Utorak, 10.04.2012.

09:46

Juniori bolji i od Amerikanaca

Juniori Srbije osvojili su prvo mesto u grupi „D“ na 26. turniru „Albert Švajcer“ u Manhajmu, nezvaničnom prvenstvu sveta za igrače do 18 godina.

Izvor: ÈŽ

Juniori bolji i od Amerikanaca IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

14 Komentari

Sortiraj po:

vlada

pre 12 godina

treba napraviti ekipu od mladih igraca (koji su u partizanu supertaletovani- jaramaz,besovic zlato na evropskom besovic i bogdnovic srebro na svetskom! i bili su nosioci) dok su jos mladi posto im samo iskustvo treba da bi bili vrh igraci. moraju da igraju da bi svoj talenat pretvorili u seniorski kvalitet. za citravu superligu petorka bi trebala da bude miljenovic-bogdanovic-bertans-lucic-besovic i siguran sam kao i moja okolina da bi vec sledece godine sa njima mogli biti konkurenti u evroligi a sampioni aba lige! ako to vlada jovanovic uskoro ne shvati lose se pise partizanu pa samim tim i njemu ! moramo se vratiti na filozofiju velikog DULETA koji je pravio vrhunske centre i vrhunske bekove!

Misko

pre 12 godina

Ma mogu da budi i prvaci sveta, dok ne dobijaju sansu u svojim timovima, nista od njih.Primera koliko hoces(A.Gajic,N.Aleksandrov,B.Djekic,A.Mitrovic....)nevazno u kom klubu su bili.Neka pozove selektor u reprezentaciju Miljenovica,Andzusica,Nedovica i jos nekog i za dve godine imacemo odlicne igrace.Manite se izgovora nema visinu,ne igra odbranu,nema misicnu masu i druge gluposti.

ja

pre 12 godina

partizan bi trebalo sledece sezone, cak i po cenu ne osvajanja titule da pruzi sansu svim mladim igracima koje je 'ukrao' od drugih klubova, gde bi oni sigurno dobili vecu minutazu. na 1- miljenovic, jaramaz 2- bogdanovic, andjusic 3- bertans, lucic 4- djekic 5- besovic.. sa cetri iskusna igraca bio bi solidan tim, ali najvecu korist bi imala nasa reprezentacija, kao i partizan sledecih sezona..

Shone

pre 12 godina

A sad ove momke odmah stavite u prve timove svojih klubova. Ako budete cekali da napune 23-4 propasce kao i mnoge generacije pre njih. Divac je sa 16 igrao u prvoj ligi SFRJ. Djordjevic sa 18. Kukoc i Radja su sa 18 bili nosioci igre Jugoplastike. U jakoj ligi i na velikim utakmicama se stvaraju igraci.
(Rasa, 10. april 2012 10:22)
Mislim da je ovaj komentar paradigma nepoznavanja realnosti u danasnjoj kosarci (i sportu uopste). Sve te price nekada su igraci igrali sa 17 a danas ne, su lepe i fine ali samo kao price jer kljucna rec je upravo to "nekada". Da bi danas mlad igrac igrao sa 17 ili 18 godina nije dovoljno da bude talentovan kao sto je to bio slucaj osamdesetih (pa i ranih devedesetih mada je vec tada igra bila daleko fizicki zahtevnija) vec je potrebno i da moze da izdrzi. Odbrane se danas igraju neuporedivo snaznije a pride i organizovanije tako da apsolutna vecina igraca od 17 ili 18 godina u takvoj igri nema sta da traze. Pa nismo mi jedini koji su u to vreme imali mlade igrace, mozda smo ih imali vise jer je bilo vise talenata kod nas ali i u drugim drzavama je bilo klubova sa po nekoliko mladih igraca (kad kazem mladih mislim na taj uzrast 17 ili 18). Danas toga vise nema nigde. Poslednjih 6 ili 7 godina u celoj Evropi ima svega nekoliko primera tako mladih igraca koji su dobili sansu i iskoristili je. Neki od njih su Riki Rubio, Jan Veseli, i onaj Litvanac Valancijunas. A i tu cak ima razlike u odnosu na to vreme od pre 20 i vise godina jer cak ni ova trojica nisu u potpunosti slicni kao ti igraci od ranije, Veseli ipak nije sa 17 mogao igrati nego je tek sa 18 postao epizodista, a onda sa 19 da se kaze da je postao nosioc igre. Valancijunas jeste dobio sansu od letos u Ritasu ali jos uvek nije igrao Evroligu.

Drugo sto se mora primetiti u celoj prici je da li su ti igraci koji se danas tretiraju kao talenti, koji ce propasti do neke 23. godine ako im se ne da sansa, zaista toliki talenti kao sto su bili Divac, Djordjevic, Kukoc, i ostali. Ja mislim da nisu. Mozda ja ne poznajem kosarku dovoljno ali ja iskreno ne vidim Besovica kao naslednika Divca, ne samo da ga ne vidim kao naslednika Divca vec ce imati ozbiljan problem da dostigne nivo recimo Dejana Tomasevica. I to ne zato sto mu nije data sansa sa 18 vec zato sto nije isti nivo talenta. Ako bude vredno radio on moze da postane solidan evroligaski centar kada bude imao 23 godine a ako i nakon toga nastavi da radi dobro (jer igrac realno moze napredovati i kasnije) u zenitu svoje karijere (26-29 godina) moze biti i odlican ali iskljucivo evroligaski centar (nikako NBA). To je dakle njegov maksimum, sve preko toga je apsolutno nemoguce. Ista prica vazi i za Nedovica, Andjusica, Bogdanovica, i Jaramaza. Oni nisu svi isto godiste ali ono sto im je zajednicko je da su tu negde kada je u pitanju talenat. Svi oni mogu da postanu za nekoliko godina solidni evroligaski igraci (Andjusic najpre jer je valjda najstariji od njih a i vec ima odredjeno iskustvo Evrokupa i Evrolige) a onda nakon toga i odlicni. Porediti ih sa Djordjevicem, Danilovicem, Kukocem, ili Drazenom Petrovicem je smesno, nikada ovi igraci nece videti NBA ligu niti ce cak u Evropi ostaviti bas toliki trag. Ja znam da istina nije uvek najpopularnija ali treba jasno i glasno reci o cemu se radi. To je tako kako jeste. Jedini igrac koji bi mogao da napravi slicnu karijeru kao Sale Djordjevic je Miljenovic. On covek ima talenta, meka ruka, dobar pregled igre, solidna brzina u kontranapadu, o asistencijama da i ne pricamo, zanimljiv izbor napada gde jednako opasno moze napasti i za 3 poena, i prodorom do kraja, i vec zaboravljenim sutem sa poludistance za 2 poena, jedino jos da popravi odbranu i fizicku spremu i to je to, spreman je da igra. Ako se sve bude razvijalo kako treba moze postati vrhunski ne samo evropski vec i igrac sa odredjenom NBA karijerom (mada tu ne treba biti iskljuciv jer ni Djordjevic nije ostavio preveliki trag u NBA ali je bio zaista vrhunski igrac za evropske uslove).

I za kraj, posto se to cesto pominje, igrac moze da se tretira kao mlad sve do 22. godine. To pre 20 i vise godina nije bilo tako ali sada jeste. Jednostavno, ako on u 22. godini iza sebe ima recimo 3 sezone odigrane (manje ili vise odigrane) za prvi tim, a ispred sebe recimo 10 godina karijere (a nije mali broj igraca koji igraju i duze naravno) jasno je da je on prilicno mlad igrac koji ima dosta toga jos da predje dok ne stigne do nekog zenita (26-29), a pogotovu sto i kad taj zenit prodje niko od igraca ne gubi automatski kvalitet vec i narednih godina moze odigrati na pribliznom nivou. Ne treba se zaludjivati pricama iz proslosti i analizama kako je Kukoc igrao sa 18 a ovaj drugi ne igra jer od toga nema nista. Ono sto treba da se radi je da se omoguci tim igracima da kada pocnu ozbiljnije da igraju izvuku svoj maksimum ma koliki on bio. Samo to je sustina, nista vise nam nije potrebno. Nisu krivi ni Vlade Jovanovic, ni Kari Pesic, ni Muta Nikolic, ni treneri mladjih kategorija, jednostavno je takva situacija i kod nas i u celoj Evropi. Sto pre shvatimo realnost, bolje ce nam biti.

M

pre 12 godina

Mi imamo odlicne mlade igrace, samo nam je struka u debelom autu, cast izuzecima...i pri tome ne mislim na Vece staraca koje zbog svoje sujete ne moze nista da uradi ya dobrobit kosarke.
Svi ti strucnjaci za 20 godina nisu uspeli da naprave par mladih trenera koji bi ih nasledili...sve sto sada imamo su neki koji cede suvu drenovinu, dok talente salju na pozajmicu...
Momci, svaka cast, samo napred!

Nikolas Anjelka

pre 12 godina

Sada kada su dokazali da su bolji od Amerikanaca sledi uobicajan put...Najtalentovaniji ce doci u Partizan ili Zvezdu (moze i Radnicki) i tamo ce dobijati po 5 minuta svake 10. utakmice. Grejace klupu nekom polovnjaku iz Amerike koji je mogao samo da sanja igranje na nezvanicnom prvenstvu sveta do 18 god.
U 23. godini ce se i dalje smatrati velikim talentima dok ce njihovi vrsnjaci iz USA, Spanije, Litvanije koje su redovno dobijali u mladjim kategorijama igrati u najjacim evropskim klubovima ili NBA (citaj Riki Rubio, Valanciunas, Fernandez...)
Onda ce Tegeltija da ih pozove u emisiju i pitati ironicno i sa podsmehom sta ocekujete u utakmici sa Crvenom Zvezdom Beograd Divom. Dok u svom zivotu nije rekao Partizan MTS, ili Partizan Igokea :)))

Ako se pitate zasto Amerikanci u periodu od 18-22 godine imaju 10 puta brzi razvoj, odgovor lezi u koledz kosarci i nastojanju trenera da obuce pre svega igrace, a ne tim. Tamo se stvaraju igraci, napad traje 35 sekundi, trojka je nomalnoj udaljenosti za njihove godine itd. Generalno, mnogo vise je sve posveceno individualnom razvoju igraca. Kod nas gledan na utakmicama koje ne znace nista da mladi igrac koji sutne i promasi biva kaznjen sa klupom.

Mane

pre 12 godina

Ma, čemu se nadate, ljudi, ovim igračima je već ovom pobjedom trasiran put prosjeka. Čim njih u juniorskoj konkurenciji uče kolektivnoj igri, tvrdoj odbrani i neizvjesnim završnicama, gotovo je tu s talentom i kreativnošću. Već više od deceniju imamo dobre, izvanredne rezultate u juniorima u mnogim sportovima, a iz tih generacija vrlo malo zaista dobrih seniora dobijemo. Ubija se svaka individualnost u tim momcima, stvaraju se dobri i solidni timski igrači, ali nema novih Đorđevića, Bodiroga, Stojkovića...Piksija, Mihajlovića, Mijatovića...

pfc

pre 12 godina

Slazem se sa prva 2 komentara. Recimo Besovic je u Partizanu 100 godina a jos uvek nije dobio pravu sansu da igra, umesto njega tu je Rasko Katic !?
Miljenovic nosilac igre Mege a ja se kladim da ce sledece sezone opet tandem plejmejkera biti Amerikanac i Bozic. Vlada Jovanovic ubija mlade igrace

DELIJE SEVER 1989

pre 12 godina

Bravo momci stvaraju se ipak nove jake generacije dobrih košarkaša,samo momcima bi bilo bolje da odu u neki jači klub iako to nije dobro za Srpsku košarku,pošto uvek će biti tu neko kao Vlade J. da protraći nečiji talenat

Uros

pre 12 godina

@Pa ko kaze da kod nas nema talentovanih kosarkasa.Samo da ne padnu u ruke nekom Vladi Jovanovicu onda je kraj!
(Misa, 10. april 2012 10:48)
Hteo si reci, da ih se docepa Kari pa da procvetaju kao Nemanja Nedovic? Nece da moze, dok Filip ne ode u igracku penziju.

Rasa

pre 12 godina

A sad ove momke odmah stavite u prve timove svojih klubova. Ako budete cekali da napune 23-4 propasce kao i mnoge generacije pre njih. Divac je sa 16 igrao u prvoj ligi SFRJ. Djordjevic sa 18. Kukoc i Radja su sa 18 bili nosioci igre Jugoplastike. U jakoj ligi i na velikim utakmicama se stvaraju igraci.

Rasa

pre 12 godina

A sad ove momke odmah stavite u prve timove svojih klubova. Ako budete cekali da napune 23-4 propasce kao i mnoge generacije pre njih. Divac je sa 16 igrao u prvoj ligi SFRJ. Djordjevic sa 18. Kukoc i Radja su sa 18 bili nosioci igre Jugoplastike. U jakoj ligi i na velikim utakmicama se stvaraju igraci.

Nikolas Anjelka

pre 12 godina

Sada kada su dokazali da su bolji od Amerikanaca sledi uobicajan put...Najtalentovaniji ce doci u Partizan ili Zvezdu (moze i Radnicki) i tamo ce dobijati po 5 minuta svake 10. utakmice. Grejace klupu nekom polovnjaku iz Amerike koji je mogao samo da sanja igranje na nezvanicnom prvenstvu sveta do 18 god.
U 23. godini ce se i dalje smatrati velikim talentima dok ce njihovi vrsnjaci iz USA, Spanije, Litvanije koje su redovno dobijali u mladjim kategorijama igrati u najjacim evropskim klubovima ili NBA (citaj Riki Rubio, Valanciunas, Fernandez...)
Onda ce Tegeltija da ih pozove u emisiju i pitati ironicno i sa podsmehom sta ocekujete u utakmici sa Crvenom Zvezdom Beograd Divom. Dok u svom zivotu nije rekao Partizan MTS, ili Partizan Igokea :)))

Ako se pitate zasto Amerikanci u periodu od 18-22 godine imaju 10 puta brzi razvoj, odgovor lezi u koledz kosarci i nastojanju trenera da obuce pre svega igrace, a ne tim. Tamo se stvaraju igraci, napad traje 35 sekundi, trojka je nomalnoj udaljenosti za njihove godine itd. Generalno, mnogo vise je sve posveceno individualnom razvoju igraca. Kod nas gledan na utakmicama koje ne znace nista da mladi igrac koji sutne i promasi biva kaznjen sa klupom.

M

pre 12 godina

Mi imamo odlicne mlade igrace, samo nam je struka u debelom autu, cast izuzecima...i pri tome ne mislim na Vece staraca koje zbog svoje sujete ne moze nista da uradi ya dobrobit kosarke.
Svi ti strucnjaci za 20 godina nisu uspeli da naprave par mladih trenera koji bi ih nasledili...sve sto sada imamo su neki koji cede suvu drenovinu, dok talente salju na pozajmicu...
Momci, svaka cast, samo napred!

pfc

pre 12 godina

Slazem se sa prva 2 komentara. Recimo Besovic je u Partizanu 100 godina a jos uvek nije dobio pravu sansu da igra, umesto njega tu je Rasko Katic !?
Miljenovic nosilac igre Mege a ja se kladim da ce sledece sezone opet tandem plejmejkera biti Amerikanac i Bozic. Vlada Jovanovic ubija mlade igrace

Uros

pre 12 godina

@Pa ko kaze da kod nas nema talentovanih kosarkasa.Samo da ne padnu u ruke nekom Vladi Jovanovicu onda je kraj!
(Misa, 10. april 2012 10:48)
Hteo si reci, da ih se docepa Kari pa da procvetaju kao Nemanja Nedovic? Nece da moze, dok Filip ne ode u igracku penziju.

Mane

pre 12 godina

Ma, čemu se nadate, ljudi, ovim igračima je već ovom pobjedom trasiran put prosjeka. Čim njih u juniorskoj konkurenciji uče kolektivnoj igri, tvrdoj odbrani i neizvjesnim završnicama, gotovo je tu s talentom i kreativnošću. Već više od deceniju imamo dobre, izvanredne rezultate u juniorima u mnogim sportovima, a iz tih generacija vrlo malo zaista dobrih seniora dobijemo. Ubija se svaka individualnost u tim momcima, stvaraju se dobri i solidni timski igrači, ali nema novih Đorđevića, Bodiroga, Stojkovića...Piksija, Mihajlovića, Mijatovića...

Misko

pre 12 godina

Ma mogu da budi i prvaci sveta, dok ne dobijaju sansu u svojim timovima, nista od njih.Primera koliko hoces(A.Gajic,N.Aleksandrov,B.Djekic,A.Mitrovic....)nevazno u kom klubu su bili.Neka pozove selektor u reprezentaciju Miljenovica,Andzusica,Nedovica i jos nekog i za dve godine imacemo odlicne igrace.Manite se izgovora nema visinu,ne igra odbranu,nema misicnu masu i druge gluposti.

ja

pre 12 godina

partizan bi trebalo sledece sezone, cak i po cenu ne osvajanja titule da pruzi sansu svim mladim igracima koje je 'ukrao' od drugih klubova, gde bi oni sigurno dobili vecu minutazu. na 1- miljenovic, jaramaz 2- bogdanovic, andjusic 3- bertans, lucic 4- djekic 5- besovic.. sa cetri iskusna igraca bio bi solidan tim, ali najvecu korist bi imala nasa reprezentacija, kao i partizan sledecih sezona..

Shone

pre 12 godina

A sad ove momke odmah stavite u prve timove svojih klubova. Ako budete cekali da napune 23-4 propasce kao i mnoge generacije pre njih. Divac je sa 16 igrao u prvoj ligi SFRJ. Djordjevic sa 18. Kukoc i Radja su sa 18 bili nosioci igre Jugoplastike. U jakoj ligi i na velikim utakmicama se stvaraju igraci.
(Rasa, 10. april 2012 10:22)
Mislim da je ovaj komentar paradigma nepoznavanja realnosti u danasnjoj kosarci (i sportu uopste). Sve te price nekada su igraci igrali sa 17 a danas ne, su lepe i fine ali samo kao price jer kljucna rec je upravo to "nekada". Da bi danas mlad igrac igrao sa 17 ili 18 godina nije dovoljno da bude talentovan kao sto je to bio slucaj osamdesetih (pa i ranih devedesetih mada je vec tada igra bila daleko fizicki zahtevnija) vec je potrebno i da moze da izdrzi. Odbrane se danas igraju neuporedivo snaznije a pride i organizovanije tako da apsolutna vecina igraca od 17 ili 18 godina u takvoj igri nema sta da traze. Pa nismo mi jedini koji su u to vreme imali mlade igrace, mozda smo ih imali vise jer je bilo vise talenata kod nas ali i u drugim drzavama je bilo klubova sa po nekoliko mladih igraca (kad kazem mladih mislim na taj uzrast 17 ili 18). Danas toga vise nema nigde. Poslednjih 6 ili 7 godina u celoj Evropi ima svega nekoliko primera tako mladih igraca koji su dobili sansu i iskoristili je. Neki od njih su Riki Rubio, Jan Veseli, i onaj Litvanac Valancijunas. A i tu cak ima razlike u odnosu na to vreme od pre 20 i vise godina jer cak ni ova trojica nisu u potpunosti slicni kao ti igraci od ranije, Veseli ipak nije sa 17 mogao igrati nego je tek sa 18 postao epizodista, a onda sa 19 da se kaze da je postao nosioc igre. Valancijunas jeste dobio sansu od letos u Ritasu ali jos uvek nije igrao Evroligu.

Drugo sto se mora primetiti u celoj prici je da li su ti igraci koji se danas tretiraju kao talenti, koji ce propasti do neke 23. godine ako im se ne da sansa, zaista toliki talenti kao sto su bili Divac, Djordjevic, Kukoc, i ostali. Ja mislim da nisu. Mozda ja ne poznajem kosarku dovoljno ali ja iskreno ne vidim Besovica kao naslednika Divca, ne samo da ga ne vidim kao naslednika Divca vec ce imati ozbiljan problem da dostigne nivo recimo Dejana Tomasevica. I to ne zato sto mu nije data sansa sa 18 vec zato sto nije isti nivo talenta. Ako bude vredno radio on moze da postane solidan evroligaski centar kada bude imao 23 godine a ako i nakon toga nastavi da radi dobro (jer igrac realno moze napredovati i kasnije) u zenitu svoje karijere (26-29 godina) moze biti i odlican ali iskljucivo evroligaski centar (nikako NBA). To je dakle njegov maksimum, sve preko toga je apsolutno nemoguce. Ista prica vazi i za Nedovica, Andjusica, Bogdanovica, i Jaramaza. Oni nisu svi isto godiste ali ono sto im je zajednicko je da su tu negde kada je u pitanju talenat. Svi oni mogu da postanu za nekoliko godina solidni evroligaski igraci (Andjusic najpre jer je valjda najstariji od njih a i vec ima odredjeno iskustvo Evrokupa i Evrolige) a onda nakon toga i odlicni. Porediti ih sa Djordjevicem, Danilovicem, Kukocem, ili Drazenom Petrovicem je smesno, nikada ovi igraci nece videti NBA ligu niti ce cak u Evropi ostaviti bas toliki trag. Ja znam da istina nije uvek najpopularnija ali treba jasno i glasno reci o cemu se radi. To je tako kako jeste. Jedini igrac koji bi mogao da napravi slicnu karijeru kao Sale Djordjevic je Miljenovic. On covek ima talenta, meka ruka, dobar pregled igre, solidna brzina u kontranapadu, o asistencijama da i ne pricamo, zanimljiv izbor napada gde jednako opasno moze napasti i za 3 poena, i prodorom do kraja, i vec zaboravljenim sutem sa poludistance za 2 poena, jedino jos da popravi odbranu i fizicku spremu i to je to, spreman je da igra. Ako se sve bude razvijalo kako treba moze postati vrhunski ne samo evropski vec i igrac sa odredjenom NBA karijerom (mada tu ne treba biti iskljuciv jer ni Djordjevic nije ostavio preveliki trag u NBA ali je bio zaista vrhunski igrac za evropske uslove).

I za kraj, posto se to cesto pominje, igrac moze da se tretira kao mlad sve do 22. godine. To pre 20 i vise godina nije bilo tako ali sada jeste. Jednostavno, ako on u 22. godini iza sebe ima recimo 3 sezone odigrane (manje ili vise odigrane) za prvi tim, a ispred sebe recimo 10 godina karijere (a nije mali broj igraca koji igraju i duze naravno) jasno je da je on prilicno mlad igrac koji ima dosta toga jos da predje dok ne stigne do nekog zenita (26-29), a pogotovu sto i kad taj zenit prodje niko od igraca ne gubi automatski kvalitet vec i narednih godina moze odigrati na pribliznom nivou. Ne treba se zaludjivati pricama iz proslosti i analizama kako je Kukoc igrao sa 18 a ovaj drugi ne igra jer od toga nema nista. Ono sto treba da se radi je da se omoguci tim igracima da kada pocnu ozbiljnije da igraju izvuku svoj maksimum ma koliki on bio. Samo to je sustina, nista vise nam nije potrebno. Nisu krivi ni Vlade Jovanovic, ni Kari Pesic, ni Muta Nikolic, ni treneri mladjih kategorija, jednostavno je takva situacija i kod nas i u celoj Evropi. Sto pre shvatimo realnost, bolje ce nam biti.

DELIJE SEVER 1989

pre 12 godina

Bravo momci stvaraju se ipak nove jake generacije dobrih košarkaša,samo momcima bi bilo bolje da odu u neki jači klub iako to nije dobro za Srpsku košarku,pošto uvek će biti tu neko kao Vlade J. da protraći nečiji talenat

vlada

pre 12 godina

treba napraviti ekipu od mladih igraca (koji su u partizanu supertaletovani- jaramaz,besovic zlato na evropskom besovic i bogdnovic srebro na svetskom! i bili su nosioci) dok su jos mladi posto im samo iskustvo treba da bi bili vrh igraci. moraju da igraju da bi svoj talenat pretvorili u seniorski kvalitet. za citravu superligu petorka bi trebala da bude miljenovic-bogdanovic-bertans-lucic-besovic i siguran sam kao i moja okolina da bi vec sledece godine sa njima mogli biti konkurenti u evroligi a sampioni aba lige! ako to vlada jovanovic uskoro ne shvati lose se pise partizanu pa samim tim i njemu ! moramo se vratiti na filozofiju velikog DULETA koji je pravio vrhunske centre i vrhunske bekove!

Uros

pre 12 godina

@Pa ko kaze da kod nas nema talentovanih kosarkasa.Samo da ne padnu u ruke nekom Vladi Jovanovicu onda je kraj!
(Misa, 10. april 2012 10:48)
Hteo si reci, da ih se docepa Kari pa da procvetaju kao Nemanja Nedovic? Nece da moze, dok Filip ne ode u igracku penziju.

Mane

pre 12 godina

Ma, čemu se nadate, ljudi, ovim igračima je već ovom pobjedom trasiran put prosjeka. Čim njih u juniorskoj konkurenciji uče kolektivnoj igri, tvrdoj odbrani i neizvjesnim završnicama, gotovo je tu s talentom i kreativnošću. Već više od deceniju imamo dobre, izvanredne rezultate u juniorima u mnogim sportovima, a iz tih generacija vrlo malo zaista dobrih seniora dobijemo. Ubija se svaka individualnost u tim momcima, stvaraju se dobri i solidni timski igrači, ali nema novih Đorđevića, Bodiroga, Stojkovića...Piksija, Mihajlovića, Mijatovića...

Shone

pre 12 godina

A sad ove momke odmah stavite u prve timove svojih klubova. Ako budete cekali da napune 23-4 propasce kao i mnoge generacije pre njih. Divac je sa 16 igrao u prvoj ligi SFRJ. Djordjevic sa 18. Kukoc i Radja su sa 18 bili nosioci igre Jugoplastike. U jakoj ligi i na velikim utakmicama se stvaraju igraci.
(Rasa, 10. april 2012 10:22)
Mislim da je ovaj komentar paradigma nepoznavanja realnosti u danasnjoj kosarci (i sportu uopste). Sve te price nekada su igraci igrali sa 17 a danas ne, su lepe i fine ali samo kao price jer kljucna rec je upravo to "nekada". Da bi danas mlad igrac igrao sa 17 ili 18 godina nije dovoljno da bude talentovan kao sto je to bio slucaj osamdesetih (pa i ranih devedesetih mada je vec tada igra bila daleko fizicki zahtevnija) vec je potrebno i da moze da izdrzi. Odbrane se danas igraju neuporedivo snaznije a pride i organizovanije tako da apsolutna vecina igraca od 17 ili 18 godina u takvoj igri nema sta da traze. Pa nismo mi jedini koji su u to vreme imali mlade igrace, mozda smo ih imali vise jer je bilo vise talenata kod nas ali i u drugim drzavama je bilo klubova sa po nekoliko mladih igraca (kad kazem mladih mislim na taj uzrast 17 ili 18). Danas toga vise nema nigde. Poslednjih 6 ili 7 godina u celoj Evropi ima svega nekoliko primera tako mladih igraca koji su dobili sansu i iskoristili je. Neki od njih su Riki Rubio, Jan Veseli, i onaj Litvanac Valancijunas. A i tu cak ima razlike u odnosu na to vreme od pre 20 i vise godina jer cak ni ova trojica nisu u potpunosti slicni kao ti igraci od ranije, Veseli ipak nije sa 17 mogao igrati nego je tek sa 18 postao epizodista, a onda sa 19 da se kaze da je postao nosioc igre. Valancijunas jeste dobio sansu od letos u Ritasu ali jos uvek nije igrao Evroligu.

Drugo sto se mora primetiti u celoj prici je da li su ti igraci koji se danas tretiraju kao talenti, koji ce propasti do neke 23. godine ako im se ne da sansa, zaista toliki talenti kao sto su bili Divac, Djordjevic, Kukoc, i ostali. Ja mislim da nisu. Mozda ja ne poznajem kosarku dovoljno ali ja iskreno ne vidim Besovica kao naslednika Divca, ne samo da ga ne vidim kao naslednika Divca vec ce imati ozbiljan problem da dostigne nivo recimo Dejana Tomasevica. I to ne zato sto mu nije data sansa sa 18 vec zato sto nije isti nivo talenta. Ako bude vredno radio on moze da postane solidan evroligaski centar kada bude imao 23 godine a ako i nakon toga nastavi da radi dobro (jer igrac realno moze napredovati i kasnije) u zenitu svoje karijere (26-29 godina) moze biti i odlican ali iskljucivo evroligaski centar (nikako NBA). To je dakle njegov maksimum, sve preko toga je apsolutno nemoguce. Ista prica vazi i za Nedovica, Andjusica, Bogdanovica, i Jaramaza. Oni nisu svi isto godiste ali ono sto im je zajednicko je da su tu negde kada je u pitanju talenat. Svi oni mogu da postanu za nekoliko godina solidni evroligaski igraci (Andjusic najpre jer je valjda najstariji od njih a i vec ima odredjeno iskustvo Evrokupa i Evrolige) a onda nakon toga i odlicni. Porediti ih sa Djordjevicem, Danilovicem, Kukocem, ili Drazenom Petrovicem je smesno, nikada ovi igraci nece videti NBA ligu niti ce cak u Evropi ostaviti bas toliki trag. Ja znam da istina nije uvek najpopularnija ali treba jasno i glasno reci o cemu se radi. To je tako kako jeste. Jedini igrac koji bi mogao da napravi slicnu karijeru kao Sale Djordjevic je Miljenovic. On covek ima talenta, meka ruka, dobar pregled igre, solidna brzina u kontranapadu, o asistencijama da i ne pricamo, zanimljiv izbor napada gde jednako opasno moze napasti i za 3 poena, i prodorom do kraja, i vec zaboravljenim sutem sa poludistance za 2 poena, jedino jos da popravi odbranu i fizicku spremu i to je to, spreman je da igra. Ako se sve bude razvijalo kako treba moze postati vrhunski ne samo evropski vec i igrac sa odredjenom NBA karijerom (mada tu ne treba biti iskljuciv jer ni Djordjevic nije ostavio preveliki trag u NBA ali je bio zaista vrhunski igrac za evropske uslove).

I za kraj, posto se to cesto pominje, igrac moze da se tretira kao mlad sve do 22. godine. To pre 20 i vise godina nije bilo tako ali sada jeste. Jednostavno, ako on u 22. godini iza sebe ima recimo 3 sezone odigrane (manje ili vise odigrane) za prvi tim, a ispred sebe recimo 10 godina karijere (a nije mali broj igraca koji igraju i duze naravno) jasno je da je on prilicno mlad igrac koji ima dosta toga jos da predje dok ne stigne do nekog zenita (26-29), a pogotovu sto i kad taj zenit prodje niko od igraca ne gubi automatski kvalitet vec i narednih godina moze odigrati na pribliznom nivou. Ne treba se zaludjivati pricama iz proslosti i analizama kako je Kukoc igrao sa 18 a ovaj drugi ne igra jer od toga nema nista. Ono sto treba da se radi je da se omoguci tim igracima da kada pocnu ozbiljnije da igraju izvuku svoj maksimum ma koliki on bio. Samo to je sustina, nista vise nam nije potrebno. Nisu krivi ni Vlade Jovanovic, ni Kari Pesic, ni Muta Nikolic, ni treneri mladjih kategorija, jednostavno je takva situacija i kod nas i u celoj Evropi. Sto pre shvatimo realnost, bolje ce nam biti.

DELIJE SEVER 1989

pre 12 godina

Bravo momci stvaraju se ipak nove jake generacije dobrih košarkaša,samo momcima bi bilo bolje da odu u neki jači klub iako to nije dobro za Srpsku košarku,pošto uvek će biti tu neko kao Vlade J. da protraći nečiji talenat

Nikolas Anjelka

pre 12 godina

Sada kada su dokazali da su bolji od Amerikanaca sledi uobicajan put...Najtalentovaniji ce doci u Partizan ili Zvezdu (moze i Radnicki) i tamo ce dobijati po 5 minuta svake 10. utakmice. Grejace klupu nekom polovnjaku iz Amerike koji je mogao samo da sanja igranje na nezvanicnom prvenstvu sveta do 18 god.
U 23. godini ce se i dalje smatrati velikim talentima dok ce njihovi vrsnjaci iz USA, Spanije, Litvanije koje su redovno dobijali u mladjim kategorijama igrati u najjacim evropskim klubovima ili NBA (citaj Riki Rubio, Valanciunas, Fernandez...)
Onda ce Tegeltija da ih pozove u emisiju i pitati ironicno i sa podsmehom sta ocekujete u utakmici sa Crvenom Zvezdom Beograd Divom. Dok u svom zivotu nije rekao Partizan MTS, ili Partizan Igokea :)))

Ako se pitate zasto Amerikanci u periodu od 18-22 godine imaju 10 puta brzi razvoj, odgovor lezi u koledz kosarci i nastojanju trenera da obuce pre svega igrace, a ne tim. Tamo se stvaraju igraci, napad traje 35 sekundi, trojka je nomalnoj udaljenosti za njihove godine itd. Generalno, mnogo vise je sve posveceno individualnom razvoju igraca. Kod nas gledan na utakmicama koje ne znace nista da mladi igrac koji sutne i promasi biva kaznjen sa klupom.

pfc

pre 12 godina

Slazem se sa prva 2 komentara. Recimo Besovic je u Partizanu 100 godina a jos uvek nije dobio pravu sansu da igra, umesto njega tu je Rasko Katic !?
Miljenovic nosilac igre Mege a ja se kladim da ce sledece sezone opet tandem plejmejkera biti Amerikanac i Bozic. Vlada Jovanovic ubija mlade igrace

Misko

pre 12 godina

Ma mogu da budi i prvaci sveta, dok ne dobijaju sansu u svojim timovima, nista od njih.Primera koliko hoces(A.Gajic,N.Aleksandrov,B.Djekic,A.Mitrovic....)nevazno u kom klubu su bili.Neka pozove selektor u reprezentaciju Miljenovica,Andzusica,Nedovica i jos nekog i za dve godine imacemo odlicne igrace.Manite se izgovora nema visinu,ne igra odbranu,nema misicnu masu i druge gluposti.

Rasa

pre 12 godina

A sad ove momke odmah stavite u prve timove svojih klubova. Ako budete cekali da napune 23-4 propasce kao i mnoge generacije pre njih. Divac je sa 16 igrao u prvoj ligi SFRJ. Djordjevic sa 18. Kukoc i Radja su sa 18 bili nosioci igre Jugoplastike. U jakoj ligi i na velikim utakmicama se stvaraju igraci.

M

pre 12 godina

Mi imamo odlicne mlade igrace, samo nam je struka u debelom autu, cast izuzecima...i pri tome ne mislim na Vece staraca koje zbog svoje sujete ne moze nista da uradi ya dobrobit kosarke.
Svi ti strucnjaci za 20 godina nisu uspeli da naprave par mladih trenera koji bi ih nasledili...sve sto sada imamo su neki koji cede suvu drenovinu, dok talente salju na pozajmicu...
Momci, svaka cast, samo napred!

ja

pre 12 godina

partizan bi trebalo sledece sezone, cak i po cenu ne osvajanja titule da pruzi sansu svim mladim igracima koje je 'ukrao' od drugih klubova, gde bi oni sigurno dobili vecu minutazu. na 1- miljenovic, jaramaz 2- bogdanovic, andjusic 3- bertans, lucic 4- djekic 5- besovic.. sa cetri iskusna igraca bio bi solidan tim, ali najvecu korist bi imala nasa reprezentacija, kao i partizan sledecih sezona..

vlada

pre 12 godina

treba napraviti ekipu od mladih igraca (koji su u partizanu supertaletovani- jaramaz,besovic zlato na evropskom besovic i bogdnovic srebro na svetskom! i bili su nosioci) dok su jos mladi posto im samo iskustvo treba da bi bili vrh igraci. moraju da igraju da bi svoj talenat pretvorili u seniorski kvalitet. za citravu superligu petorka bi trebala da bude miljenovic-bogdanovic-bertans-lucic-besovic i siguran sam kao i moja okolina da bi vec sledece godine sa njima mogli biti konkurenti u evroligi a sampioni aba lige! ako to vlada jovanovic uskoro ne shvati lose se pise partizanu pa samim tim i njemu ! moramo se vratiti na filozofiju velikog DULETA koji je pravio vrhunske centre i vrhunske bekove!