulex

pre 11 godina

Izuzetno cenim Nadala ali mi ovo sve liči na one ranije povrede tipa: "opekao se na vruć tanjir u restoranu". Svejedno mu želim brz oporavak i što brži povratak!

Milos

pre 11 godina

Ovo mi nesto sumnjivo, daj Boze da je samo virus, kao da nesto kriju, bas mi zao Nadala, nedostaju mi mecevi sa Noletom i onaj atomski tenis...

Kole

pre 11 godina

Nemam razloga da ne verujem Nadalu. Možda stomačni grip sam po sebi ne bi bio razlog za otkazivanje AO čitavih 17 dana pre početka turnira, da Rafa nije više od pola godine van terena. I da nije bilo stomačnog gripa, dve nedelje sa egzibicijom u Abu Dabiju i turnirom u Dohi bilo bi nedovoljno da se on zaista prpremi za gran slem... dve nedelje na za kolena najtežoj podlozi, uz mogućnost da mečevi traju 5-6 sati! Bila je to pogrešna odluka, a sad su se korigovali... pošto bi igranje u Melburnu bez ijednog prpremnog turnira bilo ne samo pogrešno nego suludo. Kao i svi pravi ljubitelja tenisa, jedva čekam da se Rafa vrati na teren, ali ne uz rizik ponovne povrede. Čak i ako bude morao da se penzioniše, on je već ušao u tenisku istoriju, a njegove rekorde na šljaci će biti izuzetno teško dostići.
P.S. Nema nijedne teorije zavere, ma koliko neverovatne, da ne bi našla svoje vernike... koji sad propovedaju da je Rafa "uhvaćen u dopingu" (što ne bi bilo nemoguće), ali se to KRIJE već 6-7 meseci!:-)

ja

pre 11 godina

@ferplej
Kazu um caruje, a snaga klade valja.
Nije tenis boks pa da je tu najvaznija snaga.
Novak inace nema nikakvu narocitu snagu, ali je jedan od najinteligentnijih tenisera u istoriji ovog sporta.
Novak je samo odlicno kondiciono pripremljen.
Odigra poen sa preko 30 razmena i vec posle par minuta nastavlja da igra kao da se nista nije desavalo.
Vecina tenisera posle 3-4 takva poena nisu vise ni za sta i lagano gube meceve zbog manjka kondicije.

Novak nema ni narocito jak servis ni narocito jake udarce, ali je kompletan teniser koji odlicno zna da iskoristi svaku i najmanju manu protivnika.
Podjednako dobro igra i defanzivni i ofanzivni tenis i podjednako dobro to radi na svim podlogama. Te osobine i teniska inteligencija mu omogucavaju da za svakog protivnika nadje odgovarajuce resenje i nacin kako da ga pobedi.
To je kljuc Novakovog uspeha.

Kod Nadala su stvari potpuno drugacije.
Covek je nabildovan, ima snage, a sve to koristi da bi igrao defanzivni tenis. Snagu trosi na udaranje loptice 5 metara iza osnovne linije, na trcanje i branjenje i cekanje greski protivnika.
Licno mi se takav nacin tenisa nikad nije svidjao, jer jednostavno stvari u mecevima nikada ne zavise od njega samog, vec od njegovih protivnika.
Ako su protivnici dovoljno nestrpljivi i ako dovoljno grese-Nadal pobedjuje, ako nisu-gubi. Zato mu se i desava da izgubi mec i od tamo nekog Rosola. Nije Rafa na Vimbldonu bio povredjen. Jednostavno je cekao ceo mec da Rosol pocne da gresi,ali to nije docekao.

srbija

pre 11 godina

Izgleda da on od svog povratka pokusava da napravi neku senzaciju, malo smara sa time cas se vracam cas ne, ali sigurno da nedostaje tenisu!!!

c7-5

pre 11 godina

Virus..igraće u Dohi? Voleo bih da je tako, pa da sačekam Dohu. Ali šta ako i tada bude virus? Možda je sve tako, i ja bih iskreno želeo jer kada je Rafa tu i Novakovi uspesi su veći ali nekako mi je sve čudno.

Dermendziev

pre 11 godina

Svakako losa,na svu zalost mozda i ocekivana,vest uopste za tenis:ljubitelje tenisa, njegove navijace,njegove najblize,pogotovo samog Nadala.

Losa vest i za veliku cetvorku.Posle AO on ispada iz TOP-4,pa vec u IW i Majamiu,on je Novaku,Federeru,Mareju protivnik vec u cetvtrfinalnim mecevima,a ako zlo i potraje(ako ucestvuje na RG)mozda i ranije,recimo osmina finala...

To je jedna strana medalje,donekle utesna.Ona druga srtana?Zapravo koliko ce Rafa ubuduce igrati?Dali je mozda ovo postepeni tihi odlazak jednog od teniskih velikana sa teniske pozornice?U oba slucaja nepovratna steta.Rafa je preko potreban tenisu,jer bez njegovog prisustva svaki turnir je siromasniji,hteli mi to da priznamo ili ne,pa makar ispadao on u najranijoj fazi.

Rafa puno zdravlja i povratak,jer si svakom dobronamernom potreban.

Pozdrav!

allexx

pre 11 godina

malo vise postovanja prema Nadalu. ne ulazim u razloge odustajanja,mada vidim da teorije zavjere prste na sve strane, ali Nadal je veliki sportista ali i jako posten i realan lik,za razliku od pojedinih.a najvaznija stvar,zelim da nas Novak osvaja turnire pobjedjujuci najjace,a Nadal to jeste, a ne da mu se kasnije prebacuje da je osvajao jer nije bilo najboljih.naravno da tenis nije isti bez Nadala.zelim mu oporavak i da se vrati na terene ali i dalje mislim da je Novak u stanju da pobjedi svakog pa i totalno zdravog i pripremljenog Nadala, samo ako to jako zeli a Novak je svakako jos gladan titula, posebno GS.

nemaveze

pre 11 godina

I, naravno - ja nemam milionske ugovore za reklamiranje raznoraznih proizvoda, i kapiram da Nadal ne može tek tako da kaže - Više ne igram tenis, kao što to neki od komentara traže! Verovatno treba i mora ovako da nam se servira!

(!?)-

pre 11 godina

Ako je ovo tačno onda će poslike AO biti 5. ili 6. na listi. A to znači da će već u 1/4 finalima ići na NĐ,RF, AM. Biće teška situacija da se nespreman i oštećen bori i za 1/2 finala.

Z

pre 11 godina

@realno: Agasi nista, a?
Sumnjam da se Nadal dopingovao. Ovo mu je mozda i najpametnija odluka. Sto bi se vracao za AO kada nema sanse da ga osvoji. Bolje da se jos malo odmori i spremi i vrati na sljaci

SimaV

pre 11 godina

Zao mi je sto necu jos neko vreme gledati Nadala na terenu. Zelim mu brz oporavak i povratak njegovoj majstorskoj igri. Nijedan veliki turnir nije potpun bez Nadala.

Neutron

pre 11 godina

Prica oko stomacnih virusa kod sportista odavno uopste mi nije jasna. Meni, sasvim obicnom i prosecnom coveku se to desi, ali bas tu i tamo, vrlo retko. A kod ovih vrhunskih sportista to toliko cesto cujem da ne znam sta je u stvari u pitanju. I to sto su to ljudi o kojima se maksimalno pazi i dijeta i ono sto unose u organizam i imaju uslove za higijenu daleeeko vise nego mi obicni gradjani. Pa jos i ono, supermeni, otporni i jaki. Uopste mi nije jasno kako to zarade, pored citavog tima strucnjaka i maksimalnog opreza oko hrane, a meni nista.

J.Tošić

pre 11 godina

a u 32. godini niko nije osvajao GS titulu, pa nece ni on.
(realno, 29. decembar 2012 10:07)
Realno nisi u pravu,u 32.godini Agassi je osvojio GS,i ne samo u 32.g.,već mu je to uspjelo i u 34.g. i biti prvi na ATP listi.

DZingis Kan

pre 11 godina

Mislim da je kod Nadala nesto drugo u pitanju ,mislim da je mafija uplela prste kod njegovih rezultata i da je to njegov protest zbog toga , mislim da se vise nece vracati na teren

Иван

pre 11 godina

Јасно је да ће у наредна три месеца број 4 на свету бити Ферер или неко још слабији од њега. То не значи да ће Рафин жреб бити проблем на Ролан Гаросу за Нолета, јер Надал има довољно времена да кроз мастерсе на шљаци поврати барем то четврто место, а ако не успе, значи да неће бити толика препрека ни у Паризу. Јанко је посебна прича. Он својом игром не може да парира једино Федереру, Надалу и Ђоковићу, и одсуство Надала је могао већ до сада много боље да искористи, али и меч против Алмагра је показао да он увек прво мора да победи своје слабости, а тек онда оне противника.

RF

pre 11 godina

ferplej:Da ne bude da pricam u prazno,evo nekih podataka koje ja smatram vrlo zanimnljivim.Kao prvo kada je dosao na tenisku scenu,neverovatna transformacija izmedju januara 2004 i marta 2004 godine.Ti naravno to ne znas jer pratis tenis od 2011 god. ali mozes da proveris.Kao drugo,svi znate njegovog lekara Sanceza,koji je bio jedan od prvih koji je razvio lecenje PRP tretmanima (ubrizgavanje plazme u povredjene delove)i cije su knjige o tome bile kritikovane od strane medicinskih strucnjaka i javnosti zbog nedostatka dokaza.Kako razne novine navode,Sancez je savetovao svoje pacijente da leziraju povrede kako bi dobili tretmane.E sad ja tebe pitam,koliko se puta Nadal povukao sa turnira zbog povrede?U poslednjih 5 godina makar sa jednog turnira se povukao zbog povrede.Idemo malo u famoznu 2009 godinu i Roland Garos.WADA(svetska anti-doping agencija) i ITF su se,6 dana pre Roland Garosa,dogovorili da vrse nenajavljene doping testove.Dolazi Roland Garos i Nadal se buni kako njegove prijatelje,Verdaska i Ferera,bude u 6 sati ujutru.Zasto bas on???Dva dana posle toga on ispada i zali se na koleno,iako je igrao veoma dobro kolo pre toga.Posle RG on se povlaci sa Wimbledona jer mu je otkriven tendonitis u levom kolenu(masne naslage)velicine 1.5 cm. i da mora da pauzira 2 meseca.To ne bi bilo tako cudno da se nije desio AO 2010 i predaja Mareju.Takodje su mu otkrili tendonitis ali ovaj put 2 cm. i koji je izlecen za neverivatnih 8 dana.Nesto cudno?Nastavicu ako mi objave komentar..