Petak, 15.05.2009.

17:07

Nadal i Đoković za novo bodovanje

Španac Rafael Nadal smatra da bi ATP trebalo da promeni način bodovanja tako da se prilikom rangiranja u obzir uzimaju rezultati iz protekle dve godine.

Izvor: B92

Nadal i Ðokoviæ za novo bodovanje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

Lemoni

pre 14 godina

Ma fora je cela u tome da promene nacin bodovanja samim tim sto ce ako neko osvoji titulu iz masters serije dobiti 1000 bodova,a ako neko izgubi u finalu ili polufinalu nebitno nece da mu se smanje poeni na rang listi.Nema tu mudrosti.I kakvo branjenje poena to je besmisleno ja ne znam sta umisljaju ti celnici ATP-a.Evo pravi primer je novak sto su mu izbrisali bodove jer je ispao u rimu.Brutalno.

misel 85

pre 14 godina

ja bi da ostane skoro isti ncin bodovanja samo da se doda za one koji odbrane turnir naprimer od 1000 poena za tu odbranu da dobiju bonus od 500 i tako za svaki turnir po meni ti je naj realnije jer stvarno nije fer prema igracima koji osvoj i po 3-4 titule u nizu nista ne dobijaju u tome .pozdraaav za sveee

bezweze

pre 14 godina

Odjednom se stvorila cijela frka oko rankinga. Odkada je najvaznije u tenisu tko ce biti broj 1? Jedino vazno je osvajati grand slam naslove, a to mozes bez da si broj 1 ili 2...ako si doovljno dobar, naravno.

Dva tri dobra velika turnira i imas sigurno mjesto u top 10, to prakticki mozes napraviti u par mjeseci. Tako da uopce ne razumijem ove gluposti.

ja

pre 14 godina

@Beker
Kazes "sta ako se igrac koji brani titulu povredi?"
Pa desava se isto sto i u svakom drugom sportu.
I u fudbalu moze da se povredi najbolji igac nekog kluba, pa da zbog te njegove povrede njegov klub ne odbrani titulu iz prethodne godine.
Isto je u svakom sportu.
Razlika je samo u tome sto smo mi navikli na sportove koji su timski i u kojima uvek jednog igraca moze da zameni neki drugi.
Tenis je pojedinacni sport i kao takav ima svoje prednosti i mane.
Igraci moraju stalno da igraju jer ne mogu da posalju svoju zamenu.
Medjutim ni jedan drugi sportista ne moze za samo jedan mech da dobije toliku sumu novca, koliku moze da dobije neki teniser.
Na primer sa samo jednim mechom i pobedom na finalu GS teniser dobije i do milion dolara.
Dakle izuzetno su dobro nagradjeni za sve napore koje cine.
Njihovo je da se bore za jos laksi polozaj i boje uslove, ali mislim da se oni tu malo pitaju i da neam nikakvih sansi da se prihate njihovi predlozi. Bar ne u narednih 5-6 godina.

Beker

pre 14 godina

Godinama je bodovanje bilo katastrofalno. To su priznali i uveli novo ("grend slem" 2000 bodova, obavezno igranje na nekim turnirima... itd). Najveća boljka bodovanja je "branjenje bodova". Šta ako se teniser teško povredi i ne može da brani titulu? Gubi sve bodove. Pravno gledano, jednom zarađeno ne može se oduzeti. Ta lista ionako služi samo za žrebanje. Možda bi se nosioci grupa mogli određivati drukčije. Ne znam kako. Možda (kažem samo možda) na osnovu uspeha u karijeri, broju osvojenih turnira, pogotovo "grend slemova". Zar nije smešno da se pobeda protiv stote računa isto kao i pobeda protiv prve (prolazak u sledeće kolo). Mislim da u šahu imaju odličan način rejtigovanja šahista. WTA i ATP Imaju milione, neka plate umne svetske glave da im naprave bolji sistem žrebanja (ne bodovanja, nego rejtigovanja). Grupe ispadnu ponekad smešne: u jednoj se nađe deset velikih teniserki, u drugoj dve! Pa onda finale Majamija osvaja Lisicka. Ma neka rade šta hoće. Nema u tim asocijacijama genijalaca. Zašto napadate Nadala i Đokovića? Prvi koji je napao ovo bodovanje bio je Federer, pre godinu dana, samo ga je Nadal podržao. Sad je i Đoković progovorio, što je dobro. Nisu teniseri ničije belo roblje. Uvek mugu sami da naprave svoju asocijaciju, nezavisnu od onih staraca što vonjaju (prepričavam Berluskonija, koji je u Evropski parlement poslao italijanske lepotice, sa obrzoženjem koje ste pročitali. I još je rekao da su loše obučeni.

iz drugog ugla

pre 14 godina

Pa njihovo je pravo da daju svoje predloge. Ja licno nisam za taj predlog, jer mislim da je 2 godine suvise veliki period.
Tacno je da ponekad ima apsurdnih situacija kao sto je ova nedavno. Novak dodje do finala, a Marej ispadne u prvom kolu i opet ga prestigne na listi.
Ali to je prosto samo rezltat Marejeve dobre i za nijansu bolje igre od Novaka u poslednjih 12 meseci.
Boduje se uvek 12 poslednjih meseci, a Marej u poslednjih 12 meseci ima 6 titula uz nekoliko finala, dok Novak ima samo 2 titule uz 6 finala.
Jednostavno sa takvim rezultatima Marej je morao jednog trenutka da ga prestigne. Eto to se desilo bash u trenutku kada je Marej napravio najlosiji rezultat, ali sve jedno je u jednom trenutku morala i na listi da se oseti Marejeva bolja igra.

Isto tako ovih par meseci Marejeve lose igre ce se u jednom trenutku osetititi na listi. Na primer on moze u nekom momentu da osvoji i titulu na nekom mastersu, a da ga Novak prestigne sa prolaskom u trece kolo istog turnira.

Uslovi su za sve isti. Oni koji vrede opstaju, oni koji ne vrede, mogu u jednom trenutku da budu i prvi, ali vrlo brzo nestanu sa vrha.

Ovi predlozi nisu izazvani ovim situacijama na listi. Licno mislim da se listi daje prevelik znacaj.
Vise je u pitanju pritisak koji osecaju igraci iz vrha, jer stalno moraju da brane neke bodove, ne smeju ni trenutak da se opuste, da propuste neki turnir i slicno.

Medjutim stvari treba posmatrati i iz drugog ugla. Tenis je njihova profesija za koju su itekako dobro placeni.
Ni mi ne smemo da tek tako odsustvujemo sa posla jer eto osecamo neki pritisak, posto bi verovatno brzo dobili otkaz.
Idemo svaki dan na posao i bolesni i umorni i pod stresom...
Tako i oni moraju da igraju svaki turnir bez obzira na probleme.
Kao da se nama nije desilo da nas kazne bash u trenutku kad smo uradili nesto dobro.
U zivotu je jednostavno tako.
Nekad treba upornosti i istrajnosti da bi se primetili rezultati nacijeg rada.

Inace pogledajte kako bi lista izgledala da se primenjuje taj sistem bodovanja.
1. janura 2009. bi izgledala ovako.
1. Federer 24970
2. Nadal 24720
3. Djokovic 19220
Marej 10710.

Kao sto vidite ni Nadalu ne bi zbog liste odgovarao previse ovaj sistem bodovanja, jer bi mozda tek posle ovogodisnjeg Australia Opena dosao na 1. mesto, sa neznatnom razlikom u odnosu na Federera.

Jedini razlog zbog koga predlazu ovakve stvari je pritisak koj svi oni osecaju.

Jedino sto mogu da im porucim je da ili igraju tenis ili ga napuste.
Uostalom niko ni njih ne zeli da gleda narednih 20 godina.
Tenis se igrao pre njih, igrace se i posle njih.
Sa takvim sistemom bodovanja bi jednostavno buduce generacije izgubile svaku sansu da se probiju u vrh i ko zna koliko velikih talenata bi jednostavno bilo upropasceno.
Uostalom da je takav sistem bodovanja vazio kada su se oni probijali ka vrhu, verovatno se ni oni nikad ne bi nasli tu gde su sada, jer bi im trebalo po 7-8 godina da dodju na vrh.

Mislim da jednostavno treba da shvate da nisu sami i da i ostalim igracima koji dolaze trebaju da pruze bar istu sansu kakvu su i sami imali.

ja

pre 14 godina

Ne radi se o ovoj kalendarskoj godini vec o poslednjih 12 meseci.
Dakle poslednja lista predstavlja rezultate svih igraca izmedju 11. maja 2008. i 11. maja 2009. godine.

U tom periodu je Marej uradio sledece:
3 titule na mastersima: Majami, Madrid i Sinsinati.
Jedno finale na gren slemu - US Open.
3 titule na manjim turnirima: Roterdam, St Petesburg i Doha.
1 finale na mastersu - Indian Wels.

Djokovic je u tom periodu imao:
1 titulu na mastersu - zavrsni masters
2 titule na manjim turnirima: Dubai i Beograd
4 finala na mastersima: Sinsinati, Rim, Majami i Monte Karlo
2 polufinala na GS: US Open i RG

Dakle pogledaj i sam realno i reci da Marej nije bio bar za nijansu bolji.
Ima 6 titula u odnosu na Novakove 3. Novak je deo Marejevih titula nadoknadio sa ovim brojnim finalima na mastersima i polufinalima na GS.
Evo trenutna razlika je tako mala da bi Novak sa petim finalem mastersa dosao ponovo na trece mesto.
Marej losije igra na sljaci, ali to nadoknadjuje dobrim igrama na betonu.
Gledajuci broj osvojenih titula Marej je na 2. mestu.
1. Nadal ima 11 titula. Drugi Marej ima 6 titula, a Federer i Djokovic samo po 3.
Medjutim i Federer i Djokovic mali broj titula nadoknadjuju velikim brojem odigranih finala.
Novak cak ima odigrano 6 finala u poslednjih 12 meseci u odnosu na Federerova 4.
Opet Federerova 3 finala su sa gren slemova i ta 3 finala vrede kao Novakovih 6.
Zato i jeste Federer jos uvek ispred Novaka, ali sada tu razliku predstavlja svega 1 finale vise i par sitnijih rezultata, za nijansu boljih od Novakovih.

Dakle mislim da je ovo bodovanje trenutno najpravednije i ne vidim ni jedan bolji nacin od ovog sada.

Irene_A

pre 14 godina

Uopste ne mislim da su Nadalova i Noletova izjava u istom smeru. Nole ocigledno oseca frustraciju zbog toga sto se uspesi ne reflektuju brze na plasman, a to se nikako ne bi postiglo pomocu sistema bodovanja koji zagovara Nadal. Naime, pravi razlog zasto je on sada cetvrti, na listi, dok je u stvari po mnogima PRAVI broj dva, je isti taj razlog sto je dugo bio bio broj 3, iako je u jednom periodu -kraj prosle i pocetak ove godine - Marej bio po igri PRAVI broj 3. Taj razlog je nista drugo nego cinjenica da sa ovim sistemom bodovanja postoji izvesno kasnjenje u fazi, jer on reflektuje igru iz prethodnih godinu dana, a ne trenutnu formu. Tako da ako neko igra godinu dana odlicno, ali trenuntno ima losu fazu koja traje mesec dva, on izgleda kao da ne zasluzuje tu poziciju. I obratno. Isti je slucaj i sa zenskom listom, samo sto je kod njih razlika medju prvih 10 manja i one su manje konstantne, tako da njima usponi i padovi forme traju krace, pa izgleda kao da lista nema veze sa vezom.
U tom smislu, Nadalov predlog bi vodio ka sistemu jos gorem, jer bi se moglo desiti da neko dve godine igra fantasticno, a onda cele sledece godine nista, ali bi i dalje bio na vrhu, i kasnjenje rankinga u odnosu na rezultate bi bilo jos vece nego sto je sada. Razumljivo je sto to Nadal govori, jer bi hteo da bude sto duze na vrhu, ali stvarno mislim da je predlog skroz bezveze. Ako zele da imaju duzu karijeru, mozda bi trebalo da se zalazu za manje turnira?
Meni se licno ni ovo ne svidja, jer smo sada u situaciji da Nadal toliko bezi svima, da po svoj prilici niko nece moci da ga stigne do kraja godine.
A to cini da je sve mnogo manje zanimljivo.

Sto se Mareja tice, mislim da je on najvise u pravu, jer takav je sistem bio i do sada, ali mi se ni najmanje ne svidja nacin kako je to svoje misljenje odbranio. Nema potrebe da se sluzi tako niskim udarcima.
Nekako svi jedva cekaju da udare po Noletu, i prosto me cudi kako im to lako pada. Dok cisto sumnjam da bi smeo tek tako da napadne Rafu i Rodzera.
Ali dobro, ako je Nole pametan, znace kako to da iskoristi u svoju korist ;-)

nekompetentan

pre 14 godina

Ja vrlo cenim Nadala i Đokovića - naročito Nadala, ali ovaj njihov predlog je računski besmislen, sem u prve dve godine, jer več posle isteka druge bodovi bi se isto brisali i uspostavili bi se isti odnosi u rangu kakvi i sad postoje, samo bi sada vodeći dve godine zadržali mesta i ništa više. dakle predlozi su neumesni i za matematiku dati od nekompetentnih ličnosti. Za teniske kvalitete u ovom trenutku svaka čast - ali za dve godine - ko zna.

brlestija

pre 14 godina

Nadal iskoristio prosle godine taj isti sistem da stigne do prvog mesta a sad bi da ga menja. Isto vazi i za Noletovo trece mesto ...
Sad bi njih dvojica da menjaju jer ne mogu da postignu da odbrane bodove od prosle godine.

DR

pre 14 godina

@Real
A da ti malo preispitas detalje pre nego sto izvalis gluposti??? I Murray i JJ su igrali finala GS.
A razlog i te kako postoji zasto su tu gde jesu.

Taca

pre 14 godina

Kako owog Endija nije sramota da bilo koga komentarish,a najmanje Nowaka?!Doshao je ni od kuda,i sad tu prosipa neku filozofiju....Samo kada bi Bog dao,da on i Djokowic prodju u finalu,pa da ga Nole unishti na terenu...Do,dushe,ako ne Nole,unishtice ga Nadal!!!

Zarko

pre 14 godina

Za neobaveshtene, Marej je igrao finale proshlogodishnjeg US opena, i do pochetka sezone na shljaci je bio najbolji igrach ove godine (pobedio Novaka dvaput) shto rezultati potvrdjuju. Inache, Rafin predlog o rachunanju poslednje dve godine nije uopshte losh.

Кораћ

pre 14 godina

Није истина да је Новак подржао Надала,већ обрнуто. Ђоковић је ово изјавио пре три дана после победе над Ернандесом у другом колу Мадрида, па ме из тог разлога чуди да тек данас објављујете ову вест.
Могли сте такође да објавите да је дан после Ђоковићеве изјаве, изјаву дао и Енди Мареј у којој је напао Нолета. Рекао је "Да код Ђоковића увек постоји неки проблем, а да је сада у питању бодовање." и "Да се до пре недељу дана нико није жалио на бодовање, а да је сад одједном то постао проблем за Ђоковића". У истом тренутку се сложио са Надалом, што нема никакве логике, јер су и он и Ноле говорили о истој ствари. Целу вест можете прочитати овде http://sports.yahoo.com/ten/news?slug=reu-menmurrayrankings_pix&prov=reuters&type=lgns

Нека Мареј изјављује шта год хоће...
Ућутаће њега Новак на терену кад-тад.

pet

pre 14 godina

vidim da su ovde neki kompetentniji i pametniji (iako su reket videli jedino na tv-u)od onih koji se tenisom bave celog života,srbija je puna talenata ali na žalost nikad se neće proslaviti jer nemaju vremena za to od sedenja za com i komentarisanja raznih tema

Milos

pre 14 godina

Ovaj Nadal nekoliko nedelja prvi i vec bi da menja pravila igre, datume turnira, i vrstu podloge, bolje bi mu bilo da cuti i da igra, a i Novak sve sto ovaj kaze potvrdjuje, kao da mu se dodvorava!

rosonero

pre 14 godina

ovaj nacin bodovanja je boji ali teniseri se trose tako godinu za godinom,rizik od povreda se povecava a i zdravlje je mnogo bitno...tako medju prvih deset nikad nece biti neki stariji teniser ma kolko dobar bio jer on ne moze da izdrzi taj tempo igranja turnira...

keny

pre 14 godina

Vest vam uopste nije tacna nole je rekao da je apsurdno da posle tri finala mastersa i osvajanja serbia opena umesto da napreduje on gubi poziciju i nije rekao nista o promeni sistema bodovanja a nadal je dao predlog za promenu bodovanja dok je marej optuzio novaka da se buni samo zato sto je izgubio poziciju i da mu bodovanje nije smetalo dok je bio treci. Inace i marej se slozio sa nadalovim predlogom za dvogodisnje bodovanje, i za ne upucene marej je igrao finale US opena prosle godine

Nikola

pre 14 godina

Ovo je potpuno besmisleno. Pa zasto bi neki bodovi trajali 2 godine? Znaci neki igrac moze savrsenu godinu da odigra, i da ne udje ni u top 10. To bi takodje bilo frustrirajuce. Lako je pricati njima kada su vec sada u vrhu. To vam je kao kada bi Inter osvojio skudeto 2009te, 2010te zavrsi 10ti na tabeli... i opet osvoji skudeto.

Svaka godina je zasebna, te ovaj nacin bodovanja ima i te kako smisla. Palamude Nadal i Djokovic samo.

enamigo

pre 14 godina

Pa kako je to Marej bolje igrao ove godine od Djokovica? Odigrao je dobro na tri turnira i to je kao dovoljno da ga prestigne i bude treci... Apsolutno nezasluzeo se nalazi ispred Novaka!
Ovaj sistem bodovanja uopste nije dobar za tenisere generalno! Ne znam kakvu satisfakciju ima neki teniser ako se domogne dobrog plasmana na osnovu lose igre prethodne godine....

Real

pre 14 godina

Pa naravno,zasto bi teniser kao npr. marej koji ni finale GS-a vije video bio treci,to je bruka.Naravno da je glup sistem bodovanja.Ili kao sto je JJ najveci apsurd od svih bila prva na listi,takodje nije videla kako izgleda finale GS-a.

Кораћ

pre 14 godina

Није истина да је Новак подржао Надала,већ обрнуто. Ђоковић је ово изјавио пре три дана после победе над Ернандесом у другом колу Мадрида, па ме из тог разлога чуди да тек данас објављујете ову вест.
Могли сте такође да објавите да је дан после Ђоковићеве изјаве, изјаву дао и Енди Мареј у којој је напао Нолета. Рекао је "Да код Ђоковића увек постоји неки проблем, а да је сада у питању бодовање." и "Да се до пре недељу дана нико није жалио на бодовање, а да је сад одједном то постао проблем за Ђоковића". У истом тренутку се сложио са Надалом, што нема никакве логике, јер су и он и Ноле говорили о истој ствари. Целу вест можете прочитати овде http://sports.yahoo.com/ten/news?slug=reu-menmurrayrankings_pix&prov=reuters&type=lgns

Нека Мареј изјављује шта год хоће...
Ућутаће њега Новак на терену кад-тад.

enamigo

pre 14 godina

Pa kako je to Marej bolje igrao ove godine od Djokovica? Odigrao je dobro na tri turnira i to je kao dovoljno da ga prestigne i bude treci... Apsolutno nezasluzeo se nalazi ispred Novaka!
Ovaj sistem bodovanja uopste nije dobar za tenisere generalno! Ne znam kakvu satisfakciju ima neki teniser ako se domogne dobrog plasmana na osnovu lose igre prethodne godine....

rosonero

pre 14 godina

ovaj nacin bodovanja je boji ali teniseri se trose tako godinu za godinom,rizik od povreda se povecava a i zdravlje je mnogo bitno...tako medju prvih deset nikad nece biti neki stariji teniser ma kolko dobar bio jer on ne moze da izdrzi taj tempo igranja turnira...

Real

pre 14 godina

Pa naravno,zasto bi teniser kao npr. marej koji ni finale GS-a vije video bio treci,to je bruka.Naravno da je glup sistem bodovanja.Ili kao sto je JJ najveci apsurd od svih bila prva na listi,takodje nije videla kako izgleda finale GS-a.

pet

pre 14 godina

vidim da su ovde neki kompetentniji i pametniji (iako su reket videli jedino na tv-u)od onih koji se tenisom bave celog života,srbija je puna talenata ali na žalost nikad se neće proslaviti jer nemaju vremena za to od sedenja za com i komentarisanja raznih tema

Nikola

pre 14 godina

Ovo je potpuno besmisleno. Pa zasto bi neki bodovi trajali 2 godine? Znaci neki igrac moze savrsenu godinu da odigra, i da ne udje ni u top 10. To bi takodje bilo frustrirajuce. Lako je pricati njima kada su vec sada u vrhu. To vam je kao kada bi Inter osvojio skudeto 2009te, 2010te zavrsi 10ti na tabeli... i opet osvoji skudeto.

Svaka godina je zasebna, te ovaj nacin bodovanja ima i te kako smisla. Palamude Nadal i Djokovic samo.

keny

pre 14 godina

Vest vam uopste nije tacna nole je rekao da je apsurdno da posle tri finala mastersa i osvajanja serbia opena umesto da napreduje on gubi poziciju i nije rekao nista o promeni sistema bodovanja a nadal je dao predlog za promenu bodovanja dok je marej optuzio novaka da se buni samo zato sto je izgubio poziciju i da mu bodovanje nije smetalo dok je bio treci. Inace i marej se slozio sa nadalovim predlogom za dvogodisnje bodovanje, i za ne upucene marej je igrao finale US opena prosle godine

Taca

pre 14 godina

Kako owog Endija nije sramota da bilo koga komentarish,a najmanje Nowaka?!Doshao je ni od kuda,i sad tu prosipa neku filozofiju....Samo kada bi Bog dao,da on i Djokowic prodju u finalu,pa da ga Nole unishti na terenu...Do,dushe,ako ne Nole,unishtice ga Nadal!!!

DR

pre 14 godina

@Real
A da ti malo preispitas detalje pre nego sto izvalis gluposti??? I Murray i JJ su igrali finala GS.
A razlog i te kako postoji zasto su tu gde jesu.

Zarko

pre 14 godina

Za neobaveshtene, Marej je igrao finale proshlogodishnjeg US opena, i do pochetka sezone na shljaci je bio najbolji igrach ove godine (pobedio Novaka dvaput) shto rezultati potvrdjuju. Inache, Rafin predlog o rachunanju poslednje dve godine nije uopshte losh.

iz drugog ugla

pre 14 godina

Pa njihovo je pravo da daju svoje predloge. Ja licno nisam za taj predlog, jer mislim da je 2 godine suvise veliki period.
Tacno je da ponekad ima apsurdnih situacija kao sto je ova nedavno. Novak dodje do finala, a Marej ispadne u prvom kolu i opet ga prestigne na listi.
Ali to je prosto samo rezltat Marejeve dobre i za nijansu bolje igre od Novaka u poslednjih 12 meseci.
Boduje se uvek 12 poslednjih meseci, a Marej u poslednjih 12 meseci ima 6 titula uz nekoliko finala, dok Novak ima samo 2 titule uz 6 finala.
Jednostavno sa takvim rezultatima Marej je morao jednog trenutka da ga prestigne. Eto to se desilo bash u trenutku kada je Marej napravio najlosiji rezultat, ali sve jedno je u jednom trenutku morala i na listi da se oseti Marejeva bolja igra.

Isto tako ovih par meseci Marejeve lose igre ce se u jednom trenutku osetititi na listi. Na primer on moze u nekom momentu da osvoji i titulu na nekom mastersu, a da ga Novak prestigne sa prolaskom u trece kolo istog turnira.

Uslovi su za sve isti. Oni koji vrede opstaju, oni koji ne vrede, mogu u jednom trenutku da budu i prvi, ali vrlo brzo nestanu sa vrha.

Ovi predlozi nisu izazvani ovim situacijama na listi. Licno mislim da se listi daje prevelik znacaj.
Vise je u pitanju pritisak koji osecaju igraci iz vrha, jer stalno moraju da brane neke bodove, ne smeju ni trenutak da se opuste, da propuste neki turnir i slicno.

Medjutim stvari treba posmatrati i iz drugog ugla. Tenis je njihova profesija za koju su itekako dobro placeni.
Ni mi ne smemo da tek tako odsustvujemo sa posla jer eto osecamo neki pritisak, posto bi verovatno brzo dobili otkaz.
Idemo svaki dan na posao i bolesni i umorni i pod stresom...
Tako i oni moraju da igraju svaki turnir bez obzira na probleme.
Kao da se nama nije desilo da nas kazne bash u trenutku kad smo uradili nesto dobro.
U zivotu je jednostavno tako.
Nekad treba upornosti i istrajnosti da bi se primetili rezultati nacijeg rada.

Inace pogledajte kako bi lista izgledala da se primenjuje taj sistem bodovanja.
1. janura 2009. bi izgledala ovako.
1. Federer 24970
2. Nadal 24720
3. Djokovic 19220
Marej 10710.

Kao sto vidite ni Nadalu ne bi zbog liste odgovarao previse ovaj sistem bodovanja, jer bi mozda tek posle ovogodisnjeg Australia Opena dosao na 1. mesto, sa neznatnom razlikom u odnosu na Federera.

Jedini razlog zbog koga predlazu ovakve stvari je pritisak koj svi oni osecaju.

Jedino sto mogu da im porucim je da ili igraju tenis ili ga napuste.
Uostalom niko ni njih ne zeli da gleda narednih 20 godina.
Tenis se igrao pre njih, igrace se i posle njih.
Sa takvim sistemom bodovanja bi jednostavno buduce generacije izgubile svaku sansu da se probiju u vrh i ko zna koliko velikih talenata bi jednostavno bilo upropasceno.
Uostalom da je takav sistem bodovanja vazio kada su se oni probijali ka vrhu, verovatno se ni oni nikad ne bi nasli tu gde su sada, jer bi im trebalo po 7-8 godina da dodju na vrh.

Mislim da jednostavno treba da shvate da nisu sami i da i ostalim igracima koji dolaze trebaju da pruze bar istu sansu kakvu su i sami imali.

ja

pre 14 godina

Ne radi se o ovoj kalendarskoj godini vec o poslednjih 12 meseci.
Dakle poslednja lista predstavlja rezultate svih igraca izmedju 11. maja 2008. i 11. maja 2009. godine.

U tom periodu je Marej uradio sledece:
3 titule na mastersima: Majami, Madrid i Sinsinati.
Jedno finale na gren slemu - US Open.
3 titule na manjim turnirima: Roterdam, St Petesburg i Doha.
1 finale na mastersu - Indian Wels.

Djokovic je u tom periodu imao:
1 titulu na mastersu - zavrsni masters
2 titule na manjim turnirima: Dubai i Beograd
4 finala na mastersima: Sinsinati, Rim, Majami i Monte Karlo
2 polufinala na GS: US Open i RG

Dakle pogledaj i sam realno i reci da Marej nije bio bar za nijansu bolji.
Ima 6 titula u odnosu na Novakove 3. Novak je deo Marejevih titula nadoknadio sa ovim brojnim finalima na mastersima i polufinalima na GS.
Evo trenutna razlika je tako mala da bi Novak sa petim finalem mastersa dosao ponovo na trece mesto.
Marej losije igra na sljaci, ali to nadoknadjuje dobrim igrama na betonu.
Gledajuci broj osvojenih titula Marej je na 2. mestu.
1. Nadal ima 11 titula. Drugi Marej ima 6 titula, a Federer i Djokovic samo po 3.
Medjutim i Federer i Djokovic mali broj titula nadoknadjuju velikim brojem odigranih finala.
Novak cak ima odigrano 6 finala u poslednjih 12 meseci u odnosu na Federerova 4.
Opet Federerova 3 finala su sa gren slemova i ta 3 finala vrede kao Novakovih 6.
Zato i jeste Federer jos uvek ispred Novaka, ali sada tu razliku predstavlja svega 1 finale vise i par sitnijih rezultata, za nijansu boljih od Novakovih.

Dakle mislim da je ovo bodovanje trenutno najpravednije i ne vidim ni jedan bolji nacin od ovog sada.

nekompetentan

pre 14 godina

Ja vrlo cenim Nadala i Đokovića - naročito Nadala, ali ovaj njihov predlog je računski besmislen, sem u prve dve godine, jer več posle isteka druge bodovi bi se isto brisali i uspostavili bi se isti odnosi u rangu kakvi i sad postoje, samo bi sada vodeći dve godine zadržali mesta i ništa više. dakle predlozi su neumesni i za matematiku dati od nekompetentnih ličnosti. Za teniske kvalitete u ovom trenutku svaka čast - ali za dve godine - ko zna.

Irene_A

pre 14 godina

Uopste ne mislim da su Nadalova i Noletova izjava u istom smeru. Nole ocigledno oseca frustraciju zbog toga sto se uspesi ne reflektuju brze na plasman, a to se nikako ne bi postiglo pomocu sistema bodovanja koji zagovara Nadal. Naime, pravi razlog zasto je on sada cetvrti, na listi, dok je u stvari po mnogima PRAVI broj dva, je isti taj razlog sto je dugo bio bio broj 3, iako je u jednom periodu -kraj prosle i pocetak ove godine - Marej bio po igri PRAVI broj 3. Taj razlog je nista drugo nego cinjenica da sa ovim sistemom bodovanja postoji izvesno kasnjenje u fazi, jer on reflektuje igru iz prethodnih godinu dana, a ne trenutnu formu. Tako da ako neko igra godinu dana odlicno, ali trenuntno ima losu fazu koja traje mesec dva, on izgleda kao da ne zasluzuje tu poziciju. I obratno. Isti je slucaj i sa zenskom listom, samo sto je kod njih razlika medju prvih 10 manja i one su manje konstantne, tako da njima usponi i padovi forme traju krace, pa izgleda kao da lista nema veze sa vezom.
U tom smislu, Nadalov predlog bi vodio ka sistemu jos gorem, jer bi se moglo desiti da neko dve godine igra fantasticno, a onda cele sledece godine nista, ali bi i dalje bio na vrhu, i kasnjenje rankinga u odnosu na rezultate bi bilo jos vece nego sto je sada. Razumljivo je sto to Nadal govori, jer bi hteo da bude sto duze na vrhu, ali stvarno mislim da je predlog skroz bezveze. Ako zele da imaju duzu karijeru, mozda bi trebalo da se zalazu za manje turnira?
Meni se licno ni ovo ne svidja, jer smo sada u situaciji da Nadal toliko bezi svima, da po svoj prilici niko nece moci da ga stigne do kraja godine.
A to cini da je sve mnogo manje zanimljivo.

Sto se Mareja tice, mislim da je on najvise u pravu, jer takav je sistem bio i do sada, ali mi se ni najmanje ne svidja nacin kako je to svoje misljenje odbranio. Nema potrebe da se sluzi tako niskim udarcima.
Nekako svi jedva cekaju da udare po Noletu, i prosto me cudi kako im to lako pada. Dok cisto sumnjam da bi smeo tek tako da napadne Rafu i Rodzera.
Ali dobro, ako je Nole pametan, znace kako to da iskoristi u svoju korist ;-)

brlestija

pre 14 godina

Nadal iskoristio prosle godine taj isti sistem da stigne do prvog mesta a sad bi da ga menja. Isto vazi i za Noletovo trece mesto ...
Sad bi njih dvojica da menjaju jer ne mogu da postignu da odbrane bodove od prosle godine.

Milos

pre 14 godina

Ovaj Nadal nekoliko nedelja prvi i vec bi da menja pravila igre, datume turnira, i vrstu podloge, bolje bi mu bilo da cuti i da igra, a i Novak sve sto ovaj kaze potvrdjuje, kao da mu se dodvorava!

Beker

pre 14 godina

Godinama je bodovanje bilo katastrofalno. To su priznali i uveli novo ("grend slem" 2000 bodova, obavezno igranje na nekim turnirima... itd). Najveća boljka bodovanja je "branjenje bodova". Šta ako se teniser teško povredi i ne može da brani titulu? Gubi sve bodove. Pravno gledano, jednom zarađeno ne može se oduzeti. Ta lista ionako služi samo za žrebanje. Možda bi se nosioci grupa mogli određivati drukčije. Ne znam kako. Možda (kažem samo možda) na osnovu uspeha u karijeri, broju osvojenih turnira, pogotovo "grend slemova". Zar nije smešno da se pobeda protiv stote računa isto kao i pobeda protiv prve (prolazak u sledeće kolo). Mislim da u šahu imaju odličan način rejtigovanja šahista. WTA i ATP Imaju milione, neka plate umne svetske glave da im naprave bolji sistem žrebanja (ne bodovanja, nego rejtigovanja). Grupe ispadnu ponekad smešne: u jednoj se nađe deset velikih teniserki, u drugoj dve! Pa onda finale Majamija osvaja Lisicka. Ma neka rade šta hoće. Nema u tim asocijacijama genijalaca. Zašto napadate Nadala i Đokovića? Prvi koji je napao ovo bodovanje bio je Federer, pre godinu dana, samo ga je Nadal podržao. Sad je i Đoković progovorio, što je dobro. Nisu teniseri ničije belo roblje. Uvek mugu sami da naprave svoju asocijaciju, nezavisnu od onih staraca što vonjaju (prepričavam Berluskonija, koji je u Evropski parlement poslao italijanske lepotice, sa obrzoženjem koje ste pročitali. I još je rekao da su loše obučeni.

ja

pre 14 godina

@Beker
Kazes "sta ako se igrac koji brani titulu povredi?"
Pa desava se isto sto i u svakom drugom sportu.
I u fudbalu moze da se povredi najbolji igac nekog kluba, pa da zbog te njegove povrede njegov klub ne odbrani titulu iz prethodne godine.
Isto je u svakom sportu.
Razlika je samo u tome sto smo mi navikli na sportove koji su timski i u kojima uvek jednog igraca moze da zameni neki drugi.
Tenis je pojedinacni sport i kao takav ima svoje prednosti i mane.
Igraci moraju stalno da igraju jer ne mogu da posalju svoju zamenu.
Medjutim ni jedan drugi sportista ne moze za samo jedan mech da dobije toliku sumu novca, koliku moze da dobije neki teniser.
Na primer sa samo jednim mechom i pobedom na finalu GS teniser dobije i do milion dolara.
Dakle izuzetno su dobro nagradjeni za sve napore koje cine.
Njihovo je da se bore za jos laksi polozaj i boje uslove, ali mislim da se oni tu malo pitaju i da neam nikakvih sansi da se prihate njihovi predlozi. Bar ne u narednih 5-6 godina.

misel 85

pre 14 godina

ja bi da ostane skoro isti ncin bodovanja samo da se doda za one koji odbrane turnir naprimer od 1000 poena za tu odbranu da dobiju bonus od 500 i tako za svaki turnir po meni ti je naj realnije jer stvarno nije fer prema igracima koji osvoj i po 3-4 titule u nizu nista ne dobijaju u tome .pozdraaav za sveee

bezweze

pre 14 godina

Odjednom se stvorila cijela frka oko rankinga. Odkada je najvaznije u tenisu tko ce biti broj 1? Jedino vazno je osvajati grand slam naslove, a to mozes bez da si broj 1 ili 2...ako si doovljno dobar, naravno.

Dva tri dobra velika turnira i imas sigurno mjesto u top 10, to prakticki mozes napraviti u par mjeseci. Tako da uopce ne razumijem ove gluposti.

Lemoni

pre 14 godina

Ma fora je cela u tome da promene nacin bodovanja samim tim sto ce ako neko osvoji titulu iz masters serije dobiti 1000 bodova,a ako neko izgubi u finalu ili polufinalu nebitno nece da mu se smanje poeni na rang listi.Nema tu mudrosti.I kakvo branjenje poena to je besmisleno ja ne znam sta umisljaju ti celnici ATP-a.Evo pravi primer je novak sto su mu izbrisali bodove jer je ispao u rimu.Brutalno.

Nikola

pre 14 godina

Ovo je potpuno besmisleno. Pa zasto bi neki bodovi trajali 2 godine? Znaci neki igrac moze savrsenu godinu da odigra, i da ne udje ni u top 10. To bi takodje bilo frustrirajuce. Lako je pricati njima kada su vec sada u vrhu. To vam je kao kada bi Inter osvojio skudeto 2009te, 2010te zavrsi 10ti na tabeli... i opet osvoji skudeto.

Svaka godina je zasebna, te ovaj nacin bodovanja ima i te kako smisla. Palamude Nadal i Djokovic samo.

Milos

pre 14 godina

Ovaj Nadal nekoliko nedelja prvi i vec bi da menja pravila igre, datume turnira, i vrstu podloge, bolje bi mu bilo da cuti i da igra, a i Novak sve sto ovaj kaze potvrdjuje, kao da mu se dodvorava!

Real

pre 14 godina

Pa naravno,zasto bi teniser kao npr. marej koji ni finale GS-a vije video bio treci,to je bruka.Naravno da je glup sistem bodovanja.Ili kao sto je JJ najveci apsurd od svih bila prva na listi,takodje nije videla kako izgleda finale GS-a.

Taca

pre 14 godina

Kako owog Endija nije sramota da bilo koga komentarish,a najmanje Nowaka?!Doshao je ni od kuda,i sad tu prosipa neku filozofiju....Samo kada bi Bog dao,da on i Djokowic prodju u finalu,pa da ga Nole unishti na terenu...Do,dushe,ako ne Nole,unishtice ga Nadal!!!

enamigo

pre 14 godina

Pa kako je to Marej bolje igrao ove godine od Djokovica? Odigrao je dobro na tri turnira i to je kao dovoljno da ga prestigne i bude treci... Apsolutno nezasluzeo se nalazi ispred Novaka!
Ovaj sistem bodovanja uopste nije dobar za tenisere generalno! Ne znam kakvu satisfakciju ima neki teniser ako se domogne dobrog plasmana na osnovu lose igre prethodne godine....

brlestija

pre 14 godina

Nadal iskoristio prosle godine taj isti sistem da stigne do prvog mesta a sad bi da ga menja. Isto vazi i za Noletovo trece mesto ...
Sad bi njih dvojica da menjaju jer ne mogu da postignu da odbrane bodove od prosle godine.

pet

pre 14 godina

vidim da su ovde neki kompetentniji i pametniji (iako su reket videli jedino na tv-u)od onih koji se tenisom bave celog života,srbija je puna talenata ali na žalost nikad se neće proslaviti jer nemaju vremena za to od sedenja za com i komentarisanja raznih tema

Zarko

pre 14 godina

Za neobaveshtene, Marej je igrao finale proshlogodishnjeg US opena, i do pochetka sezone na shljaci je bio najbolji igrach ove godine (pobedio Novaka dvaput) shto rezultati potvrdjuju. Inache, Rafin predlog o rachunanju poslednje dve godine nije uopshte losh.

DR

pre 14 godina

@Real
A da ti malo preispitas detalje pre nego sto izvalis gluposti??? I Murray i JJ su igrali finala GS.
A razlog i te kako postoji zasto su tu gde jesu.

Кораћ

pre 14 godina

Није истина да је Новак подржао Надала,већ обрнуто. Ђоковић је ово изјавио пре три дана после победе над Ернандесом у другом колу Мадрида, па ме из тог разлога чуди да тек данас објављујете ову вест.
Могли сте такође да објавите да је дан после Ђоковићеве изјаве, изјаву дао и Енди Мареј у којој је напао Нолета. Рекао је "Да код Ђоковића увек постоји неки проблем, а да је сада у питању бодовање." и "Да се до пре недељу дана нико није жалио на бодовање, а да је сад одједном то постао проблем за Ђоковића". У истом тренутку се сложио са Надалом, што нема никакве логике, јер су и он и Ноле говорили о истој ствари. Целу вест можете прочитати овде http://sports.yahoo.com/ten/news?slug=reu-menmurrayrankings_pix&prov=reuters&type=lgns

Нека Мареј изјављује шта год хоће...
Ућутаће њега Новак на терену кад-тад.

rosonero

pre 14 godina

ovaj nacin bodovanja je boji ali teniseri se trose tako godinu za godinom,rizik od povreda se povecava a i zdravlje je mnogo bitno...tako medju prvih deset nikad nece biti neki stariji teniser ma kolko dobar bio jer on ne moze da izdrzi taj tempo igranja turnira...

Beker

pre 14 godina

Godinama je bodovanje bilo katastrofalno. To su priznali i uveli novo ("grend slem" 2000 bodova, obavezno igranje na nekim turnirima... itd). Najveća boljka bodovanja je "branjenje bodova". Šta ako se teniser teško povredi i ne može da brani titulu? Gubi sve bodove. Pravno gledano, jednom zarađeno ne može se oduzeti. Ta lista ionako služi samo za žrebanje. Možda bi se nosioci grupa mogli određivati drukčije. Ne znam kako. Možda (kažem samo možda) na osnovu uspeha u karijeri, broju osvojenih turnira, pogotovo "grend slemova". Zar nije smešno da se pobeda protiv stote računa isto kao i pobeda protiv prve (prolazak u sledeće kolo). Mislim da u šahu imaju odličan način rejtigovanja šahista. WTA i ATP Imaju milione, neka plate umne svetske glave da im naprave bolji sistem žrebanja (ne bodovanja, nego rejtigovanja). Grupe ispadnu ponekad smešne: u jednoj se nađe deset velikih teniserki, u drugoj dve! Pa onda finale Majamija osvaja Lisicka. Ma neka rade šta hoće. Nema u tim asocijacijama genijalaca. Zašto napadate Nadala i Đokovića? Prvi koji je napao ovo bodovanje bio je Federer, pre godinu dana, samo ga je Nadal podržao. Sad je i Đoković progovorio, što je dobro. Nisu teniseri ničije belo roblje. Uvek mugu sami da naprave svoju asocijaciju, nezavisnu od onih staraca što vonjaju (prepričavam Berluskonija, koji je u Evropski parlement poslao italijanske lepotice, sa obrzoženjem koje ste pročitali. I još je rekao da su loše obučeni.

keny

pre 14 godina

Vest vam uopste nije tacna nole je rekao da je apsurdno da posle tri finala mastersa i osvajanja serbia opena umesto da napreduje on gubi poziciju i nije rekao nista o promeni sistema bodovanja a nadal je dao predlog za promenu bodovanja dok je marej optuzio novaka da se buni samo zato sto je izgubio poziciju i da mu bodovanje nije smetalo dok je bio treci. Inace i marej se slozio sa nadalovim predlogom za dvogodisnje bodovanje, i za ne upucene marej je igrao finale US opena prosle godine

nekompetentan

pre 14 godina

Ja vrlo cenim Nadala i Đokovića - naročito Nadala, ali ovaj njihov predlog je računski besmislen, sem u prve dve godine, jer več posle isteka druge bodovi bi se isto brisali i uspostavili bi se isti odnosi u rangu kakvi i sad postoje, samo bi sada vodeći dve godine zadržali mesta i ništa više. dakle predlozi su neumesni i za matematiku dati od nekompetentnih ličnosti. Za teniske kvalitete u ovom trenutku svaka čast - ali za dve godine - ko zna.

Irene_A

pre 14 godina

Uopste ne mislim da su Nadalova i Noletova izjava u istom smeru. Nole ocigledno oseca frustraciju zbog toga sto se uspesi ne reflektuju brze na plasman, a to se nikako ne bi postiglo pomocu sistema bodovanja koji zagovara Nadal. Naime, pravi razlog zasto je on sada cetvrti, na listi, dok je u stvari po mnogima PRAVI broj dva, je isti taj razlog sto je dugo bio bio broj 3, iako je u jednom periodu -kraj prosle i pocetak ove godine - Marej bio po igri PRAVI broj 3. Taj razlog je nista drugo nego cinjenica da sa ovim sistemom bodovanja postoji izvesno kasnjenje u fazi, jer on reflektuje igru iz prethodnih godinu dana, a ne trenutnu formu. Tako da ako neko igra godinu dana odlicno, ali trenuntno ima losu fazu koja traje mesec dva, on izgleda kao da ne zasluzuje tu poziciju. I obratno. Isti je slucaj i sa zenskom listom, samo sto je kod njih razlika medju prvih 10 manja i one su manje konstantne, tako da njima usponi i padovi forme traju krace, pa izgleda kao da lista nema veze sa vezom.
U tom smislu, Nadalov predlog bi vodio ka sistemu jos gorem, jer bi se moglo desiti da neko dve godine igra fantasticno, a onda cele sledece godine nista, ali bi i dalje bio na vrhu, i kasnjenje rankinga u odnosu na rezultate bi bilo jos vece nego sto je sada. Razumljivo je sto to Nadal govori, jer bi hteo da bude sto duze na vrhu, ali stvarno mislim da je predlog skroz bezveze. Ako zele da imaju duzu karijeru, mozda bi trebalo da se zalazu za manje turnira?
Meni se licno ni ovo ne svidja, jer smo sada u situaciji da Nadal toliko bezi svima, da po svoj prilici niko nece moci da ga stigne do kraja godine.
A to cini da je sve mnogo manje zanimljivo.

Sto se Mareja tice, mislim da je on najvise u pravu, jer takav je sistem bio i do sada, ali mi se ni najmanje ne svidja nacin kako je to svoje misljenje odbranio. Nema potrebe da se sluzi tako niskim udarcima.
Nekako svi jedva cekaju da udare po Noletu, i prosto me cudi kako im to lako pada. Dok cisto sumnjam da bi smeo tek tako da napadne Rafu i Rodzera.
Ali dobro, ako je Nole pametan, znace kako to da iskoristi u svoju korist ;-)

ja

pre 14 godina

Ne radi se o ovoj kalendarskoj godini vec o poslednjih 12 meseci.
Dakle poslednja lista predstavlja rezultate svih igraca izmedju 11. maja 2008. i 11. maja 2009. godine.

U tom periodu je Marej uradio sledece:
3 titule na mastersima: Majami, Madrid i Sinsinati.
Jedno finale na gren slemu - US Open.
3 titule na manjim turnirima: Roterdam, St Petesburg i Doha.
1 finale na mastersu - Indian Wels.

Djokovic je u tom periodu imao:
1 titulu na mastersu - zavrsni masters
2 titule na manjim turnirima: Dubai i Beograd
4 finala na mastersima: Sinsinati, Rim, Majami i Monte Karlo
2 polufinala na GS: US Open i RG

Dakle pogledaj i sam realno i reci da Marej nije bio bar za nijansu bolji.
Ima 6 titula u odnosu na Novakove 3. Novak je deo Marejevih titula nadoknadio sa ovim brojnim finalima na mastersima i polufinalima na GS.
Evo trenutna razlika je tako mala da bi Novak sa petim finalem mastersa dosao ponovo na trece mesto.
Marej losije igra na sljaci, ali to nadoknadjuje dobrim igrama na betonu.
Gledajuci broj osvojenih titula Marej je na 2. mestu.
1. Nadal ima 11 titula. Drugi Marej ima 6 titula, a Federer i Djokovic samo po 3.
Medjutim i Federer i Djokovic mali broj titula nadoknadjuju velikim brojem odigranih finala.
Novak cak ima odigrano 6 finala u poslednjih 12 meseci u odnosu na Federerova 4.
Opet Federerova 3 finala su sa gren slemova i ta 3 finala vrede kao Novakovih 6.
Zato i jeste Federer jos uvek ispred Novaka, ali sada tu razliku predstavlja svega 1 finale vise i par sitnijih rezultata, za nijansu boljih od Novakovih.

Dakle mislim da je ovo bodovanje trenutno najpravednije i ne vidim ni jedan bolji nacin od ovog sada.

ja

pre 14 godina

@Beker
Kazes "sta ako se igrac koji brani titulu povredi?"
Pa desava se isto sto i u svakom drugom sportu.
I u fudbalu moze da se povredi najbolji igac nekog kluba, pa da zbog te njegove povrede njegov klub ne odbrani titulu iz prethodne godine.
Isto je u svakom sportu.
Razlika je samo u tome sto smo mi navikli na sportove koji su timski i u kojima uvek jednog igraca moze da zameni neki drugi.
Tenis je pojedinacni sport i kao takav ima svoje prednosti i mane.
Igraci moraju stalno da igraju jer ne mogu da posalju svoju zamenu.
Medjutim ni jedan drugi sportista ne moze za samo jedan mech da dobije toliku sumu novca, koliku moze da dobije neki teniser.
Na primer sa samo jednim mechom i pobedom na finalu GS teniser dobije i do milion dolara.
Dakle izuzetno su dobro nagradjeni za sve napore koje cine.
Njihovo je da se bore za jos laksi polozaj i boje uslove, ali mislim da se oni tu malo pitaju i da neam nikakvih sansi da se prihate njihovi predlozi. Bar ne u narednih 5-6 godina.

misel 85

pre 14 godina

ja bi da ostane skoro isti ncin bodovanja samo da se doda za one koji odbrane turnir naprimer od 1000 poena za tu odbranu da dobiju bonus od 500 i tako za svaki turnir po meni ti je naj realnije jer stvarno nije fer prema igracima koji osvoj i po 3-4 titule u nizu nista ne dobijaju u tome .pozdraaav za sveee

bezweze

pre 14 godina

Odjednom se stvorila cijela frka oko rankinga. Odkada je najvaznije u tenisu tko ce biti broj 1? Jedino vazno je osvajati grand slam naslove, a to mozes bez da si broj 1 ili 2...ako si doovljno dobar, naravno.

Dva tri dobra velika turnira i imas sigurno mjesto u top 10, to prakticki mozes napraviti u par mjeseci. Tako da uopce ne razumijem ove gluposti.

iz drugog ugla

pre 14 godina

Pa njihovo je pravo da daju svoje predloge. Ja licno nisam za taj predlog, jer mislim da je 2 godine suvise veliki period.
Tacno je da ponekad ima apsurdnih situacija kao sto je ova nedavno. Novak dodje do finala, a Marej ispadne u prvom kolu i opet ga prestigne na listi.
Ali to je prosto samo rezltat Marejeve dobre i za nijansu bolje igre od Novaka u poslednjih 12 meseci.
Boduje se uvek 12 poslednjih meseci, a Marej u poslednjih 12 meseci ima 6 titula uz nekoliko finala, dok Novak ima samo 2 titule uz 6 finala.
Jednostavno sa takvim rezultatima Marej je morao jednog trenutka da ga prestigne. Eto to se desilo bash u trenutku kada je Marej napravio najlosiji rezultat, ali sve jedno je u jednom trenutku morala i na listi da se oseti Marejeva bolja igra.

Isto tako ovih par meseci Marejeve lose igre ce se u jednom trenutku osetititi na listi. Na primer on moze u nekom momentu da osvoji i titulu na nekom mastersu, a da ga Novak prestigne sa prolaskom u trece kolo istog turnira.

Uslovi su za sve isti. Oni koji vrede opstaju, oni koji ne vrede, mogu u jednom trenutku da budu i prvi, ali vrlo brzo nestanu sa vrha.

Ovi predlozi nisu izazvani ovim situacijama na listi. Licno mislim da se listi daje prevelik znacaj.
Vise je u pitanju pritisak koji osecaju igraci iz vrha, jer stalno moraju da brane neke bodove, ne smeju ni trenutak da se opuste, da propuste neki turnir i slicno.

Medjutim stvari treba posmatrati i iz drugog ugla. Tenis je njihova profesija za koju su itekako dobro placeni.
Ni mi ne smemo da tek tako odsustvujemo sa posla jer eto osecamo neki pritisak, posto bi verovatno brzo dobili otkaz.
Idemo svaki dan na posao i bolesni i umorni i pod stresom...
Tako i oni moraju da igraju svaki turnir bez obzira na probleme.
Kao da se nama nije desilo da nas kazne bash u trenutku kad smo uradili nesto dobro.
U zivotu je jednostavno tako.
Nekad treba upornosti i istrajnosti da bi se primetili rezultati nacijeg rada.

Inace pogledajte kako bi lista izgledala da se primenjuje taj sistem bodovanja.
1. janura 2009. bi izgledala ovako.
1. Federer 24970
2. Nadal 24720
3. Djokovic 19220
Marej 10710.

Kao sto vidite ni Nadalu ne bi zbog liste odgovarao previse ovaj sistem bodovanja, jer bi mozda tek posle ovogodisnjeg Australia Opena dosao na 1. mesto, sa neznatnom razlikom u odnosu na Federera.

Jedini razlog zbog koga predlazu ovakve stvari je pritisak koj svi oni osecaju.

Jedino sto mogu da im porucim je da ili igraju tenis ili ga napuste.
Uostalom niko ni njih ne zeli da gleda narednih 20 godina.
Tenis se igrao pre njih, igrace se i posle njih.
Sa takvim sistemom bodovanja bi jednostavno buduce generacije izgubile svaku sansu da se probiju u vrh i ko zna koliko velikih talenata bi jednostavno bilo upropasceno.
Uostalom da je takav sistem bodovanja vazio kada su se oni probijali ka vrhu, verovatno se ni oni nikad ne bi nasli tu gde su sada, jer bi im trebalo po 7-8 godina da dodju na vrh.

Mislim da jednostavno treba da shvate da nisu sami i da i ostalim igracima koji dolaze trebaju da pruze bar istu sansu kakvu su i sami imali.

Lemoni

pre 14 godina

Ma fora je cela u tome da promene nacin bodovanja samim tim sto ce ako neko osvoji titulu iz masters serije dobiti 1000 bodova,a ako neko izgubi u finalu ili polufinalu nebitno nece da mu se smanje poeni na rang listi.Nema tu mudrosti.I kakvo branjenje poena to je besmisleno ja ne znam sta umisljaju ti celnici ATP-a.Evo pravi primer je novak sto su mu izbrisali bodove jer je ispao u rimu.Brutalno.