Subota, 05.01.2019.

09:40

"Milioni bi šutnuli, ja sam zalomio, Vaskes je otišao po burek"

Stadion "Mark Antonio Bentegodi" u Veroni, godina je 1990, u nokaut fazi Svetskog prvenstva igraju Jugoslavija i Španija.

Izvor: B92

"Milioni bi šutnuli, ja sam zalomio, Vaskes je otišao po burek" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

105 Komentari

Sortiraj po:

Kliberije

pre 5 godina

Bio sam klinac ali se sećam kad je u finalu kupa šampiona za Marsej ušao Piksi našima kao da su se noge odsekle. Ulazio je u 16 metara lagano i pravio pometnju. Rekao sam drugu sreća da nije ranije ušao.

Milivojević

pre 5 godina

i to je jedini potez cele karijere...Barsa Real Juve Manchester Inter Liverpool ??sto nije isao tamo da igra..on ode u Veronu
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (fayop, 5. januar 2019 15:10)

Vidi se da pratiš fudbal od skoro. Piksi je prvo otišao u Olimpik iz Marselja, koji je u to vreme bio recimo nešto kao PSŽ, pun para sa željom da bude veliki. Barselona koju si prvu naveo 1990. Bila veliki klub u Španiji i solidan klib u Evropskim takmicenjima, ali daleko od onoga što je danas (pa ušati pehar je Beograd video pre Barselone), Mančester i Liverpul zbog zabrane nisu igrali evropska takmicenja pa bi bilo glupo i da je tamo otišao, možda ga je i tražio Real, možda i Juve i Inter, ali je Olimpik nudio više para, to nikad nećemo saznati.

kalcokera

pre 5 godina

Bio sam klinac. Osnovna škola, pismeni iz srpskog. Tema stojim pred jednom impresijom. Svi pišu o svačemu. Ja pišem o Draganu Stojkoviću Pixiju... 
Tada je u Tempu izašao poster u prirodnoj veličini...
(Komar, 05. januar 2019 10:02)

imao sam ga na zidu celo detinjstvo

ps.za mene najbolji svetski igrac u jednom trenutku
verovatno sam subjektivan

Vladimir

pre 5 godina

Ako pogledamo sadasnje fudbalske manekene poput Ronalda, Mesija, Salaha.... i uporedimo sa nasim PIKSIJEM videcemo o kakvom se igracu radi! Pogledajte snimke i igru Piksija i shvaticete o kakvoj fudbalskoj velicini se radi.

Ivan

pre 5 godina

Bio sam u Veroni turistički pre 3 godine i video bradonju koji luta i tumara ulicama Verone. Već 25 godina tako kažu žitelji Verone. Neko reče da je poreklom iz Spanije i da se preziva Vaskez. Krenuo po burek u leto 90te i još luta besciljno u potrazi za istim.

111

pre 5 godina

Ljudi, ja ne znam o cemu neki pisu? Pa to je bilo vreme kada je iz svake republike MORAO da igra neki igrac i tacka. Vreme KPJu. I to nije imalo nikakve veze sa kvalitetom ili sa trenerom. Trener je morao u tim da uvrsti igrace koji nisu imali kvalitet u odnosu na neke koji nisu ni pozivani u reprezentaciju. Cista politika koja je bila i u drugim sverama zivota. U JNA ja sam vodio vojni orkestar. U njemu je MORALO da budu clanovi iz svih republika? Nema veze da li onaj zna da svira ili peva? Osim je bio odlican trener i sa njim smo imali najveci uspeh na SP, cetvrt finale. O Piksiju ne zelim da trosim reci. IGRACINA i po meni najveca zvezda CZ. Sa loptom je mogao sve, imala je "oci", tehnika, dribling, sve. Postizao je majsotorske golove kao igrac sredine terena. I iz kornera. U Japanu je car, neverovatno postovanje. Bista mu je podignuta ispred stadijona Nagoje? Zar to nije dovoljno? Legenda..

Negativni

pre 5 godina

(dule, 5. januar 2019 15:49

Potpuno se slažem sa tobom. Imao sam čast da tu utakmicu gledam uživo, na stadionu, kao i onu sa Argentino. Naš najveći problem zvao se tada Ivica Osim. Demagog koji nije imao dovoljno intelugencije da prepozna fantastičnu generaciju fudbalera i pusti ih u vatru. Na klupi su bili Savićević, Pančev, Jarni, Boban, Prosinečki... Sa ozbiljnim trenerom Juga bi igrala finale. Piksi je tada, po znanju a naročito po formi, bio najbolji plej na svetu, rame uz rame sa Maradonom i Gulitom. On nas je spasao u toj utakmici. Španci su mogli da vode sa pet nula već u prvom poluvremenu. Nikada ništa nismo, niti ćemo, uraditi u reprezentativnom fudbalu. Grci i Česi su bili prvaci Evrope, Česi, Madjari, Švedjani i Hrvati igrali finala SP, Bugari polufinale... sve zemlje manje ili jednake nama po veličini... A to je sve zbog ozbiljnog neznanja i nepoštenja u rukovodjenju našim reprezentativnim fudbalom.

NNN

pre 5 godina

@NNN
Najbolji kada je je najbitnije a promasi penal protiv Argentine? Povrede ga omele? Ne bih rekao. Igrao je on na vrhuncu u Evropi, prodao Zvezdu one sezone kada je ona postala sampion Evrope, nisu njega omele povrede nego sujeta
(Joc@, 5. januar 2019 11:10)

Ne znam koliko imaš godina, iz komentara se stiče utisak da nikada nisi gledao Piksija (šteta) :(

Piksi je otišao iz Zvezde 1990. u Olimpik Bernara Tapija za masne pare - oko desetak miliona dolara (nažalost pre Mundijala, jer bi mu posle cena samo skočila). Inače legenda kaže da je odbio da šutira penal u penal seriji u finalu KEŠ.

... sećam se jedne utakmice protiv Rijeke, neko grozno, hladno kišno vreme, fudbal loš, protivnik čvrst i pred kraj poluvremena Piksi traži od Šekija (Bog da mu dušu prosti) izmenu i ceo stadion (a tada nije nikada bilo manje od 20-ak hiljada na Marakani) kreće da mu zviždi i ovaj se zainati i krene da grize i kida... kasnije u drugom poluvremenu posle jednog spektakularnog voleja ceo stadion mu skandira "Piksi, majstore!".

NNN

pre 5 godina

...Nekada je fudbal bio drugačiji, bila je dozvoljena dosta grublja igra, danas sudije više štite zvezde, i velika većina igrača kada dobije dobre batine počinje da "beži" od lopte, ali ne i Piksi, što ga više biju - on se zainati pa sve jače grize (moj ćale je pričao za njega da je "kuče od igrača" i gledao je i Šekija i Džaju i Pižona i kaže da je Piksi najbolji!). Počeo je da igra vrlo mlad i možda zbog svog stila igre i sudijsog kriterijuma nije uspeo više da izdrži u Evropi, ali je zato u Japanu postao "Bog fudbala".

Da majstor ostaje majstor pokazao je pre par godina onim golom s klupe,
a takođe kada je igrana neka egzibiciona utakmica pretpostavljam Arsenal - Nagoja i isto neka dugačka lopta odlazi u aut, a Piksi u odelu i cipelama pored aut linije petom primi i uštopuje loptu i doda je Volkotu, a dečko zinuo nikad nije video nešto slično :)

tako sam čuo

pre 5 godina

Veliki Arsen Venger je imao uslov kad je dolazio a Arsenal iz Nagoje.Da povede i Piksija sa sobom.Ali je Piksi ostao i postao fudbalski bog na istoku.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Adam, 5. januar 2019 14:53)
drugi mu je uvjet bio rambo petkovič, treći leskovački roštilj u kantini..

piksi

pre 5 godina

i to je jedini potez cele karijere...Barsa Real Juve Manchester Inter Liverpool ??sto nije isao tamo da igra..on ode u Veronu
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (fayop, 5. januar 2019 15:10)

Zato sto je otisao u Marsej koji je tada bio vrhunski klub, dosla je gadna povreda......inace takav majstor se ne radja cesto, kakav Ronalno, Mesi, jedini koji se igrao sa toliko lakodje je bio Ronaldinjo

joker

pre 5 godina

Dule, ne bih se složio sa tobom.
Kao premala zemlja i sa izuzetno malim finansijama Srbija (reprezentacija do 19 god.) je bila prvak Evrope i to je pobedila Francusku u finalu, a reprezentacija do 20 godina je bila svetski prvak 2015.godine pobedivši reprezentaciju Brazila u finalu. Mislim da uopšte nismo luzeri u fudbalu i da nam malo treba da i A reprezentacija osvoji neki trofej na Evropskom i svetskom nivou.

CJC

pre 5 godina

Gledao sam skoro utakmicu protiv Holandije pred SP 90. Sta je covek radio na sredini, sprdao se sa Holandjanima...kao Mesi danas otprilike. Luka dosta podseca na Piksija po stilu ali mi se cini da je Piksi sve to radio brze a i gracioznije.

joker

pre 5 godina

Najbolji, najpametnije fudbaler u Srbiji i u nekadašnjoj Jugoslaviji svih vremena. On pa 5 mesta prazno. Ispravno je donosio odluke u deliću sekunde. I dan danas takvog ovde nema, a videćemo u budućnosti.

dule

pre 5 godina

O cemu mi pricamo

Po ovome se vidi koliki smo mi fudbalski dunsteri

Da smo igrali 5 finala

Da smo bili svetski prvaci

Da smo igrali 7 polufinala

Nikada ne bi prepricavali gol koji je bio pre 30 godina

Uvek smo bili i uvek cemo biti FUDBALSKI LUZERI

Nikada nista u fudbalu nismo uradili

REPREZENTATIVNO MISLIM i nikad necemo to je realnost i istina

A to sto mi pravimo EPOVE od jednog gola to je druga stvar

Jako mi je ovo smesno

Pri tome imam 42 godine i gledao sam ovu utakmicu za razliku od mnogih koji ovde komentarisu

Adam

pre 5 godina

Veliki Arsen Venger je imao uslov kad je dolazio a Arsenal iz Nagoje.Da povede i Piksija sa sobom.Ali je Piksi ostao i postao fudbalski bog na istoku.

crvenkapa

pre 5 godina

Fudbaler velikog talenta ali malenog srca. To ga je koštalo klupske karijere u inostranstvu koja je minorna u poredjenju sa Savićevićem, Jugovićem, Mihajlovićem, Mijatovićem, Stankovićem ...

Momir

pre 5 godina

Najveći krivac sto i dan danas kad se skupimo na fudbalici niko ne moze normalno da sutne nego svi moraju makar dvaput da zalome pre nego upute udarac :)

Bok

pre 5 godina

Dobro, tadic i modrić i rakitic ostaju u istoj recenici onog dole genijalaca , nego redakcijo planirate li tekst kad vas Ukrajinci opletu 3-0 u Kijevu. Znate da nemate sanse jos od onog tekstualnog prijenosa

bum tras

pre 5 godina

Drugar iz osnovne je napravio "pokaznu" (mesečna karta za gradski autobuski prevoz) na ime: Dragan Stojković Piksi.
Pravio je ršum u prvenstvu, a svaki derbi smo krišom slušali na malenim tranzistorima, na školskim časovima. Partizanu gol iz kornera! Nezamislivo!
Ova dva gola protiv Španije... ne znam kako danas deluju, ali... atmosfera je bila kipuća, a Piksi hladan kao špricer. U tome je stvar. Za Argentinu, šteta. Dosadna utakmica i bezvezni penali...

VoX

pre 5 godina

"..pomislim, ako taj defanzivac ima snage da se vrati, imam i ja da budem brži od njega..."
Ovo je mentalitet i stav jednog majstora i profesionalca. Nije njega briga ko igra protiv njega, pa neka je i Spanija. Za njega je to "taj" defanzivac, bez imalo respekta. On zna sta zeli i to i ostvaruje.
Danas se vecina divi i pokazuje previse respekta pojedinim izvikanim igracima, i unapred u svojoj glavi gubi utakmicu. Cast izuzecima, ali vise ovakvih fudbalskih genijalaca nazalost nemamo...

pedja 71

pre 5 godina

Poster u prirodnoj velicini, iz lista "Tempo" dugo godina stajao je u sobi.
U vojsci sam povredio nogu kad sam skocio posle drugog gola.
Protiv Milana tamo, nosio majku kroz celu kucu posle onog gola....
Hvala za sve radosti, Piksi, doktore fudbala.

badr-hari

pre 5 godina

piksi je legenda i igračina bio ali ovo sa tim lomljenjem i lažnjakom je 100 puta ispričana priča i dosta ižvakana , malo je previše ....

mixer

pre 5 godina

Poslednja 10.ka srpskog fudbala, čovek je inteligencijom razbijao protivnike, a gol iz kornera grobarima i volej liriji sa 30 metara su nestvarna remek dela fudbala...

nista o nicemu

pre 5 godina

@NNN 
Najbolji kada je je najbitnije a promasi penal protiv Argentine? Povrede ga omele? Ne bih rekao. Igrao je on na vrhuncu u Evropi, prodao Zvezdu one sezone kada je ona postala sampion Evrope, nisu njega omele povrede nego sujeta
(Joc@, 05. januar 2019 11:10)

Kako je prodao Zvezdu ako je odbio da sutira penal u Bariju?

Opo

pre 5 godina

Šteta samo što nismo prošli Argentinu, bili smo dosta igrački jači, verovatno medju tri-četiri najače reprezentacije na svetu. Osim je išao verovatno na sigurno sa nekim iskusnim igračima a neki mladji i verovatno bolji nisu dobili šansu, a Piksi je protiv Španije odigrao utakmicu života, neponovljivo!!!

Joc@

pre 5 godina

@NNN
Najbolji kada je je najbitnije a promasi penal protiv Argentine? Povrede ga omele? Ne bih rekao. Igrao je on na vrhuncu u Evropi, prodao Zvezdu one sezone kada je ona postala sampion Evrope, nisu njega omele povrede nego sujeta

Nex

pre 5 godina

Posle njega,ne videh nikog,ali NIKOG sa laznjakom i onakvim driblinzima. Pasovi i levom i desnom,preciznost udarca,pregled radarski,brzina...
Neponovljivi!

Ratko

pre 5 godina

Iako sam crnogorac Stojkovic je po meni nas najbolji igrac, bolji od Mijatovica. Imao je mozak sto je Mijatovicu falilo. Prava 10. Koja harizma koja odlucnost.

Rahotep

pre 5 godina

Veliki fudbaler, pravi klasični broj 10. Igrao je kao leptir i imao bukvalno sve , pas, duel, dribling, skok. Nažalost danas nema plejmejkera kao Piksi, Maradona, Zidan, Pirlo, Rui Kosta, M. Laudrup, Okoca. Danas desetku nose neki drugi igrači Nejmar, Ibrahimovic, Runi i mnogi drugi kojima taj broj jednostavno ne stoji.

Smeh

pre 5 godina

@ rumenko
Ne mogu da prestanem da se smejem na tvoj komentar. Nego koji si ti? Mesi, Ronaldo, Ronaldinjo, Maradona, Pele,...? Svaka čast za O2 kada ga i jedan velikan u fudbalu čita a i komentariše.

Pokondirena tikvica

pre 5 godina

Poslednja autenticna 10-ka sa ovih prostora.Mnogo godina kasnije,mi smo uporno igrali taj fudbal sa "kreatorom" ali nismo imali igraca za to mesto.

Voxpopuli

pre 5 godina

Ali pogledajte samo koliko se igra promenila od tad. U trenutku izvodjenja slobodnjaka, skoro svi nasi igraci su iza lopte, malo se odmaraju i cekaju da vide kako ce Piksi da sutne. Neverovatno za danasnje pojmove, kada bi se svi nabili u 16, par igraca bi se cak ugurala u zivi zid da ih ometa, a ostali bi kao ajkule cekali neki odbitak.

Slobo

pre 5 godina

"Slobodan udarac za nas. Tu je Dejo, tu je Pape... Samo sam rekao ’ostavite meni’. Opet sam je video u golu. To je neverovatan osećaj. Vidite ugao, vidite živi zid, verujete u sebe, ako je dovoljno jaka, ako je brza, ako dobije silaznu putanju, Zubizareti nema spasa.

Piksi budi posten pa dodaj i "Ako Michel sagne glavu"

Pertinaks

pre 5 godina

Gledao snimak utakmice, mi smo njima usi zavrtali. Piksi ko Mesi razigravao, protrcavao sa loptom , pravio budale od spanskih panjeva. A sad......

DAVOR

pre 5 godina

Treba proveriti, ali mislim da je Piksi igrac sa ovih prostora pa cak i celog Balkana sa najvise postignutih namernih golova iz kornera. Sve u svemu legenda i moj najomiljeniji igrac uz Djajica, Sestica i zaboravljenog Tirketa (mladjeg).

Mirko Kojotovski

pre 5 godina

Čovek dao dva antologijska gola koja su i vise od umetnosti.Golovi koje odvaja fudbalere od umetnika.Po meni najbolji evropski igrač svih vremena.
Gol Spaniji i gol Milanu.Dva gola dva umetnička dela.....

Joc@

pre 5 godina

Kako sebe uzdize, cak svoj promaseni penal predstavlja kao slucajnost, ali za druge kazu da su svoj izveli “ocajno”, jos proziva saigraca kako nije imao petlju da sutira. Vecno iskompleksiran igrac koji i pred svih uspeha ne moze da prezali sto nikada nije bio najbolji. Zvezdu je napustio jer nije mogao da bude u centru paznje pored Dejana Savicevica, Panceva, Prosineckog, a kasnije je uvek imao probleme zbog svog ega. Zato i jeste u Japanu, tamo mu se svidja njihov kult licnosti.

lijanko

pre 5 godina

To vam je i ostalo, da se sjecate jugoslovenskog fudbala kad već nemate svoj.
(gr..gr.. grrrr, 5. januar 2019 10:56)

ti se secas jezika, kad vec nemas svoj...

veliki strumf

pre 5 godina

Sjajan tekst o mom Nišliji (tačnije Pasi Poljancu, ali to selo je maltene u Nisu). Jedan od najvećih fudbalera koje je velika Juga imala. Doslovno heroj koga detinjstva, sto napisa prijatelj iz Zadra - svi smo na fudbalici hteli da budemo Piksi. Das gol i proderem se: Dragan Stojkovic Piksi (tek kasnije smo postali Darko Pancev, posle ‘91). Imao sam 10 godina i nekako se najbolje sećam bas tog SP u Italiji “devedesete”. Da je ušao taj penal, da ih ne promašise i Brnović i Hadzibegic, možda bismo i uzeli titulu a Piksi bi verovatno postao najveći svih vremena. Da ne bi rata, 94. bismo uzeli titulu sigurno, to bi bila najjaca reprezentacija Jugoslavije ikad - pola Zvezde iz 90/91, plus stasali Čileanci Boban, Suker, Mijatović, Boksic, Jarni... Zao mi je sto su Piksijevu karijeri obeležili i ti penali koje je promašio, a nije ni uzeo neku veliku titulu, zaobilazile su ga. Nadam se da će uskoro preuzeti reprezentaciju i bar kao selektor ostvariti neki zapaženiji uspeh.

realno

pre 5 godina

Da se Jugoslavija nije raspala fudbalska reprezentacija bi doživela svoj vrhunac na evropskim prvenstvima 92 u Švedskoj i 96 u Engleskoj i na Mundijalima 94 u SAD i 98 u Francuskoj. Gotovo izvesno je da bi uzeli bar jedno prvo mesto na tim takmičenjima. Naravno i danas bi bili prejaki.

egzaktni geometar iz Valjeva

pre 5 godina

... neprocjenjivo sjećanje..Ja sam završio strgao sa prozora i počeo da urlam od sreće.Tada sam imao 15 godina...

dm

pre 5 godina

Dragane, tvoj otac je partizanovac, ti si takodje bio partizanovac, cela Pasi Poljana to zna! Ali to ne menja stvari, ti si jedan od najvecih fudbaleta na ovim prostorima.

Igor

pre 5 godina

Fudbal je izgubio smisao, nema više neke draži kad gledaš utakmicu. Kad se setim ranije, nebitno da li je igrala Juga, CZ ili Partizan, žive duše nije bilo napolju u vreme utakmice. Danas je većina stvari izgubila smisao. Sve je postalo instant. Treba ti neka pesma ti je skineš za 20 sekundi. Hiljade nekakvih utakmica dnevno, 100 nekakvih proglašenja najbolji ovo najbolji ono, a draži nigde. 2 igrača najbolja čitavu deceniju, sve se gleda samo i isključivo kroz lovu. U košarci imamo evropski drim tim, a ne može da se sastavi ekipa. Baš bzvz.

Srrawdog

pre 5 godina

Kada za reprezentaciju Srbije bude igrao igrač sa 50% umeća kao što je imao Piksi, Srbija će da igra polufinale Svetskog prvenstva. Piksi je preteča Inieste.

STEVO

pre 5 godina

Obožavao sam ga. Mislim da nije ispunio ni pola svog talenta. Za Deju su govorili da je genij, ali Piksi jedan i neponovljiv. On i Rikelme, igrači koji su znali igru ali se nisu baš trudili previše.

mmmmm

pre 5 godina

Covek u cijem mandatu se Zvezda najviše zadužila a igrači se kupovali iz Južne Amerike na osnovu pregleda sa TV. NIKADA NE BIH IZDAO ZVEZDU. Cirkus.

lio1881

pre 5 godina

Tada sam imao 9 godina. I u Ljubljani gde sam i rodjen na skolskom igralistu klinci mahom nose zvezdinu 10ku ili jugo 10ku. Kao sto danas nose Messi 10 ili Ronaldo 7. Mada su slovenci mahom navijali za Hajduk ipak su svi obozavali Piksija. I kad pogledam snimke Piksija vidim da je to bio Messi pre Messija. Mada Messi jos nije pogodio iz kornera.

istina masina

pre 5 godina

Najbolji iz SFRJ kog sam stigao da gledam. Džaja i Milutinović, naravno Šeki, su bili raniji heroji.
Piksi je ujedno i najbolja klasična desetka koju sam uopšte video. Bio mi je bolji od Bađa, Hađija. Maradona je nosio broj, ali je igrao malo drugačije. On naravno spada u te najbolje ikad. Zidan je bio jači, fizički dominantan, kompletan, ali nije imao tu mekoću i tu kreaciju, "vic", što bi stariji rekli. Piksi je bio nepredvidiv, a umeo je sve sa loptom. Odlično se i kretao. Nije imao ni jednu manu. Sem te nesrećne povrede.

Ubeđen sam da bi ostao zabeležen kao jedan od najvećih da nije bilo toga. Već je bio među par najcenjenijih (transfer je bio svetski rekord), prešao u najskuplji tim tada, bio prvi igrač reprezentacije. Niko nije mogao da ga čuva. Stvarao je gomile šansi, slobodnjaci bili kao penali, a davao je i golove iz igre.

Žao mi je što ga današnji klinci nisu gledali, pošto je fudbal i dalje popularan i deca ga prate. Za mene je on tada bio nešto slično Mesiju danas (Mesi je jači, produktivniji. Mislim da je to zato što je danas i trening bolji, ishrana, lopte brže, lakše, tereni ravniji, kopačke lakše...). Bio je kreativan, lucidan, znao sam da završi. Dao je nekoliko golova iz kornera, grobarima metnu sa pola, pa onaj volej protiv Lirije... Piksi se rađa kao i Đoković, jednom u 100 godina.

Kine

pre 5 godina

Carobnjak i nas najbolji fudbaler u zadnjih 30godina !!! Da li je iko dao od ovih skupih igraca ili bilo ko ovakav gol ? Pozdrav iz Nisa .

Goran

pre 5 godina

Došao iz vojske na redovno. Gledam utakmicu na TV-u u svojoj sobi. Devojku Ljiljanu koja me je sačekala tog dana na štajgi kad sam dolazio u Beograd iz Skoplja ignorišem i maksimalno kuliram...kad sam skočio!...odletela flaša Courvoisiera sa stola i razbila se!...hahahaha, nije mi bilo žao nimalo...a drugi gol, doktorski!...Piksi je jedan jedini...inače Volim Partizan...

Vetar u ledja...

pre 5 godina

@mmmmm
Pod Piksijem Zvezda je uzela dve duple krune i igrala LE. Zvezda je brodolom dozivela za vreme Lukica i tada smo se najvise zaduzili. E sad, to je zaista bilo potrebno, ne znam, teska su vremena bila...

Mojo

pre 5 godina

Osećam potrebu da se ovim komentarom zahvalim čoveku zbog kojeg sam kao klinac zavoleo fudbal i Zvezdu. Poster iz "Tempa" je uramljen odavno. Fudbalski mangup i velemajstor, kakvih danas nema.

NNN

pre 5 godina

Piksi je igračina!
Umetnik, a uvek najbolji kada je najbitnije.
Jesta da je Luka Modrić igrao finale SP i da ima "crno na belo" dokaze,
ali za mene je Piksi i dalje najbolji igrač sa ovih prostora.
Velika je šteta za fudbal što su ga ovrede su omele da u nekim najboljim godinama igra u Evropi.

ks

pre 5 godina

Bio sam klinac. Osnovna škola, pismeni iz srpskog. Tema stojim pred jednom impresijom. Svi pišu o svačemu. Ja pišem o Draganu Stojkoviću Pixiju... 
Tada je u Tempu izašao poster u prirodnoj veličini...
(Komar, 05. januar 2019 10:02)

Kod mene nešto slično... Ćale zvezdaš, ja partizanovac. Taj poster stajao je na vratima moje sobe. Poštovao sam Piksija, jako.

Marko (Dorcol)

pre 5 godina

Nece se vise roditi igrac sa fudbalskim IQom kao Piksi. Super je Modric, odlicni su Rakitic i Tadic, ali ko je gledao Piksija zna da je samo jedan tata sa ovih prostora. Imao je sve: pregled igre, pas, dribling, osecaj za prostor, sut i sto je najvaznije sportski bezobrazluk. Nije mu bilo bitno da li su preko puta Spanci, Brazilci ili Argentinci. Svi su isli po burek. Zao mi je samo sto zbog povreda nije ostvario ni 50% svog potencijala. Takodje, moja teorija je da je Jugoslavija prosla Argentinu u cetvrtfinalu (sto je po prikazanom apsolutno zasluzila - i dalje ne znam kako je Dejo promasio prazan gol sa 4 metra), verovatno bi laganice dobila Italiju i igrala finale sa Nemcima. To bi znacilo euforiju u celoj zemlji i verovatno bi odlozilo, ako ne sprecilo rat koji je poceo narednog leta. Ali, sta bi bilo kad bi bilo. Ostaje nam da pricamo deci i unucima, kakvi majstori fudbala su bili Piksi, Dejo, a kasnije i Mijat. Bila jednom jedna zemlja.

Rade

pre 5 godina

Centaršut je izveo Zlatko Vujović a loptu je glavom prebacio Srećko Katanec, da bi potom doletela Piksiju na noge. Fantastićna finta, za nezaborav. Ovakav fudbal, sa toliko balkanskog šmeka, se odavno više ne igra. Ovi danas su niko i ništa za majstore bivše Juge i neka si malo pogledaju snimke od velemajstora:Pikisi, Mance, Sušić, Slišković, Šestić, Vukotić, Krajnčar,Zajec Baždarević, Savičević, Boban, Prosinečki, Bajević, Bjeković , Pižon, Đajić, Šekularac, Bobek, Pančev, Santrač, Savić, M. Đurovski, Vokri, Prekazi, Mihajlović... I ne mogu sve da nabrojim, ove sam se ovako iz glave po snimkama zaoamtio.

NNN

pre 5 godina

...a u vezi ovog "lažnjaka",
pre Mundijala smo sa Špancima igrali pripremnu utakmicu (čini mi se u Ljubljani) i bila je skoro preslikana situacija i Piksi je uhvatio volej i pogodino Zubizaretu na prvoj stativi, mislim da smo izgubili 0:1.
Pametni uče na greškama, a veliki su najbolji kada je najpotrebnije.

rumenko

pre 5 godina

ne znam sto se toliko potencira taj laznjak.. svako ko je trenirao fudbal bi zalomio u 95 od 100 ovakvh situacija jer je lopta bila bunar, padala mu je u prijem i nije imao dovoljno prostora da napravi zamah za udarac iz prve.. pa je logicno da u prijemu napravi laznjak.. lep potez svakako, ali malo oladite sa magijom.. tehnicki nimalo zahtevan potez, o sutu da ne pricam

Firenca

pre 5 godina

Kapa dole majstore. Gledao sam uživo u Firenci i malo je falilo da odemo na megdan domaćinu u Napulj. Švaba Osim na klupi a majstori na terenu od kojih je Piksi odigrao najbolje. Verona se ne zaboravlja, između ostalog... Svaka čast!

Komar

pre 5 godina

Bio sam klinac. Osnovna škola, pismeni iz srpskog. Tema stojim pred jednom impresijom. Svi pišu o svačemu. Ja pišem o Draganu Stojkoviću Pixiju...
Tada je u Tempu izašao poster u prirodnoj veličini...

nista o nicemu

pre 5 godina

Covek u cijem mandatu se Zvezda najviše zadužila a igrači se kupovali iz Južne Amerike na osnovu pregleda sa TV. NIKADA NE BIH IZDAO ZVEZDU. Cirkus.
(mmmmm, 05. januar 2019 10:00)

To ti rekao Covic na uvce? Dug je napravio Dzaja, Piksi je poslovao bukvalno na nuli, otisao i posle toga su sa 10-15 digli na preko 50 milioma dug Toplice i Lukici.

kralj Ibi

pre 5 godina

Piksi je prava legenda. Taj gol koji opisuje je jedan od najlepsih golova ikada. U finalu u Bariju sam imao utisak da nije hteo da nas unisti u par momenata.
Piksi, hvala ti za sve!

Pljusti kisaaaa

pre 5 godina

Bio sam isuvise mali{84g} kada je Pixi harao, ali kad cujem caleta i njegove drugare i vidim na You Tube snimke shvatim koliko se uzivalo u fudbalu i koliki je Pixi majstor bio!!!

Roki

pre 5 godina

Odrastao sam uz Piksija,sigurno jedan od najboljih,ako ne i najbolji srpski igrac svih vremena.Steta sto nije osvojio kup sampiona sa Zvezdom pa su zato mozda popularniji od njega Dejo,Robi,Miha... Napravio je u Japanu veliku reklamu za fudbal,tamo ga tretiraju kao bozanstvo.Voleo bi da jednog dana bude trener Zvezde i selektor reprezentaciju.Srecna 2019 svima.

Alen Sidnej

pre 5 godina

Kako je samo odigrao tu utakmicu protiv Španaca, svaka mu lopta imala oči. a gol, još je sećam kako je komentator urlao gol a još uvek lopta nije ušla ... dal je kasnila slika dal je pomislio komentator da će ga iz prve zveknut.

room 1408

pre 5 godina

Kao da je juce bilo kada sam prsuo sve sa stola od skoka u nebo kada si poslao čelu Spaniju u jedno a loptu na drugu stranu majstore...10 koju vise nikad nećemo nažalost imati...Taj gol je nešto najlepse u istoriji našeg fudbala!Heroj mog detinjstva...Imao sam 9 godina....

Uskok

pre 5 godina

Svi smo hteli da budemo Piksi, u Zadru. Vikendom se ganjao balun na livadi u naselju. Uvek Hajduk-Zvezda. Svi Srbi su Zvezda ali bi htelo i pola Hrvata da budu Piksi, ali da igraju za Hajduk. Piksi, samo jedan.

Uskok

pre 5 godina

Svi smo hteli da budemo Piksi, u Zadru. Vikendom se ganjao balun na livadi u naselju. Uvek Hajduk-Zvezda. Svi Srbi su Zvezda ali bi htelo i pola Hrvata da budu Piksi, ali da igraju za Hajduk. Piksi, samo jedan.

Komar

pre 5 godina

Bio sam klinac. Osnovna škola, pismeni iz srpskog. Tema stojim pred jednom impresijom. Svi pišu o svačemu. Ja pišem o Draganu Stojkoviću Pixiju...
Tada je u Tempu izašao poster u prirodnoj veličini...

room 1408

pre 5 godina

Kao da je juce bilo kada sam prsuo sve sa stola od skoka u nebo kada si poslao čelu Spaniju u jedno a loptu na drugu stranu majstore...10 koju vise nikad nećemo nažalost imati...Taj gol je nešto najlepse u istoriji našeg fudbala!Heroj mog detinjstva...Imao sam 9 godina....

NNN

pre 5 godina

Piksi je igračina!
Umetnik, a uvek najbolji kada je najbitnije.
Jesta da je Luka Modrić igrao finale SP i da ima "crno na belo" dokaze,
ali za mene je Piksi i dalje najbolji igrač sa ovih prostora.
Velika je šteta za fudbal što su ga ovrede su omele da u nekim najboljim godinama igra u Evropi.

STEVO

pre 5 godina

Obožavao sam ga. Mislim da nije ispunio ni pola svog talenta. Za Deju su govorili da je genij, ali Piksi jedan i neponovljiv. On i Rikelme, igrači koji su znali igru ali se nisu baš trudili previše.

Rade

pre 5 godina

Centaršut je izveo Zlatko Vujović a loptu je glavom prebacio Srećko Katanec, da bi potom doletela Piksiju na noge. Fantastićna finta, za nezaborav. Ovakav fudbal, sa toliko balkanskog šmeka, se odavno više ne igra. Ovi danas su niko i ništa za majstore bivše Juge i neka si malo pogledaju snimke od velemajstora:Pikisi, Mance, Sušić, Slišković, Šestić, Vukotić, Krajnčar,Zajec Baždarević, Savičević, Boban, Prosinečki, Bajević, Bjeković , Pižon, Đajić, Šekularac, Bobek, Pančev, Santrač, Savić, M. Đurovski, Vokri, Prekazi, Mihajlović... I ne mogu sve da nabrojim, ove sam se ovako iz glave po snimkama zaoamtio.

Pertinaks

pre 5 godina

Gledao snimak utakmice, mi smo njima usi zavrtali. Piksi ko Mesi razigravao, protrcavao sa loptom , pravio budale od spanskih panjeva. A sad......

nista o nicemu

pre 5 godina

@NNN 
Najbolji kada je je najbitnije a promasi penal protiv Argentine? Povrede ga omele? Ne bih rekao. Igrao je on na vrhuncu u Evropi, prodao Zvezdu one sezone kada je ona postala sampion Evrope, nisu njega omele povrede nego sujeta
(Joc@, 05. januar 2019 11:10)

Kako je prodao Zvezdu ako je odbio da sutira penal u Bariju?

Marko (Dorcol)

pre 5 godina

Nece se vise roditi igrac sa fudbalskim IQom kao Piksi. Super je Modric, odlicni su Rakitic i Tadic, ali ko je gledao Piksija zna da je samo jedan tata sa ovih prostora. Imao je sve: pregled igre, pas, dribling, osecaj za prostor, sut i sto je najvaznije sportski bezobrazluk. Nije mu bilo bitno da li su preko puta Spanci, Brazilci ili Argentinci. Svi su isli po burek. Zao mi je samo sto zbog povreda nije ostvario ni 50% svog potencijala. Takodje, moja teorija je da je Jugoslavija prosla Argentinu u cetvrtfinalu (sto je po prikazanom apsolutno zasluzila - i dalje ne znam kako je Dejo promasio prazan gol sa 4 metra), verovatno bi laganice dobila Italiju i igrala finale sa Nemcima. To bi znacilo euforiju u celoj zemlji i verovatno bi odlozilo, ako ne sprecilo rat koji je poceo narednog leta. Ali, sta bi bilo kad bi bilo. Ostaje nam da pricamo deci i unucima, kakvi majstori fudbala su bili Piksi, Dejo, a kasnije i Mijat. Bila jednom jedna zemlja.

veliki strumf

pre 5 godina

Sjajan tekst o mom Nišliji (tačnije Pasi Poljancu, ali to selo je maltene u Nisu). Jedan od najvećih fudbalera koje je velika Juga imala. Doslovno heroj koga detinjstva, sto napisa prijatelj iz Zadra - svi smo na fudbalici hteli da budemo Piksi. Das gol i proderem se: Dragan Stojkovic Piksi (tek kasnije smo postali Darko Pancev, posle ‘91). Imao sam 10 godina i nekako se najbolje sećam bas tog SP u Italiji “devedesete”. Da je ušao taj penal, da ih ne promašise i Brnović i Hadzibegic, možda bismo i uzeli titulu a Piksi bi verovatno postao najveći svih vremena. Da ne bi rata, 94. bismo uzeli titulu sigurno, to bi bila najjaca reprezentacija Jugoslavije ikad - pola Zvezde iz 90/91, plus stasali Čileanci Boban, Suker, Mijatović, Boksic, Jarni... Zao mi je sto su Piksijevu karijeri obeležili i ti penali koje je promašio, a nije ni uzeo neku veliku titulu, zaobilazile su ga. Nadam se da će uskoro preuzeti reprezentaciju i bar kao selektor ostvariti neki zapaženiji uspeh.

Rahotep

pre 5 godina

Veliki fudbaler, pravi klasični broj 10. Igrao je kao leptir i imao bukvalno sve , pas, duel, dribling, skok. Nažalost danas nema plejmejkera kao Piksi, Maradona, Zidan, Pirlo, Rui Kosta, M. Laudrup, Okoca. Danas desetku nose neki drugi igrači Nejmar, Ibrahimovic, Runi i mnogi drugi kojima taj broj jednostavno ne stoji.

Ratko

pre 5 godina

Iako sam crnogorac Stojkovic je po meni nas najbolji igrac, bolji od Mijatovica. Imao je mozak sto je Mijatovicu falilo. Prava 10. Koja harizma koja odlucnost.

istina masina

pre 5 godina

Najbolji iz SFRJ kog sam stigao da gledam. Džaja i Milutinović, naravno Šeki, su bili raniji heroji.
Piksi je ujedno i najbolja klasična desetka koju sam uopšte video. Bio mi je bolji od Bađa, Hađija. Maradona je nosio broj, ali je igrao malo drugačije. On naravno spada u te najbolje ikad. Zidan je bio jači, fizički dominantan, kompletan, ali nije imao tu mekoću i tu kreaciju, "vic", što bi stariji rekli. Piksi je bio nepredvidiv, a umeo je sve sa loptom. Odlično se i kretao. Nije imao ni jednu manu. Sem te nesrećne povrede.

Ubeđen sam da bi ostao zabeležen kao jedan od najvećih da nije bilo toga. Već je bio među par najcenjenijih (transfer je bio svetski rekord), prešao u najskuplji tim tada, bio prvi igrač reprezentacije. Niko nije mogao da ga čuva. Stvarao je gomile šansi, slobodnjaci bili kao penali, a davao je i golove iz igre.

Žao mi je što ga današnji klinci nisu gledali, pošto je fudbal i dalje popularan i deca ga prate. Za mene je on tada bio nešto slično Mesiju danas (Mesi je jači, produktivniji. Mislim da je to zato što je danas i trening bolji, ishrana, lopte brže, lakše, tereni ravniji, kopačke lakše...). Bio je kreativan, lucidan, znao sam da završi. Dao je nekoliko golova iz kornera, grobarima metnu sa pola, pa onaj volej protiv Lirije... Piksi se rađa kao i Đoković, jednom u 100 godina.

lijanko

pre 5 godina

To vam je i ostalo, da se sjecate jugoslovenskog fudbala kad već nemate svoj.
(gr..gr.. grrrr, 5. januar 2019 10:56)

ti se secas jezika, kad vec nemas svoj...

Mojo

pre 5 godina

Osećam potrebu da se ovim komentarom zahvalim čoveku zbog kojeg sam kao klinac zavoleo fudbal i Zvezdu. Poster iz "Tempa" je uramljen odavno. Fudbalski mangup i velemajstor, kakvih danas nema.

Mirko Kojotovski

pre 5 godina

Čovek dao dva antologijska gola koja su i vise od umetnosti.Golovi koje odvaja fudbalere od umetnika.Po meni najbolji evropski igrač svih vremena.
Gol Spaniji i gol Milanu.Dva gola dva umetnička dela.....

pedja 71

pre 5 godina

Poster u prirodnoj velicini, iz lista "Tempo" dugo godina stajao je u sobi.
U vojsci sam povredio nogu kad sam skocio posle drugog gola.
Protiv Milana tamo, nosio majku kroz celu kucu posle onog gola....
Hvala za sve radosti, Piksi, doktore fudbala.

VoX

pre 5 godina

"..pomislim, ako taj defanzivac ima snage da se vrati, imam i ja da budem brži od njega..."
Ovo je mentalitet i stav jednog majstora i profesionalca. Nije njega briga ko igra protiv njega, pa neka je i Spanija. Za njega je to "taj" defanzivac, bez imalo respekta. On zna sta zeli i to i ostvaruje.
Danas se vecina divi i pokazuje previse respekta pojedinim izvikanim igracima, i unapred u svojoj glavi gubi utakmicu. Cast izuzecima, ali vise ovakvih fudbalskih genijalaca nazalost nemamo...

Igor

pre 5 godina

Fudbal je izgubio smisao, nema više neke draži kad gledaš utakmicu. Kad se setim ranije, nebitno da li je igrala Juga, CZ ili Partizan, žive duše nije bilo napolju u vreme utakmice. Danas je većina stvari izgubila smisao. Sve je postalo instant. Treba ti neka pesma ti je skineš za 20 sekundi. Hiljade nekakvih utakmica dnevno, 100 nekakvih proglašenja najbolji ovo najbolji ono, a draži nigde. 2 igrača najbolja čitavu deceniju, sve se gleda samo i isključivo kroz lovu. U košarci imamo evropski drim tim, a ne može da se sastavi ekipa. Baš bzvz.

realno

pre 5 godina

Da se Jugoslavija nije raspala fudbalska reprezentacija bi doživela svoj vrhunac na evropskim prvenstvima 92 u Švedskoj i 96 u Engleskoj i na Mundijalima 94 u SAD i 98 u Francuskoj. Gotovo izvesno je da bi uzeli bar jedno prvo mesto na tim takmičenjima. Naravno i danas bi bili prejaki.

Nex

pre 5 godina

Posle njega,ne videh nikog,ali NIKOG sa laznjakom i onakvim driblinzima. Pasovi i levom i desnom,preciznost udarca,pregled radarski,brzina...
Neponovljivi!

Opo

pre 5 godina

Šteta samo što nismo prošli Argentinu, bili smo dosta igrački jači, verovatno medju tri-četiri najače reprezentacije na svetu. Osim je išao verovatno na sigurno sa nekim iskusnim igračima a neki mladji i verovatno bolji nisu dobili šansu, a Piksi je protiv Španije odigrao utakmicu života, neponovljivo!!!

Pokondirena tikvica

pre 5 godina

Poslednja autenticna 10-ka sa ovih prostora.Mnogo godina kasnije,mi smo uporno igrali taj fudbal sa "kreatorom" ali nismo imali igraca za to mesto.

mixer

pre 5 godina

Poslednja 10.ka srpskog fudbala, čovek je inteligencijom razbijao protivnike, a gol iz kornera grobarima i volej liriji sa 30 metara su nestvarna remek dela fudbala...

NNN

pre 5 godina

...a u vezi ovog "lažnjaka",
pre Mundijala smo sa Špancima igrali pripremnu utakmicu (čini mi se u Ljubljani) i bila je skoro preslikana situacija i Piksi je uhvatio volej i pogodino Zubizaretu na prvoj stativi, mislim da smo izgubili 0:1.
Pametni uče na greškama, a veliki su najbolji kada je najpotrebnije.

Srrawdog

pre 5 godina

Kada za reprezentaciju Srbije bude igrao igrač sa 50% umeća kao što je imao Piksi, Srbija će da igra polufinale Svetskog prvenstva. Piksi je preteča Inieste.

bum tras

pre 5 godina

Drugar iz osnovne je napravio "pokaznu" (mesečna karta za gradski autobuski prevoz) na ime: Dragan Stojković Piksi.
Pravio je ršum u prvenstvu, a svaki derbi smo krišom slušali na malenim tranzistorima, na školskim časovima. Partizanu gol iz kornera! Nezamislivo!
Ova dva gola protiv Španije... ne znam kako danas deluju, ali... atmosfera je bila kipuća, a Piksi hladan kao špricer. U tome je stvar. Za Argentinu, šteta. Dosadna utakmica i bezvezni penali...

Goran

pre 5 godina

Došao iz vojske na redovno. Gledam utakmicu na TV-u u svojoj sobi. Devojku Ljiljanu koja me je sačekala tog dana na štajgi kad sam dolazio u Beograd iz Skoplja ignorišem i maksimalno kuliram...kad sam skočio!...odletela flaša Courvoisiera sa stola i razbila se!...hahahaha, nije mi bilo žao nimalo...a drugi gol, doktorski!...Piksi je jedan jedini...inače Volim Partizan...

lio1881

pre 5 godina

Tada sam imao 9 godina. I u Ljubljani gde sam i rodjen na skolskom igralistu klinci mahom nose zvezdinu 10ku ili jugo 10ku. Kao sto danas nose Messi 10 ili Ronaldo 7. Mada su slovenci mahom navijali za Hajduk ipak su svi obozavali Piksija. I kad pogledam snimke Piksija vidim da je to bio Messi pre Messija. Mada Messi jos nije pogodio iz kornera.

mmmmm

pre 5 godina

Covek u cijem mandatu se Zvezda najviše zadužila a igrači se kupovali iz Južne Amerike na osnovu pregleda sa TV. NIKADA NE BIH IZDAO ZVEZDU. Cirkus.

nista o nicemu

pre 5 godina

Covek u cijem mandatu se Zvezda najviše zadužila a igrači se kupovali iz Južne Amerike na osnovu pregleda sa TV. NIKADA NE BIH IZDAO ZVEZDU. Cirkus.
(mmmmm, 05. januar 2019 10:00)

To ti rekao Covic na uvce? Dug je napravio Dzaja, Piksi je poslovao bukvalno na nuli, otisao i posle toga su sa 10-15 digli na preko 50 milioma dug Toplice i Lukici.

Pljusti kisaaaa

pre 5 godina

Bio sam isuvise mali{84g} kada je Pixi harao, ali kad cujem caleta i njegove drugare i vidim na You Tube snimke shvatim koliko se uzivalo u fudbalu i koliki je Pixi majstor bio!!!

CJC

pre 5 godina

Gledao sam skoro utakmicu protiv Holandije pred SP 90. Sta je covek radio na sredini, sprdao se sa Holandjanima...kao Mesi danas otprilike. Luka dosta podseca na Piksija po stilu ali mi se cini da je Piksi sve to radio brze a i gracioznije.

Roki

pre 5 godina

Odrastao sam uz Piksija,sigurno jedan od najboljih,ako ne i najbolji srpski igrac svih vremena.Steta sto nije osvojio kup sampiona sa Zvezdom pa su zato mozda popularniji od njega Dejo,Robi,Miha... Napravio je u Japanu veliku reklamu za fudbal,tamo ga tretiraju kao bozanstvo.Voleo bi da jednog dana bude trener Zvezde i selektor reprezentaciju.Srecna 2019 svima.

joker

pre 5 godina

Najbolji, najpametnije fudbaler u Srbiji i u nekadašnjoj Jugoslaviji svih vremena. On pa 5 mesta prazno. Ispravno je donosio odluke u deliću sekunde. I dan danas takvog ovde nema, a videćemo u budućnosti.

Voxpopuli

pre 5 godina

Ali pogledajte samo koliko se igra promenila od tad. U trenutku izvodjenja slobodnjaka, skoro svi nasi igraci su iza lopte, malo se odmaraju i cekaju da vide kako ce Piksi da sutne. Neverovatno za danasnje pojmove, kada bi se svi nabili u 16, par igraca bi se cak ugurala u zivi zid da ih ometa, a ostali bi kao ajkule cekali neki odbitak.

DAVOR

pre 5 godina

Treba proveriti, ali mislim da je Piksi igrac sa ovih prostora pa cak i celog Balkana sa najvise postignutih namernih golova iz kornera. Sve u svemu legenda i moj najomiljeniji igrac uz Djajica, Sestica i zaboravljenog Tirketa (mladjeg).

kralj Ibi

pre 5 godina

Piksi je prava legenda. Taj gol koji opisuje je jedan od najlepsih golova ikada. U finalu u Bariju sam imao utisak da nije hteo da nas unisti u par momenata.
Piksi, hvala ti za sve!

Kine

pre 5 godina

Carobnjak i nas najbolji fudbaler u zadnjih 30godina !!! Da li je iko dao od ovih skupih igraca ili bilo ko ovakav gol ? Pozdrav iz Nisa .

ks

pre 5 godina

Bio sam klinac. Osnovna škola, pismeni iz srpskog. Tema stojim pred jednom impresijom. Svi pišu o svačemu. Ja pišem o Draganu Stojkoviću Pixiju... 
Tada je u Tempu izašao poster u prirodnoj veličini...
(Komar, 05. januar 2019 10:02)

Kod mene nešto slično... Ćale zvezdaš, ja partizanovac. Taj poster stajao je na vratima moje sobe. Poštovao sam Piksija, jako.

egzaktni geometar iz Valjeva

pre 5 godina

... neprocjenjivo sjećanje..Ja sam završio strgao sa prozora i počeo da urlam od sreće.Tada sam imao 15 godina...

dule

pre 5 godina

O cemu mi pricamo

Po ovome se vidi koliki smo mi fudbalski dunsteri

Da smo igrali 5 finala

Da smo bili svetski prvaci

Da smo igrali 7 polufinala

Nikada ne bi prepricavali gol koji je bio pre 30 godina

Uvek smo bili i uvek cemo biti FUDBALSKI LUZERI

Nikada nista u fudbalu nismo uradili

REPREZENTATIVNO MISLIM i nikad necemo to je realnost i istina

A to sto mi pravimo EPOVE od jednog gola to je druga stvar

Jako mi je ovo smesno

Pri tome imam 42 godine i gledao sam ovu utakmicu za razliku od mnogih koji ovde komentarisu

Vetar u ledja...

pre 5 godina

@mmmmm
Pod Piksijem Zvezda je uzela dve duple krune i igrala LE. Zvezda je brodolom dozivela za vreme Lukica i tada smo se najvise zaduzili. E sad, to je zaista bilo potrebno, ne znam, teska su vremena bila...

Alen Sidnej

pre 5 godina

Kako je samo odigrao tu utakmicu protiv Španaca, svaka mu lopta imala oči. a gol, još je sećam kako je komentator urlao gol a još uvek lopta nije ušla ... dal je kasnila slika dal je pomislio komentator da će ga iz prve zveknut.

Ivan

pre 5 godina

Bio sam u Veroni turistički pre 3 godine i video bradonju koji luta i tumara ulicama Verone. Već 25 godina tako kažu žitelji Verone. Neko reče da je poreklom iz Spanije i da se preziva Vaskez. Krenuo po burek u leto 90te i još luta besciljno u potrazi za istim.

Firenca

pre 5 godina

Kapa dole majstore. Gledao sam uživo u Firenci i malo je falilo da odemo na megdan domaćinu u Napulj. Švaba Osim na klupi a majstori na terenu od kojih je Piksi odigrao najbolje. Verona se ne zaboravlja, između ostalog... Svaka čast!

piksi

pre 5 godina

i to je jedini potez cele karijere...Barsa Real Juve Manchester Inter Liverpool ??sto nije isao tamo da igra..on ode u Veronu
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (fayop, 5. januar 2019 15:10)

Zato sto je otisao u Marsej koji je tada bio vrhunski klub, dosla je gadna povreda......inace takav majstor se ne radja cesto, kakav Ronalno, Mesi, jedini koji se igrao sa toliko lakodje je bio Ronaldinjo

Negativni

pre 5 godina

(dule, 5. januar 2019 15:49

Potpuno se slažem sa tobom. Imao sam čast da tu utakmicu gledam uživo, na stadionu, kao i onu sa Argentino. Naš najveći problem zvao se tada Ivica Osim. Demagog koji nije imao dovoljno intelugencije da prepozna fantastičnu generaciju fudbalera i pusti ih u vatru. Na klupi su bili Savićević, Pančev, Jarni, Boban, Prosinečki... Sa ozbiljnim trenerom Juga bi igrala finale. Piksi je tada, po znanju a naročito po formi, bio najbolji plej na svetu, rame uz rame sa Maradonom i Gulitom. On nas je spasao u toj utakmici. Španci su mogli da vode sa pet nula već u prvom poluvremenu. Nikada ništa nismo, niti ćemo, uraditi u reprezentativnom fudbalu. Grci i Česi su bili prvaci Evrope, Česi, Madjari, Švedjani i Hrvati igrali finala SP, Bugari polufinale... sve zemlje manje ili jednake nama po veličini... A to je sve zbog ozbiljnog neznanja i nepoštenja u rukovodjenju našim reprezentativnim fudbalom.

Momir

pre 5 godina

Najveći krivac sto i dan danas kad se skupimo na fudbalici niko ne moze normalno da sutne nego svi moraju makar dvaput da zalome pre nego upute udarac :)

tako sam čuo

pre 5 godina

Veliki Arsen Venger je imao uslov kad je dolazio a Arsenal iz Nagoje.Da povede i Piksija sa sobom.Ali je Piksi ostao i postao fudbalski bog na istoku.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Adam, 5. januar 2019 14:53)
drugi mu je uvjet bio rambo petkovič, treći leskovački roštilj u kantini..

Smeh

pre 5 godina

@ rumenko
Ne mogu da prestanem da se smejem na tvoj komentar. Nego koji si ti? Mesi, Ronaldo, Ronaldinjo, Maradona, Pele,...? Svaka čast za O2 kada ga i jedan velikan u fudbalu čita a i komentariše.

Joc@

pre 5 godina

Kako sebe uzdize, cak svoj promaseni penal predstavlja kao slucajnost, ali za druge kazu da su svoj izveli “ocajno”, jos proziva saigraca kako nije imao petlju da sutira. Vecno iskompleksiran igrac koji i pred svih uspeha ne moze da prezali sto nikada nije bio najbolji. Zvezdu je napustio jer nije mogao da bude u centru paznje pored Dejana Savicevica, Panceva, Prosineckog, a kasnije je uvek imao probleme zbog svog ega. Zato i jeste u Japanu, tamo mu se svidja njihov kult licnosti.

badr-hari

pre 5 godina

piksi je legenda i igračina bio ali ovo sa tim lomljenjem i lažnjakom je 100 puta ispričana priča i dosta ižvakana , malo je previše ....

NNN

pre 5 godina

...Nekada je fudbal bio drugačiji, bila je dozvoljena dosta grublja igra, danas sudije više štite zvezde, i velika većina igrača kada dobije dobre batine počinje da "beži" od lopte, ali ne i Piksi, što ga više biju - on se zainati pa sve jače grize (moj ćale je pričao za njega da je "kuče od igrača" i gledao je i Šekija i Džaju i Pižona i kaže da je Piksi najbolji!). Počeo je da igra vrlo mlad i možda zbog svog stila igre i sudijsog kriterijuma nije uspeo više da izdrži u Evropi, ali je zato u Japanu postao "Bog fudbala".

Da majstor ostaje majstor pokazao je pre par godina onim golom s klupe,
a takođe kada je igrana neka egzibiciona utakmica pretpostavljam Arsenal - Nagoja i isto neka dugačka lopta odlazi u aut, a Piksi u odelu i cipelama pored aut linije petom primi i uštopuje loptu i doda je Volkotu, a dečko zinuo nikad nije video nešto slično :)

111

pre 5 godina

Ljudi, ja ne znam o cemu neki pisu? Pa to je bilo vreme kada je iz svake republike MORAO da igra neki igrac i tacka. Vreme KPJu. I to nije imalo nikakve veze sa kvalitetom ili sa trenerom. Trener je morao u tim da uvrsti igrace koji nisu imali kvalitet u odnosu na neke koji nisu ni pozivani u reprezentaciju. Cista politika koja je bila i u drugim sverama zivota. U JNA ja sam vodio vojni orkestar. U njemu je MORALO da budu clanovi iz svih republika? Nema veze da li onaj zna da svira ili peva? Osim je bio odlican trener i sa njim smo imali najveci uspeh na SP, cetvrt finale. O Piksiju ne zelim da trosim reci. IGRACINA i po meni najveca zvezda CZ. Sa loptom je mogao sve, imala je "oci", tehnika, dribling, sve. Postizao je majsotorske golove kao igrac sredine terena. I iz kornera. U Japanu je car, neverovatno postovanje. Bista mu je podignuta ispred stadijona Nagoje? Zar to nije dovoljno? Legenda..

Adam

pre 5 godina

Veliki Arsen Venger je imao uslov kad je dolazio a Arsenal iz Nagoje.Da povede i Piksija sa sobom.Ali je Piksi ostao i postao fudbalski bog na istoku.

kalcokera

pre 5 godina

Bio sam klinac. Osnovna škola, pismeni iz srpskog. Tema stojim pred jednom impresijom. Svi pišu o svačemu. Ja pišem o Draganu Stojkoviću Pixiju... 
Tada je u Tempu izašao poster u prirodnoj veličini...
(Komar, 05. januar 2019 10:02)

imao sam ga na zidu celo detinjstvo

ps.za mene najbolji svetski igrac u jednom trenutku
verovatno sam subjektivan

rumenko

pre 5 godina

ne znam sto se toliko potencira taj laznjak.. svako ko je trenirao fudbal bi zalomio u 95 od 100 ovakvh situacija jer je lopta bila bunar, padala mu je u prijem i nije imao dovoljno prostora da napravi zamah za udarac iz prve.. pa je logicno da u prijemu napravi laznjak.. lep potez svakako, ali malo oladite sa magijom.. tehnicki nimalo zahtevan potez, o sutu da ne pricam

joker

pre 5 godina

Dule, ne bih se složio sa tobom.
Kao premala zemlja i sa izuzetno malim finansijama Srbija (reprezentacija do 19 god.) je bila prvak Evrope i to je pobedila Francusku u finalu, a reprezentacija do 20 godina je bila svetski prvak 2015.godine pobedivši reprezentaciju Brazila u finalu. Mislim da uopšte nismo luzeri u fudbalu i da nam malo treba da i A reprezentacija osvoji neki trofej na Evropskom i svetskom nivou.

NNN

pre 5 godina

@NNN
Najbolji kada je je najbitnije a promasi penal protiv Argentine? Povrede ga omele? Ne bih rekao. Igrao je on na vrhuncu u Evropi, prodao Zvezdu one sezone kada je ona postala sampion Evrope, nisu njega omele povrede nego sujeta
(Joc@, 5. januar 2019 11:10)

Ne znam koliko imaš godina, iz komentara se stiče utisak da nikada nisi gledao Piksija (šteta) :(

Piksi je otišao iz Zvezde 1990. u Olimpik Bernara Tapija za masne pare - oko desetak miliona dolara (nažalost pre Mundijala, jer bi mu posle cena samo skočila). Inače legenda kaže da je odbio da šutira penal u penal seriji u finalu KEŠ.

... sećam se jedne utakmice protiv Rijeke, neko grozno, hladno kišno vreme, fudbal loš, protivnik čvrst i pred kraj poluvremena Piksi traži od Šekija (Bog da mu dušu prosti) izmenu i ceo stadion (a tada nije nikada bilo manje od 20-ak hiljada na Marakani) kreće da mu zviždi i ovaj se zainati i krene da grize i kida... kasnije u drugom poluvremenu posle jednog spektakularnog voleja ceo stadion mu skandira "Piksi, majstore!".

Vladimir

pre 5 godina

Ako pogledamo sadasnje fudbalske manekene poput Ronalda, Mesija, Salaha.... i uporedimo sa nasim PIKSIJEM videcemo o kakvom se igracu radi! Pogledajte snimke i igru Piksija i shvaticete o kakvoj fudbalskoj velicini se radi.

Slobo

pre 5 godina

"Slobodan udarac za nas. Tu je Dejo, tu je Pape... Samo sam rekao ’ostavite meni’. Opet sam je video u golu. To je neverovatan osećaj. Vidite ugao, vidite živi zid, verujete u sebe, ako je dovoljno jaka, ako je brza, ako dobije silaznu putanju, Zubizareti nema spasa.

Piksi budi posten pa dodaj i "Ako Michel sagne glavu"

Joc@

pre 5 godina

@NNN
Najbolji kada je je najbitnije a promasi penal protiv Argentine? Povrede ga omele? Ne bih rekao. Igrao je on na vrhuncu u Evropi, prodao Zvezdu one sezone kada je ona postala sampion Evrope, nisu njega omele povrede nego sujeta

crvenkapa

pre 5 godina

Fudbaler velikog talenta ali malenog srca. To ga je koštalo klupske karijere u inostranstvu koja je minorna u poredjenju sa Savićevićem, Jugovićem, Mihajlovićem, Mijatovićem, Stankovićem ...

Milivojević

pre 5 godina

i to je jedini potez cele karijere...Barsa Real Juve Manchester Inter Liverpool ??sto nije isao tamo da igra..on ode u Veronu
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (fayop, 5. januar 2019 15:10)

Vidi se da pratiš fudbal od skoro. Piksi je prvo otišao u Olimpik iz Marselja, koji je u to vreme bio recimo nešto kao PSŽ, pun para sa željom da bude veliki. Barselona koju si prvu naveo 1990. Bila veliki klub u Španiji i solidan klib u Evropskim takmicenjima, ali daleko od onoga što je danas (pa ušati pehar je Beograd video pre Barselone), Mančester i Liverpul zbog zabrane nisu igrali evropska takmicenja pa bi bilo glupo i da je tamo otišao, možda ga je i tražio Real, možda i Juve i Inter, ali je Olimpik nudio više para, to nikad nećemo saznati.

dm

pre 5 godina

Dragane, tvoj otac je partizanovac, ti si takodje bio partizanovac, cela Pasi Poljana to zna! Ali to ne menja stvari, ti si jedan od najvecih fudbaleta na ovim prostorima.

Kliberije

pre 5 godina

Bio sam klinac ali se sećam kad je u finalu kupa šampiona za Marsej ušao Piksi našima kao da su se noge odsekle. Ulazio je u 16 metara lagano i pravio pometnju. Rekao sam drugu sreća da nije ranije ušao.

Bok

pre 5 godina

Dobro, tadic i modrić i rakitic ostaju u istoj recenici onog dole genijalaca , nego redakcijo planirate li tekst kad vas Ukrajinci opletu 3-0 u Kijevu. Znate da nemate sanse jos od onog tekstualnog prijenosa

mmmmm

pre 5 godina

Covek u cijem mandatu se Zvezda najviše zadužila a igrači se kupovali iz Južne Amerike na osnovu pregleda sa TV. NIKADA NE BIH IZDAO ZVEZDU. Cirkus.

rumenko

pre 5 godina

ne znam sto se toliko potencira taj laznjak.. svako ko je trenirao fudbal bi zalomio u 95 od 100 ovakvh situacija jer je lopta bila bunar, padala mu je u prijem i nije imao dovoljno prostora da napravi zamah za udarac iz prve.. pa je logicno da u prijemu napravi laznjak.. lep potez svakako, ali malo oladite sa magijom.. tehnicki nimalo zahtevan potez, o sutu da ne pricam

Joc@

pre 5 godina

Kako sebe uzdize, cak svoj promaseni penal predstavlja kao slucajnost, ali za druge kazu da su svoj izveli “ocajno”, jos proziva saigraca kako nije imao petlju da sutira. Vecno iskompleksiran igrac koji i pred svih uspeha ne moze da prezali sto nikada nije bio najbolji. Zvezdu je napustio jer nije mogao da bude u centru paznje pored Dejana Savicevica, Panceva, Prosineckog, a kasnije je uvek imao probleme zbog svog ega. Zato i jeste u Japanu, tamo mu se svidja njihov kult licnosti.

Joc@

pre 5 godina

@NNN
Najbolji kada je je najbitnije a promasi penal protiv Argentine? Povrede ga omele? Ne bih rekao. Igrao je on na vrhuncu u Evropi, prodao Zvezdu one sezone kada je ona postala sampion Evrope, nisu njega omele povrede nego sujeta

badr-hari

pre 5 godina

piksi je legenda i igračina bio ali ovo sa tim lomljenjem i lažnjakom je 100 puta ispričana priča i dosta ižvakana , malo je previše ....

dm

pre 5 godina

Dragane, tvoj otac je partizanovac, ti si takodje bio partizanovac, cela Pasi Poljana to zna! Ali to ne menja stvari, ti si jedan od najvecih fudbaleta na ovim prostorima.

crvenkapa

pre 5 godina

Fudbaler velikog talenta ali malenog srca. To ga je koštalo klupske karijere u inostranstvu koja je minorna u poredjenju sa Savićevićem, Jugovićem, Mihajlovićem, Mijatovićem, Stankovićem ...

Slobo

pre 5 godina

"Slobodan udarac za nas. Tu je Dejo, tu je Pape... Samo sam rekao ’ostavite meni’. Opet sam je video u golu. To je neverovatan osećaj. Vidite ugao, vidite živi zid, verujete u sebe, ako je dovoljno jaka, ako je brza, ako dobije silaznu putanju, Zubizareti nema spasa.

Piksi budi posten pa dodaj i "Ako Michel sagne glavu"

dule

pre 5 godina

O cemu mi pricamo

Po ovome se vidi koliki smo mi fudbalski dunsteri

Da smo igrali 5 finala

Da smo bili svetski prvaci

Da smo igrali 7 polufinala

Nikada ne bi prepricavali gol koji je bio pre 30 godina

Uvek smo bili i uvek cemo biti FUDBALSKI LUZERI

Nikada nista u fudbalu nismo uradili

REPREZENTATIVNO MISLIM i nikad necemo to je realnost i istina

A to sto mi pravimo EPOVE od jednog gola to je druga stvar

Jako mi je ovo smesno

Pri tome imam 42 godine i gledao sam ovu utakmicu za razliku od mnogih koji ovde komentarisu

Bok

pre 5 godina

Dobro, tadic i modrić i rakitic ostaju u istoj recenici onog dole genijalaca , nego redakcijo planirate li tekst kad vas Ukrajinci opletu 3-0 u Kijevu. Znate da nemate sanse jos od onog tekstualnog prijenosa

NNN

pre 5 godina

Piksi je igračina!
Umetnik, a uvek najbolji kada je najbitnije.
Jesta da je Luka Modrić igrao finale SP i da ima "crno na belo" dokaze,
ali za mene je Piksi i dalje najbolji igrač sa ovih prostora.
Velika je šteta za fudbal što su ga ovrede su omele da u nekim najboljim godinama igra u Evropi.

tako sam čuo

pre 5 godina

Veliki Arsen Venger je imao uslov kad je dolazio a Arsenal iz Nagoje.Da povede i Piksija sa sobom.Ali je Piksi ostao i postao fudbalski bog na istoku.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Adam, 5. januar 2019 14:53)
drugi mu je uvjet bio rambo petkovič, treći leskovački roštilj u kantini..

Uskok

pre 5 godina

Svi smo hteli da budemo Piksi, u Zadru. Vikendom se ganjao balun na livadi u naselju. Uvek Hajduk-Zvezda. Svi Srbi su Zvezda ali bi htelo i pola Hrvata da budu Piksi, ali da igraju za Hajduk. Piksi, samo jedan.

STEVO

pre 5 godina

Obožavao sam ga. Mislim da nije ispunio ni pola svog talenta. Za Deju su govorili da je genij, ali Piksi jedan i neponovljiv. On i Rikelme, igrači koji su znali igru ali se nisu baš trudili previše.

nista o nicemu

pre 5 godina

@NNN 
Najbolji kada je je najbitnije a promasi penal protiv Argentine? Povrede ga omele? Ne bih rekao. Igrao je on na vrhuncu u Evropi, prodao Zvezdu one sezone kada je ona postala sampion Evrope, nisu njega omele povrede nego sujeta
(Joc@, 05. januar 2019 11:10)

Kako je prodao Zvezdu ako je odbio da sutira penal u Bariju?

room 1408

pre 5 godina

Kao da je juce bilo kada sam prsuo sve sa stola od skoka u nebo kada si poslao čelu Spaniju u jedno a loptu na drugu stranu majstore...10 koju vise nikad nećemo nažalost imati...Taj gol je nešto najlepse u istoriji našeg fudbala!Heroj mog detinjstva...Imao sam 9 godina....

Marko (Dorcol)

pre 5 godina

Nece se vise roditi igrac sa fudbalskim IQom kao Piksi. Super je Modric, odlicni su Rakitic i Tadic, ali ko je gledao Piksija zna da je samo jedan tata sa ovih prostora. Imao je sve: pregled igre, pas, dribling, osecaj za prostor, sut i sto je najvaznije sportski bezobrazluk. Nije mu bilo bitno da li su preko puta Spanci, Brazilci ili Argentinci. Svi su isli po burek. Zao mi je samo sto zbog povreda nije ostvario ni 50% svog potencijala. Takodje, moja teorija je da je Jugoslavija prosla Argentinu u cetvrtfinalu (sto je po prikazanom apsolutno zasluzila - i dalje ne znam kako je Dejo promasio prazan gol sa 4 metra), verovatno bi laganice dobila Italiju i igrala finale sa Nemcima. To bi znacilo euforiju u celoj zemlji i verovatno bi odlozilo, ako ne sprecilo rat koji je poceo narednog leta. Ali, sta bi bilo kad bi bilo. Ostaje nam da pricamo deci i unucima, kakvi majstori fudbala su bili Piksi, Dejo, a kasnije i Mijat. Bila jednom jedna zemlja.

lijanko

pre 5 godina

To vam je i ostalo, da se sjecate jugoslovenskog fudbala kad već nemate svoj.
(gr..gr.. grrrr, 5. januar 2019 10:56)

ti se secas jezika, kad vec nemas svoj...

Smeh

pre 5 godina

@ rumenko
Ne mogu da prestanem da se smejem na tvoj komentar. Nego koji si ti? Mesi, Ronaldo, Ronaldinjo, Maradona, Pele,...? Svaka čast za O2 kada ga i jedan velikan u fudbalu čita a i komentariše.

Mirko Kojotovski

pre 5 godina

Čovek dao dva antologijska gola koja su i vise od umetnosti.Golovi koje odvaja fudbalere od umetnika.Po meni najbolji evropski igrač svih vremena.
Gol Spaniji i gol Milanu.Dva gola dva umetnička dela.....

Ratko

pre 5 godina

Iako sam crnogorac Stojkovic je po meni nas najbolji igrac, bolji od Mijatovica. Imao je mozak sto je Mijatovicu falilo. Prava 10. Koja harizma koja odlucnost.

joker

pre 5 godina

Dule, ne bih se složio sa tobom.
Kao premala zemlja i sa izuzetno malim finansijama Srbija (reprezentacija do 19 god.) je bila prvak Evrope i to je pobedila Francusku u finalu, a reprezentacija do 20 godina je bila svetski prvak 2015.godine pobedivši reprezentaciju Brazila u finalu. Mislim da uopšte nismo luzeri u fudbalu i da nam malo treba da i A reprezentacija osvoji neki trofej na Evropskom i svetskom nivou.

Rahotep

pre 5 godina

Veliki fudbaler, pravi klasični broj 10. Igrao je kao leptir i imao bukvalno sve , pas, duel, dribling, skok. Nažalost danas nema plejmejkera kao Piksi, Maradona, Zidan, Pirlo, Rui Kosta, M. Laudrup, Okoca. Danas desetku nose neki drugi igrači Nejmar, Ibrahimovic, Runi i mnogi drugi kojima taj broj jednostavno ne stoji.

Vladimir

pre 5 godina

Ako pogledamo sadasnje fudbalske manekene poput Ronalda, Mesija, Salaha.... i uporedimo sa nasim PIKSIJEM videcemo o kakvom se igracu radi! Pogledajte snimke i igru Piksija i shvaticete o kakvoj fudbalskoj velicini se radi.

Goran

pre 5 godina

Došao iz vojske na redovno. Gledam utakmicu na TV-u u svojoj sobi. Devojku Ljiljanu koja me je sačekala tog dana na štajgi kad sam dolazio u Beograd iz Skoplja ignorišem i maksimalno kuliram...kad sam skočio!...odletela flaša Courvoisiera sa stola i razbila se!...hahahaha, nije mi bilo žao nimalo...a drugi gol, doktorski!...Piksi je jedan jedini...inače Volim Partizan...

veliki strumf

pre 5 godina

Sjajan tekst o mom Nišliji (tačnije Pasi Poljancu, ali to selo je maltene u Nisu). Jedan od najvećih fudbalera koje je velika Juga imala. Doslovno heroj koga detinjstva, sto napisa prijatelj iz Zadra - svi smo na fudbalici hteli da budemo Piksi. Das gol i proderem se: Dragan Stojkovic Piksi (tek kasnije smo postali Darko Pancev, posle ‘91). Imao sam 10 godina i nekako se najbolje sećam bas tog SP u Italiji “devedesete”. Da je ušao taj penal, da ih ne promašise i Brnović i Hadzibegic, možda bismo i uzeli titulu a Piksi bi verovatno postao najveći svih vremena. Da ne bi rata, 94. bismo uzeli titulu sigurno, to bi bila najjaca reprezentacija Jugoslavije ikad - pola Zvezde iz 90/91, plus stasali Čileanci Boban, Suker, Mijatović, Boksic, Jarni... Zao mi je sto su Piksijevu karijeri obeležili i ti penali koje je promašio, a nije ni uzeo neku veliku titulu, zaobilazile su ga. Nadam se da će uskoro preuzeti reprezentaciju i bar kao selektor ostvariti neki zapaženiji uspeh.

CJC

pre 5 godina

Gledao sam skoro utakmicu protiv Holandije pred SP 90. Sta je covek radio na sredini, sprdao se sa Holandjanima...kao Mesi danas otprilike. Luka dosta podseca na Piksija po stilu ali mi se cini da je Piksi sve to radio brze a i gracioznije.

Komar

pre 5 godina

Bio sam klinac. Osnovna škola, pismeni iz srpskog. Tema stojim pred jednom impresijom. Svi pišu o svačemu. Ja pišem o Draganu Stojkoviću Pixiju...
Tada je u Tempu izašao poster u prirodnoj veličini...

Rade

pre 5 godina

Centaršut je izveo Zlatko Vujović a loptu je glavom prebacio Srećko Katanec, da bi potom doletela Piksiju na noge. Fantastićna finta, za nezaborav. Ovakav fudbal, sa toliko balkanskog šmeka, se odavno više ne igra. Ovi danas su niko i ništa za majstore bivše Juge i neka si malo pogledaju snimke od velemajstora:Pikisi, Mance, Sušić, Slišković, Šestić, Vukotić, Krajnčar,Zajec Baždarević, Savičević, Boban, Prosinečki, Bajević, Bjeković , Pižon, Đajić, Šekularac, Bobek, Pančev, Santrač, Savić, M. Đurovski, Vokri, Prekazi, Mihajlović... I ne mogu sve da nabrojim, ove sam se ovako iz glave po snimkama zaoamtio.

lio1881

pre 5 godina

Tada sam imao 9 godina. I u Ljubljani gde sam i rodjen na skolskom igralistu klinci mahom nose zvezdinu 10ku ili jugo 10ku. Kao sto danas nose Messi 10 ili Ronaldo 7. Mada su slovenci mahom navijali za Hajduk ipak su svi obozavali Piksija. I kad pogledam snimke Piksija vidim da je to bio Messi pre Messija. Mada Messi jos nije pogodio iz kornera.

bum tras

pre 5 godina

Drugar iz osnovne je napravio "pokaznu" (mesečna karta za gradski autobuski prevoz) na ime: Dragan Stojković Piksi.
Pravio je ršum u prvenstvu, a svaki derbi smo krišom slušali na malenim tranzistorima, na školskim časovima. Partizanu gol iz kornera! Nezamislivo!
Ova dva gola protiv Španije... ne znam kako danas deluju, ali... atmosfera je bila kipuća, a Piksi hladan kao špricer. U tome je stvar. Za Argentinu, šteta. Dosadna utakmica i bezvezni penali...

joker

pre 5 godina

Najbolji, najpametnije fudbaler u Srbiji i u nekadašnjoj Jugoslaviji svih vremena. On pa 5 mesta prazno. Ispravno je donosio odluke u deliću sekunde. I dan danas takvog ovde nema, a videćemo u budućnosti.

Ivan

pre 5 godina

Bio sam u Veroni turistički pre 3 godine i video bradonju koji luta i tumara ulicama Verone. Već 25 godina tako kažu žitelji Verone. Neko reče da je poreklom iz Spanije i da se preziva Vaskez. Krenuo po burek u leto 90te i još luta besciljno u potrazi za istim.

Nex

pre 5 godina

Posle njega,ne videh nikog,ali NIKOG sa laznjakom i onakvim driblinzima. Pasovi i levom i desnom,preciznost udarca,pregled radarski,brzina...
Neponovljivi!

DAVOR

pre 5 godina

Treba proveriti, ali mislim da je Piksi igrac sa ovih prostora pa cak i celog Balkana sa najvise postignutih namernih golova iz kornera. Sve u svemu legenda i moj najomiljeniji igrac uz Djajica, Sestica i zaboravljenog Tirketa (mladjeg).

pedja 71

pre 5 godina

Poster u prirodnoj velicini, iz lista "Tempo" dugo godina stajao je u sobi.
U vojsci sam povredio nogu kad sam skocio posle drugog gola.
Protiv Milana tamo, nosio majku kroz celu kucu posle onog gola....
Hvala za sve radosti, Piksi, doktore fudbala.

piksi

pre 5 godina

i to je jedini potez cele karijere...Barsa Real Juve Manchester Inter Liverpool ??sto nije isao tamo da igra..on ode u Veronu
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (fayop, 5. januar 2019 15:10)

Zato sto je otisao u Marsej koji je tada bio vrhunski klub, dosla je gadna povreda......inace takav majstor se ne radja cesto, kakav Ronalno, Mesi, jedini koji se igrao sa toliko lakodje je bio Ronaldinjo

nista o nicemu

pre 5 godina

Covek u cijem mandatu se Zvezda najviše zadužila a igrači se kupovali iz Južne Amerike na osnovu pregleda sa TV. NIKADA NE BIH IZDAO ZVEZDU. Cirkus.
(mmmmm, 05. januar 2019 10:00)

To ti rekao Covic na uvce? Dug je napravio Dzaja, Piksi je poslovao bukvalno na nuli, otisao i posle toga su sa 10-15 digli na preko 50 milioma dug Toplice i Lukici.

istina masina

pre 5 godina

Najbolji iz SFRJ kog sam stigao da gledam. Džaja i Milutinović, naravno Šeki, su bili raniji heroji.
Piksi je ujedno i najbolja klasična desetka koju sam uopšte video. Bio mi je bolji od Bađa, Hađija. Maradona je nosio broj, ali je igrao malo drugačije. On naravno spada u te najbolje ikad. Zidan je bio jači, fizički dominantan, kompletan, ali nije imao tu mekoću i tu kreaciju, "vic", što bi stariji rekli. Piksi je bio nepredvidiv, a umeo je sve sa loptom. Odlično se i kretao. Nije imao ni jednu manu. Sem te nesrećne povrede.

Ubeđen sam da bi ostao zabeležen kao jedan od najvećih da nije bilo toga. Već je bio među par najcenjenijih (transfer je bio svetski rekord), prešao u najskuplji tim tada, bio prvi igrač reprezentacije. Niko nije mogao da ga čuva. Stvarao je gomile šansi, slobodnjaci bili kao penali, a davao je i golove iz igre.

Žao mi je što ga današnji klinci nisu gledali, pošto je fudbal i dalje popularan i deca ga prate. Za mene je on tada bio nešto slično Mesiju danas (Mesi je jači, produktivniji. Mislim da je to zato što je danas i trening bolji, ishrana, lopte brže, lakše, tereni ravniji, kopačke lakše...). Bio je kreativan, lucidan, znao sam da završi. Dao je nekoliko golova iz kornera, grobarima metnu sa pola, pa onaj volej protiv Lirije... Piksi se rađa kao i Đoković, jednom u 100 godina.

realno

pre 5 godina

Da se Jugoslavija nije raspala fudbalska reprezentacija bi doživela svoj vrhunac na evropskim prvenstvima 92 u Švedskoj i 96 u Engleskoj i na Mundijalima 94 u SAD i 98 u Francuskoj. Gotovo izvesno je da bi uzeli bar jedno prvo mesto na tim takmičenjima. Naravno i danas bi bili prejaki.

Pljusti kisaaaa

pre 5 godina

Bio sam isuvise mali{84g} kada je Pixi harao, ali kad cujem caleta i njegove drugare i vidim na You Tube snimke shvatim koliko se uzivalo u fudbalu i koliki je Pixi majstor bio!!!

Adam

pre 5 godina

Veliki Arsen Venger je imao uslov kad je dolazio a Arsenal iz Nagoje.Da povede i Piksija sa sobom.Ali je Piksi ostao i postao fudbalski bog na istoku.

NNN

pre 5 godina

...Nekada je fudbal bio drugačiji, bila je dozvoljena dosta grublja igra, danas sudije više štite zvezde, i velika većina igrača kada dobije dobre batine počinje da "beži" od lopte, ali ne i Piksi, što ga više biju - on se zainati pa sve jače grize (moj ćale je pričao za njega da je "kuče od igrača" i gledao je i Šekija i Džaju i Pižona i kaže da je Piksi najbolji!). Počeo je da igra vrlo mlad i možda zbog svog stila igre i sudijsog kriterijuma nije uspeo više da izdrži u Evropi, ali je zato u Japanu postao "Bog fudbala".

Da majstor ostaje majstor pokazao je pre par godina onim golom s klupe,
a takođe kada je igrana neka egzibiciona utakmica pretpostavljam Arsenal - Nagoja i isto neka dugačka lopta odlazi u aut, a Piksi u odelu i cipelama pored aut linije petom primi i uštopuje loptu i doda je Volkotu, a dečko zinuo nikad nije video nešto slično :)

Roki

pre 5 godina

Odrastao sam uz Piksija,sigurno jedan od najboljih,ako ne i najbolji srpski igrac svih vremena.Steta sto nije osvojio kup sampiona sa Zvezdom pa su zato mozda popularniji od njega Dejo,Robi,Miha... Napravio je u Japanu veliku reklamu za fudbal,tamo ga tretiraju kao bozanstvo.Voleo bi da jednog dana bude trener Zvezde i selektor reprezentaciju.Srecna 2019 svima.

Igor

pre 5 godina

Fudbal je izgubio smisao, nema više neke draži kad gledaš utakmicu. Kad se setim ranije, nebitno da li je igrala Juga, CZ ili Partizan, žive duše nije bilo napolju u vreme utakmice. Danas je većina stvari izgubila smisao. Sve je postalo instant. Treba ti neka pesma ti je skineš za 20 sekundi. Hiljade nekakvih utakmica dnevno, 100 nekakvih proglašenja najbolji ovo najbolji ono, a draži nigde. 2 igrača najbolja čitavu deceniju, sve se gleda samo i isključivo kroz lovu. U košarci imamo evropski drim tim, a ne može da se sastavi ekipa. Baš bzvz.

Mojo

pre 5 godina

Osećam potrebu da se ovim komentarom zahvalim čoveku zbog kojeg sam kao klinac zavoleo fudbal i Zvezdu. Poster iz "Tempa" je uramljen odavno. Fudbalski mangup i velemajstor, kakvih danas nema.

Pokondirena tikvica

pre 5 godina

Poslednja autenticna 10-ka sa ovih prostora.Mnogo godina kasnije,mi smo uporno igrali taj fudbal sa "kreatorom" ali nismo imali igraca za to mesto.

VoX

pre 5 godina

"..pomislim, ako taj defanzivac ima snage da se vrati, imam i ja da budem brži od njega..."
Ovo je mentalitet i stav jednog majstora i profesionalca. Nije njega briga ko igra protiv njega, pa neka je i Spanija. Za njega je to "taj" defanzivac, bez imalo respekta. On zna sta zeli i to i ostvaruje.
Danas se vecina divi i pokazuje previse respekta pojedinim izvikanim igracima, i unapred u svojoj glavi gubi utakmicu. Cast izuzecima, ali vise ovakvih fudbalskih genijalaca nazalost nemamo...

Vetar u ledja...

pre 5 godina

@mmmmm
Pod Piksijem Zvezda je uzela dve duple krune i igrala LE. Zvezda je brodolom dozivela za vreme Lukica i tada smo se najvise zaduzili. E sad, to je zaista bilo potrebno, ne znam, teska su vremena bila...

kralj Ibi

pre 5 godina

Piksi je prava legenda. Taj gol koji opisuje je jedan od najlepsih golova ikada. U finalu u Bariju sam imao utisak da nije hteo da nas unisti u par momenata.
Piksi, hvala ti za sve!

Alen Sidnej

pre 5 godina

Kako je samo odigrao tu utakmicu protiv Španaca, svaka mu lopta imala oči. a gol, još je sećam kako je komentator urlao gol a još uvek lopta nije ušla ... dal je kasnila slika dal je pomislio komentator da će ga iz prve zveknut.

NNN

pre 5 godina

...a u vezi ovog "lažnjaka",
pre Mundijala smo sa Špancima igrali pripremnu utakmicu (čini mi se u Ljubljani) i bila je skoro preslikana situacija i Piksi je uhvatio volej i pogodino Zubizaretu na prvoj stativi, mislim da smo izgubili 0:1.
Pametni uče na greškama, a veliki su najbolji kada je najpotrebnije.

Kine

pre 5 godina

Carobnjak i nas najbolji fudbaler u zadnjih 30godina !!! Da li je iko dao od ovih skupih igraca ili bilo ko ovakav gol ? Pozdrav iz Nisa .

Srrawdog

pre 5 godina

Kada za reprezentaciju Srbije bude igrao igrač sa 50% umeća kao što je imao Piksi, Srbija će da igra polufinale Svetskog prvenstva. Piksi je preteča Inieste.

Voxpopuli

pre 5 godina

Ali pogledajte samo koliko se igra promenila od tad. U trenutku izvodjenja slobodnjaka, skoro svi nasi igraci su iza lopte, malo se odmaraju i cekaju da vide kako ce Piksi da sutne. Neverovatno za danasnje pojmove, kada bi se svi nabili u 16, par igraca bi se cak ugurala u zivi zid da ih ometa, a ostali bi kao ajkule cekali neki odbitak.

mixer

pre 5 godina

Poslednja 10.ka srpskog fudbala, čovek je inteligencijom razbijao protivnike, a gol iz kornera grobarima i volej liriji sa 30 metara su nestvarna remek dela fudbala...

Momir

pre 5 godina

Najveći krivac sto i dan danas kad se skupimo na fudbalici niko ne moze normalno da sutne nego svi moraju makar dvaput da zalome pre nego upute udarac :)

Negativni

pre 5 godina

(dule, 5. januar 2019 15:49

Potpuno se slažem sa tobom. Imao sam čast da tu utakmicu gledam uživo, na stadionu, kao i onu sa Argentino. Naš najveći problem zvao se tada Ivica Osim. Demagog koji nije imao dovoljno intelugencije da prepozna fantastičnu generaciju fudbalera i pusti ih u vatru. Na klupi su bili Savićević, Pančev, Jarni, Boban, Prosinečki... Sa ozbiljnim trenerom Juga bi igrala finale. Piksi je tada, po znanju a naročito po formi, bio najbolji plej na svetu, rame uz rame sa Maradonom i Gulitom. On nas je spasao u toj utakmici. Španci su mogli da vode sa pet nula već u prvom poluvremenu. Nikada ništa nismo, niti ćemo, uraditi u reprezentativnom fudbalu. Grci i Česi su bili prvaci Evrope, Česi, Madjari, Švedjani i Hrvati igrali finala SP, Bugari polufinale... sve zemlje manje ili jednake nama po veličini... A to je sve zbog ozbiljnog neznanja i nepoštenja u rukovodjenju našim reprezentativnim fudbalom.

111

pre 5 godina

Ljudi, ja ne znam o cemu neki pisu? Pa to je bilo vreme kada je iz svake republike MORAO da igra neki igrac i tacka. Vreme KPJu. I to nije imalo nikakve veze sa kvalitetom ili sa trenerom. Trener je morao u tim da uvrsti igrace koji nisu imali kvalitet u odnosu na neke koji nisu ni pozivani u reprezentaciju. Cista politika koja je bila i u drugim sverama zivota. U JNA ja sam vodio vojni orkestar. U njemu je MORALO da budu clanovi iz svih republika? Nema veze da li onaj zna da svira ili peva? Osim je bio odlican trener i sa njim smo imali najveci uspeh na SP, cetvrt finale. O Piksiju ne zelim da trosim reci. IGRACINA i po meni najveca zvezda CZ. Sa loptom je mogao sve, imala je "oci", tehnika, dribling, sve. Postizao je majsotorske golove kao igrac sredine terena. I iz kornera. U Japanu je car, neverovatno postovanje. Bista mu je podignuta ispred stadijona Nagoje? Zar to nije dovoljno? Legenda..

ks

pre 5 godina

Bio sam klinac. Osnovna škola, pismeni iz srpskog. Tema stojim pred jednom impresijom. Svi pišu o svačemu. Ja pišem o Draganu Stojkoviću Pixiju... 
Tada je u Tempu izašao poster u prirodnoj veličini...
(Komar, 05. januar 2019 10:02)

Kod mene nešto slično... Ćale zvezdaš, ja partizanovac. Taj poster stajao je na vratima moje sobe. Poštovao sam Piksija, jako.

Firenca

pre 5 godina

Kapa dole majstore. Gledao sam uživo u Firenci i malo je falilo da odemo na megdan domaćinu u Napulj. Švaba Osim na klupi a majstori na terenu od kojih je Piksi odigrao najbolje. Verona se ne zaboravlja, između ostalog... Svaka čast!

egzaktni geometar iz Valjeva

pre 5 godina

... neprocjenjivo sjećanje..Ja sam završio strgao sa prozora i počeo da urlam od sreće.Tada sam imao 15 godina...

Opo

pre 5 godina

Šteta samo što nismo prošli Argentinu, bili smo dosta igrački jači, verovatno medju tri-četiri najače reprezentacije na svetu. Osim je išao verovatno na sigurno sa nekim iskusnim igračima a neki mladji i verovatno bolji nisu dobili šansu, a Piksi je protiv Španije odigrao utakmicu života, neponovljivo!!!

Pertinaks

pre 5 godina

Gledao snimak utakmice, mi smo njima usi zavrtali. Piksi ko Mesi razigravao, protrcavao sa loptom , pravio budale od spanskih panjeva. A sad......

NNN

pre 5 godina

@NNN
Najbolji kada je je najbitnije a promasi penal protiv Argentine? Povrede ga omele? Ne bih rekao. Igrao je on na vrhuncu u Evropi, prodao Zvezdu one sezone kada je ona postala sampion Evrope, nisu njega omele povrede nego sujeta
(Joc@, 5. januar 2019 11:10)

Ne znam koliko imaš godina, iz komentara se stiče utisak da nikada nisi gledao Piksija (šteta) :(

Piksi je otišao iz Zvezde 1990. u Olimpik Bernara Tapija za masne pare - oko desetak miliona dolara (nažalost pre Mundijala, jer bi mu posle cena samo skočila). Inače legenda kaže da je odbio da šutira penal u penal seriji u finalu KEŠ.

... sećam se jedne utakmice protiv Rijeke, neko grozno, hladno kišno vreme, fudbal loš, protivnik čvrst i pred kraj poluvremena Piksi traži od Šekija (Bog da mu dušu prosti) izmenu i ceo stadion (a tada nije nikada bilo manje od 20-ak hiljada na Marakani) kreće da mu zviždi i ovaj se zainati i krene da grize i kida... kasnije u drugom poluvremenu posle jednog spektakularnog voleja ceo stadion mu skandira "Piksi, majstore!".

kalcokera

pre 5 godina

Bio sam klinac. Osnovna škola, pismeni iz srpskog. Tema stojim pred jednom impresijom. Svi pišu o svačemu. Ja pišem o Draganu Stojkoviću Pixiju... 
Tada je u Tempu izašao poster u prirodnoj veličini...
(Komar, 05. januar 2019 10:02)

imao sam ga na zidu celo detinjstvo

ps.za mene najbolji svetski igrac u jednom trenutku
verovatno sam subjektivan

Milivojević

pre 5 godina

i to je jedini potez cele karijere...Barsa Real Juve Manchester Inter Liverpool ??sto nije isao tamo da igra..on ode u Veronu
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (fayop, 5. januar 2019 15:10)

Vidi se da pratiš fudbal od skoro. Piksi je prvo otišao u Olimpik iz Marselja, koji je u to vreme bio recimo nešto kao PSŽ, pun para sa željom da bude veliki. Barselona koju si prvu naveo 1990. Bila veliki klub u Španiji i solidan klib u Evropskim takmicenjima, ali daleko od onoga što je danas (pa ušati pehar je Beograd video pre Barselone), Mančester i Liverpul zbog zabrane nisu igrali evropska takmicenja pa bi bilo glupo i da je tamo otišao, možda ga je i tražio Real, možda i Juve i Inter, ali je Olimpik nudio više para, to nikad nećemo saznati.

Kliberije

pre 5 godina

Bio sam klinac ali se sećam kad je u finalu kupa šampiona za Marsej ušao Piksi našima kao da su se noge odsekle. Ulazio je u 16 metara lagano i pravio pometnju. Rekao sam drugu sreća da nije ranije ušao.