Utorak, 12.12.2017.

09:06

On je stvorio razdor: Mislio sam da je Divac Hrvat

Prijateljstvo Vlada Divca i Dražena Petrovića pretvoreno je u razdor jednom scenom posle finala Svetskog prvenstva 1990. godine.

Izvor: B92

On je stvorio razdor: Mislio sam da je Divac Hrvat IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

269 Komentari

Sortiraj po:

Pax

pre 4 godine

To što je uradio Divac je potpuno normalno Hrvati su uvek težili ka odvajanju i isticanju ustaštva ,a najgori su oni kao što su Dražen Petrović ,Arijan Komazec ,Mirko Filipović itd čiji su očevi Srbi i pljunuli na Srbstvo iako nose Srbska prezimena i imaju Srbsko poreklo postanu veći katolici i od samog pape .

kakav hardvard, sta bi tek rekli ovi iz laze lazarevica

pre 6 godina

@Ante

Ne znam da li si primetio ali sto se tice "strucnosti" uopste ne zaostajes.

Ante

pre 6 godina

I sad kad netko kaze da su Amerikanci pametniji od nas.. a gledaj komentare, sve strucnjaci iz povijesti, ovo da citaju profesori iz Harvarda, rekli bi, "pa ovo je svjetski fenomen!"
Doduse, ja vidim dosta onih koji tvrde da Hrvatska STOLJECIMA krivotvori nalaze, povijest, samo da bi kao "postojali". Jer su Hrvati ustvari Srbi. To sto je naprimjer za neku teritoriju upotrebljavan izraz "Hrvatska" vec tisucu godina, dok istovremeno za izraz "Srbija" nitko nigdje ne cuje, to nista? Bijela Hrvatska, Crvena Hrvatska..s druge strane, Duklja, Zeta, Raska...Sta ono Bugari kazu, ko je car Dusan?
Smjesno je sto sve to uopce nije bitno. Covjek je ono sto osjeca da jeste. A ja osjecam da sam Slaven, i Hrvat. Kao Slaven, ja sam i Srbin, i Ceh, i Slovak itd, ali sam generalno HRVAT. To je ono sto me definise i na sto sam izrazito ponosan. Da osporavam nekom da li je Srbin ili nije, trebao bi biti jako iskompleksiran covjek. Granice se mijenjaju ili brisu, ali teritorij se naziva po narodu koji tu zivi. Dakle, mnoogo jos godina ce ovo biti Hrvatska.

get a life

pre 6 godina

@Wunderknabe

Koga zanima ta tvoja hrvatska 'google povijest" ili to tvoje palanacko samohvalisanje - idi dole do samposluge na pivo sa drugarima, tamo ti pripadas.

Hammer

pre 6 godina

@Wunderknabe
Marin Držić?
Baš si odabrao kako ćeš da braniš "hrvatski jezik" i Dubrovnik.
Kad čitaš Dundo Maroje primetićeš da jedan lik priča drugačiji jezik od "našinaca" i "sasvim slučajno" taj lik se zove GULISAV HRVAT. Što bi samo njega izdvajao kao Hrvata ako ih je u Dubrovniku bilo mnogo? I ko su onda "našinci" ako to GULISAV HRVAT nije.
Dela Marina Držića su (sasvim ispravno) deo srpske književnosti.
O hrvatstvu Dubrovčana se priča tek pošto je Beč izvršio pritisak na Vatikan preko svog lobija unutar Crkve.
Pogledaj reakciju Srba katolika na prve pokušaje preimenovanja zavoda sv.Jeronima u hrvatski-Od nadbiskupa Barskog,preko Dubrovčana pa sve do Splita.

@(Komša, 12. decembar 2017 20:33)


Prema popisu stanovništva iz 1898. godine u Dubrovniku je bilo 11.177 građana, od tog broja 9.713 se je izjasnilo da govori srpskim jezikom; 716. italijanskim; 285. nemačkim i 384. mađarskim jezikom, dok su preostalih 795 građana Dubrovnika naveli da govore češkim, poljskim ili ruskim jezikom.

činjenica

pre 6 godina

A zbog čega bi se potomci tih zločinaca trebali kajati? 
Jel znaš šta znači riječ kajati, da izraziš žaljenje zbog nečeg šta si učinio, nema se Šakićev sin šta kajati za nešto šta je radio njegov otac, lik je rekao da o tome ne želi govoriti i basta, nije slavio i veličao očeve zločine nego nije htio o tome pričati, i to je dovoljno!
(Englez, 12. decembar 2017 14:09)
Teško da je to dovoljno! Dovoljno bi bilo da je rekao da on nema ništa sa zločinima svog oca (ili dede) što je i činjenica, i da osudi ta zlodela njegovih predaka iz prošlosti. Prosto. Lako je u jednoj rečenici to mogao da uradi. Pošto je odbio da komentariše, to jasno implicira da ne želi da osuđuje svoje pretke. E TO dovoljno govori o njemu.

...

pre 6 godina

Iskreno i ja sam mislio da je Divac Hrvat. Čista ikavica, Divac ne Devac, Srbima ne tipična. U Splitu postoji isto to prezime i svi su Hrvati.
(Tvrtko3, 12. decembar 2017 15:17)
Wrong! Ti Divci iz Splita, su bili Srbi, do pokatoličenja.

pusa

pre 6 godina

......Srbi su na Jadranu bili samo kao okupatori ili turisti, ostalo je mitologija.
(Wunderknabe, 12. decembar 2017 18:45)

Ostalo je mitologija. Misliš li tu na vaše čuvene hrvatske srednjevekovne “kraljeve“? Čudni neki ti vaši kraljevi kad nijednom se ne zna gde je sahranjen, gde su im grobovi. Pitam se onda kakvi su to veliki vladari bili kad niko ne zna gde počivaju? Da su nešto vredeli, valjda bi ih narod dostojno sahranio, ili možda u stvari nisu ni postojali? Evo ja koji živim u Beoradu, treba mi 15 minuta peške da obiđem grob Cara Dušana Silnog, i poklonim se njegovim moštima. Par sati kolima mi treba da obiđem grobove svih srpskih srednjevekovnih vladara, kraljeva, Stefana Prvovenčanog, Stefana Uroša, Milutina, Dragutina, viteza Stefana Lazarevića i svih drugih. Za velikog Stefana Nemanju, osnivača dinastije, treba mi malo više, do Atosa i Hilandara, za Svetog Savu, njegovog sina, na žalost ne mogu nikako, Turci su spalili njegove mošti u Beogradu. Pokaži mi grobove vaših kraljeva iz srednjeg veka? Toliko o tome. Toliko o mitologiji. Vi ste šampioni motomanije.

Komša

pre 6 godina

@Hammer
Naravno.Sve to pokazuje kontinuitet postojanja Srba na tim prostorima.
Ali više od tih crkava i manastira to dokazuju Gromile - specifičan način sahranjivanja pokojnika u predhrišćanskom periodu koji je bio svojstven isključivo Srbima.Dok su ostali Sloveni samo spaljivali pokojnike Srbi su na mestima na kojima je telo čuvano "gradili" Gromile na kojima su se kasnije okupljali (kao zadušnice).Pored tih mesta koje pominješ ima ih duž čitavog srpskog erničkog prostora - od severa današnje Albanije do Knina.
Ali vidiš da je to "nebitno" - evo pre desetak dana,su u Hercegovini odavali počast onom generalu što se ubio i to ispred "hrvatskog doma herceg kosače..."
Čoveče.Kosače su srpska porodica ,rodonačelnik Dušanov vlastelin,sinovi Hrana i Vuk Srbi,Vlatko Vukovič vodio levo krilo srpske vojske u Kosovskoj bici- zahvaljujući njima i postoji Hercegovina ...Nema dalje...Neće stati,sutra će ladno Vojvodu Mišića da proglase za Hrvata,neće ni trepnuti.Ili Sindjelića.Pitanje je vremena a apetiti postoje.

Bankar

pre 6 godina

@wunderknabe
znači bitnije je to što je i pored toga što nije bila nezavisna, postojala teritorija koja se zvala Hrvatska nego što je postojala nezavisna država koja nije imala čist naziv Srbija? Svaka čast majstore.

Komša

pre 6 godina

@Wunderknabe
Marin Držić?
Baš si odabrao kako ćeš da braniš "hrvatski jezik" i Dubrovnik.
Kad čitaš Dundo Maroje primetićeš da jedan lik priča drugačiji jezik od "našinaca" i "sasvim slučajno" taj lik se zove GULISAV HRVAT. Što bi samo njega izdvajao kao Hrvata ako ih je u Dubrovniku bilo mnogo? I ko su onda "našinci" ako to GULISAV HRVAT nije.
Dela Marina Držića su (sasvim ispravno) deo srpske književnosti.
O hrvatstvu Dubrovčana se priča tek pošto je Beč izvršio pritisak na Vatikan preko svog lobija unutar Crkve.
Pogledaj reakciju Srba katolika na prve pokušaje preimenovanja zavoda sv.Jeronima u hrvatski-Od nadbiskupa Barskog,preko Dubrovčana pa sve do Splita.

Nenad

pre 6 godina

@Wunderknabe,

Koji je smisao u argumentaciji koristiti da je prva (nije tačno) srpska država bila 1800 i neke godine a da su se Hrvati POMINJALI kao Hrvati mnogo pre toga? Valjda treba upoređivati osnivanje sopstvenih država ili prva pominjanja u letopisima.
I Srbi i razne srpske države su poznate malo pre 1800 i neke,Duklja, Raška, itd.

Antibot

pre 6 godina

(reality check, 12. decembar 2017 18:44)
Super komentar. I još bi se nadovezao da umesto da su Srbi i Hrvati '91. razmišljali o otvaranju softverskih kompanija, ili proizvodnji hardvera i sl. oni su mislili da je rešenje problema - da se pobiju. A 2017. je isto: priča li neko o ozbiljnim tehlološkim investicijama, nano-tehnologijama, samovozećim kolima i sličnim primenama veštačke inteligencije? Je li bar u Srbiji ili Hrvatskoj državna uprava digitalizovana? Narod je toliko glup da nisu ni svesni čega u svetu ima, pa se i dalje pale na priče iz '71.

Hammer

pre 6 godina

@(Wunderknabe, 12. decembar 2017 18:45)

Srbi su na Jadranu u Dalmaciji odvajkada prisutni kao starosedeoci, neki katolici, neki pravoslavci, nikako kao osvajači, o pravoslavnim Srbima u Dalmaciji svedoče dalmatinski manastiri koji pripadaju SPC, a to su ti Krupna, Krka i Dragovići sa još oko 650 srpskih pravoslavnih crkava i manastira koji su danas uglavnom u ruševinama ponajviše zbog NDH tiranije koja je za 4 godine svoje vladavine pokrala, a zatim i uništila 299 srpskih pravoslavnih crkava i manastira, Marin Držić i Ivan Gundulić su se izjašnjavali kao Srbi katolici, Gundulić čak ide toliko daleko da i za Aleksandra Makedonskog kaže da je Srbin: "Alesandro je Srbljanin, vrh svih careva, cara Slava".
Pre austrijske okupacije današnjeg prostora hr republike u 14. i 15-om veku, Ugari su već odavna vladali većim delom tih teritorija, tačnije od sredine 11-og veka, ostatak je pipadao Italijanima.
Vrhunsko neznanje je reći da se Srbija pominje prvi put 1815. godine, pa Lazareva srpska državica se je zvala Moravska Srbija, a Srbi su imali i druge vladare pre njega kao i druge svoje državice pre toga, šta je bilo Dušanovo carstvo od 1331 do 1355. godine na primer ako ne Srbija?!!!
Bosna nikad nije bila hrvatska, jer da jeste Stefan Tvrtko I Kotromanić nikad ne bi sebe krunisao za kralja svih Srbalja u srpskom pravoslavnom manastiru Mileševi nad moštima Svetog Save, a ban Kulin ne bi svoje povelje pisao na ćirilici koju vi inače razbijate po Vukovaru.

Rocky Balboa

pre 6 godina

200 komentara za vijest od prije 28 godina povezanu sa nacionalizmom.Ovo samo pokazuje koliko su bolesne i nepovratno zatrovane nacije na području bivše Jugoslavije.
Da ne govorim o internet povjesničarima koji u prosjeku imaju 16 godina i zatrovani su mržnjom,reality-ima i lažnim idolima.Strašno...
(ivanhoe, 12. decembar 2017 17:06)jedan od rijetkih normalnih komentara...

Wunderknabe

pre 6 godina

@Wunderknabe,

Koji je smisao u argumentaciji koristiti da je prva (nije tačno) srpska država bila 1800 i neke godine a da su se Hrvati POMINJALI kao Hrvati mnogo pre toga? Valjda treba upoređivati osnivanje sopstvenih država ili prva pominjanja u letopisima.
I Srbi i razne srpske države su poznate malo pre 1800 i neke,Duklja, Raška, itd.
(Nenad, 12. decembar 2017 19:02)

Pa to sam ja i rekao, naravno da su Srbija i srpske države su postojale i prije, ali upravo tako, Duklja, Raška, Dušanovo carstvo, nikad Srbija, zvanično kao Srbija prvi puta 1815. godine kad je osnovana Kneževina Srbija!
A Hrvatska iako nije bila nezavisna svejedno su se te okupirane pokrajine zvale sa riječju "Hrvatska" u nazivu, Posavska Hrvatska, Dalmatinska Hrvatska, Trojedna kraljevina Hrvatska, Dalmacija i Slavonija, uvijek su se zvale Hrvatska.

b78

pre 6 godina

wunderknabe....tvoja poruka mi ne deluje da si neko ostrascen sto je super ali ni neko bas nacitan kada kazes da nije postojala Kraljevina Srbija ili Carevina pre 1815. a stvarno u danasnje vreme nije puno tesko doci do ovakvih informacija tako da iskoristi lepo to sto si upoznat sa internetom pa barem malo izguglaj. Necu uopste ulaziti koja drzava je starija, niti prebrojavati krvna zrnca to me uopste ne interesuje i samo vodi u glupe rasprave ali reci da su Srbi na moru bili samo turisti je prosto glupost. Ja zaista ne znam sve o vasoj istoriji i to je ok ali se zato i ne busam u prsa i ne raspravljam po vasim forumima o stvarima o kojima nemam pojma. Naravno...tvoje je pravo i to da radis ali zbog tebe licno i zbog nekih drugih pametnijih tema od ove voleo bih da to prestanes. Veliki pozdrav

Јабучило

pre 6 godina

Ooooo koliko historicara... Ima netko da gleda napred?
(Joso, 12. decembar 2017 16:34)

Побијеш, покатоличиш, протераш...
И онда гледаш у будућност.

b78

pre 6 godina

Wunderknabe....moram zaista jos jednu “repliku” jer si opet okacio post...citiram...pa to sam i ja rekao postojali su Srbi i drzave Raska...Duklja...Dusanovo carstvo ali se nikad nisu zvale Srbija....pa nije se drzava zvala druze moj Dusanovo Carstvo...pa nema drzave koja u svom nazivu ima naziv trenutnog vladara nego se zvala Carevina Srbija a zovemo je Dusanovo Carstvo jer je on bio vladar i to jedan od nasih najvecih....po tvojoj logici posle njega se i dalje zvali Dusanovo Carstvo kada je bio Car Uros na vlasti....ili smo mozda promenili naziv ?!?!?!?!! Svasta cu se naslusati stvarno i uostalom krajnje je nebitno kako se zvala drzava ako su je napravili Srbi onda je srpska drzava...neko je ovo uporedio sa Grckom a ja cu reci i da se Italija nekada nije zvala Italija vec je bila podeljena na vise kraljevina ili je bila puno veca kao Rimsko Carstvo pa opet niko ne spori da je to pocetak Italije kao drzave....moooolim te jos jednom zbog sebe batali internet ili ga koristi u pametnije svrhe :-)

premalo znas ,previse komentiras

pre 6 godina

@wunderknabe ,evo koliko malo treba da se otkrije pravi hrvatski nacionalista ,kazes Srbi su na Jadranu bili samo kao okupatori ili turisti , prouci malo povijest Travurnije i Zahumnije, drugo - ta teritorija Hrvatske je toliko bila rascjepkana da se ni u jednom trenutku ne moze smatrati kao cijelovit hrvatski teritorij , a ionako je bio pod A-U , trece govoris o prvom srpskom piscu da je nastao 350 godina kasnije ,a zaboravljas da su postojali zapisi , putopisi i djela koja je pisao sam Sveti Sava, cetvrto , pa postoje fizicki dokazi gdje pise kao npr . Dusanov Zakonik gdje se on potpisuje kao (ovisno u kojme perioodu ) kralj Srbije ili car Srbije i Grcke ili srpskih zemalja , Mlecani su u vecem dijelu Jadran veci dio povijesti imali teritorij ,a DOKAZ je upravo ovo sto si napisao a nisi svjestan. Hrvatski pisci koje si naveo su svi rodjeni na jadranskom teritoriju na podrucju mletacke republike i bili pod utjecajem stila koji se tada forsirao u Italiji - RENESANSA

Dusan kg

pre 6 godina

I zs kraj kad si cuo da se neki rvat zove Novak hahhaha
(on ce biti upisan u srpsku sportsku istoriju, 12. decembar 2017 16:25)

A kada si ti cuo da se neki Srbin zove Zdenko,kao Dijanin otac,ili neka Srpkinja da se zove Elizabeta kao njena majka,koja je inace Madjarica.

duduk

pre 6 godina

Wunderknabe, 12. decembar 2017 18:45)
Zaboravio si da pomeneš u toj tvojo novokomponovanoj historiji da je i car Dušan bio hrvat i svi Nemanjići koji su još tada na Jadranskoj(do komunizma nikad Hrvatskoj) dolazili kao turisti da uberu danak.

Nenad sm

pre 6 godina

(ja, 12. decembar 2017 18:00)

jedna ispravka, Sava Sumanovic je ubijen na spomen groblju u sirem centru Mitrovice, mestu gde je ubijeno par hiljada Srba( blizu 7000 ) od strane "fasistickh snaga"kako pise na ploci, a u stvari je od strane regularne hrvatske vojske NDH. Inace, slazem se sa tobom.

Wunderknabe

pre 6 godina

@wunderknabe ,jel ti to googlas na hr viki ? Prouci malo Nemanjice i prijasnje loze pa ces videti da se Srbija itekako spominje i prije hrvatske koja je skroz igubila identitet u A-U
(ono kad te povijesti uci netko tko ne zna ni ko mu je bio pradjed, 12. decembar 2017 17:53)

Ne guglam ja nikakvu Wiki, znam šta smo učili iz povijesti iliti istorije za vrijeme Juge. Znam ja jako dobro za Nemanjiće i šta je bilo prije i kasnije, kladim se da poznajem srpsku istoriju, kniževnost i umjetnost, a gotovo sigurno i gramatiku i pravopis bolje od tebe i većine vas koji tu natipkavate nacionalistički obojene bedastoće!

mik

pre 6 godina

Dražen Petrović, otac Srbin majka Hrvatica, odrastao u Šibeniku, teško da ćeš tamo biti Srbin pod pritiskom domorodaca kad si klinac. Vidi se da je njegov otac bio opušten povodom toga. On i Bodiroga su rođaci po očevoj liniji. Mešani brakovi su iznedrili mnoge poznate, Arsen Dedić, otac Srbin, Džoni Štulić, otac Srbin, Rade Šerbedžija, skoro reče da su mu oba roditelja Srbi, nisam znao. Ima još verovatno, samo ne znam. Tužno je što nacionalisti prevladaše u Jugoslaviji i napraviše banane od nas.

mislim da je na tvoju zalost

pre 6 godina

@ultrasrbin , inace je genetska usporedba Srba i Turaka u slicnosti manja od 15 posto , prosjecna visina u Srbiji je 183 cm u Turskoj 172 cm , tako ipak nisi u pravu, a i sami Turci imaju toliko kompliciranu izmijesanost jer postoji vise turk grupa da ti je komentar u najmanju ruku povrsan jer Osmani nisu bili samo Turci

reality check

pre 6 godina

Eto još jednog tupavog povoda za ogavnu srpsko-hrvatsku pljuvačinu … Priča o jednom apsolutno nebitnom marginalcu i luzeru koji je pre skoro tri decenije imao svojih pet minuta "slave" na račun idiotizma dve nacije, ali mu očigledno nije dosta pa bi još malo da izigrava "istorijsku figuru." Naravno, opet na račun istog tog idiotizma, koji je u međuvremenu dobio još malignije razmere. U obe države (kao i svim ostalim na Balkanu) na vlasti su beskrupulozne oligarhije koje, kad god osete da se ovce bude iz mazohističke hipnoze, potpiruju agresivni šovinizam i usmeravaju potisnuti bes i opravdano nezadovoljstvo dahijskim sistemom na potpuno pogrešnu adresu. I Srbi i Hrvati su žrtve bezumno alave i bezočne "neo-liberalne" zlikovačke kamarile koja vlada bestidnim lažima i medijskim manipulacijama - ali oba naroda i dalje dopuštaju da ih dijabolične kreature na vlasti već 25 godina truju i obmanjuju jeftinim šovinizmom i debilnim potemkinovskim senzacijama. Nije važno da li je reč o gluposti ili teškom "stokholmskom sindromu" - ali je činjenica da dokle god i jedni i drugi nasedamo na tu odvratnu ultra-nacionalističku medijsku klopku, nastavljaju da nam gule kožu i otvoreno nam se smeju u lice, a naši životi i životi naše dece nepovratno propadaju. Pa vi sad nastavite da se međusobno pljujete ako mislite da je to neki izlaz ili rešenje.

Hammer

pre 6 godina

@(Wunderknabe, 12. decembar 2017 17:04)

Ono što vi danas nazivate svojom domovinom je preko 1000 godina bilo pod nečijom okupacijom, celo jadransko priobalje je bilo pod vlašću Mlečana ili Venecijanaca, danas bismo rekli pod vlašću Italijana, jednim manjim delom i pod vlašću Napoleona, Ugara i Austro-ugara, ostatak je bio pod 1000 godišnjom okupacijom Ugara, i Austro-Ugara, a preko 100 godina i pod okupacijom Turske, na tim teritorijama su u većini živeli Srbi čije je pokatoličavanje i kroatizaciju u 18. 19. i 20.veku vršio Vatikan, Austro-Ugarska i NDH, vi jednostavno preko 1000 godina niste postojali sve do pojave NDH, dakle bili ste beznačajna okupirana teritorija koja je na prostorima koje danas svojatate imala tuđu vojsku, a priznavali ste Austrijance i Mađare za vladare. S druge strane Srbi su kao narod kroz istoriju imali više svojih država i državica koje su se različito zvale, Paganija, Hum, Raška, Duklja, Zeta, Bosna, Moravska Srbija, kraljevina ili carevina Srbija i druge, slično kao i Grci čije su se prve države na primer zvale: Sparta, Atina, Teba, Lezbos i slično, a ne Hellas kako je oni danas zovu, ali je zato narod uvek bio Grčki kao što je po srpskim zemljama narod uvek bio srpski. Za razliku od vas Srbi su se vazda borili protiv okupatora, dizali bune i ustanke, vodili ratove protiv okupatora, bili su hajduci i uskoci ili ustanici, dok ste se vi jednostavno predali tuđoj vojsci i vladarima čekajući drugog da vam slobodu donese.

Rale

pre 6 godina

Hihihi, i ja sam mislio da je Dražen Petrović Srbin. Njegov otac iz okoline Trebinja,po prilici,neka pobočna linija Petrovića,koja se lako asimiluje na žensku (katoličku) stranu. A djeca iz takvih brakova moraju da se dokazuju.Nekako se najlakše dokazivati ako pljuješ po Srbima.Sve je to već viđeno..

Wunderknabe

pre 6 godina

(Hammer, 12. decembar 2017 18:09)

Ti mora da si neki ostrašćeni klinac koji je u školu išao 90ih ili kasnije i učio novokomponovanu prekrojenu istoriju, isti slučaj je i u Hrvatskoj.
Ja sam malo starija generacija i mi smo iz istorije učili svi o svima.
Ja nisam rekao da Srbi ili Srbija nisu postojali ali zvanično prvi put kao Kneževina Srbija 1815. godine, prije toga nije postojala nikakva Kraljevina Srbija ili Carevina Srbija.
A Hrvatska je pod svim tim okupacijama postojala pod imenom Hrvatska i Hrvati su itekako postojali.
Austrijska okupacija je u epizodama sprovedena u 14. i 15. stoljeću, a Mlečani su imali samo komad obale, ne cijelu.
Na cijelom području tadašnje Hrvatske koja je do dolaska Turaka sadržavala i Bosnu.
Ne poričem da nije bilo Srba, imamo mi Srbe koji mi smatramo a i sami su se smatrali hrvatskim velikanima, kao npr. Kosta Vojnović, Petar Preradović, Josip Runjanin, Vladan Desnica, pa čak po meni nepravedno zanemareni Svetozar Pribičević, svi hrvatski rodoljubi.
Naš prvi pisac Marko Marulić iz Splita u 15. stoljeću je za života govorio da piše "varsi harvatski", hrvatske stihove, Srbi su prvog pisca imali 350 godina kasnije, Jovan Sterija Popović.
Ivan Gundulić, Marin Držić, Marin Getaldić, Faust Vrančić, svi su bili deklarirani Hrvati.
Kako je jednom napisao srpski komentator na ovom portalu, Srbi su na Jadranu bili samo kao okupatori ili turisti, ostalo je mitologija.

Vladimir

pre 6 godina

Cela priča se pretvorila šta je ko kome..., Po meni, nisu ni bili pravi prijatelji ako je to bio razlog da raskinu prijateljstvo. Pravi razlog je sigurno bio nešto drugo, a ovo je bio samo povod, ili pak da prijatelji nisu nikad ni bili.

ja

pre 6 godina

@mučki provokator
izbeglice iz NDH:
tenis: Novakova mama, Jelena Dokić
basket:Bodiroga,Danilović, Stojaković, Gurović...
nauka:Tesla(kuća spaljena x2)
slikar:Šumanović(Jasenovac)
muzika: Džoni Štulić Azra...

jel ti sad pismeno

pre 6 godina

@wuderknabe , pa pokazao si koliko si "pismen" u prijasnjim komentarima , a da ista znas o povijesti Srbije , onda nikada ne bi napisao da se ne spominje prije 1815 godine. Pitanje je samo da li je to neznanje u tvom slucaju ili tvrdkorni hr viki nacionalizam

Mladen cg

pre 6 godina

covek@
Ako želimo da postojimo i da opstanemo, ne smijemo se odreći, naše tradicije, naše djedovine i naše vjere pravoslavne! Nisu se usrećili evropljani da naukom , i vrijednostima zapada. Pozaboravili su svoje roditelje , braću, svoje bližnje, zarad egoističnog komfora i novca... Svi znamo ko su potomci današnjih hrvata, koji su počinili pravi etnički genocid nad našom braćom iz Knina i okoline!

Bruder Jakob

pre 6 godina

Dok se vi bavite Novakovom genetskom analizom evo priloga HRT od prije 8 godina dok je Novak bio na odmoru u Umagu gdje s porodicom dolaze svake godine, sasvim normalan prilog o lijepoj i skladnoj porodici, Novak tada u usponu, niko ne spominje Srbe, Hrvate, Crnogorce ili Tunguzijce, ja stvarno ne znam do kada ćemo mi ovako!
https://www.youtube.com/watch?v=E2GTOs4fGeE

Boki

pre 6 godina

Ma boli me baš uvo za ovog nebitnog lika i još neke nebitne likove u tekstu. Koliko su hrvati bitan faktor u košarci govori i činjenica koliko su medalja osvojili od kad su samostalni, tako da me baš zabole i za Petrovića i za ovog drugog...

ivanhoe

pre 6 godina

200 komentara za vijest od prije 28 godina povezanu sa nacionalizmom.Ovo samo pokazuje koliko su bolesne i nepovratno zatrovane nacije na području bivše Jugoslavije.
Da ne govorim o internet povjesničarima koji u prosjeku imaju 16 godina i zatrovani su mržnjom,reality-ima i lažnim idolima.Strašno...

ono kad te povijesti uci netko tko ne zna ni ko mu je bio pradjed

pre 6 godina

@wunderknabe ,jel ti to googlas na hr viki ? Prouci malo Nemanjice i prijasnje loze pa ces videti da se Srbija itekako spominje i prije hrvatske koja je skroz igubila identitet u A-U

Komša

pre 6 godina

@Wunderknabe
Nikola Tesla je rodjen u Smiljanu koji je bio u Vojnoj krajini.
Vojna krajina nije ulazila ni u jednu adminidtrativnu jedinicu (ovo "adminidtrativnu" je veoma bitno jer objašnjava "postojanje" hrvatske države) već je bila pod direktnom upravom Cara.
Dakle,i pored potpuno pogrešne prakse (zapravo namernih pokušaja prisvajanja istorije) pripisivanja raznih istorijskih ličnosti Hrvatskoj,samo zato što su rodjeni ili živeli na terotoriji koja se danas nalazi u hrvatskoj državi - ni taj argument ne može da se upotrebi da bi se povezao Tesla sa Hrvatima.
Koliko je praksa o kojoj pišem, a koju hrvatski Deretićevci koriste nelogična i smešna oslikava primer kako bi izgledala srpska istorija kada bi se tim primerom poveli.
Ako bi tako (pogrešno) gledali onda bi Konstantin bio Srbenda iz Niša.Kada bi to neko u Srbiji rekao dobio bi uput za posmatranje.
Nacije su po definiciji nadetničke,političke grupe unutar neke granice.
Nije strašno priznati da je etnička grupa po kojoj je nacija dobila ime znatno manja nego ostale koje su u stvaranju nacije učestvovale (Bugari npr. priznaju i ne vidim da im šta fali).
Kada smo kod Tesli - posle velikog broja Tesli koji se nalaze u spiskovima žrtava Ustaša (a ima ih čak i u Jasenovcu) sramota je povezivati tog čoveka sa Hrvatima na bilo koji način.

ultrasrbin

pre 6 godina

Agramer, 12. decembar 2017 10:12

Papina cestitka na latinskom koju si ti procitao i preveo. Malo se vise informisi i onda ces ustanoviti koji izvori su "romansirana" verzija hrvatskih istoricara, a koji se mogu smatrati kao pouzdani. U svakom slucaju ste drzavnost izgubili u XII veku ulaskom u sastav Ugarske. O stotinama godina neke u predgradju Zagreba mislim da je iluzorno govoriti. Znaci ono pali tamo pre nekoliko stotina godina u predgradje koje nije ni postojalo. Sve je rekla provera genetskog porekla - Hrvati su Srbi, a Srbi nazalost najblizi Turcima.

Lepi

pre 6 godina

"Prijateljstvo Vlada Divca i ..."
Kaze se Vlade Divca. Nominativ nije VLAD da bi genitiv bio Vlada! Okanite se tih crnogorskih pravila.
(mufljuz, 12. decembar 2017 11:03)
Gledaj ovog montenegrina... Nominativ je Vlade a ne Vlada, i menja se Vlade/Vlada/Vladu itd...Nadimci i imena tipa "Vlade" su uobičajeni u okolini Prijepolja i Nove Varoši (i menjaju se po padežima ovako kako sam napisao), kao što je "Vlado" od Užica do Kraljeva (i takođe se menja Vlado/Vlada/Vladu..), u RS i CG, a "Vlada" u ostatku Srbije (menja se Vlada/Vlade/Vladi...)

djuro

pre 6 godina

razdor sa ljudima kojima je ustaška zastava svetinja nije samo dobra stvar, to je civilizacijska odrednica, pogotovo ako su supertalentovane superzvezde, tako da ja na to ne bih gledao kao na nešto loše.

Wunderknabe

pre 6 godina

Krajina i nikada nije bila hrvatska, ni Dalmacija a ni Istra. To sto se se rasirili po Evropi posto smo vas oslobodili od austrijske carevine to ima samo nama da zahvalite. Da nam do groba budete zahvalni jer bi ste bez nas i dalje bili gradjani drugog reda.
(Djenka, 12. decembar 2017 16:06)

Ajde proguglaj malo prije nego li pišeš gluposti.
Hrvatska je u sklopu Austrougarske bila autonomna jedinica Kraljevina Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, i to je Tesli pisalo na pasošu, nikakva Austrougarska, proguglaj.
I Hrvatska ne samo da je imala sve to šta si nabrojao nego cijelu obalu od Istre do Boke, zapadnu Bosnu i Srijem zajedno s Pterovaradinom i Srijemom, jedino nismo imali Baranju.
Od 14. stoljeća imamo parlament, Hrvatski Sabor u kojem su DOMAĆI plemići donosili odluke i raspravljali na latinskom, taj parlament je kontinuirano radio dok ga 1920. Karađorđevići nisu raspustili.
Hrvatska se kroz cijelu istoriju zvala Hrvatska, ovako ili onako rascjepkana, pod ovim ili onim okupatorima ali uvijek smo bili Hrvatska, a Srbija do 1815. nikad nije bila Srbija!

dzaba ti provokacija

pre 6 godina

@mucki provokator , a gdje je to izjavljeno ? Slobodna Dalmacija ? Ti mora da se salis ... Mislis one novine koje su objavile da su na utakmici Hr Ceska na ep 2016 , nerede izazivali Srbi preruseni u hrvatske navijace , eto toliko ozbiljnosti u tvom komentaru

aj se otreznite

pre 6 godina

Ono kad hrvati pokusavaju srbe uciti o njihovoj istoriji . Ovdje je neki bisstric napisao kako se Srbija nije zvala Srbija do 1815 g. , drugi pise kako Srbi nemaju veze s starim Srbima . Pani Hrvati nemaju veze s starim Hrvatima jer su Srbi, koji su zivjeli u Austro Ugarskoj zadnjih 1000 godina bez istorije hahah

Влада

pre 6 godina

Могао је да изнесе хрватску заставу, ову са петокраком коју је свак република имала, али није. Била је то чиста провокација. А Дражен Петровић је покој му души био лош човек, јер да није не би тако ни реаговао јер је Дивац био у праву. Али колико год да се о томе прича и колико год да је Дивчев потез био исправан, она друга стране ће рећи супротно. Не знам зашто се уопште ово више помиње. А осим тога Петровићи нису хрвати, ма како се они изјашњавали. И Бог то зна.

Nenad sm

pre 6 godina

Novak je izjavio još 2005 god da je njegova mama Hrvatica..valjda on zna bolje od tebe šta je njegova mama..
(mučki provokator, 12. decembar 2017 16:32)

jel mozda nesto tako izjavio Aco Petrovic, ili Dario Srna, ili onaj Prso fudbaler...mislim da je retko ko tako nesto izjavio, a i ovo je pitanje dal jeste izjavio ali ajde jeste...poenta je da nama nije problem da kazemo da nam je jedan od roditelja Hrvat , a vama ( ili njima) je problem da kazu ako im je neko od roditelja Srbin, jer Hrvati su cisti katolici, kad bi se lagali...

on ce biti upisan u srpsku sportsku istoriju

pre 6 godina

@minja hrvatino jel te boli sto je Djokovic Srbin ? Inace samo Srbi slave Slave , a Noletova je Sv. Arhandjeo Mihael , tako da ne moze biti ni rvat ,ni Albanac ni Crnogorac, Zagar ti nije hrvatsko prezime ,a njegov otac ti je s Kosova, i jos jedan pokazatelj ,decko je talentiran za sport ,hrvati to nisu .... Sta je sad cutimo ? I zs kraj kad si cuo da se neki rvat zove Novak hahhaha

Majstorica

pre 6 godina

Zar nisu?? Jezik , istorija... čitaj malo.. Austrogarsku, englesku, bar, ako naša i "vaša" nije objektivna..
(djuro, 12. decembar 2017 14:39)

Kakav god da je Pupovac čovjek ili političar on je u naučnim krugovima kao lingvista vrlo poštovan i cijenjen, vrhunski stručnjak, kad se njemu piše trebalo bi istaknuti i njegovu titulu, prof.dr. Milorad Pupovac koji drži katedru na fakultetu u Zagrebu.
Pa eto nek vam onda on objasni da je srpski zapravo malo srpski i da je hrvatski puno više hrvatski, to će vam tako reći i svaki srpski lingvista jer je to jednostavno činjenica!

forza Fiume

pre 6 godina

Haha, poslednja rečenica sve objašnjava. Joj, Hrvati, daleko vam lepa kuća, nek smo se mi vas rešili.
(Samolik, 12. decembar 2017 09:40)zadovoljstvo je obostrano, vjeruj mi

Živio ja

pre 6 godina

@jegermajstor, ne znam zašto mene citiras s tako jezivom pričom..Žao mi je.. Ne podržavam to samo vašu ideologiju da je rat trajo 2dana oluje i da su svi ti ljudi cvijeće sadili komentiram..

Djenka

pre 6 godina

Divac je sa 100 medalja za Srbiju iznio srpsku zastavu na teren svima u povijesti.. Klasični srpski licemjeri i zamjene teza kao npr protjerani iz Hrvatske. Protjerani iz Sao krajine iz koje su oni sve potjerali.. Kakvo protjerivanje iz hrvatske kad nisu tamo živjeli i u tome je bio cijeli spor.
(Živio ja, 12. decembar 2017 14:05)

U pravu si. Krajina i nikada nije bila hrvatska, ni Dalmacija a ni Istra. To sto se se rasirili po Evropi posto smo vas oslobodili od austrijske carevine to ima samo nama da zahvalite. Da nam do groba budete zahvalni jer bi ste bez nas i dalje bili gradjani drugog reda.

Komša

pre 6 godina

@Agramer @Boske
Tomislav je postojao.Samo nije bio kralj i nije bio Hrvat.
Zašto je istorijski nebitna ličnost,upravitelj jedne oblasti (arhont,dux) Srbin (brat Vojislava ) koga jedino vredi pomenuti kao pretka Časlavovog odabran za "velikog hrvatskog kralja"je veliko pitanje na koje ni Snježana Koren (hrvatska istoričarka) nije uspela da pronadje odgovor.Kao ni mnogi drugi hrvatski istoričari.
Verovarno ga je baš to što je malo poznat i istorijski neuočljiv preporučilo da postane temelj za stvaranje hrvatske nacije čija istorija se dogodila samo na papiru i pisana je unazad.Sledili su falsifilati raznih darovnica,krstionica,u 17. veku su se klesale povelje iz 10 veka na crkvama koje su gradjene u 14. (?!), prepravljali su se već postojeći dokumenti (Brač) prilikom prepisa.Problem je što to nije radjeno sinhronizovano pa su često jedni "dokazi"potirali druge (iako je želja bila ista).
Ni Porfirogenit Tomislava ne pominje.A morao bi.
Hrvatski istoričari pokušavaju da naprave otklon od "kralja" Tomislava i ostalih mitova ali to teško ide...ko sluša istoričare.
Kod nas Deretići služe za zabavu - u Hrvatskoj je njihova reč najbitnija.

Fuad Midžić

pre 6 godina

Koliko se ja sjećam Dražen i Aleksandar su dobili imena po Draži Mihajloviću i Aleksandru Karađorđeviću kad su kršteni (u Šibenskoj pravoslavnoj crkvi ako me sjećanje ne vara) Također Radoševići,Petrovići,Pavlovići i Grujići potječu od četiri brata iz Veljih Cuca kod Nikšića, slava im je uvijek bila Aranđelovdan, tako da mi nije jasna teza da je Dražen uopće Hrvat.Hrvati kao zasebno pleme nikad nisu imali prezimena na ić i vić.Znamo da su u Bosni Srbi koji su prelazili na islam, svojim novim prezimenima napravljenim od novo dobijenih arapskih imena dodavali ić ili vić da ne zaborave svoje podrijetlo.

mučki provokator

pre 6 godina

@minja hrvatino jel te boli sto je Djokovic Srbin ? Inace samo Srbi slave Slave , a Noletova je Sv. Arhandjeo Mihael , tako da ne moze biti ni rvat ,ni Albanac ni Crnogorac, Zagar ti nije hrvatsko prezime ,a njegov otac ti je s Kosova, i jos jedan pokazatelj ,decko je talentiran za sport ,hrvati to nisu .... Sta je sad cutimo ? I zs kraj kad si cuo da se neki rvat zove Novak hahhaha
(on ce biti upisan u srpsku sportsku istoriju, 12. decembar 2017 16:25)

Novak je izjavio još 2005 god da je njegova mama Hrvatica..valjda on zna bolje od tebe šta je njegova mama..

Komša

pre 6 godina

@Tvrtko 3
"Boškovići su u Bosni usključivo hrvatsko prezime".
Verujem da sada,posle svega a naročito posle svehrvatskog katoličkog kongresa (1900.) kada je odlučeno da su svi katolici Hrvati (prethodilo je uzimanje Štokavakog dijalekta od Srba- Gaj je to otvoreno rekao) ima dosta Boškovića Hrvata.
Bosanski Boškovići su oz okoline Trebinja (srpski etnički prostor) i bili su Srbi katolici - otac Rudjera Boškovića iz Orahova Dola pokraj Trebinja je bio Srbin a majka iz dubrovačke porodice talijanskog porekla.
Kad kažem da mu je otac Nikola bio katolik ne mislim na pokatoličene Srbe (koji su prelazili iz pravoslavlja pod uticajem Austrije) već na izvorne katolike - Srbe i Dalmacije i zaledja koji su od primanja hrišćanstva to bili (tačnije,podelom postali po automatizmu).
Proguglaj malo o Puciću i ostalim Srbima katolicima (Zmajevićima iz Boke...).
Što se ikavice tiče ona je nebitna- svi ptokavci su etnički Srbi ,čakavci Hrvati.
Govorim o narodu - sad, čije je nacije deo taj narod postao ne može se odnosti na pretke i pisati istorija tako što se prilagodjava danapnjem stanju.

ime

pre 6 godina

Reći da si Hervat, znamenova da si Magjaron.“ (Za Ilirstvo ne bijaše drugog nego da budeš Ilir ili Mađar. Reći da si Hrvat, znači da si Mađar) *Ljudevit Gaj...ucite ljudi istoriju malo da bi znali ko ste.

Englez

pre 6 godina

@englez: nadam se onda da ces sve to isto objasniti i braci hrvatima, zasto bih se ja kajao za sve sto se desavalo 90ih, kada sam tada isao u osnovnu skolu...
(lal, 12. decembar 2017 14:58)

Upravo tako, i ne samo ti nego i svi Srbi čije su ruke čiste, oni nema šta da se kaju niti srame, a isto tako imaju pravo da o tome ne pričaju i ne izjašnjavaju se, to ne znači da te stvari šta su se dešavale odobravaju!

Wunderknabe

pre 6 godina

Nije slavio ni veličao, samo je mahao sa ustaškom zastavom pred kamerama celog sveta u jeku nacionalističkih tenzija. Kako vi svemu nađete opravdanje.
(mbođ, 12. decembar 2017 14:52)

Ta zastava nije ustaška, taj grb je star stotine godine i takav s prvim bijelim poljem je bio na krovu crkve Svetog Marka kod Sabora za cijelo vrijeme SFRJ.
Nijemci danas imaju Hitlerovu himnu i do uvođenja eura su imali Hitlerovu marku!

undolotic

pre 6 godina

Divcu je zločinačka petokraka draža nego tradicionalna zastava hrvatskog naroda. Ja bih, kao Srbin, uvek podržao i poštovao tuđu nacionalnu tradiciju, kao što bi i svaki normalan Hrvat i tada i danas pre podržao tradicionalnu zastavu kraljevine Srbije, a ne ono zločinačko ruglo.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (EU Citizen, 12. decembar 2017 10:32)

@EU Citizen
Kao ponosnom srbinu iz bosanske krajine, ispod kozare planine, gdje mi je najmanje 10 loza rodbine ostavilo kosti u jasenovcu moram ti napisati komentar brate srbine iz srbije u nadi da ces ga procitati.
Tvoj komentar je toliko sramotan za srBski narod, i kada sam ga procitao osjetio sam ljutnju, ali posto mislim da si ti samo klinac sa prosjecnim ili ispodprosjecnim istorijskim obrazovanjem o samoj srbiji i srbima a posebno o srbima iz krvlju natopljene bosne recu ti sinko samo jedno; Hvala ti!
Da, hvala ti za ovaj komentar.
Zahvaljujuci tebi i takvima kao ti sto pisu ovakve bedastoce, nadam se da ce oni "obicni srbi" koji citaju ovo sa malo vise pameti i dostojanstva po kojem smo mi bili vijekovima poznati, pokusati uciniti nesto sa buducim generacijama djece nase i da nam ta nasa djeca ne odrastaju u takve "srbe" kao sto si ti sinko.
Ajde sretno ti bilo, i neka te dragi Bog cuva od zla, a ponajvise od tebe samoga!

Torca

pre 6 godina

Ne ulazim u povijest ovog "lika", ali u krivu ste kad mislite da su svi Hrvati u Južnoj Americi potomci ustaša. Recimo, u Južnu Ameriku su početkom 20. stoljeća masovno iseljavali, zbog peronospore i drugih bolesti, a posljedica čega je bila neimaština. Androniko Lukšić, čileanski milijarder, ili Gojko Marinković, bolivijski veleposjednik, su članovi takvih obitelji. Pozdrav.

muka ti od provokacija

pre 6 godina

@mucki provokator , Novak to nije izjavio , tj . to su napisale novine Slobodna Dalmacija da je izjavio , a svi u regiji znaju kakve su to novine , ali zato imas na youtubu Srdjana koji javno izjavljuje : mi smo SRBI i oduvek smo bili SRBI, covek objasnio , tako da uzaludne ti provokacije , i jos jedna stvar , Zagar je kao prezime 25. najbrojnije u Sloveniji ne u Hr , jer ni nije hrvatsko

Nikad bratom

pre 6 godina

Puna je Hrvatska takvih Hrvatina kojima su ocevi Srbi. Njih po pravilu kriju kao zmija noge i ni pod koju cijenu ne zovu krstenim imenom vec sve neki Jole, Žan, Stojko, Arsen i slicno. Opsjednuti su Srbima cak i sad kad su ih sveli na 3 %. Jos kad bi mogli i Srbina u sebi da umlate, bili bi najsrecniji. To je zemlja koja zraci negativnom energijom i najbolje ih je izbjegavati u sirokom luku.

ides

pre 6 godina

Nisam neko ko mrzi bilo koga. Za vreme ratova nisam bio ni rodjen, terao sam sebe da volim ove hrvate kao komsije ceo zivot, ali mi ne uspeva... To je (velikom vecinom) jedan toliko zatrovan i los narod da ja ne mogu da verujem. Ni jedan narod na svetu mi ne pada na pamet koji bih uz njih stavio...
(Nizdis, 12. decembar 2017 14:03)

Dečko, po tvome komentaru je svakom jasno da si ti taj koji je zatrovan i to toliko da nisi ni svjestan šta si napisao dok si istovremeno nekom drugome imputirao ono što si sam.

Salerno

pre 6 godina

djuro,, ako istrazis srbsku istoriju, ali neutralno, videces da stari srbi sa ovih danasnjih nemaju nikakvu vezu, vise je crnogorska veza, nego danasnja srbska, ovi danasnji srbi samo bog zna odakle im poteklo, a sto znas mozda ste stvarno bozanski narod, he he.

Samo kazem

pre 6 godina

Ima 68 godina znaci rodjen je 1949. Dinko šakić zvani Ljubo lje posle Majstorovica bio najokrutniji ustasa i fašista. Pod komandom Pavelića i Maksa Luburica on je bio komandant logora Jasenovac gde je izvršen najveći genocid nad Srbima u istoriji postojanja. Pazite cetnici su bili kraljeva vojska u otadžbini cijem sefu Draži Mihailoviću su dodelili posthumno najveći državni vojni orden koji SAD može da dodeli a ustase su bili hitlerova divizija pa vi sada vidite sta hrvati izjednačavaju!!! On je pobegao u Argentinu ‘47 godine. Ovaj čovek se ne izjasnjava kao hrvat, on je Argentinac. Meni je sve jasno ne znam da li je i vama. Tačka.

Komša

pre 6 godina

@Spin Doctors
Za Nedića si u pravu.Čuj,primio izbeglice.Pa ne,najbolje da ih ne primi...On je bio izdajnik i to ne samo za vreme rata - njegova najveća izdaja se dešavala pre rata kada je bio saradnik nemačke obaveštajne službe (dokazani kontakti sa "privatnom" firmom koja je bila paravan za delovanje nacista u Jugoslaviji) i podrivao organizovanje odbrane zemlje (bukvalno proganjao oficire patriote - DM je servirao smene iz Sofije,Praga,Slovenije,oterao ga sa akademije a na kraju ga i u pritvor strpao zbog antinacidtičkog govora u ambasadi UK).
Što se tiče "prelazaka" Hrvata na srpsku stranu - najvidljiviji su "prelasci" u Mačvi bili(takve zločine u Srbiji nisu zapamćeni ni iz turskog vremena). O antisrpskim demonstracijama u Sarajevu i Zagrebu i huškanju katolika i muslimana na srpski živalj da ne govorimo...
Dučić je to objasnio i na žalost bio u pravu.

Tvrtko3

pre 6 godina

Iskreno i ja sam mislio da je Divac Hrvat. Čista ikavica, Divac ne Devac, Srbima ne tipična. U Splitu postoji isto to prezime i svi su Hrvati.

Sudbina je cudo

pre 6 godina

A Drazenovu tadasnju devojku roka danas Oliver Birhof.
(Rokaj mandoljine, 12. decembar 2017 11:49)

Ona je bila vozac Golfa kroz ciju sofersajbnu je Drazen (nevezan) bio katapultiran. Vozila je prebrzo, i naglo kocila jer je u magli previdela kolonu vozila koja stoji na autoputu.

Djenka

pre 6 godina

Опет сад је прошло то време, дошло време за опраштање, никад није све црно а ни бело !!!
(ја, 12. decembar 2017 14:40)

Zastava? Nebitno, nema tu sta da se oprasta. Jasenovac? Nikada. Ali je odgovornost individualna, a ne na ledjima jednog naroda. Svako treba da odgovara za svoje zlocine, a ne da se krije iza zastava. I svi koji kriju i brane zlocince su saucesnici.

senad

pre 6 godina

Jadni zatucani balkan mentalitet Avganistana i Pakistana Beker kaze da se ne oseca kao nemac i niko mu u Nemacku ne zamera ovde se trazi loza jos pre turaka da nije slucajno nesto izmesano.

jegermajstor

pre 6 godina

Divac je sa 100 medalja za Srbiju iznio srpsku zastavu na teren svima u povijesti.. Klasični srpski licemjeri i zamjene teza kao npr protjerani iz Hrvatske. Protjerani iz Sao krajine iz koje su oni sve potjerali.. Kakvo protjerivanje iz hrvatske kad nisu tamo živjeli i u tome je bio cijeli spor.
(Živio ja, 12. decembar 2017 14:05

klasično hrvatsko licemerje... moj deda (83 god.) je streljan u oluji, cev na čelo i ..., a kada je telo pronađeno na osnovu dnk analize u zagrebu je rečeno da je umro prirodnom smrću i da se ne postavljaju nikakva pitanja!!! jer ce u suprotnom sastanak biti prekinut. Jos da napomenem da rodoslov njegove porodice ide preko 300 god u nazad. Toliko o tome da nisu tamo ziveli.

dule

pre 6 godina

Da li ti iz ovih reči vidiš negde kajanje sina ustaškog koljača Šakića? Slično je i sa ostalim potomcima Luburića, Pavelića, Francetića...
(Miloš, 12. decembar 2017 12:29)

A zbog čega bi se potomci tih zločinaca trebali kajati?
Jel znaš šta znači riječ kajati, da izraziš žaljenje zbog nečeg šta si učinio, nema se Šakićev sin šta kajati za nešto šta je radio njegov otac, lik je rekao da o tome ne želi govoriti i basta, nije slavio i veličao očeve zločine nego nije htio o tome pričati, i to je dovoljno!
(Englez, 12. decembar 2017 14:09)


Pa kad ti je otac krvnik tog kalibra ili se javno distanciraš i odrekneš ga se ili prećutno/javno podržavaš njegova dela. Znaš, nije mu otac ubio osobu ili dve, otac mu je učestvovao u genocidu nad čitavim narodom, ruke su mu krvave do lakata a sin ne bi da komentariše očeva dela ali želi da maše šahovnicom. E vidiš, kod pristojnog sveta to ne prolazi.

trile

pre 6 godina

Da vidimo glavne crtice iz iskaza dotičnog gospodina:
-"nije navijao za SFRJ" već za "hrvate u njoj".
-Prišao je Divcu samo zato što je mislio da je hrvat
-rođak je Jasenovačkog koljača Dinka Šakića koji mu je ostavio "porodičnu" zastavu (ustašku sa prvim belim poljem)
-važeća zastava Hrvatske je tad bila sa petokrakom.
-Hrvati i danas ovaj ispad vide kao "napad na Hrvatsku" (mada oni i u EU mašu ustaškim zastavama)

Divac nije uradio ništa lošea uzgred, sve što je uradio uradio s obzirom (niti je pljunuo na zastavu, niti je pocepao kako su hrvati navodili a kasnije ju je vratio). Sa onim kako su se hrvati pokazali, ne bi bilo loše ni da je sve to uradio-pobogu, hrvati nisu hteli sa pozdrave zastavu SR Jugoslavije (ne Srbije) 1995 na zvaničnom FIBA takmičenju pri čemu su bili u obavezi da to urade a pri tom im niko nije unosio "četničku" zastavu u lice.

Ali najžalije mi je naših "domaćih" samokritičara koji "objektivno cene" ponašanje hrvata i Divca (indikativno je da su svi hrvati graknuli u glas dok je Divac ostao sam). I za jednog od takvih domaćih novopečenih komentatora-nisu srbi proglasili crnogorce srbima već su to oni sami vikali na sav glas do 2006. Toliko "srbovanja" nije bilo ni u Srbiji. No sad "nijesu srbi" iako im to ne smeta da uvezu po pola reprezentacije u fudbalu i rukometu iz Srbije i proglase šumadince i šumadinke "crnogorcima".

Marko

pre 6 godina

Iskreno i ja sam mislio da je Divac Hrvat. Čista ikavica, Divac ne Devac, Srbima ne tipična. U Splitu postoji isto to prezime i svi su Hrvati.
(Tvrtko3, 12. decembar 2017 15:17)
A šta je sa Nikolićima,Petrovićima,Boškovićima,Krstićima u Hrvatskoj??

Arcibald Rajs MkII

pre 6 godina

Zato vas je Tito i rokao, jer ste ” argentinci”, ali volite i nezavisnost i separatizam...
(Domacin, 12. decembar 2017 14:28)

Da ih je bar rokao, ali nije ih rokao. On ih je spasao zasluzene kazne za ustaske "nestasluke" u II sv. ratu. Bacio je Srbima kost zvanu "bratstvo i jedinstvo", a Srbi stupidni kakvi jesu pocese da se ljube, grle i da oprastaju svojim dojucerasnjim dzelatima. Sutra da Hrvati pruze ruku Srbima(na srecu nece sigurno), da kazu: "ajd' da probamo jos jednom bratstvo i jedinstvo", evo ti stupidnih Srba ganutih do suza, uplakanih od srece kako hrle Hrvatima u zagrljaj. Ali, tako je to kad si rodjen da budes zrtva, tj. rodjen bez mozga.

Davor Stefanek

pre 6 godina

Zivelo jedno pleme na brdu.Ispod brda proticao potok.Sa druge strane potoka drugo brdo.Shvate ljudi iz plemena da tamo ima divljaci i pocnu prelaziti da bi lovili.Ovi koji su ostajali bavili se zemljoradnjom.Lovci donosili plen, zemljoradnici plodove svog rada i svi ziveli lepo.U nekom trenutku lovci pocese duze da se zadrzavaju sa one strane da bi vise ulovili.Redje prelazili.Pocese se polako tamo nastanjivati zarad lova zavideci ovima preko potoka sto imaju plodove zemljoradnje.Zemljoradnici zavidese lovcima jer imaju mesa.Pocese ratovati, potok postade granica.Pocese se mrzeti da ocima ne mogu da se vide.Dolazili propadnici drugih plemena,trgovase sa jednima i drugima,zivese sa jednima i drugima, delili dobro i zlo i sa jednima i sa drugima,ostajali, mesali se sa jednima i drugima,odlazili,novi dolazili,vekovi su prolazili,a ovi sa jedne strane brda i dalje istim zarom mrze ove sa druge strane brda. Mozete ih zvati Srbi, mozete Hrvati, mozete Marsovci, mozete kako god hocete, ime je nebitno jer je to isto pleme tj. isti narod. Zato se i mrze toliko. Sa drugima moze i trgovina i zivot i razmena znanja i sve ostalo, ali sa onima preko brda nista - samo pokolj do smrti.
I onda dodju neke generacija kojima je to nebitno, koje bi samo normalno da prozive ovaj jedan jedini zivot koji im je priroda podarila i da u saradnji sa onima sa drugog brda imaju i mesa i voca i povrca i koje shvataju da su ovi koji mrze druge ustvari glupi k'o k***c.
Davor Stefanek

Tvrtko3

pre 6 godina

Iskreno i ja sam mislio da je Divac Hrvat. Čista ikavica, Divac ne Devac, Srbima ne tipična. U Splitu postoji isto to prezime i svi su Hrvati.
(Tvrtko3, 12. decembar 2017 15:17)
A šta je sa Nikolićima,Petrovićima,Boškovićima,Krstićima u Hrvatskoj??

Pa da ti odgovorim, po čemu bi Nikolić, Petrović ili Krstić bili isključivo srpska prezimena? Ako krenemo od činjenice da je dosta prezimena izvedeno iz imena, Nikola, Petar, Krsto, sva imena koja nose i Hrvati. Što se tiče Boškovića, u HR postoji hravstko prezime Boško,pa spoji sa onim što sam prije napisao. Isto tako u srednjoj Bosni Bošković je isključivo hrvatsko prezime....vezivati nečije prezime isključivo samo sa jednom nacijom je uzaludan trud.

knjaz miloš

pre 6 godina

zna se koje išao za južnu centralnu ameriku i australiju.... ljudi koji su počinila....mnogo zla.....
šta će mađari hrvati nemci 50 ih godina tamo..... osetilii su da se obruč steže.... .
evo par imena....

sendor kepiro...
lazslo catari...
karoly zenta?

a za susjede....evo primer.... kako dario fudbaler da se zove cvitanich....

po tome znamo ko mu je bio deda....

djuro

pre 6 godina

@Divac je sa 100 medalja za Srbiju iznio srpsku zastavu na teren svima u povijesti.. Klasični srpski licemjeri i zamjene teza kao npr protjerani iz Hrvatske. Protjerani iz Sao krajine iz koje su oni sve potjerali.. Kakvo protjerivanje iz hrvatske kad nisu tamo živjeli i u tome je bio cijeli spor.
(Živio ja, 12. decembar 2017 14:05)


Živo nam ti i slava tvom prađedu Srbinu!!

sm

pre 6 godina

zasto izvlacite ovakve priče iz naftalina?
zašto prosirujete mržnju medju srbima i hrvatima? zašto deca koja sada imaju 10 ili 15 god moraju od vas da uče da je neki hrvat to uradio pre raspada.
garant 40% komentatora kaže "drazenova majka je srpkinja"
zašto pristajati čoveka koji se jasno opredelio i zašto plakati za zemljom koja nikada nije trebala da postoji posle 1944te? to je bila veštačka tvorevina sa veštačkom "sve je naše i svi smo isti"

kladzom do bola

pre 6 godina

steta sto je kod nas bio kralj aleksandar a posle josip broz tito , trebao nam u svari jedan pinoce da siklja krv po ulicama svih republika dok ne postanemo jugosloveni ili nestanemo . kralj aleksandar je ima dobru ideju o stvaranju jedne jugoslavije steta sto primitivci sa balkana to nisu prepoznali , nego i dan danas potpaljuju mrznju kako su puni kompleksa .

Englez

pre 6 godina

Da li ti iz ovih reči vidiš negde kajanje sina ustaškog koljača Šakića? Slično je i sa ostalim potomcima Luburića, Pavelića, Francetića...
(Miloš, 12. decembar 2017 12:29)

A zbog čega bi se potomci tih zločinaca trebali kajati?
Jel znaš šta znači riječ kajati, da izraziš žaljenje zbog nečeg šta si učinio, nema se Šakićev sin šta kajati za nešto šta je radio njegov otac, lik je rekao da o tome ne želi govoriti i basta, nije slavio i veličao očeve zločine nego nije htio o tome pričati, i to je dovoljno!

Spin Doctors

pre 6 godina

O poredjenju heroja iz I s.r. i čoveka koji je gledao da spasi što više ljudi ustaškog, albanskog, bugarskog noža sa gore pomenutim zločincima ne bih trošio reči.
(Miloš, 12. decembar 2017 12:29)

Porazno je da ti je Nedić heroj, isto koliko i Mladić!
Neznalico, u 1. svjetskom ratu ustaše nisu postojale a Hrvati su iz Austrougarske vojske u veliko broju prelazili na srpsku stranu, između ostalih i Stepinac kojeg je kralj Aleksandar odlikovao.
A kakav god da je Nedić heroj bio u 1. svjetskom ratu u 2. svjetskom ratu je bio masovni ubica i kao takav je u istoriji zabilježen, i Hitler je nekad bio čovjek koji je živio u Beču i slikao prekrasne pejzaže i vedute!

mbođ

pre 6 godina

nema se Šakićev sin šta kajati za nešto šta je radio njegov otac, lik je rekao da o tome ne želi govoriti i basta, nije slavio i veličao očeve zločine nego nije htio o tome pričati, i to je dovoljno!
(Englez, 12. decembar 2017 14:09)

Nije slavio ni veličao, samo je mahao sa ustaškom zastavom pred kamerama celog sveta u jeku nacionalističkih tenzija. Kako vi svemu nađete opravdanje.

Panac

pre 6 godina

(kole, 12. decembar 2017 14:02)

1987 sam služio JNA u Makedoniji.
Već tada se pričalo da se Yuga treba preustrojiti!
Bilo je prijedloga za konfederaciju po sistemu Švicarske.... pitanje je... zašto je to Slobo odbio.... isto tako zašto je Martić odbio Z4!!!???

Nizdis

pre 6 godina

Nisam neko ko mrzi bilo koga. Za vreme ratova nisam bio ni rodjen, terao sam sebe da volim ove hrvate kao komsije ceo zivot, ali mi ne uspeva... To je (velikom vecinom) jedan toliko zatrovan i los narod da ja ne mogu da verujem. Ni jedan narod na svetu mi ne pada na pamet koji bih uz njih stavio...

ја

pre 6 godina

Опет сад је прошло то време, дошло време за опраштање, никад није све црно а ни бело !!!

djuro

pre 6 godina

@lele minja, al im spusti? ovo sa noleta nisam znao? ma dobro, po srbima i crnogorci su srbi, hrvati isto o makedoncima da ne pricam, ma ceo balkan srbi,
(Salerno, 12. decembar 2017 13:07)

Zar nisu?? Jezik , istorija... čitaj malo.. Austrogarsku, englesku, bar, ako naša i "vaša" nije objektivna..

Živio ja

pre 6 godina

Divac je sa 100 medalja za Srbiju iznio srpsku zastavu na teren svima u povijesti.. Klasični srpski licemjeri i zamjene teza kao npr protjerani iz Hrvatske. Protjerani iz Sao krajine iz koje su oni sve potjerali.. Kakvo protjerivanje iz hrvatske kad nisu tamo živjeli i u tome je bio cijeli spor.

Nikola

pre 6 godina

Ovo mi najjače, kad krenu da se pale kako su tamo ko zna koji ali ne i oni odakle su mi roditelji. Možeš ti da se nalaziš gde god hoćeš ali si ono što su ti roditelji, jer i tebi teče njihova krv a krv nije voda. I nisam nešto staromodan pa sad tu da čisto onako lupetam, već je to realno, prirodno. Nemački ovčar kad se rodi u Belgiji je idalje nemački (ono što su mu roditelji) a ne belgijski. E pasoš je druga stvar.

vladimiru putina

pre 6 godina

"Prijateljstvo Vlada Divca i ..."
Kaze se Vlade Divca. Nominativ nije VLAD da bi genitiv bio Vlada! Okanite se tih crnogorskih pravila.
(mufljuz, 12. decembar 2017 11:03)

Pravilno je "Vladeta Divca.."

kole

pre 6 godina

Acin i Drazenov otac je ujak moje prijateljice i oni su Srbi, Hercegovci. Cak sam jednom slusao intervju Drazena P. na radio "Studio B" gde je rekao da je Srbin po ocu. SFRJ se raspadala i trebalo je mirno raspustiti drustvo da svako ide kuci sa svojim zastavama, ionako bismo svi za par godina bili u EU. Ovako cemo taj put preci uz uzasne traume i ljudske zrtve.

manitua mi

pre 6 godina

Manitua mi bledolikima su popile svrake mozak! Ista boja lica, isti jezik a kolju se stolećima oko toga ko bolje veruje u judejske proroke i bogove? Zavadi pa vladaj

lal

pre 6 godina

@englez: nadam se onda da ces sve to isto objasniti i braci hrvatima, zasto bih se ja kajao za sve sto se desavalo 90ih, kada sam tada isao u osnovnu skolu...

popina

pre 6 godina

A zbog čega bi se potomci tih zločinaca trebali kajati? Jel znaš šta znači riječ kajati, da izraziš žaljenje zbog nečeg šta si učinio, nema se Šakićev sin šta kajati za nešto šta je radio njegov otac, lik je rekao da o tome ne želi govoriti i basta, nije slavio i veličao očeve zločine nego nije htio o tome pričati, i to je dovoljno!(Englez, 12. decembar 2017 14:09)Svaki normalan čovek mora da osudi čoveka,koji je upravljao najgorim logorom smrti u ovom delu Evrope.A to se pogotovo očekuje od njegovih rođaka očekuje.Ako ga ne osuđujete,onda ga podržavate,nema treće,neutralne pozicije,kada su u pitanju takve stvari.Nije Dinko bio komandant neke vojske,koja je počinila ratne zločine,već upravnik logora u kom je ubijeno skoro pola miliona ljudi.U kom su postojao logor za decu,a ljudi ubijani na najbrutalniji način.

Lexx_nl

pre 6 godina

Изеш пријатељство које увијек мора да дође са једне стране. Нема ту ни п од пријатељства.
Што је најжалосније, никада га није ни било.
(Велика част изузецима.)

Salerno

pre 6 godina

lele minja, al im spusti? ovo sa noleta nisam znao? ma dobro, po srbima i crnogorci su srbi, hrvati isto o makedoncima da ne pricam, ma ceo balkan srbi,

Gde ja živim

pre 6 godina

Da je ta država bila još malo ozbiljnija svi ovakvi i njima slični sa bilo koje strane bi do dana današnjeg tucali kamen bilo da je +40, -40, kiša ili sneg. Ali Tile više voleo da šalje pisce na Goli otok , a ovakve zatvarao reda radi na neko vreme. No dobro, bilo pa prošlo, sad preživljavamo u ovim kvazi državama i tako to. Ko nam kriv.

Goran

pre 6 godina

U tom trenutku to nije bila Hrvatska zastava. Te 1990. godine svaka republika je imala svoju zastavu. Hrvatska zastava je bila crveno-belo-plava trobojka i imala je petokraku na sredini kao i zastava SFRJ. Bila je ista kao zastava SFRJ samo okrenuta za 180 stepeni. Sahovnica je 1990. godine bila samo i iskljucivo ustaska zastava, odnosno zastava ustaske NDH. Ako mi neko kazem bilo kakvu vezu izmedju NDH i te utakmice reci cu da je Divac pogresio.

abraham73

pre 6 godina

Svi znamo ko su ti Hrvati koji su posle '45 otisli u Argentinu i tamo nastavili mirno da zive, sticu porodicu itd. E ovaj gospodin je vjerovatno sin jednog takvog Hrvata. Namjerno ne koristim pravi izraz...
(Srdjan, 12. decembar 2017 11:28) To je djelomicno tacno, ali puno ljudi iz zapadne hercegovine i dalmacije su selili u argentinu pocetkom 19.vjeka tako je moj djed bio nekolko godina tamo a njegova 3 brata ostala zauvjek tamo i danas imaju potomke, moj djed je bio 1920-1930 otprilike tamo, i niko od nas nije od tih da im ne spominjemo ime djava jih odnija.

dragan

pre 6 godina

Kralj Tomislav je okrunjen 910. kao KRALJ HRVATA i tako piše u papinoj krčestitki povodom unidbe, naravno na latinskom.
(Agramer, 12. decembar 2017 10:12)

I gde jos? U stvari nigde ne postoji nijedan podatak o stvarnosti te osobe,pisane,stampane ili usmene. Da nije tog podarka iz Vatikana ni vi hrvati ne bi znali za njega. Dakle podatak krajnje diskutabilan

goran

pre 6 godina

Zadnja rečenica sve objašnjava. Hrvati kao da su braća Englezima sa ovim "nevinim" a proracunatim akcijama.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Sarkazomir, 12. decembar 2017 09:47)

Englezi su za njih gospoda...

WillyWonka

pre 6 godina

Kao prvo, ovaj Šakić nije došao sa hrvatskom zastavom sa petokrakom, koja je tada bila legalna, jer da je bila ta zastava, niko se ne bi bunio. Drugo, zastava koju je donio je bila sa šahovnicom sa bijelim prvim poljem, a zna se da je to ustaška šahovnica.
Bez obzira na sve, Divac se, kao sportista, nije trebao uopšte petljati u tu cijelu situaciju, jer imaju (ili su bile) službe i organi koji rješavaju takve stvari.
Pitanje koje će ostati neodgovoreno - šta bi Divac učinio da se umjesto ustaše pojavio četnik sa četničkom zastavom? Da li bi isto reagovao?

StevaRa

pre 6 godina

@Ante
Ceo komentar potpisujem, ali se ne slažem sa zaključkom, tj konstatacijom da bi Tito to sredio da je poživeo... mogao je on to srediti za života, napraviti konfederaciju i omogućiti republikama da odlučuju svaka za sebe kako želi u okviru Jugoslavije samo da je hteo, znao je on dobro kako će se to na kraju završiti! Ovako je privatizovao jednu državu i veštački je održavao u životu, koji je trajao koliko i život njenog lidera, a najgore je prošao narod koji je tu državu i činio!

NEMANJA

pre 6 godina

@đorđe, đokovićev otac je srbin sa kosova rodom iz zvecana gde mu se nalazi i porodicna kuca gde mu i brat zivi. Povise bazena kod trepcinog hotela. ps. bag je softverski i nemam velika slova. izvinjavam se unapred.

korto

pre 6 godina

Čovek se preziva Šakić, rodio se 1949. u Argentini, u mestu u koje je pobegao upravnik Jasenovca Šakić. Čovek bi pomislio da ovaj provokator ima neke veze sa nacistima.

Tajvanska kanasta

pre 6 godina

A sta je sa Acinim i Drazenovim ocem?U dokumentarcu se uopste ne spominje.Ne pominju ga ni supruga ni sin Aca.Zna li neko,bas me zanima..

Paranoid Android

pre 6 godina

"Prijateljstvo Vlada Divca i ..."
Kaze se Vlade Divca. Nominativ nije VLAD da bi genitiv bio Vlada! Okanite se tih crnogorskih pravila.
(mufljuz, 12. decembar 2017 11:03)

Pošto verovatno ni ne znate koliko srpski jezik ima dijalekata, ovako šturo objašnjenje potvrđuje nik iz potpisa.

VladE se ne zove VladA da bi bilo prijateljstvo VladE i Dražena ... nego upravo kako je napisano!

Što se Petrovića tiče, jedino mi je čudniji pokušaj da neko objasni da su Popovići Hrvati.

Ненад

pre 6 godina

"Zeljko", е видиш ту је наша највећа грешка. Док су се остали изјашњавали као Хрвати, Словенци и остали, ми Срби смо се изјашњавали као Југословени. Хвала Богу па та држава више не постоји, и што више нисмо у заједничкој држави са Хрватима!

Meister Jakob

pre 6 godina

Autor je loš, napisao je nepotpun tekst. Trebalo je da na kraju teksta napiše da je Divac posjetio Petroviće u Zagrebu, i da su ga Aco i Draženova majka prijateljski dočekali. prije 6-7 godina i da je položio cvijeće na Draženov grob.
(13libero, 12. decembar 2017 11:20)

Otvara Aca vrata i kaže stigao je "OVAJ"
(P76-ers, 12. decembar 2017 11:44)

Kako lažeš, baš sam otišao na Youtube, Aco ga je pozdravio sa gdje si Vlade majstore!

mbođ

pre 6 godina

Toliko o tome da je Divac GAZIO hrvatsku zastavu, što se u Hrvatskoj konstantno pričalo poslednjih četvrt veka.

Ali, zna se ko je rekao da hiljadu puta ponovljena laž postaje istina.

Ненад

pre 6 godina

Презиме Шакић, Хрвати, Јужна Америка (пази случајности, Аргентина, пази још веће случајности, исти град у коме је живео усташки психопата Динко Шакић), све је речено. Овај је добар рођак усташког зликовца. А да, махао је усташком, а не хрватском заставом.

Siniša Milosavljević

pre 6 godina

Divac se nije politički izjašnjavao. Kakve to ima veze sa nacionalnošću.Nije imao potrebe da se izjašnjava. Zna se ko je. Inače su i Čutura i Petrović Srbi. E to što su se izjasnili kao Hrvati, to je već političko izjašnjavanje.

mbsj

pre 6 godina

Kralj Tomislav je okrunjen 910. kao KRALJ HRVATA i tako piše u papinoj čestitki povodom krunidbe, naravno na latinskom.
(Agramer, 12. decembar 2017 10:12)

I gdje je sahranjen cika Toma?

(Boske, 12. decembar 2017 11:33)

Pravo pitanje je gde je sahranjen bilo koji hrvatski kralj? Od silnih dinastija ostade jedino ona krstionica Višeslavu

chupavi

pre 6 godina

Moje misljenje je da je ovaj namerno poslat sa tom zastavom, hrvatskom iz vremena NDH, kako bi nastao incident i jos vise produbio tada vec veliki jaz izmedju dva, do juce bratska naroda. Jugoslavija se morala raspasti, jednostavno drzavno uredjenje i odbijanje vlasti da rasvetli zlocine iz II Svetskog rata su ostavili previse prostora za buduce sukobe. Komunisticka vlast je u ime bratstva i jedinstva izjednacila sve zlocine dok je glorifikovala svoje. Zapadu, ili kome god, je bio znatno olaksan posao i za ono sto je sledilo je bila potrebna samo jedna mala varnica poput ove opisane u tekstu.

vojkan

pre 6 godina

gospodin Sakic koji je imao zastavu je potomak emigranata iz NDH posle drugog svetskog rata od poznate ustaske porodice Dinka Sakica,cuvenog ratnog zlocinca......istrazujte malo!

TEDZG

pre 6 godina

Tužan je ovaj naš prostor na kojem živimo jako tužan. Mi smo u takvom moralnom i intelektualnom blatu i nikad se nećemo izvući. Imali smo Jugoslaviju u kojoj smo svi imali svemirski uspon na svim poljima a ovi komentarima sve potvrđujemo. Preburanje po krvnim zrncima je radila nazi Njemačka pa razmislite što pišete.

Srbenda

pre 6 godina

Igrala je Jugoslavija, a ne Hrvatska. A Hrvatska je bila dio Austrougarske tada?
Mada, isto bi bilo da je i srpska zastava bila u pitanju, onda bi hrvatski igraci reagirali kao Divac. Bez obzira na ovog, najvjerovatnije ustaskog potomka, nije bio on problem, nego prestrogo kontroliranje nacionalnog osjecaja u Jugoslaviji, od strane komunista. Kad nesto potiskujes, onda postoji opasnost da bukne u najgorem trenutku kad pritisak popusti, sto se i desilo. Jugoslavija je trebala da se reformise u konfederaciju, i dopustiti republikama da budu kao u Velikoj Britaniji, Skotska,Irska, Wales...da njeguju svoju naciju, ali i da njeguju svoj savez, znajuci da su tako puno snazniji. Jos smo imali i vecu povezanost nego Britanci, kao Juzni Slaveni..
Sta ces, nije bilo pameti, Tito prerano umro, on bi to znao srediti..
(Ante)

E, svaka ti je vala ka u vladike Rada. Bravissimo.

sempervivum

pre 6 godina

Ta zastava se tada smatrala zastavom NDH, tj. ustaškom zastavom i bila je simbol logora i bacanja Srba i Jevreja u jame. Isto što i zastava sa kukastim krstom. Srbija posle skidanja petokrake nije odabrala da joj nova zastava bude četnička zastava sa mrtvačkom glavom. Hrvati nešto tako jesu.

Srdjan

pre 6 godina

Zma se otkud u Arg cinili dobro delo sirenja papske moci.entini toliki hrvati. i u Boliviji, Cileu, Peruu. Samo u arhivu pregledati imigracione liste, ko je pre 1941, a ko posle 1944. Vajna katolicka crkva nasla mesto gde su svi poslusni crkvi, pa tamo slala krvoloke koji su

x

pre 6 godina

"Prijateljstvo Vlada Divca i ..."
Kaze se Vlade Divca. Nominativ nije VLAD da bi genitiv bio Vlada! Okanite se tih crnogorskih pravila.
(mufljuz, 12. decembar 2017 11:03)


E pa, standardna grmatika srpskog jezika malo se razlikuje od ulicnog govora sa DorČola. Piše se ovako kako stoji u članku i nikako drugačije.

P76-ers

pre 6 godina

Igrala je Jugoslavija, a ne Hrvatska. A Hrvatska je bila dio Austrougarske tada? 
Mada, isto bi bilo da je i srpska zastava bila u pitanju, onda bi hrvatski igraci reagirali kao Divac. Bez obzira na ovog, najvjerovatnije ustaskog potomka, nije bio on problem, nego prestrogo kontroliranje nacionalnog osjecaja u Jugoslaviji, od strane komunista. Kad nesto potiskujes, onda postoji opasnost da bukne u najgorem trenutku kad pritisak popusti, sto se i desilo. Jugoslavija je trebala da se reformise u konfederaciju, i dopustiti republikama da budu kao u Velikoj Britaniji, Skotska,Irska, Wales...da njeguju svoju naciju, ali i da njeguju svoj savez, znajuci da su tako puno snazniji. Jos smo imali i vecu povezanost nego Britanci, kao Juzni Slaveni.. 
Sta ces, nije bilo pameti, Tito prerano umro, on bi to znao srediti..
(Ante, 12. decembar 2017

Podsećanja radi Martin Špegelj je baš bio za konfederaciju. A i zlo se baš dobro primilo, koliko smo se voleli i bili povezani. Draže bi mi bilo da nikad nismo bili ni u kakvoj zajednici...
Od tolike ljubavi i poštovanja znaš i sam kako smo završili....

Miloš

pre 6 godina

@Englez Mnogo se ti praviš Englez. Svi gore pomenuti su ljudi čijim precima je sudjeno, dokazano i što je najvažnije priznali su i okajali grehe svojih predaka. Da li ti iz ovih reči vidiš negde kajanje sina ustaškog koljača Šakića? Slično je i sa ostalim potomcima Luburića, Pavelića, Francetića, jedino kajanje je što svi Srbi nišu završili u jamama. O poredjenju heroja iz I s.r. i čoveka koji je gledao da spasi što više ljudi ustaškog, albanskog, bugarskog noža sa gore pomenutim zločincima ne bih trošio reči.

athos

pre 6 godina

I Petrović je pogrešio ljutio se zbog nacionalizma Divac je rekao njemu uzeo bi bilo koju zastavu koja nije Jugoslovenska pošto su svi Jugosloveni nema veze ko je ovo ili ono.
I da uništi dugogodišnjeg drugarstva samo zato što je Divac zaustavio to što je video kao provokaciju cele reprezentacije to je žalosno da je sebi to dozvolio.

tocak

pre 6 godina

"Prijateljstvo Vlada Divca i ..." 
Kaze se Vlade Divca. Nominativ nije VLAD da bi genitiv bio Vlada! Okanite se tih crnogorskih pravila.
(mufljuz, 12. decembar 2017 11:03)

Kao sto genitiv imena Pavle I Djordje glase Pavla I Djordja, tako I genitiv od Vlade Divac glasi Vlada Divca. Po tvom bi bilo pravilno da se on zove Vlada, ali se on zove Vlade, tako da je pravilno napisano u tekstu

Zoran

pre 6 godina

Ukoliko malo vise obratite paznju, sporna zastava nije bila zvanicna zastava Republike Hrvatske u to vreme, cak ni sadasnja zastava Republike Hrvatske... pogledajte malo bolje

Boske

pre 6 godina

Kralj Tomislav je okrunjen 910. kao KRALJ HRVATA i tako piše u papinoj čestitki povodom krunidbe, naravno na latinskom. 
(Agramer, 12. decembar 2017 10:12)

I gdje je sahranjen cika Toma?

P76-ers

pre 6 godina

Autor je loš, napisao je nepotpun tekst. Trebalo je da na kraju teksta napiše da je Divac posjetio Petroviće u Zagrebu, i da su ga Aco i Draženova majka prijateljski dočekali. prije 6-7 godina i da je položio cvijeće na Draženov grob.
(13libero, 12. decembar 2017 11:20)

Otvara Aca vrata i kaže stigao je "OVAJ"

?ukovi? Veselin

pre 6 godina

Nas Srbe niko nikad nije ponizio kao kralj Aco šta je sve dopustio Hrvatima u onoj vještačkoj tvorevini zvanoj Jugoslavija i to je skupo platio ion i svi mi Srbi zajedno sa njim

13libero

pre 6 godina

Autor je loš, napisao je nepotpun tekst. Trebalo je da na kraju teksta napiše da je Divac posjetio Petroviće u Zagrebu, i da su ga Aco i Draženova majka prijateljski dočekali. prije 6-7 godina i da je položio cvijeće na Draženov grob.

?ukovi? Veselin

pre 6 godina

Najtragičnije od svega je što je Srbin udario na Srbina jer Dražen po ocu mora biti Srbin i ništa drugo dragi moji Srbi pročitajte šta kaže vojvoda Živojin Mišić o Hrvatima to bi trebalo djeca da uče u prvi razred osnovne škole čim nauče čitati i pisati da im to bude prva lekcija .Pozdrav svim Srbima iz lijepe Srpske Boke Kotorske

Marko

pre 6 godina

"Prijateljstvo Vlada Divca i ..." 
Kaze se Vlade Divca. Nominativ nije VLAD da bi genitiv bio Vlada! Okanite se tih crnogorskih pravila.
(mufljuz, 12. decembar 2017 11:03)

E pa ne kaže se ni Vlade Divca jer nominativ nije Vlada već Vlade. A ti vidi kako je tačno a nije ni jedno ni drugo.

hesperus

pre 6 godina

"Ali Tomas nije jedini Šakić iz istog mesta. U Santa Teresiti je živeo i Dinko Šakić, upravnik logora Jasenovac tokom Drugog svetskog rata. O vezama sa njim, Tomas nije hteo da priča."

da, sigurno nije bila provokacija...

Srdjan

pre 6 godina

Svi znamo ko su ti Hrvati koji su posle '45 otisli u Argentinu i tamo nastavili mirno da zive, sticu porodicu itd. E ovaj gospodin je vjerovatno sin jednog takvog Hrvata. Namjerno ne koristim pravi izraz...

Neshvatljivo

pre 6 godina

Ne mogu da verujem da se pripadnici jednog naroda izjašnjavaju kao da su neki drugi i što je najgore,gotovo uvek i u svakoj prilici žele da pokažu i dokažu da su mnogo veći,u ovom slučaju Hrvati,nego stvarni Hrvati.Eto slučaja sa braćom Petrović,Vrankovićem...klasični primeri nekadašnjih poturica.Isto važi i za sportiste koji pređu u redove ljutog rivala,umesto da ćute i ne oglašavaju se,oni provociraju i glume veće navijače od onih koji od rođenja navijaju za taj klub.Takvi primeri su Stojković i Ožegović u fudbalu,koji samo iritiraju čitavu naciju svojom sramotom.

ner0n

pre 6 godina

meni je ovde d. petrovic najmrskiji , ako se zbog ovog tako smrtno naljutio i neka je..uneti ustasku (vidi se da je prvo polje bele boje) zastavu na utakmicu jugoslavije i poremetiti medjunacionalne odnose u okviru reprezentacije

joker

pre 6 godina

Дражен и Александар Петровић од оца СРБИНА и мајке ХРВАТИЦЕ. То је једина истина.

Džoni

pre 6 godina

Divac je tada bio dete zadojeno Jugoslavijom kao i 90% Srba u to vreme i verujem da nije nikada do tada ni razmišljao o svojoj nacionalnosti kao ni većina Srba! On je tada postupio Jugoslovenski a jednom prilikom je izjavio da bi isto postupio i da je umesto Hrvatske (u ovom slučaju ustaške) zastave bila Srpska. Takvi kao taj Šakić su tada smatrani neprijateljima SFRJ i kontraobaveštajne službe su radile na zaštiti tadašnje države od takvih bili oni Hrvatski ili Srpski nacionalisti u dijaspori! Argentina je bila jedna od vodećih zemalja gde su se razni fašistički i nacistički zločinci uz sve ostale poražene snage sklonili posle drugog sv. rata. Hrvati su bili mnogo više zadojeni nacionalizmom iz razloga što su imali kompleks od Srbije i smatrali su je za tlačitelja dok smo mi kao najbrojnija nacija bivše SFRJ smatrali da je ta ista Jugoslavija ispravna i da se podrazumeva. Rastom nacionalizma u Hrvatskoj i kod Srba se javlja isti ali ne toliko izraženo jer da su tada Srbiju vodili pravi nacionalisti i ljudi rešeni da naprave Veliku Srbiju ne vidim kako bi im iko stao na put u tom naumu? Svi su oni izmileli devedesetih ispod petokrake i odlučili da se poigraju nacionalizmom i gurnuli narod u sukobe dok su oni sve tako pošteni punili svoje džepove i stvarali svoje nazovi države i državice da bi mogli u njima da vedre i oblače a narod kao narod, kao ovce kada ih pastir usmeri u pravcu kojim bi on želeo da idu. Oni koji malo skrenu sa puta budu kažnjeni i skrajnuti i guraj dalje.

slavko

pre 6 godina

Jedna kap srpske krvi u venama = Srbin!
Jedan srpski grob = srpska zemlja!
Jedan jezik, jedan narod, jedna zemlja!
Nego kud svi pobegoše od nas?

Kure

pre 6 godina

Kralj Tomislav je okrunjen 910. kao KRALJ HRVATA i tako piše u papinoj čestitki povodom krunidbe, naravno na latinskom.A u zagrebačkom predgrađu Markuševec su Petrovići starosjedioci stotinama godina unazad, ni oni sami više ne znaju otkud su došli.
(Agramer, 12. decembar 2017 10:12)
Cak ni vasi istoricari ne mogu da se sloze medju sobom u vezi sa kraljem Tomislavom i mnogo mitova se vezuje za njega. Iz dva klika na internetu ces to uvideti. A za Petrovice... toliko ih ima, da je moguce da su neki stigli i do Zagreba. U Srbiji ih ima u svakoj vecoj zgradi :) Inace, otac Aca i Drazena, Jole, je iz sela Janjac u okolini Trebinja. Porodica mu se doselila u Zemun (deo Beograda) nakon II sv. rata, a on odatle, kasnije, za Sibenik. Ostalo se zna.

Ante

pre 6 godina

Igrala je Jugoslavija, a ne Hrvatska. A Hrvatska je bila dio Austrougarske tada?
Mada, isto bi bilo da je i srpska zastava bila u pitanju, onda bi hrvatski igraci reagirali kao Divac. Bez obzira na ovog, najvjerovatnije ustaskog potomka, nije bio on problem, nego prestrogo kontroliranje nacionalnog osjecaja u Jugoslaviji, od strane komunista. Kad nesto potiskujes, onda postoji opasnost da bukne u najgorem trenutku kad pritisak popusti, sto se i desilo. Jugoslavija je trebala da se reformise u konfederaciju, i dopustiti republikama da budu kao u Velikoj Britaniji, Skotska,Irska, Wales...da njeguju svoju naciju, ali i da njeguju svoj savez, znajuci da su tako puno snazniji. Jos smo imali i vecu povezanost nego Britanci, kao Juzni Slaveni..
Sta ces, nije bilo pameti, Tito prerano umro, on bi to znao srediti..

marko

pre 6 godina

Познајем неколико фамилија Шакић које су морале да побегну из Хрватске пре 20 година.

А шта каже на питање о Динку, нећу да коментаришем ништа о тати. Хахахаха

ja

pre 6 godina

Ja, sam, rođen u Srbiji i osećam se kao Srbin. Ista bi stvar bila i da su mi oba roditelja katolici odnosno Hrvati. Pokojni Dražen i Aca su se osećali kao Hrvati i ja to poštujem. Moja, sestra od ujaka je katolik po majci i poštuje obe vere. Vera je za kućnu upotrebu i privatna stvar kod civilizovanog sveta, kod zatucanih ljudi druga vera je smrtni greh. Ništa nismo naučili iz istorije.

zamb

pre 6 godina

U ovoj priči je sve nenormalno i dosta netačno. Prvo, Divac je reagovao kao klinac odgojen u duhu nesretne Jugoslavije - i reagovao je kao "Jugosloven", a ne kao Srbin. Mnogi Hrvati ne znaju da su nama u Srbiji takođe branili srpstvo i da je nama najviše na nos nabijana Jugoslavija. Drugo, zastava Hrvatske jeste jedna od jugoslovenskih zastava i to bi trebalo da u demokratskom društvu bude sasvim normalno, pa i da se uz nju slavi pobeda Jugoslavije. Divac sa 21 godinom i odgojem to tada nije mogao ni da oseti, a po komentarima bi se reklo da mnogi još ne kapiraju... Konačno, Dražen Jovan Petrović nije zahladnio odnose zbog toga niti je to uopšte bila tako velika vest - nju su političari eksploatisali. Dražen je imao neku svoju priču i u svom gradu, odakle su Srbi izbacivani s posla i šikanirani (dok su drugi Srbi bombardovali okolinu i isključivali struju), i on je "kliknuo" nacionalno kako je kliknuo, opredelio se i to je u redu. Oni su se dugo posle toga družili i tek 1991. prestali da komuniciraju.

železara

pre 6 godina

Tomas Šakić je sin Dinka Šakića, komandanta Jasenovca i Nade Šakić Luburić. Ujak mu je bio Maks Luburić.

O ovome svedoči i članak iz argentinske štampe

http://www.lanacion.com.ar/104586-ahora-detuvieron-a-la-esposa-de-dinko-sakic

samir

pre 6 godina

Hej, jeste li citali knjigu London for immigrant suckers? Evo jedan dio o Divcu i tom dogadjaju.
When they passed Zagreb, the driver stopped the car in front of a restaurant where the main guests were long distance drivers such as himself. Some of them he knew and he acknowledged them by nodding his head. He ordered a coffee, Peter took a “Cocta”, and when he was just about to take a sip a policeman entered the restaurant and scanned them all with a very strict look. Peter went pale. His fear was detected by the driver.

“What’s wrong?”

“Have you seen what he is wearing on his hat instead of a red star?” whispered Peter.

“What?”

“That’s the Ustasha sign.”

“No, it’s not the Ustasha sign, it’s the Croatian flag…they started wearing it a few weeks ago.”
Peter was scared. He thought that Yugoslav policemen should wear a red star. This can’t be right. It would be much easier if Vlade Divac was there. He would take the policeman’s hat off and throw it, together with the policeman, through the window. But Vlade wasn’t there.

patologija

pre 6 godina

Na stranu ovaj mali, beznacajni ustasoidni provokator kome je mahanje ustaskom zastavom vrhunac njegovo bednog zivota,takvih ima na tone a dosta ih visi i ovde. Ali sta reci za bracu Petrovice a narocito za ovog netalentovanog i uvek u senci Aleksandra zvanog Aca? Da li taj lik kapira koliko je tragikocican sa tim pateticnim izigravanjem veceg hrvatskog soviniste od hrvatskih sovinista?

Agramer

pre 6 godina

Kralj Tomislav je okrunjen 910. kao KRALJ HRVATA i tako piše u papinoj čestitki povodom krunidbe, naravno na latinskom.
A u zagrebačkom predgrađu Markuševec su Petrovići starosjedioci stotinama godina unazad, ni oni sami više ne znaju otkud su došli.

Goran

pre 6 godina

"Ja nisam Hrvat, nego Argentinac, sin Hrvata.

Nego, reci ti meni: ako se macka omaci u svinjcu, da li je dobila mace ili prasice?
(Poreklo, 12. decembar 2017 09:53)"

Pogrešan primer. Pravi je: ako se mačka srpskog porekla omaci u Hrvatskoj, šta su mačići - Srbi ili Hrvati?
Shvataš li besmislenost nacije?

srbin katolik

pre 6 godina

Kad pocnete tako po komentarima da piseta da je taj i taj Srbin ili sta god. Ako je nekome otac Srbin (mada je pitanje da li su tom 'Srbinu' svi u familiji Srbi) ne znaci da je i on sam Srbin. Sta da radimo sto mu je majka Hrvatica, to nije bitno? Drazen Petrovic se izjasnjavao da je Hrvat i to je tacka. Shvatate li da ce za 100 godina svi da pisu kako je Djokovicev otac Crnogorac a majka Hrvatica pa on nikako ne moze Srbin da bude. Sta je, cutimo?
(Minja, 12. decembar 2017 10:03)

Đokovićev otac je Srbin iz Crne Gore ( crnogorci ne postoje kao narod ), to valjda znaš.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ђорђе, 12. decembar 2017 10:27)


vi hrvati i crnogorci i jevreji gledate svoje poreklo po majci i ujcevini... a mi srbi po ocu i đedovini!

Ђорђе

pre 6 godina

Kad pocnete tako po komentarima da piseta da je taj i taj Srbin ili sta god. Ako je nekome otac Srbin (mada je pitanje da li su tom 'Srbinu' svi u familiji Srbi) ne znaci da je i on sam Srbin. Sta da radimo sto mu je majka Hrvatica, to nije bitno? Drazen Petrovic se izjasnjavao da je Hrvat i to je tacka. Shvatate li da ce za 100 godina svi da pisu kako je Djokovicev otac Crnogorac a majka Hrvatica pa on nikako ne moze Srbin da bude. Sta je, cutimo?
(Minja, 12. decembar 2017 10:03)

Đokovićev otac je Srbin iz Crne Gore ( crnogorci ne postoje kao narod ), to valjda znaš.

dusan

pre 6 godina

...nije nikakva prednost biti srbin ?hrvat ili amerikanac, sustina je biti to sto jesi .to utice na licnu unutrasnju harmoniju jedne licnosti , sve ostalo je neistina ili laz , a laz tisti i razdire ...to se oseti , pre ili kasnije!

Grobarya

pre 6 godina

Divcu je zločinačka petokraka draža nego tradicionalna zastava hrvatskog naroda. Ja bih, kao Srbin, uvek podržao i poštovao tuđu nacionalnu tradiciju, kao što bi i svaki normalan Hrvat i tada i danas pre podržao tradicionalnu zastavu kraljevine Srbije, a ne ono zločinačko ruglo.
(EU Citizen, 12. decembar 2017 10:32)

Citam I piskaram na ovom portalu desetak godina all sam prvi put zaista sokiran. Ne mogu da verujem da je ovo neko mogao da napise ozbiljno. Ajde molim te, javi se ponovo I objasni da je sala, sarkazam ili slicno...Divcu je ustaska zastava trebala biti draza (kao sto bi tebi bila) od zastave tada aktuelne drzave?!!?!? Stvarno ne mogu da verujem sta ovde ljudi pisu.

Zeljko

pre 6 godina

Niko da spomene da je to hrv zastava iz vremena NDH.Hrv zastava je tek kasnije nastala!Divac je bio veliki Jugosloven,i oteo bi i srpsku zastavu.

oki doki

pre 6 godina

Kad pocnete tako po komentarima da piseta da je taj i taj Srbin ili sta god. Ako je nekome otac Srbin (mada je pitanje da li su tom 'Srbinu' svi u familiji Srbi) ne znaci da je i on sam Srbin. Sta da radimo sto mu je majka Hrvatica, to nije bitno? Drazen Petrovic se izjasnjavao da je Hrvat i to je tacka. Shvatate li da ce za 100 godina svi da pisu kako je Djokovicev otac Crnogorac a majka Hrvatica pa on nikako ne moze Srbin da bude. Sta je, cutimo?
(Minja, 12. decembar 2017 10:03)

Evo materijala za @Staru kuku
On ce tebi objasniti kako Djokoviceva mama nema nikakve veze sa Hrvatima

Goran

pre 6 godina

"Đokovićev otac je Srbin iz Crne Gore ( crnogorci ne postoje kao narod ), to valjda znaš.
(Ђорђе, 12. decembar 2017 10:27)"

Čemu ovo, zaista? Šta si ovom izjavom dobio? Šta je iko na ovom svetu dobio time? Šta želiš da postigneš i da li zaista misliš da ćeš to postići na ovakav način?

marko_sthlm

pre 6 godina

@ "Zna se ko je i šta su mu preci bili čim je završio u Južnoj Americi... 
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] 

Šta pričaš? Ima i potomaka Ustaša, ali nejveći dio Hrvata u latinskoj Americi, a ima ih oko milion, su potomci doseljenika iz tadašnje Austro Ugarske, uglavnom njenih primorskih dijelova. Već 1901. u Čileu Hrvata ima 2.6%, a 1911. 4.8%. Danas 382.000 samo u Čileu kaže da vodi poreklo iz Hrvatske. Nešto Ustaša i njihovih potomaka ima u Argentini i Paragvaju, ali to nije i 1% ukupnog broja hrvatske dijaspore na jugu Amerike. https://en.wikipedia.org/wiki/Immigration_to_Chile
(Sale, 12. decembar 2017 10:03)"


Ma super ali sve to pada u vodu kad se doda činjenica da je dotičnom otac bio Dinko Šakić ozloglašeni ustaša koji je kao zapovednik logora Jasenovac i kojinje svojom rukom klao i ubijao Srbe, Jevreje, Rome i "nepodobne" Hrvate.

A kad se tome još doda i da mu je majka sestra Maksa Luburića onda lepo možeš sve te procente i sve te bajke o tome da su ustaše bile manje od 1% Hrvata u Južnoj Americi mačku o rep jer je ovde ipak jasno o kome se radi.

Dejan

pre 6 godina

Čak da mu je sin ili brat, pa šta?!
Ako znaš engleski nađi na internetu film Hitler's Children, o potomcima najbližih Hitlerovih suradnika, Goeringovi su se dali sterilizirati, unuk od zapovjednika Auschwitza je došao posjetiti logor i ima scena kad ga zagrli preživjeli iz Auschwitza i kaže mu da nije on ništa kriv, Himmlerova praunuka ili šta već je udata za Jevreja u Izraelu, nisu svi ko Nedićev unuk ponosni na svoje pretke!
(Englez, 12. decembar 2017 10:18) # Link komentara

Sve je to tacno, ali su to potomci onih koje je blagovremeno stigla kazna za zlocine, ili su se i sami kukavicki ubili. Doticni Sakic je ziveo u proustaskoj zajednici u relativno izolovanom delu sveta, bez osude svetske javnosti ili pravosudja, sad hoces da kazes da su oni tamo spontano doziveli katarzu? Nije nego!

Marko Niš

pre 6 godina

Ma svaka čast za članak. Odavno nije bolje precizirano jasno i precizno činjenično stanje. I namere i slučajnosti i splet okolnosti. Majstore svaka čast, sve si objasnio!!!!

Englez

pre 6 godina

U Santa Teresiti ziveo je i Dinko Sakic, zloglasni komandat logora Jasenovac.. O njemu doticni nije hteo da se izjasnjava? Nije ni morao, sve je jasno po prezumenu...
(Komunalac, 12. decembar 2017 09:42)

Čak da mu je sin ili brat, pa šta?!
Ako znaš engleski nađi na internetu film Hitler's Children, o potomcima najbližih Hitlerovih suradnika, Goeringovi su se dali sterilizirati, unuk od zapovjednika Auschwitza je došao posjetiti logor i ima scena kad ga zagrli preživjeli iz Auschwitza i kaže mu da nije on ništa kriv, Himmlerova praunuka ili šta već je udata za Jevreja u Izraelu, nisu svi ko Nedićev unuk ponosni na svoje pretke!

Bruder Jakob

pre 6 godina

A sad vi meni objasnite zašto ovaj slučaj vadite iz naftalina.
Taj incident sa zastavom je bio prije 27 godina i sa više strana, prvenstveno Rađa i Kukoč, taj je incidnet objašnjen i obojica su stala u obranu Divca, uostalom ko je gledao film mogao je vidjeti da su mama i brat od Dražena Petrovića fino Divca primili i ugostili.
Drugo spominjete Dinka Šakića, još malo da podgrijete svoju tezu kako smo mi ustaše. Potrebno je naglasiti da je njemu ova današnja "tuđmanovska" Hrvatska sudila, nije SFRJ iako su znali gdje je i mogli su do njega, i osudili smo ga na tada zakonom maksimalnih 20 godina, zlikovac je u zatvoru umro prije 20 godina, po ovom važećem zakonu dobio bi 40 godina!

EU Citizen

pre 6 godina

Divcu je zločinačka petokraka draža nego tradicionalna zastava hrvatskog naroda. Ja bih, kao Srbin, uvek podržao i poštovao tuđu nacionalnu tradiciju, kao što bi i svaki normalan Hrvat i tada i danas pre podržao tradicionalnu zastavu kraljevine Srbije, a ne ono zločinačko ruglo.

Minja

pre 6 godina

Kad pocnete tako po komentarima da piseta da je taj i taj Srbin ili sta god. Ako je nekome otac Srbin (mada je pitanje da li su tom 'Srbinu' svi u familiji Srbi) ne znaci da je i on sam Srbin. Sta da radimo sto mu je majka Hrvatica, to nije bitno? Drazen Petrovic se izjasnjavao da je Hrvat i to je tacka. Shvatate li da ce za 100 godina svi da pisu kako je Djokovicev otac Crnogorac a majka Hrvatica pa on nikako ne moze Srbin da bude. Sta je, cutimo?

Steva_S.Pazova 78'

pre 6 godina

Klasicna usatska prica,ja sam argentinac sa hrvatskim poreklom,navijao sam za hrvate u timu jugoslavije! Dokle cete da se ponizavate maloumnim izjavama kad svi znamo kakvi ste....a na kraju teksta,njegov prezimenjak koji je slucajno ziveo u istom mestu bio upravnik logora u NDH! Pricaj babi te svoje price!!!

neko ko zna

pre 6 godina

Ali Tomas nije jedini Šakić iz istog mesta. U Santa Teresiti je živeo i Dinko Šakić, upravnik logora Jasenovac tokom Drugog svetskog rata. O vezama sa njim, Tomas nije hteo da priča.



I tako .... ceo tekst o neznanju, slucajnosti i tako .... a u zadnjem pasusu sustina ...

Sale

pre 6 godina

Zna se ko je i šta su mu preci bili čim je završio u Južnoj Americi...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)]

Šta pričaš? Ima i potomaka Ustaša, ali nejveći dio Hrvata u latinskoj Americi, a ima ih oko milion, su potomci doseljenika iz tadašnje Austro Ugarske, uglavnom njenih primorskih dijelova. Već 1901. u Čileu Hrvata ima 2.6%, a 1911. 4.8%. Danas 382.000 samo u Čileu kaže da vodi poreklo iz Hrvatske. Nešto Ustaša i njihovih potomaka ima u Argentini i Paragvaju, ali to nije i 1% ukupnog broja hrvatske dijaspore na jugu Amerike. https://en.wikipedia.org/wiki/Immigration_to_Chile

Slobodan

pre 6 godina

Crnogorci su izmišljena nacija, naravno da su Srbi! šta će drugo biti! Još jedno kukavičko jaje Vatikana protiv pravoslavlja! Ogromna većina poznatih Srba su rođeni i živeli na području crne gore kao i većina srpskih vladara. Šta reći da je najveći crnogorski sin Petar Petrović Njegoš bio Srbin kao i Petar Cetinjski, Karađorđe, Sveti Sava, itd....

Dejan

pre 6 godina

Bice da mu je otac ili deda otisao u Argentinu zbog kvalitetnog govedjeg mesa koje mu je lekar prepisao, gle cuda, taman negde sa kraja 1944-1945. godine.

pa da se smejem

pre 6 godina

Jedva cekam komentare dezurnih `rvatina ala bruder i drustvance, u kojima ce da "odbrane" lik i delo njihovog argentinsko-`rvatskog kolege iz "ugledne" familije Sakic.

perica

pre 6 godina

Vlade Divac je sportska i ljudska veličina, čovek koji zaslužuje poštovanje. A ovi ostali koji se spominju u tekstu su mali sitni beznačajni. To što se neko preziva Petrović a umišlja u svojoj glavi da je "hrvat", to je stvar za psihoanalitičare. Uostalom, znamo iz istorije kako je 1097. godine stvorena njihova "nacionalnost".

Sejn

pre 6 godina

On je Argentinac, ali je usao sa Hrvatskom zastavom, Ako si Argentinac, sta ces sa Hrvatskom zastavom?! I lepo je Divac rekao, Jugoslavija je pobedila, a ne Hrvatska ma kakvo god stanje bilo u zemlji, oni su se takmicili pod imenom Jugoslavija, kraj price. Ovo sto nije hteo da komentarise vezu sa Dinkom Sakicem govori vise nego da je bilo sta rekao.

Trki

pre 6 godina

"Ali Tomas nije jedini Šakić iz istog mesta. U Santa Teresiti je živeo i Dinko Šakić, upravnik logora Jasenovac tokom Drugog svetskog rata. O vezama sa njim, Tomas nije hteo da priča."

To mu je otac, a majka mu je sestra Maksa Luburića. Kum deci bio Ante Pavelić. Istorija za ponos, nema šta.

Otac klao Srbe i u tome se toliko istakao da je postao upravnik Jasenovca, baš me čudi da mu i sin mrzi Srbe.

Миодраг

pre 6 godina

Овако глуп,коментар дуго нисам читао!И Шакићи,Чутуре а поготови Драженов отац Јован су Срби .....

Observer

pre 6 godina

Diretkno ucestvujes u genocidu, rukovodis jednim od najstrasnijih logora smrti u istoriji cevecanstva i ne odgovaras za to. Tuzno, pravda ne postoji...

MiMa

pre 6 godina

Da je ušao na teren sa zastavom Socijalističke Republike Hrvatske, verujem da ga niko ne bi ni pogledao. Ovako lik ušeta sa simbolima NDH, koji su u tom trenutku vređali osećanja ne samo Srba, nego barem 70% ljudi iz bivše Jugoslavijie i očekuje da niko ne reaguje. Vrlo dobro je on znao šta radi i vrlo planski je to uradio.

Komunalac

pre 6 godina

U Santa Teresiti ziveo je i Dinko Sakic, zloglasni komandat logora Jasenovac.. O njemu doticni nije hteo da se izjasnjava? Nije ni morao, sve je jasno po prezumenu...

Младен

pre 6 godina

Дражен је по оцу Србин из Херцеговине, из Требиња. Близак је рођак Дејану Бодироги који је такође из тог краја.

Komunalac

pre 6 godina

U Santa Teresiti ziveo je i Dinko Sakic, zloglasni komandat logora Jasenovac.. O njemu doticni nije hteo da se izjasnjava? Nije ni morao, sve je jasno po prezumenu...

Младен

pre 6 godina

Дражен је по оцу Србин из Херцеговине, из Требиња. Близак је рођак Дејану Бодироги који је такође из тог краја.

perica

pre 6 godina

Vlade Divac je sportska i ljudska veličina, čovek koji zaslužuje poštovanje. A ovi ostali koji se spominju u tekstu su mali sitni beznačajni. To što se neko preziva Petrović a umišlja u svojoj glavi da je "hrvat", to je stvar za psihoanalitičare. Uostalom, znamo iz istorije kako je 1097. godine stvorena njihova "nacionalnost".

Trki

pre 6 godina

"Ali Tomas nije jedini Šakić iz istog mesta. U Santa Teresiti je živeo i Dinko Šakić, upravnik logora Jasenovac tokom Drugog svetskog rata. O vezama sa njim, Tomas nije hteo da priča."

To mu je otac, a majka mu je sestra Maksa Luburića. Kum deci bio Ante Pavelić. Istorija za ponos, nema šta.

Otac klao Srbe i u tome se toliko istakao da je postao upravnik Jasenovca, baš me čudi da mu i sin mrzi Srbe.

MiMa

pre 6 godina

Da je ušao na teren sa zastavom Socijalističke Republike Hrvatske, verujem da ga niko ne bi ni pogledao. Ovako lik ušeta sa simbolima NDH, koji su u tom trenutku vređali osećanja ne samo Srba, nego barem 70% ljudi iz bivše Jugoslavijie i očekuje da niko ne reaguje. Vrlo dobro je on znao šta radi i vrlo planski je to uradio.

Миодраг

pre 6 godina

Овако глуп,коментар дуго нисам читао!И Шакићи,Чутуре а поготови Драженов отац Јован су Срби .....

Grobarya

pre 6 godina

Divcu je zločinačka petokraka draža nego tradicionalna zastava hrvatskog naroda. Ja bih, kao Srbin, uvek podržao i poštovao tuđu nacionalnu tradiciju, kao što bi i svaki normalan Hrvat i tada i danas pre podržao tradicionalnu zastavu kraljevine Srbije, a ne ono zločinačko ruglo.
(EU Citizen, 12. decembar 2017 10:32)

Citam I piskaram na ovom portalu desetak godina all sam prvi put zaista sokiran. Ne mogu da verujem da je ovo neko mogao da napise ozbiljno. Ajde molim te, javi se ponovo I objasni da je sala, sarkazam ili slicno...Divcu je ustaska zastava trebala biti draza (kao sto bi tebi bila) od zastave tada aktuelne drzave?!!?!? Stvarno ne mogu da verujem sta ovde ljudi pisu.

Dejan

pre 6 godina

Bice da mu je otac ili deda otisao u Argentinu zbog kvalitetnog govedjeg mesa koje mu je lekar prepisao, gle cuda, taman negde sa kraja 1944-1945. godine.

Sejn

pre 6 godina

On je Argentinac, ali je usao sa Hrvatskom zastavom, Ako si Argentinac, sta ces sa Hrvatskom zastavom?! I lepo je Divac rekao, Jugoslavija je pobedila, a ne Hrvatska ma kakvo god stanje bilo u zemlji, oni su se takmicili pod imenom Jugoslavija, kraj price. Ovo sto nije hteo da komentarise vezu sa Dinkom Sakicem govori vise nego da je bilo sta rekao.

joker

pre 6 godina

Дражен и Александар Петровић од оца СРБИНА и мајке ХРВАТИЦЕ. То је једина истина.

marko_sthlm

pre 6 godina

@ "Zna se ko je i šta su mu preci bili čim je završio u Južnoj Americi... 
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] 

Šta pričaš? Ima i potomaka Ustaša, ali nejveći dio Hrvata u latinskoj Americi, a ima ih oko milion, su potomci doseljenika iz tadašnje Austro Ugarske, uglavnom njenih primorskih dijelova. Već 1901. u Čileu Hrvata ima 2.6%, a 1911. 4.8%. Danas 382.000 samo u Čileu kaže da vodi poreklo iz Hrvatske. Nešto Ustaša i njihovih potomaka ima u Argentini i Paragvaju, ali to nije i 1% ukupnog broja hrvatske dijaspore na jugu Amerike. https://en.wikipedia.org/wiki/Immigration_to_Chile
(Sale, 12. decembar 2017 10:03)"


Ma super ali sve to pada u vodu kad se doda činjenica da je dotičnom otac bio Dinko Šakić ozloglašeni ustaša koji je kao zapovednik logora Jasenovac i kojinje svojom rukom klao i ubijao Srbe, Jevreje, Rome i "nepodobne" Hrvate.

A kad se tome još doda i da mu je majka sestra Maksa Luburića onda lepo možeš sve te procente i sve te bajke o tome da su ustaše bile manje od 1% Hrvata u Južnoj Americi mačku o rep jer je ovde ipak jasno o kome se radi.

hesperus

pre 6 godina

"Ali Tomas nije jedini Šakić iz istog mesta. U Santa Teresiti je živeo i Dinko Šakić, upravnik logora Jasenovac tokom Drugog svetskog rata. O vezama sa njim, Tomas nije hteo da priča."

da, sigurno nije bila provokacija...

ner0n

pre 6 godina

meni je ovde d. petrovic najmrskiji , ako se zbog ovog tako smrtno naljutio i neka je..uneti ustasku (vidi se da je prvo polje bele boje) zastavu na utakmicu jugoslavije i poremetiti medjunacionalne odnose u okviru reprezentacije

neko ko zna

pre 6 godina

Ali Tomas nije jedini Šakić iz istog mesta. U Santa Teresiti je živeo i Dinko Šakić, upravnik logora Jasenovac tokom Drugog svetskog rata. O vezama sa njim, Tomas nije hteo da priča.



I tako .... ceo tekst o neznanju, slucajnosti i tako .... a u zadnjem pasusu sustina ...

Observer

pre 6 godina

Diretkno ucestvujes u genocidu, rukovodis jednim od najstrasnijih logora smrti u istoriji cevecanstva i ne odgovaras za to. Tuzno, pravda ne postoji...

Srdjan

pre 6 godina

Svi znamo ko su ti Hrvati koji su posle '45 otisli u Argentinu i tamo nastavili mirno da zive, sticu porodicu itd. E ovaj gospodin je vjerovatno sin jednog takvog Hrvata. Namjerno ne koristim pravi izraz...

Kure

pre 6 godina

Kralj Tomislav je okrunjen 910. kao KRALJ HRVATA i tako piše u papinoj čestitki povodom krunidbe, naravno na latinskom.A u zagrebačkom predgrađu Markuševec su Petrovići starosjedioci stotinama godina unazad, ni oni sami više ne znaju otkud su došli.
(Agramer, 12. decembar 2017 10:12)
Cak ni vasi istoricari ne mogu da se sloze medju sobom u vezi sa kraljem Tomislavom i mnogo mitova se vezuje za njega. Iz dva klika na internetu ces to uvideti. A za Petrovice... toliko ih ima, da je moguce da su neki stigli i do Zagreba. U Srbiji ih ima u svakoj vecoj zgradi :) Inace, otac Aca i Drazena, Jole, je iz sela Janjac u okolini Trebinja. Porodica mu se doselila u Zemun (deo Beograda) nakon II sv. rata, a on odatle, kasnije, za Sibenik. Ostalo se zna.

Zeljko

pre 6 godina

Niko da spomene da je to hrv zastava iz vremena NDH.Hrv zastava je tek kasnije nastala!Divac je bio veliki Jugosloven,i oteo bi i srpsku zastavu.

patologija

pre 6 godina

Na stranu ovaj mali, beznacajni ustasoidni provokator kome je mahanje ustaskom zastavom vrhunac njegovo bednog zivota,takvih ima na tone a dosta ih visi i ovde. Ali sta reci za bracu Petrovice a narocito za ovog netalentovanog i uvek u senci Aleksandra zvanog Aca? Da li taj lik kapira koliko je tragikocican sa tim pateticnim izigravanjem veceg hrvatskog soviniste od hrvatskih sovinista?

Dejan

pre 6 godina

Čak da mu je sin ili brat, pa šta?!
Ako znaš engleski nađi na internetu film Hitler's Children, o potomcima najbližih Hitlerovih suradnika, Goeringovi su se dali sterilizirati, unuk od zapovjednika Auschwitza je došao posjetiti logor i ima scena kad ga zagrli preživjeli iz Auschwitza i kaže mu da nije on ništa kriv, Himmlerova praunuka ili šta već je udata za Jevreja u Izraelu, nisu svi ko Nedićev unuk ponosni na svoje pretke!
(Englez, 12. decembar 2017 10:18) # Link komentara

Sve je to tacno, ali su to potomci onih koje je blagovremeno stigla kazna za zlocine, ili su se i sami kukavicki ubili. Doticni Sakic je ziveo u proustaskoj zajednici u relativno izolovanom delu sveta, bez osude svetske javnosti ili pravosudja, sad hoces da kazes da su oni tamo spontano doziveli katarzu? Nije nego!

marko

pre 6 godina

Познајем неколико фамилија Шакић које су морале да побегну из Хрватске пре 20 година.

А шта каже на питање о Динку, нећу да коментаришем ништа о тати. Хахахаха

železara

pre 6 godina

Tomas Šakić je sin Dinka Šakića, komandanta Jasenovca i Nade Šakić Luburić. Ujak mu je bio Maks Luburić.

O ovome svedoči i članak iz argentinske štampe

http://www.lanacion.com.ar/104586-ahora-detuvieron-a-la-esposa-de-dinko-sakic

srbin katolik

pre 6 godina

Kad pocnete tako po komentarima da piseta da je taj i taj Srbin ili sta god. Ako je nekome otac Srbin (mada je pitanje da li su tom 'Srbinu' svi u familiji Srbi) ne znaci da je i on sam Srbin. Sta da radimo sto mu je majka Hrvatica, to nije bitno? Drazen Petrovic se izjasnjavao da je Hrvat i to je tacka. Shvatate li da ce za 100 godina svi da pisu kako je Djokovicev otac Crnogorac a majka Hrvatica pa on nikako ne moze Srbin da bude. Sta je, cutimo?
(Minja, 12. decembar 2017 10:03)

Đokovićev otac je Srbin iz Crne Gore ( crnogorci ne postoje kao narod ), to valjda znaš.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ђорђе, 12. decembar 2017 10:27)


vi hrvati i crnogorci i jevreji gledate svoje poreklo po majci i ujcevini... a mi srbi po ocu i đedovini!

ja

pre 6 godina

Ja, sam, rođen u Srbiji i osećam se kao Srbin. Ista bi stvar bila i da su mi oba roditelja katolici odnosno Hrvati. Pokojni Dražen i Aca su se osećali kao Hrvati i ja to poštujem. Moja, sestra od ujaka je katolik po majci i poštuje obe vere. Vera je za kućnu upotrebu i privatna stvar kod civilizovanog sveta, kod zatucanih ljudi druga vera je smrtni greh. Ništa nismo naučili iz istorije.

Boske

pre 6 godina

Kralj Tomislav je okrunjen 910. kao KRALJ HRVATA i tako piše u papinoj čestitki povodom krunidbe, naravno na latinskom. 
(Agramer, 12. decembar 2017 10:12)

I gdje je sahranjen cika Toma?

Steva_S.Pazova 78'

pre 6 godina

Klasicna usatska prica,ja sam argentinac sa hrvatskim poreklom,navijao sam za hrvate u timu jugoslavije! Dokle cete da se ponizavate maloumnim izjavama kad svi znamo kakvi ste....a na kraju teksta,njegov prezimenjak koji je slucajno ziveo u istom mestu bio upravnik logora u NDH! Pricaj babi te svoje price!!!

Ante

pre 6 godina

Igrala je Jugoslavija, a ne Hrvatska. A Hrvatska je bila dio Austrougarske tada?
Mada, isto bi bilo da je i srpska zastava bila u pitanju, onda bi hrvatski igraci reagirali kao Divac. Bez obzira na ovog, najvjerovatnije ustaskog potomka, nije bio on problem, nego prestrogo kontroliranje nacionalnog osjecaja u Jugoslaviji, od strane komunista. Kad nesto potiskujes, onda postoji opasnost da bukne u najgorem trenutku kad pritisak popusti, sto se i desilo. Jugoslavija je trebala da se reformise u konfederaciju, i dopustiti republikama da budu kao u Velikoj Britaniji, Skotska,Irska, Wales...da njeguju svoju naciju, ali i da njeguju svoj savez, znajuci da su tako puno snazniji. Jos smo imali i vecu povezanost nego Britanci, kao Juzni Slaveni..
Sta ces, nije bilo pameti, Tito prerano umro, on bi to znao srediti..

Ђорђе

pre 6 godina

Kad pocnete tako po komentarima da piseta da je taj i taj Srbin ili sta god. Ako je nekome otac Srbin (mada je pitanje da li su tom 'Srbinu' svi u familiji Srbi) ne znaci da je i on sam Srbin. Sta da radimo sto mu je majka Hrvatica, to nije bitno? Drazen Petrovic se izjasnjavao da je Hrvat i to je tacka. Shvatate li da ce za 100 godina svi da pisu kako je Djokovicev otac Crnogorac a majka Hrvatica pa on nikako ne moze Srbin da bude. Sta je, cutimo?
(Minja, 12. decembar 2017 10:03)

Đokovićev otac je Srbin iz Crne Gore ( crnogorci ne postoje kao narod ), to valjda znaš.

Zoran

pre 6 godina

Ukoliko malo vise obratite paznju, sporna zastava nije bila zvanicna zastava Republike Hrvatske u to vreme, cak ni sadasnja zastava Republike Hrvatske... pogledajte malo bolje

Slobodan

pre 6 godina

Crnogorci su izmišljena nacija, naravno da su Srbi! šta će drugo biti! Još jedno kukavičko jaje Vatikana protiv pravoslavlja! Ogromna većina poznatih Srba su rođeni i živeli na području crne gore kao i većina srpskih vladara. Šta reći da je najveći crnogorski sin Petar Petrović Njegoš bio Srbin kao i Petar Cetinjski, Karađorđe, Sveti Sava, itd....

Bruder Jakob

pre 6 godina

A sad vi meni objasnite zašto ovaj slučaj vadite iz naftalina.
Taj incident sa zastavom je bio prije 27 godina i sa više strana, prvenstveno Rađa i Kukoč, taj je incidnet objašnjen i obojica su stala u obranu Divca, uostalom ko je gledao film mogao je vidjeti da su mama i brat od Dražena Petrovića fino Divca primili i ugostili.
Drugo spominjete Dinka Šakića, još malo da podgrijete svoju tezu kako smo mi ustaše. Potrebno je naglasiti da je njemu ova današnja "tuđmanovska" Hrvatska sudila, nije SFRJ iako su znali gdje je i mogli su do njega, i osudili smo ga na tada zakonom maksimalnih 20 godina, zlikovac je u zatvoru umro prije 20 godina, po ovom važećem zakonu dobio bi 40 godina!

P76-ers

pre 6 godina

Autor je loš, napisao je nepotpun tekst. Trebalo je da na kraju teksta napiše da je Divac posjetio Petroviće u Zagrebu, i da su ga Aco i Draženova majka prijateljski dočekali. prije 6-7 godina i da je položio cvijeće na Draženov grob.
(13libero, 12. decembar 2017 11:20)

Otvara Aca vrata i kaže stigao je "OVAJ"

Neshvatljivo

pre 6 godina

Ne mogu da verujem da se pripadnici jednog naroda izjašnjavaju kao da su neki drugi i što je najgore,gotovo uvek i u svakoj prilici žele da pokažu i dokažu da su mnogo veći,u ovom slučaju Hrvati,nego stvarni Hrvati.Eto slučaja sa braćom Petrović,Vrankovićem...klasični primeri nekadašnjih poturica.Isto važi i za sportiste koji pređu u redove ljutog rivala,umesto da ćute i ne oglašavaju se,oni provociraju i glume veće navijače od onih koji od rođenja navijaju za taj klub.Takvi primeri su Stojković i Ožegović u fudbalu,koji samo iritiraju čitavu naciju svojom sramotom.

Samo kazem

pre 6 godina

Ima 68 godina znaci rodjen je 1949. Dinko šakić zvani Ljubo lje posle Majstorovica bio najokrutniji ustasa i fašista. Pod komandom Pavelića i Maksa Luburica on je bio komandant logora Jasenovac gde je izvršen najveći genocid nad Srbima u istoriji postojanja. Pazite cetnici su bili kraljeva vojska u otadžbini cijem sefu Draži Mihailoviću su dodelili posthumno najveći državni vojni orden koji SAD može da dodeli a ustase su bili hitlerova divizija pa vi sada vidite sta hrvati izjednačavaju!!! On je pobegao u Argentinu ‘47 godine. Ovaj čovek se ne izjasnjava kao hrvat, on je Argentinac. Meni je sve jasno ne znam da li je i vama. Tačka.

Goran

pre 6 godina

"Ja nisam Hrvat, nego Argentinac, sin Hrvata.

Nego, reci ti meni: ako se macka omaci u svinjcu, da li je dobila mace ili prasice?
(Poreklo, 12. decembar 2017 09:53)"

Pogrešan primer. Pravi je: ako se mačka srpskog porekla omaci u Hrvatskoj, šta su mačići - Srbi ili Hrvati?
Shvataš li besmislenost nacije?

jegermajstor

pre 6 godina

Divac je sa 100 medalja za Srbiju iznio srpsku zastavu na teren svima u povijesti.. Klasični srpski licemjeri i zamjene teza kao npr protjerani iz Hrvatske. Protjerani iz Sao krajine iz koje su oni sve potjerali.. Kakvo protjerivanje iz hrvatske kad nisu tamo živjeli i u tome je bio cijeli spor.
(Živio ja, 12. decembar 2017 14:05

klasično hrvatsko licemerje... moj deda (83 god.) je streljan u oluji, cev na čelo i ..., a kada je telo pronađeno na osnovu dnk analize u zagrebu je rečeno da je umro prirodnom smrću i da se ne postavljaju nikakva pitanja!!! jer ce u suprotnom sastanak biti prekinut. Jos da napomenem da rodoslov njegove porodice ide preko 300 god u nazad. Toliko o tome da nisu tamo ziveli.

pa da se smejem

pre 6 godina

Jedva cekam komentare dezurnih `rvatina ala bruder i drustvance, u kojima ce da "odbrane" lik i delo njihovog argentinsko-`rvatskog kolege iz "ugledne" familije Sakic.

dule

pre 6 godina

Da li ti iz ovih reči vidiš negde kajanje sina ustaškog koljača Šakića? Slično je i sa ostalim potomcima Luburića, Pavelića, Francetića...
(Miloš, 12. decembar 2017 12:29)

A zbog čega bi se potomci tih zločinaca trebali kajati?
Jel znaš šta znači riječ kajati, da izraziš žaljenje zbog nečeg šta si učinio, nema se Šakićev sin šta kajati za nešto šta je radio njegov otac, lik je rekao da o tome ne želi govoriti i basta, nije slavio i veličao očeve zločine nego nije htio o tome pričati, i to je dovoljno!
(Englez, 12. decembar 2017 14:09)


Pa kad ti je otac krvnik tog kalibra ili se javno distanciraš i odrekneš ga se ili prećutno/javno podržavaš njegova dela. Znaš, nije mu otac ubio osobu ili dve, otac mu je učestvovao u genocidu nad čitavim narodom, ruke su mu krvave do lakata a sin ne bi da komentariše očeva dela ali želi da maše šahovnicom. E vidiš, kod pristojnog sveta to ne prolazi.

Nikad bratom

pre 6 godina

Puna je Hrvatska takvih Hrvatina kojima su ocevi Srbi. Njih po pravilu kriju kao zmija noge i ni pod koju cijenu ne zovu krstenim imenom vec sve neki Jole, Žan, Stojko, Arsen i slicno. Opsjednuti su Srbima cak i sad kad su ih sveli na 3 %. Jos kad bi mogli i Srbina u sebi da umlate, bili bi najsrecniji. To je zemlja koja zraci negativnom energijom i najbolje ih je izbjegavati u sirokom luku.

zamb

pre 6 godina

U ovoj priči je sve nenormalno i dosta netačno. Prvo, Divac je reagovao kao klinac odgojen u duhu nesretne Jugoslavije - i reagovao je kao "Jugosloven", a ne kao Srbin. Mnogi Hrvati ne znaju da su nama u Srbiji takođe branili srpstvo i da je nama najviše na nos nabijana Jugoslavija. Drugo, zastava Hrvatske jeste jedna od jugoslovenskih zastava i to bi trebalo da u demokratskom društvu bude sasvim normalno, pa i da se uz nju slavi pobeda Jugoslavije. Divac sa 21 godinom i odgojem to tada nije mogao ni da oseti, a po komentarima bi se reklo da mnogi još ne kapiraju... Konačno, Dražen Jovan Petrović nije zahladnio odnose zbog toga niti je to uopšte bila tako velika vest - nju su političari eksploatisali. Dražen je imao neku svoju priču i u svom gradu, odakle su Srbi izbacivani s posla i šikanirani (dok su drugi Srbi bombardovali okolinu i isključivali struju), i on je "kliknuo" nacionalno kako je kliknuo, opredelio se i to je u redu. Oni su se dugo posle toga družili i tek 1991. prestali da komuniciraju.

Nizdis

pre 6 godina

Nisam neko ko mrzi bilo koga. Za vreme ratova nisam bio ni rodjen, terao sam sebe da volim ove hrvate kao komsije ceo zivot, ali mi ne uspeva... To je (velikom vecinom) jedan toliko zatrovan i los narod da ja ne mogu da verujem. Ni jedan narod na svetu mi ne pada na pamet koji bih uz njih stavio...

Влада

pre 6 godina

Могао је да изнесе хрватску заставу, ову са петокраком коју је свак република имала, али није. Била је то чиста провокација. А Дражен Петровић је покој му души био лош човек, јер да није не би тако ни реаговао јер је Дивац био у праву. Али колико год да се о томе прича и колико год да је Дивчев потез био исправан, она друга стране ће рећи супротно. Не знам зашто се уопште ово више помиње. А осим тога Петровићи нису хрвати, ма како се они изјашњавали. И Бог то зна.

Marko

pre 6 godina

Iskreno i ja sam mislio da je Divac Hrvat. Čista ikavica, Divac ne Devac, Srbima ne tipična. U Splitu postoji isto to prezime i svi su Hrvati.
(Tvrtko3, 12. decembar 2017 15:17)
A šta je sa Nikolićima,Petrovićima,Boškovićima,Krstićima u Hrvatskoj??

Marko Niš

pre 6 godina

Ma svaka čast za članak. Odavno nije bolje precizirano jasno i precizno činjenično stanje. I namere i slučajnosti i splet okolnosti. Majstore svaka čast, sve si objasnio!!!!

trile

pre 6 godina

Da vidimo glavne crtice iz iskaza dotičnog gospodina:
-"nije navijao za SFRJ" već za "hrvate u njoj".
-Prišao je Divcu samo zato što je mislio da je hrvat
-rođak je Jasenovačkog koljača Dinka Šakića koji mu je ostavio "porodičnu" zastavu (ustašku sa prvim belim poljem)
-važeća zastava Hrvatske je tad bila sa petokrakom.
-Hrvati i danas ovaj ispad vide kao "napad na Hrvatsku" (mada oni i u EU mašu ustaškim zastavama)

Divac nije uradio ništa lošea uzgred, sve što je uradio uradio s obzirom (niti je pljunuo na zastavu, niti je pocepao kako su hrvati navodili a kasnije ju je vratio). Sa onim kako su se hrvati pokazali, ne bi bilo loše ni da je sve to uradio-pobogu, hrvati nisu hteli sa pozdrave zastavu SR Jugoslavije (ne Srbije) 1995 na zvaničnom FIBA takmičenju pri čemu su bili u obavezi da to urade a pri tom im niko nije unosio "četničku" zastavu u lice.

Ali najžalije mi je naših "domaćih" samokritičara koji "objektivno cene" ponašanje hrvata i Divca (indikativno je da su svi hrvati graknuli u glas dok je Divac ostao sam). I za jednog od takvih domaćih novopečenih komentatora-nisu srbi proglasili crnogorce srbima već su to oni sami vikali na sav glas do 2006. Toliko "srbovanja" nije bilo ni u Srbiji. No sad "nijesu srbi" iako im to ne smeta da uvezu po pola reprezentacije u fudbalu i rukometu iz Srbije i proglase šumadince i šumadinke "crnogorcima".

Goran

pre 6 godina

U tom trenutku to nije bila Hrvatska zastava. Te 1990. godine svaka republika je imala svoju zastavu. Hrvatska zastava je bila crveno-belo-plava trobojka i imala je petokraku na sredini kao i zastava SFRJ. Bila je ista kao zastava SFRJ samo okrenuta za 180 stepeni. Sahovnica je 1990. godine bila samo i iskljucivo ustaska zastava, odnosno zastava ustaske NDH. Ako mi neko kazem bilo kakvu vezu izmedju NDH i te utakmice reci cu da je Divac pogresio.

pusa

pre 6 godina

......Srbi su na Jadranu bili samo kao okupatori ili turisti, ostalo je mitologija.
(Wunderknabe, 12. decembar 2017 18:45)

Ostalo je mitologija. Misliš li tu na vaše čuvene hrvatske srednjevekovne “kraljeve“? Čudni neki ti vaši kraljevi kad nijednom se ne zna gde je sahranjen, gde su im grobovi. Pitam se onda kakvi su to veliki vladari bili kad niko ne zna gde počivaju? Da su nešto vredeli, valjda bi ih narod dostojno sahranio, ili možda u stvari nisu ni postojali? Evo ja koji živim u Beoradu, treba mi 15 minuta peške da obiđem grob Cara Dušana Silnog, i poklonim se njegovim moštima. Par sati kolima mi treba da obiđem grobove svih srpskih srednjevekovnih vladara, kraljeva, Stefana Prvovenčanog, Stefana Uroša, Milutina, Dragutina, viteza Stefana Lazarevića i svih drugih. Za velikog Stefana Nemanju, osnivača dinastije, treba mi malo više, do Atosa i Hilandara, za Svetog Savu, njegovog sina, na žalost ne mogu nikako, Turci su spalili njegove mošti u Beogradu. Pokaži mi grobove vaših kraljeva iz srednjeg veka? Toliko o tome. Toliko o mitologiji. Vi ste šampioni motomanije.

Minja

pre 6 godina

Kad pocnete tako po komentarima da piseta da je taj i taj Srbin ili sta god. Ako je nekome otac Srbin (mada je pitanje da li su tom 'Srbinu' svi u familiji Srbi) ne znaci da je i on sam Srbin. Sta da radimo sto mu je majka Hrvatica, to nije bitno? Drazen Petrovic se izjasnjavao da je Hrvat i to je tacka. Shvatate li da ce za 100 godina svi da pisu kako je Djokovicev otac Crnogorac a majka Hrvatica pa on nikako ne moze Srbin da bude. Sta je, cutimo?

kole

pre 6 godina

Acin i Drazenov otac je ujak moje prijateljice i oni su Srbi, Hercegovci. Cak sam jednom slusao intervju Drazena P. na radio "Studio B" gde je rekao da je Srbin po ocu. SFRJ se raspadala i trebalo je mirno raspustiti drustvo da svako ide kuci sa svojim zastavama, ionako bismo svi za par godina bili u EU. Ovako cemo taj put preci uz uzasne traume i ljudske zrtve.

undolotic

pre 6 godina

Divcu je zločinačka petokraka draža nego tradicionalna zastava hrvatskog naroda. Ja bih, kao Srbin, uvek podržao i poštovao tuđu nacionalnu tradiciju, kao što bi i svaki normalan Hrvat i tada i danas pre podržao tradicionalnu zastavu kraljevine Srbije, a ne ono zločinačko ruglo.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (EU Citizen, 12. decembar 2017 10:32)

@EU Citizen
Kao ponosnom srbinu iz bosanske krajine, ispod kozare planine, gdje mi je najmanje 10 loza rodbine ostavilo kosti u jasenovcu moram ti napisati komentar brate srbine iz srbije u nadi da ces ga procitati.
Tvoj komentar je toliko sramotan za srBski narod, i kada sam ga procitao osjetio sam ljutnju, ali posto mislim da si ti samo klinac sa prosjecnim ili ispodprosjecnim istorijskim obrazovanjem o samoj srbiji i srbima a posebno o srbima iz krvlju natopljene bosne recu ti sinko samo jedno; Hvala ti!
Da, hvala ti za ovaj komentar.
Zahvaljujuci tebi i takvima kao ti sto pisu ovakve bedastoce, nadam se da ce oni "obicni srbi" koji citaju ovo sa malo vise pameti i dostojanstva po kojem smo mi bili vijekovima poznati, pokusati uciniti nesto sa buducim generacijama djece nase i da nam ta nasa djeca ne odrastaju u takve "srbe" kao sto si ti sinko.
Ajde sretno ti bilo, i neka te dragi Bog cuva od zla, a ponajvise od tebe samoga!

sempervivum

pre 6 godina

Ta zastava se tada smatrala zastavom NDH, tj. ustaškom zastavom i bila je simbol logora i bacanja Srba i Jevreja u jame. Isto što i zastava sa kukastim krstom. Srbija posle skidanja petokrake nije odabrala da joj nova zastava bude četnička zastava sa mrtvačkom glavom. Hrvati nešto tako jesu.

korto

pre 6 godina

Čovek se preziva Šakić, rodio se 1949. u Argentini, u mestu u koje je pobegao upravnik Jasenovca Šakić. Čovek bi pomislio da ovaj provokator ima neke veze sa nacistima.

mbođ

pre 6 godina

nema se Šakićev sin šta kajati za nešto šta je radio njegov otac, lik je rekao da o tome ne želi govoriti i basta, nije slavio i veličao očeve zločine nego nije htio o tome pričati, i to je dovoljno!
(Englez, 12. decembar 2017 14:09)

Nije slavio ni veličao, samo je mahao sa ustaškom zastavom pred kamerama celog sveta u jeku nacionalističkih tenzija. Kako vi svemu nađete opravdanje.

Davor Stefanek

pre 6 godina

Zivelo jedno pleme na brdu.Ispod brda proticao potok.Sa druge strane potoka drugo brdo.Shvate ljudi iz plemena da tamo ima divljaci i pocnu prelaziti da bi lovili.Ovi koji su ostajali bavili se zemljoradnjom.Lovci donosili plen, zemljoradnici plodove svog rada i svi ziveli lepo.U nekom trenutku lovci pocese duze da se zadrzavaju sa one strane da bi vise ulovili.Redje prelazili.Pocese se polako tamo nastanjivati zarad lova zavideci ovima preko potoka sto imaju plodove zemljoradnje.Zemljoradnici zavidese lovcima jer imaju mesa.Pocese ratovati, potok postade granica.Pocese se mrzeti da ocima ne mogu da se vide.Dolazili propadnici drugih plemena,trgovase sa jednima i drugima,zivese sa jednima i drugima, delili dobro i zlo i sa jednima i sa drugima,ostajali, mesali se sa jednima i drugima,odlazili,novi dolazili,vekovi su prolazili,a ovi sa jedne strane brda i dalje istim zarom mrze ove sa druge strane brda. Mozete ih zvati Srbi, mozete Hrvati, mozete Marsovci, mozete kako god hocete, ime je nebitno jer je to isto pleme tj. isti narod. Zato se i mrze toliko. Sa drugima moze i trgovina i zivot i razmena znanja i sve ostalo, ali sa onima preko brda nista - samo pokolj do smrti.
I onda dodju neke generacija kojima je to nebitno, koje bi samo normalno da prozive ovaj jedan jedini zivot koji im je priroda podarila i da u saradnji sa onima sa drugog brda imaju i mesa i voca i povrca i koje shvataju da su ovi koji mrze druge ustvari glupi k'o k***c.
Davor Stefanek

Fuad Midžić

pre 6 godina

Koliko se ja sjećam Dražen i Aleksandar su dobili imena po Draži Mihajloviću i Aleksandru Karađorđeviću kad su kršteni (u Šibenskoj pravoslavnoj crkvi ako me sjećanje ne vara) Također Radoševići,Petrovići,Pavlovići i Grujići potječu od četiri brata iz Veljih Cuca kod Nikšića, slava im je uvijek bila Aranđelovdan, tako da mi nije jasna teza da je Dražen uopće Hrvat.Hrvati kao zasebno pleme nikad nisu imali prezimena na ić i vić.Znamo da su u Bosni Srbi koji su prelazili na islam, svojim novim prezimenima napravljenim od novo dobijenih arapskih imena dodavali ić ili vić da ne zaborave svoje podrijetlo.

dusan

pre 6 godina

...nije nikakva prednost biti srbin ?hrvat ili amerikanac, sustina je biti to sto jesi .to utice na licnu unutrasnju harmoniju jedne licnosti , sve ostalo je neistina ili laz , a laz tisti i razdire ...to se oseti , pre ili kasnije!

Hammer

pre 6 godina

@(Wunderknabe, 12. decembar 2017 17:04)

Ono što vi danas nazivate svojom domovinom je preko 1000 godina bilo pod nečijom okupacijom, celo jadransko priobalje je bilo pod vlašću Mlečana ili Venecijanaca, danas bismo rekli pod vlašću Italijana, jednim manjim delom i pod vlašću Napoleona, Ugara i Austro-ugara, ostatak je bio pod 1000 godišnjom okupacijom Ugara, i Austro-Ugara, a preko 100 godina i pod okupacijom Turske, na tim teritorijama su u većini živeli Srbi čije je pokatoličavanje i kroatizaciju u 18. 19. i 20.veku vršio Vatikan, Austro-Ugarska i NDH, vi jednostavno preko 1000 godina niste postojali sve do pojave NDH, dakle bili ste beznačajna okupirana teritorija koja je na prostorima koje danas svojatate imala tuđu vojsku, a priznavali ste Austrijance i Mađare za vladare. S druge strane Srbi su kao narod kroz istoriju imali više svojih država i državica koje su se različito zvale, Paganija, Hum, Raška, Duklja, Zeta, Bosna, Moravska Srbija, kraljevina ili carevina Srbija i druge, slično kao i Grci čije su se prve države na primer zvale: Sparta, Atina, Teba, Lezbos i slično, a ne Hellas kako je oni danas zovu, ali je zato narod uvek bio Grčki kao što je po srpskim zemljama narod uvek bio srpski. Za razliku od vas Srbi su se vazda borili protiv okupatora, dizali bune i ustanke, vodili ratove protiv okupatora, bili su hajduci i uskoci ili ustanici, dok ste se vi jednostavno predali tuđoj vojsci i vladarima čekajući drugog da vam slobodu donese.

13libero

pre 6 godina

Autor je loš, napisao je nepotpun tekst. Trebalo je da na kraju teksta napiše da je Divac posjetio Petroviće u Zagrebu, i da su ga Aco i Draženova majka prijateljski dočekali. prije 6-7 godina i da je položio cvijeće na Draženov grob.

?ukovi? Veselin

pre 6 godina

Nas Srbe niko nikad nije ponizio kao kralj Aco šta je sve dopustio Hrvatima u onoj vještačkoj tvorevini zvanoj Jugoslavija i to je skupo platio ion i svi mi Srbi zajedno sa njim

dragan

pre 6 godina

Kralj Tomislav je okrunjen 910. kao KRALJ HRVATA i tako piše u papinoj krčestitki povodom unidbe, naravno na latinskom.
(Agramer, 12. decembar 2017 10:12)

I gde jos? U stvari nigde ne postoji nijedan podatak o stvarnosti te osobe,pisane,stampane ili usmene. Da nije tog podarka iz Vatikana ni vi hrvati ne bi znali za njega. Dakle podatak krajnje diskutabilan

mbođ

pre 6 godina

Toliko o tome da je Divac GAZIO hrvatsku zastavu, što se u Hrvatskoj konstantno pričalo poslednjih četvrt veka.

Ali, zna se ko je rekao da hiljadu puta ponovljena laž postaje istina.

Miloš

pre 6 godina

@Englez Mnogo se ti praviš Englez. Svi gore pomenuti su ljudi čijim precima je sudjeno, dokazano i što je najvažnije priznali su i okajali grehe svojih predaka. Da li ti iz ovih reči vidiš negde kajanje sina ustaškog koljača Šakića? Slično je i sa ostalim potomcima Luburića, Pavelića, Francetića, jedino kajanje je što svi Srbi nišu završili u jamama. O poredjenju heroja iz I s.r. i čoveka koji je gledao da spasi što više ljudi ustaškog, albanskog, bugarskog noža sa gore pomenutim zločincima ne bih trošio reči.

Tajvanska kanasta

pre 6 godina

A sta je sa Acinim i Drazenovim ocem?U dokumentarcu se uopste ne spominje.Ne pominju ga ni supruga ni sin Aca.Zna li neko,bas me zanima..

samir

pre 6 godina

Hej, jeste li citali knjigu London for immigrant suckers? Evo jedan dio o Divcu i tom dogadjaju.
When they passed Zagreb, the driver stopped the car in front of a restaurant where the main guests were long distance drivers such as himself. Some of them he knew and he acknowledged them by nodding his head. He ordered a coffee, Peter took a “Cocta”, and when he was just about to take a sip a policeman entered the restaurant and scanned them all with a very strict look. Peter went pale. His fear was detected by the driver.

“What’s wrong?”

“Have you seen what he is wearing on his hat instead of a red star?” whispered Peter.

“What?”

“That’s the Ustasha sign.”

“No, it’s not the Ustasha sign, it’s the Croatian flag…they started wearing it a few weeks ago.”
Peter was scared. He thought that Yugoslav policemen should wear a red star. This can’t be right. It would be much easier if Vlade Divac was there. He would take the policeman’s hat off and throw it, together with the policeman, through the window. But Vlade wasn’t there.

Arcibald Rajs MkII

pre 6 godina

Zato vas je Tito i rokao, jer ste ” argentinci”, ali volite i nezavisnost i separatizam...
(Domacin, 12. decembar 2017 14:28)

Da ih je bar rokao, ali nije ih rokao. On ih je spasao zasluzene kazne za ustaske "nestasluke" u II sv. ratu. Bacio je Srbima kost zvanu "bratstvo i jedinstvo", a Srbi stupidni kakvi jesu pocese da se ljube, grle i da oprastaju svojim dojucerasnjim dzelatima. Sutra da Hrvati pruze ruku Srbima(na srecu nece sigurno), da kazu: "ajd' da probamo jos jednom bratstvo i jedinstvo", evo ti stupidnih Srba ganutih do suza, uplakanih od srece kako hrle Hrvatima u zagrljaj. Ali, tako je to kad si rodjen da budes zrtva, tj. rodjen bez mozga.

Englez

pre 6 godina

U Santa Teresiti ziveo je i Dinko Sakic, zloglasni komandat logora Jasenovac.. O njemu doticni nije hteo da se izjasnjava? Nije ni morao, sve je jasno po prezumenu...
(Komunalac, 12. decembar 2017 09:42)

Čak da mu je sin ili brat, pa šta?!
Ako znaš engleski nađi na internetu film Hitler's Children, o potomcima najbližih Hitlerovih suradnika, Goeringovi su se dali sterilizirati, unuk od zapovjednika Auschwitza je došao posjetiti logor i ima scena kad ga zagrli preživjeli iz Auschwitza i kaže mu da nije on ništa kriv, Himmlerova praunuka ili šta već je udata za Jevreja u Izraelu, nisu svi ko Nedićev unuk ponosni na svoje pretke!

?ukovi? Veselin

pre 6 godina

Najtragičnije od svega je što je Srbin udario na Srbina jer Dražen po ocu mora biti Srbin i ništa drugo dragi moji Srbi pročitajte šta kaže vojvoda Živojin Mišić o Hrvatima to bi trebalo djeca da uče u prvi razred osnovne škole čim nauče čitati i pisati da im to bude prva lekcija .Pozdrav svim Srbima iz lijepe Srpske Boke Kotorske

Nenad sm

pre 6 godina

Novak je izjavio još 2005 god da je njegova mama Hrvatica..valjda on zna bolje od tebe šta je njegova mama..
(mučki provokator, 12. decembar 2017 16:32)

jel mozda nesto tako izjavio Aco Petrovic, ili Dario Srna, ili onaj Prso fudbaler...mislim da je retko ko tako nesto izjavio, a i ovo je pitanje dal jeste izjavio ali ajde jeste...poenta je da nama nije problem da kazemo da nam je jedan od roditelja Hrvat , a vama ( ili njima) je problem da kazu ako im je neko od roditelja Srbin, jer Hrvati su cisti katolici, kad bi se lagali...

...

pre 6 godina

Iskreno i ja sam mislio da je Divac Hrvat. Čista ikavica, Divac ne Devac, Srbima ne tipična. U Splitu postoji isto to prezime i svi su Hrvati.
(Tvrtko3, 12. decembar 2017 15:17)
Wrong! Ti Divci iz Splita, su bili Srbi, do pokatoličenja.

vojkan

pre 6 godina

gospodin Sakic koji je imao zastavu je potomak emigranata iz NDH posle drugog svetskog rata od poznate ustaske porodice Dinka Sakica,cuvenog ratnog zlocinca......istrazujte malo!

Rale

pre 6 godina

Hihihi, i ja sam mislio da je Dražen Petrović Srbin. Njegov otac iz okoline Trebinja,po prilici,neka pobočna linija Petrovića,koja se lako asimiluje na žensku (katoličku) stranu. A djeca iz takvih brakova moraju da se dokazuju.Nekako se najlakše dokazivati ako pljuješ po Srbima.Sve je to već viđeno..

Srbenda

pre 6 godina

Igrala je Jugoslavija, a ne Hrvatska. A Hrvatska je bila dio Austrougarske tada?
Mada, isto bi bilo da je i srpska zastava bila u pitanju, onda bi hrvatski igraci reagirali kao Divac. Bez obzira na ovog, najvjerovatnije ustaskog potomka, nije bio on problem, nego prestrogo kontroliranje nacionalnog osjecaja u Jugoslaviji, od strane komunista. Kad nesto potiskujes, onda postoji opasnost da bukne u najgorem trenutku kad pritisak popusti, sto se i desilo. Jugoslavija je trebala da se reformise u konfederaciju, i dopustiti republikama da budu kao u Velikoj Britaniji, Skotska,Irska, Wales...da njeguju svoju naciju, ali i da njeguju svoj savez, znajuci da su tako puno snazniji. Jos smo imali i vecu povezanost nego Britanci, kao Juzni Slaveni..
Sta ces, nije bilo pameti, Tito prerano umro, on bi to znao srediti..
(Ante)

E, svaka ti je vala ka u vladike Rada. Bravissimo.

Komša

pre 6 godina

@Hammer
Naravno.Sve to pokazuje kontinuitet postojanja Srba na tim prostorima.
Ali više od tih crkava i manastira to dokazuju Gromile - specifičan način sahranjivanja pokojnika u predhrišćanskom periodu koji je bio svojstven isključivo Srbima.Dok su ostali Sloveni samo spaljivali pokojnike Srbi su na mestima na kojima je telo čuvano "gradili" Gromile na kojima su se kasnije okupljali (kao zadušnice).Pored tih mesta koje pominješ ima ih duž čitavog srpskog erničkog prostora - od severa današnje Albanije do Knina.
Ali vidiš da je to "nebitno" - evo pre desetak dana,su u Hercegovini odavali počast onom generalu što se ubio i to ispred "hrvatskog doma herceg kosače..."
Čoveče.Kosače su srpska porodica ,rodonačelnik Dušanov vlastelin,sinovi Hrana i Vuk Srbi,Vlatko Vukovič vodio levo krilo srpske vojske u Kosovskoj bici- zahvaljujući njima i postoji Hercegovina ...Nema dalje...Neće stati,sutra će ladno Vojvodu Mišića da proglase za Hrvata,neće ni trepnuti.Ili Sindjelića.Pitanje je vremena a apetiti postoje.

Lexx_nl

pre 6 godina

Изеш пријатељство које увијек мора да дође са једне стране. Нема ту ни п од пријатељства.
Што је најжалосније, никада га није ни било.
(Велика част изузецима.)

Boki

pre 6 godina

Ma boli me baš uvo za ovog nebitnog lika i još neke nebitne likove u tekstu. Koliko su hrvati bitan faktor u košarci govori i činjenica koliko su medalja osvojili od kad su samostalni, tako da me baš zabole i za Petrovića i za ovog drugog...

P76-ers

pre 6 godina

Igrala je Jugoslavija, a ne Hrvatska. A Hrvatska je bila dio Austrougarske tada? 
Mada, isto bi bilo da je i srpska zastava bila u pitanju, onda bi hrvatski igraci reagirali kao Divac. Bez obzira na ovog, najvjerovatnije ustaskog potomka, nije bio on problem, nego prestrogo kontroliranje nacionalnog osjecaja u Jugoslaviji, od strane komunista. Kad nesto potiskujes, onda postoji opasnost da bukne u najgorem trenutku kad pritisak popusti, sto se i desilo. Jugoslavija je trebala da se reformise u konfederaciju, i dopustiti republikama da budu kao u Velikoj Britaniji, Skotska,Irska, Wales...da njeguju svoju naciju, ali i da njeguju svoj savez, znajuci da su tako puno snazniji. Jos smo imali i vecu povezanost nego Britanci, kao Juzni Slaveni.. 
Sta ces, nije bilo pameti, Tito prerano umro, on bi to znao srediti..
(Ante, 12. decembar 2017

Podsećanja radi Martin Špegelj je baš bio za konfederaciju. A i zlo se baš dobro primilo, koliko smo se voleli i bili povezani. Draže bi mi bilo da nikad nismo bili ni u kakvoj zajednici...
Od tolike ljubavi i poštovanja znaš i sam kako smo završili....

Komša

pre 6 godina

@Agramer @Boske
Tomislav je postojao.Samo nije bio kralj i nije bio Hrvat.
Zašto je istorijski nebitna ličnost,upravitelj jedne oblasti (arhont,dux) Srbin (brat Vojislava ) koga jedino vredi pomenuti kao pretka Časlavovog odabran za "velikog hrvatskog kralja"je veliko pitanje na koje ni Snježana Koren (hrvatska istoričarka) nije uspela da pronadje odgovor.Kao ni mnogi drugi hrvatski istoričari.
Verovarno ga je baš to što je malo poznat i istorijski neuočljiv preporučilo da postane temelj za stvaranje hrvatske nacije čija istorija se dogodila samo na papiru i pisana je unazad.Sledili su falsifilati raznih darovnica,krstionica,u 17. veku su se klesale povelje iz 10 veka na crkvama koje su gradjene u 14. (?!), prepravljali su se već postojeći dokumenti (Brač) prilikom prepisa.Problem je što to nije radjeno sinhronizovano pa su često jedni "dokazi"potirali druge (iako je želja bila ista).
Ni Porfirogenit Tomislava ne pominje.A morao bi.
Hrvatski istoričari pokušavaju da naprave otklon od "kralja" Tomislava i ostalih mitova ali to teško ide...ko sluša istoričare.
Kod nas Deretići služe za zabavu - u Hrvatskoj je njihova reč najbitnija.

Komša

pre 6 godina

@Wunderknabe
Nikola Tesla je rodjen u Smiljanu koji je bio u Vojnoj krajini.
Vojna krajina nije ulazila ni u jednu adminidtrativnu jedinicu (ovo "adminidtrativnu" je veoma bitno jer objašnjava "postojanje" hrvatske države) već je bila pod direktnom upravom Cara.
Dakle,i pored potpuno pogrešne prakse (zapravo namernih pokušaja prisvajanja istorije) pripisivanja raznih istorijskih ličnosti Hrvatskoj,samo zato što su rodjeni ili živeli na terotoriji koja se danas nalazi u hrvatskoj državi - ni taj argument ne može da se upotrebi da bi se povezao Tesla sa Hrvatima.
Koliko je praksa o kojoj pišem, a koju hrvatski Deretićevci koriste nelogična i smešna oslikava primer kako bi izgledala srpska istorija kada bi se tim primerom poveli.
Ako bi tako (pogrešno) gledali onda bi Konstantin bio Srbenda iz Niša.Kada bi to neko u Srbiji rekao dobio bi uput za posmatranje.
Nacije su po definiciji nadetničke,političke grupe unutar neke granice.
Nije strašno priznati da je etnička grupa po kojoj je nacija dobila ime znatno manja nego ostale koje su u stvaranju nacije učestvovale (Bugari npr. priznaju i ne vidim da im šta fali).
Kada smo kod Tesli - posle velikog broja Tesli koji se nalaze u spiskovima žrtava Ustaša (a ima ih čak i u Jasenovcu) sramota je povezivati tog čoveka sa Hrvatima na bilo koji način.

Sale

pre 6 godina

Zna se ko je i šta su mu preci bili čim je završio u Južnoj Americi...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)]

Šta pričaš? Ima i potomaka Ustaša, ali nejveći dio Hrvata u latinskoj Americi, a ima ih oko milion, su potomci doseljenika iz tadašnje Austro Ugarske, uglavnom njenih primorskih dijelova. Već 1901. u Čileu Hrvata ima 2.6%, a 1911. 4.8%. Danas 382.000 samo u Čileu kaže da vodi poreklo iz Hrvatske. Nešto Ustaša i njihovih potomaka ima u Argentini i Paragvaju, ali to nije i 1% ukupnog broja hrvatske dijaspore na jugu Amerike. https://en.wikipedia.org/wiki/Immigration_to_Chile

chupavi

pre 6 godina

Moje misljenje je da je ovaj namerno poslat sa tom zastavom, hrvatskom iz vremena NDH, kako bi nastao incident i jos vise produbio tada vec veliki jaz izmedju dva, do juce bratska naroda. Jugoslavija se morala raspasti, jednostavno drzavno uredjenje i odbijanje vlasti da rasvetli zlocine iz II Svetskog rata su ostavili previse prostora za buduce sukobe. Komunisticka vlast je u ime bratstva i jedinstva izjednacila sve zlocine dok je glorifikovala svoje. Zapadu, ili kome god, je bio znatno olaksan posao i za ono sto je sledilo je bila potrebna samo jedna mala varnica poput ove opisane u tekstu.

mbsj

pre 6 godina

Kralj Tomislav je okrunjen 910. kao KRALJ HRVATA i tako piše u papinoj čestitki povodom krunidbe, naravno na latinskom.
(Agramer, 12. decembar 2017 10:12)

I gdje je sahranjen cika Toma?

(Boske, 12. decembar 2017 11:33)

Pravo pitanje je gde je sahranjen bilo koji hrvatski kralj? Od silnih dinastija ostade jedino ona krstionica Višeslavu

athos

pre 6 godina

I Petrović je pogrešio ljutio se zbog nacionalizma Divac je rekao njemu uzeo bi bilo koju zastavu koja nije Jugoslovenska pošto su svi Jugosloveni nema veze ko je ovo ili ono.
I da uništi dugogodišnjeg drugarstva samo zato što je Divac zaustavio to što je video kao provokaciju cele reprezentacije to je žalosno da je sebi to dozvolio.

Djenka

pre 6 godina

Divac je sa 100 medalja za Srbiju iznio srpsku zastavu na teren svima u povijesti.. Klasični srpski licemjeri i zamjene teza kao npr protjerani iz Hrvatske. Protjerani iz Sao krajine iz koje su oni sve potjerali.. Kakvo protjerivanje iz hrvatske kad nisu tamo živjeli i u tome je bio cijeli spor.
(Živio ja, 12. decembar 2017 14:05)

U pravu si. Krajina i nikada nije bila hrvatska, ni Dalmacija a ni Istra. To sto se se rasirili po Evropi posto smo vas oslobodili od austrijske carevine to ima samo nama da zahvalite. Da nam do groba budete zahvalni jer bi ste bez nas i dalje bili gradjani drugog reda.

Džoni

pre 6 godina

Divac je tada bio dete zadojeno Jugoslavijom kao i 90% Srba u to vreme i verujem da nije nikada do tada ni razmišljao o svojoj nacionalnosti kao ni većina Srba! On je tada postupio Jugoslovenski a jednom prilikom je izjavio da bi isto postupio i da je umesto Hrvatske (u ovom slučaju ustaške) zastave bila Srpska. Takvi kao taj Šakić su tada smatrani neprijateljima SFRJ i kontraobaveštajne službe su radile na zaštiti tadašnje države od takvih bili oni Hrvatski ili Srpski nacionalisti u dijaspori! Argentina je bila jedna od vodećih zemalja gde su se razni fašistički i nacistički zločinci uz sve ostale poražene snage sklonili posle drugog sv. rata. Hrvati su bili mnogo više zadojeni nacionalizmom iz razloga što su imali kompleks od Srbije i smatrali su je za tlačitelja dok smo mi kao najbrojnija nacija bivše SFRJ smatrali da je ta ista Jugoslavija ispravna i da se podrazumeva. Rastom nacionalizma u Hrvatskoj i kod Srba se javlja isti ali ne toliko izraženo jer da su tada Srbiju vodili pravi nacionalisti i ljudi rešeni da naprave Veliku Srbiju ne vidim kako bi im iko stao na put u tom naumu? Svi su oni izmileli devedesetih ispod petokrake i odlučili da se poigraju nacionalizmom i gurnuli narod u sukobe dok su oni sve tako pošteni punili svoje džepove i stvarali svoje nazovi države i državice da bi mogli u njima da vedre i oblače a narod kao narod, kao ovce kada ih pastir usmeri u pravcu kojim bi on želeo da idu. Oni koji malo skrenu sa puta budu kažnjeni i skrajnuti i guraj dalje.

abraham73

pre 6 godina

Svi znamo ko su ti Hrvati koji su posle '45 otisli u Argentinu i tamo nastavili mirno da zive, sticu porodicu itd. E ovaj gospodin je vjerovatno sin jednog takvog Hrvata. Namjerno ne koristim pravi izraz...
(Srdjan, 12. decembar 2017 11:28) To je djelomicno tacno, ali puno ljudi iz zapadne hercegovine i dalmacije su selili u argentinu pocetkom 19.vjeka tako je moj djed bio nekolko godina tamo a njegova 3 brata ostala zauvjek tamo i danas imaju potomke, moj djed je bio 1920-1930 otprilike tamo, i niko od nas nije od tih da im ne spominjemo ime djava jih odnija.

Ненад

pre 6 godina

"Zeljko", е видиш ту је наша највећа грешка. Док су се остали изјашњавали као Хрвати, Словенци и остали, ми Срби смо се изјашњавали као Југословени. Хвала Богу па та држава више не постоји, и што више нисмо у заједничкој држави са Хрватима!

Djenka

pre 6 godina

Опет сад је прошло то време, дошло време за опраштање, никад није све црно а ни бело !!!
(ја, 12. decembar 2017 14:40)

Zastava? Nebitno, nema tu sta da se oprasta. Jasenovac? Nikada. Ali je odgovornost individualna, a ne na ledjima jednog naroda. Svako treba da odgovara za svoje zlocine, a ne da se krije iza zastava. I svi koji kriju i brane zlocince su saucesnici.

Ненад

pre 6 godina

Презиме Шакић, Хрвати, Јужна Америка (пази случајности, Аргентина, пази још веће случајности, исти град у коме је живео усташки психопата Динко Шакић), све је речено. Овај је добар рођак усташког зликовца. А да, махао је усташком, а не хрватском заставом.

djuro

pre 6 godina

@Divac je sa 100 medalja za Srbiju iznio srpsku zastavu na teren svima u povijesti.. Klasični srpski licemjeri i zamjene teza kao npr protjerani iz Hrvatske. Protjerani iz Sao krajine iz koje su oni sve potjerali.. Kakvo protjerivanje iz hrvatske kad nisu tamo živjeli i u tome je bio cijeli spor.
(Živio ja, 12. decembar 2017 14:05)


Živo nam ti i slava tvom prađedu Srbinu!!

Hammer

pre 6 godina

@(Wunderknabe, 12. decembar 2017 18:45)

Srbi su na Jadranu u Dalmaciji odvajkada prisutni kao starosedeoci, neki katolici, neki pravoslavci, nikako kao osvajači, o pravoslavnim Srbima u Dalmaciji svedoče dalmatinski manastiri koji pripadaju SPC, a to su ti Krupna, Krka i Dragovići sa još oko 650 srpskih pravoslavnih crkava i manastira koji su danas uglavnom u ruševinama ponajviše zbog NDH tiranije koja je za 4 godine svoje vladavine pokrala, a zatim i uništila 299 srpskih pravoslavnih crkava i manastira, Marin Držić i Ivan Gundulić su se izjašnjavali kao Srbi katolici, Gundulić čak ide toliko daleko da i za Aleksandra Makedonskog kaže da je Srbin: "Alesandro je Srbljanin, vrh svih careva, cara Slava".
Pre austrijske okupacije današnjeg prostora hr republike u 14. i 15-om veku, Ugari su već odavna vladali većim delom tih teritorija, tačnije od sredine 11-og veka, ostatak je pipadao Italijanima.
Vrhunsko neznanje je reći da se Srbija pominje prvi put 1815. godine, pa Lazareva srpska državica se je zvala Moravska Srbija, a Srbi su imali i druge vladare pre njega kao i druge svoje državice pre toga, šta je bilo Dušanovo carstvo od 1331 do 1355. godine na primer ako ne Srbija?!!!
Bosna nikad nije bila hrvatska, jer da jeste Stefan Tvrtko I Kotromanić nikad ne bi sebe krunisao za kralja svih Srbalja u srpskom pravoslavnom manastiru Mileševi nad moštima Svetog Save, a ban Kulin ne bi svoje povelje pisao na ćirilici koju vi inače razbijate po Vukovaru.

Meister Jakob

pre 6 godina

Autor je loš, napisao je nepotpun tekst. Trebalo je da na kraju teksta napiše da je Divac posjetio Petroviće u Zagrebu, i da su ga Aco i Draženova majka prijateljski dočekali. prije 6-7 godina i da je položio cvijeće na Draženov grob.
(13libero, 12. decembar 2017 11:20)

Otvara Aca vrata i kaže stigao je "OVAJ"
(P76-ers, 12. decembar 2017 11:44)

Kako lažeš, baš sam otišao na Youtube, Aco ga je pozdravio sa gdje si Vlade majstore!

Goran

pre 6 godina

"Đokovićev otac je Srbin iz Crne Gore ( crnogorci ne postoje kao narod ), to valjda znaš.
(Ђорђе, 12. decembar 2017 10:27)"

Čemu ovo, zaista? Šta si ovom izjavom dobio? Šta je iko na ovom svetu dobio time? Šta želiš da postigneš i da li zaista misliš da ćeš to postići na ovakav način?

Agramer

pre 6 godina

Kralj Tomislav je okrunjen 910. kao KRALJ HRVATA i tako piše u papinoj čestitki povodom krunidbe, naravno na latinskom.
A u zagrebačkom predgrađu Markuševec su Petrovići starosjedioci stotinama godina unazad, ni oni sami više ne znaju otkud su došli.

ivanhoe

pre 6 godina

200 komentara za vijest od prije 28 godina povezanu sa nacionalizmom.Ovo samo pokazuje koliko su bolesne i nepovratno zatrovane nacije na području bivše Jugoslavije.
Da ne govorim o internet povjesničarima koji u prosjeku imaju 16 godina i zatrovani su mržnjom,reality-ima i lažnim idolima.Strašno...

Јабучило

pre 6 godina

Ooooo koliko historicara... Ima netko da gleda napred?
(Joso, 12. decembar 2017 16:34)

Побијеш, покатоличиш, протераш...
И онда гледаш у будућност.

Siniša Milosavljević

pre 6 godina

Divac se nije politički izjašnjavao. Kakve to ima veze sa nacionalnošću.Nije imao potrebe da se izjašnjava. Zna se ko je. Inače su i Čutura i Petrović Srbi. E to što su se izjasnili kao Hrvati, to je već političko izjašnjavanje.

Paranoid Android

pre 6 godina

"Prijateljstvo Vlada Divca i ..."
Kaze se Vlade Divca. Nominativ nije VLAD da bi genitiv bio Vlada! Okanite se tih crnogorskih pravila.
(mufljuz, 12. decembar 2017 11:03)

Pošto verovatno ni ne znate koliko srpski jezik ima dijalekata, ovako šturo objašnjenje potvrđuje nik iz potpisa.

VladE se ne zove VladA da bi bilo prijateljstvo VladE i Dražena ... nego upravo kako je napisano!

Što se Petrovića tiče, jedino mi je čudniji pokušaj da neko objasni da su Popovići Hrvati.

Komša

pre 6 godina

@Spin Doctors
Za Nedića si u pravu.Čuj,primio izbeglice.Pa ne,najbolje da ih ne primi...On je bio izdajnik i to ne samo za vreme rata - njegova najveća izdaja se dešavala pre rata kada je bio saradnik nemačke obaveštajne službe (dokazani kontakti sa "privatnom" firmom koja je bila paravan za delovanje nacista u Jugoslaviji) i podrivao organizovanje odbrane zemlje (bukvalno proganjao oficire patriote - DM je servirao smene iz Sofije,Praga,Slovenije,oterao ga sa akademije a na kraju ga i u pritvor strpao zbog antinacidtičkog govora u ambasadi UK).
Što se tiče "prelazaka" Hrvata na srpsku stranu - najvidljiviji su "prelasci" u Mačvi bili(takve zločine u Srbiji nisu zapamćeni ni iz turskog vremena). O antisrpskim demonstracijama u Sarajevu i Zagrebu i huškanju katolika i muslimana na srpski živalj da ne govorimo...
Dučić je to objasnio i na žalost bio u pravu.

Hammer

pre 6 godina

@Wunderknabe
Marin Držić?
Baš si odabrao kako ćeš da braniš "hrvatski jezik" i Dubrovnik.
Kad čitaš Dundo Maroje primetićeš da jedan lik priča drugačiji jezik od "našinaca" i "sasvim slučajno" taj lik se zove GULISAV HRVAT. Što bi samo njega izdvajao kao Hrvata ako ih je u Dubrovniku bilo mnogo? I ko su onda "našinci" ako to GULISAV HRVAT nije.
Dela Marina Držića su (sasvim ispravno) deo srpske književnosti.
O hrvatstvu Dubrovčana se priča tek pošto je Beč izvršio pritisak na Vatikan preko svog lobija unutar Crkve.
Pogledaj reakciju Srba katolika na prve pokušaje preimenovanja zavoda sv.Jeronima u hrvatski-Od nadbiskupa Barskog,preko Dubrovčana pa sve do Splita.

@(Komša, 12. decembar 2017 20:33)


Prema popisu stanovništva iz 1898. godine u Dubrovniku je bilo 11.177 građana, od tog broja 9.713 se je izjasnilo da govori srpskim jezikom; 716. italijanskim; 285. nemačkim i 384. mađarskim jezikom, dok su preostalih 795 građana Dubrovnika naveli da govore češkim, poljskim ili ruskim jezikom.

Gde ja živim

pre 6 godina

Da je ta država bila još malo ozbiljnija svi ovakvi i njima slični sa bilo koje strane bi do dana današnjeg tucali kamen bilo da je +40, -40, kiša ili sneg. Ali Tile više voleo da šalje pisce na Goli otok , a ovakve zatvarao reda radi na neko vreme. No dobro, bilo pa prošlo, sad preživljavamo u ovim kvazi državama i tako to. Ko nam kriv.

knjaz miloš

pre 6 godina

zna se koje išao za južnu centralnu ameriku i australiju.... ljudi koji su počinila....mnogo zla.....
šta će mađari hrvati nemci 50 ih godina tamo..... osetilii su da se obruč steže.... .
evo par imena....

sendor kepiro...
lazslo catari...
karoly zenta?

a za susjede....evo primer.... kako dario fudbaler da se zove cvitanich....

po tome znamo ko mu je bio deda....

senad

pre 6 godina

Jadni zatucani balkan mentalitet Avganistana i Pakistana Beker kaze da se ne oseca kao nemac i niko mu u Nemacku ne zamera ovde se trazi loza jos pre turaka da nije slucajno nesto izmesano.

popina

pre 6 godina

A zbog čega bi se potomci tih zločinaca trebali kajati? Jel znaš šta znači riječ kajati, da izraziš žaljenje zbog nečeg šta si učinio, nema se Šakićev sin šta kajati za nešto šta je radio njegov otac, lik je rekao da o tome ne želi govoriti i basta, nije slavio i veličao očeve zločine nego nije htio o tome pričati, i to je dovoljno!(Englez, 12. decembar 2017 14:09)Svaki normalan čovek mora da osudi čoveka,koji je upravljao najgorim logorom smrti u ovom delu Evrope.A to se pogotovo očekuje od njegovih rođaka očekuje.Ako ga ne osuđujete,onda ga podržavate,nema treće,neutralne pozicije,kada su u pitanju takve stvari.Nije Dinko bio komandant neke vojske,koja je počinila ratne zločine,već upravnik logora u kom je ubijeno skoro pola miliona ljudi.U kom su postojao logor za decu,a ljudi ubijani na najbrutalniji način.

mik

pre 6 godina

Dražen Petrović, otac Srbin majka Hrvatica, odrastao u Šibeniku, teško da ćeš tamo biti Srbin pod pritiskom domorodaca kad si klinac. Vidi se da je njegov otac bio opušten povodom toga. On i Bodiroga su rođaci po očevoj liniji. Mešani brakovi su iznedrili mnoge poznate, Arsen Dedić, otac Srbin, Džoni Štulić, otac Srbin, Rade Šerbedžija, skoro reče da su mu oba roditelja Srbi, nisam znao. Ima još verovatno, samo ne znam. Tužno je što nacionalisti prevladaše u Jugoslaviji i napraviše banane od nas.

činjenica

pre 6 godina

A zbog čega bi se potomci tih zločinaca trebali kajati? 
Jel znaš šta znači riječ kajati, da izraziš žaljenje zbog nečeg šta si učinio, nema se Šakićev sin šta kajati za nešto šta je radio njegov otac, lik je rekao da o tome ne želi govoriti i basta, nije slavio i veličao očeve zločine nego nije htio o tome pričati, i to je dovoljno!
(Englez, 12. decembar 2017 14:09)
Teško da je to dovoljno! Dovoljno bi bilo da je rekao da on nema ništa sa zločinima svog oca (ili dede) što je i činjenica, i da osudi ta zlodela njegovih predaka iz prošlosti. Prosto. Lako je u jednoj rečenici to mogao da uradi. Pošto je odbio da komentariše, to jasno implicira da ne želi da osuđuje svoje pretke. E TO dovoljno govori o njemu.

Srdjan

pre 6 godina

Zma se otkud u Arg cinili dobro delo sirenja papske moci.entini toliki hrvati. i u Boliviji, Cileu, Peruu. Samo u arhivu pregledati imigracione liste, ko je pre 1941, a ko posle 1944. Vajna katolicka crkva nasla mesto gde su svi poslusni crkvi, pa tamo slala krvoloke koji su

ime

pre 6 godina

Reći da si Hervat, znamenova da si Magjaron.“ (Za Ilirstvo ne bijaše drugog nego da budeš Ilir ili Mađar. Reći da si Hrvat, znači da si Mađar) *Ljudevit Gaj...ucite ljudi istoriju malo da bi znali ko ste.

forza Fiume

pre 6 godina

Haha, poslednja rečenica sve objašnjava. Joj, Hrvati, daleko vam lepa kuća, nek smo se mi vas rešili.
(Samolik, 12. decembar 2017 09:40)zadovoljstvo je obostrano, vjeruj mi

Nenad sm

pre 6 godina

(ja, 12. decembar 2017 18:00)

jedna ispravka, Sava Sumanovic je ubijen na spomen groblju u sirem centru Mitrovice, mestu gde je ubijeno par hiljada Srba( blizu 7000 ) od strane "fasistickh snaga"kako pise na ploci, a u stvari je od strane regularne hrvatske vojske NDH. Inace, slazem se sa tobom.

dzaba ti provokacija

pre 6 godina

@mucki provokator , a gdje je to izjavljeno ? Slobodna Dalmacija ? Ti mora da se salis ... Mislis one novine koje su objavile da su na utakmici Hr Ceska na ep 2016 , nerede izazivali Srbi preruseni u hrvatske navijace , eto toliko ozbiljnosti u tvom komentaru

Komša

pre 6 godina

@Wunderknabe
Marin Držić?
Baš si odabrao kako ćeš da braniš "hrvatski jezik" i Dubrovnik.
Kad čitaš Dundo Maroje primetićeš da jedan lik priča drugačiji jezik od "našinaca" i "sasvim slučajno" taj lik se zove GULISAV HRVAT. Što bi samo njega izdvajao kao Hrvata ako ih je u Dubrovniku bilo mnogo? I ko su onda "našinci" ako to GULISAV HRVAT nije.
Dela Marina Držića su (sasvim ispravno) deo srpske književnosti.
O hrvatstvu Dubrovčana se priča tek pošto je Beč izvršio pritisak na Vatikan preko svog lobija unutar Crkve.
Pogledaj reakciju Srba katolika na prve pokušaje preimenovanja zavoda sv.Jeronima u hrvatski-Od nadbiskupa Barskog,preko Dubrovčana pa sve do Splita.

EU Citizen

pre 6 godina

Divcu je zločinačka petokraka draža nego tradicionalna zastava hrvatskog naroda. Ja bih, kao Srbin, uvek podržao i poštovao tuđu nacionalnu tradiciju, kao što bi i svaki normalan Hrvat i tada i danas pre podržao tradicionalnu zastavu kraljevine Srbije, a ne ono zločinačko ruglo.

NEMANJA

pre 6 godina

@đorđe, đokovićev otac je srbin sa kosova rodom iz zvecana gde mu se nalazi i porodicna kuca gde mu i brat zivi. Povise bazena kod trepcinog hotela. ps. bag je softverski i nemam velika slova. izvinjavam se unapred.

mislim da je na tvoju zalost

pre 6 godina

@ultrasrbin , inace je genetska usporedba Srba i Turaka u slicnosti manja od 15 posto , prosjecna visina u Srbiji je 183 cm u Turskoj 172 cm , tako ipak nisi u pravu, a i sami Turci imaju toliko kompliciranu izmijesanost jer postoji vise turk grupa da ti je komentar u najmanju ruku povrsan jer Osmani nisu bili samo Turci

slavko

pre 6 godina

Jedna kap srpske krvi u venama = Srbin!
Jedan srpski grob = srpska zemlja!
Jedan jezik, jedan narod, jedna zemlja!
Nego kud svi pobegoše od nas?

Komša

pre 6 godina

@Tvrtko 3
"Boškovići su u Bosni usključivo hrvatsko prezime".
Verujem da sada,posle svega a naročito posle svehrvatskog katoličkog kongresa (1900.) kada je odlučeno da su svi katolici Hrvati (prethodilo je uzimanje Štokavakog dijalekta od Srba- Gaj je to otvoreno rekao) ima dosta Boškovića Hrvata.
Bosanski Boškovići su oz okoline Trebinja (srpski etnički prostor) i bili su Srbi katolici - otac Rudjera Boškovića iz Orahova Dola pokraj Trebinja je bio Srbin a majka iz dubrovačke porodice talijanskog porekla.
Kad kažem da mu je otac Nikola bio katolik ne mislim na pokatoličene Srbe (koji su prelazili iz pravoslavlja pod uticajem Austrije) već na izvorne katolike - Srbe i Dalmacije i zaledja koji su od primanja hrišćanstva to bili (tačnije,podelom postali po automatizmu).
Proguglaj malo o Puciću i ostalim Srbima katolicima (Zmajevićima iz Boke...).
Što se ikavice tiče ona je nebitna- svi ptokavci su etnički Srbi ,čakavci Hrvati.
Govorim o narodu - sad, čije je nacije deo taj narod postao ne može se odnosti na pretke i pisati istorija tako što se prilagodjava danapnjem stanju.

muka ti od provokacija

pre 6 godina

@mucki provokator , Novak to nije izjavio , tj . to su napisale novine Slobodna Dalmacija da je izjavio , a svi u regiji znaju kakve su to novine , ali zato imas na youtubu Srdjana koji javno izjavljuje : mi smo SRBI i oduvek smo bili SRBI, covek objasnio , tako da uzaludne ti provokacije , i jos jedna stvar , Zagar je kao prezime 25. najbrojnije u Sloveniji ne u Hr , jer ni nije hrvatsko

b78

pre 6 godina

Wunderknabe....moram zaista jos jednu “repliku” jer si opet okacio post...citiram...pa to sam i ja rekao postojali su Srbi i drzave Raska...Duklja...Dusanovo carstvo ali se nikad nisu zvale Srbija....pa nije se drzava zvala druze moj Dusanovo Carstvo...pa nema drzave koja u svom nazivu ima naziv trenutnog vladara nego se zvala Carevina Srbija a zovemo je Dusanovo Carstvo jer je on bio vladar i to jedan od nasih najvecih....po tvojoj logici posle njega se i dalje zvali Dusanovo Carstvo kada je bio Car Uros na vlasti....ili smo mozda promenili naziv ?!?!?!?!! Svasta cu se naslusati stvarno i uostalom krajnje je nebitno kako se zvala drzava ako su je napravili Srbi onda je srpska drzava...neko je ovo uporedio sa Grckom a ja cu reci i da se Italija nekada nije zvala Italija vec je bila podeljena na vise kraljevina ili je bila puno veca kao Rimsko Carstvo pa opet niko ne spori da je to pocetak Italije kao drzave....moooolim te jos jednom zbog sebe batali internet ili ga koristi u pametnije svrhe :-)

StevaRa

pre 6 godina

@Ante
Ceo komentar potpisujem, ali se ne slažem sa zaključkom, tj konstatacijom da bi Tito to sredio da je poživeo... mogao je on to srediti za života, napraviti konfederaciju i omogućiti republikama da odlučuju svaka za sebe kako želi u okviru Jugoslavije samo da je hteo, znao je on dobro kako će se to na kraju završiti! Ovako je privatizovao jednu državu i veštački je održavao u životu, koji je trajao koliko i život njenog lidera, a najgore je prošao narod koji je tu državu i činio!

djuro

pre 6 godina

@lele minja, al im spusti? ovo sa noleta nisam znao? ma dobro, po srbima i crnogorci su srbi, hrvati isto o makedoncima da ne pricam, ma ceo balkan srbi,
(Salerno, 12. decembar 2017 13:07)

Zar nisu?? Jezik , istorija... čitaj malo.. Austrogarsku, englesku, bar, ako naša i "vaša" nije objektivna..

jel ti sad pismeno

pre 6 godina

@wuderknabe , pa pokazao si koliko si "pismen" u prijasnjim komentarima , a da ista znas o povijesti Srbije , onda nikada ne bi napisao da se ne spominje prije 1815 godine. Pitanje je samo da li je to neznanje u tvom slucaju ili tvrdkorni hr viki nacionalizam

reality check

pre 6 godina

Eto još jednog tupavog povoda za ogavnu srpsko-hrvatsku pljuvačinu … Priča o jednom apsolutno nebitnom marginalcu i luzeru koji je pre skoro tri decenije imao svojih pet minuta "slave" na račun idiotizma dve nacije, ali mu očigledno nije dosta pa bi još malo da izigrava "istorijsku figuru." Naravno, opet na račun istog tog idiotizma, koji je u međuvremenu dobio još malignije razmere. U obe države (kao i svim ostalim na Balkanu) na vlasti su beskrupulozne oligarhije koje, kad god osete da se ovce bude iz mazohističke hipnoze, potpiruju agresivni šovinizam i usmeravaju potisnuti bes i opravdano nezadovoljstvo dahijskim sistemom na potpuno pogrešnu adresu. I Srbi i Hrvati su žrtve bezumno alave i bezočne "neo-liberalne" zlikovačke kamarile koja vlada bestidnim lažima i medijskim manipulacijama - ali oba naroda i dalje dopuštaju da ih dijabolične kreature na vlasti već 25 godina truju i obmanjuju jeftinim šovinizmom i debilnim potemkinovskim senzacijama. Nije važno da li je reč o gluposti ili teškom "stokholmskom sindromu" - ali je činjenica da dokle god i jedni i drugi nasedamo na tu odvratnu ultra-nacionalističku medijsku klopku, nastavljaju da nam gule kožu i otvoreno nam se smeju u lice, a naši životi i životi naše dece nepovratno propadaju. Pa vi sad nastavite da se međusobno pljujete ako mislite da je to neki izlaz ili rešenje.

oki doki

pre 6 godina

Kad pocnete tako po komentarima da piseta da je taj i taj Srbin ili sta god. Ako je nekome otac Srbin (mada je pitanje da li su tom 'Srbinu' svi u familiji Srbi) ne znaci da je i on sam Srbin. Sta da radimo sto mu je majka Hrvatica, to nije bitno? Drazen Petrovic se izjasnjavao da je Hrvat i to je tacka. Shvatate li da ce za 100 godina svi da pisu kako je Djokovicev otac Crnogorac a majka Hrvatica pa on nikako ne moze Srbin da bude. Sta je, cutimo?
(Minja, 12. decembar 2017 10:03)

Evo materijala za @Staru kuku
On ce tebi objasniti kako Djokoviceva mama nema nikakve veze sa Hrvatima

x

pre 6 godina

"Prijateljstvo Vlada Divca i ..."
Kaze se Vlade Divca. Nominativ nije VLAD da bi genitiv bio Vlada! Okanite se tih crnogorskih pravila.
(mufljuz, 12. decembar 2017 11:03)


E pa, standardna grmatika srpskog jezika malo se razlikuje od ulicnog govora sa DorČola. Piše se ovako kako stoji u članku i nikako drugačije.

Rocky Balboa

pre 6 godina

200 komentara za vijest od prije 28 godina povezanu sa nacionalizmom.Ovo samo pokazuje koliko su bolesne i nepovratno zatrovane nacije na području bivše Jugoslavije.
Da ne govorim o internet povjesničarima koji u prosjeku imaju 16 godina i zatrovani su mržnjom,reality-ima i lažnim idolima.Strašno...
(ivanhoe, 12. decembar 2017 17:06)jedan od rijetkih normalnih komentara...

tocak

pre 6 godina

"Prijateljstvo Vlada Divca i ..." 
Kaze se Vlade Divca. Nominativ nije VLAD da bi genitiv bio Vlada! Okanite se tih crnogorskih pravila.
(mufljuz, 12. decembar 2017 11:03)

Kao sto genitiv imena Pavle I Djordje glase Pavla I Djordja, tako I genitiv od Vlade Divac glasi Vlada Divca. Po tvom bi bilo pravilno da se on zove Vlada, ali se on zove Vlade, tako da je pravilno napisano u tekstu

on ce biti upisan u srpsku sportsku istoriju

pre 6 godina

@minja hrvatino jel te boli sto je Djokovic Srbin ? Inace samo Srbi slave Slave , a Noletova je Sv. Arhandjeo Mihael , tako da ne moze biti ni rvat ,ni Albanac ni Crnogorac, Zagar ti nije hrvatsko prezime ,a njegov otac ti je s Kosova, i jos jedan pokazatelj ,decko je talentiran za sport ,hrvati to nisu .... Sta je sad cutimo ? I zs kraj kad si cuo da se neki rvat zove Novak hahhaha

lal

pre 6 godina

@englez: nadam se onda da ces sve to isto objasniti i braci hrvatima, zasto bih se ja kajao za sve sto se desavalo 90ih, kada sam tada isao u osnovnu skolu...

Sudbina je cudo

pre 6 godina

A Drazenovu tadasnju devojku roka danas Oliver Birhof.
(Rokaj mandoljine, 12. decembar 2017 11:49)

Ona je bila vozac Golfa kroz ciju sofersajbnu je Drazen (nevezan) bio katapultiran. Vozila je prebrzo, i naglo kocila jer je u magli previdela kolonu vozila koja stoji na autoputu.

aj se otreznite

pre 6 godina

Ono kad hrvati pokusavaju srbe uciti o njihovoj istoriji . Ovdje je neki bisstric napisao kako se Srbija nije zvala Srbija do 1815 g. , drugi pise kako Srbi nemaju veze s starim Srbima . Pani Hrvati nemaju veze s starim Hrvatima jer su Srbi, koji su zivjeli u Austro Ugarskoj zadnjih 1000 godina bez istorije hahah

ono kad te povijesti uci netko tko ne zna ni ko mu je bio pradjed

pre 6 godina

@wunderknabe ,jel ti to googlas na hr viki ? Prouci malo Nemanjice i prijasnje loze pa ces videti da se Srbija itekako spominje i prije hrvatske koja je skroz igubila identitet u A-U

duduk

pre 6 godina

Wunderknabe, 12. decembar 2017 18:45)
Zaboravio si da pomeneš u toj tvojo novokomponovanoj historiji da je i car Dušan bio hrvat i svi Nemanjići koji su još tada na Jadranskoj(do komunizma nikad Hrvatskoj) dolazili kao turisti da uberu danak.

Wunderknabe

pre 6 godina

Krajina i nikada nije bila hrvatska, ni Dalmacija a ni Istra. To sto se se rasirili po Evropi posto smo vas oslobodili od austrijske carevine to ima samo nama da zahvalite. Da nam do groba budete zahvalni jer bi ste bez nas i dalje bili gradjani drugog reda.
(Djenka, 12. decembar 2017 16:06)

Ajde proguglaj malo prije nego li pišeš gluposti.
Hrvatska je u sklopu Austrougarske bila autonomna jedinica Kraljevina Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, i to je Tesli pisalo na pasošu, nikakva Austrougarska, proguglaj.
I Hrvatska ne samo da je imala sve to šta si nabrojao nego cijelu obalu od Istre do Boke, zapadnu Bosnu i Srijem zajedno s Pterovaradinom i Srijemom, jedino nismo imali Baranju.
Od 14. stoljeća imamo parlament, Hrvatski Sabor u kojem su DOMAĆI plemići donosili odluke i raspravljali na latinskom, taj parlament je kontinuirano radio dok ga 1920. Karađorđevići nisu raspustili.
Hrvatska se kroz cijelu istoriju zvala Hrvatska, ovako ili onako rascjepkana, pod ovim ili onim okupatorima ali uvijek smo bili Hrvatska, a Srbija do 1815. nikad nije bila Srbija!

manitua mi

pre 6 godina

Manitua mi bledolikima su popile svrake mozak! Ista boja lica, isti jezik a kolju se stolećima oko toga ko bolje veruje u judejske proroke i bogove? Zavadi pa vladaj

Torca

pre 6 godina

Ne ulazim u povijest ovog "lika", ali u krivu ste kad mislite da su svi Hrvati u Južnoj Americi potomci ustaša. Recimo, u Južnu Ameriku su početkom 20. stoljeća masovno iseljavali, zbog peronospore i drugih bolesti, a posljedica čega je bila neimaština. Androniko Lukšić, čileanski milijarder, ili Gojko Marinković, bolivijski veleposjednik, su članovi takvih obitelji. Pozdrav.

Bruder Jakob

pre 6 godina

Dok se vi bavite Novakovom genetskom analizom evo priloga HRT od prije 8 godina dok je Novak bio na odmoru u Umagu gdje s porodicom dolaze svake godine, sasvim normalan prilog o lijepoj i skladnoj porodici, Novak tada u usponu, niko ne spominje Srbe, Hrvate, Crnogorce ili Tunguzijce, ja stvarno ne znam do kada ćemo mi ovako!
https://www.youtube.com/watch?v=E2GTOs4fGeE

get a life

pre 6 godina

@Wunderknabe

Koga zanima ta tvoja hrvatska 'google povijest" ili to tvoje palanacko samohvalisanje - idi dole do samposluge na pivo sa drugarima, tamo ti pripadas.

Englez

pre 6 godina

Da li ti iz ovih reči vidiš negde kajanje sina ustaškog koljača Šakića? Slično je i sa ostalim potomcima Luburića, Pavelića, Francetića...
(Miloš, 12. decembar 2017 12:29)

A zbog čega bi se potomci tih zločinaca trebali kajati?
Jel znaš šta znači riječ kajati, da izraziš žaljenje zbog nečeg šta si učinio, nema se Šakićev sin šta kajati za nešto šta je radio njegov otac, lik je rekao da o tome ne želi govoriti i basta, nije slavio i veličao očeve zločine nego nije htio o tome pričati, i to je dovoljno!

ides

pre 6 godina

Nisam neko ko mrzi bilo koga. Za vreme ratova nisam bio ni rodjen, terao sam sebe da volim ove hrvate kao komsije ceo zivot, ali mi ne uspeva... To je (velikom vecinom) jedan toliko zatrovan i los narod da ja ne mogu da verujem. Ni jedan narod na svetu mi ne pada na pamet koji bih uz njih stavio...
(Nizdis, 12. decembar 2017 14:03)

Dečko, po tvome komentaru je svakom jasno da si ti taj koji je zatrovan i to toliko da nisi ni svjestan šta si napisao dok si istovremeno nekom drugome imputirao ono što si sam.

djuro

pre 6 godina

razdor sa ljudima kojima je ustaška zastava svetinja nije samo dobra stvar, to je civilizacijska odrednica, pogotovo ako su supertalentovane superzvezde, tako da ja na to ne bih gledao kao na nešto loše.

ja

pre 6 godina

@mučki provokator
izbeglice iz NDH:
tenis: Novakova mama, Jelena Dokić
basket:Bodiroga,Danilović, Stojaković, Gurović...
nauka:Tesla(kuća spaljena x2)
slikar:Šumanović(Jasenovac)
muzika: Džoni Štulić Azra...

premalo znas ,previse komentiras

pre 6 godina

@wunderknabe ,evo koliko malo treba da se otkrije pravi hrvatski nacionalista ,kazes Srbi su na Jadranu bili samo kao okupatori ili turisti , prouci malo povijest Travurnije i Zahumnije, drugo - ta teritorija Hrvatske je toliko bila rascjepkana da se ni u jednom trenutku ne moze smatrati kao cijelovit hrvatski teritorij , a ionako je bio pod A-U , trece govoris o prvom srpskom piscu da je nastao 350 godina kasnije ,a zaboravljas da su postojali zapisi , putopisi i djela koja je pisao sam Sveti Sava, cetvrto , pa postoje fizicki dokazi gdje pise kao npr . Dusanov Zakonik gdje se on potpisuje kao (ovisno u kojme perioodu ) kralj Srbije ili car Srbije i Grcke ili srpskih zemalja , Mlecani su u vecem dijelu Jadran veci dio povijesti imali teritorij ,a DOKAZ je upravo ovo sto si napisao a nisi svjestan. Hrvatski pisci koje si naveo su svi rodjeni na jadranskom teritoriju na podrucju mletacke republike i bili pod utjecajem stila koji se tada forsirao u Italiji - RENESANSA

TEDZG

pre 6 godina

Tužan je ovaj naš prostor na kojem živimo jako tužan. Mi smo u takvom moralnom i intelektualnom blatu i nikad se nećemo izvući. Imali smo Jugoslaviju u kojoj smo svi imali svemirski uspon na svim poljima a ovi komentarima sve potvrđujemo. Preburanje po krvnim zrncima je radila nazi Njemačka pa razmislite što pišete.

Panac

pre 6 godina

(kole, 12. decembar 2017 14:02)

1987 sam služio JNA u Makedoniji.
Već tada se pričalo da se Yuga treba preustrojiti!
Bilo je prijedloga za konfederaciju po sistemu Švicarske.... pitanje je... zašto je to Slobo odbio.... isto tako zašto je Martić odbio Z4!!!???

Antibot

pre 6 godina

(reality check, 12. decembar 2017 18:44)
Super komentar. I još bi se nadovezao da umesto da su Srbi i Hrvati '91. razmišljali o otvaranju softverskih kompanija, ili proizvodnji hardvera i sl. oni su mislili da je rešenje problema - da se pobiju. A 2017. je isto: priča li neko o ozbiljnim tehlološkim investicijama, nano-tehnologijama, samovozećim kolima i sličnim primenama veštačke inteligencije? Je li bar u Srbiji ili Hrvatskoj državna uprava digitalizovana? Narod je toliko glup da nisu ni svesni čega u svetu ima, pa se i dalje pale na priče iz '71.

Spin Doctors

pre 6 godina

O poredjenju heroja iz I s.r. i čoveka koji je gledao da spasi što više ljudi ustaškog, albanskog, bugarskog noža sa gore pomenutim zločincima ne bih trošio reči.
(Miloš, 12. decembar 2017 12:29)

Porazno je da ti je Nedić heroj, isto koliko i Mladić!
Neznalico, u 1. svjetskom ratu ustaše nisu postojale a Hrvati su iz Austrougarske vojske u veliko broju prelazili na srpsku stranu, između ostalih i Stepinac kojeg je kralj Aleksandar odlikovao.
A kakav god da je Nedić heroj bio u 1. svjetskom ratu u 2. svjetskom ratu je bio masovni ubica i kao takav je u istoriji zabilježen, i Hitler je nekad bio čovjek koji je živio u Beču i slikao prekrasne pejzaže i vedute!

goran

pre 6 godina

Zadnja rečenica sve objašnjava. Hrvati kao da su braća Englezima sa ovim "nevinim" a proracunatim akcijama.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Sarkazomir, 12. decembar 2017 09:47)

Englezi su za njih gospoda...

Tvrtko3

pre 6 godina

Iskreno i ja sam mislio da je Divac Hrvat. Čista ikavica, Divac ne Devac, Srbima ne tipična. U Splitu postoji isto to prezime i svi su Hrvati.
(Tvrtko3, 12. decembar 2017 15:17)
A šta je sa Nikolićima,Petrovićima,Boškovićima,Krstićima u Hrvatskoj??

Pa da ti odgovorim, po čemu bi Nikolić, Petrović ili Krstić bili isključivo srpska prezimena? Ako krenemo od činjenice da je dosta prezimena izvedeno iz imena, Nikola, Petar, Krsto, sva imena koja nose i Hrvati. Što se tiče Boškovića, u HR postoji hravstko prezime Boško,pa spoji sa onim što sam prije napisao. Isto tako u srednjoj Bosni Bošković je isključivo hrvatsko prezime....vezivati nečije prezime isključivo samo sa jednom nacijom je uzaludan trud.

b78

pre 6 godina

wunderknabe....tvoja poruka mi ne deluje da si neko ostrascen sto je super ali ni neko bas nacitan kada kazes da nije postojala Kraljevina Srbija ili Carevina pre 1815. a stvarno u danasnje vreme nije puno tesko doci do ovakvih informacija tako da iskoristi lepo to sto si upoznat sa internetom pa barem malo izguglaj. Necu uopste ulaziti koja drzava je starija, niti prebrojavati krvna zrnca to me uopste ne interesuje i samo vodi u glupe rasprave ali reci da su Srbi na moru bili samo turisti je prosto glupost. Ja zaista ne znam sve o vasoj istoriji i to je ok ali se zato i ne busam u prsa i ne raspravljam po vasim forumima o stvarima o kojima nemam pojma. Naravno...tvoje je pravo i to da radis ali zbog tebe licno i zbog nekih drugih pametnijih tema od ove voleo bih da to prestanes. Veliki pozdrav

Bankar

pre 6 godina

@wunderknabe
znači bitnije je to što je i pored toga što nije bila nezavisna, postojala teritorija koja se zvala Hrvatska nego što je postojala nezavisna država koja nije imala čist naziv Srbija? Svaka čast majstore.

kladzom do bola

pre 6 godina

steta sto je kod nas bio kralj aleksandar a posle josip broz tito , trebao nam u svari jedan pinoce da siklja krv po ulicama svih republika dok ne postanemo jugosloveni ili nestanemo . kralj aleksandar je ima dobru ideju o stvaranju jedne jugoslavije steta sto primitivci sa balkana to nisu prepoznali , nego i dan danas potpaljuju mrznju kako su puni kompleksa .

mučki provokator

pre 6 godina

@minja hrvatino jel te boli sto je Djokovic Srbin ? Inace samo Srbi slave Slave , a Noletova je Sv. Arhandjeo Mihael , tako da ne moze biti ni rvat ,ni Albanac ni Crnogorac, Zagar ti nije hrvatsko prezime ,a njegov otac ti je s Kosova, i jos jedan pokazatelj ,decko je talentiran za sport ,hrvati to nisu .... Sta je sad cutimo ? I zs kraj kad si cuo da se neki rvat zove Novak hahhaha
(on ce biti upisan u srpsku sportsku istoriju, 12. decembar 2017 16:25)

Novak je izjavio još 2005 god da je njegova mama Hrvatica..valjda on zna bolje od tebe šta je njegova mama..

WillyWonka

pre 6 godina

Kao prvo, ovaj Šakić nije došao sa hrvatskom zastavom sa petokrakom, koja je tada bila legalna, jer da je bila ta zastava, niko se ne bi bunio. Drugo, zastava koju je donio je bila sa šahovnicom sa bijelim prvim poljem, a zna se da je to ustaška šahovnica.
Bez obzira na sve, Divac se, kao sportista, nije trebao uopšte petljati u tu cijelu situaciju, jer imaju (ili su bile) službe i organi koji rješavaju takve stvari.
Pitanje koje će ostati neodgovoreno - šta bi Divac učinio da se umjesto ustaše pojavio četnik sa četničkom zastavom? Da li bi isto reagovao?

Lepi

pre 6 godina

"Prijateljstvo Vlada Divca i ..."
Kaze se Vlade Divca. Nominativ nije VLAD da bi genitiv bio Vlada! Okanite se tih crnogorskih pravila.
(mufljuz, 12. decembar 2017 11:03)
Gledaj ovog montenegrina... Nominativ je Vlade a ne Vlada, i menja se Vlade/Vlada/Vladu itd...Nadimci i imena tipa "Vlade" su uobičajeni u okolini Prijepolja i Nove Varoši (i menjaju se po padežima ovako kako sam napisao), kao što je "Vlado" od Užica do Kraljeva (i takođe se menja Vlado/Vlada/Vladu..), u RS i CG, a "Vlada" u ostatku Srbije (menja se Vlada/Vlade/Vladi...)

Vladimir

pre 6 godina

Cela priča se pretvorila šta je ko kome..., Po meni, nisu ni bili pravi prijatelji ako je to bio razlog da raskinu prijateljstvo. Pravi razlog je sigurno bio nešto drugo, a ovo je bio samo povod, ili pak da prijatelji nisu nikad ni bili.

Wunderknabe

pre 6 godina

Nije slavio ni veličao, samo je mahao sa ustaškom zastavom pred kamerama celog sveta u jeku nacionalističkih tenzija. Kako vi svemu nađete opravdanje.
(mbođ, 12. decembar 2017 14:52)

Ta zastava nije ustaška, taj grb je star stotine godine i takav s prvim bijelim poljem je bio na krovu crkve Svetog Marka kod Sabora za cijelo vrijeme SFRJ.
Nijemci danas imaju Hitlerovu himnu i do uvođenja eura su imali Hitlerovu marku!

Salerno

pre 6 godina

lele minja, al im spusti? ovo sa noleta nisam znao? ma dobro, po srbima i crnogorci su srbi, hrvati isto o makedoncima da ne pricam, ma ceo balkan srbi,

Nikola

pre 6 godina

Ovo mi najjače, kad krenu da se pale kako su tamo ko zna koji ali ne i oni odakle su mi roditelji. Možeš ti da se nalaziš gde god hoćeš ali si ono što su ti roditelji, jer i tebi teče njihova krv a krv nije voda. I nisam nešto staromodan pa sad tu da čisto onako lupetam, već je to realno, prirodno. Nemački ovčar kad se rodi u Belgiji je idalje nemački (ono što su mu roditelji) a ne belgijski. E pasoš je druga stvar.

Mladen cg

pre 6 godina

covek@
Ako želimo da postojimo i da opstanemo, ne smijemo se odreći, naše tradicije, naše djedovine i naše vjere pravoslavne! Nisu se usrećili evropljani da naukom , i vrijednostima zapada. Pozaboravili su svoje roditelje , braću, svoje bližnje, zarad egoističnog komfora i novca... Svi znamo ko su potomci današnjih hrvata, koji su počinili pravi etnički genocid nad našom braćom iz Knina i okoline!

Živio ja

pre 6 godina

Divac je sa 100 medalja za Srbiju iznio srpsku zastavu na teren svima u povijesti.. Klasični srpski licemjeri i zamjene teza kao npr protjerani iz Hrvatske. Protjerani iz Sao krajine iz koje su oni sve potjerali.. Kakvo protjerivanje iz hrvatske kad nisu tamo živjeli i u tome je bio cijeli spor.

Tvrtko3

pre 6 godina

Iskreno i ja sam mislio da je Divac Hrvat. Čista ikavica, Divac ne Devac, Srbima ne tipična. U Splitu postoji isto to prezime i svi su Hrvati.

sm

pre 6 godina

zasto izvlacite ovakve priče iz naftalina?
zašto prosirujete mržnju medju srbima i hrvatima? zašto deca koja sada imaju 10 ili 15 god moraju od vas da uče da je neki hrvat to uradio pre raspada.
garant 40% komentatora kaže "drazenova majka je srpkinja"
zašto pristajati čoveka koji se jasno opredelio i zašto plakati za zemljom koja nikada nije trebala da postoji posle 1944te? to je bila veštačka tvorevina sa veštačkom "sve je naše i svi smo isti"

Marko

pre 6 godina

"Prijateljstvo Vlada Divca i ..." 
Kaze se Vlade Divca. Nominativ nije VLAD da bi genitiv bio Vlada! Okanite se tih crnogorskih pravila.
(mufljuz, 12. decembar 2017 11:03)

E pa ne kaže se ni Vlade Divca jer nominativ nije Vlada već Vlade. A ti vidi kako je tačno a nije ni jedno ni drugo.

Nenad

pre 6 godina

@Wunderknabe,

Koji je smisao u argumentaciji koristiti da je prva (nije tačno) srpska država bila 1800 i neke godine a da su se Hrvati POMINJALI kao Hrvati mnogo pre toga? Valjda treba upoređivati osnivanje sopstvenih država ili prva pominjanja u letopisima.
I Srbi i razne srpske države su poznate malo pre 1800 i neke,Duklja, Raška, itd.

Ante

pre 6 godina

I sad kad netko kaze da su Amerikanci pametniji od nas.. a gledaj komentare, sve strucnjaci iz povijesti, ovo da citaju profesori iz Harvarda, rekli bi, "pa ovo je svjetski fenomen!"
Doduse, ja vidim dosta onih koji tvrde da Hrvatska STOLJECIMA krivotvori nalaze, povijest, samo da bi kao "postojali". Jer su Hrvati ustvari Srbi. To sto je naprimjer za neku teritoriju upotrebljavan izraz "Hrvatska" vec tisucu godina, dok istovremeno za izraz "Srbija" nitko nigdje ne cuje, to nista? Bijela Hrvatska, Crvena Hrvatska..s druge strane, Duklja, Zeta, Raska...Sta ono Bugari kazu, ko je car Dusan?
Smjesno je sto sve to uopce nije bitno. Covjek je ono sto osjeca da jeste. A ja osjecam da sam Slaven, i Hrvat. Kao Slaven, ja sam i Srbin, i Ceh, i Slovak itd, ali sam generalno HRVAT. To je ono sto me definise i na sto sam izrazito ponosan. Da osporavam nekom da li je Srbin ili nije, trebao bi biti jako iskompleksiran covjek. Granice se mijenjaju ili brisu, ali teritorij se naziva po narodu koji tu zivi. Dakle, mnoogo jos godina ce ovo biti Hrvatska.

Majstorica

pre 6 godina

Zar nisu?? Jezik , istorija... čitaj malo.. Austrogarsku, englesku, bar, ako naša i "vaša" nije objektivna..
(djuro, 12. decembar 2017 14:39)

Kakav god da je Pupovac čovjek ili političar on je u naučnim krugovima kao lingvista vrlo poštovan i cijenjen, vrhunski stručnjak, kad se njemu piše trebalo bi istaknuti i njegovu titulu, prof.dr. Milorad Pupovac koji drži katedru na fakultetu u Zagrebu.
Pa eto nek vam onda on objasni da je srpski zapravo malo srpski i da je hrvatski puno više hrvatski, to će vam tako reći i svaki srpski lingvista jer je to jednostavno činjenica!

Wunderknabe

pre 6 godina

(Hammer, 12. decembar 2017 18:09)

Ti mora da si neki ostrašćeni klinac koji je u školu išao 90ih ili kasnije i učio novokomponovanu prekrojenu istoriju, isti slučaj je i u Hrvatskoj.
Ja sam malo starija generacija i mi smo iz istorije učili svi o svima.
Ja nisam rekao da Srbi ili Srbija nisu postojali ali zvanično prvi put kao Kneževina Srbija 1815. godine, prije toga nije postojala nikakva Kraljevina Srbija ili Carevina Srbija.
A Hrvatska je pod svim tim okupacijama postojala pod imenom Hrvatska i Hrvati su itekako postojali.
Austrijska okupacija je u epizodama sprovedena u 14. i 15. stoljeću, a Mlečani su imali samo komad obale, ne cijelu.
Na cijelom području tadašnje Hrvatske koja je do dolaska Turaka sadržavala i Bosnu.
Ne poričem da nije bilo Srba, imamo mi Srbe koji mi smatramo a i sami su se smatrali hrvatskim velikanima, kao npr. Kosta Vojnović, Petar Preradović, Josip Runjanin, Vladan Desnica, pa čak po meni nepravedno zanemareni Svetozar Pribičević, svi hrvatski rodoljubi.
Naš prvi pisac Marko Marulić iz Splita u 15. stoljeću je za života govorio da piše "varsi harvatski", hrvatske stihove, Srbi su prvog pisca imali 350 godina kasnije, Jovan Sterija Popović.
Ivan Gundulić, Marin Držić, Marin Getaldić, Faust Vrančić, svi su bili deklarirani Hrvati.
Kako je jednom napisao srpski komentator na ovom portalu, Srbi su na Jadranu bili samo kao okupatori ili turisti, ostalo je mitologija.

Salerno

pre 6 godina

djuro,, ako istrazis srbsku istoriju, ali neutralno, videces da stari srbi sa ovih danasnjih nemaju nikakvu vezu, vise je crnogorska veza, nego danasnja srbska, ovi danasnji srbi samo bog zna odakle im poteklo, a sto znas mozda ste stvarno bozanski narod, he he.

Pax

pre 4 godine

To što je uradio Divac je potpuno normalno Hrvati su uvek težili ka odvajanju i isticanju ustaštva ,a najgori su oni kao što su Dražen Petrović ,Arijan Komazec ,Mirko Filipović itd čiji su očevi Srbi i pljunuli na Srbstvo iako nose Srbska prezimena i imaju Srbsko poreklo postanu veći katolici i od samog pape .

Wunderknabe

pre 6 godina

@Wunderknabe,

Koji je smisao u argumentaciji koristiti da je prva (nije tačno) srpska država bila 1800 i neke godine a da su se Hrvati POMINJALI kao Hrvati mnogo pre toga? Valjda treba upoređivati osnivanje sopstvenih država ili prva pominjanja u letopisima.
I Srbi i razne srpske države su poznate malo pre 1800 i neke,Duklja, Raška, itd.
(Nenad, 12. decembar 2017 19:02)

Pa to sam ja i rekao, naravno da su Srbija i srpske države su postojale i prije, ali upravo tako, Duklja, Raška, Dušanovo carstvo, nikad Srbija, zvanično kao Srbija prvi puta 1815. godine kad je osnovana Kneževina Srbija!
A Hrvatska iako nije bila nezavisna svejedno su se te okupirane pokrajine zvale sa riječju "Hrvatska" u nazivu, Posavska Hrvatska, Dalmatinska Hrvatska, Trojedna kraljevina Hrvatska, Dalmacija i Slavonija, uvijek su se zvale Hrvatska.

vladimiru putina

pre 6 godina

"Prijateljstvo Vlada Divca i ..."
Kaze se Vlade Divca. Nominativ nije VLAD da bi genitiv bio Vlada! Okanite se tih crnogorskih pravila.
(mufljuz, 12. decembar 2017 11:03)

Pravilno je "Vladeta Divca.."

ultrasrbin

pre 6 godina

Agramer, 12. decembar 2017 10:12

Papina cestitka na latinskom koju si ti procitao i preveo. Malo se vise informisi i onda ces ustanoviti koji izvori su "romansirana" verzija hrvatskih istoricara, a koji se mogu smatrati kao pouzdani. U svakom slucaju ste drzavnost izgubili u XII veku ulaskom u sastav Ugarske. O stotinama godina neke u predgradju Zagreba mislim da je iluzorno govoriti. Znaci ono pali tamo pre nekoliko stotina godina u predgradje koje nije ni postojalo. Sve je rekla provera genetskog porekla - Hrvati su Srbi, a Srbi nazalost najblizi Turcima.

Wunderknabe

pre 6 godina

@wunderknabe ,jel ti to googlas na hr viki ? Prouci malo Nemanjice i prijasnje loze pa ces videti da se Srbija itekako spominje i prije hrvatske koja je skroz igubila identitet u A-U
(ono kad te povijesti uci netko tko ne zna ni ko mu je bio pradjed, 12. decembar 2017 17:53)

Ne guglam ja nikakvu Wiki, znam šta smo učili iz povijesti iliti istorije za vrijeme Juge. Znam ja jako dobro za Nemanjiće i šta je bilo prije i kasnije, kladim se da poznajem srpsku istoriju, kniževnost i umjetnost, a gotovo sigurno i gramatiku i pravopis bolje od tebe i većine vas koji tu natipkavate nacionalistički obojene bedastoće!

ја

pre 6 godina

Опет сад је прошло то време, дошло време за опраштање, никад није све црно а ни бело !!!

Englez

pre 6 godina

@englez: nadam se onda da ces sve to isto objasniti i braci hrvatima, zasto bih se ja kajao za sve sto se desavalo 90ih, kada sam tada isao u osnovnu skolu...
(lal, 12. decembar 2017 14:58)

Upravo tako, i ne samo ti nego i svi Srbi čije su ruke čiste, oni nema šta da se kaju niti srame, a isto tako imaju pravo da o tome ne pričaju i ne izjašnjavaju se, to ne znači da te stvari šta su se dešavale odobravaju!

Dusan kg

pre 6 godina

I zs kraj kad si cuo da se neki rvat zove Novak hahhaha
(on ce biti upisan u srpsku sportsku istoriju, 12. decembar 2017 16:25)

A kada si ti cuo da se neki Srbin zove Zdenko,kao Dijanin otac,ili neka Srpkinja da se zove Elizabeta kao njena majka,koja je inace Madjarica.

kakav hardvard, sta bi tek rekli ovi iz laze lazarevica

pre 6 godina

@Ante

Ne znam da li si primetio ali sto se tice "strucnosti" uopste ne zaostajes.

Živio ja

pre 6 godina

@jegermajstor, ne znam zašto mene citiras s tako jezivom pričom..Žao mi je.. Ne podržavam to samo vašu ideologiju da je rat trajo 2dana oluje i da su svi ti ljudi cvijeće sadili komentiram..

EU Citizen

pre 6 godina

Divcu je zločinačka petokraka draža nego tradicionalna zastava hrvatskog naroda. Ja bih, kao Srbin, uvek podržao i poštovao tuđu nacionalnu tradiciju, kao što bi i svaki normalan Hrvat i tada i danas pre podržao tradicionalnu zastavu kraljevine Srbije, a ne ono zločinačko ruglo.

Englez

pre 6 godina

U Santa Teresiti ziveo je i Dinko Sakic, zloglasni komandat logora Jasenovac.. O njemu doticni nije hteo da se izjasnjava? Nije ni morao, sve je jasno po prezumenu...
(Komunalac, 12. decembar 2017 09:42)

Čak da mu je sin ili brat, pa šta?!
Ako znaš engleski nađi na internetu film Hitler's Children, o potomcima najbližih Hitlerovih suradnika, Goeringovi su se dali sterilizirati, unuk od zapovjednika Auschwitza je došao posjetiti logor i ima scena kad ga zagrli preživjeli iz Auschwitza i kaže mu da nije on ništa kriv, Himmlerova praunuka ili šta već je udata za Jevreja u Izraelu, nisu svi ko Nedićev unuk ponosni na svoje pretke!

Agramer

pre 6 godina

Kralj Tomislav je okrunjen 910. kao KRALJ HRVATA i tako piše u papinoj čestitki povodom krunidbe, naravno na latinskom.
A u zagrebačkom predgrađu Markuševec su Petrovići starosjedioci stotinama godina unazad, ni oni sami više ne znaju otkud su došli.

Minja

pre 6 godina

Kad pocnete tako po komentarima da piseta da je taj i taj Srbin ili sta god. Ako je nekome otac Srbin (mada je pitanje da li su tom 'Srbinu' svi u familiji Srbi) ne znaci da je i on sam Srbin. Sta da radimo sto mu je majka Hrvatica, to nije bitno? Drazen Petrovic se izjasnjavao da je Hrvat i to je tacka. Shvatate li da ce za 100 godina svi da pisu kako je Djokovicev otac Crnogorac a majka Hrvatica pa on nikako ne moze Srbin da bude. Sta je, cutimo?

Goran

pre 6 godina

"Đokovićev otac je Srbin iz Crne Gore ( crnogorci ne postoje kao narod ), to valjda znaš.
(Ђорђе, 12. decembar 2017 10:27)"

Čemu ovo, zaista? Šta si ovom izjavom dobio? Šta je iko na ovom svetu dobio time? Šta želiš da postigneš i da li zaista misliš da ćeš to postići na ovakav način?

Živio ja

pre 6 godina

Divac je sa 100 medalja za Srbiju iznio srpsku zastavu na teren svima u povijesti.. Klasični srpski licemjeri i zamjene teza kao npr protjerani iz Hrvatske. Protjerani iz Sao krajine iz koje su oni sve potjerali.. Kakvo protjerivanje iz hrvatske kad nisu tamo živjeli i u tome je bio cijeli spor.

Sale

pre 6 godina

Zna se ko je i šta su mu preci bili čim je završio u Južnoj Americi...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)]

Šta pričaš? Ima i potomaka Ustaša, ali nejveći dio Hrvata u latinskoj Americi, a ima ih oko milion, su potomci doseljenika iz tadašnje Austro Ugarske, uglavnom njenih primorskih dijelova. Već 1901. u Čileu Hrvata ima 2.6%, a 1911. 4.8%. Danas 382.000 samo u Čileu kaže da vodi poreklo iz Hrvatske. Nešto Ustaša i njihovih potomaka ima u Argentini i Paragvaju, ali to nije i 1% ukupnog broja hrvatske dijaspore na jugu Amerike. https://en.wikipedia.org/wiki/Immigration_to_Chile

Englez

pre 6 godina

Da li ti iz ovih reči vidiš negde kajanje sina ustaškog koljača Šakića? Slično je i sa ostalim potomcima Luburića, Pavelića, Francetića...
(Miloš, 12. decembar 2017 12:29)

A zbog čega bi se potomci tih zločinaca trebali kajati?
Jel znaš šta znači riječ kajati, da izraziš žaljenje zbog nečeg šta si učinio, nema se Šakićev sin šta kajati za nešto šta je radio njegov otac, lik je rekao da o tome ne želi govoriti i basta, nije slavio i veličao očeve zločine nego nije htio o tome pričati, i to je dovoljno!

Goran

pre 6 godina

"Ja nisam Hrvat, nego Argentinac, sin Hrvata.

Nego, reci ti meni: ako se macka omaci u svinjcu, da li je dobila mace ili prasice?
(Poreklo, 12. decembar 2017 09:53)"

Pogrešan primer. Pravi je: ako se mačka srpskog porekla omaci u Hrvatskoj, šta su mačići - Srbi ili Hrvati?
Shvataš li besmislenost nacije?

Tvrtko3

pre 6 godina

Iskreno i ja sam mislio da je Divac Hrvat. Čista ikavica, Divac ne Devac, Srbima ne tipična. U Splitu postoji isto to prezime i svi su Hrvati.

Wunderknabe

pre 6 godina

Krajina i nikada nije bila hrvatska, ni Dalmacija a ni Istra. To sto se se rasirili po Evropi posto smo vas oslobodili od austrijske carevine to ima samo nama da zahvalite. Da nam do groba budete zahvalni jer bi ste bez nas i dalje bili gradjani drugog reda.
(Djenka, 12. decembar 2017 16:06)

Ajde proguglaj malo prije nego li pišeš gluposti.
Hrvatska je u sklopu Austrougarske bila autonomna jedinica Kraljevina Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, i to je Tesli pisalo na pasošu, nikakva Austrougarska, proguglaj.
I Hrvatska ne samo da je imala sve to šta si nabrojao nego cijelu obalu od Istre do Boke, zapadnu Bosnu i Srijem zajedno s Pterovaradinom i Srijemom, jedino nismo imali Baranju.
Od 14. stoljeća imamo parlament, Hrvatski Sabor u kojem su DOMAĆI plemići donosili odluke i raspravljali na latinskom, taj parlament je kontinuirano radio dok ga 1920. Karađorđevići nisu raspustili.
Hrvatska se kroz cijelu istoriju zvala Hrvatska, ovako ili onako rascjepkana, pod ovim ili onim okupatorima ali uvijek smo bili Hrvatska, a Srbija do 1815. nikad nije bila Srbija!

perica

pre 6 godina

Vlade Divac je sportska i ljudska veličina, čovek koji zaslužuje poštovanje. A ovi ostali koji se spominju u tekstu su mali sitni beznačajni. To što se neko preziva Petrović a umišlja u svojoj glavi da je "hrvat", to je stvar za psihoanalitičare. Uostalom, znamo iz istorije kako je 1097. godine stvorena njihova "nacionalnost".

Bruder Jakob

pre 6 godina

A sad vi meni objasnite zašto ovaj slučaj vadite iz naftalina.
Taj incident sa zastavom je bio prije 27 godina i sa više strana, prvenstveno Rađa i Kukoč, taj je incidnet objašnjen i obojica su stala u obranu Divca, uostalom ko je gledao film mogao je vidjeti da su mama i brat od Dražena Petrovića fino Divca primili i ugostili.
Drugo spominjete Dinka Šakića, još malo da podgrijete svoju tezu kako smo mi ustaše. Potrebno je naglasiti da je njemu ova današnja "tuđmanovska" Hrvatska sudila, nije SFRJ iako su znali gdje je i mogli su do njega, i osudili smo ga na tada zakonom maksimalnih 20 godina, zlikovac je u zatvoru umro prije 20 godina, po ovom važećem zakonu dobio bi 40 godina!

Wunderknabe

pre 6 godina

(Hammer, 12. decembar 2017 18:09)

Ti mora da si neki ostrašćeni klinac koji je u školu išao 90ih ili kasnije i učio novokomponovanu prekrojenu istoriju, isti slučaj je i u Hrvatskoj.
Ja sam malo starija generacija i mi smo iz istorije učili svi o svima.
Ja nisam rekao da Srbi ili Srbija nisu postojali ali zvanično prvi put kao Kneževina Srbija 1815. godine, prije toga nije postojala nikakva Kraljevina Srbija ili Carevina Srbija.
A Hrvatska je pod svim tim okupacijama postojala pod imenom Hrvatska i Hrvati su itekako postojali.
Austrijska okupacija je u epizodama sprovedena u 14. i 15. stoljeću, a Mlečani su imali samo komad obale, ne cijelu.
Na cijelom području tadašnje Hrvatske koja je do dolaska Turaka sadržavala i Bosnu.
Ne poričem da nije bilo Srba, imamo mi Srbe koji mi smatramo a i sami su se smatrali hrvatskim velikanima, kao npr. Kosta Vojnović, Petar Preradović, Josip Runjanin, Vladan Desnica, pa čak po meni nepravedno zanemareni Svetozar Pribičević, svi hrvatski rodoljubi.
Naš prvi pisac Marko Marulić iz Splita u 15. stoljeću je za života govorio da piše "varsi harvatski", hrvatske stihove, Srbi su prvog pisca imali 350 godina kasnije, Jovan Sterija Popović.
Ivan Gundulić, Marin Držić, Marin Getaldić, Faust Vrančić, svi su bili deklarirani Hrvati.
Kako je jednom napisao srpski komentator na ovom portalu, Srbi su na Jadranu bili samo kao okupatori ili turisti, ostalo je mitologija.

Salerno

pre 6 godina

lele minja, al im spusti? ovo sa noleta nisam znao? ma dobro, po srbima i crnogorci su srbi, hrvati isto o makedoncima da ne pricam, ma ceo balkan srbi,

mučki provokator

pre 6 godina

@minja hrvatino jel te boli sto je Djokovic Srbin ? Inace samo Srbi slave Slave , a Noletova je Sv. Arhandjeo Mihael , tako da ne moze biti ni rvat ,ni Albanac ni Crnogorac, Zagar ti nije hrvatsko prezime ,a njegov otac ti je s Kosova, i jos jedan pokazatelj ,decko je talentiran za sport ,hrvati to nisu .... Sta je sad cutimo ? I zs kraj kad si cuo da se neki rvat zove Novak hahhaha
(on ce biti upisan u srpsku sportsku istoriju, 12. decembar 2017 16:25)

Novak je izjavio još 2005 god da je njegova mama Hrvatica..valjda on zna bolje od tebe šta je njegova mama..

Ђорђе

pre 6 godina

Kad pocnete tako po komentarima da piseta da je taj i taj Srbin ili sta god. Ako je nekome otac Srbin (mada je pitanje da li su tom 'Srbinu' svi u familiji Srbi) ne znaci da je i on sam Srbin. Sta da radimo sto mu je majka Hrvatica, to nije bitno? Drazen Petrovic se izjasnjavao da je Hrvat i to je tacka. Shvatate li da ce za 100 godina svi da pisu kako je Djokovicev otac Crnogorac a majka Hrvatica pa on nikako ne moze Srbin da bude. Sta je, cutimo?
(Minja, 12. decembar 2017 10:03)

Đokovićev otac je Srbin iz Crne Gore ( crnogorci ne postoje kao narod ), to valjda znaš.

Tvrtko3

pre 6 godina

Iskreno i ja sam mislio da je Divac Hrvat. Čista ikavica, Divac ne Devac, Srbima ne tipična. U Splitu postoji isto to prezime i svi su Hrvati.
(Tvrtko3, 12. decembar 2017 15:17)
A šta je sa Nikolićima,Petrovićima,Boškovićima,Krstićima u Hrvatskoj??

Pa da ti odgovorim, po čemu bi Nikolić, Petrović ili Krstić bili isključivo srpska prezimena? Ako krenemo od činjenice da je dosta prezimena izvedeno iz imena, Nikola, Petar, Krsto, sva imena koja nose i Hrvati. Što se tiče Boškovića, u HR postoji hravstko prezime Boško,pa spoji sa onim što sam prije napisao. Isto tako u srednjoj Bosni Bošković je isključivo hrvatsko prezime....vezivati nečije prezime isključivo samo sa jednom nacijom je uzaludan trud.

Wunderknabe

pre 6 godina

@wunderknabe ,jel ti to googlas na hr viki ? Prouci malo Nemanjice i prijasnje loze pa ces videti da se Srbija itekako spominje i prije hrvatske koja je skroz igubila identitet u A-U
(ono kad te povijesti uci netko tko ne zna ni ko mu je bio pradjed, 12. decembar 2017 17:53)

Ne guglam ja nikakvu Wiki, znam šta smo učili iz povijesti iliti istorije za vrijeme Juge. Znam ja jako dobro za Nemanjiće i šta je bilo prije i kasnije, kladim se da poznajem srpsku istoriju, kniževnost i umjetnost, a gotovo sigurno i gramatiku i pravopis bolje od tebe i većine vas koji tu natipkavate nacionalistički obojene bedastoće!

Wunderknabe

pre 6 godina

Nije slavio ni veličao, samo je mahao sa ustaškom zastavom pred kamerama celog sveta u jeku nacionalističkih tenzija. Kako vi svemu nađete opravdanje.
(mbođ, 12. decembar 2017 14:52)

Ta zastava nije ustaška, taj grb je star stotine godine i takav s prvim bijelim poljem je bio na krovu crkve Svetog Marka kod Sabora za cijelo vrijeme SFRJ.
Nijemci danas imaju Hitlerovu himnu i do uvođenja eura su imali Hitlerovu marku!

ja

pre 6 godina

Ja, sam, rođen u Srbiji i osećam se kao Srbin. Ista bi stvar bila i da su mi oba roditelja katolici odnosno Hrvati. Pokojni Dražen i Aca su se osećali kao Hrvati i ja to poštujem. Moja, sestra od ujaka je katolik po majci i poštuje obe vere. Vera je za kućnu upotrebu i privatna stvar kod civilizovanog sveta, kod zatucanih ljudi druga vera je smrtni greh. Ništa nismo naučili iz istorije.

Salerno

pre 6 godina

djuro,, ako istrazis srbsku istoriju, ali neutralno, videces da stari srbi sa ovih danasnjih nemaju nikakvu vezu, vise je crnogorska veza, nego danasnja srbska, ovi danasnji srbi samo bog zna odakle im poteklo, a sto znas mozda ste stvarno bozanski narod, he he.

zamb

pre 6 godina

U ovoj priči je sve nenormalno i dosta netačno. Prvo, Divac je reagovao kao klinac odgojen u duhu nesretne Jugoslavije - i reagovao je kao "Jugosloven", a ne kao Srbin. Mnogi Hrvati ne znaju da su nama u Srbiji takođe branili srpstvo i da je nama najviše na nos nabijana Jugoslavija. Drugo, zastava Hrvatske jeste jedna od jugoslovenskih zastava i to bi trebalo da u demokratskom društvu bude sasvim normalno, pa i da se uz nju slavi pobeda Jugoslavije. Divac sa 21 godinom i odgojem to tada nije mogao ni da oseti, a po komentarima bi se reklo da mnogi još ne kapiraju... Konačno, Dražen Jovan Petrović nije zahladnio odnose zbog toga niti je to uopšte bila tako velika vest - nju su političari eksploatisali. Dražen je imao neku svoju priču i u svom gradu, odakle su Srbi izbacivani s posla i šikanirani (dok su drugi Srbi bombardovali okolinu i isključivali struju), i on je "kliknuo" nacionalno kako je kliknuo, opredelio se i to je u redu. Oni su se dugo posle toga družili i tek 1991. prestali da komuniciraju.

Ante

pre 6 godina

I sad kad netko kaze da su Amerikanci pametniji od nas.. a gledaj komentare, sve strucnjaci iz povijesti, ovo da citaju profesori iz Harvarda, rekli bi, "pa ovo je svjetski fenomen!"
Doduse, ja vidim dosta onih koji tvrde da Hrvatska STOLJECIMA krivotvori nalaze, povijest, samo da bi kao "postojali". Jer su Hrvati ustvari Srbi. To sto je naprimjer za neku teritoriju upotrebljavan izraz "Hrvatska" vec tisucu godina, dok istovremeno za izraz "Srbija" nitko nigdje ne cuje, to nista? Bijela Hrvatska, Crvena Hrvatska..s druge strane, Duklja, Zeta, Raska...Sta ono Bugari kazu, ko je car Dusan?
Smjesno je sto sve to uopce nije bitno. Covjek je ono sto osjeca da jeste. A ja osjecam da sam Slaven, i Hrvat. Kao Slaven, ja sam i Srbin, i Ceh, i Slovak itd, ali sam generalno HRVAT. To je ono sto me definise i na sto sam izrazito ponosan. Da osporavam nekom da li je Srbin ili nije, trebao bi biti jako iskompleksiran covjek. Granice se mijenjaju ili brisu, ali teritorij se naziva po narodu koji tu zivi. Dakle, mnoogo jos godina ce ovo biti Hrvatska.

samir

pre 6 godina

Hej, jeste li citali knjigu London for immigrant suckers? Evo jedan dio o Divcu i tom dogadjaju.
When they passed Zagreb, the driver stopped the car in front of a restaurant where the main guests were long distance drivers such as himself. Some of them he knew and he acknowledged them by nodding his head. He ordered a coffee, Peter took a “Cocta”, and when he was just about to take a sip a policeman entered the restaurant and scanned them all with a very strict look. Peter went pale. His fear was detected by the driver.

“What’s wrong?”

“Have you seen what he is wearing on his hat instead of a red star?” whispered Peter.

“What?”

“That’s the Ustasha sign.”

“No, it’s not the Ustasha sign, it’s the Croatian flag…they started wearing it a few weeks ago.”
Peter was scared. He thought that Yugoslav policemen should wear a red star. This can’t be right. It would be much easier if Vlade Divac was there. He would take the policeman’s hat off and throw it, together with the policeman, through the window. But Vlade wasn’t there.

slavko

pre 6 godina

Jedna kap srpske krvi u venama = Srbin!
Jedan srpski grob = srpska zemlja!
Jedan jezik, jedan narod, jedna zemlja!
Nego kud svi pobegoše od nas?

Slobodan

pre 6 godina

Crnogorci su izmišljena nacija, naravno da su Srbi! šta će drugo biti! Još jedno kukavičko jaje Vatikana protiv pravoslavlja! Ogromna većina poznatih Srba su rođeni i živeli na području crne gore kao i većina srpskih vladara. Šta reći da je najveći crnogorski sin Petar Petrović Njegoš bio Srbin kao i Petar Cetinjski, Karađorđe, Sveti Sava, itd....

ides

pre 6 godina

Nisam neko ko mrzi bilo koga. Za vreme ratova nisam bio ni rodjen, terao sam sebe da volim ove hrvate kao komsije ceo zivot, ali mi ne uspeva... To je (velikom vecinom) jedan toliko zatrovan i los narod da ja ne mogu da verujem. Ni jedan narod na svetu mi ne pada na pamet koji bih uz njih stavio...
(Nizdis, 12. decembar 2017 14:03)

Dečko, po tvome komentaru je svakom jasno da si ti taj koji je zatrovan i to toliko da nisi ni svjestan šta si napisao dok si istovremeno nekom drugome imputirao ono što si sam.

Ante

pre 6 godina

Igrala je Jugoslavija, a ne Hrvatska. A Hrvatska je bila dio Austrougarske tada?
Mada, isto bi bilo da je i srpska zastava bila u pitanju, onda bi hrvatski igraci reagirali kao Divac. Bez obzira na ovog, najvjerovatnije ustaskog potomka, nije bio on problem, nego prestrogo kontroliranje nacionalnog osjecaja u Jugoslaviji, od strane komunista. Kad nesto potiskujes, onda postoji opasnost da bukne u najgorem trenutku kad pritisak popusti, sto se i desilo. Jugoslavija je trebala da se reformise u konfederaciju, i dopustiti republikama da budu kao u Velikoj Britaniji, Skotska,Irska, Wales...da njeguju svoju naciju, ali i da njeguju svoj savez, znajuci da su tako puno snazniji. Jos smo imali i vecu povezanost nego Britanci, kao Juzni Slaveni..
Sta ces, nije bilo pameti, Tito prerano umro, on bi to znao srediti..

Panac

pre 6 godina

(kole, 12. decembar 2017 14:02)

1987 sam služio JNA u Makedoniji.
Već tada se pričalo da se Yuga treba preustrojiti!
Bilo je prijedloga za konfederaciju po sistemu Švicarske.... pitanje je... zašto je to Slobo odbio.... isto tako zašto je Martić odbio Z4!!!???

srbin katolik

pre 6 godina

Kad pocnete tako po komentarima da piseta da je taj i taj Srbin ili sta god. Ako je nekome otac Srbin (mada je pitanje da li su tom 'Srbinu' svi u familiji Srbi) ne znaci da je i on sam Srbin. Sta da radimo sto mu je majka Hrvatica, to nije bitno? Drazen Petrovic se izjasnjavao da je Hrvat i to je tacka. Shvatate li da ce za 100 godina svi da pisu kako je Djokovicev otac Crnogorac a majka Hrvatica pa on nikako ne moze Srbin da bude. Sta je, cutimo?
(Minja, 12. decembar 2017 10:03)

Đokovićev otac je Srbin iz Crne Gore ( crnogorci ne postoje kao narod ), to valjda znaš.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ђорђе, 12. decembar 2017 10:27)


vi hrvati i crnogorci i jevreji gledate svoje poreklo po majci i ujcevini... a mi srbi po ocu i đedovini!

Spin Doctors

pre 6 godina

O poredjenju heroja iz I s.r. i čoveka koji je gledao da spasi što više ljudi ustaškog, albanskog, bugarskog noža sa gore pomenutim zločincima ne bih trošio reči.
(Miloš, 12. decembar 2017 12:29)

Porazno je da ti je Nedić heroj, isto koliko i Mladić!
Neznalico, u 1. svjetskom ratu ustaše nisu postojale a Hrvati su iz Austrougarske vojske u veliko broju prelazili na srpsku stranu, između ostalih i Stepinac kojeg je kralj Aleksandar odlikovao.
A kakav god da je Nedić heroj bio u 1. svjetskom ratu u 2. svjetskom ratu je bio masovni ubica i kao takav je u istoriji zabilježen, i Hitler je nekad bio čovjek koji je živio u Beču i slikao prekrasne pejzaže i vedute!

Majstorica

pre 6 godina

Zar nisu?? Jezik , istorija... čitaj malo.. Austrogarsku, englesku, bar, ako naša i "vaša" nije objektivna..
(djuro, 12. decembar 2017 14:39)

Kakav god da je Pupovac čovjek ili političar on je u naučnim krugovima kao lingvista vrlo poštovan i cijenjen, vrhunski stručnjak, kad se njemu piše trebalo bi istaknuti i njegovu titulu, prof.dr. Milorad Pupovac koji drži katedru na fakultetu u Zagrebu.
Pa eto nek vam onda on objasni da je srpski zapravo malo srpski i da je hrvatski puno više hrvatski, to će vam tako reći i svaki srpski lingvista jer je to jednostavno činjenica!

sm

pre 6 godina

zasto izvlacite ovakve priče iz naftalina?
zašto prosirujete mržnju medju srbima i hrvatima? zašto deca koja sada imaju 10 ili 15 god moraju od vas da uče da je neki hrvat to uradio pre raspada.
garant 40% komentatora kaže "drazenova majka je srpkinja"
zašto pristajati čoveka koji se jasno opredelio i zašto plakati za zemljom koja nikada nije trebala da postoji posle 1944te? to je bila veštačka tvorevina sa veštačkom "sve je naše i svi smo isti"

patologija

pre 6 godina

Na stranu ovaj mali, beznacajni ustasoidni provokator kome je mahanje ustaskom zastavom vrhunac njegovo bednog zivota,takvih ima na tone a dosta ih visi i ovde. Ali sta reci za bracu Petrovice a narocito za ovog netalentovanog i uvek u senci Aleksandra zvanog Aca? Da li taj lik kapira koliko je tragikocican sa tim pateticnim izigravanjem veceg hrvatskog soviniste od hrvatskih sovinista?

P76-ers

pre 6 godina

Autor je loš, napisao je nepotpun tekst. Trebalo je da na kraju teksta napiše da je Divac posjetio Petroviće u Zagrebu, i da su ga Aco i Draženova majka prijateljski dočekali. prije 6-7 godina i da je položio cvijeće na Draženov grob.
(13libero, 12. decembar 2017 11:20)

Otvara Aca vrata i kaže stigao je "OVAJ"

Миодраг

pre 6 godina

Овако глуп,коментар дуго нисам читао!И Шакићи,Чутуре а поготови Драженов отац Јован су Срби .....

Neshvatljivo

pre 6 godina

Ne mogu da verujem da se pripadnici jednog naroda izjašnjavaju kao da su neki drugi i što je najgore,gotovo uvek i u svakoj prilici žele da pokažu i dokažu da su mnogo veći,u ovom slučaju Hrvati,nego stvarni Hrvati.Eto slučaja sa braćom Petrović,Vrankovićem...klasični primeri nekadašnjih poturica.Isto važi i za sportiste koji pređu u redove ljutog rivala,umesto da ćute i ne oglašavaju se,oni provociraju i glume veće navijače od onih koji od rođenja navijaju za taj klub.Takvi primeri su Stojković i Ožegović u fudbalu,koji samo iritiraju čitavu naciju svojom sramotom.

Wunderknabe

pre 6 godina

@Wunderknabe,

Koji je smisao u argumentaciji koristiti da je prva (nije tačno) srpska država bila 1800 i neke godine a da su se Hrvati POMINJALI kao Hrvati mnogo pre toga? Valjda treba upoređivati osnivanje sopstvenih država ili prva pominjanja u letopisima.
I Srbi i razne srpske države su poznate malo pre 1800 i neke,Duklja, Raška, itd.
(Nenad, 12. decembar 2017 19:02)

Pa to sam ja i rekao, naravno da su Srbija i srpske države su postojale i prije, ali upravo tako, Duklja, Raška, Dušanovo carstvo, nikad Srbija, zvanično kao Srbija prvi puta 1815. godine kad je osnovana Kneževina Srbija!
A Hrvatska iako nije bila nezavisna svejedno su se te okupirane pokrajine zvale sa riječju "Hrvatska" u nazivu, Posavska Hrvatska, Dalmatinska Hrvatska, Trojedna kraljevina Hrvatska, Dalmacija i Slavonija, uvijek su se zvale Hrvatska.

Младен

pre 6 godina

Дражен је по оцу Србин из Херцеговине, из Требиња. Близак је рођак Дејану Бодироги који је такође из тог краја.

Zeljko

pre 6 godina

Niko da spomene da je to hrv zastava iz vremena NDH.Hrv zastava je tek kasnije nastala!Divac je bio veliki Jugosloven,i oteo bi i srpsku zastavu.

ја

pre 6 godina

Опет сад је прошло то време, дошло време за опраштање, никад није све црно а ни бело !!!

Grobarya

pre 6 godina

Divcu je zločinačka petokraka draža nego tradicionalna zastava hrvatskog naroda. Ja bih, kao Srbin, uvek podržao i poštovao tuđu nacionalnu tradiciju, kao što bi i svaki normalan Hrvat i tada i danas pre podržao tradicionalnu zastavu kraljevine Srbije, a ne ono zločinačko ruglo.
(EU Citizen, 12. decembar 2017 10:32)

Citam I piskaram na ovom portalu desetak godina all sam prvi put zaista sokiran. Ne mogu da verujem da je ovo neko mogao da napise ozbiljno. Ajde molim te, javi se ponovo I objasni da je sala, sarkazam ili slicno...Divcu je ustaska zastava trebala biti draza (kao sto bi tebi bila) od zastave tada aktuelne drzave?!!?!? Stvarno ne mogu da verujem sta ovde ljudi pisu.

WillyWonka

pre 6 godina

Kao prvo, ovaj Šakić nije došao sa hrvatskom zastavom sa petokrakom, koja je tada bila legalna, jer da je bila ta zastava, niko se ne bi bunio. Drugo, zastava koju je donio je bila sa šahovnicom sa bijelim prvim poljem, a zna se da je to ustaška šahovnica.
Bez obzira na sve, Divac se, kao sportista, nije trebao uopšte petljati u tu cijelu situaciju, jer imaju (ili su bile) službe i organi koji rješavaju takve stvari.
Pitanje koje će ostati neodgovoreno - šta bi Divac učinio da se umjesto ustaše pojavio četnik sa četničkom zastavom? Da li bi isto reagovao?

Komunalac

pre 6 godina

U Santa Teresiti ziveo je i Dinko Sakic, zloglasni komandat logora Jasenovac.. O njemu doticni nije hteo da se izjasnjava? Nije ni morao, sve je jasno po prezumenu...

13libero

pre 6 godina

Autor je loš, napisao je nepotpun tekst. Trebalo je da na kraju teksta napiše da je Divac posjetio Petroviće u Zagrebu, i da su ga Aco i Draženova majka prijateljski dočekali. prije 6-7 godina i da je položio cvijeće na Draženov grob.

sempervivum

pre 6 godina

Ta zastava se tada smatrala zastavom NDH, tj. ustaškom zastavom i bila je simbol logora i bacanja Srba i Jevreja u jame. Isto što i zastava sa kukastim krstom. Srbija posle skidanja petokrake nije odabrala da joj nova zastava bude četnička zastava sa mrtvačkom glavom. Hrvati nešto tako jesu.

forza Fiume

pre 6 godina

Haha, poslednja rečenica sve objašnjava. Joj, Hrvati, daleko vam lepa kuća, nek smo se mi vas rešili.
(Samolik, 12. decembar 2017 09:40)zadovoljstvo je obostrano, vjeruj mi

?ukovi? Veselin

pre 6 godina

Najtragičnije od svega je što je Srbin udario na Srbina jer Dražen po ocu mora biti Srbin i ništa drugo dragi moji Srbi pročitajte šta kaže vojvoda Živojin Mišić o Hrvatima to bi trebalo djeca da uče u prvi razred osnovne škole čim nauče čitati i pisati da im to bude prva lekcija .Pozdrav svim Srbima iz lijepe Srpske Boke Kotorske

vladimiru putina

pre 6 godina

"Prijateljstvo Vlada Divca i ..."
Kaze se Vlade Divca. Nominativ nije VLAD da bi genitiv bio Vlada! Okanite se tih crnogorskih pravila.
(mufljuz, 12. decembar 2017 11:03)

Pravilno je "Vladeta Divca.."

MiMa

pre 6 godina

Da je ušao na teren sa zastavom Socijalističke Republike Hrvatske, verujem da ga niko ne bi ni pogledao. Ovako lik ušeta sa simbolima NDH, koji su u tom trenutku vređali osećanja ne samo Srba, nego barem 70% ljudi iz bivše Jugoslavijie i očekuje da niko ne reaguje. Vrlo dobro je on znao šta radi i vrlo planski je to uradio.

Nizdis

pre 6 godina

Nisam neko ko mrzi bilo koga. Za vreme ratova nisam bio ni rodjen, terao sam sebe da volim ove hrvate kao komsije ceo zivot, ali mi ne uspeva... To je (velikom vecinom) jedan toliko zatrovan i los narod da ja ne mogu da verujem. Ni jedan narod na svetu mi ne pada na pamet koji bih uz njih stavio...

kladzom do bola

pre 6 godina

steta sto je kod nas bio kralj aleksandar a posle josip broz tito , trebao nam u svari jedan pinoce da siklja krv po ulicama svih republika dok ne postanemo jugosloveni ili nestanemo . kralj aleksandar je ima dobru ideju o stvaranju jedne jugoslavije steta sto primitivci sa balkana to nisu prepoznali , nego i dan danas potpaljuju mrznju kako su puni kompleksa .

Djenka

pre 6 godina

Divac je sa 100 medalja za Srbiju iznio srpsku zastavu na teren svima u povijesti.. Klasični srpski licemjeri i zamjene teza kao npr protjerani iz Hrvatske. Protjerani iz Sao krajine iz koje su oni sve potjerali.. Kakvo protjerivanje iz hrvatske kad nisu tamo živjeli i u tome je bio cijeli spor.
(Živio ja, 12. decembar 2017 14:05)

U pravu si. Krajina i nikada nije bila hrvatska, ni Dalmacija a ni Istra. To sto se se rasirili po Evropi posto smo vas oslobodili od austrijske carevine to ima samo nama da zahvalite. Da nam do groba budete zahvalni jer bi ste bez nas i dalje bili gradjani drugog reda.

Dusan kg

pre 6 godina

I zs kraj kad si cuo da se neki rvat zove Novak hahhaha
(on ce biti upisan u srpsku sportsku istoriju, 12. decembar 2017 16:25)

A kada si ti cuo da se neki Srbin zove Zdenko,kao Dijanin otac,ili neka Srpkinja da se zove Elizabeta kao njena majka,koja je inace Madjarica.

ner0n

pre 6 godina

meni je ovde d. petrovic najmrskiji , ako se zbog ovog tako smrtno naljutio i neka je..uneti ustasku (vidi se da je prvo polje bele boje) zastavu na utakmicu jugoslavije i poremetiti medjunacionalne odnose u okviru reprezentacije

Steva_S.Pazova 78'

pre 6 godina

Klasicna usatska prica,ja sam argentinac sa hrvatskim poreklom,navijao sam za hrvate u timu jugoslavije! Dokle cete da se ponizavate maloumnim izjavama kad svi znamo kakvi ste....a na kraju teksta,njegov prezimenjak koji je slucajno ziveo u istom mestu bio upravnik logora u NDH! Pricaj babi te svoje price!!!

Boske

pre 6 godina

Kralj Tomislav je okrunjen 910. kao KRALJ HRVATA i tako piše u papinoj čestitki povodom krunidbe, naravno na latinskom. 
(Agramer, 12. decembar 2017 10:12)

I gdje je sahranjen cika Toma?

Nikad bratom

pre 6 godina

Puna je Hrvatska takvih Hrvatina kojima su ocevi Srbi. Njih po pravilu kriju kao zmija noge i ni pod koju cijenu ne zovu krstenim imenom vec sve neki Jole, Žan, Stojko, Arsen i slicno. Opsjednuti su Srbima cak i sad kad su ih sveli na 3 %. Jos kad bi mogli i Srbina u sebi da umlate, bili bi najsrecniji. To je zemlja koja zraci negativnom energijom i najbolje ih je izbjegavati u sirokom luku.

Fuad Midžić

pre 6 godina

Koliko se ja sjećam Dražen i Aleksandar su dobili imena po Draži Mihajloviću i Aleksandru Karađorđeviću kad su kršteni (u Šibenskoj pravoslavnoj crkvi ako me sjećanje ne vara) Također Radoševići,Petrovići,Pavlovići i Grujići potječu od četiri brata iz Veljih Cuca kod Nikšića, slava im je uvijek bila Aranđelovdan, tako da mi nije jasna teza da je Dražen uopće Hrvat.Hrvati kao zasebno pleme nikad nisu imali prezimena na ić i vić.Znamo da su u Bosni Srbi koji su prelazili na islam, svojim novim prezimenima napravljenim od novo dobijenih arapskih imena dodavali ić ili vić da ne zaborave svoje podrijetlo.

ultrasrbin

pre 6 godina

Agramer, 12. decembar 2017 10:12

Papina cestitka na latinskom koju si ti procitao i preveo. Malo se vise informisi i onda ces ustanoviti koji izvori su "romansirana" verzija hrvatskih istoricara, a koji se mogu smatrati kao pouzdani. U svakom slucaju ste drzavnost izgubili u XII veku ulaskom u sastav Ugarske. O stotinama godina neke u predgradju Zagreba mislim da je iluzorno govoriti. Znaci ono pali tamo pre nekoliko stotina godina u predgradje koje nije ni postojalo. Sve je rekla provera genetskog porekla - Hrvati su Srbi, a Srbi nazalost najblizi Turcima.

oki doki

pre 6 godina

Kad pocnete tako po komentarima da piseta da je taj i taj Srbin ili sta god. Ako je nekome otac Srbin (mada je pitanje da li su tom 'Srbinu' svi u familiji Srbi) ne znaci da je i on sam Srbin. Sta da radimo sto mu je majka Hrvatica, to nije bitno? Drazen Petrovic se izjasnjavao da je Hrvat i to je tacka. Shvatate li da ce za 100 godina svi da pisu kako je Djokovicev otac Crnogorac a majka Hrvatica pa on nikako ne moze Srbin da bude. Sta je, cutimo?
(Minja, 12. decembar 2017 10:03)

Evo materijala za @Staru kuku
On ce tebi objasniti kako Djokoviceva mama nema nikakve veze sa Hrvatima

x

pre 6 godina

"Prijateljstvo Vlada Divca i ..."
Kaze se Vlade Divca. Nominativ nije VLAD da bi genitiv bio Vlada! Okanite se tih crnogorskih pravila.
(mufljuz, 12. decembar 2017 11:03)


E pa, standardna grmatika srpskog jezika malo se razlikuje od ulicnog govora sa DorČola. Piše se ovako kako stoji u članku i nikako drugačije.

on ce biti upisan u srpsku sportsku istoriju

pre 6 godina

@minja hrvatino jel te boli sto je Djokovic Srbin ? Inace samo Srbi slave Slave , a Noletova je Sv. Arhandjeo Mihael , tako da ne moze biti ni rvat ,ni Albanac ni Crnogorac, Zagar ti nije hrvatsko prezime ,a njegov otac ti je s Kosova, i jos jedan pokazatelj ,decko je talentiran za sport ,hrvati to nisu .... Sta je sad cutimo ? I zs kraj kad si cuo da se neki rvat zove Novak hahhaha

Mladen cg

pre 6 godina

covek@
Ako želimo da postojimo i da opstanemo, ne smijemo se odreći, naše tradicije, naše djedovine i naše vjere pravoslavne! Nisu se usrećili evropljani da naukom , i vrijednostima zapada. Pozaboravili su svoje roditelje , braću, svoje bližnje, zarad egoističnog komfora i novca... Svi znamo ko su potomci današnjih hrvata, koji su počinili pravi etnički genocid nad našom braćom iz Knina i okoline!

Kure

pre 6 godina

Kralj Tomislav je okrunjen 910. kao KRALJ HRVATA i tako piše u papinoj čestitki povodom krunidbe, naravno na latinskom.A u zagrebačkom predgrađu Markuševec su Petrovići starosjedioci stotinama godina unazad, ni oni sami više ne znaju otkud su došli.
(Agramer, 12. decembar 2017 10:12)
Cak ni vasi istoricari ne mogu da se sloze medju sobom u vezi sa kraljem Tomislavom i mnogo mitova se vezuje za njega. Iz dva klika na internetu ces to uvideti. A za Petrovice... toliko ih ima, da je moguce da su neki stigli i do Zagreba. U Srbiji ih ima u svakoj vecoj zgradi :) Inace, otac Aca i Drazena, Jole, je iz sela Janjac u okolini Trebinja. Porodica mu se doselila u Zemun (deo Beograda) nakon II sv. rata, a on odatle, kasnije, za Sibenik. Ostalo se zna.

Torca

pre 6 godina

Ne ulazim u povijest ovog "lika", ali u krivu ste kad mislite da su svi Hrvati u Južnoj Americi potomci ustaša. Recimo, u Južnu Ameriku su početkom 20. stoljeća masovno iseljavali, zbog peronospore i drugih bolesti, a posljedica čega je bila neimaština. Androniko Lukšić, čileanski milijarder, ili Gojko Marinković, bolivijski veleposjednik, su članovi takvih obitelji. Pozdrav.

Samo kazem

pre 6 godina

Ima 68 godina znaci rodjen je 1949. Dinko šakić zvani Ljubo lje posle Majstorovica bio najokrutniji ustasa i fašista. Pod komandom Pavelića i Maksa Luburica on je bio komandant logora Jasenovac gde je izvršen najveći genocid nad Srbima u istoriji postojanja. Pazite cetnici su bili kraljeva vojska u otadžbini cijem sefu Draži Mihailoviću su dodelili posthumno najveći državni vojni orden koji SAD može da dodeli a ustase su bili hitlerova divizija pa vi sada vidite sta hrvati izjednačavaju!!! On je pobegao u Argentinu ‘47 godine. Ovaj čovek se ne izjasnjava kao hrvat, on je Argentinac. Meni je sve jasno ne znam da li je i vama. Tačka.

senad

pre 6 godina

Jadni zatucani balkan mentalitet Avganistana i Pakistana Beker kaze da se ne oseca kao nemac i niko mu u Nemacku ne zamera ovde se trazi loza jos pre turaka da nije slucajno nesto izmesano.

Trki

pre 6 godina

"Ali Tomas nije jedini Šakić iz istog mesta. U Santa Teresiti je živeo i Dinko Šakić, upravnik logora Jasenovac tokom Drugog svetskog rata. O vezama sa njim, Tomas nije hteo da priča."

To mu je otac, a majka mu je sestra Maksa Luburića. Kum deci bio Ante Pavelić. Istorija za ponos, nema šta.

Otac klao Srbe i u tome se toliko istakao da je postao upravnik Jasenovca, baš me čudi da mu i sin mrzi Srbe.

marko_sthlm

pre 6 godina

@ "Zna se ko je i šta su mu preci bili čim je završio u Južnoj Americi... 
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] 

Šta pričaš? Ima i potomaka Ustaša, ali nejveći dio Hrvata u latinskoj Americi, a ima ih oko milion, su potomci doseljenika iz tadašnje Austro Ugarske, uglavnom njenih primorskih dijelova. Već 1901. u Čileu Hrvata ima 2.6%, a 1911. 4.8%. Danas 382.000 samo u Čileu kaže da vodi poreklo iz Hrvatske. Nešto Ustaša i njihovih potomaka ima u Argentini i Paragvaju, ali to nije i 1% ukupnog broja hrvatske dijaspore na jugu Amerike. https://en.wikipedia.org/wiki/Immigration_to_Chile
(Sale, 12. decembar 2017 10:03)"


Ma super ali sve to pada u vodu kad se doda činjenica da je dotičnom otac bio Dinko Šakić ozloglašeni ustaša koji je kao zapovednik logora Jasenovac i kojinje svojom rukom klao i ubijao Srbe, Jevreje, Rome i "nepodobne" Hrvate.

A kad se tome još doda i da mu je majka sestra Maksa Luburića onda lepo možeš sve te procente i sve te bajke o tome da su ustaše bile manje od 1% Hrvata u Južnoj Americi mačku o rep jer je ovde ipak jasno o kome se radi.

Marko

pre 6 godina

Iskreno i ja sam mislio da je Divac Hrvat. Čista ikavica, Divac ne Devac, Srbima ne tipična. U Splitu postoji isto to prezime i svi su Hrvati.
(Tvrtko3, 12. decembar 2017 15:17)
A šta je sa Nikolićima,Petrovićima,Boškovićima,Krstićima u Hrvatskoj??

Englez

pre 6 godina

@englez: nadam se onda da ces sve to isto objasniti i braci hrvatima, zasto bih se ja kajao za sve sto se desavalo 90ih, kada sam tada isao u osnovnu skolu...
(lal, 12. decembar 2017 14:58)

Upravo tako, i ne samo ti nego i svi Srbi čije su ruke čiste, oni nema šta da se kaju niti srame, a isto tako imaju pravo da o tome ne pričaju i ne izjašnjavaju se, to ne znači da te stvari šta su se dešavale odobravaju!

dragan

pre 6 godina

Kralj Tomislav je okrunjen 910. kao KRALJ HRVATA i tako piše u papinoj krčestitki povodom unidbe, naravno na latinskom.
(Agramer, 12. decembar 2017 10:12)

I gde jos? U stvari nigde ne postoji nijedan podatak o stvarnosti te osobe,pisane,stampane ili usmene. Da nije tog podarka iz Vatikana ni vi hrvati ne bi znali za njega. Dakle podatak krajnje diskutabilan

Siniša Milosavljević

pre 6 godina

Divac se nije politički izjašnjavao. Kakve to ima veze sa nacionalnošću.Nije imao potrebe da se izjašnjava. Zna se ko je. Inače su i Čutura i Petrović Srbi. E to što su se izjasnili kao Hrvati, to je već političko izjašnjavanje.

TEDZG

pre 6 godina

Tužan je ovaj naš prostor na kojem živimo jako tužan. Mi smo u takvom moralnom i intelektualnom blatu i nikad se nećemo izvući. Imali smo Jugoslaviju u kojoj smo svi imali svemirski uspon na svim poljima a ovi komentarima sve potvrđujemo. Preburanje po krvnim zrncima je radila nazi Njemačka pa razmislite što pišete.

djuro

pre 6 godina

@lele minja, al im spusti? ovo sa noleta nisam znao? ma dobro, po srbima i crnogorci su srbi, hrvati isto o makedoncima da ne pricam, ma ceo balkan srbi,
(Salerno, 12. decembar 2017 13:07)

Zar nisu?? Jezik , istorija... čitaj malo.. Austrogarsku, englesku, bar, ako naša i "vaša" nije objektivna..

undolotic

pre 6 godina

Divcu je zločinačka petokraka draža nego tradicionalna zastava hrvatskog naroda. Ja bih, kao Srbin, uvek podržao i poštovao tuđu nacionalnu tradiciju, kao što bi i svaki normalan Hrvat i tada i danas pre podržao tradicionalnu zastavu kraljevine Srbije, a ne ono zločinačko ruglo.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (EU Citizen, 12. decembar 2017 10:32)

@EU Citizen
Kao ponosnom srbinu iz bosanske krajine, ispod kozare planine, gdje mi je najmanje 10 loza rodbine ostavilo kosti u jasenovcu moram ti napisati komentar brate srbine iz srbije u nadi da ces ga procitati.
Tvoj komentar je toliko sramotan za srBski narod, i kada sam ga procitao osjetio sam ljutnju, ali posto mislim da si ti samo klinac sa prosjecnim ili ispodprosjecnim istorijskim obrazovanjem o samoj srbiji i srbima a posebno o srbima iz krvlju natopljene bosne recu ti sinko samo jedno; Hvala ti!
Da, hvala ti za ovaj komentar.
Zahvaljujuci tebi i takvima kao ti sto pisu ovakve bedastoce, nadam se da ce oni "obicni srbi" koji citaju ovo sa malo vise pameti i dostojanstva po kojem smo mi bili vijekovima poznati, pokusati uciniti nesto sa buducim generacijama djece nase i da nam ta nasa djeca ne odrastaju u takve "srbe" kao sto si ti sinko.
Ajde sretno ti bilo, i neka te dragi Bog cuva od zla, a ponajvise od tebe samoga!

ivanhoe

pre 6 godina

200 komentara za vijest od prije 28 godina povezanu sa nacionalizmom.Ovo samo pokazuje koliko su bolesne i nepovratno zatrovane nacije na području bivše Jugoslavije.
Da ne govorim o internet povjesničarima koji u prosjeku imaju 16 godina i zatrovani su mržnjom,reality-ima i lažnim idolima.Strašno...

Observer

pre 6 godina

Diretkno ucestvujes u genocidu, rukovodis jednim od najstrasnijih logora smrti u istoriji cevecanstva i ne odgovaras za to. Tuzno, pravda ne postoji...

neko ko zna

pre 6 godina

Ali Tomas nije jedini Šakić iz istog mesta. U Santa Teresiti je živeo i Dinko Šakić, upravnik logora Jasenovac tokom Drugog svetskog rata. O vezama sa njim, Tomas nije hteo da priča.



I tako .... ceo tekst o neznanju, slucajnosti i tako .... a u zadnjem pasusu sustina ...

Dejan

pre 6 godina

Bice da mu je otac ili deda otisao u Argentinu zbog kvalitetnog govedjeg mesa koje mu je lekar prepisao, gle cuda, taman negde sa kraja 1944-1945. godine.

pa da se smejem

pre 6 godina

Jedva cekam komentare dezurnih `rvatina ala bruder i drustvance, u kojima ce da "odbrane" lik i delo njihovog argentinsko-`rvatskog kolege iz "ugledne" familije Sakic.

Srdjan

pre 6 godina

Svi znamo ko su ti Hrvati koji su posle '45 otisli u Argentinu i tamo nastavili mirno da zive, sticu porodicu itd. E ovaj gospodin je vjerovatno sin jednog takvog Hrvata. Namjerno ne koristim pravi izraz...

Paranoid Android

pre 6 godina

"Prijateljstvo Vlada Divca i ..."
Kaze se Vlade Divca. Nominativ nije VLAD da bi genitiv bio Vlada! Okanite se tih crnogorskih pravila.
(mufljuz, 12. decembar 2017 11:03)

Pošto verovatno ni ne znate koliko srpski jezik ima dijalekata, ovako šturo objašnjenje potvrđuje nik iz potpisa.

VladE se ne zove VladA da bi bilo prijateljstvo VladE i Dražena ... nego upravo kako je napisano!

Što se Petrovića tiče, jedino mi je čudniji pokušaj da neko objasni da su Popovići Hrvati.

Srbenda

pre 6 godina

Igrala je Jugoslavija, a ne Hrvatska. A Hrvatska je bila dio Austrougarske tada?
Mada, isto bi bilo da je i srpska zastava bila u pitanju, onda bi hrvatski igraci reagirali kao Divac. Bez obzira na ovog, najvjerovatnije ustaskog potomka, nije bio on problem, nego prestrogo kontroliranje nacionalnog osjecaja u Jugoslaviji, od strane komunista. Kad nesto potiskujes, onda postoji opasnost da bukne u najgorem trenutku kad pritisak popusti, sto se i desilo. Jugoslavija je trebala da se reformise u konfederaciju, i dopustiti republikama da budu kao u Velikoj Britaniji, Skotska,Irska, Wales...da njeguju svoju naciju, ali i da njeguju svoj savez, znajuci da su tako puno snazniji. Jos smo imali i vecu povezanost nego Britanci, kao Juzni Slaveni..
Sta ces, nije bilo pameti, Tito prerano umro, on bi to znao srediti..
(Ante)

E, svaka ti je vala ka u vladike Rada. Bravissimo.

jegermajstor

pre 6 godina

Divac je sa 100 medalja za Srbiju iznio srpsku zastavu na teren svima u povijesti.. Klasični srpski licemjeri i zamjene teza kao npr protjerani iz Hrvatske. Protjerani iz Sao krajine iz koje su oni sve potjerali.. Kakvo protjerivanje iz hrvatske kad nisu tamo živjeli i u tome je bio cijeli spor.
(Živio ja, 12. decembar 2017 14:05

klasično hrvatsko licemerje... moj deda (83 god.) je streljan u oluji, cev na čelo i ..., a kada je telo pronađeno na osnovu dnk analize u zagrebu je rečeno da je umro prirodnom smrću i da se ne postavljaju nikakva pitanja!!! jer ce u suprotnom sastanak biti prekinut. Jos da napomenem da rodoslov njegove porodice ide preko 300 god u nazad. Toliko o tome da nisu tamo ziveli.

Davor Stefanek

pre 6 godina

Zivelo jedno pleme na brdu.Ispod brda proticao potok.Sa druge strane potoka drugo brdo.Shvate ljudi iz plemena da tamo ima divljaci i pocnu prelaziti da bi lovili.Ovi koji su ostajali bavili se zemljoradnjom.Lovci donosili plen, zemljoradnici plodove svog rada i svi ziveli lepo.U nekom trenutku lovci pocese duze da se zadrzavaju sa one strane da bi vise ulovili.Redje prelazili.Pocese se polako tamo nastanjivati zarad lova zavideci ovima preko potoka sto imaju plodove zemljoradnje.Zemljoradnici zavidese lovcima jer imaju mesa.Pocese ratovati, potok postade granica.Pocese se mrzeti da ocima ne mogu da se vide.Dolazili propadnici drugih plemena,trgovase sa jednima i drugima,zivese sa jednima i drugima, delili dobro i zlo i sa jednima i sa drugima,ostajali, mesali se sa jednima i drugima,odlazili,novi dolazili,vekovi su prolazili,a ovi sa jedne strane brda i dalje istim zarom mrze ove sa druge strane brda. Mozete ih zvati Srbi, mozete Hrvati, mozete Marsovci, mozete kako god hocete, ime je nebitno jer je to isto pleme tj. isti narod. Zato se i mrze toliko. Sa drugima moze i trgovina i zivot i razmena znanja i sve ostalo, ali sa onima preko brda nista - samo pokolj do smrti.
I onda dodju neke generacija kojima je to nebitno, koje bi samo normalno da prozive ovaj jedan jedini zivot koji im je priroda podarila i da u saradnji sa onima sa drugog brda imaju i mesa i voca i povrca i koje shvataju da su ovi koji mrze druge ustvari glupi k'o k***c.
Davor Stefanek

Komša

pre 6 godina

@Spin Doctors
Za Nedića si u pravu.Čuj,primio izbeglice.Pa ne,najbolje da ih ne primi...On je bio izdajnik i to ne samo za vreme rata - njegova najveća izdaja se dešavala pre rata kada je bio saradnik nemačke obaveštajne službe (dokazani kontakti sa "privatnom" firmom koja je bila paravan za delovanje nacista u Jugoslaviji) i podrivao organizovanje odbrane zemlje (bukvalno proganjao oficire patriote - DM je servirao smene iz Sofije,Praga,Slovenije,oterao ga sa akademije a na kraju ga i u pritvor strpao zbog antinacidtičkog govora u ambasadi UK).
Što se tiče "prelazaka" Hrvata na srpsku stranu - najvidljiviji su "prelasci" u Mačvi bili(takve zločine u Srbiji nisu zapamćeni ni iz turskog vremena). O antisrpskim demonstracijama u Sarajevu i Zagrebu i huškanju katolika i muslimana na srpski živalj da ne govorimo...
Dučić je to objasnio i na žalost bio u pravu.

Komša

pre 6 godina

@Agramer @Boske
Tomislav je postojao.Samo nije bio kralj i nije bio Hrvat.
Zašto je istorijski nebitna ličnost,upravitelj jedne oblasti (arhont,dux) Srbin (brat Vojislava ) koga jedino vredi pomenuti kao pretka Časlavovog odabran za "velikog hrvatskog kralja"je veliko pitanje na koje ni Snježana Koren (hrvatska istoričarka) nije uspela da pronadje odgovor.Kao ni mnogi drugi hrvatski istoričari.
Verovarno ga je baš to što je malo poznat i istorijski neuočljiv preporučilo da postane temelj za stvaranje hrvatske nacije čija istorija se dogodila samo na papiru i pisana je unazad.Sledili su falsifilati raznih darovnica,krstionica,u 17. veku su se klesale povelje iz 10 veka na crkvama koje su gradjene u 14. (?!), prepravljali su se već postojeći dokumenti (Brač) prilikom prepisa.Problem je što to nije radjeno sinhronizovano pa su često jedni "dokazi"potirali druge (iako je želja bila ista).
Ni Porfirogenit Tomislava ne pominje.A morao bi.
Hrvatski istoričari pokušavaju da naprave otklon od "kralja" Tomislava i ostalih mitova ali to teško ide...ko sluša istoričare.
Kod nas Deretići služe za zabavu - u Hrvatskoj je njihova reč najbitnija.

Komša

pre 6 godina

@Tvrtko 3
"Boškovići su u Bosni usključivo hrvatsko prezime".
Verujem da sada,posle svega a naročito posle svehrvatskog katoličkog kongresa (1900.) kada je odlučeno da su svi katolici Hrvati (prethodilo je uzimanje Štokavakog dijalekta od Srba- Gaj je to otvoreno rekao) ima dosta Boškovića Hrvata.
Bosanski Boškovići su oz okoline Trebinja (srpski etnički prostor) i bili su Srbi katolici - otac Rudjera Boškovića iz Orahova Dola pokraj Trebinja je bio Srbin a majka iz dubrovačke porodice talijanskog porekla.
Kad kažem da mu je otac Nikola bio katolik ne mislim na pokatoličene Srbe (koji su prelazili iz pravoslavlja pod uticajem Austrije) već na izvorne katolike - Srbe i Dalmacije i zaledja koji su od primanja hrišćanstva to bili (tačnije,podelom postali po automatizmu).
Proguglaj malo o Puciću i ostalim Srbima katolicima (Zmajevićima iz Boke...).
Što se ikavice tiče ona je nebitna- svi ptokavci su etnički Srbi ,čakavci Hrvati.
Govorim o narodu - sad, čije je nacije deo taj narod postao ne može se odnosti na pretke i pisati istorija tako što se prilagodjava danapnjem stanju.

Hammer

pre 6 godina

@(Wunderknabe, 12. decembar 2017 17:04)

Ono što vi danas nazivate svojom domovinom je preko 1000 godina bilo pod nečijom okupacijom, celo jadransko priobalje je bilo pod vlašću Mlečana ili Venecijanaca, danas bismo rekli pod vlašću Italijana, jednim manjim delom i pod vlašću Napoleona, Ugara i Austro-ugara, ostatak je bio pod 1000 godišnjom okupacijom Ugara, i Austro-Ugara, a preko 100 godina i pod okupacijom Turske, na tim teritorijama su u većini živeli Srbi čije je pokatoličavanje i kroatizaciju u 18. 19. i 20.veku vršio Vatikan, Austro-Ugarska i NDH, vi jednostavno preko 1000 godina niste postojali sve do pojave NDH, dakle bili ste beznačajna okupirana teritorija koja je na prostorima koje danas svojatate imala tuđu vojsku, a priznavali ste Austrijance i Mađare za vladare. S druge strane Srbi su kao narod kroz istoriju imali više svojih država i državica koje su se različito zvale, Paganija, Hum, Raška, Duklja, Zeta, Bosna, Moravska Srbija, kraljevina ili carevina Srbija i druge, slično kao i Grci čije su se prve države na primer zvale: Sparta, Atina, Teba, Lezbos i slično, a ne Hellas kako je oni danas zovu, ali je zato narod uvek bio Grčki kao što je po srpskim zemljama narod uvek bio srpski. Za razliku od vas Srbi su se vazda borili protiv okupatora, dizali bune i ustanke, vodili ratove protiv okupatora, bili su hajduci i uskoci ili ustanici, dok ste se vi jednostavno predali tuđoj vojsci i vladarima čekajući drugog da vam slobodu donese.

Hammer

pre 6 godina

@Wunderknabe
Marin Držić?
Baš si odabrao kako ćeš da braniš "hrvatski jezik" i Dubrovnik.
Kad čitaš Dundo Maroje primetićeš da jedan lik priča drugačiji jezik od "našinaca" i "sasvim slučajno" taj lik se zove GULISAV HRVAT. Što bi samo njega izdvajao kao Hrvata ako ih je u Dubrovniku bilo mnogo? I ko su onda "našinci" ako to GULISAV HRVAT nije.
Dela Marina Držića su (sasvim ispravno) deo srpske književnosti.
O hrvatstvu Dubrovčana se priča tek pošto je Beč izvršio pritisak na Vatikan preko svog lobija unutar Crkve.
Pogledaj reakciju Srba katolika na prve pokušaje preimenovanja zavoda sv.Jeronima u hrvatski-Od nadbiskupa Barskog,preko Dubrovčana pa sve do Splita.

@(Komša, 12. decembar 2017 20:33)


Prema popisu stanovništva iz 1898. godine u Dubrovniku je bilo 11.177 građana, od tog broja 9.713 se je izjasnilo da govori srpskim jezikom; 716. italijanskim; 285. nemačkim i 384. mađarskim jezikom, dok su preostalih 795 građana Dubrovnika naveli da govore češkim, poljskim ili ruskim jezikom.

joker

pre 6 godina

Дражен и Александар Петровић од оца СРБИНА и мајке ХРВАТИЦЕ. То је једина истина.

Živio ja

pre 6 godina

@jegermajstor, ne znam zašto mene citiras s tako jezivom pričom..Žao mi je.. Ne podržavam to samo vašu ideologiju da je rat trajo 2dana oluje i da su svi ti ljudi cvijeće sadili komentiram..

marko

pre 6 godina

Познајем неколико фамилија Шакић које су морале да побегну из Хрватске пре 20 година.

А шта каже на питање о Динку, нећу да коментаришем ништа о тати. Хахахаха

dusan

pre 6 godina

...nije nikakva prednost biti srbin ?hrvat ili amerikanac, sustina je biti to sto jesi .to utice na licnu unutrasnju harmoniju jedne licnosti , sve ostalo je neistina ili laz , a laz tisti i razdire ...to se oseti , pre ili kasnije!

?ukovi? Veselin

pre 6 godina

Nas Srbe niko nikad nije ponizio kao kralj Aco šta je sve dopustio Hrvatima u onoj vještačkoj tvorevini zvanoj Jugoslavija i to je skupo platio ion i svi mi Srbi zajedno sa njim

Goran

pre 6 godina

U tom trenutku to nije bila Hrvatska zastava. Te 1990. godine svaka republika je imala svoju zastavu. Hrvatska zastava je bila crveno-belo-plava trobojka i imala je petokraku na sredini kao i zastava SFRJ. Bila je ista kao zastava SFRJ samo okrenuta za 180 stepeni. Sahovnica je 1990. godine bila samo i iskljucivo ustaska zastava, odnosno zastava ustaske NDH. Ako mi neko kazem bilo kakvu vezu izmedju NDH i te utakmice reci cu da je Divac pogresio.

popina

pre 6 godina

A zbog čega bi se potomci tih zločinaca trebali kajati? Jel znaš šta znači riječ kajati, da izraziš žaljenje zbog nečeg šta si učinio, nema se Šakićev sin šta kajati za nešto šta je radio njegov otac, lik je rekao da o tome ne želi govoriti i basta, nije slavio i veličao očeve zločine nego nije htio o tome pričati, i to je dovoljno!(Englez, 12. decembar 2017 14:09)Svaki normalan čovek mora da osudi čoveka,koji je upravljao najgorim logorom smrti u ovom delu Evrope.A to se pogotovo očekuje od njegovih rođaka očekuje.Ako ga ne osuđujete,onda ga podržavate,nema treće,neutralne pozicije,kada su u pitanju takve stvari.Nije Dinko bio komandant neke vojske,koja je počinila ratne zločine,već upravnik logora u kom je ubijeno skoro pola miliona ljudi.U kom su postojao logor za decu,a ljudi ubijani na najbrutalniji način.

Bruder Jakob

pre 6 godina

Dok se vi bavite Novakovom genetskom analizom evo priloga HRT od prije 8 godina dok je Novak bio na odmoru u Umagu gdje s porodicom dolaze svake godine, sasvim normalan prilog o lijepoj i skladnoj porodici, Novak tada u usponu, niko ne spominje Srbe, Hrvate, Crnogorce ili Tunguzijce, ja stvarno ne znam do kada ćemo mi ovako!
https://www.youtube.com/watch?v=E2GTOs4fGeE

Sejn

pre 6 godina

On je Argentinac, ali je usao sa Hrvatskom zastavom, Ako si Argentinac, sta ces sa Hrvatskom zastavom?! I lepo je Divac rekao, Jugoslavija je pobedila, a ne Hrvatska ma kakvo god stanje bilo u zemlji, oni su se takmicili pod imenom Jugoslavija, kraj price. Ovo sto nije hteo da komentarise vezu sa Dinkom Sakicem govori vise nego da je bilo sta rekao.

Dejan

pre 6 godina

Čak da mu je sin ili brat, pa šta?!
Ako znaš engleski nađi na internetu film Hitler's Children, o potomcima najbližih Hitlerovih suradnika, Goeringovi su se dali sterilizirati, unuk od zapovjednika Auschwitza je došao posjetiti logor i ima scena kad ga zagrli preživjeli iz Auschwitza i kaže mu da nije on ništa kriv, Himmlerova praunuka ili šta već je udata za Jevreja u Izraelu, nisu svi ko Nedićev unuk ponosni na svoje pretke!
(Englez, 12. decembar 2017 10:18) # Link komentara

Sve je to tacno, ali su to potomci onih koje je blagovremeno stigla kazna za zlocine, ili su se i sami kukavicki ubili. Doticni Sakic je ziveo u proustaskoj zajednici u relativno izolovanom delu sveta, bez osude svetske javnosti ili pravosudja, sad hoces da kazes da su oni tamo spontano doziveli katarzu? Nije nego!

hesperus

pre 6 godina

"Ali Tomas nije jedini Šakić iz istog mesta. U Santa Teresiti je živeo i Dinko Šakić, upravnik logora Jasenovac tokom Drugog svetskog rata. O vezama sa njim, Tomas nije hteo da priča."

da, sigurno nije bila provokacija...

Srdjan

pre 6 godina

Zma se otkud u Arg cinili dobro delo sirenja papske moci.entini toliki hrvati. i u Boliviji, Cileu, Peruu. Samo u arhivu pregledati imigracione liste, ko je pre 1941, a ko posle 1944. Vajna katolicka crkva nasla mesto gde su svi poslusni crkvi, pa tamo slala krvoloke koji su

knjaz miloš

pre 6 godina

zna se koje išao za južnu centralnu ameriku i australiju.... ljudi koji su počinila....mnogo zla.....
šta će mađari hrvati nemci 50 ih godina tamo..... osetilii su da se obruč steže.... .
evo par imena....

sendor kepiro...
lazslo catari...
karoly zenta?

a za susjede....evo primer.... kako dario fudbaler da se zove cvitanich....

po tome znamo ko mu je bio deda....

Boki

pre 6 godina

Ma boli me baš uvo za ovog nebitnog lika i još neke nebitne likove u tekstu. Koliko su hrvati bitan faktor u košarci govori i činjenica koliko su medalja osvojili od kad su samostalni, tako da me baš zabole i za Petrovića i za ovog drugog...

Rocky Balboa

pre 6 godina

200 komentara za vijest od prije 28 godina povezanu sa nacionalizmom.Ovo samo pokazuje koliko su bolesne i nepovratno zatrovane nacije na području bivše Jugoslavije.
Da ne govorim o internet povjesničarima koji u prosjeku imaju 16 godina i zatrovani su mržnjom,reality-ima i lažnim idolima.Strašno...
(ivanhoe, 12. decembar 2017 17:06)jedan od rijetkih normalnih komentara...

Miloš

pre 6 godina

@Englez Mnogo se ti praviš Englez. Svi gore pomenuti su ljudi čijim precima je sudjeno, dokazano i što je najvažnije priznali su i okajali grehe svojih predaka. Da li ti iz ovih reči vidiš negde kajanje sina ustaškog koljača Šakića? Slično je i sa ostalim potomcima Luburića, Pavelića, Francetića, jedino kajanje je što svi Srbi nišu završili u jamama. O poredjenju heroja iz I s.r. i čoveka koji je gledao da spasi što više ljudi ustaškog, albanskog, bugarskog noža sa gore pomenutim zločincima ne bih trošio reči.

abraham73

pre 6 godina

Svi znamo ko su ti Hrvati koji su posle '45 otisli u Argentinu i tamo nastavili mirno da zive, sticu porodicu itd. E ovaj gospodin je vjerovatno sin jednog takvog Hrvata. Namjerno ne koristim pravi izraz...
(Srdjan, 12. decembar 2017 11:28) To je djelomicno tacno, ali puno ljudi iz zapadne hercegovine i dalmacije su selili u argentinu pocetkom 19.vjeka tako je moj djed bio nekolko godina tamo a njegova 3 brata ostala zauvjek tamo i danas imaju potomke, moj djed je bio 1920-1930 otprilike tamo, i niko od nas nije od tih da im ne spominjemo ime djava jih odnija.

Nikola

pre 6 godina

Ovo mi najjače, kad krenu da se pale kako su tamo ko zna koji ali ne i oni odakle su mi roditelji. Možeš ti da se nalaziš gde god hoćeš ali si ono što su ti roditelji, jer i tebi teče njihova krv a krv nije voda. I nisam nešto staromodan pa sad tu da čisto onako lupetam, već je to realno, prirodno. Nemački ovčar kad se rodi u Belgiji je idalje nemački (ono što su mu roditelji) a ne belgijski. E pasoš je druga stvar.

manitua mi

pre 6 godina

Manitua mi bledolikima su popile svrake mozak! Ista boja lica, isti jezik a kolju se stolećima oko toga ko bolje veruje u judejske proroke i bogove? Zavadi pa vladaj

muka ti od provokacija

pre 6 godina

@mucki provokator , Novak to nije izjavio , tj . to su napisale novine Slobodna Dalmacija da je izjavio , a svi u regiji znaju kakve su to novine , ali zato imas na youtubu Srdjana koji javno izjavljuje : mi smo SRBI i oduvek smo bili SRBI, covek objasnio , tako da uzaludne ti provokacije , i jos jedna stvar , Zagar je kao prezime 25. najbrojnije u Sloveniji ne u Hr , jer ni nije hrvatsko

Lepi

pre 6 godina

"Prijateljstvo Vlada Divca i ..."
Kaze se Vlade Divca. Nominativ nije VLAD da bi genitiv bio Vlada! Okanite se tih crnogorskih pravila.
(mufljuz, 12. decembar 2017 11:03)
Gledaj ovog montenegrina... Nominativ je Vlade a ne Vlada, i menja se Vlade/Vlada/Vladu itd...Nadimci i imena tipa "Vlade" su uobičajeni u okolini Prijepolja i Nove Varoši (i menjaju se po padežima ovako kako sam napisao), kao što je "Vlado" od Užica do Kraljeva (i takođe se menja Vlado/Vlada/Vladu..), u RS i CG, a "Vlada" u ostatku Srbije (menja se Vlada/Vlade/Vladi...)

pusa

pre 6 godina

......Srbi su na Jadranu bili samo kao okupatori ili turisti, ostalo je mitologija.
(Wunderknabe, 12. decembar 2017 18:45)

Ostalo je mitologija. Misliš li tu na vaše čuvene hrvatske srednjevekovne “kraljeve“? Čudni neki ti vaši kraljevi kad nijednom se ne zna gde je sahranjen, gde su im grobovi. Pitam se onda kakvi su to veliki vladari bili kad niko ne zna gde počivaju? Da su nešto vredeli, valjda bi ih narod dostojno sahranio, ili možda u stvari nisu ni postojali? Evo ja koji živim u Beoradu, treba mi 15 minuta peške da obiđem grob Cara Dušana Silnog, i poklonim se njegovim moštima. Par sati kolima mi treba da obiđem grobove svih srpskih srednjevekovnih vladara, kraljeva, Stefana Prvovenčanog, Stefana Uroša, Milutina, Dragutina, viteza Stefana Lazarevića i svih drugih. Za velikog Stefana Nemanju, osnivača dinastije, treba mi malo više, do Atosa i Hilandara, za Svetog Savu, njegovog sina, na žalost ne mogu nikako, Turci su spalili njegove mošti u Beogradu. Pokaži mi grobove vaših kraljeva iz srednjeg veka? Toliko o tome. Toliko o mitologiji. Vi ste šampioni motomanije.

mbođ

pre 6 godina

Toliko o tome da je Divac GAZIO hrvatsku zastavu, što se u Hrvatskoj konstantno pričalo poslednjih četvrt veka.

Ali, zna se ko je rekao da hiljadu puta ponovljena laž postaje istina.

chupavi

pre 6 godina

Moje misljenje je da je ovaj namerno poslat sa tom zastavom, hrvatskom iz vremena NDH, kako bi nastao incident i jos vise produbio tada vec veliki jaz izmedju dva, do juce bratska naroda. Jugoslavija se morala raspasti, jednostavno drzavno uredjenje i odbijanje vlasti da rasvetli zlocine iz II Svetskog rata su ostavili previse prostora za buduce sukobe. Komunisticka vlast je u ime bratstva i jedinstva izjednacila sve zlocine dok je glorifikovala svoje. Zapadu, ili kome god, je bio znatno olaksan posao i za ono sto je sledilo je bila potrebna samo jedna mala varnica poput ove opisane u tekstu.

kole

pre 6 godina

Acin i Drazenov otac je ujak moje prijateljice i oni su Srbi, Hercegovci. Cak sam jednom slusao intervju Drazena P. na radio "Studio B" gde je rekao da je Srbin po ocu. SFRJ se raspadala i trebalo je mirno raspustiti drustvo da svako ide kuci sa svojim zastavama, ionako bismo svi za par godina bili u EU. Ovako cemo taj put preci uz uzasne traume i ljudske zrtve.

dule

pre 6 godina

Da li ti iz ovih reči vidiš negde kajanje sina ustaškog koljača Šakića? Slično je i sa ostalim potomcima Luburića, Pavelića, Francetića...
(Miloš, 12. decembar 2017 12:29)

A zbog čega bi se potomci tih zločinaca trebali kajati?
Jel znaš šta znači riječ kajati, da izraziš žaljenje zbog nečeg šta si učinio, nema se Šakićev sin šta kajati za nešto šta je radio njegov otac, lik je rekao da o tome ne želi govoriti i basta, nije slavio i veličao očeve zločine nego nije htio o tome pričati, i to je dovoljno!
(Englez, 12. decembar 2017 14:09)


Pa kad ti je otac krvnik tog kalibra ili se javno distanciraš i odrekneš ga se ili prećutno/javno podržavaš njegova dela. Znaš, nije mu otac ubio osobu ili dve, otac mu je učestvovao u genocidu nad čitavim narodom, ruke su mu krvave do lakata a sin ne bi da komentariše očeva dela ali želi da maše šahovnicom. E vidiš, kod pristojnog sveta to ne prolazi.

ime

pre 6 godina

Reći da si Hervat, znamenova da si Magjaron.“ (Za Ilirstvo ne bijaše drugog nego da budeš Ilir ili Mađar. Reći da si Hrvat, znači da si Mađar) *Ljudevit Gaj...ucite ljudi istoriju malo da bi znali ko ste.

Nenad sm

pre 6 godina

Novak je izjavio još 2005 god da je njegova mama Hrvatica..valjda on zna bolje od tebe šta je njegova mama..
(mučki provokator, 12. decembar 2017 16:32)

jel mozda nesto tako izjavio Aco Petrovic, ili Dario Srna, ili onaj Prso fudbaler...mislim da je retko ko tako nesto izjavio, a i ovo je pitanje dal jeste izjavio ali ajde jeste...poenta je da nama nije problem da kazemo da nam je jedan od roditelja Hrvat , a vama ( ili njima) je problem da kazu ako im je neko od roditelja Srbin, jer Hrvati su cisti katolici, kad bi se lagali...

Влада

pre 6 godina

Могао је да изнесе хрватску заставу, ову са петокраком коју је свак република имала, али није. Била је то чиста провокација. А Дражен Петровић је покој му души био лош човек, јер да није не би тако ни реаговао јер је Дивац био у праву. Али колико год да се о томе прича и колико год да је Дивчев потез био исправан, она друга стране ће рећи супротно. Не знам зашто се уопште ово више помиње. А осим тога Петровићи нису хрвати, ма како се они изјашњавали. И Бог то зна.

ja

pre 6 godina

@mučki provokator
izbeglice iz NDH:
tenis: Novakova mama, Jelena Dokić
basket:Bodiroga,Danilović, Stojaković, Gurović...
nauka:Tesla(kuća spaljena x2)
slikar:Šumanović(Jasenovac)
muzika: Džoni Štulić Azra...

reality check

pre 6 godina

Eto još jednog tupavog povoda za ogavnu srpsko-hrvatsku pljuvačinu … Priča o jednom apsolutno nebitnom marginalcu i luzeru koji je pre skoro tri decenije imao svojih pet minuta "slave" na račun idiotizma dve nacije, ali mu očigledno nije dosta pa bi još malo da izigrava "istorijsku figuru." Naravno, opet na račun istog tog idiotizma, koji je u međuvremenu dobio još malignije razmere. U obe države (kao i svim ostalim na Balkanu) na vlasti su beskrupulozne oligarhije koje, kad god osete da se ovce bude iz mazohističke hipnoze, potpiruju agresivni šovinizam i usmeravaju potisnuti bes i opravdano nezadovoljstvo dahijskim sistemom na potpuno pogrešnu adresu. I Srbi i Hrvati su žrtve bezumno alave i bezočne "neo-liberalne" zlikovačke kamarile koja vlada bestidnim lažima i medijskim manipulacijama - ali oba naroda i dalje dopuštaju da ih dijabolične kreature na vlasti već 25 godina truju i obmanjuju jeftinim šovinizmom i debilnim potemkinovskim senzacijama. Nije važno da li je reč o gluposti ili teškom "stokholmskom sindromu" - ali je činjenica da dokle god i jedni i drugi nasedamo na tu odvratnu ultra-nacionalističku medijsku klopku, nastavljaju da nam gule kožu i otvoreno nam se smeju u lice, a naši životi i životi naše dece nepovratno propadaju. Pa vi sad nastavite da se međusobno pljujete ako mislite da je to neki izlaz ili rešenje.

mik

pre 6 godina

Dražen Petrović, otac Srbin majka Hrvatica, odrastao u Šibeniku, teško da ćeš tamo biti Srbin pod pritiskom domorodaca kad si klinac. Vidi se da je njegov otac bio opušten povodom toga. On i Bodiroga su rođaci po očevoj liniji. Mešani brakovi su iznedrili mnoge poznate, Arsen Dedić, otac Srbin, Džoni Štulić, otac Srbin, Rade Šerbedžija, skoro reče da su mu oba roditelja Srbi, nisam znao. Ima još verovatno, samo ne znam. Tužno je što nacionalisti prevladaše u Jugoslaviji i napraviše banane od nas.

Rale

pre 6 godina

Hihihi, i ja sam mislio da je Dražen Petrović Srbin. Njegov otac iz okoline Trebinja,po prilici,neka pobočna linija Petrovića,koja se lako asimiluje na žensku (katoličku) stranu. A djeca iz takvih brakova moraju da se dokazuju.Nekako se najlakše dokazivati ako pljuješ po Srbima.Sve je to već viđeno..

Hammer

pre 6 godina

@(Wunderknabe, 12. decembar 2017 18:45)

Srbi su na Jadranu u Dalmaciji odvajkada prisutni kao starosedeoci, neki katolici, neki pravoslavci, nikako kao osvajači, o pravoslavnim Srbima u Dalmaciji svedoče dalmatinski manastiri koji pripadaju SPC, a to su ti Krupna, Krka i Dragovići sa još oko 650 srpskih pravoslavnih crkava i manastira koji su danas uglavnom u ruševinama ponajviše zbog NDH tiranije koja je za 4 godine svoje vladavine pokrala, a zatim i uništila 299 srpskih pravoslavnih crkava i manastira, Marin Držić i Ivan Gundulić su se izjašnjavali kao Srbi katolici, Gundulić čak ide toliko daleko da i za Aleksandra Makedonskog kaže da je Srbin: "Alesandro je Srbljanin, vrh svih careva, cara Slava".
Pre austrijske okupacije današnjeg prostora hr republike u 14. i 15-om veku, Ugari su već odavna vladali većim delom tih teritorija, tačnije od sredine 11-og veka, ostatak je pipadao Italijanima.
Vrhunsko neznanje je reći da se Srbija pominje prvi put 1815. godine, pa Lazareva srpska državica se je zvala Moravska Srbija, a Srbi su imali i druge vladare pre njega kao i druge svoje državice pre toga, šta je bilo Dušanovo carstvo od 1331 do 1355. godine na primer ako ne Srbija?!!!
Bosna nikad nije bila hrvatska, jer da jeste Stefan Tvrtko I Kotromanić nikad ne bi sebe krunisao za kralja svih Srbalja u srpskom pravoslavnom manastiru Mileševi nad moštima Svetog Save, a ban Kulin ne bi svoje povelje pisao na ćirilici koju vi inače razbijate po Vukovaru.

duduk

pre 6 godina

Wunderknabe, 12. decembar 2017 18:45)
Zaboravio si da pomeneš u toj tvojo novokomponovanoj historiji da je i car Dušan bio hrvat i svi Nemanjići koji su još tada na Jadranskoj(do komunizma nikad Hrvatskoj) dolazili kao turisti da uberu danak.

Marko Niš

pre 6 godina

Ma svaka čast za članak. Odavno nije bolje precizirano jasno i precizno činjenično stanje. I namere i slučajnosti i splet okolnosti. Majstore svaka čast, sve si objasnio!!!!

Zoran

pre 6 godina

Ukoliko malo vise obratite paznju, sporna zastava nije bila zvanicna zastava Republike Hrvatske u to vreme, cak ni sadasnja zastava Republike Hrvatske... pogledajte malo bolje

korto

pre 6 godina

Čovek se preziva Šakić, rodio se 1949. u Argentini, u mestu u koje je pobegao upravnik Jasenovca Šakić. Čovek bi pomislio da ovaj provokator ima neke veze sa nacistima.

Meister Jakob

pre 6 godina

Autor je loš, napisao je nepotpun tekst. Trebalo je da na kraju teksta napiše da je Divac posjetio Petroviće u Zagrebu, i da su ga Aco i Draženova majka prijateljski dočekali. prije 6-7 godina i da je položio cvijeće na Draženov grob.
(13libero, 12. decembar 2017 11:20)

Otvara Aca vrata i kaže stigao je "OVAJ"
(P76-ers, 12. decembar 2017 11:44)

Kako lažeš, baš sam otišao na Youtube, Aco ga je pozdravio sa gdje si Vlade majstore!

athos

pre 6 godina

I Petrović je pogrešio ljutio se zbog nacionalizma Divac je rekao njemu uzeo bi bilo koju zastavu koja nije Jugoslovenska pošto su svi Jugosloveni nema veze ko je ovo ili ono.
I da uništi dugogodišnjeg drugarstva samo zato što je Divac zaustavio to što je video kao provokaciju cele reprezentacije to je žalosno da je sebi to dozvolio.

trile

pre 6 godina

Da vidimo glavne crtice iz iskaza dotičnog gospodina:
-"nije navijao za SFRJ" već za "hrvate u njoj".
-Prišao je Divcu samo zato što je mislio da je hrvat
-rođak je Jasenovačkog koljača Dinka Šakića koji mu je ostavio "porodičnu" zastavu (ustašku sa prvim belim poljem)
-važeća zastava Hrvatske je tad bila sa petokrakom.
-Hrvati i danas ovaj ispad vide kao "napad na Hrvatsku" (mada oni i u EU mašu ustaškim zastavama)

Divac nije uradio ništa lošea uzgred, sve što je uradio uradio s obzirom (niti je pljunuo na zastavu, niti je pocepao kako su hrvati navodili a kasnije ju je vratio). Sa onim kako su se hrvati pokazali, ne bi bilo loše ni da je sve to uradio-pobogu, hrvati nisu hteli sa pozdrave zastavu SR Jugoslavije (ne Srbije) 1995 na zvaničnom FIBA takmičenju pri čemu su bili u obavezi da to urade a pri tom im niko nije unosio "četničku" zastavu u lice.

Ali najžalije mi je naših "domaćih" samokritičara koji "objektivno cene" ponašanje hrvata i Divca (indikativno je da su svi hrvati graknuli u glas dok je Divac ostao sam). I za jednog od takvih domaćih novopečenih komentatora-nisu srbi proglasili crnogorce srbima već su to oni sami vikali na sav glas do 2006. Toliko "srbovanja" nije bilo ni u Srbiji. No sad "nijesu srbi" iako im to ne smeta da uvezu po pola reprezentacije u fudbalu i rukometu iz Srbije i proglase šumadince i šumadinke "crnogorcima".

Komša

pre 6 godina

@Wunderknabe
Nikola Tesla je rodjen u Smiljanu koji je bio u Vojnoj krajini.
Vojna krajina nije ulazila ni u jednu adminidtrativnu jedinicu (ovo "adminidtrativnu" je veoma bitno jer objašnjava "postojanje" hrvatske države) već je bila pod direktnom upravom Cara.
Dakle,i pored potpuno pogrešne prakse (zapravo namernih pokušaja prisvajanja istorije) pripisivanja raznih istorijskih ličnosti Hrvatskoj,samo zato što su rodjeni ili živeli na terotoriji koja se danas nalazi u hrvatskoj državi - ni taj argument ne može da se upotrebi da bi se povezao Tesla sa Hrvatima.
Koliko je praksa o kojoj pišem, a koju hrvatski Deretićevci koriste nelogična i smešna oslikava primer kako bi izgledala srpska istorija kada bi se tim primerom poveli.
Ako bi tako (pogrešno) gledali onda bi Konstantin bio Srbenda iz Niša.Kada bi to neko u Srbiji rekao dobio bi uput za posmatranje.
Nacije su po definiciji nadetničke,političke grupe unutar neke granice.
Nije strašno priznati da je etnička grupa po kojoj je nacija dobila ime znatno manja nego ostale koje su u stvaranju nacije učestvovale (Bugari npr. priznaju i ne vidim da im šta fali).
Kada smo kod Tesli - posle velikog broja Tesli koji se nalaze u spiskovima žrtava Ustaša (a ima ih čak i u Jasenovcu) sramota je povezivati tog čoveka sa Hrvatima na bilo koji način.

aj se otreznite

pre 6 godina

Ono kad hrvati pokusavaju srbe uciti o njihovoj istoriji . Ovdje je neki bisstric napisao kako se Srbija nije zvala Srbija do 1815 g. , drugi pise kako Srbi nemaju veze s starim Srbima . Pani Hrvati nemaju veze s starim Hrvatima jer su Srbi, koji su zivjeli u Austro Ugarskoj zadnjih 1000 godina bez istorije hahah

železara

pre 6 godina

Tomas Šakić je sin Dinka Šakića, komandanta Jasenovca i Nade Šakić Luburić. Ujak mu je bio Maks Luburić.

O ovome svedoči i članak iz argentinske štampe

http://www.lanacion.com.ar/104586-ahora-detuvieron-a-la-esposa-de-dinko-sakic

Nenad

pre 6 godina

@Wunderknabe,

Koji je smisao u argumentaciji koristiti da je prva (nije tačno) srpska država bila 1800 i neke godine a da su se Hrvati POMINJALI kao Hrvati mnogo pre toga? Valjda treba upoređivati osnivanje sopstvenih država ili prva pominjanja u letopisima.
I Srbi i razne srpske države su poznate malo pre 1800 i neke,Duklja, Raška, itd.

Komša

pre 6 godina

@Hammer
Naravno.Sve to pokazuje kontinuitet postojanja Srba na tim prostorima.
Ali više od tih crkava i manastira to dokazuju Gromile - specifičan način sahranjivanja pokojnika u predhrišćanskom periodu koji je bio svojstven isključivo Srbima.Dok su ostali Sloveni samo spaljivali pokojnike Srbi su na mestima na kojima je telo čuvano "gradili" Gromile na kojima su se kasnije okupljali (kao zadušnice).Pored tih mesta koje pominješ ima ih duž čitavog srpskog erničkog prostora - od severa današnje Albanije do Knina.
Ali vidiš da je to "nebitno" - evo pre desetak dana,su u Hercegovini odavali počast onom generalu što se ubio i to ispred "hrvatskog doma herceg kosače..."
Čoveče.Kosače su srpska porodica ,rodonačelnik Dušanov vlastelin,sinovi Hrana i Vuk Srbi,Vlatko Vukovič vodio levo krilo srpske vojske u Kosovskoj bici- zahvaljujući njima i postoji Hercegovina ...Nema dalje...Neće stati,sutra će ladno Vojvodu Mišića da proglase za Hrvata,neće ni trepnuti.Ili Sindjelića.Pitanje je vremena a apetiti postoje.

vojkan

pre 6 godina

gospodin Sakic koji je imao zastavu je potomak emigranata iz NDH posle drugog svetskog rata od poznate ustaske porodice Dinka Sakica,cuvenog ratnog zlocinca......istrazujte malo!

P76-ers

pre 6 godina

Igrala je Jugoslavija, a ne Hrvatska. A Hrvatska je bila dio Austrougarske tada? 
Mada, isto bi bilo da je i srpska zastava bila u pitanju, onda bi hrvatski igraci reagirali kao Divac. Bez obzira na ovog, najvjerovatnije ustaskog potomka, nije bio on problem, nego prestrogo kontroliranje nacionalnog osjecaja u Jugoslaviji, od strane komunista. Kad nesto potiskujes, onda postoji opasnost da bukne u najgorem trenutku kad pritisak popusti, sto se i desilo. Jugoslavija je trebala da se reformise u konfederaciju, i dopustiti republikama da budu kao u Velikoj Britaniji, Skotska,Irska, Wales...da njeguju svoju naciju, ali i da njeguju svoj savez, znajuci da su tako puno snazniji. Jos smo imali i vecu povezanost nego Britanci, kao Juzni Slaveni.. 
Sta ces, nije bilo pameti, Tito prerano umro, on bi to znao srediti..
(Ante, 12. decembar 2017

Podsećanja radi Martin Špegelj je baš bio za konfederaciju. A i zlo se baš dobro primilo, koliko smo se voleli i bili povezani. Draže bi mi bilo da nikad nismo bili ni u kakvoj zajednici...
Od tolike ljubavi i poštovanja znaš i sam kako smo završili....

Tajvanska kanasta

pre 6 godina

A sta je sa Acinim i Drazenovim ocem?U dokumentarcu se uopste ne spominje.Ne pominju ga ni supruga ni sin Aca.Zna li neko,bas me zanima..

Ненад

pre 6 godina

"Zeljko", е видиш ту је наша највећа грешка. Док су се остали изјашњавали као Хрвати, Словенци и остали, ми Срби смо се изјашњавали као Југословени. Хвала Богу па та држава више не постоји, и што више нисмо у заједничкој држави са Хрватима!

Gde ja živim

pre 6 godina

Da je ta država bila još malo ozbiljnija svi ovakvi i njima slični sa bilo koje strane bi do dana današnjeg tucali kamen bilo da je +40, -40, kiša ili sneg. Ali Tile više voleo da šalje pisce na Goli otok , a ovakve zatvarao reda radi na neko vreme. No dobro, bilo pa prošlo, sad preživljavamo u ovim kvazi državama i tako to. Ko nam kriv.

djuro

pre 6 godina

@Divac je sa 100 medalja za Srbiju iznio srpsku zastavu na teren svima u povijesti.. Klasični srpski licemjeri i zamjene teza kao npr protjerani iz Hrvatske. Protjerani iz Sao krajine iz koje su oni sve potjerali.. Kakvo protjerivanje iz hrvatske kad nisu tamo živjeli i u tome je bio cijeli spor.
(Živio ja, 12. decembar 2017 14:05)


Živo nam ti i slava tvom prađedu Srbinu!!

mbođ

pre 6 godina

nema se Šakićev sin šta kajati za nešto šta je radio njegov otac, lik je rekao da o tome ne želi govoriti i basta, nije slavio i veličao očeve zločine nego nije htio o tome pričati, i to je dovoljno!
(Englez, 12. decembar 2017 14:09)

Nije slavio ni veličao, samo je mahao sa ustaškom zastavom pred kamerama celog sveta u jeku nacionalističkih tenzija. Kako vi svemu nađete opravdanje.

Arcibald Rajs MkII

pre 6 godina

Zato vas je Tito i rokao, jer ste ” argentinci”, ali volite i nezavisnost i separatizam...
(Domacin, 12. decembar 2017 14:28)

Da ih je bar rokao, ali nije ih rokao. On ih je spasao zasluzene kazne za ustaske "nestasluke" u II sv. ratu. Bacio je Srbima kost zvanu "bratstvo i jedinstvo", a Srbi stupidni kakvi jesu pocese da se ljube, grle i da oprastaju svojim dojucerasnjim dzelatima. Sutra da Hrvati pruze ruku Srbima(na srecu nece sigurno), da kazu: "ajd' da probamo jos jednom bratstvo i jedinstvo", evo ti stupidnih Srba ganutih do suza, uplakanih od srece kako hrle Hrvatima u zagrljaj. Ali, tako je to kad si rodjen da budes zrtva, tj. rodjen bez mozga.

ono kad te povijesti uci netko tko ne zna ni ko mu je bio pradjed

pre 6 godina

@wunderknabe ,jel ti to googlas na hr viki ? Prouci malo Nemanjice i prijasnje loze pa ces videti da se Srbija itekako spominje i prije hrvatske koja je skroz igubila identitet u A-U

Јабучило

pre 6 godina

Ooooo koliko historicara... Ima netko da gleda napred?
(Joso, 12. decembar 2017 16:34)

Побијеш, покатоличиш, протераш...
И онда гледаш у будућност.

Komša

pre 6 godina

@Wunderknabe
Marin Držić?
Baš si odabrao kako ćeš da braniš "hrvatski jezik" i Dubrovnik.
Kad čitaš Dundo Maroje primetićeš da jedan lik priča drugačiji jezik od "našinaca" i "sasvim slučajno" taj lik se zove GULISAV HRVAT. Što bi samo njega izdvajao kao Hrvata ako ih je u Dubrovniku bilo mnogo? I ko su onda "našinci" ako to GULISAV HRVAT nije.
Dela Marina Držića su (sasvim ispravno) deo srpske književnosti.
O hrvatstvu Dubrovčana se priča tek pošto je Beč izvršio pritisak na Vatikan preko svog lobija unutar Crkve.
Pogledaj reakciju Srba katolika na prve pokušaje preimenovanja zavoda sv.Jeronima u hrvatski-Od nadbiskupa Barskog,preko Dubrovčana pa sve do Splita.

Bankar

pre 6 godina

@wunderknabe
znači bitnije je to što je i pored toga što nije bila nezavisna, postojala teritorija koja se zvala Hrvatska nego što je postojala nezavisna država koja nije imala čist naziv Srbija? Svaka čast majstore.

Džoni

pre 6 godina

Divac je tada bio dete zadojeno Jugoslavijom kao i 90% Srba u to vreme i verujem da nije nikada do tada ni razmišljao o svojoj nacionalnosti kao ni većina Srba! On je tada postupio Jugoslovenski a jednom prilikom je izjavio da bi isto postupio i da je umesto Hrvatske (u ovom slučaju ustaške) zastave bila Srpska. Takvi kao taj Šakić su tada smatrani neprijateljima SFRJ i kontraobaveštajne službe su radile na zaštiti tadašnje države od takvih bili oni Hrvatski ili Srpski nacionalisti u dijaspori! Argentina je bila jedna od vodećih zemalja gde su se razni fašistički i nacistički zločinci uz sve ostale poražene snage sklonili posle drugog sv. rata. Hrvati su bili mnogo više zadojeni nacionalizmom iz razloga što su imali kompleks od Srbije i smatrali su je za tlačitelja dok smo mi kao najbrojnija nacija bivše SFRJ smatrali da je ta ista Jugoslavija ispravna i da se podrazumeva. Rastom nacionalizma u Hrvatskoj i kod Srba se javlja isti ali ne toliko izraženo jer da su tada Srbiju vodili pravi nacionalisti i ljudi rešeni da naprave Veliku Srbiju ne vidim kako bi im iko stao na put u tom naumu? Svi su oni izmileli devedesetih ispod petokrake i odlučili da se poigraju nacionalizmom i gurnuli narod u sukobe dok su oni sve tako pošteni punili svoje džepove i stvarali svoje nazovi države i državice da bi mogli u njima da vedre i oblače a narod kao narod, kao ovce kada ih pastir usmeri u pravcu kojim bi on želeo da idu. Oni koji malo skrenu sa puta budu kažnjeni i skrajnuti i guraj dalje.

tocak

pre 6 godina

"Prijateljstvo Vlada Divca i ..." 
Kaze se Vlade Divca. Nominativ nije VLAD da bi genitiv bio Vlada! Okanite se tih crnogorskih pravila.
(mufljuz, 12. decembar 2017 11:03)

Kao sto genitiv imena Pavle I Djordje glase Pavla I Djordja, tako I genitiv od Vlade Divac glasi Vlada Divca. Po tvom bi bilo pravilno da se on zove Vlada, ali se on zove Vlade, tako da je pravilno napisano u tekstu

Ненад

pre 6 godina

Презиме Шакић, Хрвати, Јужна Америка (пази случајности, Аргентина, пази још веће случајности, исти град у коме је живео усташки психопата Динко Шакић), све је речено. Овај је добар рођак усташког зликовца. А да, махао је усташком, а не хрватском заставом.

mbsj

pre 6 godina

Kralj Tomislav je okrunjen 910. kao KRALJ HRVATA i tako piše u papinoj čestitki povodom krunidbe, naravno na latinskom.
(Agramer, 12. decembar 2017 10:12)

I gdje je sahranjen cika Toma?

(Boske, 12. decembar 2017 11:33)

Pravo pitanje je gde je sahranjen bilo koji hrvatski kralj? Od silnih dinastija ostade jedino ona krstionica Višeslavu

goran

pre 6 godina

Zadnja rečenica sve objašnjava. Hrvati kao da su braća Englezima sa ovim "nevinim" a proracunatim akcijama.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Sarkazomir, 12. decembar 2017 09:47)

Englezi su za njih gospoda...

premalo znas ,previse komentiras

pre 6 godina

@wunderknabe ,evo koliko malo treba da se otkrije pravi hrvatski nacionalista ,kazes Srbi su na Jadranu bili samo kao okupatori ili turisti , prouci malo povijest Travurnije i Zahumnije, drugo - ta teritorija Hrvatske je toliko bila rascjepkana da se ni u jednom trenutku ne moze smatrati kao cijelovit hrvatski teritorij , a ionako je bio pod A-U , trece govoris o prvom srpskom piscu da je nastao 350 godina kasnije ,a zaboravljas da su postojali zapisi , putopisi i djela koja je pisao sam Sveti Sava, cetvrto , pa postoje fizicki dokazi gdje pise kao npr . Dusanov Zakonik gdje se on potpisuje kao (ovisno u kojme perioodu ) kralj Srbije ili car Srbije i Grcke ili srpskih zemalja , Mlecani su u vecem dijelu Jadran veci dio povijesti imali teritorij ,a DOKAZ je upravo ovo sto si napisao a nisi svjestan. Hrvatski pisci koje si naveo su svi rodjeni na jadranskom teritoriju na podrucju mletacke republike i bili pod utjecajem stila koji se tada forsirao u Italiji - RENESANSA

...

pre 6 godina

Iskreno i ja sam mislio da je Divac Hrvat. Čista ikavica, Divac ne Devac, Srbima ne tipična. U Splitu postoji isto to prezime i svi su Hrvati.
(Tvrtko3, 12. decembar 2017 15:17)
Wrong! Ti Divci iz Splita, su bili Srbi, do pokatoličenja.

Marko

pre 6 godina

"Prijateljstvo Vlada Divca i ..." 
Kaze se Vlade Divca. Nominativ nije VLAD da bi genitiv bio Vlada! Okanite se tih crnogorskih pravila.
(mufljuz, 12. decembar 2017 11:03)

E pa ne kaže se ni Vlade Divca jer nominativ nije Vlada već Vlade. A ti vidi kako je tačno a nije ni jedno ni drugo.

NEMANJA

pre 6 godina

@đorđe, đokovićev otac je srbin sa kosova rodom iz zvecana gde mu se nalazi i porodicna kuca gde mu i brat zivi. Povise bazena kod trepcinog hotela. ps. bag je softverski i nemam velika slova. izvinjavam se unapred.

StevaRa

pre 6 godina

@Ante
Ceo komentar potpisujem, ali se ne slažem sa zaključkom, tj konstatacijom da bi Tito to sredio da je poživeo... mogao je on to srediti za života, napraviti konfederaciju i omogućiti republikama da odlučuju svaka za sebe kako želi u okviru Jugoslavije samo da je hteo, znao je on dobro kako će se to na kraju završiti! Ovako je privatizovao jednu državu i veštački je održavao u životu, koji je trajao koliko i život njenog lidera, a najgore je prošao narod koji je tu državu i činio!

Lexx_nl

pre 6 godina

Изеш пријатељство које увијек мора да дође са једне стране. Нема ту ни п од пријатељства.
Што је најжалосније, никада га није ни било.
(Велика част изузецима.)

djuro

pre 6 godina

razdor sa ljudima kojima je ustaška zastava svetinja nije samo dobra stvar, to je civilizacijska odrednica, pogotovo ako su supertalentovane superzvezde, tako da ja na to ne bih gledao kao na nešto loše.

jel ti sad pismeno

pre 6 godina

@wuderknabe , pa pokazao si koliko si "pismen" u prijasnjim komentarima , a da ista znas o povijesti Srbije , onda nikada ne bi napisao da se ne spominje prije 1815 godine. Pitanje je samo da li je to neznanje u tvom slucaju ili tvrdkorni hr viki nacionalizam

Djenka

pre 6 godina

Опет сад је прошло то време, дошло време за опраштање, никад није све црно а ни бело !!!
(ја, 12. decembar 2017 14:40)

Zastava? Nebitno, nema tu sta da se oprasta. Jasenovac? Nikada. Ali je odgovornost individualna, a ne na ledjima jednog naroda. Svako treba da odgovara za svoje zlocine, a ne da se krije iza zastava. I svi koji kriju i brane zlocince su saucesnici.

dzaba ti provokacija

pre 6 godina

@mucki provokator , a gdje je to izjavljeno ? Slobodna Dalmacija ? Ti mora da se salis ... Mislis one novine koje su objavile da su na utakmici Hr Ceska na ep 2016 , nerede izazivali Srbi preruseni u hrvatske navijace , eto toliko ozbiljnosti u tvom komentaru

b78

pre 6 godina

Wunderknabe....moram zaista jos jednu “repliku” jer si opet okacio post...citiram...pa to sam i ja rekao postojali su Srbi i drzave Raska...Duklja...Dusanovo carstvo ali se nikad nisu zvale Srbija....pa nije se drzava zvala druze moj Dusanovo Carstvo...pa nema drzave koja u svom nazivu ima naziv trenutnog vladara nego se zvala Carevina Srbija a zovemo je Dusanovo Carstvo jer je on bio vladar i to jedan od nasih najvecih....po tvojoj logici posle njega se i dalje zvali Dusanovo Carstvo kada je bio Car Uros na vlasti....ili smo mozda promenili naziv ?!?!?!?!! Svasta cu se naslusati stvarno i uostalom krajnje je nebitno kako se zvala drzava ako su je napravili Srbi onda je srpska drzava...neko je ovo uporedio sa Grckom a ja cu reci i da se Italija nekada nije zvala Italija vec je bila podeljena na vise kraljevina ili je bila puno veca kao Rimsko Carstvo pa opet niko ne spori da je to pocetak Italije kao drzave....moooolim te jos jednom zbog sebe batali internet ili ga koristi u pametnije svrhe :-)

Antibot

pre 6 godina

(reality check, 12. decembar 2017 18:44)
Super komentar. I još bi se nadovezao da umesto da su Srbi i Hrvati '91. razmišljali o otvaranju softverskih kompanija, ili proizvodnji hardvera i sl. oni su mislili da je rešenje problema - da se pobiju. A 2017. je isto: priča li neko o ozbiljnim tehlološkim investicijama, nano-tehnologijama, samovozećim kolima i sličnim primenama veštačke inteligencije? Je li bar u Srbiji ili Hrvatskoj državna uprava digitalizovana? Narod je toliko glup da nisu ni svesni čega u svetu ima, pa se i dalje pale na priče iz '71.

b78

pre 6 godina

wunderknabe....tvoja poruka mi ne deluje da si neko ostrascen sto je super ali ni neko bas nacitan kada kazes da nije postojala Kraljevina Srbija ili Carevina pre 1815. a stvarno u danasnje vreme nije puno tesko doci do ovakvih informacija tako da iskoristi lepo to sto si upoznat sa internetom pa barem malo izguglaj. Necu uopste ulaziti koja drzava je starija, niti prebrojavati krvna zrnca to me uopste ne interesuje i samo vodi u glupe rasprave ali reci da su Srbi na moru bili samo turisti je prosto glupost. Ja zaista ne znam sve o vasoj istoriji i to je ok ali se zato i ne busam u prsa i ne raspravljam po vasim forumima o stvarima o kojima nemam pojma. Naravno...tvoje je pravo i to da radis ali zbog tebe licno i zbog nekih drugih pametnijih tema od ove voleo bih da to prestanes. Veliki pozdrav

get a life

pre 6 godina

@Wunderknabe

Koga zanima ta tvoja hrvatska 'google povijest" ili to tvoje palanacko samohvalisanje - idi dole do samposluge na pivo sa drugarima, tamo ti pripadas.

Vladimir

pre 6 godina

Cela priča se pretvorila šta je ko kome..., Po meni, nisu ni bili pravi prijatelji ako je to bio razlog da raskinu prijateljstvo. Pravi razlog je sigurno bio nešto drugo, a ovo je bio samo povod, ili pak da prijatelji nisu nikad ni bili.

Nenad sm

pre 6 godina

(ja, 12. decembar 2017 18:00)

jedna ispravka, Sava Sumanovic je ubijen na spomen groblju u sirem centru Mitrovice, mestu gde je ubijeno par hiljada Srba( blizu 7000 ) od strane "fasistickh snaga"kako pise na ploci, a u stvari je od strane regularne hrvatske vojske NDH. Inace, slazem se sa tobom.

mislim da je na tvoju zalost

pre 6 godina

@ultrasrbin , inace je genetska usporedba Srba i Turaka u slicnosti manja od 15 posto , prosjecna visina u Srbiji je 183 cm u Turskoj 172 cm , tako ipak nisi u pravu, a i sami Turci imaju toliko kompliciranu izmijesanost jer postoji vise turk grupa da ti je komentar u najmanju ruku povrsan jer Osmani nisu bili samo Turci

lal

pre 6 godina

@englez: nadam se onda da ces sve to isto objasniti i braci hrvatima, zasto bih se ja kajao za sve sto se desavalo 90ih, kada sam tada isao u osnovnu skolu...

činjenica

pre 6 godina

A zbog čega bi se potomci tih zločinaca trebali kajati? 
Jel znaš šta znači riječ kajati, da izraziš žaljenje zbog nečeg šta si učinio, nema se Šakićev sin šta kajati za nešto šta je radio njegov otac, lik je rekao da o tome ne želi govoriti i basta, nije slavio i veličao očeve zločine nego nije htio o tome pričati, i to je dovoljno!
(Englez, 12. decembar 2017 14:09)
Teško da je to dovoljno! Dovoljno bi bilo da je rekao da on nema ništa sa zločinima svog oca (ili dede) što je i činjenica, i da osudi ta zlodela njegovih predaka iz prošlosti. Prosto. Lako je u jednoj rečenici to mogao da uradi. Pošto je odbio da komentariše, to jasno implicira da ne želi da osuđuje svoje pretke. E TO dovoljno govori o njemu.

kakav hardvard, sta bi tek rekli ovi iz laze lazarevica

pre 6 godina

@Ante

Ne znam da li si primetio ali sto se tice "strucnosti" uopste ne zaostajes.

Sudbina je cudo

pre 6 godina

A Drazenovu tadasnju devojku roka danas Oliver Birhof.
(Rokaj mandoljine, 12. decembar 2017 11:49)

Ona je bila vozac Golfa kroz ciju sofersajbnu je Drazen (nevezan) bio katapultiran. Vozila je prebrzo, i naglo kocila jer je u magli previdela kolonu vozila koja stoji na autoputu.

Pax

pre 4 godine

To što je uradio Divac je potpuno normalno Hrvati su uvek težili ka odvajanju i isticanju ustaštva ,a najgori su oni kao što su Dražen Petrović ,Arijan Komazec ,Mirko Filipović itd čiji su očevi Srbi i pljunuli na Srbstvo iako nose Srbska prezimena i imaju Srbsko poreklo postanu veći katolici i od samog pape .