1. (Armin, 9. april 2020 10:55)

  First serve: Isner
  Second serve: Federer
  Volley: Federer
  Half-volley: Federer
  Forehand: Federer
  Backhand: Federer
  Slice: Federer
  Smash: Federer
  Overhead backhand volley: Federer
  Anticipation: Federer
  Return: Nalbandian
  Tweener: Federer
  Improvisation: Federer
  Chip and charge: Federer
  Lob: Murray
  Never gives up: Nadal
  Court coverage: Monfils
  Body extension: Djoković

  Head-2-Head, Djoković VS Federer: DJOKOVIĆ (27 - 23)

  … The END
  (Ora011, 9. april 2020 17:17)

  # Link komentara

 2. First serve: Isner
  Second serve: Federer
  Volley: Federer
  Half-volley: Federer
  Forehand: Federer
  Backhand: Federer
  Slice: Federer
  Smash: Federer
  Overhead backhand volley: Federer
  Anticipation: Federer
  Return: Nalbandian
  Tweener: Federer
  Improvisation: Federer
  Chip and charge: Federer
  Lob: Murray
  Never gives up: Nadal
  Court coverage: Monfils
  Body extension: Djoković
  (Armin, 9. april 2020 10:55)

  # Link komentara

 3. Servis: Džon Izner
  Ritern: Novak Đoković
  Forhend: Del potro
  Volej: Rodžer Federer
  Bekhend: Novak Djoković
  Slajs: Rodžer Fedrer
  Fizička sprema: Rafael Nadal
  Mentalna snaga: Novak Djoković
  (Nikola, 9. april 2020 10:23)

  # Link komentara

 4. Novak Đoković od svih nabrojanih osobina ima po jedno 75%(važi za sve podloge) i to je sasvim dovoljno da se opasno približi tituli najtrofejnijeg svih vremena. Namerno, najtrofejniji! a ne najbolji. To "najbolji" je samo stvar percepcije pojedinca koji ocenjuje kao i perioda kad je teniser bio aktivan.
  E sad. Đoković ima i tu, verovatno urođenu prednost, da, kad zagusti, može neku od nabrojanih osobina, zavisno od protivnika, uslova, podloge etc da podigne na 80...90... 100% i da uspešno završi meč. Tu naročito mislim na mentalnu snagu. Malo ih je koji to mogu a on može skoro UVEK.
  Džabe Federeru koji možda ima sve i na nemogućih 105% i nije isključeno da stvarno ima, kad nema u glavi. Naročito kad je Novak preko mreže.
  Za Nadala isto važi s'tim što je on na zemlji zaista neprikosnoven i tu nema diskusije. Njegov pad u igri kad je šljaka u pitanju je na nivou ekscesa. Na ostalim podlogama padovi su mu bili česti tokom karijere.
  (Voo Doo Instalater, 9. april 2020 00:48)

  # Link komentara

 5. Kad vec spominjete rekorde, koji vam odgovaraju, evo jedan koji ni Federer ni Đoković nemaju niti će imati - jedini teniser koji je 10 GODINA UZASTOPNO OSVOJIO BAREM 1 GS OD 2005 DO 2014 - jedan i jedini RAFAEL NADAL !!! VAMOSSSSSSSSS
  (Armin1, 8. april 2020 18:37) # Link komentara
  Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu.

  Cemu tolike frustracije? Polako. Smiri se malo.
  (Nihad, 8. april 2020 23:10)

  # Link komentara

 6. RAFA = G.O.A.T. 19:17,35:34 itd...
  (Muamer, 8. april 2020 23:05)

  # Link komentara

 7. ...manje-vise sve je OK,ali mentalna snaga ja bih rekao Djokovic..ne malo puta je Rodjicu pobedjivao tom snagom...
  (pingvin s' Madagaskara, 8. april 2020 21:24)

  # Link komentara

 8. Kad vec spominjete rekorde, koji vam odgovaraju, evo jedan koji ni Federer ni Đoković nemaju niti će imati - jedini teniser koji je 10 GODINA UZASTOPNO OSVOJIO BAREM 1 GS OD 2005 DO 2014 - jedan i jedini RAFAEL NADAL !!! VAMOSSSSSSSSS
  (Armin1, 8. april 2020 18:37)

  # Link komentara

 9. Najbolji su ovi komentatori koji pisu o igri ma mrezi a među najboljim igračima voleja nigdje nema Edberga, Beckera, Raftera...sve se svelo na zadnjih 10ak godina tj. onu poznatu da je tenis nastao 2011.g....
  (Armin, 8. april 2020 18:27)

  # Link komentara

 10. U poslednjih nekoliko godina je i u mentalnoj prednosti, ne samo u poredjenju sa Nadalom, vec svima ostalima.
  (Sasa, 08. april 2020 10:30)

  Zasto ga onda Wawrinka lomi ko grisinu gde ga nadje!? Vrlo lako ste zaboravili onu sramotnu predaju na proslom USO kad ga je Wawrinka tako mlatio na terenu da strani drzavljanin nije znao gde se nalazi. No, tu smo da vas podsetimo na to :)
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mikii, 8. april 2020 11:01) # Link komentara
  Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu.

  Djokovic - 19
  Vavrinka - 6

  Ne pobedjuje ga "gde ga nadje".
  Za tebe je, sigurno strani drzavljanin, isto onako kako ga Vavrinka, mentalna gromada u odnosu na Novaka, pobedjuje gde stigne. Za tako tupe konstrukcije nikoga nije briga.
  Tu si, jedino, kako bi podsetio kako je lako opovrgnuti te, Grisino. 🤦‍♂️
  (Sasa, 8. april 2020 15:14)

  # Link komentara

 11. идеалан тенисер је Новак. ниједан Франкенштајн тенисер не би био бољи од Нолета, а само један може да му буде једнак... Ноле лично.
   (мики, 8. april 2020 15:12)

  # Link komentara

 12. Za mene je idealan teniser
  Prvi servis Ivo Karlovic
  Drugi servis Pit Sampras
  Forhend Roger Federer
  Backhand Stan Wawrinka
  Ritern Novak Djokovic
  Pasing shot Rafael Nadal
  Igra na mrezi Roger Federer
  Forhend voley Pit Sampras
  Bachhand voley Roger Federer
  Lob Andy Marej
  Elegancija Roger Federer
  Atlecizam Novak Djokovic
  Slajs Roger Federer
  Fizicka sprema Rafael Nadal
  Mentalna snaga Novak Djokovic
  Popularnost I doprinost tenisu kao sportu Roger Federer.
  (Milorad, 8. april 2020 14:28)

  # Link komentara

 13. Diego je gotivan momak i uprkos centrimetrima koji mu fali je kao kompjuterska igrica svugde ga ima na terenu al'više od toga ništa.

  Inače ono što se zna i ne zna da dvometrašima jeste otežano da odigravaju duge razmene upravo zbog visine pa se oslanjaju na servis gde prolazi po pravilu na brzim podlogama na sporim teže već ide.

  Mentalna snaga se ne ogleda samo u psihičkoj već u fizičkoj pripremi odnosno u dugim razmenama gde se protivnik lomi a ko popusti prvi osvojio poen,gem,set i meč na kraju. Tu je Rafaa znatnoo bolji od ostalih tenisera kad je bio mlađi još efikasniji je bio logično sazreo već sa 18 godina. I sad je al'postoje oscilacije zbog godina i trošnje tela jer njegov stil tenisa takav. Njegov čuven forhend spin kad se izvuče i namesti je brutalan. Bekend odličan uz servis prvi koji korigovao bio dok na drugi baš nije sjajan..servis volej tu i tamo dok na smeču vrlo dobar...Federer je tehnika njegov servis prvi je ubojit sa varijacijom na kik servis drugi a ima odličan forhend dok bekend je pod stare dane popravio a kad je krenuo u kompezaciju da igra tipa servis volej kad je navršio 31 godinu jer uvideo da mora skrati poene i da ne može duge razmene kao ranije. Novak je svestran tenis koji misli i igra glavom a po čemu je prepoznatljiv po riternu odnosno forhendu sjajnom i dvoručnom bekendu. Servis je znatno popravio a smeč tu i tamo. Zbog toga generalno Novak nema mani uopšte. Zato mnogi kažu pre mi je teže igrat sa njim nego sa drugim teniserom.
  (Poštovalac igre, 8. april 2020 14:13)

  # Link komentara

 14. Neka moja najrealnija prica, ali prosto je nemoguce staviti samo jednog igraca na recimo fizicka sprema, mentalna snaga, itd.
  Servis: Karlovic, Izner
  Bekend: Nole, Vavrinka
  Forhend: Federer, Del Potro
  Ritern: Nole
  Slajs: Rafa, Federer, mada to ima dosta igraca.
  Izlazak na mrezi: Federer, Rafa
  Fizicka snaga: Rafa, Nole
  Mentalna snaga: Nole, Rafa
  Lepa stavka je defanziva recimo, gde su uz Nola i Rafu, nezaobilazni Marej i David Ferer, itd.
  (Uros Dj., 8. april 2020 13:45)

  # Link komentara

 15. kad se jedne godine igrao zavrsni turnir u londonu na pitanje novinara ko ima najbolji bekhend svih osam igraca je reklo Novak Dokovic! Rece igrac koji je ostvario najbolji uspeh jedanesto mesto na atp-eu a od titula 3 turnira 8 celendzera i 8 fjucersa.. plus mentalna sprema nadal (pre par godina igra se finale us opena rodzer vs novak.pun stadion klice rodzer rodzer najvijanje kao na fudbalskoj utakmici u na servis zvizde dobacuju konacan ishod 3:1 u setovima za Djokovica konferencija za medije pitaju Dokovica kako ste se izobrili s publikom ? Dokovic odgovara u mojoj glavi je odzvanjalo nole nole ) Svi da se saberu protiv Djokovica ne mogu da poseduju njegovu metalna i psihicka snagu.Jos ovo Kusturica je davno reko: Sta vi mislite da je njima drago i da vole sto im jedan momak sa balkana uzima trofeje i titule koji su namenjeni njihovim igracima..Zato ga i ne vole zato sto je najbolji....
   (dane, 8. april 2020 12:19)

  # Link komentara

 16. Najjači ovaj brat koji komentariše da bi idealan bio teniser od 220cm. Pa druže, svaki teniser visok preko 190 je limitiran u razmenama. Teško im je uzeti servis, ali se i mnogo teže kretati s tom visinom i praktično šanse da se uzme brejk se mere i promilima. A ni servis ne može baš uvek da funkcioniše. Pogotovu na sporijim podlogama.
  (sportsman, 8. april 2020 12:08)

  # Link komentara

 17. .... e baš je pogodio naročito sa "mentalnom snagom" ko prstom ....
   (S, 8. april 2020 12:06)

  # Link komentara

 18. Ostavite se tih gluposti o Nadalovoj mentalnoj snazi, molim vas. Kakva mentalna čvrstina čoveka koji se čitav život bavi praznovernim i besmislenim ritualima, i koji toga ne može da se reši. To je obeležje nesigurnih, neodlučnih i nezrelih ljudi čija volja nije jača od strahova koji njima gospodare. Kakva je to mentalna snaga ćoveka koji više vremena provede nameštajući flašice, gaće, kosu ili pipajući se svuda, nego igrajući tenis!? Kakva je to snaga čoveka koji ne sme da zgazi na liniju ili da napusti granice terena i sedne na klupu pre nego što mu dete donese peškir. Ko zna šta sve radi kada je sam.
  (Djido, 8. april 2020 12:05)

  # Link komentara

 19. Nadal je prije 10 godina i više imao definitivno najbolju fizičku spremu ikad,i taj Nadal je bio najbolji defanzivac u tenisu ikad. Jednostavno on je lik koji je najprije sazrio od svih,mislim na njega,Novaka i Federera. I ovako kad se bira idealni teniser,ja mislim da se to odnosi na period kad je najbolji bio a Nadal kad je bio u najbolje teniske godine on je bio najspremniji i najbolji defanzivac ikad. Sećam se 2009-e odigrao je preko 5 sati brutalnog meča protiv Verdaska a sutra dan protiv Federara isto tako 5 sati brutalnog meča. Što se tiče Novaka,tik je iza njega što se tiče fizičke snage a što se tiče mentalne snage,Novak je najbolji ikad,bez konkurencije. Tako da idealni teniser je teniser koji ima prvi servis Karlovića,drugi servis Federera,volej Federera,forhend Federera,bekend Novaka,fizička sprema Nadal,defanziva Nadal,mentalna snaga Novak,ritern Novak i snagu udarca Fernanda Gonzalesa. Inače sam veliki fan jednoručnog bekenda,pa može isto bekend Vavrinkin ako je u pitanju idealni teniser sa jednoručnim bekendom. ?
   (Ivan, 8. april 2020 11:45)

  # Link komentara

 20. @Ali

  To je Novakova "taktika", svojevrsni ispušni ventil, lukavac je to
  (CroFed, 8. april 2020 11:38)

  # Link komentara

 21. Veliki sam Noletov navijač, i slažem se sa Švarcmanom. Dodao bih inteligenciju, Novak Đoković. Za mentalnu snagu izmedju njega i Nadala bih se dvoumio. I dovoljno za GOATa sa ta 2/9
  (Duško, 8. april 2020 11:25)

  # Link komentara

 22. E ako za mentalnu snagu nije uzeo Novaka, sve je jasno.
   (Majkl Džondar, 8. april 2020 11:24)

  # Link komentara

 23. Krajnje objektivno,idealan teniser bi bio mesavina samo Federera i Djokovica.
  Servis: Federer
  Retern: Djokovic
  Forhend: Federer (lsner samo zbog visine ima snazan servis,dok Federer ima varijacije,snaga,slajs,kick,odlican 2.servis)
  Bekhend: Djokovic
  Slajs: Federer
  Mentalna snaga: Djokovic
  Fizicka sprema: obojica,mada mozda bi Nadal tu imao blagu prednost
  Kretanje: Djokovic (za razliku od Federera koji odbija da se odvoji od osnovne linije,Djokovic savrseno balansira)
  (Ivan, 8. april 2020 11:13)

  # Link komentara

 24. Kad bi sve elemente igre uporedjivali i sastavili tabelu Novak bi po svim parametrima bio prvi ili drugi nema slabu tacku,i daje mu visoku najvisu prosecnu ocenu(bez "umetnivkig dojma") e zato je tu gde jeste.Kondicija drugi glava drugi bekhend drugi...naravno po svarcmanu,ali sustina je prosecna ocena i tu su Novak i Rafa broj jedan i dva i nema diskusije.
   (trojanski konj, 8. april 2020 11:10)

  # Link komentara

 25. Evo savršenog tenisera:

  Servis: Novak Đoković
  Ritern: Novak Đoković
  Forhend: Novak Đoković
  Volej: Novak Đoković
  Bekhend: Novak Đoković
  Slajs: Novak Đoković
  Fizička sprema: Novak Đoković
  Mentalna snaga: Novak Đoković
  (Dejo, 8. april 2020 11:10)

  # Link komentara

 26. Ne slazem se sa fizickom spremom , i tu je Djokovic malo u prednosti !
  (andre, 08. april 2020 09:41)

  Kad bude bio spreman i tako fizicki dominantan kao Nadal sa 18, 19, 20 godina, onda pricaj price. Covek je imao toliko povreda i posle svih njih dovodio svoju spremu do maksimuma. Djokovic da je imao samo jedan takav problem s kolenom, batalio bi karijeru i posvetio se drvecu.
  (Mikii, 08. april 2020 09:50)

  Alo o cemu pricas ti ,da je bio fizicki spreman ne bi se toliko puta povredjivao i pauzirao zbog povreda,da je doveo svoje telo do savrsenstva ne bi imao ni 10% od svojih povreda, Djokovic je u tom smislu dosta bolje prosao,jer se bolje i pirpremao pred svaki turnir!!!
   (andre, 8. april 2020 11:08)

  # Link komentara

 27. U pocetku sam samo prestao da navijam za njega, pa mi je bilo fizicki muka od njega I njegovih, pa sam prestao igrati tenis nakon 40 godina, da ne bih slusao o njemu. Koliko jos mozete sa njim?
  Svaki dan? I da imamo svetski rat, on bi bio tu?
  Bolesno, potpuno neizdrzivo bolesno.
  Kao I zombiji koji ga slede.
   (gargleblaster, 8. april 2020 11:04)

  # Link komentara

 28. Ne bih da zvucim rasisticki ali cinenica je da je Serena nezaustavljiva bila u zenskom tenisu zbog fizickih predispozicija. Tako da je moj savrseni teniser igrac gradje Lebron Dzejms. Kad se bude pojavio, a pojavice se, crnac tih fizickih predispozicija,servis ce mu biti 250km/h a izlazice na mrezu i nece imati gde da prodje pasing..i taj momak ce osvojiti sve jer budimo realni da nemislite da sam rasista ali gde god je potrebna snaga i brzina u tom sportu crni igraci dominiraju ili ce dominirati..prolaze romanticna vremena tehnike..Najbolji primer je da je Nadal drao Federera sa 23 10 u pobedama..A zamislite Nadala sa 205cm i rasponom ruku 220 a isto brz..
  (Maksa, 8. april 2020 11:02)

  # Link komentara

 29. U poslednjih nekoliko godina je i u mentalnoj prednosti, ne samo u poredjenju sa Nadalom, vec svima ostalima.
  (Sasa, 08. april 2020 10:30)

  Zasto ga onda Wawrinka lomi ko grisinu gde ga nadje!? Vrlo lako ste zaboravili onu sramotnu predaju na proslom USO kad ga je Wawrinka tako mlatio na terenu da strani drzavljanin nije znao gde se nalazi. No, tu smo da vas podsetimo na to :)
   (Mikii, 8. april 2020 11:01)

  # Link komentara

 30. Novak Djokovic je batalio Federera i Nadala Iznera Tima Vavrinku i svakoga izmedju u zadnjih 9 godina od 2011 i tu nema sta mnogo da se prica vise.
  (Drax, 8. april 2020 10:59)

  # Link komentara

 31. licno misljenje jednog prosecnog tenisera sta bi uzeo od svakog tenisera,nista epohalno i vredno komentarisanja!!!.
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mikloš Salamander, 8. april 2020 10:27)

  Ma sta nam naprica.Bitno je da se ti razumes.A on 13 na svetu na svetu pa je prosecan.Cudna neka racunica.
  (bazan, 8. april 2020 10:57)

  # Link komentara

 32. Ne slazem se u sledecem
  Mentalno - Novak bez premca
  Servis - verovatno Izner ali opet, ima dosta tenisera koji bi mogli da se takmice za ovu titulu uz foto finis
  Forhend - Marej, Nadal, Del Potro... Mnogi kojima ne smes da uputis lopticu na forhend jer neces stici ni pogledom da je ispratis
   (ime, 8. april 2020 10:56)

  # Link komentara

 33. Od Djokovica bih uzeo ritern, bekhend, kretanje, mentalnu snagu da odigra najvažnije poene na najvisem nivou, tenisku inteligenciju(citanje igre protivnika), fleksibilnost (prilagodjavanje igre prema potrebama da se pobedi teniser preko puta). Forhenda ima ubitacnijih (Fed i Nadal izmedju ostalih), fizicka sprema...Hmm... Ne znam da se neko bolje krece i da moze spagu da napravi kao Nole, ali cesto vidim Noleta iscrpljenog da nema energije. To nikad nisam video kod Nadala, tako da izdrzljivost-Nadal. Federer elegancija, servis, forhend, volej.
   (Keynes, 8. april 2020 10:55)

  # Link komentara

 34. Mali nabrojani svarci kojeg je novak dobijao levom rukom
  Svarci je dobra mala zujalica ali prosecan igrac
  To je njegovo misljenje koke je bitno kao lanjski sneg
   (malouman, 8. april 2020 10:51)

  # Link komentara

 35. Pa  ako je nešto trebalo da uzme od Novaka mentalna snaga je ispred svega pa i riterna Nadal koliko god da je jak mentalno on ne mora da se bori i protiv publike a Novak i pored toga silne tesne mečeve je dobio praktično igrajući svaki meč u gostima gde je Nadalu mentalna snaga kada je Novak na drugoj strani mreže a u zadnje vreme bogami i Federer.
  (Nebojša, 08. april 2020 10:28)

  A pritiska kad igraš "kod kuće" nema? Ima i te kako. Ta ista publika, koliko želi da omete Novaka, toliko stvara pritisak svim protivnicima odreda da moraju da pobede. Mislim da se proizvodi kontra efekat, posebno ako Novak stvarno čuje "Novak Novak" umesto "Roger Roger" sa tribina, tj može da se ogradi tako moćno
   (Ko to tamo peva, 8. april 2020 10:50)

  # Link komentara

 36. Novak je nekoliko mečeva predao jer više nije mogao stajati na nogama, šta je čudno da je Rafu izabrao kao najspremnijeg?
   (Žarko, 8. april 2020 10:48)

  # Link komentara

 37. On sigurno zna vise nego mi zbog toliko meceva protiv njih.
  Fizicka i mentalna snaga se menjaju i par puta po sezoni. Forhend je mogao reci Nadal, bh Djokovic, ali svakako je i sve ovo tacno iz ugla gledaoca.
   (Tenis, 8. april 2020 10:46)

  # Link komentara

 38. I ovaj zakida Đokovića.Mentalna snaga i ritern,su bez
  konkurencije na strani Džokera-Novaka.Španski mu je ma-
  ternji jezik,pa zato voli Nadala.Da podsetim susjede ne
  postoje argentinski,čileanski,....kao kod nas bosanski,
  crnogorski.hrvatski.Idealan teniser ne može da postoji
  ali evo:Visok kao Izner,građen kao Rambo,trči kao Mon-
  fis,....
  (a, 8. april 2020 10:37)

  # Link komentara

 39. @neko

  Kako Nolo mentalna snaga kada puca po savovima cim mu krene lose? Zar neko mentalno jak iz meca u mec psuje svoj box, navijace, skupljace, sudije? To je osobina slabica kojima su svi drugi krivi kad im ne ide, a nikad ne priznaju da su to zapravo oni sami. Nolo i mentalna snaga su nebo i zemlja, Rafa je tu apsolutni pobednik!
   (Ali, 8. april 2020 10:33)

  # Link komentara

 40. Ne slazem se sa fizickom spremom , i tu je Djokovic malo u prednosti !
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (andre, 8. april 2020 09:41) # Link komentara
  Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu.

  U poslednjih nekoliko godina je i u mentalnoj prednosti, ne samo u poredjenju sa Nadalom, vec svima ostalima.
  (Sasa, 8. april 2020 10:30)

  # Link komentara

 41. 2 Djokovića, 1 Jokić i 20 znate već koga dnevno za zdravu i srećnu naciju
  (Skafi, 8. april 2020 10:29)

  # Link komentara

 42. U kategorijama fali "igračka inteligencija". Đoković bi tu bio ispred ostalih. Najbolje čita protivnika i najbrže se prilagođava protivnikovoj igri. To i jeste ključ njegovog uspeha. Uzgred, nisam baš neki obožavalac Novaka Đokovića.
  (Blek Stena, 8. april 2020 10:28)

  # Link komentara

 43. Pa ako je nešto trebalo da uzme od Novaka mentalna snaga je ispred svega pa i riterna Nadal koliko god da je jak mentalno on ne mora da se bori i protiv publike a Novak i pored toga silne tesne mečeve je dobio praktično igrajući svaki meč u gostima gde je Nadalu mentalna snaga kada je Novak na drugoj strani mreže a u zadnje vreme bogami i Federer.
   (Nebojša, 8. april 2020 10:28)

  # Link komentara

 44. jedino oko kojih kategorija stvarno nema mesta polemici ko je najbolji su- mentalna snaga i ritern ..ostalo je diskutabilno
  (grobar 007, 8. april 2020 10:28)

  # Link komentara

 45. licno misljenje jednog prosecnog tenisera sta bi uzeo od svakog tenisera,nista epohalno i vredno komentarisanja!!!.
   (Mikloš Salamander, 8. april 2020 10:27)

  # Link komentara

 46. Idealan teniser...jos nije vidjen..NOLE je najblizi tome, ali treba mu jos par godina..
   (Oci gledan o, 8. april 2020 10:22)

  # Link komentara

 47. Neprekidno slušamo kako Novakov tenis nije najbolji praktično ni u čemu, priznaju mu retern kao, eto, osbinu koja je nenadmašna...Kako je onda najbolji na svetu? Novak je dao izrazito novo značenje onoj narodnoj NIKADA se ne predaje, jer nalazi kreativnu mentalnu snagu i sabranost kada je na samoj ivici provalije, kada se gleda "smrti" u oči (meč lopte Federer...) i tada, kada se svi rasplinu i klonu pa ih ruke i noge više ne slušaju, on se sabira, najjače traži način da savlada protivnika, najbolji je baš tada. Tako jaka mentalna pozadina je ekstremno retka među ljudima (mi to više osećamo sopstvenom panikom u tim trenucima - da razumeš stvarno, morao bi i sam biti pomalo Novak). Nadal je isto uporan, ali on jednostavno gura i uspeva snagom, znanjem i spinom, rutinski kod većine, osim kod Novaka. Federer je Novaku najsličniji i tačka loma mu je daleko, ali je samo kad igra sa Novakom i vidljiva (njihovi mečevu su bili Atomski tenis). To je ono što odvaja neverovatnog Novaka od svih. Nenormalna strast za pobedom koja donosi neverovatnu mentalnu snagu "ne predaje" u prelomnim,najtežim trenucima.
  (Tin, 8. april 2020 10:21)

  # Link komentara

 48. Kad se prica o mentalnoj snazi, Djokovic pa dva mesta prazna, pa onda idu Federer,Nadal,Wawrinka,Marej,Tim. Fizikalije,Nadal pa Djokovic.
  (Hcjenxjd, 8. april 2020 10:21)

  # Link komentara

 49. Dobar si onoliko koliko ti je jaka najslabija tacka.
  (qwerty, 8. april 2020 10:20)

  # Link komentara

 50. forhend Federer,Mentalna snaga Novak naravno
   (Jaximus, 8. april 2020 10:20)

  # Link komentara

 51. Nije bas mnogo promasio. Moze da se razume njegov izbor.
  Forhend bi najverovatnije uzeo od Del Potra umesto Tima.
  Sto se tice fizicke spreme i mentalne snage izabrao bi Noleta pre Nadala.
  Ostalo bi moglo da ostane.
  (Morrissey iz Minhena, 8. april 2020 10:19)

  # Link komentara

 52. Postoje 2 bechenda. Jednorucni i dvorucni. Jednorucni bechend prije puca nego dvorucni. Jos jedna bitna osobina dobrog tenisera nedostaje. To je pokretljivost na terenu. Gdje je mentalna snaga u vaznim poenima.
  (Stojan, 8. april 2020 10:18)

  # Link komentara

 53. Ne može nadal da ima najbolju psihu kada nije normalan.
   (Magic, 8. april 2020 10:14)

  # Link komentara

 54. Suština Djokovica, po meni, jeste u tome što je on u svim ostalim kategorijama drugi ili treći. Ostali prvi a ove liste, u drugim kategorijama padaju i ispod desetog mesta. Dakle, najveću "širinu" ima upravo Novak.
   (Hmm, 8. april 2020 10:11)

  # Link komentara

 55. Vise puta dokazano:mentalno Novak bez premca (uverio se Federer)
  Prema tome i ostalim kriterijumima D.Svarcman nije prikazao "savrsenog" tenisera iz njemu poznatih razloga.
  (nebojsa, 8. april 2020 10:11)

  # Link komentara

 56. Ma, Đoković je najbolji u svemu!
  Kad mu u meču nešto od ovoga ne ide, on pobedi na drugu foru.
  (Djido, 8. april 2020 10:10)

  # Link komentara

 57. Dobro, on je ovde izabrao od svakog ono najbolje sto poseduje ali recimo sem tog segmenta taj teniser nema ostale kvalitete na tako visokom nivou, tj. ima ih ali u manjoj meri. A Nole poseduje od svega ovog navedenog sve i to u visokoj meri, mozda nije u nekim stvarima najbolji ali kad sve to stavis na vagu on je najkompletniji. Zato je tu gde i jeste, u samom vrhu i ostace jos par godina.
  (Petarlfc, 8. april 2020 10:10)

  # Link komentara

 58. Al se ovaj raspisao. Taman je strucnjak kao sto je i teniser. Ja bih uzeo celog Novaka posto u zadnjih deset godina nema boljeg.
   (Jovan, 8. april 2020 10:08)

  # Link komentara

 59. Mentalno je Djole no1
  (Srki, 8. april 2020 10:07)

  # Link komentara

 60. Реална анализа. Ментално и Рафа и Новак су јаки. Новак користи лоптице у пењању, чиме мање троши у тим тренуцима снаге од противника. Али треба то знати.
   (Гиле, 8. april 2020 10:06)

  # Link komentara

 61. mentalna snaga - to mora da bude Djokovic!
   (neko, 8. april 2020 09:56)

  # Link komentara

 62. Mista sporno. Mads nebi bila greska reci ni Novakov backhand i fizicka sprema i mentalna snaga.
   (Chisho, 8. april 2020 09:52)

  # Link komentara

 63. Ne slazem se sa fizickom spremom , i tu je Djokovic malo u prednosti !
  (andre, 08. april 2020 09:41)

  Kad bude bio spreman i tako fizicki dominantan kao Nadal sa 18, 19, 20 godina, onda pricaj price. Covek je imao toliko povreda i posle svih njih dovodio svoju spremu do maksimuma. Djokovic da je imao samo jedan takav problem s kolenom, batalio bi karijeru i posvetio se drvecu.
   (Mikii, 8. april 2020 09:50)

  # Link komentara

 64. Sve se slaze sem da Tim ima bolji Forhend od RF. Mentalno je isto kao Nadal jak Nolo.
   (Krstivoje, 8. april 2020 09:47)

  # Link komentara

 65. Cudno je da nema parametra kao sto je kretanje na terenu. Ili igra u odbrani. Ne svodi se sve u tenisu na udaranje lopte i snagu.
  (Ognjen, 8. april 2020 09:47)

  # Link komentara

 66. Pa u principu bi se svi slozili sa ovim. Mozda samo oko fizicke snage ne bi
   (steve, 8. april 2020 09:47)

  # Link komentara

 67. Vi se ne slazete sa njegovim izborom? Svako ima svoje misljenje i stav. Njegovo je daleko merodavnije jer je igrao vise puta sa svakim od njih. Iskreno bih i ja kao laik izabrao od udaraca samo ritern sto se tice Djokovica jer ni u jednom drugom udarcu nije najbolji. O spremi i mentalnoj snazi se uvek moze polemisati.
   (Fox, 8. april 2020 09:46)

  # Link komentara

 68. Ne slazem se sa fizickom spremom , i tu je Djokovic malo u prednosti !
   (andre, 8. april 2020 09:41)

  # Link komentara