Nedelja, 12.08.2007.

19:43

"Moskitosi" pregazili prvake Evrope

Izvor: Vladimir Novakoviæ

"Moskitosi" pregazili prvake Evrope IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

119 Komentari

Sortiraj po:

SALE

pre 16 godina

To sto smo mi nacija koja se vrlo lako raduje i razocara,to je nesto vec odavno poznato.Ali tvrditi zbog 1 pripremne utakmice,u kojoj Grci nisu pokazali ni 5% od onoga sto zaista mogu(nije bilo ni potrebe),da cemo osvojiti medalju(nas kapiten reko zlatnu),ovo je vec smesno.Zivi bili pa videli,bicemo treci ili cak cetvrti u grupi i onda svi vi koji sad dizete nase igrace u nebo,vi cete biti ti isti koji cete slati komentare tipa "bruka","sramota" itd.Zato spustite loptu dok je vreme,ova reprezentacija je ogranicenog kapaciteta i kvaliteta i za 3 sedmice bice svima vama jasno o cemu vam govorim.To su cinjenice,ostaje da se vidi ko je u pravu,ja i jos 7 coveka ili vas 110?

Tomislav Janjic

pre 16 godina

Hvala svima za pohvale za moj komentar-"esej" "Moka i Moskitosi". Valjda ce biti vremena i za osvrt na druge zanimljive teme o ovogodisnjem EP i comp. "MIM" tj. "Moka i Moskitosi".

Pozrav svima i ocekujem polemike...

QoQ

pre 16 godina

Ovakvi kakvi jesu i nisu za bolji nadimak od ovog Moskitosi. Kada budu uradili nesto na EP onda ce evoluirati u Orlove. Za sad su mali - moskitosi.

Spyra

pre 16 godina

Moka Slavnic, poznat kao covek koji je prepoznao talenat i mogucnost i prvi pruzio sansu jednom Drazenu Petrovicu, Toniju Kukocu, Dini Radji, Aleksandru Djordjevicu... treba samo da sacuva "glavu" posle EP koje sledu. Baza, i to kakava, je zagarantovana. Kadeti, mladji juniori, juniori, koje sve vec kategorije su se takmicile, ovog leta pokupili su sve zlatne medalje na raznim evropskim i svetskim prvenstvima, sto u istoriji nije uspelo nikom, pa ni takvim kosarkaskim silama kao sto su negdasnji SSSR i SFRJ.

Boris

pre 16 godina

Polako, polako i pre Evropskog prvenstva u Beogradu smo dobijali mnoge favorite u pripremnim mecevima, a na prvenstvu....... NO COMMENT

Detroit

pre 16 godina

Moje iskrene cestitke Tomislavu za neverovatan komentar! Bravo Tomo, a bravo i moderatore sto objavi ovo! Nema veze sto je sest strana ako je dobro!

Tominom komentaru se nema sta dodati, on je umereni optimista sto bi i mi svi realno trebali biti. Drago mi je takodje sto je dao malo vise detalja o Slavnicu jer ovi mladji o njemu malo znaju. Moka je veliki motivator i ja sam siguran da niko bolje ne moze motivisati ove mlade momke od njega. Videcete da ce da grizu i da se bore kao vuci. Ono sto mene brine kod ove ekipe je jako slab, takoreci nikakav strucni stab oko Slavnica. Pitanje je naime koliko je Moka dobar takticar, da li kao trener moze da ohladi igru i igrace kada to bude trebalo. Tu sam malo skeptican, a vidim i Tomo je. Posle ovoga sto su mlade selekcije uradile tokom leta verujem da cemo u Spaniji morati igrati ne samo protiv igraca nego i protiv publike, sudija, sportskih funkcionera i ko zna protiv koga jos. Stoga nasi momci moraju da se bore svim srcem ali i da ostanu hladne glave! Pa iako ne bude velikih rezultata ne treba klonuti, mladi dolaze!

Mislim da je dobro sto su Covic i Varajic podigli malo prasine oko tamo nekakve komisije koja zbog jedne pogresno dodate lopte u zadnjim sekundama predlaze suspenziju dva kompletana tima! Pa zaboga takve greske (predaja lopte) prave i najiskusniji NBA igraci a da ne napravi jedan osamnaestogodisnjak?

I jedna poruka zvanicnicima KSS: Gospodo probudite se! Ovakva cuda (mislim medalje) se retko desavaju, mozda su Srpski omladinci ovoga leta usli u Ginisovu knjigu? Na vama je gospodo da pod hitno izadjete sa planom kako da se ova zlata jos vise pozlate! Ako su finasije problem trazite pare od Vlade, neka se raspise Zajam za razvoj kosarke, trazite pomoc od iskusnih igraca… Mnogi iz dijaspore bi se sigurno ukljucili…

Ama ne mogu da zavrsim a da se ne setim sta je juce bilo. Kosarkasi, vaterpolisti, Ana, Novak,…. Zivio 12. Avgust!

Tomislav Janjic

pre 16 godina

Evo ga i nastavak br. 3 "na" "Moka & Moskitosi":

...Ustvari mi i nemamo krizu pravljenja igraca vec krizu odazivanja na poziv za igru u reprezentaciji, ali to je neka druga prica. Tvrdim da bi i dalje dominirali da su svi najbolji igraci igrali na velikim takmicenjima zadnjih nekoliko godina. Savremene sampionske ekipe Litvanije, Argentine, Grcke ili Spanije nisu znacajno kvalitetnije od predjasnjih selekcija istih zemalja a pogotovo od nase reprezentacije standardnog kvaliteta iz bilo kog vremena. Dodacu jos i da nema vise velikih timova Yugoslavije ili SCG, SSSR, Litvanije.

Ovaj tim moze da postane veliki jer ima nekoliko ekstra talenata (Teodosic, Tepic, Aleksandrov, Erceg...), a ima ih i u mladjim selekcijama (Markovic, Jeremic, Macvan, Musli...). Na primer, po onome sto sam video uzivo na utakmici Zvezda-Masinac ovog proleca, Aleksandrov je neverovatan potencijal i vec tada je pravio nevidjene poteze i zavrsio prvo poluvreme sa dvadesetak koseva bez ijednog ili sa jednim promasajem. Gledao sam ga pre toga par puta na TV ali prosto nisam mogao da verujem da jedan igrac, bar meni dotada malo poznat, moze tako da odigra u njegovim godinama i uz probleme sa povredom koji ga i dalje muce. Mislim da bi mogao lako da nadmasi Novickog jer je veci talenat i igra pametno i sa lakocom svojstvenom najvecim igracima ranga Kice, Kindjeta (Delibasica), Drazena a pritom ima 2m 10cm i sve tehnicke, fizicke, motoricke kvalitete i mastovitost i hrabrost povrh svega. Bice sigurno otkrovenje ovog EP, samo da ga zdravlje posluzi. Vec vidim da ga Moka dozirano forsira a ovaj mu to sve vraca dobrom igrom i uz njega ce on za ovih dva meseca nevidjeno napredovati. Moram da dodam i da je Tepic sa njegovim igrama na EP U20 pravo otkrovenje za mene i u njemu ocigledno dobijamo novog ol-raund igraca tipa Bodiroga...

Tomislav Janjic

pre 16 godina

Nastavak br.4 "Moka & Moskitosi":

...Nesto i o selektoru. Razumem ove mladje koji pisu svasta o Moki jer verovatno nikad nisu gledali kako je igrao. Greska je i sto se, kao i o bilo kom drugom koji se bavi javnim poslom, previse pise o njegovom karakteru i njegovim privatnim stvarima. Njegovi problemi sa sinom su razumljivi jer on i nije mogao da utice dovoljno na njegovo vaspitanje buduci da se razveo sa prvom suprugom. Neki kazu da ni Andric nije bio bas "cvecka" ali je bio i ostao nas najveci pisac. Tako treba gledati i Moku, kroz ono cime se bavi i koliko ima uspeha u tome.
Posto sam malo stariji bio sam u prilici da gledam bar 90 %utakmica nase kosarkaske reprezenatacije na velikim takmicenjima, pocev od SP u Ljubljani 1970. god.
kada smo osvojili prvo zlato na velikim takmicenjima pa do danas. Pratio sam i klupske utakmice, domace i medjunarodne i mogu s razlogom da tvrdim da je ZORAN SLAVNIC NAJBOLJI PLEJMEJKER SVIH VREMENA U AMATERSKOJ KOSARCI a verovatno da ni u NBA nije bilo mnogo boljih, mozda samo Oskar Robertson koga nazalost nikad nisam gledao. Medzika iskljucujem jer je on bio drugi tip igraca i u stvari bek-krilo koje je igralo pleja. Ovde mislim na klasicne plejove. Ako neko zeli da gleda ili da uci kako treba da igra jedan plej neka nabavi kasete sa njegovim utakmicama.
Osvojio ja sa repkom sva moguca zlata na EP, SP, i OI a sa Zvezdom mu je falio kup Koraca i Kup sampiona (jedne godine ispali su u polufinalu od Simentala iz Milana, ako se ne varam). Imao je sve sto jedan plej treba da ima, jedino nije mogao da zakuca, ali je i za to nasao leka pa ga je na jednoj Zvezdinoj utakmici neko od saigraca podigao da zakuca, mislim da je to bio neko od centara, Vucinic ili Cvetkovic ili mozda bas njegov kum i sadasnji predsednik KSS Kapicic, nije ni bitno. Za ovo znam samo iz price, trebalo bi proveriti i naci neki snimak ako postoji. Da ne pricamo o njegovom kosu iza glave koji je dao Bugarima na ES u Beogradu 1975 kada smo uzeli zlato ili o molbi tadasnjem selektoru, “strogom” Aci Nikolicu, na SP na Filipinima 1978. god. kada smo opet uzeli zlato da protiv, mislim Filipinaca koji su lilstom bili niski, igra kao “teski centar” sa svojih 185cm visine. Iako, sto mu je i pozicija pleja nametala, nije u Zvezdi a pogotovo u reprezentaciji davao puno koseva, svi jos pamte njegov odlucujuci kos u zadnjoj sekundi, na utakmici u grupi sa Italijanima na OI u Montrealu 1976, koji nas je odveo ka finalu u kome smo kasnije izgubili od Amerikanaca. Na poluvremenu su Italijani vodili sa petnaestak razlike a Moka je onako seretski u na poluvremenu svlacionici rekao: “ Momci, hocemo li da komsijama stvarno pokazemo kako se igra kosarka?”. Sto je jos interesantnije, on je bio strasan suter, samo sto to uglavnom nije forsirao. To je dokazao, na primer, igrajuci u Sibenci, kada je sa lakocom postizao po 25 koseva po utakmici jer tada u tom timu nije bilo kosgetera kao u Zvezdi (Simonovic i Kapicic) ili u repki (Kica, Praja, Kindje, Kresa...), pa je morao da preuzme i ulogu realizatora. Jedino mu je Sasa Djordjevic (jedno vreme i njegov igrac) prisao blizu po kvalitetu ali Moka je bio, jeste i bice neprevazidjeni, idealni, plej iz udzbenika. Verujem da bi se sa ovim slozila i vecina trenera.
Ovo su bili neki od “priloga za biografiju” koji ce mozda pomoci da se bolje razumeju neki prosli i buduci potezi, gafovi i izjave ovog nepopravljivog spadala i vecitog optimiste i u sustini veoma pozitivnog lika koji, izmedju ostalog i zbog svog dugackog ali neprijatno otvorenog i precizno pogadjajuceg jezika, kao sto je bio i njegov sut sa distance, nikog ne ostavlja ravnodusnim. Zbog toga kakav je njega uglavnom ili vole ili mrze, malo je tu mesta za mlaka osecanja. Ali u tome i jeste njegov kvalitet i bez toga ne bi nista postigao u zivotu. Nasi navijaci su ga obozavali ali ruski su ga sigurno prezirali kada je u poslednjem napadu u finalu EP u Belgiji 1977.god. protiv USSR, posto je utakmica vec bila resena, ‘ladno prisao Kici negde kod aut linije blizu polovine terena i onako spontano poceo da igra sa njim odbojku ostavljajucim pritom i samog Kicu u cudu, sto se moglo dugo lepo gledati i ananlizirati, jer se taj, moram reci ipak blago nesportski presedan, godinama vrteo na spici legendarnog nedeljnog sportskog pregleda. On vam je tipican primer beogradskog mangupa, u pozitivnom smislu. Tako vam je sa Mokom, “take it or leave it”, uzmi ga ili ostavi, obozavaj ga ili ga preziri.

Tomislav Janjic

pre 16 godina

E, sad je kraj, sto jes' jes' ako je i od mene i ako je i za igrace i za Moku, dosta je. Dakle evo ga i poslednji 6 deo kosarkaske "sapunice" "Moka & Moskitosi":

Prognoziram da ce ovi mladi, talentovani i vec sada odlicni igraci za ovo kratko vreme napredovati znacajno na individualnom planu, sto ce se videti na njihovim igrama u klubovima tokom sezone a kada se jos malo i uigraju i podignu formu (ceka se na Teodosica, Rasica, Cvetkovica, Labovica, Tepica koji su i umorni od duge sezone...) moci ce svakoga da pobede sto su i dokazali ovim javnim casom kosarke koji su odrzali Grcima i svim ostalim prisutnima u Strazburu. Ne znam koliko ce biti sposobni, zbog nedovoljnog iskustva, da odigraju dobro u kontinuitetu celo EP u Spaniji ali verujem da cemo biti zadovoljni njihovim igrama i pored eventualno slabijeg plasmana. Sve bi to moglo da bude veliki stimulans za sve nase najbolje igrace da se ubuduce odazovu na poziv za reprezenataciju jer NIJEDAN veliki igrac nije postao VRHUNSKI igrajuci samo za tim bez obzira kako on dobar bio, pa makar bio i sampion NBA. Oduvek se jedino u reprezentaciji, trenirajuci i igrajuci sa vrhunskim domacim trenerima i igracima protiv vrhunskih stranih selekcija i igraca, na "super takmicenjima " tipa EP, SP i OI moglo dalje napredovati na individualnom i kolektivnom planu. Oduvek se jedino tako postajalo vrhunskim, vanserijskim igracem, poznatim i postovanim u svetu, a proslavljenim, voljenim i besmrtnim u svojoj zemlji (primer: "Mi imamo svoga Boga, on se zove Bodiroga"). Velike utakmice radjaju velike igrace (Setite se finala EP u Grckoj 1995 i fenomenalne partije Sase Djordjevica). Nijedan veliki igrac na svetu ne bi postao i ostao to sto jeste da nije igrao za svoju reprezentaciju i osvajao medalje i trofeje sa njom donoseci radost celoj svojo zemlji. Verujem da Moka, i ne samo on, ne bi nikad menjao sve one njegove silne medalje za NBA milione. Novac znaci mnogo ali nije sve.
I zato “ Moskitosi” puno srece na EP u Spaniji, “izujedajte” tamo sve po redu i ako i vi osvojite kojim cudom zlato to ce biti poziv na opstenaroni delirijum i vanredni trubacki sabor u Beogradu, a ja bih licno bio najsrecniji zbog Moke jer bi on onda mirne duse mogao da svim “strucnjacima” i “dobronamernim” kriticarima zapusi usta za svagda i ode u penziju, sto mu nikako ne zelim, kao spasitelj srprke kosarke u drustvu sa svojim kumom Kaponjom.

Za kraj, da se i ja malo poigram “selektora” I navedem sa kojim igracima to raspolazemo u perspektivi deleci ih pri tom uslovno na starije i iskusnije i mladje (iznad U16). Smatram da ovako talentovane igrace u cisto igrackom smislu, sa toliko maste i kreacije nemaju ni Amerikanci:

PLEJOVI:
Stariji: Jaric, Vujanic, Popovic, Marinovic, Avdalovic
Mladji: Rasic, Teodosic, Nikolic, Markovic, Katnic

BEKOVI:
Stariji: Rakocevic, Pavlovic, Cvetkovic, Tripkovic
Mladji: Tepic, Jeremic, Stojacic

KRILA:
Stariji: Gurovic, Stojakovic, Radmanovic, Jorovic
Mladji: Erceg, Aleksandrov, Dragovic, Keselj, Despotovic

KRILNI CENTRI:
Stariji: Milojevic, Askrabic
Mladji: Labovic, Dragicevic, Velickovic,Macvan

CENTRI:
Stariji: Krstic, Milicic, Perovic, Varda,
Mladji: Borovnjak, Raduljica, Marjanovic, Musli

Nekog sam mozda zaboravio ili izostavio zbog nedovoljnog poznavanja i neobavestenosti ali i ovaj je spisak impresivan i dovoljan za 3 reprezentacije.


“AJMO, AJDE, SVI U NAPAD ZA SRBIJUUUUUUUUU…!!!”

P.S. Dok sam "lepio" ovaj poslednji deo video sam da je Gos'n Moderator pustio ceo tekst, na cemu mu od srca iskreno zahvaljujem a sve u interesu kompanije "MIM" tj. "Moke i Moskitosa".
E, pa sada se stvarno izvinjavam sto sam podelio prvobitnu verziju i poslao je u sest delova ali sam mislio da je necete objaviti zbog duzine pa sam je podelio u 6 komada, po vasoj preporuci. Vec sam se bio uplasio da ce moj visesatni trud biti uzaludan i da ovaj moj prvi komentar namenjen podrsci projektu"EP Espana 2007" nece ni biti objavljen. Ali ipak, posto sam stao u odbranu jedne, u sustini veoma pozitivne i nama svima ipak drage kompanije "MIM" nije mozda naodmet da ovaj komentar poneko i dva put procita, pa makar i u delovima.

Tomislav Janjic

pre 16 godina

Evo stize vec i br. mmmm... mislim da je 5 "Moke & Moskitosa". Samo hrabro, nije ovo "Dinastija", ima samo 6 delova:

...Elem, buduci da je bio takav igrac, on poznaje kosarku u dusu i tvrdim da ne postoji, ne u Srbiji, nego i u celom svetu pa i u NBA, covek koji bolje poznaje kosarku od njega. Zato je on idealno resenje za trenera ovog mladog tima jer on ce i mlade ali i ovih par starijih igraca sigurno nauciti stvarima koje niko drugi ne bi mogao. Dokaz za to je i njegov veliki, mozda i presudni uticaj na karijere mnogih velikih igraca kao sto su Drazen, Kukoc, Radja, Djordjevic... Secam se, na primer, da je dok je trenirao Zvezdu u drugoj polovini osamdesetih ona igrala finale plej ofa sa Jugoplastikom sa Radjom i Kukocem umesto da tamo budu na papiru mnogo jaci klubovi i da joj je pruzila dostojan otpor sa realno mnogo slabijim timom. Te godine su i veoma tesno izgubili finale kupa, opet od Jugoplastike. Ti igraci Zvezde nikad bolje nisu igrali nego te godine a Zorana Jovanovica ni Radja nije mogao da zaustavi. Pobedjivao je sa takvom Zvezdom (sa Radovicem, Karadzicem, Bogosavljevim...) i Partizan sa Divcem i Co. koristeci uglavnom jedino raspolozivo oruzje - trojke. Pa posle kazu da je Moka slab trener. Argumente gospodo. Pa i Maljkovic i Obradovic i Ivkovic su imali, kao i Moka, neuspehe pa im niko ne spori da su vrhunski treneri. Jedino sto se iskreno nadam, za dobrobit nase kosarke, ovih mladih igraca i samog Moke, da u Mokinom slucaju “…the best yet to come...” iliti “najbolje tek dolazi…”.
Da se razumemo, svi napred nabrojani igraci bi postali veliki i bez Moke ali je evidentan njegov veliki uticaj na njihov razvoj u vaznom periodu formiranja igraca. On istina nije imao velikih uspeha i titula kao trener sto sticajem okolnosti, sto zbog njegovog temperamenta, karaktera i nespremnosti na, katkad i trule kompromise, ali on i nije nikada bio u prilici da vodi timove sa vrhunskim igracima, vec mu je pripadao onaj nezahvalniji deo posla stvaranja i usavrsavanja igraca.
Mora se reci i da je on mozda i najveci zvezdas svih vremena od svih Zvedinih sportista. Medjutim, kako je on sam priznao, od te je se “bolesti” sam izlecio, mada mozda pomalo kasno. On je cak, kada je u devedesetim godinama opet seo na klupu Zvezde, sam dao ostavku jos u pripremnom periodu posle eliminacije u kvalifikacijama za evropske kupove od jednog ruskog tima. To bas i nije svakidasnji potez. A Zvezda je bas tada okupila dobre igrace i to je ustvari bila njegova greska kako na licnom planu tako i odnosu prema Zvezdinim klupskim interesima ali on je bio dovoljno posten da se sam povuce posle pocetnog neuspeha.
To se pokazalo i kao jedna od njegovih mana, pored katkad "kratkih" zivaca ili grubih javnih kritika i gestova. Kao neko ko nema dlake na jeziku i ne trpi neznanje, nepostenje lopovluk i nerad, cega kod nas nazalost ima u izobilju, on ustvari samo javno govori ono sto vecina od nas misli ali ne sme ili nece da kaze zbog ovog ili onog razloga. On ce uvek prvi reci da je "Car go". Zato je dosada i imao povremeno problema u javnosti a pogotovo kao trener i nije imao previse ponuda da vodi velike klubove. Takav njegov karakter mu je i odmogao u trenerskoj karijeri, jer na klupi nije isto kao na terenu. Tu vladaju neki drugu zakoni i velika diplomatija. Trebalo bi da bude malo mudriji, kako u zivotu tako i u vodjenju tima. On savrseno poznaje kosarkasku taktiku ali mislim da pri vodjenju tima ne koristi sve "nepopularne" takticke mogucnosti. Jednostavno, ne zna da pomalo igra i “na kvarno”. Smatram ustvari, da bi on bio idelna osoba za selektora mladjih selekcija KSS jer bi najbolje mogao ba uci i brusi talente. Medjutim to ne znaci da nece uspeti i kao trener seniora sto mu od sveg srca zelim. Vec sada bih rekao da je na dobrom putu, samo ga treba ostaviti da zavrsi zapoceti ciklus, pa makar i ne otisli na Olimpijadu. On je najbolje resenje za uvodjenje igraca ovih zlatnih generacija u "A" tim i niko ih bolje ne bi usavrio u ovoj igri od njega. Moka je to zasluzio i savrseno odgovara situaciji sa reprezentacijom. Pa ionako niko od velikih trenera nije hteo da prihvati da bude selektor. Samo da ga njegov burni temperament ne natera da napravi kakvu gresku u vodjenju tima ili da dobije tehnicku kao pre neki dan, na kraju utakmice protiv Francuza, pa da sve upropasti. Ali, nece dati Bog jer sreca prati hrabre.
On je, pored toga sto je veliki optimista i motivator i veliki radnik i ne treba zaboraviti da je jedna njegova baka Nemica sto nam pojasnjava dosta stvari u njegovoj karijeri. Nista ne bi mogao postici da nije trenirao do besvesti i bio diciplinovan, kao i vecina igraca iz njegove generacije, sto se ne bi bas moglo reci za sve danasnje mladice. Zato su nam, imedju ostalog, u zadnjih desetak godina i propali mnogi veliki talenti i ostali na nivou proseka (Verovatno bi se tu mogli uracunati: Varda, Sekularac, Bogdanovic, Cubrilo...).
Trebalo bi podrzati i pomoci nasu reprezentaciju, kako preko medija tako i sluzbeno, preko KSS, ali koliko vidim Moka je ostavljen prilicno sam kako od KSS tako i od kosarkaskih radnika i javnosti. Cini mi se da u strucnom stabu nema ni fizioterapeuta, ima samo jednog pomocnog trenera, koji ruku na srce i uz svo postovanje,nije neko vece ime. Nema ni skauta, ni tim menadzera i sve to malo tuzno i neozbiljno deluje, tu bi KSS morao nesto da pomogne. Ali tim pre ce eventualni uspeh na EP biti sladji Moki i igracima...

Tomislav Janjic

pre 16 godina

Kada me gos'n moderator ne pusta da sve kazem odjednom evo me i sa drugim delom "Eseja" "Moka & Moskitosi". Salim se, stvarno sam preterao sa duzinom, ima tu celih 6 strana "gusto kucanog teksta" al' ne mari, "Misko voli, Misko pati, Misko ce da skrati...". Dakle evo ga i deo br. 2:

Ono sto je veoma vazno za ovogodisnju kosarkasku repku je da ima kvalitetnu "Osovinu" tima koju cine plej-krilo-centar:

Plej: Jaric
Krilo: Gurovic
Centar: Milicic

To je mnogo bitno za jedan kosarkaski tim a kao dokaz podsecam na slicnu situaciju sa Svetskog prvenstva u Grckoj 1998. god. Tada smo imali Sasu Obradovica, Bodirogu i Rebracu kao dominantnog centra (Ne secam se da je skoro neki centar, ni Gasol, ni Dankan ni Skola na OI, u skorije vreme, bio tako dominantan na nekom velikom takmicenju kao "Rebarac" tada)
Elem, i tada smo bili bez najboljih igraca, bez kompletne prve petorke koja je jos bila u dobrim igrackim godinama ali sto zbog otkaza, sto zbog povreda, nisu igrali: Djordjevic, Danilovic, Paspalj, Savic, Divac. Istina, Djordjevic je bio u ekipi, ali kao nedovoljno oporavljen od povrede presedeo je na klupi skoro sve vreme. Medjutim, usao je i tako kao "polovan" pred kraj cetvrt-finalne utakmice sa Argentinom i doneo preokret i pobedu. Isto se desilo i u finalu sa Rusijom. Na ovo sve podsecam jer i sada je slicna situacija, s tim sto smo tada imali iskusniju reprezentaciju.
Ne verujem bas da zbog mladosti i neiskustva sada mozemo da ponovimo takav uspeh i osvojimo zlato ili neku od medalja, pogotovo posle ovogodisnjeg NEVEROVATNOG, RIPLIJEVSKOG uspeha mladih selekcija i cetiri osvojena zlata. To ce nam biti veliki problem u Spaniji, narocito posle svega sto se desilo na Evropskom juniorskom sampionatu koji se sinoc zavrsio u Spaniji nasim novim trijumfom, kada su nasi (ocigledno) zasluzeno smestili domacinima da ne prodju u polufinale posle svih njihovih marifetluka, sto je bio veoma pametan potez jer ne verujem da bi ih ikako mogli opet pobediti na njihovom bunjistu. Morali bi nas pobediti bilo milom ili silom.
Smatram da bi na seniorskom EP realno trebalo da se izborimo za kvalifikacije za OI sto bi bio veliki uspeh sa ovim mladim timom, ali cemo verovatno biti pod strasnim pritiskom spanske javnosti, publike, sudija ali i delom FIBA i EABA, jer smo vec svima dosadili sto ovogodisnjim sto prethodnim uspesima a ljubomora cini svoje, ma kako nam se to paranoicno cinilo. U Spaniji nam niko nece biti naklonjen, verujte mi. Taman su svi malo odahnuli od nas i uspeli da pokupe koje zlato a mi smo opet poceli da se vracamo. To bi moglo mozda da bude i dodatni impuls ionako "premotivisanom" Moki i klincima, jer ako proradi i nas cuveni inat... mozemo i Spance da oduvamo i na njihovom ognjistu.

Korgacin

pre 16 godina

Ja nemam pojma čemu ove euforije na jednoj strani, defetizam na drugoj...polako ljudi, pa ovo su totalno beznačajne utakmice u takmičarskom pogledu! Šta ko dobija prvim, a šta poslednjim mestom. Bitno je da treneri i igrači upoznaju vrline i mane svojih i tuđih timova koliko je to moguće...
Sve ostalo je zamajavanje...

Tomislav Janjic

pre 16 godina

Sve cestitke nasim "Moskitosima" na demoliranju Grka. "By the way" ovaj nadimak nije uopste los a pre svega ga treba shvatiti kao saljivog i za jednokratnu upotrebu .
Inace, iznenadjuje me da je ovaj fenomenalni rezultat izazvao relativno mlake komentare. Pa znate li vi sta znaci rasturiti bilo koga sa tridest i jednim kosem razlike a kamoli aktuelne evropske prvake i svetske vicesampione i nase buduce rivale u grupi. A sve to sa prakticno mladom repkom, ajde recimo U23 ili U24, precizno godiste nije toliko ni bitno. I znate li kolika je ovo injekcija samopouzdanja nasem timu pred evropsko prvenstvo. Price o grckom taktiziranju su smesne jer niko nece i ne voli da gubi ni prijateljske utakmice a posebno ne na ovakav nacin protiv jedne Srbije, direktnog protivnika u grupi na EP i da mu omoguci ogromni psiholoski doping.
Nisam gledao utakmicu, ali sam je pratio on-line na Basketfrance.com i izgleda da su ovog puta nasi momci nagovestili kako bi mogli jednog dana da igraju ako ostanu zajedno, sa ovim ili nekim drugim selektorom i uz pojacanja u vidu starijih igraca koji budu hteli da igraju za repku i nadolazeceg zlatnog mladog talasa. Ovo neodoljivo podseca na "oducavanje " od kosarke koje su Grcima sa Galisom, Janakisom i Fasulasom priredili Drazen, Divac, Radja, Kukoc & Co. na EP u Zagrebu 1989. god., kada su ih razbili dva puta sa 20-30 koseva razlike.
Ne bih zeleo da ispadnem prepotentan, ali iako smo sportska i kosarkaska nacija ima nas dosta koji se bas i ne razumemo mnogo u sport i kosarku. Nesto bi moglo da se tumaci mladoscu i neiskustvom a nesto i navijackom ostrascenoscu, jer evidentno je da Partizanovci i dalje mnogo vise mrze Zvezdu nego sto vole Partizan ili repku Kako inace objasniti da mnogi ne vide da je Gurovic, koji je uvek bio veliki igrac, sa 32 god. postao i vanserijski as nivoa jednog Stojakovica (sto me je prijatno iznenadilo jer sam mislio da je na zalasku karijere) i ne bi me iznenadilo da posle ovog EP ode u NBA ili opet u neki veliki klub evropski klub, jer to apsolutno zasluzuje. A sve one price o njegovom forsiranju i ispucavanju, kako u Zvezdi tako i u repki su kratkovide. U Zvezdi je toliko odskakao kvalitetom i iskustvom, kao uostalom i u sadasnjoj repki, da je normalno da se igra bazira na njemu. Ja jesam veliki Zvezdas ali se pisuci ovaj komentar trudim da budem objektivan i da odbranim igrace i Moku od neopravdanih, nepostenih i neargumentovanih napada.

HAHAHAH

pre 16 godina

Ljudi pa vi bas ne vidite da ova reprezentacija ce biti odlicna sesta. I to uz mnogo srece. Kakv Gurovic, Jaric koji su to igraci. Mozda jesu u Zvezdi, al to nije klub. SAMO PRATITE EVROPSKO PRVENSTVO PA SE UVERITE.

Tomislav Janjic

pre 16 godina

MOKA O MOSKITOSI

Sve cestitke nasim "Moskitosima" na demoliranju Grka. "By the way" ovaj nadimak nije uopste los a pre svega ga treba shvatiti kao saljivog i za jednokratnu upotrebu .
Inace, iznenadjuje me da je ovaj fenomenalni rezultat izazvao relativno mlake komentare. Pa znate li vi sta znaci rasturiti bilo koga sa tridest i jednim kosem razlike a kamoli aktuelne evropske prvake i svetske vicesampione i nase buduce rivale u grupi. A sve to sa prakticno mladom repkom, ajde recimo U23 ili U24, precizno godiste nije toliko ni bitno. I znate li kolika je ovo injekcija samopouzdanja nasem timu pred evropsko prvenstvo. Price o grckom taktiziranju su smesne jer niko nece i ne voli da gubi ni prijateljske utakmice a posebno ne na ovakav nacin protiv jedne Srbije, direktnog protivnika u grupi na EP i da mu omoguci ogromni psiholoski doping.
Nisam gledao utakmicu, ali sam je pratio on-line na Basketfrance.com i izgleda da su ovog puta nasi momci nagovestili kako bi mogli jednog dana da igraju ako ostanu zajedno, sa ovim ili nekim drugim selektorom i uz pojacanja u vidu starijih igraca koji budu hteli da igraju za repku i nadolazeceg zlatnog mladog talasa. Ovo neodoljivo podseca na "oducavanje " od kosarke koje su Grcima sa Galisom, Janakisom i Fasulasom priredili Drazen, Divac, Radja, Kukoc & Co. na EP u Zagrebu 1989. god., kada su ih razbili dva puta sa 20-30 koseva razlike.
Ne bih zeleo da ispadnem prepotentan, ali iako smo sportska i kosarkaska nacija ima nas dosta koji se bas i ne razumemo mnogo u sport i kosarku. Nesto bi moglo da se tumaci mladoscu i neiskustvom a nesto i navijackom ostrascenoscu, jer evidentno je da Partizanovci i dalje mnogo vise mrze Zvezdu nego sto vole Partizan ili repku Kako inace objasniti da mnogi ne vide da je Gurovic, koji je uvek bio veliki igrac, sa 32 god. postao i vanserijski as nivoa jednog Stojakovica (sto me je prijatno iznenadilo jer sam mislio da je na zalasku karijere) i ne bi me iznenadilo da posle ovog EP ode u NBA ili opet u neki veliki klub evropski klub, jer to apsolutno zasluzuje. A sve one price o njegovom forsiranju i ispucavanju, kako u Zvezdi tako i u repki su kratkovide. U Zvezdi je toliko odskakao kvalitetom i iskustvom, kao uostalom i u sadasnjoj repki, da je normalno da se igra bazira na njemu. Ja jesam veliki Zvezdas ali se pisuci ovaj komentar trudim da budem objektivan i da odbranim igrace i Moku od neopravdanih, nepostenih i neargumentovanih napada.

Ono sto je veoma vazno za ovu repku je da ima kvalitetnu "Osovinu" tima koju cine plej-krilo-centar:

Plej: Jaric
Krilo: Gurovic
Centar: Milicic

To je mnogo bitno za jedan kosarkaski tim a kao dokaz podsecam na slicnu situaciju sa Svetskog prvenstva u Grckoj 1998. god. Tada smo imali Sasu Obradovica, Bodirogu i Rebracu kao dominantnog centra (Ne secam se da je skoro neki centar, ni Gasol, ni Dankan ni Skola na OI, u skorije vreme, bio tako dominantan na nekom velikom takmicenju kao "Rebarac" tada)
Elem, i tada smo bili bez najboljih igraca, bez kompletne prve petorke koja je jos bila u dobrim igrackim godinama ali sto zbog otkaza, sto zbog povreda, nisu igrali: Djordjevic, Danilovic, Paspalj, Savic, Divac. Istina, Djordjevic je bio u ekipi, ali kao nedovoljno oporavljen od povrede presedeo je na klupi skoro sve vreme. Medjutim, usao je i tako kao "polovan" pred kraj cetvrt-finalne utakmice sa Argentinom i doneo preokret i pobedu. Isto se desilo i u finalu sa Rusijom. Na ovo sve podsecam jer i sada je slicna situacija, s tim sto smo tada imali iskusniju reprezentaciju.
Ne verujem bas da zbog mladosti i neiskustva sada mozemo da ponovimo takav uspeh i osvojimo zlato ili neku od medalja, pogotovo posle ovogodisnjeg NEVEROVATNOG, RIPLIJEVSKOG uspeha mladih selekcija i cetiri osvojena zlata. To ce nam biti veliki problem u Spaniji, narocito posle svega sto se desilo na Evropskom juniorskom sampionatu koji se sinoc zavrsio u Spaniji nasim novim trijumfom, kada su nasi (ocigledno) zasluzeno smestili domacinima da ne prodju u polufinale posle svih njihovih marifetluka, sto je bio veoma pametan potez jer ne verujem da bi ih ikako mogli opet pobediti na njihovom bunjistu. Morali bi nas pobediti bilo milom ili silom.
Smatram da bi na seniorskom EP realno trebalo da se izborimo za kvalifikacije za OI sto bi bio veliki uspeh sa ovim mladim timom, ali cemo verovatno biti pod strasnim pritiskom spanske javnosti, publike, sudija ali i delom FIBA i EABA, jer smo vec svima dosadili sto ovogodisnjim sto prethodnim uspesima a ljubomora cini svoje, ma kako nam se to paranoicno cinilo. U Spaniji nam niko nece biti naklonjen, verujte mi. Taman su svi malo odahnuli od nas i uspeli da pokupe koje zlato a mi smo opet poceli da se vracamo. To bi moglo mozda da bude i dodatni impuls ionako "premotivisanom" Moki i klincima, jer ako proradi i nas cuveni inat... mozemo i Spance da oduvamo i na njihovom ognjistu.

Ustvari mi i nemamo krizu pravljenja igraca vec krizu odazivanja na poziv za igru u reprezentaciji, ali to je neka druga prica. Tvrdim da bi i dalje dominirali da su svi najbolji igraci igrali na velikim takmicenjima zadnjih nekoliko godina. Savremene sampionske ekipe Litvanije, Argentine, Grcke ili Spanije nisu znacajno kvalitetnije od predjasnjih selekcija istih zemalja a pogotovo od nase reprezentacije standardnog kvaliteta iz bilo kog vremena. Dodacu jos i da nema vise velikih timova Yugoslavije ili SCG, SSSR, Litvanije.

Ovaj tim moze da postane veliki jer ima nekoliko ekstra talenata (Teodosic, Tepic, Aleksandrov, Erceg...), a ima ih i u mladjim selekcijama (Markovic, Jeremic, Macvan, Musli...). Na primer, po onome sto sam video uzivo na utakmici Zvezda-Masinac ovog proleca, Aleksandrov je neverovatan potencijal i vec tada je pravio nevidjene poteze i zavrsio prvo poluvreme sa dvadesetak koseva bez ijednog ili sa jednim promasajem. Gledao sam ga pre toga par puta na TV ali prosto nisam mogao da verujem da jedan igrac, bar meni dotada malo poznat, moze tako da odigra u njegovim godinama i uz probleme sa povredom koji ga i dalje muce. Mislim da bi mogao lako da nadmasi Novickog jer je veci talenat i igra pametno i sa lakocom svojstvenom najvecim igracima ranga Kice, Kindjeta (Delibasica), Drazena a pritom ima 2m 10cm i sve tehnicke, fizicke, motoricke kvalitete i mastovitost i hrabrost povrh svega. Bice sigurno otkrovenje ovog EP, samo da ga zdravlje posluzi. Vec vidim da ga Moka dozirano forsira a ovaj mu to sve vraca dobrom igrom i uz njega ce on za ovih dva meseca nevidjeno napredovati. Moram da dodam i da je Tepic sa njegovim igrama na EP U20 pravo otkrovenje za mene i u njemu ocigledno dobijamo novog ol-raund igraca tipa Bodiroga.

Nesto i o selektoru. Razumem ove mladje koji pisu svasta o Moki jer verovatno nikad nisu gledali kako je igrao. Greska je i sto se, kao i o bilo kom drugom koji se bavi javnim poslom, previse pise o njegovom karakteru i njegovim privatnim stvarima. Njegovi problemi sa sinom su razumljivi jer on i nije mogao da utice dovoljno na njegovo vaspitanje buduci da se razveo sa prvom suprugom. Neki kazu da ni Andric nije bio bas "cvecka" ali je bio i ostao nas najveci pisac. Tako treba gledati i Moku, kroz ono cime se bavi i koliko ima uspeha u tome.
Posto sam malo stariji bio sam u prilici da gledam bar 90 %utakmica nase kosarkaske reprezenatacije na velikim takmicenjima, pocev od SP u Ljubljani 1970. god.
kada smo osvojili prvo zlato na velikim takmicenjima pa do danas. Pratio sam i klupske utakmice, domace i medjunarodne i mogu s razlogom da tvrdim da je ZORAN SLAVNIC NAJBOLJI PLEJMEJKER SVIH VREMENA U AMATERSKOJ KOSARCI a verovatno da ni u NBA nije bilo mnogo boljih, mozda samo Oskar Robertson koga nazalost nikad nisam gledao. Medzika iskljucujem jer je on bio drugi tip igraca i u stvari bek-krilo koje je igralo pleja. Ovde mislim na klasicne plejove. Ako neko zeli da gleda ili da uci kako treba da igra jedan plej neka nabavi kasete sa njegovim utakmicama.
Osvojio ja sa repkom sva moguca zlata na EP, SP, i OI a sa Zvezdom mu je falio kup Koraca i Kup sampiona (jedne godine ispali su u polufinalu od Simentala iz Milana, ako se ne varam). Imao je sve sto jedan plej treba da ima, jedino nije mogao da zakuca, ali je i za to nasao leka pa ga je na jednoj Zvezdinoj utakmici neko od saigraca podigao da zakuca, mislim da je to bio neko od centara, Vucinic ili Cvetkovic ili mozda bas njegov kum i sadasnji predsednik KSS Kapicic, nije ni bitno. Za ovo znam samo iz price, trebalo bi proveriti i naci neki snimak ako postoji. Da ne pricamo o njegovom kosu iza glave koji je dao Bugarima na ES u Beogradu 1975 kada smo uzeli zlato ili o molbi tadasnjem selektoru, “strogom” Aci Nikolicu, na SP na Filipinima 1978. god. kada smo opet uzeli zlato da protiv, mislim Filipinaca koji su lilstom bili niski, igra kao “teski centar” sa svojih 185cm visine. Iako, sto mu je i pozicija pleja nametala, nije u Zvezdi a pogotovo u reprezentaciji davao puno koseva, svi jos pamte njegov odlucujuci kos u zadnjoj sekundi, na utakmici u grupi sa Italijanima na OI u Montrealu 1976, koji nas je odveo ka finalu u kome smo kasnije izgubili od Amerikanaca. Na poluvremenu su Italijani vodili sa petnaestak razlike a Moka je onako seretski u na poluvremenu svlacionici rekao: “ Momci, hocemo li da komsijama stvarno pokazemo kako se igra kosarka?”. Sto je jos interesantnije, on je bio strasan suter, samo sto to uglavnom nije forsirao. To je dokazao, na primer, igrajuci u Sibenci, kada je sa lakocom postizao po 25 koseva po utakmici jer tada u tom timu nije bilo kosgetera kao u Zvezdi (Simonovic i Kapicic) ili u repki (Kica, Praja, Kindje, Kresa...), pa je morao da preuzme i ulogu realizatora. Jedino mu je Sasa Djordjevic (jedno vreme i njegov igrac) prisao blizu po kvalitetu ali Moka je bio, jeste i bice neprevazidjeni, idealni, plej iz udzbenika. Verujem da bi se sa ovim slozila i vecina trenera.
Ovo su bili neki od “priloga za biografiju” koji ce mozda pomoci da se bolje razumeju neki prosli i buduci potezi, gafovi i izjave ovog nepopravljivog spadala i vecitog optimiste i u sustini veoma pozitivnog lika koji, izmedju ostalog i zbog svog dugackog ali neprijatno otvorenog i precizno pogadjajuceg jezika, kao sto je bio i njegov sut sa distance, nikog ne ostavlja ravnodusnim. Zbog toga kakav je njega uglavnom ili vole ili mrze, malo je tu mesta za mlaka osecanja. Ali u tome i jeste njegov kvalitet i bez toga ne bi nista postigao u zivotu. Nasi navijaci su ga obozavali ali ruski su ga sigurno prezirali kada je u poslednjem napadu u finalu EP u Belgiji 1977.god. protiv USSR, posto je utakmica vec bila resena, ‘ladno prisao Kici negde kod aut linije blizu polovine terena i onako spontano poceo da igra sa njim odbojku ostavljajucim pritom i samog Kicu u cudu, sto se moglo dugo lepo gledati i ananlizirati, jer se taj, moram reci ipak blago nesportski presedan, godinama vrteo na spici legendarnog nedeljnog sportskog pregleda. On vam je tipican primer beogradskog mangupa, u pozitivnom smislu. Tako vam je sa Mokom, “take it or leave it”, uzmi ga ili ostavi, obozavaj ga ili preziri.

Elem, buduci da je bio takav igrac, on poznaje kosarku u dusu i tvrdim da ne postoji, ne u Srbiji, nego i u celom svetu pa i u NBA, covek koji bolje poznaje kosarku od njega. Zato je on idealno resenje za trenera ovog mladog tima jer on ce i mlade ali i ovih par starijih igraca sigurno nauciti stvarima koje niko drugi ne bi mogao. Dokaz za to je i njegov veliki, mozda i presudni uticaj na karijere mnogih velikih igraca kao sto su Drazen, Kukoc, Radja, Djordjevic... Secam se, na primer, da je dok je trenirao Zvezdu u drugoj polovini osamdesetih ona igrala finale plej ofa sa Jugoplastikom sa Radjom i Kukocem umesto da tamo budu na papiru mnogo jaci klubovi i da joj je pruzila dostojan otpor sa realno mnogo slabijim timom. Te godine su i veoma tesno izgubili finale kupa, opet od Jugoplastike. Ti igraci Zvezde nikad bolje nisu igrali nego te godine a Zorana Jovanovica ni Radja nije mogao da zaustavi. Pobedjivao je sa takvom Zvezdom (sa Radovicem, Karadzicem, Bogosavljevim...) i Partizan sa Divcem i Co. koristeci uglavnom jedino raspolozivo oruzje - trojke. Pa posle kazu da je Moka slab trener. Argumente gospodo. Pa i Maljkovic i Obradovic i Ivkovic su imali, kao i Moka, neuspehe pa im niko ne spori da su vrhunski treneri. Jedino sto se iskreno nadam, za dobrobit nase kosarke, ovih mladih igraca i samog Moke, da u Mokinom slucaju “…the best yet to come...” iliti “najbolje tek dolazi…”.
Da se razumemo, svi napred nabrojani igraci bi postali veliki i bez Moke ali je evidentan njegov veliki uticaj na njihov razvoj u vaznom periodu formiranja igraca. On istina nije imao velikih uspeha i titula kao trener sto sticajem okolnosti, sto zbog njegovog temperamenta, karaktera i nespremnosti na, katkad i trule kompromise, ali on i nije nikada bio u prilici da vodi timove sa vrhunskim igracima, vec mu je pripadao onaj nezahvalniji deo posla stvaranja i usavrsavanja igraca.
Mora se reci i da je on mozda i najveci zvezdas svih vremena od svih Zvedinih sportista. Medjutim, kako je on sam priznao, od te je se “bolesti” sam izlecio, mada mozda pomalo kasno. On je cak, kada je u devedesetim godinama opet seo na klupu Zvezde, sam dao ostavku jos u pripremnom periodu posle eliminacije u kvalifikacijama za evropske kupove od jednog ruskog tima. To bas i nije svakidasnji potez. A Zvezda je bas tada okupila dobre igrace i to je ustvari bila njegova greska kako na licnom planu tako i odnosu prema Zvezdinim klupskim interesima ali on je bio dovoljno posten da se sam povuce posle pocetnog neuspeha.
To se pokazalo i kao jedna od njegovih mana, pored katkad "kratkih" zivaca ili grubih javnih kritika i gestova. Kao neko ko nema dlake na jeziku i ne trpi neznanje, nepostenje lopovluk i nerad, cega kod nas nazalost ima u izobilju, on ustvari samo javno govori ono sto vecina od nas misli ali ne sme ili nece da kaze zbog ovog ili onog razloga. On ce uvek prvi reci da je "Car go". Zato je dosada i imao povremeno problema u javnosti a pogotovo kao trener i nije imao previse ponuda da vodi velike klubove. Takav njegov karakter mu je i odmogao u trenerskoj karijeri, jer na klupi nije isto kao na terenu. Tu vladaju neki drugu zakoni i velika diplomatija. Trebalo bi da bude malo mudriji, kako u zivotu tako i u vodjenju tima. On savrseno poznaje kosarkasku taktiku ali mislim da pri vodjenju tima ne koristi sve "nepopularne" takticke mogucnosti. Jednostavno, ne zna da pomalo igra i “na kvarno”. Smatram ustvari, da bi on bio idelna osoba za selektora mladjih selekcija KSS jer bi najbolje mogao ba uci i brusi talente. Medjutim to ne znaci da nece uspeti i kao trener seniora sto mu od sveg srca zelim. Vec sada bih rekao da je na dobrom putu, samo ga treba ostaviti da zavrsi zapoceti ciklus, pa makar i ne otisli na Olimpijadu. On je najbolje resenje za uvodjenje igraca ovih zlatnih generacija u "A" tim i niko ih bolje ne bi usavrio u ovoj igri od njega. Moka je to zasluzio i savrseno odgovara situaciji sa reprezentacijom. Pa ionako niko od velikih trenera nije hteo da prihvati da bude selektor. Samo da ga njegov burni temperament ne natera da napravi kakvu gresku u vodjenju tima ili da dobije tehnicku kao pre neki dan, na kraju utakmice protiv Francuza, pa da sve upropasti. Ali, nece dati Bog jer sreca prati hrabre.
On je, pored toga sto je veliki optimista i motivator i veliki radnik i ne treba zaboraviti da je jedna njegova baka Nemica sto nam pojasnjava dosta stvari u njegovoj karijeri. Nista ne bi mogao postici da nije trenirao do besvesti i bio diciplinovan, kao i vecina igraca iz njegove generacije, sto se ne bi bas moglo reci za sve danasnje mladice. Zato su nam, imedju ostalog, u zadnjih desetak godina i propali mnogi veliki talenti i ostali na nivou proseka (Verovatno bi se tu mogli uracunati: Varda, Sekularac, Bogdanovic, Cubrilo...).
Trebalo bi podrzati i pomoci nasu reprezentaciju, kako preko medija tako i sluzbeno, preko KSS, ali koliko vidim Moka je ostavljen prilicno sam kako od KSS tako i od kosarkaskih radnika i javnosti. Cini mi se da u strucnom stabu nema ni fizioterapeuta, ima samo jednog pomocnog trenera, koji ruku na srce i uz svo postovanje,nije neko vece ime. Nema ni skauta, ni tim menadzera i sve to malo tuzno i neozbiljno deluje, tu bi KSS morao nesto da pomogne. Ali tim pre ce eventualni uspeh na EP biti sladji Moki i igracima.

Prognoziram da ce ovi mladi, talentovani i vec sada odlicni igraci za ovo kratko vreme napredovati znacajno na individualnom planu, sto ce se videti na njihovim igrama u klubovima tokom sezone a kada se jos malo i uigraju i podignu formu (ceka se na Teodosica, Rasica, Cvetkovica, Labovica, Tepica koji su i umorni od duge sezone...) moci ce svakoga da pobede sto su i dokazali ovim javnim casom kosarke koji su odrzali Grcima i svim ostalim prisutnima u Strazburu. Ne znam koliko ce biti sposobni, zbog nedovoljnog iskustva, da odigraju dobro u kontinuitetu celo EP u Spaniji ali verujem da cemo biti zadovoljni njihovim igrama i pored eventualno slabijeg plasmana. Sve bi to moglo da bude veliki stimulans za sve nase najbolje igrace da se ubuduce odazovu na poziv za reprezenataciju jer NIJEDAN veliki igrac nije postao VRHUNSKI igrajuci samo za tim bez obzira kako on dobar bio, pa makar bio i sampion NBA. Oduvek se jedino u reprezentaciji, trenirajuci i igrajuci sa vrhunskim domacim trenerima i igracima protiv vrhunskih stranih selekcija i igraca, na "super takmicenjima " tipa EP, SP i OI moglo dalje napredovati na individualnom i kolektivnom planu. Oduvek se jedino tako postajalo vrhunskim, vanserijskim igracem, poznatim i postovanim u svetu, a proslavljenim, voljenim i besmrtnim u svojoj zemlji (primer: "Mi imamo svoga Boga, on se zove Bodiroga"). Velike utakmice radjaju velike igrace (Setite se finala EP u Grckoj 1995 i fenomenalne partije Sase Djordjevica). Nijedan veliki igrac na svetu ne bi postao i ostao to sto jeste da nije igrao za svoju reprezentaciju i osvajao medalje i trofeje sa njom donoseci radost celoj svojo zemlji. Verujem da Moka, i ne samo on, ne bi nikad menjao sve one njegove silne medalje za NBA milione. Novac znaci mnogo ali nije sve.
I zato “ Moskitosi” puno srece na EP u Spaniji, “izujedajte” tamo sve po redu i ako i vi osvojite kojim cudom zlato to ce biti poziv na opstenaroni delirijum i vanredni trubacki sabor u Beogradu, a ja bih licno bio najsrecniji zbog Moke jer bi on onda mirne duse mogao da svim “strucnjacima” i “dobronamernim” kriticarima zapusi usta za svagda i ode u penziju, sto mu nikako ne zelim, kao spasitelj srprke kosarke u drustvu sa svojim kumom Kaponjom.

Za kraj, da se i ja malo poigram “selektora” I navedem sa kojim igracima to raspolazemo u perspektivi deleci ih pri tom uslovno na starije i iskusnije i mladje (iznad U16). Smatram da ovako talentovane igrace u cisto igrackom smislu, sa toliko maste i kreacije nemaju ni Amerikanci:

PLEJOVI:
Stariji: Jaric, Vujanic, Popovic, Marinovic, Avdalovic
Mladji: Rasic, Teodosic, Nikolic, Markovic, Katnic

BEKOVI:
Stariji: Rakocevic, Pavlovic, Cvetkovic, Tripkovic
Mladji: Tepic, Jeremic, Stojacic

KRILA:
Stariji: Gurovic, Stojakovic, Radmanovic, Jorovic
Mladji: Erceg, Aleksandrov, Dragovic, Keselj, Despotovic

KRILNI CENTRI:
Stariji: Milojevic, Askrabic
Mladji: Labovic, Dragicevic, Velickovic,Macvan

CENTRI:
Stariji: Krstic, Milicic, Perovic, Varda,
Mladji: Borovnjak, Raduljica, Marjanovic, Musli

Nekog sam mozda zaboravio ili izostavio zbog nedovoljnog poznavanja i neobavestenosti ali i ovaj je spisak impresivan i dovoljan za 3 reprezentacije.


“AJMO, AJDE, SVI U NAPAD ZA SRBIJUUUUUUUUU…!!!”

mapko

pre 16 godina

@Sta su danas jeli??? :D
Na tome da zive za vreme EP!!!
(kimi, 12. avgust 2007 21:03)
--------------------------------

Kako sta su jeli ? Kapiten je pojeo loptu posle sezone u svom klubu , a tepic i velickovic pre finala plej ofa pili puno mleka .

Nek im je svima sa srecom , nek moka pokaze da je dobar trener , jaric da nije klaber vec profesionalni kosarkas , kapiten da je normalan kad nije u crveno belom i nek se plasiraju na OI u Pekingu.Srecno!


Ko se ne slaze sa ovim nek ne preporucuje :)

Schultz_BN

pre 16 godina

Ma sta nas briga kako se zovu , samo nek nastave ovako da igraju na pocetku mi je to "Moskitos" i licilo na komarce a sad me sve vise podsjeca na "Mokine ku..nje"
Ako dodju sa medaljom iz Spanije i ja cu promijeniti ime od srece i zvacu se "Komarac-srbijanac"

t6har8

pre 16 godina

"Стварно, која је то дијабола дала овакво имбецилно име репрезентацији"

Moka

wlado

pre 16 godina

evo ja sam pljuvac, sta mi mislimo, da ce nasi osvojiti medalju mozda, sa ovim igracima, nikada....gurovic i jaric, su crvi u jabuci,samo radman fali pa da se potuku na terenu svi kolektivno...

ako budemo medju prvih 8, bice sjajno, za njih, ne za nas,,,

Denzel

pre 16 godina

Sta nadimak je bar okej....znaci svim nasim repkama moraju bit nadimci orlovi, jastrebovi, ptice grabljivice, predatori i tako dalje...daj molim te...kad MOSKITOSI ujedu boli ali i svrbi!!!!!...SRBIJA

Trener Luj Van Gal

pre 16 godina

Lepo je pobediti sampiona Evrope 31 razlike. Ai stetimo se da smo pred svetsko prvenstvo u Japanu pobedili Argentinu 20 razlike a u grupi na SP gubili od Nigerije. Ne zanosimo se mi imamo dve napadacke opcije Milicica i Gurovica i to je to. Bilo bi lepo kad bi Cica ceo turnir odigrao na ovom nivou. Videcemo sta ce biti u Spaniji. Uradili smo ove godine u kosarci sto tradicionalno samo u vaterpolu radimo , ujedinjene sve titule u mladjim kategorijama.

Ljubomir Milivojevic

pre 16 godina

Zasto bas MOSKITISI? Mene je to asciralo na Mokini igraci, on ih je izabrao...Mozda i nije tacno ali nije ni bitno. Vazno je da igraju dobro i da daju sve od sebe.

Dacha from Nish city

pre 16 godina

Bravo Moskitosi, bravo Srbijo !

Pozdrav svima, pozdrav i Hrvatskoj.
"from hr" valjda sam tacno napisao tvoj nick, ne obracaj paznju na ove primitivce sto ti prigovaraju.
Ti si sve lepo rekao i ja se u potpunosti slazem s tobom ali nije da bas nista nismo doprineli i mi i vi smo doprineli dosta toga.

Ja licno ne mrzim nikog a ponajmanje Hrvate, jer je to glupo. Ljudi iz Srbije i Hrvatske koji su u fazonu mrzim Srbina i mrzim Hrvata su ili neobrazovani ili glupi ili su prostaci i primitivci, jer svi smo mi ljudi nebitno dal smo Srbi, Hrvati, Spanci, Turci, Kinezi, Japanci ili Amerikanci... ljudi su ljudi.

A ovo sto nas Spanci optuzili da smo namerno izgubili (nasi mladi igraci) to je da bi se izvadili za lose 5 mesto kao domacin, bas mi ih je zao :-)
Srbija je prvak !

Sasa HK

pre 16 godina

Momcima svaka cast, ovo je zaista iznenadjenje obzirom na dosadasnje rezultate svih reprezentacija na ovom turniru... Ipak ce EP biti itekako interesantno, a tek Olimpijada sledece godine... Ovo nije normalno, nas sport se dize kao za vrijeme onog zlatnog perioda posle rata!
REDAKCIJO B92 MOLIM VAS ALI MOLIM VAS DA PRESTANETE SA FORSIRANJEM TOG NADIMKA "MOSKITOSI", VALJDA JE JASNO STA NAVIJACI MISLE O TOME (AKO JE TO UOPSTE BITNO). Po mom misljenju, nadimak je totalno bezveze i neozbiljan... Ko je god protiv ovog nadimka neka podrzi ovaj komentar, hvala unaprijed!
Pozdrav iz Hong Konga,
Sale

nnidza

pre 16 godina

Neko jednom rece:
"Sramota! mi bez pravih zvezda nemamo sta da trazimo!!!"
Pa zar nisu jedini igraci koji vrede vec tu? Izuzev povredjenih ko jos nedostaje? Ne mislite valjda na ONE cije ime necu da izgovorim kojima Srbija nije u srcu i ne zele da igraju za nju? Na one koji imaju druge obaveze tokom leta?
PSSSSSSSTTTTTTTT!
Ofarbah stolariju i vratih postere pravih zvezda "Danilovica, Djordjevica, Savica, Paspalja, Tomasevica, Rebrace, ..." a ove ostale u kantu gde im je i mesto.
Samo srce na teren, to je ono sto trazim. Ok i prolazak u osminu finala :-)
AJMO, AJMO!

Milan

pre 16 godina

Joj, ljudi! Pa gde vam je smisao za humor? Šta fali duhovitom nadimku moskitisi (komarci) u ovom trenutku? Ja mislim da je upravo primeren situaciji i kojoj se nalazimo i da je sasvim prihvatljiv ya ovo jedno prvenstvo. Naravno da ga ne treba usvojiti trajno.
Bili smo košarkaška velesila, a proteklih nekoliko godina seniorska reprezentacija je dotakla dno. I sada dolaze neki novi klinci koji u narednom ciklusu treba da nas vrate na stare pozicije.
Setite se semo bučnih najava od pre dve godine "Dobro došli u zemlju košarke! Dobro došli u zemlju šampiona!" i blamaže koja je potom usledila. Kao po pravilu, kada nemaš adute na terenu, rasipaš se zvučnim nadimcima, ne bi li ulio samopouzdanje ekipi i navijačima.
Meni se više sviđa da oni na ovom prvenstvu budu "komarci", a da na kraju da donesu medalju, nego "orlovi", "sokolovi" i ko zna kakve babaroge, a da mi vidimo još jednu igračku i rezultatsku sramotu.

Небојша Миливојевић

pre 16 godina

Стварно, која је то дијабола дала овакво имбецилно име репрезентацији која већ има своје име - Орлови. Moskitosi - страна реч за домаћу репрезентацију. Додворавање коме?

Milutin

pre 16 godina

Ne znam kako vi ljudi to ne pominjete, ali ovaj nadimak Moskitosi...?

I da, svako ko se ne slaze sa ovim komentarom, neka ga predlozi za brisanje

Muzicki_saradnik

pre 16 godina

Vec se sad vidi ko ce biti nas kljucni igrac u Spaniji. PA KAPITEN NARAVNO !!! Samo ne znam da li ce svi oni koji su ga pljuvali pojesti svoja .....!!!

MilanB80

pre 16 godina

Ni u trenutcima nebeskog sivila ne mogu se oteti vizuelnom dojmu zlatnih trofeja koji nam dolaze sa sportskog neba. Boze kakav dan!? Srbia!!!

Radovan

pre 16 godina

Nadimak koji uporno forsirate cak u naslovima tekstova je zaista zalostan za srpsku nacionalnu selekciju. Pokazite malo vise dostojanstva i profesionalizma i prekinite sa tim, molim vas.

shushumigga

pre 16 godina

i meni bas najveci problem predstavlja sto moskitos nije u duhu srpskog naroda...sav sam se iznerviro..alooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Radak

pre 16 godina

Bravo majstori!Tim je extra
jos da Bog da da se oporave i zaigraju Rakocevic,Krstic,Milojevic,Pavlovic i niko nam vise ne treba plus ovi klinci bicemo prvaci 100%.Napred Orlovi!

Da_Ne

pre 16 godina

Uz udarnu trojku: Gurovic, Milicic i Jaric dodati neiskusne: Stojakovic,Pavlovic, Krstic i Rakocevic. Pa da probamo iduce godine.....

Sava

pre 16 godina

Bilo bi lepo da se opet radujemo medalji ali sam nesto skeptican po tom pitanju!Ovo su samo pripreme i niko ne igra punim gasom pa se nadam da nismo ni mi!

Stipan

pre 16 godina

Ali zasto KOMARCI?!

Fudbaleri = Orlovi
Kosarkasi = Komarci

Uskoro:
Rukometasi = Misevi
Odbojkasi = Leptiri
Vaterpolisti = Somovi

Ako dodamo jos i stonoge, muve, tetrebi, mravi, kerovi, crvi, sundjeri i ostalo imacemo pravo zivotinjsko carstvo!

P.S. Izvinjavam se zbog ovoga ali nadimak MOSKITOSI mi je katastrofalno katastrofalan!!!

Miloš

pre 16 godina

Deco,daću Vam svima po pet dinara da idete gradom i vičete:"Ponovo radi bioskop, ponovo radi bioskop!",

Moko legendo
Gurke legendo
Nole legendo
Šapiću legendo
Mačvane legendo
Miloše Kralju
Sad ću da legnem i da uživam sa Anom:)

Nikola

pre 16 godina

Jao bre ajde dosta sa tim "moskitosi" vise. Ko im je dao takav nadimak? Kao da je neko iz vase redakcije to smislio, i pokusava sad da forsira. Ko god da je smislio "LEJM" je i batalite vise majke vam.

Btw cestitam momcima, verujem u vas :)

divac

pre 16 godina

ne mogu da verujem,citam komentare pune ushicena i srece kao da smo prvaci SVETA,braca Grci zbog mira u kuci odigraju lagano mi ih kao razbijemo i to je to,i sad smo najjaci,a ZAPAMTITE ISTI OVI GRCI ZA TRI NEDELJE ODRACE NAS KAO OD SALE BAR 15 RAZLIKE,i nemoj onda da bude nisam znao BRAVO ZA JUNIORE

mumi

pre 16 godina

Sve veliki pametnjakovici. Kad Srbija gubi nevalja nista, kad nekog rasturi opet nevalja. Najbolje bi bilo da nista ne komentarisete, i onako su vam komentari glupi.

mladja

pre 16 godina

Halo pluvaci sta sad kazete? Koliko vidim ovaj Gurovic svaki put da najvise koseva? Sto sad opet ne ospete po Moki? Gdje su ti vazni igraci koji misle da se bez njih nemoze...? Ko isto misli nek podrzi ovaj komentar,Srbijo Banja Luka je uvjek uz tebe...

mILOS

pre 16 godina

Ajd ljudi prestanite da smarate sa tekstovima tipa
"ko se slaze nek preporuci moj komentar"
sta vam to znaci?

kao da je bitno tudje misljenje,kao da je ovo neko takmicenje ciji ce komentar dobiti najvise glasova

KO SE SLAZE SA OVIM NEKA PREPORUCI MOJ KOMENTAR :)

Stojković D.

pre 16 godina

@ spitter

Kakve veze ima Skoricijanidis, pa nije on grčka reprezentacija. Pobeda, pa makar i na pripremama je dobra radi ulivanja samopouzdanja, da je to činila Zvezda u fudbalu sad bi igra iz 2-2 u utorak. Bravo momci, samo napred, biće oni najveće iznenađenje EP. Aj živeli!!!!!!

KOSTUNICA

pre 16 godina

I eto, sada su svi na nebu! Do juce je bilo, ovo su pripremne utakmice, nije bitan rezultat, a sada, Srbija pregazila sampiona evrope itd... Sramota! mi bez pravih zvezda nemamo sta da trazimo!!!

Zeka peka

pre 16 godina

Prolazimo grupu, ali padamo u cetvrtfinalu iz samo jednog razloga-kratke klupe. Sestorica koja najvise igraju nece moci izdrzati taj ritam. Da smo s najjacim timom, vratili bi titulu...

dovla

pre 16 godina

Svaka čast momci, samo da ih bar u Španiji pobedite,ne sa 30 već 3 razlike, a danas sam ja,kao i svi drugi pravi navijači presrećan što sam SRBIN!!
Oderali smo Grke, Vaterpolisti Mađare a nadam se i da će Nole Federera kao što je Nadala, BRAVO SRBENDE, ČUVA BOG SRBINA SVOG

frog grandma

pre 16 godina

Zoran Slavnić je u subotu protiv Slovenije odmarao udarnu trojku, a protiv Grka je sve do finiša treće četvrtine igrao samo sa šestoricom igrača – Gurovićem, Miličićem, Jarićem, Aleksandrovima, Ecegom i Tepićem.

Netačno: prvo poluvreme Vuk 3:16, Labović 0:23, Marković 6:01 (svi zajedno šutirali jednom - Markovic, promašaj)

supervizor

pre 16 godina

Moka je na svojoj prvoj konferenciji za stampu hteo da kaze kako cemo igrati agresivno na prvenstvu, i da cemo biti kao osice, pa je tada upotrebio taj termin "moskitosi", misleci da se tako kaze osa na spanskom! Cuvajte se stizu MOSKITOSI!

trivuljina

pre 16 godina

Ne mogu da vjerujem da ni nakon ovakve pobjede opet ima dezurnih pljuvaca koji stalno nesto filozofiraju...
Pa gdje ce vam dusa, pustite ljude da rade, da treniraju, da se sto bolje uigraju...
Svaka cast momci, nadam se da ce prava forma biti za sampionat... pa sta bude.
NAPRED SRBI!!!

spitter

pre 16 godina

Evo ja sam pljuvac...necemo uraditi nista na EP dzabe se nadate!

Btw...Grci nisu igrali sa najjacim sastavom...nisam video Skorcijanidisa na spisku!?!

Kale

pre 16 godina

Tako, tako!
Gospodo, izgleda da je nas najveci adut Slavnic i njegovo mesanje karata. Idemo momci, sad se popkazite, jer kada budemo kompletni, to je klasika, sad se pokazite, bas kao one 1998. Srecno, majstori !

dexter

pre 16 godina

31 razlike je 31 razlike, bile to pripremne ili zvanicne tekme bili to neki levaci ili ne...dranje je dranje...a budimo realni ovi grci nisu levaci......a 31 razlike je 31 razlike.........

kamuflaza

pre 16 godina

grcka navlakusa,malo da nam podignu rep,pa ce nas u grupi na EP odvaliti 20 razlike,zivi bili pa videli..nesukace nas na tanak led

ST

pre 16 godina

Steta sto ovo nismo mogli da vidimo na TV (cisto radi ulivanja optimizma). Da je fudbal u pitanju, sigurno bi neko prenosio susret sa prvakom Evrope.

Pop

pre 16 godina

Sto se tice nadimka moskitosi, sta reci osim sramota. Bio sam na moru i sad vidim svuda pise moskitosi, ako bi neko mogao da me prosvetli ko nam je nadenuo taj nadimak?

Sina / Banjaluka

pre 16 godina

svaka cast ovim nasim djecacima. Samo napred i mi smo uz vas do kraja i u svakom slucaju necete nas obrukati. Ja licno verujem o ove mlade momke i navijacu za njih svim srcem pa sta god da se desi u Spaniji...
Napred nasi Banjaluka je uz vas...

Aleksandar Krit

pre 16 godina

Gledao sam prenos utakmice na Grckoj TV. Igrao je Markovic u prvom poluvremenu i odlicno cuvao Papalukasa. Grci su zaista delovali nemocno. U nekoliko navrata smo pravili odlicne serije. Jaric je pokazao zasto igra NBA kao i Milicic. Cica isti onaj stari kao protiv Amera. Grci se nisu salili trebali ste da im vidite pokunjena lica posle utakmice. Uglavnom 31 razlike
P.S. Polustrucnjaci, Kvaziselektori i ostali dushmani a sad TISHINA BRE

slobodni strijelac

pre 16 godina

Svaka cast Srbi.
Srbija ima svoju veliku trojku Gurovic,Milicic i Jaric i sa jos par klinaca i dobrih rezervi nista nije nedostizno.
Ova trojica treba da budu nosioci svega sto da se desava na terenu, a ostali treba da se uklope ......

milan 93

pre 16 godina

Svaka cast nasim momcima.Ipak me po malo i plasi ova pobeda jer smo tako i prosle godine sve drali i Grcku i Argentinu sa 20-tak razlike pa na svetskom nista.Ali optimista sam i verujem u medalju.NAPRED SRBIJA

ZVEZDAS

pre 16 godina

ma samo derite bre ,i pokazite ''sportskim novinarima''kako igrate!!tako cete im zapusiti usta i prestace da lazu ovaj napaceni narod kojima ste vi- sportisti jedina nada da nije bas sve stalo u ovoj drzavi!
SRBIJA ! ! !

Peja, Makedonija

pre 16 godina

Ajde sad, pocnite: "Grci se za...avali, pa razbice nas u spaniji, pa u...ao ih sut...itd.,pa Moka nije nikakav trener...." !
Dati Grcima 90 koseva, a imaju mozda i najbolju odbranu u Evropi...nije mala stvar, pa makar se radilo i o pripremnoj utakmici!!!
NAPRED PLAVI,VOLIM SRBIJU-MRZIM RAKOCEVICA!!!

nikolans

pre 16 godina

Svaka cast momci jer ovako pregaziti Grke, pa makar i na prijateljskoj utakmici zasluzuje sve pohvale !!!!
Srbija veruje u vas !!

kole

pre 16 godina

bravo majstori, pravi Srbi i pozavaoci kosarke nisu ni sumnjali u vas...nego da li bi mi neko objasnio ko je, kada i zasto nase igrace nazvao Komarcima? Nikako mi ne ide to "ime" nase reprezentacije sa duhom Srpskog naroda...

coto

pre 16 godina

Bogami ko god bude potcenio nsae lose ce proci....Mislim da mozemo do petog mesta a mozda i do bronze...ako nebude medalja ne treba ocajavati jer ovo je poslednje veliko takmicenje u narednih deset godina sa kojega mozda necemo doneti medalju, sa svakog posle ovaga ocemo...zivi bili pa videli

Aleksandar ZVEZDAra

pre 16 godina

Gde ste pljuvaci?
Jel jer ovo favorit
prvenstva?
Sada se vidi koliko znace ovom timu Gurovic, Milicic, Jaric: Sa njima deremo Grcku 30 razlike bez njih kubimo od Slovenije 15-ak, cestitke celom timu samo nastavite ovako imate moju podrsku.
P.S. Gurke jer si morao bas da ih onako unistis mislim oni su nam braca itd. hehe
Srbija!!!

dule

pre 16 godina

Aj sad kazite da i Grcima nije neka ekipa?

Ali ovo su jos uvek pripreme a ja verujem u nase kosarkase i na EP!!!!!

Zivi bili pa videli.....

Sreten

pre 16 godina

Nije lose jer se forma tempira za Rusiju i pocetak evropskog prvenstva.Slavnic pametno kombinuje sa ekipom tako da ce se tacno iskristalisati 12 igraca koji ce putovati u Spaniju.

Maki

pre 16 godina

Bravo 'moskitosi'!Extra ste odigrali,a i bilo je za ocekivati da Slavnic nece trositi najbolje igrace u prve dve utakmice,jer su ti turniri nebitni,samo je bitno da se oni uigraju.NAPRED SRBIJA!

smekerstari

pre 16 godina

Svaka cast majstori.
Moramo da verujemo u nase momke i da im se zahvalimo sto su tu i bore se za nasu zemlju.
Ako su sad uspeli da dobiju Grcku 30 razlike onda mozemo da se nadamo da na EP mogu da ih dobiju poen razlike.
BRAVO!!!

Stipan

pre 16 godina

Ali zasto KOMARCI?!

Fudbaleri = Orlovi
Kosarkasi = Komarci

Uskoro:
Rukometasi = Misevi
Odbojkasi = Leptiri
Vaterpolisti = Somovi

Ako dodamo jos i stonoge, muve, tetrebi, mravi, kerovi, crvi, sundjeri i ostalo imacemo pravo zivotinjsko carstvo!

P.S. Izvinjavam se zbog ovoga ali nadimak MOSKITOSI mi je katastrofalno katastrofalan!!!

mILOS

pre 16 godina

Ajd ljudi prestanite da smarate sa tekstovima tipa
"ko se slaze nek preporuci moj komentar"
sta vam to znaci?

kao da je bitno tudje misljenje,kao da je ovo neko takmicenje ciji ce komentar dobiti najvise glasova

KO SE SLAZE SA OVIM NEKA PREPORUCI MOJ KOMENTAR :)

Aleksandar Krit

pre 16 godina

Gledao sam prenos utakmice na Grckoj TV. Igrao je Markovic u prvom poluvremenu i odlicno cuvao Papalukasa. Grci su zaista delovali nemocno. U nekoliko navrata smo pravili odlicne serije. Jaric je pokazao zasto igra NBA kao i Milicic. Cica isti onaj stari kao protiv Amera. Grci se nisu salili trebali ste da im vidite pokunjena lica posle utakmice. Uglavnom 31 razlike
P.S. Polustrucnjaci, Kvaziselektori i ostali dushmani a sad TISHINA BRE

Aleksandar ZVEZDAra

pre 16 godina

Gde ste pljuvaci?
Jel jer ovo favorit
prvenstva?
Sada se vidi koliko znace ovom timu Gurovic, Milicic, Jaric: Sa njima deremo Grcku 30 razlike bez njih kubimo od Slovenije 15-ak, cestitke celom timu samo nastavite ovako imate moju podrsku.
P.S. Gurke jer si morao bas da ih onako unistis mislim oni su nam braca itd. hehe
Srbija!!!

supervizor

pre 16 godina

Moka je na svojoj prvoj konferenciji za stampu hteo da kaze kako cemo igrati agresivno na prvenstvu, i da cemo biti kao osice, pa je tada upotrebio taj termin "moskitosi", misleci da se tako kaze osa na spanskom! Cuvajte se stizu MOSKITOSI!

dexter

pre 16 godina

31 razlike je 31 razlike, bile to pripremne ili zvanicne tekme bili to neki levaci ili ne...dranje je dranje...a budimo realni ovi grci nisu levaci......a 31 razlike je 31 razlike.........

Tomislav Janjic

pre 16 godina

MOKA O MOSKITOSI

Sve cestitke nasim "Moskitosima" na demoliranju Grka. "By the way" ovaj nadimak nije uopste los a pre svega ga treba shvatiti kao saljivog i za jednokratnu upotrebu .
Inace, iznenadjuje me da je ovaj fenomenalni rezultat izazvao relativno mlake komentare. Pa znate li vi sta znaci rasturiti bilo koga sa tridest i jednim kosem razlike a kamoli aktuelne evropske prvake i svetske vicesampione i nase buduce rivale u grupi. A sve to sa prakticno mladom repkom, ajde recimo U23 ili U24, precizno godiste nije toliko ni bitno. I znate li kolika je ovo injekcija samopouzdanja nasem timu pred evropsko prvenstvo. Price o grckom taktiziranju su smesne jer niko nece i ne voli da gubi ni prijateljske utakmice a posebno ne na ovakav nacin protiv jedne Srbije, direktnog protivnika u grupi na EP i da mu omoguci ogromni psiholoski doping.
Nisam gledao utakmicu, ali sam je pratio on-line na Basketfrance.com i izgleda da su ovog puta nasi momci nagovestili kako bi mogli jednog dana da igraju ako ostanu zajedno, sa ovim ili nekim drugim selektorom i uz pojacanja u vidu starijih igraca koji budu hteli da igraju za repku i nadolazeceg zlatnog mladog talasa. Ovo neodoljivo podseca na "oducavanje " od kosarke koje su Grcima sa Galisom, Janakisom i Fasulasom priredili Drazen, Divac, Radja, Kukoc & Co. na EP u Zagrebu 1989. god., kada su ih razbili dva puta sa 20-30 koseva razlike.
Ne bih zeleo da ispadnem prepotentan, ali iako smo sportska i kosarkaska nacija ima nas dosta koji se bas i ne razumemo mnogo u sport i kosarku. Nesto bi moglo da se tumaci mladoscu i neiskustvom a nesto i navijackom ostrascenoscu, jer evidentno je da Partizanovci i dalje mnogo vise mrze Zvezdu nego sto vole Partizan ili repku Kako inace objasniti da mnogi ne vide da je Gurovic, koji je uvek bio veliki igrac, sa 32 god. postao i vanserijski as nivoa jednog Stojakovica (sto me je prijatno iznenadilo jer sam mislio da je na zalasku karijere) i ne bi me iznenadilo da posle ovog EP ode u NBA ili opet u neki veliki klub evropski klub, jer to apsolutno zasluzuje. A sve one price o njegovom forsiranju i ispucavanju, kako u Zvezdi tako i u repki su kratkovide. U Zvezdi je toliko odskakao kvalitetom i iskustvom, kao uostalom i u sadasnjoj repki, da je normalno da se igra bazira na njemu. Ja jesam veliki Zvezdas ali se pisuci ovaj komentar trudim da budem objektivan i da odbranim igrace i Moku od neopravdanih, nepostenih i neargumentovanih napada.

Ono sto je veoma vazno za ovu repku je da ima kvalitetnu "Osovinu" tima koju cine plej-krilo-centar:

Plej: Jaric
Krilo: Gurovic
Centar: Milicic

To je mnogo bitno za jedan kosarkaski tim a kao dokaz podsecam na slicnu situaciju sa Svetskog prvenstva u Grckoj 1998. god. Tada smo imali Sasu Obradovica, Bodirogu i Rebracu kao dominantnog centra (Ne secam se da je skoro neki centar, ni Gasol, ni Dankan ni Skola na OI, u skorije vreme, bio tako dominantan na nekom velikom takmicenju kao "Rebarac" tada)
Elem, i tada smo bili bez najboljih igraca, bez kompletne prve petorke koja je jos bila u dobrim igrackim godinama ali sto zbog otkaza, sto zbog povreda, nisu igrali: Djordjevic, Danilovic, Paspalj, Savic, Divac. Istina, Djordjevic je bio u ekipi, ali kao nedovoljno oporavljen od povrede presedeo je na klupi skoro sve vreme. Medjutim, usao je i tako kao "polovan" pred kraj cetvrt-finalne utakmice sa Argentinom i doneo preokret i pobedu. Isto se desilo i u finalu sa Rusijom. Na ovo sve podsecam jer i sada je slicna situacija, s tim sto smo tada imali iskusniju reprezentaciju.
Ne verujem bas da zbog mladosti i neiskustva sada mozemo da ponovimo takav uspeh i osvojimo zlato ili neku od medalja, pogotovo posle ovogodisnjeg NEVEROVATNOG, RIPLIJEVSKOG uspeha mladih selekcija i cetiri osvojena zlata. To ce nam biti veliki problem u Spaniji, narocito posle svega sto se desilo na Evropskom juniorskom sampionatu koji se sinoc zavrsio u Spaniji nasim novim trijumfom, kada su nasi (ocigledno) zasluzeno smestili domacinima da ne prodju u polufinale posle svih njihovih marifetluka, sto je bio veoma pametan potez jer ne verujem da bi ih ikako mogli opet pobediti na njihovom bunjistu. Morali bi nas pobediti bilo milom ili silom.
Smatram da bi na seniorskom EP realno trebalo da se izborimo za kvalifikacije za OI sto bi bio veliki uspeh sa ovim mladim timom, ali cemo verovatno biti pod strasnim pritiskom spanske javnosti, publike, sudija ali i delom FIBA i EABA, jer smo vec svima dosadili sto ovogodisnjim sto prethodnim uspesima a ljubomora cini svoje, ma kako nam se to paranoicno cinilo. U Spaniji nam niko nece biti naklonjen, verujte mi. Taman su svi malo odahnuli od nas i uspeli da pokupe koje zlato a mi smo opet poceli da se vracamo. To bi moglo mozda da bude i dodatni impuls ionako "premotivisanom" Moki i klincima, jer ako proradi i nas cuveni inat... mozemo i Spance da oduvamo i na njihovom ognjistu.

Ustvari mi i nemamo krizu pravljenja igraca vec krizu odazivanja na poziv za igru u reprezentaciji, ali to je neka druga prica. Tvrdim da bi i dalje dominirali da su svi najbolji igraci igrali na velikim takmicenjima zadnjih nekoliko godina. Savremene sampionske ekipe Litvanije, Argentine, Grcke ili Spanije nisu znacajno kvalitetnije od predjasnjih selekcija istih zemalja a pogotovo od nase reprezentacije standardnog kvaliteta iz bilo kog vremena. Dodacu jos i da nema vise velikih timova Yugoslavije ili SCG, SSSR, Litvanije.

Ovaj tim moze da postane veliki jer ima nekoliko ekstra talenata (Teodosic, Tepic, Aleksandrov, Erceg...), a ima ih i u mladjim selekcijama (Markovic, Jeremic, Macvan, Musli...). Na primer, po onome sto sam video uzivo na utakmici Zvezda-Masinac ovog proleca, Aleksandrov je neverovatan potencijal i vec tada je pravio nevidjene poteze i zavrsio prvo poluvreme sa dvadesetak koseva bez ijednog ili sa jednim promasajem. Gledao sam ga pre toga par puta na TV ali prosto nisam mogao da verujem da jedan igrac, bar meni dotada malo poznat, moze tako da odigra u njegovim godinama i uz probleme sa povredom koji ga i dalje muce. Mislim da bi mogao lako da nadmasi Novickog jer je veci talenat i igra pametno i sa lakocom svojstvenom najvecim igracima ranga Kice, Kindjeta (Delibasica), Drazena a pritom ima 2m 10cm i sve tehnicke, fizicke, motoricke kvalitete i mastovitost i hrabrost povrh svega. Bice sigurno otkrovenje ovog EP, samo da ga zdravlje posluzi. Vec vidim da ga Moka dozirano forsira a ovaj mu to sve vraca dobrom igrom i uz njega ce on za ovih dva meseca nevidjeno napredovati. Moram da dodam i da je Tepic sa njegovim igrama na EP U20 pravo otkrovenje za mene i u njemu ocigledno dobijamo novog ol-raund igraca tipa Bodiroga.

Nesto i o selektoru. Razumem ove mladje koji pisu svasta o Moki jer verovatno nikad nisu gledali kako je igrao. Greska je i sto se, kao i o bilo kom drugom koji se bavi javnim poslom, previse pise o njegovom karakteru i njegovim privatnim stvarima. Njegovi problemi sa sinom su razumljivi jer on i nije mogao da utice dovoljno na njegovo vaspitanje buduci da se razveo sa prvom suprugom. Neki kazu da ni Andric nije bio bas "cvecka" ali je bio i ostao nas najveci pisac. Tako treba gledati i Moku, kroz ono cime se bavi i koliko ima uspeha u tome.
Posto sam malo stariji bio sam u prilici da gledam bar 90 %utakmica nase kosarkaske reprezenatacije na velikim takmicenjima, pocev od SP u Ljubljani 1970. god.
kada smo osvojili prvo zlato na velikim takmicenjima pa do danas. Pratio sam i klupske utakmice, domace i medjunarodne i mogu s razlogom da tvrdim da je ZORAN SLAVNIC NAJBOLJI PLEJMEJKER SVIH VREMENA U AMATERSKOJ KOSARCI a verovatno da ni u NBA nije bilo mnogo boljih, mozda samo Oskar Robertson koga nazalost nikad nisam gledao. Medzika iskljucujem jer je on bio drugi tip igraca i u stvari bek-krilo koje je igralo pleja. Ovde mislim na klasicne plejove. Ako neko zeli da gleda ili da uci kako treba da igra jedan plej neka nabavi kasete sa njegovim utakmicama.
Osvojio ja sa repkom sva moguca zlata na EP, SP, i OI a sa Zvezdom mu je falio kup Koraca i Kup sampiona (jedne godine ispali su u polufinalu od Simentala iz Milana, ako se ne varam). Imao je sve sto jedan plej treba da ima, jedino nije mogao da zakuca, ali je i za to nasao leka pa ga je na jednoj Zvezdinoj utakmici neko od saigraca podigao da zakuca, mislim da je to bio neko od centara, Vucinic ili Cvetkovic ili mozda bas njegov kum i sadasnji predsednik KSS Kapicic, nije ni bitno. Za ovo znam samo iz price, trebalo bi proveriti i naci neki snimak ako postoji. Da ne pricamo o njegovom kosu iza glave koji je dao Bugarima na ES u Beogradu 1975 kada smo uzeli zlato ili o molbi tadasnjem selektoru, “strogom” Aci Nikolicu, na SP na Filipinima 1978. god. kada smo opet uzeli zlato da protiv, mislim Filipinaca koji su lilstom bili niski, igra kao “teski centar” sa svojih 185cm visine. Iako, sto mu je i pozicija pleja nametala, nije u Zvezdi a pogotovo u reprezentaciji davao puno koseva, svi jos pamte njegov odlucujuci kos u zadnjoj sekundi, na utakmici u grupi sa Italijanima na OI u Montrealu 1976, koji nas je odveo ka finalu u kome smo kasnije izgubili od Amerikanaca. Na poluvremenu su Italijani vodili sa petnaestak razlike a Moka je onako seretski u na poluvremenu svlacionici rekao: “ Momci, hocemo li da komsijama stvarno pokazemo kako se igra kosarka?”. Sto je jos interesantnije, on je bio strasan suter, samo sto to uglavnom nije forsirao. To je dokazao, na primer, igrajuci u Sibenci, kada je sa lakocom postizao po 25 koseva po utakmici jer tada u tom timu nije bilo kosgetera kao u Zvezdi (Simonovic i Kapicic) ili u repki (Kica, Praja, Kindje, Kresa...), pa je morao da preuzme i ulogu realizatora. Jedino mu je Sasa Djordjevic (jedno vreme i njegov igrac) prisao blizu po kvalitetu ali Moka je bio, jeste i bice neprevazidjeni, idealni, plej iz udzbenika. Verujem da bi se sa ovim slozila i vecina trenera.
Ovo su bili neki od “priloga za biografiju” koji ce mozda pomoci da se bolje razumeju neki prosli i buduci potezi, gafovi i izjave ovog nepopravljivog spadala i vecitog optimiste i u sustini veoma pozitivnog lika koji, izmedju ostalog i zbog svog dugackog ali neprijatno otvorenog i precizno pogadjajuceg jezika, kao sto je bio i njegov sut sa distance, nikog ne ostavlja ravnodusnim. Zbog toga kakav je njega uglavnom ili vole ili mrze, malo je tu mesta za mlaka osecanja. Ali u tome i jeste njegov kvalitet i bez toga ne bi nista postigao u zivotu. Nasi navijaci su ga obozavali ali ruski su ga sigurno prezirali kada je u poslednjem napadu u finalu EP u Belgiji 1977.god. protiv USSR, posto je utakmica vec bila resena, ‘ladno prisao Kici negde kod aut linije blizu polovine terena i onako spontano poceo da igra sa njim odbojku ostavljajucim pritom i samog Kicu u cudu, sto se moglo dugo lepo gledati i ananlizirati, jer se taj, moram reci ipak blago nesportski presedan, godinama vrteo na spici legendarnog nedeljnog sportskog pregleda. On vam je tipican primer beogradskog mangupa, u pozitivnom smislu. Tako vam je sa Mokom, “take it or leave it”, uzmi ga ili ostavi, obozavaj ga ili preziri.

Elem, buduci da je bio takav igrac, on poznaje kosarku u dusu i tvrdim da ne postoji, ne u Srbiji, nego i u celom svetu pa i u NBA, covek koji bolje poznaje kosarku od njega. Zato je on idealno resenje za trenera ovog mladog tima jer on ce i mlade ali i ovih par starijih igraca sigurno nauciti stvarima koje niko drugi ne bi mogao. Dokaz za to je i njegov veliki, mozda i presudni uticaj na karijere mnogih velikih igraca kao sto su Drazen, Kukoc, Radja, Djordjevic... Secam se, na primer, da je dok je trenirao Zvezdu u drugoj polovini osamdesetih ona igrala finale plej ofa sa Jugoplastikom sa Radjom i Kukocem umesto da tamo budu na papiru mnogo jaci klubovi i da joj je pruzila dostojan otpor sa realno mnogo slabijim timom. Te godine su i veoma tesno izgubili finale kupa, opet od Jugoplastike. Ti igraci Zvezde nikad bolje nisu igrali nego te godine a Zorana Jovanovica ni Radja nije mogao da zaustavi. Pobedjivao je sa takvom Zvezdom (sa Radovicem, Karadzicem, Bogosavljevim...) i Partizan sa Divcem i Co. koristeci uglavnom jedino raspolozivo oruzje - trojke. Pa posle kazu da je Moka slab trener. Argumente gospodo. Pa i Maljkovic i Obradovic i Ivkovic su imali, kao i Moka, neuspehe pa im niko ne spori da su vrhunski treneri. Jedino sto se iskreno nadam, za dobrobit nase kosarke, ovih mladih igraca i samog Moke, da u Mokinom slucaju “…the best yet to come...” iliti “najbolje tek dolazi…”.
Da se razumemo, svi napred nabrojani igraci bi postali veliki i bez Moke ali je evidentan njegov veliki uticaj na njihov razvoj u vaznom periodu formiranja igraca. On istina nije imao velikih uspeha i titula kao trener sto sticajem okolnosti, sto zbog njegovog temperamenta, karaktera i nespremnosti na, katkad i trule kompromise, ali on i nije nikada bio u prilici da vodi timove sa vrhunskim igracima, vec mu je pripadao onaj nezahvalniji deo posla stvaranja i usavrsavanja igraca.
Mora se reci i da je on mozda i najveci zvezdas svih vremena od svih Zvedinih sportista. Medjutim, kako je on sam priznao, od te je se “bolesti” sam izlecio, mada mozda pomalo kasno. On je cak, kada je u devedesetim godinama opet seo na klupu Zvezde, sam dao ostavku jos u pripremnom periodu posle eliminacije u kvalifikacijama za evropske kupove od jednog ruskog tima. To bas i nije svakidasnji potez. A Zvezda je bas tada okupila dobre igrace i to je ustvari bila njegova greska kako na licnom planu tako i odnosu prema Zvezdinim klupskim interesima ali on je bio dovoljno posten da se sam povuce posle pocetnog neuspeha.
To se pokazalo i kao jedna od njegovih mana, pored katkad "kratkih" zivaca ili grubih javnih kritika i gestova. Kao neko ko nema dlake na jeziku i ne trpi neznanje, nepostenje lopovluk i nerad, cega kod nas nazalost ima u izobilju, on ustvari samo javno govori ono sto vecina od nas misli ali ne sme ili nece da kaze zbog ovog ili onog razloga. On ce uvek prvi reci da je "Car go". Zato je dosada i imao povremeno problema u javnosti a pogotovo kao trener i nije imao previse ponuda da vodi velike klubove. Takav njegov karakter mu je i odmogao u trenerskoj karijeri, jer na klupi nije isto kao na terenu. Tu vladaju neki drugu zakoni i velika diplomatija. Trebalo bi da bude malo mudriji, kako u zivotu tako i u vodjenju tima. On savrseno poznaje kosarkasku taktiku ali mislim da pri vodjenju tima ne koristi sve "nepopularne" takticke mogucnosti. Jednostavno, ne zna da pomalo igra i “na kvarno”. Smatram ustvari, da bi on bio idelna osoba za selektora mladjih selekcija KSS jer bi najbolje mogao ba uci i brusi talente. Medjutim to ne znaci da nece uspeti i kao trener seniora sto mu od sveg srca zelim. Vec sada bih rekao da je na dobrom putu, samo ga treba ostaviti da zavrsi zapoceti ciklus, pa makar i ne otisli na Olimpijadu. On je najbolje resenje za uvodjenje igraca ovih zlatnih generacija u "A" tim i niko ih bolje ne bi usavrio u ovoj igri od njega. Moka je to zasluzio i savrseno odgovara situaciji sa reprezentacijom. Pa ionako niko od velikih trenera nije hteo da prihvati da bude selektor. Samo da ga njegov burni temperament ne natera da napravi kakvu gresku u vodjenju tima ili da dobije tehnicku kao pre neki dan, na kraju utakmice protiv Francuza, pa da sve upropasti. Ali, nece dati Bog jer sreca prati hrabre.
On je, pored toga sto je veliki optimista i motivator i veliki radnik i ne treba zaboraviti da je jedna njegova baka Nemica sto nam pojasnjava dosta stvari u njegovoj karijeri. Nista ne bi mogao postici da nije trenirao do besvesti i bio diciplinovan, kao i vecina igraca iz njegove generacije, sto se ne bi bas moglo reci za sve danasnje mladice. Zato su nam, imedju ostalog, u zadnjih desetak godina i propali mnogi veliki talenti i ostali na nivou proseka (Verovatno bi se tu mogli uracunati: Varda, Sekularac, Bogdanovic, Cubrilo...).
Trebalo bi podrzati i pomoci nasu reprezentaciju, kako preko medija tako i sluzbeno, preko KSS, ali koliko vidim Moka je ostavljen prilicno sam kako od KSS tako i od kosarkaskih radnika i javnosti. Cini mi se da u strucnom stabu nema ni fizioterapeuta, ima samo jednog pomocnog trenera, koji ruku na srce i uz svo postovanje,nije neko vece ime. Nema ni skauta, ni tim menadzera i sve to malo tuzno i neozbiljno deluje, tu bi KSS morao nesto da pomogne. Ali tim pre ce eventualni uspeh na EP biti sladji Moki i igracima.

Prognoziram da ce ovi mladi, talentovani i vec sada odlicni igraci za ovo kratko vreme napredovati znacajno na individualnom planu, sto ce se videti na njihovim igrama u klubovima tokom sezone a kada se jos malo i uigraju i podignu formu (ceka se na Teodosica, Rasica, Cvetkovica, Labovica, Tepica koji su i umorni od duge sezone...) moci ce svakoga da pobede sto su i dokazali ovim javnim casom kosarke koji su odrzali Grcima i svim ostalim prisutnima u Strazburu. Ne znam koliko ce biti sposobni, zbog nedovoljnog iskustva, da odigraju dobro u kontinuitetu celo EP u Spaniji ali verujem da cemo biti zadovoljni njihovim igrama i pored eventualno slabijeg plasmana. Sve bi to moglo da bude veliki stimulans za sve nase najbolje igrace da se ubuduce odazovu na poziv za reprezenataciju jer NIJEDAN veliki igrac nije postao VRHUNSKI igrajuci samo za tim bez obzira kako on dobar bio, pa makar bio i sampion NBA. Oduvek se jedino u reprezentaciji, trenirajuci i igrajuci sa vrhunskim domacim trenerima i igracima protiv vrhunskih stranih selekcija i igraca, na "super takmicenjima " tipa EP, SP i OI moglo dalje napredovati na individualnom i kolektivnom planu. Oduvek se jedino tako postajalo vrhunskim, vanserijskim igracem, poznatim i postovanim u svetu, a proslavljenim, voljenim i besmrtnim u svojoj zemlji (primer: "Mi imamo svoga Boga, on se zove Bodiroga"). Velike utakmice radjaju velike igrace (Setite se finala EP u Grckoj 1995 i fenomenalne partije Sase Djordjevica). Nijedan veliki igrac na svetu ne bi postao i ostao to sto jeste da nije igrao za svoju reprezentaciju i osvajao medalje i trofeje sa njom donoseci radost celoj svojo zemlji. Verujem da Moka, i ne samo on, ne bi nikad menjao sve one njegove silne medalje za NBA milione. Novac znaci mnogo ali nije sve.
I zato “ Moskitosi” puno srece na EP u Spaniji, “izujedajte” tamo sve po redu i ako i vi osvojite kojim cudom zlato to ce biti poziv na opstenaroni delirijum i vanredni trubacki sabor u Beogradu, a ja bih licno bio najsrecniji zbog Moke jer bi on onda mirne duse mogao da svim “strucnjacima” i “dobronamernim” kriticarima zapusi usta za svagda i ode u penziju, sto mu nikako ne zelim, kao spasitelj srprke kosarke u drustvu sa svojim kumom Kaponjom.

Za kraj, da se i ja malo poigram “selektora” I navedem sa kojim igracima to raspolazemo u perspektivi deleci ih pri tom uslovno na starije i iskusnije i mladje (iznad U16). Smatram da ovako talentovane igrace u cisto igrackom smislu, sa toliko maste i kreacije nemaju ni Amerikanci:

PLEJOVI:
Stariji: Jaric, Vujanic, Popovic, Marinovic, Avdalovic
Mladji: Rasic, Teodosic, Nikolic, Markovic, Katnic

BEKOVI:
Stariji: Rakocevic, Pavlovic, Cvetkovic, Tripkovic
Mladji: Tepic, Jeremic, Stojacic

KRILA:
Stariji: Gurovic, Stojakovic, Radmanovic, Jorovic
Mladji: Erceg, Aleksandrov, Dragovic, Keselj, Despotovic

KRILNI CENTRI:
Stariji: Milojevic, Askrabic
Mladji: Labovic, Dragicevic, Velickovic,Macvan

CENTRI:
Stariji: Krstic, Milicic, Perovic, Varda,
Mladji: Borovnjak, Raduljica, Marjanovic, Musli

Nekog sam mozda zaboravio ili izostavio zbog nedovoljnog poznavanja i neobavestenosti ali i ovaj je spisak impresivan i dovoljan za 3 reprezentacije.


“AJMO, AJDE, SVI U NAPAD ZA SRBIJUUUUUUUUU…!!!”

coto

pre 16 godina

Bogami ko god bude potcenio nsae lose ce proci....Mislim da mozemo do petog mesta a mozda i do bronze...ako nebude medalja ne treba ocajavati jer ovo je poslednje veliko takmicenje u narednih deset godina sa kojega mozda necemo doneti medalju, sa svakog posle ovaga ocemo...zivi bili pa videli

Pop

pre 16 godina

Sto se tice nadimka moskitosi, sta reci osim sramota. Bio sam na moru i sad vidim svuda pise moskitosi, ako bi neko mogao da me prosvetli ko nam je nadenuo taj nadimak?

kole

pre 16 godina

bravo majstori, pravi Srbi i pozavaoci kosarke nisu ni sumnjali u vas...nego da li bi mi neko objasnio ko je, kada i zasto nase igrace nazvao Komarcima? Nikako mi ne ide to "ime" nase reprezentacije sa duhom Srpskog naroda...

Miloš

pre 16 godina

Deco,daću Vam svima po pet dinara da idete gradom i vičete:"Ponovo radi bioskop, ponovo radi bioskop!",

Moko legendo
Gurke legendo
Nole legendo
Šapiću legendo
Mačvane legendo
Miloše Kralju
Sad ću da legnem i da uživam sa Anom:)

mladja

pre 16 godina

Halo pluvaci sta sad kazete? Koliko vidim ovaj Gurovic svaki put da najvise koseva? Sto sad opet ne ospete po Moki? Gdje su ti vazni igraci koji misle da se bez njih nemoze...? Ko isto misli nek podrzi ovaj komentar,Srbijo Banja Luka je uvjek uz tebe...

nikolans

pre 16 godina

Svaka cast momci jer ovako pregaziti Grke, pa makar i na prijateljskoj utakmici zasluzuje sve pohvale !!!!
Srbija veruje u vas !!

dovla

pre 16 godina

Svaka čast momci, samo da ih bar u Španiji pobedite,ne sa 30 već 3 razlike, a danas sam ja,kao i svi drugi pravi navijači presrećan što sam SRBIN!!
Oderali smo Grke, Vaterpolisti Mađare a nadam se i da će Nole Federera kao što je Nadala, BRAVO SRBENDE, ČUVA BOG SRBINA SVOG

Nikola

pre 16 godina

Jao bre ajde dosta sa tim "moskitosi" vise. Ko im je dao takav nadimak? Kao da je neko iz vase redakcije to smislio, i pokusava sad da forsira. Ko god da je smislio "LEJM" je i batalite vise majke vam.

Btw cestitam momcima, verujem u vas :)

Radovan

pre 16 godina

Nadimak koji uporno forsirate cak u naslovima tekstova je zaista zalostan za srpsku nacionalnu selekciju. Pokazite malo vise dostojanstva i profesionalizma i prekinite sa tim, molim vas.

dule

pre 16 godina

Aj sad kazite da i Grcima nije neka ekipa?

Ali ovo su jos uvek pripreme a ja verujem u nase kosarkase i na EP!!!!!

Zivi bili pa videli.....

Peja, Makedonija

pre 16 godina

Ajde sad, pocnite: "Grci se za...avali, pa razbice nas u spaniji, pa u...ao ih sut...itd.,pa Moka nije nikakav trener...." !
Dati Grcima 90 koseva, a imaju mozda i najbolju odbranu u Evropi...nije mala stvar, pa makar se radilo i o pripremnoj utakmici!!!
NAPRED PLAVI,VOLIM SRBIJU-MRZIM RAKOCEVICA!!!

Muzicki_saradnik

pre 16 godina

Vec se sad vidi ko ce biti nas kljucni igrac u Spaniji. PA KAPITEN NARAVNO !!! Samo ne znam da li ce svi oni koji su ga pljuvali pojesti svoja .....!!!

trivuljina

pre 16 godina

Ne mogu da vjerujem da ni nakon ovakve pobjede opet ima dezurnih pljuvaca koji stalno nesto filozofiraju...
Pa gdje ce vam dusa, pustite ljude da rade, da treniraju, da se sto bolje uigraju...
Svaka cast momci, nadam se da ce prava forma biti za sampionat... pa sta bude.
NAPRED SRBI!!!

Milan

pre 16 godina

Joj, ljudi! Pa gde vam je smisao za humor? Šta fali duhovitom nadimku moskitisi (komarci) u ovom trenutku? Ja mislim da je upravo primeren situaciji i kojoj se nalazimo i da je sasvim prihvatljiv ya ovo jedno prvenstvo. Naravno da ga ne treba usvojiti trajno.
Bili smo košarkaška velesila, a proteklih nekoliko godina seniorska reprezentacija je dotakla dno. I sada dolaze neki novi klinci koji u narednom ciklusu treba da nas vrate na stare pozicije.
Setite se semo bučnih najava od pre dve godine "Dobro došli u zemlju košarke! Dobro došli u zemlju šampiona!" i blamaže koja je potom usledila. Kao po pravilu, kada nemaš adute na terenu, rasipaš se zvučnim nadimcima, ne bi li ulio samopouzdanje ekipi i navijačima.
Meni se više sviđa da oni na ovom prvenstvu budu "komarci", a da na kraju da donesu medalju, nego "orlovi", "sokolovi" i ko zna kakve babaroge, a da mi vidimo još jednu igračku i rezultatsku sramotu.

mumi

pre 16 godina

Sve veliki pametnjakovici. Kad Srbija gubi nevalja nista, kad nekog rasturi opet nevalja. Najbolje bi bilo da nista ne komentarisete, i onako su vam komentari glupi.

Kale

pre 16 godina

Tako, tako!
Gospodo, izgleda da je nas najveci adut Slavnic i njegovo mesanje karata. Idemo momci, sad se popkazite, jer kada budemo kompletni, to je klasika, sad se pokazite, bas kao one 1998. Srecno, majstori !

spitter

pre 16 godina

Evo ja sam pljuvac...necemo uraditi nista na EP dzabe se nadate!

Btw...Grci nisu igrali sa najjacim sastavom...nisam video Skorcijanidisa na spisku!?!

ZVEZDAS

pre 16 godina

ma samo derite bre ,i pokazite ''sportskim novinarima''kako igrate!!tako cete im zapusiti usta i prestace da lazu ovaj napaceni narod kojima ste vi- sportisti jedina nada da nije bas sve stalo u ovoj drzavi!
SRBIJA ! ! !

shushumigga

pre 16 godina

i meni bas najveci problem predstavlja sto moskitos nije u duhu srpskog naroda...sav sam se iznerviro..alooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Небојша Миливојевић

pre 16 godina

Стварно, која је то дијабола дала овакво имбецилно име репрезентацији која већ има своје име - Орлови. Moskitosi - страна реч за домаћу репрезентацију. Додворавање коме?

Tomislav Janjic

pre 16 godina

E, sad je kraj, sto jes' jes' ako je i od mene i ako je i za igrace i za Moku, dosta je. Dakle evo ga i poslednji 6 deo kosarkaske "sapunice" "Moka & Moskitosi":

Prognoziram da ce ovi mladi, talentovani i vec sada odlicni igraci za ovo kratko vreme napredovati znacajno na individualnom planu, sto ce se videti na njihovim igrama u klubovima tokom sezone a kada se jos malo i uigraju i podignu formu (ceka se na Teodosica, Rasica, Cvetkovica, Labovica, Tepica koji su i umorni od duge sezone...) moci ce svakoga da pobede sto su i dokazali ovim javnim casom kosarke koji su odrzali Grcima i svim ostalim prisutnima u Strazburu. Ne znam koliko ce biti sposobni, zbog nedovoljnog iskustva, da odigraju dobro u kontinuitetu celo EP u Spaniji ali verujem da cemo biti zadovoljni njihovim igrama i pored eventualno slabijeg plasmana. Sve bi to moglo da bude veliki stimulans za sve nase najbolje igrace da se ubuduce odazovu na poziv za reprezenataciju jer NIJEDAN veliki igrac nije postao VRHUNSKI igrajuci samo za tim bez obzira kako on dobar bio, pa makar bio i sampion NBA. Oduvek se jedino u reprezentaciji, trenirajuci i igrajuci sa vrhunskim domacim trenerima i igracima protiv vrhunskih stranih selekcija i igraca, na "super takmicenjima " tipa EP, SP i OI moglo dalje napredovati na individualnom i kolektivnom planu. Oduvek se jedino tako postajalo vrhunskim, vanserijskim igracem, poznatim i postovanim u svetu, a proslavljenim, voljenim i besmrtnim u svojoj zemlji (primer: "Mi imamo svoga Boga, on se zove Bodiroga"). Velike utakmice radjaju velike igrace (Setite se finala EP u Grckoj 1995 i fenomenalne partije Sase Djordjevica). Nijedan veliki igrac na svetu ne bi postao i ostao to sto jeste da nije igrao za svoju reprezentaciju i osvajao medalje i trofeje sa njom donoseci radost celoj svojo zemlji. Verujem da Moka, i ne samo on, ne bi nikad menjao sve one njegove silne medalje za NBA milione. Novac znaci mnogo ali nije sve.
I zato “ Moskitosi” puno srece na EP u Spaniji, “izujedajte” tamo sve po redu i ako i vi osvojite kojim cudom zlato to ce biti poziv na opstenaroni delirijum i vanredni trubacki sabor u Beogradu, a ja bih licno bio najsrecniji zbog Moke jer bi on onda mirne duse mogao da svim “strucnjacima” i “dobronamernim” kriticarima zapusi usta za svagda i ode u penziju, sto mu nikako ne zelim, kao spasitelj srprke kosarke u drustvu sa svojim kumom Kaponjom.

Za kraj, da se i ja malo poigram “selektora” I navedem sa kojim igracima to raspolazemo u perspektivi deleci ih pri tom uslovno na starije i iskusnije i mladje (iznad U16). Smatram da ovako talentovane igrace u cisto igrackom smislu, sa toliko maste i kreacije nemaju ni Amerikanci:

PLEJOVI:
Stariji: Jaric, Vujanic, Popovic, Marinovic, Avdalovic
Mladji: Rasic, Teodosic, Nikolic, Markovic, Katnic

BEKOVI:
Stariji: Rakocevic, Pavlovic, Cvetkovic, Tripkovic
Mladji: Tepic, Jeremic, Stojacic

KRILA:
Stariji: Gurovic, Stojakovic, Radmanovic, Jorovic
Mladji: Erceg, Aleksandrov, Dragovic, Keselj, Despotovic

KRILNI CENTRI:
Stariji: Milojevic, Askrabic
Mladji: Labovic, Dragicevic, Velickovic,Macvan

CENTRI:
Stariji: Krstic, Milicic, Perovic, Varda,
Mladji: Borovnjak, Raduljica, Marjanovic, Musli

Nekog sam mozda zaboravio ili izostavio zbog nedovoljnog poznavanja i neobavestenosti ali i ovaj je spisak impresivan i dovoljan za 3 reprezentacije.


“AJMO, AJDE, SVI U NAPAD ZA SRBIJUUUUUUUUU…!!!”

P.S. Dok sam "lepio" ovaj poslednji deo video sam da je Gos'n Moderator pustio ceo tekst, na cemu mu od srca iskreno zahvaljujem a sve u interesu kompanije "MIM" tj. "Moke i Moskitosa".
E, pa sada se stvarno izvinjavam sto sam podelio prvobitnu verziju i poslao je u sest delova ali sam mislio da je necete objaviti zbog duzine pa sam je podelio u 6 komada, po vasoj preporuci. Vec sam se bio uplasio da ce moj visesatni trud biti uzaludan i da ovaj moj prvi komentar namenjen podrsci projektu"EP Espana 2007" nece ni biti objavljen. Ali ipak, posto sam stao u odbranu jedne, u sustini veoma pozitivne i nama svima ipak drage kompanije "MIM" nije mozda naodmet da ovaj komentar poneko i dva put procita, pa makar i u delovima.

Sasa HK

pre 16 godina

Momcima svaka cast, ovo je zaista iznenadjenje obzirom na dosadasnje rezultate svih reprezentacija na ovom turniru... Ipak ce EP biti itekako interesantno, a tek Olimpijada sledece godine... Ovo nije normalno, nas sport se dize kao za vrijeme onog zlatnog perioda posle rata!
REDAKCIJO B92 MOLIM VAS ALI MOLIM VAS DA PRESTANETE SA FORSIRANJEM TOG NADIMKA "MOSKITOSI", VALJDA JE JASNO STA NAVIJACI MISLE O TOME (AKO JE TO UOPSTE BITNO). Po mom misljenju, nadimak je totalno bezveze i neozbiljan... Ko je god protiv ovog nadimka neka podrzi ovaj komentar, hvala unaprijed!
Pozdrav iz Hong Konga,
Sale

smekerstari

pre 16 godina

Svaka cast majstori.
Moramo da verujemo u nase momke i da im se zahvalimo sto su tu i bore se za nasu zemlju.
Ako su sad uspeli da dobiju Grcku 30 razlike onda mozemo da se nadamo da na EP mogu da ih dobiju poen razlike.
BRAVO!!!

Maki

pre 16 godina

Bravo 'moskitosi'!Extra ste odigrali,a i bilo je za ocekivati da Slavnic nece trositi najbolje igrace u prve dve utakmice,jer su ti turniri nebitni,samo je bitno da se oni uigraju.NAPRED SRBIJA!

Sina / Banjaluka

pre 16 godina

svaka cast ovim nasim djecacima. Samo napred i mi smo uz vas do kraja i u svakom slucaju necete nas obrukati. Ja licno verujem o ove mlade momke i navijacu za njih svim srcem pa sta god da se desi u Spaniji...
Napred nasi Banjaluka je uz vas...

ST

pre 16 godina

Steta sto ovo nismo mogli da vidimo na TV (cisto radi ulivanja optimizma). Da je fudbal u pitanju, sigurno bi neko prenosio susret sa prvakom Evrope.

Stojković D.

pre 16 godina

@ spitter

Kakve veze ima Skoricijanidis, pa nije on grčka reprezentacija. Pobeda, pa makar i na pripremama je dobra radi ulivanja samopouzdanja, da je to činila Zvezda u fudbalu sad bi igra iz 2-2 u utorak. Bravo momci, samo napred, biće oni najveće iznenađenje EP. Aj živeli!!!!!!

divac

pre 16 godina

ne mogu da verujem,citam komentare pune ushicena i srece kao da smo prvaci SVETA,braca Grci zbog mira u kuci odigraju lagano mi ih kao razbijemo i to je to,i sad smo najjaci,a ZAPAMTITE ISTI OVI GRCI ZA TRI NEDELJE ODRACE NAS KAO OD SALE BAR 15 RAZLIKE,i nemoj onda da bude nisam znao BRAVO ZA JUNIORE

Milutin

pre 16 godina

Ne znam kako vi ljudi to ne pominjete, ali ovaj nadimak Moskitosi...?

I da, svako ko se ne slaze sa ovim komentarom, neka ga predlozi za brisanje

Dacha from Nish city

pre 16 godina

Bravo Moskitosi, bravo Srbijo !

Pozdrav svima, pozdrav i Hrvatskoj.
"from hr" valjda sam tacno napisao tvoj nick, ne obracaj paznju na ove primitivce sto ti prigovaraju.
Ti si sve lepo rekao i ja se u potpunosti slazem s tobom ali nije da bas nista nismo doprineli i mi i vi smo doprineli dosta toga.

Ja licno ne mrzim nikog a ponajmanje Hrvate, jer je to glupo. Ljudi iz Srbije i Hrvatske koji su u fazonu mrzim Srbina i mrzim Hrvata su ili neobrazovani ili glupi ili su prostaci i primitivci, jer svi smo mi ljudi nebitno dal smo Srbi, Hrvati, Spanci, Turci, Kinezi, Japanci ili Amerikanci... ljudi su ljudi.

A ovo sto nas Spanci optuzili da smo namerno izgubili (nasi mladi igraci) to je da bi se izvadili za lose 5 mesto kao domacin, bas mi ih je zao :-)
Srbija je prvak !

t6har8

pre 16 godina

"Стварно, која је то дијабола дала овакво имбецилно име репрезентацији"

Moka

kamuflaza

pre 16 godina

grcka navlakusa,malo da nam podignu rep,pa ce nas u grupi na EP odvaliti 20 razlike,zivi bili pa videli..nesukace nas na tanak led

slobodni strijelac

pre 16 godina

Svaka cast Srbi.
Srbija ima svoju veliku trojku Gurovic,Milicic i Jaric i sa jos par klinaca i dobrih rezervi nista nije nedostizno.
Ova trojica treba da budu nosioci svega sto da se desava na terenu, a ostali treba da se uklope ......

Radak

pre 16 godina

Bravo majstori!Tim je extra
jos da Bog da da se oporave i zaigraju Rakocevic,Krstic,Milojevic,Pavlovic i niko nam vise ne treba plus ovi klinci bicemo prvaci 100%.Napred Orlovi!

Denzel

pre 16 godina

Sta nadimak je bar okej....znaci svim nasim repkama moraju bit nadimci orlovi, jastrebovi, ptice grabljivice, predatori i tako dalje...daj molim te...kad MOSKITOSI ujedu boli ali i svrbi!!!!!...SRBIJA

Tomislav Janjic

pre 16 godina

Sve cestitke nasim "Moskitosima" na demoliranju Grka. "By the way" ovaj nadimak nije uopste los a pre svega ga treba shvatiti kao saljivog i za jednokratnu upotrebu .
Inace, iznenadjuje me da je ovaj fenomenalni rezultat izazvao relativno mlake komentare. Pa znate li vi sta znaci rasturiti bilo koga sa tridest i jednim kosem razlike a kamoli aktuelne evropske prvake i svetske vicesampione i nase buduce rivale u grupi. A sve to sa prakticno mladom repkom, ajde recimo U23 ili U24, precizno godiste nije toliko ni bitno. I znate li kolika je ovo injekcija samopouzdanja nasem timu pred evropsko prvenstvo. Price o grckom taktiziranju su smesne jer niko nece i ne voli da gubi ni prijateljske utakmice a posebno ne na ovakav nacin protiv jedne Srbije, direktnog protivnika u grupi na EP i da mu omoguci ogromni psiholoski doping.
Nisam gledao utakmicu, ali sam je pratio on-line na Basketfrance.com i izgleda da su ovog puta nasi momci nagovestili kako bi mogli jednog dana da igraju ako ostanu zajedno, sa ovim ili nekim drugim selektorom i uz pojacanja u vidu starijih igraca koji budu hteli da igraju za repku i nadolazeceg zlatnog mladog talasa. Ovo neodoljivo podseca na "oducavanje " od kosarke koje su Grcima sa Galisom, Janakisom i Fasulasom priredili Drazen, Divac, Radja, Kukoc & Co. na EP u Zagrebu 1989. god., kada su ih razbili dva puta sa 20-30 koseva razlike.
Ne bih zeleo da ispadnem prepotentan, ali iako smo sportska i kosarkaska nacija ima nas dosta koji se bas i ne razumemo mnogo u sport i kosarku. Nesto bi moglo da se tumaci mladoscu i neiskustvom a nesto i navijackom ostrascenoscu, jer evidentno je da Partizanovci i dalje mnogo vise mrze Zvezdu nego sto vole Partizan ili repku Kako inace objasniti da mnogi ne vide da je Gurovic, koji je uvek bio veliki igrac, sa 32 god. postao i vanserijski as nivoa jednog Stojakovica (sto me je prijatno iznenadilo jer sam mislio da je na zalasku karijere) i ne bi me iznenadilo da posle ovog EP ode u NBA ili opet u neki veliki klub evropski klub, jer to apsolutno zasluzuje. A sve one price o njegovom forsiranju i ispucavanju, kako u Zvezdi tako i u repki su kratkovide. U Zvezdi je toliko odskakao kvalitetom i iskustvom, kao uostalom i u sadasnjoj repki, da je normalno da se igra bazira na njemu. Ja jesam veliki Zvezdas ali se pisuci ovaj komentar trudim da budem objektivan i da odbranim igrace i Moku od neopravdanih, nepostenih i neargumentovanih napada.

Sreten

pre 16 godina

Nije lose jer se forma tempira za Rusiju i pocetak evropskog prvenstva.Slavnic pametno kombinuje sa ekipom tako da ce se tacno iskristalisati 12 igraca koji ce putovati u Spaniju.

milan 93

pre 16 godina

Svaka cast nasim momcima.Ipak me po malo i plasi ova pobeda jer smo tako i prosle godine sve drali i Grcku i Argentinu sa 20-tak razlike pa na svetskom nista.Ali optimista sam i verujem u medalju.NAPRED SRBIJA

Da_Ne

pre 16 godina

Uz udarnu trojku: Gurovic, Milicic i Jaric dodati neiskusne: Stojakovic,Pavlovic, Krstic i Rakocevic. Pa da probamo iduce godine.....

MilanB80

pre 16 godina

Ni u trenutcima nebeskog sivila ne mogu se oteti vizuelnom dojmu zlatnih trofeja koji nam dolaze sa sportskog neba. Boze kakav dan!? Srbia!!!

nnidza

pre 16 godina

Neko jednom rece:
"Sramota! mi bez pravih zvezda nemamo sta da trazimo!!!"
Pa zar nisu jedini igraci koji vrede vec tu? Izuzev povredjenih ko jos nedostaje? Ne mislite valjda na ONE cije ime necu da izgovorim kojima Srbija nije u srcu i ne zele da igraju za nju? Na one koji imaju druge obaveze tokom leta?
PSSSSSSSTTTTTTTT!
Ofarbah stolariju i vratih postere pravih zvezda "Danilovica, Djordjevica, Savica, Paspalja, Tomasevica, Rebrace, ..." a ove ostale u kantu gde im je i mesto.
Samo srce na teren, to je ono sto trazim. Ok i prolazak u osminu finala :-)
AJMO, AJMO!

Tomislav Janjic

pre 16 godina

Kada me gos'n moderator ne pusta da sve kazem odjednom evo me i sa drugim delom "Eseja" "Moka & Moskitosi". Salim se, stvarno sam preterao sa duzinom, ima tu celih 6 strana "gusto kucanog teksta" al' ne mari, "Misko voli, Misko pati, Misko ce da skrati...". Dakle evo ga i deo br. 2:

Ono sto je veoma vazno za ovogodisnju kosarkasku repku je da ima kvalitetnu "Osovinu" tima koju cine plej-krilo-centar:

Plej: Jaric
Krilo: Gurovic
Centar: Milicic

To je mnogo bitno za jedan kosarkaski tim a kao dokaz podsecam na slicnu situaciju sa Svetskog prvenstva u Grckoj 1998. god. Tada smo imali Sasu Obradovica, Bodirogu i Rebracu kao dominantnog centra (Ne secam se da je skoro neki centar, ni Gasol, ni Dankan ni Skola na OI, u skorije vreme, bio tako dominantan na nekom velikom takmicenju kao "Rebarac" tada)
Elem, i tada smo bili bez najboljih igraca, bez kompletne prve petorke koja je jos bila u dobrim igrackim godinama ali sto zbog otkaza, sto zbog povreda, nisu igrali: Djordjevic, Danilovic, Paspalj, Savic, Divac. Istina, Djordjevic je bio u ekipi, ali kao nedovoljno oporavljen od povrede presedeo je na klupi skoro sve vreme. Medjutim, usao je i tako kao "polovan" pred kraj cetvrt-finalne utakmice sa Argentinom i doneo preokret i pobedu. Isto se desilo i u finalu sa Rusijom. Na ovo sve podsecam jer i sada je slicna situacija, s tim sto smo tada imali iskusniju reprezentaciju.
Ne verujem bas da zbog mladosti i neiskustva sada mozemo da ponovimo takav uspeh i osvojimo zlato ili neku od medalja, pogotovo posle ovogodisnjeg NEVEROVATNOG, RIPLIJEVSKOG uspeha mladih selekcija i cetiri osvojena zlata. To ce nam biti veliki problem u Spaniji, narocito posle svega sto se desilo na Evropskom juniorskom sampionatu koji se sinoc zavrsio u Spaniji nasim novim trijumfom, kada su nasi (ocigledno) zasluzeno smestili domacinima da ne prodju u polufinale posle svih njihovih marifetluka, sto je bio veoma pametan potez jer ne verujem da bi ih ikako mogli opet pobediti na njihovom bunjistu. Morali bi nas pobediti bilo milom ili silom.
Smatram da bi na seniorskom EP realno trebalo da se izborimo za kvalifikacije za OI sto bi bio veliki uspeh sa ovim mladim timom, ali cemo verovatno biti pod strasnim pritiskom spanske javnosti, publike, sudija ali i delom FIBA i EABA, jer smo vec svima dosadili sto ovogodisnjim sto prethodnim uspesima a ljubomora cini svoje, ma kako nam se to paranoicno cinilo. U Spaniji nam niko nece biti naklonjen, verujte mi. Taman su svi malo odahnuli od nas i uspeli da pokupe koje zlato a mi smo opet poceli da se vracamo. To bi moglo mozda da bude i dodatni impuls ionako "premotivisanom" Moki i klincima, jer ako proradi i nas cuveni inat... mozemo i Spance da oduvamo i na njihovom ognjistu.

Tomislav Janjic

pre 16 godina

Evo ga i nastavak br. 3 "na" "Moka & Moskitosi":

...Ustvari mi i nemamo krizu pravljenja igraca vec krizu odazivanja na poziv za igru u reprezentaciji, ali to je neka druga prica. Tvrdim da bi i dalje dominirali da su svi najbolji igraci igrali na velikim takmicenjima zadnjih nekoliko godina. Savremene sampionske ekipe Litvanije, Argentine, Grcke ili Spanije nisu znacajno kvalitetnije od predjasnjih selekcija istih zemalja a pogotovo od nase reprezentacije standardnog kvaliteta iz bilo kog vremena. Dodacu jos i da nema vise velikih timova Yugoslavije ili SCG, SSSR, Litvanije.

Ovaj tim moze da postane veliki jer ima nekoliko ekstra talenata (Teodosic, Tepic, Aleksandrov, Erceg...), a ima ih i u mladjim selekcijama (Markovic, Jeremic, Macvan, Musli...). Na primer, po onome sto sam video uzivo na utakmici Zvezda-Masinac ovog proleca, Aleksandrov je neverovatan potencijal i vec tada je pravio nevidjene poteze i zavrsio prvo poluvreme sa dvadesetak koseva bez ijednog ili sa jednim promasajem. Gledao sam ga pre toga par puta na TV ali prosto nisam mogao da verujem da jedan igrac, bar meni dotada malo poznat, moze tako da odigra u njegovim godinama i uz probleme sa povredom koji ga i dalje muce. Mislim da bi mogao lako da nadmasi Novickog jer je veci talenat i igra pametno i sa lakocom svojstvenom najvecim igracima ranga Kice, Kindjeta (Delibasica), Drazena a pritom ima 2m 10cm i sve tehnicke, fizicke, motoricke kvalitete i mastovitost i hrabrost povrh svega. Bice sigurno otkrovenje ovog EP, samo da ga zdravlje posluzi. Vec vidim da ga Moka dozirano forsira a ovaj mu to sve vraca dobrom igrom i uz njega ce on za ovih dva meseca nevidjeno napredovati. Moram da dodam i da je Tepic sa njegovim igrama na EP U20 pravo otkrovenje za mene i u njemu ocigledno dobijamo novog ol-raund igraca tipa Bodiroga...

Tomislav Janjic

pre 16 godina

Nastavak br.4 "Moka & Moskitosi":

...Nesto i o selektoru. Razumem ove mladje koji pisu svasta o Moki jer verovatno nikad nisu gledali kako je igrao. Greska je i sto se, kao i o bilo kom drugom koji se bavi javnim poslom, previse pise o njegovom karakteru i njegovim privatnim stvarima. Njegovi problemi sa sinom su razumljivi jer on i nije mogao da utice dovoljno na njegovo vaspitanje buduci da se razveo sa prvom suprugom. Neki kazu da ni Andric nije bio bas "cvecka" ali je bio i ostao nas najveci pisac. Tako treba gledati i Moku, kroz ono cime se bavi i koliko ima uspeha u tome.
Posto sam malo stariji bio sam u prilici da gledam bar 90 %utakmica nase kosarkaske reprezenatacije na velikim takmicenjima, pocev od SP u Ljubljani 1970. god.
kada smo osvojili prvo zlato na velikim takmicenjima pa do danas. Pratio sam i klupske utakmice, domace i medjunarodne i mogu s razlogom da tvrdim da je ZORAN SLAVNIC NAJBOLJI PLEJMEJKER SVIH VREMENA U AMATERSKOJ KOSARCI a verovatno da ni u NBA nije bilo mnogo boljih, mozda samo Oskar Robertson koga nazalost nikad nisam gledao. Medzika iskljucujem jer je on bio drugi tip igraca i u stvari bek-krilo koje je igralo pleja. Ovde mislim na klasicne plejove. Ako neko zeli da gleda ili da uci kako treba da igra jedan plej neka nabavi kasete sa njegovim utakmicama.
Osvojio ja sa repkom sva moguca zlata na EP, SP, i OI a sa Zvezdom mu je falio kup Koraca i Kup sampiona (jedne godine ispali su u polufinalu od Simentala iz Milana, ako se ne varam). Imao je sve sto jedan plej treba da ima, jedino nije mogao da zakuca, ali je i za to nasao leka pa ga je na jednoj Zvezdinoj utakmici neko od saigraca podigao da zakuca, mislim da je to bio neko od centara, Vucinic ili Cvetkovic ili mozda bas njegov kum i sadasnji predsednik KSS Kapicic, nije ni bitno. Za ovo znam samo iz price, trebalo bi proveriti i naci neki snimak ako postoji. Da ne pricamo o njegovom kosu iza glave koji je dao Bugarima na ES u Beogradu 1975 kada smo uzeli zlato ili o molbi tadasnjem selektoru, “strogom” Aci Nikolicu, na SP na Filipinima 1978. god. kada smo opet uzeli zlato da protiv, mislim Filipinaca koji su lilstom bili niski, igra kao “teski centar” sa svojih 185cm visine. Iako, sto mu je i pozicija pleja nametala, nije u Zvezdi a pogotovo u reprezentaciji davao puno koseva, svi jos pamte njegov odlucujuci kos u zadnjoj sekundi, na utakmici u grupi sa Italijanima na OI u Montrealu 1976, koji nas je odveo ka finalu u kome smo kasnije izgubili od Amerikanaca. Na poluvremenu su Italijani vodili sa petnaestak razlike a Moka je onako seretski u na poluvremenu svlacionici rekao: “ Momci, hocemo li da komsijama stvarno pokazemo kako se igra kosarka?”. Sto je jos interesantnije, on je bio strasan suter, samo sto to uglavnom nije forsirao. To je dokazao, na primer, igrajuci u Sibenci, kada je sa lakocom postizao po 25 koseva po utakmici jer tada u tom timu nije bilo kosgetera kao u Zvezdi (Simonovic i Kapicic) ili u repki (Kica, Praja, Kindje, Kresa...), pa je morao da preuzme i ulogu realizatora. Jedino mu je Sasa Djordjevic (jedno vreme i njegov igrac) prisao blizu po kvalitetu ali Moka je bio, jeste i bice neprevazidjeni, idealni, plej iz udzbenika. Verujem da bi se sa ovim slozila i vecina trenera.
Ovo su bili neki od “priloga za biografiju” koji ce mozda pomoci da se bolje razumeju neki prosli i buduci potezi, gafovi i izjave ovog nepopravljivog spadala i vecitog optimiste i u sustini veoma pozitivnog lika koji, izmedju ostalog i zbog svog dugackog ali neprijatno otvorenog i precizno pogadjajuceg jezika, kao sto je bio i njegov sut sa distance, nikog ne ostavlja ravnodusnim. Zbog toga kakav je njega uglavnom ili vole ili mrze, malo je tu mesta za mlaka osecanja. Ali u tome i jeste njegov kvalitet i bez toga ne bi nista postigao u zivotu. Nasi navijaci su ga obozavali ali ruski su ga sigurno prezirali kada je u poslednjem napadu u finalu EP u Belgiji 1977.god. protiv USSR, posto je utakmica vec bila resena, ‘ladno prisao Kici negde kod aut linije blizu polovine terena i onako spontano poceo da igra sa njim odbojku ostavljajucim pritom i samog Kicu u cudu, sto se moglo dugo lepo gledati i ananlizirati, jer se taj, moram reci ipak blago nesportski presedan, godinama vrteo na spici legendarnog nedeljnog sportskog pregleda. On vam je tipican primer beogradskog mangupa, u pozitivnom smislu. Tako vam je sa Mokom, “take it or leave it”, uzmi ga ili ostavi, obozavaj ga ili ga preziri.

Tomislav Janjic

pre 16 godina

Evo stize vec i br. mmmm... mislim da je 5 "Moke & Moskitosa". Samo hrabro, nije ovo "Dinastija", ima samo 6 delova:

...Elem, buduci da je bio takav igrac, on poznaje kosarku u dusu i tvrdim da ne postoji, ne u Srbiji, nego i u celom svetu pa i u NBA, covek koji bolje poznaje kosarku od njega. Zato je on idealno resenje za trenera ovog mladog tima jer on ce i mlade ali i ovih par starijih igraca sigurno nauciti stvarima koje niko drugi ne bi mogao. Dokaz za to je i njegov veliki, mozda i presudni uticaj na karijere mnogih velikih igraca kao sto su Drazen, Kukoc, Radja, Djordjevic... Secam se, na primer, da je dok je trenirao Zvezdu u drugoj polovini osamdesetih ona igrala finale plej ofa sa Jugoplastikom sa Radjom i Kukocem umesto da tamo budu na papiru mnogo jaci klubovi i da joj je pruzila dostojan otpor sa realno mnogo slabijim timom. Te godine su i veoma tesno izgubili finale kupa, opet od Jugoplastike. Ti igraci Zvezde nikad bolje nisu igrali nego te godine a Zorana Jovanovica ni Radja nije mogao da zaustavi. Pobedjivao je sa takvom Zvezdom (sa Radovicem, Karadzicem, Bogosavljevim...) i Partizan sa Divcem i Co. koristeci uglavnom jedino raspolozivo oruzje - trojke. Pa posle kazu da je Moka slab trener. Argumente gospodo. Pa i Maljkovic i Obradovic i Ivkovic su imali, kao i Moka, neuspehe pa im niko ne spori da su vrhunski treneri. Jedino sto se iskreno nadam, za dobrobit nase kosarke, ovih mladih igraca i samog Moke, da u Mokinom slucaju “…the best yet to come...” iliti “najbolje tek dolazi…”.
Da se razumemo, svi napred nabrojani igraci bi postali veliki i bez Moke ali je evidentan njegov veliki uticaj na njihov razvoj u vaznom periodu formiranja igraca. On istina nije imao velikih uspeha i titula kao trener sto sticajem okolnosti, sto zbog njegovog temperamenta, karaktera i nespremnosti na, katkad i trule kompromise, ali on i nije nikada bio u prilici da vodi timove sa vrhunskim igracima, vec mu je pripadao onaj nezahvalniji deo posla stvaranja i usavrsavanja igraca.
Mora se reci i da je on mozda i najveci zvezdas svih vremena od svih Zvedinih sportista. Medjutim, kako je on sam priznao, od te je se “bolesti” sam izlecio, mada mozda pomalo kasno. On je cak, kada je u devedesetim godinama opet seo na klupu Zvezde, sam dao ostavku jos u pripremnom periodu posle eliminacije u kvalifikacijama za evropske kupove od jednog ruskog tima. To bas i nije svakidasnji potez. A Zvezda je bas tada okupila dobre igrace i to je ustvari bila njegova greska kako na licnom planu tako i odnosu prema Zvezdinim klupskim interesima ali on je bio dovoljno posten da se sam povuce posle pocetnog neuspeha.
To se pokazalo i kao jedna od njegovih mana, pored katkad "kratkih" zivaca ili grubih javnih kritika i gestova. Kao neko ko nema dlake na jeziku i ne trpi neznanje, nepostenje lopovluk i nerad, cega kod nas nazalost ima u izobilju, on ustvari samo javno govori ono sto vecina od nas misli ali ne sme ili nece da kaze zbog ovog ili onog razloga. On ce uvek prvi reci da je "Car go". Zato je dosada i imao povremeno problema u javnosti a pogotovo kao trener i nije imao previse ponuda da vodi velike klubove. Takav njegov karakter mu je i odmogao u trenerskoj karijeri, jer na klupi nije isto kao na terenu. Tu vladaju neki drugu zakoni i velika diplomatija. Trebalo bi da bude malo mudriji, kako u zivotu tako i u vodjenju tima. On savrseno poznaje kosarkasku taktiku ali mislim da pri vodjenju tima ne koristi sve "nepopularne" takticke mogucnosti. Jednostavno, ne zna da pomalo igra i “na kvarno”. Smatram ustvari, da bi on bio idelna osoba za selektora mladjih selekcija KSS jer bi najbolje mogao ba uci i brusi talente. Medjutim to ne znaci da nece uspeti i kao trener seniora sto mu od sveg srca zelim. Vec sada bih rekao da je na dobrom putu, samo ga treba ostaviti da zavrsi zapoceti ciklus, pa makar i ne otisli na Olimpijadu. On je najbolje resenje za uvodjenje igraca ovih zlatnih generacija u "A" tim i niko ih bolje ne bi usavrio u ovoj igri od njega. Moka je to zasluzio i savrseno odgovara situaciji sa reprezentacijom. Pa ionako niko od velikih trenera nije hteo da prihvati da bude selektor. Samo da ga njegov burni temperament ne natera da napravi kakvu gresku u vodjenju tima ili da dobije tehnicku kao pre neki dan, na kraju utakmice protiv Francuza, pa da sve upropasti. Ali, nece dati Bog jer sreca prati hrabre.
On je, pored toga sto je veliki optimista i motivator i veliki radnik i ne treba zaboraviti da je jedna njegova baka Nemica sto nam pojasnjava dosta stvari u njegovoj karijeri. Nista ne bi mogao postici da nije trenirao do besvesti i bio diciplinovan, kao i vecina igraca iz njegove generacije, sto se ne bi bas moglo reci za sve danasnje mladice. Zato su nam, imedju ostalog, u zadnjih desetak godina i propali mnogi veliki talenti i ostali na nivou proseka (Verovatno bi se tu mogli uracunati: Varda, Sekularac, Bogdanovic, Cubrilo...).
Trebalo bi podrzati i pomoci nasu reprezentaciju, kako preko medija tako i sluzbeno, preko KSS, ali koliko vidim Moka je ostavljen prilicno sam kako od KSS tako i od kosarkaskih radnika i javnosti. Cini mi se da u strucnom stabu nema ni fizioterapeuta, ima samo jednog pomocnog trenera, koji ruku na srce i uz svo postovanje,nije neko vece ime. Nema ni skauta, ni tim menadzera i sve to malo tuzno i neozbiljno deluje, tu bi KSS morao nesto da pomogne. Ali tim pre ce eventualni uspeh na EP biti sladji Moki i igracima...

SALE

pre 16 godina

To sto smo mi nacija koja se vrlo lako raduje i razocara,to je nesto vec odavno poznato.Ali tvrditi zbog 1 pripremne utakmice,u kojoj Grci nisu pokazali ni 5% od onoga sto zaista mogu(nije bilo ni potrebe),da cemo osvojiti medalju(nas kapiten reko zlatnu),ovo je vec smesno.Zivi bili pa videli,bicemo treci ili cak cetvrti u grupi i onda svi vi koji sad dizete nase igrace u nebo,vi cete biti ti isti koji cete slati komentare tipa "bruka","sramota" itd.Zato spustite loptu dok je vreme,ova reprezentacija je ogranicenog kapaciteta i kvaliteta i za 3 sedmice bice svima vama jasno o cemu vam govorim.To su cinjenice,ostaje da se vidi ko je u pravu,ja i jos 7 coveka ili vas 110?

frog grandma

pre 16 godina

Zoran Slavnić je u subotu protiv Slovenije odmarao udarnu trojku, a protiv Grka je sve do finiša treće četvrtine igrao samo sa šestoricom igrača – Gurovićem, Miličićem, Jarićem, Aleksandrovima, Ecegom i Tepićem.

Netačno: prvo poluvreme Vuk 3:16, Labović 0:23, Marković 6:01 (svi zajedno šutirali jednom - Markovic, promašaj)

Zeka peka

pre 16 godina

Prolazimo grupu, ali padamo u cetvrtfinalu iz samo jednog razloga-kratke klupe. Sestorica koja najvise igraju nece moci izdrzati taj ritam. Da smo s najjacim timom, vratili bi titulu...

Schultz_BN

pre 16 godina

Ma sta nas briga kako se zovu , samo nek nastave ovako da igraju na pocetku mi je to "Moskitos" i licilo na komarce a sad me sve vise podsjeca na "Mokine ku..nje"
Ako dodju sa medaljom iz Spanije i ja cu promijeniti ime od srece i zvacu se "Komarac-srbijanac"

wlado

pre 16 godina

evo ja sam pljuvac, sta mi mislimo, da ce nasi osvojiti medalju mozda, sa ovim igracima, nikada....gurovic i jaric, su crvi u jabuci,samo radman fali pa da se potuku na terenu svi kolektivno...

ako budemo medju prvih 8, bice sjajno, za njih, ne za nas,,,

mapko

pre 16 godina

@Sta su danas jeli??? :D
Na tome da zive za vreme EP!!!
(kimi, 12. avgust 2007 21:03)
--------------------------------

Kako sta su jeli ? Kapiten je pojeo loptu posle sezone u svom klubu , a tepic i velickovic pre finala plej ofa pili puno mleka .

Nek im je svima sa srecom , nek moka pokaze da je dobar trener , jaric da nije klaber vec profesionalni kosarkas , kapiten da je normalan kad nije u crveno belom i nek se plasiraju na OI u Pekingu.Srecno!


Ko se ne slaze sa ovim nek ne preporucuje :)

HAHAHAH

pre 16 godina

Ljudi pa vi bas ne vidite da ova reprezentacija ce biti odlicna sesta. I to uz mnogo srece. Kakv Gurovic, Jaric koji su to igraci. Mozda jesu u Zvezdi, al to nije klub. SAMO PRATITE EVROPSKO PRVENSTVO PA SE UVERITE.

Korgacin

pre 16 godina

Ja nemam pojma čemu ove euforije na jednoj strani, defetizam na drugoj...polako ljudi, pa ovo su totalno beznačajne utakmice u takmičarskom pogledu! Šta ko dobija prvim, a šta poslednjim mestom. Bitno je da treneri i igrači upoznaju vrline i mane svojih i tuđih timova koliko je to moguće...
Sve ostalo je zamajavanje...

Detroit

pre 16 godina

Moje iskrene cestitke Tomislavu za neverovatan komentar! Bravo Tomo, a bravo i moderatore sto objavi ovo! Nema veze sto je sest strana ako je dobro!

Tominom komentaru se nema sta dodati, on je umereni optimista sto bi i mi svi realno trebali biti. Drago mi je takodje sto je dao malo vise detalja o Slavnicu jer ovi mladji o njemu malo znaju. Moka je veliki motivator i ja sam siguran da niko bolje ne moze motivisati ove mlade momke od njega. Videcete da ce da grizu i da se bore kao vuci. Ono sto mene brine kod ove ekipe je jako slab, takoreci nikakav strucni stab oko Slavnica. Pitanje je naime koliko je Moka dobar takticar, da li kao trener moze da ohladi igru i igrace kada to bude trebalo. Tu sam malo skeptican, a vidim i Tomo je. Posle ovoga sto su mlade selekcije uradile tokom leta verujem da cemo u Spaniji morati igrati ne samo protiv igraca nego i protiv publike, sudija, sportskih funkcionera i ko zna protiv koga jos. Stoga nasi momci moraju da se bore svim srcem ali i da ostanu hladne glave! Pa iako ne bude velikih rezultata ne treba klonuti, mladi dolaze!

Mislim da je dobro sto su Covic i Varajic podigli malo prasine oko tamo nekakve komisije koja zbog jedne pogresno dodate lopte u zadnjim sekundama predlaze suspenziju dva kompletana tima! Pa zaboga takve greske (predaja lopte) prave i najiskusniji NBA igraci a da ne napravi jedan osamnaestogodisnjak?

I jedna poruka zvanicnicima KSS: Gospodo probudite se! Ovakva cuda (mislim medalje) se retko desavaju, mozda su Srpski omladinci ovoga leta usli u Ginisovu knjigu? Na vama je gospodo da pod hitno izadjete sa planom kako da se ova zlata jos vise pozlate! Ako su finasije problem trazite pare od Vlade, neka se raspise Zajam za razvoj kosarke, trazite pomoc od iskusnih igraca… Mnogi iz dijaspore bi se sigurno ukljucili…

Ama ne mogu da zavrsim a da se ne setim sta je juce bilo. Kosarkasi, vaterpolisti, Ana, Novak,…. Zivio 12. Avgust!

Spyra

pre 16 godina

Moka Slavnic, poznat kao covek koji je prepoznao talenat i mogucnost i prvi pruzio sansu jednom Drazenu Petrovicu, Toniju Kukocu, Dini Radji, Aleksandru Djordjevicu... treba samo da sacuva "glavu" posle EP koje sledu. Baza, i to kakava, je zagarantovana. Kadeti, mladji juniori, juniori, koje sve vec kategorije su se takmicile, ovog leta pokupili su sve zlatne medalje na raznim evropskim i svetskim prvenstvima, sto u istoriji nije uspelo nikom, pa ni takvim kosarkaskim silama kao sto su negdasnji SSSR i SFRJ.

KOSTUNICA

pre 16 godina

I eto, sada su svi na nebu! Do juce je bilo, ovo su pripremne utakmice, nije bitan rezultat, a sada, Srbija pregazila sampiona evrope itd... Sramota! mi bez pravih zvezda nemamo sta da trazimo!!!

Sava

pre 16 godina

Bilo bi lepo da se opet radujemo medalji ali sam nesto skeptican po tom pitanju!Ovo su samo pripreme i niko ne igra punim gasom pa se nadam da nismo ni mi!

Ljubomir Milivojevic

pre 16 godina

Zasto bas MOSKITISI? Mene je to asciralo na Mokini igraci, on ih je izabrao...Mozda i nije tacno ali nije ni bitno. Vazno je da igraju dobro i da daju sve od sebe.

Trener Luj Van Gal

pre 16 godina

Lepo je pobediti sampiona Evrope 31 razlike. Ai stetimo se da smo pred svetsko prvenstvo u Japanu pobedili Argentinu 20 razlike a u grupi na SP gubili od Nigerije. Ne zanosimo se mi imamo dve napadacke opcije Milicica i Gurovica i to je to. Bilo bi lepo kad bi Cica ceo turnir odigrao na ovom nivou. Videcemo sta ce biti u Spaniji. Uradili smo ove godine u kosarci sto tradicionalno samo u vaterpolu radimo , ujedinjene sve titule u mladjim kategorijama.

Boris

pre 16 godina

Polako, polako i pre Evropskog prvenstva u Beogradu smo dobijali mnoge favorite u pripremnim mecevima, a na prvenstvu....... NO COMMENT

QoQ

pre 16 godina

Ovakvi kakvi jesu i nisu za bolji nadimak od ovog Moskitosi. Kada budu uradili nesto na EP onda ce evoluirati u Orlove. Za sad su mali - moskitosi.

Tomislav Janjic

pre 16 godina

Hvala svima za pohvale za moj komentar-"esej" "Moka i Moskitosi". Valjda ce biti vremena i za osvrt na druge zanimljive teme o ovogodisnjem EP i comp. "MIM" tj. "Moka i Moskitosi".

Pozrav svima i ocekujem polemike...

spitter

pre 16 godina

Evo ja sam pljuvac...necemo uraditi nista na EP dzabe se nadate!

Btw...Grci nisu igrali sa najjacim sastavom...nisam video Skorcijanidisa na spisku!?!

mILOS

pre 16 godina

Ajd ljudi prestanite da smarate sa tekstovima tipa
"ko se slaze nek preporuci moj komentar"
sta vam to znaci?

kao da je bitno tudje misljenje,kao da je ovo neko takmicenje ciji ce komentar dobiti najvise glasova

KO SE SLAZE SA OVIM NEKA PREPORUCI MOJ KOMENTAR :)

kamuflaza

pre 16 godina

grcka navlakusa,malo da nam podignu rep,pa ce nas u grupi na EP odvaliti 20 razlike,zivi bili pa videli..nesukace nas na tanak led

divac

pre 16 godina

ne mogu da verujem,citam komentare pune ushicena i srece kao da smo prvaci SVETA,braca Grci zbog mira u kuci odigraju lagano mi ih kao razbijemo i to je to,i sad smo najjaci,a ZAPAMTITE ISTI OVI GRCI ZA TRI NEDELJE ODRACE NAS KAO OD SALE BAR 15 RAZLIKE,i nemoj onda da bude nisam znao BRAVO ZA JUNIORE

KOSTUNICA

pre 16 godina

I eto, sada su svi na nebu! Do juce je bilo, ovo su pripremne utakmice, nije bitan rezultat, a sada, Srbija pregazila sampiona evrope itd... Sramota! mi bez pravih zvezda nemamo sta da trazimo!!!

Milutin

pre 16 godina

Ne znam kako vi ljudi to ne pominjete, ali ovaj nadimak Moskitosi...?

I da, svako ko se ne slaze sa ovim komentarom, neka ga predlozi za brisanje

Peja, Makedonija

pre 16 godina

Ajde sad, pocnite: "Grci se za...avali, pa razbice nas u spaniji, pa u...ao ih sut...itd.,pa Moka nije nikakav trener...." !
Dati Grcima 90 koseva, a imaju mozda i najbolju odbranu u Evropi...nije mala stvar, pa makar se radilo i o pripremnoj utakmici!!!
NAPRED PLAVI,VOLIM SRBIJU-MRZIM RAKOCEVICA!!!

Miloš

pre 16 godina

Deco,daću Vam svima po pet dinara da idete gradom i vičete:"Ponovo radi bioskop, ponovo radi bioskop!",

Moko legendo
Gurke legendo
Nole legendo
Šapiću legendo
Mačvane legendo
Miloše Kralju
Sad ću da legnem i da uživam sa Anom:)

Tomislav Janjic

pre 16 godina

MOKA O MOSKITOSI

Sve cestitke nasim "Moskitosima" na demoliranju Grka. "By the way" ovaj nadimak nije uopste los a pre svega ga treba shvatiti kao saljivog i za jednokratnu upotrebu .
Inace, iznenadjuje me da je ovaj fenomenalni rezultat izazvao relativno mlake komentare. Pa znate li vi sta znaci rasturiti bilo koga sa tridest i jednim kosem razlike a kamoli aktuelne evropske prvake i svetske vicesampione i nase buduce rivale u grupi. A sve to sa prakticno mladom repkom, ajde recimo U23 ili U24, precizno godiste nije toliko ni bitno. I znate li kolika je ovo injekcija samopouzdanja nasem timu pred evropsko prvenstvo. Price o grckom taktiziranju su smesne jer niko nece i ne voli da gubi ni prijateljske utakmice a posebno ne na ovakav nacin protiv jedne Srbije, direktnog protivnika u grupi na EP i da mu omoguci ogromni psiholoski doping.
Nisam gledao utakmicu, ali sam je pratio on-line na Basketfrance.com i izgleda da su ovog puta nasi momci nagovestili kako bi mogli jednog dana da igraju ako ostanu zajedno, sa ovim ili nekim drugim selektorom i uz pojacanja u vidu starijih igraca koji budu hteli da igraju za repku i nadolazeceg zlatnog mladog talasa. Ovo neodoljivo podseca na "oducavanje " od kosarke koje su Grcima sa Galisom, Janakisom i Fasulasom priredili Drazen, Divac, Radja, Kukoc & Co. na EP u Zagrebu 1989. god., kada su ih razbili dva puta sa 20-30 koseva razlike.
Ne bih zeleo da ispadnem prepotentan, ali iako smo sportska i kosarkaska nacija ima nas dosta koji se bas i ne razumemo mnogo u sport i kosarku. Nesto bi moglo da se tumaci mladoscu i neiskustvom a nesto i navijackom ostrascenoscu, jer evidentno je da Partizanovci i dalje mnogo vise mrze Zvezdu nego sto vole Partizan ili repku Kako inace objasniti da mnogi ne vide da je Gurovic, koji je uvek bio veliki igrac, sa 32 god. postao i vanserijski as nivoa jednog Stojakovica (sto me je prijatno iznenadilo jer sam mislio da je na zalasku karijere) i ne bi me iznenadilo da posle ovog EP ode u NBA ili opet u neki veliki klub evropski klub, jer to apsolutno zasluzuje. A sve one price o njegovom forsiranju i ispucavanju, kako u Zvezdi tako i u repki su kratkovide. U Zvezdi je toliko odskakao kvalitetom i iskustvom, kao uostalom i u sadasnjoj repki, da je normalno da se igra bazira na njemu. Ja jesam veliki Zvezdas ali se pisuci ovaj komentar trudim da budem objektivan i da odbranim igrace i Moku od neopravdanih, nepostenih i neargumentovanih napada.

Ono sto je veoma vazno za ovu repku je da ima kvalitetnu "Osovinu" tima koju cine plej-krilo-centar:

Plej: Jaric
Krilo: Gurovic
Centar: Milicic

To je mnogo bitno za jedan kosarkaski tim a kao dokaz podsecam na slicnu situaciju sa Svetskog prvenstva u Grckoj 1998. god. Tada smo imali Sasu Obradovica, Bodirogu i Rebracu kao dominantnog centra (Ne secam se da je skoro neki centar, ni Gasol, ni Dankan ni Skola na OI, u skorije vreme, bio tako dominantan na nekom velikom takmicenju kao "Rebarac" tada)
Elem, i tada smo bili bez najboljih igraca, bez kompletne prve petorke koja je jos bila u dobrim igrackim godinama ali sto zbog otkaza, sto zbog povreda, nisu igrali: Djordjevic, Danilovic, Paspalj, Savic, Divac. Istina, Djordjevic je bio u ekipi, ali kao nedovoljno oporavljen od povrede presedeo je na klupi skoro sve vreme. Medjutim, usao je i tako kao "polovan" pred kraj cetvrt-finalne utakmice sa Argentinom i doneo preokret i pobedu. Isto se desilo i u finalu sa Rusijom. Na ovo sve podsecam jer i sada je slicna situacija, s tim sto smo tada imali iskusniju reprezentaciju.
Ne verujem bas da zbog mladosti i neiskustva sada mozemo da ponovimo takav uspeh i osvojimo zlato ili neku od medalja, pogotovo posle ovogodisnjeg NEVEROVATNOG, RIPLIJEVSKOG uspeha mladih selekcija i cetiri osvojena zlata. To ce nam biti veliki problem u Spaniji, narocito posle svega sto se desilo na Evropskom juniorskom sampionatu koji se sinoc zavrsio u Spaniji nasim novim trijumfom, kada su nasi (ocigledno) zasluzeno smestili domacinima da ne prodju u polufinale posle svih njihovih marifetluka, sto je bio veoma pametan potez jer ne verujem da bi ih ikako mogli opet pobediti na njihovom bunjistu. Morali bi nas pobediti bilo milom ili silom.
Smatram da bi na seniorskom EP realno trebalo da se izborimo za kvalifikacije za OI sto bi bio veliki uspeh sa ovim mladim timom, ali cemo verovatno biti pod strasnim pritiskom spanske javnosti, publike, sudija ali i delom FIBA i EABA, jer smo vec svima dosadili sto ovogodisnjim sto prethodnim uspesima a ljubomora cini svoje, ma kako nam se to paranoicno cinilo. U Spaniji nam niko nece biti naklonjen, verujte mi. Taman su svi malo odahnuli od nas i uspeli da pokupe koje zlato a mi smo opet poceli da se vracamo. To bi moglo mozda da bude i dodatni impuls ionako "premotivisanom" Moki i klincima, jer ako proradi i nas cuveni inat... mozemo i Spance da oduvamo i na njihovom ognjistu.

Ustvari mi i nemamo krizu pravljenja igraca vec krizu odazivanja na poziv za igru u reprezentaciji, ali to je neka druga prica. Tvrdim da bi i dalje dominirali da su svi najbolji igraci igrali na velikim takmicenjima zadnjih nekoliko godina. Savremene sampionske ekipe Litvanije, Argentine, Grcke ili Spanije nisu znacajno kvalitetnije od predjasnjih selekcija istih zemalja a pogotovo od nase reprezentacije standardnog kvaliteta iz bilo kog vremena. Dodacu jos i da nema vise velikih timova Yugoslavije ili SCG, SSSR, Litvanije.

Ovaj tim moze da postane veliki jer ima nekoliko ekstra talenata (Teodosic, Tepic, Aleksandrov, Erceg...), a ima ih i u mladjim selekcijama (Markovic, Jeremic, Macvan, Musli...). Na primer, po onome sto sam video uzivo na utakmici Zvezda-Masinac ovog proleca, Aleksandrov je neverovatan potencijal i vec tada je pravio nevidjene poteze i zavrsio prvo poluvreme sa dvadesetak koseva bez ijednog ili sa jednim promasajem. Gledao sam ga pre toga par puta na TV ali prosto nisam mogao da verujem da jedan igrac, bar meni dotada malo poznat, moze tako da odigra u njegovim godinama i uz probleme sa povredom koji ga i dalje muce. Mislim da bi mogao lako da nadmasi Novickog jer je veci talenat i igra pametno i sa lakocom svojstvenom najvecim igracima ranga Kice, Kindjeta (Delibasica), Drazena a pritom ima 2m 10cm i sve tehnicke, fizicke, motoricke kvalitete i mastovitost i hrabrost povrh svega. Bice sigurno otkrovenje ovog EP, samo da ga zdravlje posluzi. Vec vidim da ga Moka dozirano forsira a ovaj mu to sve vraca dobrom igrom i uz njega ce on za ovih dva meseca nevidjeno napredovati. Moram da dodam i da je Tepic sa njegovim igrama na EP U20 pravo otkrovenje za mene i u njemu ocigledno dobijamo novog ol-raund igraca tipa Bodiroga.

Nesto i o selektoru. Razumem ove mladje koji pisu svasta o Moki jer verovatno nikad nisu gledali kako je igrao. Greska je i sto se, kao i o bilo kom drugom koji se bavi javnim poslom, previse pise o njegovom karakteru i njegovim privatnim stvarima. Njegovi problemi sa sinom su razumljivi jer on i nije mogao da utice dovoljno na njegovo vaspitanje buduci da se razveo sa prvom suprugom. Neki kazu da ni Andric nije bio bas "cvecka" ali je bio i ostao nas najveci pisac. Tako treba gledati i Moku, kroz ono cime se bavi i koliko ima uspeha u tome.
Posto sam malo stariji bio sam u prilici da gledam bar 90 %utakmica nase kosarkaske reprezenatacije na velikim takmicenjima, pocev od SP u Ljubljani 1970. god.
kada smo osvojili prvo zlato na velikim takmicenjima pa do danas. Pratio sam i klupske utakmice, domace i medjunarodne i mogu s razlogom da tvrdim da je ZORAN SLAVNIC NAJBOLJI PLEJMEJKER SVIH VREMENA U AMATERSKOJ KOSARCI a verovatno da ni u NBA nije bilo mnogo boljih, mozda samo Oskar Robertson koga nazalost nikad nisam gledao. Medzika iskljucujem jer je on bio drugi tip igraca i u stvari bek-krilo koje je igralo pleja. Ovde mislim na klasicne plejove. Ako neko zeli da gleda ili da uci kako treba da igra jedan plej neka nabavi kasete sa njegovim utakmicama.
Osvojio ja sa repkom sva moguca zlata na EP, SP, i OI a sa Zvezdom mu je falio kup Koraca i Kup sampiona (jedne godine ispali su u polufinalu od Simentala iz Milana, ako se ne varam). Imao je sve sto jedan plej treba da ima, jedino nije mogao da zakuca, ali je i za to nasao leka pa ga je na jednoj Zvezdinoj utakmici neko od saigraca podigao da zakuca, mislim da je to bio neko od centara, Vucinic ili Cvetkovic ili mozda bas njegov kum i sadasnji predsednik KSS Kapicic, nije ni bitno. Za ovo znam samo iz price, trebalo bi proveriti i naci neki snimak ako postoji. Da ne pricamo o njegovom kosu iza glave koji je dao Bugarima na ES u Beogradu 1975 kada smo uzeli zlato ili o molbi tadasnjem selektoru, “strogom” Aci Nikolicu, na SP na Filipinima 1978. god. kada smo opet uzeli zlato da protiv, mislim Filipinaca koji su lilstom bili niski, igra kao “teski centar” sa svojih 185cm visine. Iako, sto mu je i pozicija pleja nametala, nije u Zvezdi a pogotovo u reprezentaciji davao puno koseva, svi jos pamte njegov odlucujuci kos u zadnjoj sekundi, na utakmici u grupi sa Italijanima na OI u Montrealu 1976, koji nas je odveo ka finalu u kome smo kasnije izgubili od Amerikanaca. Na poluvremenu su Italijani vodili sa petnaestak razlike a Moka je onako seretski u na poluvremenu svlacionici rekao: “ Momci, hocemo li da komsijama stvarno pokazemo kako se igra kosarka?”. Sto je jos interesantnije, on je bio strasan suter, samo sto to uglavnom nije forsirao. To je dokazao, na primer, igrajuci u Sibenci, kada je sa lakocom postizao po 25 koseva po utakmici jer tada u tom timu nije bilo kosgetera kao u Zvezdi (Simonovic i Kapicic) ili u repki (Kica, Praja, Kindje, Kresa...), pa je morao da preuzme i ulogu realizatora. Jedino mu je Sasa Djordjevic (jedno vreme i njegov igrac) prisao blizu po kvalitetu ali Moka je bio, jeste i bice neprevazidjeni, idealni, plej iz udzbenika. Verujem da bi se sa ovim slozila i vecina trenera.
Ovo su bili neki od “priloga za biografiju” koji ce mozda pomoci da se bolje razumeju neki prosli i buduci potezi, gafovi i izjave ovog nepopravljivog spadala i vecitog optimiste i u sustini veoma pozitivnog lika koji, izmedju ostalog i zbog svog dugackog ali neprijatno otvorenog i precizno pogadjajuceg jezika, kao sto je bio i njegov sut sa distance, nikog ne ostavlja ravnodusnim. Zbog toga kakav je njega uglavnom ili vole ili mrze, malo je tu mesta za mlaka osecanja. Ali u tome i jeste njegov kvalitet i bez toga ne bi nista postigao u zivotu. Nasi navijaci su ga obozavali ali ruski su ga sigurno prezirali kada je u poslednjem napadu u finalu EP u Belgiji 1977.god. protiv USSR, posto je utakmica vec bila resena, ‘ladno prisao Kici negde kod aut linije blizu polovine terena i onako spontano poceo da igra sa njim odbojku ostavljajucim pritom i samog Kicu u cudu, sto se moglo dugo lepo gledati i ananlizirati, jer se taj, moram reci ipak blago nesportski presedan, godinama vrteo na spici legendarnog nedeljnog sportskog pregleda. On vam je tipican primer beogradskog mangupa, u pozitivnom smislu. Tako vam je sa Mokom, “take it or leave it”, uzmi ga ili ostavi, obozavaj ga ili preziri.

Elem, buduci da je bio takav igrac, on poznaje kosarku u dusu i tvrdim da ne postoji, ne u Srbiji, nego i u celom svetu pa i u NBA, covek koji bolje poznaje kosarku od njega. Zato je on idealno resenje za trenera ovog mladog tima jer on ce i mlade ali i ovih par starijih igraca sigurno nauciti stvarima koje niko drugi ne bi mogao. Dokaz za to je i njegov veliki, mozda i presudni uticaj na karijere mnogih velikih igraca kao sto su Drazen, Kukoc, Radja, Djordjevic... Secam se, na primer, da je dok je trenirao Zvezdu u drugoj polovini osamdesetih ona igrala finale plej ofa sa Jugoplastikom sa Radjom i Kukocem umesto da tamo budu na papiru mnogo jaci klubovi i da joj je pruzila dostojan otpor sa realno mnogo slabijim timom. Te godine su i veoma tesno izgubili finale kupa, opet od Jugoplastike. Ti igraci Zvezde nikad bolje nisu igrali nego te godine a Zorana Jovanovica ni Radja nije mogao da zaustavi. Pobedjivao je sa takvom Zvezdom (sa Radovicem, Karadzicem, Bogosavljevim...) i Partizan sa Divcem i Co. koristeci uglavnom jedino raspolozivo oruzje - trojke. Pa posle kazu da je Moka slab trener. Argumente gospodo. Pa i Maljkovic i Obradovic i Ivkovic su imali, kao i Moka, neuspehe pa im niko ne spori da su vrhunski treneri. Jedino sto se iskreno nadam, za dobrobit nase kosarke, ovih mladih igraca i samog Moke, da u Mokinom slucaju “…the best yet to come...” iliti “najbolje tek dolazi…”.
Da se razumemo, svi napred nabrojani igraci bi postali veliki i bez Moke ali je evidentan njegov veliki uticaj na njihov razvoj u vaznom periodu formiranja igraca. On istina nije imao velikih uspeha i titula kao trener sto sticajem okolnosti, sto zbog njegovog temperamenta, karaktera i nespremnosti na, katkad i trule kompromise, ali on i nije nikada bio u prilici da vodi timove sa vrhunskim igracima, vec mu je pripadao onaj nezahvalniji deo posla stvaranja i usavrsavanja igraca.
Mora se reci i da je on mozda i najveci zvezdas svih vremena od svih Zvedinih sportista. Medjutim, kako je on sam priznao, od te je se “bolesti” sam izlecio, mada mozda pomalo kasno. On je cak, kada je u devedesetim godinama opet seo na klupu Zvezde, sam dao ostavku jos u pripremnom periodu posle eliminacije u kvalifikacijama za evropske kupove od jednog ruskog tima. To bas i nije svakidasnji potez. A Zvezda je bas tada okupila dobre igrace i to je ustvari bila njegova greska kako na licnom planu tako i odnosu prema Zvezdinim klupskim interesima ali on je bio dovoljno posten da se sam povuce posle pocetnog neuspeha.
To se pokazalo i kao jedna od njegovih mana, pored katkad "kratkih" zivaca ili grubih javnih kritika i gestova. Kao neko ko nema dlake na jeziku i ne trpi neznanje, nepostenje lopovluk i nerad, cega kod nas nazalost ima u izobilju, on ustvari samo javno govori ono sto vecina od nas misli ali ne sme ili nece da kaze zbog ovog ili onog razloga. On ce uvek prvi reci da je "Car go". Zato je dosada i imao povremeno problema u javnosti a pogotovo kao trener i nije imao previse ponuda da vodi velike klubove. Takav njegov karakter mu je i odmogao u trenerskoj karijeri, jer na klupi nije isto kao na terenu. Tu vladaju neki drugu zakoni i velika diplomatija. Trebalo bi da bude malo mudriji, kako u zivotu tako i u vodjenju tima. On savrseno poznaje kosarkasku taktiku ali mislim da pri vodjenju tima ne koristi sve "nepopularne" takticke mogucnosti. Jednostavno, ne zna da pomalo igra i “na kvarno”. Smatram ustvari, da bi on bio idelna osoba za selektora mladjih selekcija KSS jer bi najbolje mogao ba uci i brusi talente. Medjutim to ne znaci da nece uspeti i kao trener seniora sto mu od sveg srca zelim. Vec sada bih rekao da je na dobrom putu, samo ga treba ostaviti da zavrsi zapoceti ciklus, pa makar i ne otisli na Olimpijadu. On je najbolje resenje za uvodjenje igraca ovih zlatnih generacija u "A" tim i niko ih bolje ne bi usavrio u ovoj igri od njega. Moka je to zasluzio i savrseno odgovara situaciji sa reprezentacijom. Pa ionako niko od velikih trenera nije hteo da prihvati da bude selektor. Samo da ga njegov burni temperament ne natera da napravi kakvu gresku u vodjenju tima ili da dobije tehnicku kao pre neki dan, na kraju utakmice protiv Francuza, pa da sve upropasti. Ali, nece dati Bog jer sreca prati hrabre.
On je, pored toga sto je veliki optimista i motivator i veliki radnik i ne treba zaboraviti da je jedna njegova baka Nemica sto nam pojasnjava dosta stvari u njegovoj karijeri. Nista ne bi mogao postici da nije trenirao do besvesti i bio diciplinovan, kao i vecina igraca iz njegove generacije, sto se ne bi bas moglo reci za sve danasnje mladice. Zato su nam, imedju ostalog, u zadnjih desetak godina i propali mnogi veliki talenti i ostali na nivou proseka (Verovatno bi se tu mogli uracunati: Varda, Sekularac, Bogdanovic, Cubrilo...).
Trebalo bi podrzati i pomoci nasu reprezentaciju, kako preko medija tako i sluzbeno, preko KSS, ali koliko vidim Moka je ostavljen prilicno sam kako od KSS tako i od kosarkaskih radnika i javnosti. Cini mi se da u strucnom stabu nema ni fizioterapeuta, ima samo jednog pomocnog trenera, koji ruku na srce i uz svo postovanje,nije neko vece ime. Nema ni skauta, ni tim menadzera i sve to malo tuzno i neozbiljno deluje, tu bi KSS morao nesto da pomogne. Ali tim pre ce eventualni uspeh na EP biti sladji Moki i igracima.

Prognoziram da ce ovi mladi, talentovani i vec sada odlicni igraci za ovo kratko vreme napredovati znacajno na individualnom planu, sto ce se videti na njihovim igrama u klubovima tokom sezone a kada se jos malo i uigraju i podignu formu (ceka se na Teodosica, Rasica, Cvetkovica, Labovica, Tepica koji su i umorni od duge sezone...) moci ce svakoga da pobede sto su i dokazali ovim javnim casom kosarke koji su odrzali Grcima i svim ostalim prisutnima u Strazburu. Ne znam koliko ce biti sposobni, zbog nedovoljnog iskustva, da odigraju dobro u kontinuitetu celo EP u Spaniji ali verujem da cemo biti zadovoljni njihovim igrama i pored eventualno slabijeg plasmana. Sve bi to moglo da bude veliki stimulans za sve nase najbolje igrace da se ubuduce odazovu na poziv za reprezenataciju jer NIJEDAN veliki igrac nije postao VRHUNSKI igrajuci samo za tim bez obzira kako on dobar bio, pa makar bio i sampion NBA. Oduvek se jedino u reprezentaciji, trenirajuci i igrajuci sa vrhunskim domacim trenerima i igracima protiv vrhunskih stranih selekcija i igraca, na "super takmicenjima " tipa EP, SP i OI moglo dalje napredovati na individualnom i kolektivnom planu. Oduvek se jedino tako postajalo vrhunskim, vanserijskim igracem, poznatim i postovanim u svetu, a proslavljenim, voljenim i besmrtnim u svojoj zemlji (primer: "Mi imamo svoga Boga, on se zove Bodiroga"). Velike utakmice radjaju velike igrace (Setite se finala EP u Grckoj 1995 i fenomenalne partije Sase Djordjevica). Nijedan veliki igrac na svetu ne bi postao i ostao to sto jeste da nije igrao za svoju reprezentaciju i osvajao medalje i trofeje sa njom donoseci radost celoj svojo zemlji. Verujem da Moka, i ne samo on, ne bi nikad menjao sve one njegove silne medalje za NBA milione. Novac znaci mnogo ali nije sve.
I zato “ Moskitosi” puno srece na EP u Spaniji, “izujedajte” tamo sve po redu i ako i vi osvojite kojim cudom zlato to ce biti poziv na opstenaroni delirijum i vanredni trubacki sabor u Beogradu, a ja bih licno bio najsrecniji zbog Moke jer bi on onda mirne duse mogao da svim “strucnjacima” i “dobronamernim” kriticarima zapusi usta za svagda i ode u penziju, sto mu nikako ne zelim, kao spasitelj srprke kosarke u drustvu sa svojim kumom Kaponjom.

Za kraj, da se i ja malo poigram “selektora” I navedem sa kojim igracima to raspolazemo u perspektivi deleci ih pri tom uslovno na starije i iskusnije i mladje (iznad U16). Smatram da ovako talentovane igrace u cisto igrackom smislu, sa toliko maste i kreacije nemaju ni Amerikanci:

PLEJOVI:
Stariji: Jaric, Vujanic, Popovic, Marinovic, Avdalovic
Mladji: Rasic, Teodosic, Nikolic, Markovic, Katnic

BEKOVI:
Stariji: Rakocevic, Pavlovic, Cvetkovic, Tripkovic
Mladji: Tepic, Jeremic, Stojacic

KRILA:
Stariji: Gurovic, Stojakovic, Radmanovic, Jorovic
Mladji: Erceg, Aleksandrov, Dragovic, Keselj, Despotovic

KRILNI CENTRI:
Stariji: Milojevic, Askrabic
Mladji: Labovic, Dragicevic, Velickovic,Macvan

CENTRI:
Stariji: Krstic, Milicic, Perovic, Varda,
Mladji: Borovnjak, Raduljica, Marjanovic, Musli

Nekog sam mozda zaboravio ili izostavio zbog nedovoljnog poznavanja i neobavestenosti ali i ovaj je spisak impresivan i dovoljan za 3 reprezentacije.


“AJMO, AJDE, SVI U NAPAD ZA SRBIJUUUUUUUUU…!!!”

Pop

pre 16 godina

Sto se tice nadimka moskitosi, sta reci osim sramota. Bio sam na moru i sad vidim svuda pise moskitosi, ako bi neko mogao da me prosvetli ko nam je nadenuo taj nadimak?

wlado

pre 16 godina

evo ja sam pljuvac, sta mi mislimo, da ce nasi osvojiti medalju mozda, sa ovim igracima, nikada....gurovic i jaric, su crvi u jabuci,samo radman fali pa da se potuku na terenu svi kolektivno...

ako budemo medju prvih 8, bice sjajno, za njih, ne za nas,,,

HAHAHAH

pre 16 godina

Ljudi pa vi bas ne vidite da ova reprezentacija ce biti odlicna sesta. I to uz mnogo srece. Kakv Gurovic, Jaric koji su to igraci. Mozda jesu u Zvezdi, al to nije klub. SAMO PRATITE EVROPSKO PRVENSTVO PA SE UVERITE.

Tomislav Janjic

pre 16 godina

Sve cestitke nasim "Moskitosima" na demoliranju Grka. "By the way" ovaj nadimak nije uopste los a pre svega ga treba shvatiti kao saljivog i za jednokratnu upotrebu .
Inace, iznenadjuje me da je ovaj fenomenalni rezultat izazvao relativno mlake komentare. Pa znate li vi sta znaci rasturiti bilo koga sa tridest i jednim kosem razlike a kamoli aktuelne evropske prvake i svetske vicesampione i nase buduce rivale u grupi. A sve to sa prakticno mladom repkom, ajde recimo U23 ili U24, precizno godiste nije toliko ni bitno. I znate li kolika je ovo injekcija samopouzdanja nasem timu pred evropsko prvenstvo. Price o grckom taktiziranju su smesne jer niko nece i ne voli da gubi ni prijateljske utakmice a posebno ne na ovakav nacin protiv jedne Srbije, direktnog protivnika u grupi na EP i da mu omoguci ogromni psiholoski doping.
Nisam gledao utakmicu, ali sam je pratio on-line na Basketfrance.com i izgleda da su ovog puta nasi momci nagovestili kako bi mogli jednog dana da igraju ako ostanu zajedno, sa ovim ili nekim drugim selektorom i uz pojacanja u vidu starijih igraca koji budu hteli da igraju za repku i nadolazeceg zlatnog mladog talasa. Ovo neodoljivo podseca na "oducavanje " od kosarke koje su Grcima sa Galisom, Janakisom i Fasulasom priredili Drazen, Divac, Radja, Kukoc & Co. na EP u Zagrebu 1989. god., kada su ih razbili dva puta sa 20-30 koseva razlike.
Ne bih zeleo da ispadnem prepotentan, ali iako smo sportska i kosarkaska nacija ima nas dosta koji se bas i ne razumemo mnogo u sport i kosarku. Nesto bi moglo da se tumaci mladoscu i neiskustvom a nesto i navijackom ostrascenoscu, jer evidentno je da Partizanovci i dalje mnogo vise mrze Zvezdu nego sto vole Partizan ili repku Kako inace objasniti da mnogi ne vide da je Gurovic, koji je uvek bio veliki igrac, sa 32 god. postao i vanserijski as nivoa jednog Stojakovica (sto me je prijatno iznenadilo jer sam mislio da je na zalasku karijere) i ne bi me iznenadilo da posle ovog EP ode u NBA ili opet u neki veliki klub evropski klub, jer to apsolutno zasluzuje. A sve one price o njegovom forsiranju i ispucavanju, kako u Zvezdi tako i u repki su kratkovide. U Zvezdi je toliko odskakao kvalitetom i iskustvom, kao uostalom i u sadasnjoj repki, da je normalno da se igra bazira na njemu. Ja jesam veliki Zvezdas ali se pisuci ovaj komentar trudim da budem objektivan i da odbranim igrace i Moku od neopravdanih, nepostenih i neargumentovanih napada.

Tomislav Janjic

pre 16 godina

Nastavak br.4 "Moka & Moskitosi":

...Nesto i o selektoru. Razumem ove mladje koji pisu svasta o Moki jer verovatno nikad nisu gledali kako je igrao. Greska je i sto se, kao i o bilo kom drugom koji se bavi javnim poslom, previse pise o njegovom karakteru i njegovim privatnim stvarima. Njegovi problemi sa sinom su razumljivi jer on i nije mogao da utice dovoljno na njegovo vaspitanje buduci da se razveo sa prvom suprugom. Neki kazu da ni Andric nije bio bas "cvecka" ali je bio i ostao nas najveci pisac. Tako treba gledati i Moku, kroz ono cime se bavi i koliko ima uspeha u tome.
Posto sam malo stariji bio sam u prilici da gledam bar 90 %utakmica nase kosarkaske reprezenatacije na velikim takmicenjima, pocev od SP u Ljubljani 1970. god.
kada smo osvojili prvo zlato na velikim takmicenjima pa do danas. Pratio sam i klupske utakmice, domace i medjunarodne i mogu s razlogom da tvrdim da je ZORAN SLAVNIC NAJBOLJI PLEJMEJKER SVIH VREMENA U AMATERSKOJ KOSARCI a verovatno da ni u NBA nije bilo mnogo boljih, mozda samo Oskar Robertson koga nazalost nikad nisam gledao. Medzika iskljucujem jer je on bio drugi tip igraca i u stvari bek-krilo koje je igralo pleja. Ovde mislim na klasicne plejove. Ako neko zeli da gleda ili da uci kako treba da igra jedan plej neka nabavi kasete sa njegovim utakmicama.
Osvojio ja sa repkom sva moguca zlata na EP, SP, i OI a sa Zvezdom mu je falio kup Koraca i Kup sampiona (jedne godine ispali su u polufinalu od Simentala iz Milana, ako se ne varam). Imao je sve sto jedan plej treba da ima, jedino nije mogao da zakuca, ali je i za to nasao leka pa ga je na jednoj Zvezdinoj utakmici neko od saigraca podigao da zakuca, mislim da je to bio neko od centara, Vucinic ili Cvetkovic ili mozda bas njegov kum i sadasnji predsednik KSS Kapicic, nije ni bitno. Za ovo znam samo iz price, trebalo bi proveriti i naci neki snimak ako postoji. Da ne pricamo o njegovom kosu iza glave koji je dao Bugarima na ES u Beogradu 1975 kada smo uzeli zlato ili o molbi tadasnjem selektoru, “strogom” Aci Nikolicu, na SP na Filipinima 1978. god. kada smo opet uzeli zlato da protiv, mislim Filipinaca koji su lilstom bili niski, igra kao “teski centar” sa svojih 185cm visine. Iako, sto mu je i pozicija pleja nametala, nije u Zvezdi a pogotovo u reprezentaciji davao puno koseva, svi jos pamte njegov odlucujuci kos u zadnjoj sekundi, na utakmici u grupi sa Italijanima na OI u Montrealu 1976, koji nas je odveo ka finalu u kome smo kasnije izgubili od Amerikanaca. Na poluvremenu su Italijani vodili sa petnaestak razlike a Moka je onako seretski u na poluvremenu svlacionici rekao: “ Momci, hocemo li da komsijama stvarno pokazemo kako se igra kosarka?”. Sto je jos interesantnije, on je bio strasan suter, samo sto to uglavnom nije forsirao. To je dokazao, na primer, igrajuci u Sibenci, kada je sa lakocom postizao po 25 koseva po utakmici jer tada u tom timu nije bilo kosgetera kao u Zvezdi (Simonovic i Kapicic) ili u repki (Kica, Praja, Kindje, Kresa...), pa je morao da preuzme i ulogu realizatora. Jedino mu je Sasa Djordjevic (jedno vreme i njegov igrac) prisao blizu po kvalitetu ali Moka je bio, jeste i bice neprevazidjeni, idealni, plej iz udzbenika. Verujem da bi se sa ovim slozila i vecina trenera.
Ovo su bili neki od “priloga za biografiju” koji ce mozda pomoci da se bolje razumeju neki prosli i buduci potezi, gafovi i izjave ovog nepopravljivog spadala i vecitog optimiste i u sustini veoma pozitivnog lika koji, izmedju ostalog i zbog svog dugackog ali neprijatno otvorenog i precizno pogadjajuceg jezika, kao sto je bio i njegov sut sa distance, nikog ne ostavlja ravnodusnim. Zbog toga kakav je njega uglavnom ili vole ili mrze, malo je tu mesta za mlaka osecanja. Ali u tome i jeste njegov kvalitet i bez toga ne bi nista postigao u zivotu. Nasi navijaci su ga obozavali ali ruski su ga sigurno prezirali kada je u poslednjem napadu u finalu EP u Belgiji 1977.god. protiv USSR, posto je utakmica vec bila resena, ‘ladno prisao Kici negde kod aut linije blizu polovine terena i onako spontano poceo da igra sa njim odbojku ostavljajucim pritom i samog Kicu u cudu, sto se moglo dugo lepo gledati i ananlizirati, jer se taj, moram reci ipak blago nesportski presedan, godinama vrteo na spici legendarnog nedeljnog sportskog pregleda. On vam je tipican primer beogradskog mangupa, u pozitivnom smislu. Tako vam je sa Mokom, “take it or leave it”, uzmi ga ili ostavi, obozavaj ga ili ga preziri.

kole

pre 16 godina

bravo majstori, pravi Srbi i pozavaoci kosarke nisu ni sumnjali u vas...nego da li bi mi neko objasnio ko je, kada i zasto nase igrace nazvao Komarcima? Nikako mi ne ide to "ime" nase reprezentacije sa duhom Srpskog naroda...

Aleksandar ZVEZDAra

pre 16 godina

Gde ste pljuvaci?
Jel jer ovo favorit
prvenstva?
Sada se vidi koliko znace ovom timu Gurovic, Milicic, Jaric: Sa njima deremo Grcku 30 razlike bez njih kubimo od Slovenije 15-ak, cestitke celom timu samo nastavite ovako imate moju podrsku.
P.S. Gurke jer si morao bas da ih onako unistis mislim oni su nam braca itd. hehe
Srbija!!!

mladja

pre 16 godina

Halo pluvaci sta sad kazete? Koliko vidim ovaj Gurovic svaki put da najvise koseva? Sto sad opet ne ospete po Moki? Gdje su ti vazni igraci koji misle da se bez njih nemoze...? Ko isto misli nek podrzi ovaj komentar,Srbijo Banja Luka je uvjek uz tebe...

Da_Ne

pre 16 godina

Uz udarnu trojku: Gurovic, Milicic i Jaric dodati neiskusne: Stojakovic,Pavlovic, Krstic i Rakocevic. Pa da probamo iduce godine.....

Muzicki_saradnik

pre 16 godina

Vec se sad vidi ko ce biti nas kljucni igrac u Spaniji. PA KAPITEN NARAVNO !!! Samo ne znam da li ce svi oni koji su ga pljuvali pojesti svoja .....!!!

Небојша Миливојевић

pre 16 godina

Стварно, која је то дијабола дала овакво имбецилно име репрезентацији која већ има своје име - Орлови. Moskitosi - страна реч за домаћу репрезентацију. Додворавање коме?

Denzel

pre 16 godina

Sta nadimak je bar okej....znaci svim nasim repkama moraju bit nadimci orlovi, jastrebovi, ptice grabljivice, predatori i tako dalje...daj molim te...kad MOSKITOSI ujedu boli ali i svrbi!!!!!...SRBIJA

Tomislav Janjic

pre 16 godina

Kada me gos'n moderator ne pusta da sve kazem odjednom evo me i sa drugim delom "Eseja" "Moka & Moskitosi". Salim se, stvarno sam preterao sa duzinom, ima tu celih 6 strana "gusto kucanog teksta" al' ne mari, "Misko voli, Misko pati, Misko ce da skrati...". Dakle evo ga i deo br. 2:

Ono sto je veoma vazno za ovogodisnju kosarkasku repku je da ima kvalitetnu "Osovinu" tima koju cine plej-krilo-centar:

Plej: Jaric
Krilo: Gurovic
Centar: Milicic

To je mnogo bitno za jedan kosarkaski tim a kao dokaz podsecam na slicnu situaciju sa Svetskog prvenstva u Grckoj 1998. god. Tada smo imali Sasu Obradovica, Bodirogu i Rebracu kao dominantnog centra (Ne secam se da je skoro neki centar, ni Gasol, ni Dankan ni Skola na OI, u skorije vreme, bio tako dominantan na nekom velikom takmicenju kao "Rebarac" tada)
Elem, i tada smo bili bez najboljih igraca, bez kompletne prve petorke koja je jos bila u dobrim igrackim godinama ali sto zbog otkaza, sto zbog povreda, nisu igrali: Djordjevic, Danilovic, Paspalj, Savic, Divac. Istina, Djordjevic je bio u ekipi, ali kao nedovoljno oporavljen od povrede presedeo je na klupi skoro sve vreme. Medjutim, usao je i tako kao "polovan" pred kraj cetvrt-finalne utakmice sa Argentinom i doneo preokret i pobedu. Isto se desilo i u finalu sa Rusijom. Na ovo sve podsecam jer i sada je slicna situacija, s tim sto smo tada imali iskusniju reprezentaciju.
Ne verujem bas da zbog mladosti i neiskustva sada mozemo da ponovimo takav uspeh i osvojimo zlato ili neku od medalja, pogotovo posle ovogodisnjeg NEVEROVATNOG, RIPLIJEVSKOG uspeha mladih selekcija i cetiri osvojena zlata. To ce nam biti veliki problem u Spaniji, narocito posle svega sto se desilo na Evropskom juniorskom sampionatu koji se sinoc zavrsio u Spaniji nasim novim trijumfom, kada su nasi (ocigledno) zasluzeno smestili domacinima da ne prodju u polufinale posle svih njihovih marifetluka, sto je bio veoma pametan potez jer ne verujem da bi ih ikako mogli opet pobediti na njihovom bunjistu. Morali bi nas pobediti bilo milom ili silom.
Smatram da bi na seniorskom EP realno trebalo da se izborimo za kvalifikacije za OI sto bi bio veliki uspeh sa ovim mladim timom, ali cemo verovatno biti pod strasnim pritiskom spanske javnosti, publike, sudija ali i delom FIBA i EABA, jer smo vec svima dosadili sto ovogodisnjim sto prethodnim uspesima a ljubomora cini svoje, ma kako nam se to paranoicno cinilo. U Spaniji nam niko nece biti naklonjen, verujte mi. Taman su svi malo odahnuli od nas i uspeli da pokupe koje zlato a mi smo opet poceli da se vracamo. To bi moglo mozda da bude i dodatni impuls ionako "premotivisanom" Moki i klincima, jer ako proradi i nas cuveni inat... mozemo i Spance da oduvamo i na njihovom ognjistu.

Tomislav Janjic

pre 16 godina

Evo ga i nastavak br. 3 "na" "Moka & Moskitosi":

...Ustvari mi i nemamo krizu pravljenja igraca vec krizu odazivanja na poziv za igru u reprezentaciji, ali to je neka druga prica. Tvrdim da bi i dalje dominirali da su svi najbolji igraci igrali na velikim takmicenjima zadnjih nekoliko godina. Savremene sampionske ekipe Litvanije, Argentine, Grcke ili Spanije nisu znacajno kvalitetnije od predjasnjih selekcija istih zemalja a pogotovo od nase reprezentacije standardnog kvaliteta iz bilo kog vremena. Dodacu jos i da nema vise velikih timova Yugoslavije ili SCG, SSSR, Litvanije.

Ovaj tim moze da postane veliki jer ima nekoliko ekstra talenata (Teodosic, Tepic, Aleksandrov, Erceg...), a ima ih i u mladjim selekcijama (Markovic, Jeremic, Macvan, Musli...). Na primer, po onome sto sam video uzivo na utakmici Zvezda-Masinac ovog proleca, Aleksandrov je neverovatan potencijal i vec tada je pravio nevidjene poteze i zavrsio prvo poluvreme sa dvadesetak koseva bez ijednog ili sa jednim promasajem. Gledao sam ga pre toga par puta na TV ali prosto nisam mogao da verujem da jedan igrac, bar meni dotada malo poznat, moze tako da odigra u njegovim godinama i uz probleme sa povredom koji ga i dalje muce. Mislim da bi mogao lako da nadmasi Novickog jer je veci talenat i igra pametno i sa lakocom svojstvenom najvecim igracima ranga Kice, Kindjeta (Delibasica), Drazena a pritom ima 2m 10cm i sve tehnicke, fizicke, motoricke kvalitete i mastovitost i hrabrost povrh svega. Bice sigurno otkrovenje ovog EP, samo da ga zdravlje posluzi. Vec vidim da ga Moka dozirano forsira a ovaj mu to sve vraca dobrom igrom i uz njega ce on za ovih dva meseca nevidjeno napredovati. Moram da dodam i da je Tepic sa njegovim igrama na EP U20 pravo otkrovenje za mene i u njemu ocigledno dobijamo novog ol-raund igraca tipa Bodiroga...

Tomislav Janjic

pre 16 godina

E, sad je kraj, sto jes' jes' ako je i od mene i ako je i za igrace i za Moku, dosta je. Dakle evo ga i poslednji 6 deo kosarkaske "sapunice" "Moka & Moskitosi":

Prognoziram da ce ovi mladi, talentovani i vec sada odlicni igraci za ovo kratko vreme napredovati znacajno na individualnom planu, sto ce se videti na njihovim igrama u klubovima tokom sezone a kada se jos malo i uigraju i podignu formu (ceka se na Teodosica, Rasica, Cvetkovica, Labovica, Tepica koji su i umorni od duge sezone...) moci ce svakoga da pobede sto su i dokazali ovim javnim casom kosarke koji su odrzali Grcima i svim ostalim prisutnima u Strazburu. Ne znam koliko ce biti sposobni, zbog nedovoljnog iskustva, da odigraju dobro u kontinuitetu celo EP u Spaniji ali verujem da cemo biti zadovoljni njihovim igrama i pored eventualno slabijeg plasmana. Sve bi to moglo da bude veliki stimulans za sve nase najbolje igrace da se ubuduce odazovu na poziv za reprezenataciju jer NIJEDAN veliki igrac nije postao VRHUNSKI igrajuci samo za tim bez obzira kako on dobar bio, pa makar bio i sampion NBA. Oduvek se jedino u reprezentaciji, trenirajuci i igrajuci sa vrhunskim domacim trenerima i igracima protiv vrhunskih stranih selekcija i igraca, na "super takmicenjima " tipa EP, SP i OI moglo dalje napredovati na individualnom i kolektivnom planu. Oduvek se jedino tako postajalo vrhunskim, vanserijskim igracem, poznatim i postovanim u svetu, a proslavljenim, voljenim i besmrtnim u svojoj zemlji (primer: "Mi imamo svoga Boga, on se zove Bodiroga"). Velike utakmice radjaju velike igrace (Setite se finala EP u Grckoj 1995 i fenomenalne partije Sase Djordjevica). Nijedan veliki igrac na svetu ne bi postao i ostao to sto jeste da nije igrao za svoju reprezentaciju i osvajao medalje i trofeje sa njom donoseci radost celoj svojo zemlji. Verujem da Moka, i ne samo on, ne bi nikad menjao sve one njegove silne medalje za NBA milione. Novac znaci mnogo ali nije sve.
I zato “ Moskitosi” puno srece na EP u Spaniji, “izujedajte” tamo sve po redu i ako i vi osvojite kojim cudom zlato to ce biti poziv na opstenaroni delirijum i vanredni trubacki sabor u Beogradu, a ja bih licno bio najsrecniji zbog Moke jer bi on onda mirne duse mogao da svim “strucnjacima” i “dobronamernim” kriticarima zapusi usta za svagda i ode u penziju, sto mu nikako ne zelim, kao spasitelj srprke kosarke u drustvu sa svojim kumom Kaponjom.

Za kraj, da se i ja malo poigram “selektora” I navedem sa kojim igracima to raspolazemo u perspektivi deleci ih pri tom uslovno na starije i iskusnije i mladje (iznad U16). Smatram da ovako talentovane igrace u cisto igrackom smislu, sa toliko maste i kreacije nemaju ni Amerikanci:

PLEJOVI:
Stariji: Jaric, Vujanic, Popovic, Marinovic, Avdalovic
Mladji: Rasic, Teodosic, Nikolic, Markovic, Katnic

BEKOVI:
Stariji: Rakocevic, Pavlovic, Cvetkovic, Tripkovic
Mladji: Tepic, Jeremic, Stojacic

KRILA:
Stariji: Gurovic, Stojakovic, Radmanovic, Jorovic
Mladji: Erceg, Aleksandrov, Dragovic, Keselj, Despotovic

KRILNI CENTRI:
Stariji: Milojevic, Askrabic
Mladji: Labovic, Dragicevic, Velickovic,Macvan

CENTRI:
Stariji: Krstic, Milicic, Perovic, Varda,
Mladji: Borovnjak, Raduljica, Marjanovic, Musli

Nekog sam mozda zaboravio ili izostavio zbog nedovoljnog poznavanja i neobavestenosti ali i ovaj je spisak impresivan i dovoljan za 3 reprezentacije.


“AJMO, AJDE, SVI U NAPAD ZA SRBIJUUUUUUUUU…!!!”

P.S. Dok sam "lepio" ovaj poslednji deo video sam da je Gos'n Moderator pustio ceo tekst, na cemu mu od srca iskreno zahvaljujem a sve u interesu kompanije "MIM" tj. "Moke i Moskitosa".
E, pa sada se stvarno izvinjavam sto sam podelio prvobitnu verziju i poslao je u sest delova ali sam mislio da je necete objaviti zbog duzine pa sam je podelio u 6 komada, po vasoj preporuci. Vec sam se bio uplasio da ce moj visesatni trud biti uzaludan i da ovaj moj prvi komentar namenjen podrsci projektu"EP Espana 2007" nece ni biti objavljen. Ali ipak, posto sam stao u odbranu jedne, u sustini veoma pozitivne i nama svima ipak drage kompanije "MIM" nije mozda naodmet da ovaj komentar poneko i dva put procita, pa makar i u delovima.

dexter

pre 16 godina

31 razlike je 31 razlike, bile to pripremne ili zvanicne tekme bili to neki levaci ili ne...dranje je dranje...a budimo realni ovi grci nisu levaci......a 31 razlike je 31 razlike.........

supervizor

pre 16 godina

Moka je na svojoj prvoj konferenciji za stampu hteo da kaze kako cemo igrati agresivno na prvenstvu, i da cemo biti kao osice, pa je tada upotrebio taj termin "moskitosi", misleci da se tako kaze osa na spanskom! Cuvajte se stizu MOSKITOSI!

frog grandma

pre 16 godina

Zoran Slavnić je u subotu protiv Slovenije odmarao udarnu trojku, a protiv Grka je sve do finiša treće četvrtine igrao samo sa šestoricom igrača – Gurovićem, Miličićem, Jarićem, Aleksandrovima, Ecegom i Tepićem.

Netačno: prvo poluvreme Vuk 3:16, Labović 0:23, Marković 6:01 (svi zajedno šutirali jednom - Markovic, promašaj)

Stipan

pre 16 godina

Ali zasto KOMARCI?!

Fudbaleri = Orlovi
Kosarkasi = Komarci

Uskoro:
Rukometasi = Misevi
Odbojkasi = Leptiri
Vaterpolisti = Somovi

Ako dodamo jos i stonoge, muve, tetrebi, mravi, kerovi, crvi, sundjeri i ostalo imacemo pravo zivotinjsko carstvo!

P.S. Izvinjavam se zbog ovoga ali nadimak MOSKITOSI mi je katastrofalno katastrofalan!!!

Nikola

pre 16 godina

Jao bre ajde dosta sa tim "moskitosi" vise. Ko im je dao takav nadimak? Kao da je neko iz vase redakcije to smislio, i pokusava sad da forsira. Ko god da je smislio "LEJM" je i batalite vise majke vam.

Btw cestitam momcima, verujem u vas :)

Sava

pre 16 godina

Bilo bi lepo da se opet radujemo medalji ali sam nesto skeptican po tom pitanju!Ovo su samo pripreme i niko ne igra punim gasom pa se nadam da nismo ni mi!

shushumigga

pre 16 godina

i meni bas najveci problem predstavlja sto moskitos nije u duhu srpskog naroda...sav sam se iznerviro..alooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

MilanB80

pre 16 godina

Ni u trenutcima nebeskog sivila ne mogu se oteti vizuelnom dojmu zlatnih trofeja koji nam dolaze sa sportskog neba. Boze kakav dan!? Srbia!!!

Milan

pre 16 godina

Joj, ljudi! Pa gde vam je smisao za humor? Šta fali duhovitom nadimku moskitisi (komarci) u ovom trenutku? Ja mislim da je upravo primeren situaciji i kojoj se nalazimo i da je sasvim prihvatljiv ya ovo jedno prvenstvo. Naravno da ga ne treba usvojiti trajno.
Bili smo košarkaška velesila, a proteklih nekoliko godina seniorska reprezentacija je dotakla dno. I sada dolaze neki novi klinci koji u narednom ciklusu treba da nas vrate na stare pozicije.
Setite se semo bučnih najava od pre dve godine "Dobro došli u zemlju košarke! Dobro došli u zemlju šampiona!" i blamaže koja je potom usledila. Kao po pravilu, kada nemaš adute na terenu, rasipaš se zvučnim nadimcima, ne bi li ulio samopouzdanje ekipi i navijačima.
Meni se više sviđa da oni na ovom prvenstvu budu "komarci", a da na kraju da donesu medalju, nego "orlovi", "sokolovi" i ko zna kakve babaroge, a da mi vidimo još jednu igračku i rezultatsku sramotu.

Sasa HK

pre 16 godina

Momcima svaka cast, ovo je zaista iznenadjenje obzirom na dosadasnje rezultate svih reprezentacija na ovom turniru... Ipak ce EP biti itekako interesantno, a tek Olimpijada sledece godine... Ovo nije normalno, nas sport se dize kao za vrijeme onog zlatnog perioda posle rata!
REDAKCIJO B92 MOLIM VAS ALI MOLIM VAS DA PRESTANETE SA FORSIRANJEM TOG NADIMKA "MOSKITOSI", VALJDA JE JASNO STA NAVIJACI MISLE O TOME (AKO JE TO UOPSTE BITNO). Po mom misljenju, nadimak je totalno bezveze i neozbiljan... Ko je god protiv ovog nadimka neka podrzi ovaj komentar, hvala unaprijed!
Pozdrav iz Hong Konga,
Sale

Dacha from Nish city

pre 16 godina

Bravo Moskitosi, bravo Srbijo !

Pozdrav svima, pozdrav i Hrvatskoj.
"from hr" valjda sam tacno napisao tvoj nick, ne obracaj paznju na ove primitivce sto ti prigovaraju.
Ti si sve lepo rekao i ja se u potpunosti slazem s tobom ali nije da bas nista nismo doprineli i mi i vi smo doprineli dosta toga.

Ja licno ne mrzim nikog a ponajmanje Hrvate, jer je to glupo. Ljudi iz Srbije i Hrvatske koji su u fazonu mrzim Srbina i mrzim Hrvata su ili neobrazovani ili glupi ili su prostaci i primitivci, jer svi smo mi ljudi nebitno dal smo Srbi, Hrvati, Spanci, Turci, Kinezi, Japanci ili Amerikanci... ljudi su ljudi.

A ovo sto nas Spanci optuzili da smo namerno izgubili (nasi mladi igraci) to je da bi se izvadili za lose 5 mesto kao domacin, bas mi ih je zao :-)
Srbija je prvak !

Ljubomir Milivojevic

pre 16 godina

Zasto bas MOSKITISI? Mene je to asciralo na Mokini igraci, on ih je izabrao...Mozda i nije tacno ali nije ni bitno. Vazno je da igraju dobro i da daju sve od sebe.

Trener Luj Van Gal

pre 16 godina

Lepo je pobediti sampiona Evrope 31 razlike. Ai stetimo se da smo pred svetsko prvenstvo u Japanu pobedili Argentinu 20 razlike a u grupi na SP gubili od Nigerije. Ne zanosimo se mi imamo dve napadacke opcije Milicica i Gurovica i to je to. Bilo bi lepo kad bi Cica ceo turnir odigrao na ovom nivou. Videcemo sta ce biti u Spaniji. Uradili smo ove godine u kosarci sto tradicionalno samo u vaterpolu radimo , ujedinjene sve titule u mladjim kategorijama.

Schultz_BN

pre 16 godina

Ma sta nas briga kako se zovu , samo nek nastave ovako da igraju na pocetku mi je to "Moskitos" i licilo na komarce a sad me sve vise podsjeca na "Mokine ku..nje"
Ako dodju sa medaljom iz Spanije i ja cu promijeniti ime od srece i zvacu se "Komarac-srbijanac"

t6har8

pre 16 godina

"Стварно, која је то дијабола дала овакво имбецилно име репрезентацији"

Moka

Korgacin

pre 16 godina

Ja nemam pojma čemu ove euforije na jednoj strani, defetizam na drugoj...polako ljudi, pa ovo su totalno beznačajne utakmice u takmičarskom pogledu! Šta ko dobija prvim, a šta poslednjim mestom. Bitno je da treneri i igrači upoznaju vrline i mane svojih i tuđih timova koliko je to moguće...
Sve ostalo je zamajavanje...

Tomislav Janjic

pre 16 godina

Evo stize vec i br. mmmm... mislim da je 5 "Moke & Moskitosa". Samo hrabro, nije ovo "Dinastija", ima samo 6 delova:

...Elem, buduci da je bio takav igrac, on poznaje kosarku u dusu i tvrdim da ne postoji, ne u Srbiji, nego i u celom svetu pa i u NBA, covek koji bolje poznaje kosarku od njega. Zato je on idealno resenje za trenera ovog mladog tima jer on ce i mlade ali i ovih par starijih igraca sigurno nauciti stvarima koje niko drugi ne bi mogao. Dokaz za to je i njegov veliki, mozda i presudni uticaj na karijere mnogih velikih igraca kao sto su Drazen, Kukoc, Radja, Djordjevic... Secam se, na primer, da je dok je trenirao Zvezdu u drugoj polovini osamdesetih ona igrala finale plej ofa sa Jugoplastikom sa Radjom i Kukocem umesto da tamo budu na papiru mnogo jaci klubovi i da joj je pruzila dostojan otpor sa realno mnogo slabijim timom. Te godine su i veoma tesno izgubili finale kupa, opet od Jugoplastike. Ti igraci Zvezde nikad bolje nisu igrali nego te godine a Zorana Jovanovica ni Radja nije mogao da zaustavi. Pobedjivao je sa takvom Zvezdom (sa Radovicem, Karadzicem, Bogosavljevim...) i Partizan sa Divcem i Co. koristeci uglavnom jedino raspolozivo oruzje - trojke. Pa posle kazu da je Moka slab trener. Argumente gospodo. Pa i Maljkovic i Obradovic i Ivkovic su imali, kao i Moka, neuspehe pa im niko ne spori da su vrhunski treneri. Jedino sto se iskreno nadam, za dobrobit nase kosarke, ovih mladih igraca i samog Moke, da u Mokinom slucaju “…the best yet to come...” iliti “najbolje tek dolazi…”.
Da se razumemo, svi napred nabrojani igraci bi postali veliki i bez Moke ali je evidentan njegov veliki uticaj na njihov razvoj u vaznom periodu formiranja igraca. On istina nije imao velikih uspeha i titula kao trener sto sticajem okolnosti, sto zbog njegovog temperamenta, karaktera i nespremnosti na, katkad i trule kompromise, ali on i nije nikada bio u prilici da vodi timove sa vrhunskim igracima, vec mu je pripadao onaj nezahvalniji deo posla stvaranja i usavrsavanja igraca.
Mora se reci i da je on mozda i najveci zvezdas svih vremena od svih Zvedinih sportista. Medjutim, kako je on sam priznao, od te je se “bolesti” sam izlecio, mada mozda pomalo kasno. On je cak, kada je u devedesetim godinama opet seo na klupu Zvezde, sam dao ostavku jos u pripremnom periodu posle eliminacije u kvalifikacijama za evropske kupove od jednog ruskog tima. To bas i nije svakidasnji potez. A Zvezda je bas tada okupila dobre igrace i to je ustvari bila njegova greska kako na licnom planu tako i odnosu prema Zvezdinim klupskim interesima ali on je bio dovoljno posten da se sam povuce posle pocetnog neuspeha.
To se pokazalo i kao jedna od njegovih mana, pored katkad "kratkih" zivaca ili grubih javnih kritika i gestova. Kao neko ko nema dlake na jeziku i ne trpi neznanje, nepostenje lopovluk i nerad, cega kod nas nazalost ima u izobilju, on ustvari samo javno govori ono sto vecina od nas misli ali ne sme ili nece da kaze zbog ovog ili onog razloga. On ce uvek prvi reci da je "Car go". Zato je dosada i imao povremeno problema u javnosti a pogotovo kao trener i nije imao previse ponuda da vodi velike klubove. Takav njegov karakter mu je i odmogao u trenerskoj karijeri, jer na klupi nije isto kao na terenu. Tu vladaju neki drugu zakoni i velika diplomatija. Trebalo bi da bude malo mudriji, kako u zivotu tako i u vodjenju tima. On savrseno poznaje kosarkasku taktiku ali mislim da pri vodjenju tima ne koristi sve "nepopularne" takticke mogucnosti. Jednostavno, ne zna da pomalo igra i “na kvarno”. Smatram ustvari, da bi on bio idelna osoba za selektora mladjih selekcija KSS jer bi najbolje mogao ba uci i brusi talente. Medjutim to ne znaci da nece uspeti i kao trener seniora sto mu od sveg srca zelim. Vec sada bih rekao da je na dobrom putu, samo ga treba ostaviti da zavrsi zapoceti ciklus, pa makar i ne otisli na Olimpijadu. On je najbolje resenje za uvodjenje igraca ovih zlatnih generacija u "A" tim i niko ih bolje ne bi usavrio u ovoj igri od njega. Moka je to zasluzio i savrseno odgovara situaciji sa reprezentacijom. Pa ionako niko od velikih trenera nije hteo da prihvati da bude selektor. Samo da ga njegov burni temperament ne natera da napravi kakvu gresku u vodjenju tima ili da dobije tehnicku kao pre neki dan, na kraju utakmice protiv Francuza, pa da sve upropasti. Ali, nece dati Bog jer sreca prati hrabre.
On je, pored toga sto je veliki optimista i motivator i veliki radnik i ne treba zaboraviti da je jedna njegova baka Nemica sto nam pojasnjava dosta stvari u njegovoj karijeri. Nista ne bi mogao postici da nije trenirao do besvesti i bio diciplinovan, kao i vecina igraca iz njegove generacije, sto se ne bi bas moglo reci za sve danasnje mladice. Zato su nam, imedju ostalog, u zadnjih desetak godina i propali mnogi veliki talenti i ostali na nivou proseka (Verovatno bi se tu mogli uracunati: Varda, Sekularac, Bogdanovic, Cubrilo...).
Trebalo bi podrzati i pomoci nasu reprezentaciju, kako preko medija tako i sluzbeno, preko KSS, ali koliko vidim Moka je ostavljen prilicno sam kako od KSS tako i od kosarkaskih radnika i javnosti. Cini mi se da u strucnom stabu nema ni fizioterapeuta, ima samo jednog pomocnog trenera, koji ruku na srce i uz svo postovanje,nije neko vece ime. Nema ni skauta, ni tim menadzera i sve to malo tuzno i neozbiljno deluje, tu bi KSS morao nesto da pomogne. Ali tim pre ce eventualni uspeh na EP biti sladji Moki i igracima...

Boris

pre 16 godina

Polako, polako i pre Evropskog prvenstva u Beogradu smo dobijali mnoge favorite u pripremnim mecevima, a na prvenstvu....... NO COMMENT

Detroit

pre 16 godina

Moje iskrene cestitke Tomislavu za neverovatan komentar! Bravo Tomo, a bravo i moderatore sto objavi ovo! Nema veze sto je sest strana ako je dobro!

Tominom komentaru se nema sta dodati, on je umereni optimista sto bi i mi svi realno trebali biti. Drago mi je takodje sto je dao malo vise detalja o Slavnicu jer ovi mladji o njemu malo znaju. Moka je veliki motivator i ja sam siguran da niko bolje ne moze motivisati ove mlade momke od njega. Videcete da ce da grizu i da se bore kao vuci. Ono sto mene brine kod ove ekipe je jako slab, takoreci nikakav strucni stab oko Slavnica. Pitanje je naime koliko je Moka dobar takticar, da li kao trener moze da ohladi igru i igrace kada to bude trebalo. Tu sam malo skeptican, a vidim i Tomo je. Posle ovoga sto su mlade selekcije uradile tokom leta verujem da cemo u Spaniji morati igrati ne samo protiv igraca nego i protiv publike, sudija, sportskih funkcionera i ko zna protiv koga jos. Stoga nasi momci moraju da se bore svim srcem ali i da ostanu hladne glave! Pa iako ne bude velikih rezultata ne treba klonuti, mladi dolaze!

Mislim da je dobro sto su Covic i Varajic podigli malo prasine oko tamo nekakve komisije koja zbog jedne pogresno dodate lopte u zadnjim sekundama predlaze suspenziju dva kompletana tima! Pa zaboga takve greske (predaja lopte) prave i najiskusniji NBA igraci a da ne napravi jedan osamnaestogodisnjak?

I jedna poruka zvanicnicima KSS: Gospodo probudite se! Ovakva cuda (mislim medalje) se retko desavaju, mozda su Srpski omladinci ovoga leta usli u Ginisovu knjigu? Na vama je gospodo da pod hitno izadjete sa planom kako da se ova zlata jos vise pozlate! Ako su finasije problem trazite pare od Vlade, neka se raspise Zajam za razvoj kosarke, trazite pomoc od iskusnih igraca… Mnogi iz dijaspore bi se sigurno ukljucili…

Ama ne mogu da zavrsim a da se ne setim sta je juce bilo. Kosarkasi, vaterpolisti, Ana, Novak,…. Zivio 12. Avgust!

nikolans

pre 16 godina

Svaka cast momci jer ovako pregaziti Grke, pa makar i na prijateljskoj utakmici zasluzuje sve pohvale !!!!
Srbija veruje u vas !!

smekerstari

pre 16 godina

Svaka cast majstori.
Moramo da verujemo u nase momke i da im se zahvalimo sto su tu i bore se za nasu zemlju.
Ako su sad uspeli da dobiju Grcku 30 razlike onda mozemo da se nadamo da na EP mogu da ih dobiju poen razlike.
BRAVO!!!

Maki

pre 16 godina

Bravo 'moskitosi'!Extra ste odigrali,a i bilo je za ocekivati da Slavnic nece trositi najbolje igrace u prve dve utakmice,jer su ti turniri nebitni,samo je bitno da se oni uigraju.NAPRED SRBIJA!

dule

pre 16 godina

Aj sad kazite da i Grcima nije neka ekipa?

Ali ovo su jos uvek pripreme a ja verujem u nase kosarkase i na EP!!!!!

Zivi bili pa videli.....

coto

pre 16 godina

Bogami ko god bude potcenio nsae lose ce proci....Mislim da mozemo do petog mesta a mozda i do bronze...ako nebude medalja ne treba ocajavati jer ovo je poslednje veliko takmicenje u narednih deset godina sa kojega mozda necemo doneti medalju, sa svakog posle ovaga ocemo...zivi bili pa videli

Sreten

pre 16 godina

Nije lose jer se forma tempira za Rusiju i pocetak evropskog prvenstva.Slavnic pametno kombinuje sa ekipom tako da ce se tacno iskristalisati 12 igraca koji ce putovati u Spaniju.

Kale

pre 16 godina

Tako, tako!
Gospodo, izgleda da je nas najveci adut Slavnic i njegovo mesanje karata. Idemo momci, sad se popkazite, jer kada budemo kompletni, to je klasika, sad se pokazite, bas kao one 1998. Srecno, majstori !

Aleksandar Krit

pre 16 godina

Gledao sam prenos utakmice na Grckoj TV. Igrao je Markovic u prvom poluvremenu i odlicno cuvao Papalukasa. Grci su zaista delovali nemocno. U nekoliko navrata smo pravili odlicne serije. Jaric je pokazao zasto igra NBA kao i Milicic. Cica isti onaj stari kao protiv Amera. Grci se nisu salili trebali ste da im vidite pokunjena lica posle utakmice. Uglavnom 31 razlike
P.S. Polustrucnjaci, Kvaziselektori i ostali dushmani a sad TISHINA BRE

Sina / Banjaluka

pre 16 godina

svaka cast ovim nasim djecacima. Samo napred i mi smo uz vas do kraja i u svakom slucaju necete nas obrukati. Ja licno verujem o ove mlade momke i navijacu za njih svim srcem pa sta god da se desi u Spaniji...
Napred nasi Banjaluka je uz vas...

ST

pre 16 godina

Steta sto ovo nismo mogli da vidimo na TV (cisto radi ulivanja optimizma). Da je fudbal u pitanju, sigurno bi neko prenosio susret sa prvakom Evrope.

milan 93

pre 16 godina

Svaka cast nasim momcima.Ipak me po malo i plasi ova pobeda jer smo tako i prosle godine sve drali i Grcku i Argentinu sa 20-tak razlike pa na svetskom nista.Ali optimista sam i verujem u medalju.NAPRED SRBIJA

slobodni strijelac

pre 16 godina

Svaka cast Srbi.
Srbija ima svoju veliku trojku Gurovic,Milicic i Jaric i sa jos par klinaca i dobrih rezervi nista nije nedostizno.
Ova trojica treba da budu nosioci svega sto da se desava na terenu, a ostali treba da se uklope ......

ZVEZDAS

pre 16 godina

ma samo derite bre ,i pokazite ''sportskim novinarima''kako igrate!!tako cete im zapusiti usta i prestace da lazu ovaj napaceni narod kojima ste vi- sportisti jedina nada da nije bas sve stalo u ovoj drzavi!
SRBIJA ! ! !

trivuljina

pre 16 godina

Ne mogu da vjerujem da ni nakon ovakve pobjede opet ima dezurnih pljuvaca koji stalno nesto filozofiraju...
Pa gdje ce vam dusa, pustite ljude da rade, da treniraju, da se sto bolje uigraju...
Svaka cast momci, nadam se da ce prava forma biti za sampionat... pa sta bude.
NAPRED SRBI!!!

dovla

pre 16 godina

Svaka čast momci, samo da ih bar u Španiji pobedite,ne sa 30 već 3 razlike, a danas sam ja,kao i svi drugi pravi navijači presrećan što sam SRBIN!!
Oderali smo Grke, Vaterpolisti Mađare a nadam se i da će Nole Federera kao što je Nadala, BRAVO SRBENDE, ČUVA BOG SRBINA SVOG

Zeka peka

pre 16 godina

Prolazimo grupu, ali padamo u cetvrtfinalu iz samo jednog razloga-kratke klupe. Sestorica koja najvise igraju nece moci izdrzati taj ritam. Da smo s najjacim timom, vratili bi titulu...

Stojković D.

pre 16 godina

@ spitter

Kakve veze ima Skoricijanidis, pa nije on grčka reprezentacija. Pobeda, pa makar i na pripremama je dobra radi ulivanja samopouzdanja, da je to činila Zvezda u fudbalu sad bi igra iz 2-2 u utorak. Bravo momci, samo napred, biće oni najveće iznenađenje EP. Aj živeli!!!!!!

mumi

pre 16 godina

Sve veliki pametnjakovici. Kad Srbija gubi nevalja nista, kad nekog rasturi opet nevalja. Najbolje bi bilo da nista ne komentarisete, i onako su vam komentari glupi.

Radak

pre 16 godina

Bravo majstori!Tim je extra
jos da Bog da da se oporave i zaigraju Rakocevic,Krstic,Milojevic,Pavlovic i niko nam vise ne treba plus ovi klinci bicemo prvaci 100%.Napred Orlovi!

Radovan

pre 16 godina

Nadimak koji uporno forsirate cak u naslovima tekstova je zaista zalostan za srpsku nacionalnu selekciju. Pokazite malo vise dostojanstva i profesionalizma i prekinite sa tim, molim vas.

nnidza

pre 16 godina

Neko jednom rece:
"Sramota! mi bez pravih zvezda nemamo sta da trazimo!!!"
Pa zar nisu jedini igraci koji vrede vec tu? Izuzev povredjenih ko jos nedostaje? Ne mislite valjda na ONE cije ime necu da izgovorim kojima Srbija nije u srcu i ne zele da igraju za nju? Na one koji imaju druge obaveze tokom leta?
PSSSSSSSTTTTTTTT!
Ofarbah stolariju i vratih postere pravih zvezda "Danilovica, Djordjevica, Savica, Paspalja, Tomasevica, Rebrace, ..." a ove ostale u kantu gde im je i mesto.
Samo srce na teren, to je ono sto trazim. Ok i prolazak u osminu finala :-)
AJMO, AJMO!

mapko

pre 16 godina

@Sta su danas jeli??? :D
Na tome da zive za vreme EP!!!
(kimi, 12. avgust 2007 21:03)
--------------------------------

Kako sta su jeli ? Kapiten je pojeo loptu posle sezone u svom klubu , a tepic i velickovic pre finala plej ofa pili puno mleka .

Nek im je svima sa srecom , nek moka pokaze da je dobar trener , jaric da nije klaber vec profesionalni kosarkas , kapiten da je normalan kad nije u crveno belom i nek se plasiraju na OI u Pekingu.Srecno!


Ko se ne slaze sa ovim nek ne preporucuje :)

Spyra

pre 16 godina

Moka Slavnic, poznat kao covek koji je prepoznao talenat i mogucnost i prvi pruzio sansu jednom Drazenu Petrovicu, Toniju Kukocu, Dini Radji, Aleksandru Djordjevicu... treba samo da sacuva "glavu" posle EP koje sledu. Baza, i to kakava, je zagarantovana. Kadeti, mladji juniori, juniori, koje sve vec kategorije su se takmicile, ovog leta pokupili su sve zlatne medalje na raznim evropskim i svetskim prvenstvima, sto u istoriji nije uspelo nikom, pa ni takvim kosarkaskim silama kao sto su negdasnji SSSR i SFRJ.

QoQ

pre 16 godina

Ovakvi kakvi jesu i nisu za bolji nadimak od ovog Moskitosi. Kada budu uradili nesto na EP onda ce evoluirati u Orlove. Za sad su mali - moskitosi.

Tomislav Janjic

pre 16 godina

Hvala svima za pohvale za moj komentar-"esej" "Moka i Moskitosi". Valjda ce biti vremena i za osvrt na druge zanimljive teme o ovogodisnjem EP i comp. "MIM" tj. "Moka i Moskitosi".

Pozrav svima i ocekujem polemike...

SALE

pre 16 godina

To sto smo mi nacija koja se vrlo lako raduje i razocara,to je nesto vec odavno poznato.Ali tvrditi zbog 1 pripremne utakmice,u kojoj Grci nisu pokazali ni 5% od onoga sto zaista mogu(nije bilo ni potrebe),da cemo osvojiti medalju(nas kapiten reko zlatnu),ovo je vec smesno.Zivi bili pa videli,bicemo treci ili cak cetvrti u grupi i onda svi vi koji sad dizete nase igrace u nebo,vi cete biti ti isti koji cete slati komentare tipa "bruka","sramota" itd.Zato spustite loptu dok je vreme,ova reprezentacija je ogranicenog kapaciteta i kvaliteta i za 3 sedmice bice svima vama jasno o cemu vam govorim.To su cinjenice,ostaje da se vidi ko je u pravu,ja i jos 7 coveka ili vas 110?