Subota, 18.04.2020.

10:09

Senzacija – Karlsen izgubio od 16-godišnjeg dečaka

Mladi 16-godišnji Iranac Alreza Firuzja zatresao je svetski svet šaha.

Izvor: MS

Senzacija – Karlsen izgubio od 16-godišnjeg deèaka IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

cobo

pre 4 godine

Sta posle Kramnika @
Protiv broja 12 Vlastimira Horta CSSR sam davno igrao,igrao je simultanku na 28 ploca,ja napravio bunker oko kralja a on svaki put kad naidje odnese mi figuru :(
I tako Vlasta dobi 2500DM za 45 min,ona dvojca sto su izvukli remi dobili po pivu :):)

Dama fore za Zika

pre 4 godine

Molim komentatore da im pisanje o sahu ne bude zavisno od politike.Uzdizati Fisera koji je sve sahiste cak i zenske partije najvise proucavao u to vreme u odnosu na brilijantnost jednog Talja ili pre njih Aljehina je neozbiljno.Jedini sahista u istoriji koji je uvek isao na pobedu je Talj.Svi su taktizirali i spustili nivo saha jer niko ne sme da rizukuje.Fiser je bio najgori po tom pitanju jer kada su krenuli da ga analiziraju i otkrivaju on je postavljao kojekakve uslove.Moramo razgraniciti vrhunske igrace(Botvinik,Petrosjan,Karpov,Karlsen) i genije(Aljehin,Talj,Kasparov).
(Zico, 18. april 2020 13:49)

Zahvaljujemo se na glasu.
Zico, u pra i si da treba izdvojiti politiku ovde, zato si ti napravio večnu listu sa 7 sahista od kojih su 6 Rusi. Realno sigurno nije! Kapablanka, Anand, Kramnik su monogo pre nekih imena navedenih gore. Vrlo neizbiljan komentar za Fishera!!!
To bi ti rekao bilo koji ozbiljniji igrač šaha...Iz tvog komentara shvatam da nisi igrao ozbiljnije šah od igranha sa svohim ukućanima!!

slobinator

pre 4 godine

(Zico, 18. april 2020 13:49)
da bi nešto komentariso o šahu morao bi prvo da znaš da poređaš figure,a posle ovakvih gluposti koje si napisao jasno je da i to ne znaš.inače online šah i pravi šah su nebo i zemlja.verujem da bi karlsen ovog klinca dobio ubedljivo uživo.

Zico

pre 4 godine

Ne obracam se slobinatoru i slicnima jer to ne razumeju.Fiser je mit kao plod propagande medija.Najlakse je videti te primere u fudbalu:Bekenbauer Nemacka,Dzajic SFRJ,Carlton Engleska...Ne razmisljajte sta vam kazu vec sta sami vidite.Dzajic nije ni u prvih deset bivse SFRJ,ali su mnoge ubedili da je on broj jedan iako je ceo vek driblao aut liniju.

Mj23

pre 4 godine

Prije se nakon 40 poteza partija prekidala i nastavljala sutra. Rusi bi okupili konzorciji i 6-7 vrhunskih ruskih velemajstora bi analiziralo sve moguce poteze cijelu noc.

Fišer je bio protiv toga, zahtijevao je da se partija mora zavrsiti isti dan. No Rusi mu ni tako nisu mogli nista.

Kaze ovaj da Fišer nije isao na pobjedu, a Fišer je imao 20 pobjeda zaredom. 20 partija, 20 pobjeda zaredom, od čega je dosta njih protiv bivsih svjetskih prvaka.

Ono za što se on zalagao bi danas sigurno značilo za popularizaciju šaha. Trazio je da se mec za titulu igra tko prije pet bodova, a da se remi ne racuna kao pola boda.

Lani su Caruana i Carlaen igrali 20 partija i svih 20 je bilo remi. Uzas.

Fišer se zalagao i za random šah. Tad su ga ismijali gotovo svi, a lani je prvi put odigrano Fišer Random SP u šahu gdje je Nakamura lagano dobio Carlsena.

Fenomenalne partije, pogledajte na netu.

Zanimljivost kod fisers jest sto je znao spanjolski, jugoslavenski i ruski jezik zbog literatura koje je gutao. Prica se da je znao sve partije Sppaskog napamet prije njihovog finala.

Uglavnom, sahovski genije koji je nazalost imao problema s psihom i tu se pogubio.

Umro je na Islandu, sam kao pas. Postoji legenda da je par godina prije smrti nepoznat igrač razvalio sve igrače na kompjuteru. Po komentarima na četu i lociranju signala (island) smatra se da je to bio Fišer. Neke anegdote su ga pitali u četu koje skoro nitko ne zna i on je odmah odgovorio

realan

pre 4 godine

@Trustno1 zapravo nije prvi na listi u blitz varijanti (bullet) ili munjevitom kako si ga ti nazvao. Tu je Nakamura dominantan.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kD, 18. april 2020 12:20)

Svasta ce covek ovde da procita. Magnus ima 5 titula sampiona sveta u brzopoteznom sahu, a Nakamura 0. Magnus je prvi u standardnom sahu i rapidu i spletom okolnosti 2 iza Nakamure u blicu. Jeste Nakamura dobar u prozopoteznom sahu, ali samo neko ko se ne razume u sah moze da kaze da je bolji od Magnusa i da slepo gleda listu. Uopstalom, igrali su za titulu prosle godine doigravane i Magnus ga je dobio.

Zico

pre 4 godine

Molim komentatore da im pisanje o sahu ne bude zavisno od politike.Uzdizati Fisera koji je sve sahiste cak i zenske partije najvise proucavao u to vreme u odnosu na brilijantnost jednog Talja ili pre njih Aljehina je neozbiljno.Jedini sahista u istoriji koji je uvek isao na pobedu je Talj.Svi su taktizirali i spustili nivo saha jer niko ne sme da rizukuje.Fiser je bio najgori po tom pitanju jer kada su krenuli da ga analiziraju i otkrivaju on je postavljao kojekakve uslove.Moramo razgraniciti vrhunske igrace(Botvinik,Petrosjan,Karpov,Karlsen) i genije(Aljehin,Talj,Kasparov).

ja

pre 4 godine

Nagrada za umni sport i to pobednika 14 000,zato u sportovima gde buzdovan caruje a um klade valja milioni evra... 
Ovaj svet nije zasluzio da propadne tek tako vec u Danteovim krugovima.. 
(apostol, 18. april 2020 10:30) 

Dobra je ideja, samo što to nikog ne zanima, ne bi moglo da se zaradi od marketinga, sponzora...još bolja ideja istraživačima na institutima i fakultetima dati milion evra koji svojim mozgovima i nešto korisno rade.

mili

pre 4 godine

danas se igra online turnir nagrada 250 hiljada eura ( 8 najboljih sa rang liste) Carlsen, Cuarana, giriscuk, jan nepomisci, lavagne,giri, ding i faruza!

marko

pre 4 godine

Izgubio je prosle godine i tri puta protiv kompjutera,zato je sah igra Bogova,koliko god mislis da si dobar,uvel te neko demantuje novim otvaranjem koje ne znas,ima beskonacno mogucnosti. Ali jedan je bio Fiser,ocete gospodo da igram? Nema frke,dajte 5 miliona,nabio je standarde vrhunskim sahistima i uslove,ovo danas za 14h dolara,mizerija.
(Тајни детектив Ђидо Мова, 18. april 2020 10:24)

o cemu ti pricas pa rus Kasparov je igrao za milione, ovo je neki mali bliz turnir zato je nagrada 14 hiljada, samo je pola miliona nagrada za pobednika turnira kandidata koji tek treba da se bore za svetsku titulu!

a sto se tice Fisera, sjajan sahista, ali barem ima 5 boljih Kasparov, Karpov, Talj, Botvinik i naravno Magnus Carlsen!
Fiser je jedanput bio prvak a ovi vise puta osim Talja koji je kao Fiser uzdrmao svet saha i postao sampion i ameri od toga napravili propagandu, uglavnom posle fisera ameri su imali samo uvozne sahiste Caurana (Italija), nakamura(japan).

Dragan g.

pre 4 godine

Amerikanci su imali komples,jer su decenijama najbolji šahisti bili iz Rusije. Kad se pojavio Fišer , mogao je da traži novca koliko je hteo ,samo da postane svetski prvak. I zaista je Šah posle Fišera decenijama bio dobro plaćen.To je bio samo trenutak ,jer su posle ovim umnim sportom opet zavladali Rusi,Indijci ... i drugi ,alo ne i Amerikanci. Jedina im je šansa da kupe nekog mladog i talentovanog sa strane,jer ga kao Amerikanca neće dugu pronaći.

Sta posle Kramnika

pre 4 godine

Pa djelomicno bih se slozio sa tobom. Naravno da je Fiser bio vrhunski, jedan od najboljih ikada ali ti njegovi uslovi, tenzije koje je dizao, da se igra po njegovim pravilima doveli su do toga da mu se prigovara na nacin ok najbolji si ali pod tvojim uslovima. I protiv Spaskog, prvi put, gubio je 2:0 dok nije uslovio da se igra bez kamera i da se preseli u zatvorenu sobu. Onda uslovljanje saveza, kada je trebao da branio titulu, da se mjenjaju pravila u njegovu korist i da mu za odbranu treba pobjeda mannmje nego protivniku. Sve je to na kraju umanjivalo njegovu superiornost.
(Barolo, 18. april 2020 11:18)

Barolo, vrlo površno. Pretpostavljam da si jedan od onih koji su na osnovu poglefanog filma Pawn sacriface dajes misljenje. Probacu kratko da je uputim u temu koju ne razumes. Prvo, Rusi su vreme legendarnog Bobija Fishera imali primat u sahu.
Fischer, Robert James g USA 2720
2 . Korchnoi, Viktor g URS 2670
. . Spassky, Boris V. g URS 2670
4 . Geller, Efim P. g URS 2660
5 . Larsen, Bent g DEN 2650
. . Petrosian, Tigran g URS 2650
7 . Botvinnik, Mikhail g URS 2640
. . Polugaevsky, Lev g URS 2640
9 . Portisch, Lajos g HUN 2630
10 . Smyslov, Vassily g URS 2620
.. . Stein, Leonid g URS 2620
12 . Hort, Vlastimil g CSR 2610
13 . Keres, Paul g URS 2600*
.. . Taimanov, Mark E. g URS 2600
15 . Krogius, Nikolai V. g URS 2590
.. . Tal, Mikhail



Prebroj ruske igrace. U pravoniztog razloga često su nameštali turnire u dogovoru sa svojim šahistima. To je smetalo Fisheru.
Drugo, pobednik turnira kandidata izaziva aktuelnog svetskog prvaka, agle čuda na tom turniru opet mbogo ruskih sahista. 1970. mnogo cudnih rezultata na tom turniru, ali Fisher pobudjuje i sice pravo da igra za titulu 1972.

Uspeo je da dominira u sagu tih gofina, skoro nepobediv. Usiljeni poredak u sahu koji je nametnut od ruskih sahista he srusio, borio se za ravnopravan polozaj saha u odnosu na druge sportove...itd.

Pedja

pre 4 godine

I da da dodam nesto sto malocas nije moglo da stane. Mislim da bi bilo dobro da nadjete nekog sahistu ko ce da napise jedan ili dva teksta nedeljno o sahu. Naravno tu mislim da taj neko to volontira. Sah ce dobiti na popularnosti kroz te tekstove, a taj neko ce da izgubi 1h nedeljno ali i da dobije svojih 5 minuta slave na internetu. Bilo bi lepo da nadjete nekog velemajstora ili intermajstora, ali ako nema takvih, siguran sam da bi i bilo ko ko ima rejting barem 2000 pisao bolje tekstove od 90% poznatih svetskih novina. Evo ja na primer procenjujem svoju "snagu" na 2050, a siguran sam da sam strucniji od svih sajtova koji nisu sahovski a pisu ovakve vesti. Pozdrav jos jednom!

sat

pre 4 godine

(Pedja, 18. april 2020 11:52)

Pa nema Karlsen 50, 60 ili vise godina pa da napises
"Posto je Alireza mladji on tu ima prednost jer ima brze relfekse sa misem."
Ima covek 29 godina, tako da uopste ne mora da znaci da Firuzja ima bolje reflekse

s

pre 4 godine

Cini mi se prosle godine ga je umalo dobio. To finale je bilo malo kontroverzno, zalio se Alreza da je Magnus pricao tokom meca i ometao ga. I to ga je Magnus dobio tako sto je cini mi se isteklo vreme, i iako je bio u losijoj pozociji, teoretski je mogao da zada Alrezi mat, takva su neka pravila, pa je dobio taj mec. Svakako za sada je Magnus najbolji sah igrac na svetu.
Tesko je porediti igrace iz razlicitih perioda, cak je veliki poznavaoci saha bi bili u dilemi ko je bolji, Fiser, Kasparov, Magnus..

Pedja

pre 4 godine

Pedja@
A Magnus je star pa slabiji refleksi :)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (cvrko, 18. april 2020 12:22)

Cinjenica je da su refleksi bolji u 17 godina nego u 30. Nije naravno to toliko velika razlika, ali nije ni zanemraljiva. Pa uzmi primer Rubikove kocke. Uvek su najbrzi u resavanju bili tinejdzeri. E sada, nije to jedini razlog. Jednostavno je poznato da Magnus nije toliko brz sa misem kao Nakamura, Alireza, Andrew Teng itd. On i kada igra 1 minut partije dobija ih tako sto matira protivnika, a i on sam ce da prizna da nije najbrzi sa misem. Dakle, cim ima dovoljno vremena da takve stvari ne odlucuju( a u bilo kom ozbiljnom mecu u sahu to nije slucaj) zna se ko je najbolji.

mlekadžija

pre 4 godine

И Фишер је као тинејџер побеђивао тадашње великане. А као мало старији је урадио што нико није пре тога...старији се сећају...6:0 Тајманов, Ларсен 6:0, Петросјан је прошао нешто мало "боље"....непоновљива серија крунисана титулом у Рејкјавику 72 против Спаског ...

brm

pre 4 godine

Kakva crna senzacija, Alireza je u decembru bio 2. u rapid na svetskom prvenstvu, upravo iza Magnusa, i 6. u blicu. I ne možete da pišete o poziciji u klasičnom šahu, a govorite o jednom online meču u blicu. Alireza svakako jeste mogući naslednik Magnusa, tako da ovo nije nikakva senzacija. Pored svega, nije bio ni zvaničan meč, pa ni pripreme nisu bile tako duboke i detaljne. Tokom igranja, obojica su istovremeno komentarisala te partije. Ne pravite vest tamo gde je nema. Mogli ste da pratite candidates turnir, koji je bio poslednji aktivni sportski događaj.

p.s. Dečko je napustio iransku federaciju prošle godine, jer su branili da igra na turnirima gde ima Izraelaca. Trenutno nastupa pod FIDE zastavom. Najbliži je Francuzima (tamo živi i trenira sa njima), tako da je moguće da će u budućnosti igrati pod Francuskom zastavom.

Trustno1

pre 4 godine

Ovo je online igrano plus se Karlsen snima i govori i analizira tokom triminutne partije gde automatski nije dovoljno skoncentrisan. Karlsen je trenutno najjaci igrac u svim kategorijama saha. U sporim, brzim, munjevitim partijama.

Barolo

pre 4 godine

Izgubio je prosle godine i tri puta protiv kompjutera,zato je sah igra Bogova,koliko god mislis da si dobar,uvel te neko demantuje novim otvaranjem koje ne znas,ima beskonacno mogucnosti. Ali jedan je bio Fiser,ocete gospodo da igram? Nema frke,dajte 5 miliona,nabio je standarde vrhunskim sahistima i uslove,ovo danas za 14h dolara,mizerija.
(Тајни детектив Ђидо Мова, 18. april 2020)

Pa djelomicno bih se slozio sa tobom. Naravno da je Fiser bio vrhunski, jedan od najboljih ikada ali ti njegovi uslovi, tenzije koje je dizao, da se igra po njegovim pravilima doveli su do toga da mu se prigovara na nacin ok najbolji si ali pod tvojim uslovima. I protiv Spaskog, prvi put, gubio je 2:0 dok nije uslovio da se igra bez kamera i da se preseli u zatvorenu sobu. Onda uslovljanje saveza, kada je trebao da branio titulu, da se mjenjaju pravila u njegovu korist i da mu za odbranu treba pobjeda mannmje nego protivniku. Sve je to na kraju umanjivalo njegovu superiornost.

Znalac

pre 4 godine

nista nemoguce, osvojio je brdo najjacih turnira u zadnjih godinu dana. Ne moze vecito pobedjivati. I Nole/Rafa gube. Mali je zaista vrhunski a u sahovskoj areni nema milosti...

octavian

pre 4 godine

Ko ne prati sah,mozda mu ovo deluje kao senzacija.Alireza je fenomenalan,gotvo sigurno novi broj 1.Fantastican i kreativan,cak je i Hikarua Nakamuru nadmasio u blitzu,sto se cinilo nemogucim do skoro.Decko je hrabar,odlucan i neverovatan talenat.Imao je Magnusa i na svetskom prvenstvu prosle godine,ali je posle kontroverzne odluke izgubio.Vratilo mu se.Taj divni sah..

Nebojša

pre 4 godine

Nagrada za umni sport i to pobednika 14 000,zato u sportovima gde buzdovan caruje a um klade valja milioni evra...
Ovaj svet nije zasluzio da propadne tek tako vec u Danteovim krugovima..
(apostol, 18. april 2020 10:30)

Ništa ti od danas prestani da gledaš sport i kreni da pratiš samo šah ti i tvoji istomišljenici pa će i nagrade biti veće to je tako prosto ovde na portalu lupetaš a u praksi fudbalica basket ili tenis...

Kibo

pre 4 godine

Nagrada za umni sport i to pobednika 14 000,zato u sportovima gde buzdovan caruje a um klade valja milioni evra...
Ovaj svet nije zasluzio da propadne tek tako vec u Danteovim krugovima..
(apostol, 18. april 2020 10:30)

Me znam sto se cudis. Jesi nekad gledao na televiziji sah? A na internetu? Ja nisam iako ga volim i igram sa vremena na vreme. Kad nema pata od sponzora i TV prenosa, normalno je da nece biti para u sportu. A drugo, ko kaze da umni sport treba da bude vise placen? Zasto bih vise cenio ineligentnog sahistu od fudbalera? Obojica su mnogo mnogo trenirali da bi bili vrhunski sportisti i nemoj misliti da je to tamo trcanje za loptom, imas sto trenera, taktike, akcija itd. Okej,verovatno su sahisti inteligentniji ali kakve veze ima?

maRTel

pre 4 godine

Ne bih se slozio da je prevelika senzacija.
Momak igra vrhunski vec neko vreme, dobijao je i fenomenalog americkog sahistu Hikara Nakamuru u par navrata. Bilo je samo pitanje vremena kad ce otkinuti bod i vanserijskom Magnusu.
Sve cestitke.

NikolaKG80

pre 4 godine

Zašto se nigde ne pominje ime sajta koji je organizovao online turnir? Ne mogu da kažem da sam oduševljen sajtom chess24.com, koji deluje kao da zauzima baš mnogo sistemskih resursa, ali su ljudi koji stoje iza cele priče jako pozitivni i zanimljivi

Jonnac

pre 4 godine

To se desava, bas zato sto je blic. Nema puno vremena za razmisljanje, pa se desi neki grub previd koji se inace ne bi desio. Inace, Firuzja je zver u blic i bulit sahu (minut po partiji), tako da je moguce da ga dobije. Nije bas toliko iznenadjenje i potres kakvim ste ga prikazali.

kD

pre 4 godine

Danas u 16h pocinje nov online turnir, ucesrvuje 8 vrhunskih igraca iz top 15 na svetu medju kojima naravno i Magnus, Karuana, Nakamura, Aliriza, Ian, itd. Koga zanima sah, sjajna prilika za malo zabave u ovom zatvoru. Proguglajte na kom se sajtu igra, nece mi objaviti komentar ako ostavim ime sajta. Pozdrav

Pedja

pre 4 godine

Najpre da napomenem da je lepo da objavite ponekad neku vest iz saha, pa cak i ovu koja je malo prenaduvana.
Sada da probam da objasnim kako je izgledao taj mec. U svakoj partiji i Magnus i njegov protivnik su imali po 3 minuta za celu partiju i morali su da pricaju o potezima dok igraju. Zato se i zove Banter cup. Tu nailazimo na dve jeko bitne svari:
1) Posto sam gledao i video Alireze i Magnusa, moze se zakljuciti da je Magnus pricao mnogo vise, sto svakako utice na koncetraciju tokom igre. Mladi Alireza je uglavnom samo ponavljao poteze koje je igrao.
2) Druga jako bitna stvar, i po meni greska organizatora(chess24), je ta sto se vreme nije dodavalo posle svakakog poteza(Sto se na ozbiljnim turnirima uvek radi). Cak i bez dodavanja je Magnus najbolji, ali protiv mladih igraca postaje opasna igra na vreme kada i jedan i drugi imaju po 30 sekundi. Posto je Alireza mladji on tu ima prednost jer ima brze relfekse sa misem.I ja najcesce na netu igram na 3 minuta, i na kraju ponekad samo jurim da protivnika dobijem na vreme. To nije vise sah ali ja i igram samo da se razonodim.
Mladi Alireza inace ima 16 godina i 10 meseci, a u tom uzrastu je svaki mesec bitan. Inace je 21vi na listi. Videcemo koliko ce napredovati, Magnus je recimo sa 17 bio cetrti na svetu, a sa 19 prvi. Talentovan jeste, ali mnogi su bili talentovani u tim godinama pa nista.
Kvota na Magnusa u ovom mecu je bila 1.15, ali ovo je egzibicija, pa tako CNN i ostali ne treba da pretetuju sa naslovima.

kiwan(a)uka

pre 4 godine

Za one koji prate šah ovo i nije nikakva senzacija. Malo iznenađenje jeste, ali nećemo pretjerivati. Firjuza će u nekoj doglednoj budućnosti biti Magnusov izazivač i u klasičnom formatu. Pozdrav svim ljubiteljima ove predivne igre

apostol

pre 4 godine

Nagrada za umni sport i to pobednika 14 000,zato u sportovima gde buzdovan caruje a um klade valja milioni evra...
Ovaj svet nije zasluzio da propadne tek tako vec u Danteovim krugovima..

Barolo

pre 4 godine

Bas sam sinoc citao o Karlsenu stvarno genije ali sam na kraju procitao da mu je jedno vrijeme mentor bio Kasparov i tu mi je odmah pao u ocima. Nije bas morao to djubre od Kasparova da angazuje za mentora.

Тајни детектив Ђидо Мова

pre 4 godine

Izgubio je prosle godine i tri puta protiv kompjutera,zato je sah igra Bogova,koliko god mislis da si dobar,uvel te neko demantuje novim otvaranjem koje ne znas,ima beskonacno mogucnosti. Ali jedan je bio Fiser,ocete gospodo da igram? Nema frke,dajte 5 miliona,nabio je standarde vrhunskim sahistima i uslove,ovo danas za 14h dolara,mizerija.

Don Kihot

pre 4 godine

Malo ste preterali. Nije nikakav potres u svetskom sahu. Ovo je samo onlajn igra preko interneta. U pravom sahu je Magnus Karlsen ubedljivo najjaci igrac na planeti vec godinama. Ne mesajte babe i zabe

apostol

pre 4 godine

Nagrada za umni sport i to pobednika 14 000,zato u sportovima gde buzdovan caruje a um klade valja milioni evra...
Ovaj svet nije zasluzio da propadne tek tako vec u Danteovim krugovima..

Тајни детектив Ђидо Мова

pre 4 godine

Izgubio je prosle godine i tri puta protiv kompjutera,zato je sah igra Bogova,koliko god mislis da si dobar,uvel te neko demantuje novim otvaranjem koje ne znas,ima beskonacno mogucnosti. Ali jedan je bio Fiser,ocete gospodo da igram? Nema frke,dajte 5 miliona,nabio je standarde vrhunskim sahistima i uslove,ovo danas za 14h dolara,mizerija.

Don Kihot

pre 4 godine

Malo ste preterali. Nije nikakav potres u svetskom sahu. Ovo je samo onlajn igra preko interneta. U pravom sahu je Magnus Karlsen ubedljivo najjaci igrac na planeti vec godinama. Ne mesajte babe i zabe

Barolo

pre 4 godine

Izgubio je prosle godine i tri puta protiv kompjutera,zato je sah igra Bogova,koliko god mislis da si dobar,uvel te neko demantuje novim otvaranjem koje ne znas,ima beskonacno mogucnosti. Ali jedan je bio Fiser,ocete gospodo da igram? Nema frke,dajte 5 miliona,nabio je standarde vrhunskim sahistima i uslove,ovo danas za 14h dolara,mizerija.
(Тајни детектив Ђидо Мова, 18. april 2020)

Pa djelomicno bih se slozio sa tobom. Naravno da je Fiser bio vrhunski, jedan od najboljih ikada ali ti njegovi uslovi, tenzije koje je dizao, da se igra po njegovim pravilima doveli su do toga da mu se prigovara na nacin ok najbolji si ali pod tvojim uslovima. I protiv Spaskog, prvi put, gubio je 2:0 dok nije uslovio da se igra bez kamera i da se preseli u zatvorenu sobu. Onda uslovljanje saveza, kada je trebao da branio titulu, da se mjenjaju pravila u njegovu korist i da mu za odbranu treba pobjeda mannmje nego protivniku. Sve je to na kraju umanjivalo njegovu superiornost.

kD

pre 4 godine

Danas u 16h pocinje nov online turnir, ucesrvuje 8 vrhunskih igraca iz top 15 na svetu medju kojima naravno i Magnus, Karuana, Nakamura, Aliriza, Ian, itd. Koga zanima sah, sjajna prilika za malo zabave u ovom zatvoru. Proguglajte na kom se sajtu igra, nece mi objaviti komentar ako ostavim ime sajta. Pozdrav

brm

pre 4 godine

Kakva crna senzacija, Alireza je u decembru bio 2. u rapid na svetskom prvenstvu, upravo iza Magnusa, i 6. u blicu. I ne možete da pišete o poziciji u klasičnom šahu, a govorite o jednom online meču u blicu. Alireza svakako jeste mogući naslednik Magnusa, tako da ovo nije nikakva senzacija. Pored svega, nije bio ni zvaničan meč, pa ni pripreme nisu bile tako duboke i detaljne. Tokom igranja, obojica su istovremeno komentarisala te partije. Ne pravite vest tamo gde je nema. Mogli ste da pratite candidates turnir, koji je bio poslednji aktivni sportski događaj.

p.s. Dečko je napustio iransku federaciju prošle godine, jer su branili da igra na turnirima gde ima Izraelaca. Trenutno nastupa pod FIDE zastavom. Najbliži je Francuzima (tamo živi i trenira sa njima), tako da je moguće da će u budućnosti igrati pod Francuskom zastavom.

Kibo

pre 4 godine

Nagrada za umni sport i to pobednika 14 000,zato u sportovima gde buzdovan caruje a um klade valja milioni evra...
Ovaj svet nije zasluzio da propadne tek tako vec u Danteovim krugovima..
(apostol, 18. april 2020 10:30)

Me znam sto se cudis. Jesi nekad gledao na televiziji sah? A na internetu? Ja nisam iako ga volim i igram sa vremena na vreme. Kad nema pata od sponzora i TV prenosa, normalno je da nece biti para u sportu. A drugo, ko kaze da umni sport treba da bude vise placen? Zasto bih vise cenio ineligentnog sahistu od fudbalera? Obojica su mnogo mnogo trenirali da bi bili vrhunski sportisti i nemoj misliti da je to tamo trcanje za loptom, imas sto trenera, taktike, akcija itd. Okej,verovatno su sahisti inteligentniji ali kakve veze ima?

octavian

pre 4 godine

Ko ne prati sah,mozda mu ovo deluje kao senzacija.Alireza je fenomenalan,gotvo sigurno novi broj 1.Fantastican i kreativan,cak je i Hikarua Nakamuru nadmasio u blitzu,sto se cinilo nemogucim do skoro.Decko je hrabar,odlucan i neverovatan talenat.Imao je Magnusa i na svetskom prvenstvu prosle godine,ali je posle kontroverzne odluke izgubio.Vratilo mu se.Taj divni sah..

kiwan(a)uka

pre 4 godine

Za one koji prate šah ovo i nije nikakva senzacija. Malo iznenađenje jeste, ali nećemo pretjerivati. Firjuza će u nekoj doglednoj budućnosti biti Magnusov izazivač i u klasičnom formatu. Pozdrav svim ljubiteljima ove predivne igre

Jonnac

pre 4 godine

To se desava, bas zato sto je blic. Nema puno vremena za razmisljanje, pa se desi neki grub previd koji se inace ne bi desio. Inace, Firuzja je zver u blic i bulit sahu (minut po partiji), tako da je moguce da ga dobije. Nije bas toliko iznenadjenje i potres kakvim ste ga prikazali.

Nebojša

pre 4 godine

Nagrada za umni sport i to pobednika 14 000,zato u sportovima gde buzdovan caruje a um klade valja milioni evra...
Ovaj svet nije zasluzio da propadne tek tako vec u Danteovim krugovima..
(apostol, 18. april 2020 10:30)

Ništa ti od danas prestani da gledaš sport i kreni da pratiš samo šah ti i tvoji istomišljenici pa će i nagrade biti veće to je tako prosto ovde na portalu lupetaš a u praksi fudbalica basket ili tenis...

Pedja

pre 4 godine

Najpre da napomenem da je lepo da objavite ponekad neku vest iz saha, pa cak i ovu koja je malo prenaduvana.
Sada da probam da objasnim kako je izgledao taj mec. U svakoj partiji i Magnus i njegov protivnik su imali po 3 minuta za celu partiju i morali su da pricaju o potezima dok igraju. Zato se i zove Banter cup. Tu nailazimo na dve jeko bitne svari:
1) Posto sam gledao i video Alireze i Magnusa, moze se zakljuciti da je Magnus pricao mnogo vise, sto svakako utice na koncetraciju tokom igre. Mladi Alireza je uglavnom samo ponavljao poteze koje je igrao.
2) Druga jako bitna stvar, i po meni greska organizatora(chess24), je ta sto se vreme nije dodavalo posle svakakog poteza(Sto se na ozbiljnim turnirima uvek radi). Cak i bez dodavanja je Magnus najbolji, ali protiv mladih igraca postaje opasna igra na vreme kada i jedan i drugi imaju po 30 sekundi. Posto je Alireza mladji on tu ima prednost jer ima brze relfekse sa misem.I ja najcesce na netu igram na 3 minuta, i na kraju ponekad samo jurim da protivnika dobijem na vreme. To nije vise sah ali ja i igram samo da se razonodim.
Mladi Alireza inace ima 16 godina i 10 meseci, a u tom uzrastu je svaki mesec bitan. Inace je 21vi na listi. Videcemo koliko ce napredovati, Magnus je recimo sa 17 bio cetrti na svetu, a sa 19 prvi. Talentovan jeste, ali mnogi su bili talentovani u tim godinama pa nista.
Kvota na Magnusa u ovom mecu je bila 1.15, ali ovo je egzibicija, pa tako CNN i ostali ne treba da pretetuju sa naslovima.

maRTel

pre 4 godine

Ne bih se slozio da je prevelika senzacija.
Momak igra vrhunski vec neko vreme, dobijao je i fenomenalog americkog sahistu Hikara Nakamuru u par navrata. Bilo je samo pitanje vremena kad ce otkinuti bod i vanserijskom Magnusu.
Sve cestitke.

Barolo

pre 4 godine

Bas sam sinoc citao o Karlsenu stvarno genije ali sam na kraju procitao da mu je jedno vrijeme mentor bio Kasparov i tu mi je odmah pao u ocima. Nije bas morao to djubre od Kasparova da angazuje za mentora.

NikolaKG80

pre 4 godine

Zašto se nigde ne pominje ime sajta koji je organizovao online turnir? Ne mogu da kažem da sam oduševljen sajtom chess24.com, koji deluje kao da zauzima baš mnogo sistemskih resursa, ali su ljudi koji stoje iza cele priče jako pozitivni i zanimljivi

mlekadžija

pre 4 godine

И Фишер је као тинејџер побеђивао тадашње великане. А као мало старији је урадио што нико није пре тога...старији се сећају...6:0 Тајманов, Ларсен 6:0, Петросјан је прошао нешто мало "боље"....непоновљива серија крунисана титулом у Рејкјавику 72 против Спаског ...

Pedja

pre 4 godine

I da da dodam nesto sto malocas nije moglo da stane. Mislim da bi bilo dobro da nadjete nekog sahistu ko ce da napise jedan ili dva teksta nedeljno o sahu. Naravno tu mislim da taj neko to volontira. Sah ce dobiti na popularnosti kroz te tekstove, a taj neko ce da izgubi 1h nedeljno ali i da dobije svojih 5 minuta slave na internetu. Bilo bi lepo da nadjete nekog velemajstora ili intermajstora, ali ako nema takvih, siguran sam da bi i bilo ko ko ima rejting barem 2000 pisao bolje tekstove od 90% poznatih svetskih novina. Evo ja na primer procenjujem svoju "snagu" na 2050, a siguran sam da sam strucniji od svih sajtova koji nisu sahovski a pisu ovakve vesti. Pozdrav jos jednom!

sat

pre 4 godine

(Pedja, 18. april 2020 11:52)

Pa nema Karlsen 50, 60 ili vise godina pa da napises
"Posto je Alireza mladji on tu ima prednost jer ima brze relfekse sa misem."
Ima covek 29 godina, tako da uopste ne mora da znaci da Firuzja ima bolje reflekse

Trustno1

pre 4 godine

Ovo je online igrano plus se Karlsen snima i govori i analizira tokom triminutne partije gde automatski nije dovoljno skoncentrisan. Karlsen je trenutno najjaci igrac u svim kategorijama saha. U sporim, brzim, munjevitim partijama.

mili

pre 4 godine

danas se igra online turnir nagrada 250 hiljada eura ( 8 najboljih sa rang liste) Carlsen, Cuarana, giriscuk, jan nepomisci, lavagne,giri, ding i faruza!

Mj23

pre 4 godine

Prije se nakon 40 poteza partija prekidala i nastavljala sutra. Rusi bi okupili konzorciji i 6-7 vrhunskih ruskih velemajstora bi analiziralo sve moguce poteze cijelu noc.

Fišer je bio protiv toga, zahtijevao je da se partija mora zavrsiti isti dan. No Rusi mu ni tako nisu mogli nista.

Kaze ovaj da Fišer nije isao na pobjedu, a Fišer je imao 20 pobjeda zaredom. 20 partija, 20 pobjeda zaredom, od čega je dosta njih protiv bivsih svjetskih prvaka.

Ono za što se on zalagao bi danas sigurno značilo za popularizaciju šaha. Trazio je da se mec za titulu igra tko prije pet bodova, a da se remi ne racuna kao pola boda.

Lani su Caruana i Carlaen igrali 20 partija i svih 20 je bilo remi. Uzas.

Fišer se zalagao i za random šah. Tad su ga ismijali gotovo svi, a lani je prvi put odigrano Fišer Random SP u šahu gdje je Nakamura lagano dobio Carlsena.

Fenomenalne partije, pogledajte na netu.

Zanimljivost kod fisers jest sto je znao spanjolski, jugoslavenski i ruski jezik zbog literatura koje je gutao. Prica se da je znao sve partije Sppaskog napamet prije njihovog finala.

Uglavnom, sahovski genije koji je nazalost imao problema s psihom i tu se pogubio.

Umro je na Islandu, sam kao pas. Postoji legenda da je par godina prije smrti nepoznat igrač razvalio sve igrače na kompjuteru. Po komentarima na četu i lociranju signala (island) smatra se da je to bio Fišer. Neke anegdote su ga pitali u četu koje skoro nitko ne zna i on je odmah odgovorio

Znalac

pre 4 godine

nista nemoguce, osvojio je brdo najjacih turnira u zadnjih godinu dana. Ne moze vecito pobedjivati. I Nole/Rafa gube. Mali je zaista vrhunski a u sahovskoj areni nema milosti...

Dama fore za Zika

pre 4 godine

Molim komentatore da im pisanje o sahu ne bude zavisno od politike.Uzdizati Fisera koji je sve sahiste cak i zenske partije najvise proucavao u to vreme u odnosu na brilijantnost jednog Talja ili pre njih Aljehina je neozbiljno.Jedini sahista u istoriji koji je uvek isao na pobedu je Talj.Svi su taktizirali i spustili nivo saha jer niko ne sme da rizukuje.Fiser je bio najgori po tom pitanju jer kada su krenuli da ga analiziraju i otkrivaju on je postavljao kojekakve uslove.Moramo razgraniciti vrhunske igrace(Botvinik,Petrosjan,Karpov,Karlsen) i genije(Aljehin,Talj,Kasparov).
(Zico, 18. april 2020 13:49)

Zahvaljujemo se na glasu.
Zico, u pra i si da treba izdvojiti politiku ovde, zato si ti napravio večnu listu sa 7 sahista od kojih su 6 Rusi. Realno sigurno nije! Kapablanka, Anand, Kramnik su monogo pre nekih imena navedenih gore. Vrlo neizbiljan komentar za Fishera!!!
To bi ti rekao bilo koji ozbiljniji igrač šaha...Iz tvog komentara shvatam da nisi igrao ozbiljnije šah od igranha sa svohim ukućanima!!

realan

pre 4 godine

@Trustno1 zapravo nije prvi na listi u blitz varijanti (bullet) ili munjevitom kako si ga ti nazvao. Tu je Nakamura dominantan.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kD, 18. april 2020 12:20)

Svasta ce covek ovde da procita. Magnus ima 5 titula sampiona sveta u brzopoteznom sahu, a Nakamura 0. Magnus je prvi u standardnom sahu i rapidu i spletom okolnosti 2 iza Nakamure u blicu. Jeste Nakamura dobar u prozopoteznom sahu, ali samo neko ko se ne razume u sah moze da kaze da je bolji od Magnusa i da slepo gleda listu. Uopstalom, igrali su za titulu prosle godine doigravane i Magnus ga je dobio.

Sta posle Kramnika

pre 4 godine

Pa djelomicno bih se slozio sa tobom. Naravno da je Fiser bio vrhunski, jedan od najboljih ikada ali ti njegovi uslovi, tenzije koje je dizao, da se igra po njegovim pravilima doveli su do toga da mu se prigovara na nacin ok najbolji si ali pod tvojim uslovima. I protiv Spaskog, prvi put, gubio je 2:0 dok nije uslovio da se igra bez kamera i da se preseli u zatvorenu sobu. Onda uslovljanje saveza, kada je trebao da branio titulu, da se mjenjaju pravila u njegovu korist i da mu za odbranu treba pobjeda mannmje nego protivniku. Sve je to na kraju umanjivalo njegovu superiornost.
(Barolo, 18. april 2020 11:18)

Barolo, vrlo površno. Pretpostavljam da si jedan od onih koji su na osnovu poglefanog filma Pawn sacriface dajes misljenje. Probacu kratko da je uputim u temu koju ne razumes. Prvo, Rusi su vreme legendarnog Bobija Fishera imali primat u sahu.
Fischer, Robert James g USA 2720
2 . Korchnoi, Viktor g URS 2670
. . Spassky, Boris V. g URS 2670
4 . Geller, Efim P. g URS 2660
5 . Larsen, Bent g DEN 2650
. . Petrosian, Tigran g URS 2650
7 . Botvinnik, Mikhail g URS 2640
. . Polugaevsky, Lev g URS 2640
9 . Portisch, Lajos g HUN 2630
10 . Smyslov, Vassily g URS 2620
.. . Stein, Leonid g URS 2620
12 . Hort, Vlastimil g CSR 2610
13 . Keres, Paul g URS 2600*
.. . Taimanov, Mark E. g URS 2600
15 . Krogius, Nikolai V. g URS 2590
.. . Tal, Mikhail



Prebroj ruske igrace. U pravoniztog razloga često su nameštali turnire u dogovoru sa svojim šahistima. To je smetalo Fisheru.
Drugo, pobednik turnira kandidata izaziva aktuelnog svetskog prvaka, agle čuda na tom turniru opet mbogo ruskih sahista. 1970. mnogo cudnih rezultata na tom turniru, ali Fisher pobudjuje i sice pravo da igra za titulu 1972.

Uspeo je da dominira u sagu tih gofina, skoro nepobediv. Usiljeni poredak u sahu koji je nametnut od ruskih sahista he srusio, borio se za ravnopravan polozaj saha u odnosu na druge sportove...itd.

ja

pre 4 godine

Nagrada za umni sport i to pobednika 14 000,zato u sportovima gde buzdovan caruje a um klade valja milioni evra... 
Ovaj svet nije zasluzio da propadne tek tako vec u Danteovim krugovima.. 
(apostol, 18. april 2020 10:30) 

Dobra je ideja, samo što to nikog ne zanima, ne bi moglo da se zaradi od marketinga, sponzora...još bolja ideja istraživačima na institutima i fakultetima dati milion evra koji svojim mozgovima i nešto korisno rade.

s

pre 4 godine

Cini mi se prosle godine ga je umalo dobio. To finale je bilo malo kontroverzno, zalio se Alreza da je Magnus pricao tokom meca i ometao ga. I to ga je Magnus dobio tako sto je cini mi se isteklo vreme, i iako je bio u losijoj pozociji, teoretski je mogao da zada Alrezi mat, takva su neka pravila, pa je dobio taj mec. Svakako za sada je Magnus najbolji sah igrac na svetu.
Tesko je porediti igrace iz razlicitih perioda, cak je veliki poznavaoci saha bi bili u dilemi ko je bolji, Fiser, Kasparov, Magnus..

Zico

pre 4 godine

Molim komentatore da im pisanje o sahu ne bude zavisno od politike.Uzdizati Fisera koji je sve sahiste cak i zenske partije najvise proucavao u to vreme u odnosu na brilijantnost jednog Talja ili pre njih Aljehina je neozbiljno.Jedini sahista u istoriji koji je uvek isao na pobedu je Talj.Svi su taktizirali i spustili nivo saha jer niko ne sme da rizukuje.Fiser je bio najgori po tom pitanju jer kada su krenuli da ga analiziraju i otkrivaju on je postavljao kojekakve uslove.Moramo razgraniciti vrhunske igrace(Botvinik,Petrosjan,Karpov,Karlsen) i genije(Aljehin,Talj,Kasparov).

Zico

pre 4 godine

Ne obracam se slobinatoru i slicnima jer to ne razumeju.Fiser je mit kao plod propagande medija.Najlakse je videti te primere u fudbalu:Bekenbauer Nemacka,Dzajic SFRJ,Carlton Engleska...Ne razmisljajte sta vam kazu vec sta sami vidite.Dzajic nije ni u prvih deset bivse SFRJ,ali su mnoge ubedili da je on broj jedan iako je ceo vek driblao aut liniju.

marko

pre 4 godine

Izgubio je prosle godine i tri puta protiv kompjutera,zato je sah igra Bogova,koliko god mislis da si dobar,uvel te neko demantuje novim otvaranjem koje ne znas,ima beskonacno mogucnosti. Ali jedan je bio Fiser,ocete gospodo da igram? Nema frke,dajte 5 miliona,nabio je standarde vrhunskim sahistima i uslove,ovo danas za 14h dolara,mizerija.
(Тајни детектив Ђидо Мова, 18. april 2020 10:24)

o cemu ti pricas pa rus Kasparov je igrao za milione, ovo je neki mali bliz turnir zato je nagrada 14 hiljada, samo je pola miliona nagrada za pobednika turnira kandidata koji tek treba da se bore za svetsku titulu!

a sto se tice Fisera, sjajan sahista, ali barem ima 5 boljih Kasparov, Karpov, Talj, Botvinik i naravno Magnus Carlsen!
Fiser je jedanput bio prvak a ovi vise puta osim Talja koji je kao Fiser uzdrmao svet saha i postao sampion i ameri od toga napravili propagandu, uglavnom posle fisera ameri su imali samo uvozne sahiste Caurana (Italija), nakamura(japan).

Pedja

pre 4 godine

Pedja@
A Magnus je star pa slabiji refleksi :)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (cvrko, 18. april 2020 12:22)

Cinjenica je da su refleksi bolji u 17 godina nego u 30. Nije naravno to toliko velika razlika, ali nije ni zanemraljiva. Pa uzmi primer Rubikove kocke. Uvek su najbrzi u resavanju bili tinejdzeri. E sada, nije to jedini razlog. Jednostavno je poznato da Magnus nije toliko brz sa misem kao Nakamura, Alireza, Andrew Teng itd. On i kada igra 1 minut partije dobija ih tako sto matira protivnika, a i on sam ce da prizna da nije najbrzi sa misem. Dakle, cim ima dovoljno vremena da takve stvari ne odlucuju( a u bilo kom ozbiljnom mecu u sahu to nije slucaj) zna se ko je najbolji.

Dragan g.

pre 4 godine

Amerikanci su imali komples,jer su decenijama najbolji šahisti bili iz Rusije. Kad se pojavio Fišer , mogao je da traži novca koliko je hteo ,samo da postane svetski prvak. I zaista je Šah posle Fišera decenijama bio dobro plaćen.To je bio samo trenutak ,jer su posle ovim umnim sportom opet zavladali Rusi,Indijci ... i drugi ,alo ne i Amerikanci. Jedina im je šansa da kupe nekog mladog i talentovanog sa strane,jer ga kao Amerikanca neće dugu pronaći.

slobinator

pre 4 godine

(Zico, 18. april 2020 13:49)
da bi nešto komentariso o šahu morao bi prvo da znaš da poređaš figure,a posle ovakvih gluposti koje si napisao jasno je da i to ne znaš.inače online šah i pravi šah su nebo i zemlja.verujem da bi karlsen ovog klinca dobio ubedljivo uživo.

cobo

pre 4 godine

Sta posle Kramnika @
Protiv broja 12 Vlastimira Horta CSSR sam davno igrao,igrao je simultanku na 28 ploca,ja napravio bunker oko kralja a on svaki put kad naidje odnese mi figuru :(
I tako Vlasta dobi 2500DM za 45 min,ona dvojca sto su izvukli remi dobili po pivu :):)

Barolo

pre 4 godine

Bas sam sinoc citao o Karlsenu stvarno genije ali sam na kraju procitao da mu je jedno vrijeme mentor bio Kasparov i tu mi je odmah pao u ocima. Nije bas morao to djubre od Kasparova da angazuje za mentora.

Nebojša

pre 4 godine

Nagrada za umni sport i to pobednika 14 000,zato u sportovima gde buzdovan caruje a um klade valja milioni evra...
Ovaj svet nije zasluzio da propadne tek tako vec u Danteovim krugovima..
(apostol, 18. april 2020 10:30)

Ništa ti od danas prestani da gledaš sport i kreni da pratiš samo šah ti i tvoji istomišljenici pa će i nagrade biti veće to je tako prosto ovde na portalu lupetaš a u praksi fudbalica basket ili tenis...

apostol

pre 4 godine

Nagrada za umni sport i to pobednika 14 000,zato u sportovima gde buzdovan caruje a um klade valja milioni evra...
Ovaj svet nije zasluzio da propadne tek tako vec u Danteovim krugovima..

Тајни детектив Ђидо Мова

pre 4 godine

Izgubio je prosle godine i tri puta protiv kompjutera,zato je sah igra Bogova,koliko god mislis da si dobar,uvel te neko demantuje novim otvaranjem koje ne znas,ima beskonacno mogucnosti. Ali jedan je bio Fiser,ocete gospodo da igram? Nema frke,dajte 5 miliona,nabio je standarde vrhunskim sahistima i uslove,ovo danas za 14h dolara,mizerija.

Don Kihot

pre 4 godine

Malo ste preterali. Nije nikakav potres u svetskom sahu. Ovo je samo onlajn igra preko interneta. U pravom sahu je Magnus Karlsen ubedljivo najjaci igrac na planeti vec godinama. Ne mesajte babe i zabe

Kibo

pre 4 godine

Nagrada za umni sport i to pobednika 14 000,zato u sportovima gde buzdovan caruje a um klade valja milioni evra...
Ovaj svet nije zasluzio da propadne tek tako vec u Danteovim krugovima..
(apostol, 18. april 2020 10:30)

Me znam sto se cudis. Jesi nekad gledao na televiziji sah? A na internetu? Ja nisam iako ga volim i igram sa vremena na vreme. Kad nema pata od sponzora i TV prenosa, normalno je da nece biti para u sportu. A drugo, ko kaze da umni sport treba da bude vise placen? Zasto bih vise cenio ineligentnog sahistu od fudbalera? Obojica su mnogo mnogo trenirali da bi bili vrhunski sportisti i nemoj misliti da je to tamo trcanje za loptom, imas sto trenera, taktike, akcija itd. Okej,verovatno su sahisti inteligentniji ali kakve veze ima?

Zico

pre 4 godine

Ne obracam se slobinatoru i slicnima jer to ne razumeju.Fiser je mit kao plod propagande medija.Najlakse je videti te primere u fudbalu:Bekenbauer Nemacka,Dzajic SFRJ,Carlton Engleska...Ne razmisljajte sta vam kazu vec sta sami vidite.Dzajic nije ni u prvih deset bivse SFRJ,ali su mnoge ubedili da je on broj jedan iako je ceo vek driblao aut liniju.

marko

pre 4 godine

Izgubio je prosle godine i tri puta protiv kompjutera,zato je sah igra Bogova,koliko god mislis da si dobar,uvel te neko demantuje novim otvaranjem koje ne znas,ima beskonacno mogucnosti. Ali jedan je bio Fiser,ocete gospodo da igram? Nema frke,dajte 5 miliona,nabio je standarde vrhunskim sahistima i uslove,ovo danas za 14h dolara,mizerija.
(Тајни детектив Ђидо Мова, 18. april 2020 10:24)

o cemu ti pricas pa rus Kasparov je igrao za milione, ovo je neki mali bliz turnir zato je nagrada 14 hiljada, samo je pola miliona nagrada za pobednika turnira kandidata koji tek treba da se bore za svetsku titulu!

a sto se tice Fisera, sjajan sahista, ali barem ima 5 boljih Kasparov, Karpov, Talj, Botvinik i naravno Magnus Carlsen!
Fiser je jedanput bio prvak a ovi vise puta osim Talja koji je kao Fiser uzdrmao svet saha i postao sampion i ameri od toga napravili propagandu, uglavnom posle fisera ameri su imali samo uvozne sahiste Caurana (Italija), nakamura(japan).

Pedja

pre 4 godine

Najpre da napomenem da je lepo da objavite ponekad neku vest iz saha, pa cak i ovu koja je malo prenaduvana.
Sada da probam da objasnim kako je izgledao taj mec. U svakoj partiji i Magnus i njegov protivnik su imali po 3 minuta za celu partiju i morali su da pricaju o potezima dok igraju. Zato se i zove Banter cup. Tu nailazimo na dve jeko bitne svari:
1) Posto sam gledao i video Alireze i Magnusa, moze se zakljuciti da je Magnus pricao mnogo vise, sto svakako utice na koncetraciju tokom igre. Mladi Alireza je uglavnom samo ponavljao poteze koje je igrao.
2) Druga jako bitna stvar, i po meni greska organizatora(chess24), je ta sto se vreme nije dodavalo posle svakakog poteza(Sto se na ozbiljnim turnirima uvek radi). Cak i bez dodavanja je Magnus najbolji, ali protiv mladih igraca postaje opasna igra na vreme kada i jedan i drugi imaju po 30 sekundi. Posto je Alireza mladji on tu ima prednost jer ima brze relfekse sa misem.I ja najcesce na netu igram na 3 minuta, i na kraju ponekad samo jurim da protivnika dobijem na vreme. To nije vise sah ali ja i igram samo da se razonodim.
Mladi Alireza inace ima 16 godina i 10 meseci, a u tom uzrastu je svaki mesec bitan. Inace je 21vi na listi. Videcemo koliko ce napredovati, Magnus je recimo sa 17 bio cetrti na svetu, a sa 19 prvi. Talentovan jeste, ali mnogi su bili talentovani u tim godinama pa nista.
Kvota na Magnusa u ovom mecu je bila 1.15, ali ovo je egzibicija, pa tako CNN i ostali ne treba da pretetuju sa naslovima.

Trustno1

pre 4 godine

Ovo je online igrano plus se Karlsen snima i govori i analizira tokom triminutne partije gde automatski nije dovoljno skoncentrisan. Karlsen je trenutno najjaci igrac u svim kategorijama saha. U sporim, brzim, munjevitim partijama.

Sta posle Kramnika

pre 4 godine

Pa djelomicno bih se slozio sa tobom. Naravno da je Fiser bio vrhunski, jedan od najboljih ikada ali ti njegovi uslovi, tenzije koje je dizao, da se igra po njegovim pravilima doveli su do toga da mu se prigovara na nacin ok najbolji si ali pod tvojim uslovima. I protiv Spaskog, prvi put, gubio je 2:0 dok nije uslovio da se igra bez kamera i da se preseli u zatvorenu sobu. Onda uslovljanje saveza, kada je trebao da branio titulu, da se mjenjaju pravila u njegovu korist i da mu za odbranu treba pobjeda mannmje nego protivniku. Sve je to na kraju umanjivalo njegovu superiornost.
(Barolo, 18. april 2020 11:18)

Barolo, vrlo površno. Pretpostavljam da si jedan od onih koji su na osnovu poglefanog filma Pawn sacriface dajes misljenje. Probacu kratko da je uputim u temu koju ne razumes. Prvo, Rusi su vreme legendarnog Bobija Fishera imali primat u sahu.
Fischer, Robert James g USA 2720
2 . Korchnoi, Viktor g URS 2670
. . Spassky, Boris V. g URS 2670
4 . Geller, Efim P. g URS 2660
5 . Larsen, Bent g DEN 2650
. . Petrosian, Tigran g URS 2650
7 . Botvinnik, Mikhail g URS 2640
. . Polugaevsky, Lev g URS 2640
9 . Portisch, Lajos g HUN 2630
10 . Smyslov, Vassily g URS 2620
.. . Stein, Leonid g URS 2620
12 . Hort, Vlastimil g CSR 2610
13 . Keres, Paul g URS 2600*
.. . Taimanov, Mark E. g URS 2600
15 . Krogius, Nikolai V. g URS 2590
.. . Tal, Mikhail



Prebroj ruske igrace. U pravoniztog razloga često su nameštali turnire u dogovoru sa svojim šahistima. To je smetalo Fisheru.
Drugo, pobednik turnira kandidata izaziva aktuelnog svetskog prvaka, agle čuda na tom turniru opet mbogo ruskih sahista. 1970. mnogo cudnih rezultata na tom turniru, ali Fisher pobudjuje i sice pravo da igra za titulu 1972.

Uspeo je da dominira u sagu tih gofina, skoro nepobediv. Usiljeni poredak u sahu koji je nametnut od ruskih sahista he srusio, borio se za ravnopravan polozaj saha u odnosu na druge sportove...itd.

Zico

pre 4 godine

Molim komentatore da im pisanje o sahu ne bude zavisno od politike.Uzdizati Fisera koji je sve sahiste cak i zenske partije najvise proucavao u to vreme u odnosu na brilijantnost jednog Talja ili pre njih Aljehina je neozbiljno.Jedini sahista u istoriji koji je uvek isao na pobedu je Talj.Svi su taktizirali i spustili nivo saha jer niko ne sme da rizukuje.Fiser je bio najgori po tom pitanju jer kada su krenuli da ga analiziraju i otkrivaju on je postavljao kojekakve uslove.Moramo razgraniciti vrhunske igrace(Botvinik,Petrosjan,Karpov,Karlsen) i genije(Aljehin,Talj,Kasparov).

slobinator

pre 4 godine

(Zico, 18. april 2020 13:49)
da bi nešto komentariso o šahu morao bi prvo da znaš da poređaš figure,a posle ovakvih gluposti koje si napisao jasno je da i to ne znaš.inače online šah i pravi šah su nebo i zemlja.verujem da bi karlsen ovog klinca dobio ubedljivo uživo.

Pedja

pre 4 godine

I da da dodam nesto sto malocas nije moglo da stane. Mislim da bi bilo dobro da nadjete nekog sahistu ko ce da napise jedan ili dva teksta nedeljno o sahu. Naravno tu mislim da taj neko to volontira. Sah ce dobiti na popularnosti kroz te tekstove, a taj neko ce da izgubi 1h nedeljno ali i da dobije svojih 5 minuta slave na internetu. Bilo bi lepo da nadjete nekog velemajstora ili intermajstora, ali ako nema takvih, siguran sam da bi i bilo ko ko ima rejting barem 2000 pisao bolje tekstove od 90% poznatih svetskih novina. Evo ja na primer procenjujem svoju "snagu" na 2050, a siguran sam da sam strucniji od svih sajtova koji nisu sahovski a pisu ovakve vesti. Pozdrav jos jednom!

Mj23

pre 4 godine

Prije se nakon 40 poteza partija prekidala i nastavljala sutra. Rusi bi okupili konzorciji i 6-7 vrhunskih ruskih velemajstora bi analiziralo sve moguce poteze cijelu noc.

Fišer je bio protiv toga, zahtijevao je da se partija mora zavrsiti isti dan. No Rusi mu ni tako nisu mogli nista.

Kaze ovaj da Fišer nije isao na pobjedu, a Fišer je imao 20 pobjeda zaredom. 20 partija, 20 pobjeda zaredom, od čega je dosta njih protiv bivsih svjetskih prvaka.

Ono za što se on zalagao bi danas sigurno značilo za popularizaciju šaha. Trazio je da se mec za titulu igra tko prije pet bodova, a da se remi ne racuna kao pola boda.

Lani su Caruana i Carlaen igrali 20 partija i svih 20 je bilo remi. Uzas.

Fišer se zalagao i za random šah. Tad su ga ismijali gotovo svi, a lani je prvi put odigrano Fišer Random SP u šahu gdje je Nakamura lagano dobio Carlsena.

Fenomenalne partije, pogledajte na netu.

Zanimljivost kod fisers jest sto je znao spanjolski, jugoslavenski i ruski jezik zbog literatura koje je gutao. Prica se da je znao sve partije Sppaskog napamet prije njihovog finala.

Uglavnom, sahovski genije koji je nazalost imao problema s psihom i tu se pogubio.

Umro je na Islandu, sam kao pas. Postoji legenda da je par godina prije smrti nepoznat igrač razvalio sve igrače na kompjuteru. Po komentarima na četu i lociranju signala (island) smatra se da je to bio Fišer. Neke anegdote su ga pitali u četu koje skoro nitko ne zna i on je odmah odgovorio

Dragan g.

pre 4 godine

Amerikanci su imali komples,jer su decenijama najbolji šahisti bili iz Rusije. Kad se pojavio Fišer , mogao je da traži novca koliko je hteo ,samo da postane svetski prvak. I zaista je Šah posle Fišera decenijama bio dobro plaćen.To je bio samo trenutak ,jer su posle ovim umnim sportom opet zavladali Rusi,Indijci ... i drugi ,alo ne i Amerikanci. Jedina im je šansa da kupe nekog mladog i talentovanog sa strane,jer ga kao Amerikanca neće dugu pronaći.

Pedja

pre 4 godine

Pedja@
A Magnus je star pa slabiji refleksi :)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (cvrko, 18. april 2020 12:22)

Cinjenica je da su refleksi bolji u 17 godina nego u 30. Nije naravno to toliko velika razlika, ali nije ni zanemraljiva. Pa uzmi primer Rubikove kocke. Uvek su najbrzi u resavanju bili tinejdzeri. E sada, nije to jedini razlog. Jednostavno je poznato da Magnus nije toliko brz sa misem kao Nakamura, Alireza, Andrew Teng itd. On i kada igra 1 minut partije dobija ih tako sto matira protivnika, a i on sam ce da prizna da nije najbrzi sa misem. Dakle, cim ima dovoljno vremena da takve stvari ne odlucuju( a u bilo kom ozbiljnom mecu u sahu to nije slucaj) zna se ko je najbolji.

kD

pre 4 godine

Danas u 16h pocinje nov online turnir, ucesrvuje 8 vrhunskih igraca iz top 15 na svetu medju kojima naravno i Magnus, Karuana, Nakamura, Aliriza, Ian, itd. Koga zanima sah, sjajna prilika za malo zabave u ovom zatvoru. Proguglajte na kom se sajtu igra, nece mi objaviti komentar ako ostavim ime sajta. Pozdrav

Barolo

pre 4 godine

Izgubio je prosle godine i tri puta protiv kompjutera,zato je sah igra Bogova,koliko god mislis da si dobar,uvel te neko demantuje novim otvaranjem koje ne znas,ima beskonacno mogucnosti. Ali jedan je bio Fiser,ocete gospodo da igram? Nema frke,dajte 5 miliona,nabio je standarde vrhunskim sahistima i uslove,ovo danas za 14h dolara,mizerija.
(Тајни детектив Ђидо Мова, 18. april 2020)

Pa djelomicno bih se slozio sa tobom. Naravno da je Fiser bio vrhunski, jedan od najboljih ikada ali ti njegovi uslovi, tenzije koje je dizao, da se igra po njegovim pravilima doveli su do toga da mu se prigovara na nacin ok najbolji si ali pod tvojim uslovima. I protiv Spaskog, prvi put, gubio je 2:0 dok nije uslovio da se igra bez kamera i da se preseli u zatvorenu sobu. Onda uslovljanje saveza, kada je trebao da branio titulu, da se mjenjaju pravila u njegovu korist i da mu za odbranu treba pobjeda mannmje nego protivniku. Sve je to na kraju umanjivalo njegovu superiornost.

Dama fore za Zika

pre 4 godine

Molim komentatore da im pisanje o sahu ne bude zavisno od politike.Uzdizati Fisera koji je sve sahiste cak i zenske partije najvise proucavao u to vreme u odnosu na brilijantnost jednog Talja ili pre njih Aljehina je neozbiljno.Jedini sahista u istoriji koji je uvek isao na pobedu je Talj.Svi su taktizirali i spustili nivo saha jer niko ne sme da rizukuje.Fiser je bio najgori po tom pitanju jer kada su krenuli da ga analiziraju i otkrivaju on je postavljao kojekakve uslove.Moramo razgraniciti vrhunske igrace(Botvinik,Petrosjan,Karpov,Karlsen) i genije(Aljehin,Talj,Kasparov).
(Zico, 18. april 2020 13:49)

Zahvaljujemo se na glasu.
Zico, u pra i si da treba izdvojiti politiku ovde, zato si ti napravio večnu listu sa 7 sahista od kojih su 6 Rusi. Realno sigurno nije! Kapablanka, Anand, Kramnik su monogo pre nekih imena navedenih gore. Vrlo neizbiljan komentar za Fishera!!!
To bi ti rekao bilo koji ozbiljniji igrač šaha...Iz tvog komentara shvatam da nisi igrao ozbiljnije šah od igranha sa svohim ukućanima!!

octavian

pre 4 godine

Ko ne prati sah,mozda mu ovo deluje kao senzacija.Alireza je fenomenalan,gotvo sigurno novi broj 1.Fantastican i kreativan,cak je i Hikarua Nakamuru nadmasio u blitzu,sto se cinilo nemogucim do skoro.Decko je hrabar,odlucan i neverovatan talenat.Imao je Magnusa i na svetskom prvenstvu prosle godine,ali je posle kontroverzne odluke izgubio.Vratilo mu se.Taj divni sah..

Znalac

pre 4 godine

nista nemoguce, osvojio je brdo najjacih turnira u zadnjih godinu dana. Ne moze vecito pobedjivati. I Nole/Rafa gube. Mali je zaista vrhunski a u sahovskoj areni nema milosti...

realan

pre 4 godine

@Trustno1 zapravo nije prvi na listi u blitz varijanti (bullet) ili munjevitom kako si ga ti nazvao. Tu je Nakamura dominantan.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kD, 18. april 2020 12:20)

Svasta ce covek ovde da procita. Magnus ima 5 titula sampiona sveta u brzopoteznom sahu, a Nakamura 0. Magnus je prvi u standardnom sahu i rapidu i spletom okolnosti 2 iza Nakamure u blicu. Jeste Nakamura dobar u prozopoteznom sahu, ali samo neko ko se ne razume u sah moze da kaze da je bolji od Magnusa i da slepo gleda listu. Uopstalom, igrali su za titulu prosle godine doigravane i Magnus ga je dobio.

ja

pre 4 godine

Nagrada za umni sport i to pobednika 14 000,zato u sportovima gde buzdovan caruje a um klade valja milioni evra... 
Ovaj svet nije zasluzio da propadne tek tako vec u Danteovim krugovima.. 
(apostol, 18. april 2020 10:30) 

Dobra je ideja, samo što to nikog ne zanima, ne bi moglo da se zaradi od marketinga, sponzora...još bolja ideja istraživačima na institutima i fakultetima dati milion evra koji svojim mozgovima i nešto korisno rade.

Jonnac

pre 4 godine

To se desava, bas zato sto je blic. Nema puno vremena za razmisljanje, pa se desi neki grub previd koji se inace ne bi desio. Inace, Firuzja je zver u blic i bulit sahu (minut po partiji), tako da je moguce da ga dobije. Nije bas toliko iznenadjenje i potres kakvim ste ga prikazali.

mili

pre 4 godine

danas se igra online turnir nagrada 250 hiljada eura ( 8 najboljih sa rang liste) Carlsen, Cuarana, giriscuk, jan nepomisci, lavagne,giri, ding i faruza!

mlekadžija

pre 4 godine

И Фишер је као тинејџер побеђивао тадашње великане. А као мало старији је урадио што нико није пре тога...старији се сећају...6:0 Тајманов, Ларсен 6:0, Петросјан је прошао нешто мало "боље"....непоновљива серија крунисана титулом у Рејкјавику 72 против Спаског ...

sat

pre 4 godine

(Pedja, 18. april 2020 11:52)

Pa nema Karlsen 50, 60 ili vise godina pa da napises
"Posto je Alireza mladji on tu ima prednost jer ima brze relfekse sa misem."
Ima covek 29 godina, tako da uopste ne mora da znaci da Firuzja ima bolje reflekse

maRTel

pre 4 godine

Ne bih se slozio da je prevelika senzacija.
Momak igra vrhunski vec neko vreme, dobijao je i fenomenalog americkog sahistu Hikara Nakamuru u par navrata. Bilo je samo pitanje vremena kad ce otkinuti bod i vanserijskom Magnusu.
Sve cestitke.

brm

pre 4 godine

Kakva crna senzacija, Alireza je u decembru bio 2. u rapid na svetskom prvenstvu, upravo iza Magnusa, i 6. u blicu. I ne možete da pišete o poziciji u klasičnom šahu, a govorite o jednom online meču u blicu. Alireza svakako jeste mogući naslednik Magnusa, tako da ovo nije nikakva senzacija. Pored svega, nije bio ni zvaničan meč, pa ni pripreme nisu bile tako duboke i detaljne. Tokom igranja, obojica su istovremeno komentarisala te partije. Ne pravite vest tamo gde je nema. Mogli ste da pratite candidates turnir, koji je bio poslednji aktivni sportski događaj.

p.s. Dečko je napustio iransku federaciju prošle godine, jer su branili da igra na turnirima gde ima Izraelaca. Trenutno nastupa pod FIDE zastavom. Najbliži je Francuzima (tamo živi i trenira sa njima), tako da je moguće da će u budućnosti igrati pod Francuskom zastavom.

cobo

pre 4 godine

Sta posle Kramnika @
Protiv broja 12 Vlastimira Horta CSSR sam davno igrao,igrao je simultanku na 28 ploca,ja napravio bunker oko kralja a on svaki put kad naidje odnese mi figuru :(
I tako Vlasta dobi 2500DM za 45 min,ona dvojca sto su izvukli remi dobili po pivu :):)

kiwan(a)uka

pre 4 godine

Za one koji prate šah ovo i nije nikakva senzacija. Malo iznenađenje jeste, ali nećemo pretjerivati. Firjuza će u nekoj doglednoj budućnosti biti Magnusov izazivač i u klasičnom formatu. Pozdrav svim ljubiteljima ove predivne igre

NikolaKG80

pre 4 godine

Zašto se nigde ne pominje ime sajta koji je organizovao online turnir? Ne mogu da kažem da sam oduševljen sajtom chess24.com, koji deluje kao da zauzima baš mnogo sistemskih resursa, ali su ljudi koji stoje iza cele priče jako pozitivni i zanimljivi

s

pre 4 godine

Cini mi se prosle godine ga je umalo dobio. To finale je bilo malo kontroverzno, zalio se Alreza da je Magnus pricao tokom meca i ometao ga. I to ga je Magnus dobio tako sto je cini mi se isteklo vreme, i iako je bio u losijoj pozociji, teoretski je mogao da zada Alrezi mat, takva su neka pravila, pa je dobio taj mec. Svakako za sada je Magnus najbolji sah igrac na svetu.
Tesko je porediti igrace iz razlicitih perioda, cak je veliki poznavaoci saha bi bili u dilemi ko je bolji, Fiser, Kasparov, Magnus..