Četvrtak, 25.10.2012.

10:02

Jugoslavija je prvak sveta...

Na današnji dan pre 25 godina omladinska fudbalska reprezentacija Jugoslavije postala je prvak sveta u Čileu.

Izvor: AG

Jugoslavija je prvak sveta... IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

80 Komentari

Sortiraj po:

hux flux

pre 11 godina

nisam jugonostalgicar i nikada nisam ni bio,ali je cinjenica da je sve bilo kvalitetnije nekada nego sada. smatram da ova sjajna generacija nikada nista ne bi uradila u seniorskoj konkurenciji upravo zbog "kljuca" gde je svaka republika morala da ima nekog predavnika na ustrb nekog boljeg od sebe.pitanje za "ugrozene" Hrvate glasi:ako vam je sada sve tako super,sjajno kako ste tisucljecima zeleli,ako vam se gadimo kao sto se moze naslutiti iz vasih komentara,sta radite na srpskim sajtovima,zasto citate nase vesti kad ste jedva cekali da budete samostalni i da pobegnete od nas?

Srdjan

pre 11 godina

Tesko bi bilo sada sastaviti prvu postavu Jugoslavije, jedino sigurno je to da bi branio Handanovic i to su mnogi rekli i verovatno bi Modric igrao a za sve ostale bi bilo znak pitanja, u napadu sigurno ne bi bilo Srba kao i da u odbrani ne bi bili svi Srbi. Pitanje i ko bi selektor bio, ali da bi smo bili jaki bili bi smo i to mnogo... steta...

Zvezdas iz Hamburga

pre 11 godina

Deo reprezentacije 90tih: Suker, Mijatovic, Pancev - Jarni, Boban, Savicevic, Prosinecki, Piksi, Jugovic, Mihajlovic! I to su samo navala i sredina! Gazili bi deset godina sigurno sve i svasta po svetu. Tadasnji navalni i srednji red je bio za dve klase bolji od danasnjeg spanskog sa Cavijem, Injestom, Fabregasom i Vijom.
A i vidim kako mnogi ovde sastavlju jednu mogucu danasnju jugoslovensku reprezentaciju u kojoj u napapdu pored Mandzukica i Dzeka zaboravu Ibru da nabrajaju, koji bi garantovano igrao za jugoslovensku repku.
E, gde bi nam danas bio kraj?

Ivan Bukvic

pre 11 godina

Svaka cast.Ovo je bila Mega momcad.6 Hrvata ali zaboravio sam sedmog Tomislava Piplicu.Evo pogledh malo stare arhive 50.tih godia.Beara Stankovic,Crnkovic,Cajkovski,Horvat,Boskov,Ognjanov,Mitic.,Vukas,Bobek,Zebec.Evo opet 6 Hrvata I Jedan Hrvatski Pravoslavac.Ovm Pokojnim Vjecna Slava Nek pocivaju U miru.

Krajišnik

pre 11 godina

Sa Jugom je otišao i fudbal. I još mnogo toga. Ali smo zato dobili nacionalizam, verski fanatizam, "krizu", korupciju, i razna druga čuda modernog života na Balkanu. Ko je lud da ne uživa u sadašnjosti nadajući se da se prošlost neće ponoviti, a strepeći od budućnosti?

zg slavac sport kao preslika općih društvenih prilika

pre 11 godina

Zanimljiva ta jugonostalgija. I onda kad se sastavlja današnji jugo tim dobijete u pravilu 4-5 Srba, 1-2, Hrvata, 2-3 bosanca i ostalih. Iako je opće poznato da je Hrvatska najbolja a Srbija trenutno najgora. Eto to je u tim komentarima bit juge, Srbima prednost, Hrvati jedva zastupljeni (iako smo dokazano bolji u nogometu i to puno). Kao želite nas a dali bi nam jedno-dva mjesta u ekipi. Nama! Zanimljivo je kako po ovim jugoistočnim krajevima vlada nostalgija a mi kažemo nikad više - hvala lijepo. U nogometu nam ide odlično i bez vas. Iz toga se jasno vidio tko je jugom profitirao a tko gubio. Slijedeća dva komentara tako su tipična a u istom trenutku odlično oslikavaju dominantne stavove o toj zajednici.

Dajem sve ove beznačajne države za jednu Jugoslaviju.
(Posmatrač, 25. oktobar 2012 13:31)

Današnji tim Jugoslavije bio bi: Pletikosa- Srna Lovren Šimunić Strinić-Rakitić Modrić Vukojević Perišić-Eduardo Manđukić, tenkjuverimač:)

6 hrvata-boban,šuker,štimac,jarni,pavličić,prosinečki u prvih 11, zato su uzeli naslov a seniori kad su drugovi miljenić i osim slagali ekipe- šipak
(f, 25. oktobar 2012 14:59)

Dakle vi radite i dalje jugo timove ali bez nas, mi smo uspješniji sami koliko god to nekog smetalo.

antijugonostalgicar

pre 11 godina

ma dok bi dosli u seniore opet bi radio nacionalni kljuc, ubacio bi Osim 5 bosanaca i 3 slovenca i kraj velike ekipe...

29. maj 1991.

pre 11 godina

@dominacija

Prosinecki je bio izbacen iz Dinama kao netalentovan. Da nije bilo Zvezde, zavrsio bi u nizerazrednom nemackom klubu. Prema tome, ne lozi se.

ExYuFudbal

pre 11 godina

Bolja buducnost je ostala negde u tim vremenima. Citajuci sta pisu neki anti, protu, kontra Juge, mogu samo da se nasmejem i da kazem da je ona Juga disala punim plucima, bila pojam za sve danasnje komadice, a sportski je bila velesila koju niko nije gledao sa omalovazavanjem, svi su je cenili.

Fudbalska prva liga je bila negde oko petog, sestog mesta u Evropi, sta je vec neko ovde pomenuo, a slazem se i da je zadrzavanje igraca veoma doprinosilo kvaliteti lige. Iz tog vremena ostale su legendarne reprezentacije u mnogim ekipnim sportovima.

Nekad bilo, sad se pominjalo.

Saša

pre 11 godina

i tad si mogao da budes sta hoces srbin hrvat jugosloven....pravoslavac musliman itd....ali te tad to nije cinilo visim oblikom zivota kako sebe posmatraju ovi nacionalisti....a ko zeli da uporedi tu drzavu sa bilo kojom koja joj je prethodila i dosla posle nje jednostavno je presmesno....pa ovi do danasnjeg dana nisu uspeli da pokradu sve sto je narod stvorio u toj drzavi....a usput unistavaju sve sto je bitno....zdravstvo skole itd....sport se jos drzi ali i on odavno na nizbrdici....i tako ce biti sve dok su bitna raznorazna lozenja a konkretne stvari nevazne....

NICK PRASCATON

pre 11 godina

Handanovic
Kolarov, subotic, vidic, ivanovic
Kuzmanovic, stankovic, modric,
Jovetic, krasic
Vucinic
(Nikola Bursac, 25. oktobar 2012 11:49)

Hahahahaha,i šta,da opet bude 0:3 protiv Belgije?

dzoni

pre 11 godina

Al vreme leti al opet neki trenuci se ne zaboravljaju i urezu ti se u pamcenje,finale smo gledali u tv sali dok smo bili na ekskurziji i navijali smo kao da smo bili tamo.

-.-

pre 11 godina

Uhvati me takva nostalgija i tuga kad se sjetim tih stvari,ali šta ćeš kad je narod glup,primitivan,neracionalan,nepromišljen i brzoplet!!Inače ta generacije je bila sastavljena od igrača rođenih od 1967 do 1969,šteta zbog Jugovića i Mihajlovića,ali mogli ste navesti i da u toj selekciji nije bilo ni Slaviše Jokanovića,pa zatim Mehe Kodre koji je u tom trenutku imao dosta dobru minutažu u Veležu,pa zatim Andreja Panadića(bio među 22 igrača SP 1990),Zvonimira Solde,Ljubinka Drulovića,Slavena Bilića!!

Servus prosvetljeni

pre 11 godina

@(Troml, 25. oktobar 2012 15:18)

Nemaju samo "južnjaci" to što ti nazivaš "jugonostalgija" , ti i oni koji na žalost ne znaju za bolje ma odakle bili, samo možda veću hrabrost da sami to sebi priznaju, već i mnogi "severnjaci", i to nije nikakva nostalgija već samo realnost da se nekada na ovim prostorima živelo bolje.
Da ti dočaram, vreme kada sam ja nekad u tvojim godinama bolje živeo od očevog džeparca nego što ćeš ti ikada, a i ja, od svoje plate, vreme kada se sa džeparcem išlo svake nedelje na utakmice ili koncerte Riblje Čorbe, Parnog Valjka, Azre, Ekatarine, Atomskog Skloništa ....a sada oni kao ti ako od plate skupe da jednom godišnje odu na koncert tomsona ili baje malog knindže, njihovoj sreći nema kraja ...

Troml

pre 11 godina

U mnogo toga bi bili prvi i najbolji.
To i mnogo toga nije odgovaralo svetskim
mocnicima pa su uz svesrdnu pomoc
nacionalista razbili nekada divnu
i jaku drzavu.
(nesa, 25. oktobar 2012 11:13)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Hvala ti lijepa na tako divnoj
državi (Jugoslaviji), ne spominji je.
Interesantna je pojava, da istok te
bivše države, jako pati od jugo-nostalgije,
dok Hrvati i Slovenci dobiju temperaturu
na spomen iste. Promislite zašto je to
tako.
Uostalom, ako vam je toliko stalo
do nje (Yuge), složite si jedno novu ali bez
Hrvatske i Hrvata. Znano je da vama mnogima
nedostaje Hrvatska (daj bože bez Hrvata,
željeli su neki) no to nije izvedivo pa se
zadovoljite s onim što imate i ne sanjajte.

Djavoli

pre 11 godina

To su bili dani ljubavi, zajedno smo sretni zivjeli.
Dani snova, avantura... :´(

Uglavnom ne moze mi niko reci da nismo prije bolji zivot imali nego danas, a to ne kazem iz neke nostalgije, samo sam realan, jer ovo danas nije nista.

Milos

pre 11 godina

Zoran Mijucic i Pero Skoric su bili iz Vojvodine, Zoran Mijucic je posle (1989) osvojio titulu sa Vojvodinom,(nije bio standardan ali je igrao) a Pero Skoric je igrao kasnije, ali je ostao neiskorisceni potencijal. Z. Mijucic je nazalost preminuo pre par godina.

Nostalgija

pre 11 godina

Mnogo jak tim. Osim je polako počeo da ih uvodi u A selekciju na SP u Italiji, a vrhunac je trebalo da se dostigne na EP 92 i SP 94. Ogromna šteta što ovaj tim nije ostao zajedno. Osvojili bi nar jedno od pomenuta 2 prvenstva.
(Đorđe, 25. oktobar 2012 10:40)
Vrhunac ove reprezentacije bi bila 1998.i Francuska,što se na kraju pokazalo i tačnim.Od ovih igrača sastavljene su dvije reprezentacije,obje su prošle grupu.Jedna je ispala zbog stative i nesretno promašenog penala,druga je na kraju bila 3.E sad zamisli da je bilo moguće pa da zajedno igraju Prosinečki,Boban,Jarni,Šuker,Štimac,Mijatović,Jugović,Mihajlović,Petrić,Brnović pa im pridodaj još Bokšića,Bilića,Zahovića,D.Stankovića...Uh da se smržneš od imena i ta bi ekipa bez problema došla do finala.

f

pre 11 godina

6 hrvata-boban,šuker,štimac,jarni,pavličić,prosinečki u prvih 11, zato su uzeli naslov a seniori kad su drugovi miljenić i osim slagali ekipe- šipak

Vujadin Boškov

pre 11 godina

Begovic, Ivanovic, Subotic, Kolarov, Modrić, Misimović, Tadić, Mandzukić, Dzeko, Pandev, Ibišević...

Kakav tim bi imali....

marko

pre 11 godina

ovo je lepa stvar na koju svi narodi sfrj treba da budu ponosni i koja treba da se spominje; ni lose ne treba zaboraviti, ali neka one ostanu u istoriji i za nauk, samo tako cemo svi napredovati

sirovina

pre 11 godina

Današnji tim Jugoslavije bio bi: Pletikosa- Srna Lovren Šimunić Strinić-Rakitić Modrić Vukojević Perišić-Eduardo Manđukić, tenkjuverimač:)

Fika

pre 11 godina

Danasnji tim Jugoslavije bi izgledao ovako: Begovic (Handanovic),Vidic,Ivanovic,Kolarov,Spahic,Modric,Pjanic,Pandev,Srna,Dzeko,Mandzukic.Stim sto jos 3 kvalitetne ekipe bi se mogle sastaviti da se nose sa mnogim velikim svetskim ekipama danas.
(bori, 25. oktobar 2012 10:10)
Vucinic,Jovetic?

ZG TOM

pre 11 godina

Što gora situacija sada i to u svim segmentima društva u svim bivšim republikama bivše države,normalno je da se ljudi prisjećaju 70-tih i 80-tih,a oni stariji i 60-tih god. iz SFRJ.Pa tako i nogometa/fudbala isto je i sa mnogo drugih sportova.Ali SPORT je još i dobar (u Srbiji,HRV,Sloveniji....) u odnosu na one druge stvari od kojih živimo.Svi ljudi sa ovih prostora jednostavno su ravnodušni na bezbrojne pohlepne odluke političara i tajkuna u zadnjih 20 godina.U jednom dokumentarnom filmu o J.Koreji jedan radik u njihovom brodogradilištu,kada se uspoređivao standard, rekao je da smo svi sa ovih prostora naivni,kao ovce za tjeranje u duboku socijalu.Danas čak i oni koji su mahali zastavama i patriotizmom ne žive kako su si zamislili,a zamislite kako je onda onima koji su zadnja desetljeća živjeli skromno.Tako da je SPORT još uvijek hrana za dušu na ovim prostorima kako u kojoj novonastaloj državi.

pgf

pre 11 godina

lijepo se sjetit na nesto sto se nikad vise nece desit na ovim prostorima od novonastalih drzava!daj boze da oce ali vrlo tesko.ranko zirojevic je bio stasan igrac u tom momentu,mozda najbolji u cg,ali nazalost nije uspio vise.sve majsor do majstora od kapitena jegulje pa do ekonoma! .

nmnm

pre 11 godina

Čačanin Božović Branko je takodje bio član te generacije,možda čak i kapiten,a izostavljen iz te ekipe !!!!!!
Pravilo se mesto za nekoga.

Garbage collector

pre 11 godina

Kad se setim kako smo razbijali basket i fudbal, mada i u ostalim sportovima smo bili dobri. Gledao sam to prvenstvo sa uživanjem. U to vreme protiv Belgije, Portugalije, Švajcarske, Škotske, Grčke, Danske... smo bili apsolutni favoriti. 30 godina sam živeo u Jugoslaviji i tada je domaći sport vredelo gledati.

Pravi put

pre 11 godina

Ovo je pravi put do uspeha. Ako hoces da na seniorskom nivou imas uspeh moras ga ostvariti i u mladjim kategorijama. Ova generacija je dobro selektovana od strane strucnih ljudi i rezzultat je bio neizbezan. Danas se sve to radi u instant varijanti ali za kvalitetan odabir i razvoj sportiste je potrebno vreme ipak.

Bax

pre 11 godina

pa osim mijatovica skoro svi hrvati.
(milan delija, 25. oktobar 2012 11:13)

FYI
Lekovic, Brnovic, Mijatovic, Zirojevic i Djurkovic - Crnogorci!

Zoran

pre 11 godina

... igrajte regionalnu ligu . 5000 policajaca da se mobiliše , ali bi imali i sponzore . Već sledeće 3000 pa 1500 pa 500 , a u nacionalnim prvenstvima bi se utrkivali za tu ligu . Već sledeće jeseni . Valjda imate pameti i slobode da to učinite . Naravno , ukoliko neki "veliki baja" ( SAD preko svoje EU )sa strane sve to opstruiše . Jer fudbalom je počeo rat , fudbalom će se i završiti . I tad se možete nadati proljeću u LŠ , a dalje (t)ko zna . Nema nama jednima bez drugih ništa . U svim drugim slučajevima smo sredstvo za potkusurivanje , a pol. rukovodstva plaćeni sateliti i nikako tako nešto im ne bi odgovaralo jer se ne bi mogli dočepati portirnice skupštine ili sabora . U "osovini" Hrvatska-Srbija je ključ . Ko je pametan i nije zaslijepljen , shvatiće porijeklo problema , a ako ja nešto neću nikakva sils me neće natjerati da radim u korist svoje štete .

Coco Bill

pre 11 godina

Lepo. Šta bi bilo, kad bi bilo. A bilo je šta ne treba, razbucali smo se na način na koji smo očito zaslužili. Meni je sve što se odnosi na tu državu, a i ove, kao, nostalgične tonove potpuno degutantno.
(munZ, 25. oktobar 2012 10:20)

Da a nisu ti degutantni političari koji te i dalje "lože". To se najbolje vidi, kad neki od njih nešta izjavi, pa ovde baš u ovim komentarima počinje prepucavanje i odbrana nacije.

Branko Von Beca

pre 11 godina

I ne samo u fudbalu, juče mlađim kolegama pričam kako sam kao partizanovac u hali Sportova na Novom Beogradu gledao košarkaške utakmice između Partizana (Đorđević, Danilović, Nakić,Paspalj, Divac, Pecarski) i Jugoplastike ( Sretenović, Perasović, Kukoč, Savić, Vranković,Rađa )...zatim sledeće nedelje Zvezda ( Ilić, Radović,Trifunović,Janković, Jovanović,Zufer Avdija ) pa Cibona sa pokojnim Draženom, Acom, Čuturom, Knegom ...i naravno sve ove momke koji su današnja tema u fudbalskim prvenstvenim utakmicama, plus oni stariji Đurovski, Piksi, Savićević, Pančev, zatim Stevanović, Batrović, Đukić, legendarni Spasić. Fudbalskih utakmica Partizana sa Groningenom i Seltikom...
Sad, sem Vujoševića i Danilovića, ne mogu da se setim ni jednog imena koje ima veze sa Partizanom a da mi nešto znači.
Naravno, kao partizanovac namerno podbodem kolegu zvezdaša, koji je od neke '95 počeo da ide na fudbalske utakmice a ja već 1992 prestao,šta sam ja za jednu sezonu mogao da vidim na našim terenima, a da je jedini igrač Zvezde od kada on ide na utakmice za ovih 17 g. a da je vredan pomena, Milijaš .
Realno, ni kod nas ništa bolja situacija.
A sad tek,hteli preko leba pogače, pa tako i dobili, srećnije i bolje sutra...

U glavnom, od mene veliko H V A L A svim momcima sa prostora nekadašnje Juge, ma odakle bili, što su mi pružili veliku ČAST da ih uživo gledam i uživam u nečemu što današnjim klincima zvuči kao bajka. I ne samo od mene, najbolji dokaz za to je oproštajna utakmica Saše Đorđević.

sd

pre 11 godina

juga je imala extra igrace,pa rekao bi bolje nego sto su danas i sto igraju za ex bivse republike.a opet ta jaka juga nije nista znacajno napravila sa seniorima a imala je takve klase od igraca.jedino je ova u21 napravila uspjeh od koje ce kasnije izrast bronzana hrvatska na mundijalu 98.

boki

pre 11 godina

Danasnji tim Jugoslavije bi izgledao ovako: Begovic (Handanovic),Vidic,Ivanovic,Kolarov,Spahic,Modric,Pjanic,Pandev,Srna,Dzeko,Mandzukic.Stim sto jos 3 kvalitetne ekipe bi se mogle sastaviti da se nose sa mnogim velikim svetskim ekipama danas.
(bori, 25. oktobar 2012 10:10)

+ Ibrahimovic jer pitanje da li bi igrao za Svedjane ili Jugoslaviju?

Cika Velja

pre 11 godina

Na zalost jedan nije medju zivima,Zoran Mijucic,jedan od najtalentovanijih.Zivot je cudan,ljudske sudbine ,a i karakteri ljudi,dok je vecina iz o ve generacije igrala u velikim klubovim i uzela novce,on je zavrsio karijeru u nizerazrednom klubu i bez dinara u dzepu.Da li je alkohol glavni uzrok njegove smrti,nisam siguran,ali zivot tako zna da poturi djon i da te uputi u pogresnom smeru iako si bio na pravom putu.

nesa

pre 11 godina

U mnogo toga bi bili prvi i najbolji. To i mnogo toga nije odgovaralo svetskim mocnicima pa su uz svesrdnu pomoc nacionalista razbili nekada divnu i jaku drzavu.

veljko

pre 11 godina

zaboravili ste u vasim nabrajanjim najboljih da stavite jovetica, vucinica i subotica, a siguran sam da i ja sad neke zaboravljam

stara jugoslavija bi uvek bila u top3 svih prvenstava

ccc

pre 11 godina

Auuu ljudi moji dragi, pa da li je moguće da je prošlo, protrčalo, projurilo četvrt veka od tada?! Pa sećam se, kao juče da je... Uh al' sam omatorio...

tuga...

pre 11 godina

jbg.. veca drzava, igracima zabranjeno inozemstvo do 28 godine i automatski puno veca konkurencija i naravno kvaliteta timova.. u to vrijeme niti jednom evropskom velikanu nije bilo svejedno kad bi izvukli bilo koji tim iz Jugoslavije u evropskim utakmicama. Po kvaliteti je liga bila 5-6 u evropi ali bas iz razloga zabrane transfera.
(mirakul, 25. oktobar 2012 10:40)

Upravo tako....igraci su prakticno provodili celu karijeru u nasoj ligi tako da se kvalitet svake godine sve vise i vise koncetrisao na jednom mestu i to je naravno dalo rezultata, fudbal je bio odlican...a danas sve sto vredi ode vec sa 17-18 godina a ostanu tatini sinovi koji ne mogu nista da urade...zamislite bre Partizan sa Joveticem, Tosicem, Ljajicem, Sulejmanijem, Savicem, Nastasicem...zamislite Dinamo sa Modricem, Eduardom, Mandzukicem, Vukojevicem...Zvezdu sa Vidicem, Bisevcem, Jankovicem, Bastom pa i Lekicem...strasne stvari....

Son_of_a_gun

pre 11 godina

Prvih 11 danas bi bili:

Handanovič, Kolarov, Vidić, Subotić, Ivanović, , Srna, Modrić, Pjanić, Pandev, Džeko, Vučinić.

Zamjene: Begović, Ćorluka, Nastasić, Jovetić, Eduardo.

mirakul

pre 11 godina

jbg.. veca drzava, igracima zabranjeno inozemstvo do 28 godine i automatski puno veca konkurencija i naravno kvaliteta timova.. u to vrijeme niti jednom evropskom velikanu nije bilo svejedno kad bi izvukli bilo koji tim iz Jugoslavije u evropskim utakmicama. Po kvaliteti je liga bila 5-6 u evropi ali bas iz razloga zabrane transfera.

Đorđe

pre 11 godina

Mnogo jak tim. Osim je polako počeo da ih uvodi u A selekciju na SP u Italiji, a vrhunac je trebalo da se dostigne na EP 92 i SP 94. Ogromna šteta što ovaj tim nije ostao zajedno. Osvojili bi nar jedno od pomenuta 2 prvenstva.

bori

pre 11 godina

Danasnji tim Jugoslavije bi izgledao ovako: Begovic (Handanovic),Vidic,Ivanovic,Kolarov,Spahic,Modric,Pjanic,Pandev,Srna,Dzeko,Mandzukic.Stim sto jos 3 kvalitetne ekipe bi se mogle sastaviti da se nose sa mnogim velikim svetskim ekipama danas.

munZ

pre 11 godina

Lepo. Šta bi bilo, kad bi bilo. A bilo je šta ne treba, razbucali smo se na način na koji smo očito zaslužili. Meni je sve što se odnosi na tu državu, a i ove, kao, nostalgične tonove potpuno degutantno.

Mrki

pre 11 godina

Strašna je to ekipa bila,danas bi to izgledalo ovako HANDANOVIĆ-IVANOVIĆ VIDIĆ SUBOTIĆ-SRNA KOLAROV MODRIĆ PJANIĆ RAKITIĆ-MANDŽUKIĆ(EDUARDO) DŽEKO ne znam šta se vama čini ja mislim da bi bili konkurentni svima.

ccc

pre 11 godina

Auuu ljudi moji dragi, pa da li je moguće da je prošlo, protrčalo, projurilo četvrt veka od tada?! Pa sećam se, kao juče da je... Uh al' sam omatorio...

bori

pre 11 godina

Danasnji tim Jugoslavije bi izgledao ovako: Begovic (Handanovic),Vidic,Ivanovic,Kolarov,Spahic,Modric,Pjanic,Pandev,Srna,Dzeko,Mandzukic.Stim sto jos 3 kvalitetne ekipe bi se mogle sastaviti da se nose sa mnogim velikim svetskim ekipama danas.

mirakul

pre 11 godina

jbg.. veca drzava, igracima zabranjeno inozemstvo do 28 godine i automatski puno veca konkurencija i naravno kvaliteta timova.. u to vrijeme niti jednom evropskom velikanu nije bilo svejedno kad bi izvukli bilo koji tim iz Jugoslavije u evropskim utakmicama. Po kvaliteti je liga bila 5-6 u evropi ali bas iz razloga zabrane transfera.

Đorđe

pre 11 godina

Mnogo jak tim. Osim je polako počeo da ih uvodi u A selekciju na SP u Italiji, a vrhunac je trebalo da se dostigne na EP 92 i SP 94. Ogromna šteta što ovaj tim nije ostao zajedno. Osvojili bi nar jedno od pomenuta 2 prvenstva.

Branko Von Beca

pre 11 godina

I ne samo u fudbalu, juče mlađim kolegama pričam kako sam kao partizanovac u hali Sportova na Novom Beogradu gledao košarkaške utakmice između Partizana (Đorđević, Danilović, Nakić,Paspalj, Divac, Pecarski) i Jugoplastike ( Sretenović, Perasović, Kukoč, Savić, Vranković,Rađa )...zatim sledeće nedelje Zvezda ( Ilić, Radović,Trifunović,Janković, Jovanović,Zufer Avdija ) pa Cibona sa pokojnim Draženom, Acom, Čuturom, Knegom ...i naravno sve ove momke koji su današnja tema u fudbalskim prvenstvenim utakmicama, plus oni stariji Đurovski, Piksi, Savićević, Pančev, zatim Stevanović, Batrović, Đukić, legendarni Spasić. Fudbalskih utakmica Partizana sa Groningenom i Seltikom...
Sad, sem Vujoševića i Danilovića, ne mogu da se setim ni jednog imena koje ima veze sa Partizanom a da mi nešto znači.
Naravno, kao partizanovac namerno podbodem kolegu zvezdaša, koji je od neke '95 počeo da ide na fudbalske utakmice a ja već 1992 prestao,šta sam ja za jednu sezonu mogao da vidim na našim terenima, a da je jedini igrač Zvezde od kada on ide na utakmice za ovih 17 g. a da je vredan pomena, Milijaš .
Realno, ni kod nas ništa bolja situacija.
A sad tek,hteli preko leba pogače, pa tako i dobili, srećnije i bolje sutra...

U glavnom, od mene veliko H V A L A svim momcima sa prostora nekadašnje Juge, ma odakle bili, što su mi pružili veliku ČAST da ih uživo gledam i uživam u nečemu što današnjim klincima zvuči kao bajka. I ne samo od mene, najbolji dokaz za to je oproštajna utakmica Saše Đorđević.

tuga...

pre 11 godina

jbg.. veca drzava, igracima zabranjeno inozemstvo do 28 godine i automatski puno veca konkurencija i naravno kvaliteta timova.. u to vrijeme niti jednom evropskom velikanu nije bilo svejedno kad bi izvukli bilo koji tim iz Jugoslavije u evropskim utakmicama. Po kvaliteti je liga bila 5-6 u evropi ali bas iz razloga zabrane transfera.
(mirakul, 25. oktobar 2012 10:40)

Upravo tako....igraci su prakticno provodili celu karijeru u nasoj ligi tako da se kvalitet svake godine sve vise i vise koncetrisao na jednom mestu i to je naravno dalo rezultata, fudbal je bio odlican...a danas sve sto vredi ode vec sa 17-18 godina a ostanu tatini sinovi koji ne mogu nista da urade...zamislite bre Partizan sa Joveticem, Tosicem, Ljajicem, Sulejmanijem, Savicem, Nastasicem...zamislite Dinamo sa Modricem, Eduardom, Mandzukicem, Vukojevicem...Zvezdu sa Vidicem, Bisevcem, Jankovicem, Bastom pa i Lekicem...strasne stvari....

Mrki

pre 11 godina

Strašna je to ekipa bila,danas bi to izgledalo ovako HANDANOVIĆ-IVANOVIĆ VIDIĆ SUBOTIĆ-SRNA KOLAROV MODRIĆ PJANIĆ RAKITIĆ-MANDŽUKIĆ(EDUARDO) DŽEKO ne znam šta se vama čini ja mislim da bi bili konkurentni svima.

Son_of_a_gun

pre 11 godina

Prvih 11 danas bi bili:

Handanovič, Kolarov, Vidić, Subotić, Ivanović, , Srna, Modrić, Pjanić, Pandev, Džeko, Vučinić.

Zamjene: Begović, Ćorluka, Nastasić, Jovetić, Eduardo.

boki

pre 11 godina

Danasnji tim Jugoslavije bi izgledao ovako: Begovic (Handanovic),Vidic,Ivanovic,Kolarov,Spahic,Modric,Pjanic,Pandev,Srna,Dzeko,Mandzukic.Stim sto jos 3 kvalitetne ekipe bi se mogle sastaviti da se nose sa mnogim velikim svetskim ekipama danas.
(bori, 25. oktobar 2012 10:10)

+ Ibrahimovic jer pitanje da li bi igrao za Svedjane ili Jugoslaviju?

veljko

pre 11 godina

zaboravili ste u vasim nabrajanjim najboljih da stavite jovetica, vucinica i subotica, a siguran sam da i ja sad neke zaboravljam

stara jugoslavija bi uvek bila u top3 svih prvenstava

Cika Velja

pre 11 godina

Na zalost jedan nije medju zivima,Zoran Mijucic,jedan od najtalentovanijih.Zivot je cudan,ljudske sudbine ,a i karakteri ljudi,dok je vecina iz o ve generacije igrala u velikim klubovim i uzela novce,on je zavrsio karijeru u nizerazrednom klubu i bez dinara u dzepu.Da li je alkohol glavni uzrok njegove smrti,nisam siguran,ali zivot tako zna da poturi djon i da te uputi u pogresnom smeru iako si bio na pravom putu.

Garbage collector

pre 11 godina

Kad se setim kako smo razbijali basket i fudbal, mada i u ostalim sportovima smo bili dobri. Gledao sam to prvenstvo sa uživanjem. U to vreme protiv Belgije, Portugalije, Švajcarske, Škotske, Grčke, Danske... smo bili apsolutni favoriti. 30 godina sam živeo u Jugoslaviji i tada je domaći sport vredelo gledati.

Zoran

pre 11 godina

... igrajte regionalnu ligu . 5000 policajaca da se mobiliše , ali bi imali i sponzore . Već sledeće 3000 pa 1500 pa 500 , a u nacionalnim prvenstvima bi se utrkivali za tu ligu . Već sledeće jeseni . Valjda imate pameti i slobode da to učinite . Naravno , ukoliko neki "veliki baja" ( SAD preko svoje EU )sa strane sve to opstruiše . Jer fudbalom je počeo rat , fudbalom će se i završiti . I tad se možete nadati proljeću u LŠ , a dalje (t)ko zna . Nema nama jednima bez drugih ništa . U svim drugim slučajevima smo sredstvo za potkusurivanje , a pol. rukovodstva plaćeni sateliti i nikako tako nešto im ne bi odgovaralo jer se ne bi mogli dočepati portirnice skupštine ili sabora . U "osovini" Hrvatska-Srbija je ključ . Ko je pametan i nije zaslijepljen , shvatiće porijeklo problema , a ako ja nešto neću nikakva sils me neće natjerati da radim u korist svoje štete .

Fika

pre 11 godina

Danasnji tim Jugoslavije bi izgledao ovako: Begovic (Handanovic),Vidic,Ivanovic,Kolarov,Spahic,Modric,Pjanic,Pandev,Srna,Dzeko,Mandzukic.Stim sto jos 3 kvalitetne ekipe bi se mogle sastaviti da se nose sa mnogim velikim svetskim ekipama danas.
(bori, 25. oktobar 2012 10:10)
Vucinic,Jovetic?

Nostalgija

pre 11 godina

Mnogo jak tim. Osim je polako počeo da ih uvodi u A selekciju na SP u Italiji, a vrhunac je trebalo da se dostigne na EP 92 i SP 94. Ogromna šteta što ovaj tim nije ostao zajedno. Osvojili bi nar jedno od pomenuta 2 prvenstva.
(Đorđe, 25. oktobar 2012 10:40)
Vrhunac ove reprezentacije bi bila 1998.i Francuska,što se na kraju pokazalo i tačnim.Od ovih igrača sastavljene su dvije reprezentacije,obje su prošle grupu.Jedna je ispala zbog stative i nesretno promašenog penala,druga je na kraju bila 3.E sad zamisli da je bilo moguće pa da zajedno igraju Prosinečki,Boban,Jarni,Šuker,Štimac,Mijatović,Jugović,Mihajlović,Petrić,Brnović pa im pridodaj još Bokšića,Bilića,Zahovića,D.Stankovića...Uh da se smržneš od imena i ta bi ekipa bez problema došla do finala.

nesa

pre 11 godina

U mnogo toga bi bili prvi i najbolji. To i mnogo toga nije odgovaralo svetskim mocnicima pa su uz svesrdnu pomoc nacionalista razbili nekada divnu i jaku drzavu.

ZG TOM

pre 11 godina

Što gora situacija sada i to u svim segmentima društva u svim bivšim republikama bivše države,normalno je da se ljudi prisjećaju 70-tih i 80-tih,a oni stariji i 60-tih god. iz SFRJ.Pa tako i nogometa/fudbala isto je i sa mnogo drugih sportova.Ali SPORT je još i dobar (u Srbiji,HRV,Sloveniji....) u odnosu na one druge stvari od kojih živimo.Svi ljudi sa ovih prostora jednostavno su ravnodušni na bezbrojne pohlepne odluke političara i tajkuna u zadnjih 20 godina.U jednom dokumentarnom filmu o J.Koreji jedan radik u njihovom brodogradilištu,kada se uspoređivao standard, rekao je da smo svi sa ovih prostora naivni,kao ovce za tjeranje u duboku socijalu.Danas čak i oni koji su mahali zastavama i patriotizmom ne žive kako su si zamislili,a zamislite kako je onda onima koji su zadnja desetljeća živjeli skromno.Tako da je SPORT još uvijek hrana za dušu na ovim prostorima kako u kojoj novonastaloj državi.

Djavoli

pre 11 godina

To su bili dani ljubavi, zajedno smo sretni zivjeli.
Dani snova, avantura... :´(

Uglavnom ne moze mi niko reci da nismo prije bolji zivot imali nego danas, a to ne kazem iz neke nostalgije, samo sam realan, jer ovo danas nije nista.

-.-

pre 11 godina

Uhvati me takva nostalgija i tuga kad se sjetim tih stvari,ali šta ćeš kad je narod glup,primitivan,neracionalan,nepromišljen i brzoplet!!Inače ta generacije je bila sastavljena od igrača rođenih od 1967 do 1969,šteta zbog Jugovića i Mihajlovića,ali mogli ste navesti i da u toj selekciji nije bilo ni Slaviše Jokanovića,pa zatim Mehe Kodre koji je u tom trenutku imao dosta dobru minutažu u Veležu,pa zatim Andreja Panadića(bio među 22 igrača SP 1990),Zvonimira Solde,Ljubinka Drulovića,Slavena Bilića!!

sd

pre 11 godina

juga je imala extra igrace,pa rekao bi bolje nego sto su danas i sto igraju za ex bivse republike.a opet ta jaka juga nije nista znacajno napravila sa seniorima a imala je takve klase od igraca.jedino je ova u21 napravila uspjeh od koje ce kasnije izrast bronzana hrvatska na mundijalu 98.

Bax

pre 11 godina

pa osim mijatovica skoro svi hrvati.
(milan delija, 25. oktobar 2012 11:13)

FYI
Lekovic, Brnovic, Mijatovic, Zirojevic i Djurkovic - Crnogorci!

munZ

pre 11 godina

Lepo. Šta bi bilo, kad bi bilo. A bilo je šta ne treba, razbucali smo se na način na koji smo očito zaslužili. Meni je sve što se odnosi na tu državu, a i ove, kao, nostalgične tonove potpuno degutantno.

Coco Bill

pre 11 godina

Lepo. Šta bi bilo, kad bi bilo. A bilo je šta ne treba, razbucali smo se na način na koji smo očito zaslužili. Meni je sve što se odnosi na tu državu, a i ove, kao, nostalgične tonove potpuno degutantno.
(munZ, 25. oktobar 2012 10:20)

Da a nisu ti degutantni političari koji te i dalje "lože". To se najbolje vidi, kad neki od njih nešta izjavi, pa ovde baš u ovim komentarima počinje prepucavanje i odbrana nacije.

Servus prosvetljeni

pre 11 godina

@(Troml, 25. oktobar 2012 15:18)

Nemaju samo "južnjaci" to što ti nazivaš "jugonostalgija" , ti i oni koji na žalost ne znaju za bolje ma odakle bili, samo možda veću hrabrost da sami to sebi priznaju, već i mnogi "severnjaci", i to nije nikakva nostalgija već samo realnost da se nekada na ovim prostorima živelo bolje.
Da ti dočaram, vreme kada sam ja nekad u tvojim godinama bolje živeo od očevog džeparca nego što ćeš ti ikada, a i ja, od svoje plate, vreme kada se sa džeparcem išlo svake nedelje na utakmice ili koncerte Riblje Čorbe, Parnog Valjka, Azre, Ekatarine, Atomskog Skloništa ....a sada oni kao ti ako od plate skupe da jednom godišnje odu na koncert tomsona ili baje malog knindže, njihovoj sreći nema kraja ...

marko

pre 11 godina

ovo je lepa stvar na koju svi narodi sfrj treba da budu ponosni i koja treba da se spominje; ni lose ne treba zaboraviti, ali neka one ostanu u istoriji i za nauk, samo tako cemo svi napredovati

pgf

pre 11 godina

lijepo se sjetit na nesto sto se nikad vise nece desit na ovim prostorima od novonastalih drzava!daj boze da oce ali vrlo tesko.ranko zirojevic je bio stasan igrac u tom momentu,mozda najbolji u cg,ali nazalost nije uspio vise.sve majsor do majstora od kapitena jegulje pa do ekonoma! .

NICK PRASCATON

pre 11 godina

Handanovic
Kolarov, subotic, vidic, ivanovic
Kuzmanovic, stankovic, modric,
Jovetic, krasic
Vucinic
(Nikola Bursac, 25. oktobar 2012 11:49)

Hahahahaha,i šta,da opet bude 0:3 protiv Belgije?

Vujadin Boškov

pre 11 godina

Begovic, Ivanovic, Subotic, Kolarov, Modrić, Misimović, Tadić, Mandzukić, Dzeko, Pandev, Ibišević...

Kakav tim bi imali....

Saša

pre 11 godina

i tad si mogao da budes sta hoces srbin hrvat jugosloven....pravoslavac musliman itd....ali te tad to nije cinilo visim oblikom zivota kako sebe posmatraju ovi nacionalisti....a ko zeli da uporedi tu drzavu sa bilo kojom koja joj je prethodila i dosla posle nje jednostavno je presmesno....pa ovi do danasnjeg dana nisu uspeli da pokradu sve sto je narod stvorio u toj drzavi....a usput unistavaju sve sto je bitno....zdravstvo skole itd....sport se jos drzi ali i on odavno na nizbrdici....i tako ce biti sve dok su bitna raznorazna lozenja a konkretne stvari nevazne....

sirovina

pre 11 godina

Današnji tim Jugoslavije bio bi: Pletikosa- Srna Lovren Šimunić Strinić-Rakitić Modrić Vukojević Perišić-Eduardo Manđukić, tenkjuverimač:)

Troml

pre 11 godina

U mnogo toga bi bili prvi i najbolji.
To i mnogo toga nije odgovaralo svetskim
mocnicima pa su uz svesrdnu pomoc
nacionalista razbili nekada divnu
i jaku drzavu.
(nesa, 25. oktobar 2012 11:13)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Hvala ti lijepa na tako divnoj
državi (Jugoslaviji), ne spominji je.
Interesantna je pojava, da istok te
bivše države, jako pati od jugo-nostalgije,
dok Hrvati i Slovenci dobiju temperaturu
na spomen iste. Promislite zašto je to
tako.
Uostalom, ako vam je toliko stalo
do nje (Yuge), složite si jedno novu ali bez
Hrvatske i Hrvata. Znano je da vama mnogima
nedostaje Hrvatska (daj bože bez Hrvata,
željeli su neki) no to nije izvedivo pa se
zadovoljite s onim što imate i ne sanjajte.

ExYuFudbal

pre 11 godina

Bolja buducnost je ostala negde u tim vremenima. Citajuci sta pisu neki anti, protu, kontra Juge, mogu samo da se nasmejem i da kazem da je ona Juga disala punim plucima, bila pojam za sve danasnje komadice, a sportski je bila velesila koju niko nije gledao sa omalovazavanjem, svi su je cenili.

Fudbalska prva liga je bila negde oko petog, sestog mesta u Evropi, sta je vec neko ovde pomenuo, a slazem se i da je zadrzavanje igraca veoma doprinosilo kvaliteti lige. Iz tog vremena ostale su legendarne reprezentacije u mnogim ekipnim sportovima.

Nekad bilo, sad se pominjalo.

f

pre 11 godina

6 hrvata-boban,šuker,štimac,jarni,pavličić,prosinečki u prvih 11, zato su uzeli naslov a seniori kad su drugovi miljenić i osim slagali ekipe- šipak

Milos

pre 11 godina

Zoran Mijucic i Pero Skoric su bili iz Vojvodine, Zoran Mijucic je posle (1989) osvojio titulu sa Vojvodinom,(nije bio standardan ali je igrao) a Pero Skoric je igrao kasnije, ali je ostao neiskorisceni potencijal. Z. Mijucic je nazalost preminuo pre par godina.

dzoni

pre 11 godina

Al vreme leti al opet neki trenuci se ne zaboravljaju i urezu ti se u pamcenje,finale smo gledali u tv sali dok smo bili na ekskurziji i navijali smo kao da smo bili tamo.

nmnm

pre 11 godina

Čačanin Božović Branko je takodje bio član te generacije,možda čak i kapiten,a izostavljen iz te ekipe !!!!!!
Pravilo se mesto za nekoga.

Pravi put

pre 11 godina

Ovo je pravi put do uspeha. Ako hoces da na seniorskom nivou imas uspeh moras ga ostvariti i u mladjim kategorijama. Ova generacija je dobro selektovana od strane strucnih ljudi i rezzultat je bio neizbezan. Danas se sve to radi u instant varijanti ali za kvalitetan odabir i razvoj sportiste je potrebno vreme ipak.

zg slavac sport kao preslika općih društvenih prilika

pre 11 godina

Zanimljiva ta jugonostalgija. I onda kad se sastavlja današnji jugo tim dobijete u pravilu 4-5 Srba, 1-2, Hrvata, 2-3 bosanca i ostalih. Iako je opće poznato da je Hrvatska najbolja a Srbija trenutno najgora. Eto to je u tim komentarima bit juge, Srbima prednost, Hrvati jedva zastupljeni (iako smo dokazano bolji u nogometu i to puno). Kao želite nas a dali bi nam jedno-dva mjesta u ekipi. Nama! Zanimljivo je kako po ovim jugoistočnim krajevima vlada nostalgija a mi kažemo nikad više - hvala lijepo. U nogometu nam ide odlično i bez vas. Iz toga se jasno vidio tko je jugom profitirao a tko gubio. Slijedeća dva komentara tako su tipična a u istom trenutku odlično oslikavaju dominantne stavove o toj zajednici.

Dajem sve ove beznačajne države za jednu Jugoslaviju.
(Posmatrač, 25. oktobar 2012 13:31)

Današnji tim Jugoslavije bio bi: Pletikosa- Srna Lovren Šimunić Strinić-Rakitić Modrić Vukojević Perišić-Eduardo Manđukić, tenkjuverimač:)

6 hrvata-boban,šuker,štimac,jarni,pavličić,prosinečki u prvih 11, zato su uzeli naslov a seniori kad su drugovi miljenić i osim slagali ekipe- šipak
(f, 25. oktobar 2012 14:59)

Dakle vi radite i dalje jugo timove ali bez nas, mi smo uspješniji sami koliko god to nekog smetalo.

antijugonostalgicar

pre 11 godina

ma dok bi dosli u seniore opet bi radio nacionalni kljuc, ubacio bi Osim 5 bosanaca i 3 slovenca i kraj velike ekipe...

Krajišnik

pre 11 godina

Sa Jugom je otišao i fudbal. I još mnogo toga. Ali smo zato dobili nacionalizam, verski fanatizam, "krizu", korupciju, i razna druga čuda modernog života na Balkanu. Ko je lud da ne uživa u sadašnjosti nadajući se da se prošlost neće ponoviti, a strepeći od budućnosti?

29. maj 1991.

pre 11 godina

@dominacija

Prosinecki je bio izbacen iz Dinama kao netalentovan. Da nije bilo Zvezde, zavrsio bi u nizerazrednom nemackom klubu. Prema tome, ne lozi se.

Ivan Bukvic

pre 11 godina

Svaka cast.Ovo je bila Mega momcad.6 Hrvata ali zaboravio sam sedmog Tomislava Piplicu.Evo pogledh malo stare arhive 50.tih godia.Beara Stankovic,Crnkovic,Cajkovski,Horvat,Boskov,Ognjanov,Mitic.,Vukas,Bobek,Zebec.Evo opet 6 Hrvata I Jedan Hrvatski Pravoslavac.Ovm Pokojnim Vjecna Slava Nek pocivaju U miru.

Srdjan

pre 11 godina

Tesko bi bilo sada sastaviti prvu postavu Jugoslavije, jedino sigurno je to da bi branio Handanovic i to su mnogi rekli i verovatno bi Modric igrao a za sve ostale bi bilo znak pitanja, u napadu sigurno ne bi bilo Srba kao i da u odbrani ne bi bili svi Srbi. Pitanje i ko bi selektor bio, ali da bi smo bili jaki bili bi smo i to mnogo... steta...

Zvezdas iz Hamburga

pre 11 godina

Deo reprezentacije 90tih: Suker, Mijatovic, Pancev - Jarni, Boban, Savicevic, Prosinecki, Piksi, Jugovic, Mihajlovic! I to su samo navala i sredina! Gazili bi deset godina sigurno sve i svasta po svetu. Tadasnji navalni i srednji red je bio za dve klase bolji od danasnjeg spanskog sa Cavijem, Injestom, Fabregasom i Vijom.
A i vidim kako mnogi ovde sastavlju jednu mogucu danasnju jugoslovensku reprezentaciju u kojoj u napapdu pored Mandzukica i Dzeka zaboravu Ibru da nabrajaju, koji bi garantovano igrao za jugoslovensku repku.
E, gde bi nam danas bio kraj?

hux flux

pre 11 godina

nisam jugonostalgicar i nikada nisam ni bio,ali je cinjenica da je sve bilo kvalitetnije nekada nego sada. smatram da ova sjajna generacija nikada nista ne bi uradila u seniorskoj konkurenciji upravo zbog "kljuca" gde je svaka republika morala da ima nekog predavnika na ustrb nekog boljeg od sebe.pitanje za "ugrozene" Hrvate glasi:ako vam je sada sve tako super,sjajno kako ste tisucljecima zeleli,ako vam se gadimo kao sto se moze naslutiti iz vasih komentara,sta radite na srpskim sajtovima,zasto citate nase vesti kad ste jedva cekali da budete samostalni i da pobegnete od nas?

Troml

pre 11 godina

U mnogo toga bi bili prvi i najbolji.
To i mnogo toga nije odgovaralo svetskim
mocnicima pa su uz svesrdnu pomoc
nacionalista razbili nekada divnu
i jaku drzavu.
(nesa, 25. oktobar 2012 11:13)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Hvala ti lijepa na tako divnoj
državi (Jugoslaviji), ne spominji je.
Interesantna je pojava, da istok te
bivše države, jako pati od jugo-nostalgije,
dok Hrvati i Slovenci dobiju temperaturu
na spomen iste. Promislite zašto je to
tako.
Uostalom, ako vam je toliko stalo
do nje (Yuge), složite si jedno novu ali bez
Hrvatske i Hrvata. Znano je da vama mnogima
nedostaje Hrvatska (daj bože bez Hrvata,
željeli su neki) no to nije izvedivo pa se
zadovoljite s onim što imate i ne sanjajte.

munZ

pre 11 godina

Lepo. Šta bi bilo, kad bi bilo. A bilo je šta ne treba, razbucali smo se na način na koji smo očito zaslužili. Meni je sve što se odnosi na tu državu, a i ove, kao, nostalgične tonove potpuno degutantno.

bori

pre 11 godina

Danasnji tim Jugoslavije bi izgledao ovako: Begovic (Handanovic),Vidic,Ivanovic,Kolarov,Spahic,Modric,Pjanic,Pandev,Srna,Dzeko,Mandzukic.Stim sto jos 3 kvalitetne ekipe bi se mogle sastaviti da se nose sa mnogim velikim svetskim ekipama danas.

sirovina

pre 11 godina

Današnji tim Jugoslavije bio bi: Pletikosa- Srna Lovren Šimunić Strinić-Rakitić Modrić Vukojević Perišić-Eduardo Manđukić, tenkjuverimač:)

f

pre 11 godina

6 hrvata-boban,šuker,štimac,jarni,pavličić,prosinečki u prvih 11, zato su uzeli naslov a seniori kad su drugovi miljenić i osim slagali ekipe- šipak

Mrki

pre 11 godina

Strašna je to ekipa bila,danas bi to izgledalo ovako HANDANOVIĆ-IVANOVIĆ VIDIĆ SUBOTIĆ-SRNA KOLAROV MODRIĆ PJANIĆ RAKITIĆ-MANDŽUKIĆ(EDUARDO) DŽEKO ne znam šta se vama čini ja mislim da bi bili konkurentni svima.

Vujadin Boškov

pre 11 godina

Begovic, Ivanovic, Subotic, Kolarov, Modrić, Misimović, Tadić, Mandzukić, Dzeko, Pandev, Ibišević...

Kakav tim bi imali....

Son_of_a_gun

pre 11 godina

Prvih 11 danas bi bili:

Handanovič, Kolarov, Vidić, Subotić, Ivanović, , Srna, Modrić, Pjanić, Pandev, Džeko, Vučinić.

Zamjene: Begović, Ćorluka, Nastasić, Jovetić, Eduardo.

29. maj 1991.

pre 11 godina

@dominacija

Prosinecki je bio izbacen iz Dinama kao netalentovan. Da nije bilo Zvezde, zavrsio bi u nizerazrednom nemackom klubu. Prema tome, ne lozi se.

boki

pre 11 godina

Danasnji tim Jugoslavije bi izgledao ovako: Begovic (Handanovic),Vidic,Ivanovic,Kolarov,Spahic,Modric,Pjanic,Pandev,Srna,Dzeko,Mandzukic.Stim sto jos 3 kvalitetne ekipe bi se mogle sastaviti da se nose sa mnogim velikim svetskim ekipama danas.
(bori, 25. oktobar 2012 10:10)

+ Ibrahimovic jer pitanje da li bi igrao za Svedjane ili Jugoslaviju?

nesa

pre 11 godina

U mnogo toga bi bili prvi i najbolji. To i mnogo toga nije odgovaralo svetskim mocnicima pa su uz svesrdnu pomoc nacionalista razbili nekada divnu i jaku drzavu.

nmnm

pre 11 godina

Čačanin Božović Branko je takodje bio član te generacije,možda čak i kapiten,a izostavljen iz te ekipe !!!!!!
Pravilo se mesto za nekoga.

Zoran

pre 11 godina

... igrajte regionalnu ligu . 5000 policajaca da se mobiliše , ali bi imali i sponzore . Već sledeće 3000 pa 1500 pa 500 , a u nacionalnim prvenstvima bi se utrkivali za tu ligu . Već sledeće jeseni . Valjda imate pameti i slobode da to učinite . Naravno , ukoliko neki "veliki baja" ( SAD preko svoje EU )sa strane sve to opstruiše . Jer fudbalom je počeo rat , fudbalom će se i završiti . I tad se možete nadati proljeću u LŠ , a dalje (t)ko zna . Nema nama jednima bez drugih ništa . U svim drugim slučajevima smo sredstvo za potkusurivanje , a pol. rukovodstva plaćeni sateliti i nikako tako nešto im ne bi odgovaralo jer se ne bi mogli dočepati portirnice skupštine ili sabora . U "osovini" Hrvatska-Srbija je ključ . Ko je pametan i nije zaslijepljen , shvatiće porijeklo problema , a ako ja nešto neću nikakva sils me neće natjerati da radim u korist svoje štete .

zg slavac sport kao preslika općih društvenih prilika

pre 11 godina

Zanimljiva ta jugonostalgija. I onda kad se sastavlja današnji jugo tim dobijete u pravilu 4-5 Srba, 1-2, Hrvata, 2-3 bosanca i ostalih. Iako je opće poznato da je Hrvatska najbolja a Srbija trenutno najgora. Eto to je u tim komentarima bit juge, Srbima prednost, Hrvati jedva zastupljeni (iako smo dokazano bolji u nogometu i to puno). Kao želite nas a dali bi nam jedno-dva mjesta u ekipi. Nama! Zanimljivo je kako po ovim jugoistočnim krajevima vlada nostalgija a mi kažemo nikad više - hvala lijepo. U nogometu nam ide odlično i bez vas. Iz toga se jasno vidio tko je jugom profitirao a tko gubio. Slijedeća dva komentara tako su tipična a u istom trenutku odlično oslikavaju dominantne stavove o toj zajednici.

Dajem sve ove beznačajne države za jednu Jugoslaviju.
(Posmatrač, 25. oktobar 2012 13:31)

Današnji tim Jugoslavije bio bi: Pletikosa- Srna Lovren Šimunić Strinić-Rakitić Modrić Vukojević Perišić-Eduardo Manđukić, tenkjuverimač:)

6 hrvata-boban,šuker,štimac,jarni,pavličić,prosinečki u prvih 11, zato su uzeli naslov a seniori kad su drugovi miljenić i osim slagali ekipe- šipak
(f, 25. oktobar 2012 14:59)

Dakle vi radite i dalje jugo timove ali bez nas, mi smo uspješniji sami koliko god to nekog smetalo.

veljko

pre 11 godina

zaboravili ste u vasim nabrajanjim najboljih da stavite jovetica, vucinica i subotica, a siguran sam da i ja sad neke zaboravljam

stara jugoslavija bi uvek bila u top3 svih prvenstava

Fika

pre 11 godina

Danasnji tim Jugoslavije bi izgledao ovako: Begovic (Handanovic),Vidic,Ivanovic,Kolarov,Spahic,Modric,Pjanic,Pandev,Srna,Dzeko,Mandzukic.Stim sto jos 3 kvalitetne ekipe bi se mogle sastaviti da se nose sa mnogim velikim svetskim ekipama danas.
(bori, 25. oktobar 2012 10:10)
Vucinic,Jovetic?

NICK PRASCATON

pre 11 godina

Handanovic
Kolarov, subotic, vidic, ivanovic
Kuzmanovic, stankovic, modric,
Jovetic, krasic
Vucinic
(Nikola Bursac, 25. oktobar 2012 11:49)

Hahahahaha,i šta,da opet bude 0:3 protiv Belgije?

Đorđe

pre 11 godina

Mnogo jak tim. Osim je polako počeo da ih uvodi u A selekciju na SP u Italiji, a vrhunac je trebalo da se dostigne na EP 92 i SP 94. Ogromna šteta što ovaj tim nije ostao zajedno. Osvojili bi nar jedno od pomenuta 2 prvenstva.

hux flux

pre 11 godina

nisam jugonostalgicar i nikada nisam ni bio,ali je cinjenica da je sve bilo kvalitetnije nekada nego sada. smatram da ova sjajna generacija nikada nista ne bi uradila u seniorskoj konkurenciji upravo zbog "kljuca" gde je svaka republika morala da ima nekog predavnika na ustrb nekog boljeg od sebe.pitanje za "ugrozene" Hrvate glasi:ako vam je sada sve tako super,sjajno kako ste tisucljecima zeleli,ako vam se gadimo kao sto se moze naslutiti iz vasih komentara,sta radite na srpskim sajtovima,zasto citate nase vesti kad ste jedva cekali da budete samostalni i da pobegnete od nas?

Branko Von Beca

pre 11 godina

I ne samo u fudbalu, juče mlađim kolegama pričam kako sam kao partizanovac u hali Sportova na Novom Beogradu gledao košarkaške utakmice između Partizana (Đorđević, Danilović, Nakić,Paspalj, Divac, Pecarski) i Jugoplastike ( Sretenović, Perasović, Kukoč, Savić, Vranković,Rađa )...zatim sledeće nedelje Zvezda ( Ilić, Radović,Trifunović,Janković, Jovanović,Zufer Avdija ) pa Cibona sa pokojnim Draženom, Acom, Čuturom, Knegom ...i naravno sve ove momke koji su današnja tema u fudbalskim prvenstvenim utakmicama, plus oni stariji Đurovski, Piksi, Savićević, Pančev, zatim Stevanović, Batrović, Đukić, legendarni Spasić. Fudbalskih utakmica Partizana sa Groningenom i Seltikom...
Sad, sem Vujoševića i Danilovića, ne mogu da se setim ni jednog imena koje ima veze sa Partizanom a da mi nešto znači.
Naravno, kao partizanovac namerno podbodem kolegu zvezdaša, koji je od neke '95 počeo da ide na fudbalske utakmice a ja već 1992 prestao,šta sam ja za jednu sezonu mogao da vidim na našim terenima, a da je jedini igrač Zvezde od kada on ide na utakmice za ovih 17 g. a da je vredan pomena, Milijaš .
Realno, ni kod nas ništa bolja situacija.
A sad tek,hteli preko leba pogače, pa tako i dobili, srećnije i bolje sutra...

U glavnom, od mene veliko H V A L A svim momcima sa prostora nekadašnje Juge, ma odakle bili, što su mi pružili veliku ČAST da ih uživo gledam i uživam u nečemu što današnjim klincima zvuči kao bajka. I ne samo od mene, najbolji dokaz za to je oproštajna utakmica Saše Đorđević.

Bax

pre 11 godina

pa osim mijatovica skoro svi hrvati.
(milan delija, 25. oktobar 2012 11:13)

FYI
Lekovic, Brnovic, Mijatovic, Zirojevic i Djurkovic - Crnogorci!

Servus prosvetljeni

pre 11 godina

@(Troml, 25. oktobar 2012 15:18)

Nemaju samo "južnjaci" to što ti nazivaš "jugonostalgija" , ti i oni koji na žalost ne znaju za bolje ma odakle bili, samo možda veću hrabrost da sami to sebi priznaju, već i mnogi "severnjaci", i to nije nikakva nostalgija već samo realnost da se nekada na ovim prostorima živelo bolje.
Da ti dočaram, vreme kada sam ja nekad u tvojim godinama bolje živeo od očevog džeparca nego što ćeš ti ikada, a i ja, od svoje plate, vreme kada se sa džeparcem išlo svake nedelje na utakmice ili koncerte Riblje Čorbe, Parnog Valjka, Azre, Ekatarine, Atomskog Skloništa ....a sada oni kao ti ako od plate skupe da jednom godišnje odu na koncert tomsona ili baje malog knindže, njihovoj sreći nema kraja ...

Krajišnik

pre 11 godina

Sa Jugom je otišao i fudbal. I još mnogo toga. Ali smo zato dobili nacionalizam, verski fanatizam, "krizu", korupciju, i razna druga čuda modernog života na Balkanu. Ko je lud da ne uživa u sadašnjosti nadajući se da se prošlost neće ponoviti, a strepeći od budućnosti?

mirakul

pre 11 godina

jbg.. veca drzava, igracima zabranjeno inozemstvo do 28 godine i automatski puno veca konkurencija i naravno kvaliteta timova.. u to vrijeme niti jednom evropskom velikanu nije bilo svejedno kad bi izvukli bilo koji tim iz Jugoslavije u evropskim utakmicama. Po kvaliteti je liga bila 5-6 u evropi ali bas iz razloga zabrane transfera.

tuga...

pre 11 godina

jbg.. veca drzava, igracima zabranjeno inozemstvo do 28 godine i automatski puno veca konkurencija i naravno kvaliteta timova.. u to vrijeme niti jednom evropskom velikanu nije bilo svejedno kad bi izvukli bilo koji tim iz Jugoslavije u evropskim utakmicama. Po kvaliteti je liga bila 5-6 u evropi ali bas iz razloga zabrane transfera.
(mirakul, 25. oktobar 2012 10:40)

Upravo tako....igraci su prakticno provodili celu karijeru u nasoj ligi tako da se kvalitet svake godine sve vise i vise koncetrisao na jednom mestu i to je naravno dalo rezultata, fudbal je bio odlican...a danas sve sto vredi ode vec sa 17-18 godina a ostanu tatini sinovi koji ne mogu nista da urade...zamislite bre Partizan sa Joveticem, Tosicem, Ljajicem, Sulejmanijem, Savicem, Nastasicem...zamislite Dinamo sa Modricem, Eduardom, Mandzukicem, Vukojevicem...Zvezdu sa Vidicem, Bisevcem, Jankovicem, Bastom pa i Lekicem...strasne stvari....

Saša

pre 11 godina

i tad si mogao da budes sta hoces srbin hrvat jugosloven....pravoslavac musliman itd....ali te tad to nije cinilo visim oblikom zivota kako sebe posmatraju ovi nacionalisti....a ko zeli da uporedi tu drzavu sa bilo kojom koja joj je prethodila i dosla posle nje jednostavno je presmesno....pa ovi do danasnjeg dana nisu uspeli da pokradu sve sto je narod stvorio u toj drzavi....a usput unistavaju sve sto je bitno....zdravstvo skole itd....sport se jos drzi ali i on odavno na nizbrdici....i tako ce biti sve dok su bitna raznorazna lozenja a konkretne stvari nevazne....

antijugonostalgicar

pre 11 godina

ma dok bi dosli u seniore opet bi radio nacionalni kljuc, ubacio bi Osim 5 bosanaca i 3 slovenca i kraj velike ekipe...

ccc

pre 11 godina

Auuu ljudi moji dragi, pa da li je moguće da je prošlo, protrčalo, projurilo četvrt veka od tada?! Pa sećam se, kao juče da je... Uh al' sam omatorio...

Garbage collector

pre 11 godina

Kad se setim kako smo razbijali basket i fudbal, mada i u ostalim sportovima smo bili dobri. Gledao sam to prvenstvo sa uživanjem. U to vreme protiv Belgije, Portugalije, Švajcarske, Škotske, Grčke, Danske... smo bili apsolutni favoriti. 30 godina sam živeo u Jugoslaviji i tada je domaći sport vredelo gledati.

Coco Bill

pre 11 godina

Lepo. Šta bi bilo, kad bi bilo. A bilo je šta ne treba, razbucali smo se na način na koji smo očito zaslužili. Meni je sve što se odnosi na tu državu, a i ove, kao, nostalgične tonove potpuno degutantno.
(munZ, 25. oktobar 2012 10:20)

Da a nisu ti degutantni političari koji te i dalje "lože". To se najbolje vidi, kad neki od njih nešta izjavi, pa ovde baš u ovim komentarima počinje prepucavanje i odbrana nacije.

Ivan Bukvic

pre 11 godina

Svaka cast.Ovo je bila Mega momcad.6 Hrvata ali zaboravio sam sedmog Tomislava Piplicu.Evo pogledh malo stare arhive 50.tih godia.Beara Stankovic,Crnkovic,Cajkovski,Horvat,Boskov,Ognjanov,Mitic.,Vukas,Bobek,Zebec.Evo opet 6 Hrvata I Jedan Hrvatski Pravoslavac.Ovm Pokojnim Vjecna Slava Nek pocivaju U miru.

ZG TOM

pre 11 godina

Što gora situacija sada i to u svim segmentima društva u svim bivšim republikama bivše države,normalno je da se ljudi prisjećaju 70-tih i 80-tih,a oni stariji i 60-tih god. iz SFRJ.Pa tako i nogometa/fudbala isto je i sa mnogo drugih sportova.Ali SPORT je još i dobar (u Srbiji,HRV,Sloveniji....) u odnosu na one druge stvari od kojih živimo.Svi ljudi sa ovih prostora jednostavno su ravnodušni na bezbrojne pohlepne odluke političara i tajkuna u zadnjih 20 godina.U jednom dokumentarnom filmu o J.Koreji jedan radik u njihovom brodogradilištu,kada se uspoređivao standard, rekao je da smo svi sa ovih prostora naivni,kao ovce za tjeranje u duboku socijalu.Danas čak i oni koji su mahali zastavama i patriotizmom ne žive kako su si zamislili,a zamislite kako je onda onima koji su zadnja desetljeća živjeli skromno.Tako da je SPORT još uvijek hrana za dušu na ovim prostorima kako u kojoj novonastaloj državi.

pgf

pre 11 godina

lijepo se sjetit na nesto sto se nikad vise nece desit na ovim prostorima od novonastalih drzava!daj boze da oce ali vrlo tesko.ranko zirojevic je bio stasan igrac u tom momentu,mozda najbolji u cg,ali nazalost nije uspio vise.sve majsor do majstora od kapitena jegulje pa do ekonoma! .

Nostalgija

pre 11 godina

Mnogo jak tim. Osim je polako počeo da ih uvodi u A selekciju na SP u Italiji, a vrhunac je trebalo da se dostigne na EP 92 i SP 94. Ogromna šteta što ovaj tim nije ostao zajedno. Osvojili bi nar jedno od pomenuta 2 prvenstva.
(Đorđe, 25. oktobar 2012 10:40)
Vrhunac ove reprezentacije bi bila 1998.i Francuska,što se na kraju pokazalo i tačnim.Od ovih igrača sastavljene su dvije reprezentacije,obje su prošle grupu.Jedna je ispala zbog stative i nesretno promašenog penala,druga je na kraju bila 3.E sad zamisli da je bilo moguće pa da zajedno igraju Prosinečki,Boban,Jarni,Šuker,Štimac,Mijatović,Jugović,Mihajlović,Petrić,Brnović pa im pridodaj još Bokšića,Bilića,Zahovića,D.Stankovića...Uh da se smržneš od imena i ta bi ekipa bez problema došla do finala.

Djavoli

pre 11 godina

To su bili dani ljubavi, zajedno smo sretni zivjeli.
Dani snova, avantura... :´(

Uglavnom ne moze mi niko reci da nismo prije bolji zivot imali nego danas, a to ne kazem iz neke nostalgije, samo sam realan, jer ovo danas nije nista.

ExYuFudbal

pre 11 godina

Bolja buducnost je ostala negde u tim vremenima. Citajuci sta pisu neki anti, protu, kontra Juge, mogu samo da se nasmejem i da kazem da je ona Juga disala punim plucima, bila pojam za sve danasnje komadice, a sportski je bila velesila koju niko nije gledao sa omalovazavanjem, svi su je cenili.

Fudbalska prva liga je bila negde oko petog, sestog mesta u Evropi, sta je vec neko ovde pomenuo, a slazem se i da je zadrzavanje igraca veoma doprinosilo kvaliteti lige. Iz tog vremena ostale su legendarne reprezentacije u mnogim ekipnim sportovima.

Nekad bilo, sad se pominjalo.

sd

pre 11 godina

juga je imala extra igrace,pa rekao bi bolje nego sto su danas i sto igraju za ex bivse republike.a opet ta jaka juga nije nista znacajno napravila sa seniorima a imala je takve klase od igraca.jedino je ova u21 napravila uspjeh od koje ce kasnije izrast bronzana hrvatska na mundijalu 98.

Pravi put

pre 11 godina

Ovo je pravi put do uspeha. Ako hoces da na seniorskom nivou imas uspeh moras ga ostvariti i u mladjim kategorijama. Ova generacija je dobro selektovana od strane strucnih ljudi i rezzultat je bio neizbezan. Danas se sve to radi u instant varijanti ali za kvalitetan odabir i razvoj sportiste je potrebno vreme ipak.

Cika Velja

pre 11 godina

Na zalost jedan nije medju zivima,Zoran Mijucic,jedan od najtalentovanijih.Zivot je cudan,ljudske sudbine ,a i karakteri ljudi,dok je vecina iz o ve generacije igrala u velikim klubovim i uzela novce,on je zavrsio karijeru u nizerazrednom klubu i bez dinara u dzepu.Da li je alkohol glavni uzrok njegove smrti,nisam siguran,ali zivot tako zna da poturi djon i da te uputi u pogresnom smeru iako si bio na pravom putu.

marko

pre 11 godina

ovo je lepa stvar na koju svi narodi sfrj treba da budu ponosni i koja treba da se spominje; ni lose ne treba zaboraviti, ali neka one ostanu u istoriji i za nauk, samo tako cemo svi napredovati

-.-

pre 11 godina

Uhvati me takva nostalgija i tuga kad se sjetim tih stvari,ali šta ćeš kad je narod glup,primitivan,neracionalan,nepromišljen i brzoplet!!Inače ta generacije je bila sastavljena od igrača rođenih od 1967 do 1969,šteta zbog Jugovića i Mihajlovića,ali mogli ste navesti i da u toj selekciji nije bilo ni Slaviše Jokanovića,pa zatim Mehe Kodre koji je u tom trenutku imao dosta dobru minutažu u Veležu,pa zatim Andreja Panadića(bio među 22 igrača SP 1990),Zvonimira Solde,Ljubinka Drulovića,Slavena Bilića!!

dzoni

pre 11 godina

Al vreme leti al opet neki trenuci se ne zaboravljaju i urezu ti se u pamcenje,finale smo gledali u tv sali dok smo bili na ekskurziji i navijali smo kao da smo bili tamo.

Zvezdas iz Hamburga

pre 11 godina

Deo reprezentacije 90tih: Suker, Mijatovic, Pancev - Jarni, Boban, Savicevic, Prosinecki, Piksi, Jugovic, Mihajlovic! I to su samo navala i sredina! Gazili bi deset godina sigurno sve i svasta po svetu. Tadasnji navalni i srednji red je bio za dve klase bolji od danasnjeg spanskog sa Cavijem, Injestom, Fabregasom i Vijom.
A i vidim kako mnogi ovde sastavlju jednu mogucu danasnju jugoslovensku reprezentaciju u kojoj u napapdu pored Mandzukica i Dzeka zaboravu Ibru da nabrajaju, koji bi garantovano igrao za jugoslovensku repku.
E, gde bi nam danas bio kraj?

Srdjan

pre 11 godina

Tesko bi bilo sada sastaviti prvu postavu Jugoslavije, jedino sigurno je to da bi branio Handanovic i to su mnogi rekli i verovatno bi Modric igrao a za sve ostale bi bilo znak pitanja, u napadu sigurno ne bi bilo Srba kao i da u odbrani ne bi bili svi Srbi. Pitanje i ko bi selektor bio, ali da bi smo bili jaki bili bi smo i to mnogo... steta...

Milos

pre 11 godina

Zoran Mijucic i Pero Skoric su bili iz Vojvodine, Zoran Mijucic je posle (1989) osvojio titulu sa Vojvodinom,(nije bio standardan ali je igrao) a Pero Skoric je igrao kasnije, ali je ostao neiskorisceni potencijal. Z. Mijucic je nazalost preminuo pre par godina.