Ponedeljak, 01.07.2019.

13:40

Zašto je Marej dobio više novca od Jokića?

Džamal Marej je dobio novi ugovor od Denver Nagetsa, kojim je postao plaćeniji čak i od Nikole Jokića, jedinog Ol-stara ekipe.

Izvor: Luka Nikoliæ

Zašto je Marej dobio više novca od Jokiæa? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

Ostin A

pre 4 godine

Dobio je vise para od Jokica zato sto je bio visoko pozicioniran na draftu. Ali po meni on nije igrac za max ugovor. Jokic je daleko bolji igrac od njega.
(Jasam, 1. jul 2019 22:47)

Piše u vesti zbog čega je više para. Da si vest pročitao, video bi da su obojica dobila isti ugovor, jedino zbog rasta Salary cap-a cifre su drugačije. Maksimalni ugovor iz 2018 i maksimalni ugovor iz 2020 jednostavno nisu iste veličine.

Drugo, kako možeš da oceniš da neki igrač sa 22 godine nije za maksimalan ugovor? Ako jedan Kris Pol, Majk Konli, Vigins... imaju maksimalne ugovore, a Marej sa 22 godine dominira nad njima. Ne smem da zamislim u kakvu zver ima da poraste kad dođe u Jokićeve godine. Budimo realni, Jokić pre 2 sezone nije bio ni upola kao Marej ove sezone. Još kad uz to dodamo da se Jokić bavio profesionalnom košarkom i pre NBA-a. Naravno postoji mnogo talenata koji propadnu, ali mislim da trenutna kombinacija Marej - Jokić se pokazala vrhunski.

I tvojom logikom niko ne sme da dobija veću platu od Džordana jer niko nije bolji igrač od njega? Pa Jokić ima platu veću od Janisa koji je ove sezone najbolji igrač NBA lige i Kawai-a MVP-a finala.

Ddd

pre 4 godine

Prvo startna pozicija na draftu, drugo veci SC sledece godine, trece Jokic ako nastavi ovim tempom novi ugovor ce mu biti na nivou 50 mil godisnje... Niko nikome nije dao namerno vise ili manje, vec postoje jasna pravila sta je Max, sta je Super Max itd ... Npr, Klay je Super Max dobio na minuli rad, nije bio kvalifikovan ove godine za njega. Drugo ne zaboravite posao Front Offica nije da daje sto vise, nego da da najmanje, a da igrac bude zadovoljan, ili da to uradi u pravom momentu, tako da svaka cast i Denveru na osecaju da potpisu Jokica godinu pre, jer ove bi dobio 220 za 5 godina, kao clan prve petorke. 70 miliona ustede, naklon do poda za osecaj.

Pravda za Jokica

pre 4 godine

Uzas. Cudi me da je Joka prihvatio taj sramni ugovor. A mogao je da ostane u Somboru i da radi u Somboledu za veliku lovu, mozda cak i da dogura do sefovske funkcije...
Ne daj se Joki, nije sve u novcu, preziveces nekako ali ce te Marej verovatno zezati doveka :-)

steva

pre 4 godine

(bskfan, 1. jul 2019 20:15) ,
Nije druze problem to sto On nije plejmejker , vec par drugih stvari .
Prva stvar je to da nije konstantan , a onaj ko nije konstantan u NBA ne moze da bude "zvezda" ili ti igrac sa maksimalnim ugovorom . Ne mozes igrati od sjaja do ocaja ...od suta 6-7 do 1-8 ...ili ti , igras dve utakmice i ubacis po 25 , pa onda dve po 10 poena . Sledeci njegov problem , koji nema samo on , vec dobar broj crnih igraca ...a to je nedostatak discipline , ili ti takozvano "divljanje" .(kao Barton npr.) U to divljanje ulazi i ono kad kazu "mani kosarkasi IQ " . To je to . ovi iz Denvera ocigledno da je jos uvek mlad , 22 mu je , i da ce "nadoci" , sto je i realno . A ono da on samo zan da u napadu igra 2 na 2 sa Jokicem ...da su mu to jedine asistencije ...druze , pa to i jeste jedan od razloga zasto je dobio maksimum ....a to je buducnost u kojoj njega i Jokica u paru vide kao ubitacne i nezaustavljive u pic and rollu . (takvih "parova" je kroz istoriju NBA bilo koliko oces) .

Jasam

pre 4 godine

Dobio je vise para od Jokica zato sto je bio visoko pozicioniran na draftu. Ali po meni on nije igrac za max ugovor. Jokic je daleko bolji igrac od njega.

Mister Vo

pre 4 godine

@as
FED je daleko od privatne banke. Jeste nezavisan, ali i Vrhovni sud je pa nije privatan. Sto se tice plata sportista, to je samo pitanje popularnosti. A sto se tice tvoje teorije zavere, NBA je popularnija van nego u Americi, u kojoj je basket 3. ili 4. sport (bori se sa NHLom, NFL i MLS su miljama ispred)...

bskfan

pre 4 godine

@Momcilo

Ne znam samo po cemu Mareja svrstavas rame uz rame sa Jokicem? Ako pogledas statistiku prethodnih godina videces da je cak i matori Nelson sa Jokicem stalno bio u debelom plusu. Najveci plus je imao Faried iako ga sada nema skoro ni medju rezervama. Sa Galinarijem je takodje bio u velikom plusu. Sa Jokicem je cak i Mudiay bio u plusu a u plusu je i sa sada sa rukijem Morisom. Jokic je praticno vec tri sezone skoro sa svim igracima u plusu, bez obzira da li su oni rezerve, starteti ili cak rukiji, izuzetak su samo Lyles i igraci koji su van rotacije sa kojima je odigrao tek po neki minut. Drugo, Marej ne kreira igru, sve sto je naucio je da eventualno doda loptu Jokicu (two men game) a skoro da ni jednom nije napravio akciju za Harisa ili nekog drugog igraca. Cim pokusa da glumi plejmejkera i da razigrava igrace to se zavrsi silnim izgubljenim loptama pa se onda vrati ili Jokicu ili iso igri. Ima slab rad nogu i ne moze da cuva brze igrace pa su ga u plejofu pokrivali Haris i Kreg. Slab je sa loptom, nema pregled igre, slabo donosi odluke itd. Najkrace receno, Marej nije plejmejker i u svakom drugom klubu bi prosao kao Denis Smit Jr. Marej je sada placen kao plej (oni su najplaceniji) ali nije plej vec shooting guard, a sve to prolazi samo zahvaljujuci mozgu ekipe Jokicu. Najkrace receno, Marej je dobar igrac, scorer, ali nije plajmeker i daleko je od max igraca.

ccc?

pre 4 godine

Badi Hild je igracina u odnosu na njega. O sutu necu ni da pricam. Videcete tek kada pocne sezona ako to do sada niste ukapirali. Uz to, Badi nema Jokica pored sebe kao Mari koji ni sam ne zna koliko je koseva dao na Jokiceve asistencije.

Mocmilo

pre 4 godine

Nikome nije smetao Jokicev ugovor jer je svima jasno da je on najbolji igrac u timu, ali kada jedan prosecni igrac dobije max onda je tesko drugim igracima objasniti zasto oni moraju da igraju sa sicu dok Marej dobija 35 miliona.
(bskfan, 1. jul 2019 17:57)

Nece kvariti nikakvu hemiju kada se zna da je Marej bolji od svih njih zajedno. Drugo bi bilo da je Marej isti ili losiji i mada neki ovde bas tako tvrde istina nije bas takva. Jokic i Marej su hedlajnersi Denvera, svi ostali su tu zbog njih i njihova uloga je da ovoj dvojici prave igru.

bskfan

pre 4 godine

Ogromna greska Tima Konolija koja moze da bude presudna da Denver nikada ne osvoji prsten. Ni po jednom kriterijumu Marej ne spada medju 40 najboljih igraca u ligi pa samim tim i ne zasluzuje max ugovor. Cak ni blizu max ugovora. Istini za volju, kada se vide ugovori Vola, Pola, Lilarda itd. (koji idu i do 50 miliona godisnje) onda se time moze pravdati novac dat Mareju, ali se ne shvata da je upravo to razlog zasto ti timovi koji preplate igrace nikada nista ne osvoje. Najveci problem Marejovog ugovora je sto ce to poremetiti hemiju u timu. Nikome nije smetao Jokicev ugovor jer je svima jasno da je on najbolji igrac u timu, ali kada jedan prosecni igrac dobije max onda je tesko drugim igracima objasniti zasto oni moraju da igraju sa sicu dok Marej dobija 35 miliona.

bla

pre 4 godine

'zbog, pre svega, značajnog povećanja "seleri kepa" koje nas očekuje.'
ahahahah nas ocekuje! pa ja cekam da se poveca jos malo pa potpisujem. ovih dana samo sedim ispred racunara i racunam tudje pare. mislim da je ovo bizaran trend koji pratimo, a naravno da dolazi iz sad-a.

KOSTA1703

pre 4 godine

@albert
Od Magica niko nema toliko "košarkaški" mozak kao Jokić.
Vrhunski poenter sa neverovatno velikim rasponom mogućnosti poentiranja.
Vrhunski skakač sa fantastičnom anticipacijom.
Vrhunski asistent sa sjajnim osećajem za prostor.
Kao centar njegovo i nije da čuva bilo kog pleja, niti bilo koji centar bilo kada može da sačuva nekog pleja.
U odbrani jedan na jedan u GORNJOJ polovini centara u NBA, sa boljim bekovima u odbrani sigurno će sa svojom anticipacijom biti dobar i u odbrani pika.
I takav kvari NBA?
Svašta se ovde može pročitati.....

Skokni do "Laze"

pre 4 godine

(alberto, 1. jul 2019 15:47)

Jel tebe nije sramota ovakvom drobljenja o drugima? Ja odavno nisam osetio toliku sramotu sto sam to procitao. Zar je moguce da niko nista, osim tebe, ne zna, a ti DRUGI imaju i slavu, i novac, i moc odlucivanja, i upravljanja sudbinama drugih, i ostvarivanja ambicija drugih?

ivannyc

pre 4 godine

Znaci da se spremimo pre nego sto treba da stavi potpis na novi ugovor da ga ne ocekujemo za reprezentaciju ni slucajno...ne znam ni sada kako je dosao,da je Majer parafirao pre nego sto je Jokic dosao u Srbiju tacno bi ovaj pao u depresiju i ko zna dal bi igrao!

ko je ovde lud

pre 4 godine

Supermax može da potpiše samo sa ekipom koja je imala igrača u vreme njegovog ruki ugovora, takozvani "Bird rights".
Najjači ste kad analizirate nešto a pojma nemate.

laganica

pre 4 godine

Be znam da li bi ovaj marej mogao da prodje kod zoca iskreno da vam kažem, šarlatan je malo, igra odbranu kad oce i samo pripaljuje. Ovaj denver nije svestan kako ustvari Cica Joka oplemenjuje njihovu igru i čini saigrače boljim.

alberto

pre 4 godine

Realno, Jokic i Marej zajedno ne vrede 50mil, a kamoli 100m.
Malo bolji igraci od proseka, ali kosarka je danas biznis, svi su zvezde i svi igraju u NBA. Po kvalitetu, nema 5 pravih zvezda u NBA.
Najzalosnije po nas navijace je sto nema pravih centara. Sve neki poluigraci, igraju samo na jednoj strani terena, i to kada ih niko ne cuva.

Doslo vreme da Vucevic, Jokic budu neka velika imena u NBA, prosecni evroligaski centri, koji u Evropi ne mogu da dominiraju.
I dok je Vucevic odigrao sramotno playoff, Jokic se statisticki gledano naigrao u playoffu, ali ko je pratio utakmice mogao je videti totalnu inferiornost pod svojim obrucom Jokica, centar koji u odbrani ni pleja ne moze da zaustavi pod obrucom.
Za mene koji dugo pratim NBA takvi igraci totalno unistavaju kvalitet lige, jer je liga postala kecerica, gde nema odbrana ni zalaganja.

Sir Oliver

pre 4 godine

Inflacija i time value of money uticu...
Mislim da Marej nece imati nista bolji zivotni standard od Jokica, posto je kasnije dobio ugovor...
Videcemo cija jahta ce imati vise metara...

pera ždera

pre 4 godine

Ovde nesto drugo zulja...

Prosle godine kada se pricalo o Nikolinom MAX ugovoru, svi mediji, komentatori itd su komentarisali i vagali KONSTANTO da li zasluzuje bas maximalni ugovor. Da li sa njim mogu u nekoj skorijoj buducnosti na prsten. Konstatntno vecanje i ako je on i u tom trenutku bio najbolji poenter, asistent i skakc svoje ekipe - Fransizni igrac. Samo je klipova na tu temu na YTubu bilo koliko hoces.

Sada se ispostavlja (u javnosti) da je nekkao prirodno i logicno da Jamal dobije Max i ako nije najbolji igrac svoje ekipe i ima problem nekonstantnosti. Nije poenta da li treba da ga dobijeili ne (Denver vrv nije imao mnogo izbora ako zeli da ga zadrzi a boljeg ne mogu dovesti zbog trzista), vec normalnost te situacije u odnosu na Nikolinu prosle godine. Hmm...

coaa14

pre 4 godine

Marej je odlican igrac, ali je bio uzasno nekonstantan u plejofu, drugi najbolji igrac u ekipi koja igra polufinale zapada, ne sme sebi da dozvoli da na jednoj utakmici da 27 poena kad pobede 30 razlike, a da 9 poena kad izgube 2...

CarloNS

pre 4 godine

Očigledno je da se u NBA vrti ogroman novac, toliko su jaki da bukvalno ne znaju šta će sa parama.
E sad, dati 50% budžeta na jednog i po olstara je po mom mišljenju previše. Sada iz drugih 50% treba namiriti 10-12 igrača. Mari nije Klej Tompson i odgovorno tvrdim da nikada neće ni biti jer nema predispozicije da igra odbranu. Ne bi me čudilo da ovaj ugovor izazove tihi bojkot kod ostatka ekipe.

Doktor Pera

pre 4 godine

Igra se sedma utakmica polufinala konferencije i Mari suter promasi sve trojke. Ceo tim osim Jokica ostane na procentu za 3 poena 0% uz 17 suteva ako se dobro secam. I naravno ispadnu za dlaku. Da je samo taj gospodin sutirao makar 20 % trojke prosli bi. Za to ne sledi nagrada od maksimalnog ugovora pa da je Jordan licno.

јд123

pre 4 godine

Свака част за чланак. У прошлом око Марејевог уговора 90% коментатора се чуди како то да ће зарађивати више од Јокића.

Све је објашњено. Денвер тиме ”ризикује” као што је и ”ризиковао” са Јокићем. Могли су и са Јокићем чекати још годину дана. Да су то урадили, морали би му много већу плату дати, јер је ове сезоне не само ол-стар, него и у првој петорци НБА.

Значи ризик у вези Јокића се већ исплатио. Они су једноставно одлучили да граде екипу око Јокића и Мареја и сходно томе доносе одлуке. Рачунају да ће и Мареј у следећој сезони напредовати, да ће бити ол-стар и да би их нови уговор више коштао него сада. Наравно да је то ризик, јер се никад не зна. Али тако је у бизнису, ризикујеш и некад добијеш, некад изгубиш.

Ко год је мало пратио Денвер, зна да су они одлучили да граде екипу око Јокића и Мареја, све се врти око њих, праве заједничке рекламе, итд. Они су једини који не долазе у обзир за неки трејд.

KOSTA1703

pre 4 godine

lynx
Odlično.
Onda sačekati do kraja sezone, pa ako se pokaže, i neko ponudi maksimum,izjednačiti ponudu, a ako ne pokaže(kao što i neće) onda uraditi sign a trade i za njega dobiti ono što fali ekipi.
Ovo što su napravili je ubedljivo najgora stvar koja je mogla da se uradi, i ne sećam se da je neka ekipa napravila veću glupost, i to bez ikakvog pritiska, i to godinu dana unapred.

as

pre 4 godine

Da objasnim ovim ljudima što pitaju otkud tolike pare u Nba.

Profesionalni sport je moderna religija kapitalizma, sportisti su novi bogovi, bacaju ljudima prašinu u oči zato su toliko plaćeni.
Poenta svega je da vas što više hipnotišu i skrenu misli sa pravih stvari.
Najveći problem za vladare bi bio bojkot, gradjanska neposlušnost, i oni sve rade da do toga ne dodje.

Novac se štampa bez ikakvog pokrića u Americi, i to radi privatna banka, možete istražiti to. Takodje nama daju kredite, Srbija je njima dužna preko 25 milijardi i svake sekudne novih 90e,a Grčka je dužna preko 300 milijardi.
Te pare ne postoje u suštini. Samo su brojevi na ekranu.

Od 13 000 malih klinaca koji počnu da se bave sportom samo JEDAN postane profesionalac i zaradi ogromne pare.
Znate sigurno x slučajeva u vašem okruženju mladih ljudi koji su bili perspektivni ali nisu uspeli, njih niko ne spominje. Samo se uspeh važi.

Goran

pre 4 godine

Marej je jednu godinu u ligi krace, a u svojoj 2. godini pokazuje isti potencijal kao Jokic, samo na svojoj poziciji.(leon, 1. jul 2019 13:45)

Izvini, ali poredis bukvalno babe i zabe, Marej je bio sedmi pik na draftu, Jokic 41. pik, i Marej kao takav ne pokazuje ni priblizan potencijal koji je Jokic pokazao za svoje pro godine u NBA, nema tu konstantnost, a ni priblizan rast u svim parametrima igre jao Jokic.

Ne znam odakle ti toliko pluseva, ali ovo je realnost.
Marej ne zasluzuje max ugovor, moje misljenje.

Nikola Vucevic dobije 100 miliona posle All Star sezone, a Marej dobije max ugovor...meni tu nema logike, al ok, svaki tim za sebe, jel tako.

Bolje bi Denveru bilo da sto pre dovede neke veterane i iskusne igrace u ekipu, jer ako ostanu na ovoj deci kao osnovi tima, nece proci ni prvu rundu sledece sezone.

Slovenija, EU

pre 4 godine

Kad su novinari pitali Stepha Currya slicno pitanje (tad je bio tek treci najbolje placeni kosarkas u ekipi) on im je odgovorio, da je njemu otac uvek govorio da drugima ne sme da se gleda u novcanik.

MilanSpanac

pre 4 godine

@leon kako ti decko mlatis.. pokazuje isti potencijal?? da je bezmozgovic? ne lupaj, marej nije zasluzio ugovor uopste, ako si gledao denver proteklih sezona..

Divos

pre 4 godine

@ Falta, 1. jul 2019 13:46

Не знам да ли под*ебаваш, но покушаћу објаснити.
Селери кеп (плаћа) у рубрици за франшизе је издвајање клуба у тој сезони за плаће свих играча. Правилније је рећи максимални селери кеп иако се то само по себи подразумева.

Зависно од кретања, профита у претходној сезони, 1.јула (данас) се одређује тај максимални износ за плаће (селери кеп) свих играча ђутуре за наредну, тј текућу јер од данас званично почиње, сезону.
Он је за ову сезону (значи данас је одређен) 109,14 мил.$.
Поред максималног постоји и минимални селери кеп, и он износи 90% од максималног.
Франшизе не би смеле прекорацити максимални селери кеп, нити ићи испод минималног. Но овај максимални се толерише, и претходној сезони 29 (од 30) франшиза је "пребацило" тај максимални селери кеп.
Важнији је овај минимални, и франшиза га морају пребацити, ако у сезону уђу а нису га "дохватиле", морају до фебруара неком разменом то исправити (тако је Сакраменто морао "упити" уговор Барнса да би га пребацио).

Важнији од максималног селери кепа је лимит након којег се плаћа порез на луксуз (за сваки долар који пребаците плаћате још 3), и он је данас одређен, износи 132,627 мил.$.
Да би франшизе могле правити планове, предвиди се макс. селери кеп и лимит зоне пореза на луксуз за наредне сезоне (за сезону 2020/21 предвиђен је 118 мил.$, односно 143 мил.$). Он ће бити толики, или већи, мањи јок.

То би било то, ако сам помогао, добро и јест.

satelit

pre 4 godine

Zato sto je Jokic potpisao ugovor pred pocetak upravo zavrsene sezone,da je sada imao tu priliku kao clan najboljih PET lige uzeo bi bar 35 po sezoni...Jednostavno Denver je imao srece,a Jokic na zalost....

Marko

pre 4 godine

Zapravo, Jokić ne mora da čeka leto 2023. - on će već za dve godine moći da potpiše četvorogodišnje produženje aktuelnog ugovora (isto kao što je to juče učinio Lilard). Osim toga, ako u naredne dve sezone bude barem jednom izabran za člana neke od prvih petorki lige (dakle, čak i treća dolazi u obzir), kvalifikovaće se za supermaksimalan ugovor. Dakle, ako je Lilard juče dobio produžetak vredan 196 miliona dolara, Jokićev bi trebalo da bude 220-230 miliona dolara. A s obzirom na to da bi po isteku tog osnovnog ugovora i njegovog eventualnog produžetka imao svega 32 godine, ne treba isključiti mogućnost ni da bi do kraja karijere Jokić mogao da zaradi i vrtoglavih pola milijarde dolara.
U prevodu, Nikola "treba da peva" što je uprava sinoć tako olako dala maksimalan ugovor igraču koji je ipak daleko od njegovog nivoa - čik da onda njemu za dve godine ne daju supermaksimalan ugovor (a izgledi da se kvalifikuje za njega svakako nisu mali).

Markobrebrat

pre 4 godine

@Falta

Da ti prostim jezikom objasnim. Svaka ekipa u NBA ima isti odredjeni godisnji iznos koji moze da potrosi na plate. Postoji takodje i minimalni i maximalni salary cap, no to je vec druga tema, da ne idem presiroko. Poenta tog "salary cap" je da ekipe priblizno imaju iste sanse da osvoje titulu, mada to nije slucaj u praksi.

toni bandera

pre 4 godine

Jel moze neko konkretno da objasni pojam "seleri kep" u NBA? Sta je to sve tacno? Hvala
(Falta, 1. jul 2019 13:46)

Tačno i konkretno to je kapa XXXL veličine u koju moraš da ćušneš sav keš kojim plaćaš igrače. E fora je što kapa ne može da bude na falte, tako da zapremina prtljažnika ne može da se proširi spuštanjem zadnje klupe sa igračima.

TotalnoLud

pre 4 godine

@jd123 sta kazes Marej sledece godine all star? pa nije bas lako doci do all stara sa pozicije beka, i to kanadjanin. stojakovic je godinama pruzao dobre partije i opet je 1 bio na all staru. konkurencija je ludacka.

Pedja

pre 4 godine

Fala-Svaki tim ima npr. 100M godisnje i toliko moze da potroši na plate igraca, sve preko toga placa se dodatni porez na luksuz... Ukratko :-)

Petar

pre 4 godine

Marej me je razocarao prosle sezone, ne izgleda mi kao neko ko ce biti standardni All Star igrac. Sad ce neko reci da je mlad, jeste, ali kod Doncica se npr odmah to vidi vec u ruki sezoni pa je jos mladji a Jamalu je to vec druga/treca godina koja? Ne znam, trebace Denveru mnogo vise na paklenom Zapadu da bi usli u finale konferencije. Danas vise ni po dva all star igraca nisu dosta, sad se sklapaju po 3 superstari u jedan tim da bi se islo po prsten

Marko

pre 4 godine

Mnogo brale mnogo.....
Strasno koliko igraci dobijaju a nisu ni zvezde svojih ekipa. Middleton, Marej, Tobias Harris 180m, misim stvarno.

leon

pre 4 godine

Marej je jednu godinu u ligi krace, a u svojoj 2. godini pokazuje isti potencijal kao Jokic, samo na svojoj poziciji. Ja ne sumnjam da ce Marej i Jokic vrlo brzo igrati zajedno na all star utakmici i da je ovo tandem oko kojeg ce se graditi fransiza u buducnosti. Buducnost je svetla za Denver.

Može biti samo je*an

pre 4 godine

Nadamo se da će Jokić nekako da preživi narednih pet godina sa stotinak miliona dolara neto...
Dečko je zaslužio svaki cent....

Miki

pre 4 godine

Ne pokazuje on nista kao Jokic, Jokic vuce citav tim vec tri sezone za redom, Marej je jednodimenzionalan igrac, volume suter i to je to, preplacen igrac.

Slovenija, EU

pre 4 godine

Kad su novinari pitali Stepha Currya slicno pitanje (tad je bio tek treci najbolje placeni kosarkas u ekipi) on im je odgovorio, da je njemu otac uvek govorio da drugima ne sme da se gleda u novcanik.

leon

pre 4 godine

Marej je jednu godinu u ligi krace, a u svojoj 2. godini pokazuje isti potencijal kao Jokic, samo na svojoj poziciji. Ja ne sumnjam da ce Marej i Jokic vrlo brzo igrati zajedno na all star utakmici i da je ovo tandem oko kojeg ce se graditi fransiza u buducnosti. Buducnost je svetla za Denver.

as

pre 4 godine

Da objasnim ovim ljudima što pitaju otkud tolike pare u Nba.

Profesionalni sport je moderna religija kapitalizma, sportisti su novi bogovi, bacaju ljudima prašinu u oči zato su toliko plaćeni.
Poenta svega je da vas što više hipnotišu i skrenu misli sa pravih stvari.
Najveći problem za vladare bi bio bojkot, gradjanska neposlušnost, i oni sve rade da do toga ne dodje.

Novac se štampa bez ikakvog pokrića u Americi, i to radi privatna banka, možete istražiti to. Takodje nama daju kredite, Srbija je njima dužna preko 25 milijardi i svake sekudne novih 90e,a Grčka je dužna preko 300 milijardi.
Te pare ne postoje u suštini. Samo su brojevi na ekranu.

Od 13 000 malih klinaca koji počnu da se bave sportom samo JEDAN postane profesionalac i zaradi ogromne pare.
Znate sigurno x slučajeva u vašem okruženju mladih ljudi koji su bili perspektivni ali nisu uspeli, njih niko ne spominje. Samo se uspeh važi.

јд123

pre 4 godine

Свака част за чланак. У прошлом око Марејевог уговора 90% коментатора се чуди како то да ће зарађивати више од Јокића.

Све је објашњено. Денвер тиме ”ризикује” као што је и ”ризиковао” са Јокићем. Могли су и са Јокићем чекати још годину дана. Да су то урадили, морали би му много већу плату дати, јер је ове сезоне не само ол-стар, него и у првој петорци НБА.

Значи ризик у вези Јокића се већ исплатио. Они су једноставно одлучили да граде екипу око Јокића и Мареја и сходно томе доносе одлуке. Рачунају да ће и Мареј у следећој сезони напредовати, да ће бити ол-стар и да би их нови уговор више коштао него сада. Наравно да је то ризик, јер се никад не зна. Али тако је у бизнису, ризикујеш и некад добијеш, некад изгубиш.

Ко год је мало пратио Денвер, зна да су они одлучили да граде екипу око Јокића и Мареја, све се врти око њих, праве заједничке рекламе, итд. Они су једини који не долазе у обзир за неки трејд.

coaa14

pre 4 godine

Marej je odlican igrac, ali je bio uzasno nekonstantan u plejofu, drugi najbolji igrac u ekipi koja igra polufinale zapada, ne sme sebi da dozvoli da na jednoj utakmici da 27 poena kad pobede 30 razlike, a da 9 poena kad izgube 2...

Divos

pre 4 godine

@ Falta, 1. jul 2019 13:46

Не знам да ли под*ебаваш, но покушаћу објаснити.
Селери кеп (плаћа) у рубрици за франшизе је издвајање клуба у тој сезони за плаће свих играча. Правилније је рећи максимални селери кеп иако се то само по себи подразумева.

Зависно од кретања, профита у претходној сезони, 1.јула (данас) се одређује тај максимални износ за плаће (селери кеп) свих играча ђутуре за наредну, тј текућу јер од данас званично почиње, сезону.
Он је за ову сезону (значи данас је одређен) 109,14 мил.$.
Поред максималног постоји и минимални селери кеп, и он износи 90% од максималног.
Франшизе не би смеле прекорацити максимални селери кеп, нити ићи испод минималног. Но овај максимални се толерише, и претходној сезони 29 (од 30) франшиза је "пребацило" тај максимални селери кеп.
Важнији је овај минимални, и франшиза га морају пребацити, ако у сезону уђу а нису га "дохватиле", морају до фебруара неком разменом то исправити (тако је Сакраменто морао "упити" уговор Барнса да би га пребацио).

Важнији од максималног селери кепа је лимит након којег се плаћа порез на луксуз (за сваки долар који пребаците плаћате још 3), и он је данас одређен, износи 132,627 мил.$.
Да би франшизе могле правити планове, предвиди се макс. селери кеп и лимит зоне пореза на луксуз за наредне сезоне (за сезону 2020/21 предвиђен је 118 мил.$, односно 143 мил.$). Он ће бити толики, или већи, мањи јок.

То би било то, ако сам помогао, добро и јест.

Doktor Pera

pre 4 godine

Igra se sedma utakmica polufinala konferencije i Mari suter promasi sve trojke. Ceo tim osim Jokica ostane na procentu za 3 poena 0% uz 17 suteva ako se dobro secam. I naravno ispadnu za dlaku. Da je samo taj gospodin sutirao makar 20 % trojke prosli bi. Za to ne sledi nagrada od maksimalnog ugovora pa da je Jordan licno.

Markobrebrat

pre 4 godine

@Falta

Da ti prostim jezikom objasnim. Svaka ekipa u NBA ima isti odredjeni godisnji iznos koji moze da potrosi na plate. Postoji takodje i minimalni i maximalni salary cap, no to je vec druga tema, da ne idem presiroko. Poenta tog "salary cap" je da ekipe priblizno imaju iste sanse da osvoje titulu, mada to nije slucaj u praksi.

toni bandera

pre 4 godine

Jel moze neko konkretno da objasni pojam "seleri kep" u NBA? Sta je to sve tacno? Hvala
(Falta, 1. jul 2019 13:46)

Tačno i konkretno to je kapa XXXL veličine u koju moraš da ćušneš sav keš kojim plaćaš igrače. E fora je što kapa ne može da bude na falte, tako da zapremina prtljažnika ne može da se proširi spuštanjem zadnje klupe sa igračima.

Može biti samo je*an

pre 4 godine

Nadamo se da će Jokić nekako da preživi narednih pet godina sa stotinak miliona dolara neto...
Dečko je zaslužio svaki cent....

satelit

pre 4 godine

Zato sto je Jokic potpisao ugovor pred pocetak upravo zavrsene sezone,da je sada imao tu priliku kao clan najboljih PET lige uzeo bi bar 35 po sezoni...Jednostavno Denver je imao srece,a Jokic na zalost....

Pedja

pre 4 godine

Fala-Svaki tim ima npr. 100M godisnje i toliko moze da potroši na plate igraca, sve preko toga placa se dodatni porez na luksuz... Ukratko :-)

Petar

pre 4 godine

Marej me je razocarao prosle sezone, ne izgleda mi kao neko ko ce biti standardni All Star igrac. Sad ce neko reci da je mlad, jeste, ali kod Doncica se npr odmah to vidi vec u ruki sezoni pa je jos mladji a Jamalu je to vec druga/treca godina koja? Ne znam, trebace Denveru mnogo vise na paklenom Zapadu da bi usli u finale konferencije. Danas vise ni po dva all star igraca nisu dosta, sad se sklapaju po 3 superstari u jedan tim da bi se islo po prsten

Marko

pre 4 godine

Mnogo brale mnogo.....
Strasno koliko igraci dobijaju a nisu ni zvezde svojih ekipa. Middleton, Marej, Tobias Harris 180m, misim stvarno.

Marko

pre 4 godine

Zapravo, Jokić ne mora da čeka leto 2023. - on će već za dve godine moći da potpiše četvorogodišnje produženje aktuelnog ugovora (isto kao što je to juče učinio Lilard). Osim toga, ako u naredne dve sezone bude barem jednom izabran za člana neke od prvih petorki lige (dakle, čak i treća dolazi u obzir), kvalifikovaće se za supermaksimalan ugovor. Dakle, ako je Lilard juče dobio produžetak vredan 196 miliona dolara, Jokićev bi trebalo da bude 220-230 miliona dolara. A s obzirom na to da bi po isteku tog osnovnog ugovora i njegovog eventualnog produžetka imao svega 32 godine, ne treba isključiti mogućnost ni da bi do kraja karijere Jokić mogao da zaradi i vrtoglavih pola milijarde dolara.
U prevodu, Nikola "treba da peva" što je uprava sinoć tako olako dala maksimalan ugovor igraču koji je ipak daleko od njegovog nivoa - čik da onda njemu za dve godine ne daju supermaksimalan ugovor (a izgledi da se kvalifikuje za njega svakako nisu mali).

pera ždera

pre 4 godine

Ovde nesto drugo zulja...

Prosle godine kada se pricalo o Nikolinom MAX ugovoru, svi mediji, komentatori itd su komentarisali i vagali KONSTANTO da li zasluzuje bas maximalni ugovor. Da li sa njim mogu u nekoj skorijoj buducnosti na prsten. Konstatntno vecanje i ako je on i u tom trenutku bio najbolji poenter, asistent i skakc svoje ekipe - Fransizni igrac. Samo je klipova na tu temu na YTubu bilo koliko hoces.

Sada se ispostavlja (u javnosti) da je nekkao prirodno i logicno da Jamal dobije Max i ako nije najbolji igrac svoje ekipe i ima problem nekonstantnosti. Nije poenta da li treba da ga dobijeili ne (Denver vrv nije imao mnogo izbora ako zeli da ga zadrzi a boljeg ne mogu dovesti zbog trzista), vec normalnost te situacije u odnosu na Nikolinu prosle godine. Hmm...

Miki

pre 4 godine

Ne pokazuje on nista kao Jokic, Jokic vuce citav tim vec tri sezone za redom, Marej je jednodimenzionalan igrac, volume suter i to je to, preplacen igrac.

Goran

pre 4 godine

Marej je jednu godinu u ligi krace, a u svojoj 2. godini pokazuje isti potencijal kao Jokic, samo na svojoj poziciji.(leon, 1. jul 2019 13:45)

Izvini, ali poredis bukvalno babe i zabe, Marej je bio sedmi pik na draftu, Jokic 41. pik, i Marej kao takav ne pokazuje ni priblizan potencijal koji je Jokic pokazao za svoje pro godine u NBA, nema tu konstantnost, a ni priblizan rast u svim parametrima igre jao Jokic.

Ne znam odakle ti toliko pluseva, ali ovo je realnost.
Marej ne zasluzuje max ugovor, moje misljenje.

Nikola Vucevic dobije 100 miliona posle All Star sezone, a Marej dobije max ugovor...meni tu nema logike, al ok, svaki tim za sebe, jel tako.

Bolje bi Denveru bilo da sto pre dovede neke veterane i iskusne igrace u ekipu, jer ako ostanu na ovoj deci kao osnovi tima, nece proci ni prvu rundu sledece sezone.

CarloNS

pre 4 godine

Očigledno je da se u NBA vrti ogroman novac, toliko su jaki da bukvalno ne znaju šta će sa parama.
E sad, dati 50% budžeta na jednog i po olstara je po mom mišljenju previše. Sada iz drugih 50% treba namiriti 10-12 igrača. Mari nije Klej Tompson i odgovorno tvrdim da nikada neće ni biti jer nema predispozicije da igra odbranu. Ne bi me čudilo da ovaj ugovor izazove tihi bojkot kod ostatka ekipe.

laganica

pre 4 godine

Be znam da li bi ovaj marej mogao da prodje kod zoca iskreno da vam kažem, šarlatan je malo, igra odbranu kad oce i samo pripaljuje. Ovaj denver nije svestan kako ustvari Cica Joka oplemenjuje njihovu igru i čini saigrače boljim.

bskfan

pre 4 godine

@Momcilo

Ne znam samo po cemu Mareja svrstavas rame uz rame sa Jokicem? Ako pogledas statistiku prethodnih godina videces da je cak i matori Nelson sa Jokicem stalno bio u debelom plusu. Najveci plus je imao Faried iako ga sada nema skoro ni medju rezervama. Sa Galinarijem je takodje bio u velikom plusu. Sa Jokicem je cak i Mudiay bio u plusu a u plusu je i sa sada sa rukijem Morisom. Jokic je praticno vec tri sezone skoro sa svim igracima u plusu, bez obzira da li su oni rezerve, starteti ili cak rukiji, izuzetak su samo Lyles i igraci koji su van rotacije sa kojima je odigrao tek po neki minut. Drugo, Marej ne kreira igru, sve sto je naucio je da eventualno doda loptu Jokicu (two men game) a skoro da ni jednom nije napravio akciju za Harisa ili nekog drugog igraca. Cim pokusa da glumi plejmejkera i da razigrava igrace to se zavrsi silnim izgubljenim loptama pa se onda vrati ili Jokicu ili iso igri. Ima slab rad nogu i ne moze da cuva brze igrace pa su ga u plejofu pokrivali Haris i Kreg. Slab je sa loptom, nema pregled igre, slabo donosi odluke itd. Najkrace receno, Marej nije plejmejker i u svakom drugom klubu bi prosao kao Denis Smit Jr. Marej je sada placen kao plej (oni su najplaceniji) ali nije plej vec shooting guard, a sve to prolazi samo zahvaljujuci mozgu ekipe Jokicu. Najkrace receno, Marej je dobar igrac, scorer, ali nije plajmeker i daleko je od max igraca.

bskfan

pre 4 godine

Ogromna greska Tima Konolija koja moze da bude presudna da Denver nikada ne osvoji prsten. Ni po jednom kriterijumu Marej ne spada medju 40 najboljih igraca u ligi pa samim tim i ne zasluzuje max ugovor. Cak ni blizu max ugovora. Istini za volju, kada se vide ugovori Vola, Pola, Lilarda itd. (koji idu i do 50 miliona godisnje) onda se time moze pravdati novac dat Mareju, ali se ne shvata da je upravo to razlog zasto ti timovi koji preplate igrace nikada nista ne osvoje. Najveci problem Marejovog ugovora je sto ce to poremetiti hemiju u timu. Nikome nije smetao Jokicev ugovor jer je svima jasno da je on najbolji igrac u timu, ali kada jedan prosecni igrac dobije max onda je tesko drugim igracima objasniti zasto oni moraju da igraju sa sicu dok Marej dobija 35 miliona.

TotalnoLud

pre 4 godine

@jd123 sta kazes Marej sledece godine all star? pa nije bas lako doci do all stara sa pozicije beka, i to kanadjanin. stojakovic je godinama pruzao dobre partije i opet je 1 bio na all staru. konkurencija je ludacka.

alberto

pre 4 godine

Realno, Jokic i Marej zajedno ne vrede 50mil, a kamoli 100m.
Malo bolji igraci od proseka, ali kosarka je danas biznis, svi su zvezde i svi igraju u NBA. Po kvalitetu, nema 5 pravih zvezda u NBA.
Najzalosnije po nas navijace je sto nema pravih centara. Sve neki poluigraci, igraju samo na jednoj strani terena, i to kada ih niko ne cuva.

Doslo vreme da Vucevic, Jokic budu neka velika imena u NBA, prosecni evroligaski centri, koji u Evropi ne mogu da dominiraju.
I dok je Vucevic odigrao sramotno playoff, Jokic se statisticki gledano naigrao u playoffu, ali ko je pratio utakmice mogao je videti totalnu inferiornost pod svojim obrucom Jokica, centar koji u odbrani ni pleja ne moze da zaustavi pod obrucom.
Za mene koji dugo pratim NBA takvi igraci totalno unistavaju kvalitet lige, jer je liga postala kecerica, gde nema odbrana ni zalaganja.

KOSTA1703

pre 4 godine

lynx
Odlično.
Onda sačekati do kraja sezone, pa ako se pokaže, i neko ponudi maksimum,izjednačiti ponudu, a ako ne pokaže(kao što i neće) onda uraditi sign a trade i za njega dobiti ono što fali ekipi.
Ovo što su napravili je ubedljivo najgora stvar koja je mogla da se uradi, i ne sećam se da je neka ekipa napravila veću glupost, i to bez ikakvog pritiska, i to godinu dana unapred.

MilanSpanac

pre 4 godine

@leon kako ti decko mlatis.. pokazuje isti potencijal?? da je bezmozgovic? ne lupaj, marej nije zasluzio ugovor uopste, ako si gledao denver proteklih sezona..

KOSTA1703

pre 4 godine

@albert
Od Magica niko nema toliko "košarkaški" mozak kao Jokić.
Vrhunski poenter sa neverovatno velikim rasponom mogućnosti poentiranja.
Vrhunski skakač sa fantastičnom anticipacijom.
Vrhunski asistent sa sjajnim osećajem za prostor.
Kao centar njegovo i nije da čuva bilo kog pleja, niti bilo koji centar bilo kada može da sačuva nekog pleja.
U odbrani jedan na jedan u GORNJOJ polovini centara u NBA, sa boljim bekovima u odbrani sigurno će sa svojom anticipacijom biti dobar i u odbrani pika.
I takav kvari NBA?
Svašta se ovde može pročitati.....

Jasam

pre 4 godine

Dobio je vise para od Jokica zato sto je bio visoko pozicioniran na draftu. Ali po meni on nije igrac za max ugovor. Jokic je daleko bolji igrac od njega.

ccc?

pre 4 godine

Badi Hild je igracina u odnosu na njega. O sutu necu ni da pricam. Videcete tek kada pocne sezona ako to do sada niste ukapirali. Uz to, Badi nema Jokica pored sebe kao Mari koji ni sam ne zna koliko je koseva dao na Jokiceve asistencije.

Sir Oliver

pre 4 godine

Inflacija i time value of money uticu...
Mislim da Marej nece imati nista bolji zivotni standard od Jokica, posto je kasnije dobio ugovor...
Videcemo cija jahta ce imati vise metara...

Mocmilo

pre 4 godine

Nikome nije smetao Jokicev ugovor jer je svima jasno da je on najbolji igrac u timu, ali kada jedan prosecni igrac dobije max onda je tesko drugim igracima objasniti zasto oni moraju da igraju sa sicu dok Marej dobija 35 miliona.
(bskfan, 1. jul 2019 17:57)

Nece kvariti nikakvu hemiju kada se zna da je Marej bolji od svih njih zajedno. Drugo bi bilo da je Marej isti ili losiji i mada neki ovde bas tako tvrde istina nije bas takva. Jokic i Marej su hedlajnersi Denvera, svi ostali su tu zbog njih i njihova uloga je da ovoj dvojici prave igru.

Mister Vo

pre 4 godine

@as
FED je daleko od privatne banke. Jeste nezavisan, ali i Vrhovni sud je pa nije privatan. Sto se tice plata sportista, to je samo pitanje popularnosti. A sto se tice tvoje teorije zavere, NBA je popularnija van nego u Americi, u kojoj je basket 3. ili 4. sport (bori se sa NHLom, NFL i MLS su miljama ispred)...

ko je ovde lud

pre 4 godine

Supermax može da potpiše samo sa ekipom koja je imala igrača u vreme njegovog ruki ugovora, takozvani "Bird rights".
Najjači ste kad analizirate nešto a pojma nemate.

bla

pre 4 godine

'zbog, pre svega, značajnog povećanja "seleri kepa" koje nas očekuje.'
ahahahah nas ocekuje! pa ja cekam da se poveca jos malo pa potpisujem. ovih dana samo sedim ispred racunara i racunam tudje pare. mislim da je ovo bizaran trend koji pratimo, a naravno da dolazi iz sad-a.

Pravda za Jokica

pre 4 godine

Uzas. Cudi me da je Joka prihvatio taj sramni ugovor. A mogao je da ostane u Somboru i da radi u Somboledu za veliku lovu, mozda cak i da dogura do sefovske funkcije...
Ne daj se Joki, nije sve u novcu, preziveces nekako ali ce te Marej verovatno zezati doveka :-)

steva

pre 4 godine

(bskfan, 1. jul 2019 20:15) ,
Nije druze problem to sto On nije plejmejker , vec par drugih stvari .
Prva stvar je to da nije konstantan , a onaj ko nije konstantan u NBA ne moze da bude "zvezda" ili ti igrac sa maksimalnim ugovorom . Ne mozes igrati od sjaja do ocaja ...od suta 6-7 do 1-8 ...ili ti , igras dve utakmice i ubacis po 25 , pa onda dve po 10 poena . Sledeci njegov problem , koji nema samo on , vec dobar broj crnih igraca ...a to je nedostatak discipline , ili ti takozvano "divljanje" .(kao Barton npr.) U to divljanje ulazi i ono kad kazu "mani kosarkasi IQ " . To je to . ovi iz Denvera ocigledno da je jos uvek mlad , 22 mu je , i da ce "nadoci" , sto je i realno . A ono da on samo zan da u napadu igra 2 na 2 sa Jokicem ...da su mu to jedine asistencije ...druze , pa to i jeste jedan od razloga zasto je dobio maksimum ....a to je buducnost u kojoj njega i Jokica u paru vide kao ubitacne i nezaustavljive u pic and rollu . (takvih "parova" je kroz istoriju NBA bilo koliko oces) .

Skokni do "Laze"

pre 4 godine

(alberto, 1. jul 2019 15:47)

Jel tebe nije sramota ovakvom drobljenja o drugima? Ja odavno nisam osetio toliku sramotu sto sam to procitao. Zar je moguce da niko nista, osim tebe, ne zna, a ti DRUGI imaju i slavu, i novac, i moc odlucivanja, i upravljanja sudbinama drugih, i ostvarivanja ambicija drugih?

Ostin A

pre 4 godine

Dobio je vise para od Jokica zato sto je bio visoko pozicioniran na draftu. Ali po meni on nije igrac za max ugovor. Jokic je daleko bolji igrac od njega.
(Jasam, 1. jul 2019 22:47)

Piše u vesti zbog čega je više para. Da si vest pročitao, video bi da su obojica dobila isti ugovor, jedino zbog rasta Salary cap-a cifre su drugačije. Maksimalni ugovor iz 2018 i maksimalni ugovor iz 2020 jednostavno nisu iste veličine.

Drugo, kako možeš da oceniš da neki igrač sa 22 godine nije za maksimalan ugovor? Ako jedan Kris Pol, Majk Konli, Vigins... imaju maksimalne ugovore, a Marej sa 22 godine dominira nad njima. Ne smem da zamislim u kakvu zver ima da poraste kad dođe u Jokićeve godine. Budimo realni, Jokić pre 2 sezone nije bio ni upola kao Marej ove sezone. Još kad uz to dodamo da se Jokić bavio profesionalnom košarkom i pre NBA-a. Naravno postoji mnogo talenata koji propadnu, ali mislim da trenutna kombinacija Marej - Jokić se pokazala vrhunski.

I tvojom logikom niko ne sme da dobija veću platu od Džordana jer niko nije bolji igrač od njega? Pa Jokić ima platu veću od Janisa koji je ove sezone najbolji igrač NBA lige i Kawai-a MVP-a finala.

Ddd

pre 4 godine

Prvo startna pozicija na draftu, drugo veci SC sledece godine, trece Jokic ako nastavi ovim tempom novi ugovor ce mu biti na nivou 50 mil godisnje... Niko nikome nije dao namerno vise ili manje, vec postoje jasna pravila sta je Max, sta je Super Max itd ... Npr, Klay je Super Max dobio na minuli rad, nije bio kvalifikovan ove godine za njega. Drugo ne zaboravite posao Front Offica nije da daje sto vise, nego da da najmanje, a da igrac bude zadovoljan, ili da to uradi u pravom momentu, tako da svaka cast i Denveru na osecaju da potpisu Jokica godinu pre, jer ove bi dobio 220 za 5 godina, kao clan prve petorke. 70 miliona ustede, naklon do poda za osecaj.

ivannyc

pre 4 godine

Znaci da se spremimo pre nego sto treba da stavi potpis na novi ugovor da ga ne ocekujemo za reprezentaciju ni slucajno...ne znam ni sada kako je dosao,da je Majer parafirao pre nego sto je Jokic dosao u Srbiju tacno bi ovaj pao u depresiju i ko zna dal bi igrao!

alberto

pre 4 godine

Realno, Jokic i Marej zajedno ne vrede 50mil, a kamoli 100m.
Malo bolji igraci od proseka, ali kosarka je danas biznis, svi su zvezde i svi igraju u NBA. Po kvalitetu, nema 5 pravih zvezda u NBA.
Najzalosnije po nas navijace je sto nema pravih centara. Sve neki poluigraci, igraju samo na jednoj strani terena, i to kada ih niko ne cuva.

Doslo vreme da Vucevic, Jokic budu neka velika imena u NBA, prosecni evroligaski centri, koji u Evropi ne mogu da dominiraju.
I dok je Vucevic odigrao sramotno playoff, Jokic se statisticki gledano naigrao u playoffu, ali ko je pratio utakmice mogao je videti totalnu inferiornost pod svojim obrucom Jokica, centar koji u odbrani ni pleja ne moze da zaustavi pod obrucom.
Za mene koji dugo pratim NBA takvi igraci totalno unistavaju kvalitet lige, jer je liga postala kecerica, gde nema odbrana ni zalaganja.

leon

pre 4 godine

Marej je jednu godinu u ligi krace, a u svojoj 2. godini pokazuje isti potencijal kao Jokic, samo na svojoj poziciji. Ja ne sumnjam da ce Marej i Jokic vrlo brzo igrati zajedno na all star utakmici i da je ovo tandem oko kojeg ce se graditi fransiza u buducnosti. Buducnost je svetla za Denver.

as

pre 4 godine

Da objasnim ovim ljudima što pitaju otkud tolike pare u Nba.

Profesionalni sport je moderna religija kapitalizma, sportisti su novi bogovi, bacaju ljudima prašinu u oči zato su toliko plaćeni.
Poenta svega je da vas što više hipnotišu i skrenu misli sa pravih stvari.
Najveći problem za vladare bi bio bojkot, gradjanska neposlušnost, i oni sve rade da do toga ne dodje.

Novac se štampa bez ikakvog pokrića u Americi, i to radi privatna banka, možete istražiti to. Takodje nama daju kredite, Srbija je njima dužna preko 25 milijardi i svake sekudne novih 90e,a Grčka je dužna preko 300 milijardi.
Te pare ne postoje u suštini. Samo su brojevi na ekranu.

Od 13 000 malih klinaca koji počnu da se bave sportom samo JEDAN postane profesionalac i zaradi ogromne pare.
Znate sigurno x slučajeva u vašem okruženju mladih ljudi koji su bili perspektivni ali nisu uspeli, njih niko ne spominje. Samo se uspeh važi.

Doktor Pera

pre 4 godine

Igra se sedma utakmica polufinala konferencije i Mari suter promasi sve trojke. Ceo tim osim Jokica ostane na procentu za 3 poena 0% uz 17 suteva ako se dobro secam. I naravno ispadnu za dlaku. Da je samo taj gospodin sutirao makar 20 % trojke prosli bi. Za to ne sledi nagrada od maksimalnog ugovora pa da je Jordan licno.

toni bandera

pre 4 godine

Jel moze neko konkretno da objasni pojam "seleri kep" u NBA? Sta je to sve tacno? Hvala
(Falta, 1. jul 2019 13:46)

Tačno i konkretno to je kapa XXXL veličine u koju moraš da ćušneš sav keš kojim plaćaš igrače. E fora je što kapa ne može da bude na falte, tako da zapremina prtljažnika ne može da se proširi spuštanjem zadnje klupe sa igračima.

MilanSpanac

pre 4 godine

@leon kako ti decko mlatis.. pokazuje isti potencijal?? da je bezmozgovic? ne lupaj, marej nije zasluzio ugovor uopste, ako si gledao denver proteklih sezona..

CarloNS

pre 4 godine

Očigledno je da se u NBA vrti ogroman novac, toliko su jaki da bukvalno ne znaju šta će sa parama.
E sad, dati 50% budžeta na jednog i po olstara je po mom mišljenju previše. Sada iz drugih 50% treba namiriti 10-12 igrača. Mari nije Klej Tompson i odgovorno tvrdim da nikada neće ni biti jer nema predispozicije da igra odbranu. Ne bi me čudilo da ovaj ugovor izazove tihi bojkot kod ostatka ekipe.

laganica

pre 4 godine

Be znam da li bi ovaj marej mogao da prodje kod zoca iskreno da vam kažem, šarlatan je malo, igra odbranu kad oce i samo pripaljuje. Ovaj denver nije svestan kako ustvari Cica Joka oplemenjuje njihovu igru i čini saigrače boljim.

Miki

pre 4 godine

Ne pokazuje on nista kao Jokic, Jokic vuce citav tim vec tri sezone za redom, Marej je jednodimenzionalan igrac, volume suter i to je to, preplacen igrac.

Slovenija, EU

pre 4 godine

Kad su novinari pitali Stepha Currya slicno pitanje (tad je bio tek treci najbolje placeni kosarkas u ekipi) on im je odgovorio, da je njemu otac uvek govorio da drugima ne sme da se gleda u novcanik.

јд123

pre 4 godine

Свака част за чланак. У прошлом око Марејевог уговора 90% коментатора се чуди како то да ће зарађивати више од Јокића.

Све је објашњено. Денвер тиме ”ризикује” као што је и ”ризиковао” са Јокићем. Могли су и са Јокићем чекати још годину дана. Да су то урадили, морали би му много већу плату дати, јер је ове сезоне не само ол-стар, него и у првој петорци НБА.

Значи ризик у вези Јокића се већ исплатио. Они су једноставно одлучили да граде екипу око Јокића и Мареја и сходно томе доносе одлуке. Рачунају да ће и Мареј у следећој сезони напредовати, да ће бити ол-стар и да би их нови уговор више коштао него сада. Наравно да је то ризик, јер се никад не зна. Али тако је у бизнису, ризикујеш и некад добијеш, некад изгубиш.

Ко год је мало пратио Денвер, зна да су они одлучили да граде екипу око Јокића и Мареја, све се врти око њих, праве заједничке рекламе, итд. Они су једини који не долазе у обзир за неки трејд.

coaa14

pre 4 godine

Marej je odlican igrac, ali je bio uzasno nekonstantan u plejofu, drugi najbolji igrac u ekipi koja igra polufinale zapada, ne sme sebi da dozvoli da na jednoj utakmici da 27 poena kad pobede 30 razlike, a da 9 poena kad izgube 2...

Goran

pre 4 godine

Marej je jednu godinu u ligi krace, a u svojoj 2. godini pokazuje isti potencijal kao Jokic, samo na svojoj poziciji.(leon, 1. jul 2019 13:45)

Izvini, ali poredis bukvalno babe i zabe, Marej je bio sedmi pik na draftu, Jokic 41. pik, i Marej kao takav ne pokazuje ni priblizan potencijal koji je Jokic pokazao za svoje pro godine u NBA, nema tu konstantnost, a ni priblizan rast u svim parametrima igre jao Jokic.

Ne znam odakle ti toliko pluseva, ali ovo je realnost.
Marej ne zasluzuje max ugovor, moje misljenje.

Nikola Vucevic dobije 100 miliona posle All Star sezone, a Marej dobije max ugovor...meni tu nema logike, al ok, svaki tim za sebe, jel tako.

Bolje bi Denveru bilo da sto pre dovede neke veterane i iskusne igrace u ekipu, jer ako ostanu na ovoj deci kao osnovi tima, nece proci ni prvu rundu sledece sezone.

ivannyc

pre 4 godine

Znaci da se spremimo pre nego sto treba da stavi potpis na novi ugovor da ga ne ocekujemo za reprezentaciju ni slucajno...ne znam ni sada kako je dosao,da je Majer parafirao pre nego sto je Jokic dosao u Srbiju tacno bi ovaj pao u depresiju i ko zna dal bi igrao!

TotalnoLud

pre 4 godine

@jd123 sta kazes Marej sledece godine all star? pa nije bas lako doci do all stara sa pozicije beka, i to kanadjanin. stojakovic je godinama pruzao dobre partije i opet je 1 bio na all staru. konkurencija je ludacka.

Marko

pre 4 godine

Mnogo brale mnogo.....
Strasno koliko igraci dobijaju a nisu ni zvezde svojih ekipa. Middleton, Marej, Tobias Harris 180m, misim stvarno.

Petar

pre 4 godine

Marej me je razocarao prosle sezone, ne izgleda mi kao neko ko ce biti standardni All Star igrac. Sad ce neko reci da je mlad, jeste, ali kod Doncica se npr odmah to vidi vec u ruki sezoni pa je jos mladji a Jamalu je to vec druga/treca godina koja? Ne znam, trebace Denveru mnogo vise na paklenom Zapadu da bi usli u finale konferencije. Danas vise ni po dva all star igraca nisu dosta, sad se sklapaju po 3 superstari u jedan tim da bi se islo po prsten

satelit

pre 4 godine

Zato sto je Jokic potpisao ugovor pred pocetak upravo zavrsene sezone,da je sada imao tu priliku kao clan najboljih PET lige uzeo bi bar 35 po sezoni...Jednostavno Denver je imao srece,a Jokic na zalost....

KOSTA1703

pre 4 godine

lynx
Odlično.
Onda sačekati do kraja sezone, pa ako se pokaže, i neko ponudi maksimum,izjednačiti ponudu, a ako ne pokaže(kao što i neće) onda uraditi sign a trade i za njega dobiti ono što fali ekipi.
Ovo što su napravili je ubedljivo najgora stvar koja je mogla da se uradi, i ne sećam se da je neka ekipa napravila veću glupost, i to bez ikakvog pritiska, i to godinu dana unapred.

Mocmilo

pre 4 godine

Nikome nije smetao Jokicev ugovor jer je svima jasno da je on najbolji igrac u timu, ali kada jedan prosecni igrac dobije max onda je tesko drugim igracima objasniti zasto oni moraju da igraju sa sicu dok Marej dobija 35 miliona.
(bskfan, 1. jul 2019 17:57)

Nece kvariti nikakvu hemiju kada se zna da je Marej bolji od svih njih zajedno. Drugo bi bilo da je Marej isti ili losiji i mada neki ovde bas tako tvrde istina nije bas takva. Jokic i Marej su hedlajnersi Denvera, svi ostali su tu zbog njih i njihova uloga je da ovoj dvojici prave igru.

steva

pre 4 godine

(bskfan, 1. jul 2019 20:15) ,
Nije druze problem to sto On nije plejmejker , vec par drugih stvari .
Prva stvar je to da nije konstantan , a onaj ko nije konstantan u NBA ne moze da bude "zvezda" ili ti igrac sa maksimalnim ugovorom . Ne mozes igrati od sjaja do ocaja ...od suta 6-7 do 1-8 ...ili ti , igras dve utakmice i ubacis po 25 , pa onda dve po 10 poena . Sledeci njegov problem , koji nema samo on , vec dobar broj crnih igraca ...a to je nedostatak discipline , ili ti takozvano "divljanje" .(kao Barton npr.) U to divljanje ulazi i ono kad kazu "mani kosarkasi IQ " . To je to . ovi iz Denvera ocigledno da je jos uvek mlad , 22 mu je , i da ce "nadoci" , sto je i realno . A ono da on samo zan da u napadu igra 2 na 2 sa Jokicem ...da su mu to jedine asistencije ...druze , pa to i jeste jedan od razloga zasto je dobio maksimum ....a to je buducnost u kojoj njega i Jokica u paru vide kao ubitacne i nezaustavljive u pic and rollu . (takvih "parova" je kroz istoriju NBA bilo koliko oces) .

Pedja

pre 4 godine

Fala-Svaki tim ima npr. 100M godisnje i toliko moze da potroši na plate igraca, sve preko toga placa se dodatni porez na luksuz... Ukratko :-)

ccc?

pre 4 godine

Badi Hild je igracina u odnosu na njega. O sutu necu ni da pricam. Videcete tek kada pocne sezona ako to do sada niste ukapirali. Uz to, Badi nema Jokica pored sebe kao Mari koji ni sam ne zna koliko je koseva dao na Jokiceve asistencije.

Mister Vo

pre 4 godine

@as
FED je daleko od privatne banke. Jeste nezavisan, ali i Vrhovni sud je pa nije privatan. Sto se tice plata sportista, to je samo pitanje popularnosti. A sto se tice tvoje teorije zavere, NBA je popularnija van nego u Americi, u kojoj je basket 3. ili 4. sport (bori se sa NHLom, NFL i MLS su miljama ispred)...

Može biti samo je*an

pre 4 godine

Nadamo se da će Jokić nekako da preživi narednih pet godina sa stotinak miliona dolara neto...
Dečko je zaslužio svaki cent....

Markobrebrat

pre 4 godine

@Falta

Da ti prostim jezikom objasnim. Svaka ekipa u NBA ima isti odredjeni godisnji iznos koji moze da potrosi na plate. Postoji takodje i minimalni i maximalni salary cap, no to je vec druga tema, da ne idem presiroko. Poenta tog "salary cap" je da ekipe priblizno imaju iste sanse da osvoje titulu, mada to nije slucaj u praksi.

pera ždera

pre 4 godine

Ovde nesto drugo zulja...

Prosle godine kada se pricalo o Nikolinom MAX ugovoru, svi mediji, komentatori itd su komentarisali i vagali KONSTANTO da li zasluzuje bas maximalni ugovor. Da li sa njim mogu u nekoj skorijoj buducnosti na prsten. Konstatntno vecanje i ako je on i u tom trenutku bio najbolji poenter, asistent i skakc svoje ekipe - Fransizni igrac. Samo je klipova na tu temu na YTubu bilo koliko hoces.

Sada se ispostavlja (u javnosti) da je nekkao prirodno i logicno da Jamal dobije Max i ako nije najbolji igrac svoje ekipe i ima problem nekonstantnosti. Nije poenta da li treba da ga dobijeili ne (Denver vrv nije imao mnogo izbora ako zeli da ga zadrzi a boljeg ne mogu dovesti zbog trzista), vec normalnost te situacije u odnosu na Nikolinu prosle godine. Hmm...

Divos

pre 4 godine

@ Falta, 1. jul 2019 13:46

Не знам да ли под*ебаваш, но покушаћу објаснити.
Селери кеп (плаћа) у рубрици за франшизе је издвајање клуба у тој сезони за плаће свих играча. Правилније је рећи максимални селери кеп иако се то само по себи подразумева.

Зависно од кретања, профита у претходној сезони, 1.јула (данас) се одређује тај максимални износ за плаће (селери кеп) свих играча ђутуре за наредну, тј текућу јер од данас званично почиње, сезону.
Он је за ову сезону (значи данас је одређен) 109,14 мил.$.
Поред максималног постоји и минимални селери кеп, и он износи 90% од максималног.
Франшизе не би смеле прекорацити максимални селери кеп, нити ићи испод минималног. Но овај максимални се толерише, и претходној сезони 29 (од 30) франшиза је "пребацило" тај максимални селери кеп.
Важнији је овај минимални, и франшиза га морају пребацити, ако у сезону уђу а нису га "дохватиле", морају до фебруара неком разменом то исправити (тако је Сакраменто морао "упити" уговор Барнса да би га пребацио).

Важнији од максималног селери кепа је лимит након којег се плаћа порез на луксуз (за сваки долар који пребаците плаћате још 3), и он је данас одређен, износи 132,627 мил.$.
Да би франшизе могле правити планове, предвиди се макс. селери кеп и лимит зоне пореза на луксуз за наредне сезоне (за сезону 2020/21 предвиђен је 118 мил.$, односно 143 мил.$). Он ће бити толики, или већи, мањи јок.

То би било то, ако сам помогао, добро и јест.

bla

pre 4 godine

'zbog, pre svega, značajnog povećanja "seleri kepa" koje nas očekuje.'
ahahahah nas ocekuje! pa ja cekam da se poveca jos malo pa potpisujem. ovih dana samo sedim ispred racunara i racunam tudje pare. mislim da je ovo bizaran trend koji pratimo, a naravno da dolazi iz sad-a.

Jasam

pre 4 godine

Dobio je vise para od Jokica zato sto je bio visoko pozicioniran na draftu. Ali po meni on nije igrac za max ugovor. Jokic je daleko bolji igrac od njega.

Marko

pre 4 godine

Zapravo, Jokić ne mora da čeka leto 2023. - on će već za dve godine moći da potpiše četvorogodišnje produženje aktuelnog ugovora (isto kao što je to juče učinio Lilard). Osim toga, ako u naredne dve sezone bude barem jednom izabran za člana neke od prvih petorki lige (dakle, čak i treća dolazi u obzir), kvalifikovaće se za supermaksimalan ugovor. Dakle, ako je Lilard juče dobio produžetak vredan 196 miliona dolara, Jokićev bi trebalo da bude 220-230 miliona dolara. A s obzirom na to da bi po isteku tog osnovnog ugovora i njegovog eventualnog produžetka imao svega 32 godine, ne treba isključiti mogućnost ni da bi do kraja karijere Jokić mogao da zaradi i vrtoglavih pola milijarde dolara.
U prevodu, Nikola "treba da peva" što je uprava sinoć tako olako dala maksimalan ugovor igraču koji je ipak daleko od njegovog nivoa - čik da onda njemu za dve godine ne daju supermaksimalan ugovor (a izgledi da se kvalifikuje za njega svakako nisu mali).

bskfan

pre 4 godine

Ogromna greska Tima Konolija koja moze da bude presudna da Denver nikada ne osvoji prsten. Ni po jednom kriterijumu Marej ne spada medju 40 najboljih igraca u ligi pa samim tim i ne zasluzuje max ugovor. Cak ni blizu max ugovora. Istini za volju, kada se vide ugovori Vola, Pola, Lilarda itd. (koji idu i do 50 miliona godisnje) onda se time moze pravdati novac dat Mareju, ali se ne shvata da je upravo to razlog zasto ti timovi koji preplate igrace nikada nista ne osvoje. Najveci problem Marejovog ugovora je sto ce to poremetiti hemiju u timu. Nikome nije smetao Jokicev ugovor jer je svima jasno da je on najbolji igrac u timu, ali kada jedan prosecni igrac dobije max onda je tesko drugim igracima objasniti zasto oni moraju da igraju sa sicu dok Marej dobija 35 miliona.

Ddd

pre 4 godine

Prvo startna pozicija na draftu, drugo veci SC sledece godine, trece Jokic ako nastavi ovim tempom novi ugovor ce mu biti na nivou 50 mil godisnje... Niko nikome nije dao namerno vise ili manje, vec postoje jasna pravila sta je Max, sta je Super Max itd ... Npr, Klay je Super Max dobio na minuli rad, nije bio kvalifikovan ove godine za njega. Drugo ne zaboravite posao Front Offica nije da daje sto vise, nego da da najmanje, a da igrac bude zadovoljan, ili da to uradi u pravom momentu, tako da svaka cast i Denveru na osecaju da potpisu Jokica godinu pre, jer ove bi dobio 220 za 5 godina, kao clan prve petorke. 70 miliona ustede, naklon do poda za osecaj.

Sir Oliver

pre 4 godine

Inflacija i time value of money uticu...
Mislim da Marej nece imati nista bolji zivotni standard od Jokica, posto je kasnije dobio ugovor...
Videcemo cija jahta ce imati vise metara...

KOSTA1703

pre 4 godine

@albert
Od Magica niko nema toliko "košarkaški" mozak kao Jokić.
Vrhunski poenter sa neverovatno velikim rasponom mogućnosti poentiranja.
Vrhunski skakač sa fantastičnom anticipacijom.
Vrhunski asistent sa sjajnim osećajem za prostor.
Kao centar njegovo i nije da čuva bilo kog pleja, niti bilo koji centar bilo kada može da sačuva nekog pleja.
U odbrani jedan na jedan u GORNJOJ polovini centara u NBA, sa boljim bekovima u odbrani sigurno će sa svojom anticipacijom biti dobar i u odbrani pika.
I takav kvari NBA?
Svašta se ovde može pročitati.....

Skokni do "Laze"

pre 4 godine

(alberto, 1. jul 2019 15:47)

Jel tebe nije sramota ovakvom drobljenja o drugima? Ja odavno nisam osetio toliku sramotu sto sam to procitao. Zar je moguce da niko nista, osim tebe, ne zna, a ti DRUGI imaju i slavu, i novac, i moc odlucivanja, i upravljanja sudbinama drugih, i ostvarivanja ambicija drugih?

bskfan

pre 4 godine

@Momcilo

Ne znam samo po cemu Mareja svrstavas rame uz rame sa Jokicem? Ako pogledas statistiku prethodnih godina videces da je cak i matori Nelson sa Jokicem stalno bio u debelom plusu. Najveci plus je imao Faried iako ga sada nema skoro ni medju rezervama. Sa Galinarijem je takodje bio u velikom plusu. Sa Jokicem je cak i Mudiay bio u plusu a u plusu je i sa sada sa rukijem Morisom. Jokic je praticno vec tri sezone skoro sa svim igracima u plusu, bez obzira da li su oni rezerve, starteti ili cak rukiji, izuzetak su samo Lyles i igraci koji su van rotacije sa kojima je odigrao tek po neki minut. Drugo, Marej ne kreira igru, sve sto je naucio je da eventualno doda loptu Jokicu (two men game) a skoro da ni jednom nije napravio akciju za Harisa ili nekog drugog igraca. Cim pokusa da glumi plejmejkera i da razigrava igrace to se zavrsi silnim izgubljenim loptama pa se onda vrati ili Jokicu ili iso igri. Ima slab rad nogu i ne moze da cuva brze igrace pa su ga u plejofu pokrivali Haris i Kreg. Slab je sa loptom, nema pregled igre, slabo donosi odluke itd. Najkrace receno, Marej nije plejmejker i u svakom drugom klubu bi prosao kao Denis Smit Jr. Marej je sada placen kao plej (oni su najplaceniji) ali nije plej vec shooting guard, a sve to prolazi samo zahvaljujuci mozgu ekipe Jokicu. Najkrace receno, Marej je dobar igrac, scorer, ali nije plajmeker i daleko je od max igraca.

Pravda za Jokica

pre 4 godine

Uzas. Cudi me da je Joka prihvatio taj sramni ugovor. A mogao je da ostane u Somboru i da radi u Somboledu za veliku lovu, mozda cak i da dogura do sefovske funkcije...
Ne daj se Joki, nije sve u novcu, preziveces nekako ali ce te Marej verovatno zezati doveka :-)

ko je ovde lud

pre 4 godine

Supermax može da potpiše samo sa ekipom koja je imala igrača u vreme njegovog ruki ugovora, takozvani "Bird rights".
Najjači ste kad analizirate nešto a pojma nemate.

Ostin A

pre 4 godine

Dobio je vise para od Jokica zato sto je bio visoko pozicioniran na draftu. Ali po meni on nije igrac za max ugovor. Jokic je daleko bolji igrac od njega.
(Jasam, 1. jul 2019 22:47)

Piše u vesti zbog čega je više para. Da si vest pročitao, video bi da su obojica dobila isti ugovor, jedino zbog rasta Salary cap-a cifre su drugačije. Maksimalni ugovor iz 2018 i maksimalni ugovor iz 2020 jednostavno nisu iste veličine.

Drugo, kako možeš da oceniš da neki igrač sa 22 godine nije za maksimalan ugovor? Ako jedan Kris Pol, Majk Konli, Vigins... imaju maksimalne ugovore, a Marej sa 22 godine dominira nad njima. Ne smem da zamislim u kakvu zver ima da poraste kad dođe u Jokićeve godine. Budimo realni, Jokić pre 2 sezone nije bio ni upola kao Marej ove sezone. Još kad uz to dodamo da se Jokić bavio profesionalnom košarkom i pre NBA-a. Naravno postoji mnogo talenata koji propadnu, ali mislim da trenutna kombinacija Marej - Jokić se pokazala vrhunski.

I tvojom logikom niko ne sme da dobija veću platu od Džordana jer niko nije bolji igrač od njega? Pa Jokić ima platu veću od Janisa koji je ove sezone najbolji igrač NBA lige i Kawai-a MVP-a finala.