Četvrtak, 27.02.2020.

16:53

"Smejao sam se na – 'Jokić će biti dobar defanzivac' – sada sam besan"

Srpski košarkaš Nikola Jokić jedan je od najpotcenjenijih odbrambenih košarkaša na svetu.

Izvor: PT

"Smejao sam se na – 'Jokiæ æe biti dobar defanzivac' – sada sam besan" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

Pera Ždera

pre 4 godine

Aj da se napravimo ludi da je Jokic solidan u odbrani i da, povrsno gledano, njegova "nezainteresovanost" u istoj velikim delom rezultira usled cuvanja od licnih jer je najbitniji za svoj tim, kao i usled pomaganja na bekovima posle pucanja prve linije odbrane... Zanemarimo ceste ukradene i blokade. Recimo da je ocajan pa obratimo paznju na sledece:

Covek je najbolji poenter, asistent i skakac svoje ekipe! Treba jos da bude i najbolji odbrambeni? Kakav je onda to tim? Nema igraca u istoriji da je bio sve najbrojano. Vrhunski plejmejker npr moze imati najvise poena, asistencija ali npr ne i skokova (namerno taj primer jer nije "normalno" tj uobicajeno ni za Nikolu kao centra da ima najvise asistencija). Dakle nema takvih primera (Westbrook je skroz druga tema u neg kontekstu).

Pogledajmo samo centre npr. Milion puta to konstatovah ovde. Zamerati Jokicu sto nije elitni defanzivac bi bilo kao kada bi Goberu zamerali sto nije vrhunski asistent. Ili sto ne zna da kreira 1 na 1 vec iskljucivo napadcki zavisi od svojih bekova. Ili Embiidu sto ne utice na igru i ne kreira kao Jokic vec je iskljucivo izolacijski centar. Svakom nesto fali. Gober jeste vrhunski defanzivac ali je npr ofanzivno Nikola doktor kosarke za njega na toliko mnogo nacina i utisaja pa ne vidim da neko smara Gobera sto npr ne sutira trojke? Neko ce reci, ok ali nije posao centra da razigrava vec da lupa blokade - odavno prevazidjeni pogled na kosarku, nadam se da je to svima odavno kasno. Sa takvim "nenormalnim" centrom Denver u vrhu i uz par promena i korekcija moze i na titulu da pretenduje.

E sad otvorimo oci i vidimo da ipak nije ocajan u odbrani i to toliko podataka pa i strucnije gledanje utakmica pokazuje. Uostalom, neko je naveo vec, ne moze tim sa ocajnom odbranom svog glavnog igraca biti drugi na tabeli. Eto primer Atlante, Young. Elitni napadac ali stvarno ocajan u odbrani. E to je ocaj. I gde je Atlanta a gde Denver.

1 na 1 je Jokic svakog centra zaustavio, posebno ove sezone. I svakog je napunio kosevima pa i tog Gobera u istoj nedelji dve utakmice uzastopno. Problemi nastaju u preuzimanju, zastiti obruca itd... Resenje problema traziti u timskoj odbrani. Doprinosi Nikola odbrambeno sasvim solidno - sece, blokira, krade, skace, cita protivnika, postavlja saigrace kako u napadu tako i u odbrani.

Agresivniji Jokic na beku koji je probio svog cuvara ili na centru koji ie ostao sam preuzimanjem tog istog beka = vise licnih gresaka i Jokic ranije na klupi. E tu tek krecu problemi Denvera ;)

Hm

pre 4 godine

@јд123

He, ja ti rekoh ranije da ti gledas a ne vidis. :) Ti bre k'o da si zaljubljen u Portera. Cuj, treba da igra i da uci??? Da uci na utakmici? Uci se na treninzima a primenjuje na utakmicama.

I ne mozes da poredis odbranu Bartona i Portera. Zaista ne mozes. Pa vidi samo kakav je Porter u tranziciji. A da, ti ces ponovo da gledas a neces da vidis.

I nemoj da stavljas Doncica i Portera u istu recenicu a kamoli da ih poredis. Po bilo cemu.

I opusti se malo, dobice Porter svojih dvadesetak minuta. Vrlo brzo. I tako treba da bude. Al' to ne znaci da treba da mu se gleda kroz prste zbog kriminalnih igara u odbrani. Ej, pa na sred utakmice onaj pomocnik mora da mu pokazuje kako da se postavlja i sta da radi!!! Pa to su osnove koje on ne zna. Bruka. Njegov veoma dobar sut je vazan za tim, i valjda ce i njemu da tempiraju formu do plej ofa.

Priblizava se plej of, a Denver igra sa dva i po igraca koji su konstantni - Jokic, Marej i Barton. Ostali...jedna utakmica dobra, pa nekoliko losih. Mora svima da se dize forma. Heris je bitan igrac ne samo zbog odbrane vec i zbog suta. Mora da udje u tu sutersku formu. Mora Grent da bude konstantniji. Plamli...eto, trudi se, pokusava i da asistira ali nije on kvalitet za ozbiljnog protivnika. Kreg je k'o levo smetalo. Ukoliko se ostali ne dovedu u red, ukoliko im se ne nabije forma, nece proci Lejkerse.

Eto, ukratko... ;)

јд123

pre 4 godine

Zato se Barton na prosloj utakmici ljutio na Portera koji je samo stajao i gledao kako ovaj iz Pistonsa prolazi pored njega (Bartona) i Jokica i lagano poentira a nije mu ni na pamet palo da bi trebao da zatvori. Jos je usao u raspravu sa Bartonom. :D
(Hm, 27. februar 2020 18:29)

Четврти покушај да ти одговорим. Не знам зашто ми не објављују одговоре на твој коментар. Да ниси из рекдакције или некога знаш ко објављује коментаре?

Тачно је то све у вези Портера. Али он је руки ове године а скоро 2 године уопште није играо кошарку. Треба да игра 20-25 мин. по утакмици и да се грешке истрпе. Само на грешкама ће да учи. Није довољно да му на тренингу на такве ствари указују. Тренинг је једно а утакмице дурго.

Бартон се љутио? Ако неко нема право приговора, то је онда Бартон. Он стално оставља свог играча самог као духа и шуња се испод коша. Зар то ниси видео? Ако ниси, предлажем ти да следећу утакмицу пратиш Бартона у одбрани. Радио сам то последње две утакмице. Бартон уопште не игра одбрану.

По теби онда и Дончића треба закуцати на клупу, јер је један од најлошијих бекова што се одбране тиче. Али нисам прочитао да пишеш да Бартона и Дончића треба закуцати за клупу док не науче да играју одбрану. То само пишеш за Портера. Зашто?

веверица

pre 4 godine

јокић чим се мало закасни у одбрани, он одустане и пусти кош. то онда оставља ужасан утисак. али кад се овако представи ова статистика, изгледа другачије...
иначе одлично краде лопте. уме да прочита и навуче. осети шта ће. онда као фол пушта их, па цап пресече лопту.
све у свему сасвим је пристојан у одбрани и изузетан на скоку.

bskfan

pre 4 godine

@jd

Sve sto je Jokicu potrebno je samo to da promeni nacin ishrane, nista vise od toga. Moze malo da radi i na misicnoj definiciji i to cisto iz estetskih razloga a ne sto bi mu to pomoglo da igra bolju kosarku. On nikada nece biti igrac koji skace nebu pod oblake, a sve ostalo sto mu treba za poziciju centra on ima. Sto se tice takmicarskog duha, on to ima, pokazao je to vise puta. Da zeli da se odmara tokom sezone i to moze ali on to nece, nedavno je Malone rekao kako mu je predlagao da ne igra neku utakmicu jer su bili oslabljeni i nisu imali sansu da je dobiju a ovaj mu je odgovorio: "no coach, I'll play". Sto se tice odlaska u neki drugi tim, moze ali nije to tako jednostavno kako izgleda. Kada te neki tim draftuje i kada si u tom timu od pocetka onda ga osecas kao svoj tim, navijaci te vole, ti si njihov, a kada odes u drugi tim vise te gledaju kao iznajmljenog radnika. Pogledaj samo Majka Konlija, sinoc su mu u Juti zvizadli (tj, booo), dok to u svojim Grizlijima nije bilo moguce. Cak i na jednog Duranta u GSW-u nisu gledali kao na njihovog a onda mozemo zamisliti kako bi bilo Jokicu. Zatim odnos sa saigracima, cim tebi daju pare odmah manje para za neke od njih, sto onda moze da dovede do narusene hemije. Zatim, sistem igre, koliko timova je spremno da igra preko Jokica, a njemu je to najvaznije. Jokic je sam rekao da zeli da bude Denverov Tim Dankan, tj. da osvoji prsten sa svojim timom i da citavu karijeru igra u tom timu.

Pera85

pre 4 godine

I onda pogledate statistiku protivnickog centra a tamo pise 20+ poena i 10+ skokova
(cole, 27. februar 2020 19:30)
I onda pogledate statistiku Jokica sa tih meceva i vidite da to nije toliko bitno jer spreci druge da postignu svoje poene (ti centri ionako svako vece imaju tu statistiku) a on ima bolju od prosecne. Gobera (najboljeg defanzivca lige) ubija u svakoj utakmici

јд123

pre 4 godine

Ма проблем Јоке је што је он недовољно амбициозан. И није баш радан. Таленат је ту, то је неоспорно, али без надоградње и великог рада нема ништа од талента. Он је као неко велико дете, игра се. Задовољава се и малим стварима, а тако се не постаје суперстар. Плашим се да ако се на време не ресетује, ништа од велике каријере. А може много. Можда би му промена средине помогла. Рецимо прелазак у Бостон, Лејкерсе или Клиперсе. У супротном опет следи испадање у првом или другом кругу плеј офа. А године пролазе. Тера 26-ту, није више тако млад. Ако му одмах сада не усаде тај килинг инстикт, ништа од велике каријере и трофеја. Вреди размислити о томе!

maki1982

pre 4 godine

potcenjuju jokica i sa kondicijom. vecina zvezda preskace poprilican broj utakmica kao zbog povreda, a stvari se stede.tauns,embid,lenard,dejvis,dzordz... jokic igra svaku i denver je nezamisliv bez njega. ne znam da li ima neki igrac da je igrao 60 minuta utakmicu. a ovamo se proziva jer izgleda umorno na kraju protiv lejkersa, a tri igraca se smenjuju na njemu u odbrani.

ThePain

pre 4 godine

Covek koji nas je bojkotirao 2017, a igrao reda radi, bezvoljno i nezainteresovano na SP 2019 ne zavredjuje moju paznju. Neka radi sta hoce, mada muslim da nista nece osvojii u karijeri!

cole

pre 4 godine

Eto sta vam je statistika,svaki centar protiv denvera odigra debelo iznad prosjeka,i onda pogledate tog istog centra protiv lejkersa milvokija jute toronta i vidite duplo slabiju statistiku

Dragan-Borca

pre 4 godine

Ne bi Denver nikad bio dve godine zaredom drugi da je Nikola los u odbrani. Problem mu najvise prave brzi igraci kada probiju na ulaz i vec su fakticki na polaganju. E tu je jedino los, zbog toga sto mu je jako spora brzina odskoka. Ostalo je prilicno ok. Cak i 1 na 1 moze sve centre solidno da brani. Nije Nikola neki vrhunski defanzivac ali nije ni los. A ako uracunamo i skokove i ukradene onda je to vec ozbiljan doprinos odbrani. Denver vec 2 godine igra sa undersized igracima, pa mu i to stvara problem. Milsap sa 2.03 je cetvorka, Barton sa samo 1.98 trojka, a Geri sa 191 tako nesto dvojka. Svi su malo nizi za svoju poziciju nego prosecno. Zato mene jedino kod Denvera iritira sto Maloun igra sa Bartonom po 30 i vise minuta. Cak mi i ne smeta sto vezari u napadu jer se popravio pa i nesto uradi. Ali u odbrani je Boze sacuvaj. Em mali i mrsav za 3, em se slabo pozicionira. Kad krene u pomocnu odbranu redovno napravi problem, niti ima mozga da proceni kog igraca treba udvojiti. Geri je vrhunski u odbrani, iako omalen ali Barton blagi uzas. Samo mi nije jasno kako Maloun misli sa Bartonom na Leonarda i Lebrona. Zato su Porter i Grant legli Denveru i Jokicu kao kec na 10. Sa njima dvojicom Denver dobija i na duzini i atletici visljih igraca. Ali ce biti tragedija za njih ako Maloun bude forsirao Bartona u Plej Ofu na preko 30 minuta. Cak bi mi pre i Kreg igrao, jer zaista ne vidim kako bi Barton Leonarda cuvao. A verovatno ce polufinale zapada biti Klipersi i Denver.

bskfan

pre 4 godine

@maki

Tu treba biti precizan jer je to nesto posebno. Jokic je na toj cuvenoj "instant klasik" utakmici protiv Portlanda igrao 65 minuta sto se nikada ranije nije desilo u NBA. Tu treba dodati da je uprkos tim silnim minutima utakmicu zavrsio u dobrom plusu a da je utkamica izgubljena za ona 3 minuta kada je igrao Plamli (ako se ne varam, -15 za 3 minuta). Sto se tice ove poslednje utakmice protiv Lejkersa, tu se desilo dosta toga, eksperimentisalo se u cuvanju Jokica pa je prvo na Jokicu bio McGee, zatim Hauard, jedno vreme LeBron a na kraju utakmice AD. Ove godine Lejkersi vaze za favorita za osvajanje prstena i kada takav tim cak u ovoj fazi takmicenja pravi planove kako zaustaviti Jokica, onda to dovoljno govori o tome kakav je Jokic igrac. Malone je suvise slab trener da bi gledao toliko unapred ali ako je pametan treba da iskoristi ono sto mu je doslo slucajno - Vonleh. Bilo je to svega nekoliko minuta, premali uzorak, ali po meni Vonleh bi morao biti deo game-plana protiv Lejkersa, pre svega u cuvanju LeBrona a mozda i Hauarda. LeBron je kao tenk, kada krene prema kosu on bukvalno porusi sve pred sobom i zato je potrebno protiv njega staviti snaznog igraca koji ujedno ima smisla i za napad i za odbranu. Plamli ne moze da cuva ni LeBrona (prespor, preslab i neinteligentan), ni AD-a (previse nizak i kratke ruke), ni Hauarda (nedovoljno fizicki jak), ni McGee-a (previse nizak i peca se na laznjake). U sustini Plamli je beskoristan samo sto Malone to ne vidi.

Hm

pre 4 godine

Nesto mora da pati u igri Denvera, oni su odlucili da izvrse jak presing na protivnicke bekove ili ti poentere pa uglavnom protivnicki bek koji je vrsni strelac ostaje na malom broju poena ili pak sa losim procentom suta. Zasto je to tako? Zato sto Jokic igra veliku ulogu u tome i iskace gore vrsi pritisak na beka protivnika kao i njegov bek (Heris) i dolazi do udvajanja tacnije Jokic kada se uspravi i digne ruke gore protivnicki bek ne moze da ima jasan pogled na kos a ukoliko pozeli da ga pretrci i zaobidje tu je Heris ili neki drugi bek Denvera sa strane pomoci. E onda ostaje prazan reket koji popunjava ili nizi igrac ili eventualno Milsap kada je u igri.
(PerSu, 27. februar 2020 17:25)

Bravo. Obicno tu rupu zatvara onaj igrac koji cuva protivnika koji je u uglu a istovremeno i njega brani. Zato se Barton na prosloj utakmici ljutio na Portera koji je samo stajao i gledao kako ovaj iz Pistonsa prolazi pored njega (Bartona) i Jokica i lagano poentira a nije mu ni na pamet palo da bi trebao da zatvori. Jos je usao u raspravu sa Bartonom. :D I to se desilo, cini mi se, tri puta dok Porter nije odigrao kako treba. Nazalost, posle je poceo skroz da zatvara ulaz a prestao je da brani ovoga iz ugla i preselio se skoro pod kos. Zbog skokova, valjda. :D

bskfan

pre 4 godine

Jokic je uvek bio dobar defanzivac, samo na drugaciji nacin. Od centra se obicno ocekuje da visoko skace i lupa banane, a Jokic to radi na drugaciji nacin. Primera radi, Jokic ne ide na to da protivniku onemoguci sut vec sasvim suprotno, on dozvoljava sut ali tako da protivnickog igraca izbaci iz tzv. "comfort zone". Umesto blokade i onemogucavanja suta Jokic ide na smanjenje efikasnosti protivnickog suta. Kada protiv Denvera protivnicki centri daju koseve onda ljudi obicno to vide kao znak slabe Jokiceve odbrane a ne shvataju da je to deo plana,tj. usmeravanje protivnika ka manje efikasnom sutu. Osim toga, Jokic ima izuzetno "dobre ruke" (stice se utisak da mu se lopta lepi za ruku), dobro se pozicionira i ima dosta skokova, sto takodje spada u odbranu. Sa druge strane, cak i Jokicev napad pomaze odbrani jer kada se napad zavrsi kosem onda nema brze kontre i lakih koseva u tranziciji, samo sto to vecina ne shvata. Osim toga, Jokic brzo razmislja i kada shvati da se kos ne moze odbraniti onda on uopste ne reaguje, sto se onda smatra nezalaganjem i slicno. Tu treba dodati da Denver godinama igra sa najgorim odbrambenim plejmejkerima u NBA: tu je bio matori Nelson, zatim Mudije, a sada Marej koji je tek sada napunio 23 god a i prilicno spore noge. Tu je i nedostatak igraca na poziciji SF-a jer im na toj poziciji igra Barton koji je originalno dvojka. Inace, najsmesnija stvar kod Denvera je bila to sto su jedno vreme u timu imali 5 SG-a, 5 PF-a a nijednog PG-a i nijednog SF-a.

posmatrač

pre 4 godine

Ne treba ni zaboraviti da je Jokićeva pozicija veoma specifična i važna u timu Denvera, tako da on/oni jednostavno nikako ne smeju da dozvole da u nekom meču on uđe u problem sa faulovima, tako da je ponekad vidljivo da se neke situacije jednostavno “puštaju” niz vodu. Ne pamtim kada je poslednji put imao i 5 ličnih na nekom meču, a kamoli da je izašao ranije zbog 6.

PerSu

pre 4 godine

Nesto mora da pati u igri Denvera, oni su odlucili da izvrse jak presing na protivnicke bekove ili ti poentere pa uglavnom protivnicki bek koji je vrsni strelac ostaje na malom broju poena ili pak sa losim procentom suta. Zasto je to tako? Zato sto Jokic igra veliku ulogu u tome i iskace gore vrsi pritisak na beka protivnika kao i njegov bek (Heris) i dolazi do udvajanja tacnije Jokic kada se uspravi i digne ruke gore protivnicki bek ne moze da ima jasan pogled na kos a ukoliko pozeli da ga pretrci i zaobidje tu je Heris ili neki drugi bek Denvera sa strane pomoci. E onda ostaje prazan reket koji popunjava ili nizi igrac ili eventualno Milsap kada je u igri.

Back in Black

pre 4 godine

Od kada je smrsao mnogo je bolji i u odranu.Mislim da je bilo protiv Minesote ono lupa banane,krade lopte,znaci stvarno se trudio.

Ма јок

pre 4 godine

Ма шта зна статистика и тамо неки ликови,који кошарку прате деценијама.Пацијенти са овог сајта ће им се смејати у лице.Па Јокић не зна да игра одбрану.Само ти цепај Никола, има нас који те гледамо и навијамо за тебе.

scholes

pre 4 godine

Mislim da će u ovom plej ofu eksplodirati. Naravno, umnogome će zavisiti od saigrača ali čini mi se da je Denver, kao i Nikola, za nijansu bolji ove sezone. Što se tiče Jokićeve odbrane, činjenica je da primaju dosta poena na centru ali posledica toga nije isključivo njegova krivica, baš kao što ni dobra igra ofanzivno nije samo njegova zasluga. Nagetsi jednostavno igraju odbranu sa puno preuzimanja gde Nikola iskače na nižeg igrača pa ako prođe pas - prošao je, i to celokupno ne daje loš rezultat, dobra su defanzivna ekipa u celini.

posmatrač

pre 4 godine

Ne treba ni zaboraviti da je Jokićeva pozicija veoma specifična i važna u timu Denvera, tako da on/oni jednostavno nikako ne smeju da dozvole da u nekom meču on uđe u problem sa faulovima, tako da je ponekad vidljivo da se neke situacije jednostavno “puštaju” niz vodu. Ne pamtim kada je poslednji put imao i 5 ličnih na nekom meču, a kamoli da je izašao ranije zbog 6.

scholes

pre 4 godine

Mislim da će u ovom plej ofu eksplodirati. Naravno, umnogome će zavisiti od saigrača ali čini mi se da je Denver, kao i Nikola, za nijansu bolji ove sezone. Što se tiče Jokićeve odbrane, činjenica je da primaju dosta poena na centru ali posledica toga nije isključivo njegova krivica, baš kao što ni dobra igra ofanzivno nije samo njegova zasluga. Nagetsi jednostavno igraju odbranu sa puno preuzimanja gde Nikola iskače na nižeg igrača pa ako prođe pas - prošao je, i to celokupno ne daje loš rezultat, dobra su defanzivna ekipa u celini.

Ма јок

pre 4 godine

Ма шта зна статистика и тамо неки ликови,који кошарку прате деценијама.Пацијенти са овог сајта ће им се смејати у лице.Па Јокић не зна да игра одбрану.Само ти цепај Никола, има нас који те гледамо и навијамо за тебе.

bskfan

pre 4 godine

Jokic je uvek bio dobar defanzivac, samo na drugaciji nacin. Od centra se obicno ocekuje da visoko skace i lupa banane, a Jokic to radi na drugaciji nacin. Primera radi, Jokic ne ide na to da protivniku onemoguci sut vec sasvim suprotno, on dozvoljava sut ali tako da protivnickog igraca izbaci iz tzv. "comfort zone". Umesto blokade i onemogucavanja suta Jokic ide na smanjenje efikasnosti protivnickog suta. Kada protiv Denvera protivnicki centri daju koseve onda ljudi obicno to vide kao znak slabe Jokiceve odbrane a ne shvataju da je to deo plana,tj. usmeravanje protivnika ka manje efikasnom sutu. Osim toga, Jokic ima izuzetno "dobre ruke" (stice se utisak da mu se lopta lepi za ruku), dobro se pozicionira i ima dosta skokova, sto takodje spada u odbranu. Sa druge strane, cak i Jokicev napad pomaze odbrani jer kada se napad zavrsi kosem onda nema brze kontre i lakih koseva u tranziciji, samo sto to vecina ne shvata. Osim toga, Jokic brzo razmislja i kada shvati da se kos ne moze odbraniti onda on uopste ne reaguje, sto se onda smatra nezalaganjem i slicno. Tu treba dodati da Denver godinama igra sa najgorim odbrambenim plejmejkerima u NBA: tu je bio matori Nelson, zatim Mudije, a sada Marej koji je tek sada napunio 23 god a i prilicno spore noge. Tu je i nedostatak igraca na poziciji SF-a jer im na toj poziciji igra Barton koji je originalno dvojka. Inace, najsmesnija stvar kod Denvera je bila to sto su jedno vreme u timu imali 5 SG-a, 5 PF-a a nijednog PG-a i nijednog SF-a.

maki1982

pre 4 godine

potcenjuju jokica i sa kondicijom. vecina zvezda preskace poprilican broj utakmica kao zbog povreda, a stvari se stede.tauns,embid,lenard,dejvis,dzordz... jokic igra svaku i denver je nezamisliv bez njega. ne znam da li ima neki igrac da je igrao 60 minuta utakmicu. a ovamo se proziva jer izgleda umorno na kraju protiv lejkersa, a tri igraca se smenjuju na njemu u odbrani.

Back in Black

pre 4 godine

Od kada je smrsao mnogo je bolji i u odranu.Mislim da je bilo protiv Minesote ono lupa banane,krade lopte,znaci stvarno se trudio.

PerSu

pre 4 godine

Nesto mora da pati u igri Denvera, oni su odlucili da izvrse jak presing na protivnicke bekove ili ti poentere pa uglavnom protivnicki bek koji je vrsni strelac ostaje na malom broju poena ili pak sa losim procentom suta. Zasto je to tako? Zato sto Jokic igra veliku ulogu u tome i iskace gore vrsi pritisak na beka protivnika kao i njegov bek (Heris) i dolazi do udvajanja tacnije Jokic kada se uspravi i digne ruke gore protivnicki bek ne moze da ima jasan pogled na kos a ukoliko pozeli da ga pretrci i zaobidje tu je Heris ili neki drugi bek Denvera sa strane pomoci. E onda ostaje prazan reket koji popunjava ili nizi igrac ili eventualno Milsap kada je u igri.

Hm

pre 4 godine

Nesto mora da pati u igri Denvera, oni su odlucili da izvrse jak presing na protivnicke bekove ili ti poentere pa uglavnom protivnicki bek koji je vrsni strelac ostaje na malom broju poena ili pak sa losim procentom suta. Zasto je to tako? Zato sto Jokic igra veliku ulogu u tome i iskace gore vrsi pritisak na beka protivnika kao i njegov bek (Heris) i dolazi do udvajanja tacnije Jokic kada se uspravi i digne ruke gore protivnicki bek ne moze da ima jasan pogled na kos a ukoliko pozeli da ga pretrci i zaobidje tu je Heris ili neki drugi bek Denvera sa strane pomoci. E onda ostaje prazan reket koji popunjava ili nizi igrac ili eventualno Milsap kada je u igri.
(PerSu, 27. februar 2020 17:25)

Bravo. Obicno tu rupu zatvara onaj igrac koji cuva protivnika koji je u uglu a istovremeno i njega brani. Zato se Barton na prosloj utakmici ljutio na Portera koji je samo stajao i gledao kako ovaj iz Pistonsa prolazi pored njega (Bartona) i Jokica i lagano poentira a nije mu ni na pamet palo da bi trebao da zatvori. Jos je usao u raspravu sa Bartonom. :D I to se desilo, cini mi se, tri puta dok Porter nije odigrao kako treba. Nazalost, posle je poceo skroz da zatvara ulaz a prestao je da brani ovoga iz ugla i preselio se skoro pod kos. Zbog skokova, valjda. :D

Pera Ždera

pre 4 godine

Aj da se napravimo ludi da je Jokic solidan u odbrani i da, povrsno gledano, njegova "nezainteresovanost" u istoj velikim delom rezultira usled cuvanja od licnih jer je najbitniji za svoj tim, kao i usled pomaganja na bekovima posle pucanja prve linije odbrane... Zanemarimo ceste ukradene i blokade. Recimo da je ocajan pa obratimo paznju na sledece:

Covek je najbolji poenter, asistent i skakac svoje ekipe! Treba jos da bude i najbolji odbrambeni? Kakav je onda to tim? Nema igraca u istoriji da je bio sve najbrojano. Vrhunski plejmejker npr moze imati najvise poena, asistencija ali npr ne i skokova (namerno taj primer jer nije "normalno" tj uobicajeno ni za Nikolu kao centra da ima najvise asistencija). Dakle nema takvih primera (Westbrook je skroz druga tema u neg kontekstu).

Pogledajmo samo centre npr. Milion puta to konstatovah ovde. Zamerati Jokicu sto nije elitni defanzivac bi bilo kao kada bi Goberu zamerali sto nije vrhunski asistent. Ili sto ne zna da kreira 1 na 1 vec iskljucivo napadcki zavisi od svojih bekova. Ili Embiidu sto ne utice na igru i ne kreira kao Jokic vec je iskljucivo izolacijski centar. Svakom nesto fali. Gober jeste vrhunski defanzivac ali je npr ofanzivno Nikola doktor kosarke za njega na toliko mnogo nacina i utisaja pa ne vidim da neko smara Gobera sto npr ne sutira trojke? Neko ce reci, ok ali nije posao centra da razigrava vec da lupa blokade - odavno prevazidjeni pogled na kosarku, nadam se da je to svima odavno kasno. Sa takvim "nenormalnim" centrom Denver u vrhu i uz par promena i korekcija moze i na titulu da pretenduje.

E sad otvorimo oci i vidimo da ipak nije ocajan u odbrani i to toliko podataka pa i strucnije gledanje utakmica pokazuje. Uostalom, neko je naveo vec, ne moze tim sa ocajnom odbranom svog glavnog igraca biti drugi na tabeli. Eto primer Atlante, Young. Elitni napadac ali stvarno ocajan u odbrani. E to je ocaj. I gde je Atlanta a gde Denver.

1 na 1 je Jokic svakog centra zaustavio, posebno ove sezone. I svakog je napunio kosevima pa i tog Gobera u istoj nedelji dve utakmice uzastopno. Problemi nastaju u preuzimanju, zastiti obruca itd... Resenje problema traziti u timskoj odbrani. Doprinosi Nikola odbrambeno sasvim solidno - sece, blokira, krade, skace, cita protivnika, postavlja saigrace kako u napadu tako i u odbrani.

Agresivniji Jokic na beku koji je probio svog cuvara ili na centru koji ie ostao sam preuzimanjem tog istog beka = vise licnih gresaka i Jokic ranije na klupi. E tu tek krecu problemi Denvera ;)

bskfan

pre 4 godine

@maki

Tu treba biti precizan jer je to nesto posebno. Jokic je na toj cuvenoj "instant klasik" utakmici protiv Portlanda igrao 65 minuta sto se nikada ranije nije desilo u NBA. Tu treba dodati da je uprkos tim silnim minutima utakmicu zavrsio u dobrom plusu a da je utkamica izgubljena za ona 3 minuta kada je igrao Plamli (ako se ne varam, -15 za 3 minuta). Sto se tice ove poslednje utakmice protiv Lejkersa, tu se desilo dosta toga, eksperimentisalo se u cuvanju Jokica pa je prvo na Jokicu bio McGee, zatim Hauard, jedno vreme LeBron a na kraju utakmice AD. Ove godine Lejkersi vaze za favorita za osvajanje prstena i kada takav tim cak u ovoj fazi takmicenja pravi planove kako zaustaviti Jokica, onda to dovoljno govori o tome kakav je Jokic igrac. Malone je suvise slab trener da bi gledao toliko unapred ali ako je pametan treba da iskoristi ono sto mu je doslo slucajno - Vonleh. Bilo je to svega nekoliko minuta, premali uzorak, ali po meni Vonleh bi morao biti deo game-plana protiv Lejkersa, pre svega u cuvanju LeBrona a mozda i Hauarda. LeBron je kao tenk, kada krene prema kosu on bukvalno porusi sve pred sobom i zato je potrebno protiv njega staviti snaznog igraca koji ujedno ima smisla i za napad i za odbranu. Plamli ne moze da cuva ni LeBrona (prespor, preslab i neinteligentan), ni AD-a (previse nizak i kratke ruke), ni Hauarda (nedovoljno fizicki jak), ni McGee-a (previse nizak i peca se na laznjake). U sustini Plamli je beskoristan samo sto Malone to ne vidi.

веверица

pre 4 godine

јокић чим се мало закасни у одбрани, он одустане и пусти кош. то онда оставља ужасан утисак. али кад се овако представи ова статистика, изгледа другачије...
иначе одлично краде лопте. уме да прочита и навуче. осети шта ће. онда као фол пушта их, па цап пресече лопту.
све у свему сасвим је пристојан у одбрани и изузетан на скоку.

Dragan-Borca

pre 4 godine

Ne bi Denver nikad bio dve godine zaredom drugi da je Nikola los u odbrani. Problem mu najvise prave brzi igraci kada probiju na ulaz i vec su fakticki na polaganju. E tu je jedino los, zbog toga sto mu je jako spora brzina odskoka. Ostalo je prilicno ok. Cak i 1 na 1 moze sve centre solidno da brani. Nije Nikola neki vrhunski defanzivac ali nije ni los. A ako uracunamo i skokove i ukradene onda je to vec ozbiljan doprinos odbrani. Denver vec 2 godine igra sa undersized igracima, pa mu i to stvara problem. Milsap sa 2.03 je cetvorka, Barton sa samo 1.98 trojka, a Geri sa 191 tako nesto dvojka. Svi su malo nizi za svoju poziciju nego prosecno. Zato mene jedino kod Denvera iritira sto Maloun igra sa Bartonom po 30 i vise minuta. Cak mi i ne smeta sto vezari u napadu jer se popravio pa i nesto uradi. Ali u odbrani je Boze sacuvaj. Em mali i mrsav za 3, em se slabo pozicionira. Kad krene u pomocnu odbranu redovno napravi problem, niti ima mozga da proceni kog igraca treba udvojiti. Geri je vrhunski u odbrani, iako omalen ali Barton blagi uzas. Samo mi nije jasno kako Maloun misli sa Bartonom na Leonarda i Lebrona. Zato su Porter i Grant legli Denveru i Jokicu kao kec na 10. Sa njima dvojicom Denver dobija i na duzini i atletici visljih igraca. Ali ce biti tragedija za njih ako Maloun bude forsirao Bartona u Plej Ofu na preko 30 minuta. Cak bi mi pre i Kreg igrao, jer zaista ne vidim kako bi Barton Leonarda cuvao. A verovatno ce polufinale zapada biti Klipersi i Denver.

Pera85

pre 4 godine

I onda pogledate statistiku protivnickog centra a tamo pise 20+ poena i 10+ skokova
(cole, 27. februar 2020 19:30)
I onda pogledate statistiku Jokica sa tih meceva i vidite da to nije toliko bitno jer spreci druge da postignu svoje poene (ti centri ionako svako vece imaju tu statistiku) a on ima bolju od prosecne. Gobera (najboljeg defanzivca lige) ubija u svakoj utakmici

bskfan

pre 4 godine

@jd

Sve sto je Jokicu potrebno je samo to da promeni nacin ishrane, nista vise od toga. Moze malo da radi i na misicnoj definiciji i to cisto iz estetskih razloga a ne sto bi mu to pomoglo da igra bolju kosarku. On nikada nece biti igrac koji skace nebu pod oblake, a sve ostalo sto mu treba za poziciju centra on ima. Sto se tice takmicarskog duha, on to ima, pokazao je to vise puta. Da zeli da se odmara tokom sezone i to moze ali on to nece, nedavno je Malone rekao kako mu je predlagao da ne igra neku utakmicu jer su bili oslabljeni i nisu imali sansu da je dobiju a ovaj mu je odgovorio: "no coach, I'll play". Sto se tice odlaska u neki drugi tim, moze ali nije to tako jednostavno kako izgleda. Kada te neki tim draftuje i kada si u tom timu od pocetka onda ga osecas kao svoj tim, navijaci te vole, ti si njihov, a kada odes u drugi tim vise te gledaju kao iznajmljenog radnika. Pogledaj samo Majka Konlija, sinoc su mu u Juti zvizadli (tj, booo), dok to u svojim Grizlijima nije bilo moguce. Cak i na jednog Duranta u GSW-u nisu gledali kao na njihovog a onda mozemo zamisliti kako bi bilo Jokicu. Zatim odnos sa saigracima, cim tebi daju pare odmah manje para za neke od njih, sto onda moze da dovede do narusene hemije. Zatim, sistem igre, koliko timova je spremno da igra preko Jokica, a njemu je to najvaznije. Jokic je sam rekao da zeli da bude Denverov Tim Dankan, tj. da osvoji prsten sa svojim timom i da citavu karijeru igra u tom timu.

јд123

pre 4 godine

Zato se Barton na prosloj utakmici ljutio na Portera koji je samo stajao i gledao kako ovaj iz Pistonsa prolazi pored njega (Bartona) i Jokica i lagano poentira a nije mu ni na pamet palo da bi trebao da zatvori. Jos je usao u raspravu sa Bartonom. :D
(Hm, 27. februar 2020 18:29)

Четврти покушај да ти одговорим. Не знам зашто ми не објављују одговоре на твој коментар. Да ниси из рекдакције или некога знаш ко објављује коментаре?

Тачно је то све у вези Портера. Али он је руки ове године а скоро 2 године уопште није играо кошарку. Треба да игра 20-25 мин. по утакмици и да се грешке истрпе. Само на грешкама ће да учи. Није довољно да му на тренингу на такве ствари указују. Тренинг је једно а утакмице дурго.

Бартон се љутио? Ако неко нема право приговора, то је онда Бартон. Он стално оставља свог играча самог као духа и шуња се испод коша. Зар то ниси видео? Ако ниси, предлажем ти да следећу утакмицу пратиш Бартона у одбрани. Радио сам то последње две утакмице. Бартон уопште не игра одбрану.

По теби онда и Дончића треба закуцати на клупу, јер је један од најлошијих бекова што се одбране тиче. Али нисам прочитао да пишеш да Бартона и Дончића треба закуцати за клупу док не науче да играју одбрану. То само пишеш за Портера. Зашто?

Hm

pre 4 godine

@јд123

He, ja ti rekoh ranije da ti gledas a ne vidis. :) Ti bre k'o da si zaljubljen u Portera. Cuj, treba da igra i da uci??? Da uci na utakmici? Uci se na treninzima a primenjuje na utakmicama.

I ne mozes da poredis odbranu Bartona i Portera. Zaista ne mozes. Pa vidi samo kakav je Porter u tranziciji. A da, ti ces ponovo da gledas a neces da vidis.

I nemoj da stavljas Doncica i Portera u istu recenicu a kamoli da ih poredis. Po bilo cemu.

I opusti se malo, dobice Porter svojih dvadesetak minuta. Vrlo brzo. I tako treba da bude. Al' to ne znaci da treba da mu se gleda kroz prste zbog kriminalnih igara u odbrani. Ej, pa na sred utakmice onaj pomocnik mora da mu pokazuje kako da se postavlja i sta da radi!!! Pa to su osnove koje on ne zna. Bruka. Njegov veoma dobar sut je vazan za tim, i valjda ce i njemu da tempiraju formu do plej ofa.

Priblizava se plej of, a Denver igra sa dva i po igraca koji su konstantni - Jokic, Marej i Barton. Ostali...jedna utakmica dobra, pa nekoliko losih. Mora svima da se dize forma. Heris je bitan igrac ne samo zbog odbrane vec i zbog suta. Mora da udje u tu sutersku formu. Mora Grent da bude konstantniji. Plamli...eto, trudi se, pokusava i da asistira ali nije on kvalitet za ozbiljnog protivnika. Kreg je k'o levo smetalo. Ukoliko se ostali ne dovedu u red, ukoliko im se ne nabije forma, nece proci Lejkerse.

Eto, ukratko... ;)

јд123

pre 4 godine

Ма проблем Јоке је што је он недовољно амбициозан. И није баш радан. Таленат је ту, то је неоспорно, али без надоградње и великог рада нема ништа од талента. Он је као неко велико дете, игра се. Задовољава се и малим стварима, а тако се не постаје суперстар. Плашим се да ако се на време не ресетује, ништа од велике каријере. А може много. Можда би му промена средине помогла. Рецимо прелазак у Бостон, Лејкерсе или Клиперсе. У супротном опет следи испадање у првом или другом кругу плеј офа. А године пролазе. Тера 26-ту, није више тако млад. Ако му одмах сада не усаде тај килинг инстикт, ништа од велике каријере и трофеја. Вреди размислити о томе!

ThePain

pre 4 godine

Covek koji nas je bojkotirao 2017, a igrao reda radi, bezvoljno i nezainteresovano na SP 2019 ne zavredjuje moju paznju. Neka radi sta hoce, mada muslim da nista nece osvojii u karijeri!

cole

pre 4 godine

Eto sta vam je statistika,svaki centar protiv denvera odigra debelo iznad prosjeka,i onda pogledate tog istog centra protiv lejkersa milvokija jute toronta i vidite duplo slabiju statistiku

ThePain

pre 4 godine

Covek koji nas je bojkotirao 2017, a igrao reda radi, bezvoljno i nezainteresovano na SP 2019 ne zavredjuje moju paznju. Neka radi sta hoce, mada muslim da nista nece osvojii u karijeri!

cole

pre 4 godine

Eto sta vam je statistika,svaki centar protiv denvera odigra debelo iznad prosjeka,i onda pogledate tog istog centra protiv lejkersa milvokija jute toronta i vidite duplo slabiju statistiku

јд123

pre 4 godine

Ма проблем Јоке је што је он недовољно амбициозан. И није баш радан. Таленат је ту, то је неоспорно, али без надоградње и великог рада нема ништа од талента. Он је као неко велико дете, игра се. Задовољава се и малим стварима, а тако се не постаје суперстар. Плашим се да ако се на време не ресетује, ништа од велике каријере. А може много. Можда би му промена средине помогла. Рецимо прелазак у Бостон, Лејкерсе или Клиперсе. У супротном опет следи испадање у првом или другом кругу плеј офа. А године пролазе. Тера 26-ту, није више тако млад. Ако му одмах сада не усаде тај килинг инстикт, ништа од велике каријере и трофеја. Вреди размислити о томе!

bskfan

pre 4 godine

@maki

Tu treba biti precizan jer je to nesto posebno. Jokic je na toj cuvenoj "instant klasik" utakmici protiv Portlanda igrao 65 minuta sto se nikada ranije nije desilo u NBA. Tu treba dodati da je uprkos tim silnim minutima utakmicu zavrsio u dobrom plusu a da je utkamica izgubljena za ona 3 minuta kada je igrao Plamli (ako se ne varam, -15 za 3 minuta). Sto se tice ove poslednje utakmice protiv Lejkersa, tu se desilo dosta toga, eksperimentisalo se u cuvanju Jokica pa je prvo na Jokicu bio McGee, zatim Hauard, jedno vreme LeBron a na kraju utakmice AD. Ove godine Lejkersi vaze za favorita za osvajanje prstena i kada takav tim cak u ovoj fazi takmicenja pravi planove kako zaustaviti Jokica, onda to dovoljno govori o tome kakav je Jokic igrac. Malone je suvise slab trener da bi gledao toliko unapred ali ako je pametan treba da iskoristi ono sto mu je doslo slucajno - Vonleh. Bilo je to svega nekoliko minuta, premali uzorak, ali po meni Vonleh bi morao biti deo game-plana protiv Lejkersa, pre svega u cuvanju LeBrona a mozda i Hauarda. LeBron je kao tenk, kada krene prema kosu on bukvalno porusi sve pred sobom i zato je potrebno protiv njega staviti snaznog igraca koji ujedno ima smisla i za napad i za odbranu. Plamli ne moze da cuva ni LeBrona (prespor, preslab i neinteligentan), ni AD-a (previse nizak i kratke ruke), ni Hauarda (nedovoljno fizicki jak), ni McGee-a (previse nizak i peca se na laznjake). U sustini Plamli je beskoristan samo sto Malone to ne vidi.

Ма јок

pre 4 godine

Ма шта зна статистика и тамо неки ликови,који кошарку прате деценијама.Пацијенти са овог сајта ће им се смејати у лице.Па Јокић не зна да игра одбрану.Само ти цепај Никола, има нас који те гледамо и навијамо за тебе.

bskfan

pre 4 godine

Jokic je uvek bio dobar defanzivac, samo na drugaciji nacin. Od centra se obicno ocekuje da visoko skace i lupa banane, a Jokic to radi na drugaciji nacin. Primera radi, Jokic ne ide na to da protivniku onemoguci sut vec sasvim suprotno, on dozvoljava sut ali tako da protivnickog igraca izbaci iz tzv. "comfort zone". Umesto blokade i onemogucavanja suta Jokic ide na smanjenje efikasnosti protivnickog suta. Kada protiv Denvera protivnicki centri daju koseve onda ljudi obicno to vide kao znak slabe Jokiceve odbrane a ne shvataju da je to deo plana,tj. usmeravanje protivnika ka manje efikasnom sutu. Osim toga, Jokic ima izuzetno "dobre ruke" (stice se utisak da mu se lopta lepi za ruku), dobro se pozicionira i ima dosta skokova, sto takodje spada u odbranu. Sa druge strane, cak i Jokicev napad pomaze odbrani jer kada se napad zavrsi kosem onda nema brze kontre i lakih koseva u tranziciji, samo sto to vecina ne shvata. Osim toga, Jokic brzo razmislja i kada shvati da se kos ne moze odbraniti onda on uopste ne reaguje, sto se onda smatra nezalaganjem i slicno. Tu treba dodati da Denver godinama igra sa najgorim odbrambenim plejmejkerima u NBA: tu je bio matori Nelson, zatim Mudije, a sada Marej koji je tek sada napunio 23 god a i prilicno spore noge. Tu je i nedostatak igraca na poziciji SF-a jer im na toj poziciji igra Barton koji je originalno dvojka. Inace, najsmesnija stvar kod Denvera je bila to sto su jedno vreme u timu imali 5 SG-a, 5 PF-a a nijednog PG-a i nijednog SF-a.

bskfan

pre 4 godine

@jd

Sve sto je Jokicu potrebno je samo to da promeni nacin ishrane, nista vise od toga. Moze malo da radi i na misicnoj definiciji i to cisto iz estetskih razloga a ne sto bi mu to pomoglo da igra bolju kosarku. On nikada nece biti igrac koji skace nebu pod oblake, a sve ostalo sto mu treba za poziciju centra on ima. Sto se tice takmicarskog duha, on to ima, pokazao je to vise puta. Da zeli da se odmara tokom sezone i to moze ali on to nece, nedavno je Malone rekao kako mu je predlagao da ne igra neku utakmicu jer su bili oslabljeni i nisu imali sansu da je dobiju a ovaj mu je odgovorio: "no coach, I'll play". Sto se tice odlaska u neki drugi tim, moze ali nije to tako jednostavno kako izgleda. Kada te neki tim draftuje i kada si u tom timu od pocetka onda ga osecas kao svoj tim, navijaci te vole, ti si njihov, a kada odes u drugi tim vise te gledaju kao iznajmljenog radnika. Pogledaj samo Majka Konlija, sinoc su mu u Juti zvizadli (tj, booo), dok to u svojim Grizlijima nije bilo moguce. Cak i na jednog Duranta u GSW-u nisu gledali kao na njihovog a onda mozemo zamisliti kako bi bilo Jokicu. Zatim odnos sa saigracima, cim tebi daju pare odmah manje para za neke od njih, sto onda moze da dovede do narusene hemije. Zatim, sistem igre, koliko timova je spremno da igra preko Jokica, a njemu je to najvaznije. Jokic je sam rekao da zeli da bude Denverov Tim Dankan, tj. da osvoji prsten sa svojim timom i da citavu karijeru igra u tom timu.

scholes

pre 4 godine

Mislim da će u ovom plej ofu eksplodirati. Naravno, umnogome će zavisiti od saigrača ali čini mi se da je Denver, kao i Nikola, za nijansu bolji ove sezone. Što se tiče Jokićeve odbrane, činjenica je da primaju dosta poena na centru ali posledica toga nije isključivo njegova krivica, baš kao što ni dobra igra ofanzivno nije samo njegova zasluga. Nagetsi jednostavno igraju odbranu sa puno preuzimanja gde Nikola iskače na nižeg igrača pa ako prođe pas - prošao je, i to celokupno ne daje loš rezultat, dobra su defanzivna ekipa u celini.

posmatrač

pre 4 godine

Ne treba ni zaboraviti da je Jokićeva pozicija veoma specifična i važna u timu Denvera, tako da on/oni jednostavno nikako ne smeju da dozvole da u nekom meču on uđe u problem sa faulovima, tako da je ponekad vidljivo da se neke situacije jednostavno “puštaju” niz vodu. Ne pamtim kada je poslednji put imao i 5 ličnih na nekom meču, a kamoli da je izašao ranije zbog 6.

Dragan-Borca

pre 4 godine

Ne bi Denver nikad bio dve godine zaredom drugi da je Nikola los u odbrani. Problem mu najvise prave brzi igraci kada probiju na ulaz i vec su fakticki na polaganju. E tu je jedino los, zbog toga sto mu je jako spora brzina odskoka. Ostalo je prilicno ok. Cak i 1 na 1 moze sve centre solidno da brani. Nije Nikola neki vrhunski defanzivac ali nije ni los. A ako uracunamo i skokove i ukradene onda je to vec ozbiljan doprinos odbrani. Denver vec 2 godine igra sa undersized igracima, pa mu i to stvara problem. Milsap sa 2.03 je cetvorka, Barton sa samo 1.98 trojka, a Geri sa 191 tako nesto dvojka. Svi su malo nizi za svoju poziciju nego prosecno. Zato mene jedino kod Denvera iritira sto Maloun igra sa Bartonom po 30 i vise minuta. Cak mi i ne smeta sto vezari u napadu jer se popravio pa i nesto uradi. Ali u odbrani je Boze sacuvaj. Em mali i mrsav za 3, em se slabo pozicionira. Kad krene u pomocnu odbranu redovno napravi problem, niti ima mozga da proceni kog igraca treba udvojiti. Geri je vrhunski u odbrani, iako omalen ali Barton blagi uzas. Samo mi nije jasno kako Maloun misli sa Bartonom na Leonarda i Lebrona. Zato su Porter i Grant legli Denveru i Jokicu kao kec na 10. Sa njima dvojicom Denver dobija i na duzini i atletici visljih igraca. Ali ce biti tragedija za njih ako Maloun bude forsirao Bartona u Plej Ofu na preko 30 minuta. Cak bi mi pre i Kreg igrao, jer zaista ne vidim kako bi Barton Leonarda cuvao. A verovatno ce polufinale zapada biti Klipersi i Denver.

јд123

pre 4 godine

Zato se Barton na prosloj utakmici ljutio na Portera koji je samo stajao i gledao kako ovaj iz Pistonsa prolazi pored njega (Bartona) i Jokica i lagano poentira a nije mu ni na pamet palo da bi trebao da zatvori. Jos je usao u raspravu sa Bartonom. :D
(Hm, 27. februar 2020 18:29)

Четврти покушај да ти одговорим. Не знам зашто ми не објављују одговоре на твој коментар. Да ниси из рекдакције или некога знаш ко објављује коментаре?

Тачно је то све у вези Портера. Али он је руки ове године а скоро 2 године уопште није играо кошарку. Треба да игра 20-25 мин. по утакмици и да се грешке истрпе. Само на грешкама ће да учи. Није довољно да му на тренингу на такве ствари указују. Тренинг је једно а утакмице дурго.

Бартон се љутио? Ако неко нема право приговора, то је онда Бартон. Он стално оставља свог играча самог као духа и шуња се испод коша. Зар то ниси видео? Ако ниси, предлажем ти да следећу утакмицу пратиш Бартона у одбрани. Радио сам то последње две утакмице. Бартон уопште не игра одбрану.

По теби онда и Дончића треба закуцати на клупу, јер је један од најлошијих бекова што се одбране тиче. Али нисам прочитао да пишеш да Бартона и Дончића треба закуцати за клупу док не науче да играју одбрану. То само пишеш за Портера. Зашто?

PerSu

pre 4 godine

Nesto mora da pati u igri Denvera, oni su odlucili da izvrse jak presing na protivnicke bekove ili ti poentere pa uglavnom protivnicki bek koji je vrsni strelac ostaje na malom broju poena ili pak sa losim procentom suta. Zasto je to tako? Zato sto Jokic igra veliku ulogu u tome i iskace gore vrsi pritisak na beka protivnika kao i njegov bek (Heris) i dolazi do udvajanja tacnije Jokic kada se uspravi i digne ruke gore protivnicki bek ne moze da ima jasan pogled na kos a ukoliko pozeli da ga pretrci i zaobidje tu je Heris ili neki drugi bek Denvera sa strane pomoci. E onda ostaje prazan reket koji popunjava ili nizi igrac ili eventualno Milsap kada je u igri.

Hm

pre 4 godine

Nesto mora da pati u igri Denvera, oni su odlucili da izvrse jak presing na protivnicke bekove ili ti poentere pa uglavnom protivnicki bek koji je vrsni strelac ostaje na malom broju poena ili pak sa losim procentom suta. Zasto je to tako? Zato sto Jokic igra veliku ulogu u tome i iskace gore vrsi pritisak na beka protivnika kao i njegov bek (Heris) i dolazi do udvajanja tacnije Jokic kada se uspravi i digne ruke gore protivnicki bek ne moze da ima jasan pogled na kos a ukoliko pozeli da ga pretrci i zaobidje tu je Heris ili neki drugi bek Denvera sa strane pomoci. E onda ostaje prazan reket koji popunjava ili nizi igrac ili eventualno Milsap kada je u igri.
(PerSu, 27. februar 2020 17:25)

Bravo. Obicno tu rupu zatvara onaj igrac koji cuva protivnika koji je u uglu a istovremeno i njega brani. Zato se Barton na prosloj utakmici ljutio na Portera koji je samo stajao i gledao kako ovaj iz Pistonsa prolazi pored njega (Bartona) i Jokica i lagano poentira a nije mu ni na pamet palo da bi trebao da zatvori. Jos je usao u raspravu sa Bartonom. :D I to se desilo, cini mi se, tri puta dok Porter nije odigrao kako treba. Nazalost, posle je poceo skroz da zatvara ulaz a prestao je da brani ovoga iz ugla i preselio se skoro pod kos. Zbog skokova, valjda. :D

maki1982

pre 4 godine

potcenjuju jokica i sa kondicijom. vecina zvezda preskace poprilican broj utakmica kao zbog povreda, a stvari se stede.tauns,embid,lenard,dejvis,dzordz... jokic igra svaku i denver je nezamisliv bez njega. ne znam da li ima neki igrac da je igrao 60 minuta utakmicu. a ovamo se proziva jer izgleda umorno na kraju protiv lejkersa, a tri igraca se smenjuju na njemu u odbrani.

Pera85

pre 4 godine

I onda pogledate statistiku protivnickog centra a tamo pise 20+ poena i 10+ skokova
(cole, 27. februar 2020 19:30)
I onda pogledate statistiku Jokica sa tih meceva i vidite da to nije toliko bitno jer spreci druge da postignu svoje poene (ti centri ionako svako vece imaju tu statistiku) a on ima bolju od prosecne. Gobera (najboljeg defanzivca lige) ubija u svakoj utakmici

Back in Black

pre 4 godine

Od kada je smrsao mnogo je bolji i u odranu.Mislim da je bilo protiv Minesote ono lupa banane,krade lopte,znaci stvarno se trudio.

Hm

pre 4 godine

@јд123

He, ja ti rekoh ranije da ti gledas a ne vidis. :) Ti bre k'o da si zaljubljen u Portera. Cuj, treba da igra i da uci??? Da uci na utakmici? Uci se na treninzima a primenjuje na utakmicama.

I ne mozes da poredis odbranu Bartona i Portera. Zaista ne mozes. Pa vidi samo kakav je Porter u tranziciji. A da, ti ces ponovo da gledas a neces da vidis.

I nemoj da stavljas Doncica i Portera u istu recenicu a kamoli da ih poredis. Po bilo cemu.

I opusti se malo, dobice Porter svojih dvadesetak minuta. Vrlo brzo. I tako treba da bude. Al' to ne znaci da treba da mu se gleda kroz prste zbog kriminalnih igara u odbrani. Ej, pa na sred utakmice onaj pomocnik mora da mu pokazuje kako da se postavlja i sta da radi!!! Pa to su osnove koje on ne zna. Bruka. Njegov veoma dobar sut je vazan za tim, i valjda ce i njemu da tempiraju formu do plej ofa.

Priblizava se plej of, a Denver igra sa dva i po igraca koji su konstantni - Jokic, Marej i Barton. Ostali...jedna utakmica dobra, pa nekoliko losih. Mora svima da se dize forma. Heris je bitan igrac ne samo zbog odbrane vec i zbog suta. Mora da udje u tu sutersku formu. Mora Grent da bude konstantniji. Plamli...eto, trudi se, pokusava i da asistira ali nije on kvalitet za ozbiljnog protivnika. Kreg je k'o levo smetalo. Ukoliko se ostali ne dovedu u red, ukoliko im se ne nabije forma, nece proci Lejkerse.

Eto, ukratko... ;)

Pera Ždera

pre 4 godine

Aj da se napravimo ludi da je Jokic solidan u odbrani i da, povrsno gledano, njegova "nezainteresovanost" u istoj velikim delom rezultira usled cuvanja od licnih jer je najbitniji za svoj tim, kao i usled pomaganja na bekovima posle pucanja prve linije odbrane... Zanemarimo ceste ukradene i blokade. Recimo da je ocajan pa obratimo paznju na sledece:

Covek je najbolji poenter, asistent i skakac svoje ekipe! Treba jos da bude i najbolji odbrambeni? Kakav je onda to tim? Nema igraca u istoriji da je bio sve najbrojano. Vrhunski plejmejker npr moze imati najvise poena, asistencija ali npr ne i skokova (namerno taj primer jer nije "normalno" tj uobicajeno ni za Nikolu kao centra da ima najvise asistencija). Dakle nema takvih primera (Westbrook je skroz druga tema u neg kontekstu).

Pogledajmo samo centre npr. Milion puta to konstatovah ovde. Zamerati Jokicu sto nije elitni defanzivac bi bilo kao kada bi Goberu zamerali sto nije vrhunski asistent. Ili sto ne zna da kreira 1 na 1 vec iskljucivo napadcki zavisi od svojih bekova. Ili Embiidu sto ne utice na igru i ne kreira kao Jokic vec je iskljucivo izolacijski centar. Svakom nesto fali. Gober jeste vrhunski defanzivac ali je npr ofanzivno Nikola doktor kosarke za njega na toliko mnogo nacina i utisaja pa ne vidim da neko smara Gobera sto npr ne sutira trojke? Neko ce reci, ok ali nije posao centra da razigrava vec da lupa blokade - odavno prevazidjeni pogled na kosarku, nadam se da je to svima odavno kasno. Sa takvim "nenormalnim" centrom Denver u vrhu i uz par promena i korekcija moze i na titulu da pretenduje.

E sad otvorimo oci i vidimo da ipak nije ocajan u odbrani i to toliko podataka pa i strucnije gledanje utakmica pokazuje. Uostalom, neko je naveo vec, ne moze tim sa ocajnom odbranom svog glavnog igraca biti drugi na tabeli. Eto primer Atlante, Young. Elitni napadac ali stvarno ocajan u odbrani. E to je ocaj. I gde je Atlanta a gde Denver.

1 na 1 je Jokic svakog centra zaustavio, posebno ove sezone. I svakog je napunio kosevima pa i tog Gobera u istoj nedelji dve utakmice uzastopno. Problemi nastaju u preuzimanju, zastiti obruca itd... Resenje problema traziti u timskoj odbrani. Doprinosi Nikola odbrambeno sasvim solidno - sece, blokira, krade, skace, cita protivnika, postavlja saigrace kako u napadu tako i u odbrani.

Agresivniji Jokic na beku koji je probio svog cuvara ili na centru koji ie ostao sam preuzimanjem tog istog beka = vise licnih gresaka i Jokic ranije na klupi. E tu tek krecu problemi Denvera ;)

веверица

pre 4 godine

јокић чим се мало закасни у одбрани, он одустане и пусти кош. то онда оставља ужасан утисак. али кад се овако представи ова статистика, изгледа другачије...
иначе одлично краде лопте. уме да прочита и навуче. осети шта ће. онда као фол пушта их, па цап пресече лопту.
све у свему сасвим је пристојан у одбрани и изузетан на скоку.