Subota, 20.01.2018.

22:00

Garinča – od "bogalja" do majstora fudbala i smrti u bedi

Izvor: B92

Garinèa – od "bogalja" do majstora fudbala i smrti u bedi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

Labud Mojsije Ljukovcan

pre 6 godina

Svakako jedan od najboljih driblera svih vremena. Dribleri ce ionako izumreti u modernom fudbalu, kao sto su nestale "desetke". Sad su svi trkaci, dosadni, predvidivi dodavaci prvom do sebe, a treneri su se pretvorili u umisljene filozofe sa "sahovskim" umom. Garinca je iz vremena kada se mnogo vise od samog trcanja, cenila kreativnost, virtuoznost, jer to dribling zaista jeste. Ljudi su nekada dolazili na stadione da bi gledali takve igrace, da bi gledali Garincu, Besta, Stenlija Metjuza, Pelea, Di Stefana, Eusebija, Krojfa, Maradonu, Platinija, da ne nabrajam dalje jer kraja nema. Fudbal je bio narodska igra, a u medjuvremenu je mutirao u ovaj uglavnom negledljivi uzas, gde glavne uloge tumace uglavnom preplaceni, narcisoidni skorojevici.

zoran

pre 6 godina

kad bi probao tu foru sa driblinzima sa recimo Evertonom, mislim da bi imao obe noge jednake.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nenad sm, 21. januar 2018 01:56)

Mogao bi jednom da mu probaci kroz noge, ali posle toga Everton bi mu i porodicu jurio da ih nauci pameti, a Garincu bi poslao na ortopediju.

Sloba

pre 6 godina

Pele nije bio na Garinčinoj sahrani.
Što reče Maradona (koji baš i ne voli nešto Pelea): "Pele ne mora da dođe na svoju sahranu. Na Garinčinu je morao."

Slobodni Klikeri

pre 6 godina

Interesantna stvar,a to je neko iz te generacije koji je igrao sa Garincom 1958. i 1962. i rekao jednom,je da je on tako vesto hodao da se nije ni primecivalo da on ima jednu nogu cak 5-6cm kracu. I zaista jeste tako. Kada pogledate snimak,posebno ovaj drugi,noge mu deluju skroz ok i uopste ne sepa dok hoda. Pa,jos i profi fudbaler,jedan od najboljih ikada i jos sa dve titule prvaka sveta,za svako postovanje.
Inace,Garinca nije bio u nekim bog zna kakvim odnosima sa Peleom. Gajio je i malo ljubomore,mozda i zavisti jer je smatrao da je bolji od Pelea. Pele je jednom zeleo da organizuje dobrotvorni revijalni mec na Marakani,da mu pomogne da se izvuce iz bede i alkohola,medjutim Garinca to nije hteo da prihvati.

kralj

pre 6 godina

Ne mogu da setim ko od Italijanskih velikih trenera je rekao cuvenu recenicu,kad su za nekog igraca rekli da I'ma samo levu nogu(cini mi se Roben)I da nikad nece da bude dobar igrac on I'm je rekao da i Garinca je uvek isao desno I da svi to znaju I da mu to nije smetalo da postane najbolji igrac svih vremena.

Gari Garinca

pre 6 godina

...niti se u svetu fudbala postavlja pitanje ko je najbolji fudbaler to je Maradona.
(nik sloter)

Mozda, ako pratis fudbal od 1986.

PS. Proveri kako se najbolji ikada Diego proveo protiv Dr. Socratesa i ekipe 1982. na Svetskom prvenstvu.

jд123

pre 6 godina

Sada bi mu noge polomili da se ovako zeza sa loptom.
(Titus Pullo, 21. januar 2018 00:21)

Сада су играчи пуно више заштићени. Погледај старе снимке како су Пелеа гонили по терену, не да му одузму лопту, него да га поломе. Данас се такви покушаји кажњавају црвеним.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 6 godina

Garinca je igrao u Beogradu kad je Botafogo gostovao na Zvezinom.Izludeo je Milicevica tada reprezentativnog beka Zvezde.Zajedno sa Peleom pravio je cuda!

Ja

pre 6 godina

Tu sam, blizu po godinama, ali je majstora većih od Garinče u driblingu, bilo s ove strane Atlantika, a naročito, i van konkurencije najbolji na svetu - "krivonogi" Šekularac! Univerzalni dribler, u svim smerovima, za razliku od vrhunskog driblera u trku - Džajića, ili nenadmašnog driblera "na petoparcu" - Ivice Osima.
Svi ostali, poput umetnika Bore Đorđevića, Vladice Kovačevića, Vukotića, Savićevića, Stojkovića.., nisu ni do kolena prvoj trojici!!!
(Kvazimodo Sorabius, 21. januar 2018 04:17)
Sekularac???
Mora da je lepo biti ti. Mozak na pasu i milina.

b.

pre 6 godina

Koliko se secam karijeru mu je unistio neki doktor koji mu je lose namestio koleno nakon jednog starta. Posle toga vise nije bio isti a mislim da se tada i propio. Uz Dzordza Besta jedna od najsjajnijih i najtuznijih prica u isto vreme.

Nekako s’ proleca

pre 6 godina

Da niste okacili clanak ne bih se nikad setio sam da pogledam neki njegov video. A vazi za jednog od najboljih svih vremena! Hvala b92!

Ante

pre 6 godina

Najbolji dribler svih vremena.
Moj osobni izbor top 3 svih vremena:
1. Garincha
2. Maradona
3. Pele

A onda dalje
4. Zidane
5. Messi
6. Ronaldo
7. Ronaldinjo
8. Gullit
9. Van Basten
10. George Best

Kvazimodo Sorabius

pre 6 godina

Tu sam, blizu po godinama, ali je majstora većih od Garinče u driblingu, bilo s ove strane Atlantika, a naročito, i van konkurencije najbolji na svetu - "krivonogi" Šekularac! Univerzalni dribler, u svim smerovima, za razliku od vrhunskog driblera u trku - Džajića, ili nenadmašnog driblera "na petoparcu" - Ivice Osima.
Svi ostali, poput umetnika Bore Đorđevića, Vladice Kovačevića, Vukotića, Savićevića, Stojkovića.., nisu ni do kolena prvoj trojici!!!

Negativni

pre 6 godina

Mozda je tada bio to sto je bio. Gledajuci dooosta klipova jos od ranije, mnooogo fudbalera se pojavilo kasnije koji su bili veci ‘madjionicari’. Pa na Balkanu sigurno su ovaj kvalitet ako ne i bolji imali Piksi, Dzaja, Savicevic...Ako sada ovako pricamo o njemu, sta cemo za 20-30 godina pricati o Ronaldinju kao dribleru, Mesiju...A, pogotovo Ronaldinju koji uopsteno nije bolji igrac od Mesija, niti je toliko dugo trajao, ali sto se tice driblinga tu je sigurno ispred. Smatram da bi i Mesi mogao sa loptom sto je radio Ronaldinjo, tipa da prebacuje 2 igraca i da ih vozi tako, ali niko nikada nije imao niti ce imati dugo tu draz i taj osmeh i tu zedj za fudbalom kao igrom. Ronaldinjo nije bio tu da igra sad ne znam ni ja sta, on je tu bio da se zabavlja i da druge zabavlja. Njega sruse on se smeje, opet ga sruse on se opet smeje. Nije se bunio, svadjao, on je opet samo opet uzimao loptu i nastavljao. Cini mi se da i Bekam ima oko 2cm kracu levu nogu, kazu da zato i moze da se nakrivi onako pri slobodnjaku i da uopste u tome ima i pomoc pri sutevima. Takodje jedan majstor, ne driblinga nego uopste fudbala. Kako god, svaka cast ovom majstoru.
(kako da ne, 20. januar 2018 23:25

Džesi Ovens je 1936. trčao 10 sekundi na 100m i skakao skoro 8 metara u opancima i bez dopinga. Zamisli šta bi tek bilo da je imao današnju opremu i medicinu, kao i način treniranja gde čitav tim stručnjaka stoji iza tebe. Talenat je talenat, uvek i svugde. Garinča bi i danas bio najbolji.

neutralni felsh

pre 6 godina

svaki tim pored majstora sa loptom mora da ima jednog igraca tipa Matic.Uvek su se cenili dobri zadnji vezni igraci ne samo sada jer ono sto oni rade na terenu mozda nije atraktivno ali je mnogo korisno.
(Back in Black, 20. januar 2018 23:49)


kratko i jasno. vrlo odgovorna pozicija sa obavezom saradnje i povezivanja izmedju dve linije u ekipi, u oba pravca, i napad i odbrana. a u oba slucaja kad se zabrlja i kad ne ide cesto polazi bas od njega.
zanimljivo je da kad uparis 2 zadnja vezna vrlo izgubis na brzini a skoro nista ne dobijes na stabilnosti igre. dobro samo za bunker i nista vise. jedino je anceloti u milanu uspevao da od toga napravi i napadacku igru, onom njegovom cuvenom "bozicnom jelkom" - sa 2 vezna. gatuzo i neko sa mozgom ;)

Titus Pullo

pre 6 godina

Malo je i previse driblao, islo se vise na soliranje bez previse timskih akcija. A zanimljivo je i da nije bilo puno klizecih i saplitanja vec ako te predribla ili je brzi onda ga puste da ode. Sada bi mu noge polomili da se ovako zeza sa loptom.

Rokatanski

pre 6 godina

Kažu da je uvek driblovao na desnu stranu i da su svi bekovi (njegovi čuvari) to znali. Jedino nisu nikada mogli da procene kada će da krene u dribling, valjda je ta "kraća noga" zbunjivala svakog beka koji ga je čuvao pa ih je na čudesan način prelazio. Bio je jedan od najboljih krila svih vremena, a mnogi fudbalski stručnjaci pa čak i sam Pele tvrdili su da je sastav iz 1958. bio najbolji u istoriji fudbala. Da se podsetimo tog tima: Žilmar, Đalma Santos, Nilton Santos, Zito, Belini, Orlando, Garinča, Didi, Vava, Pele, Zagalo. Pozdrav!

neutralni felsh

pre 6 godina

Затвориш му десну ногу и десну страну и готов је. Само у десно иде.
(Педро, 20. januar 2018 23:11)


cini mi se da je bas ovakvim ekspertima najvise voleo da proteruje loptu kroz noge. vidis da niko ne sme da se lepi za njega, ili da ga "zatvara", bas zato sto su se vec opekli i bili izdriblani, bas zato sto mister garincha ovako naivno izgleda - a iscima te i predribla i iskoristi tvoju energiju da bi te prosao, jer ne igra na snagu i guranje nego drcno i pozitivno bezobrazno, na "driblersku provokaciju"
stara juznjacka fora: ceka te da uletis, ili te zeza i cima da se postavljas, da mu "zatvaras desnu nogu" kao ovaj bek sa pocetka price sto ga je duplo izdriblao... da ne pomisli da je prvi put bilo slucajno ;)
dakle, jeste da cesto dribla i rola loptu skroz nerezonski - ali to ga ne sprecava da te u trenutku napravi na koalu. zapravo, ovakvi igraci jedva cekaju da se postavis sablonski (da mu "zatvaras" pravac) jer oni prvi ne igraju po sablonu, boli ih uvo za pravac, prvi cilj im je da steknu psiholosku prednost, da se ne bi lepio za njega, da on stekne inicijativu u potezu. to je brazilska skola, od garince do sokratesa, romarija, ronaldinja, nejmara, ali taj tip je danas univerzalan i nevezan za napadacku poziciju (obrati npr. paznju na busketsa kad ima loptu) mada nesto manje izrazen, jer se igra brze u polju, moras se brze resavati lopte, kao posledica duple defanzivne markacije - udvajanje je skoro obavezna lektira. ali opstaje u malom fudbalu. stavis takvog cicu na zadnjeg veznog i sa 4 namazana klinca ima da pune vrlo jake i uograne ekipe, pune takvih sto "znaju da zatvaraju".

kako da ne

pre 6 godina

Mozda je tada bio to sto je bio. Gledajuci dooosta klipova jos od ranije, mnooogo fudbalera se pojavilo kasnije koji su bili veci ‘madjionicari’. Pa na Balkanu sigurno su ovaj kvalitet ako ne i bolji imali Piksi, Dzaja, Savicevic...Ako sada ovako pricamo o njemu, sta cemo za 20-30 godina pricati o Ronaldinju kao dribleru, Mesiju...A, pogotovo Ronaldinju koji uopsteno nije bolji igrac od Mesija, niti je toliko dugo trajao, ali sto se tice driblinga tu je sigurno ispred. Smatram da bi i Mesi mogao sa loptom sto je radio Ronaldinjo, tipa da prebacuje 2 igraca i da ih vozi tako, ali niko nikada nije imao niti ce imati dugo tu draz i taj osmeh i tu zedj za fudbalom kao igrom. Ronaldinjo nije bio tu da igra sad ne znam ni ja sta, on je tu bio da se zabavlja i da druge zabavlja. Njega sruse on se smeje, opet ga sruse on se opet smeje. Nije se bunio, svadjao, on je opet samo opet uzimao loptu i nastavljao. Cini mi se da i Bekam ima oko 2cm kracu levu nogu, kazu da zato i moze da se nakrivi onako pri slobodnjaku i da uopste u tome ima i pomoc pri sutevima. Takodje jedan majstor, ne driblinga nego uopste fudbala. Kako god, svaka cast ovom majstoru, kao i dosta Brazilaca otisao je na neslavan nacin zbog para koje ih udare. Velika je to zar i zelja bila kada je pored svega toga uopste dosao do zvanja fudbaler, a pogotovo da je jos u vrhu sveta. Svaka cast i slava coveku.

Pele

pre 6 godina

@ Педро, 20. januar 2018 23:11

"Затвориш му десну ногу и десну страну и готов је. Само у десно иде."

Da se ja pitam, a hvala Bogu, ne pitam se, ja bih tebe za selektora.

PS: jel` si ostao ziv?!

nik sloter

pre 6 godina

Ne postavlja se pitanje u Brazilu ko je najveći i najvoljeniji sportista!To je Ajrton Sena,niti se u svetu fudbala postavlja pitanje ko je najbolji fudbaler to je Maradona.Jedino pitanje koje se postavlja u Brazilu je ko je bolji fudbaler Pele ili Garinča!

Back in Black

pre 6 godina

Mnogi Brazilci ne smatraju Pelea kao najboljeg vec bas Garincu.Samo sto je Garinca bio drugaciji karakter nije ga interesovala slava i nije ziveo sportskim zivotom i zbog toga se tako malo prica o njemu.

Robin Hood

pre 6 godina

Kazu da mu je jedna noga bila kraca par santimetara od druge, negde se moze videti 3cm negde 5cm, i da je pored tog hendikepa bio strahovito brz. Secam se nekih snimaka sto mi je cale pokazivao covek je imao foru stane lopta izmedju nogu a on kao da cima da ce da krene u stranu gde mu je noga kraca ( a inace se samo oslanja na tu nogu ) a igrac koji ga cuva pada na " fintu " svaki put fenomenalno ! Uvek mi je bio u glavi taj potez, jednostavno me je odusevio.

Back in Black

pre 6 godina

Sve je manje ovakve lepote u fudbalu, sad se cene jaki igrači i samo dodavači, tipa Matić...
(Rozenkranc, 20. januar 2018 23:31)
Batice svaki tim pored majstora sa loptom mora da ima jednog igraca tipa Matic.Uvek su se cenili dobri zadnji vezni igraci ne samo sada jer ono sto oni rade na terenu mozda nije atraktivno ali je mnogo korisno.

DankanPD

pre 6 godina

Moj pokojni deda je govorio bratu i meni kad smo bili klinci kako je Garinča za njega jedan od najboljih igrača, prepričavao nam njegove poteze i golove... Tada je bilo teško povjerovati da je postojao takav igrač i fudbal kao planetarni fudbal... Deda je znao da procijeni kvalitet igrača, čovjeka i fudbalera.

biciklo nije moje.... uuuuzi ga za uspomenu!

pre 6 godina

Znao sam da je bio uz Pelea jedan od najvećih, ali nisam da je imao tako težak život i tužnu sudbinu na kraju...

Milos

pre 6 godina

Garinca,Didi,Vava,Pele i Zagalo. Aleksandar Dika Stojanovic bivsi golman Radnickog Kg.kasnije zvezde je nadimak "Dika",dobio od oca koji je bio odusevljen Didijem ali se u sumadiji nadimak malo uprilagodio u "Diku".

biciklo nije moje.... uuuuzi ga za uspomenu!

pre 6 godina

Znao sam da je bio uz Pelea jedan od najvećih, ali nisam da je imao tako težak život i tužnu sudbinu na kraju...

Rokatanski

pre 6 godina

Kažu da je uvek driblovao na desnu stranu i da su svi bekovi (njegovi čuvari) to znali. Jedino nisu nikada mogli da procene kada će da krene u dribling, valjda je ta "kraća noga" zbunjivala svakog beka koji ga je čuvao pa ih je na čudesan način prelazio. Bio je jedan od najboljih krila svih vremena, a mnogi fudbalski stručnjaci pa čak i sam Pele tvrdili su da je sastav iz 1958. bio najbolji u istoriji fudbala. Da se podsetimo tog tima: Žilmar, Đalma Santos, Nilton Santos, Zito, Belini, Orlando, Garinča, Didi, Vava, Pele, Zagalo. Pozdrav!

DankanPD

pre 6 godina

Moj pokojni deda je govorio bratu i meni kad smo bili klinci kako je Garinča za njega jedan od najboljih igrača, prepričavao nam njegove poteze i golove... Tada je bilo teško povjerovati da je postojao takav igrač i fudbal kao planetarni fudbal... Deda je znao da procijeni kvalitet igrača, čovjeka i fudbalera.

Back in Black

pre 6 godina

Mnogi Brazilci ne smatraju Pelea kao najboljeg vec bas Garincu.Samo sto je Garinca bio drugaciji karakter nije ga interesovala slava i nije ziveo sportskim zivotom i zbog toga se tako malo prica o njemu.

Robin Hood

pre 6 godina

Kazu da mu je jedna noga bila kraca par santimetara od druge, negde se moze videti 3cm negde 5cm, i da je pored tog hendikepa bio strahovito brz. Secam se nekih snimaka sto mi je cale pokazivao covek je imao foru stane lopta izmedju nogu a on kao da cima da ce da krene u stranu gde mu je noga kraca ( a inace se samo oslanja na tu nogu ) a igrac koji ga cuva pada na " fintu " svaki put fenomenalno ! Uvek mi je bio u glavi taj potez, jednostavno me je odusevio.

neutralni felsh

pre 6 godina

Затвориш му десну ногу и десну страну и готов је. Само у десно иде.
(Педро, 20. januar 2018 23:11)


cini mi se da je bas ovakvim ekspertima najvise voleo da proteruje loptu kroz noge. vidis da niko ne sme da se lepi za njega, ili da ga "zatvara", bas zato sto su se vec opekli i bili izdriblani, bas zato sto mister garincha ovako naivno izgleda - a iscima te i predribla i iskoristi tvoju energiju da bi te prosao, jer ne igra na snagu i guranje nego drcno i pozitivno bezobrazno, na "driblersku provokaciju"
stara juznjacka fora: ceka te da uletis, ili te zeza i cima da se postavljas, da mu "zatvaras desnu nogu" kao ovaj bek sa pocetka price sto ga je duplo izdriblao... da ne pomisli da je prvi put bilo slucajno ;)
dakle, jeste da cesto dribla i rola loptu skroz nerezonski - ali to ga ne sprecava da te u trenutku napravi na koalu. zapravo, ovakvi igraci jedva cekaju da se postavis sablonski (da mu "zatvaras" pravac) jer oni prvi ne igraju po sablonu, boli ih uvo za pravac, prvi cilj im je da steknu psiholosku prednost, da se ne bi lepio za njega, da on stekne inicijativu u potezu. to je brazilska skola, od garince do sokratesa, romarija, ronaldinja, nejmara, ali taj tip je danas univerzalan i nevezan za napadacku poziciju (obrati npr. paznju na busketsa kad ima loptu) mada nesto manje izrazen, jer se igra brze u polju, moras se brze resavati lopte, kao posledica duple defanzivne markacije - udvajanje je skoro obavezna lektira. ali opstaje u malom fudbalu. stavis takvog cicu na zadnjeg veznog i sa 4 namazana klinca ima da pune vrlo jake i uograne ekipe, pune takvih sto "znaju da zatvaraju".

Negativni

pre 6 godina

Mozda je tada bio to sto je bio. Gledajuci dooosta klipova jos od ranije, mnooogo fudbalera se pojavilo kasnije koji su bili veci ‘madjionicari’. Pa na Balkanu sigurno su ovaj kvalitet ako ne i bolji imali Piksi, Dzaja, Savicevic...Ako sada ovako pricamo o njemu, sta cemo za 20-30 godina pricati o Ronaldinju kao dribleru, Mesiju...A, pogotovo Ronaldinju koji uopsteno nije bolji igrac od Mesija, niti je toliko dugo trajao, ali sto se tice driblinga tu je sigurno ispred. Smatram da bi i Mesi mogao sa loptom sto je radio Ronaldinjo, tipa da prebacuje 2 igraca i da ih vozi tako, ali niko nikada nije imao niti ce imati dugo tu draz i taj osmeh i tu zedj za fudbalom kao igrom. Ronaldinjo nije bio tu da igra sad ne znam ni ja sta, on je tu bio da se zabavlja i da druge zabavlja. Njega sruse on se smeje, opet ga sruse on se opet smeje. Nije se bunio, svadjao, on je opet samo opet uzimao loptu i nastavljao. Cini mi se da i Bekam ima oko 2cm kracu levu nogu, kazu da zato i moze da se nakrivi onako pri slobodnjaku i da uopste u tome ima i pomoc pri sutevima. Takodje jedan majstor, ne driblinga nego uopste fudbala. Kako god, svaka cast ovom majstoru.
(kako da ne, 20. januar 2018 23:25

Džesi Ovens je 1936. trčao 10 sekundi na 100m i skakao skoro 8 metara u opancima i bez dopinga. Zamisli šta bi tek bilo da je imao današnju opremu i medicinu, kao i način treniranja gde čitav tim stručnjaka stoji iza tebe. Talenat je talenat, uvek i svugde. Garinča bi i danas bio najbolji.

Pele

pre 6 godina

@ Педро, 20. januar 2018 23:11

"Затвориш му десну ногу и десну страну и готов је. Само у десно иде."

Da se ja pitam, a hvala Bogu, ne pitam se, ja bih tebe za selektora.

PS: jel` si ostao ziv?!

Milos

pre 6 godina

Garinca,Didi,Vava,Pele i Zagalo. Aleksandar Dika Stojanovic bivsi golman Radnickog Kg.kasnije zvezde je nadimak "Dika",dobio od oca koji je bio odusevljen Didijem ali se u sumadiji nadimak malo uprilagodio u "Diku".

Back in Black

pre 6 godina

Sve je manje ovakve lepote u fudbalu, sad se cene jaki igrači i samo dodavači, tipa Matić...
(Rozenkranc, 20. januar 2018 23:31)
Batice svaki tim pored majstora sa loptom mora da ima jednog igraca tipa Matic.Uvek su se cenili dobri zadnji vezni igraci ne samo sada jer ono sto oni rade na terenu mozda nije atraktivno ali je mnogo korisno.

nik sloter

pre 6 godina

Ne postavlja se pitanje u Brazilu ko je najveći i najvoljeniji sportista!To je Ajrton Sena,niti se u svetu fudbala postavlja pitanje ko je najbolji fudbaler to je Maradona.Jedino pitanje koje se postavlja u Brazilu je ko je bolji fudbaler Pele ili Garinča!

Nekako s’ proleca

pre 6 godina

Da niste okacili clanak ne bih se nikad setio sam da pogledam neki njegov video. A vazi za jednog od najboljih svih vremena! Hvala b92!

neutralni felsh

pre 6 godina

svaki tim pored majstora sa loptom mora da ima jednog igraca tipa Matic.Uvek su se cenili dobri zadnji vezni igraci ne samo sada jer ono sto oni rade na terenu mozda nije atraktivno ali je mnogo korisno.
(Back in Black, 20. januar 2018 23:49)


kratko i jasno. vrlo odgovorna pozicija sa obavezom saradnje i povezivanja izmedju dve linije u ekipi, u oba pravca, i napad i odbrana. a u oba slucaja kad se zabrlja i kad ne ide cesto polazi bas od njega.
zanimljivo je da kad uparis 2 zadnja vezna vrlo izgubis na brzini a skoro nista ne dobijes na stabilnosti igre. dobro samo za bunker i nista vise. jedino je anceloti u milanu uspevao da od toga napravi i napadacku igru, onom njegovom cuvenom "bozicnom jelkom" - sa 2 vezna. gatuzo i neko sa mozgom ;)

b.

pre 6 godina

Koliko se secam karijeru mu je unistio neki doktor koji mu je lose namestio koleno nakon jednog starta. Posle toga vise nije bio isti a mislim da se tada i propio. Uz Dzordza Besta jedna od najsjajnijih i najtuznijih prica u isto vreme.

kako da ne

pre 6 godina

Mozda je tada bio to sto je bio. Gledajuci dooosta klipova jos od ranije, mnooogo fudbalera se pojavilo kasnije koji su bili veci ‘madjionicari’. Pa na Balkanu sigurno su ovaj kvalitet ako ne i bolji imali Piksi, Dzaja, Savicevic...Ako sada ovako pricamo o njemu, sta cemo za 20-30 godina pricati o Ronaldinju kao dribleru, Mesiju...A, pogotovo Ronaldinju koji uopsteno nije bolji igrac od Mesija, niti je toliko dugo trajao, ali sto se tice driblinga tu je sigurno ispred. Smatram da bi i Mesi mogao sa loptom sto je radio Ronaldinjo, tipa da prebacuje 2 igraca i da ih vozi tako, ali niko nikada nije imao niti ce imati dugo tu draz i taj osmeh i tu zedj za fudbalom kao igrom. Ronaldinjo nije bio tu da igra sad ne znam ni ja sta, on je tu bio da se zabavlja i da druge zabavlja. Njega sruse on se smeje, opet ga sruse on se opet smeje. Nije se bunio, svadjao, on je opet samo opet uzimao loptu i nastavljao. Cini mi se da i Bekam ima oko 2cm kracu levu nogu, kazu da zato i moze da se nakrivi onako pri slobodnjaku i da uopste u tome ima i pomoc pri sutevima. Takodje jedan majstor, ne driblinga nego uopste fudbala. Kako god, svaka cast ovom majstoru, kao i dosta Brazilaca otisao je na neslavan nacin zbog para koje ih udare. Velika je to zar i zelja bila kada je pored svega toga uopste dosao do zvanja fudbaler, a pogotovo da je jos u vrhu sveta. Svaka cast i slava coveku.

Titus Pullo

pre 6 godina

Malo je i previse driblao, islo se vise na soliranje bez previse timskih akcija. A zanimljivo je i da nije bilo puno klizecih i saplitanja vec ako te predribla ili je brzi onda ga puste da ode. Sada bi mu noge polomili da se ovako zeza sa loptom.

kralj

pre 6 godina

Ne mogu da setim ko od Italijanskih velikih trenera je rekao cuvenu recenicu,kad su za nekog igraca rekli da I'ma samo levu nogu(cini mi se Roben)I da nikad nece da bude dobar igrac on I'm je rekao da i Garinca je uvek isao desno I da svi to znaju I da mu to nije smetalo da postane najbolji igrac svih vremena.

Slobodni Klikeri

pre 6 godina

Interesantna stvar,a to je neko iz te generacije koji je igrao sa Garincom 1958. i 1962. i rekao jednom,je da je on tako vesto hodao da se nije ni primecivalo da on ima jednu nogu cak 5-6cm kracu. I zaista jeste tako. Kada pogledate snimak,posebno ovaj drugi,noge mu deluju skroz ok i uopste ne sepa dok hoda. Pa,jos i profi fudbaler,jedan od najboljih ikada i jos sa dve titule prvaka sveta,za svako postovanje.
Inace,Garinca nije bio u nekim bog zna kakvim odnosima sa Peleom. Gajio je i malo ljubomore,mozda i zavisti jer je smatrao da je bolji od Pelea. Pele je jednom zeleo da organizuje dobrotvorni revijalni mec na Marakani,da mu pomogne da se izvuce iz bede i alkohola,medjutim Garinca to nije hteo da prihvati.

jд123

pre 6 godina

Sada bi mu noge polomili da se ovako zeza sa loptom.
(Titus Pullo, 21. januar 2018 00:21)

Сада су играчи пуно више заштићени. Погледај старе снимке како су Пелеа гонили по терену, не да му одузму лопту, него да га поломе. Данас се такви покушаји кажњавају црвеним.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 6 godina

Garinca je igrao u Beogradu kad je Botafogo gostovao na Zvezinom.Izludeo je Milicevica tada reprezentativnog beka Zvezde.Zajedno sa Peleom pravio je cuda!

Kvazimodo Sorabius

pre 6 godina

Tu sam, blizu po godinama, ali je majstora većih od Garinče u driblingu, bilo s ove strane Atlantika, a naročito, i van konkurencije najbolji na svetu - "krivonogi" Šekularac! Univerzalni dribler, u svim smerovima, za razliku od vrhunskog driblera u trku - Džajića, ili nenadmašnog driblera "na petoparcu" - Ivice Osima.
Svi ostali, poput umetnika Bore Đorđevića, Vladice Kovačevića, Vukotića, Savićevića, Stojkovića.., nisu ni do kolena prvoj trojici!!!

Sloba

pre 6 godina

Pele nije bio na Garinčinoj sahrani.
Što reče Maradona (koji baš i ne voli nešto Pelea): "Pele ne mora da dođe na svoju sahranu. Na Garinčinu je morao."

Gari Garinca

pre 6 godina

...niti se u svetu fudbala postavlja pitanje ko je najbolji fudbaler to je Maradona.
(nik sloter)

Mozda, ako pratis fudbal od 1986.

PS. Proveri kako se najbolji ikada Diego proveo protiv Dr. Socratesa i ekipe 1982. na Svetskom prvenstvu.

Ante

pre 6 godina

Najbolji dribler svih vremena.
Moj osobni izbor top 3 svih vremena:
1. Garincha
2. Maradona
3. Pele

A onda dalje
4. Zidane
5. Messi
6. Ronaldo
7. Ronaldinjo
8. Gullit
9. Van Basten
10. George Best

Ja

pre 6 godina

Tu sam, blizu po godinama, ali je majstora većih od Garinče u driblingu, bilo s ove strane Atlantika, a naročito, i van konkurencije najbolji na svetu - "krivonogi" Šekularac! Univerzalni dribler, u svim smerovima, za razliku od vrhunskog driblera u trku - Džajića, ili nenadmašnog driblera "na petoparcu" - Ivice Osima.
Svi ostali, poput umetnika Bore Đorđevića, Vladice Kovačevića, Vukotića, Savićevića, Stojkovića.., nisu ni do kolena prvoj trojici!!!
(Kvazimodo Sorabius, 21. januar 2018 04:17)
Sekularac???
Mora da je lepo biti ti. Mozak na pasu i milina.

Labud Mojsije Ljukovcan

pre 6 godina

Svakako jedan od najboljih driblera svih vremena. Dribleri ce ionako izumreti u modernom fudbalu, kao sto su nestale "desetke". Sad su svi trkaci, dosadni, predvidivi dodavaci prvom do sebe, a treneri su se pretvorili u umisljene filozofe sa "sahovskim" umom. Garinca je iz vremena kada se mnogo vise od samog trcanja, cenila kreativnost, virtuoznost, jer to dribling zaista jeste. Ljudi su nekada dolazili na stadione da bi gledali takve igrace, da bi gledali Garincu, Besta, Stenlija Metjuza, Pelea, Di Stefana, Eusebija, Krojfa, Maradonu, Platinija, da ne nabrajam dalje jer kraja nema. Fudbal je bio narodska igra, a u medjuvremenu je mutirao u ovaj uglavnom negledljivi uzas, gde glavne uloge tumace uglavnom preplaceni, narcisoidni skorojevici.

zoran

pre 6 godina

kad bi probao tu foru sa driblinzima sa recimo Evertonom, mislim da bi imao obe noge jednake.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nenad sm, 21. januar 2018 01:56)

Mogao bi jednom da mu probaci kroz noge, ali posle toga Everton bi mu i porodicu jurio da ih nauci pameti, a Garincu bi poslao na ortopediju.

nik sloter

pre 6 godina

Ne postavlja se pitanje u Brazilu ko je najveći i najvoljeniji sportista!To je Ajrton Sena,niti se u svetu fudbala postavlja pitanje ko je najbolji fudbaler to je Maradona.Jedino pitanje koje se postavlja u Brazilu je ko je bolji fudbaler Pele ili Garinča!

Ante

pre 6 godina

Najbolji dribler svih vremena.
Moj osobni izbor top 3 svih vremena:
1. Garincha
2. Maradona
3. Pele

A onda dalje
4. Zidane
5. Messi
6. Ronaldo
7. Ronaldinjo
8. Gullit
9. Van Basten
10. George Best

kako da ne

pre 6 godina

Mozda je tada bio to sto je bio. Gledajuci dooosta klipova jos od ranije, mnooogo fudbalera se pojavilo kasnije koji su bili veci ‘madjionicari’. Pa na Balkanu sigurno su ovaj kvalitet ako ne i bolji imali Piksi, Dzaja, Savicevic...Ako sada ovako pricamo o njemu, sta cemo za 20-30 godina pricati o Ronaldinju kao dribleru, Mesiju...A, pogotovo Ronaldinju koji uopsteno nije bolji igrac od Mesija, niti je toliko dugo trajao, ali sto se tice driblinga tu je sigurno ispred. Smatram da bi i Mesi mogao sa loptom sto je radio Ronaldinjo, tipa da prebacuje 2 igraca i da ih vozi tako, ali niko nikada nije imao niti ce imati dugo tu draz i taj osmeh i tu zedj za fudbalom kao igrom. Ronaldinjo nije bio tu da igra sad ne znam ni ja sta, on je tu bio da se zabavlja i da druge zabavlja. Njega sruse on se smeje, opet ga sruse on se opet smeje. Nije se bunio, svadjao, on je opet samo opet uzimao loptu i nastavljao. Cini mi se da i Bekam ima oko 2cm kracu levu nogu, kazu da zato i moze da se nakrivi onako pri slobodnjaku i da uopste u tome ima i pomoc pri sutevima. Takodje jedan majstor, ne driblinga nego uopste fudbala. Kako god, svaka cast ovom majstoru, kao i dosta Brazilaca otisao je na neslavan nacin zbog para koje ih udare. Velika je to zar i zelja bila kada je pored svega toga uopste dosao do zvanja fudbaler, a pogotovo da je jos u vrhu sveta. Svaka cast i slava coveku.

Ja

pre 6 godina

Tu sam, blizu po godinama, ali je majstora većih od Garinče u driblingu, bilo s ove strane Atlantika, a naročito, i van konkurencije najbolji na svetu - "krivonogi" Šekularac! Univerzalni dribler, u svim smerovima, za razliku od vrhunskog driblera u trku - Džajića, ili nenadmašnog driblera "na petoparcu" - Ivice Osima.
Svi ostali, poput umetnika Bore Đorđevića, Vladice Kovačevića, Vukotića, Savićevića, Stojkovića.., nisu ni do kolena prvoj trojici!!!
(Kvazimodo Sorabius, 21. januar 2018 04:17)
Sekularac???
Mora da je lepo biti ti. Mozak na pasu i milina.

Titus Pullo

pre 6 godina

Malo je i previse driblao, islo se vise na soliranje bez previse timskih akcija. A zanimljivo je i da nije bilo puno klizecih i saplitanja vec ako te predribla ili je brzi onda ga puste da ode. Sada bi mu noge polomili da se ovako zeza sa loptom.

Kvazimodo Sorabius

pre 6 godina

Tu sam, blizu po godinama, ali je majstora većih od Garinče u driblingu, bilo s ove strane Atlantika, a naročito, i van konkurencije najbolji na svetu - "krivonogi" Šekularac! Univerzalni dribler, u svim smerovima, za razliku od vrhunskog driblera u trku - Džajića, ili nenadmašnog driblera "na petoparcu" - Ivice Osima.
Svi ostali, poput umetnika Bore Đorđevića, Vladice Kovačevića, Vukotića, Savićevića, Stojkovića.., nisu ni do kolena prvoj trojici!!!

Back in Black

pre 6 godina

Sve je manje ovakve lepote u fudbalu, sad se cene jaki igrači i samo dodavači, tipa Matić...
(Rozenkranc, 20. januar 2018 23:31)
Batice svaki tim pored majstora sa loptom mora da ima jednog igraca tipa Matic.Uvek su se cenili dobri zadnji vezni igraci ne samo sada jer ono sto oni rade na terenu mozda nije atraktivno ali je mnogo korisno.

neutralni felsh

pre 6 godina

Затвориш му десну ногу и десну страну и готов је. Само у десно иде.
(Педро, 20. januar 2018 23:11)


cini mi se da je bas ovakvim ekspertima najvise voleo da proteruje loptu kroz noge. vidis da niko ne sme da se lepi za njega, ili da ga "zatvara", bas zato sto su se vec opekli i bili izdriblani, bas zato sto mister garincha ovako naivno izgleda - a iscima te i predribla i iskoristi tvoju energiju da bi te prosao, jer ne igra na snagu i guranje nego drcno i pozitivno bezobrazno, na "driblersku provokaciju"
stara juznjacka fora: ceka te da uletis, ili te zeza i cima da se postavljas, da mu "zatvaras desnu nogu" kao ovaj bek sa pocetka price sto ga je duplo izdriblao... da ne pomisli da je prvi put bilo slucajno ;)
dakle, jeste da cesto dribla i rola loptu skroz nerezonski - ali to ga ne sprecava da te u trenutku napravi na koalu. zapravo, ovakvi igraci jedva cekaju da se postavis sablonski (da mu "zatvaras" pravac) jer oni prvi ne igraju po sablonu, boli ih uvo za pravac, prvi cilj im je da steknu psiholosku prednost, da se ne bi lepio za njega, da on stekne inicijativu u potezu. to je brazilska skola, od garince do sokratesa, romarija, ronaldinja, nejmara, ali taj tip je danas univerzalan i nevezan za napadacku poziciju (obrati npr. paznju na busketsa kad ima loptu) mada nesto manje izrazen, jer se igra brze u polju, moras se brze resavati lopte, kao posledica duple defanzivne markacije - udvajanje je skoro obavezna lektira. ali opstaje u malom fudbalu. stavis takvog cicu na zadnjeg veznog i sa 4 namazana klinca ima da pune vrlo jake i uograne ekipe, pune takvih sto "znaju da zatvaraju".

DankanPD

pre 6 godina

Moj pokojni deda je govorio bratu i meni kad smo bili klinci kako je Garinča za njega jedan od najboljih igrača, prepričavao nam njegove poteze i golove... Tada je bilo teško povjerovati da je postojao takav igrač i fudbal kao planetarni fudbal... Deda je znao da procijeni kvalitet igrača, čovjeka i fudbalera.

biciklo nije moje.... uuuuzi ga za uspomenu!

pre 6 godina

Znao sam da je bio uz Pelea jedan od najvećih, ali nisam da je imao tako težak život i tužnu sudbinu na kraju...

Rokatanski

pre 6 godina

Kažu da je uvek driblovao na desnu stranu i da su svi bekovi (njegovi čuvari) to znali. Jedino nisu nikada mogli da procene kada će da krene u dribling, valjda je ta "kraća noga" zbunjivala svakog beka koji ga je čuvao pa ih je na čudesan način prelazio. Bio je jedan od najboljih krila svih vremena, a mnogi fudbalski stručnjaci pa čak i sam Pele tvrdili su da je sastav iz 1958. bio najbolji u istoriji fudbala. Da se podsetimo tog tima: Žilmar, Đalma Santos, Nilton Santos, Zito, Belini, Orlando, Garinča, Didi, Vava, Pele, Zagalo. Pozdrav!

Back in Black

pre 6 godina

Mnogi Brazilci ne smatraju Pelea kao najboljeg vec bas Garincu.Samo sto je Garinca bio drugaciji karakter nije ga interesovala slava i nije ziveo sportskim zivotom i zbog toga se tako malo prica o njemu.

Milos

pre 6 godina

Garinca,Didi,Vava,Pele i Zagalo. Aleksandar Dika Stojanovic bivsi golman Radnickog Kg.kasnije zvezde je nadimak "Dika",dobio od oca koji je bio odusevljen Didijem ali se u sumadiji nadimak malo uprilagodio u "Diku".

Pele

pre 6 godina

@ Педро, 20. januar 2018 23:11

"Затвориш му десну ногу и десну страну и готов је. Само у десно иде."

Da se ja pitam, a hvala Bogu, ne pitam se, ja bih tebe za selektora.

PS: jel` si ostao ziv?!

Gari Garinca

pre 6 godina

...niti se u svetu fudbala postavlja pitanje ko je najbolji fudbaler to je Maradona.
(nik sloter)

Mozda, ako pratis fudbal od 1986.

PS. Proveri kako se najbolji ikada Diego proveo protiv Dr. Socratesa i ekipe 1982. na Svetskom prvenstvu.

neutralni felsh

pre 6 godina

svaki tim pored majstora sa loptom mora da ima jednog igraca tipa Matic.Uvek su se cenili dobri zadnji vezni igraci ne samo sada jer ono sto oni rade na terenu mozda nije atraktivno ali je mnogo korisno.
(Back in Black, 20. januar 2018 23:49)


kratko i jasno. vrlo odgovorna pozicija sa obavezom saradnje i povezivanja izmedju dve linije u ekipi, u oba pravca, i napad i odbrana. a u oba slucaja kad se zabrlja i kad ne ide cesto polazi bas od njega.
zanimljivo je da kad uparis 2 zadnja vezna vrlo izgubis na brzini a skoro nista ne dobijes na stabilnosti igre. dobro samo za bunker i nista vise. jedino je anceloti u milanu uspevao da od toga napravi i napadacku igru, onom njegovom cuvenom "bozicnom jelkom" - sa 2 vezna. gatuzo i neko sa mozgom ;)

Robin Hood

pre 6 godina

Kazu da mu je jedna noga bila kraca par santimetara od druge, negde se moze videti 3cm negde 5cm, i da je pored tog hendikepa bio strahovito brz. Secam se nekih snimaka sto mi je cale pokazivao covek je imao foru stane lopta izmedju nogu a on kao da cima da ce da krene u stranu gde mu je noga kraca ( a inace se samo oslanja na tu nogu ) a igrac koji ga cuva pada na " fintu " svaki put fenomenalno ! Uvek mi je bio u glavi taj potez, jednostavno me je odusevio.

Negativni

pre 6 godina

Mozda je tada bio to sto je bio. Gledajuci dooosta klipova jos od ranije, mnooogo fudbalera se pojavilo kasnije koji su bili veci ‘madjionicari’. Pa na Balkanu sigurno su ovaj kvalitet ako ne i bolji imali Piksi, Dzaja, Savicevic...Ako sada ovako pricamo o njemu, sta cemo za 20-30 godina pricati o Ronaldinju kao dribleru, Mesiju...A, pogotovo Ronaldinju koji uopsteno nije bolji igrac od Mesija, niti je toliko dugo trajao, ali sto se tice driblinga tu je sigurno ispred. Smatram da bi i Mesi mogao sa loptom sto je radio Ronaldinjo, tipa da prebacuje 2 igraca i da ih vozi tako, ali niko nikada nije imao niti ce imati dugo tu draz i taj osmeh i tu zedj za fudbalom kao igrom. Ronaldinjo nije bio tu da igra sad ne znam ni ja sta, on je tu bio da se zabavlja i da druge zabavlja. Njega sruse on se smeje, opet ga sruse on se opet smeje. Nije se bunio, svadjao, on je opet samo opet uzimao loptu i nastavljao. Cini mi se da i Bekam ima oko 2cm kracu levu nogu, kazu da zato i moze da se nakrivi onako pri slobodnjaku i da uopste u tome ima i pomoc pri sutevima. Takodje jedan majstor, ne driblinga nego uopste fudbala. Kako god, svaka cast ovom majstoru.
(kako da ne, 20. januar 2018 23:25

Džesi Ovens je 1936. trčao 10 sekundi na 100m i skakao skoro 8 metara u opancima i bez dopinga. Zamisli šta bi tek bilo da je imao današnju opremu i medicinu, kao i način treniranja gde čitav tim stručnjaka stoji iza tebe. Talenat je talenat, uvek i svugde. Garinča bi i danas bio najbolji.

zoran

pre 6 godina

kad bi probao tu foru sa driblinzima sa recimo Evertonom, mislim da bi imao obe noge jednake.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nenad sm, 21. januar 2018 01:56)

Mogao bi jednom da mu probaci kroz noge, ali posle toga Everton bi mu i porodicu jurio da ih nauci pameti, a Garincu bi poslao na ortopediju.

Nekako s’ proleca

pre 6 godina

Da niste okacili clanak ne bih se nikad setio sam da pogledam neki njegov video. A vazi za jednog od najboljih svih vremena! Hvala b92!

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 6 godina

Garinca je igrao u Beogradu kad je Botafogo gostovao na Zvezinom.Izludeo je Milicevica tada reprezentativnog beka Zvezde.Zajedno sa Peleom pravio je cuda!

jд123

pre 6 godina

Sada bi mu noge polomili da se ovako zeza sa loptom.
(Titus Pullo, 21. januar 2018 00:21)

Сада су играчи пуно више заштићени. Погледај старе снимке како су Пелеа гонили по терену, не да му одузму лопту, него да га поломе. Данас се такви покушаји кажњавају црвеним.

Slobodni Klikeri

pre 6 godina

Interesantna stvar,a to je neko iz te generacije koji je igrao sa Garincom 1958. i 1962. i rekao jednom,je da je on tako vesto hodao da se nije ni primecivalo da on ima jednu nogu cak 5-6cm kracu. I zaista jeste tako. Kada pogledate snimak,posebno ovaj drugi,noge mu deluju skroz ok i uopste ne sepa dok hoda. Pa,jos i profi fudbaler,jedan od najboljih ikada i jos sa dve titule prvaka sveta,za svako postovanje.
Inace,Garinca nije bio u nekim bog zna kakvim odnosima sa Peleom. Gajio je i malo ljubomore,mozda i zavisti jer je smatrao da je bolji od Pelea. Pele je jednom zeleo da organizuje dobrotvorni revijalni mec na Marakani,da mu pomogne da se izvuce iz bede i alkohola,medjutim Garinca to nije hteo da prihvati.

b.

pre 6 godina

Koliko se secam karijeru mu je unistio neki doktor koji mu je lose namestio koleno nakon jednog starta. Posle toga vise nije bio isti a mislim da se tada i propio. Uz Dzordza Besta jedna od najsjajnijih i najtuznijih prica u isto vreme.

kralj

pre 6 godina

Ne mogu da setim ko od Italijanskih velikih trenera je rekao cuvenu recenicu,kad su za nekog igraca rekli da I'ma samo levu nogu(cini mi se Roben)I da nikad nece da bude dobar igrac on I'm je rekao da i Garinca je uvek isao desno I da svi to znaju I da mu to nije smetalo da postane najbolji igrac svih vremena.

Sloba

pre 6 godina

Pele nije bio na Garinčinoj sahrani.
Što reče Maradona (koji baš i ne voli nešto Pelea): "Pele ne mora da dođe na svoju sahranu. Na Garinčinu je morao."

Labud Mojsije Ljukovcan

pre 6 godina

Svakako jedan od najboljih driblera svih vremena. Dribleri ce ionako izumreti u modernom fudbalu, kao sto su nestale "desetke". Sad su svi trkaci, dosadni, predvidivi dodavaci prvom do sebe, a treneri su se pretvorili u umisljene filozofe sa "sahovskim" umom. Garinca je iz vremena kada se mnogo vise od samog trcanja, cenila kreativnost, virtuoznost, jer to dribling zaista jeste. Ljudi su nekada dolazili na stadione da bi gledali takve igrace, da bi gledali Garincu, Besta, Stenlija Metjuza, Pelea, Di Stefana, Eusebija, Krojfa, Maradonu, Platinija, da ne nabrajam dalje jer kraja nema. Fudbal je bio narodska igra, a u medjuvremenu je mutirao u ovaj uglavnom negledljivi uzas, gde glavne uloge tumace uglavnom preplaceni, narcisoidni skorojevici.