1. Osim servisa Novak češće igra servis volei i češće izlazi na mrežu. Tajming mu je idealan , protiv Medvedeva je osvojio više od 20 poena izlascima na mrežu bez i jedne greške a to nije beznačajno. Ta reznovrsnost servis, brzina promena ritma, reterni, izlasci na mrežu, kretanje, brzina razmišljanja, snaga, elastičnost i preciznost misli i pokreta i još puno novih savršenijih detalja je na Ao pokazao Novak i digao lestvicu svim teniserima za dva nivoa. Novakov rad, talenat i poštovanje sugestija trenera i smisao da upija sve kvalitete koje vidi i za koje čuje i da ih još usavrši i neke nove osmisli su ga digli do visina od kojih svima zastaje dah. Vreme će pokazati da li će ga u svemu tome dostići a do tada bi trebao biti svim teniserima inspiracija.
  (neca, 26. februar 2021 17:51)

  # Link komentara

 2. Osim servisa Novak češće igra servis volei i češće izlazi na mrežu. Tajming mu je idealan , protiv Medvedeva je osvojio više od 20 poena izlascima na mrežu bez i jedne greške a to nije beznačajno. Ta reznovrsnost servis, brzina promena ritma, reterni, izlasci na mrežu, kretanje, brzina razmišljanja, snaga, elastičnost i preciznost misli i pokreta i još puno novih savršenijih detalja je na Ao pokazao Novak i digao lestvicu svim teniserima za dva nivoa. Novakov rad, talenat i poštovanje sugestija trenera i smisao da upija sve kvalitete koje vidi i za koje čuje i da ih još usavrši i neke nove osmisli su ga digli do visina od kojih svima zastaje dah. Vreme će pokazati da li će ga u svemu tome dostići a do tada bi trebao biti svim teniserima inspiracija.
  (neca, 26. februar 2021 17:49)

  # Link komentara

 3. "njegova desna ruka je tada bila znatno bliža njegovom telu što je servisu davalo veću torziju i brzinu."

  Torzija je nesto sasvim drugo sine, verovatno je mislio na spin.

  "U poziciji kada baca, njegov reket je išao paralelno sa njegovim telom, što je stavljalo veliki pritisak na njegov lakat. To može da napravi problem i sa ramenom, bukvalno sa celom rukom. Posledice su po Novaka bile jasne, povreda lakta u leto 2017. na Vimbldonu. Nije igrao do kraja godine, da bi u proleće naredne morao da operaciju."

  Tacno je da los servis moze da napravi probleme sa laktom ali Djokovicu nikad nije bio TOLIKO los servis niti je to kod njega bio slucaj. Novakov lakat je stradao u onom mecu sa Federerom na USO 2015 kada je pao na taj isti lakat pri promeni pravca kretanja. Bukvalno od tog momenta mu pocinju hronicni problemi sa rukom koje je zanemarivao dok se stanje nije totalno pogorsalo.

  "Da bi se dodala brzina kod servisa nužno je da igrač ispuni određene fizičke kapacitete što se tiče snage i spremnosti."

  To nije potreban uslov. Dovoljno je da se promeni reket, ili cak i kilaza spanovanja zica na istom reketu, i brzina servisa se moze drasticno promeniti sa identicnim pokretom ruke. Primera radi, spustanjem kilaze spanovanja sa 23kg na 19kg, brzina servisa moze se povecati i preko 10km/h.
  (Jovan, 26. februar 2021 13:28)

  # Link komentara

 4. "Jedini bolji bi bio Ivan Ljubičić koji je sa Federerom uradio još bolji. Federer se praktično samo servisom i održavao poslednjih godina, uglavnom neuspešno protiv Novaka i Nadala, ali vrlo uspešno protiv svih drugih..."
  Od kada je Ljubičić trener Federera, ovaj ima 6:1 skor sa Nadalom. I, naravno, jedini poraz je bio na Rolan Garosu...
  (predrag, 26. februar 2021 12:14)

  # Link komentara

 5. Jasno rečeno: “Čak iako imaju sjajnu mehaniku servisa, a ako im fizički kapaciteti nisu jaki, neće dodati mnogo na brzini servisa", smatra Vil.
  Slabo je bitna tehnika bitnija je mnogo veličina misica.
  (Fantazma, 26. februar 2021 08:15)

  # Link komentara

 6. Cim si ti sine izabrao Stenford, nije tebi mnogo do tenisa. Ne krivim te. Diploma sa Stenforda donosi vise para nego teniski reket za one koji su rangirani iznad 50 mesta na ATP. Samo sam hteo da kazem da se taj veliki teniski talenat vec pomirio sa sudbinom da nece imati karijeru u tenisu.

  I mani te se price da je Mekenro studirao na Stenfordu. Bio je jednu godinu i sa tu jednu godine Stenford je video 2 puta; kada se upisao i kada se ispisao.
  (PA, CA, 25. februar 2021 20:41)

  Zamisli, dečko bira izvesno radije nego neizvesno! S druge strane, može da završi fakultet do, recimo 24. godine, a onda se potpuno posveti tenisu. Ostaje mu još sasvim dovoljno vremena da napravi solidnu karijeru. Ne mora biti 1. na ATP listi, niti redovno osvajati velike turnire, ali me niko ne može ubediti da Izner, koji je izabrao taj put, nije napravio odličnu karijeru.
  (Čovek od jedne knjige, 26. februar 2021 08:04)

  # Link komentara

 7. Pratim Novaka poslednjih deset godina, tri stvari za koje mogu da mu kažem da ne baca reket na tribine, neko će biti povređen i koštaće vas puno. Uvek šaljite loptu iz ugla u ugao. Uvek pogodiš mrežu ako loptu ne baciš adekvatno visoko. Svaki put kada pogodite mrežu na otvorenom australijskom terenu, niste dovoljno bacali loptu iznad glave
  (BeliVuk, 26. februar 2021 01:17)

  # Link komentara

 8. Ne znam sta je sa servisom ali ovako nikad nije servirao, preko 20 asova u onom mecu protiv Zvereva...
  (Mario, 25. februar 2021 23:04)

  # Link komentara

 9. Da li si gledao Novakov poslednji poen na mec lopti :
  bekhend smec udarac okrenut polu ledjima. Najtezi udarac
  u tenisu. Poezija !

  @teniski ekspert od 2011
  Smeč udarac.
  (Alex, 25. februar 2021 17:48)
  (teniski ekspert od 2011, 25. februar 2021 21:37)

  # Link komentara

 10. Pa da, sada su svi zadovoljni što je Novak doveo Ivaniševića, a onda su govorili "Šta će mu on? Dovoljan je Vajda."

  Ivanišević je uradio odličan posao. Jedini bolji bi bio Ivan Ljubičić koji je sa Federerom uradio još bolji. Federer se praktično samo servisom i održavao poslednjih godina, uglavnom neuspešno protiv Novaka i Nadala, ali vrlo uspešno protiv svih drugih.

  Čuj "Isplati se čak i igraču koji će napuniti 34 godine"! Pa što je stariji to mu se više isplati dobar servis i poeni bez velikog utroška energije i pretrčanih kilometara. To će sve više biti i najveća prednost Novaka nad Nadalom koji jako teško menja stil igre, a (za taj nivo) ima slab servis.
  (Cane, 25. februar 2021 21:32)

  # Link komentara

 11. Cim si ti sine izabrao Stenford, nije tebo mnogo do tenisa. Ne krivim te. Diploma sa Stenforda donosi vise para nego teniski reket za one koji su rangirani iznad 50 mesta na ATP. Samo sam hteo da kazem da se taj veliki teniski talenat vec pomirio sa sudbinom da nece imati karijeru u tenisu.

  I mani te se price da je Mekenro studirao na Stenfordu. Bio je jednu godinu i sa tu jednu godine Stenford je video 2 puta; kada se upisao i kada se ispisao.
  (PA, CA, 25. februar 2021 20:41)

  # Link komentara

 12. Sve OK, ali da li je iko pomislio da će Đoković biti prvi po ispaljenim asovima na jednom Grand Slamu (103). Prvi iz njega je Zverev sa 86. A toliko dvometraša, brz teren...
  (Predo, 25. februar 2021 18:24)

  Pa ko bi bio prvi nego onaj ko servira iole dobro i odigra najviše mečeva, dođe u finale!? Pa neće valjda onaj koji servira 300km/h, opali 30 asova i ispadne u prvom kolu!?
  (Djido, 25. februar 2021 20:12)

  # Link komentara

 13. dodao je par kilograma mišića..
  (soprano, 25. februar 2021 19:45)

  # Link komentara

 14. Najveći server svih vremena bio je Pančo Gonzales, osam godina uzastopni svetski broj 1, pakon njegove smrti 1995. godine, imao je 67 godina, Sports Illustrated objavio je članak članak u kome je naveo naveo: "Da je budućnost Zemlje u pitanju u teniskom meču, čovek koga biste želili da servira da se spase čovečanstvo bi bio Rikardo Alonso Gonzales." Dugogodišnji teniski komentator Bad Kolins dao je sličnu izjavu 2006. godine: "Ako bi trebalo da izaberem nekog da igra za moj život, to bi bio Pančo Gonzales". Mislim da će i ovde pljuštati minusi. Zašto? Zato što Pančo nije bio šaman.
  (Imamo li danas poštovanja za velike legende?, 25. februar 2021 18:27)

  ne ovde će da pljušte minusi jer uporno izvlačite neke tenisere iz naftalina, ni jedan teniser na kugli zemaljskoj ne može da se poredi sa velikom trojkom! Kakav rod lejver, kakav Pančo. Rod lejver igrao u amaterskoj eri i ranom početku profesionalne ere sa drvenim reketima u pantalonama. Čuj Pančo 8 godina bio prvi teniser...1950... godine. Open era počinje 1968. naučite to, rekordi pre open ere se ne ubrajaju i nikoga ne interesuju, osim onih koji hoće da umanje Novakova dostignuća.
  (Vlasnik jedne patike, 25. februar 2021 19:19)

  # Link komentara

 15. Najveći server svih vremena bio je Pančo Gonzales, osam godina uzastopni svetski broj 1, pakon njegove smrti 1995. godine, imao je 67 godina, Sports Illustrated objavio je članak članak u kome je naveo naveo: "Da je budućnost Zemlje u pitanju u teniskom meču, čovek koga biste želili da servira da se spase čovečanstvo bi bio Rikardo Alonso Gonzales." Dugogodišnji teniski komentator Bad Kolins dao je sličnu izjavu 2006. godine: "Ako bi trebalo da izaberem nekog da igra za moj život, to bi bio Pančo Gonzales". Mislim da će i ovde pljuštati minusi. Zašto? Zato što Pančo nije bio šaman.
  (Imamo li danas poštovanja za velike legende?, 25. februar 2021 18:27)

  # Link komentara

 16. " Suština skraćene lopte nije da osvojite svaki poen, dovoljno je osvojiti i bar 50%, najvažnije je da protivnik mora uvek da bude u stanju pripravnosti, promena kretanja iz statičnog u iznenadno naglo kretanje, trčanje napred oduzima dosta snage, telo se brže umara, isto tako narušava mentalnu koncetraciju, to je jedna vrsta stresa, posle skraćene lopte telo šalje informaciju u mozak da mu se to ne svidja, da mu to ne prija, tako se narušava i mentalno stanje protivnika."
  (Kikujiro, 25. februar 2021 18:26)

  # Link komentara

 17. Novak sada fizički izgleda odlično. Najbolje do sada. Napred Nole.
  (Momcilovac, 25. februar 2021 18:24)

  # Link komentara

 18. Sve OK, ali da li je iko pomislio da će Đoković biti prvi po ispaljenim asovima na jednom Grand Slamu (103). Prvi iz njega je Zverev sa 86. A toliko dvometraša, brz teren. Ukupno na ATP turu je drugi sa 116, mislim, a prvi je Bublik, koji je odigrao, mislim, 2 turnira pre AO.
  (Predo, 25. februar 2021 18:24)

  # Link komentara

 19. Ma uvek ima šta da se unapređuje, setite se da savršenstvo nije cilj već s?m put.
  Neko je rekao smeč, tu su i drop-šotovi, pa i taj servis može bolje, itd.
  Sve može dodatno da se unapredi i da se digne letvica da je drugi samo gledaju.
  (dzigi, 25. februar 2021 18:21)

  # Link komentara

 20. Goran Ivanišević = top servis
  (Maximilian, 25. februar 2021 18:15)

  # Link komentara

 21. Ovo zapadnjaci sve znaju, samo ne znaju kako da pobede Novaka! Hehehe~
  (No1e GOAT already!, 25. februar 2021 18:09)

  # Link komentara

 22. Ovaj Novakov servis, pogledajte sliku, više je nego jasno, potpuno je skinut servis - položaj tela, zamaha, izbačaj loptice, od slavnog Panča Gonzalesa. O svemu tome proguglajte, siguran sam da Zoran Kecman zna o čemu pišem, a Pančov servis kasnije će usavršiti Federer. Novakov servis danas je odličan!
  (Pančo, tako je, 25. februar 2021 18:07)

  # Link komentara

 23. snaga nije presudna vec tehnika i preciznost, Novak ima izuzetan servis u proseku, mozda i najbolji na turu.Nije sve u brzini.Medvedev je kao kostur pa servira 220, moze i Novak da raspali toliko ali nebi pogodio. On je prilagidio brzinu i preciznost, uopste, dovoljno je 170kmh ako imas liniju i ako imas dobar drugi i dosta varijacija u servisu, Novak je savrseni igrac ima jednostavno sve i sugurno ce napredivati jos da bi skratio poene,postoji taj pritisak GS turnira jer fale mu ta dva ali kada bi on vodio u gs turnirima tek bi se rasteretio i igrao opusteno
  (zex, 25. februar 2021 18:04)

  # Link komentara

 24. @teniski ekspert od 2011
  Smeč udarac.
  (Alex, 25. februar 2021 17:48)
  У праву си, али и скраћена лопта му није нешто. Има много бољих. Код смеча он има неки проблем, дали због сочива или нечег другог. Покушавао је да мења али видело се да неиде, и сада то одрађује, али је зато волеј сада сјајан.
  (Гиле, 25. februar 2021 17:58)

  # Link komentara

 25. Novače, vežbaj taj servis i deri ih i dalje. Tako je najlakše. Vidiš da su skroz pobenavili.
  (Djido, 25. februar 2021 17:56)

  # Link komentara

 26. Tajna je Ivanisevic zato je i doveden pod 1.
  Britansko misljenje nas ne zanima.Licemeri najveci.
  (Kanidja PG, 25. februar 2021 17:53)

  # Link komentara

 27. Licno vjerujem da Novak moze osvojiti jos 7 gren slemova,da moze ici do 25 slemova...Uskoro puni 34,neka igra jos 4 godine na vrhunskom nivou i da ga zaobidju povrede,i zasto da ne......Za te 4 godine u opticaju je 16 gren slemova.Od 16,mogao bi osvojiti 7.
  (Asteriks, 25. februar 2021 17:53)

  # Link komentara

 28. Samo da dodam da je i fizički dosta ojačao u odnosu na onaj period mršavosti. Sada deluje solidno snažno, odnosno baš kako treba.
  (Automobili, 25. februar 2021 17:50)

  # Link komentara

 29. @teniski ekspert od 2011
  Smeč udarac.
  (Alex, 25. februar 2021 17:48)

  # Link komentara

 30. Naučio od Gorana. Nije samo snaga u pitanju, nego položaj tijela, ruke, noge, kuk, leđa itd. Ni Ivanisevic nije bio pretjerano jak, ali tehnika je bitna i za servis.
  (qw, 25. februar 2021 17:44)

  # Link komentara

 31. Novak voli da napreduje ali je najveci problem za njega da nema vise
  sta popraviti...sada su mu i voleji i servis apgrejdovani i ova nova
  verzija je poslednja. Presao je igricu...
  (teniski ekspert od 2011, 25. februar 2021 17:34)

  # Link komentara