Četvrtak, 22.02.2018.

09:25

ESPN: Dončić "prvi pik", ide u Finiks

Mladi slovenački košarkaš Luka Dončić biće prvi "pik" na NBA draftu i posle Reala zaigraće u dresu Finiksa, tvrdi ESPN.

Izvor: B92

ESPN: Donèiæ "prvi pik", ide u Finiks IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

Milan_PT

pre 6 godina

Na svu sreću, Bargnani koga novinar B92 spominje u tekstu nije prošao kod pravih ljubitelja košarke, jer svi znaju Barnjanija...

Један

pre 6 godina

Поредити Јокића и Шарића веома је глупо. Шарић је на својој позицији сјајан играч и без сумње га чека светла будућност. А Јокић.., Јокић је један потпуно нови приступ кошарци и организацији игре који ниједног правог љубитеља игре под обручима не оставља равнодушним. Он је сан сваког тренера, благослов сваког саиграча, он је нападачка машина која помера и исписује нове границе креативности у оквиру НБА кошарке. Он је будућност и лепота игре. Тимске игре.
И глупо га је са било ким поредити. Јер се и на самом његовом лицу и начину његовог понашања види посебност.
Посебност коју немају ни Кари, ни Дурант ни многи други...
Посебност да се прилагоди другима, а остане свој.
Због тога је Јокић нова, будућа звезда. Али не онаква на какве су вас навикли да гледате, већ онаква око које сија читав тим.
А Дончићу срећно, ја га прижељкујем код Богдана у Сакраменту.

Milan

pre 6 godina

Poslednji draftovi su pokazali da se od menadzera NBA klubova mogu ocekivati svakakve gluposti. Eto, prosle godine mediji isforsirali prva dva picka koja normalan covek nikad ne bi uzeo tako visoko. Ruki sezona samo potvrdila moje misljenje. uz to, draft 2017 uopste nije bio tako jak kako su mediji spinovali, bio je dubok, tj dosta odlicnih igraca pa su realno i pikovi 20-30 mogli znacajno pojacati ekipu.
Draft 2018 ce biti plici, ali zato ce timovi koji dobiju na lutriji trljati ruke. Mislim da ima 3-4 superstara u ponudi, Doncic je odmah posle te grupe kao buduci odlican igrac. Ipak, za njega mislim da mu je razvoj ubrzan i da ne moze da se podigne na nivo superstara zbog ogranicenih fizikalija. Ponasanje takodje moze biti problem. Zauzvrat, ima glavu sampiona.
Veliko iznenadjenje ce mi biti ako Ayton i Bagley ne budu prva dva picka. Ayton je ceo paket sa sve novcem od marketinga a Bagley je savrsen igrac za sacramento, ekipa koja ima centra ali nikakvu cetvorku. U slucaju da Finiks prvi bira, prosto je neverovatno da ne uzmu Aytona, verovatnoca je 99,99%. Vec su promasili nekoliko izbora visokog igraca i medijski pritisak ako promase opet bi bio presuda menadzeru.

mare

pre 6 godina

Razlika izmedju Doncica i ostalih igraca je ta sto je on zagarantovana zvezda tima. Decko je sa 18 godina uradio ono sto mnogi odlicni igraci ne urade za zivota. Koliko je samo utakmica prelomio, koseva preko ruke dao, jednostavno je spreman da pokori NBA.

Druga stvar je ta sto ce vrvt jedni od ovih drugih igraca biti bolji od njega, ali kako izabrati bas pravog ? Evo iz godine u godinu titula prvog pika na draftu ne garantuje nista, Fulc ne igra, a Mitchela koga je Denver u noci drafta izabrao 15. i trejdovao za neke igrace koji ni ne igraju danas, je superstar.

Zato sto sa Doncicem nema kocke, zato ce biti 1 pik.

Iskreno

pre 6 godina

Ne verujem da Doncic moze biti prvi pik .Takodje jos uvek Finiks nije taj koji ima prvi pravo izbora .Dosta toga cs se jos promeniti .Meni kao ljubitelja kosarke zivo zanima kako ce se klinac tamo snaci .Trenutno zaista ima jako puno kvalitetnih igraca na bekovskim pozicijama .

Bok

pre 6 godina

Za mene je usporedba bodiroga.. Euroliga danas i prije 10,15 i više godina je smiješno, sad je 100 naj europljana preko.. Atletizam i završetak oko obruca je upitnik i ovo prvo se ne može utrenirati. Usporedba s kukocem je kriva, kukoc je atletski uz dina radu bio daleko ispred ex yu (možda još danilovic dragic, nurkic svaki na svoj nacin).. Ima snimka na YouTube kako toni kuca s slobodnog na ex yu all star.. Ima i kako kuca na ewinga, mourninga.. Ovaj mali nije eksplozivan iako tehnički perfektan.. Bodiroga po meni i to znači paklen igrač al će bit zanimljivo gledat ga u nba

hrvoje

pre 6 godina

To je Phoenix stavljen tu kao najlošija ekipa lige tj. ekipa sa najgorim skorom i samim time sa najvećom šansom na lutriji da dobije 1. pick, naravno ne mora značiti ni da će na kraju biti naslabiji (pošto kreće masovno tankiranje), niti da će i ako budu najslabija na lutriji izvući 1. pick, to je sve lutrija, ali trenutno u postocima najbolje šanse ima Phoenix...

baron

pre 6 godina

Pored Aytona da bude prvi pik, nema sanse. Samo ako su iz Finiksa ludi. Mada, kakva je to organizaccija zadnjih godina sve je moguce.

antiDebil

pre 6 godina

Haha srebro sa olimpijade a realno nije bio medu top3 vaša igrača takav talent veliki. Da nema Teodosića mađioničara i Bodgana frajera koji će hladno zatrpati koš kada je potrebno, ne bi sigurno medalja bilo
(milivoj, 22. februar 2018 14:13)

Individualni je bolji od vasih igraca zajedno !! Sada ti to sagledas na koji god nacin ili iz kojeg god ugla zelis, to je potpuno nebitno !
Kakav bre Saric, o cemu ti pricas ?

milivoj

pre 6 godina

Haha srebro sa olimpijade a realno nije bio medu top3 vaša igrača takav talent veliki. Da nema Teodosića mađioničara i Bodgana frajera koji će hladno zatrpati koš kada je potrebno, ne bi sigurno medalja bilo

Dacha

pre 6 godina

Evo opet pisete bezvezne činjenice. Jokićev impackt je veći kada ne igraju 2 buduće super zvijezde u timu kojima sve mora biti pripremljeno. Drugo vidjeli smo i u Ciboni kada se našalio na finalfour u Beogradu i sada u Philly apsolutno svi igrači govore koliko on ima energije i čini cijelu momčad boljom. I 3. stvar kažete da se ne osjeti u momčadi kada Šarić ne igra.Znači opet pričate napamet neke stvari samo da se vaš uzdigne. Šarić ove sezone ni jednu a prošle sezone samo 1 utakmicu propustio i to zadnju. Nevjerovatno koliko je fizički izdržljiv i koliko igra i u klubu i repki bez prestanka. Rijetko koji igrač može imati takav tempo i ne ozljeđivati se. Također vidjeli smo kada nema EMbida da Šarić uvijek ide preko 20 koševa što je jasno koliko im ima manji učinak kada je sve crncima podređeno. I da Šarić je sa ispod prosječnom Cibonom i svojom energijom podigao cijelu momčad i osvojio ligu. A što je točno i jedna Jokićeva ekipa napravila?? Argumenata nemate a to što bzvz neke neprovjerene činjenice nabrajate to ne uvažavam. S tim da obranu neću uopće spominjati, Šarić koliko god da je spor za brze crnce, svjetlosnu godinu je bolji u obrani za nekretninu Jokića
(milivoj, 22. februar 2018 13:41)

Ovako,niko ne spori da je Saric dobar igrac cak sta vise odlican je igrac i ako ga povrede zaobidju verovatno ce jos vise napredovati ali on nije niti ce ikad biti allstar igrac kao Jokic,nece potpisati ni maksimalni ugovor koji se smesi Jokicu na kraju ove sezone,nikada nece biti glavni igrac svog tima,nema nijedan rekord bilo kluba u kome nastupa a o celom Nba-u da ne pominjemo,niko ga od Nba analiticara ne stavlja u isti kos sa istinskim legendama koje su igrale kosarku u Nba-u za razliku od naseg Jokica,reprezentaciju necu ni da pominjem u ovom slucaju,pricamo samo o klupskoj sceni. Znaci eto ti argumenata koje si trazio pa sam uporedi razliku izmedju njih dvojice.

Dacha

pre 6 godina

Ne znam na osnovu cega mu prognoziraju Finiks bez obzira na redosled pikova kad jos uvek nije bila lutrija za draft 2018!? A drugo smatram da ce Finiks pre da uzme nekog centra jer na spoljnim pozicijama su sasvim dobro popunjeni dok su na centru suplji skroz i tu im definitivno treba neki rising star.

Walter

pre 6 godina

Iskreno nisam siguran koliko će se Dončić snaći unva ligi,od evropskih bekova jedino je Dragić napravio zapaženiju karijeru u poslednjih 15-tak godina.Pogotovo što je Dončić navikao da bude glavni igrač u ekipi a to će ići jako teško.

hrvoje

pre 6 godina

Mali je neviđena senzacija u Europi, ali neće biti 1. pick gotovo sigurno, po svim ostalim mockovima je između 3-6. mjesta, kad se odabire 1. pick Ameri više gledaju u budućnost koliki im je "plafon", Ayton je za njih potencijalno generacijski centar kalibar Davisa i Embiida, a onaj Bamba "freak of nature" sa rasponom ruku albatrosa već su ga proglasili nasljednikom Mutomba, Dončiću (koji se najviše dokazao od svih) zamjeraju nedostatak atleticizma i vide ga u najboljem slučaju ko novog Kukoča, mislim da su ka čak i s njim usporedili...

Dzambo

pre 6 godina

Gledam Jokić super star ima 17 koševa po utakmici, Šarić solidan igrač ima koš manje s tim da ima u ekipi Embida i Simonsa od kojih cijela NBA radi da pstanu buduči all star igrači....s tim da Šarić u početku sezone se ponovo morao dokazivati i igrao je po par min dok trener nije skužio da mu on mora biti u prvoj. Šarić 9 po postotku slobodnih bacanja u NBA, trice konstantno diže...ne kužim po čemu se Jokić više uzdiže od Šarića? Nemojte mi reći vizija igre, jer Šarića je jedan od inteligentnijih igrača što se tiče košarke i isto ima no look pasove i asiste i Jokić je godinu više u NBA, znači arić po ničemu praktički nije loiji da se tog dečka toliko podcjenjuje. 
(milivoj, 22. februar 2018 10:45)

Jokić ima medalju sa Olimpijskih igara

milivoj

pre 6 godina

Evo opet pisete bezvezne činjenice. Jokićev impackt je veći kada ne igraju 2 buduće super zvijezde u timu kojima sve mora biti pripremljeno. Drugo vidjeli smo i u Ciboni kada se našalio na finalfour u Beogradu i sada u Philly apsolutno svi igrači govore koliko on ima energije i čini cijelu momčad boljom. I 3. stvar kažete da se ne osjeti u momčadi kada Šarić ne igra.Znači opet pričate napamet neke stvari samo da se vaš uzdigne. Šarić ove sezone ni jednu a prošle sezone samo 1 utakmicu propustio i to zadnju. Nevjerovatno koliko je fizički izdržljiv i koliko igra i u klubu i repki bez prestanka. Rijetko koji igrač može imati takav tempo i ne ozljeđivati se. Također vidjeli smo kada nema EMbida da Šarić uvijek ide preko 20 koševa što je jasno koliko im ima manji učinak kada je sve crncima podređeno. I da Šarić je sa ispod prosječnom Cibonom i svojom energijom podigao cijelu momčad i osvojio ligu. A što je točno i jedna Jokićeva ekipa napravila?? Argumenata nemate a to što bzvz neke neprovjerene činjenice nabrajate to ne uvažavam. S tim da obranu neću uopće spominjati, Šarić koliko god da je spor za brze crnce, svjetlosnu godinu je bolji u obrani za nekretninu Jokića

Ivan NS

pre 6 godina

A ROČKESTI RAJZING STAR?
(limenka, 22. februar 2018 10:05)

Ti imaš veze sa RočKestijem koliko i sa Dončićem. Idi igraj boćanje.

rastaman

pre 6 godina

Mislim da bi bila velika greška da ode u finiks jer je buker vrlo sličan tip igrača samo malo sebičniji a pritom je i nosilac franšize..

tamoneko

pre 6 godina

znalici koji nipodastavaju noseceg igraca (vec dve sezone) Reala i evropskog prvaka Slovenije u korist igraca iz skolske lige gde vise od polovine igraca igra na krajnje rekreativnom nivou - su sami sve o svom "znanju" rekli.

e sad.. da li ce biti prvi ili treci, zavisi jedino od toga ima li klub koji prvi bira vec dugorocno resene pozicije 1 i 2 pa im treba 4 ili 5 ili nema..

tako podcenjivanje DETETA od 18 godina skoro ne videh.. Pri tome, oni koji izlaze sa Univerziteta imaju najmanje 3.. 4 godine vise od njega i ni blizu toliko vaznih odigranih utakmica na vrhunskom evropskom/svetskom nivou

A da li ce postati super star - to pre svega zavisi od povreda i nicega drugog. koja god ekipa da ga uzme na vrlo visokom piku, ce mu dati i prostora i vremena za adaptaciju i uigravanje

Divos

pre 6 godina

@ tamoneko, 22. februar 2018 12:21

Нисам приметио да је било ко у постовима ниподаштавао Луку, напротив. Сад што људи имају своје мишљење, а и мало се информишу, пробунарају по порталима, и што то иритира оне који су заробљени у свом површном поимању ствари, није њихов проблем.

На престижним кошаркашким универзитетима (одакле ће бити бирани новајлије на драфту) се не игра на "крајње" рекреативном нивоу (неко те слагао), напротив, неки од тих играча који не прођу на драфт са успехом наставе играти у Евро-лиги.

Одакле ти информација да ће они који излазе са универзитета имати "најмање" 3,4 године више од Луке.
То је, због познате оријентације ен-би-еј франшиза, већ неколико година апсолутно немогуће, барем када је у питању првих 10 избора.
На овогодишњем драфту у првих 10 ће бити редом Лукини вршњаци, или да будем прецизан, петорица нешто млађих од Луке, и четворица (Ајтон, Портер, Јанг и Бамба) неколико месеци старијих од Луке, али ту је то, Лукиних годна.

M V P

pre 6 godina

A odkud ESPN zna da će Finiks imati pravo da prvi bira na draftu?!
Inače, mslim da je za Bitadzea prerano da izađe na draft.
Čak je Miško prošle godine predviđao da će Goga biti u top 3 pika. Za sada je prerano za to.
Nadam se da Dončić neće doživeti sudbinu nekadašnjeg 1.pika iz Evrope Barnjanija...

Mare grobar

pre 6 godina

Onaj ko dobije Musu koji će biti tu negde oko 20 mesta na draftu napraviće pravi posao posto sam siguran da je po kvalitetu bar u prvih , plus radna etika plus srce kao cela Bosna, uz Dončića najperspektivniji Evropljanin

KoleCZ

pre 6 godina

Gledam Jokić super star ima 17 koševa po utakmici, Šarić solidan igrač ima koš manje s tim da ima u ekipi Embida i Simonsa od kojih cijela NBA radi da pstanu buduči all star igrači....s tim da Šarić u početku sezone se ponovo morao dokazivati i igrao je po par min dok trener nije skužio da mu on mora biti u prvoj. Šarić 9 po postotku slobodnih bacanja u NBA, trice konstantno diže...ne kužim po čemu se Jokić više uzdiže od Šarića? Nemojte mi reći vizija igre, jer Šarića je jedan od inteligentnijih igrača što se tiče košarke i isto ima no look pasove i asiste i Jokić je godinu više u NBA, znači arić po ničemu praktički nije loiji da se tog dečka toliko podcjenjuje.
(milivoj, 22. februar 2018 10:45)

Sve si lepo napisao ali jedno da znas, jokic je lider,on kreira igru,on je igra, kad on nije u sastavu denver gubi, a saric????

Divos

pre 6 godina

Код драфта задњих година, поред квалитета и потенцијала будућих новајлија, све важнији је и маркетиншки сегмент.

Ен-би-еј је постала профитабилна за*ебанција (са годипњим профитом преко 6 млрд.$), и ту се новајлијама, потенцијалним високим изборима на наредном драфту даје велика медијска пажња већ од почетка сезоне, што може утицати и на саме топ изборе.

Код Луке је сада тешко дати процену шта очекивати. То што игра у Европи му баш и не иде у прилог, иако је задњих 10ак година скаутинг франшиза доведен до јако високог нивоа, и ту је немогуће да се појави неки клинац од 14,15 година у некој забаченој при*издни а да га скаути већ нису "регистровали".

За сада по водећим кошаркашким сајтовима боље котирају Ајтон, Бегли, М.Портер и Џарен Џексон, и Лука је у првих 5 по свим тим сајтовима, тако видећемо.
Лука је и једини спољни од ових 5 (истина и Портер је ниско крило али са 208 цм), и ту ћемо видети какав ће профил тражити франшизе које буду прве бирале.

Такође још не знамо које ће франшизе добити прве пикове, ту је неколико кандидата, а и тако оне најгоре иду у бубањ, видећемо.

Ако би Финикс први бирао (ту је наравно ?), они са Европљанима (Лен, Бендер) имају рђава искуства, и ту нисам сигуран да ће опет посегнути за Европљанином.

Овај Ајтон (213 цм, год.98.) ту најбоље котира, саиграч нашег Ристића у Аризони, и ипак би требао бити испред Луке.

Лично мислим, која год франшиза изабере Луку (биће у 5 сигурно), неће погрешити.

igy pro

pre 6 godina

Male su sanse da bude 1 izbor, kad bi se stavio na mesto GM-a koji bira, pa sad da biras igraca koji ce mozda biti sledeci Garnet,Embid itd ili koji ce biti mozda sledeci Gallinari a u najboljem slucaju Hayward. Draft bi morao da bude dosta slab da bi evropljanin opet bio 1 izbor. A koliko su svi pricali ovaj nece biti nimalo slab...

jojo

pre 6 godina

@milivoj Ti baš ne pratiš košarku? Ukratko, impakt Jokića na igru tima je mnogo veći. Šarić može da ne igra tekmu i niko neće primetiti, ima ko njegovu poziciju da popuni na isti način. Jokić čini sve igrače boljima i zbog pozicije na terenu otvara mnogo širi spektar mogućnosti u napadu. Šarić je odličan igrač, ali ograničenog uticaja na tim i igru.

Goran

pre 6 godina

(Divos, 22. februar 2018 10:03)

Upravo se kod Doncica forsira dosta i taj marketinski segment, Real je to ;)

Doncic je plej-bek, nije nesto eksplozivan, 1.98cm, znaci ni visok nesto specijalno za NBA standarde.
Ne prognoziram mu neku svetlu buducnost u NBA, to da ce biti solidan u bilo kom timu, svakako, ali ne i cudo od deteta kakvim ga predstavljaju.

bujab

pre 6 godina

Ayton koji igra za arizonu je isto dobar, trenutno radi na masi, ali decko je sa 2.12 odlica i pokretan, trojke, skok, blokade,. Neka mesavina kristapsa i janisa. Kazu da je prirodno jak i sad jos dobija na masi. (info od saigraca iz arizone)

Afram Island

pre 6 godina

A odkud ESPN zna da će Finiks imati pravo da prvi bira na draftu?!
Inače, mslim da je za Bitadzea prerano da izađe na draft.
Čak je Miško prošle godine predviđao da će Goga biti u top 3 pika. Za sada je prerano za to.
Nadam se da Dončić neće doživeti sudbinu nekadašnjeg 1.pika iz Evrope Barnjanija...
(M V P, 22. februar 2018 10:03)

"Znaju" na osnovu dosadašnjeg procenta pobeda, snage rasporeda do kraja, povreda i delom lične procene. Bitadze i ako izadje definitivno ne ide tamo odmah, previše je "sirov" što bi rekli oni tamo, ima talenat, ali ga još nije pretočio u igru, što je i normalno s obzirom koliko je mlad. A Luka ne može da bude kao Barnjani jer Barnjani nikad nije bio ovako kompletan, niti talentovan. Luka je zver sad, biće zver u NBA i za 4-5 godina će Evropljani da imaju Dončića, Janisa, Jokića, Porzingisa kao neke od 15ak najboljih igrača u NBA, uz Bogdana, Bojana, Šarića i druge u najmanju ruku solidne igrače

Stanimir Branimir

pre 6 godina

Da se razumemo, nekoliko meseci pred draft, agencije jednom mesečno osvežavaju mogući redosled na draftu na osnovu trenutnog plasmana NBA klubova i pretpostavke pikova koje bi dobili na lutriji na osnovu plasmana, kao i trenutne forme igrača koji izlaze na draft, tj. onoga kako se rangiraju u tom momentu. To Ameri rade za sve sportove, tako se drži tenzija kod publike. Biće tu još promena svakog meseca.

Prema većini analitičara, Dončić ima najviše šansi da bude prvi pik, ali mogu i drugi faktori da utiču na to. Možda pravo da prva bira ima ekipa kojoj trebaju centri, a ne bekovi...pa onda možda veće šanse imaju DeAnde Ajton kao moderni centar atleta koji radi sve po terenu ili Džeren Džekson kao četvorka.

Na draftu se češće bira potencijal nego trenutni kvalitet. Ne treba zaboraviti da je Dončić beli bek, i da nema fizikalije kao mnogi crni bekovi, i da ima GM-ova kojima će ta stavka biti od ključnog značaja.

Istorija pokazuje da ima draftova kada su mnogi timovi greškom propuštali na draftu bele evropljane zbog predrasuda i što nisu bili dobro skautirani i loše je bio procenjen njihov kvalitet, i sad to visi nad glavom mnogih GM-ova da ne naprave istu grešku sa Dončićem. I veliki je pritisak na Dončiću takođe, mnogo se priča o njemu i ide se iz krajtnosti u krajnos. Neki kažu da je buduća velika zvezda, drugi da će biti promašaj. Mislim da nije bitno koji pik bude, već da dođe u sredinu u kojoj će imati slobodu da igra.

Mladen

pre 6 godina

Doncic ima prednost jer je vec vrhunski igrac u evroligaskim okvirima dok ovi ostali igraju samo sa svojim vrsnjacima. Zato i treba da bude prvi pik. Koji mu je plafon u NBA je pitanje ali mislim da mu je "minimum" vrhunski role player u jacem klubu. Ne znam samo odakle im da ce Finiks biti prvi na draftu i sto bi bas oni njega birali kad vec imaju Bukera kao igraca fransize na toj poziciji. Luka moze da igra PG ali je prirodan SG nesto kao Drazen sa kojim ga porede.

realan19991

pre 6 godina

@M V P Prijatelju Barnjani je imao ekstra karijeru. Nije zasluzio da bude prvi pik, al daleko od toga pises o njemu kao o nekoj propalici. Pogledaj mu samo proseke.

milivoj

pre 6 godina

Gledam Jokić super star ima 17 koševa po utakmici, Šarić solidan igrač ima koš manje s tim da ima u ekipi Embida i Simonsa od kojih cijela NBA radi da pstanu buduči all star igrači....s tim da Šarić u početku sezone se ponovo morao dokazivati i igrao je po par min dok trener nije skužio da mu on mora biti u prvoj. Šarić 9 po postotku slobodnih bacanja u NBA, trice konstantno diže...ne kužim po čemu se Jokić više uzdiže od Šarića? Nemojte mi reći vizija igre, jer Šarića je jedan od inteligentnijih igrača što se tiče košarke i isto ima no look pasove i asiste i Jokić je godinu više u NBA, znači arić po ničemu praktički nije loiji da se tog dečka toliko podcjenjuje.

M V P

pre 6 godina

A odkud ESPN zna da će Finiks imati pravo da prvi bira na draftu?!
Inače, mslim da je za Bitadzea prerano da izađe na draft.
Čak je Miško prošle godine predviđao da će Goga biti u top 3 pika. Za sada je prerano za to.
Nadam se da Dončić neće doživeti sudbinu nekadašnjeg 1.pika iz Evrope Barnjanija...

Divos

pre 6 godina

Код драфта задњих година, поред квалитета и потенцијала будућих новајлија, све важнији је и маркетиншки сегмент.

Ен-би-еј је постала профитабилна за*ебанција (са годипњим профитом преко 6 млрд.$), и ту се новајлијама, потенцијалним високим изборима на наредном драфту даје велика медијска пажња већ од почетка сезоне, што може утицати и на саме топ изборе.

Код Луке је сада тешко дати процену шта очекивати. То што игра у Европи му баш и не иде у прилог, иако је задњих 10ак година скаутинг франшиза доведен до јако високог нивоа, и ту је немогуће да се појави неки клинац од 14,15 година у некој забаченој при*издни а да га скаути већ нису "регистровали".

За сада по водећим кошаркашким сајтовима боље котирају Ајтон, Бегли, М.Портер и Џарен Џексон, и Лука је у првих 5 по свим тим сајтовима, тако видећемо.
Лука је и једини спољни од ових 5 (истина и Портер је ниско крило али са 208 цм), и ту ћемо видети какав ће профил тражити франшизе које буду прве бирале.

Такође још не знамо које ће франшизе добити прве пикове, ту је неколико кандидата, а и тако оне најгоре иду у бубањ, видећемо.

Ако би Финикс први бирао (ту је наравно ?), они са Европљанима (Лен, Бендер) имају рђава искуства, и ту нисам сигуран да ће опет посегнути за Европљанином.

Овај Ајтон (213 цм, год.98.) ту најбоље котира, саиграч нашег Ристића у Аризони, и ипак би требао бити испред Луке.

Лично мислим, која год франшиза изабере Луку (биће у 5 сигурно), неће погрешити.

KoleCZ

pre 6 godina

Gledam Jokić super star ima 17 koševa po utakmici, Šarić solidan igrač ima koš manje s tim da ima u ekipi Embida i Simonsa od kojih cijela NBA radi da pstanu buduči all star igrači....s tim da Šarić u početku sezone se ponovo morao dokazivati i igrao je po par min dok trener nije skužio da mu on mora biti u prvoj. Šarić 9 po postotku slobodnih bacanja u NBA, trice konstantno diže...ne kužim po čemu se Jokić više uzdiže od Šarića? Nemojte mi reći vizija igre, jer Šarića je jedan od inteligentnijih igrača što se tiče košarke i isto ima no look pasove i asiste i Jokić je godinu više u NBA, znači arić po ničemu praktički nije loiji da se tog dečka toliko podcjenjuje.
(milivoj, 22. februar 2018 10:45)

Sve si lepo napisao ali jedno da znas, jokic je lider,on kreira igru,on je igra, kad on nije u sastavu denver gubi, a saric????

bujab

pre 6 godina

Ayton koji igra za arizonu je isto dobar, trenutno radi na masi, ali decko je sa 2.12 odlica i pokretan, trojke, skok, blokade,. Neka mesavina kristapsa i janisa. Kazu da je prirodno jak i sad jos dobija na masi. (info od saigraca iz arizone)

Afram Island

pre 6 godina

A odkud ESPN zna da će Finiks imati pravo da prvi bira na draftu?!
Inače, mslim da je za Bitadzea prerano da izađe na draft.
Čak je Miško prošle godine predviđao da će Goga biti u top 3 pika. Za sada je prerano za to.
Nadam se da Dončić neće doživeti sudbinu nekadašnjeg 1.pika iz Evrope Barnjanija...
(M V P, 22. februar 2018 10:03)

"Znaju" na osnovu dosadašnjeg procenta pobeda, snage rasporeda do kraja, povreda i delom lične procene. Bitadze i ako izadje definitivno ne ide tamo odmah, previše je "sirov" što bi rekli oni tamo, ima talenat, ali ga još nije pretočio u igru, što je i normalno s obzirom koliko je mlad. A Luka ne može da bude kao Barnjani jer Barnjani nikad nije bio ovako kompletan, niti talentovan. Luka je zver sad, biće zver u NBA i za 4-5 godina će Evropljani da imaju Dončića, Janisa, Jokića, Porzingisa kao neke od 15ak najboljih igrača u NBA, uz Bogdana, Bojana, Šarića i druge u najmanju ruku solidne igrače

jojo

pre 6 godina

@milivoj Ti baš ne pratiš košarku? Ukratko, impakt Jokića na igru tima je mnogo veći. Šarić može da ne igra tekmu i niko neće primetiti, ima ko njegovu poziciju da popuni na isti način. Jokić čini sve igrače boljima i zbog pozicije na terenu otvara mnogo širi spektar mogućnosti u napadu. Šarić je odličan igrač, ali ograničenog uticaja na tim i igru.

Stanimir Branimir

pre 6 godina

Da se razumemo, nekoliko meseci pred draft, agencije jednom mesečno osvežavaju mogući redosled na draftu na osnovu trenutnog plasmana NBA klubova i pretpostavke pikova koje bi dobili na lutriji na osnovu plasmana, kao i trenutne forme igrača koji izlaze na draft, tj. onoga kako se rangiraju u tom momentu. To Ameri rade za sve sportove, tako se drži tenzija kod publike. Biće tu još promena svakog meseca.

Prema većini analitičara, Dončić ima najviše šansi da bude prvi pik, ali mogu i drugi faktori da utiču na to. Možda pravo da prva bira ima ekipa kojoj trebaju centri, a ne bekovi...pa onda možda veće šanse imaju DeAnde Ajton kao moderni centar atleta koji radi sve po terenu ili Džeren Džekson kao četvorka.

Na draftu se češće bira potencijal nego trenutni kvalitet. Ne treba zaboraviti da je Dončić beli bek, i da nema fizikalije kao mnogi crni bekovi, i da ima GM-ova kojima će ta stavka biti od ključnog značaja.

Istorija pokazuje da ima draftova kada su mnogi timovi greškom propuštali na draftu bele evropljane zbog predrasuda i što nisu bili dobro skautirani i loše je bio procenjen njihov kvalitet, i sad to visi nad glavom mnogih GM-ova da ne naprave istu grešku sa Dončićem. I veliki je pritisak na Dončiću takođe, mnogo se priča o njemu i ide se iz krajtnosti u krajnos. Neki kažu da je buduća velika zvezda, drugi da će biti promašaj. Mislim da nije bitno koji pik bude, već da dođe u sredinu u kojoj će imati slobodu da igra.

Mladen

pre 6 godina

Doncic ima prednost jer je vec vrhunski igrac u evroligaskim okvirima dok ovi ostali igraju samo sa svojim vrsnjacima. Zato i treba da bude prvi pik. Koji mu je plafon u NBA je pitanje ali mislim da mu je "minimum" vrhunski role player u jacem klubu. Ne znam samo odakle im da ce Finiks biti prvi na draftu i sto bi bas oni njega birali kad vec imaju Bukera kao igraca fransize na toj poziciji. Luka moze da igra PG ali je prirodan SG nesto kao Drazen sa kojim ga porede.

realan19991

pre 6 godina

@M V P Prijatelju Barnjani je imao ekstra karijeru. Nije zasluzio da bude prvi pik, al daleko od toga pises o njemu kao o nekoj propalici. Pogledaj mu samo proseke.

Dacha

pre 6 godina

Evo opet pisete bezvezne činjenice. Jokićev impackt je veći kada ne igraju 2 buduće super zvijezde u timu kojima sve mora biti pripremljeno. Drugo vidjeli smo i u Ciboni kada se našalio na finalfour u Beogradu i sada u Philly apsolutno svi igrači govore koliko on ima energije i čini cijelu momčad boljom. I 3. stvar kažete da se ne osjeti u momčadi kada Šarić ne igra.Znači opet pričate napamet neke stvari samo da se vaš uzdigne. Šarić ove sezone ni jednu a prošle sezone samo 1 utakmicu propustio i to zadnju. Nevjerovatno koliko je fizički izdržljiv i koliko igra i u klubu i repki bez prestanka. Rijetko koji igrač može imati takav tempo i ne ozljeđivati se. Također vidjeli smo kada nema EMbida da Šarić uvijek ide preko 20 koševa što je jasno koliko im ima manji učinak kada je sve crncima podređeno. I da Šarić je sa ispod prosječnom Cibonom i svojom energijom podigao cijelu momčad i osvojio ligu. A što je točno i jedna Jokićeva ekipa napravila?? Argumenata nemate a to što bzvz neke neprovjerene činjenice nabrajate to ne uvažavam. S tim da obranu neću uopće spominjati, Šarić koliko god da je spor za brze crnce, svjetlosnu godinu je bolji u obrani za nekretninu Jokića
(milivoj, 22. februar 2018 13:41)

Ovako,niko ne spori da je Saric dobar igrac cak sta vise odlican je igrac i ako ga povrede zaobidju verovatno ce jos vise napredovati ali on nije niti ce ikad biti allstar igrac kao Jokic,nece potpisati ni maksimalni ugovor koji se smesi Jokicu na kraju ove sezone,nikada nece biti glavni igrac svog tima,nema nijedan rekord bilo kluba u kome nastupa a o celom Nba-u da ne pominjemo,niko ga od Nba analiticara ne stavlja u isti kos sa istinskim legendama koje su igrale kosarku u Nba-u za razliku od naseg Jokica,reprezentaciju necu ni da pominjem u ovom slucaju,pricamo samo o klupskoj sceni. Znaci eto ti argumenata koje si trazio pa sam uporedi razliku izmedju njih dvojice.

Dzambo

pre 6 godina

Gledam Jokić super star ima 17 koševa po utakmici, Šarić solidan igrač ima koš manje s tim da ima u ekipi Embida i Simonsa od kojih cijela NBA radi da pstanu buduči all star igrači....s tim da Šarić u početku sezone se ponovo morao dokazivati i igrao je po par min dok trener nije skužio da mu on mora biti u prvoj. Šarić 9 po postotku slobodnih bacanja u NBA, trice konstantno diže...ne kužim po čemu se Jokić više uzdiže od Šarića? Nemojte mi reći vizija igre, jer Šarića je jedan od inteligentnijih igrača što se tiče košarke i isto ima no look pasove i asiste i Jokić je godinu više u NBA, znači arić po ničemu praktički nije loiji da se tog dečka toliko podcjenjuje. 
(milivoj, 22. februar 2018 10:45)

Jokić ima medalju sa Olimpijskih igara

igy pro

pre 6 godina

Male su sanse da bude 1 izbor, kad bi se stavio na mesto GM-a koji bira, pa sad da biras igraca koji ce mozda biti sledeci Garnet,Embid itd ili koji ce biti mozda sledeci Gallinari a u najboljem slucaju Hayward. Draft bi morao da bude dosta slab da bi evropljanin opet bio 1 izbor. A koliko su svi pricali ovaj nece biti nimalo slab...

hrvoje

pre 6 godina

Mali je neviđena senzacija u Europi, ali neće biti 1. pick gotovo sigurno, po svim ostalim mockovima je između 3-6. mjesta, kad se odabire 1. pick Ameri više gledaju u budućnost koliki im je "plafon", Ayton je za njih potencijalno generacijski centar kalibar Davisa i Embiida, a onaj Bamba "freak of nature" sa rasponom ruku albatrosa već su ga proglasili nasljednikom Mutomba, Dončiću (koji se najviše dokazao od svih) zamjeraju nedostatak atleticizma i vide ga u najboljem slučaju ko novog Kukoča, mislim da su ka čak i s njim usporedili...

Goran

pre 6 godina

(Divos, 22. februar 2018 10:03)

Upravo se kod Doncica forsira dosta i taj marketinski segment, Real je to ;)

Doncic je plej-bek, nije nesto eksplozivan, 1.98cm, znaci ni visok nesto specijalno za NBA standarde.
Ne prognoziram mu neku svetlu buducnost u NBA, to da ce biti solidan u bilo kom timu, svakako, ali ne i cudo od deteta kakvim ga predstavljaju.

Divos

pre 6 godina

@ tamoneko, 22. februar 2018 12:21

Нисам приметио да је било ко у постовима ниподаштавао Луку, напротив. Сад што људи имају своје мишљење, а и мало се информишу, пробунарају по порталима, и што то иритира оне који су заробљени у свом површном поимању ствари, није њихов проблем.

На престижним кошаркашким универзитетима (одакле ће бити бирани новајлије на драфту) се не игра на "крајње" рекреативном нивоу (неко те слагао), напротив, неки од тих играча који не прођу на драфт са успехом наставе играти у Евро-лиги.

Одакле ти информација да ће они који излазе са универзитета имати "најмање" 3,4 године више од Луке.
То је, због познате оријентације ен-би-еј франшиза, већ неколико година апсолутно немогуће, барем када је у питању првих 10 избора.
На овогодишњем драфту у првих 10 ће бити редом Лукини вршњаци, или да будем прецизан, петорица нешто млађих од Луке, и четворица (Ајтон, Портер, Јанг и Бамба) неколико месеци старијих од Луке, али ту је то, Лукиних годна.

tamoneko

pre 6 godina

znalici koji nipodastavaju noseceg igraca (vec dve sezone) Reala i evropskog prvaka Slovenije u korist igraca iz skolske lige gde vise od polovine igraca igra na krajnje rekreativnom nivou - su sami sve o svom "znanju" rekli.

e sad.. da li ce biti prvi ili treci, zavisi jedino od toga ima li klub koji prvi bira vec dugorocno resene pozicije 1 i 2 pa im treba 4 ili 5 ili nema..

tako podcenjivanje DETETA od 18 godina skoro ne videh.. Pri tome, oni koji izlaze sa Univerziteta imaju najmanje 3.. 4 godine vise od njega i ni blizu toliko vaznih odigranih utakmica na vrhunskom evropskom/svetskom nivou

A da li ce postati super star - to pre svega zavisi od povreda i nicega drugog. koja god ekipa da ga uzme na vrlo visokom piku, ce mu dati i prostora i vremena za adaptaciju i uigravanje

Mare grobar

pre 6 godina

Onaj ko dobije Musu koji će biti tu negde oko 20 mesta na draftu napraviće pravi posao posto sam siguran da je po kvalitetu bar u prvih , plus radna etika plus srce kao cela Bosna, uz Dončića najperspektivniji Evropljanin

antiDebil

pre 6 godina

Haha srebro sa olimpijade a realno nije bio medu top3 vaša igrača takav talent veliki. Da nema Teodosića mađioničara i Bodgana frajera koji će hladno zatrpati koš kada je potrebno, ne bi sigurno medalja bilo
(milivoj, 22. februar 2018 14:13)

Individualni je bolji od vasih igraca zajedno !! Sada ti to sagledas na koji god nacin ili iz kojeg god ugla zelis, to je potpuno nebitno !
Kakav bre Saric, o cemu ti pricas ?

rastaman

pre 6 godina

Mislim da bi bila velika greška da ode u finiks jer je buker vrlo sličan tip igrača samo malo sebičniji a pritom je i nosilac franšize..

baron

pre 6 godina

Pored Aytona da bude prvi pik, nema sanse. Samo ako su iz Finiksa ludi. Mada, kakva je to organizaccija zadnjih godina sve je moguce.

Bok

pre 6 godina

Za mene je usporedba bodiroga.. Euroliga danas i prije 10,15 i više godina je smiješno, sad je 100 naj europljana preko.. Atletizam i završetak oko obruca je upitnik i ovo prvo se ne može utrenirati. Usporedba s kukocem je kriva, kukoc je atletski uz dina radu bio daleko ispred ex yu (možda još danilovic dragic, nurkic svaki na svoj nacin).. Ima snimka na YouTube kako toni kuca s slobodnog na ex yu all star.. Ima i kako kuca na ewinga, mourninga.. Ovaj mali nije eksplozivan iako tehnički perfektan.. Bodiroga po meni i to znači paklen igrač al će bit zanimljivo gledat ga u nba

mare

pre 6 godina

Razlika izmedju Doncica i ostalih igraca je ta sto je on zagarantovana zvezda tima. Decko je sa 18 godina uradio ono sto mnogi odlicni igraci ne urade za zivota. Koliko je samo utakmica prelomio, koseva preko ruke dao, jednostavno je spreman da pokori NBA.

Druga stvar je ta sto ce vrvt jedni od ovih drugih igraca biti bolji od njega, ali kako izabrati bas pravog ? Evo iz godine u godinu titula prvog pika na draftu ne garantuje nista, Fulc ne igra, a Mitchela koga je Denver u noci drafta izabrao 15. i trejdovao za neke igrace koji ni ne igraju danas, je superstar.

Zato sto sa Doncicem nema kocke, zato ce biti 1 pik.

Ivan NS

pre 6 godina

A ROČKESTI RAJZING STAR?
(limenka, 22. februar 2018 10:05)

Ti imaš veze sa RočKestijem koliko i sa Dončićem. Idi igraj boćanje.

hrvoje

pre 6 godina

To je Phoenix stavljen tu kao najlošija ekipa lige tj. ekipa sa najgorim skorom i samim time sa najvećom šansom na lutriji da dobije 1. pick, naravno ne mora značiti ni da će na kraju biti naslabiji (pošto kreće masovno tankiranje), niti da će i ako budu najslabija na lutriji izvući 1. pick, to je sve lutrija, ali trenutno u postocima najbolje šanse ima Phoenix...

milivoj

pre 6 godina

Gledam Jokić super star ima 17 koševa po utakmici, Šarić solidan igrač ima koš manje s tim da ima u ekipi Embida i Simonsa od kojih cijela NBA radi da pstanu buduči all star igrači....s tim da Šarić u početku sezone se ponovo morao dokazivati i igrao je po par min dok trener nije skužio da mu on mora biti u prvoj. Šarić 9 po postotku slobodnih bacanja u NBA, trice konstantno diže...ne kužim po čemu se Jokić više uzdiže od Šarića? Nemojte mi reći vizija igre, jer Šarića je jedan od inteligentnijih igrača što se tiče košarke i isto ima no look pasove i asiste i Jokić je godinu više u NBA, znači arić po ničemu praktički nije loiji da se tog dečka toliko podcjenjuje.

Walter

pre 6 godina

Iskreno nisam siguran koliko će se Dončić snaći unva ligi,od evropskih bekova jedino je Dragić napravio zapaženiju karijeru u poslednjih 15-tak godina.Pogotovo što je Dončić navikao da bude glavni igrač u ekipi a to će ići jako teško.

Iskreno

pre 6 godina

Ne verujem da Doncic moze biti prvi pik .Takodje jos uvek Finiks nije taj koji ima prvi pravo izbora .Dosta toga cs se jos promeniti .Meni kao ljubitelja kosarke zivo zanima kako ce se klinac tamo snaci .Trenutno zaista ima jako puno kvalitetnih igraca na bekovskim pozicijama .

Milan

pre 6 godina

Poslednji draftovi su pokazali da se od menadzera NBA klubova mogu ocekivati svakakve gluposti. Eto, prosle godine mediji isforsirali prva dva picka koja normalan covek nikad ne bi uzeo tako visoko. Ruki sezona samo potvrdila moje misljenje. uz to, draft 2017 uopste nije bio tako jak kako su mediji spinovali, bio je dubok, tj dosta odlicnih igraca pa su realno i pikovi 20-30 mogli znacajno pojacati ekipu.
Draft 2018 ce biti plici, ali zato ce timovi koji dobiju na lutriji trljati ruke. Mislim da ima 3-4 superstara u ponudi, Doncic je odmah posle te grupe kao buduci odlican igrac. Ipak, za njega mislim da mu je razvoj ubrzan i da ne moze da se podigne na nivo superstara zbog ogranicenih fizikalija. Ponasanje takodje moze biti problem. Zauzvrat, ima glavu sampiona.
Veliko iznenadjenje ce mi biti ako Ayton i Bagley ne budu prva dva picka. Ayton je ceo paket sa sve novcem od marketinga a Bagley je savrsen igrac za sacramento, ekipa koja ima centra ali nikakvu cetvorku. U slucaju da Finiks prvi bira, prosto je neverovatno da ne uzmu Aytona, verovatnoca je 99,99%. Vec su promasili nekoliko izbora visokog igraca i medijski pritisak ako promase opet bi bio presuda menadzeru.

milivoj

pre 6 godina

Evo opet pisete bezvezne činjenice. Jokićev impackt je veći kada ne igraju 2 buduće super zvijezde u timu kojima sve mora biti pripremljeno. Drugo vidjeli smo i u Ciboni kada se našalio na finalfour u Beogradu i sada u Philly apsolutno svi igrači govore koliko on ima energije i čini cijelu momčad boljom. I 3. stvar kažete da se ne osjeti u momčadi kada Šarić ne igra.Znači opet pričate napamet neke stvari samo da se vaš uzdigne. Šarić ove sezone ni jednu a prošle sezone samo 1 utakmicu propustio i to zadnju. Nevjerovatno koliko je fizički izdržljiv i koliko igra i u klubu i repki bez prestanka. Rijetko koji igrač može imati takav tempo i ne ozljeđivati se. Također vidjeli smo kada nema EMbida da Šarić uvijek ide preko 20 koševa što je jasno koliko im ima manji učinak kada je sve crncima podređeno. I da Šarić je sa ispod prosječnom Cibonom i svojom energijom podigao cijelu momčad i osvojio ligu. A što je točno i jedna Jokićeva ekipa napravila?? Argumenata nemate a to što bzvz neke neprovjerene činjenice nabrajate to ne uvažavam. S tim da obranu neću uopće spominjati, Šarić koliko god da je spor za brze crnce, svjetlosnu godinu je bolji u obrani za nekretninu Jokića

Dacha

pre 6 godina

Ne znam na osnovu cega mu prognoziraju Finiks bez obzira na redosled pikova kad jos uvek nije bila lutrija za draft 2018!? A drugo smatram da ce Finiks pre da uzme nekog centra jer na spoljnim pozicijama su sasvim dobro popunjeni dok su na centru suplji skroz i tu im definitivno treba neki rising star.

Један

pre 6 godina

Поредити Јокића и Шарића веома је глупо. Шарић је на својој позицији сјајан играч и без сумње га чека светла будућност. А Јокић.., Јокић је један потпуно нови приступ кошарци и организацији игре који ниједног правог љубитеља игре под обручима не оставља равнодушним. Он је сан сваког тренера, благослов сваког саиграча, он је нападачка машина која помера и исписује нове границе креативности у оквиру НБА кошарке. Он је будућност и лепота игре. Тимске игре.
И глупо га је са било ким поредити. Јер се и на самом његовом лицу и начину његовог понашања види посебност.
Посебност коју немају ни Кари, ни Дурант ни многи други...
Посебност да се прилагоди другима, а остане свој.
Због тога је Јокић нова, будућа звезда. Али не онаква на какве су вас навикли да гледате, већ онаква око које сија читав тим.
А Дончићу срећно, ја га прижељкујем код Богдана у Сакраменту.

milivoj

pre 6 godina

Haha srebro sa olimpijade a realno nije bio medu top3 vaša igrača takav talent veliki. Da nema Teodosića mađioničara i Bodgana frajera koji će hladno zatrpati koš kada je potrebno, ne bi sigurno medalja bilo

Milan_PT

pre 6 godina

Na svu sreću, Bargnani koga novinar B92 spominje u tekstu nije prošao kod pravih ljubitelja košarke, jer svi znaju Barnjanija...

milivoj

pre 6 godina

Gledam Jokić super star ima 17 koševa po utakmici, Šarić solidan igrač ima koš manje s tim da ima u ekipi Embida i Simonsa od kojih cijela NBA radi da pstanu buduči all star igrači....s tim da Šarić u početku sezone se ponovo morao dokazivati i igrao je po par min dok trener nije skužio da mu on mora biti u prvoj. Šarić 9 po postotku slobodnih bacanja u NBA, trice konstantno diže...ne kužim po čemu se Jokić više uzdiže od Šarića? Nemojte mi reći vizija igre, jer Šarića je jedan od inteligentnijih igrača što se tiče košarke i isto ima no look pasove i asiste i Jokić je godinu više u NBA, znači arić po ničemu praktički nije loiji da se tog dečka toliko podcjenjuje.

Mare grobar

pre 6 godina

Onaj ko dobije Musu koji će biti tu negde oko 20 mesta na draftu napraviće pravi posao posto sam siguran da je po kvalitetu bar u prvih , plus radna etika plus srce kao cela Bosna, uz Dončića najperspektivniji Evropljanin

Goran

pre 6 godina

(Divos, 22. februar 2018 10:03)

Upravo se kod Doncica forsira dosta i taj marketinski segment, Real je to ;)

Doncic je plej-bek, nije nesto eksplozivan, 1.98cm, znaci ni visok nesto specijalno za NBA standarde.
Ne prognoziram mu neku svetlu buducnost u NBA, to da ce biti solidan u bilo kom timu, svakako, ali ne i cudo od deteta kakvim ga predstavljaju.

milivoj

pre 6 godina

Evo opet pisete bezvezne činjenice. Jokićev impackt je veći kada ne igraju 2 buduće super zvijezde u timu kojima sve mora biti pripremljeno. Drugo vidjeli smo i u Ciboni kada se našalio na finalfour u Beogradu i sada u Philly apsolutno svi igrači govore koliko on ima energije i čini cijelu momčad boljom. I 3. stvar kažete da se ne osjeti u momčadi kada Šarić ne igra.Znači opet pričate napamet neke stvari samo da se vaš uzdigne. Šarić ove sezone ni jednu a prošle sezone samo 1 utakmicu propustio i to zadnju. Nevjerovatno koliko je fizički izdržljiv i koliko igra i u klubu i repki bez prestanka. Rijetko koji igrač može imati takav tempo i ne ozljeđivati se. Također vidjeli smo kada nema EMbida da Šarić uvijek ide preko 20 koševa što je jasno koliko im ima manji učinak kada je sve crncima podređeno. I da Šarić je sa ispod prosječnom Cibonom i svojom energijom podigao cijelu momčad i osvojio ligu. A što je točno i jedna Jokićeva ekipa napravila?? Argumenata nemate a to što bzvz neke neprovjerene činjenice nabrajate to ne uvažavam. S tim da obranu neću uopće spominjati, Šarić koliko god da je spor za brze crnce, svjetlosnu godinu je bolji u obrani za nekretninu Jokića

milivoj

pre 6 godina

Haha srebro sa olimpijade a realno nije bio medu top3 vaša igrača takav talent veliki. Da nema Teodosića mađioničara i Bodgana frajera koji će hladno zatrpati koš kada je potrebno, ne bi sigurno medalja bilo

M V P

pre 6 godina

A odkud ESPN zna da će Finiks imati pravo da prvi bira na draftu?!
Inače, mslim da je za Bitadzea prerano da izađe na draft.
Čak je Miško prošle godine predviđao da će Goga biti u top 3 pika. Za sada je prerano za to.
Nadam se da Dončić neće doživeti sudbinu nekadašnjeg 1.pika iz Evrope Barnjanija...

igy pro

pre 6 godina

Male su sanse da bude 1 izbor, kad bi se stavio na mesto GM-a koji bira, pa sad da biras igraca koji ce mozda biti sledeci Garnet,Embid itd ili koji ce biti mozda sledeci Gallinari a u najboljem slucaju Hayward. Draft bi morao da bude dosta slab da bi evropljanin opet bio 1 izbor. A koliko su svi pricali ovaj nece biti nimalo slab...

Divos

pre 6 godina

Код драфта задњих година, поред квалитета и потенцијала будућих новајлија, све важнији је и маркетиншки сегмент.

Ен-би-еј је постала профитабилна за*ебанција (са годипњим профитом преко 6 млрд.$), и ту се новајлијама, потенцијалним високим изборима на наредном драфту даје велика медијска пажња већ од почетка сезоне, што може утицати и на саме топ изборе.

Код Луке је сада тешко дати процену шта очекивати. То што игра у Европи му баш и не иде у прилог, иако је задњих 10ак година скаутинг франшиза доведен до јако високог нивоа, и ту је немогуће да се појави неки клинац од 14,15 година у некој забаченој при*издни а да га скаути већ нису "регистровали".

За сада по водећим кошаркашким сајтовима боље котирају Ајтон, Бегли, М.Портер и Џарен Џексон, и Лука је у првих 5 по свим тим сајтовима, тако видећемо.
Лука је и једини спољни од ових 5 (истина и Портер је ниско крило али са 208 цм), и ту ћемо видети какав ће профил тражити франшизе које буду прве бирале.

Такође још не знамо које ће франшизе добити прве пикове, ту је неколико кандидата, а и тако оне најгоре иду у бубањ, видећемо.

Ако би Финикс први бирао (ту је наравно ?), они са Европљанима (Лен, Бендер) имају рђава искуства, и ту нисам сигуран да ће опет посегнути за Европљанином.

Овај Ајтон (213 цм, год.98.) ту најбоље котира, саиграч нашег Ристића у Аризони, и ипак би требао бити испред Луке.

Лично мислим, која год франшиза изабере Луку (биће у 5 сигурно), неће погрешити.

tamoneko

pre 6 godina

znalici koji nipodastavaju noseceg igraca (vec dve sezone) Reala i evropskog prvaka Slovenije u korist igraca iz skolske lige gde vise od polovine igraca igra na krajnje rekreativnom nivou - su sami sve o svom "znanju" rekli.

e sad.. da li ce biti prvi ili treci, zavisi jedino od toga ima li klub koji prvi bira vec dugorocno resene pozicije 1 i 2 pa im treba 4 ili 5 ili nema..

tako podcenjivanje DETETA od 18 godina skoro ne videh.. Pri tome, oni koji izlaze sa Univerziteta imaju najmanje 3.. 4 godine vise od njega i ni blizu toliko vaznih odigranih utakmica na vrhunskom evropskom/svetskom nivou

A da li ce postati super star - to pre svega zavisi od povreda i nicega drugog. koja god ekipa da ga uzme na vrlo visokom piku, ce mu dati i prostora i vremena za adaptaciju i uigravanje

Walter

pre 6 godina

Iskreno nisam siguran koliko će se Dončić snaći unva ligi,od evropskih bekova jedino je Dragić napravio zapaženiju karijeru u poslednjih 15-tak godina.Pogotovo što je Dončić navikao da bude glavni igrač u ekipi a to će ići jako teško.

bujab

pre 6 godina

Ayton koji igra za arizonu je isto dobar, trenutno radi na masi, ali decko je sa 2.12 odlica i pokretan, trojke, skok, blokade,. Neka mesavina kristapsa i janisa. Kazu da je prirodno jak i sad jos dobija na masi. (info od saigraca iz arizone)

Afram Island

pre 6 godina

A odkud ESPN zna da će Finiks imati pravo da prvi bira na draftu?!
Inače, mslim da je za Bitadzea prerano da izađe na draft.
Čak je Miško prošle godine predviđao da će Goga biti u top 3 pika. Za sada je prerano za to.
Nadam se da Dončić neće doživeti sudbinu nekadašnjeg 1.pika iz Evrope Barnjanija...
(M V P, 22. februar 2018 10:03)

"Znaju" na osnovu dosadašnjeg procenta pobeda, snage rasporeda do kraja, povreda i delom lične procene. Bitadze i ako izadje definitivno ne ide tamo odmah, previše je "sirov" što bi rekli oni tamo, ima talenat, ali ga još nije pretočio u igru, što je i normalno s obzirom koliko je mlad. A Luka ne može da bude kao Barnjani jer Barnjani nikad nije bio ovako kompletan, niti talentovan. Luka je zver sad, biće zver u NBA i za 4-5 godina će Evropljani da imaju Dončića, Janisa, Jokića, Porzingisa kao neke od 15ak najboljih igrača u NBA, uz Bogdana, Bojana, Šarića i druge u najmanju ruku solidne igrače

Mladen

pre 6 godina

Doncic ima prednost jer je vec vrhunski igrac u evroligaskim okvirima dok ovi ostali igraju samo sa svojim vrsnjacima. Zato i treba da bude prvi pik. Koji mu je plafon u NBA je pitanje ali mislim da mu je "minimum" vrhunski role player u jacem klubu. Ne znam samo odakle im da ce Finiks biti prvi na draftu i sto bi bas oni njega birali kad vec imaju Bukera kao igraca fransize na toj poziciji. Luka moze da igra PG ali je prirodan SG nesto kao Drazen sa kojim ga porede.

mare

pre 6 godina

Razlika izmedju Doncica i ostalih igraca je ta sto je on zagarantovana zvezda tima. Decko je sa 18 godina uradio ono sto mnogi odlicni igraci ne urade za zivota. Koliko je samo utakmica prelomio, koseva preko ruke dao, jednostavno je spreman da pokori NBA.

Druga stvar je ta sto ce vrvt jedni od ovih drugih igraca biti bolji od njega, ali kako izabrati bas pravog ? Evo iz godine u godinu titula prvog pika na draftu ne garantuje nista, Fulc ne igra, a Mitchela koga je Denver u noci drafta izabrao 15. i trejdovao za neke igrace koji ni ne igraju danas, je superstar.

Zato sto sa Doncicem nema kocke, zato ce biti 1 pik.

Dzambo

pre 6 godina

Gledam Jokić super star ima 17 koševa po utakmici, Šarić solidan igrač ima koš manje s tim da ima u ekipi Embida i Simonsa od kojih cijela NBA radi da pstanu buduči all star igrači....s tim da Šarić u početku sezone se ponovo morao dokazivati i igrao je po par min dok trener nije skužio da mu on mora biti u prvoj. Šarić 9 po postotku slobodnih bacanja u NBA, trice konstantno diže...ne kužim po čemu se Jokić više uzdiže od Šarića? Nemojte mi reći vizija igre, jer Šarića je jedan od inteligentnijih igrača što se tiče košarke i isto ima no look pasove i asiste i Jokić je godinu više u NBA, znači arić po ničemu praktički nije loiji da se tog dečka toliko podcjenjuje. 
(milivoj, 22. februar 2018 10:45)

Jokić ima medalju sa Olimpijskih igara

realan19991

pre 6 godina

@M V P Prijatelju Barnjani je imao ekstra karijeru. Nije zasluzio da bude prvi pik, al daleko od toga pises o njemu kao o nekoj propalici. Pogledaj mu samo proseke.

Ivan NS

pre 6 godina

A ROČKESTI RAJZING STAR?
(limenka, 22. februar 2018 10:05)

Ti imaš veze sa RočKestijem koliko i sa Dončićem. Idi igraj boćanje.

Dacha

pre 6 godina

Ne znam na osnovu cega mu prognoziraju Finiks bez obzira na redosled pikova kad jos uvek nije bila lutrija za draft 2018!? A drugo smatram da ce Finiks pre da uzme nekog centra jer na spoljnim pozicijama su sasvim dobro popunjeni dok su na centru suplji skroz i tu im definitivno treba neki rising star.

hrvoje

pre 6 godina

Mali je neviđena senzacija u Europi, ali neće biti 1. pick gotovo sigurno, po svim ostalim mockovima je između 3-6. mjesta, kad se odabire 1. pick Ameri više gledaju u budućnost koliki im je "plafon", Ayton je za njih potencijalno generacijski centar kalibar Davisa i Embiida, a onaj Bamba "freak of nature" sa rasponom ruku albatrosa već su ga proglasili nasljednikom Mutomba, Dončiću (koji se najviše dokazao od svih) zamjeraju nedostatak atleticizma i vide ga u najboljem slučaju ko novog Kukoča, mislim da su ka čak i s njim usporedili...

baron

pre 6 godina

Pored Aytona da bude prvi pik, nema sanse. Samo ako su iz Finiksa ludi. Mada, kakva je to organizaccija zadnjih godina sve je moguce.

KoleCZ

pre 6 godina

Gledam Jokić super star ima 17 koševa po utakmici, Šarić solidan igrač ima koš manje s tim da ima u ekipi Embida i Simonsa od kojih cijela NBA radi da pstanu buduči all star igrači....s tim da Šarić u početku sezone se ponovo morao dokazivati i igrao je po par min dok trener nije skužio da mu on mora biti u prvoj. Šarić 9 po postotku slobodnih bacanja u NBA, trice konstantno diže...ne kužim po čemu se Jokić više uzdiže od Šarića? Nemojte mi reći vizija igre, jer Šarića je jedan od inteligentnijih igrača što se tiče košarke i isto ima no look pasove i asiste i Jokić je godinu više u NBA, znači arić po ničemu praktički nije loiji da se tog dečka toliko podcjenjuje.
(milivoj, 22. februar 2018 10:45)

Sve si lepo napisao ali jedno da znas, jokic je lider,on kreira igru,on je igra, kad on nije u sastavu denver gubi, a saric????

jojo

pre 6 godina

@milivoj Ti baš ne pratiš košarku? Ukratko, impakt Jokića na igru tima je mnogo veći. Šarić može da ne igra tekmu i niko neće primetiti, ima ko njegovu poziciju da popuni na isti način. Jokić čini sve igrače boljima i zbog pozicije na terenu otvara mnogo širi spektar mogućnosti u napadu. Šarić je odličan igrač, ali ograničenog uticaja na tim i igru.

Dacha

pre 6 godina

Evo opet pisete bezvezne činjenice. Jokićev impackt je veći kada ne igraju 2 buduće super zvijezde u timu kojima sve mora biti pripremljeno. Drugo vidjeli smo i u Ciboni kada se našalio na finalfour u Beogradu i sada u Philly apsolutno svi igrači govore koliko on ima energije i čini cijelu momčad boljom. I 3. stvar kažete da se ne osjeti u momčadi kada Šarić ne igra.Znači opet pričate napamet neke stvari samo da se vaš uzdigne. Šarić ove sezone ni jednu a prošle sezone samo 1 utakmicu propustio i to zadnju. Nevjerovatno koliko je fizički izdržljiv i koliko igra i u klubu i repki bez prestanka. Rijetko koji igrač može imati takav tempo i ne ozljeđivati se. Također vidjeli smo kada nema EMbida da Šarić uvijek ide preko 20 koševa što je jasno koliko im ima manji učinak kada je sve crncima podređeno. I da Šarić je sa ispod prosječnom Cibonom i svojom energijom podigao cijelu momčad i osvojio ligu. A što je točno i jedna Jokićeva ekipa napravila?? Argumenata nemate a to što bzvz neke neprovjerene činjenice nabrajate to ne uvažavam. S tim da obranu neću uopće spominjati, Šarić koliko god da je spor za brze crnce, svjetlosnu godinu je bolji u obrani za nekretninu Jokića
(milivoj, 22. februar 2018 13:41)

Ovako,niko ne spori da je Saric dobar igrac cak sta vise odlican je igrac i ako ga povrede zaobidju verovatno ce jos vise napredovati ali on nije niti ce ikad biti allstar igrac kao Jokic,nece potpisati ni maksimalni ugovor koji se smesi Jokicu na kraju ove sezone,nikada nece biti glavni igrac svog tima,nema nijedan rekord bilo kluba u kome nastupa a o celom Nba-u da ne pominjemo,niko ga od Nba analiticara ne stavlja u isti kos sa istinskim legendama koje su igrale kosarku u Nba-u za razliku od naseg Jokica,reprezentaciju necu ni da pominjem u ovom slucaju,pricamo samo o klupskoj sceni. Znaci eto ti argumenata koje si trazio pa sam uporedi razliku izmedju njih dvojice.

Stanimir Branimir

pre 6 godina

Da se razumemo, nekoliko meseci pred draft, agencije jednom mesečno osvežavaju mogući redosled na draftu na osnovu trenutnog plasmana NBA klubova i pretpostavke pikova koje bi dobili na lutriji na osnovu plasmana, kao i trenutne forme igrača koji izlaze na draft, tj. onoga kako se rangiraju u tom momentu. To Ameri rade za sve sportove, tako se drži tenzija kod publike. Biće tu još promena svakog meseca.

Prema većini analitičara, Dončić ima najviše šansi da bude prvi pik, ali mogu i drugi faktori da utiču na to. Možda pravo da prva bira ima ekipa kojoj trebaju centri, a ne bekovi...pa onda možda veće šanse imaju DeAnde Ajton kao moderni centar atleta koji radi sve po terenu ili Džeren Džekson kao četvorka.

Na draftu se češće bira potencijal nego trenutni kvalitet. Ne treba zaboraviti da je Dončić beli bek, i da nema fizikalije kao mnogi crni bekovi, i da ima GM-ova kojima će ta stavka biti od ključnog značaja.

Istorija pokazuje da ima draftova kada su mnogi timovi greškom propuštali na draftu bele evropljane zbog predrasuda i što nisu bili dobro skautirani i loše je bio procenjen njihov kvalitet, i sad to visi nad glavom mnogih GM-ova da ne naprave istu grešku sa Dončićem. I veliki je pritisak na Dončiću takođe, mnogo se priča o njemu i ide se iz krajtnosti u krajnos. Neki kažu da je buduća velika zvezda, drugi da će biti promašaj. Mislim da nije bitno koji pik bude, već da dođe u sredinu u kojoj će imati slobodu da igra.

rastaman

pre 6 godina

Mislim da bi bila velika greška da ode u finiks jer je buker vrlo sličan tip igrača samo malo sebičniji a pritom je i nosilac franšize..

antiDebil

pre 6 godina

Haha srebro sa olimpijade a realno nije bio medu top3 vaša igrača takav talent veliki. Da nema Teodosića mađioničara i Bodgana frajera koji će hladno zatrpati koš kada je potrebno, ne bi sigurno medalja bilo
(milivoj, 22. februar 2018 14:13)

Individualni je bolji od vasih igraca zajedno !! Sada ti to sagledas na koji god nacin ili iz kojeg god ugla zelis, to je potpuno nebitno !
Kakav bre Saric, o cemu ti pricas ?

Iskreno

pre 6 godina

Ne verujem da Doncic moze biti prvi pik .Takodje jos uvek Finiks nije taj koji ima prvi pravo izbora .Dosta toga cs se jos promeniti .Meni kao ljubitelja kosarke zivo zanima kako ce se klinac tamo snaci .Trenutno zaista ima jako puno kvalitetnih igraca na bekovskim pozicijama .

Milan

pre 6 godina

Poslednji draftovi su pokazali da se od menadzera NBA klubova mogu ocekivati svakakve gluposti. Eto, prosle godine mediji isforsirali prva dva picka koja normalan covek nikad ne bi uzeo tako visoko. Ruki sezona samo potvrdila moje misljenje. uz to, draft 2017 uopste nije bio tako jak kako su mediji spinovali, bio je dubok, tj dosta odlicnih igraca pa su realno i pikovi 20-30 mogli znacajno pojacati ekipu.
Draft 2018 ce biti plici, ali zato ce timovi koji dobiju na lutriji trljati ruke. Mislim da ima 3-4 superstara u ponudi, Doncic je odmah posle te grupe kao buduci odlican igrac. Ipak, za njega mislim da mu je razvoj ubrzan i da ne moze da se podigne na nivo superstara zbog ogranicenih fizikalija. Ponasanje takodje moze biti problem. Zauzvrat, ima glavu sampiona.
Veliko iznenadjenje ce mi biti ako Ayton i Bagley ne budu prva dva picka. Ayton je ceo paket sa sve novcem od marketinga a Bagley je savrsen igrac za sacramento, ekipa koja ima centra ali nikakvu cetvorku. U slucaju da Finiks prvi bira, prosto je neverovatno da ne uzmu Aytona, verovatnoca je 99,99%. Vec su promasili nekoliko izbora visokog igraca i medijski pritisak ako promase opet bi bio presuda menadzeru.

Један

pre 6 godina

Поредити Јокића и Шарића веома је глупо. Шарић је на својој позицији сјајан играч и без сумње га чека светла будућност. А Јокић.., Јокић је један потпуно нови приступ кошарци и организацији игре који ниједног правог љубитеља игре под обручима не оставља равнодушним. Он је сан сваког тренера, благослов сваког саиграча, он је нападачка машина која помера и исписује нове границе креативности у оквиру НБА кошарке. Он је будућност и лепота игре. Тимске игре.
И глупо га је са било ким поредити. Јер се и на самом његовом лицу и начину његовог понашања види посебност.
Посебност коју немају ни Кари, ни Дурант ни многи други...
Посебност да се прилагоди другима, а остане свој.
Због тога је Јокић нова, будућа звезда. Али не онаква на какве су вас навикли да гледате, већ онаква око које сија читав тим.
А Дончићу срећно, ја га прижељкујем код Богдана у Сакраменту.

hrvoje

pre 6 godina

To je Phoenix stavljen tu kao najlošija ekipa lige tj. ekipa sa najgorim skorom i samim time sa najvećom šansom na lutriji da dobije 1. pick, naravno ne mora značiti ni da će na kraju biti naslabiji (pošto kreće masovno tankiranje), niti da će i ako budu najslabija na lutriji izvući 1. pick, to je sve lutrija, ali trenutno u postocima najbolje šanse ima Phoenix...

Bok

pre 6 godina

Za mene je usporedba bodiroga.. Euroliga danas i prije 10,15 i više godina je smiješno, sad je 100 naj europljana preko.. Atletizam i završetak oko obruca je upitnik i ovo prvo se ne može utrenirati. Usporedba s kukocem je kriva, kukoc je atletski uz dina radu bio daleko ispred ex yu (možda još danilovic dragic, nurkic svaki na svoj nacin).. Ima snimka na YouTube kako toni kuca s slobodnog na ex yu all star.. Ima i kako kuca na ewinga, mourninga.. Ovaj mali nije eksplozivan iako tehnički perfektan.. Bodiroga po meni i to znači paklen igrač al će bit zanimljivo gledat ga u nba

Divos

pre 6 godina

@ tamoneko, 22. februar 2018 12:21

Нисам приметио да је било ко у постовима ниподаштавао Луку, напротив. Сад што људи имају своје мишљење, а и мало се информишу, пробунарају по порталима, и што то иритира оне који су заробљени у свом површном поимању ствари, није њихов проблем.

На престижним кошаркашким универзитетима (одакле ће бити бирани новајлије на драфту) се не игра на "крајње" рекреативном нивоу (неко те слагао), напротив, неки од тих играча који не прођу на драфт са успехом наставе играти у Евро-лиги.

Одакле ти информација да ће они који излазе са универзитета имати "најмање" 3,4 године више од Луке.
То је, због познате оријентације ен-би-еј франшиза, већ неколико година апсолутно немогуће, барем када је у питању првих 10 избора.
На овогодишњем драфту у првих 10 ће бити редом Лукини вршњаци, или да будем прецизан, петорица нешто млађих од Луке, и четворица (Ајтон, Портер, Јанг и Бамба) неколико месеци старијих од Луке, али ту је то, Лукиних годна.

Milan_PT

pre 6 godina

Na svu sreću, Bargnani koga novinar B92 spominje u tekstu nije prošao kod pravih ljubitelja košarke, jer svi znaju Barnjanija...